cei-mici-restul-porumbei
Incep prin a va spune ca va respect munca depusa si ca vizitez site-ul zilnic de nenumarate ori, desi foarte rar am indraznit sa las un comentariu si asta din prisma faptului ca am considerat ca nu as avea mare lucru de spus si ca mai bine citesc si iar citesc astfel filtrand cu propria minte ce e bun si ce e rau! Un aport mare in concurarea porumbeilor il are site-ul… povestile cu concursuri m-au indemnat ca in 2008 sa indraznesc sa ma inscriu, sa indraznesc sa visez ca listul va veni primul, ca guta e super pasare sau ca… puii inelati pe stangul vor face norma!

Orice inceput e greu si acum realizez ca desi aveam 18 ani si se presupune ca eram maricel… inceputul a fost dur fapt care m-a facut acum cu trecerea anilor sa realizez cat de greu este pentru un tanar de 14-15 ani sa faca pasul asta sau chiar sa continuue fara nici un ajutor! Ce m-a facut sa scriu acest mesaj? Simplu si anume ca in ultima vreme am tot vazut tineri la inceput de drum si sigur o parte din ei sunt debusolati… de aceea as vrea si imi permit sa le dau cateva sfaturi traite pe pielea mea in trecut si poate chiar si in prezent!! Vreau sa incep in primul rand prin a spune ca nimeni oricat de avansat, priceput sau campion ar fi nu le poate lua satisfactia, mandria si bucuria ca ei singuri cu mainile lor au putut modela o fiinta care s-a intors dintr-un concurs expediata ca un bagaj, fie in timp util sau dupa mai multe zile!!

As mai vrea sa le spun ca sportul columbofil nu inseamna numai sacrificii, medicamente, programe de hranire, eliberare sau planuri elaborate de imperecheri ci ca se poate si fara toate astea!! Acum stiu, multi o sa spuna ca nu-i adevarat, ca nu exista asa ceva, ca fara tratament de trico, de paramixo sau de viermi nu se poate… cine stie poate au si ei dreptatea lor atunci cand vine vorba de performante de top insa nu toti doresc sa fie in varf… multi printre care ma numar si eu se multumesc cu senzatia unui zbor si ar fi placut sa ii ajutam pe cei la inceput ca se poate sa fie “de mijloc” si fara sacrificii si ca-i total gresit sa perceapa ca fara toate aceste chinuri e imposibil sa devina columbofili implicit sa isi zboare porumbeii!!

Ca sa o spun pe scurt… cu cateva selectii in timp se poate zbura porumbei si fara ca ei sa aiba pedigree, fara amestecuri de mancare si fara nici un fel de pastile!! Personal nu am vaccinat porumbeii de paramixo, nu prea exista asa zisele controale de la veterinar, nu le-am dat nici un fel de medicamente si totusi am putut sa ii zbor cateva etape, fonduri, maratoane si chiar sa imi claseze si asta fara sa investesc bani si pot spune ca am fost mult mai bucuros decat x cand am stiut ca a venit si al meu “gratis” spre deosebire de mana de fulgi costisitoare a lui!

In concluzie vreau sa indemn tinerii la inceput de drum sa nu se lase speriati de carcotasi, sa nu plece urechea ca fara scheme nu se poate pentru ca sunt pure exagerari!! Fara nici un fel de minciuna si cu riscul de a atrage adversiuni asupra mea, tineri incepatori va spun ca SE POATE, e de ajuns sa tineti putine pasari, sa le zburati an de an si sa reproduceti din cele care va raman si astfel an de an va veti ameliora pasarile, starea de sanatate si imunitatea lor!!

Va urez succes….
Ionut