v-boxe
Cand vine vorba de organizarea interiorului unui compartiment pentru zburatori la natural, sunt 2 variante practicate, variante care sunt diametral opuse.
1. BOXE si V-URI: in aceasta varianta (ilustrata si in poza) compartimentul are cate o boxa pentru fiecare pereche de porumbei si suplimentar, acelasi numar de odihnitori in “V” ca numarul de boxe.
2. BOXE fara V-uri: in aceasta varianta, compartimentul nu are decat boxe pentru perechile de porumbei.

Cat timp nu sunt oua sau pui in boxa, masculul si femela innopteaza cu placere in boxa impreuna. Odata cu depunerea oualelor si pe toata durata cresterii puilor, femela innopteaza pe cuib iar masculul cauta sa doarma in alta parte daca are aceasta posibilitate. Aici intervine problema topicului: daca fiecare mascul are si o odihnitoare “V” disponibila, va innopta pe ea, si nu in boxa sa. Nu stiu ce anume ii face pe masculi sa procedeze asa instinctual dar banuiesc – probabil cauta sa cucereasca un nou spatiu unde vor creste urmatoarea serie de pui. Daca mai sunt libere boxe in compartiment, le vor prefera pe acelea, mai ales daca sunt vecine cu cea unde au cuibul curent.

Unii crescatori nu pun odihnitori “V” in compartiment pentru a obliga masculii sa doarma in boxa lor spunand ca astfel “le creste atasamentul” fata de boxa. Personal consider ca obligandu-i sa faca ceva impotriva instinctului lor, le SCADE atasamentul si motivatia fata de CRESCATORIE.

Am avut posibilitatea sa observ comportamentul unor perechi intr-un compartiment cu multe boxe goale disponibile. Masculii care aveau oua in boxa 1 si pui marisori in boxa 2, preferau sa doarma in boxa 3! Si atunci, prin obligarea lor sa doarma intr-o boxa unde au oua sau pui, si alaturi de femela ii motivam sau mai rau ii stresam si ii facem sa nu agreeze crescatoria?

Deci, folositi sau nu V-uri? De ce? Ati folosi daca ati avea posibilitatea si spatiul? (mai multe boxe pentru fiecare pereche ar fi un experiment interesant dar pe care putini au cum sa-l faca din lipsa de spatiu)

porumbei.ro