Porumb soi local de Mosna, cu personalitate si culoare, in comparatie cu un hibrid anonim, palid si fara continut.
Sursa: Willy Schuster.
Oare noi ce fel de porumb dam PORUMBeilor?
Porumb soi local de Mosna, cu personalitate si culoare, in comparatie cu un hibrid anonim, palid si fara continut.
Sursa: Willy Schuster.
Oare noi ce fel de porumb dam PORUMBeilor?
dracu stie .
anul trecut am incercat sa cultiv cateva cuiburi de porumb rosu fratuzesc pe care l-am ales din macarea la sac si s-a dezvoltat destul de bine in pamantul din curtea mea care e destul de saracios decat cu cele 3 sape traditionale si udat ocazional fara azotat sau alte chimicale cu cate 2 stiuleti pe planta, anu asta incerc sa pun mai mult da nu prea am loc, in rest dau mancare la sac iar iarna imi cumpar din piata , ma duc de mai multe ori la rand din timp pana gasesc ce imi place, am avut noroc sa gasesc si din cel romanesc pe care il folosesc in amestec cu alte seminte .Care aveti loc e pacat sa nu puneti 200-300 de cuiburi de porumb din asta mai ales ca ma vazut ca pretul este ridicat la el , in jur de 2 lei kg
nu stiu care spui tu ca este soi local si unse se afla Mosna dar in tot cazul boabele alea mari si portocali din poza, dupa cultivarea porumbului obtinut din ele 2-3 ani vor ajunge la fel ca cele galbene si stafidite daca nu st. selectionate si tratate, in Romania singurul soi de porumb care face boaba mare si rotunda fara a fi supus tratari este asazisul porumb ,,ROMANESC ”si are coceanul alb dar trebui cultivat in mediu protejat de alte culturi fiind afectat prin polenizare de cu alte soiuri de porumb (porumbei nu prea il prefera pt ca are boaba mare),intotdeauna porumbul servit porumbeilor este bine sa fie din mai multe surse ,continutul/calitatea boabelor diferind in functie de tipul si calitatea solului si de preferat de la mici agricultori care nu isi permit prea multe chimicale si porumbul de floricele este bun daca aveti de unde procura.
Cel portocaliu cu bob mare ( numit popular cu bobul dinte de cal) sincer nu prea este recomandat pentru porumbei ( in special pt pui) chiar daca e autohton si arata bine. Cel mai bun porumb pt porumbei este cel cu bob marunt si un pic rotunjit pe care il gasesti mai rar prin targuri dar il gasesti. Recomandabil este pt cine is permite sa cumpere amestecul la sac care ofera un echilibru al hranei.
Porumb?? Porumbeii s-au descurcat 7000 de ani
ft. bine fara porumb. Acesta a ajuns in Europa abia
in 1525 (din Mexic ) abia in 1700 s-a cultivat in
cantitate mai mare.
Noi ne-am obisnuit sa dam porumb,are energie
si umple gusa repede dar nu prea are valoare
nutritiva.
Pentru un randament mai crescut al boabelor administrate ca hrana porumbeilor dar si altor pasari se pot sfarma boabele prin macinare. Astfel, se elimina problema marimii boabelor de porumb care, in afara de soi, mai este influentat in timp si de procentul de apa din continut. Depozitarea corecta a cerealelor implica dezinsectie, deratizare, umiditate optima si chiar tratamente antifungice. Stiti ca mucegaiurile, niste ciuperci dealtfel, afecteaza boabele si implicit ficatul porumbeilor. Dati pasarilor hrana de calitate, macar sa fie corespunzatoare la nivel organoleptic, adica ceea ce poti constata cu organele tale de simt (vaz, miros, pipait/consistenta sau chiar gust).
Tot respectul meu si bucurati-va de pasari!
pt.infamous – felicitări , ești băiat orientat cu inițiativă , dar nu am înțeles cum se procedează cu cele trei sape tradiționale și udat ocazional ( cînd plouă ? ) cu cîte doi ștuleți pe plantă …!
Eu am noroc ca am productie proprie, fara chimicale totul bio :)
adica il sap de 3 ori cum se sapa porumbu pe camp (prasit) il ud o data pe sapt si au facut cate 2 stuleti pe planta si mare atentie sa nu cultivi langa alt soi ca se curceste
noi dam mankare porumbeilor k i chimikal .ca nu …nu mai konteaza
Salut. Sunt uluit de ce vad scris in comentariile facute, pe acest subiect. (porumb roamnesc, cocean alb, stafidit etc)
– EXPUSE -sunt 2 varietati de porumb:
vartieateate indurata- (sticlos) cel cu boaba mare
varietatea identata (dentat,dinte de cal)
Exista unele diferente intre ele:
1Cel sticlos- are de obicei un continut mai mare de amidon, si zaharuri, si mai mic de proteina,
In cultura da productii clar mai mici decat hibrizii dentati, si comparativ cu acestia pierde apa din bob mai greu
-din acest tip de porumb se face malaiul pentru mamaliga.
2- hibrizii dentati- dau productii mai mari, au mai multa proteina, pierd apa usor din bob( pentru ca boabele au volum mai mic, si pericarp mai subtire)
Exista hibrizi dentati cu boabe de culoare portoclie.
Culoarea portocalie este data de continutul de caroten (care da si culoarea morcovului)-(sunt de preferat in hrana pasarilor)
_cei care aveti posibilitatea- si aveti pe langa voi fermieri, cultivatori de porumb, sau care fac acele loturi demonstrative (la strada)- mergeti si vorbiti sa cumparati de la ei tipul de porumb care va place.
PENTRU CEI CARE CULTIUVATI PORUMB- luati hibrizi cu boabe portocalii-(as putea sa va spun, dar nu vreau sa se interpreteze)
‘
@10 :care noi ma? poate tu, ca am vazut ca nici apa nu o schimbi cu saptamanile, te mandresti cu poza aia cu apa inverzita plina de gainat , alge si alte minunile?
pt. infamous – mulțumesc și nu fi răutăcios cu @ 10…!
http://vladb.sunphoto.ro/Porumb_2013
Daca tot vorbim de porumb si de porumbei aruncati o privire si aici.Vreau sa fac un soi nou de porumb incrucisand porumb romanesc(8 randuri pe cocean, boabe mari si lucioase) cu porumb Hopi si porumb indian(cam tot 8 randuri si boabe mari).Sincer sa fiu nu imi plac hibrizi actuali de porumb,primul an produc recolta mare, al doilea mai putina si urmatorii nu mai sunt buni de nimic, plus ca boabele parca sunt seci.Cele mai bune sunt soiurile vechi.In viitor ma voi ocupa cu cresterea porumbului si voi face mai multe soiuri desi nu cred ca voi avea succes la raspandit, oamenilor nu le place porumbul multicolor.Dar cine stie…
Domul Vlad imi puteti lasa un numar de telefon sa discutam?