orientarea crescatoriei de porumbei

Orientarea crescatoriei

Salutare! Aș vrea să îmi construiesc o crescătorie noua de porumbei. Crescătoria îmi vine situată către apus, asta este singura soluție.

În spate (est) cum ar fi normal am un deal foarte mare, în lateral (sud) am o casa… singura șansă este să o fac către apus (vest). M-am consultat si cu câțiva prieteni columbofili si toți m-au dat înapoi din cauza ca vine situata către apus. Au zis că dintr-o crescătorie situata către apus, niciodată nu o să pot face rezultate notabile…

Motivul: umezeala si soarele care nu pătrunde în crescătorie. Aș vrea să fac o crescătorie măricica, undeva la 10 metri lungime si 4 lățime. Este o investiție destul de mare si parca nu aș vrea să o stric în viitorul apropiat. Acum vin să vă pun câteva intrebari. Cum aveți crescătoriile situate? Dacă aveți crescătoria situata către apus, ati reușit să faceți rezultate notabile sau au apărut probleme?

Mulțumesc frumos!

Claudiu

Topic vechi din 2010:

Salut, dupa cum spune si numele subiectului am si eu o mare intrebare: Conteaza cum pozitionam voliera? (ma refer la punctele cardinale) si daca are vreo importanta daca sta in soare sau daca e in umbra (intre pomi). Multumesc si vant in pene in 2010. JustKid

38 comentarii la “Orientarea crescatoriei”

  1. CONTEAZA ! SA NU O PUI CU FATA SPRE ZONA DIN CARE VISCOLESTE CEL MAI DES … FARA PREA MULTI POMI IN JUR … UNUL E SUFICIENT SI MAI LA DISTANTA , DAR NICI PREA MULT SOARE DAK VOLIERA ESTE CONSTRUITA DIN MATERIALE USOARE SI NU E IZOLATA BINE… BINE , AKUM CONTEAZA SI DE POZITIA CASEI TALE PREFERINTE ETC… Vint In Pene…

  2. conteaza cel mai mult lumina !!!! cu fata la soare.

  3. Eu ti-as sugera sa o pozitionezi cu fata la rasarit intr-un loc fara copaci ca porumbei sa-si poata vedea “casa”de la distanta! Multa bafta la costruire si vant in pene!

  4. trebuie sa fie un plan deschis in fata crescatoriei …cat mai lung .pt iesirea la zbor…cat si pentru venirea de la zbor … … pomii din jurul crescatoriei intotdeauna ii incurca ,i cand dau rutele in jurul “casei”…dar se adapteaza …(important sa nu fie nimik in fata crescatoriei ….un pom ,2 in spate acolo nu e mare problema …)

  5. Eu nu prea as fi deacord cu copaci pe langa porumbeii,pt. ca acolo o sa se ascunda rapitoarele……. stiu pe cneva care gasea zilnic cate un uliu in cel mai apropiat copac langa cotet…….Numai bine!!!!!!!!

  6. cu fata spre est,sud-est,in acest fel porumbeii beneficiaza de soare mai de dimineata si “scapa” de el dupa amiaza cand caldura in exces devine prezenta.Asa cum s-a zis si mai sus conteaza si incadrarea ei in curte fata de alte constructii,spatiul pentru avantul la zbor din fata trapelor,si mai este un aspect,porumbeii prefera sa stea pe cladirile mai inalte iar daca in apropiere este o cladire porumbeii o sa o prefere pentru aterizare.Poti reduce aceasta preferinta daca muti trapa si daca poti ascunde intreaga cusca in asa fel incat de pe acea cladire sa nu se vada.Porumbeilor le place sa isi vada trapele si cusca in momentul in care stau pe ceva casa deoarece in caz de nevoie se arunca repede spre cusca (atac de rapitoare).Daca porumbeii nu isi vad cusca si trapele atunci vor ezita mai mult sa se puna pe aceea casa pe care probabil ca nu doresti (poate fi a unui vecin scandalagios si atunci nu iti convine;)))) Acesta este un aspect destul de important zic eu,ca sa-ti faci porumbeii sa prefere sa stea pe cusca sau macar sa nu stea acolo unde nu vrei.Bafta !

  7. Nimenu nu iti va putea raspunde la aceasta intrebare corect.
    Orientarea crescatoriei tine de pozitia geografica, de predominanta vanturilor din zona.
    Este important sa nu fie pe directia vanturilor pt ca acestea aduc umezeala inauntru. este bine sa fie cat mai inchisa pt a prevenii diferentele de temperatura. Este bine sa nu fie facuta direct pe sol, ce la inaltime si mobila sa o mai poti muta pana gasesti pozitia ideala.
    Cel mai important lucru este ca in orice perioada a anului umiditarea in interior sa se mentina mai scazuta ca si afara.
    Gainatul sa se patreze uscat chiar daca nu faci curat 3 luni. Gainatul care mucegaieste este un semn de umiditate ridicata si trebuie sa-ti schimbi pozitia cotetului sau felul constructiei.
    Apoi trebuie sa urmaresti o buna ventilatie. Aerul trebuie sa plece de jos in sus si sa iasa prin aerisirile cotetului. Cel mai simplu verifici acest lucru cu o tigara – fumul trebuie sa urce de jos in sus, drept fara rotocoale, nu cu foarte mare viteaza (tigara nu trbuie sa arda singura rapid aceste fiind semn de curent) si acest lucru in orice colt al crescatoriei.
    Iti trebuie 2 – 3 ani pana reusesti sa creezi un mediu corespunzator studiind crescatoria ata vara cat si in celelalte anotimpuri si facand modificarile de rigoare.

  8. eu am 3 pomi ft inalti in fata volierei si se baga pintre ei cand pleaca nu am ce sa le fac ! k nu a dat primaria aprobare sai taiem :) !! k eu ii tin pe bloc ci pomii snt in fata bl

  9. ….unele comentarii ma fac sa rad….mai fratilor daca nu stiti care este pozitia ideala, atunci nu va dati cu presupusul si nici nu dati sfaturi aiurea…..oare nu ati citit nici o carte de specialitate care sa va spuna ca o crescatorie ar fi ideal sa se construiasca cu fata inspre sud? de ce inspre sud… va las pe voi poate nimeriti avantajele…!

  10. nu inteleg de ce incurca copacii cand ei de fapt ii ajuta la derutarea rapitoarelor sau cel putin la mn.

  11. crescatoria sa fie cu fatza la rasarit,sa fie cat mai luminata si fara copaci in fatza ei.acoperisul sa aibe o culoare stridenta,diferita de celelalte constructii din jurul tau,sa se vada bine de la distantza.mult succes in terminarea crescatoriei

  12. Crescatoria trebuie dispusa in asa fel incat ploaia,viscolul si vantul sa nu patrunda direct in ea!!trebuie sa fie evitata umezeala pentru ca se stie ca este un factor care influenteaza aparitia bolilor!!trebuie sa fie foarte bine aerisita iar variatiile de temperatura sa nu fie foarte mari raportate la (fusul orar noapte-zi)se stie ca diferentele mari de temperatura ,,favorizeaza” iesirea porumbeilor din forma sportiva!!trebuie sa fie luminoasa insa in parametri normali lumina in exces le afecteaza ochii (trebuie sa aiba si locasuri mai intunecoase de refugiu pt porumbei pentru ca adora locurile mai intime)razele soarelui trebuie sa patrunda in interior permitand porumbeilor o ,,baie de soare” benefica pentru producerea de vitamina D in corpul lor!!a se evita ca razele solare sa patrunda prin tavan,acoperis pt ca ard tot oxigenul existent in voliera!!cu referire la copacii sunt multe aspecte negative si anume: atunci cand porumbei se intorc de la concurs copacii ii pot deranja la aterizare si ii pot forta sa mai faca o tura moment in care se pierde timp pretios,daca stai in zona cu rapitoare copacii favorizeaza foarte bine ambuscadele si limiteaza orizontul vizual al porumbeilor,un alt aspect e aceela ca atunci cand pui ies la zbor fiind mai stangaci le va fi mult mai greu sa aterizeze intr-un loc cu multi arbori decat intr-un teren liber….Avantajul care il ofera copaci pe timp de vara este umbra,e placut sa stai la umbra sa privesti porumbei sau sa ii astepti de la concurs la racoare si cu ciripit de pasarele!!sper ca te-am ajutat cu ceva succes

  13. dupa parerea mea cred ca este o mare importanta cum este asezata voliera…..am doua voliere,in doua curti,una cu fata la rasarit si cealalta cu fata la apus,porumbei ami vin mai bine an volieru cel cu fata la rasarit….iar cel cu fata la apus,nu numai ca vin mai rau dar si pierd mult mai multi…asta este o parere a mea!bafta la maratoane……

  14. salut eu stiu ca e bine sa fie pozitionata cu fata la rasarit si vantul bate de la N nu chiar tot timpul depinde de zona \/ant in pene:X

  15. @sorin: copacii ajuta uliul sa atace prin ambuscada fara sa fie observat de porumbei decat in ultimul moment. Cu cat spatiul din jurul volierei este mai degajat, cu atat mai bine. Copacii inalti sunt buni doar in cazul soimului, cand porumbeii prefera sa se ascunda in coronament pentru ca el nu ataca decat in zbor, in schimb pentru uliu porumbelul in coronament e prada sigura… deci sunt diferente fundamentale intre cele 2 rapitoare.

  16. In romania chiar la coltul casei am un tei urias si de obicei era foarte util porumbeilor stateau pe casa direct la umbra. Da foarte mare dreptate ai porumbei.ro copacii trebuie sa fie situati la cat mai mare distanta de casa pentruca uliul deobicei in copacii sta la panda.

  17. Crescatoria cu fata spre rasarit.Dim pana la pranz porumbeii vor beneficia de razele soarelui,iar dupa amiaza cand vine caldura soarele va trece in spatele cotetului.

  18. De preferat este sa fie amplasta spre sud, in felul asta eviti umezeala (cel mai mare dusman al porumbeilor) in crescatorie, iar porumbeii beneficiaza cat mai mult de lumina soarelui.

  19. pt com 9 Andr33 as mai frate dc primaria nu te lasa sa-i tai nu ai 10 litri de motorina sa le pui la radacina si se vor usca in citeva saptamini si apoi vor veni sa-i teie singuri risc sa cada pe vreo masina ,casa……pune cind e mai mare seceta ca sa nu absoarba apa ci doar motorina 10 litri in jurul tulpini garantat

  20. faza cu motorina …
    beton ….
    asta chiar nu stiam ..
    in legatura cu amplasarea crescatoriei ..a mea este pe directia n-v dak o sa fie nevoie o so mut

  21. Cel mai util din tot postul mi s-a parut sfatul cu motorina. Pana acum am rezolvat cativa visini ai bunicii cu matraguna bagata in tulpina. Dar se usuca greu de tot. Prea greu. Mai am 6 visini de vreo 8m inaltime fiecare. Cu motorina o sa execut 5 si ramane unu si gata. Oricum baba nu aduna visinile; se usuca aiurea. In curand urmeaza albinele veicnului. Are 100 de stupi adusi de 2 ani la maxim 5m de crescatoria mea . Sper sa il rezolv cu Directia Sanitar Veterinara, daca nu… imi pare rau pentru el.

  22. Nu e o mare problema cu pomii din jurul crescatoriei…daca va uitati la pozita multor crescatorii din Belgia si Olanda sa vedeti ca majoritatea crescatoriilor sunt pozitionate intre pomi…da si un aspect frumos si pe timp de vara tine si umbra…in spatele crescatoriei mele un vecin are bolta de vita de vie si nu ii deranjeaja cu nimic chiar dak e mai inalta decat cotetul meu cu vreo 2-3 m…chiar le e de folos pe timp de vara ca le tine umbra…vant in pene

  23. spre rasarit e bine appropovlaicu pasarile nu am ce cauta pe alt undeva decat zbor si in cusca alfel nu faci treaba

  24. cea mai buna pozitie ideal cu feta spre est[ rasarit] sau sud in celalalte parti nu este recomandat pentru ca nu au rasarit de soare care este foarte benefic [ unde nu intra soarele intra doctoru cu acu]

  25. sunt incepator,va rog sa-mi spuneti cum sa fac,trapa de intrare mai atractiva,pentru pui,deorece odata zburati acestia nu mai stiu sa intre in cotet. ex. culoare ceva,care sa fie detectat de pui mai usor. va multumesc!!

  26. Sunt multe exemple in categoria “Crescatoria”. Ei trebuie sa vada bine afara cateva zile inainte de a pleca in zbor. Si mai important este sa fie mici, nu sa iasa la zbor prea tarziu.

  27. vreau sa incep constructia unei crescatorii dimensiunile 4,5×3 atat imi permite spatiul .
    -acoperisul ?
    -compartimentarea?
    -as vrea sa zbor la na tural ca nu prea am timp momentan,si va fi cu fata de 4,5 m pe directia sud

  28. Cat mai ascunsa printre pomi ca sa iti faci potumbeii sa se concentreze dublu.pozitia mea la casa e de asa fel. Nu am alta pozitie numa daca o pun in fata ușii. Vrei si zona de poiana ? Vrei si pozitie la.porumbei? Nu se pot aman2. Asa ca fa.ti cusca dupa cum ai posibilitate. Care vin vin care nu nu. ;)) da.le uleiuri esentiale.

  29. Mai este o metoda neconventionala la care am apelat si eu pentru a aduce soarele in crescatorie. Am decupat usi de plasa pe spatele compartimentelor si am asezat V-urile si boxele pe peretii laterali. Dar pentru a nu avea plasa atat pe fata cat si pe spate, se poate proceda altfel inca de la inceput: plasa pe sud-est indiferent cum e orientat cotetul (cand vorbim de orientare ne referim fix la iesire/trapa), boxele plus intrarea pe partea opusa. Nu trebuie neaparat sa fie intrarea acolo unde e plasa. Poate fi intr-un colt dupa ce se termina boxele, sau intre boxe pe mijloc, sau deasupra boxelor, etc. Sau mai e varianta cu boxe pe peretii laterali, plasa pe sud-est, si intrarea pe partea solida, si probabil daca e gen sputnik in care pot iesi sa vada afara pe partea aia, nu se vor ingramadi sa intre prin spate pe plasa. La mine rar incearca sa intre prin spate pe plasa – de obicei puii abia iesiti sau atunci cand ii alearga uliul si se intimideaza de nu mai stiu unde e intrarea.

    Acum daca sud-estul e obturat cu dealuri inalte sau cladiri care blocheaza soarele, plasa oricum nu mai are sens. Varianta ar mai fi crescatorie la inaltime, de la nivelul acoperisului casei in sus – lucru care oricum are multe avantaje pentru porumbei, singura problema fiind ancorarea serioasa mai ales daca e zona dificila la vijelii.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *