Orbirea unui ochi

Porumbelul afectat tinea ochiul pe jumatate inchis fara sa prezinte urme de lacrimare sau infectie, doar pleoapa de deasupra ochiului prezenta o mica umflatura. Culoarea ochiului afectat s-a transformat din culoarea rosie in culoarea galbena apoi porumbelui i-a orbit acel ochi.
ochi-decolorat-orbire-porumbel

A fost tratat cu Ornispecial combinat cu W.N. de la Belgica de Weerd si cu Oculoforte in ochi fara succes. Dupa un timp o semisora cu el a inceput sa prezinte aceleasi simptome doar ca la acesta am observat in ochi sub pleoapa o pojghitza de culoare galbuie asemanatoare la culoare cu tricomonoza.

Ce boala este?

Claudiu

20 comentarii la “Orbirea unui ochi”

  1. Mergi la o farmacie veterinara si ia un Asocilin. Dai in ochi cu acel unguent timp de cateva zile! Nu e nevoie in exces, o sa murdaresti penajul, cu toate ca nu e o problema asta. La cel fara simptome, daca nu vezi nici o diferenta cu Asocilin, incearca zahar pudra!

  2. Paratifoza ar fi una dintre “candidate”. Sunt citate si aceste leziuni in evolutia bolii.

  3. Aceleasi probleme le-am avut si eu.Trei femele au orbit dupa tratamentele din primavara.

  4. Femela avea 4 luni deci era vaccinata(paramixovacol) cu 3 luni in urma. Dupa ultimul tratament a dat simptome de paramixoviroza. Nu am incredere in acest vaccin, pe acesta la m avut la acel moment si am zis ca oricum ii voi revaccina in iarna. Se pare ca virusul mi-a luat-o inainte. Am intrebat pe toti care ia-m putut intreba si mai nimeni nu s-a confruntat cu asa simptome. Am intrebat si medici veterinari, un singur medic veterinar renumit printre noi nu a putut raspunde la mesajul meu. Probabil este foarte ocupat cu treburi mult mai serioase. Ii cer scuze public si promit sa nu-l mai deranjez cu probleme de sanatate ale porumbeilor. La toti cei care ma-u sfatuit si raspuns aici va multumesc. Am raspuns pentru ca este bine de tinut minte de catre toti si aceste simptome ale paramixo. In ultimii 4 ani am folosit vaccinul columbopolivac, o singura vaccinare pe an si nu am avut niciodata probleme, pacat ca nu au putut sa-l omologheze.

  5. Nu Vili nu arata asa. Practic nu avea mari simptome doar ca porumbelul tinea pleoapa ochiului afectat pe jumatate inchisa, probabil din cauza durerii iar culoarea ochiului se schimbase din rosu in galben. Pasarile erau fizic sanatoase, gainat tare, greutatea corporala normala, se hraneau aproape normal fiind vizibil deranjate de orbire, in prima faza cand am vazut masculul am crezut ca este vorba de un mic accident si s-a lovit cumva in zbor, la-m tratat si am observat ca nu isi revine iar vederea lui la acel ochi este aproape zero. la 2 saptamani apoi o semisora de-a lui, pui de anul acesta, a prezentat aceiasi simptoma si atunci mi-am dat seama ca este vorba de ceva mult mai serios si grav, masculul era de 2014 zburat. Am pus intrebari peste tot dar un raspuns clar nu am gasit. In toate cartile si articolele gasite de mine si de prieteni in acest timp erau indicate 2 boli care indicau o simptoma asemanatoare cumva dar explicatiile in carti sunt foarte vagi. Este vorba de diftero-variola si paramixo. De paramixo stiam ca porumbeii sunt vaccinati iar cu diftero-variola nu am avut probleme in acest an. Stiind ca vederea nu am sa le-o mai pot salva decat in cazul in care ochiul era afectat de un microb si nu de un virus am decis sa-i tratez cu antibiotice si oculoforte in ochi, bazandu-ma ca daca este totusi un virus dupa tratamentul cu antibiotice ce slabeste organismul pasarii vor aparera si alte simptome mai clare ale bolii. Practic dupa tratamente cu antibiotice daca pasarea este atinsa de virusul paramixovirozei acesta declansaza boala sau o face sa se manifeste mai agresiv , in acest fel o puteam indentifica. Cel putin daca pierdeam porumbeii era foarte important sa stiu cu ce aveam de furca. Am jucat la 2 capete sperand sa i salvez sau daca asta este imposibil cel putin sa aflu care este cauza. Dupa 3 zile de lincospectin si oculoforte in ochi femela a aratat clar simptome de paramixo. Masculul era deja la al doilea tratament cu antibiotic dar probabil fiind mai puternic nu ajunsese inca la faza in care se afla femela. Este mare pacat ca inca mai bajbaim si chinuim inutil pasarile dar un shut in fund un pas in fatza. Este bine de retinut problema si nu doresc sa se mai confrunte nimeni cu ea. Andrei va atasa si 2 foto cu ochii, nu sunt foarte clare dar se vede decolorarea ochiului afectat.

  6. vaccinarea nu a stricat niciodata. De ce nu vacinati porumbeii la intarcare ? parmixo are forme nervoase , de ce nu ar putea afecta nervul orbital/

  7. Tratam cu antibiotice(peste paramixo) sa nu se grefeze si bacterii (profitoare) nici decum ,sa le scadem susiemul imunitar.

  8. 1 .salmoneloza produce perturbari neuronala(meningoencefalita-un tremor al capului ) , afecteaza articulatiile (umflatura umarului ) , si mai ales enterita(diaree ) cu distrugerea vilozitatilor intestinale , si apare cahexia(por slabesc exagerat)

    2.paramixovirusul distruge rinichi(nu mai pot filtra si retine apa incorp-filtru de benzina (apa) al organismului , iar porumbeiii consuma apa in exces pt a recupera sarurile pierdute + afecteaza nervii(torticolis =sucirea capului)

    3.exista si alte virusuri (asa se explica nereusita terapeutica ) de exemplu virusul HERPETIC asta are treaba cu nervul optic (prov orbire ), cu ficatul , cu pancreasul , gusa , prod si moarte subita (infart) ,chestiile galbene din ochi nu au nici o treaba cu trichomonoza (cum cred unii)sunt infectii secundare cu germeni din voliera( e.colli)

    4. virusul CIRCO distruge globulele albe ale porumbeilor+bursa lui Fabricius (in special tineret)-acestia ne mai facand fata infectiilor banale si clacand – asa imi explic eu pierderile masive ale puilor (tineret) voiajori /mortalitati tineret ornament .

    Inca ceva prod romanesti veterinare nu sunt cu nimic mai prejos de cele straine atunci cand exista un diagnostic exact , dar un porumbel afectat de circoviroza (+/- herpesviroza) chiar daca e vacc cu cel mai scump/strain vaccin din lume nu isi va putea crea anticorpi (organele imunoformatoare fiind distruse )

    Sper ca am facut un pic de lumina (in bezna asta in care traim) si nu pot decat sa va urez VANT IN PENE de la Mures

  9. Domnule Radu porumbeii au fost vaccinati la intarcare si nu traiesc in conditii mizere, am scris intr-un comentariu ca au fost vaccinati cu paramixovacol. Domnule lucivet am dat exemplu ca se asemana cu culoarea tricomonozei pojghita de sub pleoapa. Deci parerea dvs este ca porumbeii ar fi avut Herpes virus? Sau Circovirus combinat cu herpes? Cum ne putem feri de asa ceva? Pentru ca porumbeii mei au conditii decente de trai , Nu este umezeala, nu este mizerie, intradevar mai bantuie cate un soricel din cand in cand noaptea prin voliera, nu am avut probleme grave in sezon, nici cu puii, nici cu maturii iar boala asta a zbucnit la cateva luni dupa terminarea sezonului. Sau ce s-a intamplat la mine le trecem pe lista victimelor fara vina? Este posibil sa mai apara si alte cazuri? Putem afla de la dvs mai multe despre circovirus si herpes? VA multumesc.

  10. a fost epidemie anul asta de herpes , nu ai cum sa te feresti si mai rau nu prea exista tratament , decat de sustinere (ceaiuri , imunostimulatoare , vitamine )
    Diagnostic 100 % se pune in laboratoare specializate aviare ( test ELIZA ,PCR , dar nu te ajuta cu nimic daca nu exista un protocol , un remediu, doar imunitatea proprie dobandita intimp

  11. Acum chiar ca s-a facut lumina si au inteles toti care au citit. Tot ce putem face este sa vaccinam si sa prevenim cat putem . Un porumbel din lotul de zbor care orbeste din cauza unui virus nu mai poti sa-l sustii cu nimic, nici la matca nu il poti baga sa risti sa transmita mereu virusul, nici la altcineva nu il poti da, decat daca esti inconstient sau rau intentionat, asa ca trebuie iar sa iei fatza calaului si mainii ferme pentru binele tuturor.

  12. Robert nu imi permit sa tin o pasare cu un virus, microb care nu stim ce este exact si mai rau sa il dau altui columbofil si astfel sa raspandim boala. Daca chiar vrei o pasare de la mine nu este nici cea mai mica problema, iti pot trimite oricand un tardiv sanatos si proaspat vaccinat. Nu te va costa decat transportul.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *