Miercuri am avut un antrenament cu clubul si un porumbel tardiv a sosit epuizat abia vineri. Desi sambata nu a dat semne de febra musculara zburand cu stolul fara probleme, astazi duminica abia se mai poate ridica in zbor.
Parca nefiind constient de problema pe care o are, a iesit si la zbor cu stolul dar imediat a inceput sa piarda altitudine ajungand cu greu in dreptul curtii unde a cazut in iarba. L-am prins si l-am dus in cusca.
Cum pot fi ajutati porumbeii cu febra musculara sa isi revina mai repede? Din experiente trecute stiu ca febra musculara le trece de la sine in cateva zile, dar daca ii putem ajuta sa treaca mai usor peste aceasta problema, as dori sa aflu. Multumesc.
porumbei.ro
Ro200 il va ajuta + electrolit+antrenamente incepute din fata crescatoriei pina la 50 km
mierea in apa este si ea foarte buna;)
orice recuperare se incepe cu electrolitzi care o sa refaca deficitul de saruri si minerale pierdute in timpul zborului si pt musculatura cred ca cel mai eficent ar fi proteina K +K 3000 !!!
Misca porumbelul timp de 2-3 zile la o distanta de max 5 km,o sa vezi ca febra va disparea ca luata cu mana,daca il tii in cotet o sa ii ia destul timp sa.si revina.
Antrenament, antrenament si iar antrenament intre 20 si 50km . Mult succes!
eu am mai auzit de aspirina se pune in apa.
apa cu zahar
nu cred ca exista ceva lasa natura sa_si urmeze cursul is va reveni el nu il forta tu cu pastile
A primit electrolit / Belgasol. Nu inteleg insa cum sa-i dau lansarile de care ziceti, de la 5 km, 20, etc, cand ea abia zboara pana in boxa. Azi a iesit iar, uitand bleaga ca e in febra si iar a cazut in gradina. Totusi a reusit sa se ridice singura pana pe cotet. Daca nu e in stare sa dea o tura acasa, daca o duc la 5 km cred ca imi iau adio de la ea.
aspirina e ideala 1 tableta la 1,5 litri apa sau produse ce contin l-carnitina sunt o gramada de produse.
Sa nu ii dai aspirina, pentru ca asa mi-a spus si mie cineva mai demult si am dat si a doua zi porumbelul era mort, incearca sa le pui in apa 2 liguri de miere si o lamaie, si amesteca bine……..;) este un recuperator foarte bun si natural
nu zic no fi bun antrenamentu dar daca saraca nu poate da o tura de casa cum sa o duca la 20km.sau porumbei.ro daca o duci da-i si niste bani la ea poate vine cu microbuzu.
Sal,niste niere de albina si o bae in apa calduta este cel mai bun recuperator la indemana ori cui ,bafta si numai bine.
Fratillor in situatii din astea lasatii sa se odihneasca si ajutatii cu electrolitii si vitamine sa-si revina. Altfel ramaneti fara ei si e pacat daca suntem iubitori de porumbei.
apa cu zahar sau miere cu apa
electroliti sau miere in apa cu lamaie,eu la ai mei le-am pus electroliti belgasol, e un pic cam scump dar se merita.
CEL MAI BUN SFAT,VINE DELA SEBASTIANO6,URMEAZAL.BAFTA!
avipharm ,mumm+olingura de miere la 2l apa
e buna si aspirina
dar nu inseamna ca se reface dar ai trece durerea de de la aspirina
cauta la muschi de la piept ,daca sant tari e ok se reface dar nu o forta ca o termini lasa-o ca se face bine ,,, dar daca muschi sant moi si umflati cred ca e o problema ,are sparti sacii aerieni si nu se mai reface .
Fa-i o baie calda spre fierbinte [ sper sa nu intelegi oparita dar destul de calda ] timp de doua zile , in jurul orei 12 . umple o galeata de 10 l cu apa calda si tine porumbelul cu ambele maini , introduce-l usor pana la baza gatului in apa si incepe a-l masa usor pe muschii din jurul sternului timp de 2-3 chiar 5 minute. dupa aceea maseaza-l pe picioare, intinde-i aripa in apa , maseaza-l si sub aripa. Dupa tot acest procedeu pune-l direct undeva la inaltime unde stau ei deobicei la soare pana se va usca pt ca va fi loarca, unde se simte el bine pt a nu avea tentatia sa zboare.
in apa miere polifrora zaharisita, 1 lingura la 1 l apa , hrana curata si cat mai diversificata.
in 3 zile ar trebuii sa sa fie apt de zbor in conditiile in care nu mai are si o alta problema.
Va multumesc tuturor pentru sfaturi. Muschii erau mai tari ca de obicei. In seara asta a iesit si a dat niste ture dupa care a coborat la pascut cu stolul prin curte. Am observat ca se ridica bine in zbor acum. Este ca noua, in conditiile in care ieri era terminata. Repede se mai refac!
Porumbeii.ro,am si eu o mica nelamurire? Urmarind acest sait zilnic in ultimul an si jumate si citind aproape fiecare articol in care ai mai lasat comentari prin care se vedea clar k ai cat de cat habar despre porunbeii……….si azi culmea ne intrebi pe noi cum sa iti scapi porunbelu de febra……………….??????
Fiti atenti! Mergeti la un petshop cumparati 1 kg de ovaz decorticat, 9 lei impartiti punga astfel incat sa va ajunga sa le dati porumbeiilor in fiecare sera timp de 7 zile peste mancarea normala de sera . Ovazul decorticat tine febra departe !!!
@Iani: poate chiar nu am habar de porumbei, nu imi e rusine sa intreb si nu tin sa pozez in vreun expert asa cum da bine, desi se pot pune intrebari anonime.
@Marian: interesanta treaba, habar nu aveam!
Intradevar baia cu apa calda face minuni mai ales daca pui si niste sare inauntru. Grija mare insa ca-i inselatoare, in sensul ca porumbelul iti pare refacut ”bomba” dupa vre-o doua bai insa daca a avut un zbor greu, chiar daca pare, nu-i chiar refacut. Are nevoie de un pic de timp. Deja cu faptul ca te-ai reapucat de porumbei ne-ai umplut de bucurie, acum ca si zbori, ne-ai dat gata, ce mai :)))
Da, si inca cum zbor. Pericol. Am inceput cu un lot de tardivi nemiscati cu care fac senzatie. 17 fete + 5 baieti. N-are niciunu toate penele schimbate. Deja la prima etapa am clasat 1 din 17 pe club. =)))))))))))) Daca ajung cu vreunu pana la granita, dau de baut.
Foarte foarte bun comentariul 22 !!! IN plus as avea de adaugat ceva…la 5 litri de apa eu pun 5 linguri de miere de albine si jumatate de lamaie(o storc). Aceste lucruri mi le-a spus si mie cineva cu mai multa experienta,si le-am testat.
Ok eram curios dar ma indoiam ca nu sti!!!intrebari se pot pune e adevarat chiar daca ai cunostinta de cauza……….. Vant in pene tuturor
belgasol,avipharm,mumm,fortalyte…dar cel mai bun remediu este baia calduta , masajul si zborul liber de voie atat cat se poate in jurul crescatoriei 2-3 zile…
avipharm si mumm………..si gata ai scapat de problema ii trece febra in aprox.2 zile
Cati de aici de pe site a.ti facut sport de performanta?Febra trece cel mai usor prin miscare,Andrei daca u crezi ca 5 km e prea mult,il duci la 5 m de cotet si daca ai rabdare fa 30 de lansari din astea,daca a doua zi mai are ceva dau de baut.Cat despre mumm si avipharm sunt doar recuperatori nu ajuta la febra in nici un fel,mierea si lamaia nici atat.Febra intervine cand porumbelul se forteaza sa ajunga acasa,iar in muschi se aduna foarte mult acid lactic.Aspirina ajuta,dar nu in aceeasi masura ca miscarea.
Este adevarat ce spune FANE. Numai cu miscare poti scapa de febra musculara dar ar fi bine sa ii mai dai si niste miere in apa , cum au spus si ceilalti. Stai linistit ca vei clasa in etapele urmatoare mai bine pentru ca sigur esti un antrenor bun si un pasionat in ale porumbeilor. Succes tie si celorlati in acest an competitional! Salutari din Vrancea! Popa Gabriel-Marian
Si lamaia in apa este ceva bun.
sunt de acord cu domnul de mai sus la 33,toti am facut febra si stim cum este,miscarea este cea mai sfanta…in toata lumea asta,conteaza si un recuperator sa se refaca,este buna lamaia contine vitamina ,,c,,care este buna la febra..dar trebuie si miscare cat de multa..
Si mie m-i s-a intamplat dupa un zbor in ukraina cu o femela aparuta acasa la 4:15 acasa rupta de obosita…a-2-a zi am vazut ca are febra si nu stiu ce sa-i fac
Febra musculara este rezultatul incordarii excesive a muschilor, a suprasolicitarii acestora. Febra musculara sau inflamatia muschilor este o situatie des intalnita la porumbei in primele zile cand sunt lasati afara primavara ,dupa o perioada lunga de captivitate ,sau in urma unui concurs greu cu distanta mare ,temperatura scazuta ,vant din fata .
Febra musculara este definita ca disconfortul sau durerea muschilor scheletici in urma unei activitati fizice intense, de obicei, in cazul porumbeilor care nu fac in mod constant efort fizic. Desi febra musculara este des intalnita, exista destule controverse legate de originea, etiologia si tratamentul acesteia.
Febra musculara este rezultatul incordarii excesive a muschilor, ca urmare a unei activitati fizice la care muschii unui porumbel nu se pot adapta. Orice activitate fizica desfasurata o anumita perioada de timp, care presupune efortul intens al muschilor, mai accentuata decat in mod normal, poate provoca febra musculara. Gradul de inflamatie musculara depinde de intensitatea contractiei muschilor in timpul antrenamentelor fizice la inceput de sezon ,sau in timpul unui concurs pe distanta mare . Intensitatea se pare ca este mai importanta decat durata antrenamentului fizic ,sau etapa respectiva .
Unii specialisti considera ca se declanseaza o crestere a nivelurilor de acizi lactici, altii sustin ca defalcarea fibrelor musculare este de vina.Acidul lactic este eliberat după câteva ore de la terminarea acelui efort şi durează câteva zile .Ce se produce mai exact este un aflux de celule albe în sânge – ”prostaglandins”, care au efect antiinflamator şi care sunt eliberate în celula musculară, alţi nutrienţi şi fluide care se îndreaptă către muşchii supra solicitati ,spre a repara aşa zisele ”micro-rupturi”.Aceste micro-rupturi ,apar în ceea ce numim ”miofibre”, adica mici unităţi de proteine, contracţii ale celulei musculare, care sunt vizible la microscop şi fac parte din procesul natural de creştere în organism numit anabolism.
Febra musculară durează de obicei două, trei sau chiar până la cinci zile, până la refacerea completă a celulelor musculare afectate, în funcţie de cât de intens a fost efortul timp în care are loc procesul de reconstrucţie şi creştere al miofibrelor.
Majoritatea crescatorilor cunosc ca o baie calduta si un masaj usor in regiunea muschilor pectorali ,cat si ai aripi, atunci cand porumbelul revine din etapa de distanta lunga ,ajuta la diminuarea disconfortului. Masajul stimuleaza neutrofilele ( celule albe din sange care lupta impotriva inflamatiei ), reducand durerea musculara .Pieptul porumbelului este de cuoare albastruie ,foarte tare la pipait, inflamat ,trecand de foarte multe ori peste osul sternului ,radiind o crestere de temperatura ,fata de normal .
Pentru a grabi procesul de vindecare al muschilor ,consumul crescut de carbohidrati si proteine , pentru a furniza muschilor combustibilul necesar,admimistrarea in apa de baut ,o unei cantitati de zahar, miere si glucoza , vor sustine procesul de vindecare. Vitamina C ajuta la refacerea tesutului de legatura afectat.
febra musculara este acumularea de acid lactic in fibrele musculare rezultat din arderea glicogenului in lipsa oxigenului, la porumbeii care nu sunt in forma si au fost hraniti cu prea multe proteine; eliminarea lui cea mai rapida se face cu: vit C, aspirina ,calciu si electolitii care sunt saruri si neutralizeaza aciditatea,, este chimie pura”!! dupa care urmeaza reluarea exercitiilor fizice usoare! asistent veterinar
Daca poate sa-mi spuna cineva si mie ,daca porumbelul poate sa faca febra dupa doua zile de cand a venit de la concurs,distanta a fost de peste1000 km.
Am doi por.care abia mai zboara
Bună seara, am găsit un porumbel pe stradă când mă intorceam spre casă, e puțin rănit , problema mai mare e că are un tremurat destul de violent și își mișcă capul într-una….
Aveți vreo idee legat de ce ar putea avea?….