“Neamul soimarestilor” – finalistii sezonului #3 – 2019

Am facut o sinteza a sezonului experimental de zbor de iarna 2019 cu cateva atacuri de soim si prezentarea finalistilor.

Daca anii trecuti stolul era format in mare parte din tardivi, acum au dominat maturii pentru ca am decis sa nu ii mai zbor la club si sa formez un mic lot pentru placerea zborului acasa in cele 6 luni de pauza. In toate documentarele despre relatia pradator-prada, vedem cum victimele preferate sunt animalele bolnave sau tineretul lipsit de experienta si forta.

Dominatia maturilor s-a facut simtita, pierderile scazand de la peste 30 bucati pe sezon la 10 bucati in 2019. Tinerii au fost in mare parte scosi din supravietuitorii iernilor trecute. Au fost si zile in care am zis ca nu se poate continua (in special datorita atacurilor combinate cu soim sus si ulii oportunisti jos) dar in mare parte a fost rezonabil (zeci de atacuri de soim ratate).

Am reusit sa filmez intamplator (cu telefonul) doua dintre momentele pe care le “vanez” de mult cu camera profesionala si care mi-au scapat de fiecare data:

1). fentarea soimului in bucla – descrierea unui “8” in aer – minutul 5:45 (este surprinsa doar ultima fenta inainte de abandonul soimului, au mai fost inca 3-4 de sus pana jos… dupa fiecare fenta ambii se odihneau intr-un picaj mai lent de cateva secunde si apoi reluau lupta)

2). “explodarea” stolului inainte de impact – minutul 6:55 (cand dominau tardivii, cele mai socante atacuri erau cand soimul ii inalta si apoi se “ascundea” dupa care intra in ei cu viteza cu care si-a castigat numele de cel mai rapid animal de pe pamant, 300 Km/h… ma uitam la stol, clipeam, si cand deschideam ochii era cu porumbelul in gheare, parca venit de nicaieri… experienta maturilor i-a cam stricat strategia pentru ca nu prea mai reusea sa ii inalte foarte sus sau daca ii inalta, “explodau” stolul inainte de impact)

Ce parea de neconceput – sa lasi porumbeii afara iarna la munte – am incercat, oarecum urmarit de amintirile din copilarie cu zborul furtunos al stolului unui vecin de la care m-am molipsit de columbofilie.

Formarea unui mic lot separat care nu concureaza imi da si posibilitatea de a ma bucura de porumbei care imi plac fenotipic si care nu mi-au “mers” la zbor, desi mare parte din lotul de iarna e format din pui ai celor mai buni zburatori. Ca o paranteza – procentual, mult mai bine rezista cei din liniile care au dat randament la etape decat cei din liniile care nu au concurat bine sau s-au pierdut.

Agilitatea celor care au ramas este incredibila, chiar intr-un compartiment de 2/3 m este un cosmar sa ii prinzi… dar in infinitul cerului? Pentru vaccinare i-am vanat de am obosit, au sarit fulgi peste tot si am plecat de acolo zgariat si transpirat. :)

Piesele de rezistenta sunt 3 porumbei care au “palmares 3 ierni” de zbor afara. Au fost 4 dar unul a iesit din joc chiar la final de februarie.

Link filmare Youtube

Categories Stiri

21 comentarii la ““Neamul soimarestilor” – finalistii sezonului #3 – 2019”

  1. Salut
    Daca ai timp si poti sa gasesti ar fi foarte important sa filmezi unde are el cuibu in romania… Nu am vazut video cu soimu calator la noii in romania cu cuibu si cresterea puilor… Ce nu inteleg eu e altceva
    Acum. Ca are puii vaneaza mai mult decat iarna… Acum. Nu mai vine sa atace sau are alte surse?

  2. Cuibul e in locuri greu accesibile, pe la jumatatea inaltimii unor rape adanci din cate spun colegii, am tot zis ca incerc sa filmez dar nu am avut timp.

    Acum e foarte multa prada… nu l-am mai vazut din Martie, dar cred ca imi mai trosneste stolul de pui cand pleaca departe.

  3. Andrei, ai observat o predilecție în a ataca mai frecvent porumbeii cu culori “vizibile”( baltati, cuci, roșii)? Am văzut că ai destui supraviețuitori cu astfel de culori si cred ca ti-ai facut o parere.

  4. Nu are nicio treaba cu culorile la atacuri pe stol, ii alege dupa alte criterii. Astia colorati sunt dezavantajati doar la etape cand raman pe cont propriu dupa separarea stolurilor… pe fundalul inchis al padurii se vad mult mai bine si de mai departe decat culorile inchise. Daca domnul soim sta la punctul de observatie si undeva la 3 Km (sau cat o fi limita lui de agerime vizuala) trece un solzat, poate nu il vede dar daca trece un baltat il vede. Acasa cand imi zboara stolul foarte departe si abia il mai vad, ma orientez dupa cei deschisi ca doar pe ei ii mai vad.

  5. Nu are nici otreaba cu culorile se in documentarele despre aceasta pasare se spune ca simte prada de la 8 km.el il ataca dupa miscari… Ataca si incearca ca prada sa fie mereu sub el…. Ce nu am inteles eu e altceva… El cand ataca in picaj direct de la distanta 90% prinde prada….. De ce vand vine la stol nu face asta mereu…sau face asta doar la o singura victima….. Sau ii trebuie sa ii studieze inainte…. Eu asta nu i teleg la el…. Vine ii fugareste ii raspandeste si nu prinde mereu…. In schimb daca primul atac ar fi cel din postura punct pe victima de la distanta nici nu il poate obseva…. Ce parere ti ai facut andrei?

  6. Andrei, e belea cu astia mici ai tai.
    La minutul 3, fiindca se vad albi de la Soare, e batalie pentru viata intre ei + linie melodica superba, zici ca sunt White Walkers si oamenii din Game of Thrones.

    Lovely!

  7. Salut Andrei, sunt impresionat de atasamentul tau pentru un numar mare de porumbei, desi stiu ca echipa de iarna trebuie sa fie numeroasă.
    Foarte frumos montajul si prezentarea porumbeilor, marea majoritate au o postura excelenta (pe placul meu).
    Multumesc pentru ca ai impartasit cu noi aceste momente.

  8. @Catalin: pai multe nu sunt atacuri propriuzise, doar ii sperie, ii studiaza, se studiaza intre ei parca, negociaza inainte de “meci”, si incearca sa ii inalte, pentru ca are sanse mai mari cu cat ii duce mai sus.

    Captura din filmare, care e probabil cea mai stupida pe care am vazut-o, a facut-o jos, cand incerca sa ii ridice, nici eu, nici ei si cred ca nici el nu se astepta sa ia asa usor. Dar ce a luat: o panarama din lotul de zbor care mi-a venit fara vreo 2 cipuri si cateva cleme, deci a luat toate cotetele la rand… si am zis, ok, ia treci tu in lotul de iarna. Deci de foarte multe ori prostia la etape se coreleaza cu prostia in viata de zi cu zi. Atat in faza asta cat si in cea cu porumbeii “albi” de la soare, si defapt in marea parte a cazurilor, atat uliul cat si soimul se duc dupa porumbelul care se abate cel mai putin de la linia lui de avant/atac. In faza capturii se vede cum ceilalti porumbei se intorc chiar cu 180 grade fata de directia din care venea soimul.

    @Nicu: sa vezi momente epice live, cand stolul e disparut cu perechea de soimi dupa el si astepti ca la etapa, si incep sa vina cate 1-2. Odata ii tot stresa uliul jos si ii trimitea sus la soim… a reusit soimul sa ii ridice asa sus ca abia ii mai vedeam. Am renuntat si la filmare si ma concentram sa nu ii pierd din ochi. Soimul nu il mai vedeam de mult dar stiam ca e undeva langa ei pedaland hotarat. Tot stolul de 40+ era un mic punct alb care stralucea in soare doar la intoarceri, departe la iesirea din oras, facea zigzaguri asteptand impactul. Incercam sa imi imaginez cum e acolo sus cu dihania sub ei, o camera video pe unul din porumbei ar fi fost de vis. Au urcat pasarile astea unde neam de neamul lor de voiajori nu a urcat vreodata. Apoi explozie si punctuletul alb s-a “dizolvat”. Dupa vreo 2-3 minute de incordare si liniste am inceput sa aud de sus meteoritii picand, nu se vedea nimic, doar auzeam vajait. Abia cand ajungeau mai jos deveneau vizibili. Multi intrau direct prin gaura in cotet fara sa mai atinga trapa.

    Rosul batran si-a meritat dreptul la reproductie din nou (anul asta a dat 3 rosii si un negru)… de multe ori s-a rupt de stol luand soimul dupa el si l-a zapacit in fente pana jos dupa care a intrat ghiulea in cotet. Cea mai extrema din cele vazute a fost cand a venit de sus pana jos in fente cu soimul, jos l-a luat in primire un uliu porumbar, l-a pierdut si pe asta pe drum, apoi incercand sa intre in cotet, la tura finala s-a aruncat din copac dupa el uliul pasarar, l-a fentat si pe asta printr-o gradina si a iesit singur si s-a ridicat iar la stol… in care apoi a dat alt uliu si dupa ce s-au mai ridicat au venit iar soimii. :)) Am zis ca nu il mai tin plamanii si nervii, dar a venit ok in primul pluton dupa ce i-a selectat iar soimul.

    Mai am un coleg care face zbor de iarna, are cotetul cam la 1 Km de mine, de multe ori porumbeii ni se unesc, e show. Mai face cineva?

  9. Ce am obsevat la mine in zona ca numai pe timp inchis am pierderi.. Oare din cauza ca nu au vizibilitate atat de buna… Oare timpul inchis are legatura cu curenti de aer si nu pot sa prinda viteza necesara sa scape.. Adica pasarea de prada avand marimea aripilor mai mare ii ofera un acantaj… As vrea sa stiu daca si la tine andrei e la fel, sau si la alti colegi, sau e numai in mintea mea asta…

  10. Si vizibilitatea dar si foamea, de regula pe vreme urata e si mai frig.

  11. Wow!

    Din ce ai povestit tu, Andrei, mi-ar placea sa am o drona ultra high quality, super silentioasa, invizibila, care sa ii urmareasca indeaproape, cu vizibilitate maxima, tot. Sa fac filme dupa urmaririle astea.

  12. Catalin,asa mi se pare si mie..daca bate vantul mai tare si da uliul in ei,cu siguranta prinde ceva.Din ce am observat ora de eliberare nu conteaza.Da la fel in orice perioada a zilei.

  13. Roșul bătrân e o frumusețe! Cum s-au descurcat la zbor puii din el?

  14. Titi. Coman
    Si eu sunt abonat la toate aceste filarii de pe toube.. Sunt proecte de cresteri ale soimului calator in aproape toate tarile… Parerea mea este ca este regele pasarilor… Pt el vanatoarea e o joaca la zbor e maestru… In spania il considera un simbol… Odata ce dupa el s au construit avioanele de lupta….. Andrei ai niste porumbei frumosi… Felicitari… Ce nu vad la tine sunt porumbei arginti… Nu ai sau nu i am vazut eu…. Ai postat ceva dar pare un alb… Sper ca din acel rosu sa ai cati mai multi pui…

  15. Nu prea mi-au iesit argintii, rar am avut cate unul si nu a rezistat mult. Acum am un argintiu baltat in lotul de zbor dar nu cred ca-l apuca finalul de sezon.

  16. Am incercat si eu zbor de iarna dar dupa ce lotul a scazut drastic am renuntat,ataca soimul de fiecare data cand zburau.In zona sunt trei cuiburi de soim pe stalpii de inalta tensiune si uliu ataca de multe ori femela ambuscada si masculul in zbor.

  17. N-am mai auzit de cuiburi pe stalpi, este destul de atipic. Poti face poze?

  18. N-am mai avut atac de soimi de 2 saptamani, cuibul pare parasit, erau 3 corbi in jurul cuibului.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *