Motivatie, boxe si odihnitori

v-boxe
Cand vine vorba de organizarea interiorului unui compartiment pentru zburatori la natural, sunt 2 variante practicate, variante care sunt diametral opuse.
1. BOXE si V-URI: in aceasta varianta (ilustrata si in poza) compartimentul are cate o boxa pentru fiecare pereche de porumbei si suplimentar, acelasi numar de odihnitori in “V” ca numarul de boxe.
2. BOXE fara V-uri: in aceasta varianta, compartimentul nu are decat boxe pentru perechile de porumbei.

Cat timp nu sunt oua sau pui in boxa, masculul si femela innopteaza cu placere in boxa impreuna. Odata cu depunerea oualelor si pe toata durata cresterii puilor, femela innopteaza pe cuib iar masculul cauta sa doarma in alta parte daca are aceasta posibilitate. Aici intervine problema topicului: daca fiecare mascul are si o odihnitoare “V” disponibila, va innopta pe ea, si nu in boxa sa. Nu stiu ce anume ii face pe masculi sa procedeze asa instinctual dar banuiesc – probabil cauta sa cucereasca un nou spatiu unde vor creste urmatoarea serie de pui. Daca mai sunt libere boxe in compartiment, le vor prefera pe acelea, mai ales daca sunt vecine cu cea unde au cuibul curent.

Unii crescatori nu pun odihnitori “V” in compartiment pentru a obliga masculii sa doarma in boxa lor spunand ca astfel “le creste atasamentul” fata de boxa. Personal consider ca obligandu-i sa faca ceva impotriva instinctului lor, le SCADE atasamentul si motivatia fata de CRESCATORIE.

Am avut posibilitatea sa observ comportamentul unor perechi intr-un compartiment cu multe boxe goale disponibile. Masculii care aveau oua in boxa 1 si pui marisori in boxa 2, preferau sa doarma in boxa 3! Si atunci, prin obligarea lor sa doarma intr-o boxa unde au oua sau pui, si alaturi de femela ii motivam sau mai rau ii stresam si ii facem sa nu agreeze crescatoria?

Deci, folositi sau nu V-uri? De ce? Ati folosi daca ati avea posibilitatea si spatiul? (mai multe boxe pentru fiecare pereche ar fi un experiment interesant dar pe care putini au cum sa-l faca din lipsa de spatiu)

porumbei.ro

30 comentarii la “Motivatie, boxe si odihnitori”

  1. Majoritatea crescatorilor folosesc … De preferabil folosesc ideea ca poate sa stea si pe un bat daca are mintea si vointa necesara care sa-l faca sa se intoarca inapoi la cusca !

  2. Consider acest fapt ca o reminiscenta din viata salbatica, masculul incercand sa rupa legatura cu boxa instinctual pentru a nu trada cuibul – motivul fiind pradatorii.
    Personal, folosesc odihnitori – V-uri, astfel nu cauta asa rapid sa ocupe alta boxa, sunt mai linistiti si poti urmari mai bine anumite manifestari.

    Toate bune!

  3. Eu folosesc V-urile, deoarece am observat acelas instinct, daca nu au pe ce sa stea fie intra peste al mascul mai slab. Poate ar mai fi o solutie, sa se puna un fel de platforma in fata boxei (10 cm latime).

  4. Asta e o problema discutata, discutata, si iarasi discutata…..personal sunt pasionat de porumbei de mic copil(cam ca toata lumea, nu stiu ce dracu te atrage asa de mult la aceste pasari, de iti rupi gatul uitandu-te mereu dupa ei cu ghiozdanul in spate), insa incepand cu liceu, si in primul an de facutate am inceput sa ma atraga voiajorii……concurez de 3,4 ani cu porumbeii si nu am dat bani pe vreun porumbel mai mult de 200 lei. Deci inca sunt incepator, iar fondul meu genetic columbofil nu este extraorinar, nu pot sa vorbesc foarte multe treburi despre porumbei,insa cred ca este un sport in principal de observatie.
    Ce am observat eu: la inceput(ca toata lumea)compartimentul de zbor erea cam la gramada, cu odihnitori, cu boxe, cu matca acre scotea puii, etc.dupa ce incepeau primele etapa incepeau si problemele. Cei pe care ii zburam se mai pierdeau, cei care reproduceau, atacau boxele care devin libere, iar puii petrecere si chef peste tot(harababura totala, mai ales daca aparea si o discrepanta mare intre masculi si femele,)Concluzia: lupte peste tot, stres pentru zburatorii ramasi, stres pentru crescatorii ramasi, si pierderi masive in randul puiilor, mai ales spre toamna(puii migrau catre un nou teritoriu), de rezultate…ha ha ha….
    Faza a doua:reconstructia volierei dupa cum urmeaza:compartiment separat matca, compartiment separat pui, compartiment separat zburatori(insa caci asta e topingu, la zburati aveam in continuare de toate, boxe, odihnitori. spatii libere unde puteau sa stea).Lucrurile s-au schimbat in bine, au inceput sa mai apara si cate un rezultat pe ici pe colo, puii nu mai cautau sa plece, iar la zboruri pierderile s-au diminuat, aparand si cativa porumbei constanti, insa….apar totusi probleme,se pier mai multi masculi decat femele, fiind teritoriu la discretie dupa cateva etape porumbeii(mai ales masculii) parca devin asa mai relax, nu se omoara sa viina in fata, etc. apar curvele, sparg famiile, gogoloi. etc……..chiar daca boxele care devin libere sunt inchise, fenomele tot continua(chiar daca si pe poadea am gratare), iar la final de sezon cand deschid compartimentul puiilor cu cel al lotului de zbor(ca sa se mute puii in celalat loc) luptele continua toata iarna(cu toate ca iarna mult femele din compartimentul masculilor)……
    Faza trei(ultima):compartimentul de zbor sufera modificari;raman exclusiv boxele, si toate spatiile sunt astupate, inchise, astfel incat masculii nu pot sa stea decat pe boxa sau podea.Boxelor le inlatur fetele(raman libere).Observatie:in maxim 2 saptamani toate sunt ocupate fara probleme de masculi(ma refer iarna cand sunt separati, iar numar boxelor este cu 2 mai mare decat numarul masculilor), la fiecare eliberare a masculilor pentru antrenamentul zilnic. la finalul lui intrarea se efectueaza in maximul 3 minute, eii ducandu-se direct pe boxa.Probleme minime in primavara cu imperecherea(imperechere libera, caci nu tiin puii din zburatori, deaia am matca). la concursuri: incep sezonul cu aproximativ 80 de porumbei, in termin cu 53, zbor aproximativ toate etapele din planul de zbor(toate etapele din tara, 3 fonduri si 2 maratoane, fara sa ma fac de ras.), si realizez 17 norme, in special la cat.1 si 2, si crescatori, printre care si cateva etape cu sosiri in primii 10 porumbei pe concurs.ceea ce pentru mine este extra ca incepator si fara investitii majore. Ca Observatii:chiar daca porumbeii s-au mai si pierdut, totusi perechea care ramanea acasa, isi pazea cu inversunare boxa, si nu se imperechea asa de repede(precizez ca in timpul sezonului nu ii las sa scoata pui). iar masculii incercau sa ocupe alte boxe, insa le ceadau repede, de friica sa nu le piarda pe ale lor(mai ales cand veneau intarziatii proprietarii de drept, care cand gaseau boxa luat se lupta pentru ea, si apoi cand il angajam la urmatoarea etapa cam nu mai intarzia, ha ha….)Concluzii: un pic de stres nu striica, motivarea si-o cam fac singuri, iar lipsa de spatiu extra le intareste teritorialismul, ceea ce duce si la rezultate. Toate acestea sunt valabile si daca porumbeii sunt sanatosi, hraniti corespunzator nevolilor lor fiziologice in momentul respectiv, si antrenamentului zilnic.
    Eu am observat aceste fenomene in propria crescatorie, nu cunosc ce se intampla la altii, nu cunosc treaba cu vaduvia, nu am preluat metoda alcuiva(caci m-am saturat sa ascult sfaturile “maiestrilor” pe jumate bauti, care au avut rezultate acum “100” de ani.)Oricum mai sunt cateva ajustari in voliera de facut, cu lumina puternica stau cam prost, si aerisirea(am observat porumbeii ca sunt deranjati de soarele care patrunde direct in boxe, iar la ultimele boxe , cele de sus, unde am cateva tigle care nu sau asezat coret, tot timpul puii sunt sanatosi, si porumbeii se cam bat pe ele)
    Sper ca am raspuns la unele intrebari, daca nu … nu ma bagati in seama… sanatate si la multi ani( in special la cei cu numele de ION).

  5. Cât timp am avut V în compartiment nu au fost rezultate ca atunci când i am lăsat doar pe boxe.părerile sunt împărţite , eu prefer ca masculii să stea la boxa lor! Sănătate multă!

  6. Parerile sunt impartite ca de obicei. :) Oricum este consistenta cresterea rezultatelor fara Vuri asa cum o descriu Manix si Coco.

    @Coco: foarte buna argumentatia ta, nu stiu daca esti nou pe site sau nu, dar sper sa mai scrii. M-as fi intrebat daca nu cumva imbunatatirea rezultatelor tale este data de selectia efectuata de tine de-a lungul anilor + aclimatizarea porumbeilor la sistemul tau si la mediu & bolile coloniei, dar vad ca Manix a obtinut acelasi efect deci ceva ceva tot e.

    Mai stiu ca unii crescatori aseaza o odihnitoare noua in compartiment, sau deschid o boxa, inainte de o etapa pentru a motiva masculii si a-i intarata sa se grabeasca acasa sa ocupe noul teritoriu.

    Ce am mai observat eu: boxele sunt preferate de sus in jos. Randul de sus este ocupat de masculii alfa, si apoi tot asa in jos dupa ierarhie. Eu ii studiez pe alfa si la masa cand le ofer paine la fata cotetului la plasa, pe niste polite. Am 2 pitbuli care matura pe jos cu toti si pastreaza fiecare cate o polita unde primesc paine. Cei 2 pitbuli au, evident, boxe pe randul de sus. Boxele de la nivelul podelei sunt cel mai putin dorite iar cei care stau acolo cauta permanent sa se mute mai sus de cate ori au ocazia. Cred ca pe viitor am sa renunt la boxele de jos si am sa mai instalez unele mai sus pe peretii laterali daca nu o sa pun V-uri.

  7. Porumbei.ro(Andrei):-Sunt foarte vechi pe sait, de prin 2003-2004, cam din primul an de facultate, insa sunt destul de zgarcit cu comentariile, caci nu prea stii cu cine stai de vorba, e usor sa spui lucruri urate despre altii, si nu prea imi place balacareala(mi se mai intampla si mie cateodata sa nu beau cafeau si s-o mai iau pe aratura, insa rar si nu imi fac un obicei din asta, ma mai si deprima conducatorii astia ai nostrii, ca prea nu vor sa faca ceva decat pentru ei…..)
    Insa sa revin la discutia aceasta: ai punctat foarte bine aclimatizarea, selectia si bolile.Eu in generala si liceu am facut sport, nu de mare performanta, insa am avut ceva prezente la unele campionate judetene si pe zone cum ereau atunci(sport individual, nu de echipa), astfel am cateva idei in cap care nu pot sa mi le scot:Orice organism care sufera de vreo boala(grava sau nu) nu poate sa faca fata la efort. Orice individ care se inbolnaveste usor sau este mai sensibil intr-un grup, pe cand ceilalti(acelas mediu, hrana, etc..)nu dau semne de oboseala,,,, nu va face alceva decat sa slabeasca unitatea grupului(de ce trupele speciale sunt cei mai buni?, de ce Barcelona bate mereu?). Nici cel mai al drac.. atlet din lumea asta nu poate sa realizeze ceva fara sa se antreneze(erea odata un documentar la televizor despre inceputurile atletismului, si acolo il filmau pe nu stiu ce individ, care dupa ce a incheiat cursa, parca erea britanic, si doborase recordul mondial, national, nu mai stiu exact, imediat isi si aprinse tigara…oare acum si Bolt la olimpiada asa a procedat?)
    Aceste idei le am si nu ma las de ele, asa ca:la mine toti puii din crescatorie sunt notati in caiet, insa doar toamna scot caietul si vad din ce cupluri mi-au mai ramas(orice pui care se imbolnaveste pe parcurs este eliminat, fara exceptie). La final de zboruri scot ri restul de rezultate si pe baza ponderii de porumbei reprodusi buni(adica cati mai constanti), elimin reproducatorii, fara sa ma mai uit la pedigree(cu ma incalzeste pe mine ca masa, taso, matusa, sora,… a fost bla bla, daca el nu imi reproduce 1,2 puii decenti, in combinatii cu mai multi porumbei).Indiferent ce se intampla ofer sansa la un zburator 2 ani sa se afirma, iar la reproducator 3( ca sa pot sa ii schimb perechea de 3 ori, si sa scot macar cate 4 pui din el pe cuplu).Porumbei nu vand, insa ii mananc la ceaun cu placere, mai ales ca si fiului meu ii plac.
    Nu am idei si dorinte de prea marire(tocmai din aceasta cauza nu imi dau numele), insa cand viin concursurile nu vreau nici sa ma fac de ras(ca tot cheltuii cu ei).
    Ca si observatii(ma refer la partea 2 a comentariului tau):am vazut si eu ca se lupta masculii pentru boxele de sus, insa am vazut ca unele concursuri grele(gen: Chisinau-Cris, Arad, Dunavat, Darabani, Varsovia,- din diferite perioade ca ani, unele grele, cei care le-au zburat stiu, eu zbor pe rutele, ucraina, polonia, si slovacia, fiind din zona de sud, ce putin unde zboara ai mei acolo ma duc si eu), acestia la mine in voliera parca se pierd in numar mai mare, si culmea femele lor mai deloc, iar ca alta observatie, acum fiind iarna, de ce masculii care in primavara nu au luat randurile de sus(acum avand posibilitatea asta), stau tot acolo, si iau lasat pe cei tineri?(caci la mine cei care au realizat norme sunt situati undeva pe la misloc, iar femele sunt in partea de sus, insa si acestea cand isi pierd masculii, se imperecheaza, insa noaptea tot acolo la fosta boxa trag, pana clocesc in boxa noului mascul)
    La capitolul Pitbuli, anul 2012 am avut vreo 4…….bai nene exact ca in bancu ala cu cocosu( de ce il vinzi nene, pai calca gaini, rate, gaste, muirea, si de ceva timp sa uita chioris la mine)…… ce vreau sa zic la o etapa grea(prin luna mai, cu ploiile alea de nu se mai terminau) toti papa si buna ziua, si acum ii mai astept(precizez ca asta se intampla la mine, la altii am vazut tocmai invers, aia ereau bagati la echipa si rupeau, poate ca ereau jucati la vaduvie, nu stiu….).Insa cel mai bine mi-a mers cu femelele care se cuplau cate 2 pe acelas mascul, beton…. ce se mai cuifuleau la intorcere, ha ha , parca si acum le vad…., insa dupa concurs una din ele o bag la pui(ma refer la amanta), unde sta pana inainte de imbarcare, iese la zbor cu puii, etc., iar sotia de drept sa pe cuib, la pui la oua, astfel nici mascului nu se epuizeaza, (ca cei mai place viata la fraier… exact ca la noi oamenii, cu nevasta si copii acasa, cu amanta la hotel.)
    Mai practic si eu unele mici trucuri, mai ales dupa cateva etape, cand se cam aleg bunii de prosti, insa nu imi place sa ma axez pe 2,3 porumbei buni, parca simpt a ceilalti mananca degeaba atunci(ca daca ar fii vreo metoda pe lumea asta ca sa stii dinainte cine e bun si nu…..nici la atletism nu stii dinainte de star, exceptie face Bolt, al dracu cum facea el cu mana la final de finis, ha ha …)
    Astfel ca si principala idee de interes caut ca sa clasez cati mai multi porumbei pe etapa din numarul de angazati, sa fie cati mai grupati ca sosiri, caci astfel mai vezi si stara lor generala de sanatate, cum vezi ca nu mai vin bine asa, si ai pierderi mari(exceptie etapele bomba), clar e ceva la misloc…..in rest nu fac nimic caci nu sunt specialist in porumbei, am porumbei de mic, insa nu am avut voiajori de mic, cum am mai spus sunt incepator si poate peste cativa ani de framantari o sa am niste idei mai bune, momentan ma descur cu astea.
    P.S.-am observat si eu ca sunt anumiti porumbei(si ulterior s-au dovedit ca sunt buni) care indiferent cat sunt de nemancati nu se reped la hranitoare imediat, iar cand la puii cate o polita in compartiment inainte de etapa se omoara pe ea,….. insa daca boxa vecinului e goana nu se duce….. nu stiu… ciudat.(cred ca inca nu stiim multe noi)

  8. @porumbei.ro am un mascul f f rău si care a clasat destul de bine(8 clas din 10)si are boxa cea mai de jos,aleasă de el(nep lui Ambasadorul)

  9. Salut! Am citit toate comentariile si mi-a placut in special cel al lui @Coco. Nu stiu daca am dreptate sau nu, dar rezultatele imi dau dreptate si nu vreau sa par lipsit de modestie. Particip cu porumbeii maturi la concursuri din 2008 din aceeasi crescatorie fara sa fac prea mari modificari.

    Am si ODIHNITORI si CUIBARE. Parerea meu este ca in primul rand ca sa ai rezultate trebuie sa detii porumbei buni. In an doilea rand,din propria experienta, in primii doi ani nu am avut rezultate,iar pierderile erau masive. In acea perioada in compartimentul de zburatori tineam si matca si puii… PROASTA IDEE!!!

    Dupa doi ani de deziluzie, m-am hotarat sa fac inca doua compartimente, unul pt matca si altul pt pui. A venit anul 2010. Credeam ca va fi un nou an care se va incheia mult prea devreme pt mine, dar nu a fost asa. Nici in visele mele cele mai frumoase nu mi-am putut inchipui ca o sa ajung sa fac niste rezultate destul de notabile atat pt Jud. Neamt,cat si la nivel national. Am facut 14 porumbei cu norma la fond, dintre care 13 tineri si un matur. Am fost recordmenul acelui an la norme la fond realizate la tineret. Am reusit sa iau 11 CUPE la nivel judetean si am reusit sa urc pe podiumul national la categoria CRESCATORI in campionatul copiilor si am avut 4 porumbei prezenti la expozitia nationala din 2010 de la Piatra Neamt.

    Anii 2011 si 2012 mi-au adus in continuare rezultate din ce in ce mai bune, anul acesta reusind sa devin campion national in campionatul seniorilor :) si sa strand in total 47 de cupe la nivelul judetului Neamt in 3 ani, in conditiile in care concurenta este foarte mare!!!

    Nu mi-am prezentata rezultatele ca sa ma laud. Am facut acest lucru ca sa trageti o concluzie, iar aceasta este urmatoarea in opinia mea:

    Daca porumbeii sunt de calitate si se simt in largul in crescatorie si nu sunt stresati si primesc si o ingrijire corespunzatoare, atunci rezultatele nu intarzie sa apara. Nu cred ca are vreo importanta asa de mare daca exista V-uri sau nu atat timp cat porumbeii se simt bine in compartiment. La mine au inceput sa apara rezultatele dupa ce am separat matca si puii de compartimentul de zbor.

    Sa observat de la o posta ca porumbeii erau mai relaxati si se simteau bine, iar la concursuri cand vin, intra imediat (in primii doi ani intrau foarte greu).

    Sper ca nu v-am plictisit cu acest comentariu lung si sper ca parerea mea sa fie de folos.

    p.s. La multi ani de Sfantul Ioan!!!

  10. eu cred ca in compartimentul de zburatori trebuie sa existe si odihnitori V…ca doar de aia se numesc odihnitori…ca porumbeii sa odihneasca pe ele fara stres in special masculii ca femelele daca au oua sa pui stau la boxa iar masculii atata timp cat ele sunt cu treaba lor in boxa ei nu stau cu ele..aleg alt loc liber dar cel mai bine ii ca acel loc sa fie o odihnitoare.

  11. daca porumbei sunt zburati la vaduvie nu cred ca sunt necesare odihnitorile in compartimentul masculilor deoarece fiecare mascul ar trebuii sa aibe boxa lui

  12. Salutare.Indiferent de ce metoda sunt zburati porumbei nu sunt necesare odihnitorile la porumbei de la zbor.Ideal este sa nu ai aglomeratie iar inainte de toate zicala RASA,CASA,MASA spune totul.
    Bafta in sezonul 2013

  13. cu V fara V …..O SA BATA ADEVARATII CAMPIONI SI IN 2013 DE O SA NE SUNE APA IN CAP.

    LA UCPR E UNU…DUMITRACHE MARIAN…CARE FARA SUPARARE FRATILOR ,,,E UN FENOMEN,,, UN FEL DE MESSI AL COLUMBOFILIEI, SI CARE GREU POATE FI BATUT . SECRETUL LUI ESTE CA STA NUMAI PRINTRE PORUMBEI SI CRED CA A REUSIT SA INTELEAGA ACESTE ZBURATOARE.

    ASTA E,,,,SI V urile AU ROLUL LOR PROBABIL INSA TAINA OBTINERII DE REZULTATE NOTABILE STA IN DESCOPERIREA CELEI MAI BUNE METODE DE A CRESTE PORUMBEI DE CURSE SI IN APLICAREA EI LA FIECARE INDIVID IN PARTE.

    CU RESPECT!

  14. Eu folosesc V-uri pentru ca cred ca e mult mai bine , in perioada cand femela cloceste s-au sta pe pui masculul nu are unde sa stea si dinnou , apare problema bataliilor intre masculi , cu V-uri cred ca este mult mai bine

    Cu respect Cristi . Va salut!

  15. @COCO……este clar si coincis este foarte important ca puncteaza unde trebuie(cel putin pe mine ca si incepator ma facut sa inteleg unele chestii)
    Multumesc COCO.Si daca nu sunt lipsit de bun simt ai putea sa-mi dai o adresa de mail sau un nr de tel poate vreodata mai am nelamuriri.(cu specificatia sa nu deranjez prea mult)
    Cele Bune si un an cel putin mai bun decat cel anterior la toata lumea.

  16. Salutare.Pentru Alin Barbu:nu contest valoarea porumbeilor lui Marian Dumitrache si in special metodele de ingrijire si crestere dar ,totul mai depinde si de concurenta si relieful in care se joaca,pentru ca toata lumea fuge de munte.Sunt oameni ce au jucat de la UCP,buni si chiar foarte buni,cu rezultate de exceptie iar cand au venit in campionatul nostru s-au lovit de un zid de porumbei foarte buni.Bafta in sezonul 2013

  17. Domnule Campeanu Daniel FCPR, da-mi tu un exemplu cu un crescator de exceptie din UCPR care s-a dus la FCPR si n-a avut rezultate, nu te mai amagi singur, porumbei buni si concurenta sunt si-n ucpr si-n fcpr, crezi ca la UCPR s-au afiliat 4400 de crescatori mai prosti si la FCPR a ramas spuma, esti varza omule, ca sa nu folosesc alte cuvinte, in locul tau mi-ar fi rusine sa-mi dau numele cand sustin asa ceva.
    Felicitari esti un roman adevarat, invidios pe capra vecinului!

  18. interesant topicul eu abia astept sa vad ce fac eu multumesc tuturor ca mai dezvaluie ceva din secretele lor

  19. daca ai urmari centralizarile de la voi din anii anteriori poate ti-ai da seama,nu vreau sa dau nume pentru a nu creea discutii, in plus mie nu-mi este frica sa-mi afisez numele,de la 4400 pana la 7000……din care 1200 in PH eu zic ca este ceva.Ma rog pe tine cum te cheama?In plus crescatorii care au fost exclusi de la noi la voi au fost primiti cu bratele deschise,la colegii vostri FRSC ….
    Invidios nu am de ce sa fiu pe un om care joaca cu mine si are rezultate.In schimb mor pe oamenii care nu stiu sa fie modesti. Cum as fi invidios pe Cosmin Olteanu,sau Craciunescu si multi oameni.Cred ca te inseli.
    Se auzise ca sunt multi oameni de la voi la UCP ce vor sa joace cu noi si nu-i primeste Bilan…baliverne.
    Aici e vb de bani,vanzari la porumbei,scad rezultatele.
    Si te-as ruga sa vb frumos,pentru ca din partea mea a fost numai o parere.

  20. Domnule Campeanu, in primul rand ca sa nu creezi discutii, nu trebuie sa afirmi ca la UCP nu e concurenta, ca jignesti 4400 de oameni si nu e frumos si-n al doilea rand ma numesc Anghel Mihai, sunt din judetul Arges, judet care are 1200 de crescatori afiliati la UCPR, tu crezi ca la noi nu e concurenta???

    Mai si spui mori pe oamenii care nu stiu sa fie modesti, dar tu ai fost modest cand ai spus ca la UCPR nu e concurenta?
    Si stai linistit ca si cei exclusi de la noi vin la voi, chiar in 2006 un club intreg exclus din UCPR s-a afiliat la FCPR fara probleme, si mai mult, un membru din acest club a devenit si campion national FCPR la fond.

    Ca sa-ti vorbesc frumos nu-ti mai spune parerea daca prin ea jignesti 4400 oameni, cu asta inchei ca nu pot sa-ti bag eu mintea-n cap.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *