Autor: Torino

Doresc sa spun ca sunt adeptul ca tot ceea ce fac ,sa fie cit mai concret ,realist ,sa nu dai voie la interpretari ,sa judec inainte de a semna ceva si sa merg inainte cu cei care nu-mi accepta parerile pina vom vedea cine are dreptate .

Recunosc unde gresesc sau am gresit . In ultimii doi ani crescatorii de porumbei Galateni din cadrul asociatiei Dacia la care sint presedinte au participat la concursurile de zbor dupa un regulament simplu fara a da posibilitatea la interpretari . Toti participantii lansau 5 porumbei in aceeasi zi si la aceeasi ora stabilita de comun acord . Minimum 2 din cei lansati trebuiau ca in timpul zborului sa aiba perioade de disparitie ,sa coboare de sus nu din lateral si se facea media la timpul zburat, in functie de cum aterizau individual sau in grup, pe toti cei 5 porumbei lansati .

La ultima sedinta din 2008 ce s-au gindit membrii asociatiei Dacia, sa voteze un nou regulament de zbor netinind cont ca rasa de porumbei de zbor si joc Galateni au un alt comportament in timpul zborului fata de toate rasele de porumbei de zbor existente in lume.
Sustin aceasta fiindca cunosc bine acesti porumbei.

CE S-A VOTAT ?

Sa se lanseze 5-9 porumbei. Se ia in considerare timpul la cei mai buni 5 porumbei care au aterizat pina la lasarea intunericului in aceeasi zi.

3 porumbei din cei lansati sa aiba obligatoriu perioade de disparitie in prima ora .
Tot minimum 3 porumbei in urmatoarele ore de zbor sa aiba cumulat fiecare cite o ora de zbor in disparitie, pina la aterizare.

La final se face media ca timp pe 5 porumbei indiferent ca de la lansare pina la aterizare (intuneric ) nu s-a lasat nici un porumbel .

REALITATEA
Tinind cont ca este o rasa de zbor si joc cu un zbor diferit de toate rasele de porumbei existente mai uriti sau frumosi la zbor (spun asta fiindca eu as dori sa vad porumbei din ce in ce mai frumosi la zbor asta insemnind evolutie ) sa analizam matematic la cite variante ajungem introducind aceste 2 reguli in noul regulament- sa aiba perioade de disparitie 3 porumbei din 5 in prima ora de la lansare si minimum 3 porumbei sa aiba cite o ora de zbor in disparitie in timpul zborului pina la aterizare . Toti participantii in ziua concursului ar trebui sa inteleaga ca porumbeii sint niste pasari zburatoare care din clipa lansarii nu mai sint ai lor. Porumbeii in timpul zborului se confrunta cu pasarile rapitoare ( ulii ) conditiile atmosferice , dispozitia fiecaruia, porumbeii vecinilor etc .

Plecind de la toate aceste realitati ,plus calitatea porumbeilor Galateni care au zbor si joc sa vedem aberatiile la care se ajunge dupa analizarea rezultatelor concursurilor.

Aplicind un amestec de regulament luat dupa alte regulamente de zbor pe care eu nu le contest (sint regulamente pt porumbei zburatori de Severin ,Tipleri, Galateni fara joc sau lucrati ,Ciungi de Ploiesti etc ) votat de 90% din participantii la sedinta din 28 12 2008 din care peste 50% nu au platit cotizatia anuala si nici taxa de participare la concursurile de zbor ,premii ,cupe.
Sa vedem ce se poate intimpla 1,2 exemple (teoretice)


DESCALIFICATI

1-Lansez 5 porumbei . toti 5 nu dispar dar zboara in puncte (licarire) in prima ora si un minut dupa lansare .Dupa aceea zboara 7 ore in disparitie . Aterizeaza toti venind din disparitie .Pt acel minut dupa prima ora de la lansare tot grupul este descalificat.

2 ?Lansezi 5 porumbei ,ataca uliul ,se fac 2 grupuri 3 mai jos 2 intra in disparitie si stau acolo 7-8 ore . Cei 3 speriati de uliu intra in disparitie dupa o ora si un minut si se unesc cu ceilalti 2 in disparitie si coboara toti impreuna dupa 7 -8 ore de la lansare . Pt acel minut intirziere la cei 3 dupa prima ora de la lansare toti 5 sint descalificati.

CALIFICATI ?Li se dau cupe ,premii.

1 ?Lansez 5 porumbei,3 pleaca in disparitie in prima ora de la lansare . 2 aterizeaza dupa 10 min de la lansare .Primii 3 aterizeaza dupa o ora si 10 minute in care o ora au avut disparitie . Concluzie ,Pt grupul de 3 care a stat o ora in disparitie se califica toti 5 porumbeii.

2 ? Lansez 5 porumbei , 2 se lasa dupa 10 minute ,3 zboarea in disparitie 5 minute in prima ora .Mai pleaca in disparitie o ora dupa prima ora ?lalaita? cu 5 min in disparitie si toti 5 sint calificati . Dupa parerea mea este o mare eroare . Cum putem sa imbunatatim calitatile rasei de Galateni sau sa scoatem valori cu asemenea regulament de zbor.

Inainte de a lua o decizie sau a semna ceva treuie sa te gindesti bine . Altfel distrugem virfurile in porumbarie si descurajam pe cei tineri care doresc sa creasca aceasta rasa Galateni .Cum poti sa promovezi aceasta rasa daca un crescator la o etapa de zbor (cu 5 porumbei) are 2 exemplare,frumoase dintre care unul si invirte ,zboara impreuna peste 5 ore cu perioade de disparitie atit in prima ora cit si in timpul zborului iar ceilalti 3 dispar dupa o ora si 5 min venind din disparitie toti 5 . Tot grupul este descalificat dupa noul regulament (rusine).

Am citit comentariile pe porumbei.ro si am vazut si filmuletele .Parerea mea e sa comentam realist cu idei constructive nu distructive , sa lasam aceasta rasa asa cum este de zbor si joc , sa nu o degeneram pt a obtine extreme (f.frumosi dar fara calitati de zbor , uriti sau metisi cu zbor bun ) sa obtinem exemplare cit mai frumoase si cit mai bune la zbor si joc in cadrul rasei Galateni.

Zburind porumbeii in concursuri oficiale si participind cu ei la expozitii, veti avea cele mai mari satisfactii .Nu poate fi nimic mai frumos ,daca iubesti aceasta rasa ,decit sa vezi porumbeii zburind sus in puncte si disparitie deasupra casei citeva ore .Au cel mai frumos zbor din toate rasele de porumbei care zboara la mare inaltime si joaca .Daca ai si exemplare care zboara citeva ore si care joaca ( se dau peste cap ) in siraguri acolo sus ai un spectacol complet .Mi-ar face mare placere ca fiecare din cei ce cresc aceasta rasa sa arate pe internet ce porumbei cresc ,sa prezinte poze cu 2-3 generatii create de el si sa spuna cum zboara si joaca , pareri.

Va fi foarte bine atit pt fiecare dintre noi cit si un pas inainte pt rasa de zbor si joc Galateni.

Virfurile sint numai porumbei Galateni frumosi care zboara peste 5 ore si cei care zboara peste 2 ore si care fac siraguri . Obligatoriu sa aiba perioade de disparitie . In ambele cazuri cele doua valori trebuie sa aiba origine genealogica buna ,calitatile lor sa le transmita si urmasilor.

Nu realizati cit de greu este sa obtii exemplare care sa te reprezinte. Inainte cind un crescator obtinea virfuri era cunoscut in toata tara. Parerea mea este ca un crescator adevarat este cel care in timpul vietii realizeaza cel putin o linie de porumbei ( parinti, pui , nepoti ,stranepoti etc ) care zboara f.bine ,sau zboara cel putin 2 ore si joaca in siraguri vazuti de arbitri la concursuri oficiale si prezentati la expozitii cu fise de zbor.

Sa ne gindim cum putem realiza virfuri in cadrul acestei rase de porumbei.

Piussi Torino zboara dupa toate regulamentele de zbor referitor la rasa galateni de zbor si joc dar as dori ca fiecare participant la concursurile de zbor sa spuna clar ce isi doreste de la aceasta arasa , sa fie foarte frumosi si sa nu zboare , sa fie foarte urat dar sa zboare foarte bine sau sa fie frumos sa-ti fie drag sa-l privesti tot timpul si sa zboare peste 5 ore sau sa fie frumos sa zboare peste 2 ore si sa faca siraguri.

MULTA BAFTA .
TORINO 2009-01-03