Petele negre de pe penajul porumbeilor rosii indica masculii inca de pui?

Buna ziua! Am si eu o nelamurire, am auzit de la columbofilii din zona mea ca la porumbeii trestii(rosii) se poate afla sexul chiar dupa ce le cresc penele. Am auzit ca masculii se cunosc deoarece au in coada si aripi negru, ceea ce la femele nu se gaseste.
Un rosu trimis de Octavian:


Un alt rosu trimis de Vasile

porumbel rosu

Este adevarat ce am auzit? Si care ar fi o explicatie? Va multumesc !!

Anonim

86 comentarii la “Petele negre de pe penajul porumbeilor rosii indica masculii inca de pui?”

 1. La maturi este adevarat (doar masculii au acele spicuri negre pe pene) dar la pui n-am remarcat, poate a observat cineva sa ne spuna. Apar cumva dupa prima naparlire? Am impresia ca treaba asta este valabila doar la anumite varietati de rosii si doar la voiajori. Apropo, se aplica si la argintii? Daca nu ma inseala memoria, am avut mascul argintiu fara spicuri negre.

 2. eu zik ca e adevarat ,am avut si eu cam ceva de genu asta salutare la toti si vant in pene

 3. Da yo cred k toti ce au negru in ei,de pui is masculi,am avut in 2009 un pui ce la toti colombofili ce-o venit l-am dat in mana si ziceau frumoasa femela ,si in tradevar ziceai k era femela doar k avea negru pe el,si in sfarsit a fost mascul,yo toti ce au negru in ei direc la com de masculi ii bag.
  Bafta

 4. am remarcat si eu asta la rosul meu si la un argintiu..da ala are numa pe coada cum zice Ciprian-Andrei

 5. da este adevarat si chiar sunt unii care au pete negre de mici pe ei,dar nu la aceeasi intensitate ca si adultii:)

 6. eu a si argintii si rosii si femele si masculi si pui si maturiii cu spicuri negre pe penele din aripa si coada la unii mai accentuate si mai multe la altii mai mici mai putzine…deci nu e adevarat ca doar masculii au…si rosii si argintii astia au iesit asa cu pigmentul acesta negru pt. ca au fost incrucisati cu guti si negrii…asta stiu de la columbofili si asta am vazut si la mine in crescatorie…

 7. va multumesc pentru raspunsuri si vant in pene in continuare

 8. Da, se vad de obicei acele pete la porumbei inca de mici, eu cel putin am avut asa ceva, dar sa stii ca acest lucru nu este valabil si la porumbeii care se trag tot din rosii. Chestia asta se intampla deoarece aceste gene de culoare (adica rosu cenusiu, albastru si maroniu) se gasesc pe cromozomii sexuali, si cum la pasari este invers ca si la om, masculii au 2 gene iar femelele doar 1. Aceste pete apar din cauza ca acel porumbel are pe acel cromozom 2 culori, una dominanta si una recesiva, rosul cum este dominant apare peste, si petele negre din el sun semne ca acea pasare are si albastru dedesubt.

 9. Eu nam auzit !! eu la toti porumbeii mei momentan am un pui mic cu rosu pe pene !! VA ANUNT EU CE-O SA IASA

 10. in general petele negre apar numai la masculii de culoare rosie, trestie, argintie….. insa numai dupa prima naparlire(cand sunt pui au culoarea normala sau putin indecisa(de ex. am avut negrii care ca puii ereau visinii sau rosii foarte deschisi, iar dupa naparlire devin negrii sau rosii inchisi))…. si mai ales acestia rezulta numai cand amesteci culorile(mai mereu rosu cu rosu va da rosu, sau argintiu cu argintiu va da argintiu)…….personal am avut din mascul negru corb cu femela argintie…. puii rezultati toti rosii tigrati(patati cu negru) si toti masculi(6 puii din 3 serii)…… asa cred ca rezulta culorile astea mai turbate(iar recombinate iar in culoare vor da produsi de diferite culori plus culoarea specifica)……. cel putin asta am observat eu la voiajorii sport(insa ca performante sportive nu am vazut nici prin expozitii, ceva de genu, poate sporadic)

 11. buna ziua ma scuziti dar sunt incepator si nu ma cam pricep si nu inteleg un lucru unde sunt aceste puncte negre pe (coada pe aripi pe corp) si ce demensiuni are si daca apar si la porumbei voiajori de diferite culori si la ce varsta . vant in pene …..

 12. Am adaugat o poza in articol ca sa vezi acele pete negre. Se vad cel mai bine pe remijele principale si coada.

 13. Petele negre apar numai la masculii heterozigoti. Acestia din urma au ciocul inchis la culoare. Un mascul homozigot (fara pete) are ciocul alb.

 14. masculul din poza are ciocul cat se poate de alb si pene negre…:)))

 15. NU ESTE NEAPARAT ca masculii rosii sau trestii sa aiba pete NEGRE !!!
  Eu am un mascul rosu, cu COADA ALBA, si aripile rosii,,….deci nu toti au pete negre !

 16. Culoarea ciocului este data de mai multe chestii, ciocul este mai inchis la cei ce au in ei gena”dirty” care ii face sa para “murdari”, picioarele si ciocul sunt inchise la culoare. Petele acelea negre pot aparea si pe cap si in alte zone ale corpului, nu doar in coada sau aripi, am avut cateva pasari care aveau si pete negre pe cap, gat chiar si pe piept. Chestia este ca la porumbeii rosii cenusi heterozigoti pentru albastru, la fiecare naparlire apar tot mai multe pete negre, nimeni nu stie care este mecanismul exact al acestui lucru, dar cert este ca se intampla. Acum cativa ani am fost la un domn ce crestea voiajori si printre ei avea un mascul rosu cenusiu de vreo 15 ani, deja la acea pasare gatul a fost albastru, chiar si in aripa cateva pene au devenit total albastre, nu doar cu pete mici pe ele, in coada la fel, avea pene cenusii, pene patate dar si pene albastre in coada!

 17. Culoarea ciocului este legata si de genele care modifica culoarea. De ex: “Smoky” si “Milky” sunt gene recesive care determina o albire a ciocului

 18. buna. io cresc tobosari de buhara si am si culorea almond ,si la masculi le iasa punte negre si la femele nu.iei se cunosc de mici ,dupa ce le cresc penele se stie care e mascul si care e femela

 19. eu am doi masculi trestii (rosii) au negru si in coada si in pene si o pereche de argintii masculul are negru in coada si in pene

 20. Presupun ca pui intrebarea pentru determinarea
  sexului la puii rosii.
  Chiar daca puii rosii/trestii nu au aceste pete,
  daca au o mama rosie/ trestie si un tata albastru/
  solzat,puii rosii/trestii pot fi numai masculi(heterozigoti)

 21. Numa la 1 sapt dupa nastere poti vedea exact culoarea ciocului si cel mai clar acelui pui, asa imi dadeam eu seama ce culori o sa aiba puii .

 22. exemplarele cu pete vor fi in tot deauna masculi fie ca petele le au inainte de prima naparlire sau apar abea dupa prima naparlire . exista insa si masculi ce nu prezinta acele pete insa sunt mai rari . o femela rosie trestie sau argintie nu va avea nici odata acele pete negre sau maro mai inchis .

 23. in general masculi au negru in coada si pe pene dar am o femela rosie cu negru in coada…:)

 24. Salut da la masculi se gaseste. .. dar nu stiu daca se remarca de pui … poate dupa ce nasparleste ;)

 25. Aceasta teorie se aplica doar porumbeilor din linia Bricox .Acesti porumbei intradevar au de pui negru pe ei si sunt 100% masculi , iar femelele nu au deloc negru . Pot fi incadrati in aceasta categorie si porumbeii argintii de Bricoux . Pentru mai multe detalii si pentru a va confirma cele scrise de mine puteti solicita informatii celor de la Crescatoria Natural .

 26. Aceasta varietate de rosii cu puncte negre este caracteristica porumbeilor in ai caror stramosi se gasesc genele din linia Bricoux. Acest mare crescator a cultivat aceasta linie atat de apreciata si in zilele noastre. Poate, putin, gasim si la Meullemans… In ceea ce priveste daca sunt masculi,nu cred ca este o regula. Probabil si femele Bricoux au aceste pete specifice, repet, acestei linii…

 27. Treaba e foarte simpla. Putem avea masculi cu pete sau fara. Cei cu pete sunt heterozigoti iar cei fara pete sunt homozigoti. Asta atat la rosii cat si la argintii. (nu mai retin daca e posibil sa apara si heterozigoti fara pete. Poate ma lamureste careva.) La femele e la fel. Diferenta e ca la masculi petele care apar is intotdeauna negre iar la femele is maro. Nu o sa gasiti masculi cu pete maro sau femele cu pete negre. Nu am observat daca petele apar odata cu aparitia penelor la toti dar am avut care aveau pete inca de mici. Un lucru e sigur: daca are pete negre e mascul, daca are pete maro e femela. Daca n-are pete poate fi si mascul si femela.

  Toate cele bune!

 28. Superb masculul.. da eu asa stiu masculii trestii sau rosii au spicuri negre in coada.. si chiar de pui..este adevarat

 29. Am mai atasat 2 poze trimise pe mail. Multumesc tuturor pentru lamuriri.

 30. nu neaparat masculi,am multi rosii,mi-au scos puii albastrii,negri,guti,rosu cu pene albe,argintii.in general rosii consangvini au mai mult negru pe aripi si coada.vechi porumbei BRICOUX,erau rosii cu pete negre.,petele apar in general dupa ce napirlesc,genetica isi spune cuvantul.

 31. Din ce an e masculul din prima poza, cel cu aripa intinsa? Banuiesc ca pe masura ce imbatranesc incep sa le iasa tot mai multe pene cu negru in coada si in aripa.

 32. Mai oameni buni, aceasta chestie nu apare doar la linia bricoux, la acea linie s-au intalnit mai des pt ca au fost mai multi porumbei rosii, si normal ca daca are multi rosii e mai mare sansa sa fie heterozigoti pentru albastru mai multi masculi si sa apara cu multe pete pe ei, De exemplu poza trimisa de mine este un mascul din 03 care nu cred ca are ceva bricoux, mai degraba Toye! Asta nu tine de linia din care face parte porumbelul, tine de culorile care le are sub rosu. Daca vreti puteti sa vedeti la mine pe site un mascul de takla cenusiu, de anul acesta care are mai multe pete negre pe el si sunt pe tot corpul, si este tot un rosu cenusiu, dar nu solzat sau dungat, ci lavander! http://www.octavian.sunphoto.ro la albumul Pui 2010. Acel porumbel a avut pete din acelea negre pe el inca de pui, de fapt au fost 2 frati de cuib ambii masculi care au avut pete.

 33. Hai sa-mi dau si eu cu parerea, doar insist pe culori. Nu-mi plac petele astea negre, strica desenul de ansamblu, in ochii mei par defecte de culoare – sugereaza amestecul de caractre si nu puritatea. Pa

 34. Pt com. 38:
  1. Tocmai ce se spusese a sunt si masculi fara pete (acei homozigoti);
  2. Arata-mi mie femela aia rosie cu pete negre si eu o mananc vie. Daca are pete sigur is maro si nu negre iar daca are pete negre sigur nu e femela ci mascul.

  Pt com. 40:
  Am observat si eu acest detaliu, ca se intensifica aceste pete odata cu trecerea varstei.

  Numai bine!

 35. NU EXSISTA FEMELE CU PETE NEGRE DACA AU PETE NEGRE SINT BARBATI SUTA LA MIE FEMEILE AU PETE MARO .

 36. eu la fel am un mascul rosu si are tot acele pete negre in aripi si coada…ba chiar are in aripa 2 pene albe…

 37. da este adevarat, …am si eu un pui trestiu care nu a naparlit si are pete negre in coada si aripa… bafta

 38. interesanta discutie pe tema petelor negre depe pene la masculi…frumosi voiajori rosii are cineva de vanzare? daca da, la ce pret.

 39. Pt 43
  Cu toate ca se intampla foarte rar ca o femela rosie cenusie sa aiba pete negre prin pene, nu e imposibil, chiar am avut si eu ocazia sa vad o femela baltata pe rosu cenusiu, dar nu cu pete, a avut vreo cateva pene jumatate neagra si jumatate cenusie

 40. Intradevar porumbeii trestii,argintii si gagii au acele pete negre inca de pui.Daca nu sunt evidente ele se gasesc totusi prin penele cozii si se accentueaza o data cu prima naparlire.Femelele au pete maronii si tare asi fi curios sa vad si eu o femela cu pete negre cum este a celui de la comentariul 38.

 41. negru pe penele rosiilor si argintiilor arata ca in pedigreeu are porumbel de alta culoare,scurt

 42. cred ca are dreptate penescu ca mozaicuri deastea dau in urma unor impereckeri dintre rosi,trestii,arginti si guti , dar au si unele femele din astfel de imperekeri miau dat si pui negrii sau un fel de cuci ,
  CINE MA CREDE BINE,CINE NU E, BINE CA STIE CE AU ALTII IN VOLIERE

 43. octavian se poate sa imi imi spui ce serie de inel are acel porumbel?

 44. Interesanta intrebare.Pana acum un an eram convins ca daca apar petele mai mici sau mari negre faceau ca respectivii sa fie masculi,dar la inceputul anului am adus din Belgia o femela (asa mi-a zis crescatorul si asa mi se parea si mie atunci).Si iata ca exista pete negre si la femele………..sau poate e doar exceptia.

 45. sal.toti porumbei rosi arginti sau shali pe rosupe ag .daca au pete albastre ,negre sigur sunt masculi,sau daca petele sunt de culoarea maro sigur ii femela.sau a treia varianta nau nici un fel de pata:)nui obligatoriu sa aiba.ori cine a mai citit o carte de columbofilie stie chestii de genul acesta.is lucruri banale de cultura generala columbofila.mai cititi cate o carte si daca ii mai veche,degeaba va uitati la reportaje sau reviste ca acolo cutarica care se lauda cu nustiu cate locuri .si din aia nu invatat nimic.drept ca revista ii gratis si mai prinzi ceva pe net si o carte ii vro 40 de lei.propun sa faceti o scoala de columbofilie sa fie carti online pe net<cursuri, teme pt acasa etc.is curios daca sar inscrie cineva . sa fie ceva de genu invatamant la distanta.nu uitati omul cat traieste invata.cunoasterea inseamna putere.

 46. eu am avut mascul argintiu cu negru si in coada si in pana iar femela din el traistie cu pene albe si alb pe cap iar in solzii de pe aripi erau si spicuri negre…deci eu cred ca si femelele pot avea negru.

 47. Si eu am porumbei arginti dar la mine si masculi si femelele su pete negre prin penajul lor,eu cred ca este o chestie de genetica.

 48. si eu stiu de la alti columbofili mai batrani si am observat de multe ori ca cei rosii sau argintii (izabeli) tgrati sunt in cele mai multe cazuri masculi,poti vedea asta chiar cand sunt pui.

 49. Citez dintr-un clasic in viata: “Toti porumbeii care sunt heterozigoti Ash-red pot prezenta pe corp pene negre sau ciocolatii in concordanta cu gena recesiva prezenta in genotip.” http://dinamergeani.com/ash_red.html
  Spunea cineva ca in viata doua lucruri sunt sigure: moartea si impozitele :). Sunt convinsa ca multe aspecte legate de genetica nici macar nu “au trecut” pe langa mine si multumesc anticipat pentru orice informatie care ma ajuta sa nu fiu ignoranta!
  Ma inclin!

 50. Concluzia este ca petele negre indica masculii dar exista si exceptii cere confirma regula. De exemplu, eu am pui femele care au preluat culoarea mamei, in teorie nu ar fi posibil, nu ? Pa

 51. ei si voi vreti sa le stiti `pe toate dar nui asa doar dumnezeu le stie si cum si cu babilonul nu le vom sti noi pe toate pentru ca sigur ne-am autodistruge daca am sti tot dar asa suntem in continu surprinsi si asta e farmecul viettii bafta tuturor

 52. Pentru d-na Veronica, comentariul 66

  Nu trebuie sa va simtiti in vreun fel deranjata. Primul meu comentariu era doar un pic amuzat pentru ca putine lucruri sunt sigure 100%.
  E adevarat ca toti masculii care sunt heterozigoti pentru gena Ash-red vor avea petele exact cum le-ati descris mai sus. In schimb, la femele (care sunt hemizigote pentru Ash-red), in marea majoritate a cazurilor nu observam pete de alta culoare. In cazurile in care observam astfel de pete, ele sunt tot in mare majoritate de culoare maroniu-ciocolatiu. Foarte foarte rar, aceste pete sunt albastru-negre. Asadar, femelele rosu cenusiu nu intra in aceeasi categorie cu “fiscul sau moartea”.
  Pentru orice curiozitati legate de culori, va stau la dispozitie in limita cunostiintelor.

  Cu stima.

 53. da este adevarat ca numai masculii au petele negre de pui,asta o stiu de cand eram la liceu si mergeam impreuna cu Laurentiu Fulga la domnul Oprescu Ionel la Orsova si admiram foarte mult rosii si argintii pe care ii avea dinsul,ne placeau foarte mult ca erau tare tigrati si frumosi.

 54. pt paul com 56

  Acel mascul este un neamtz din 2003, nu ii stiu seria pt k pasarea aia nu este la mine acasa, este la un prieten. Este adus direct din germania de catre un prieten si e la prietenul acela de vreo 4 sau 5 ani

 55. azi am primit cadou naparlit de marcel desmet argintiu cu pete negre in pana ,mi sa dat ca femela ,acum ce o fi?dati si voi specialisti o parere si in decurs de o saptamana va spun si eu ce este

 56. eu am avut doi masculki rosi ce aveau negru in aripi asa cum spuneti acuma mai am doar unul
  poate chiar este adevarat eu nu ma pot pronunta sunt inca la stadiul de incepataor
  sanatate!

 57. eu am un porumboi rosu cam ca si cel dinj poza cu ochiul si nu stiu sa aiba pete o sa merg sa vad dar este mascul a calcat si are forma de mascul

 58. cu sigurantaa numai masculii au puncte negre in penaj vezi dina mergeani care explica !!!

 59. am si eu o intrebare pot sa inperechez un mascul negru cu o porumbita rosie ma refer la voiajori?

 60. sunt de acord k numai masculii au puncte negre pe ,pene ….am si eu un exemplar asemanator..succes tuturor.!!!

 61. am si eu 80 de porumbei iarva multumesc despr iele nu am stiut de spre eosi ca cocosi au pene cu negr si io am o pucuta cu negru pe coad si pe aripi va multumesc pentru mesaje

 62. nu este adevarat cei care au negru in coada sau in aripi arata ca sunt porumbei heterozigoti adica numa unu din parint au fost rosii deci femelele rosii a carui parinti tatal a fost rosu si mamaa neagra poate avea dungi negre in coada si ari[pi in schimb un mascul a carui parinti sunt rosii amandoi ,nu va avea dungi negre

 63. este o rasa de porumbei cu puncte negre si eu am un trestiu

 64. Salut la toata lumea,am si eu o intrebare sau daca puteti sa imi dati un sfat,am o pereche de voiajori albi si mi-au iesit doi pui,amandoi sant albi dar unul are coada neagra,atat,fara pete fara nimic.Imi puteti explica in mare despre ce este vorba? sint incepator rau de tot.Va multumesc si va respect.Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *