Albaștrii, albaștrii baltati, solzati, solzati baltati, cuci, cuci pe roșu, cuci pe roșu baltati, solzati, solzati baltati, roșii și roșii baltati, argintii și argintii baltati.
Primele doua culori și ultimele doua vor apărea doar dacă femela are și gena de albastru ca gena recesiva.
A fost tardiva alba din lotul de iarna 2018, dupa naparlire s-a colorat asa mozaic pe aripi. E scoasa din albastru marmorat si alba ciocolatie stropita, care la randul ei are tata cuc pe rosu si mama meulemans choco. Deci as zice ca are gena de cuc afisata si gena de albastru ascunsa, iar gena choco s-a pierdut pe drum. Anul trecut a dat cu un rosu 2 cuci, unul alburiu pe rosu (cel bubuit de soim pe pamant) si unul cuc pe maro cum este ea pe aripi dar mult mai inchis. In toamna am dat unui prieten ouale frati cu ea si au iesit argintii baltati (fara sa aiba legatura cu masculul din imagine).
Masculul mi-a dat cu alta femela alba capacita pe rosu din lotul din iarna asta.
Daca ies solzati ma apuca spumele, doar de curiozitatea culorii am lasat ouale, ca masculul e un sperios de-mi vine sa-l trantesc de toti peretii.
Andrei, nu îmi dau seama dacă masculul e homozigot pe roșu. Are ciocul decolorat, (dar asta poate fi și de la faptul ca e baltat) . Și nu vad deloc acele pete negre care ar arata ca e heterozigot pentru gena roșie.
Deci e posibil sa fie rosu homozigot, iar în acest caz eu am greșit și nu au cum sa apară nici solzati nici albaștrii. Deci ai scăpat!!! :-)))
Dacă masculul are ambii părinți roșii /argintii, atunci e posibil sa fie homozigot pe roșu. Dacă are doar un părinte purtător de gena roșie, atunci e heterozigot pentru gena roșie și perechea poate sa dea pui albaștrii sau solzati.
Nu e homozigot desi parca nici eu nu am vazut spicuri negre prin penaj. Mama era rosie baltata si tatal solzat deci… DA, am mari sanse sa obtin doi frumosi solzati. :))))
Hmm…daca masculu’ e homo…nu iese nimic, niciun pui. Si la cum e de colorat pare sa fie de la parada aia…stiti voi.
Da’ la cum arata femela s-ar putea sa se converteasca…macar sa fie…bi.. .
Totusi, in vederea perpetuarii specie, a mentinerii datinilor stramosesti si pentru a nu-l supara pe Gigi-razboinicu’ luminii sa speram ca este hetero.
Una dintre cele mai frumoase și turbate culori a avut-o celebra Paula 5000 a lui Remy De Mey, care a fost și o zburătoare magnifica.
Iar Schaerlaeckens considera ca avea o culoare urata!!!! Asa ca e adevărat ca frumusețea sta în ochiul celui care privește, unora ne plac porumbeii care aduc o pata de culoare în cenușiul stolului, alții cred ca doar albaștrii și solzatii au haina potrivita pentru un voiajor care se respectă!
Salut, Andrei!
Nu prea le am cu genetica, dar din ce am citit si eu, cred ca Ilie are dreptate.
L-am vazut din filmare ca e sperios, d-asta ai pus varianta nr 3, nu?
Cand vreau neaparat sa scot din niste oua, mi se aplica legile lui Murphy de multe ori.
Nu numai ca e sperios dar e si puturos argintiul. Sau e prea preocupat sa se sperie ca idiotul de orice in loc sa munceasca sa care materiale pentru cuib, care e aproape gol. Anul asta, de pandemie, din lipsa de spatiu, dupa ce ca am lasat mai putin de 30 de oua la clocit (de regula lasam minim 60-70 la prima serie) i-am lasat si sa se selecteze pe instinctul de cuib. Nu cari paie, ai oua in cuib gol = se sparg, bine pa, nu te reproduci. Unii au facut super cuiburi, altii le au goale.
Nu au strans paie panaramele si anul asta am lasat selectia naturala si in cuib. Unii au facut cuib ca de barza, altii mai nimic. Oul celalalt l-au crapat de la inceput si pe parcurs l-au si storcit, desi era viabil. Ma mir asta cum a scapat.
https://dumitru1979.sunphoto.ro/de_prin_voliera/113333593, https://dumitru1979.sunphoto.ro/de_prin_voliera/113333594 , oare asa se va face puiul tau ? si apropo de asta din imagine, ce credeti despre incaltatura, poate proveni din consangvinizare sau e corcit ? nu este scos la mine, s-a pripasit acum vreo 3 ani si a ramas, dupa cum unii dintre voi probabil stiti eu nu am voiajori , cresc doar tippleri . pot spune ca incaltatura este doar pe fata , pe partea din spate este gol piciorul . de curiozitate l-am dus la vreo 20 km si a ajuns acasa inaintea mea. dupa ce trec restrictiile de circulatie vreau sa-l incerc de la 70-80 km, credeti ca un gutan s-ar putea intoarce de la distanta aceea ? oricum mie nu prea imi seamana cu un gutan, nu are acei ochi rosii, sunt galbeni-portocalii.
robi, nu cred sa vina de la 500 dar ceva imi spune ca pana in 150 km duce , o sa-l testez vara asta de cateva ori si daca vine atunci ramane la mine, vreau sa vad daca isi merita locul in cotet si mancarea buna pe care o primeste .
Posibil sa fie voiajor curat dar am unele dubii.
Am o femela de voiajor alb cu pene la picioare ,putin mai mari decât la a ta Dumitre. Părinții ei sunt scosi la mine,la fel si bunicii si nu au incaltatura. Probabil a dat din urmă
La mine baltatii ca puiul tau,imi merg cel mai bine in concursuri si vad ca și la răpitoare fac față cu bine.
salut fisher, este mascul matur, nu mai e pui, a aparut la mine prin 2017 si nu pot spune ca este alb complet pentru ca nu are ochii negri si in plus dupa cum se vede are pe sub gat si pe corp pete rosii, as spune ca este cuc pe rosu, probabil unul dintre parinti a fost rosu si altul cuc . cu rapitoarele nu are treaba pentru ca nu se inalta mai deloc, zboara cam la nivelul unui bloc cu 4 etaje si nu mai mult de 10 minute insa pleaca in lateral dar in mare viteza , nu zboara concentric precum tipplerii. tare sunt curios daca va veni de la 80 km.
@Ilie: nu s-a imbracat inca, trage de timp al naibii. :))
@Anonim: rezista, nu prea are legatura cu culoarea, se uita in primul rand la starea de sanatate si agilitate. Femela alba din acest topic e tardiva din lotul de iarna de acum 2 ani cand a supravietuit, atunci au ramas 4 din 10 tardivi, si a luat si batrani… solzati, albastri, etc. Am avut de expo la as palmares un baltat aproape alb, ruda cu alba asta.
Am pus o filmare. Mi se spune ca e cuc pe albastru nu pe argintiu, desi dungile alea rosii… dar a explicat bine cineva in comentarii cum ca gena de cuc sparge culoarea de albastru putand da si o tenta de rosu. Sunt cu puii peste cap si nici nu sunt parintii mari zburatori ca mai lasam o serie de curiozitate. :))
Si totusi alba stropita (mama lui) are si un frate alb cucat cu dungi rosii bine conturate, nici macar spre maro. Si anul asta a iesit un frate alb cu borduri negre si pieptutul rosu.
Si atunci cum ramane cu cucul pe gri gen asta de mai jos? Nu apare tenta de rosu mereu? Nu asta e “cuc pe albastru”?
Andrei, sunt mai multe tipuri de gene care dau culoarea cuc. Masculul cuc din link-ul atașat de tine are culoarea data de gena grizzle, gena care da culoarea clasica de “cuc”. Este de fapt asa cum ai spus, un “cuc pe albastru”, mai precis e un albastru care e heterozigot pentru gena grizzle. Adică are gena grizzle doar pe unul dintre cromozomi. Dacă ar fi homozigot pentru gena grizzle ar fi alb sau aproape alb.
Puiul tău are culoarea cuc dar în cazul lui culoarea nu e data de gena grizzle, eu cred ca e vorba de white grizzle, gena care da o culoare “cuc”mult mai deschisa, asemănătoare cu cea data de grizzle homozigot. Acea gena o are și mama lui, de la care a moștenit-o.
Eu cred ca e un White grizzle pe albastru, nu pe argintiu, deoarece penele cozii sunt gri, nu roșiatice.
În afara de gena clasica grizzle și de cea white grizzle mai e o gena care da culoarea cuc, cea numita tiger grizzle, pe care o întâlnim la linia de porumbei numita “pietrain”, cea pe care o vedem frecvent la porumbeii de Vangramberen.
Nu am pretenția ca e 100% vorba de un white grizzle în cazul puiului tău, mama sa seamana mai mult a tiger grizzle, e posibil sa isi schimbe și el penajul la prima naparlire și sa capete culoarea mamei și sa fie un tiger grizzle.
Mai multe ne pot spune cei care studiază și cultiva voiajori cu culori rare, știu ca era o comunitate semnificativa de columbofil pasionați de culori “speciale” și ei cunosc mult mai multe despre genetica culorilor.
Multumesc, incep sa inteleg. Pietrain sunt mortali, ma termina culoarea aia. Daca nu ma insel, “merg” doar la viteza.
Trebuie sa scoata parintii albei tigrate seria 2 de pui, abia astept sa vad ce pica la kinder cu surprize. Seria 1 sunt albastru fumuriu list cu un punct alb in cap si un alb cu borduri negre, cred ca gena de “cuc alb” de care zici.
Am si ceva negri corbi, daca as face unul cu alba tigrata sunt sanse se rasara vreun “Pietrain”? Sau nu e asa simplu si doar visez frumos.
Dacă mama puiului are gena tiger grizzle și nu pe cea white grizzle, împerechează cu un mascul negru ( care are gena “spread”, cea care da culoarea neagra) în mod sigur o sa obții pui cu acea culoare pietrain. Numai ca penajul de pui te poate induce în eroare, inițial porumbeii pietrain au o culoare de cuc cenușiu, iar după naparlire apare culoarea specifica de sare și piper. Nu e chiar simplu de obținut din prima un pietrain tipic dar prin tatonare cred ca poți obține un pietrain decent în 2-3 generații.
Se poate sa ma înșel în mod grosolan, nu am încercat personal astfel de împerecheri, vorbesc doar prin prisma unor informări teoretice despre genetica culorilor la porumbei. De aceea am spus ca probabil sunt mulți columbofili care știu mult mai multe despre subiect, poate se încumetă vreunul sa ne dea detalii.
Deși marea masa a columbofililor sportivi știm bine ca nu sunt preocupați prea tare de culoarea porumbeilor voiajori, ci de aptitudinile de zbor. Pentru cei mai mulți porumbelul poate fi albastru, solzat, roșu, verde sau mov, important e sa “vina bine” si sa facă performanță sportiva.
Tu esti din ala care trebuie neaparat sa faca pe interesantul axat pe performanta suprema, ce sa iti povestesc, fleosc, vezi-ti de tinichelele si pedigreele tale, nu mai suferi de grija altora.
Cătălin, e loc sub soare pentru toți, cu ce te supăra ca pe unii ii interesează culorile porumbeilor, pe alții jocul, pe alții incaltatura, sau mai știu eu ce?!
Nu ma pricep la culori,chiar daca nu sunt daltonist,:)) dar ar fi monotonie,sa nu ai in stol si astfel de culori. Am si cativa baltati in stol iar asta iarna a dat soimul intr.un gut matur,ignorând albiturile,care sunt doar câțiva si iti s.ar imediat in ochi.
Am inceput proiectul porumbei.ro in 2003 si este cel mai “batran” site columbofil din Romania. Gasiti aici enciclopedia porumbelului imbogatita an de an cu multa pasiune pentru aceasta pasare fascinanta.
28-03-2020
e posibil sa scoata pui albi stropiti ,rosii sau chiar albastrii.
28-03-2020
Vreau si eu un pui din ei
29-03-2020
Albaștrii, albaștrii baltati, solzati, solzati baltati, cuci, cuci pe roșu, cuci pe roșu baltati, solzati, solzati baltati, roșii și roșii baltati, argintii și argintii baltati.
Primele doua culori și ultimele doua vor apărea doar dacă femela are și gena de albastru ca gena recesiva.
29-03-2020
Asta dacă nu ma înșală ochiul și femela este o cuca balțata.
29-03-2020
A fost tardiva alba din lotul de iarna 2018, dupa naparlire s-a colorat asa mozaic pe aripi. E scoasa din albastru marmorat si alba ciocolatie stropita, care la randul ei are tata cuc pe rosu si mama meulemans choco. Deci as zice ca are gena de cuc afisata si gena de albastru ascunsa, iar gena choco s-a pierdut pe drum. Anul trecut a dat cu un rosu 2 cuci, unul alburiu pe rosu (cel bubuit de soim pe pamant) si unul cuc pe maro cum este ea pe aripi dar mult mai inchis. In toamna am dat unui prieten ouale frati cu ea si au iesit argintii baltati (fara sa aiba legatura cu masculul din imagine).
Masculul mi-a dat cu alta femela alba capacita pe rosu din lotul din iarna asta.
Daca ies solzati ma apuca spumele, doar de curiozitatea culorii am lasat ouale, ca masculul e un sperios de-mi vine sa-l trantesc de toti peretii.
29-03-2020
Andrei, nu îmi dau seama dacă masculul e homozigot pe roșu. Are ciocul decolorat, (dar asta poate fi și de la faptul ca e baltat) . Și nu vad deloc acele pete negre care ar arata ca e heterozigot pentru gena roșie.
Deci e posibil sa fie rosu homozigot, iar în acest caz eu am greșit și nu au cum sa apară nici solzati nici albaștrii. Deci ai scăpat!!! :-)))
29-03-2020
Dacă masculul are ambii părinți roșii /argintii, atunci e posibil sa fie homozigot pe roșu. Dacă are doar un părinte purtător de gena roșie, atunci e heterozigot pentru gena roșie și perechea poate sa dea pui albaștrii sau solzati.
29-03-2020
Nu e homozigot desi parca nici eu nu am vazut spicuri negre prin penaj. Mama era rosie baltata si tatal solzat deci… DA, am mari sanse sa obtin doi frumosi solzati. :))))
29-03-2020
Masculul pare hetero.
O sa ai doi pui fie fuxia fie siclam. Depinde de femela.
29-03-2020
Ai facut intrebarile pe genul: ce fac de coronavirusul asta?
-ma infestez si nu simt
-ma infestez si imi trece repere
-mor imediat ce m am infestat
30-03-2020
Salut Andrei. Spune-mi te rog cum as putea sa iau legătura cu tine. Mersi!
30-03-2020
porumbei.ro@gmail.com
30-03-2020
Hmm…daca masculu’ e homo…nu iese nimic, niciun pui. Si la cum e de colorat pare sa fie de la parada aia…stiti voi.
Da’ la cum arata femela s-ar putea sa se converteasca…macar sa fie…bi.. .
Totusi, in vederea perpetuarii specie, a mentinerii datinilor stramosesti si pentru a nu-l supara pe Gigi-razboinicu’ luminii sa speram ca este hetero.
31-03-2020
Una dintre cele mai frumoase și turbate culori a avut-o celebra Paula 5000 a lui Remy De Mey, care a fost și o zburătoare magnifica.
Iar Schaerlaeckens considera ca avea o culoare urata!!!! Asa ca e adevărat ca frumusețea sta în ochiul celui care privește, unora ne plac porumbeii care aduc o pata de culoare în cenușiul stolului, alții cred ca doar albaștrii și solzatii au haina potrivita pentru un voiajor care se respectă!
03-04-2020
Salut, Andrei!
Nu prea le am cu genetica, dar din ce am citit si eu, cred ca Ilie are dreptate.
L-am vazut din filmare ca e sperios, d-asta ai pus varianta nr 3, nu?
03-04-2020
Cand vreau neaparat sa scot din niste oua, mi se aplica legile lui Murphy de multe ori.
Nu numai ca e sperios dar e si puturos argintiul. Sau e prea preocupat sa se sperie ca idiotul de orice in loc sa munceasca sa care materiale pentru cuib, care e aproape gol. Anul asta, de pandemie, din lipsa de spatiu, dupa ce ca am lasat mai putin de 30 de oua la clocit (de regula lasam minim 60-70 la prima serie) i-am lasat si sa se selecteze pe instinctul de cuib. Nu cari paie, ai oua in cuib gol = se sparg, bine pa, nu te reproduci. Unii au facut super cuiburi, altii le au goale.
15-04-2020
Blondul pare ca ar avea culoarea mamei dar probabil pe roșu. Adică argintiu balțat sau roșu balțat. Oricum, va fi frumos. Sa îți trăiască!
15-04-2020
Tic tac, se aude suspansul… ma roade curiozitatea rau de tot. :))
15-04-2020
Deci votul meu e pozitiv, super sa iti traiasca ! Dar cu celalalt ou ce s a intamplat sau doar unul a ouat ?
15-04-2020
Nu au strans paie panaramele si anul asta am lasat selectia naturala si in cuib. Unii au facut cuib ca de barza, altii mai nimic. Oul celalalt l-au crapat de la inceput si pe parcurs l-au si storcit, desi era viabil. Ma mir asta cum a scapat.
15-04-2020
Bun poate seria urmatoare se adapteaza mai bine si sunt mai grijulii.
16-04-2020
https://dumitru1979.sunphoto.ro/de_prin_voliera/113333593, https://dumitru1979.sunphoto.ro/de_prin_voliera/113333594 , oare asa se va face puiul tau ? si apropo de asta din imagine, ce credeti despre incaltatura, poate proveni din consangvinizare sau e corcit ? nu este scos la mine, s-a pripasit acum vreo 3 ani si a ramas, dupa cum unii dintre voi probabil stiti eu nu am voiajori , cresc doar tippleri . pot spune ca incaltatura este doar pe fata , pe partea din spate este gol piciorul . de curiozitate l-am dus la vreo 20 km si a ajuns acasa inaintea mea. dupa ce trec restrictiile de circulatie vreau sa-l incerc de la 70-80 km, credeti ca un gutan s-ar putea intoarce de la distanta aceea ? oricum mie nu prea imi seamana cu un gutan, nu are acei ochi rosii, sunt galbeni-portocalii.
16-04-2020
Are berzat in el cred, parca astia au incaltatura. Pare a fi voiajor+berzat. Gutanii vin si de mai departe…
16-04-2020
@Dumitru e superb porumbelul ! Are voiajor in el, sper sa vina si de la 500 !
17-04-2020
robi, nu cred sa vina de la 500 dar ceva imi spune ca pana in 150 km duce , o sa-l testez vara asta de cateva ori si daca vine atunci ramane la mine, vreau sa vad daca isi merita locul in cotet si mancarea buna pe care o primeste .
17-04-2020
Posibil sa fie voiajor curat dar am unele dubii.
Am o femela de voiajor alb cu pene la picioare ,putin mai mari decât la a ta Dumitre. Părinții ei sunt scosi la mine,la fel si bunicii si nu au incaltatura. Probabil a dat din urmă
La mine baltatii ca puiul tau,imi merg cel mai bine in concursuri si vad ca și la răpitoare fac față cu bine.
17-04-2020
salut fisher, este mascul matur, nu mai e pui, a aparut la mine prin 2017 si nu pot spune ca este alb complet pentru ca nu are ochii negri si in plus dupa cum se vede are pe sub gat si pe corp pete rosii, as spune ca este cuc pe rosu, probabil unul dintre parinti a fost rosu si altul cuc . cu rapitoarele nu are treaba pentru ca nu se inalta mai deloc, zboara cam la nivelul unui bloc cu 4 etaje si nu mai mult de 10 minute insa pleaca in lateral dar in mare viteza , nu zboara concentric precum tipplerii. tare sunt curios daca va veni de la 80 km.
17-04-2020
Du.l progresiv si vezi cat de mult poti întinde guma:)))
18-04-2020
Intrebare:Culorile acestea deschise rezista la uliu in zona de munte ?Daca nu gresesc Campu lung Muscel
18-04-2020
Hai Andrei, spune-ne ce culoare are Marele Blond??!
18-04-2020
@Ilie: nu s-a imbracat inca, trage de timp al naibii. :))
@Anonim: rezista, nu prea are legatura cu culoarea, se uita in primul rand la starea de sanatate si agilitate. Femela alba din acest topic e tardiva din lotul de iarna de acum 2 ani cand a supravietuit, atunci au ramas 4 din 10 tardivi, si a luat si batrani… solzati, albastri, etc. Am avut de expo la as palmares un baltat aproape alb, ruda cu alba asta.
26-04-2020
Cum e pana la urma?
26-04-2020
Alb cu o umbra de cuc prin el si cu dungi rosii de argintiu, sterse… ciudatenie. Il pozez dupa intarcare.
26-04-2020
După cum îl descri pare un argintiu cuc, probabil și balțat. Așteptăm pozele!!! :-)))
03-05-2020
Salutare, doar o reamintire ca sa nu ne uiti cu pozele. O zi usoara sa avem!
04-05-2020
Am pus o filmare. Mi se spune ca e cuc pe albastru nu pe argintiu, desi dungile alea rosii… dar a explicat bine cineva in comentarii cum ca gena de cuc sparge culoarea de albastru putand da si o tenta de rosu. Sunt cu puii peste cap si nici nu sunt parintii mari zburatori ca mai lasam o serie de curiozitate. :))
Si totusi alba stropita (mama lui) are si un frate alb cucat cu dungi rosii bine conturate, nici macar spre maro. Si anul asta a iesit un frate alb cu borduri negre si pieptutul rosu.
Si atunci cum ramane cu cucul pe gri gen asta de mai jos? Nu apare tenta de rosu mereu? Nu asta e “cuc pe albastru”?
https://2.bp.blogspot.com/-ptVMltHCxwk/TreD-NSzcZI/AAAAAAAAAC4/uSZQvlA0X5E/s1600/Grizzle+Pigeon+Silver+%2526+Black+%25230001.jpg
04-05-2020
Andrei, sunt mai multe tipuri de gene care dau culoarea cuc. Masculul cuc din link-ul atașat de tine are culoarea data de gena grizzle, gena care da culoarea clasica de “cuc”. Este de fapt asa cum ai spus, un “cuc pe albastru”, mai precis e un albastru care e heterozigot pentru gena grizzle. Adică are gena grizzle doar pe unul dintre cromozomi. Dacă ar fi homozigot pentru gena grizzle ar fi alb sau aproape alb.
Puiul tău are culoarea cuc dar în cazul lui culoarea nu e data de gena grizzle, eu cred ca e vorba de white grizzle, gena care da o culoare “cuc”mult mai deschisa, asemănătoare cu cea data de grizzle homozigot. Acea gena o are și mama lui, de la care a moștenit-o.
Eu cred ca e un White grizzle pe albastru, nu pe argintiu, deoarece penele cozii sunt gri, nu roșiatice.
În afara de gena clasica grizzle și de cea white grizzle mai e o gena care da culoarea cuc, cea numita tiger grizzle, pe care o întâlnim la linia de porumbei numita “pietrain”, cea pe care o vedem frecvent la porumbeii de Vangramberen.
Nu am pretenția ca e 100% vorba de un white grizzle în cazul puiului tău, mama sa seamana mai mult a tiger grizzle, e posibil sa isi schimbe și el penajul la prima naparlire și sa capete culoarea mamei și sa fie un tiger grizzle.
Mai multe ne pot spune cei care studiază și cultiva voiajori cu culori rare, știu ca era o comunitate semnificativa de columbofil pasionați de culori “speciale” și ei cunosc mult mai multe despre genetica culorilor.
04-05-2020
Multumesc, incep sa inteleg. Pietrain sunt mortali, ma termina culoarea aia. Daca nu ma insel, “merg” doar la viteza.
Trebuie sa scoata parintii albei tigrate seria 2 de pui, abia astept sa vad ce pica la kinder cu surprize. Seria 1 sunt albastru fumuriu list cu un punct alb in cap si un alb cu borduri negre, cred ca gena de “cuc alb” de care zici.
Am si ceva negri corbi, daca as face unul cu alba tigrata sunt sanse se rasara vreun “Pietrain”? Sau nu e asa simplu si doar visez frumos.
04-05-2020
Dacă mama puiului are gena tiger grizzle și nu pe cea white grizzle, împerechează cu un mascul negru ( care are gena “spread”, cea care da culoarea neagra) în mod sigur o sa obții pui cu acea culoare pietrain. Numai ca penajul de pui te poate induce în eroare, inițial porumbeii pietrain au o culoare de cuc cenușiu, iar după naparlire apare culoarea specifica de sare și piper. Nu e chiar simplu de obținut din prima un pietrain tipic dar prin tatonare cred ca poți obține un pietrain decent în 2-3 generații.
Se poate sa ma înșel în mod grosolan, nu am încercat personal astfel de împerecheri, vorbesc doar prin prisma unor informări teoretice despre genetica culorilor la porumbei. De aceea am spus ca probabil sunt mulți columbofili care știu mult mai multe despre subiect, poate se încumetă vreunul sa ne dea detalii.
Deși marea masa a columbofililor sportivi știm bine ca nu sunt preocupați prea tare de culoarea porumbeilor voiajori, ci de aptitudinile de zbor. Pentru cei mai mulți porumbelul poate fi albastru, solzat, roșu, verde sau mov, important e sa “vina bine” si sa facă performanță sportiva.
05-05-2020
Apucati-va de papagali, s-ar potrivi mai bine cu preocuparile voastre.
05-05-2020
Tu esti din ala care trebuie neaparat sa faca pe interesantul axat pe performanta suprema, ce sa iti povestesc, fleosc, vezi-ti de tinichelele si pedigreele tale, nu mai suferi de grija altora.
05-05-2020
Cătălin, e loc sub soare pentru toți, cu ce te supăra ca pe unii ii interesează culorile porumbeilor, pe alții jocul, pe alții incaltatura, sau mai știu eu ce?!
12-05-2020
Cătălin asta.i ,cel cu soimii sau altu?:)
Nu ma pricep la culori,chiar daca nu sunt daltonist,:)) dar ar fi monotonie,sa nu ai in stol si astfel de culori. Am si cativa baltati in stol iar asta iarna a dat soimul intr.un gut matur,ignorând albiturile,care sunt doar câțiva si iti s.ar imediat in ochi.
12-05-2020
E altul. Unii scriu pe aici doar rar, atunci cand pot face o mica rautate. Asa se simt ei bine.
23-05-2020
Pana la urma ,cum arată puiul?
23-05-2020
Pai l-am postat:
https://www.youtube.com/watch?v=bIEp8-I6o7c
23-05-2020
Da,am văzut dar acum e mai frumos,100%.Asta eram curios,cum arata acum. Bănuiesc că zboară afara
23-05-2020
Da, a inceput sa zboare. Dar cred ca in toamna va fi absent. :)