MIC GHID DE MEDICATIE LA PORUMBEI – Reactiile adverse ale medicamentelor de sinteza

Autor: Dr.C.Tudoran.0723.610.322

Va propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai putin cunoscute ale farmacologiei columbofile si anume posibilele reactii adverse ale principalelor medicamente de sinteza administrate la porumbei.

Cunoasterea acestor detalii, vor ajuta columbofilii sa administreze corect medicamentele si sa evite pe cat posibil, eventualele efecte negative asupra sanatatii porumbeilor.

ANTIPARAZITARE INTERNE

In perioada naparlirii, ouatului si cresterii puilor (perioada de formare a penajului), evitati utilizarea antiparazitarelor cu substante active, pe baza de derivatii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalitati ale penelor, reducerea ouatului si a procentului de ecloziune:

  • ALBENDAZOL (Valbazen, Vermizol, Vermitan, Pastazol, Rombendazol super).
  • FENBENDAZOL (Ascapilla, Panacur, SH-Fenbendazol)
  • OXIBENDAZOL (Oxihelmint)
  • THIABENDAZOL (Terahelmint, Thibendazol)
  • FLUBENDAZOL (Singal, Rombendazol F, Flubenol, Solubenol)
  • OXFENDAZOL (Synanthic)
  • MEBENDAZOL (Telmin, Vermox, Mebenvet)
  • FEBANTEL (Rintal,Avicas)

Derivatii de benzimidazoli, pot fi folositi, cu succes in celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este ca pot combate atit nematodele (limbrici, capilaria, etc.) cit si cestodele (teniile, panglica).

LEVAMISOLUL (Stozzon, Dehelman, Belgawormac, Decaris,C.C.Ver s.a) si TETRAMISOLUL combat doar nematodele (limbrici, capillaria), iar daca sunt administrate simultan cu hrana, pot provoca voma, de accea pe perioada tratamentului ( cand levamisolul este administrat in apa sau individual se suspenda administrarea boabelor 12-24 ore inainte de utilizare si inca 6 ore dupa utilizare). Levamisolul (in doza antihelmintica redusa la un sfert) are si efect imunomodular.

Puteti folosi pe toata perioada anului ca antihelminic, fara reactii adverse, produsul TOTAL (contine pirantel pamoat si praziquantel, care actioneaza atat asupra nematodelor cat si asupra cestodelor).

Produsul ROMBENDAZOL SUPER (contine albendazol si avermectina) are avantajul ca combate nematodele, cestodele dar si parazitii externi. Datorita albendazolului, nu se recomanda in perioada de naparlire, ouat si crestere a puilor.

ANTIPARAZITARE EXTERNE

Urmatoarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(pasari in general):

DIAZINON(Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)

AMTRAZ (Taktic, Semcar)

Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), Abamectin, Moxidectin, extractele naturale din plante si dioxidul de siliciu.

ANTIBIOTICELE

La administrarea:

TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea in vederea evitarea administrarii concomitente de produse pe baza de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier si zinc (adapatori de tabla), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier si zinc, interfera negativ absorbtia din intestin a tetraciclinelor, rezultand o subdozare terapeutica a acestora in organism (se prefera adapatorile de plastic). Doza terapeutica a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, cand se administreaza grit (calciu), fata de 12mg / zi, cand nu se administreaza minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.

La administrarea prelungita a tetraciclinelor exista riscul aparitiei candidozei digestive.

La administrarea in apa dura sau la expunerea prelungita la soare, apa medicamentata devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.

Administrarea simultana de VITAMINA C si tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina) creste rata de absorbtie intestinala a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultana.

Doxiciclina spre deosebire de alte tetracicline., este mai putin toxica.

AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacina, Apramicina, Framicetina) si Polimixinele (Colistin) si unele cefalosporine (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, decat in proportii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar in cazul infectiilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).

In cazul infectiilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian, ele trebuie injectate doar cu anumite precautii (la porumbei, streptomicina si colistinul injectate , provoaca aparitia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii si chiar moarte), iar Gentamicina injectata este nefrotoxica.

SULFAMIDELE (sulfadiazina, sulfadimidina-B.S, sulfametazina, sulfadimetoxina-Coccilyse, sulfametoxypiridazina, sulfaquinoxaleina-Coccistop, Sulfacoccirom si sulfamidele potentate cu timetoprim/ormetoprim – Biseptol, Cosumix, TSO, etc).

Sunt considerate substante cu toxicitate redusa, cu actiune bacteriostatica si anticoccidiena. La pasari (porumbel) pot apare urmatoarele inconveniente:

  • pot provoca greata ( nu se recomanda administrarea cu 3 zile inainte de imbarcare)
  • risc de refuz alimentar
  • distrug flora comensala din intestine
  • formarea de precipitate in apa de baut.
  • diateza hemoragica in caz de supradozaj (sulfamidele au o pronuntata activitate hipocoagulanta si pot provoca hemoragii masive) si risc de nefrotoxicitate.
  • risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testiculara/ovariana)
  • datorita inhibarii anhidrazei carbonice, sulfamidele impiedica incrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (aparitia de oua cu coaja moale).
  • eclozionabilitate redusa
  • nevrita periferica
  • pentru a avea cu adevarat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie sa dureze peste 7-10 zile.

Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie sa respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de producator: nu se depasesc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara in zilele caniculare nu se administreaza sulfamide (in special sulfaquinoxaleina) dupa miezul zilei.

In cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativa TOLTRAZURIL sau AMPROLIUM, produs care nu are reactiile adverse ale sulfamidelor. Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium evitati administrarea de B Complex timp de 5 zile si inaintea zborurilor (cu minim 2-3 zile)

NITROFURANII (Nitrofuran, Oxifuran, Furazolidona-Nifuramicin, Furaltadona-W.N, AS, Furacin)

Se absorb din intestin in proportie redusa (5-10%) avand de obicei, doar o actiune locala dar cand mucoasa intestinala e lezata se pot absorbi in proportii mari, provocand intoxicatii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficienta renala, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.

Se vor respecta cu strictete dozele prescrise de producator si se va evita administrarea prelungita.

QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin, Norfloxacin, Difloxacin) daca sunt administrate in cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul aparitiei infectiei cu Candida. Se va evita utilizarea lor in timpul ouatului si cresterii puilor, deoarece poate apare moarte embrionara si posibile anormalitati ale cartilajului articulatiilor la pui.. La Enrofloxacin(enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actuala recomandata este de 2ml / litru apa / zi, 3 zile, sau individual 3 picaturi / pasare / 12 ore.

Derivatii nitroimidazolici

– DIMETRIDAZOL-Emtryl, Chevi-col,Alazol,CCP)

  • METRONIDAZOL – Flagelstop, Columboviofort, Flagyl
  • RONIDAZOL – Ridsol-S, Turbosole, Tricho-Plus, Ronivet
  • CARNIDAZOL – Spartrix

Sunt utilizati in tratamentul trichomonozei, hexamitiazei si a infectiilor cu germeni anaerobi (clostridium).

Se va evita utilizarea Dimetridazolului in perioada de reproductie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se intalneste la folosirea metronidazolului). Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara in special cand porumbeii beau mai multa apa medicamentata decat doza curativa). Pentru o buna si corecta dizolvare a derivatiilor de imidazol (in special metronidazol) si datorita faptului ca in Romania, apa potabila e preponderent dura, se recomanda adaugarea suplimentara de Vitamina C 99% (1g / 2 litri apa) sau otet de mere (5-10ml / litru apa) simultan.

Daca totusi apa este foarte dura, se incalzste initial o mica cantitate de apa (300-500ml) la 45-50C. Se adauga 1g Vitamina C si apoi Metronidazolul, se amesteca si apoi se complecteaza cu apa pana la cantitatea necesara zilnic.

Metronidazolul are o larga marja de siguranta putand fi utilizat in timpul cresterii, naparlirii si al sezonului de zbor. Se poate administra cu precautie simultan cu AMPROLIUM.

VITAMINELE

Din punct de vedere al nocivitatii lor exista vitamine care chiar in doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 si C). Vitaminele care se pot cumula si da fenomene de hipervitaminoza sunt vitaminele A,D si E la administrarea indelungata si in doze mari. Exista si vitamine care pot genera (si accelera) fenomene patologice cum ar fi cresterea tumorala (Vitaminel B12 si acidul folic) sau tromboza vasculara (Vitamina K). La administrarea in exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare in rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc. Vitamina E administrata timp indelungat si in exces poate duce la involutia ovarului si la oligo sau anizospermie la porumbei.

CONCLUZII

– Administrati intotdeauna dozele corecte indicate de producator.
– Nu mariti sau micsorati dozele de medicamente dupa bunul plac al fiecaruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei cand se depaseste pragul terapeutic. Micsorarea dozelor (in special la antibiotice) duce la aparitia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la acelasi antibiotic administrat anterior cu succes.
– Cand administrati medicamentele in apa de baut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de apa consumat de poumbei.
– Dozele recomandate de producatori sunt pentru apa administrata la temperatura externa de 18-20C. Utilizati mai putina apa cand temperaturile sunt scazute si respectiv mai multa apa cand temperaturile sunt ridicate.
– Daca medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei in apa de baut, le puteti administra pe boabe, amestecandu-le in prealabil cu kefir, apa sau ulei, eventual si cu putin zahar vanilat, in care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafetele boabelor crescand asfel si palatabilitatea acestora.
– Evitati utilizarea antibioticelor “preventiv”. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar trateaza infectiile reale.
– Utilizarea antibioticelor ar trebui facuta doar dupa efectuarea unei antibiograme (pe principiul “punct ochit-punct lovit”)
– Dupa vaccinare, nu administrati tetracicline, tylosin sau gentamicina, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C si E, chiar si levamisol (in doza antihelmintica redusa la un sfert).
– Dupa efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administrati probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex si Tondigest, pentru refacerea florei intestinale si stimularea apetitului.
– Administrati hrana (boabe) de buna calitate si pe cat posibil necontaminata cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substante foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra sanatatii si formei sportive (produc ciroze hepatice, “ficat gras”, nefrite, etc.).

  • Vitamina C se va administra obligatoriu inainte si dupa zbor, in zilele caniculare, in timpul transporturilor, expozitiilor si in special in convalescenta.
  • Dupa orice tratament cu substante de sinteza chimica sau de hrana (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administrati hepatoprotectoare de buna calitate (ex. BEDGEN, HEPATOPROTECT, NEOMERIOL etc). “Ficat sanatos = performanta sportiva”.

37 comentarii la “MIC GHID DE MEDICATIE LA PORUMBEI – Reactiile adverse ale medicamentelor de sinteza”

  1. Multumim pentru acest articol super, cum de mult nu am mai avut.

    Am auzit mai multi columbofili spunand ca le-au “chelit” porumbeii dupa ce au folosit antiparazitare interne.
    Despre externe – Romparasect m-am convins pe pielea propriilor porumbei si am jurat ca nu ii mai chinui cu asa ceva, desi multi mi-au spus ca il folosesc fara probleme.

    Calcifierile la administrarea vitaminei D, se produc practic doar la administrarea de vitamina D de sinteza? Expunerea la soare un timp indelungat presupun ca nu are acelasi efect, nu? In natura porumbeii petrec multa vreme la soare in cautarea hranei. Parca la om doza zilnica recomandata de M.S. era de 2.000 UI si de aici necesitatea de suplimentare, pentru ca multi dintre noi nu au parte de suficienta expunere la soare zilnic, mai ales iarna.

    Este FOARTE interesanta recomandarea cu temperatura apei si dozele recomandate de medicatie.

    Partea cu evitarea micotoxinelor ramane un ideal greu de atins… cand mergi la piata si iei sacul de boabe, mi-e greu sa cred ca sunt verificate dpdv al micotoxinelor. Nici macar cu boabele de import nu cred ca poti fi 100% sigur, deci ramane sa crestem porumbei rezistenti. :)

    Sper sa se faca tot mai putine tratamente “dupa ureche”… din pacate la noi inca se indoapa porumbeii cu medicamente absolut haotic.

  2. Pentru deprazitare extern? recomand Ectocid Spray. L-am folosit anul ?sta prima dat? ?i sunt foarte ?nc?ntat de rezultate. Zice-se c? e toxic doar pentru reptile, pe?ti ?i amfibieni ?i cum nu am auzit de porumbei scufundaci…:)))

  3. Felicitari D-le Doctor! Acest “mic ghid” ar trebui transformat intr-un “MARE GHID”, dat fiind faptul ca pe piata romaneasca au aparut atat de multe produse incat de cele mai multe ori, porumbeii nu numai ca nu sunt tratati corespunzator, ci mai mult, chiar ii imbolnavim mai tare.
    Este nemaipomenit faptul ca ati descompus pe larg compozitia anumitor medicamente frecvent folosite; acest lucru este benefic mai ales din cauza faptului ca multi folosesc tratamente asociate, in ideea in care considera ei ca aplicand doua sau mai multe produse medicamentoase, “tintesc” in fenomenul ce ii chinuie, respectiv o anumita boala! este total gresit zic eu, iar asta se intampla atunci cand in lipsa unor surse corecte de informare, folosim haotic si ne indopam porumbeii cu tot felul de otravuri, una mai periculoasa ca alta!
    Vis-a-vis de sursele de informare, aici doresc sa ma refer in primul rand la prospectele medicamentelor celebrelor firme care le produc si pe care nu scrie compozitia produsului; pur si simplu te abureste fiecare cum vrea cu chestii ieftine de genul “o lingurita de cafea la 2 litri de apa timp de 5 zile”…!
    Mare rahat!!!
    Conform legislatiei europene, fiecare produs trebuie insotit de un prospect din care sa reiasa nu numai modul de administrare si dozaj, ci si de compozitia produsului, actiunea specifica dar si reactiile adverse in cazul administrarii normale, defectuoase, sau pur si simplu. Acest lucru lipseste cu desavarsire, aducand in subconstientul amatorului columbofil ideea ca, daca le da porumbeilor sai produsul “miraculos” la la firma “X” sau “Y”, problemele lui legate de performantele porumbeilor au luat sfarsit! Total gresit!
    Este o chestiune bine gandita; faptul de a explica ce fenomene se produc in organismul porumbeilor atunci cand inghit prafuri, este de salutat si bine ar fi daca Dvs, cei care ati studiat amanuntit acest domeniu, nu v-ati opri aici.
    Ma intriga si chiar ma enerveaza peste masura, modul in care marii rahati producatori de medicamente pentru porumbei din Europa, isi ascund “secretele” in dezinformarea sistematica a mediului columbofil, denumindu-si produsele cu o nesimtire de nedescris ca fiind “sticla minune”, “produsul care a revolutionat columbofilia”, “cel mai eficient din lume in tratarea a nu-stiu-ce”, s.a.m.d.
    Va rog sa-mi scuzati “aciditatea”…!
    Stima si consideratiune!

  4. Multe multumiri dlui dr.Tudoran. Excelent articol !Pacat ca asemenea articol nu se regaseste si in ‘ Compendium Columbofil “. Asa s-ar accentua o conditie de baza in a avea grija in mod responsabil de porumbeii tai. Aceea de a lasa specialistii sa hotarasca ce boli si tratamentele sunt necesare pasarilor noastre cat si modul lor de tratare. Daca nu va place de unul din ei cum se implica in vindecarea lor, puteti apela la altii. Sunt destui specialisti care mai au inca placerea actului medical bine facut !Si inca o data , laboratoarele de analize nu sunt de decor !Sper din toata inima ca acest articol ce iese din normalul topicurilor de pana acum sa fie citit de cati mai multi dintre noi si asta sa fie inceputul unei noi calitati a topicurilor ce trateaza sanatatea porumbeilor nostri. Sper sa auzim de dl dr. cat mai mult si sa fie alaturi de noi cat mai des !

  5. Dle. Iulian, asta e marketingul agresiv, trebuie “sa mananca” si gura lor ceva… dar putem deveni imuni la el. Doar naivii mai “pun botu” la toate reclamele sforaitoare. Cei mai tari porumbei, cele mai minunate produse, cele mai vizitate siteuri, cele mai vandute ziare, cei mai frumosi si cei mai destepti, mancai-ar mama. Numai rasini… sa mai ia o pauza. Intotdeauna, cand un produs sau un serviciu se lauda agresiv, gretos, imi pun semne de intrebare cu privire la calitatea lui.

    D’aia si cei mai buni porumbei ii iei de acasa de la crescatorul care si-a muncit frumos si cinstit rezultatele si sta in banca lui, nu te agaseaza peste tot bagandu-ti pedigree sub nas.

  6. Acum 100 de ani erau leacuri naturale care dadeau rezultare mult mai bune si in timp cat mai scurt . Apropo de topicul anterior ” NATURALUL INTRECE ARTIFICIALUL” . Spre dezamagirea mea si a desturora columbofili multe poate chiar toate leacurile acestea sau pierdut odata cu patrunderea moernului in acest sport minunat numit “columbifie” . Repet PORUMBEII NU SUNT NICTE MASINI CARE AU NEVOIE DE BETERII S-AU INBUNATATIRI ” Cu respect Ionut Utureanu

  7. Felicitari domnule Dr.C.Tudoran.un articol care sper sa ajute propietari de porumbei.

  8. Dupa comentariile acide pe care le-am avut la articolul cu variola, ma vad cu bucurie nevoit sa felicit initiativa actuala. Cam asta ajuta crescatorii, mai ales pe cei incepatori.
    Foarte bine gandita toata prezentarea.
    Eu ash mai adauga poate un lucru, care mi-a “sarit” in ochi timpul citirii. Toata discutia se refera la porumbeii voiajori. Eu fiind crescator de KING, cred ca trebuie avuta in vedere greutatea porumbelului in momentul in care se face dozajul, deoarece majoritatea medicamentelor sunt administrate la kilo-corp. Kingii (sau alte rase mari) avand o greutate cel putin dubla fata de voiajori, cred ca ar trebui tratati cu doza dubla.
    O idee foarte importanta care a aparut si cu care sunt intru totul de acord este cea referitoare la antibiotice. Nu trebuie folosite haotic si PREVENTIV. Este poate una dintre cele mai frecvente greseli (unii crescatori au planuri lunare de administrare preventiva a antibioticelor). Cred ca pot fi folosite ceaiuri sau alte produse naturale (eventual otetul de mere) pentru a pastra o tonicitate buna a porumbeilor, pentru a proteja aparatul digestiv, pentru a indeparta unele bacterii din apa de baut sau a opri formarea lor. Chiar sper sa vina multi cu propuneri de ceaiuri din plante sau legume (ex, ceapa, morcovi, musetel etc). De asemenea cred ca e in regula daca le sunt administrate porumbeilor regulat si vitamine (eu le administrez cam o zi pe saptamana).
    Referitor la marii producatori, sunt si eu de acord cu parerile anterioare. Cred ca sunt multe produse aiurea, carora li se face multa publicitate, dar care nu sunt bune mai de nimic. Chiar ash vrea sa propun sa se discute despre unele dintre aceste produse, dar nu spun nimic pana imi confirma andrei ca se poate discuta.

  9. Domnule Dr.C.Tudoran m-ati lasat fara cuvinte un articol de nota 10 pus la dispozitia noastra de un om de nota 10… nu va cunosc dar sa stiti ca sunt multi care stiu dar nu spune la nimeni … dumneavoastra ati facut-o.
    VA MULTUMESC!!

  10. Un articol foarte interesant si folositor pentru toti columbifilii. Sa speram ca dl dr Catalin Tudoran ne poate ajuta si cu un plan anul de medicamentatie intr-un articol viitor, si cu detalii despre cum se pot trimite porumbeii la analize de laborator profesioniste.

  11. Asupra produselor cu uz veterinar larg nu ma pronunt pentru ca nu sunt in cunostinta de cauza dar produsele pentru porumbei, marea majoritate sunt apa de ploaie. Spre norocul nostru avem in asociatie o persoana cu experienta ”de-o viata” in ale porumbaritului, caruia de cind a fost tinar i-a placut sa-si ia probe de la porumbei si sa fuga cu ele la laborator, astfel incit ajunsese la un moment dat de-l unosteau toti si cind ajungea acolo ii indicau un microscop liber si isi facea singur analizele. Va spun toate acestea pentru a ajunge la concluziile atitor ani de studiu si in acelasi timp de concursuri incununate de succes. Practic, pe linga faptul ca cel mai bine ar fi sa folosesti medicamentele doar atunci cind porumbeii au cu adevarat nevoie, ar trebui sa folosesti medicamente cu principiu activ cit mai ridicat pentru a putea rezolva cu adevarat problema. A constatat ca produsele din comert ( in cazul tricomonozei, de ex.) nu reusesc sa combata total boala, ci doar s-o ”adoarma” cum obisnuieste el sa spuna. Deci practic esti ”obligat” sa tratezi sistematic, pentru ca daca nu boala se reprezinta punctuala, din nou si din nou, cu riscul de a deveni ”imuna” la acel tip de medicament. Deci comerciantii de medicamente au tot interesul ca principiul activ sa fie cit mai ”blind” cu putinta. Sper sa ma fi facut inteles, dat fiind faptul ca sunt la scirbici si scriu printre una si alta.

  12. Exact, se stie ca mereu supravietuiesc cateva tricomonade mai fortoase, si din alea se formeaza o linie mai a dracu – le selectam cu mana noastra. Adauga aici faptul ca pentru a stoarce inca o clasare buna, multi “trateaza” saptamanal, doar o singura zi…

  13. am avut toate tratamentele dar cnd au inceput sa moara porumbei nu stiam de la ce pna cnd am aflat ca vecinul meu alaturat a inceput sa deie grau tratat la portumbei mei finca aii mei zburau mai mult de cat ai lui nu am stiut pna cnd mi-am dat seama

  14. Am avut o problema acum o luna cu doi porumbei aveau narile umede si curgeau , le am dat columboviofort si oxivit in apa dupa recomandarea doctorului. 2 saptamani am tinut acest tratament si starea or nu s a ameliorat deloc , asa ca le am dat pe propria raspundere putina apicilina odata la 2 zile aprox 5 mg. dupa o sapt porumbei erau foarte bine , si acum zboara extrem de bine . Vreau si eu sfaturi, daca am gresit s au daca am facut bine , m am apucat de 2 ani de crescut voiajori . Multumesc!

  15. In legatura cu cea spus dl Sangeorzan. Perfect adevarat , apa de ploaie sunt de regula marea majoritate a medicamentelor, ba unele sunt foarte periculoase ca de altfel si cele umane sunt cam la fel. Din pacate numai noi putem aduce o cat de mica schimbare in atitudinea industriei de medicamete. Si numai printr-o “zgarcenie” in administrarea de medicamente. Nu sunt de acord cu aceea “profilactica” sau program de tratamente anual deloc. Imi pare rau s-o spun dar acest articol de mai sus ar fi trebuit sa se afle si in “Compendiumul Columbofil ” editat de acelasi dl dr. Tudoran pentru firma Romvac.Dar nu poti face asa ceva cand este interesul unei companii de medicamente in joc si nu esti singurul autor.Din pacate asta este realitatea . Din partea mea toata stima si respectul pentru curajul dl. dr.. Iti trebuie foarte mult si neaparat etica sa faci ceea ce a facut acum.Profilactica, la orice animal ,incepe prin asigurarea celor mai bune conditii de trai , reproducere si alimentatie .Prin asigurarea unor suplimente naturale si printr-o legatura stransa cu adevaratii medici iubitori de animale. Omenirea este tot timpul infricosata cu tot felu de boli sau pandemii si sfatuita sa ia ” profilactic” tot felu de vaccinuri sau medicamente , toate de sinteza. Si ce se intampla in continuare ? Apar super virusi, super bacterii, sau cine stie ce mai minunatii !Culmea este ca adevaratele primejdii sunt minimalizate sau chiar ascunse. Parerea mea este ca trebuie sa ne indreptam atentia asupra modului salbatic de trai a animalelor pentru a le putea asigura aproximativ aceleasi condiitil si nu cele impuse sau creeate de om si cred cu toata taria ca se va schimba in bine calitatea vietii lor cat si a rezultatelor pe care oameni le asteapta de la ei.Deci in final sfatul meu sete: folositi medicamente numai in cazuri de urgenta si numai la sfatul unui medic si acela sa-l acceptati sfatuitor numai dupa ce veti fi fost convinsi ca e ceva mai mult decat un “slujbas” . Medicina este o meserie vocationala si de suflet pana la urma !

  16. va aprob pentru ca am experimentat aceasta teorie ^Parerea mea este ca trebuie sa ne indreptam atentia asupra modului salbatic de trai a animalelor pentru a le putea asigura aproximativ aceleasi condiitil si nu cele impuse sau creeate de om si cred cu toata taria ca se va schimba in bine calitatea vietii lor cat si a rezultatelor pe care oameni le asteapta de la ei^

  17. Ash dori sa intreb daca a folosit cineva Improver si Antifungal, care cred ca sunt din categoria de produse pt porumbei carora li se face o reclama destul de puternica pe net. Ce parere aveti, sunt produse care au efecte benefice sau este doar reclama.
    Eu am folosit si in primul rand m-a surprins urmatorul lucru: Cand le-am cumparat, tipul respectiv mi-a zis ca este o promotie si la pretul unei cutii de Improver voi primi si o cutie de Antifungal. Pana aici toate bune. Pe etichetele celor doua cutii scria ca inauntru se afla aceeasi cantitate de produs, insa cand le-am deschis… mirare mare, Antifungalul era mult mai putin, cam jumatate fata de Improver. Acest lucru m-a determiant sa cred ca nu se poate vorbi de produse de calitate si de seriozitate daca nici cantitatile nu se respecta. :-)
    Anul acesta a fost primul an cand nu am avut nicio problema de sanatate cu porumbeii si nu mi-a murit niciun pui (lasand deoparte primele zile dupa eclozare), dar nu pot sa spun ca folosirea produselor mai sus mentionate sau alti factori au contribuit la starea buna de sanatate a porumbeilor.

  18. Eu am luat Improver si l-am folosit de vreo 2 ori dar apoi m-am lasat de porumbei, deci nu-ti pot spune o concluzie. Mi-a spus insa un alt columbofil ca a fost multumit si dupa vreo luna a vazut efecte benefice pe penaj si stil de zbor.

  19. daca tot vreti sa ajutati tinerii ati putea sa formulati pe intelesul lor ..cu sfaturi si medicamente specifice porumbeilor, nu cu articole copiate din prospecte…ce a scris dr Tudoran mai sus este medicatie specifica porcinelor,bovinelor,ecvinelor,ovinelor…mai putin porumbeilor din pacate…ar trebui intrebat un specialist in porumbei…nu unul care isi promoveaza produsele de la firma unde lucreaza care din pacate produce f putine ptr porumbei…nu va grabiti sa-i multumiti ..fac pariu ca 90% n-ati inteles nimic din ce v-a scris mai sus…ms

  20. buna ziua!a-si dori si eu cateva sfaturi daca este posibil si nu va rapeste mult timp!detin porumbei voiajori de cand m-am nascut insa tot un incepator ma consider,mentionez ca de 2 ani zbor porumbei cu asociatia insa pana anul acesta nu am avut nici un fel de problema!dupa zborurile cu maturi cred ca au contractat boala! de exemplu puii scot un murmur atunci cand respira,pe nari le curge un lichid galben,iar uni respira cu ciocul deschis si stranuta!!din ce m-am documentat am ajuns la concluzia ca ar fi ornitoza!!le-am administrat 5 zile enrofloxacina insa nici un semn de vindecare timp de 2 saptamani,va aduc la cunostinta ca maturi nu au simtome insa cred ca microbi ei ii detin din moment ce puii reprodusi sunt bolnavi!!dupa circa 2-3 saptamani le-am administrat iar Enrofloxacina,de data asta le-am marit doza(sper sa nu fie ceva gresit) 4ml la un litru apa in speranta vindecari!!la fel acelasi program 5 zile si acelasi rezultat nimic vizibil!!sunt disperat pentru ca vreau sa ii aduc la linia de plutire sa particip cu succes la noul sezon de anul viitor!va multumesc pt timpul acordat si astept un sfat si o denumire de medicamente cu care pot sa ii vindec!!aaa era sa uit adapostul este mereu curat,bine aerisit si niciodata nu a avut urme de umezeala.!!multumesc

  21. Chris Exista o noua metoda pentru intretinerea sanatatii a porumbeilor si a altor pasari, cit si aducerea acestora intr-o conditie cit mai performanta si mai sanatoasa cu ajutorul puterii miraculoase a MICRO-ORGANISMELOR, fara a fi necesara administrarea antibioticilor si a altor produse farmaceutice care se foloseste actualmente in Belgia,aceasta fiind COLUM-VITALE. Aceasta putere fenomenala care a inconjurat lumea va fi disponibila in curind si pe piata romana. Contactati saidul: http://www.colum-vitale.eu

  22. AM SI EU O INTREBARE DACA NU VA SUPARATI:UNDE POT GASI SI EU PRODUSELE DE LA DR. MOREAU PE CE SITE?MULTUMESC

  23. Pt DAN poz 15:putem sa vb pe mess,sunt si eu din tgv(florinpantilin) ,si apropo sunt foarte interesante si foarte utile aceste informati.

  24. in primavara am avut o problema cu porumbei si anume puii eclozati nu erau terminati si mureau imediat. asta cam doua serii de pui. care este cauza si ce tratament ar trbui administrat preventiv?

  25. nu as vrea ca in primavara sa patesc la fel. astept raspuns va rog.

  26. porumbei jucatori in special sunt cel mai sensibili la boli cum ar fi bioxron,pesta,gerenofilia

  27. care ma ajuta si pe mn am o problema am o porumbita care respira putin greu cu un murmur ggggajjj vreau dc>>??? e bolnava ?? 99/100 nu vred

  28. am si eu o mare problema am o boala la porumbei si nu stiu cu ce sa o tratez ea se manifesta cu bubite pe picioare arapi si ciuoc galbui daca ma puteti ajuta va multumesc mult

  29. articolul este foarte interesant, la subiect si complet..! atentie la administrarea antibioticelor gen doxiciclina dupa vaccinari;
    enrofloxarom… maxim 5 zile + vita b complex, ptr flora intestinala ; dupa tratamentele cu antibiotice = columboprobiotic 5 zile+ polivit(cpb)… mare atentie !!!

  30. Salut am si o întrebare este bine sa le dau la porumbei stozzon in perioada când au pui si oua porumbei Nui afectează

  31. Am un porumbel care a fost bolnav de tricomonoza. l-am tratat cu Metronidazol uman de 250mg un sfert pe zi timp de 4 zile. si cu albastru de metil in gat. Acum i-am scos murdaria galbena din cerul gurii si a doua zii a inceput sa dea capul peste cap, nu mai controleazo aripile cred ca are sistemul nervos afectat. Sa fie de la supradoza de metronidazol?
    Va rog mult cum il tratez de doua zile ii dau pe cioc sa manince, nu maninca singur.
    Multumesc mult.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *