Porumbeii care parasesc puii

In acest topic as dori sa va cer parerea: cum ati caracteriza porumbeii voiajori care parasesc puii daca raman fara pereche dupa o etapa? Povestea mai pe larg este urmatoarea: la etapa de Dunavat 1 din acest weekend am pierdut cea mai buna femela a mea. A disparut “ca magaru-n ceata”… si la propriu si la figurat. Am inteles ca etapa a fost una reusita si ca lansarile pe ceata sunt bune pentru selectie…

Pentru mine a fost o pierdere destul de grea, fiind singurul porumbel care ma facea sa cred ca nu muncesc degeaba in acest sezon, fiind singura venita de la fond pui anul trecut si in acest an avand 3/3 clasari cu cele mai bune puncte la mine. Pentru un incepator care nu a investit sume mari in porumbei era genul de porumbel care te tine acolo agatat de sperante: scoasa din 2 porumbei luati cu sume mici de pe net, zburata pe 2 pui mari si cu oua, fara tratamente, vaduvie, era un porumbel “muncitor”. La Dunavat era pe oua ciocnite (cam asa cum trebuie sa fie, pentru un neofit care zboara la natural). In fine, fuse si se duse.

As fi vrut sa-i pastrez puii si masculul intors a continuat sa cloceasca noaptea, pana dimineata iesind primul pui. Pana spre seara, vazand ca nu vine femela… “s-a plictisit” si i-a abandonat. Cum se poate considera gestul? Se poate considera masculul un porumbel fara atasament de cuib si fara motivatie puternica deci slab cursier sau nu are legatura cu acest aspect parasirea puilor? Banuiesc ca are legatura si cu sexul porumbeilor, femelele fiind mai atasate de pui dar si cu varsta puilor (cu cat puii sunt mai mici sansa de abandon e mai mare). Am o femela(nezburata) care creste singura 2 pui de cand erau mici si i-a “dus” mai bine decat unele cupluri. Am mai avut in trecut o femela care a pierdut masculul de cand aveau oua si a clocit singura si a si crescut puii.

porumbei.ro

33 comentarii la “Porumbeii care parasesc puii”

  1. Imi atrage atentia un alt aspect si mi se confirma faptul ca e un moment inoportun sa zbori porumbeii cu oua ciocnite, mai ales la fond, din cauza laptelui de gusa.

  2. Asemenea cazuri sunt rare, dar totusi se.ntampla. Atasamentul porumbeilor fata de cuib si d crescatorie ,poate spune multe despre ei. Nu e ceva iesit din comun ca un mascul sa paraseask puii mici. Cu cat puii sunt mai mari, cu atat sunt sansele mai mici d abandon.

  3. Marea majoritate a masculilor vor face la fel…femelele in schimb sunt ft atasate de pui mici.
    ^
    Mie personal nu mi se pare ceva iesit din comun.Daca femela ar fi abandonat puiul atunci trebuia sa-ti pui semne de intrebare.

    Oricum,e pacat cand se pierd pasari bune si mai ales cele favorite…

  4. Sunt de acord cu com. 1,laptele de gusa poate avea partea lui de vina,plusca vad ca acea etapa a fost dezastru pentru multi columbofili,poate iti apare intr-un sfarsit,daca vine anunta-ne.

  5. Singur ti-ai pus intrebarea si singur ti-ai dat raspunsul. Eu in schimb sunt curios de alta treaba, in Italia(la Roma) columbofilii se feresc ca dracul de tamaie sa trimita in concurs porumbeii cu “lapte in gusa”. Cit adevar si cita legenda este in treaba asta? Anul asta din lipsa de timp am abordat zborul la natural (cu rezultate rusinoase pt. mine) si la o etapa am trimis 2 masculi cu “lapte-n gusa”, la acea etapa i-am pierdut pe amindoi. Sunt curios sa aud mai multe pareri despre treaba asta.

  6. Nu prea cred in treaba cu laptele, mai ales ca am avut nenumarate cazuri de porumbei cu lapte care au venit bine. Acum ca anumite linii or fi “sensibile la lapte”, nu stiu. Nu in putine interviuri cu crescatori experimentati, cand sunt intrebati de pozitiile de cuib favorite pentru motivarea la natural, cea pe oua ciocnite este una de baza, mai ales pentru femele. Pana acum am protejat doar femelele care trebuie sa oua sau au ouat de curand (desi de multe ori sunt masinile pline de oua), daca nici cu lapte nu se pot imbarca, deja se reduce orizontul si sa inchei norma cu vreo femela la natural mai ales la categorii ce necesita multe etape e o adevarata aventura. :) O sa mai analizez treaba asta cu laptele, pana acum pozitia pe oua ciocnite o stiam de baza, descrisa asa in multe carti si interviuri. Mai era o varianta care spunea ca doar masculii sunt sensibili cand au lapte… la mine a venit doar masculul (care apropo, nici nu prea s-a obosit cu clasatul pana acum).

  7. Etapa urmatoare vom zbura si noi cei din Dambovita Dunavatul si exact ca si tine am o porumbita cu 4/4 clasate si culmea va fi cam in aceeasi pozitie de cuib ca a ta adica va avea oua de 16-17 zile,voi reveni cu com dupa etapa respectiva sper sa nu patesc la fel ca tine :(

  8. Din punctul meu de vedere se numeste perpetuarea speciei si am sa explic de ce: masculul tau a facut un calcul simplu 2 pui crescuti numai de catre el nu ar fi fost dezvoltati normal , a ales sa renunte la a ii creste pentru a gasi o alta femela cu care sa reproduca pui viabili( aces tip de comportament apare la multe specii in natura , sa nu uitam ca chiar daca am domesticit anumite aspecte ale porumbeilor ei sunt mai departe pasari salbatice care au supravietuit mii de ani in natura). Cat despre angajarea cu lapte in gusa la fel difera de la un porumbel la altul fiecare dezvolta forma maxima motivat in felul lui , in general femelele trag tare cand au oua ciocnite sau pui mici( din punctul meu de vedere asta a fost si cauza pierderii femelei tale , ea era extra motivata si probabil a taiat-o prin ceata spre casa si nu a reusit decat sa se epuizeze inutil din cauza vremii nepropice pt concurs) iar masculii trag mai tare cand au puii mari si deja nu mai secreta lapte .

  9. laptele de gusa afecteaza la fonduri cand dureaza 3 zile cu imbarcare cu tot, la viteze si demifonduri e chiar bine sa ai pui mici de 1-5 zile mai ales la femele. daca depasesc 2 zile e mai rau ca incepe sa fermetenze pasta.

  10. Dupa parerea mea tine de calitatea pasarilor, eu am masculi din linia Amiral care stau noaptea pe oua sau pe pui daca porumbita este slabita (una sau doua nopti s-a intamplat) – sunt masculi robusti care vin acasa de oriunde ii duc – am lansat la Gyor doi masculi din Amiral neantrenati – a doua zi dimi. erau acasa.
    Femela Pestelui (masculul de la Verendin) a abandonat dupa o zi ouale – Pestele s-a intors azi, dupa trei zile de la Gyor. Pentru mine este o bulina neagra femela asta, indiferent de rezultatele pe care le-ar putea avea.

  11. Nu cred ca poate fi catalogat ca si prost cursier.Si ca nu e atasat de cuib dar nu poti sti ce e in mintea lor… o data ce a venit de la o etapa atat de grea nu este prost ,din contra.
    Si eu am avut o femela care a clocit ouale singura (dupa disparitia masculului a mai clocit 5 zile)apoi a crescut singura 1 pui pentru ca celalalt l-am mutat.

  12. Depinde foarte mult de la porumbel la porumbel nu tot ce scrie pe net este bun de aplicat la porumbei nostrii,eu era sa pierd un mascul foarte bun angajat pe ou ciocnit.Deci ii bine sa cunoastem cum au facut parintii performanta la mine se pastreaza cam aceleasi caracteristici chiar si locul il cauta pe acelasi am ramas uimit cand am vazut ca sta in aceiasi boxa in care au stat parintii.
    Sa raspund la intrebarea ta nu este neaparat ca un porumbel bun zburator sa intretina puii bine mai ales ca tu ii fortezi prea mult sa creasca un singur partener 2 puii este terminat ca zburator atat el cat si puii care nu or sa fie de buna calitate.Succes!!!

  13. Nuj ce sa zic,yo am pierdut o femela dupa un atac de uliu si avea si un pui la vreo 3 saptamani,insa masculul nu l-a abandonat dar l-am pus yo la alta pereche sa nu slabeasca masculul(chiar daca are mancare buna si vitamine, tot o sa slabeasca si o sa zboare urat dupaia) asta e acum trebuie sa cauta alta femela sa ii dau.In cazul tau ar fi trebuit sa bagi oule la alta pereche parerea mea,daca aveai alta pereche disponibila.
    vant in pene!!!

  14. @Soceanu Daniel: da, e logica explicatia ta cu puii viabili. Si totusi femelele cresc cate 2 pui. Dar probabil ca in natura nu ar fi facut fata cu mancarea si nu s-ar fi dezvoltat. Totusi ele au alt tip de instinct decat masculii.

    Puiul si oul i-am pus la alta femela exact in aceeasi pozitie care s-a intors (pierzand masculul deci invers) dar care era pe oua de plastic, si i-a adoptat. Totusi nu sta pe ei cum trebuie, adica iese la zbor cu stolul, mai sta pe afara… ori asta nu o sa vezi la o femela cu pui de o zi care e nedezlipita de cuib. Se vede la ea o nehotarare, i-ar abandona si ceva nu o lasa. E un comportament foarte interesant si sunt curios ce o sa faca pana la urma.

  15. Eu am avut o pereche de porumbei porumbelul de la mine porumbita cumparata am asteptat sa scoata puii , a iesit doar unu si dupa le-am dat drumu, porumbita a plecat si porumbelul a crescut puiul pana la 20 de zile pana am hotarat sa duc porumbeii cu masina sa vad daca vin si porumbelul nu a mai venit in rest au venit toti…acum mai are putin puiul si mananca singur in vreo 10-15 zile…

  16. Personal am o femela careia i-sa pierdut masculul etapa trecuta in aceeasi situatie ca cea care o ai! Ouale erau ciocnite…totusi femela a stat in continuuare pe ele,au iesit puii i-a crescut singura timp de o saptamana,era asa de atasata de cuib incat atunci cand cobora la hranitoare,manca asa repede de iti datea senzatia ca se ineaca.
    A reusit sa ii creasca singura timp de 9-10 zile,cei drept nu dezvoltati cum ar fi trebuit dar in proportie de 80% erau dezvoltati asa cum ar fi fost normal.
    Puii la insistentele unui vecin i-am facut cadou asa ca am lasat femela fara puii,atunci am realizat atasamentul ei extrem fata de puii,zbura in boxa ii cauta,apoi in boxa vecina…si tot asa..acum hranind 2 puii care nu ii apartin si sunt mari coborati jos pe podea !
    La polul opus o alta femela,care nu am zburat-o…..avea oua de 13-14 zile….masculul ei l-am angajat la primul fond, imbarcarea fiind vineri pe la ora 11….porumbei fiind eliberati duminica,masculul ajungand in jurul orei 15.
    Ei bine la sosire masculul si-a gasit ouale parasite si femela cu un alt mascul sosit cu vro 2 ore mai inainte,credeam ca e ceva temporar insa am plecat eu seara si femela era impreuna cu amantul.
    In concluzie fiecare porumbel are temperamentul sau si propria personalitate.

  17. la mine sa intamplat invers…am bagat femela la zbor pe oua de 12 zile,direct 400km,zbor greu,masculul a stat acasa,a clocit o zi,apoi lea parasit,femela sa intors a doua zi seara,lovita in piept,dar masculul nici nu a bagato in seama,nu a avut treaba cu nimic(cuib,oua)masculul sa imperecheat cu alta femela,si a schimbat si boxa,femela continua sa cloceasca,a 4 zi,singura,c fel de mascul este acesta?cred ca merita un zbor de fond,direct…(este un mascul la care tin mai mult)poate isi aduce aminte de cuibul lui(daca mai ajunge acas)…

  18. Totul se rezuma la fiecare individ in parte si la familia din care provine.Pe langa asta se mai adauga si mediul inconjurator si anume daca masculul are in jurul lui femele inevitabil va lasa cuibul si isi va face altul cu alta femela.Intr-o pereche femela este cea care duce greul atat la clocit (16 ore fata de 8 mascul) cat si la crestere,si tot ea apara si cuibul de intruse.Tot acest greu nu il i-a masculul asupra lui decat daca puii sunt mai mari si nu mai are mult de munca cu ei sau daca este un porumbel zelos atasat cuibului.
    Si revenind la prima fraza am unii porumbei care abia cresc puii si in pereche ( de unul singur nici nu s-ar pune problema),atasamentul lor fata de cuib este slab,in schimb unii sunt parinti buni atat in pereche cat si singuri,pe unii ii pun sa creasca si alti pui inafara de ai lor,nu fac nazuri,accepta tot ce piscuie,hranesc,te rup la cuib.

  19. Hai sa dau si eu exemplul meu…..zbor dezastruos la Dunavat..din 14 angajati ,10 sositi pana azi….dintre care un mascul si o femela dar din perechi diferite aveau pui mici de 1 zi ssau doua…..amandoi cresc separat fiecare puiul lor in parte ..dar atat femela cat si masculul nu au abandonat puii din contra sunt foarte atasati de ei.. chiar nush ce sa zic cu laptele din gusa..si eu sunt incepator si as vrea sa aflu cat mai multe din comentariile de aici..multa bafta si Etape cat mai reusite sa avem!!

  20. Să vezi cum e când femela își părăsește masculul cât timp el stă pe pui și se mută în compartimentul altui mascul a cărui femelă e la concurs. Și când se întoarce femela de la concurs ruptă în două de oboseală să îi mai dea și asta capace. Iar masculul sa lase puii si sa se duca după altă femelă. Să nu te apuce toți dracii??

    În altă ordine de idei, nu prea stă în picioare faza cu laptele de gușă care fermentează. De ce nu fermentează și în gușile porumbeilor care clocesc ouă de plastic până se plictisesc?! Plus că nu văd cum ar putea fermenta ceva într-un mediu viu.

  21. observ ca nu face nimeni vreo referire privind ,,ceata,,pe care s-au lansat porumbeii.De ce?Cine a fost lansator?cine a hotarat?e normal?etc.Interesant este sa aflam si numele Clubului si al lansatorului,delegatului…

  22. Am stat de vorba cu un columbofil vechi si cu rezultate si din experienta lui mi-a marturisit ca in lunga sa cariera sportiv-columbofila a constatat ca porumebii care-si pierdeau la primele etape perechea, fiind concurati pe natural, si se reimperecheau foarte repede , gen in 2-3 ore de la sosirea din concurs, parasind cuibul indiferent de situatia de cuib, gen oua, oua ciocnite, pui mici , pui mari , acesti porumbei nu i-au facut niciodata vre-un rezultat remarcabil, ba mai mult chiar se pierdeau la un moment dat .
    Porumbelul bun , de rasa, care poseda o ambitie de zbor trebuie sa posede si un atasament fidel fata de cuib indiferent de varsta sau pozitia de cuib.
    Referitor la laptele de gusa am auzit fel si fel de variante si am testat aceasta teorie confirmandu-se in totalitate. Porumbeii si inspecial femele care hranesc puii cu lapte de gusa nu vor da randament maxim in cursele caniculare sau cu un stres foarte ridicat pe perioada transportului. Prima cauza ar fi fermentarea laptelui de gusa din cauza stresului si a caniculei. Veti observa la porumbeii buni care totusi se intorc din aceste curse , o dunga la nivelul ciocului aceasta dunga nefiind altceva decat dovada faptului ca porumbelul a vomat laptele de gusa fermentat. Deasemenea o sa observati ca acesti porumbei se vor lasa foarte des la apa, venind de multe ori cu picioarele pline de noroi.
    Deaceea multi au optat pentru zborul la vaduvie in diverse forme, scapand astfel de nenumaratele dezavantaje ale zborului la natural.
    Referitor la porumbita prezentata mai sus cu etape de fond in aripa de pui , cu doi pui lasati in cuib , fara tratament, fara antibiotic, fara antrenament, fara o schema de pregatirte a porumbeilor voiajori…mi se pare prea mult pentru ea si a facut exact ce neprevazutul pentru unii a fost un prevazut altii.,.. a cedat!

  23. Dar daca am un mascul cumparat are cam 1 an si peste 3 zile trebuie sa iasa puii din oua , femela ii de la mine , cand ar trebuii sa ii dau drumul afara la mascul. Ma refer cand ies puii , in ce perioada ar fii masculul mai atasat de ei si la-s putea face sa stea la mine , ca nu imi place sa il vad inchis.

  24. Am o femela a carei mascul a lipsit de sambata pana marti dimineata (cand s-a intors masculul ei de la Gyor), au un pui in tepe inelat. Intre timp s-a imperecheat cu un alt mascul si are deja un ou in alt cuib, sunt curios daca deseara o sa stea pe ou sau pe pui, ziua sta masculul pe pui.
    Masculul cu care are puiul este un fiu de-al ei (din linia Amiral), iar noul mascul este un pui din aceasta imperechere consangvina, nu stiu daca sa le las ouale sau sa mut oua de la Hitler, care are in acelasi timp ponta.
    Ce ziceti, ce sa fac ? Puii lui Hitler nu mi-au confirmat anul trecut, la Amiral se intorc toti puii.

  25. @22: multumesc pentru informatii, sunt chestii bine de stiut. Posibil sa-i fi fortat pe porumbei, dar nici lansarea pe ceata nu mi se pare ok, cu porumbei venind de la o etapa de viteza ca de la maraton, pana seara si a doua zi.

    Si totusi in nenumarate interviuri cu crescatori consacrati, acestia spun ca pozitia cea mai buna pentru femela e pe oua ciocnite sau pui mici (deci cu lapte)… chiar punand o musca in ouale de plastic pentru motivare. Uff…

  26. Sa-mi spun si eu parerea personala dar si din “carti” pe aceasta problema.
    1. Fidelitatea fata de pui este diferita la masculi fata de femele.
    2. Exista familii de porumbei mai atasati fata de cuib si pui fata de altele.
    3. Exista linii/ familii de porumbei care sunt selectionati ani de zile pentru vaduvie si acestia au tendinta sa caute pereche mai degraba decat sa cresca singuri puii.

    Concluzie personala: Masculul provine dintr-o linie lucrata/selectionata la vaduvie si nu se preteaza foarte bine pentru jocul “la natural”

  27. Din experienta mea, stiu ca femelele vor avea grija mereu de puii daca sunt eclozati,uneori si de oua iar masculi posibil sa aiba grija de oua dar o perioada scurta si o sansa si mai mica sa aiba grija de pui, mai ales daca sunt mici.

    Deci nu e ceva “anormal” ceea ce ti s-a intamplat..

  28. ce sa mai zici,sunt uimit de un caz actual ,la mine, am o porumbita,trei ani varsta, care pe 25 mai face exact 2 saptamini de cand cloceste singura ouale ,masculul pierzindu se la un zbor de 300 km,avea un singur ou cand am imbarcat masculul pe al doilea ouandu l dupa imbarcarea sotului,cloceste zi si noapte mancand pe fuga,o mai scot eu zilnic afara dar revine urgent pe oua,asta ce o vrea ,apropo de alte comentarii,sa nu se piarda neamul sotului sau mai spera intoarcerea acestuia,pana cand,sunt curios ,de data asta ce mai rezerva mama natura

  29. din cate stiu eu in primele zile hraneste doar femela cu laptele lor specific .presupun ca de asta i-a parasit masculul

  30. am avut porumbei din Germania , aveau pui si le-am dat drumul , au parasit puii si dusi au fost…

  31. Sambata am avut etapa dunavat am zburat 5 perechi pe oua ciocnite si pui de-o zi am angajat la acest zbor cele 5 femele,masculii au ramas acasa,am avut 2 dintre ele care au tras tare si au venit bine acasa 2 care au venit normal si ultima care nu a sosit in prima zi fiind si singura care a sosit a doua zi pe la pranz destul de obosita, vreau sa va spun ca masculul a stat nedezlipit de cuib de vineri seara pana duminica la pranz cand a venit femela,masculul e de 2011 are boxa chiar jos pe podea, acum depinde de caracterul fiecarui porumbel in parte si cat de atasat e de boxa respectiva,eu nu masculii sa ocupe mai mult de o boxa.Mult succes in continuare si etape cat mai reusite!

  32. Daca atunci cand au “lapte”in gusa nu este bine sa i zburam ,atunci cand femelele trebuie sa depuna oul nu e bine sa le zburam ,cand masulii “bat la cuib”nu este indicat sa i zburam atunci cand?Sa ii zburam atunci cand am umplut voliera cu “N” pui si sezonul urmator sa i pierdem in masa Deci cum ar fi cel mai bine?

  33. de ce femela respectiva a mai fost bagata pe zbor daca tineati asa mult la ea,si mai ales daka avea oua sau pui???????????







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *