porumbei galateni
(griva zbor)

Un articol despre controversata rasa romaneasca (porumbelul Galatean de zbor si joc). Domnul Torino este unul dintre cei mai mari crescatori si cunoscatori ai acestei rase, cunoaste aceasta rasa de porumbei din anul 1956. Pozele apartin autorului si sunt din anul 1970.

Autor: Piussi Vittorio (Torino)

Porumbeii sunt baltati in diferite culori: albastru (vanat), rosu, negru, galben capaciti,cu coada colorata in nuanta culorii de baza sau cozi albe si culorile simple: negru, rosu, galben. De cand o cunosc eu (1956), aceasta rasa a fost tinuta , de catre toti crescatorii din doua motive: zbor la inaltime cu durata si invartitura (porumbeii se dau peste cap) cat mai frumoasa posibila incepand de la cateva tumbe (rotatii peste cap) 5-6 pana la siraguri pe diferite parti (zigzaguri ).

porumbei galateni
(nepot din porumbita din poza color-1973)

De multe ori porumbeii cu invartitura ii depaseau la zbor pe cei fara invartitura . Zborul acestei rase este de 2 feluri: cu zbor mai iute sau porumbei cu zbor lent cu coada desfacuta. Privindu-i. ai impresia ca e un cerc. In general cei mai buni sunt cei cu zborul lent.


(generatia 4 din “breaz pe vinat”-1970)

Indicat ar fi ca fiecare crescator sa formeze grupuri de porumbei pentru zbor combinati: mai lenti cu mai iuti. Durata zborului depinde foarte mult de cum se antreneza porumbeii.

In primul rand sa fie genetic porumbei de zbor si joc; sa fie zburati la aceeasi ora si toti odata (se pun in cusca si se deschide capacul pentru toti); sa se tina cont ca fetele sa nu fie cu cateva zile inainte de a oua sau 3-4 zile dupa ce au ouat; masculii sa nu goneasca porumbita la cuib cand se pregateste sa oua; penajul sa fie perfect, sanatosi; foarte importanta este presiunea atmosferica ; vantul sa fie slab; norii la mare inaltime.


(griva zbor)

Cel mai rau este sa bata vantul; presiunea atmosferica crescuta si norii in miscare la joasa inaltime
Doresc sa spun cateva cuvinte despre frumusetea acestei rase.

Parerea mea este ca, in ultimii ani , disparand crescatorii care iubeau aceasta frumoasa rasa romaneasca de zbor si joc din pura pasiune si care au facut mult pentru evolutia reala, au aparut cei care prin introducerea de alte rase in rasa de galateni, baltati, s-a ajuns la porumbei cu ochii de broasca, capul coroiat; fara putere de zbor,altii ciocosi cu privirea rece si picioare inalte, fara joc.
S-au facut porumbei de frumusete sau nefrumusete dupa placul fiecaruia.


(mama grivei,primele poze color-1973)

Cel mai rau este ca s-a neglijat zborul si jocul. S-a ajuns ca fiecare sa vada frumusetea ireala (falsa).
Porumbelul galatean adevarat este cel care zboara si joaca vazut de arbitrii in concursurile de zbor iar frumusetea este data de arbitrii competenti, in cadrul expozitiilor oficiale organizate atat in tara cat si in strainatate.


(stra-stra nepoata din “breaz pe vinat”)

Parearea mea este ca orice crescator de galateni tanar (incepator) sau mai vechi ramane mereu in urma , neducandu-se in cat mai multe crescatorii si sa vada toate tipurile de porumbei galateni cu calitati de zbor si joc cat si frumusete.


(prima generatie-perechea “de neuitat”)

Nu se invata decat vazand si punand in comparatie, ce ai tu ,cu realizarile sau nerealizarile celorlalti crescatori.

Cel mai importat este sa nu ne batem joc de aceasta frumoasa rasa, neglijand zborul si jocul.
Dar fiecare decide ce doreste sa creasca, fiindca viitorul va demonstra cine are porumbei galateni sau nu.


(generatia III barbat pe vinat breaz)

Cele mai frumoase zboruri, sunt cele in grupuri intre 3 zi 10 porumbei; obligatoriu cu perioade de disparitie sau la mare inaltime.


(generatia II din perechea cap vinat+bleo-Torino)

La concursurile de zbor, este obligatoriu ,pentru toti concurentii ,ca lansarea porumbeilor sa fie la aceeasi ora , in aceeasi zi si in aceleasi conditii atmosferice.


(generatia I perechea “de neuitat”)

Porumbeii sa zboare concentric deasupra porumbarului chiar daca din cauza rapitoarelor sau din alte motive(meteo) se deplaseaza mai mult de 45 grade sunt obligati sa apara tot sus la inaltime perpendicular pe locul lansarii.


(perechea lui “cap vinat” de la dl. Margineanu-facuta Torino)

Porumbeii veniti din lateral sa nu fie luati in considerare. Porumbeii sunt cu plecare iute la inaltime, iar altii mai lenti. Conteaza foarte mult cat de frumos zboara si cat de inteligenti sunt. Zborul de pui nu este foarte realist daca se zboara puii foarte tineri, nu reprezinta nimic; sunt ca niste copii care abia invata sa mearga.


(perechea lui “cap vinat” de la dl. Margineanu-facuta Torino)

Zborul de puiendrii este cat de cat mai realist in lunile septembrie, octombrie, combinand puiendrii din lunile de primavara cu cei mai tineri, nascuti in mijlocul verii. Motivul este ca unii sunt mai putin naparliti iar altii mai mult naparliti.

Cei mai buni porumbei sunt cei care zboara foarte bine de pui si pe deasupra, in al doilea an dupa ce au crescut cel putin o serie de pui; sunt la fel de buni.

Revin la frumusetea galateanului si asupra standardului la aceasta rasa. Toti crescatorii trebuie sa fie realisti si sa recunoasca ca aceasta rasa este cea mai grea de realizat deoarece trebuie imbinat frumosul cu calitatile de zbor si joc. Punand doi porumbei din aceasta rasa de galateni baltati indiferent de baltatura ?bineinteles aceeasi culoare? nu vor da niciodata doi pui indentici cu parintii. Vor da de la albi pana la cele mai stranii baltaturi.


(“cap vinat” de la dl. Margineanu)

Niciun crescator care creste rasa de galateni baltati in cadrul rasei, nedegenerati, nu poate sa se minta pe el sau pe altii ,spunand ca aceasta rasa da numai baltaturi uniforme(capace complet colorate, piepturi albe, cozi colorate).

Cand vorbim de standard trebuie sa recunoastem ca dorim, prin diferite combinatii a unor pasari cu baltatura uniforma si forma capului cat mai expresiva, ochi, gene si tinuta frumoasa, sa obtinem exemplare mai deosebite.

Frumusetea pleaca de la forma capului, culoarea ochilor si genelor cat mai albe, forma si lungimea ciocului, proportionalitatea cu capul, culoarea penajului,tinuta, ingrijire, baltatura uniforma..

Sa nu uitam ca toate aceasta descriere nu valoreaza nimic daca nu demonstram valoarea la zbor si joc a porumbeilor galateni pe care ii crestem.


(“cap vinat” de la dl. Margineanu)

Este o rasa de zbor si joc,pentru frumusete, sunt alte rase ?..

Mentionez ca am avut norocul de a cunoaste si invata multe secrete despre aceasta rasa, copil crescand in curte la D-nul Margineanu Vasile si cunoscand dupa aceea toti marii crescatori din toata tara.

Cand ne intalneam se discuta cum sa realizam exemplare cat mai fine in cadrul rasei si mai bune calitativ si cum se lucreaza porumbeii. Genealogic, pastram calitatile parintilor.

Inchei recomandand tuturor celor care doresc sa se apuce de aceasta rasa cat si celor care doresc porumbei galateni de zbor si joc, sa vada foarte multe crescatorii si sa introduca la ei in voliera numai porumbei cu calitati in cadrul rasei si vazuti la zbor si joc.

Pentru a sti ce trebuie sa faci cu fiecare exemplar adus in voliera, e bine sa vezi si linia lui genealogica (minim 2-3 generatii), este dupa parerea mea cea mai grea rasa de porumbei de zbor si joc romaneasca.

Multumesc celor ce au avut rabdare sa citeasca aceste randuri.

BUCURESTI, Noiembrie 2008 – TORINO