Momentul vaccinarii conteaza

Citind diverse materiale, am ajuns la concluzia ca nu este suficient sa cumperi vaccinul, intepi porumbeii si gata, scapi de griji. Treaba este mult mai complexa pentru ca raspunsul sistemului imunitar la vaccin, deci gradul de protectie a pasarii in perioada urmatoare, depinde de cativa factori de la momentul vaccinarii:

1. Starea de sanatate a porumbelului – de aceea se fac tratamente pentru celelalte boli “uzuale” inainte de vaccin. Un porumbel perfect sanatos, nestresat si in forma buna va primi o imunitate mult mai buna in urma vaccinului decat un porumbel suferind sau slabit.

2. Mediul inconjurator – si acest punct m-a pus serios pe ganduri.

Am descoperit ca daca vaccinarea se face in conditii extreme de temperatura(=stres), vaccinul poate sa nu “prinda” foarte bine, dand un grad slab de imunitate sau deloc. Asadar, vaccinarea pe caldura foarte mare sau pe ger nu ofera o imunitate crescuta. Avand in vedere ca de regula vaccinam puii vara cand sunt calduri mari, si maturii iarna cand este foarte frig… s-ar putea sa nu fie bine? Apoi auzim de porumbei care s-au imbolnavit desi au fost vaccinati. Sigur ca mai este inca un element si anume pastrarea vaccinului la o anumita temperatura…cand ajungem in posesia lui nu putem fi siguri ca a fost pastrat cum trebuie.

85 comentarii la “Momentul vaccinarii conteaza”

  1. Mereu am vaccinat maturii in Februarie, dar acum este un frig de-ti crapa dintii. Intrebarea mea este: ar fi vreo problema daca vaccinez porumbeii de paramixo DUPA ce oua, prin Martie? (astfel evit si ouale limpezi de la sterilitatea temporara produsa de vaccin). Ar fi deja o temperatura placuta, iar porumbeii in forma buna, zburand deja afara si primind hrana de calitate. A mai procedat cineva asa?

  2. Buna!
    personal prefer sa vaccinez toamna, la inceput de noiembrie.Astfel porumbeii vor primi imunitate pina la inceperea sezonului de expozitii. Cel mai bine ar fi sa vaccinam cu vaccin de un an, mai ales pt cei care cresc voiajori.Asa evitam sa-i intepam inca o data in primavara( in caz ca vaccinam cu vaccin de 6 luni). In cazul porumbeilor de agrement si ornament, pericolul de imbolnaviri este mai ales la expozitii, de aceea vaccinarea se poate face si cu vaccin de 6 luni( facut in toamna), iar in primavara se pot vaccina doar puii -la intarcare -cu vaccin “la Sota”, ei primind imunitate pe o perioada scurta de timp, iar in toamna se pot vaccina subcutanat.

  3. parerea mea este urmatoarea,daca porumbeii care sunt vaccinati sunt sanatosi,bine ingrijiti(in prealabil facandu li se un tratament cu probiotice si vitamine)iar dupa cateva zile vaccinul,sunt sigur ca nu au nimic si ca vaccinul va prinde foarte bine chiar daca este cald sau mai frig,asta in conditiile in care porumbelul nu este afectat de boli ascunse,sau are paraziti externi si interni(dupa mine este o mare rusine sa vezi la mari crescatori paduchi de pana,sau alti paraziti),am vaccinat porumbeii acum iarna cu vaccinul pt paramixoviroza,(un vaccin foarte puternic, era ger mare afara,si nu au patit nimic,dimpotriva,arata si zboara f bine,dar daca porumbeii nu sunt bine pregatiti pt vaccin atunci sunt toate sansele sa clacheze,d le Andrei puteti sa le faceti vaccinul dupa ce au ouat,dar nu in momentul cand scot pui,s ar putea sa fie afectat laptele de gusa(calitatea),este doar parerea mea,

  4. d le vlad chiar nu stii ca vaccinul la sotta este interzis,si ca este cel mai naspa vaccin,eu credeam ca suntem mai maturi in a vaccina porumbeii,mai cititi ultimele noutati si nu mai veniti cu prosti ,gen la sotta,acesta nu ofera imunitate decat o luna sau doua,asa ca este un masaj la un picior de lemn,va rog mult,si ne mai plangem ca nu avem rezultate……………………

  5. ionut:
    1. Dai jos paduchii cu spray (daca este cazul, de regula puii au mai multi).
    2. Tratament anti viermi.
    3. Tratament salmoneloza (daca este cazul, ar fi bine analize inainte, dar cum putini le fac, prefera sa trateze orbeste sau sa nu trateze daca porumbeii nu dau semne).
    4. Tratament tricomonoza (de baza)

    Intre ele minim o saptamana pauza + vitaminizare. Daca faci de salmoneloza, NEAPARAT suplimentare cu probiotice dupa. Personal as da probiotice si dupa tratamentul de trico, nu am gasit in literatura nimic care sa spuna daca medicatia de trico distruge flora intestinala la fel ca antibioticul (desi avand in vedere ingredientul activ…ar cam trebui).

    Dupa vaccinare, minim 2-3 saptamani pana la imperechere pentru a evita ouale limpezi.

    Vezi si http://www.porumbei.ro/program-de-tratamente-anual/

  6. recomand folosirea vaciinului pt un an,este mai sigur si daca l gasim si pe cel uleios este perfect

  7. Nu au patit nimic, arata bine, etc – corect. Dar asta nu inseamna ca imunitatea lor pentru paramixo e ok, pentru ca este oricum …invizibila. Deci nu era vorba ca le face rau vaccinarea pe frig, ci ca este posibil ca efectul ei in fata bolii de mai tarziu sa fie aproape nul.

    Treaba cu temperatura n-am scornit-o eu, ci reprezinta parerile unor veterinari de afara.

    M-am gandit si eu la faza cu laptele de gusa, dar avand in vedere ca el contine anticorpi, s-ar putea ca defapt sa ofere puilor indirect un mic “vaccin”…hmm…?

  8. d-le puia, nici pe departe nu vreau sa intru in polemica cu dv. atita timp cit inca se mai fabrica si se gaseste in comert, nu poate fi interzis….iar eu am spus ca ofera imunitate de scurta durata…..si am mai spus ca se foloseste la porumbeii de agrement, care in timpul verii nu au contact cu alti porumbei…..iar de rezultate….macar eu stiu cum ma cheama……

  9. Vaccinul La Sota este f.bun pt ca , creaza imunitate in 24 de ore dar si ofera imunitate doar pt 30 de zile.Vaccinul de 6 luni sau 1 an creaza imunitate doar dupa aprox.3 saptamani.De recomandat este cel de 6 luni sau 1 an pentru ca el creaza imunitate pe termen mai lung.

  10. eu pe 15 martie vaccinez porumbei de concurs pentru ca atunci termin tratamentele care le incep in jurul datei de 5 ianuarie matca am vaccinat-o inainte sa ii bag la pereche sa evit lucrul acesta cu oua limpezi sau sa nu se oua deloc adica prin noiembrie.

  11. Cosmin, sunt curios daca ii imperechezi dupa 15 Martie sau au deja oua (lotul de zbor) si daca vaccinarea DUPA ouat afecteaza cu ceva porumbeii sau puii rezultati.

  12. Daca porumbeii au fost vaccinati dupa ce au depus primul rind de oua , trebuie sa tinem cont de produsii obtinuti din aceste oua pentru ca nu au capatat imunitate de la parinti de aceea trebuiesc si ei vaccinati la rindul lor la virsta de 25 – 30 de zile de la eclozare. Vaccinarea de obicei se face dupa tratamentele de iarna efectuate inca din 15 noiembrie astfel incit in 15 ianuarie sa fie pregatiti de vaccinare stiindu-se faptul ca inperecherile la majoritatea crescatorilor se face in jurul datei de 15 februarie. Multa bafta.

  13. d le Vlad si eu stiu cum ma cheama,si nu cred ca te am suparat intr un fel,la sotta nu se mai foloseste de catre adevaratii columbofili,cat despre porumbeii de ornament ,NU MA INTERESEAZA ACEASTA RAMURA A COLUMBOFILIEI.HAI SA JUDECAM CORECT,DE CE SA VACCINEZ PORUMBEI CU ,,IMUNIZATOR DE 2,3 LUNI,CAND II POT VACCINA CU IMUNIZATOR DE 12 LUNI,CE SPUNETI?/N AR FI MAI BINE ASA PT BIETELE PASARI….

  14. Ceva ce nu stiti, orice vaccin aparut de la o firma oarecare trebuie sa fie acreditat si testat de institutul pentru cercetari farmaceutice veterinare.
    Posibil sa fie apa de ploaie, cel putin unele dintre ele, sa aiba un fel de efect placebo, pentru noi crescatorii iar daca se manifesta paramixoviroxa sa ne gandim ca de fapt nu a prins vaccinul.
    Ma gandesc ca foarte multe vaccinuri nu au nici un efect pe porumbei iar atunci toata munca noastra se duce de rapa.
    Sursa sigura…………..

  15. CAT DESPRE REZULTATE,NU EU MA PLANG ,EU SUNT MULTUMIT DE MIICILE MELE REZULTATE,SE PLANG ALTII,LA NOI IN BIHOR NIMENI NU CRED CA MAI FOLOSESTE LA SOTTA,AM UN PRIETEN F BUN,CARE ARE F MULTI PORUMBEI DE ORNAMENT,DAR NICI EL NU L MAI FOLOSESTE…..

  16. am cuibarele inchise pana in aprilie cand le dau drumu , joc la natural dar m-ai am cateva porumbite care cum da caldura se oua pe jos si nu am ce sa le fac eventual le bag niste oua false sa mai reziste pana in aprilie cand le dau cuibarele ca la prima etapa sa am pui de 5-12 zile si nici sa le fortez cu ouatu ca nu e indicat.
    Parerea mea ca vaccinarea dupa ouat nu afecteaza ca se presupune ca inca mai au imunitatea de la vaccinul anterior si acum pe 15 cand ii vaccinez o sa vaccinez si femelele care sau ouat mai devreme si momentan au oua false
    inchizand cuibarele sunt putini porumbite care cauta sa se oua si nu am avut probleme dar in fiecare an sa gasit cate una care sa se oua mai repede cum a dat caldura afara
    la porumbei de concurs le las pui doar prima serie in restu sezonului folosesc oua false

  17. oricum evit sa vaccinez cand porumbitele sunt la bataie si trebuie sa se oua)prefer sa las acele femele si sa le vaccinez dupa ce sau ouat)
    si cand le dau drumul la cuibare depinde si de vreme oricum mai devreme de 22 martie nu le dau las o saptamana dupa vaccinare minim

  18. am terminat tratamentul le am facut vaccinul de paramixo sii///////dupa 6 zile am unul care face gainatul apos si exesiv bea apa //

  19. Am vaccinat totdeauna cu vaccin de la Romvac si porumbeii mei nu au avut niciodata paramixoviroza,am auzit uneori ca cei care au folosit vaccin belgian au avut unele probleme .Personal fac tratament preventiv inainte de vaccinare pt tricomonoza desi sunt convins ca nu au decat in limitele normale,si eventual pt boli respiratorii daca-i aud noaptea ca stranuta .Pt restul :salmonela ,coccidii,viermi intestinali tratez natural tot timpul anului cum am mai scris in alte topicuri ,cu usturoi in apa dar si in mancare ,cu otet de mere amestecat cu miere de albine ,apoi dau drojdie de bere impreuna cu vitamine ,oligoelemente,minerale si zeama de lamaie Nu am avut pana acum probleme cu porumbeii .In schimb tratez foarte serios pasarile in timpul zborurilor :inainte de concurs glucoza ,vitamine ,dupa concurs electroliti sau miere de albine ,apoi tratament preventiv tricomonoza ,boli respiratorii ,baie cu insecticid pt pene atat ,nu tratez coccidioza nici macar preventiv niciodata ,cotetul meu este foarte uscat si aerisit .Cum am mai scris si la topicul cu inelele foarte importanti sunt porumbeii .Daca aveti o rasa de porumbei cu parinti ,bunici sau strabunici zburati la singe si cu rezultate ,din experienta mea va spun ca nu veti avea probleme de sanatate .Totusi trebuie facute tratamentele strict necesare.

  20. eu ii vaccinez pe la inceputul lui februarie… nu stiu cum e cu toate conditiile, insa le fac tratamentul innainte pt ca am auzit ca daca au viermi svaccinul le poate dauna…

  21. decat sa va certati intre dvs. mai bine ati sublinia faptul caci la sotta este vaccin pt pseudopesta nu pt paramixoviroza!

  22. Buna!
    Din cite stiu, acest site se ocupa de porumbei in general, fie ei de ornament, agrement sau voiajori. Simplul fapt ca cineva isi spune o parere nu ar trebui sa deranjeze pe nimeni,cu atit mai putin faptul ca cineva creste un fel de porumbei sau altul.Cred ca toti crescatorii de porumbei au un merit esential, anume ca iubesc porumbeii si le acorda atentie asa cum se pricepe fiecare. Cum vaccinul pentru paramixoviroza este obligatoriu la porumbei, putem sa ne exprimam parerile vizavi de acest aspect.La fel si vaccinurile sunt de mai multe tipuri, dupa modul de inoculare, fiecare este liber sa foloseasca ce vrea si cum crede de cuviinta.
    Cunosc crescatori care nu au vaccinat niciodata si pentru asta au niste porumbei f.f.f. sanatosi, cu o rezistenta naturala dobindita la paramixoviroza. Cum am spus, fiecare este liber sa-si creasca porumbeii cum vrea, sa-i trateze cu ce vrea si cind vrea. Nu exista o reteta unica de vaccinare sau tratament,la fel cum nici produsele nu sunt toate la fel.
    Singurul lucru care conteaza este ca porumbeii sa fie sanatosi, apti de performante sportive sau de a-si etala frumusetea.

  23. Sa traiti!Sunt incepator, dornic sa invete dar momentan cu un buget redus!M-am inscris anul aceesta la o asociatie,sunt elev in clasa a11-a!Pana acum nu am tratat porumbei cu absolut nici un medicament nefiind nevoie pentru ca nu ii zburam avand doar grit in permanenta si un pic de calciu acolo unde era mare nevoie!a-si vrea sa stiu daca pot sa fac vaccinul de paramixo fara nici un alt ajutor inainte gen probiotice,vitamine etc??A-si vrea sa va aduc la cunostinta ca nici celelalte tratamente nu le-am administrat adica salmoneloza si tricomonoza fiind un efort financiar mare pentru mine deoarece nu am ajutor si intelegere din partea parintilor!!A-si vrea sa stiu ce e de facut ca nu vreau sa imi trimit porumbei la ,,moarte sigura”!!Ce imi recomandati sa nu ii mai zbor daca nu am tratamentul complet sau sa fac exces de zel si sa ii zvor la risc ceea ce nu ma incanta??pot afirma ca pana acum nu am avut nici un porumbel bolnav avand porumbei decand m-am nascut!!imi cer scz pt nestiinta si a-si ruga pe cei neexperimentati sa nu lase comentari pt ca nu ar face altceva decat sa ma afunde si mai rau in nestinta daca imi spun ceva gresit!! PS:care este cel mai indicat vaccin pt paramixo nu foarte scump dar totusi eficient??multumesc mult

  24. 1. http://www.romvac.ro/index.php?i=147&l=ro&t=15
    2. http://www.pasteur.ro/afisareDetaliiProdus.asp?ID=54
    3. http://www.intervet.ro/products/nobivac_paramyxo/020_prospect_produs.asp
    4. http://www.chevita.com/en/products/chevivac-P200.php
    Cam astea ar fi optiunile de pe piata si pe nicaieri nu scrie nimic despre temperatura de afara cum ca ar afecta in vreun fel. Mai mult de atat nu pot sa spun deci astept pareile dvs.(si daca se poate fara contre despre un produs anume)

  25. Ionut daca nu ai prea multi porumbei poate ai un prieten columbofil ,cumparati vaccinul pe din doua Columbovac de la firma Romvac daca exista la tine in localitate aceasta firma daca nu poti cumpara acelasi vaccin de la Farmavet sau de la orice farmacie veterinara .Inainte de vaccin dai 2 zile la rand rombendazol sau vermizol 1/2 pastila per porumbel pe zi,repeti dupa 10 zile intre timp dai vitamine in apa sau mancare +drojdie amestecata cu zeama de lamaie in mancare ,apoi 5 zile trat tricomonoza cu columboviofort pastile sau trichoplus in apa.1O zile trat cu doxiciclina in apa 1/2 lingurita la 1l de apa apoi iar vitamine drojdie etc Daca ai crescatoria umeda fa si tratament pt coccidioza cu sulfacoccirom tot de la farmacia veterinara sau coccistop daca gasesti Tratamentele trbuie repetate sidupa zboruri in cantitate mai redusa. Succes

  26. vatezi dreptate in articolulu de mai sus deoarece se presune ca virusi apar dupa un frig mare uramt de un val de caldura :)

  27. Acum 6 saptamani am vaccinat si eu contra paramixovirozei iar ieri de salmoneloza. Inca nu am vazut daca si-au facut efectul dar tin sa mentionez ca tratamentele au fost facute inainte de vaccinare. Nu am avut nici o reactie adversa desi unui prieten acelasi vaccin (de paramixoviroza) i-a afectat destul de rau 15 tardivi cativa dintre ei murind chiar. dar el nu a facut nici un tratament. E destul de frig si in zona mea dar nu cred ca acest lucru ar afecta in vre-un fel eficacitatea vaccinului. succes.

  28. Daca era un topic de incaierare pe furaciuni si federatii, nu avea 30 ci 130 de comentarii pana la aceasta ora.

    Cu frigul mai este un factor de care am uitat sa scriu: vasele de sange se contracta pentru a pierde mai putina caldura, si deci circulatia periferica este redusa – la locul vaccinarii sangele/sistemul limfatic va prelua mai putin eficient antigenul din vaccin si de aici rezulta protectia mai scazuta oferita pe viitor. Pentru mine au sens aceste explicatii, si de aceea sunt destul de convins sa-i intep abia la primavara, dupa ce oua.

  29. buna… .legat de sterilitatea temporara dupa vaccinare,anul acesta am vaccinat porumbeii in data de 23 ian.cu vaccinul de un an,Nobilis. in data de 30ian.,am pus porumbeii in pereche(nu as fi vrut dar, s-au imperecheat masculii intre ei si femelele la fel).mi s-a spus ca aceest vaccin nu induce sterilitate si intr-adevar la data de 10feb am avut primele oua care se dovedeesc a fi fertile.acuma astept sa vad primii pui. P.S. DACA STIE CINEVA MAI MULTE DESPRE ACEST VACCIN AS VREA SA MI LE TRANSMITA

  30. Am observat ca majoritatea le fac tratament dupa cum gandeste fiecare sau din auzite.cert este ca trebuie facut ceva tratament ca majoritatea au porumbey bolnavi si cu iei bolnavi no sa avem mari performante.va salut si zburati por

  31. Salut,PAREREA UNUI INCEPATOR
    In privinta vaccinari ar fi multe de spus stiti prea bine “cate bordee atatea obicee” .Vad ca multi dintre dumneavoastra ati renuntat la vaccinarea cu avipestisota (La Sota ) care dupa parerea mea pregateste foarte bine organismul porumbelului pt. vaccinarea cu un vacin inactiv contra paramixovirozei,acest vaccin viu La Sota nu vindeca pseudopesta asa cum spune dl albano si previne pseudopesta cat si paramixoviroza.
    Extras din INDEX FARMACEUTIC prezentat de domnul Dr Tudoran Catalin

    AVIPESTISOTA
    Vaccin liofilizat

    Vaccin viu tulpina La Sota

    Prevenirea pseudopestei
    Pevenirea paramixovirozei

    1 doz? porumbel=5 doze g?in?; se administreaz? oculo-nazal dup? o prealabil? reconstituire ?n diluant (Diluvac); 1 ml Diluvac pentru 4 doze porumbel, instil?ndu-se fiec?rui porumbel, 4 pic?turi (c?te o pic?tur? ?n fiecare ochi ?i nar?)

    Dupa 21 de zile de la vaccinarea cu avipestisota se vaccineaza un vaccin inactiv contra paramixovirozei.Multe succese in 2009!

  32. Despre vaccinare. In momentul cand actionam cu vaccin pentru imunizarea porumbeilor este bine stiut faptul ca acestia (porumbeii) trebuie sa fie perfect sanatosi, un porumbel bolnav nu se va putea imuniza indiferent de vaccinul folosit. Se stie ca amatori din “tara mama” a porumbeilor reproduc foarte devreme, asa ca in ianuarie ei ineleaza prima serie de pui. Si vaccineaza puii la 4 saptamani dupa ecloziune, deci la inceputul lunii februarie cand este totusi o temperatura destul de joasa. Vaccinul se inoculeaza subcutanat in treimea superioara a gatului, perioada de instalare a imunitatii este de 18 zile si are perioada imuna de 1 an. Sunt unele vaccinuri care actioneaza asupra organelor genitale, atrofiindu-le temporar, din aceasta cauza si ouale infecunde. Binenteles sunt si vaccinuri care nu au acest efect. Citind in literatura de specialitate aflam ca “la Sota” are o perioada scurta de instalare a imunitatii si una la fel de scurta de protectie, dar! Vaccinul “la Sota” este folosit si de unii dintre colegi nostri columbofili (lunar) pt bine stiuta “punere rapida in forma”. Columbofilii folosesc acest vaccin inainte de un concurs important pe care vor sa il castige. Nu am auzit nicaeri sa fie interzis, cel putin nu la noi in tara si cunosc foarte multi columbofili care il folosesc, dar! pt ca din nou este un “dar!” Acest vaccin folosit in mod abuziv reduce potentialul reproductiv, mai ales al masculilor si deci vom avea parte de instalarea sterilitatii (infertilitatii) la o varsta la care alti porumbei ar putea inca sa reproduca. De altfel excesul de zel in folosirea oricarei medicamentati (dupa ureche) duce la instalarea sterilitatii. Am citit undeva ca tratamentul contra unei boli se face 7 – 12 zile, altundeva ca de la 14 la 18 zile, sau ca pana la 24 de zile, mai sus un coleg columbofil scria ca el incepe tratamentele in 5 ianuarie si le termina in 15 martie deci 2 luni si 10 zile, mi se pare enorm. Binenteles ca producatorii de medicamente vor sa vanda, binenteles ca tulpinele virale sunt nenumarate dar… ganditi-va si la pasari. Ele au in fata un viitor sportiv pe care incercam sa-l facem sa fie cat mai bun, apoi daca aceasta viata sportiva a fost una buna urmeaza o perioada de reproducator. Cum va fi aceasta viata sportiva daca ne indopam pasarile de antibiotice, apoi cum va fi viata lui de reproducator? Binenteles ca o pasare care a fost o buna concurenta in viata lui sportiva si asupra careia sa actionat mult cu antibiotice nu va avea o prea lunga viata de reproducator. Ganditi-va ca fiecare zi de medicatie inutila este un pas inapoi in viata sportiva. Intamplator am un sportiv de performanta in familie, a fost membru al lotului national mai multi ani si am trait alaturi de el efectele medicamentelor inutile. Dupa cei 4 ani de cand nu mai este sportiv tot mai resimte efectul unor medicatii inutile. Incercati sa nu mai bombardati porumbeii cu medicamente pe tot parcursul anului, la inceputul sezonului de reproductie si la incheierea lui este suficient. Si asa sunt prea multe drogurile pe care de voie de nevoie pasarile noastre le inghit. Ganditi-va ca un porumbel concurat in mod natural (nu ma refer la sistemul de zbor “la natural”) va avea o viata lunga in prasila dumneavoastra daca acesta va fi un bun cursier.

  33. EU INPREUNA CU UN PRIETEN VACCINAM LA 1 FEBRUARIE EU AM DAT DRUMU LA PERECHI SA OUA PANAN VACCIN AM LUAT TEAPA ACUM AM PUI DA NU SUNT MULTUMIT CA E PREA DEVREME LA ANU BAG LA PERECHE DUPA 15 FEBRUARIE

  34. La Sota este o tulpina virala nepatogena care se gaseste in anumite vaccinuri dar momentul instalari si durata imunitatii nu depinde numai de tulpina virala ce se gaseste in vaccin. De multe ori se fac confuzii intre vaccinuri si seruri imune ,un vaccin nu poate declansa imunitate in 24 de ore serul imun da.
    Strict medical vaccinarea este indicat sa se faca in asa fel incat reactia imunologica sa fie maxima in perioada cand exista riscul maxim de contaminare si declansare a boli pentru care se face imunizarea ( in cazul paramixovirozei primavara si toamna).

  35. trat obligatoriu contra paraziti interni si externi cu 7-10 zile inainte de vaccinare?(acestia spoliaza organismul de subst.necesare formarii de anticorpi ex. proteinele),,,cu 2 zile inainte si 3 dupa administrare de polivitamine antistres ptr a diminua socul postvaccinal,,,vaccinul se administreaza pe pasari perfect sanatoase ,nu are rost tratament contra coccidioza ,salmoneloza sau trichomonoza daca porumbeii nu prezinta semnele unei astfel de boli.acesta observinduse prin starea de intretinere a pasarii ,vioiciune ,pofta de zbor etc…vaccinare toamna dupa sezonul de zbor si inainte de marea napirlire cind porumbeii se afla in tr o perioada de stres minim…alimentatia necesita o hrana cit mai completa in principal in ceea priveste necesarul de proteine care participa la formarea anticorpilor specifici(de aceea organismele subnutrite sau cu ratii dezechilibrate instaleaza imunitate mai slaba…)primavara inainte de sezonul de concurs sau in cazul porumbeilor de matca inainte de sezonul de reproductie(concurs,crestere pui=stress)…vaccinare de necesitate in orice sezon(iarna intr vo zi mai calduta atait cit sa nu inghete lichidul in acul seringii) puii la virsta de 4 sapt. apoi intra in schema ptr adulti..cit mai putin stress in primele 14 zile dupa vaccinare si o alimentatie rationala..personal nu am incredere in acele vaccinuri 1 an imunitate (cel mult 8 luni dupa care titrul anticorpilor scade treptat in organism) mai sigur cele la 6 luni rapel inactivate ,uleioase — nu la sota–nu dadeau imunitate corespunzatoare plus erau fabricate din tulpini de virus mai slab patogen(la pui se foloseau mai mult pe cale nazala si ocular ptr a creea barira la poarta de intrare a virusului timp de 3-4 sapt apoi era necesara vacc. cu cel puternic inactivat,uleios un porumbel cu o solida imunitate contra paramixovirozei rezista mai bine la atacul altor agresori biologici_(coccidioza ,salmonelle.colibacili etc),..cel cu slaba imunitate tot timpul anului prezinta diverse simptome ,cu stare proasta alternind cu perioade mai bune de nu stii ce sa le mai faci poumbeilor.atunci intervin toti , cu sfaturi ce e salmoneloza,ca au limbrici ca e ccoccidioza ,ca e trichomonoza la ficat etc,,mai au citeodata gajiiala si atunci dai cu antibiotice ,dar putin se gandessc la paramixo la o imunitate precara!!!!atentie la simptomele respiratorii cu care incepe boala in cele mai multe cazuri(gijiiala)si care nu raspunde la antibiotice pa va salut

  36. ps vaccinarea contra paramixovirozei intradevar o problema f. importanta.de avut grija de unde ,prin cine si cum se transporta vaccinul(cu gheata nu congelat)se pasreaza la frigider 4-6grade celsius…f mare importanta iar apoi din flaconul odata inceput vaccinarea sa nu dureze mai mult de hai maxim2 ore dar ferit de razele solare sau calduri prea mari altfel toata munca in zadar….

  37. Domnule Andrei esti foarte dur cu noi referitor la comentariul de la pozitia 30,dar cind eu citesc sfatul tau de la pozitia 7 pur si simplu nu mai am cu ce sa intervin,este foarte complet si daca mai citesc si comentariul lui Cosmin,gata vizavi de vaccinare sa inchis subiectul, cu mentiunea ca si celelalte comentarii sunt foarte bune,dar trebuie sa intelegi ca foarte multi nu stapinesc arta exprimarii in astfel de sfaturi cu care eu cred ca nu este de joaca,cind vorbim de sanatate este practic elementul vital ce ne conduce spre marea performanta.FELICITARI SI MULTA BAFTA!

  38. Va rog mult de tot dati-mi si mie un sfat cu privire la ce am scris la punctul 25!!Sunt incepator si sa stiti ca e greu daca nimeni nu te ajuta!la aceest topic doar un singur om mi-a dat un sfat in rest am fost ignorat sau omis din gresala!!am observat ca la topicul cu inele sunt 100 si ceva de comentari,la cearta toata lumea se inghesuie dar la sfaturi….???va rog mult ajutati-ma si pe mn Multumesc

  39. @ olimpicu: speram doar mai multe pareri referitoare la momentul vaccinarii. Daca o sa-i intep dupa ce oua voi vedea pe “propria piele” defapt pe pielea lor care va fi rezultatul. Pana la urma din experientele proprii se invata cel mai mult.

    @ Ionut T: poate ai fost ignorat pentru ca raspunsurile exista deja? Necesitatea vitaminelor si a celorlalte tratamente s-a subliniat deja in acest topic, deci mai clar de atat nu are cum sa fie. A-i zbura fara aceste tratamente si vaccin nu este bine, in plus fara vaccin nu-i poti zbura datorita regulamentului (trebuie sa dovedesti vaccinarea cu acte). La 26 ai linkuri la producatorii de vaccinuri, te poti interesa de preturi, desi cel mai sigur te interesezi local direct unde le poti lua, pentru ca altfel nu trimite nimeni.

  40. in legatura cu link-urile de mai sus nu stiu cati leau urmat si cati au citit atent ce scrie acolo; pe mine ma frapat un amanunt legat de paramixovac:
    Recomand?ri privind administrarea corect?:
    Vaccinarea cu PARAMIXOVACOL se face dup? cel pu?in o administrare pe cale oculo-conjunctival? de vaccin antipseudopestos aviar Avipestisota.
    Asta nu stiam si din ce am mai citit ar cam fi valabil si pt alte vaccinuri.
    pt ionut asta ar fi varianta cea mai ieftina :
    Cu cel pu?in dou? s?pt?m?ni ?nainte de vaccinarea cu PARAMIXOVACOL se va face deparazitarea intern? (cu Flagelstop sau Rombendazol) ?i extern? (cu Romparatox).
    Pt tricomonoza cel mai ieftin e metronidazol-ul 1/4 pastila pe zi timp de 2-4 zile( il gasesti la farmacia umana si e destul de ieftin aproximativ 3 ron 20 pastile)
    pt salmonella cauti la farmacia veterinara enrofloxacina 1ml/1 l apa timp de 3-5 zile sau enrofloxaron 1 pastila / zi tot 3-5 zile
    pe langa astea vitamine complex dupa toate tratamentele timp de 2 zile
    si o aspirina la 1l de apa in ziua vaccinarii

  41. pentru IONUT T.Cel mai ieftin tratament[si foarte bun] Pentru viermi STOZON o jumatate de lingurita la litru de apa doua zile.A treia zi vitamine.urmatoarele cinci zile ENROFLOXACIN 2 ml la litru de apa .o zi vitamine dupa care trei zile pentru TRICOMONOZA medicament pe baza de METRONIDAZOL dinou o zi vitamine si dupa toate acestea poti sa faci vacinul de o jumatate de an.Toate acestea le gasesti la farmacia veterinara te costa in jur de 50 ron.

  42. Ionut T mai mult decat sa spus in acest topic nu stiu daca se poate spune ai ce invata de aici .In rest propria experienta pe care o capeti in ani

  43. Pentru ca porumbelul sa aiba un raspuns imun corespunzator post vaccinare,in momentul vaccinarii el trebuie sa fie intr.o stare perfecta de sanatate.Vaccinarea in cursul temperaturile extreme(ger sau canicula) ar trebui evitate deoarece constitue un element stresant.Dar in caz de urgenta ,se poate vaccina.Vaccinul viu LaSota NU STERILIZEAZA MASCULII SAU FEMELELE.Porumbeii pot fi “sterilizati” prin administrarea haotica a unor medicamente(Sulfaquinoxaleina administrata in combaterea coccidiozei,nitrofuranii-furazolidona ,sulfamidele in general etc).Vaccinurile inactivate(antiparamixoviroza-Paramixovacol,Nobilis,Newcavac,Colombovac sau antisalmonella-Columbopolivac) in niciun caz nu sterilizeaza porumbeii.Doar greselile si necunoasterea reactiilor adverse ale unor medicamente duc la sterilizarea porumbeilor.Raspunsul serologic post vaccinare se poate evalua prin R.I.H.A. la un laborator de patologie aviara dupa cel putin 3-4 saptamini de la vaccinare si se poate “vedea” reactia organismului la vaccin,care indiferent de vaccinul folosit e totusi individuala(adica nu toti porumbeii dintr.o crescatorie raspund identic:unii au titruri mai mari,alti mai mici,dar tot ce conteaza e ca media titrurilor sa depaseasca pragul de protectie)

  44. TRATAMENTE PROFILACTICE EFECTUATE
    LA PORUMBEI IARNA CU MEDICAMENTE ROMVAC
    Dr.Tudoran 0723.610.322 (diagnostic.romvac@yahoo.com)

    ZIUA 1,2,3 (4) – COMBATEREA TRICHOMONOZEI
    se efectueaz? cu produsul (medicamentul) FLAGELSTOP pulbere (masal) sau COLUMBOVIOFORT (individual).
    Doza: FLAGELSTOP (10g / 40 porumbei/zi) sau COLUMBOVIOFORT (2 cpr/zi)
    ZIUA 5,6 – VITAMINOTERAPIE
    – se efectueaz? cu produsul (medicamentul)COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI
    – Doza: 20 pic?turi /l itru ap? / zi sau 1 pic?tur? / porumbel / zi.
    ZIUA 7,8 9,10 – COMBATEREA COCCIDIOZEI
    – se efectueaz? cu produsul (medicamentul)AMPROLIUM 20%
    – Doza 2g / litru ap? /zi.
    ZIUA 11 – VITAMINOTERAPIE
    – se efectueaz? cu produsul (medicamentul))COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI
    – Doza: 20 pic?turi /l itru ap? / zi sau 1 pic?tur? / porumbel / zi.
    ZIUA 12,13,14 (15) – COMBATEREA SALMONELOZEI, COLIBACILOZEI, MICOPLASMOZEI, STAFILOCOCIEI (de preferat ?n urma unei antibiograme)
    – se efectueaz? cu produsul (medicamentul) ENROFLOXAROM(2ml / litru apa / zi) + TUSIFUG (1ml / 10 porumbei /zi)., DOXICICLIN? (2-3g-litru apa pe zi), LINCOSPECTROM.
    – Doza: conform instruc?iunilor
    ZIUA 16,17 – VITAMINOTERAPIE + REFACEREA FLOREI INTESTINALE
    – se efectueaz? cu produsul (medicamentul) COMPLEX POLIVITAMINIC BUVABIL PENTRU PORUMBEI + VITAPREMIX BIOMOS
    – Doza 5g / kg boabe umectate in prealabil cu KEFIR(Iaurt)
    ZIUA 18 – DEPARAZITARE INTERN? + EXTERN?*Simultan parazitii interni+EXTERNI
    – se efectueaz? cu produsul (medicamentul) ROMBENDAZOL SUPER(1 blister de 10 cp. ajnge pt 40 pina la 50 porumbei)
    – Doza.1/4 cpr / zi,individual sau pisate si amestecate pe boabe,in prealabil umectate cu iaurt
    ZIUA 19,20,21 (22) – VITAMINA ?E? + SELENIU (pentru preg?tirea ?i stimularea organisnului ?nainte ?i dup? vaccinare)
    – se efectueaz? cu produsul (medicamentul) VITAMINA E
    – Doza.1-2 ml / litru ap? / zi.
    ZIUA 21 – VACCINAREA CONTRA PARAMIXOVIROZEI(+Salmonelozei,in viitor)
    – se efectueaz? cu vaccin PARAMIXOVACOL(sau,in viitor cu vaccinul MIXT,APOS contra paramixovirozei+salmonelozei-COLUMBOPOLIVAC )
    – Doza 0,2ml / porumbel, subcutan
    ?I IN APRILIE,CONTRA DIFTEROVARIOLEI( se efectueaz? cu vaccin ROMPORPOX)

  45. Foarte interesant ce spune Dl. Tudoran cu privire la sterilitate si ca ea nu este data de vaccin, asa cum credeam! Omul cat traieste invata.

  46. Multumesc mult pentru ajutor acum totul mi-se pare simplu!!multumesc mult domnul soceanu daniel si nu numai pentru ca ma-ti luminat!!Totusi -a-si mai avea o mica intrebare daca nu cer prea mult!?complex de vitamine tot de la farmacia veterinara?si are ceva daca eu deja am porumbei imperecheati si la uni deja oua??MULTUMESC MULT

  47. da complexul vitaminic il iei de la farmacia veterinara ; se gaseste sub mai multe denumiri : complex polivitaminic buvabil, vamex , polivitamine pastile;
    cat despre cealalta intrebare ar fi fost mai bine daca erau desperechiati; tratamentele nu afecteaza in nici un fel daca nu se exagereaza iar vaccinul dupa cum am observat in cele discutate pe acest topic nu afecteaza( din cate stiam eu afecteaza numai daca au deja pui sau oua prin faptul ca exista posibilitatea sa paraseasca cuibul din cauza starii de stress generale postvaciinare)
    ca un amanunt un prieten a vaccinat lotul in aceeasi zi cu mine ai mei fiind separati, ai lui nu (avea si vreo 2-3 pui cu varsta sub 2 sapt). dupa o saptamana porumbei se simt perfect atat ai mei cat si ai lui( pe 11 cand iam vaccinat erau temp exterioare destul de ridicate 10-12 grade)

  48. revin cu intrebarea de mai sus si o adresez domnului tudoran:
    Recomand?ri privind administrarea corect?:
    Vaccinarea cu PARAMIXOVACOL se face dup? cel pu?in o administrare pe cale oculo-conjunctival? de vaccin antipseudopestos aviar Avipestisota.
    e impetuos necesar???

  49. Multumesc mult domnul Soceanu!!acum am inteles totul si e lumina in mintea mea MULTUMESC INCA ODATA

  50. Eram convins ca masculul meu era steril din cauza vaccinului (credeam ca i-am inperecheat prea repede ,la aprox 2 sapt dupa vaccin)sa aud ca,cauzele s de fap altele
    Mai am sanse sa reproduc din masculu acesta?Povestea asta cu steilitatea se intamplase anu trecut
    MAi are sens sa imi fac iluzi si sa mai pierd i perioada cu el si sa ii mai dau si o femela buna?hmm….

  51. pt Nilo 6 daca citesti putin mai atent o sa observi ca acolo scrie vaccin nici decum tratament,dupa cum probabil stii, sau ar trebui sa stii La Sotta are o tulpina diferita de paramixovacol si bineinteles exista vaccin care contine ambele tulpini. La Sotta il folosesc de 12 ani vaccinand puii la varsta de 4 saptamani.
    P.S cred ca in 24 ani de activitate am invatat si eu ca un VIRUS nu se trateaza.

  52. Dle Dr Tudoran cu respect va spun ca deparazitarea interna se face inaintea oricarui tratament inceput primavara ,iar tratamentul pt coccidioza nu se face decat atunci cand sunt conditii pt proliferarea acesteia:cotet umed, zile ploioase cu multa umezeala in atmosfera etc Tratamentul pt salmoneloza,coriza ,micoplasmoza tine cel putin 10 zile cu repetarea lui in cazuri mai grave. Bineinteles in tot acest timp probiotice,vitamine ,drojdie etc

  53. imi permit ptr soceanu….la sota daca doresti numai la pui si numai in cazul ca boala evolueaza in efectiv…trebuie facut de urgenta la puii sub 1 luna pe cala oculo conjuctival ptr a creea bariera la poarta de intrare pina ce puii depasesc 1 luna virsta ptr ai putea vaccina cu paramixovacol…LA adulti fara nici o problema direct cu paramixovacol(ei deja mai au in organism un anumit titru de anticorpi de la vaccinarile anterioare?(*daca s a respectat programul de vacc din 6 in 6 luni)pa va salut

    (

  54. ptr porumbei .ro nu are nici un efect negativ dupa ouat vaccinarea …(si gonitul la cuib reprezinta un moment de stres cind masculii slabesc iar femelele sunt alergate toata ziuadar dupa ponta organismul celor doi se linisteste si incep acumulari de rezerva in vederea cresteri noilor pui moment de liniste cind si formarea anticorpilor e stimulata

  55. da programul de vaccinare il respect (ianuarie – februarie si iulie- august)
    dar ma frapat faptul ca pe site-ul firmei care produce paramixovac se face referire la acest aspect si nu se dau detalii.
    pt ionut : ma bucur ca tiam fost de ajutor ( si eu am trecut prin aceleasi momente grele in trecut legat de lipsa banilor si de posibilitatile de informare asa ca te inteleg foarte bine);

  56. ptr carcotas veterinar aveti si nu dreptate nu mai vorbiti ca si multi altii de tratamente de inceput de anotimp sa ne intelegem tratament se numeste atunci cind ai pasarile bolnave si le administrezi antibiotice pentru insanatosirea lor.,,,10 zile da tratament ptr salmonela ,coriza sau ce mai vreti DARRR NUMAI ATUNCI CIND EVOLUEAZA UNA DIN BOLILE RESPECTIVE IN EFECTIVUL VOSTRU DE PORUMBEI DACA PASARILE VOASTRE NU SUNT BOLNAVE NUMAI DATI IN ELE CU ANTIBIOTICE antibioticul are efect numai in prezenta microbului pe care il anihileaza ca sa zicem asa …toata lumea vede in porumbeii lor invazie de salmonella coccidie si trichomonas..sa va fereasca dumnezeu sa aveti vreodata un episod de salmoneloza in efectivul de pasari ,poate nu ati vazut asa ceva NU MAI INTOXICATI PORUMBEII CU ANTIBIOTICE DEGEABA pastratile numai ptr cazurile concrete de boala,,, antibioticul nu actioneaza si preventiv(ps unii fac chiar si cocteiluri de antibiotice plus vitamine zic ca au retete magice mai le si vind pe la alti creduli pe bani grei/unele antibiotice au efect antagonist cu altele deci efect zero si poate porumbei se invioreaza putin dupa vitamine si atunci toata lumea e multumita ca a descoperit reteta miracol ptr sanatatea pasarilor)NU FACETI ABUZ DE ANTIBIOTICE dnul tudoran a zis bine in paranteza numai dupa efectuarea de antibiograma adica daca ai microb sa l vezi la ce e sensibil dar nu facem noi chiar asa ca lauman dar macar sa administram antibioticul cu specru larg de actiune numai cind avem boala in efectivsunt multe de comentat dar cite cotete atitea doftorii….

  57. Vreau sa transmit ?i eu c?teva idei.
    O experien?a nefericita ma face sa spun ca este obligatoriu sa vaccinam porumbeii de paramixoviroza. A fost un an ?n care nu am vaccinat puii ?n toamna ?i ?n acel an at?t la noi c?t ?i la al?i cresc?tori au murit foarte mul?i pui, chiar zbura?i. Poate a fost vorba de o tulpina pe care vaccinul nostru obi?nuit nu o acoperea dar ne-au murit atunci peste 30 de porumbei unii dintre ei b?tr?ni ?i vaccina?i ?n prim?var?. Concluzia e simpla!

  58. O alta idee este ca nu trebuie sa avem ?ncredere oarba ?n medicamente . Anul trecut am ?ncercat sa salvam un porumbel de o boala pe care nu am reu?it sa o diagnosticam cu exactitate. Dupa ce am ?ncercat pe el toate tratamentele, unele dintre ele la sugestia unor mari nume columbofile, am ?ncercat un diagnostic ?i la un institut de specialitate. Costuri destul de ridicate si o atitudine care descurajeaz? astfel de practici dar nu asta e important ci faptul ca de?i era tratat de mai toate bolile cunoscute porumbelul mai avea unele dintre ele. Am ?n?eles atunci ca medicamentele ne sunt de ajutor dar nu sunt esen?iale mai ales atunci c?nd e vorba de un dezechilibru major. Mai important cred ca este interesul pentru pastrarea unei st?ri generale bune ?n crescatorie ?i sa nu exageram cu medicamentele pentru ca natura nu prea face ce vrem noi.

  59. tratamentele se fac preventiv dupa sezonul competitional si inainte ma indoiesc ca porumbei nu au luat nici o boala in timpu competitonal cand intra in contact cu mii de porumbei (uneori chiar trece neobservata)dar e indicat sa le faci chiar daca crezi ca nu au nimica si par sanatoase 100%
    si in timpul competiei e bine sa faci pt tricomonoza si coccidioza o data la 2 saptamani preventiv si pt cai respiratori e indicat sa faci in fiecare saptamana.

    parerea mea nu stiu acuma fiecare face cum crede si cum a avut rezultate mai bune aici ma refer la cei care participa la concursuri

  60. referitor la ultimul comentariu :
    eu credeam ca vaccinarea e obligatorie pentru toti crescatorii de porumbei; parca exista si o lege in sensul asta in romania………..
    referitor la moartea puilor vaccinati vati gandit vreo secunda ca poate au murit din alte cauze????

  61. atalin tudoran:

    Corect si ideal ar fi sa se evalueze starea de sanatate prezenta a porumbeilor la un laborator de patologie aviara-columbicola pt a se administra exact acele tratamente strict necesare pt a nu intoxica pasarile cu ??leacuri? inutile.Dar cum nu toata lumea are la indemina un laborator,v-am propus o schema ?mecanica? de tratamente “preventiv” -curative.
    Referitor la vaccinul LaSota: inocularea ini?ial? oculo-conjinctival? de vaccin LaSota urmat? dup? 2-3 s?pt?m?ni de inocularea subcutanat? a vaccinurilor inactivate contra Paramixovirozei (exem: PARAMIXOVACOL) asigur? o imunitate superioar? ?i rapid?.
    Imunitatea apare dup? inocularea doar de vaccinuri inactivate dup? 3-4 s?pt?m?ni de la inoculare. Si una ?i alta din variante sunt corecte. Eu o prefer pe prima.
    Vaccinarea contre Paramixovirozei este obligatorie in Rom?nia.
    Tratamentul sterilit??ii se face cu hormoni, vitamine, etc. Pot fi ?i cazuri ireversibile de sterilitate.
    “Marele secret” dup? tratamentele cu medicamente de sintez? const? ?n refacerea st?rii de s?n?tate-func?ionare a ficatului.Unul dintre cele mai bune recuperatoare -hepatoprotectoare este BEDGEN -ul. pute?i utiliza ?i alte hepatoprotectoare (Hepatoprotect- Romvac, etc).

  62. Dle Relu aveti dreptate incepi aceste tratamente numai atunci cand observi diverse simptome la porumbeii tai

  63. Buna!
    Deci in concluzie, mai ales dupa interventia unor persoane bine informate in domeniu, administrarea de vaccin tulpina LaSota, pe cale oculo-conjuctivala, mai ales la pui, nu este numai corecta ci este chiar indicata ca o etapa pregatitoare vaccinarii subcutanate ( lucru mentionat si in prospectul vaccinului).
    Deci fiecare alege calea de urmat, in materie de vaccin, asta neinsemnind ca nu exista si alte posibilitati, functie de tipul de vaccin si firma producatoare.
    Referitor la momentul vaccinarii, acesta depinde functie de tipul de porumbei pe care il crestem si valenta vaccinului, astfel incit porumbeii sa fie “imunizati” pe toata perioda in care intra in contact cu alti porumbei,stiut fiind faptul ca atunci exista un risc ridicat al contaminarii.
    Numai bine!

  64. carcotasule, nu ai obosit sa iti tot schimbi numele astea?

  65. Ba da m-am saturat ,ca si de asociatiile columbofile .Promit ca de astazi nu voi mai interveni in discutiile voastre .

  66. Eu folosesc de 5 ani NOBILIS si sunt foarte multumit de el.Vaccinez pe la sfarsitul lui februarie dupa tratamentele uzuale de :viermi,tricomonoza ,salmoneloza ,iar temperatura sa fie peste 12 grade celsius.In trecut foloseam Columbovac care era bun dar avea dezavantajul ca trebuiau vaccinati de 2 ori pe an.

  67. vlad,depinde ce vaccin folosesti,n ai decat sa folosesti la sotta,noi folosim ,vaccinuri uleioase,de import ,care ofera imunitate de lunga durata (12)luni,pt ce sa i stresez intepandu i de 2 ori,chiar nu intelegeti ca porumbelul,trebuie sa fie cat mai calm,mai linistit,are el destul stres cu imperechere,zboruri,antrenamente,uliu….. nu sa l tot intep…..,apoi dupa 2,3 ani de vaccinari ,unii columbofili de peste hotare spun ca porumbeii isi fac imunitate fara a mai fi vaccinati,dar asta daca stim cum sa intretinem un porumbel in primii 2,3 ani de viata,oricum nu cu vaccin la sotta,dar…..fiecare sa faca cum vrea,ca degeaba va spune cineva ceva bun,ca i sariti in cap…..

  68. ,cat despre vaccinul subcutanat,el se reabsoarbe tot in corp dupa aprox 2 zile,timp in care corpul isi ia cate putin din el,asa ca indiferent daca i frig sau cald vaccinul isi face efectul,iar efectul apare dupa aprox10 zile,adica imunizarea…….asta cu,conditia ca porumbelul sa fie pregatit inainte,cu vitamine,probiotice,iar deparazitarea interna si externa sa fie facuta…..

  69. Buna!
    ioni draga, am crezut ca ai inteles ideea, nu zice nimeni sa folosesti doar Lasota….prospectul spune ca e bine sa folosesti inainte de vaccinul subcutanat, apos sau uleios, pe cel pe cale oculo-conjuctivala-tulpina LaSota- mai ales la pui, inainte de intarcare sau cind sunt intarcati, deci la virsta de aproximativ 4 saptamini. Dupa aprox. 1 luna, poti sa-i vaccinezi subcutanat, cu ce vaccin vrei.

    citez:
    AVIPESTISOTA
    Vaccin liofilizat

    Vaccin viu tulpina La Sota

    Prevenirea pseudopestei
    Pevenirea paramixovirozei

    1 doz? porumbel=5 doze g?in?; se administreaz? oculo-nazal dup? o prealabil? reconstituire ?n diluant (Diluvac); 1 ml Diluvac pentru 4 doze porumbel, instil?ndu-se fiec?rui porumbel, 4 pic?turi (c?te o pic?tur? ?n fiecare ochi ?i nar?)

    Dupa 21 de zile de la vaccinarea cu avipestisota se vaccineaza cu vaccin inactiv contra paramixovirozei.

    sau citeste cu atentie ce scrie la acest link, la administrare corecta
    http://www.romvac.ro/index.php?i=147&l=ro&t=15

    Normal ca exista si alt fel de vaccinuri, produse de alte firme,la care prospectul,probabil spune altceva…..fiecare vaccineaza cu ce vrea.
    Cred ca nu mai are rost sa ne contrazicem, orice metoda alegem, este corecta, trebuie doar sa respectam prospectul.
    Numai bine!

  70. una peste alta sa stii ca ai dreptate,bine ar fi daca toti ar incerca sa faca vaccinurile la porumbei,macar pana la varsta de 3 ani,oricum vad ca tot mai multi tineri sunt din ce in ce mai informati cu privire la columbofilie.felicitari,a fost un subiect tare,felicitari vlad,sunt sigur ca porumbeii tai nu au probleme cu sanatatea.tot asa,vant in pene

  71. MIC GHID DE MEDICA?IE LA PORUMBEI

    Autor: Dr.C.Tudoran-0723.610.322

    V? propunem, pe scurt, expunerea unor aspecte mai pu?in cunoscute ale farmacologiei columbofile ?i anume posibilele reac?ii adverse ale principalelor medicamente de sintez? administrate la porumbei.
    Cunoa?terea acestor detalii, vor ajuta columbofilii s? administreze corect medicamentele ?i s? evite pe c?t posibil, eventualele efecte negative asupra s?n?t??ii porumbeilor.

    ANTIPARAZITARE INTERNE
    ?n perioada n?p?rl?rii, ouatului ?i cre?terii puilor (perioada de formare a penajului), evita?i utilizarea antiparazitarelor cu substan?e active, pe baz? de deriva?ii de benzimidazoli, deoarece uneori pot cauza anormalit??i ale penelor, reducerea ouatului ?i a procentului de ecloziune:
    ALBENDAZOL (Valbazen, Vermizol, Vermitan, Pastazol, Rombendazol super).
    FENBENDAZOL (Ascapilla, Panacur, SH-Fenbendazol)
    OXIBENDAZOL (Oxihelmint)
    THIABENDAZOL (Terahelmint, Thibendazol)
    FLUBENDAZOL (Singal, Rombendazol F, Flubenol, Solubenol)
    OXFENDAZOL (Synanthic)
    MEBENDAZOL (Telmin, Vermox, Mebenvet)
    FEBANTEL (Rintal,Avicas)
    Deriva?ii de benzimidazoli, pot fi folosi?i, cu succes ?n celelalte perioade ale anului. Avantajul lor spre deosebire de alte antiparazitare (levamisol, ivermectine, praziquantel) este c? pot combate atit nematodele (limbrici, capilaria, etc.) cit ?i cestodele (teniile, panglica).
    LEVAMISOLUL (Stozzon, Dehelman, Belgawormac, Decaris,C.C.Ver ?.a) combate doar nematodele (limbrici, capillaria), iar dac? e administrat simultan cu hrana, poate provoca voma, de accea pe perioada tratamentului ( c?nd levamisolul este administrat ?n ap? sau individual se suspend? administrarea boabelor 12-24 ore ?nainte de utilizare ?i ?nc? 6 ore dup? utilizare) Levamisolul (?n doza antihelmintic? redus? la un sfert) are ?i efect imunomodular.
    Pute?i folosi pe toat? perioada anului ca antihelminic, f?r? reac?ii adverse, produsul TOTAL (con?ine pirantel pamoat ?i praziquantel, care ac?ioneaz? at?t asupra nematodelor c?t ?i asupra cestodelor).
    Produsul ROMBENDAZOL SUPER (con?ine albendazol ?i avermectin?) are avantajul c? combate nematodele, cestodele dar ?i parazi?ii externi. Datorit? albendazolului, nu se recomand? ?n perioada de n?p?rlire, ouat ?i cre?tere a puilor.

    ANTIPARAZITARE EXTERNE
    Urm?toarele antiparazitare externe sunt foarte toxice pentru porumbei(p?s?ri ?n general):
    DIAZINON(Diazol, Romparasect Forte, Neocidol, Scabizol)
    AMTRAZ (Taktic, Semcar)
    Se pot utiliza piretrinele naturale sau sintetice (Cypermetrin, Permetrin-Romparasect), Azametifos, Ivermectin (Endectocid, Rombendazol Forte), extractele naturale din plante ?i dioxidul de siliciu.

    ANTIBIOTICELE
    La administrarea:
    TETRACICLINELOR (oxitetraciclina, clortetraciclina, tetraciclina, doxiciclina) se va avea ?n vederea evitarea administr?rii concomitente de produse pe baz? de calciu (grit, carbonat de calciu), magneziu, fier ?i zinc (ad?p?tori de tabl?), deoarece ionii de calciu, magneziu, fier ?i zinc, interfer? negativ absorb?ia din intestin a tetraciclinelor, rezult?nd o subdozare terapeutic? a acestora ?n organism (se prefer? ad?p?torile de plastic). Doza terapeutic? a doxiciclinei este de 75mg/porumbel / zi, c?n se administreaz? grit (calciu), fa?? de 12mg / zi, c?nd nu se administreaz? minerale,deci de circa 6,25 ori mai mare decit normalul.
    La administrarea prelungit? a tetraciclinelor exist? riscul apari?iei candidozei digestive.
    La administrarea ?n apa dur? sau la expunerea prelungit? la soare, apa medicamentat? devine maro/roz fapt reduce eficacitatea.
    Administrarea simultan? de VITAMINA C ?i tetracicline (oxitetraciclina, doxiciclina) cre?te rata de absorb?ie intestinal? a tetraciclinelor de 3-4 ori,recomandindu-se administrarea simultan?.

    AMINOGLICOZIDELE (Gentamicina, Kanamicina, Neomicina, Streptomicina, Spectinomicina, Amikacin?, Apramicina, Framicetina) ?i Polimixinele (Colistin) ?i unele cefalosporine (Ceftiofur) nu se pot absorbi de la nivelul tubului digestiv, dec?t ?n propor?ii foarte mici (1-5%) ceea ce le face utile doar ?n cazul infec?iilor locale, enterice (enterite cu E.coli, Salmonella, etc).
    ?n cazul infec?iilor septicemice, pentru a avea efect antimicrobian, ele trebuie injectate doar cu anumite precu?ii (la porumbei, streptomicina ?i colistinul injectate , provoac? apari?ia blocului neuromuscular cu ataxii, paralizii ?i chiar moarte).

    SULFAMIDELE (sulfadiazin?, sulfadimidin?-B.S, sulfametazin?, sulfadimetoxin?-Coccilyse, sulfametoxypiridazin?, sulfaquinoxalein?-Coccistop, Sulfacoccirom ?i sulfamidele poten?ate cu timetoprim/ormetoprim ? Biseptol, Cosumix, TSO, etc).
    Sunt considerate substan?e cu toxicitate redus?, cu ac?iune bacteriostatic? ?i anticoccidien?. La p?s?ri (porumbel) pot apare urm?toarele inconveniente:
    pot provoca grea?? ( nu se recomand? administrarea cu 3 zile ?nainte de ?mbarcare)
    risc de refuz alimentar
    distrug flora comensal? din intestine
    formarea de precipitate ?n apa de b?ut.
    diatez? hemoragic? ?n caz de supradozaj (sulfamidele au o pronun?at? activitate hipocoagulant? ?i pot provoca hemoragii masive) ?i risc de nefrotoxicitate.
    risc de sterilitate prin afectarea aparatului reproductor (atrofie testicular?/ovarian?)
    datorit? inhib?rii anhidrazei carbonice, sulfamidele ?mpiedic? ?ncrustarea cojii oului cu carbonat de calciu (apari?ia de ou? cu coaja moale).
    eclozionabilitate redus?
    nevrit? periferic?
    pentru a avea cu adev?rat un efect anticoccidien, tratamentul trebuie s? dureze peste 7-10 zile.
    Pentru a evita aceste posibile neajunsuri, columbofilii trebuie s? respecte cu scrupulozitate dozele exacte indicate de produc?tor: nu se dep??esc 3 zile de tratament consecutiv cu sulfamide, iar vara ?n zilele caniculare nu se administreaz? sulfamide (?n special sulfaquinoxalein?) dup? miezul zilei.
    ?n cazul terapiei anticoccidiene se poate utiliza ca alternativ? AMPROLIUM, produs care nu are reac?iile adverse ale sulfamidelor.Fiind un antagonist al tiaminei (Vitamina B1) in timpul tratamentelor cu Amprolium evita?i administrarea de B Complex timp de 5 zile.

    NITROFURANII (Nitrofuran, Oxifuran, Furazolidon?-Nifuramicin, Furaltadon?-W.N, AS, Furacin)
    Se absorb din intestin ?n propor?ie redus? (5-10%) av?nd de obicei, doar o ac?iune local? dar c?nd mucoasa intestinal? e lezat? se pot absorbii ?n propor?ii mari, provoc?nd intoxica?ii (abatere, diaree, crize convulsive, insuficien?? renal?, chiar sterilitate). Au fost raportate cazuri mortale la tineret.
    Se vor respecta cu stricte?e dozele prescrise de produc?tor ?i se va evita administrarea prelungit?.

    QUINOLONELE moderne (Enrofloxacin, Ciprofloxacin, Pefloxacin) dac? sunt administrate ?n cursul sezonului de zbor, mai mult de 3 zile, poate exista riscul apari?iei infec?iei cu Candida. Se va evita utilizarea lor ?n timpul ouatului ?i cre?terii puilor, deoarece poate apare moarte embrionar? ?i posibile anormalit??i ale cartilajului articula?iilor la pui.. La Enrofloxacin(enrofloxarom) 10%, buvabil, doza actual? recomandat? este de 2ml / litru ap? / zi, 3 zile, sau individual 3 pic?turi / pas?re / 12 ore.

    Deriva?ii nitroimidazolici
    – DIMETRIDAZOL-Emtryl, Chevi-col,Alazol,CCP)
    METRONIDAZOL ? Flagelstop, Columboviofort, Flagyl
    RONIDAZOL ? Ridsol-S, Turbosole, Tricho-Plus, Ronivet
    CARNIDAZOL ? Spartrix
    Sunt utiliza?i ?n tratamentul trichomonozei, hexamitiazei ?i a infec?iilor cu germeni anaerobi (clostridium).
    Se va evita utilizarea Dimetridazolului ?n perioada de reproduc?ie deoarece scade fertiliatea masculilor (fenomen care nu se ?nt?lne?te la folosirea metronidazolului).
    Supradoza de dimetridazol duce la incoordonare chiar moarte (vara ?n special c?nd porumbeii beau mai mult? ap? medicamentat? dec?t doza curativ?)
    Pentru o bun? ?i corect? dizolvare a deriva?iilor de imidazol (?n special metronidazol) ?i datorit? faptului c? ?n Rom?nia, apa potabil? e preponderent dur?, se recomand? ad?ugarea suplimentar? de Vitamina C 99% (1g / 2 litri ap?) sau o?et de mere (5-10ml / litru ap?) simultan.
    Dac? totu?i apa este foarte dur?, se ?nc?lze?te ini?ial o mic? cantitate de ap? (300-500ml) la 45-50?C. Se adaug? 1g Vitamina C ?i apoi Metronidazolul, se amestec? ?i apoi se complecteaz? cu ap? p?n? la cantitatea necesar? zilnic.
    Metronidazolul are o larg? marj? de siguran?? put?nd fi utilizat ?n timpul cre?terii, n?p?rlirii ?i al sezonului de zbor.

    VITAMINELE
    Din punct de vedere al nocivit??ii lor exist? vitamine care chiar ?n doze mari sunt inofensive pentru porumbei (Vitaminele B1 ?i C).
    Vitaminele care se pot cumula ?i da fenomene de hipervitaminoz? sunt vitaminele A,D ?i E la administrarea ?ndelungat? ?i ?n doze mari.
    Exist? ?i vitamine care pot genera (?i accelera) fenomene patologice cum ar fi cre?terea tumoral? (Vitaminel B12 ?i acidul folic) sau tromboza vascular? (Vitamina K).
    La administrarea ?n exces a Vitaminei D pot apare calcifieri vasculare ?n rinichi, testicul, ovare, pulmoni, etc.
    Vitamina E administrat? timp ?ndelungat ?i ?n exces poate duce la involu?ia ovarului ?i la oligo sau anizospermie la porumbei.

    CONCLUZII
    – Administra?i ?ntotdeauna dozele corecte indicate de produc?tor.
    – Nu m?ri?i sau mic?ora?i dozele de medicamente dup? bunul plac al fiec?ruia. Unele medicamente sunt foarte toxice pentru porumbei c?nd se dep??e?te pragul terapeutic. Mic?orarea dozelor (?n special la antibiotice) duce la apari?ia de tulpini microbiene foarte rezistente ulterior la acelea?i antibiotic administrat anterior cu succes.
    – C?nd administra?i medicamentele ?n apa de b?ut, de preferat, dozele vor fi ajustate dependent de volumul de ap? consumat de poumbei.
    – Dozele recomandate de produc?tori sunt pentru apa administrat? la temperatura extern? de 18-20?C. Utiliza?i mai pu?in? ap? c?nd temperaturile sunt sc?zute ?i respectiv mai mult? ap? c?nd temperaturile sunt ridicate.
    – Dac? medicamentele sunt acceptate mai greu de porumbei ?n apa de b?ut, le pute?i administra pe boabe, amestec?ndu-le ?n prealabil cu kefir, ap? sau ulei, eventual ?i cu pu?in zah?r vanilat, ?n care caz medicamentele vor adera foarte bine la suprafe?ele boabelor cresc?nd asfel ?i palatabilitatea acestora.
    – Evita?i utilizarea antibioticelor ?preventiv?. Antibioticele NU PREVIN NIMIC. Ele doar trateaz? infec?iile reale.
    – Utilizarea antibioticelor ar trebui f?cut? doar dup? efectuarea unei antibiograme (pe principiul ?punct ochit-punct lovit?)
    – Dup? vaccinare, nu administra?i tetracicline, tylosin sau gentamicin?, deoarece sunt imunosupresoare. Se poate utiliza eritromicina (Eritrom), deoarece are un efect imunostimulator, eventual asociat cu Vitamina C ?i E, chiar ?i levamisol (?n doza antihelmintic? redus? la un sfert).
    – Dup? efectuarea unui tratament cu antibiotice de orice fel, administra?i probiotice (ex.Kefir), Vitamina B Complex ?i Tondigest, pentru refacerea florei intestinale ?i stimularea apetitului.
    – Administra?i hran? (boabe) de bun? calitate ?i pe c?t posibil necontaminat? cu micotoxine (produse de mucegaiuri). Micotoxinele sunt substan?e foarte toxice care au efect extraordinar de negativ asupra s?n?t??ii ?i formei sportive (produc ciroze hepatice, ?ficat gras?, nefrite, etc.).
    – Dup? orice tratament cu substan?e de sintez? chimic? sau de hran? (boabe) posibil contaminate cu fungi (mucegaiuri), administra?i hepatoprotectoare (ex. Bedgen, Hepatoprotect, etc). ?Ficat s?n?tos = performan?? sportiv??.

  72. Buna!
    Multumim pentru detaliile prezentate, personal le gasesc bine venite si lamuritoare in multe privinte.

  73. va rog mult sa-mi dati si mie un raspuns urgent la intrebarea:de ce penele din aripa ale unui mascul sunt foarte flexibile si sunt park goale in interior?knd iese afara sa zboare creaza impresia ca are pene lipsa din aripa.Mentionez ca am avut parte de coccidioza in urma cu trei saptamani.ASTEPT UN RASPUNS URGENT.

  74. Daca si parintii respectivului au aceleasi probleme renunta la acea linie.Motivele pot fi mai multe :naparlire proasta,ceva genetic.Coccidioza pe care ai avut-o in urma cu trei saptamani nu poate influenta penajul masculului,poate sa fie devina o boala mai veche ascunsa pe care n-ai observat-o,lipsa de calciu ar putea sa mai fie devina.Am mai spus daca rudele masculului au aceeasi problema e ceva genetic ,daca mai multi porumbei au aceleasi probleme si nu sunt rude este o proasta gestionare a crescatoriei

  75. am avut un porumbel care a murit de paramixo, a avut vaccinul facut, dar a fost singurul care lam pierdut din cauza asta,ceilalti au fost ok, mam speriat k nu a fost vaccinul bun,dar aici conteaza cum reactioneaza fiecare in parte.

  76. Nu sfatuiesc pe nimeni sa faca ca mine dar, asa, ca sa stiti si metoda mea, eu folosesc numai la sotta.

  77. cat timp tine un vaccin k sa nu se mai oua??am cumparat o porumbitza si toata vara nu sa ouat si maskulul o kalca si am skimbat maskulul ….degeaba dc oare nu se oua??

  78. se poate administra enrofloxacina 10% in timpul ouatului ? va multumesc!

  79. La ce temperatura se pot vaccina porumbei de paramixoviroza pe timpul ierni?? Prefer un răspuns de la un doctor.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *