Minus 1

Cand te duci pe linia atacului si te mai si razgandesti si te intorci, patesti nasoale.

Categories Diverse

35 comentarii la “Minus 1”

  1. Ba e zapada de nu o mai suport… pe campul ala bate soarele toata ziua si se topeste mai repede. Ieri a nins iar si a acoperit tot. E cea mai imputita iarna din ultimii ani prin faptul ca media a fost in jur de 0 grade ziua. Am zapada in curte netopita de prin Noiembrie si cred ca nu mai scap de ea pana prin Aprilie, naiba sa o ia.

  2. A fost masculul de uliu porumbar… M am uitat de zeci de ori la filmare la gresala saracului porumbel…. A coborat si in momentul cand la agatat sa inaltat el in ghearele uliului…. Daca el cobora in acel. Moment putin mai jos… Scapa….

  3. Care era dosarul acelui porumbel prins Andrei… Doar a gresit sau era tanar sau batran… Sau pur si simplu nu a avut noroc..

  4. nu ai incercat sa faci galagie? era destul de aproape de tine ! au fost cazuri cand racnetele si fuluieraturile au mai dezorientat uliul .

  5. Mi se pare doar sau acest porumbel pur și simplu s-a ridicat în ghearele uliului?

  6. Mai fac galagie dar degeaba.

    @Corbu: asa mi s-a parut si mie, cam stupid, deja a 3-a greseala. Daca pleca din prima drept pe camp cum incepuse, scapa.

  7. In momentele acelea de disperare, pui fiind, cine mai gandeste rational?

    Trebuia sa fii facut focul repede in gradina. De la foc, ulii se sperie.

  8. Andrei, te iubeste lumea pe youtube. Vreau sa spun ca sunt foarte multi care asteapta cu sufletul la gura un filmulet de la tine. Bravo! :)

  9. Eu am reușit cu o vuvuzelă să fac gălăgie și să alung prădătorul

  10. Fac focul, iau o vuvuzela si incep sa alerg prin curte facand urat. Vecinii suna la 112 sa vina repede sa ma impuste cu tranchilizante sa nu ma mai chinui. :))) E un porumbel… la etape pierdeam si peste 20 pe zi, probabil multi din ei luati de rapitoare…

    Am salvat altadata altul cu care a coborat langa drum si puteam ajunge rapid, dar sa alerg pe camp si apoi sa sar prin gradini urland, nu mai am varsta necesara.

    Pe astia nu ii zbor la club si prin urmare cu cat raman mai putini cu atat pot scoate mai multi pui cei ramasi, pentru spatiul disponibil. Teoretic selectia naturala produce ceva mai adaptat. Sunt curios daca in cativa ani se pot forma unii greu de prins, dar oricum ar fi trebuie sa vad zbor ca nu pot sta atatea luni fara placerea asta.

  11. @Nicu: feedbackul pe YT este mult-mult mai bun decat aici pe site, nu prea stiu de ce. La postarile trecute s-au gasit unii sa intrebe “where are the hawks?”. Na poftim. :))

  12. Nu.l mai plangeți ,ca are balta peste”. Si.asa nu de mult se plangea ,ca se astupa de la atata praf:)))
    Referitor la iarna asta de kkt,mi s.o acrit de ea si mie si mai ii mult pana se termina. Batea azi soimul dupa gutani,la nivelul caselor . Asa umilit nu l.am vazut de mult ,sa fie nevoit sa zboare asa jos si sa nu prinda nimic(cat am vazut eu) …foame mare,iarna relativ grea,prin prisma temperaturilor constant negative sau aproape de negativ

  13. Adi: sa faca foc pt gratar si sa deschida sampania ,ca.l scapa uliul de porumbei:))

  14. Chiar, sa vad partea plina a paharului, acum am cu 0,002% mai putin praf in cotet. :)))

    Anul asta am facut o greseala cred, din mila pentru ei la cum se arunca la mancare pe frig. Ma uitam in jurnal, anii trecuti le dadeam mancare de iarna + tip gerry, care e low protein. Acum acelasi gramaj pe cap de porumbel l-am dat cu Champion in mare parte, care e mancare de incarcare. Mie in filmare imi pare mai greoi porumbelul decat uliul. O sa ii iau si la cantarit ca mi-a fost cam lene anul asta, am gramajele din trecut.

  15. Oricat am vrea sa credem ca o sa ajungem cu porumbei care sa nu poata fi prinsi nu o sa reusim… Sa urmarit statistica atacurilor la uliu si soim asupra porumbeilor… La uliu din 5 si 7incercari va prinde unu… La soim la 2sau 3 incercare prinde…. Imi aduc aminte cand pe ai mei nu ii lasa sa vina acasa si cum veneau ii ataca iar veneau iar ii ataca ia tinut 3ore in aer si seara cand au venit aproape la intuneric a intrat la rupere in ei si a prins unu… Cand ii este foame rau nu mai aude nici un tipat… Acel porumbel sa lasat prea usor prins chiar nu merita ca andrei sa faca un efort sa il salveze… Nu a ti vazut ceilalti ce repede au luat alte difecti… Mi a placut foarte mult de primu care a plecat in stanga cu viteza foarte mare…

  16. Da, e o preconceptie asta ca cei care se despart sunt vizati primii. NU mereu. E in functie de ce simte rapitorul pe moment. Am o filmare in care ii tot tatoneaza soimul pe sus, de cate ori se apropie mai sar din stol 2-3 in diferite directii, i-a tot impartit asa pana ramasesera vreo 10 din 40 in stol si tot dupa stol a plecat. In alta zi s-a rupt unul singur la atacul initial, chiar jos si a si plecat dupa el. A dat o tura de oras cu el asa, au ajuns inapoi langa stol, au trecut pe sub stol si au continuat peste deal disparand. Apoi a plecat si femela de soim chitaind dupa ei. Nu stiu cum naiba a rezolvat ecuatia dar a aparut porumbelul inapoi dupa vreo 5 minute gafaind.

  17. Eu sper sa nu ma insel dar el vizeaza pe cel care se desparte din stol in jos nu in lateral… Sa studiati fiecare atac in parte din cate vedeti si o sa vedeti ca el urmafeste doar prada care este sub el….. Pt ca in acest atac se vede clar ca el nu la urmarit pe acesta de sus de cand sa apucat pa ii coboare… Sa decis sa il atace in momentul in care la vazut ca coboara cel mai jos… Urmarit cu atentie atacu…

  18. Pai daca sunt prea multi de ce ii mai opresti? ca sa hranesti uliul? Eu cand nu mai am nevoie sa scot ii despart sau ii tin pe oua de plastic!

  19. Andrei, hai sa fim realisti! Ai cel mai bun feedback din tara. Si evident, e munca ta. Si ma bucur! :)

    Pe youtube e altceva, e globala treaba. Sunt atatia iubitori de porumbei, oameni civilizati, de altfel. :)

    Oricum, eu ma bucur sincer pentru tine si iti urez sa o tii tot asa!

  20. Nu ai procedat corect. Pentru a speria rapitoarea, trebuie sa porti niste clopotei legati de maini si de picioare.

    Cand te misti si cand gesticulezi, vor scoate un zgomot asurzitor care vor pune pe ganduri rapitoarea.

  21. Cred eu ca relativ usor l-a prins. Nu știu, posibil greutatea porumbelului sa aiba influența. Ori sa il fi prins într-o stare nu prea bună.

    Referitor la “cel care se desparte de stol e ținta sigură”, categoric NU. Recent, rețin cel puțin 2 atacuri observate live, la ai mei, ambele contra acestei idei. În primul, rapitorul, ce-o fi fost el, a atacat ca cel din videoclipul de mai sus. Deși s-au despărțit mai mulți de stol, a ales să rupă stolul si sa se ia după unul anume. Iar în celălalt caz, am scos porumbeii afara pe la 3:30(destul de tarziu adică). Abia ce s-au înălțat un pic, si apare rapitorul, care era maxim la aceeași înălțime cu ei. I-a înălțat în cercuri, foarte activ. În acești timp, 2 porumbei au părăsit stolul, pe rând. Rapitorul însă “nu i-a văzut”, ci a continuat să înalțe stolul. În cele din urmă s-a lăsat păgubaș, iar porumbeii au dispărut, revenind după aprox 40 minute.
    Deci, eu unul afirm cu toată convingerea, ca NU AM IDEE “CE GÂNDEȘTE” rapitorul cand atacă. :))

    Si inca o chestie, referitor la com17, Cătălin.. Am avut acum câțiva ani porumbei aproape ca cei de care spuneti dvs ca nu se pot face. Toată iarna deschiși, si pana in primavara, 3-4 pierderi. De menționat că le făceam program si eram foarte dur in privinta asta. 3,4, chiar 6 ore de zbor pe zi. Si răpitoare erau destule. Evident, nu am obținut porumbeii aceia din care să nu ia nimic, dar este normal, zic eu. Dintr-un stol de 30-40 de porumbei, nu cred ca este posibil sa nu fie vrunu mai “cu figuri pe el”. Sa zicem ca solutia ar fi sa tinem mai puțini, pentru un mai bun control. Însă eu unul am o plăcere deosebită cand am mai mulți în stol. Se pot obtine rezultate în ce privește pierderile cauzate de pradatori si avand mai mulți porumbei, însă, evident, trebuie mai multă atenție, mai mult timp abordat.

  22. @Ciprian: interesant. In ce zona ai porumbeii? 3 ore de zbor pe zi iarna? Cum, la steag? Eu nu prea vad cum s-ar putea face asta daca zona este cu presiune mare de rapitoare. Dupa ce mi-i face soimul puncte de abia se mai vad si din 40 incep sa vina cate unul la 2-3 minute vajaind, iar jos ii asteapta 2 ulii printre care trebuie sa treaca sa intre in cotet, nu prea imi vine sa-i mai las inca o tura de zbor desi dupa ce se linistesc incep sa iasa iar.

  23. Ionut – Ciprian pradatorul gandeste un singur lucru cand ataca ca prada sa fie sub el.. Trei atacuri de uliu am avut azi toate pe cei care coborau un pic… Uitate atent la video facut de andrei…. Acel porumbel se duce el in jos printre ceilalti… Era cel mai jos dintre totii de asta la ales pe el… Nu e nimic intamplator…. Uitati va la atacurile de soim calator…. Prima data ii studiaza ii inconjoara pe toate partile si dupa alege unu dar tot pt picaj… Pt ca pe orizontala nu poate sa alerge mai mult de trei minute in viteza maxima… Pe cand porumbelu poate mult mai mult daca e pregatit… La andrei e f didicil pt ca la atacu de uliu trebuie sa se piarda in inaltime… Pe cand la soim nu au ce cauta la inaltime mare mai ales iarna… Porumbelul nu are la nari cum are soimul acea pielita care nu da voie aerului foarte rece sa il inspire.. La o viteza foarte mare pe un ger napraznic ochii porumbelului lacrimeaza si nu se mai pate concentra la fel de bine…soimul are o pielita care ii curata pupila ochiului tot timpu la viteza foarte mare… La porumbel nu se intampla nici asta… Deci are dezavantaje in aceasta lupta a vitezei… Soimu are cele mai puternice pene dintre toate pasarile de pe terra.. Porumbelul iar nu are acest plus… Singurul avantaj in aceasta lupta este ca pe orizontala inima soimului nu rezista decat la 3minute de viteza.. Pe cand porumbelul daca nu e obosit rezista mult mai mult…

  24. Din comentarii pe YT: I watched again a couple times to see the behavior of the hawk. At :19 he has selected his target, triggered by the behavior of the inexperienced pigeon.

  25. Andrei, in județul Vaslui am porumbeii.
    Nu, nu la steag zburau. Inițial, când le dădeam drumul, zburau aproximativ 1h30min-1h40min, maxim 2 ore. Maxim. Foare rar se intampla să vină mai devreme acasă. Dacă la întoarcere ma găseau în fața cotetului, după maxim 2-3 ture in jurul crescătoriei, dispăreau iar, din cauza rapitoarelor. Cel mai probabil, cred eu, ulii. M-am gândit la varianta ca se duc si stau undeva, cu toate că că-mi venea cam greu sa cred ca 30, 35, 40 de porumbei(numărul exact nu il mai rețin, dar oricum, cam pe acolo) sa se lase toți undeva. (În jurul orei 9, le dădeam drumul, regulat.) Varianta asta a picat pentru că mi s-a întâmplat să mă sune cineva după-masă (in jurul orei 12) sa ma întrebe dacă am dat drumul porumbeilor, pentru că a văzut un stol de nu stiu cati porumbei(mi-a zis numarul de porumbei pe care îl aveam eu la zbor în momentul respectiv. Cum i,o fi numărat, nu stiu, probabil i,a fotografiat și a numărat pe poza, altfel nu stiu cum). Un “defect” al meu e că am plăcerea, de când mă știu, sa dau drumul porumbeilor dimineață tare, sau pe vreme nu chiar plăcută. Ori, de multe ori, imi mai spuneau cunoscuții care au porumbei ca mi-ai văzut stolul trecând nu stiu cand.. se deosebeau ca stol de marea majoritate a celorlalți porumbei în primul rând prin număr, iar apoi prin stilul de zbor.
    Acum nu mai am porumbeii aceia. Nu știu dacă si cand o sa mai obțin asa ceva. Zbor relativ relaxat, însă când apărea rapitorul, plecau toți într-o direcție, inălțându-se în lung, cu viteză foarte foarte bună. Sunt pe calea cea bună și acum, cu ce am, în sensul că se apropie destul de mult ca si comportament de cei vechi, însă diferenta majora si evidență este durata zborului, mai mică la cei actuali(40,50 min) fata de o oră jumătate-2, cei vechi. Asta fără să ii influențez eu cu absolut nimic. Doar ei si.. restul zburătoare

  26. Oho, de cand am porumbei nu mi-au zburat niciodata 2 ore fara pauze. Erau voiajori toti sau mixati cu ceva de tippler?

    Astia de acum imi zboara putin dar foarte alert. Dupa ce coboara si ciugulesc prin curte pleaca iar. Numai reprize scurte si disparitie doar impinsi de la spate de soim. Dupa atac de soim intra in cotet si dupa ce se linistesc cateva minute ies iar.

  27. Andrei si eu ,anii trecuti le dadeam drumu afara si zburau non.stop intre 1,5 si 2,5 ore,tocmai de teama uliilor,care erau multi. Au ajuns sa fie setați pe zbor de durata ,chiar dc uneori erau zile linistite,fara atacuri. Erau ulii pasarari care atacau gugustiucii si vrabiile iar ei de teama nu coborau, incat ii eliberam cam odata la 2-3 zile. Imi era mila de ei ce rupti de oboseala veneau. Asta pana cand a aparut soimul si mi.a rupt porumbei si atunci am decis sa nu.i mai las toata iarna afara. Cel mai mult mi.au zburat 4 ore cu scurte aterizari de circa 10 minute si dupa un zbor de 2,5 ore,continuu. In ultimii ani soimul este tot mai prezent si nu prea mai pot elibera porumbeii ,plus ca primavara cand sa inceapa concursurile ,ei sunt obositi si am decis ,sa nu.i mai las sa zboare regulat( deja de cativa ani). Eu zbor la campie, iar de cativa ani observ o crestere a numarului de rapitoare,in special soimi

  28. Andrei, eu lucrez la un magazin in centrul orasului Pitesti. Zilnic vine uliul si da in porumbei. Ieri am reusit sa il filmez in actiune. Azi, cum am ajuns la magazin, m-am dus si m-am uitat pe geam. Zburau porumbeii ca nebunii in tot orasul, dar acum stolul de aici era mai mic ca de obicei si zbura mai sus, in departare se vedea un stol cam de vreo 40-50 pasari care se invarteau in cerc foarte sus si porumbei care veneau dinspre teatrul Davila cate unul si isi dadeau drumul ca rachetele direct in podul de la Cercul Militar. M-am uitat pe cer dar nu am vazut nici urma de uliu. Am crezut ca a dat in ei mai devreme si probabil ca a prins ceva, sau ca era inspre teatru.De unde sunt eu nu am vedere in partea aceea. Apoi dintr-o data vad ceva mic cam cat un porumbel venind dinspre stolul acela inaltat si se repede intr-un porumbel. L-a prins, dar n-am putut sa-l vad prea bine ca a trecut in partea cealalta a cladirii. Mi-am dat seama ca a fost soim deoarece am apucat sa-l vad exact in momentul cand a prins porumbelul. Am scos repede telefonul si ma ofticam ca nu am vedere in partea cealalta a blocului. Cand deodata il vad pe jupan cu porumbelul in gheare, zburand inspre hotelul Muntenia, desi in partea in care a prins gutanul se afla un bloc cu 10 etaje. Dar a preferat sa zboare pe hotel, probabil are cuib acolo sau se simte mai in siguranta. Acum porumbeii stau lipiti de geamuri la bloc, nu mai stau pe bloc.O sa incerc sa-ti trimit filmuletele, Andrei.

  29. Interesant, abia astept sa le vad, Leonard. Deci e soim instalat si in centrul Pitestiului. Au cladiri unde prefara sa stea sa manance. Hmm, hotelul Muntenia… am amintiri frumoase de acolo. :))

    Ma mira foarte mult ca a reusit sa ridice gutanii, acestia stau de regula pe jos printre cladiri… sau a profitat de un atac de uliu care ii ridica.

  30. Erau putin mai sus ca blocul de 10 etaje. De regula zboara in cercuri deasupra fantanei. De exemplu ieri la atacul de uliu zburau mai jos, cam deasupra unui bloc cu 4 etaje.

  31. Asta este, ce putem face decit să-i hrănim pe răpitori…

  32. Andrei, voiajori. Primiți de la un unchi care tocmai ce se lasa de ei. Porumbeii au fost testați mai multe zeci de ani la concursuri, destul de dur. Din 2013 ( in 2012 i-am primit) nu am mai putut si nu cred ca voi mai putea sa tin porumbei care nu dau randament la zbor în jurul crescătoriei. Vorba vine, în jurul crescătoriei.. dacă nu pleacă la dispariție, iar e bai. Dar chestia e relativ simplă: din moment ce stolul inițial format îndeplinește deja condiția, care nu se conformează, pa’pa. Ca o regula generala, e “fly or die/ zbori sau mori”. Simplu. Bineînțeles, se mai adaugă ceva antrenamente individuale pentru a scăpa de cei mai proști, starea de sănătate, si na.. toate astea, combinate, dau rezultate care PE MINE mă mulțumesc. Cred ca asta este important, la urma urmei.

  33. Si m-am uitat si eu de mai multe ori la filmare si.. interesant e că NU SE IA după cel care coboară drept in jos prin stol. Cel vizat era, evident, în partea de jos din momentul inițial. Si da, adevărat, tot în jos se duce si victima, insă în lung. Am văzut la porumbeii mei un atac cum nu am mai vazut nici până atunci nici de atunci in coace: stolul relativ sus, apare rapitorul de la înălțime care intră în ei si ii desparte, asta tot la înălțime(câteva zeci bune de metri) si apoi.. stau cu sufletul la gură da vad ce se intampla. Porumbelul, o femela, drept in jos, pușcă. Rapitorul după el. Ajung aproape la nivelul solului. Cum-necum, reușește să schimbe directia la 180° Si urmărirea continuă le plan vertical. Asa zbor, drept in sus, nu am mai vazut de când sunt. S-au înălțat aproape pana la aceeași distanță de la care coborâseră, după care rapitorul a cedat. Eu ce sa zic? Ca l-a ales pe cel mai slab? Nu as zice asta. Eu zic doar ca a încercat si el.

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *