Pentru cei mici, pentru noi, restul

cei-mici-restul-porumbei
Incep prin a va spune ca va respect munca depusa si ca vizitez site-ul zilnic de nenumarate ori, desi foarte rar am indraznit sa las un comentariu si asta din prisma faptului ca am considerat ca nu as avea mare lucru de spus si ca mai bine citesc si iar citesc astfel filtrand cu propria minte ce e bun si ce e rau! Un aport mare in concurarea porumbeilor il are site-ul… povestile cu concursuri m-au indemnat ca in 2008 sa indraznesc sa ma inscriu, sa indraznesc sa visez ca listul va veni primul, ca guta e super pasare sau ca… puii inelati pe stangul vor face norma!

Orice inceput e greu si acum realizez ca desi aveam 18 ani si se presupune ca eram maricel… inceputul a fost dur fapt care m-a facut acum cu trecerea anilor sa realizez cat de greu este pentru un tanar de 14-15 ani sa faca pasul asta sau chiar sa continuue fara nici un ajutor! Ce m-a facut sa scriu acest mesaj? Simplu si anume ca in ultima vreme am tot vazut tineri la inceput de drum si sigur o parte din ei sunt debusolati… de aceea as vrea si imi permit sa le dau cateva sfaturi traite pe pielea mea in trecut si poate chiar si in prezent!! Vreau sa incep in primul rand prin a spune ca nimeni oricat de avansat, priceput sau campion ar fi nu le poate lua satisfactia, mandria si bucuria ca ei singuri cu mainile lor au putut modela o fiinta care s-a intors dintr-un concurs expediata ca un bagaj, fie in timp util sau dupa mai multe zile!!

As mai vrea sa le spun ca sportul columbofil nu inseamna numai sacrificii, medicamente, programe de hranire, eliberare sau planuri elaborate de imperecheri ci ca se poate si fara toate astea!! Acum stiu, multi o sa spuna ca nu-i adevarat, ca nu exista asa ceva, ca fara tratament de trico, de paramixo sau de viermi nu se poate… cine stie poate au si ei dreptatea lor atunci cand vine vorba de performante de top insa nu toti doresc sa fie in varf… multi printre care ma numar si eu se multumesc cu senzatia unui zbor si ar fi placut sa ii ajutam pe cei la inceput ca se poate sa fie “de mijloc” si fara sacrificii si ca-i total gresit sa perceapa ca fara toate aceste chinuri e imposibil sa devina columbofili implicit sa isi zboare porumbeii!!

Ca sa o spun pe scurt… cu cateva selectii in timp se poate zbura porumbei si fara ca ei sa aiba pedigree, fara amestecuri de mancare si fara nici un fel de pastile!! Personal nu am vaccinat porumbeii de paramixo, nu prea exista asa zisele controale de la veterinar, nu le-am dat nici un fel de medicamente si totusi am putut sa ii zbor cateva etape, fonduri, maratoane si chiar sa imi claseze si asta fara sa investesc bani si pot spune ca am fost mult mai bucuros decat x cand am stiut ca a venit si al meu “gratis” spre deosebire de mana de fulgi costisitoare a lui!

In concluzie vreau sa indemn tinerii la inceput de drum sa nu se lase speriati de carcotasi, sa nu plece urechea ca fara scheme nu se poate pentru ca sunt pure exagerari!! Fara nici un fel de minciuna si cu riscul de a atrage adversiuni asupra mea, tineri incepatori va spun ca SE POATE, e de ajuns sa tineti putine pasari, sa le zburati an de an si sa reproduceti din cele care va raman si astfel an de an va veti ameliora pasarile, starea de sanatate si imunitatea lor!!

Va urez succes….
Ionut

65 comentarii la “Pentru cei mici, pentru noi, restul”

  1. Imi place abordarea si cam asa ar trebui sa gandim daca vrem sa mentinem sportul asta la nivel de placere, relaxare si nu calvar. Acum problema ar fi cat de mult te deranjeaza sa stai mereu la coada clasamentului. Totusi unii crescatori chiar spun ca se poate ajunge in top si cu un astfel de sistem, totul e sa ai rabdare cativa ani pentru ca pleci la drum cu porumbei tratati si ultra tratati, cu sisteme imunitare adormite de generatii…

  2. Nu sunt de acord cu angajarea porumbeilor nevaccinati contra PARAMIXOVIROZEI in concursuri.
    In rest fiecare isi selecteaza porumbeii dupa propriul stil.
    Bafta!

  3. Poezie – Porumbelul campion

    Sunt sigur ca toti vrem
    Un campion sa avem
    Vrem un porumbel complet
    Ca aspect si ca atlet

    Sa aiba penaj frumos
    Si la mana matasos
    Pana bine aerisita
    Si o minte stralucita..

    Sa fie ambitios
    Sa zboare doar cu folos
    Sa vina acasa ‘’tun’’
    Si sa aiba sange bun.

    Sa fie un luptator
    Sa zboare pe vant si pe nor
    Sa faca clasari cat mai multe
    Pe campie sau pe munte

    Sa zboare fara egal
    Vaduv sau la natural
    Cu o vointa de fier
    Chiar si daca-ar fi stingher

    Sa ia numai locul unu
    Ca el sa nu fie niciunu
    Sa faca normele bune
    Pe club si pe uniune

    Asa ceva gasesti mai rar
    Insa nu e in zadar
    Putem numai sa speram
    Si cu drag sa-l asteptam!

  4. eu as avea o intrebare: eu spre exemplu, inceator fiind, am ”o mana” de porumbei, ai bunicului (care din pacate, de putin timp a murit si nu mai are cine sa aiba grija de ei). Eu de mic stateam cu el cand le dadea de macare, acuma de cad nu mai e, parca “microbul” asta m-a afectat si mai tare. Stau ore in sir numa uitandu-ma la ei si incercandu-i sa ii educ. Mentionez ca nu sunt cine stie ce porumbei, nu au fost dusi la concursuri, vaccinati etc. De aici vine intrebarea: “microbul” asta inseamna numai concurat si rezultate cat mai bune? (cum nu in putine locuri am vazut scris) Dupa mine, acest “sport” cum il numesc unii poate insemna pur si simplu dragostea fata de aceste pasari. Apoi, mai tarziu, daca chiar se poate, si participarea la concursuri ar fi frumoasa, dar eu cred ca in principiu columbofilia pleaca de la dragostea pt porumbei, nu de la clasari, norme, clasat la n maratoane si zburat la nu stiu ce concursuri de viteza. Poate nu judec tocmai bine, astept sa fiu “tras de urechi”, repet, sunt incepator, dar sincer eu cosider ca daca nu iubesti porumbeii nu te poti considera un columbofil adevarat, totul plecad de la aceasta iubire si bineinteles de la aceste pasari inzestrate :).

  5. La multi ani si impliniri pe toate planurile
    In primul rand nu imi place sa ma contrazic dar nu este un exemplu prea bun pentru incepatori lipsa cel putin vaccinului de paramixo si iti spun asta ca asa am facut si eu in 2007 indemnat de anumiti ”prieteni”’ ca ar fio mai bine pentru pui sa nu ii vaccinez si asa am facut ,au urmat zborurile cu puii in toamna au mers cat de cat binisor 3 etape si cum au dat de greau au clacat adica din 40 de pui munca mea pe tot anul sa dus de rapa pentru ca auinceput sa prezinte forme de paramixo in acel an a trebuit sa ma opresc si sa elimin tot efectivul de pui.

    Daca ai zburat doar cateva etape si acestia au fost porumbei maturi ai avut noroc ca erau mai rezistenti dar ce vreau sa scot in evidenta este faptul ca trebuie sa le faci cel putin vaccinul de paramixoviroza si cat mai multe tratamente naturiste .

    Va doresc un an mai bun ca cel care tocmai a trecut si sa ii multumim lui Andrei pentru munca de a pastra acest site cat mai interesant.

  6. TINERILOR……IN VIATA E BINE SA LUATI EXEMPLU DE LA INVINGATORI.DACA VA MULTUMITI CU PUTIN,PUTIN VETI REUSI.Legat de vaccinul de paramixo,niciodata sa nu faceti greseala sa nu va vaccinati porumbeii,in special daca concurati cu ei,pt 25 de lei riscati sa pierdeti munca voastra de cativa ani.NU MAI INDRUMATI TINERII LA LUCRURI NEGATIVE……

  7. Eu sunt ,,posesorul” idei de mai sus tot ceea ce am spus e trait pe pielea mea si desi la inceput mi-a fost greu,parca totul are o rezolvare cand perseverezi si in cazul meu cand te chinui si te stresezi mai putin!!Defapt cred ca nu ma pot numi columbofil pentru ca petrec doar 2zile pe saptamana cu porumbei,am un numar redus de pasari,niciodata nu depasesc 30buc…intrand in primavara cu 22-25 buc restul cazand prada peste iarna rapitoarele. Acesti porumbei ii angajez la zboruri si tot din ei imi opresc si puii cam 15 buc pe an,porumbei sunt zburati 4etape cu ceas…cat timp imi permite facultatea apoi sunt zburati fara ceas,alimentatia lor este de baza anume grau si porumb plus ceea ce mananca ei pe camp,fara vreun program anume fiind liberi in permanenta. Ingrijitorul de baza este bunica care cu fiecare iarna care trece peste ea e tot mai imbatranita si bolnava…sarcinile ei constand in hranirea si adaparea o data pe zi. Pot spune ca nu am investit nici un ban in porumbei..selectionandu-i an de an cei mai adaptabili la boli si rezistenti supravietuind restul…s-au risipit incet. Pot spune ca in momentul de fata dupa 4 ani am ajuns sa nu pierd mai mult de 2-3 buc pana la 550km…anul acesta avand sositi toti porumbei angajati la maratoane (940-1150km) fara ca ei sa beneficieze de extra ingrijire. Spre surprinderea mea la derby-ul Donets’k 1150km am clasat un mascul…pot spune in fata multor columbofili cu ceva investiti si lucrul asta mi-a dat elan si mi-a aratat ca se poate!!

  8. Sunt de acord cu tine Ionut. Vreau sa spun ca majoritatea porumbeilor cumparati de mine nu au costat mai mult de 50 roni, singura exceptie fiind o femela jef vanwinkel pe care am dat 150 de roni in 2007, deoarece a fost cea mai fina pasare pe care am tinut-o vreodata in mana. Am inceput sa selectez porumbeii pe ruta Baia Mare – Sighet avand o distanta de doar 60 km dar porumbeii trebuie sa treaca peste muntii Gutai (Varful Creasta Cocosului are o inaltime de 1428 metri) si am eliminat totii porumbeii din care nu mi-au ramas pui dupa acest zbor. In 2012 (primul meu an in care am zburat porumbeii cu clubul din sighet) am inceput cu un numar de 20 de porumbei pe lista de start, dintre acestia am pierdut unul la antrenamente, inca unul a fost prins de uliu inaintea primei etape si din 18 bucati am ramas cu 11 dupa 5 etape pana la 400 de km plus un fond de 675 km unde din doi angajati am clasat unul. Am pierdut toti tardivii dar am avut clasari la toate etapele mai putin cea de 400 km unde din 12 angajati, seara am avut 12 sositi dar nici o clasare. Cea mai tare etapa a fost cea de 250 km unde din 14 angajati am clasat 4 , trei din ei fiind in primii 200 din 3500 angajati dar mi-a fost anulata banda de la ceasul mecanic. In conditiile in care in timpul sezonului de zbor le-am dat pentru recuperare doar ceai de urzica, lamaie si electrolit de la Romvac eu sunt multumit de rezultate si cred ca porumbeii mei sunt capabili sa claseze si in fata clasamentului.
    Concluzia la care am ajuns este ca nu conteaza cati bani ai dat pe porumbei ci mai important este sa le asiguri conditiile de baza (crescatorie uscata, aerisita, fara aglomerare, sa nu-i fortezi cu cresterea puilor in timpul sezonului de zbor, mancare de buna calitate, antrenamente) si nu se poate sa nu apara porumbei care vor veni bine din concursuri. De aici incolo totul depinde de crescator si anume cum stie sa selecteze si sa reproduca porumbei pentru mai departe.
    Ca o regula de baza pe care o aplica majoritatea crescatorilor de top: eliminati puii si porumbeii bolnaviciosi care tot timpul anului au penele spalacite (fara luciu si pudra) si nu introduceti pasari straine in voliera daca nu stiti de unde provin chiar daca arata bine pentru a nu avea surprize neplacute.

  9. @Vlad r. : asa am zis si eu la inceput, pana am dat de gustul concursurilor.

    @Paul: terifiant scenariu… iata de ce fara vaccinul de paramixo nu am curaj sa-i las. Mai ales de cand cu circoviroza, trebuie sa-i intepam chiar de la intarcare.

    @Ionut: ce spui tu acolo suna foarte bine, multi crescatori au pierderi semnificative pana la 500 Km, nu mai vorbim dupa aceea. Cred ca “secretul” tau consta in libertatea totala si numarul mic de porumbei = conditii de viata ideale si stress zero = imunitate puternica, musculatura si reflexe la parametri optimi. Si eu as incerca metoda cu libertatea totala “open hole loft” dar ma intreb ce fel de intrare ai facut de nu-ti intra jivine cu blana sau pene sa-ti manance porumbeii… personal inchid porumbeii si cand plec pana la magazin 10 minute, paranoic, parca am impresia ca in timpul ala imi intra in cotet toata fauna padurii. :))

  10. Eu cred ca in momentul in care cineva este prea incordat si cand buna lui dispozitie depinde de obtinerea locului 1 se poate spune ca acel om este ca si otravit, ca viata ii devine un cosmar din care nu mai poate iesi.
    Din toti porumbeii si toti crescatorii putini ajung pe locul 1, ceielalti ar trebui sa fie nemultumiti.
    Eu vad columbofilia ca pe o placere ce nu necesita mult, simplul fapt de a hrani porumbeii si a te uita la ei este ceva extraordinar. A potrivi perechile, a vedea cum iti cresc puii , a vedea ca la un zbor greu iti vin 80% din porumbei este o satisfactie ce te motiveaza sa mergi mai departe cu toate bolile si problemele ce apar.
    Cum v-am mai scris m-a impresionat cand dl. Vasile Andruseac mi-a spus ca isi aminteste cu placere de timpurile in care concura fara ceas si isi forma linia de campioni fara stres.
    Un alt crescator, fost campion, mi-a marturisit ca nu-l mai lasa medicul sa angajeze porumbei la concurs pt. ca a facut cu inima din cauza stresului si nu mai suporta incordarea asteptarii.
    Oare care este cel mai bun mod de abordare ? Cred ca nu putem fi toti campioni, nu ?

  11. si nu uitati totusi multi sunt campionii pe etape chiar daca sunt f dure inclusiv un derby national,sa nu crezi ca ma adresez tie prietene,nici vorba,dar ca sa faci o norma e mai greu sau daca o inchizi nu esti de fata cum se spune…eu zic un lucru fara un pic de origine,sanatate si alimentatie corespunzatore nu faci mare lucru poate reusesti o etapa,doua in fata dar nu esti acolo sus…Sportul asta este un pic dur,daca vrei sa iesi din anonimat in drumul tau catre cariera columbofila,ai nevoie de f multa ambitie,rabdare si ceva banii pt a le oferi porumbeilor ce le trebuie tot timpul.Aud cateodata replici gen:e iarna sezonul a luat sfarsit,nu ai ce mai face pe la porumbei,eu zic din contrariu si anume COLUMBOFILIA INSEAMNA 365 DE ZILE DIN AN si cine stie intelesul acestor cuvinte stie exact ce vreau sa spun…o seara buna

  12. in primul rand felicitari cristi pentru poezie,foarte frumoasa
    @vlad r: cum spui si tu, “microbul” (sau mai bine zis pasinue) asta inseamna in primul rand placerea de a creste porumbei(indiferent de rasa), sa-i privesti cum zboara,cum manaca,cum isi hranesc puii,sa-i iei in mana,etc. Are dreptate si porumbei.ro,atunci cand participi la concursuri parca pasiunea se transforma in microb si devine si mai puternic si cam greu mai renunti la concursuri(doar in anumite situati). Cred insa ca pasiunea pentru porumbei inseamna sa cresti porumbei de placere(indiferent de rasa), dragoste mare pentru porumbei,fara sa participi cu ei la concursuri, iar microb,inseamna sa paricipi cu ei la concursuri, cu acesta ocazie mai dispare din dragostea pt porumbei,datorita faptului ca toti vor sa castige cate un loc fruntasi,si pentru a obtine anumite rezultate,este o parere personala

  13. in primul rand felicitari cristi pentru poezie,foarte frumoasa
    @vlad r: cum spui si tu, “microbul” (sau mai bine zis pasiune) asta inseamna in primul rand placerea de a creste porumbei(indiferent de rasa), sa-i privesti cum zboara,cum mananca,cum isi hranesc puii,sa-i iei in mana,etc. Are dreptate si porumbei.ro,atunci cand participi la concursuri parca pasiunea se transforma in microb si devine si mai puternica si cam greu mai renunti la concursuri(doar in anumite situati). Cred insa ca pasiunea pentru porumbei inseamna sa cresti porumbei de placere(indiferent de rasa), dragoste mare pentru porumbei,fara sa participi cu ei la concursuri, iar microb,inseamna sa paricipi cu ei la concursuri, cu acesta ocazie mai dispare din dragostea pt porumbei,datorita faptului ca toti vor sa castige cate un loc fruntasi,si pentru a obtine anumite rezultate,este o parere personala

  14. bine cred ca m-am exprimat gresit:
    @adrian: prin “microb” am vrut sa spun dragostea de care vorbesti tu (asa cum riese din ce am spus). Imi pare rau, poate cuv “microb” nu e tocmai potrivit :)
    si am spus ca nu trebuie vaccinati, tratati etv, am spus ca nu trebuie vazuta inainte de toate partea cu concursuri (si nu ma refeream la cei care isi antreneaza porumbeii singuri, foarte bine). Dar este ok, im insusesc reprosurile, cum am spus, sunt incepator, de auzit am auzit multe, dar te testat/trait nu prea, de aceea nu unt in masura sa mai spun :)

  15. si nu am spus ca nu trebuie vaccinati, tratati (ma scuzati, scriu de pe telefon si mai mananca din cuvinte)

  16. @firescu_maius: sunt perfect de acord cu ce spui, mai ales ca am auzit si eu crescatori spunand faza cu iarna, insa vreau sa spun ca modul in care se privesc lucrurile de unii columbofili este gresit: adica ii tratezi, vaccinezi, le dai o alimentatie bogata, variata, le lasi loc pentru a fi ei fericiti, nu pentru a fi tu in top, la asta ma regeream, si cum au spus unii ca daca ma multumesc cu putin, putin voi reusi, ok, vreau putin pt mine (renume, bani) si mult pt ei (sanatate, bunadispozitie, alimentatie buna, spatiu etc)

  17. Consider din punctul meu vedere ca paramixoviroza este o boala care se instaleaza intr-un organism slabit,atunci cand sistemul imunitar al unui porumbel sufera sau este atacat de alte boli.
    Asadar cand organismul este sanatos,puternic cu greu paramixoviroza va putea sa doboare porumbelul,parerea mea personala. Totusi nu e litera de lege si nu-i necesar ca toti sa renunte la el…eu am renuntat pentru ca nu m-am confruntat cu asta.
    @ firescu_marius ai perfecta dreptate in ceea ce zici dar eu nu m-am referit la cei care vor sa faca norme,rezultate nationale m-am referit strict la cei care se multumesc cu putin in contextul in care ofera tot putin…cred ca-i echivalentul la ,,ofer mult,astept tot mult” deci ar fi culmea pentru unul care investeste sa se multumeasca cu ce se multumeste x,y care nu o face.Iar in legatura cu o etapa sau 2 clasate ai dreptate este mai usor decat cu norma..personal nu am reusit vro norma desi am fost aproape si asta nu din cauza alimentatiei,medicamentelor sau porumbeilor ci din vina faptului ca neavand o educatie si concurand cu ceas mecanic porumbei de multe ori au ezitat sa intre si uneori conteaza fiecare secunda….dar ma multumesc ca stiu ca daca ar fi intrat s-ar fi clasat.
    @porumbei.ro- voliera este construita pe pamant,intrarea este la circa 1.5m inaltime atat cat bunica sa se poata intinde sa o inchida asta la inceput…apoi am renuntat sa ii mai inchid nici macar noaptea si am apelat la un caine legat pe ,,sarma” ziua fiindu-i restrictionat accesul in apropierea volierei pentru a nu deranja porumbei iar noaptea lasat liber tot pe ,,sarma”.

  18. Oamnei buni, fiti realisti, n-ai cum sa concurezi un sezon intreg fara tratamente, ca sa nu mai zic de vaccinul contra paramixovirozei care tebuie facut obligatoriu sau ca sa faci fata fara tratamente si vaccin nu concurezi cu puii, cu maturii doar cateva etape si dupa etapele grele le dai pauza mai mare sau ai sanse mai mari sa concurezi doar cu porumbei peste 3 ani!
    Tin porumbei de 15 ani, prima data am concurat cu ceas in 2003, credeti-ma ca am incercat multe si am ajuns la concluzia ca nu se poate fara tratamente, in 2005 am concurat fara tratamente la maturi, am mers foarte bine 5 etape (la 2 etape am avut locul 1), iar dupa aceste 5 etape s-au imbolnavit de ornitoza si urmatoarele concursuri au fost dezastruoase chiar daca am inceput sa-i tratez, mentionez ca porumbeii au fost tinuti foarte bine, 25 intr-un compartiment de 3,5 m/3 m, hrana din 14 feluri + vitamine dar fara tratamente cum am spus si mai sus, din 2005 pana in 2009 n-am mai concurat, desi pana atunci am vaccinat puii, in 2009 m-a mancat undeva sa nu-i vaccinez, a treia etapa a fost foarte grea, au venit doar 50% din ei (un caz fericit in club) adica 12 din 24 de pui si ghiciti ce, s-au imbolnavit de paramixoviroza, din acesti 12 pui mi-au ramas doar 3 si de atunci cat voi trai o sa-i vaccinez!

    Nu va speriati, chiar daca nu aveti bani prea multi sau nu vreti sa cheltuiti prea mult cu porumbeii, cu 200 de lei tratati 30-40 porumbei tot anul cu medicamente de la romvac, dar oricat i-ati trata daca n-aveti cel putin 4 feluri de hrana, spatiu (2 porumbei pe metru cub de aer) si aer curat in crescatorie n-o sa-i aveti sanatosi, aici vorbesc de porumbeii de concurs, nu de cei care stau acasa!
    Sau se poate si fara tratamente daca e posibil sa concurezi intr-un club cu porumbei foarte sanatosi dar nu cred ca exista asa ceva in Romania!

  19. @Ionut: chiar, puii ii zbori? Se stie ca un matur face fata bolilor mai bine decat un pui. Anul asta m-am incapatanat sa zbor puii doar cu vaccinul de paramixo si un BS de 3 zile dupa primele etape cand i-a daramat stresul si nu mai zburau nici 5 minute acasa. Am plecat cu 65 (adunati de peste tot) si am ramas cu 20 dupa o catastrofa la ~200km. S-au strans in jur de 30 pana toamna.

    Cumva imi place topicul asta pentru ca porumbelul voiajor e cel mai tratat si chimizat animal domestic si e cam trist.

    Apropo de cusca lasata deschisa 24/24… nu s-a intamplat sa iti intre sobolani, ciori sau alte animale, chiar si cu cainele acolo?

  20. @porumbei.ro-da zbor si puii dar fara ceas…suntem putini in clubul meu care zburam puii si nu se poate face un clasament.
    De exemplu anul asta am plecat cu 13buc…am facut o greseala asta din lipsa timpului si nu le-am facut nici un antrenament,imbarcandu-i direct cu asociatia la 50 de km…ei bine am pierdut 5 bucati avand sositi in ziua respectiva decat unul strangandu-se ulterior restul de 6buc. Astfel ca am continuat cu cei 7 bucati toate antrenamentele si toate concursurile in conditiile in care se stie cum a fost anul acesta cu catastrofele lui.
    Am ajuns pana la 260 de km cu ei acolo am mai pierdut unul,deci am ramas cu 6 bucati. Avand voliera facuta din ,,boltari”,pe jos placa de ciment nu am avut probleme cu sobolani,ciorile nu au venit in schimb sunt terorizat de vrabiute…de alte animalute nu am avut parte sunt norocos ca potaia mea uraste de moarte pisicile deci pastreaza distanta…inclusiv a mea.

  21. Pt. cei care vor sa concureze ar fi cel mai indicat sa vaccinati porumbei, prin vaccin indepartezi problemele grave paramixo salmonela, micoplasmoza ,variola etc.
    Apropo stie cineva unde gasesc vaccinul MYCOSALMOVIR???
    Un an nou plin de impliniri!

  22. parerea mea proprie si personala este faptul ca daca un incepator face un efort sa-si cumpere o pereche de porumbei tari,dai o data banii si gata,iara daca aduci in crescatorie porumbei mediocrii nu cred ca vei putea obtine mare lucru de la ei si inca ceva nu va uitati sa tineti un numar foarte mare de porumbei pt ca nu isi au rostul,axati-va pe o anume categorie care va place cel mai mult si pe aceea sa o zburati an de an ca daca va uitati sa faceti rezultate la toate categoriile o sa faceti un mare ghiveci. foarte important pentru incepatori daca urmariti sa achitionati porumbei de calitate axati-va pe un anume crescator cu rezultate si luati de la el ca daca va luati dupa pedigree si vorbe nu ve-ti face numic,in concluzie ca sa faci porumbei buni si foarte buni ORI AI UN BUN COLUMBOFIL SI ITI DA EL,ORI DAI BANI MULTI CA SA FACI CEVA CU EI,DACA GRESESC VA ROG SA MA SCUZAT,MULT VANT IN PENE!!!

  23. Un An Nou Fericit tuturor !!!
    Ca sa ajungi in top cu stfel de sistem trebuie sa ai pasari de o calitate foarte buna. Iar pentru a avea pasari atat de bune trebuie sa cheltui niste bani, sau poate esti atat de norocs incat sa gasesti acei porumbei care sa iti aduca aceste satisfactii. La concursurile din prezent, cand multi folosesc produse de conditionare pentru porumbei si multe alte produse e greu sa le faci fata. Asa ca mai bine stabileste-ti care iti sunt asteptarile, daca asteptarile tale sunt doar ca porumbeii sa-ti vina acasa atunci nu trebuie saiti bati capul atat de tare, se poate si cu acest sistem. Dar daca vrei sa clasezi si sa faci norme, si sa fii si in top, cel putin in judetul taum daca nu si la nivel national, atunci trebuie sa investesti bani, timp, sa fii diciplinat si sa te tii de ceea ce cunosti.

  24. PENTRU TOŢI COLUMBOFILI-FOARTE IMPORTANT,CITIŢI SI ÎNŢELEGEŢI-In primul rând dane numele complect si clbul unde activezi să ne interesăm de tine.-în al 2-lea rând să-i scri copiilor sub 10 ani,poate ei te vor crede că nu tratezi porumbei si ţi vin de la 1150 km.orice columbofil,mai ales pasionat de distaţă stie că MINŢI! Dacă vrei să ma convingi uite nr meu 0765211589.îti scriu doar 2 faze să vadă toată lumea că nu vorbesc din amintiri:la începul sezonului 2012 maturi am vrut să zbor “natural” dar nu a ţinut decât 4 etape(urmăreste clasamentele la clubul 3/2 câmpulung,Bunescu Emanuel,si minuneazăte)a 5 deja au venit mai greu iar a 6 DOAR jumatate din lot,iar când am verificat erau plini de trico.i am tratat si am revenit în top.-A doua:am prieteni de la moldova până la constanta si bh si ia aminte:TOŢI CARE ZBOARĂ FOND SI MARATON ÎSI MEDICAMENTEAZĂ PORUMBEI EX un cresc X din vest a zis că el zboară natural cresc Y,cresc Y s a întâlnit cu importatorul Röhnfried si i a spus de X,iar importatorul la pus pe Y să sune Dealer-ul său să i spună câte medicamente cumpără X pe sezon.AI Înţeles restul sunt MINCIUNI. Pt a ma convinge 0765211589

  25. P.S. Să înţelegeţi bine,cred că am fost destul de EXPLICIT când am scris COLUMBOFIL ,că asa zisi “crescători” găsim si la găini.DACĂ N-AI CULTURĂ , SĂ NU TE-APUCI DE AGRICULTURĂ! Respect pt toată lumea!

  26. In primul rand va doresc un An Nou plin de impliniri.
    Nu plecati de la premisa ca din primul an trebuie sa deveniti locul 1. Nu exista asa ceva, doar mici exceptii norocoase. Si ma refer in general, nu doar la porumbei. Nu exista performanta fara munca, rabdare, pasiune si…noroc!Uitati-va in toate domeniile, chiar si la fiecare dintre voi, in viata de zi cu zi. Plecati relaxati, faceti lucrurile cu pasiune si din placere si usor-usor vor aparea si rezultatele. urmariti marii campioni in general…nu s-a nascut cineva peste noapte campion! Asadar, sa perseveram cu totii si sa credem cu tarie ca oricine poate fi un campion, indiferent de ceea ce face.

  27. Bravo Radu, este perfect adevarat ce spui, fara transpiratie nu apar muschii !

  28. Buna seara tuturor. Imi cer mii de scuze ca intervin, insa vreau sa va intreb pentru ca nu stiu, in anul 1940-1980 columbofilii de pe atunci isi vaccinau porumbeii de paramixoviroza sau cum ii puteau zbura la comun cu celelalte pasari. Ma intereseaza raspunsul unui batran. Va multumesc anticipat!

  29. dl ,,MANIX 80,,ce.i drept poate ca Ionut ar tre sa se adreseze copiilor(ceeea ce se pare ca a si mentionat omul, ,,pt incepatori,,)dar si ,,Dv,,ar trebui sa va adresati doar ,,super COLUMBOFILILOR,,celor care traiesc pt a indopa porumbeii cu chimicale,pentru ai imbogati pe cei care vand porcariile astea si pt a castiga ,,locul unu,,indiferent de mijloace si conditii.Pariez ca acest gen de oameni nu vede la fel ca mine sau ca Ionut cand tine in mana un porumbel ,o pasare gingasa,frumoasa ,delicata ,inteligenta care necesita o ingrijire ca si un copilas……..caruia tre sa.i formezi o imunitate cat mai naturala in primii ani de viata(luni ,cazul porumbeilor)…..NU domniile voastre vede un robotel care tre sa vina de la concursuri sa reproduca bine sa aduca bani…………..nu vreau sa fiu inteles gresit toti ne dorim asta ,doar ca ar trebui asta sa fie ,,cireasa de pe tort,,sa primeze dragostea fata de porumbei si de sportul columbofil…..acea emotie care te incearca atunci cand vine cate un porumbel,chiar daca nu e primul,chiar daca nu a clasat………..pt tine este campionul tau,si daca i.ti vine cate unul a doua a treia zi…….are in ochii si in inima ta aceeasi valoare ca si ala care a venit in prima zi ,sau cel care a facut norma………………la asta ar trebui sa ne gandim mai mult si poate asa am fi mai buni cu totii in columbofilie sau in viata……….Va doresc tuturor un an bun fericit si tot ce va doriti…..LA MULTI ANI!!!

  30. Are mare dreptate teop, din pacate inca nu am experimentat cum sta treaba cu concursurile, dar imi inchipui ce implinire sufleteasca trebuie sa ai in momentul in care iti vezi odrasla intorcandu-se inapoi de mai stiu de pe unde :D

  31. bravo radu sunt de acord cu tine 100%,iar pt manix 80 tu ai uitat de unde ai plecat esti un las si daka nu ai citit reportajul se adreseaza chiar incepatorilor columbofili si nu crescatorilor de gaini…sunt foarte multi columbofili care nu au bani tai si isi zboara porumbei in particular,nu trebuie sa fi neaparat inscris la un club ca sa fi columbofil…cat despre tratamente sunt de acord cu vaccinarea lor in fiecare an dar sunt columbofili care nu-l fac asta e riscul lor pasarile lor …deci sa avem un an cat mai bun pentru pasarile noastre…bafta la toata lumea

  32. iubesc porumbeii dar sincer fara pedigree nu tin!! nu trata de paramixo pana o patesti apoi sa vezi ce-i vaccinezi! donet nu mi s-a parut un concurs concludend, elocvent, adica sunt buni aia care au venit a doua zi, a treia de dimineata! dar am prieteni care le-au venit porumbeii de la donet si asa veneau dupa 3 zile si la fonduri,astia nu mi se par destepti ci harbari!!!!plus ca una e sa faca 1000km continuu si alata e sa zboare 400km o zi si restu de 600km in alte doua zile! pavlograd-911km lansati de dimineata da!! o mare prostie sa lansezi la 10 dimineata, mai bine la 14:00 sa prinda canicula cat mai putin!!!!!!!! vant in pene tuturor si succes!

  33. @Ropota Lucian

    Paramixoviroza este o boala relativ noua.
    Prima descriere 1978.
    A ajuns in Europa probabil din Egipt via Italia.
    In Ro s-a raspandit probabil cu o intarziere de
    cativa ani.
    Astazi este iresponsabil sa imbarci porumbei
    .nevaccinati,ma mir ca la voi este posibil.

  34. cine concureaza,are OBLIGATIA de a-si vaccina porumbeii! E LEGE! Cine nu concureaza,este obligat la fel de a-si vaccina porumbeii,doar ca nu poate fi controlat…deci ii vaccineaza sau nu e treaba lui,dar daca apare boala si-l descopera serviciul sanitar,da de belea! Daca vaccinul asta de paramixo e obligatoriu,de ce nu este facut??? Ca doar se evita o carca de probleme… Si iar ma repet,asta e parerea mea! Fiecare face ce vrea… Restul tratamentelor sunt optionale.

  35. Pentru Ropota Lucian, paramixoviroza a inceput sa se faca simtita la porumbei de prin 1980. De prin 1980 virusul a inceput sa se schimbe si sa devina tot mai agresiv.

  36. -pt.teop. 1.esti cum.va purtătorul de cuvânt al lui Ionut?eu m am adresat lui.2 dacă sti să citesti el se referă la începătorii care s au înscris într un club.nu cred că orice incepător ar plăti cotizaţie club,uniune+porum+transportul,etc care inseamnă câteva mil.pe sezon doar de a astepta porum după 2-3 zile.3 repet dak sti să citesti am specificat că iam zburat natural NU CU CHIMICALE.PE TINE DAK TE PRINDE GRIPA IARNA STAI PÂNĂ VARA SĂ TI TREACĂ?NU IEI MĂCAR O ASPIRINĂ? Când ai fost COPILAŞ părinţi teau lăsat sa te imunizezi când te îmbolnăveai,nu ti dădeau măcar un sirop?5 eu nu tin porum pt ai face ROBOŢI,ci pt că mi plac,dak numi plăceu ma ocupam de albine sau struţi. ..@pt Claudiu.1 în primul rând LAŞ e cel care scrie com sub pseudonisme sâ nui afle lumea identitatea.2 asa cum ai scris chiar tu se adresează ÎNCEPĂTORILOR COLUMBOFILI,iar nu crescătorilor,cei care ZBOARĂ PARTICULAR,ASTA DAK AI PUŢINĂ ÎNTELEPCIUNE SĂ FACI DIFERENTĂ,si bine înteles dak esti inscris intr un club.3. Să sti că nu prezint DELOC o situaţie materială bună,ci sunt cu mult sub venitul mediu. . Multă sănătate la toată lumea,dar si porumbeilor!

  37. pt IONUT T am inteles msj tau ok stiu la ce te referi inclusiv VLAD care mi.a mentionat numele.nu treb sa facem din tantar armasar fiecare gandeste in felul lui,pt ce le oferiti voi e f bine pt cei care investesc si se dedica 100% porumbeilor treb sa ai rezultate de care sa fii ff mandru. Daca de ex de maine te hotaresti sa schimbi ceva poti urma ex. celor care sunt f buni gen dl GEORGE TATOMIR personal nu il cun.dar am observat din ce club face partesi are rezultate de top nat.mai multe chestii,un concurent f bun si rezultate pe masura dl MIHAI ALIN la fond -maraton si nu numai vb de cei care au lasat comm aici si ii cunosc cat de cat…Viata e prea scurta iar la sf de sezon treb sa intram mandrii in crescatorie sa ne minunam de ce detinem vb de adev categorii,eu sincer asa imi doresc si am ambitie sa fac asa ceva in cel mai scurt timp.Insa sa nu neglijam niciodata indif.de performante un lucru-SA NU UITAM DE UD AM PLECAT SI CINE NE.A AJUTAT,TOTI AM PLECAT DE JOS o seara buna

  38. multumesc domnu firescu pt vorbele de lauda, dar nu sunt chiar asa “bun”, imi doresc mai mult! Sper sa ne cunoastem in viitorul apropiat! Eu il inteleg pe Ionut intr-un fel in unele privine( cu speranta ca se va schimba): porumbei fara pedigree si fara tratamente! de ce spun asta? Dau exemplu pe mine: nu am vaccinat puii in 2010 in ideea ca-i vaccinez pe toti la seria a 3-a de pui!! Ce s-a intamplat? Am angajat puii si s-au imbolnavit sigur din masina sau ma rog…! Ca urmare peste 90%din pui mi-au murit, unii find sacrificati(prima data in viata mea cand am rupt gatu la porumbei, mare dezamagire). De atunci cum fac puii 3 saptamani cum ii vaccinez! iar legat de pedigree va spun ca asa prosteste Dumnezeu pe unii de nu poti sa-i mai scoti omului din cap ca nu face performanta decat cu porumbei buni de sange care au in spate o linie de zburatori! Exemlu… eu cand am inceput cu voiajori aveam voiajori comuni care la o etapa de Targu-Frumos nu mi-au mai venit! Daca veneau si clasam si nu aveam prieteni sa ma indrume oare nu gandeam ca Ionut???! Concluzie: invatam din greseli si evoluam daca avem ambitie si ne dorim cu adevarat acest lucru, daca nu ramanem o viata in umbra adevaratilor campioni!!! Succes tuturor si invatati doar de la cei mai buni!

  39. Oameni buni,fie eu ma exprim deficitar fie d’voastra ma intelegeti total gresit si in orice mod numai in cel care trebuie nu.
    De ce nu incercati sa intelegeti ca ma refer strict la ceva ,,din pasiune”,de ce cand se aminteste de concursuri mereu se vizeaza maxima performanta,locuri din frunte si orice sacrificiu pentru a ajunge acolo?Poate sunt si oameni(exclusiv celor asa,m-am adresat)care sunt ca mine si anume vor sa simta adrenalina concursurilor,vor chiar sa si concureze dar fara a pune mare pret pe performante.
    De ce uni oameni isi doresc performante numai cu porumbei?Eu sunt unul care nu imi doresc sa fac performanta cu porumbei,prefer sa ma lupt sa fiu vazut bine intr-o firma,intr-un domeniu si nu intr-o pasiune care se presupune ca o am tocmai sa ma relaxeze.
    De aceea am spus ca daca ,,ai orizonturi” reduse in aceest sport nu are rost sa investesti si ca poti obtine si fara toate artificile posibile o senzatie de multumire.
    @Domnul George: nu ma pot contrazice cu dumneavoastra,nu cred ca a-si avea suportul necesar sa port o discutie egala,totusi eu cred ca daca ai pornit cu medicamentatie si vaccinuri asa trebuie sa continuui,la fel cum se intampla si daca pornesti fara. E vorba despre un organism in care daca ai intervenit odata cu ,,aditivi” vei continua,fie la acelasi procentaj fie crescut….in cazut meu am pornit de la inceput bio…si poate s-a consolidat ceva sau poate ,,se coace” in tihna o apocalipsa de boli care sa ma loveasca.
    Asa ca eu m-am hotarat ce vreau si am realizat ca decat sa folosesc sporadic si sa rezolv pe moment,mai bine renunt,inlatur ce nu se incadreaza si cu voia lui D-zeu culeg ce am ajutat sa creasca.Va multumesc si sa-mi scuzati modul in care imi sustin punctul de vedere…

  40. Dupa 30 de ani de columbofilie – cu intreruperi : armata, facultate, mutat domiciliul,etc. – va pot spune privitor la acest articol ca da, se poate si cum spune Ionut, doar ca trebuie sa ai rabdare multa ,mult mai multa bineanteles si noroc nitel, iar despre vaccinarea contra paramixovirozei este bine sa se faca.Acum 25 -30 de ani nici nu stiam ce-i aia nu exista aceasta boala la noi in tara nici nu cred ca aparuse vaccinul asa ca normal ca nu se facea.
    Vaccinarea de variola, parerea mea sincera este ca nu-si are rostul.
    Alt aspect ar fi cam asa: cine nu se multumeste cu putin nu se multumeste nici cu mult-sa ma contraziceti daca n-am dreptate.
    Inca ceva am mai spus si cu alte ocazii, am vazut la multi crescatori norme frumoase dar cand am intrebat de pasare sa o vad si eu cum arata am primit acelasi raspuns: aaa, paiii, aaaa, am pierdut-o!
    Deci a ramas cu norma dar pasarea nu mai este dar el este multumit deci iubeste norma mai mult decat pe pasare! Pai si atunci unde este sufletul de columbofil?????
    Norma nu poate sa zboare in continuare pentru tine cum face un porumbel…
    Eu personal cred ca un crescator bun cu adevarat trebuie sa faca el norma la cat. pentru care este interesat sau de ce nu la mai multe cat. dar pasarea poate ca nu a avut sansa de exemplu a fost angajata doar la 3 etape de fond si a clasat bine doua etape asta fara medicamente, tratamente, etc. etc. eu zic ca este o pasare buna ,nu ?
    Un fost coleg de club cu rezultate deosebite imi marturisea ca pana sa isi ia ceas electronic, el NU VEDEA DECAT CLEMA cand sosea pasarea acasa.Bun nimic de zis avea si are si acum rezultate de exceptie dar oare se mai bucura de faptul in sine ca a sosit pasarea sau se bucura ca a venit clema si iese campion? Este si asta o bucurie evident!
    Incepatorii se vor orienta ei singuri spre ce-si doresc si ce le place de fapt mai mult noi mai rau ii zapacim degeaba.

  41. …….dl manix 80……..a zbura porumbeii la natural nu inseamna sa zbori fara sau cu chumicale…….nu nu sunt purtatorul de cuvant al nimanui si chiar nu vreau sa polemizez cu nimeni……..(si app am specificat ca toti ne dorim performanta) ,clar ca trebuie sa mentinem porumbeii sanatosi ,clar ca trebuie sa aiva,,sange,, in ei……..sigur ca trebuiesc facute anumite vaccinuri……..dar de la asta si pana la a pica in extrema cealalta (concret eu nu sunt deacord cu,, PREVENTIA ,,asta excesiva……..tratezi per individ si atunci cand situatia se impune………nu stiu daca ai copii ,dar daca ai sau ai avea i.ai face copilului preventiv in fiecare luna (daca nu mai des)cate o cura de antibiotice asa ca poate la scoala sau in parc la joaca se poate intanli cu un copil purtator de nustiu ce virus????????????daca i.ai face te rog sa nu.mi raspunzi…………………

  42. si inca ceva asta cu ,,campionii,,este o chestie foarte putin probabila…………..sa fim realisti,,NU ORICE CARTOF AJUNGE STAR-CHIPS,,:)))))))))))))))

  43. Am asistat la o discutie in care un columbofil intreba veterinarul despre un produs care costa X lei, nu stia cum ii spune, nici nu conta, stia doar ca il dau toti colegii si e foarte bun tratament “preventiv”. Preventiv pentru ce, nu conteaza. Dar il vroia.

    A ajuns atat de ridicola moda asta cu tratatul orbeste…

    Inteleg sa vaccinezi de paramixo, inteleg sa tratezi stolul de tricomonoza cand multe exemplare din lot manifesta simptome vizibile, inteleg sa tratezi individual un porumbel care manifesta simptome de salmonela (ca asa e uman, nu sa-l lasi sa se chinuie)… dar sa tratezi periodic si orbeste tot stolul pentru ca asa face turma mi se pare total aiurea.

    Am impresia ca simplul act de a pune in apa/mancarea porumbeilor un produs (supliment/medicatie) iti produce o placere si o satisfactie, o stare de liniste ca “ai facut tot ce trebuie”, nu e mereu ceva facut cu discernamant.

  44. Vezi porumbei.ro la asta m-am referit cand am zis ca din moment ce intervi in organismul unui porumbel..trebuie sa continui si din cauza asta inteleg si reticenta unora cand vine vorba despre nefolosirea medicamentelor.
    Este imposibil sa nu folosesti medicamente cand pleci la drum cu porumbei,fie ei puii fie maturi care de generati au fost tratati preventiv sau chiar si curativ la cele mai mici semne de boala.Citeam undeva despre raceala la oameni cum ca atunci cand corpul face temperatura este pentru a distruge virusul care nu rezista la temperaturi mai mari de 38-39 grade…iar noi cand luam o pastila pentru a diminua disconfortul nu facem altceva decat de a ne opune in lupta lui…..oricum cu pastile sau fara tot dureaza cateva zile.
    La fel cu populatiile de aborigeni din Amazon….multe sate o fost decimate de boli aduse de catre cei din exterior,fie exploratori sau chiar si cei care lucrau la taierea copacilor,desi pana sa vina ei nu aveau probleme.
    In generatii porumbei fie isi dobandesc o imunitate si o toleranta la anumite boli fie daca intervenim si-o pierd si trebuie sustinuti cu orice mojloace pentru a nu claca.

  45. Foarte bine “@vlad r”, faci bine ce faci. Oamenii astia ahtiati dupa rezultate, performanta si premii au uitat ca de fapt, asta inseamna sa cresti porumbei cu adevarat, si asa sa te bucuri de ei si de faptul ca vinacasa din concursul la care i-ai angajat. Tot din cauza acestor oameni si pasiunii lor pentru competitie s-a ajuns la boli grave si vaccinari obligatorii – nu se pot dezvinovati chiar daca vor. Si candva, daca au suflet si sunt corecti cu ei insisi, vor regreta ce au facut.

    Totusi, de dragul voiajorilor tai, te-as sfatui sa-i scoti din concurs ca sa-i feresti de focarul acela de infectie. Daca-ti poti permite, zboara-i singur. Daca nu, bucura-te de zborul lor din imprejurimi. Crescatori ca tine sunt rari, ferice de porumbeii tai.

    A propos, nu stiu cine a facut poza (tu sau Andrei), dar e fantastica!

  46. @funlw: nu-mi permit sa pun adresa sitului decat pe poze facute de mine.

    Pentru mine nici nu se compara zborul pe cont propriu cu zborul cu clubul. In ziua cand astepti porumbeii, cand te consulti cu colegii la telefon, pronosticuri, mistouri, pariuri… un deliciu pe care nu-l poti gusta pana nu participi. Si dupa ce ai participat, devii dependent. Si daca se intampla vreodata sa auzi ca nu a sosit pe la nimeni inca niciun porumbel din cursa, si vezi pe cer un punctulet care strange aripile si coboara la tine… te trec toate emotiile posibile.

    @ionut T: poate faci si tu un site personal, macar un sunphoto, ma intereseaza sa-ti urmaresc evolutia, si cred ca nu doar pe mine.

  47. Stiti ce doresc eu persoanelor care vaccineaza? Sa se simta vinovate de cate ori pun mana pe siringa si injecteaza porumbeii. Nu pentru acel moment sau pentru porumbelul in cauza. Ci pentru viitorul pe care-l construiesc zi de zi, cu meticulozitate si un car de motivatii..

  48. “@ionut T: poate faci si tu un site personal, macar un sunphoto, ma intereseaza sa-ti urmaresc evolutia, si cred ca nu doar pe mine.”

    Andrei, stii bine ca daca continua sa concureze cu asociatia nu ajunge decat la una din doua variante:
    – retrage porumbeii definitiv din concursuri la primul semn de slabire a imunitatii;
    – continua sa participe pentru ca a prins gustul jocului si atunci vaccineaza porumbeii – din acel moment va “imbratisa” carul de motivatii de mai sus, incercand in fata oglinzii zi de zi sa se convinga ca mai este inca vorba de dragoste pentru porumbei (sau poate nu-i mai pasa).

  49. Sunteti incredibili, ce aud, sa ne simtim vinovati cand vaccinam porumbeii, dar sa nu ne simtim vinovati cand intra nenorocita de paramixoviroza in ei, sa nu ne simtim vinovati cand ii vedem cum isi rasucesc gatul, cum se dau de toti peretii cand incearca sa zboare, cand le rupem gatul din cauza unui vaccin pe care nu l-am facut ca sa nu ne simtim vinovati????
    Sunteti penibili, traiti in basme, e proverbul ala “cu o floare nu se face primavara”, credeti ca daca nu-i tratez eu, tu varu si vecinu’ n-o sa se mai imbolnaveasca porumbeii nostri cand mai sunt altii care ii trateaza!

    Si pentru cultura generala a multora dintre voi, orice fiinta de pe pamantul asta, in cazuri extreme de slabire a organismului cauzate de diferiti factori: oboseala, stres, epuizare, infometare, insetare se va imbolnavi foarte usor.

    Si, Ionut T ai spus in com 49 ca populatiile de aborigeni din Amazon erau sanatoase inainte sa vina cei din exterior, te intreb si eu ceva, daca aborigenii erau sanatosi si cu o imunitate puternica formata in multe generatii DE CE S-AU IMBOLNAVIT CAND AU VENIT CEI DIN EXTERIOR, ca doar nu le-au bagat aia antibiotice pe gat, nu?????

  50. Deci, aborigenii cu toata imunitatea lor cand au intrat in contact cu bolile celorlalti s-au imbolnavit, exact in aceeasi situatie sunt si porumbeii nostri.

  51. pt dl GEORGE TATOMIR pt mine sunteti la alt nivel mai ales ca jucati dur si ca a.ti prins si expo nat e ceva ce sa mai…desigur cuvinte de mare lauda pot aduce si dl .STEFAN GHEORGHE sau cum este cun. dansul,detin f multi porumbei din linia sa prin intermediul unui coleg din zona ma CHIRU IONUT fiind prieteni f buni de serviciu amandoi si mentionez ca nu am stat fata in fata sa putem discuta dar cun porumbei f bine ai dl.STEFAN si observ ca aveti si dvs la matca de la acest tandem f bine apreciat de multi crescatorii.Poate voi avea ocazia anul asta sa fac o vizita prin zona aceea daca ne primiti desigur…sanatate la toti

  52. @ Mihai A.-m-am referit la faptul ca respectivi aborigeni isi dezvoltasera o imunitate la bolile pe care ,,le cunoasteau” si in momentul in care au patruns persoane din exterior cu boli pe care ei nu le cunoscusera le-a fost fatal…dar sa nu crezi ca i-a nimicit pe toti,restul au putut trece peste si traiesc si azi la fel de rudimentar.
    Asta incerc si eu cu porumbei si fi sigur ca nimeni nu e atat de sadic sa isi vada porumbei sa zicem an de an ca se dau peste cap si sa nu i-a nici o masura.Totusi eu in 4 ani nu am avut nici o problema si e normal sa o consider oarecum nefolositoare.
    @funlw65- ii angajez in concursuri de 4 ani,dar ii iubesc la fel ca atunci cand eram copil si i-am descoperit prima data in curte printre gaini,rate,bibilici…
    Daca se va intampla sa zice o slabire a imunitati,e putin probabil sa se intample la toti..asa ca ii voi opri pe cei ,,puternici” si voi pleca la drum cu ei.

  53. pt funlw65: a spus Mihai A ce vroiam sa-ti spun eu! si inca ceva: cei care raman de la concurs, automat cei buni care fac si norma iti spun eu ca aceia au si o rezistenta mai mare decat cei care se pierd, deci se face o selectie! tu ce selectie faci? faptul ca fac vaccin de paramixoviroza, ca fac deparazitare 2 zile pe an si tratez tricomonoza 2-3 zile si de respiratie 2-3 zile dupa fiecare etapa de fond(5-6 toate) consideri ca ai mei sunt plini de flacoane de medicamente si au imunitate mai slaba cu mult ca ai tai??? oricum degeaba scriu sunt convins ca tot ca tine o tii! cand iti spune unu ca e gresit nu-i nimic dar cand iti spun mai multi ar trebui sa te intrebi….

  54. cand ne spunem parerile,ar tb sa o facem fara suparare( ca daca ne-am supara,parca am rezolva ceva :) ) cand unu’ sau altu’ spun ca ar tb vaccinati porumbeii de paramixo,ascult,dar nu fac mai mult de-atat. Daca de la asociatie-federatie mi se spune:regula pt toti! Nu pot eu sa fac ce vreau,ad.daca e regula pt toti,eu nu pot fi mai deosebit. Ca daca vreau sa fiu deosebit,nu sunt astea lucruri prin care sa fiu deosebit… Comportamentul meu atrage comentarii,duce la dezechilibrul asociatiei… Si cum se spunea mai sus,ori vaccinez ca nu ma lasa fara,ori ma retrag pt ca astea sunt convingerile mele. In Ro am avut porumbei de cand ma stiu si am si acum dupa ce am plecat de 8 ani. Niciodata nu au primit nimic! Doar apa si mancare,libertate totala(ii am in podul casei). S-au dezvoltat si adaptat la orice singuri si la ora actuala am porumbei de 12,15 ani. Ce e ciudat,ca dintre pui supravietuiesc putini,mai mult de 30-40 in total nu raman in primavara. Si mai ciudat e ca intrusii nu rezista! Ori nu sunt acceptati,ori nu se adapteaza. Legea jungei,legea naturii…imi pare rau,dar mai mult decat a le da ocazia de a trai,nu pot sa fac… Scapa cine poate! E…stiu! E trist,dar ce pot sa fac? Nu sunt acolo,mama mea e cea care-i ingrijeste,asta in paranteza,ca le da sa manance si sa bea… Si rezista la tot,boli,rapitori… Niciodata nu am participat la concursuri! In Italia,am porumbei,particip la concursuri,dar…TRBUIE sa respect regulile,asta pt ca asa sunt convingerile mele.vaccin de paramixo,trico.,… si cam ATAT! Tot pt ca astea sunt convingerile mele :) consider ca de la distante mari sanatatea artificiala nu poate fi mentinuta…NU EXISTA asa ceva dupa parerea mea. Repet! Asa o gandesc eu…

  55. Chiar este de 22 de ani?cel mai batran porumbel pe care lam avut era un gut de ro 2000.

  56. Credeti sau nu, domnilor specialisti, este in interesul dvs. ca aceste “nuclee” de crestere a porumbeilor voiajori la natural sa existe si ar trebui sa le incurajati chiar dumneavoastra.

    Oricum exista astfel de crescatorii la persoanele cu situatie financiara scazuta, dar este un plus cand initiativa este a unor persoane atat culte cat si “avute”.

    Evident ca participantii la concurs ajung sa vaccineze porumbeii, din motive de asemenea evidente. Insa veti ajunge in timp sa depindeti de acele crescatorii la natural pe care acum le respingeti vehement. Fiti intelepti si incurajati astfel de initiative – nu extindeti dramele cu care se confrunta voiajorismul modern in toate colturile tarii “invatand” tineretul si incepatorii ca alta cale nu exista (si iarasi evident, nu au ce cauta la concursuri)…

  57. pentru IONUT T da mi un nr de tel ..sa vorbim …ca vad ca te iau multi peste picior mai ales cei cu bani,si care privesc acest sport ca pe o afacere nu ca pe un hobby.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *