Pastrarea vaccinurilor

Discutam cu un prieten pe tema vaccinurilor si a aparut o intrebare de baraj: un vaccin de paramixoviroza din care s-a folosit o cantitate, se mai poate pastra pentru utilizari ulterioare?

Eu stiam ca nu se mai poate folosi (chiar daca ai vaccinat doar 2-3 pasari, apoi e bun de aruncat), dar lui i s-a spus ca vaccinul se poate pune la rece in continuare pentru a fi folosit si cu alte ocazii.

50 comentarii la “Pastrarea vaccinurilor”

 1. este bun….din cate stiu eu deoarece s-a tras prin acel dop de cauciuc …se pastreaza la rece….iar cel de variola este un vaccin viu si odata desfacut trebuie folosit ….

 2. eu am aceeasi parere ca a prietenului ttau…atata timp cat este tinut in conditii bune (la rece)nu stiu de ce sa nu fie bun

 3. Eu cred ca este bun….Anul trecut un prieten si-a vaccinat por prin august si ia ramas jumate si mi la dat mie,si eu le-am facut tocmai prin dec….daca il tii in frigider la rece nu are absolut nimic…era de paramixo vaccinul nobilis….

 4. Vaccinul se utilizeaza pentru a avea efectul scontat o singura data.Se spune sa se aduca la temperatura camerei cand vrem sa-l facem pentru a nu creea un disconfort de natura termica corpului care poate duce la aparitia unor probleme de sanatate .Daca vaccinul este inceput si se fac cateva doze dupa care se va pune iar la rece , consecinta este ca vom face vaccin cu “apa chioara”, deci porumbeii nu mai devin imuni la paramixoviroza si in momentul in care vine perioada propice aparitiei acestei boli vom avea surpriza ca porumbeii vor face boala!

 5. Atata timp cat nu a fost incalzit si a fost tras rece in seringa poti sa il pui inapoi la rece fara nici o problema…in schimb daca a apucat sa se incalzeasca nu mai este indicat sa il racesti iara si sa speri ca va mai fi eficient!

 6. Depinde de felul vaccinului,Lasotta trebuie folosit in max 3-4 ore.

 7. salutare tuturor ..parerea mea este k odata desfacut trebuie consumat si apoi ce ramane aruncat.k poti avea surpriza de a se imbolnavi porumbeii ,iar u sa tii sus si tare k ia-i vaccinat.dar vaccinul a fost desfacut cu mult timp in urma
  AM SI EU O INTREBARE AM O PORUMBITA CARE A ICEPUT SA SCHIOPATEZE APOI SA MEARGA MAI GREU SI NICI NU POATE SA ZBOARE …CE SIMTOME SUNT ???TIN SA VA ZIC K NU LEAM VACCINAT INCA K EU SUNT IN IRLANDA SI ARE GRIJA MAMA DE EI …VA MULTUMEC ANTICIPAT PT. AJUTOR

 8. Din cate stiu eu un flacon contine cam 50 de doze. Multi dintre noi vaccinam puii intre 4-6 saptamani . Dar nu toti puii sunt de aceeasi varsta . Sau mai exact poate vaccinam 20 de pui din prima serie . Pentru a doua serie ce facem – cumparam alt vaccin … ???

 9. bravo domnului savu asa este daca nu la-i incalzit vaccinul nu se activeaza si poti sa il pastrezi la rece incontinuare eu am procedat asa si nu am avut probleme intradevar odata incalzit adica activat mai este valabil doar sase ore

 10. VACCINUL SE UTILIZEAZA O SINGURA DATA IN ACEASI TIMP DUPA O ZI ESTE FACUT DEGEABA

 11. ESTE VACIIN VIU CONTRA PARAMISOVIROZEI DECI IN CONTACT CU AERUL MOARE SI DEGEABA IL FACI DACA LA MAI FOLOSIT ALTCINEVA

 12. @Adrian B: personal am preferat sa fac economie, si am vaccinat toti puii odata la final, inainte (2-3 sapt.) de prima etapa cu clubul… atunci incepe pericolul.

 13. Cred ca ar trebui sa diferentiem si vaccinurile dupa tip – mort/atenuat si dupa producator… poate unii folosesc adjuvanti care nu mai sunt buni dupa deschidere, etc.

 14. Din cate stiu vaccinurile odata deschise nu mai sunt bune sau cel putin cei care le produc spun ca nu mai garanteaza pentru eficienta lor, fie ca e vorba de columbovac ( care nu se mai produce), paramixovacol sau vaccinul de la chevita.

 15. Dupa ce se scoate prima doza din vaccin,acesta mai este valabil maxim 2 ore.Aceste este raspunsul corect,exact cum a spus si D-l Roman Claudiu!

 16. Vaccinurile cu virus viu este clar ca se fac imediat si dupa 3 ore vaccinul nu mai este bun,iar la vacinurile cu virus mort dka aveti nevoie de un numar mai mic de doze va sfatuiesc sa trageti intr-o seringa numarul necesar de doze,sa le aduceti la temperatura camerei dupa care le puteti face linistiti,restul de vaccin pastrandu-se la rece.Vant in pene…

 17. Depinde de vaccin eu am luat un flacon de 1000 doze era singurul gasit, trag cu siringa mare cam de cit am nevoie, dupa il proportionez pe doze la citi porumbei vaccinez. Insa inainte de pune sticla mare inapoi las sa picure citeva picaturi de la luminare peste dopul de cauciuc pt a fi sigur ca nu intra aerul, la fel folosesc multi alti crescatori mai ales de voiajori de cel putin 6 ani si nu au avut probleme niciodata

 18. VACCINUL PT.PARAMIXO SE PATREAZA LA 2-8 GRADE ,SE ADUCE LA TEMPERATURA DE 17-21 DE GRADE INAINTE DE UTILIZARE , ESTE BINE SA VACCINAM PORUMBEI CAND AVEM TEMPERATURI PESTE 17 GRADE CELSIUS INAINTE CU 30 DE ZILE INAINTE DE PRIMUL ANTRENAMENT. PERIOADA DE LA VACCINARE PANA LA IMUNIZARE COMPLETA DUREAZA 21 DE ZILE . DUPA DESFACERE VACCINUL ESTE VALABIL TIMP DE TREI ORE DUPA CARE NU MAI ESTE BUN ,ASTA IN CAZUL VACCINURILOR CU VIRUS INACTIV (GEN COLUMBOVAC , NEDEVAC , NOBILIS…), SINGURUL VACCIN CU VIRUS ACTIV (VIU) PE CARE IL STIU (PT. PARAMIXO ) ESTE LASSOTA CARE TREBUIE FACUT SI EL TOT IN TIMP DE TREI ORE DE LA DESFACERE. IN FINAL AS VREA SA SPUN CA AM VAZUT IN MULTE CRESCATORII PORUMBEI BOLNAVI DE PARAMIXO CARE FUSESERA VACCINATI ,DAR CU VACCINUL TINUT SAU TRANSPORTAT VARA LA 40 DE GRADE IN CODITII IMPROPRII SAU PUII VACCINATI CU VACCIN RAMAS DE LA MATURI SI TINUTI IN FRIGIDER…

 19. Cei care vor sa economiseasca pe vaccin,ar trebui sa-si puna intrebarea mare care este mai valoros porumbeii lui s-au o sticluta de vaccin !

 20. depinde de vaccin daca e inactiv il poti pastra si dupa..daca e activ atunci trebuie sa il folosesti

 21. Adusa la temperatura camerei doar cantitatea necesara.

 22. daca este un vaccin viu(activ) se foloseste doar odata si are actiune aproape imediata 2-3zile…
  daca este vaccin inactiv (isi face efectul dupa cateva zile) …daca este pastrat la rece se poate refolosi pana la termenul expirari asa ca nu va mai certati ..cu respect cristi ;)

 23. Vaccinul activ pt paramixoviroza este La Sota si instaleaza imunitatea in 24 de ore , dar pastreaza imunitatea max 30 de zile.Vaccinurile inactive instaleaza imunitatea dupa aprox. 21 de zile ,dar o pastreaza 6 luni sau 1 an in functie tipul vaccinului.Ambele insa trebuie utilizate in momentul in care folosim prima doza din ele.Nu se pastreaza 1,2 sau 100 de zile! Trebuie sa facem toata sticluta de 50 sau 100 de doze o data!!!!!!Cand cumparati vaccinul trebuie sa fie pastrat in frigider intre 2-8 grade ,odata ce s-a incalzit si nu este facut il putem arunca………….Asa ca domnule medic veterinar cu tot respectul nu aveti dreptate.

 24. da mie din ce in ce mi se pare ca acest frumos site despre porumbei se cam transforma intr-un forum…..:S si app din cate stiu eu se tine la rece si cand se aplica trebuie sa aiba temp.22-24 * (temp camerei) si dupa folosire nu se mai poate utiliza inca odata …adik poti dak ai porumbei de 15 lei poti sa le mai faci si la altii ca iti permiti.. ;)

  vant in pene!!!

 25. Vaccinurile care trebuie Diluate (daca este vaccinu propriuzis si diluantul) nu se pot pastra, in decurs de cateva ore trebuie folosit sau aruncat, indiferent de tipul de vaccin si specia la care se administreaza.
  Vaccinurile care sunt gata diluate (Paramixovacol) sau orice alt vaccin diluat deja, se poate pastra in recipientul propriu dar in conditiile de pe ambalaj (4 grade).

  Bafta in 2010

 26. dl. medic veterinar a impuscat 2 iepuri dintr-un foc,sunt 2 tipuri de vaccin:activ care tre sa-l faci in momentul cand l-ai inceput si vaccin inactiv care i-l poti refolosi dupa o periada tarzie daca este pastrat la temperatura adecvata-multa bafta in 2010,cu respect OVIDIU PIETRARU.

 27. nu vad care e problema atata timp cat vaccinul e in termenul de valabilitate si sunt respectate conditile de pastrare 2-8grade,pentru a putea fi folosit si in vara la pui.

 28. Din propria mea experienta si din discutiile cu medicii veterinari, o sticluta de vaccin nu poate fi folosita decat de maxim de doua ori. Prima data la achizitionarea ei ,iar dupa pastrarea la rece a dozelor ramase doar o singura data, dupa care restul se arunca . Asta datorita variatie de temperatura care il transforma si a posibilitatii ca, chiar prin dopul de cauciuc special produs pentru folosire multipla, sa patrunda si altceva in afara acului steril , dar mai ales pentru siguranta porumbeilor dumneavoastra pe care banuiesc ca-i iubiti destul de mult incat sa nu-i supuneti unor pericole inutile !

 29. Exista doua tipuri de vaccin lapinizat care se prezinta sub forma de pastila insotita de un alt flacon de diluant care se combina intre ele si care se foloseste in 3 – 4 ore de la preparare , iar al doilea este un vaccin absorbit pe hidroxid de aluminiu care se poate folosii tot timpul acoperind dopul cu un scoci dupa fiecare intrebuintare. Vint in pene

 30. eu unu cred ca vaccinarea porumbeilor adulti se face odata si la toti,iar pentru pui eu fac vaccinul la una sau doua saptamani de zbor an asa fel k ei sa fie cam toti de acelasi,,leat,,si pentru avansul de vaccin ce ramane se arunca k doar nu costa cine stie ce.nu am ancercat sa vad ce efect ar avea vaccinarea porumbeilor an perioada de naparlire daca pana ar suferi deformatii sau nar mai creste corect ,cine repeta vaccinarea din 6-6 luni ar trebui sa stie.(as fi curios sa stiu si eu ce urmari ar avea).

 31. Vaccinul de paramixoviroza se face in maxim 3 ore de la desfacere si trebuie tinut la temperatuta de 2-8 grade Celsius.
  Daca nu este tinut la aceasta temperatura isi pierde toate proprietatile fie ca este activ sau inactiv.
  Pe langa modul de administrare,un factor foarte important(care vad ca nu a fost adus la cunostiinta de nimeni in acest topic) este modul cum se transporta acest vaccin de la producator pana la sursa de la care cumparam.
  De accea intalnim porumbei bolnavi desi au fost vaccinati,iar vaccinul a fost tinut bine (in conditii optime) dupa cumparare si administrat corect.

 32. in timpu liceului faceam practica in toate dispensarele veterinare din zona iar pe perioada vacc pasarilor dupa ce se satura doctoru de vaccinat trecea pe la mine ,imi lasa vaccinu si ma ruga ca atunci cind am timp sa continui eu vaccinarile ,niciodata nu mia zis ca trebuie terminat in 1-2 ore si apoi aruncat doar tinut in frigider si nu am avut surprize la nici o pasare vacc de mine apoi.cind zic pasari sigur si porumbei sint incadrati .Mai multe nu pot spune caci dupa liceu am parasit ro ,nu am practicat meseria.Dar fiecare face cum crede cai bine pt pasarea lui caci aici se dau pareri nu si obligatii.

 33. ARE DREPTATE MEDIC VETERINAR.CELE INACTIVATE TIP NOBILIS CEL ALB ULEIOS SE POATE SCOATE DOZ A NECESARA PTR CITI PORUMBEI DORIM SA VACCINAM AGITINDUL BINE SI FARA A L INCALZII SI ATENTIE MARE ACUM ,NUMAI CU SERINGA STERILA SE SCOATE DIN FLACONUL ORIGINAL APOI SE INTRODUCE DIN NOU IN FRIGIDER LA 2-6 GRADE.A NU SE CONGELA. IN AL DOILEA RIND,DACA DIN FLACONUL ORIGINAL ATI INJECTAT CU ACEEASI SERIGA MAI MULTI PORUMBEI ATI INOCULAT PRIN AC IN FLACON DIVERSE IMPURITATI CHIAR GERMENI CARE DEGRADEAZA CONTINUTUL . DIN ACEST MOMENT NU SE MAI POATE PASTRA PTR MAI TIRZIU SI E BUN DE ARUNCAT CE TI RAMANE…DE PREFERAT AR FII CA FIECARE PORUMBEL SA FIE VACCINAT CU SERINGA DIFERITA ,STERILA,CINE ISI PERMITE(ORICUM NU SE VA FACE CU ACEEASI SERINGA LA 2 CRESCATORII DIFERITE,EXISTA POSIBILITATEA DE A VEHICULA AGENTI PATOGENI DE COLO ,COLO. SCUZATI SCRISUL GRABIT CITESC APROAPE TOT PE AICI DAR NU MI PLACE SA SCRIU.TOTUSI MULTI NEAVIZATI ISI DAU CU PAREREA IN DIVERSE PROBLEME DERUTINDU I MAI ALES PE INCEPATORI.CEL PUTIN IN PROBLEME MEDICALE DACA S AR ABTINE.MULTI DAU SFATURI DIN AUZITE.PA CU RESPECT

 34. Orice vaccin, isi pierde valabilitatea dupa cca 6 ore de la desfacerea flaconului. Nu recomand nimanui pastrarea dozelor in flacoane, dupa ce acestea au fost in prealabil deschise. Dozele neconsumate, fie se fac cat de repede posibil altor porumbei, fie se arunca. Recomand sa va cumparati flacoane de vaccin ce contin 50 de doze; in felul asta preintampinati neplacerile generate de surplus, in cazul in care aveti efective mici. Deasemenea in cazul flacoanelor cu numar mare de doze, se pot asocia mai multi crescatori, dar asa cum v-am spus, toti porumbeii trebuiesc vaccinati cat mai repede posibil. Dozele ramase se arunca…!

 35. Bun,si daca nu mai e buna doza ramasa ma iau si ma duc in fiecare luna sa cumpar pt 2-3 pui si dupaia il arunc? Hmm… Nu cred sa nu mai fie bun odata ce il ti in conditii cerute de producator adica la 2-8 grade

 36. Se trage din flaconul de 1000 de doze (sau din flaconul de 100 de doze) cu o seringa sterila numarul de doze pe care il facem in ziua respectiva si numai ce este in seringa se aduce la temperatura camerei pt. vaccinare, flaconul punindu-se inapoi pe usa frigiderului la rece. Trebuie atentie marita pt. a nu introduce aer in flacon in momentul in care extragem serul. Daca se procedeaza astfel vaccinul nu poate fi compromis.

 37. pt.florin poz.12 SA II DEA CALCIU UMAN O JUMATATE DE PASTILA 2 -3 ZILE SI ISI REVINE

 38. Din experienta spun ca vaccinul se poate refolosi, dar nu stiu daca este bine sau nu. Anul trecut mi-am vaccinat o parte din porumbei cu vaccinul ramas de 6-7 luni (nu am avut doze suficiente pt. toti). Dupa vreo luna porumbeii nevaccinati au inceput sa intoarca capul (paramixoviroza) si mi-au murit pe capete dintre cei nevaccinati, vreo 20 buc. Cu cei vaccinati nu am avut nici o problema. V-am spus “experienta” mea cu porumbeii dar nu va recomand sa incercati si voi.
  (Poz. 12) Despre porumbita sa-i dai jumate de calciu de la farmacia umana.

 39. @dani 47: ne poti spune si ce fel de vaccin era? Cred ca este un experiment care face ceva lumina in topicul asta… altfel, cred ca daca puneam de-un “exit poll” eram 50/50 la pareri. :)

 40. am si eu o intrebare:Merge s-a fac vaccinu de paramixo cu trei sap inaintea zborului?

 41. DACA NAI NR NECESAR DE PORUMBEI PENTRU DOZA RESPECTIVA DIN VACCIN TE ASOCIEZI CU UN COLEG SI FACETI AMANDOI DINTRO DOZA
  ASTFEL FACI SI ECONOMIE DE BANI AI SI PASARILE IN REGULA

 42. Era un vaccin Columbovac.

  M-a mai intereseaza daca are cineva roller oriental de vanzare, care sa mai si zboare, joace?Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *