Nutrienti care se folosesc in hrana porumbeilor

Articol trimis de Laurentiu Stoica

Cunoscand necesarul organismului unui porumbel in principii nutritive,in substante minerale si vitamine,este util sa se stie cum trebuie alcatuita o ratie de hrana pentru a raspunde cat mai complet unui organism in crestere si dezvoltare sau al unui organism care sa fie capabil sa produca energia necesara zborurilor etc.

In principiu ,o ratie bine echilibrata trebuie sa cuprinda 45-50% graunte de cereale(porumb,orz,ovaz,grau,secara,etc..)7-8-10% seminte de oleaginoase (floarea-soarelui,canepa,rapita etc..)

Stabilirea ratiei si alegerea grauntelor celor mai potrivite se fac cu mult discernamant ,cerand o buna cunostere a nevoilor organismului in perioada data.In functie de scop,de sezon,se pot da mai multe cereale sau dimpotriva acestea se reduc; se mareste cantitatea de leguminoase ,la nevoie se adauga oleaginoase s.a.m.d

Cereale

In alcatuirea unei ratii pentru porumbei ,vor intra in mai mare proportie grauntele de cereale.Acestea au cam 70% hidrati de carbon(glucide),8-12% substante proteice so 2-8% lipide,putine substante minerale(1,5-4%) si cantitati apreciabile de vitamine E si B,insa sunt sarace in carotene(pro-vitamina A),cu exceptia porumbului galben ,care e ceva mai bogat.

GRIUL. Este cautat de porumbei,dar trebuie dat cu multa chibzuinta,pentru ca fiind bogat in hidrati de carbon,favorizeaza ingrasarea si sterilitatea masculilor.

PORUMBUL. De asemenea este cereala apreciata ,este un furaj cu putere energetica mare ,fiind bogat in proteine si glucide;avand si o cantitate oarecare de carotene,mareste pofta de mancare si ridica digestibilitatea ratiei.De preferat este sa se dea porumbeilor porumb cu bobul mic.Porumbul are valoare calorica mare , administrat in cantitati mari duce la ingrasare.

OVAZUL. Desi nu le place porumbeilor este un furaj bogat in feruginoase ,se asimileaza usor si contribuie la formarea unor pene de calitate ,netede si unsuroase.Este bine ca ovazul sa se dea in hrana porumbeilor in special iarna,adica in perioada de asteptare a viitorului sezon sportiv;el ajuta ca zburatoarele sa fie usoare dar cu muschi tari.In acelasi timp ,este un tonifiant al sangelui si al sistemului nervos.Are insa un usor effect de franare a ouatului la porumbei;asadar in perioada ouatului ar fi bines a fie redus.

ORZUL,se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor obositi dupa concursuri ,dupa gonire la cuib etc..
Amestecul de orz si ovaz constituie o hrana foarte buna pentru lunile ianuarie si februarie .Este bine sa nu se dea in hrana tineretului deoarece varfurile ascutite ale boabelor pot produce raniri pe traiectul digestiv.
Grauntele decorticate de ovaz si orz ,se recomanda sa se administreze pentru actiunea lor linistitoare ,pentru neutralizarea efectului produs de unele seminte excitante.Orzul, mai ales ,are actiune calmanta asupra stomacului si este eficace in oprirea fermentatiilor intestinale ,in combaterea diareei.

Secara are valoare nutritiva ceva mai redusa decat graul sau porumbul ,dar nu prea este pe placul porumbeilor.

Leguminoase:

Boabele de leguminoase sunt bogate mai ales in substante proteice (22-40%) dar au grasimi putine (1-5%); au mai multe minerale decat cerealele,fiind bogate mai ales in saruri de fosfor si calciu;ele contin cantitati mai mari decat cerealele vitamine din grupa B, in special vitamina B1,dar mai putin carotene.

Mazarea contine 22-26% proteina,50-52% substante neazotate,1-2% lipide si 4-5% celuloza.Avand digestibilitate ridicata ,ea poate sa intre in ratie in proportie de 15-20%, iar in amestec cu borceagul pana la 50-54% .Fiind bogata in substante minerale ea are,alaturi de porumb ,actiune favorabila asupra dezvoltarii organismului ,mareste rezistenta la eforturi,ajutand la reducerea oboselii.De retinut ca bobul de mazare verde are actiune diareica.

Mazarichea ,prin continutul sau ,actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana a 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%,dar in acest caz cu borceag,deci in amestec cu grasime.Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal.Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv,mazarichea produce tulburari intestinale ;fecalele devin vascoase,cleioase,urat mirositoare. NU se recomanda in hrana porumbeilor tineri ,intrucat uneori produce congestii intestinale.

Soia.Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor ,intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi ,ologeala etc..

Lintea are o valoare nutritive ridicata :30-32% proteine ,fiind si destul de bogata in saruri minerale(calciu, fosfor, fier asimilabil etc).Se poate introduce in ratie in cantitate de 5-10% ,avand actiune de inviorare a porumbeilor obositi.

Oleaginoase:

Nutreturile mai bogate in lipide sunt semintele oleaginoase;ele contin aproximativ 34,2% lipide, 24,3% proteine,22,55 substante extractive neazotate (in care intra si glucidele) si vitamina A .Dintre acestea amintim semintele de canepa ,in ,floareasoarelui si rapita.

Semintele de oleaginoase se recomanda sa se administreze in deosebi in timpul neparlirii ,avand actiune de stimulare a cresterii penelor ,fapt care ajuta la scurtarea perioadei respective.Datorita actiunii favorabile asupra cresterii penelor ,aceste seminte se dau in amestec ,in perioada premergatoare participarii la expozitii ,conferind penelor un luciu frumos.Ele stimuleaza ouatul si maresc procentul de fecunditate si ecloziune.Au usor effect laxativ, drept pentru care se administreaza si ca depurative.Aceste seminte pot intra in ratie in proportie de 5-7%,cunoscand ca excesul lor poate produce ,mai ales vara anumite tulburari :indispozitie,febra,congestia ficatului ;ca atare ,ele trebuie dozate foarte atent,in special in perioada concursurilor.

Floarea-soarelui fiind foarte bogata in proteine si ulei ,cu continut de sulf usor asimilabil ,are actiune deosebit de favorabila in cresterea penelor ;ca atare, se recomanda ca in perioada naparlirii sa fie prezenta in ratie in proportie de 5-6%

Rapita,semintele acestei plante sunt utilizate in hrana porumbeilor pentru continutul bogat de calciu ,magneziu,acid fosforic,sulf asimilabil ,precum si in substante grase (cca 38%).In cantitati mici (3-5% din ratie) au effect stimulator ;invioreaza ,prin marirea activitatii diferitelor functii vitale.

Rapita rosie ,desi contine mai putin sulf si fosfor ,stimuleaza activitatea sistemului nervos si mareste forta de zbor ;se va da in cantitati mici:1/4 dintr-un degetar pe zi pe cap de porumbel,in amestec timp de 8-10 zile in perioada premergatoare zborurilor .Rapita ,fiind foarte hidrofila si mucegaind usor ,se va pastra in locuri uscate si in cantitati mici .

Cinepa, semintele acestei plante plac foarte mult porumbeilor ,fiind bogate in substante proteice ,lipide si saruri minerale usor asimilabile;au actiune excitanta asupra instinctului genezic;se dau in ratie circa 3-5%.

176 comentarii la “Nutrienti care se folosesc in hrana porumbeilor”

  1. BRAVO!!!!! Inca un om care ii pasa si imparte cunostintele sale si cu altii . Un exemplu de urmat si de alti mari columbofili BRAVO DOMNUL LAURENTIU

  2. felicitari,sunt lucruri utile si in acelasi timp reale.mai te asteptam si cu altele…..

  3. este unul dintre cele mai interesante articole.
    felicitari dl. laurentiu

  4. foarte interesant adevarat si folositor vravo domnului laurentiu

  5. In primul rand salut toti crescatori de porumbei si vreau sa-i felicit ca au ales sa se ingrijeasca de aceste pasari formidabile. Am o intrebare domnului Laurentiu in legatura cu necesarul de proteina, lipide si glucide a unui porumbel de 500 de grame de exemplu. Sunt importante si sarurile minerale si vitaminele dar m-ar interesa daca aveti ceva date despre proteinele, lipidele si glucidele necesare porumbelului pentru o zi , pentru a putea face o ratie care sa satisfaca necesarul lui.

  6. ce alimentatie trebuie folosita la porumbei pe timp foarte friguros? multumesc.

  7. FOARTE FRUMOS COMENTARIU SI FOARTE INTERESANT CRESCATORILOR DE PORUMBEI

  8. am un porumbel l-am gasit afara, e pui, a avut paramixoviroza si l-am ingrijit si si-a mai revenit. I-am dat arpacas. Insa el pare a tot mai imi cere de mancare, piuie si da din aripi si ma ciugule. Asta inseamna afectiune sau ca vrea mancare? Cat sa il hranesc? Astept raspuns, multumesc anticipat alisssa2003@yahoo.com. Si felicitari tuturor oamenilor de treaba, ca si dl. Laurentiu.

  9. Nu am facut nimic special ,totusi va multumesc ptr aprecierile facute…..In primul rand vreau sa-i spun lui IVAN CLAUDIU ca necesarul caloric(proteine,glucide,carbohidrati)se calculeaza in functie de mai multi factori
    cum ar fi ,prioada anului,efortul depus de porumbel ,etc…un aprort caloric fix nu poate fi calculat….referitor la intrebarea adresata de mery vreau sa-ti spun ca un porumbel adult mananca pe zi in medie 40-50 de grame de boabe in functie de sezon,daca este vb de sezonul de reproducere e clar ca va manca mai mult,in cazul puiului tau nu era vb numai de faptul ca ii era foame,fiind singur el avea nevoie de afectivitate…….daca mai aveti intrebari voi incerca sa va raspund in limita timpului disponibil si a cunostintelor pe care le posed,oricum e loc de mai bine …

  10. Domnule Laurentiu sunteti un om extraordinar,multumesc si eu la randul meu pt aceste sfaturi.
    Pacat ca nu sunt prea multi oameni care sa-si impartaseasca cunostintele despre aceste minunate pasari.

  11. Multumes domnule Laurentiu!! Acum stiu sigur ce hrana trebuie sa le dau MULTUMESC INCA O DATA…

  12. Domnule Laurenti sunteti un om foarte bun ptr.ca impartiti cunostintele dumneavoastra cu noi ,si cred ca ati facut aces lucru din dragoste ptr. porumbei si ptr. noi columbofili mai incepatori care nu stim asa multe despre porumbei .ESTE FOARTE FRUMOS DIN PARTEA DUMNEAVOASTRA .personal. VA FELICIT PTR. CE ATI FACUT PENTU NOI .MULTUMIM DIN TOT SUFLETUL

  13. Am doar trei porumbei.Tata nu ma lasa sa-i tin nici pe astia,prin simplul fapt ca ii strica acoperisul casei. Eu sunt foarte ingrijorat de situatia asta.Ii iubesc foarte mult si nu concep idea sa traiesc fara ei .Cand vin de la scoala ei sunt grija mea cea mai mare si imi asum responsabilitatea de a-i avea in intretinere.

  14. am si eu o rugaminte: am gasit pe strada un porumbel in timp ce era atacat de o pisica.l-AM LUAT ACASA INSA ACESTA NU VREA SA MANANCE SAU SA BEA APA; NU AM MAI AVT PANA ACUM PORUMBEI: CUM SI CU CE ANUME IL POT HRANI???? NU ESTE RANIT INSA DEASUPRA ARIPEI NU MAI ARE DELOC FULGI!!! CE ANUME POT SA II FAC? VA ROG MULT TRIMITETI-MI UN RASPUNS URGENT

  15. Domnule Laurentiu spunetimi si mie in cate saptamani face o porumbita pui?

  16. Ma bucur se mai ocupa si niste oameni cu suflet de porumbei trebuie sa recunosc sunt niste pasari foarte frumoase.

  17. Este, mea facut si mie azi o pereche de porumbei micuti.

  18. Ii bina ca s-a facut acest articolo dar as vrea sa va mai pun eu o intrebare daca se poate :
    Ii indicat sa se dea la porumbei Caramida sfarmata si carbune ca asa mi sa zis ?
    As vrea sa imi raspunda cineva .

  19. e perfec cu ai zis aci in ultima strofa esti un golumbar perfect daca vrei sa vb id de mess al meu este jolly_jok3r_jr mai vb pe mess bafta in continoare……

  20. Ii spun lui Flopy ca carbunii si caramida sfrmata contine vitamine ai auzit bine de la cine tia spus dar nu e nevoie sa le dai tu ca daca au lipsa de calciu isi cauta ei singuri caramida si carbuni

  21. da asa e isi cauta ei,se duc la pitza si cumpara.punele pretene cu mana ta,cand il dai afara sa-si vada de zbor nu sa alerge dupa mancare si alte alea.

  22. Va multumesc,Domnule Laurentiu pentru sfaturile date in cresterea porumbeilor.

  23. Ii spun lui Katy ca trebuie sa ii dea ea mancare fortata la porumbel doar dac nu vrea sa moara de foame si iar putea da boabe de graunte sau de porumb. Asta e parerea mea

  24. Interesant articol de retinut:P:D:D:D:…….. hai q porumbei voiajori….ole:D:D:D:

  25. porumbei pierduti la Giurgeni: 905258, ’03 m; 627438 ’05 f; 622882 ’06 m; 910370 ’05 f; tel: 0749188838.

  26. Bravo Domnule Laurenti pentru sfaturile care ni-le dati noua incepatorilor
    Va multumesc inca o data pentru sfaturile pentru care ni le dati
    Sa dea Domnul sa fie toti ca dumneavoastra cu asa sfaturi

  27. Multumesc dl Laurentiu pt sfaturile date.Acum stiu cam ce camtitate de hrana pot sa le pregatesc si ce sa contina.As avea o intrebare:ce ne puteti spune despre despre vitaminele pe baza naturala(cum ar fii verdeata,mierea,usturoiu si altele)??inca o data multumesc pt sfaturile acordate.

  28. Este un art. foarte bn meiul ince proportie merge dat cel rosu tot la fel.Pe linga caramida si carbune ,dati coji de ou scoica si daca stiti oase calcinate sint foarte bune. Este o reteta de hrana minerala foarte veche. SUCCES LA CONCURSURILE DE-LA GRANIRTA.

  29. deci in special vreau sa zic ca sunt impresionat… eu la porumbei nu le dau decat grau, porumb. mey” , si rapit . acum nuj stiu dak o fi bine meyul dau am vazut ca mananca fdff bine

  30. imi zice cineva o reteta de mancare la porumbei un amestec bun

  31. Poate sa imi spuna si mie cineva daca soia chiar nu e buna in alimentatia porumbeilor

  32. Buna ziua! Ma numesc Ovezea Eduard, sint din Constanta si cresc voiajori standard si voiajori americani. V-as intreba daca stiti ce alimentatie le trebuie voiajorilor americani deoarece alimentatia pe care le-o asigur, la voiajorii standerd mi-a dat rezultat, iar la americani nu prea.

  33. ce amestec de boabe (in procente) este indicat voiajorilor standard si pentru voiajorii americani?

  34. multumim domnul laurentiu pt.sfaturile date
    ajuta pe cei incepatori

  35. cita proteina trebui sa contina o ratie futajera pt:reproducatori,pui in crestere, porumbei de zbor

  36. Sunt foare folositoare sfaturile dumneavoastra mai ales pentru incepatorii ca mine,si va multumesc ,si va salut pe toti crescatori.

  37. da…..chia foarte adevarat.am si eu doua porumbite care nu dau bine din aripa si cred ca e din cauza soei!!!!daca este altceva inafara de soia va rog sa imi spuntetzi

  38. ceva ce ar trebuii sa stie toti crescatorii de porumbei!!!! BRAVO

  39. Am 5 perechi de voiajori,i-am luat de pui acum 1 an si jumatate si nu le-am dat drumul deloc.DACA le dau drumul acum este riscul sa plecesi sa nu se mai intoarca inapoi???
    Am auzit la radio ca poti sa le dai ceva de mancare si nu iti mai pleaca deloc.Stiti anume ce?

  40. Nu exista asemenea mancare, a fost un misto ieftin.
    Porumbeii trebuie sa iasa la timp la zbor, adica de pui. Acum e cam tarziu, si chiar daca au fost pui, e riscul mare sa se duca de nebuni…

  41. Sunt columbofil de mai bine de 20 ani ,cea ce a relatat d-nl laurentiu e ceva corect dar sunt crescatori ce nu-si permit sa inretina porumbeii cu aceasta reteta care este ff eficienta ,cresterea lor necesita multa atentie dragoste cheltuiala timp acordat numai pentru ai ingriji , dar acest sport nu este la indemana oricui doar ca avem porumbei si mergem la zbor cu ei, este mare lucru sa sti sa le faci imperekerile sa ai consavinitate sa poti avea rezultate,sa faci un program bine stabilit de antrenament,cand cum in ce fel ?.Eclozatul si hrana pntr cresterea puilor este ff importanta ca astepti sa ai rezultate cu ei nu sti de ce nu merge,pe baza de inretinere si felul cum ii cresti vin si rezultatele ,cautati reviste columbofilice de la prieteni,sau crescatori ce sunt inscrisi intro asociatie si veti vedea acolo toate articolele necesare.Pentru alte sfaturi si probleme sau informatii ma puteti gasi pe E-mail cerneala_necula@yahoo.ro ,va urez mult succes si traditionalul “LA MULTI ANI”sarbatori fericite tuturor crescatorilor de porumbei.

  42. am si ue o pereche de porumbei vaiajori la care le dau boabe de porumb,grau si ovaz dar nu mananca ovaz deloc.Spunetimi si mie cum sai fac sa manance ovaz va rog mult de tot.Contactati-ma prin email-ul de mai sus va rog muuuuult

  43. Sunt incepatoare in acest domeniu. :-) Mi-au fost lasati doi porumbei ( o pereche) in grija si i-am gasit morti in cusca. Exista posibilitatea sa fi fost otraviti de cineva care are acces in curtea in care sunt porumbeii sau sa fi fost omorati de vreun dihor… Mergeam la ei sa ii hranesc cam o data la 3 zile. Se poate sa fi murit de foame, avand in vedere ca erau in cusca? Nu stiu ce sa cred, dar imi pare foarte rau pentru ei… Aveau si o valoare sentimentala… As dori sa stiu daca va puteti spune parerea in calitate de cunoscator… Va rog…

  44. Pe ger porumbeii mananca mai mult pentru a produce energia necesara incalzirii. Daca au ramas fara mancare e posibil sa fi murit de …frig.

  45. Multumesc. Acum mi-am confirmat faptul ca a fost vina mea ca nu i-am ingrijit cum ar fi trebuit…. Si sentimentul asta e tare aiurea… Oricum, va multumesc pentru amabilitate.

  46. FOARTE FRUMOS COMENTARIU SI FOARTE INTERESANT ,sunt in posesia a 2 perechi de tineret si o pereche formata ca matca de la un cunoscator,de la care astept rezultate, dar vreau sa stiu mai multe despre clasamente si concursuri (craiova), daca este cineva local ma poate contacta pe adresa
    coto@home.ro

  47. Va salut initiativa domnule Stoica. Mai jos va voi prezenta o situatie.

    Azi dimineata, la ora 01.30 (aprox), iesind sa plimb catelul, am gasit un porubel, tinerel pare el, in zapada, cu o gheruta lipita de gheata si usor zgariata, probabil de ciocul lui, incercand sa scape, mititelul, si cu gusa goala. Eu, necrescand pasari, m-a cam luat pe neasteptate, dar la fel a fost si cu catelul. Asa invata omul. La ora aceea, i-am pus in 3 capacele: apa (incalzita la temperatura camerei), bucatele mici de miez de paine (uscata dar si mai proaspata) si niste pesmet (pt ca malai nu mai aveam) si l-am pus pe o noptiera intr-un cuib facut din prosop intr-o cutie, in fata capacelelor, langa calorifer, liber. I-am si dezinfectat rana cu vata si apa oxigenata. Este cuminte. Ma pot apropia foarte usor de el sa il maingai si il pot lua in mana foarte usor. Acum are tot gusa goala. Voi merge sa ii iau ceva de la Pet Shop de mancare si poate si niste vitamine.

    Vreau sa subliniez urmatoarea NECESITATE (am citit prin acest sait si pe internet dar mai nimic):
    Pentru a nu ne bate joc de viata acestor fiinte (create si ele tot de Dumnezeu Unicul), ar fi bine sa fie prezentate urmatoarele informatii pentru situatii de urgenta, ca aceasta:
    – hrana in functie de varsta;
    – varsta si marimea sau alte metode de recunoastere (cat mai pe scurt, macar “ghicirea sa fie aproximativa”);
    – reteta pt hrana dar nu neaparat sa fie pt concursuri, pt ca nu toti oamenii merg la sala sa traga de fiare :-)
    – si de unde sa cumpere ingredientele necesare retetei (pet shop, piata agricola etc.)
    Asa, mura-n-gura, ca la prosti, intrucat nu toti oamenii pot sa vizualizeze actiunile ce este bine sa le faca pentru a nu se afla in treaba.

    Pt multi este un joc sau un sport (un joc luat mai in serios – dupa umila mea parere), dar pt mine si pt acest porumbel este o necesitare reala de a avea grija de hrana si activitatea lui fizica.

    Si mai stiu ca in toate domeniile (contabilitate, inginerie, economie juridica etc.), sunt multi oameni, care dupa ce au aflat si ei cateva adevaruri se comporta de parca l-ar fi “prins de Dumnezeu de un picior” si le impartasesc celorlalti cu egoism si cu destule costuri.

    Mai subliniez ca motivul pentru care realizarile lor sunt atat de putine, nu este vina altora. Sa IMPARTI din singurul lucru care este nemuritor in fiinta ta, INFORMATIA, este o dovada de PUTERE.

    Si acum Eu sunt cel care are nevoie de Informatii si Eu sunt cel care nu este Puternic acum. Asadar, este utila actiunea unui Om Puternic.

    Sanatate si La Multi Ani!

  48. am si eu 3 perechi de voiajori care iam cumparat de la cineva si sunt adulti.ce sa le fac sa nu mai plece de la mine cand ii eliberez afara?!exista riscul sa plece?va rog ajutatima cu un raspuns!!!

  49. Pleaca garantat. Foarte rar nu mai pleaca, si asta doar daca au scos pui la tine. Cel mai bine scoate pui din ei, si elibereaza doar puii.

  50. multumesc mult ,,porumbei.ro:” si mai astept sfaturi si de la altcineva

  51. buna la toata lumea! sunt si eu incepator, am 3 perechi de voiajori maturi pe care ii tin inchisi ! intentionez sa ii tin pt. reproductie si as vrea sa stiu daca hrana care le-o ofer (floarea-soarelui, porumb, grau) este de ajuns! in ce cantitati si daca ar mai trebui sa adaug ceva! va multumesc mult si toate cele bune!

  52. scuzati de intrebare,dar sunt incepator si as vrea sa nu va suparati:am citit aici in materialul pus de dvs k graul sterilizeaza masculii,iar in alte materiale puse d alti columbofili,k graul ar fi foarte bun atunci can exista probleme cu fertilitatea.va rog sa ma scuzati d intrebare si va multumesc foarte mult

  53. cine ma mai poate ajuta cu ceva la intrebarea pusa mai sus!!!!!va rog!!multumesc!!!

  54. Cosmin, vezi ca am comentat undeva intr-un topic pe tema asta. daca nu ma insel se chema “Fug Porumbeii”. Cauta comentariul meu, imi doresc sa-ti fie folositor!!!

  55. Bogdy, graul are proprietati din cele mai diverse. Este alimentul care trebuie bine calculat in ratia porumbeilor. Administrat putin in hrana porumbeilor inainte de imperechere, e adevarat, pune masculii intr-o perioada favorabila acestui scop in acelasi timp, surexcitand si femelele. Administrat in cantitati mari, dauneaza. Adaptarea procentului de grau intr-un amestec, se face in functie de perioada si de scopul urmarit, dar consider eu ca nu trebuie sa depaseasca 20% in amestec in nicio perioada, altfel apar complicatiile, iar un lucru grav ingrasa porumbeii peste masura provocandu-le si diaree de cele mai multe ori ( vezi puii de cuib hraniti intensiv cu grau )

  56. Vreau sa va intreb:eu dau numa grau la porumbei.e vreo problema la inmultire?

  57. dl. laurentiu este un articol ff bun despre hrana porumbeilor ,, dar ar fi nevoie si de un articol ce sa contina si o educatie a golumbofililor ,am fost ani la rind inscris la o asociatie ,cind mergeam duminica la sedinte veneam acasa turbat de suparat ,acolo nu se vorbea de ce trebuie facut ,sa faci performanta cum sa alimentezi porumbeii, acolo pur si simplu se certau intre ei ,ca si-au prins porumbei i ,uni altora sau ca sau pirit ,pur si simplu iti creau un dezgust ,, uni sau mai lasat ,alti sunt noi ,dar obiceiul a ramas de cite ori se intilnesc se cearta ,,este un motiv in plus sa nu apara performanta m-am inscris la alt club in alta localitate , si ce credeti sau dus acolo si au vb cu dl . daca se poate numi asa sa nu ma lase sa particip la zborul pe 2007 raminind acasa cu peste 150 de pasari ,dupa ce am facut o investitie mare cumparind porumbei de la badin vasile din braila carui ii multumesc pe aceasta cale , de dl toma viorel ,lugoj si el un om deosebit si matca de la tiru ioan din caransebes de la cosaru petru lugoj le multumesc acestor oameni deosebiti
    si le doresc vint din spate la pasari si multa bafta la zboruri vreau sa mentionez aici si pe marius ,lau ,dan tiru,adrian,mihai belciu toti din CARANSEBEScind ma intilnesc cu ei se simte diferenta intre ei si cei din otelu rosu ,dar unde nu este cultura nimic nu este ,,, dau un sfat tuturor celor care iubesc porumbei ajutativa intre voi si mai ales incepatori concurati ca adevarati sportivi ca toti investesc bani si timp uni mai mult alti mai putin dar toti o fac si lasati pasarile sa zboare m-am lasat de multe ori din cauze ce v-am descris mai sus si nu pot fara ei ,,,asta este viata poate o sareusesc si performanta pina la urma puiu otelu rosu urez tuturor golumbofililor un an nou cu succese si realizari

  58. Pentru 63: din pacate porumbeii vor pleca daca le dai drumu si se vor intoarce la vechea lor casa. POATE ca daca ii vei lasa dupa 4-5 ani…, dar nici atunci nu iti garanteaza nimeni.

  59. Eu am in hrana porumbeilor si soia si de doi ani de cand folosesc aceasta reteta nu am avut probleme cu ei. Sfatul meu e sa dati soia la pasari dar in amestec si in cantitati mici.

  60. bravo laurentiu.le ai de aia ai clasat locu 1 din turcia cu femela aia.eu st tot din govora sat
    pa pa

  61. BUNA DOMNILOR!Eu sunt un incepator si vreau sa aflu si eu o reteta de hranire a porumbeilor in timpul antrenamentului (concursului).VA ROG FRUMOS MA PUTETI AJUTA? { ma puteti contacta la ID-ul de messenger edy_freestyle_92}

  62. super articol am mai putut invata si eu cate ceva din sfaturile date .dar as avea si eu o intrebare daca le dam puilor prea multa soreata pot pati ceva????????

  63. multumim ptr. sfaturi si pe unde putem gasi si noi mincare ptr. porumbei mai buna si la un pret mai bun va multumesc

  64. salutare cine imi spune si mie de ceva timp porumbeii mei nu mananca cum trebuie cum stiam io mananca foarte putin si am o porumbita care sta cam blegita cam tot timpul sau o mai vad ca tot mananca din zidul de la balcon tin sa precizez ca porumbita a scos oua acum 1 saptamana si din pacate un ou sa spart si lam aruncat si pe celalant lam luat ca am vazut ca nul ami cloceste astept raspuns cat m ai repede de la voi ce sa fac sami rezolv problema si am uitat sa va intreb de unde se cumpara inele si cam cat costa MULTUMESC BOGDAN BUCURESTI

  65. Cand se face cald mananca mai putin decat iarna. Daca sunt vioi nu e nicio problema. Femelele mai ales au nevoie de grit, in special cand oua. Sper ca le dai grit si minerale… desi ciugulitul din zid arata lipsa lor!

  66. De exemplu din targul Plumbuita de Duminica, zici ca esti din Bucuresti.
    Ia si grit rosu (caramida) si grit mix (cu scoici, pietre albe etc).

  67. salutare ajutatima repede ca pana acum nu vam spus dar imi mor porumbeii pe capete si nu mai pot cand ai vad blejiti acum iar mi sa blejit o porumbita este galateana si de ceva timp sta blejita rau azi de exemplu toti au iesit la zbor ia nu vrea sa in cuibul iei blejita ieri opservasi la ia ca avea un ochi normal si celalant drept ie malbastru cu alb stangu ie caprui ce mai sfatuiti sa le dau multumesc si apropo mssssssss pt sfatul cu mancarea admin

  68. De la toate bolile pot sta tristi. Citeste toate bolile de la articole pentru detalii despre fiecare…si vezi unde ti se incadreaza.

  69. cine ma poate ajuta sa aflu adresa de e-mail al lui ONODI VASILE DIN CAREI el se ocupa de prepararea semintelor ptr hrana porumbeilor: ptr.concurs: cresterea puilor:esentiale….are firma SC.COLUMBA-BLABIBON.SRL care stiti adresa va rog sa ma ajutati..

  70. sunteti tari se vde ca toti shtiti multe despre porumbei va apreciez
    porumbei pt mine sunt ca aierul ii iubesc din tot sufletul
    bafta in continoare la toti colimbofili!!!
    sa aveti grija de voi si de porumbei vostri de asemenea!!

  71. ieri 18 04 2008 a venit la mine in voliera o mindrete de porumbel galben(porumbita galateanca) nr RO 99 -0745009 daca stie cineva de ea ,eu o inapoiez cu placere,ma puteti contacta la tel.0746181005,judetul TIMIS.Mentionez ca are pe inel si badna de control,deci ratacita de la zbor.

  72. Salutare!va rog,am nevoie de hrana pt porumbei si aici in Bucuresti, nu prea cunosc pe nimeni,as vrea daca se poate, adresa unui magazin care se ocupa cu asa ceva,hrana minerala vitamine vaccinuri,hrana mixta etc.Daca ma puteti ajuta,raman vesnic indatorat,au inceput concursurile si eu nu mai am depat grau si porumb,e urgent rau.Multumesc anticipat!

  73. fain articol domnilor. as vrea si eu sa stiu cine comercializeaza in hrana ptr. porumbei. multam fain anticipat. SUCCESE

  74. Pentru nelutu-brebu, daca mai e valabila intrebarea;
    SC.Columba Blabibon
    Carei-445100 Jud. Satu Mare
    Tel./Fax: 0261-865.893; Tel.:0261-864.531
    Mobil: 0744-78.52.84
    E-mail: onodi_e@tehno.com.ro
    Administrator: Onodi Vasile

  75. un reportaj foarte taree si necesar pentru incepatorii ,ma numar si eu printre ei.foarte bun si ink o data necesar

  76. UN articol foarte frumos am aflat unele lucruri pe care nu le stiam

  77. un articol foarte frumos .sunteti un adevart columbofil .sunt unele lucruri pe care nu le stiam .toata stima pt.dvs.

  78. Eu sunt incepator va multumesc pt sfaturi domnule laurentziu nu am decat 15 ani asa ca nu stiam aceste lucruri multumesc inca o data.

  79. va multumesc D’le Laurentiu…chiar aveam nevoie de astfel de cunostinte…ink odata VA MULTUMESK!!!

  80. D’le laurentiu observ c sunteti un indrumator bun si totodta un profesionist imi puteti spune si mie de unde sunteti ?
    as vrea sa putem colabora
    va multumesc

  81. am si eu voiajori,cresc de 17 ani.tot timpul le-am dat grau,seminte de floarea soarelui si porumb.cel mai indicat ar fi sa le dati amestecat nu separat.dimineata si seara e de ajuns si nu o data la 3 zile cum am vazut mai sus.apa in fiecare dimineata pe la 10 in functie de nr porumbeilor,mai multa daca au si pui le mai puneti pe la 4 dupa-amiaza cand parintii se schimba la clocit.sa aiba spatiu suficient mai ales daca ii tineti inchisi(simt nevoia sa dea din aripi ca doar sunt zburatoare).din pacate nu am concurat nici o data cu ei.daca sunteti incepatori cumparatii tineri de 2 luni,cam asa ca sa aveti sanse mari sa va ramana.daca ii luati mai in varsta trebuie tinuti intre 3-6 luni cel putin si sa le faceti si pereche.nu ii speriati la eliberare sa ii fortati sa isi ia zborul.lasati-le timp.daca va ingrijiti de ei,le dati apa si mancare si le asigurati un spatiu decent veti avea multi porumbei.nu uitati de dusmanul nr.1:pisica!succes!

  82. Am gasit acu o luna, pe strada un porumbel cu aripioara fracturata( parea ca a fost atacat de o pisica).Are pene dar este micut inca. Am fost cu el la medic, i-a pus atele si a stat cu atele 23 de zile. Acum aripioara s-a sudat, cicatricea s-a inchis dar porumbelul nu poate inca zbura pentru ca medicul i-a taiat penele din aripa pentru a putea fixa atelele.
    Problema este ca de doua zile nu mai vrea sa mai manance nimic si in plus are multa apa in gainat. Pana acum manca doar mei, in ultima saptamana doar seminte de rapita.
    Din ce am citit mai sus, se pare ca i-ar lipsi grit-ul. I-am cautat si i-am adus o bucatica de caramida, a sfaramat-o dar nu se atinge de ea. Astazi i-am bagat pe cioc cateba bucatele mici de caramida.
    Intrebarea este: cum sa fac sa isi ia singur bobite de caramida? Sa continui sa ii dau caramida cu forta? Cum sa fac sa manance din nou, macar semintele pe care le prefera pana acum?
    Multumesc din suflet pentru ajutor !

  83. Am uitat sa precizez ca porumbelul este destul de vioi, merge intr-una prin casa. Ii schimb in fiecare zi apa si i-am pus si o farfurioara cu apa pentru baita. I-am pus pe o tava seminte de linte, arpacas, orez cu bob rotund, boabe de porumb zdrobite, mei, si un amestec luat din piata Rahova pentru papagali ( contine mei, seinte de canepa si seminte de rapita ). Daca pana acum din tot amestecul manca doar semintele de mei si rapita, acum ia bobite in cioc si le da drumul la loc , parca nu i-ar mai placea nimic din ce e pe tava. Cred ca ii e foame pentru ca nu sta locului si da cu ciocul in tot ce gaseste( in special ciuguleste literele cartilor), dar de mancat nu mananca …

  84. Ii trebuie neaparat grit cred, asta nu inseamna numai caramida. Gritul contine si alte lucruri, cum ar fi scoica pisata. Gritul reprezinta “dintii” porumbelului. Cred ca are probleme cu digestia neavand acces la toate acestea. Am crescut si eu un pui ramas fara parinti, ii dadeam numai boabe. Nu pot sa uit cand a inceput sa iasa printre ceilalti porumbei, s-a oprit la vasul cu grit si a mancat ca disperatul.

    Faptul ca ciuguleste literele, ar mai fi un semn. Pana gasesti grit, incearca si cu nisip, nu stiu daca este la fel de bun, nu am folosit.

    Hrana de baza pentru porumbei este graul si porumbul, restul doar putin ca desert, in niciun caz ca hrana principala, si asta ii poate face rau. Nu ii mai da la discretie. Da-i masa la ore fixe dimineata si seara si apoi ridica ce nu a mancat. Porumbul nu trebuie pisat, porumbeii il mananca intreg…dar nu cand au mei la nas toata ziua ;).

  85. multumesc mult , draga porumbei.ro !

    I-am cumparat acu o luna, odata cu semintele, si grit Vitakraft( este pentru papagali, pe pliculet scrie ‘grit nature avec de veritable coquillage’) dar nu se atinge de el, si nici nu prea pare sa aiba scoici macinate in el…e ca un nisip prafos gri…Am intrebat pe la toate pet-shopurile pe care le-am intalnit daca au grit pt porumbei dar nu am gasit nicaieri. Am citit pe forumul vostru ca as putea gasi in piata Plumbuita, care s-a mutat pe langa Europa…
    Multumesc pentru ideea de a-i da macar nisip pana ajung in ‘Europa’, am sa ies chiar acum sa caut pe-afara, sper numai sa nu fie infestat cu cine stie ce…Desi cand va fi din nou liber, nimeni nu ii va steriliza nisipul :)
    Stiu ca ar trebui sa manance grau si porumb, tot la voi am citit. Excelenta ideea cu masa la ore fixe ! Boabele de porumb i le sfaramam cu ciocanul in 2-3 bucati pentru ca am citit ca ar fi bine ca boabele sa fie mici ( porumbelul este inca pui, desi are toate penele crescute).
    Iti multumesc inca o data pentru tot si o sa revin !

  86. I-am gasit si i-am adus o manuta de nisip, l-a imprastiat cu ciocul si abia daca a inghitit doua pietricele. I-am ridicat si tavita cu seminte si am pus la uscat pe calorifer cateva coji de ou.

    In ceea ce priveste grit+redstone o sa ma gandesc la varianta asta ca ultima posibilitate – e o cantitate f mare, nu am de gand sa devin crescator de porumbei :) – nici nu as avea spatiu .Pe porumbelul gasit o sa-l las sa plece dupa ce ii cresc la loc penele in aripioara si cred ca o sa-l duc la Tineretului, unde sunt multi porumbei pe care ii hranesc trecatorii.

  87. Este bine in Tineretului, e o gasca mare acolo, ii mai hranesc si eu uneori. Ar trebui sa ai rabdare pana la primavara, acum pe ger ii va fi foarte greu pentru ca nu stie rostul cu mancarea, unde sa gaseasca apa, etc.

  88. Oricum nu i-as putea da drumul acum pentru ca nu are cum sa zboare. Din ce am mai gasit pe alte site-uri, dureaza uneori si cativa ani pana naparlesc remigele secundare – lui tocmai astea i-au fost taiate :(

  89. Mai era varianta de a-i smulge pur si simplu acele pene taiate, pentru a accelera cresterea unora noi, dar am aflat ca este foarte dureroasa smulgerea unei pene, mai ales cand este vorba despre remige…

  90. Cele cateva bobite de nisip si caramida au avut efecte miraculoase. I-a disparut diareea( de fapt era mai mult mucus) si are pofta de mancare. Nici nu mai ciuguleste literele :)
    Ii este mai greu cu inghititul boabelor intregi de grau-inca nu detine tehnica-de aceea i le mai injumatatesc. Sper ca la urmatoarea masa sa se descurce mai bine.
    Va multumesc din suflet pentru tot !

  91. Dragi porumbei.ro va mai rog sa ma mai sfatuiti in urmatoarea privinta: am observat ca porubelului de care am grija i-au crescut foarte mult gherutele, cred ca sunt mai lungi de 1 cm ( si putin rasucite in lateral). Este normal sa ii creasca unghiutele asa lungi? Trebuie sa i le tai :) ?
    Multumesc cu recunostinta !

  92. Nu stiu ce sa-ti spun in privinta asta…mai bine lasa-le asa. In natura nu le taie nimeni ghearele :). Am si eu unii cu gheare foarte mari dar nu m-am gandit niciodata sa le masor. Nici macar nu stiu daca se mai tocesc atunci cand incep sa aiba activitate mai intensa.

  93. hey am niste porumbei la tara si am gasit un pui pe jos si acum il tin acasa. As vrea sa stiu unde ar trebui sa il tin si cat sa il scot afara. Toata ziua se ciuguleste. Ar putea avea vreo boala? Am incercat sa ii fac baie dar nu vrea. Daca ii dau orez si arpacas e bine? Ovaz nu prea ii place iar graunte nu poate manca. De asemenea, mi se pare ca bea foarte multa apa. Nu stiu daca e normal. Si nici nu prea mananca. id-ul meu e maryabaza@yahoo.com. Multumesc

  94. Ok cu arpacasul si orezul. Orice porumbel se ciuguleste des, mai ales daca il iei des in mana si-i deranjezi penele. Daca te uiti mai ales pe sub aripi si vezi paduchi, atunci ar fi problema, altfel nu.

  95. nu stiu ce mi-a venit sa ii dau porumbelului meu intr-o seara alune si de atunci nici nu mai vrea altceva..piuie si imi sare si in cap ca sa ii dau…nu e rau ca sunt sarate sau prajite? si daca nu e bine sa ii dau, cum sa il fac sa mai manance si altceva?

  96. Pai tocmai am zis sa nu fie sarate sau prajite…
    Toti porumbeii sunt nebuni dupa alune, dar nu-i bun excesul.

    Nu-i mai da si cand il apuca foamea sa vezi cum accepta grau, porumb. Da-i mai rar, cand vrei sa-l rasfeti. Nu trebuie sa fie hrana de baza.

  97. Acest topic este despre HRANA. Nu mai puneti intrebari care nu au legatura cu topicul.

  98. oricum porumbeilor nu trebuie sa le lipseasca nisipul si corjile de ou fierte si pisate mai ales daca au pui

  99. eu le dau la porumbei mei Floarea-soarelui(30%),grau(25%),porumb(25%),ovaz(20%) este buna proportia asta???Astept raspunsul vostru..

  100. dupa parerea mea, cei care nu cresteti porumbei pentru sport ca mancare este bine sa aiba urmatoarele:
    -mei, grau, hrisca, porumb boabe mici si sparte, orz, ovaz, seminte de floarea soarelui (nu prea multe dar le place foarte mult), rapita, grit+ redstone si argila de regula la discretie deoarece porumbeii stiu sa-si aleaga ce doresc si ce le trebuie din mancare. Personal cresc doi porumbei, din care o porumbita gutana si un galatean. Fetita mi-a facut probleme multe, abia acum am ajuns la o alimentatie cat de cat completa. Orzul, hrisca, graul, seminte de floare soarelui le gasesc la orice plafar. Le mai dau si din cand in cand seminte prajite nu prea mult dar cred ca ar manca numai floare daca ar fi dupa ei. Paine facuta bobite si uneori (paine prajita -pentru perioade de diaree) le place si cand fetita a fost mica painea a constituit hrana principala alaturi de meiul din Parochetti grand mix care se gaseste la orice petshop.Parochetti grand mix contine mai multe seminte si fructe (mei rosu, alb, galben, ovaz, seminte de in), alaturi de meiul de Vitakraft care contine seminte tratatate cu miere si multime de vitamine si Ovomix. Hrisca este excelenta pentru ei deoarece are un efect foarte bun racoritor si nu ar trebui sa lipseasca si le place foarte mult. De asemenea recomand hrana tip pelete si amestecul de boabe Champion Plus(contine porumb, mazare, cred ca si mazariche, pelete, niste fructe albe si hrisca, soia; plus are ca are introdus un tratament pentru cresterea imunitatii )- se gasesc de comandat la Petmag pe internet, sau la Vetexpress tot pe internet. Voi incerca si cu Super Dieta insa trebuie sa o gasesc de comandat. In rest gritul+ red stone de la Columbine contine pietricele (foarte importante in digestie) cu scoica (pentru calciu), carbune (pentru absorbtia toxinelor) si piatra rosie. Pe langa acest grit, le dau si piatra rosie si piatra Lecker stein-de la Rohnfried pentru minerale, fosfor, calciu si argila( foarte buna pentru digestie si eliminarea toxinelor). Aceste pietre si gritul sunt la discretie, am incredere mare in fetita in special pentru ca stie ce sa manance si cat sa manance. Pentru eliminarea toxinelor , pentru curatarea singelui, le dau si ceai de la Verhellen(contine foarte multe plante si se prepara ceaiul din ele pentru ca sunt numai plante uscate), se da 8 zile pentru perioade de naparlire, de crestere, de reproducere este bine in principiu sa fie administrat o data pe luna. Mancarea este bine sa se schimbe 1 data la 2-3 zile cand nu sunt multi, sau in fiecare zi. Trebuie strans gainatul si din mancare si din locul unde stau in fiecare zi. Pentru imunitate este bun, daca nu foarte bun produsul Gamba Globin T de la Rohnfried care contine imunoglobuline din colostrul matern (sucul, secretia cu care porumbita creste puii). Pe langa imunoglobuline contine proteina cruda si maltodextroza. Pentru orice produs consultati prospectul. De regula aceste produse se administreaza 1 data pe luna, timp de 8 zile in perioadele de naparlire, reproducere, crestere a puilor sau administrate 3-5 zile pe luna. Am sa incerc si K+K protein contine proteina semidigerata dar daca porumbelul nu face eforturi prea mari nu cred ca are rost sa-i dai. Gamba Globin cred ca este de ajuns.
    In apa mai dau din cand in cand, vitaminele A,D3, E si B2,B10,C , de la Vitakraft se dau in apa 1 data pe zi timp de 3 zile; Calciu si vitamina B6 in special pentru porumbita pentru ouat se iau de la farmacia umana cate 2 picaturi in apa pe zi.
    Mancarea este bine sa le faci un mix si ei isi aleg ce vor, si trebuie avut grija sa le asiguri variatie de la zi la zi. Se plictisesc de aceasi mancare la fel ca si omul. Introduci in mancare un nou fel si vor manca cu placere. Cam asta cred ca ar fi o masa completa pentru ei, poate si alune le place de asemenea, ei stiu foarte bine cand si cum, totusi trebuie avut grija sa nu depaseasca anumite cantitati. Sanatate la toti ca sunt suflete si ei.

  101. un alt site interesant cu mancare diversa ptr porumbei http://www.profipet.ro
    si pe langa acestea grija multa si afectiune. sper sa fie de ajutor, si pe mine tot aceste site-uri m-au ajutat si multumesc columbofililor cu experienta care au postat pe porumbei.ro cum sa le dam mancare si vitamine sau medicamente pentru porumbei. eu personal mi-am tratat porumbita pentru raceala(viroza) anul trecut cu enroxil injectabil si acest medicament l-am descoperit din paginile acestui forum. dar am aflat ca nu este intotdeauna un raspuns la boala administrarea antibioticului deoarece distruge flora intestina. pentru refacerea florei intestinale se administratea probiotice,si sau kefir. mai sunt si pelete cu drojdie de bere si proteine, drojdia de bere contine asa numita ciuperca sacharomiches boulardi(cervisiae- tot probiotic); aceste bacterii (probiotice) populeaza intestinul si distrug bacteriile proaste si impiedica formarea infectiilor, stimuland si imunitatea.

  102. Ce vitamine sa le dau porumbeilor pana si dupa zbor ?As vrea si eu niste sfaturi.VANT IN PENE

  103. Am acasa un porumbel pe care l-am gasit pe strada – avea o fractura la aripa. S-a vindecat dar il mai tin inca in casa pentru ca penele din aripa i-au fost taiate cand i-a pus medicul atelele, deci pana nu-i cad cioturile din aripa si nu-i cresc pene noi nu poate sa-si ia zborul.

    I-am dat sa manance arpacas si un amestec de mei cu seminte de in si rapita luat din piata. Ii mai las mereu in tavita nisip, pentru digestie. Cam de o luna a inceput sa naparleasca. Am citit pe forum ca pentru a-i creste pene sanatoase ar avea nevoie de oleaginoase. I-am dat seminte de fl soarelui, decojite de mine, dar nu ii plac ! L-am fortat sa le manance, infometandu-l intr-o zi, dar dupa ce le-a mancat le-a vomitat ! Singurele oleaginoase pe care le manaca cu placere sunt semintele de rapita din acel amestec.

    Problema cea mare este ca de doua zile incoace ii cad penele in disperare, cate 15-20 pe zi iar astazi i-au cazut din coada trei pene- stiu ca normal ar fi sa-i cada cate una, abia dupa ce cea care a cazut anterior a crescut la loc ! Calitatea penelor este foarte proasta, au tecile fragile iar ‘perisorii’ care compun pana nu mai sunt uniti intre ei de pelicula aceea specifica !
    Puiul este oarecum vioi, gainatul are forma normala desi uneori este fie verde fie negru. Pare destul de energic, se invarte mai toata ziua prin casa de parca ar cauta alceva de mancare. Apoi se ghemuie intr-un colt si doarme. De cand am observat starea penelor i-am inlocuit arpacasul cu grau complet si am reusit sa-l fac sa manance si ovaz decorticat. I-am cumparat astazi si un os de sepie pe care l-am razuit si i l-am pus in apa de baut( cand ii dadeam coaja de ou uscata facea diaree, desi spalam cu grija ouale inainte de a le usca pe calorifer…).

    Va rog din suflet, puteti sa ma ajutati ? Ma ingrijoreaza starea penelor lui si caderea masiva de pene. Ce sa-i fac sa-i creasca pene normale ?
    Va multumesc anticipat !

  104. Si inca ceva, locuind intr-un demisol nu am decat foarte putina lumina naturala. Il scot cand si cand in parc, cand e vreme frumoasa…

  105. Porumbelul se hraneste cu ce gaseste si cu ce ii asiguram noi.Acest ultim lucru se poate face corect,tinand cont de perioada anului si necesar sau dupa ureche(fiecare dupa cum stie).Nici acest lucru nu este rau atata timp cat din partea crescatorului este buna intentie si pasiune.
    Modul si calitatea implicarii fiecaruia si observa pe exemlarele pe care le cresteti.
    Eu unul v-as sugera ,sa alegeti calea de mijloc si sa intelegeti, ca hrana insuficienta si hrana in exces strica in aceeasi masura si ca totul costa.
    Admiratie,multumire si felicitari pentru colegii columbofili care cauta in cuvinte sa sfatuiasca pe incepatori din experienta lor.Asa cum nici oamenii nu sunt la fel, in ceea ca priveste hranirea,asa sunt si aceste bijuterii ale vazduhului.
    As sugera unor colegi de pasiune, ca in interventii,sa nu mai fie ironici cu cei care prezinta materiale serioase si se dovedesc a fi adevarati cunoscatori in materie.
    ( Mi-am permis cateva corecturi.)

  106. salut te rog ajutama.eu is incepator am uriasi maghiari si nu stiu ce sa le dau de mancare sa fie sanatosi(garu-orz-ovaz-samanta de matura-floaria soarelui-porub) di care cat la suta ???si inaca o intrebare am o femela si un mascul leam inchis inpreuna cateva zile si tot nu vad sa fie ca o pereche nu sa cocosesc nu sa pupa de ce ???? poti te rog sa ma ajuti?

  107. As dori sa stiu ce inseamna cand un porumbel sta o zi sau doua in casa apoi zboara de nu mai stii nimic de el. Saptamana trecuta un purumbel se plimba prin casa. I-am dat apa si malai. Dupa ce a mancat s-a retras intr-un colt pana a doua zi. Credeam ca e bolnava. M-am bucurat de prezenta lui.A doua zi s-a mai plimbat prin casa, a baut apa si dintr-o data a zburat de nu am mai vazut-o. Ce poate fi si ce inseamna?Tare as vrea sa revad.

  108. A fost probabil un voiajor care era in trecere si s-a odihnit la tine.

  109. foarte util tot ce ati scris se vede ca va pasa dar ati uitat sa scrieti despre sorg

  110. sunt bucuros k am aflat cu sa imi hranesc porumbei. pana akm le dadeam nu mai porumb ,orz, mazare ,floare,rapita

  111. BRAVO!!! putine persoane se mai gandesc sa publice ceva folositor toata stima pt dl.Stoica

  112. foarte bn si foarte folositor in hrana porumbeilor,esteceva folositor .

  113. auziti am si eu Porumbei de o jumatate de an numai POSTE knd am inceput am avut mai multi dar miau tot murit din cauza ULIULUI si a dihorului insa acum m-am stabili si am 6 perechi de poste ! frumoase
    as dori sa va intreb pe voi de ce cate- odata o porumbita se bate cu concubinul ei !?

  114. avem o problema la cere cautam raspuns,sfaturi de la cunoscatori.cu ani in urma parintii s-au ocupat de cresterea porumbeilor.de ceva timp(vreo 5 ani)au renuntat.problema este ca s-au inmultit si s-au strins in podul unei case,intr-un spatiu in care nu se poate intra si nu mai stim acum cum sa scapam de ei.este ca o,,asa numita invazie,,.si continua sa se inmulteasca………cum pot fii scosi de acolo,ademeniti in alta parte,sau care ar fii varianta sa scapam de ei.sunt ffff multi.multumim de intelegere si asteptam opinii sincere.

  115. Am inteles ca trebuie ca porumbeii sa fie hraniti o sg data in zii care ar fi raspunsul . Cunosc un crescator care are mincare tot timpul la ei si a reusit nenumarate performante

  116. Ar trebuii sa ne mai vorbeask cineva mai multe despre porumbul rosu,despre hrana necesara in timpul concursurilor si qm ii putem reqpera mai repede dupa o etapa dificila.

  117. Ce mankre trebuie data puilor dupa intarkre pt a nu se ingrasa si pt ai mentine in forma?

  118. Bravo domnule Laurentiu.Sfaturile dumneavoastara sunt foarte utile in alegerea potrivita a hranei

  119. Parerea mea ,domnu Laurentiu este un om care adora porumbei
    Bravo DMN LAURENTIU

  120. ma intereseaza si pe mine unde gasesc hrana pt pui de porumbei
    ma poate ajuta si pe mine cineva?
    va multumesc

  121. am vazut pe la niste prieteni ca porumbeii in cotet aveau si un bulgarel de sare bolovan…este bine? eu stiu ca toate pasarile daca mananca sare mor!

  122. Ce fel de boabe se pun in amestecul cu 12 cereale?
    Am identificat: grau, porumb, orz, orez, mazare galbena cu bob mic, mazare verde cu bob mic (cred).
    Dar restul… nu m-am prins. Sunt niste boabe albe, putin mai mici decat cele de porumb, multe ca si procent din compozitie, dar nu m-am prins ce e.
    Si unele mici, negre, lunguiete cu 3 laturi ascutite…
    Ma puteti ajuta?

  123. In ultima punga de graunte pentru porumbei (iau cate 1-2 kg odata din 2 sortimente diferite) am gasit plin de gonghite. Am doua feluri de amestec si le dau o zi de-un fel, alta de altul, a 3-a le combin… Am vazut eu o gaza, dar am zis ca e o intamplare, mai ales ca firma de la care am luat amestecurile, Farmavet, pare una mare si serioasa.
    Dar aseara, vrand sa golesc punga si sa elimin goangele, m-am ingrozit de ce-am vazut. Era plin-plin de ele.
    Am dat cautare pe Google si am vazut ca e vorba de Gărgăriţa orezului (Sitophilus oryzae ). Daca porumbeii au mancat boabe infestate exista riscul sa se fi imbolnavit?
    Daca mai cumpar mancare si pun punga la congelator cateva zile, preventiv, dar e infestata cu asa ceva, pun sanatatea porumbeilor in pericol?
    Va rog sa-mi raspundeti si sa-mi spuneti, daca stiti, de unde pot cumpara mancare de porumbei ca sa nu mai am astfel de surprize?
    Multumesc!

  124. am citit ca fasolea e buna pt porumbei e adevarat
    ? in ce cantitati se administreaza?

  125. sint incepator vreau si eu sfaturi despre hrana porumbeilor

  126. multumim la toti cei care ne ajuta c informatii utileca acestea multumim domnule laurentiu

  127. felicitari dl laurentiu si va mai asteptam si cu alte retete tot asa de bune

  128. As dori sa aflu ce furaje ,calciu sami cumpar pentru kingi
    ca nu prea stiu ce sa le dau ca sami faca pui perechi
    ca tot cate 1 pui scoate

  129. Am o porumbita de 2002 iar anul asta nu a ouat decat o singura data.Va rog dati-mi si mie ce hrana sau altceva pentru a se reproduce

  130. Am salvat 1 porumbel de 2 zile pe care l-a abandonat mama lui. Îi dau să pape cu siringa şi pipeta apă cu făină integrală de grâu. E în regulă? Azi s-a întâmplat asta. Îl culc pe saltea electrică pe care am pus o pătură să aibă căldură până face ochi, dacă reuşesc să-l salvez… oare e corect, aveţi alte sugestii?

  131. Buna ziua ! Doresc sa va impartasesc situatia porumbitei pe care ,in urma cu aproape 2 ani , tatal meu a gasit-o cazuta langa un pom . Era inca pui ,nu stia inca sa zboare . A adus-o acasa (locuim la bloc) si in cateva zile i-au aparut cateva bubite ,penele,fulgisorii ii cadeau . Am fost cu ea la un cabinet veterinar ,iar medicul ce a consultat-o ,i-a facut o injectie si ne-a dat intr-o seringa un lichid ce i-l administram zilnic (2-3 picaturi /zi ) plus albastru de metil ,pentru tamponarea zonelor afectate de varsatul de vant. In 2-3 luni s-a vindecat nesperat. La cateva luni distanta (cam 8 luni de la aducerea ei acasa ),cand ne hotarasem sa o lasam intr-un parc ceva,a facut primul ei ou .la 48 de ore ,dupa ,al doilea.Ne-a fost mila de ea sa o mai dam afara . Intre timp,s-a domesticit.Eu sunt cea care se “joaca” in stilul ei caracteristic (imi ciugulese nervooasa mana,degetele,loveste cu aripile ,cand o provoc si scoate sunete specifice harjonirii dintre porumbei) . Cu tatal meu ,nu are aceeasi atitudine. Dimpotriva,se aseaza uneori pe umarul lui si ii ciuguleste mustata ,ori urechea,fata,fruntea . Ce nu am specificat este ca este lasata libera prin casa . Are deja locurile unde isi face necesitatile,are locul ei cu mancare si apa,la care se duce ori de cate ori ii este foame sau sete . Mai are un cos impletit ,destul de maricel ,in care i-am pus o paturica pentru izolatie si bucati de material ca de cearceaf ,pe care i le schimbam la cateva zile. De spalat se spala in chiuveta,cam o data la o luna de zile,uneori ,si de doua ori pe luna ,cu apa lasata sa curga incet si temperatura potrivita.Are momente in care doarme pe perna tatalui meu .In perioada dinaintea eclozarii ,tatal meu este singura persoana la care ,prin sunete diferite fata decat de obicei ,i s-ar vaita . Acum cateva luni ,a avut probleme digestive,am fost la acelasi cabinet veterinar ,dar medicul la care am fost cand a avut porumbita ,varsat de vand si ulterior la alte controale ,nu mai lucra acolo. Cel pe care l-am gasit ,ne-a spus ca nu se pricepe la pasari si ca sa luam legatura cu un columbofil ori sa o lasam intr-un parc ,ceva . De cateva zile ,porumbita vomita cam la 2-3 zile ,ce mananca .Nu mai are acea stare activa,de joaca si are un fel de gusa.Doarme mai mereu ,nu prea mai zboara prin casa . Nu stiu daca exista vreun cabinet veterinar ,special pentru pasari ,pentru ca as vrea sa stiu si daca ii trebuie vitamine si care ar fi acelea si in ce cantitate de apa sa i le dam . Si mancarea corespunzatoare in conditiile date . Vreau sa mai spun ca de aproape un an ,lasam geamurile apartamentului larg deschise,nu doar rabatate ,in toate incaperile ,iar porumbita nici pomeneala sa zboare pe geam . Am mai iesit cu ea afara ,tinuta la piept,fara a ii bloca aripile ,sa vad daca zboara si se tinea foarte lipita de mine ,ca si cum nu ar vrea sa o las …libera . Ce ma sfatuiti sa fac in privinta alimentatiei si a vitaminelor . Va multumesc anticipat ! Numai bine !

  132. Pentru puii orfani de porumbei, va rog sa-i hraniti cu hrana speciala pentru ei, nu malai sau paine cu apa. Exista Nutribird A 21, de la verselle laga, creata special pentru puii de pasari. Aceasta faina are enzime, prebiotice, vitamine si minerale de care acesti pui au nevoie. Se hranesc cu siringa. Garantez ca, daca puiul ni are nicio boala grava, va supravietui cu succes cu aceasta faina, pentru ca e ca lapticul facut de mamica lui. O gasiti online. Eu o cumpar de la Maxi Pet si am reusit, astfel, sa salvez viata a 2 porumbei orfani, de doar 2 saptamani. Cu cat sunt mai mici, cu atat se hranesc mai des. Eu am aflat de toate aceste lucruri de la medicul ornitolog. Multa sanatate porumbeilor vostri!

  133. Pentru Ana Maria, cu porumbelul bolnavior, in caz ca mai traieste. In niciun caz, nu-i da drumul dupa ce ai domesticit-o 3 ani, nu se va descurca. Pentru vitamine, cumpara-i supervit, de la oropharma. Mai sunt niste vitamine la maxi pet pt porumbei, rozatoare si canari, dar nu mai tin minte cum se numesc. Pentru probleme serioase privind pasarile, iti recomand falcon vet sau medicul ornitolog de la clinica din calea serban voda (tineretului). Ambii sunt in Bucuresti. Multa bafta si sanatate!

  134. Sera Vitamin plus v pentru pasari (inclusiv porumbei) se numesc vitaminele pentru porumbei, de care spuneam mai sus.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *