In gusa unui porumbel salbatic se gasesc de obicei peste 100 de diferite seminte germinate, ierburi, muguri si alte lucruri delicioase.
Comparat cu aceasta, sortimentul oferit de noi porumbeilor inchisi iarna este cam saracacios.
Acum cand ei sunt in repaus si apetitul lor este mare putem usor sa-i obisnuim cu usturoi, morcovi, telina, varza, sfecla rosie etc si sa oferim un plus de vitamine si proteine servind o parte din ratie sub forma de boabe germinate. Ce parere aveti?
Felix
sunt foarte bune boabele germinate eu folosesc de 3 ani doar graul germinat……..
alte boabe nu am foslosit dak voi ati folosit va astept cu comentari…….va salut
Comparatia nu are rost deoarece ce se vede in poza accea este probabil vara in gusa unui porumbel salbatic si asta in caz ideal, dar iarna in afara de nisip nu gasesti nimic in gusa lui credema, iar daca le dai telina si usturoi iarna nu faci altceva decat sa le maresti apetitul sexual in perioada cand nu trebe deoarece ei sunt despartiti si se vor impereche femelele intre ele.
Toate bune.
De ce trebuiesc semintele sa fie incoltite?
Mai cataline tu crezi ca acele seminte germinate din poza sunt din gusa unui porumbel salbatic? ; pai a avut de alergat mai tata prin multe lanuri pt a gasi tot ce e acolo. ha ha ha .
Personal nu sunt de acord cu regimul de 50% orz si restul ce-o mai fi; sunt de parere ca si iarna porumbeii trebuie sa primeasca toti nutrientii esentiali, ba mai mult, trebuie avut in vedere ca pe toata perioada sezonului rece sa-i hranim echilibrat. Multa lume decurge la metoda alimentarii cu orz in cantitate mare, gandindu-se la ipoteza ca hranindu-i cu leguminoase, porumb sau oleaginoase, porumbeii vor lua in greutate excesiv! Este insa un aspect ce se poate controla regland cantitatea de hrana, in functie de tipul de seminte folosite. Eu merg pe o reteta ce nu depaseste niciodata 40% orz, completand diferenta cu hrana normala de la mai multi producatori, suplimentand chiar si cu porumb daca este cazul. Bineinteles ca sunt atent la cantitatea de hrana pe care le-o servesc iarna doar o data pe zi; din pacate timpul fiindu-mi insuficient pentru a-i hrani de 2 ori pe zi. Amestecul il fac de regula inaintea alimentarii, “din ochi”, iar de 2 ori pe saptamana primesc ulei de usturoi cu drojdie de bere sau produs vitaminizat pe mancare. In apa folosesc otet de mere, zeama de lamaie si zeama de usturoi. Nu sunt adeptul verdeturilor, dar catre primavara obisnuiesc sa le servesc multe mese ce contin seminte germinate. Evit la maximum tratamentele “preventive” cu antibiotice, axandu-ma doar pe profilaxie ( vaccinare periodica ), desi sunt in totdeauna pregatit in cazul in care apare o situatie neplacuta, dar prefer sa tratez doar subiectul bolnav si nu intregul efectiv. Am incredere in sistemul imunitar al pasarilor si urmaresc ca acestea sa se mentina la un nivel bun pe cat posibil. Din pacate nu toti porumbeii prezinta aceasta calitate, imuno-rezistenta fiind greu de imbunatatit atunci cand, in colonie vin pasari ce toata viata au mancat antibiotice pe paine, unii chiar de la varsta de 2 zile…!!! Igienizarea crescatoriei o fac doar de 4 ori pe an, atunci facand si deparazitarea interna si externa a porumbeilor, respectiv a crescatoriei. Reproduc chiar si din porumbei de 13 sau 14 ani, masculi si femele deopotriva fara probleme si am avut situatii cand am scos pui vigurosi chiar si iarna la -15 grade…!!!
Nici eu nu cred ca acele seminte provin din gusa unui porumbel salbatic, nici chiar de la gutani. Dar sunt deacord ca trebuie sa hranim porumbeii nostri cat mai variat si in functie de sezon. Mai ales ca in cazul meu eu tin porumbeii tot timpul anului inchisi in voliera si adminstrarea unui furaj cat mai variat ar fi indicat.
Ok ,poate e o ideea buna dar cine poate face ca acest lucru si aici ma refer se poate ocupa de asa ceva? pentru a incolti acele seminte au nevoie de unele conditii si trebuiesc servite la un interval de timp exact, cum pot hrani zi de zi porumbeii cu asa ceva.Cred ca doar pentru unele experimente se poate face asa ceva si nu la o scara mai mare(crescatorie).
in primul rand foarte bun topicul
in al doilea rand ar trebui fiecare ce lasa comentarii sa dea un exemplu ce face el ce fel de tratament naturist aplica ar fi tare interesant.
Stiti care e problema cu naturistele astea? Nu prea avem dozaje concrete asa cum sunt la medicamente. Sa luam usturoiul: cati catei trebuie sa folosim la un litru de apa? Doi? De ce nu unul? Sau trei?
Atunci cand introduci un astfel de supliment in hrana porumbeilor, mai intai ar trebui sa te intrebi: le foloseste? il dau degeaba? sau le face rau? Sunt studii sau experimente care arata clar beneficiile acestor suplimente si dozajele exacte? Altfel, m-as limita la verdeata culeasa de porumbei de capul lor prin gradina, pentru ca inca nu s-au “inventat” animale care sa-si faca rau singure in natura mancand una sau alta. Punandu-le in schimb in apa anumite substante, si fiind obligati sa le consume…nu stiu ce sa zic.
Buna ziua!!!!
In primul rand, ce se vede in imagine este un amestec din comert pentru porumbei, pus la germinat, autorul nu a spus ca a gasit asa ceva in gusa unui porumbel salbatic.
In primul rand, cum e subliniat mai sus intr-un comentariu, intradevar, nu o sa gasim in gusa unui porumbel salbatic seminte germinate, si vegetale, deoarece nu sunt in aceasta perioada, cel putin in zona noastra.
Pe de alta parte, acestea sunt foarte utile organismului, umiditatea, temperatura si mai ales lumina, aduc schimbari esentiale bobului de grau. Am invatat in trecut, imi pare rau ca nu mai tin minte exact, ca sa va pot relata, dar aici nu ma pot pronunta daca toate cerealele si mai ales toate semintele de legume germinate sunt recomandate spre a fi folosite in alimentatia porumbeilor.
Graul e sigur bun, ca e verificat. In rest….
Numai bine!!
iti trebuie mult timp si rabdare pentru porumbei,iar cu semintele incoltite cred ca si mai multa.Pentru a impiedica alterarea lor trebuie mentinut un orar strict.Personal ofer porumbeilor in anotimpul verde salata taiat marunt, si leurda ( planta verde cu gust de usturoi).Ar merge bine si morcovii razaliti dar trebuie timp pana se invata porumbeii cu asa ceva .Orice sistem de hranire este bun atat timp cat se mentine constant in viata porumbelului astfel ca organismul lui sa functioneze in parametrii normali.Schimbarea este un factor de stres destul de important pentru porumbei iar ceea ce are legatura cu alimentatia este cel mai important.
presarati grau sau orice alt tip de cereale si acoperitile cu un strat de vata
apoi umeziti odata pe zi in 3-4 zile cereale incoltesc si ati obtinut vitaminele pretioase ieftin aproape gratis as putea spune……porumbeii vor aprecia :) efortul hai succes la toata lumea!!!
daca porumbeii ar citi posturile astea sigur ar cere la stapani asemena delicatese:D,cat despre seminte incoltite,nu prea am dat la porumbei din lipsa de timp dar pe parcurs o sa incerc.
tot am citi pe forum, alte pagini web de o reteta: usturoi,ceapa,otet de mere,miere de albine si ulei de masline tinute cateva zile la macerat.L`eam strecurat si l`eam dat cate o lingura la litru de apa .le`am pus si a 2 zi am remarcat k aveau narile mai inchise si la cap (deasupa ciocului pana deasupra ochilor penajul este mai inchis,parca este ud).de ce oare ?
eu personal le servesc de 10ani, GRAU GERMINAT SI SUNT FOARTE MULTUMIT DE RANDAMENTUL LUI.,mai ales la cresterea puiilor e foarte indicat..si pentru cei care se lasa prin gradini si fac ravagii prin salate si ce se mai cultiva primavara la inceput.graul germineaza cel mai repede dintre toate cerealele ,de aceea e folosit mai des..celelate seminte germineaza mai greu..e si foarte simplu de executat.se pune grau intr-un vas ,spalat in prealabil ,apoi se pune apa pestte el sa-l acopere mai mult .apoi a doua zi se va inlatura apa printr-o sita ceva si se lasa pana -in ziua urmatoare in acelasi vas si veti vedea un punct mic alb ,insemnand inceperea germinatie. itotul dureaza 48 de ore .acum iarna sa fie pus langa o sursa de caldura[soba,calorifer,etc]numai bine.P.S. le administrez in tot cursul anului cel putin de 3-5 pe sapatamana.
DIN CAUZA ULEIULUI DE MASLINE..EL FIIND OLAEAGINOS.[ADICA MAI GRAS ]http://gigistanciu.sunphoto.ro/
usturoi sfecla varza da ce is astea ma iepuri :))=))
pentru coditza:probabil culoarea mai inchisa a aparut din cauza uleiului de masline,care unge penele si narile cand porumbelul este insetat si isi afunda ciocul in apa uleioasa.parerea mea ! succes !
Demult, cand tatal meu traia mi-a dat un sfat in legatura cu noi oamenii. Atunci cand simti ca organismul tau iti cere ceva , sare , dulce, paine etc inseamna ca ai o carenta si e bine sa il asculti si sa-i dai ce cere. De cand cresc animale ,aceesi regula o folosesc dar putin diferit. Din cand in cand le dau cate ceva nou sau vechi sub forma noua de mai multe ori, pentru o acuratete mai mare a rezultatului si hotarasc daca le dau mai departe sau nu.Asa am facut si cu semintele germinate si rezultatul a fost foarte promitator dar nu atat incat sa le dai tot timpul. Pe timpul iernii este foarte bine sa le dai nu numai sub forma germinata dar si ca tanara planta tocata marunt. Eu unul personal am jardiniere special pastrate pentru ei pentru perioada de iarna, dar din cand in cand le dau si salata si frunze de varza tocate marunt pe care le adora.Dar inca o data , nu exagerati fiindca carenta de vitamine si minerale face ravagii dar si excesul de minerale si vitamine sub orice forma este foarte periculos si poate produce daune iremediabile oricarei fiinte. Ganditi intotdeauna spre binele animalelor voastre dar studiati-le manifestarile si nu hotarati in locul lor.De aceea locul nostru in sistem planetar este acolo unde este si al lor acolo unde le este, fiindca suntem datori fata de tot ce ne inconjoara.Pe langa droburi de sare puneti-le la dispozitie si vase cu pamant sau ghivece cu plante verzi din care sa manance. Totul tine de noi pana la urma.Daca ii studiati si cautati sa mentineti un echilibru in alimentatia lor, ei vor fi sanatosi si va vor aduce multumiri, daca nu lista cu probleme poate fi mare.Totusi experienta personala necesita timp iar marea majoritate a porumbeilor domestici au fost corupti de la o alimentatie natura insasi de crescatori ,asa ca va fi dificil daca nu le urmariti manifestarile si daca nu acceptati ca sunt oameni mai specialisti decat noi in cresterea lor, exista zoologi sau medici veterinari care pot fi intrebati fiindca asa cum spuneau cativa domni inaintea mea, poza este de spectacol nu realitate si e pacat ca se porneste un topic in acest mod.
Multumesc,
Eu le dau porumbeilor in sezonul rece, cand sunt separati pe sexe, tot felul de legume taiate marunt: morcovi, ceapa, telina, cateodata si un mar.Femelele mananca tot insa masculii nici nu se ating de ele.Toti au acelasi regim de hrana.la ora fixa.Chiar odata i-am tinut nemancati ((masculii)) spre a vedea daca mananca din legume, dar la fel…nu se ating de ele.
Nici nu se vad diferente intre femelele care mananca aceste legume si masculii care nu…
pt costy…mai lasa prietene comentariile astea….catalin a zis doar ca “probabil se afla in gusa unui porumbel salbatic” nu k se afla sigur ,nu trebuie sa faci tu pe interesantu’ ………..
treaba cu naturistele nu e chiar asa de complicata andrei…….. sa le luam pe rand…. usturoiul: de obicei se pune in apa, un catel de usturoi, taiat in patru, in adapatoare….. daca pui mai mult trebuie sa pui pe durata mai scurta de timp, pentru ca porumbeii, imediat au sesizat gustul si mirosul, si apoi se vor inseta, oricum orice le vei apica in apa nu o vor bea cu aceeasi pofta ca apa curata…personal curat 2, 3 catei de usturoi fac un musdei mai tare, iar in componenta lui completez cu drojdie de bere, pana obtin o pasta, pe care o aplica pe grauntele spalate in prealabil, e bine sa la servesti in momentul cand boabele sau uscat si s-a prins usturoiul si drojdia de ele, evitand sa murdareasca hranitorile, sau ei sa se murdareasca pe ciocuri sau cap, ca verdeturi : folosesc varza, salata si lucerna…. cantitatea…. fara numar…. cand se satura oricum nu mai consuma… personal le administrez intregi(le face placere la porumbeii inchisi sa isi rupa din ele), lucerma o fac buchet si o leg de ceva( sa traga din ea ca bobocul de gasca din iarba)…….boabele germinate : graul se foloseste cel mai mult din cauza rapiditatii sale de a germina(am agronomi si horticoli, in familie), dar se poate folosii cam toate boabele pentru a incoltii dar……o data date pe saptamana e suficient….. daca maresti doza e posibil sa ii cam dai peste cap, depinde cum o maresti,, pentru ca boabele cand incoltesc, eu un fenomen de explozie proteica, adica au proteine, vitamine, etc, mai multe decat de obicei, pentru a putea germina…( apare fenomenul culturistului dopat cu proteine, etc) plus ca are fenomen de excitare, insa daca voliera este bine repartizata si femelele in special stau pe odihnitori nu e problema…….. partea a doua…. cea cu produsele naturiste…. in momentrul incare s-au adaugat euri pentru conserva sau orice substanta de natura sa conserve sau sa tina legat produsul, nu mai e produs naturist…. e produs pe baza de compusi naturali( alta marie, alta palarie…informatie de la matusa farmacista)…. iar in momentul in care acestia intra in contact cu produsele naturiste, le cam schimba efectul….. curios ca cei mai multi doctori, farmacisti( ma lovesc mereu de ei, am neamul mare Andrei ce sa fac )…..sunt foarte reticienti la pastile , vaccinuri ,etc. …. de ce oare?…..ORICUM PASARILE CU REZULTATE, CAMPIONII, NU SE IMBOLNAVESC NICIODATA,…. e ma simpla eliminarea periodica…. ca dupa 3, 4 ani sa nu mai ai proble, am testa in voliera, anul asta (al 3 an de selectii), puii rahitici=0, bolnaviciosi=0, 3 pui tot anul usor cu boala respiratorie, evident eliminati… succes pe viitor tuturor ..
O reteta buna si naturala este amestecul a o jumatate de lingurita de ulei de soia ,o jumatate de cubulet de drojdie [din comert],doi catei de usturoi pisati marunt,zeama de la o jumatate de lamaie .Amestecati toate acestea bine pana se formeaza o pasta pe care la randul ei o amestecati cu un kg de graunte.La o saptamana sau doua puteti presara peste graunte vitamine pulbere sau vitamineral.Otet de mere 2ml la litrul de apa plus o lingurita de miere la 2 l o data pe saptamana .Eu pot sa spun ca nu am avut porumbei bolnavi.Reteta o stiu de la un batran columbofil din Brasov ,dar probabil ca o cunosc si alti.Cu aceasta reteta inlocuiti f bine drojdia si uleiul de usturoi de la firmele specializate care sunt destul de scumpe,evitati si intoxicatia cu medicamente care ataca ficatul si alte organe interne.
Mircea, lucerna cultivi sau cumperi? Am impresia ca se face destul de usor… toti crescatorii ar trebui sa aiba pe langa voliera un strat doua de lucerna, salata, si ceva “gazon” de papadie pentru porumbei.
Chiar creste repede graul. Am pus si eu dupa datina si iete diferenta intre graul pus fara substrat si cel ajutat de compost. Deci cam acolo s-a terminat “benzina” bobului.
lucerna o cultiv in gradina personala, pe langa alte verdeturi……. insa din poza( ca ex.)…. ne dam seama de puterea asta de germinare, se observa ca fara ajutor, deja s-a ingalbenit graul,…. daca le-ai da mereu pa animale, oricare, mereu seminte germinate, zi de zi, le cam dai peste cap….( si lucerna creste foarte repede, mai ales sa o uzi constant)…… atentie semintele germinate recomandate la furajarea animalelor sunt cele aflate in stadiul de explozie(gata sa iasa coltu), atunci au maximul de substanta hranitoare,….. cel din poza poti sa-l servesti ca atare insa numai pe post de verdeata, bobul deja este sec, terminat,……buna poza pentru intelegere si comparatie…..succes
Andrei…. ia sa incerci sa pui boabele de grau(sau alte seminte), la incoltit in lapte, amestecat cu putin polen, sau vitamine,…… si sa vezi rapiditate de crestere, putere de germinare,,,,,,, dar sa vezii puii de porumbel cum cres apoi, forma porumbeiilor…… dar cu grija ca apoi ii dai peste cap…… ca si alta reteta testata de mine, peste gritul din comert( sau caramida pisata),,,,, sa pui lapte praf, sa vezi porumbeii cum mananca( e dulce, sa vezi cand i-au dat de gust), caci se depune pe grit….. dar la fel atentie, nu mult…. pentru ca dau in alceva( fac viermisori)…. e si energizant mai puternic….. vezi toate sunt ieftine, si le gasesti in comert mereu(sa te uiti pe cutia de lapte praf, sa vezi ce de vitamine contine)….. ieftine si fara alte substante problema folosite la imbuteliere, conservare, etc….mai vorbim pe subiectul asta…. de anul acesta am achizitionat ceas electronic(zbor oficial)…. si sper sa vad rezultatele, apricarii acestor tehnici pe parcursul a 3 ani…. bine acum depinde si pe ce subiecti am practicat….neoficial ma incadram mereu cu ei pe acolo prin clasament, ma refer dupa ce vedeam pe foaie sosirile celorlati,,,,,,, ramene de vazut….. a , vezi ca trece iarna si nu ai trecut prin slatina….. treaba ta termin vinul…..ha ha ha ha …
E clar ca acum nu mai e bun decat ca verdeata, si poate nici aia, nu am auzit ca frunza de grau sa fie buna ca furaj. Oricum asta il am pe balcon, o sa-l pun de curiozitate intr-un vas mai mare cu pamant de flori sa vad ce lan de grau imi fac pe balcon… si cand o fi gata, vin cu masina peste el sa culeg recolta hihihi… sa halim niste paine bio cu vinul :)).
fiecare lucru care pt noi este neinsemnat pt porumbei este imens de acea trebuie sa ne impartasim cunostintele nu sa facem misto unii de altii precum sorin de la pozitia 17
CUM DAI VITAMINE NATURALE LA PORUMBEI ? SIMPLU :SEMINTELE GERMINATE IN SPECIAL GRAUL CONTIN MULTE VITAMINE SI NU PRODUC EFECTE ADVERSE SAU DEPENDENTA.
CATRE DOMNU COSTIN MIRCEA NU AVETI UN ID DE MESSENGER AS DORI CATEVA SFATURI VA MULTUMESC
Va salut, nu vreau sa fiu catalogat ca am intrat ca musca in lapte, totusi vreau sa precizez ca stiu beneficiile semintelor germinate si si nu contest folsirea lor in hrana pasarilor.Parerea mea este ca ar trebui folosite numai atunci cand este necesar, adica pt recuperare.Citesc si ma minunez, tot felul de retete de hrana pt porumbei, fratilor trezitiva, cine credeti ca le da pasarilor salbatice ce le dati voi la porumbei? credeti ca asa o sa le fortificati organismul? nu credeti ca prin astfel de metode plus medicamentele pe care le administram nu facem decat sa transformam metebolismul porumbelului? Adica il facem mai puturos si nu o sa mai fie capabil sa-si dezvolte imunitatea dandui totul pe tava? Eu cred ca totusi ar trebui sa nu uitam ca se numesc pasari si trebuiesc hranite exact cu ce se hranesc din natura si atat, pentru ca altfel riscam sa crestem exemplare slabe de la care vrem si performante. Sau mai tarziu o sa ajungem sa hranim erbivorele cu carne si carnivorele cu iarba. Asta a fost doar o parere, analizati-o, sa auzim si altele
graul germinat este foarte bun pentru cresterea puilor,pentru zburatori nu cred ca ai ajuta cu nimic, la zburatori nu le-am dat verdeata si cereale germinate si am avut rezultate bune,
” porumbei.ro:
E clar ca acum nu mai e bun decat ca verdeata, si poate nici aia, nu am auzit ca frunza de grau sa fie buna ca furaj “- lasa-i pe ei sa hotarasca asta. Ai mei in perioada asta il mananca de-l sting si nu-mi fac probleme ca le dau organismul peste cap dandu-le seminte germinate. In momentul germinarii , in boaba are loc o explozie de minerale ,vitamine si alte componenete necesare asigurarii cresterii chiar si in conditii vitrege ,dupa care planta isi echilibreaza componentele ce au participat la germinare, intrand puternic in lucru procesul de fotosinteza ,care in mod normal ar trebui sa lipseasca la germinare.Oricum pasarile salbatice nu prea cauta in pamant la adancime ci scormonesc numai in locul in care vad samanta germinata deja, deci cand au coltul iesit afara cel putin cativa milimetri.
Scuze , stii Andrei ca pana si mamiferele (cainii, pisicile …) ” pasc iarba” ? atat pentru aport de vitamine dar mai ales pentru rezolvarea unor probleme digestive.Deci inca o data , daca mananca e perfect, daca nu ,te-a costat 5 minute sa toci niste “iarba”.
Eu cred le dau si floarea soarelui si le pun amestecate:Floarea soarelui “seminte” ,Boabe de porumb si Grau.Floarea soarelui “semintele” se foloseste mai mult pentru intarirea gusi
am in jur de 60-70 de bucati de porumbei cam ce cantitae de grau germinat sa le dau; as vrea sa le dau o data pe saptamana va multumesc
am 20 de porumbei ce seminte sa le dau casa ii bag la primavara in curse
ionut 14 ani
dragi mei hranit cit mai bine iarna si avet cit mai multa grija de iei numa cu o mincare buna si cu conditi bune vor avea imunitate sb nici o forma tinut cu orzoaica si cu zapada pe ie casa masa rasa dorian din arad
pentru ionut despartei masculi de femele si le dai3 masuri porumb 2 masuri floare 2masuri orzoaica 1masuragriu jumate masura secara jumate masura sorg jumate masura mei jumate masurarepita jumate masura mazare 2zile apa cu otet de mere doua curata 2 zile drojdie de bere cu iaurt stai osaptamina si doua cu morcov ras cu drojdie de bere sa vez tu golumbi beton si nu te lua dupa nimeni ca se ingrasa caci nu mai maninca daca vine caldura ai cit mai mare grija de iei si nu uita apa calduta it mai dau si alta sfaturi
si tot pentru ionut intra in goolumbar si verifica atent gainatu tre sa fie bob mic nu apa cu bastonase nu gri maroniu nu verde apos sa nu te speri daca ie verde dar bob aiai dela porumb in rest grje mare
detin 26 buc. de voiajori germani ,pe care ii tin inchisi.ii am de trei ani si nu reusesc sai inmultesc,se oua scot pui,iar cind la pui incep sa le dea penele sint parasiti.Va rog sa ma ajutati cu un sfat pt redresarea lor
muta ouale sub postasi
La fiecare masa zilnic adăugați 200 300 grame de granule pentru crestere care o folosiți la creșterea puilor de-o zi.