Citind diverse materiale, am ajuns la concluzia ca nu este suficient sa cumperi vaccinul, intepi porumbeii si gata, scapi de griji. Treaba este mult mai complexa pentru ca raspunsul sistemului imunitar la vaccin, deci gradul de protectie a pasarii in perioada urmatoare, depinde de cativa factori de la momentul vaccinarii:

1. Starea de sanatate a porumbelului – de aceea se fac tratamente pentru celelalte boli “uzuale” inainte de vaccin. Un porumbel perfect sanatos, nestresat si in forma buna va primi o imunitate mult mai buna in urma vaccinului decat un porumbel suferind sau slabit.

2. Mediul inconjurator – si acest punct m-a pus serios pe ganduri.

Am descoperit ca daca vaccinarea se face in conditii extreme de temperatura(=stres), vaccinul poate sa nu “prinda” foarte bine, dand un grad slab de imunitate sau deloc. Asadar, vaccinarea pe caldura foarte mare sau pe ger nu ofera o imunitate crescuta. Avand in vedere ca de regula vaccinam puii vara cand sunt calduri mari, si maturii iarna cand este foarte frig… s-ar putea sa nu fie bine? Apoi auzim de porumbei care s-au imbolnavit desi au fost vaccinati. Sigur ca mai este inca un element si anume pastrarea vaccinului la o anumita temperatura…cand ajungem in posesia lui nu putem fi siguri ca a fost pastrat cum trebuie.