Porumbeii galateni vazuti de Torino in 2008, dupa o viata dedicata acestei rase

porumbei galateni
(griva zbor)

Un articol despre controversata rasa romaneasca (porumbelul Galatean de zbor si joc). Domnul Torino este unul dintre cei mai mari crescatori si cunoscatori ai acestei rase, cunoaste aceasta rasa de porumbei din anul 1956. Pozele apartin autorului si sunt din anul 1970.

Autor: Piussi Vittorio (Torino)

Porumbeii sunt baltati in diferite culori: albastru (vanat), rosu, negru, galben capaciti,cu coada colorata in nuanta culorii de baza sau cozi albe si culorile simple: negru, rosu, galben. De cand o cunosc eu (1956), aceasta rasa a fost tinuta , de catre toti crescatorii din doua motive: zbor la inaltime cu durata si invartitura (porumbeii se dau peste cap) cat mai frumoasa posibila incepand de la cateva tumbe (rotatii peste cap) 5-6 pana la siraguri pe diferite parti (zigzaguri ).

porumbei galateni
(nepot din porumbita din poza color-1973)

De multe ori porumbeii cu invartitura ii depaseau la zbor pe cei fara invartitura . Zborul acestei rase este de 2 feluri: cu zbor mai iute sau porumbei cu zbor lent cu coada desfacuta. Privindu-i. ai impresia ca e un cerc. In general cei mai buni sunt cei cu zborul lent.


(generatia 4 din “breaz pe vinat”-1970)

Indicat ar fi ca fiecare crescator sa formeze grupuri de porumbei pentru zbor combinati: mai lenti cu mai iuti. Durata zborului depinde foarte mult de cum se antreneza porumbeii.

In primul rand sa fie genetic porumbei de zbor si joc; sa fie zburati la aceeasi ora si toti odata (se pun in cusca si se deschide capacul pentru toti); sa se tina cont ca fetele sa nu fie cu cateva zile inainte de a oua sau 3-4 zile dupa ce au ouat; masculii sa nu goneasca porumbita la cuib cand se pregateste sa oua; penajul sa fie perfect, sanatosi; foarte importanta este presiunea atmosferica ; vantul sa fie slab; norii la mare inaltime.


(griva zbor)

Cel mai rau este sa bata vantul; presiunea atmosferica crescuta si norii in miscare la joasa inaltime
Doresc sa spun cateva cuvinte despre frumusetea acestei rase.

Parerea mea este ca, in ultimii ani , disparand crescatorii care iubeau aceasta frumoasa rasa romaneasca de zbor si joc din pura pasiune si care au facut mult pentru evolutia reala, au aparut cei care prin introducerea de alte rase in rasa de galateni, baltati, s-a ajuns la porumbei cu ochii de broasca, capul coroiat; fara putere de zbor,altii ciocosi cu privirea rece si picioare inalte, fara joc.
S-au facut porumbei de frumusete sau nefrumusete dupa placul fiecaruia.


(mama grivei,primele poze color-1973)

Cel mai rau este ca s-a neglijat zborul si jocul. S-a ajuns ca fiecare sa vada frumusetea ireala (falsa).
Porumbelul galatean adevarat este cel care zboara si joaca vazut de arbitrii in concursurile de zbor iar frumusetea este data de arbitrii competenti, in cadrul expozitiilor oficiale organizate atat in tara cat si in strainatate.


(stra-stra nepoata din “breaz pe vinat”)

Parearea mea este ca orice crescator de galateni tanar (incepator) sau mai vechi ramane mereu in urma , neducandu-se in cat mai multe crescatorii si sa vada toate tipurile de porumbei galateni cu calitati de zbor si joc cat si frumusete.


(prima generatie-perechea “de neuitat”)

Nu se invata decat vazand si punand in comparatie, ce ai tu ,cu realizarile sau nerealizarile celorlalti crescatori.

Cel mai importat este sa nu ne batem joc de aceasta frumoasa rasa, neglijand zborul si jocul.
Dar fiecare decide ce doreste sa creasca, fiindca viitorul va demonstra cine are porumbei galateni sau nu.


(generatia III barbat pe vinat breaz)

Cele mai frumoase zboruri, sunt cele in grupuri intre 3 zi 10 porumbei; obligatoriu cu perioade de disparitie sau la mare inaltime.


(generatia II din perechea cap vinat+bleo-Torino)

La concursurile de zbor, este obligatoriu ,pentru toti concurentii ,ca lansarea porumbeilor sa fie la aceeasi ora , in aceeasi zi si in aceleasi conditii atmosferice.


(generatia I perechea “de neuitat”)

Porumbeii sa zboare concentric deasupra porumbarului chiar daca din cauza rapitoarelor sau din alte motive(meteo) se deplaseaza mai mult de 45 grade sunt obligati sa apara tot sus la inaltime perpendicular pe locul lansarii.


(perechea lui “cap vinat” de la dl. Margineanu-facuta Torino)

Porumbeii veniti din lateral sa nu fie luati in considerare. Porumbeii sunt cu plecare iute la inaltime, iar altii mai lenti. Conteaza foarte mult cat de frumos zboara si cat de inteligenti sunt. Zborul de pui nu este foarte realist daca se zboara puii foarte tineri, nu reprezinta nimic; sunt ca niste copii care abia invata sa mearga.


(perechea lui “cap vinat” de la dl. Margineanu-facuta Torino)

Zborul de puiendrii este cat de cat mai realist in lunile septembrie, octombrie, combinand puiendrii din lunile de primavara cu cei mai tineri, nascuti in mijlocul verii. Motivul este ca unii sunt mai putin naparliti iar altii mai mult naparliti.

Cei mai buni porumbei sunt cei care zboara foarte bine de pui si pe deasupra, in al doilea an dupa ce au crescut cel putin o serie de pui; sunt la fel de buni.

Revin la frumusetea galateanului si asupra standardului la aceasta rasa. Toti crescatorii trebuie sa fie realisti si sa recunoasca ca aceasta rasa este cea mai grea de realizat deoarece trebuie imbinat frumosul cu calitatile de zbor si joc. Punand doi porumbei din aceasta rasa de galateni baltati indiferent de baltatura ?bineinteles aceeasi culoare? nu vor da niciodata doi pui indentici cu parintii. Vor da de la albi pana la cele mai stranii baltaturi.


(“cap vinat” de la dl. Margineanu)

Niciun crescator care creste rasa de galateni baltati in cadrul rasei, nedegenerati, nu poate sa se minta pe el sau pe altii ,spunand ca aceasta rasa da numai baltaturi uniforme(capace complet colorate, piepturi albe, cozi colorate).

Cand vorbim de standard trebuie sa recunoastem ca dorim, prin diferite combinatii a unor pasari cu baltatura uniforma si forma capului cat mai expresiva, ochi, gene si tinuta frumoasa, sa obtinem exemplare mai deosebite.

Frumusetea pleaca de la forma capului, culoarea ochilor si genelor cat mai albe, forma si lungimea ciocului, proportionalitatea cu capul, culoarea penajului,tinuta, ingrijire, baltatura uniforma..

Sa nu uitam ca toate aceasta descriere nu valoreaza nimic daca nu demonstram valoarea la zbor si joc a porumbeilor galateni pe care ii crestem.


(“cap vinat” de la dl. Margineanu)

Este o rasa de zbor si joc,pentru frumusete, sunt alte rase ?..

Mentionez ca am avut norocul de a cunoaste si invata multe secrete despre aceasta rasa, copil crescand in curte la D-nul Margineanu Vasile si cunoscand dupa aceea toti marii crescatori din toata tara.

Cand ne intalneam se discuta cum sa realizam exemplare cat mai fine in cadrul rasei si mai bune calitativ si cum se lucreaza porumbeii. Genealogic, pastram calitatile parintilor.

Inchei recomandand tuturor celor care doresc sa se apuce de aceasta rasa cat si celor care doresc porumbei galateni de zbor si joc, sa vada foarte multe crescatorii si sa introduca la ei in voliera numai porumbei cu calitati in cadrul rasei si vazuti la zbor si joc.

Pentru a sti ce trebuie sa faci cu fiecare exemplar adus in voliera, e bine sa vezi si linia lui genealogica (minim 2-3 generatii), este dupa parerea mea cea mai grea rasa de porumbei de zbor si joc romaneasca.

Multumesc celor ce au avut rabdare sa citeasca aceste randuri.

BUCURESTI, Noiembrie 2008 – TORINO

240 comentarii la “Porumbeii galateni vazuti de Torino in 2008, dupa o viata dedicata acestei rase”

  1. De cand astept ziua asta ! Felicitari , D-le Torino !!!!!

  2. Pozele astea de arhiva sunt de super efect si valoare…istorie.
    Dupa parerea mea de outsider, porumbeii din poze arata excelent, atat la postura corpului cat si la cap. Au niste capete superbe, delicate.

    Nu stiu, ce inseamna exact “ochii de broasca, capul coroiat” sau “privirea rece”? Imi cam inchipui probabil, pentru ca multi din galatenii pe care i-am vazut recent in poze parca nu mai au acea delicatete, parca au capul cioplit cu dalta. :) Mai exista si ca cei din pozele de la acest articol? Cel putin femela de la poza asta http://www.porumbei.ro/wp-content/fotografii/porumbei0012.jpg mi se pare de o frumusete absoluta!

    Sunt si cazatori sau nu?

  3. am shi eu o curiozitate:D…care e diferentza inte jucatori cazatori shi jucatori galatzeni???:D

  4. Felicitari, si sa speram ca acest articol este atit un inceput cit si o provocare pt cei care au ceva de spus (cu acoperire) despre rasele romanesti.
    Nea Torin este unul dintre cei de la care mai scoti cite un secret despre galateni, dar si cite o povestioara despre ce a fost odata.
    Deci asteptam si povestiri din intilnirile cu domnii Margineanu, Avramescu, P Tanase etc.
    Va uram sanatate si la mai multe articole!

  5. Pt Alex:
    Daca tu reusesti sa ii faci sa joace si kingii pot fi cazatori.
    Cazatori sunt toti porumbeii care prezinta un joc exagerat,pana la pamant.Cei care nu se mai pot opri din joc si de cele mai multe ori mor la contactul cu solul sau diverse alte obstacole sunt numiti cazatori.Repet,pot apartine oricarei rase.
    La fel jucatori sunt considerati si cei care dau o tumba si cei care fac siraguri de zeci de metri.

  6. cazatorii sunt tot porumbei jucatori, dar denumirea vine de la faptil ca joaca atat de mult incat cad si se ranesc, vecinul meu a avut unul care a plesnit

  7. Felicitari domnului Torino pentru aceste randuri interesante. Pot fi o mina de aur pentru orice incepator in tainele acestei rase.
    Va salut cu respect, domnule Presedinte si ne vedem la Craiova.

  8. Din punctul meu de vedere,articolul asta nu-l pot considera decat inceputul revenirii la normalitate in ceea ce-l priveste pe jucatorul galatean.Sper sa nu fie doar un gest izolat si sa fie urmat si de alte actiuni concrete care sa ajute la readucerea galateanului in mai mare masura la ceea ce l-a facut celebru.Eu imi permit sa recomand tuturor celor care sustin ca cresc aceasta rasa sa citeasca pe silabe ce scrie aici,sa se uite cu mare atentie la poze si apoi la ceea ce au prin cotetele personale si dupa aceea sa se intrebe ce rasa cresc.

  9. salut.dl torino scriu acest mesaj inainte de a citi articolul,doar vazand pozele sunt deja pentru mine un raspuns la mai multe intrebari.felicitari pt articol!!

  10. Buna!
    Cam asta ar trebui spus despre acesti porumbei si cam asta se vorbeste intre crescatorii care ii cresc din pura pasiune si pentru ceea ce trebuie sa fie acest porumbel,sa zboare la mare inaltime, citeva ore si sa joace in snururi- mai scurte sau mai lungi.Acesta ar fi idealul, bineinteles ca exista si porumbei care au in mai mica masura aceste calitati.
    In luna februarie 2008, am avut ocazia sa-l cunosc pe unul dintre marii crescatori ai acestei rase, Dl. Cristescu Petre.Dupa introducerile de rigoare, am vazut porumbeii dinsului, apoi am mers sus, la apartamentul lui si am discutat putin despre aceasta rasa. Am avut curiozitatea sa-l intreb, daca porumbeii acestia “galateni” jucau si mai ales cum jucau, in anii’70- ’80. Raspunsul a fost cam asa: “mai baiatule, porumbeii astia jucau cit un stilp de telegraf, intr-un tempo f. rapid si zburau in medie 3-4 ore”.Cei care au fost de fata, la dinsul in apartament, pot confirma acest lucru.Mai mult, am intrebat daca are poze cu porumbeii din acei ani. a spus:” stai asa, am poza cu porumbita pe care i-am dat-o lui ‘nea Vasile (Margineanu)”. A iesit din camera si s-a intors, in scurt timp cu o fotografie in care era o porumbita baltata pe vinat, reprezentativa.A mai adaugat ca atunci cind a cerut porumbita inapoi, nea Vasile, i-a dat poza respectiva….porumbita murise…

  11. Un articol interesant! Pozele d-nului Torino sunt o buna exemplificarea descrierii facute galatenilor de Feliciu Bonatiu iar intreg articolul face o buna promovare a ceea ce eu as numi linia veche de galateni.

  12. din pacate nu stiu cate crescatorii mai detin astfel de porumbeii, sa zboare la inaltime si sa JOACE, pentru marea majoritate conteaza zborul si frumusetea.

  13. Pentru comentariul #14, daca intr-adevar sunteti din Galati, comentariul dvs. reuseste sa ma ingrijoreze…

    Domnul Torino, articolul este extraordinar, va intreb pe dvs. ca specialist, ce sanse sunt sa revenim la vechea linie? Mai sunt sperante? Si ma refer la materialul pe care-l aveti la dispozitie, incluzand si crescatorii din jurul dvs.

    Si daca sunt sanse, dumneavoastra cum ati proceda?

  14. un columbofili in varsta si foarte experimentat pe categoria ornament mi-a dat un sfat cu privire la aceasta rasa:” sa te fereasca Dumnezeu sa intrii in discutie cu un crescator de porumbei galateni…!”
    inevitabil va veti contrazice intr-un dialog purtat cu un asemenea crescator pe tema gen: galatean berbecat, cap mare, rodund, cioc scurt , cioc lung, jucatori, de durata , de innaltime, de joc, de zbor, cazatori…..cate si mai cate (sa nu mai vb. de culori)

    aici site-ul domnului piussi vittorio

    http://www.freewebs.com/galatenitorino/

    iar aici un columbofil din vechea garda

    http://stelianjean.sunphoto.ro/

  15. Felicitari domnule Vittorio pentru articol……acum iar imi dau seama ce vedeam si la dumneavoastra .”sunt obligati sa apara tot sus la inaltime perpendicular pe locul lansarii” chiar asa fac si cei pe care ii am de la dumneavoastra…si imi place ca azi(au zburat de la 10:30 pana la 13:15)….si o femela am invatat-o de o saptamana si ceilalti de 2-3 saptamani….. si imi mai spuneati ca “nu se da drumul dupa-amiaza”…..era sa o patesc acum 2 zile ca ia speriat uliul si credeam ca nu mai coboara ca se intunecase……… si ii mai multumesc si domnului Nicu Gheorghe…pt galatenii de la el… http://sergiu91.sunphoto.ro/galateni

  16. Pt Sergiu:
    Ce fel de joc au pt ca par a fi doua tipuri in pozele din albumul tau?Prezinta acelasi tip de joc?

  17. domnu Torino…buna intentia dumneavoastra in legatura cu galatenii…numai ca nu stiu daca sunteti cel mai in masura sa zica asa ceva.
    Dumneavoastra aveti porumbeii galateni ,dar numai de zbor. Tin minte ca v-am vizitat acum cateva luni si chiar imi explicati selectia pe care o faceti la porumbeii…dupa geana,dupa cap,cioc…etc
    Imi mai spuneati ca mai iese cate un galatean care mai face cate o tumba si pe care il eliminati repede din crescatorie.
    Dumneavoastra aveti exact acea linie de porumbei berbecati despre care spuneati in articol…care sunt TOTAL straini jocului.
    Fara suparare,pot spune ca dumneavoastra sunteti unul din cei multi care ati distrus treptat aceasta rasa prin selectiile nepotrivite pe care le-ati facut ,dorind sa atingeti performante de zbor de ani lumina,neglijand calitatile de joc ale galatenilor.Daca facem o comparatie intre galatenii dumneavoastra si cei ai Domnului Giurgiu Ciprian…..ne da cu virgula.Adevaratii galateni nu stau toata ziua prin expozitii.Adevaratii galateni sunt cei care sunt crescuti cu drag,bucurandu-ne de calitatile lor de joc si zbor.Un iubitor adevarat de galateni daca ar fi pus sa aleaga intre porumbeii dumneavoastra care zboara 6 ore si nu joaca deloc si alti galateni cu o durata de zbor de 2 ore cu un joc bun…cred ca nici nu ar mai sta pe ganduri.Asa ca ar fi mai bine sa pretuim aceasta rasa pentru calitatile ei ….si sa nu mai ii selectam pentru zborul lor.Sa nu ne batem joc de munca inaintasilor nostri.Sunt atatea rase de zburatori care pot face performante.Numai bine

  18. Buna domnilor

    Am avut satisfactia sa o traesc si pe asta vizionind pozele din acest articol am constatat ca porumbei pa carei ii detin mai sint considerati Gucatori de Galati si de d-l Torino care are o asa faimoasa experienta in cresterea Galatenilor

    D-le Piussi Vittorio (Torino) am o asa marebucurie cu ocazia citiri acestui articol si miati facut o satisfactie citind prezentarea Jucatorului de Galati dar mai mult ca atit prezentind adevaratele valori reprezentative pt aceast faimosa rasa pe care daca nu il semnati credeam ca e un aricol de acuma 25 – 30 ani cind lumea nu se rusina sa prezinte pasari cu acest aspect dar la incheiere obsevind ca este de actualitate.

    Personal mam indragistit de aceasta rasa cu circa 10- 12 ani dupa domnia ta d-le Torina si am continuat sa ma incapatinez sa nu ma las dus de valul modei continuid sa fac selectia dupa aceleas criteri pe care leam invatat ca incepator in cresterea crasei.

    Chiar daca voi provoca pe cineva dar pt mine personal inca corespunde standardul din cartea D-lui Stefan Peterfi si cea din Cartea d-lui Feliciu Bonati de oarece porumbei mei inca se regasesc in acele stendarde.

    Eu am din pacate nu am poze de prin acele vremuri si fara dovezi uneori aveam presimtirea ca parteneri nu pot crede ce povesteam eu de Jucatorul de Galati si aptitudinile lui de zbor si joc

    Multumesc D-le Piussi Vittorio (Torino) pt initiativa domniei tale de a sparge gheata si a vorbi despre adevaratele valori a Galatenilor si sper ca in vitor sa va ia exemplu si alti pt ca generatia tinara sa cunoasca adevarul si ca exemplarele selectate excesiv si prezentate in expozitie sint doar o copie falsa si fara valori sportive atit ca aspect chit si ca zbor si joc.

    Din nefericire ce mai mare parte din cei care tineri crescatori a rasei Jucator de Galati nu au avit sansa sa vada advarati Galateni ci decit papusari crescuti pt exp. si pt piata si asta reiese sin dialogurile purtate si din promovarea pe care o fac la porumbei dine voliera personala.

    Cu multa stima si respect Alex. Bude

  19. Buna

    D-le Nicusor poate ca dupa citirea articolului o sa va convingeti de lucrurile care pareau de ne crezut.

    Cu stima Alex. Bude

  20. ptr cuceritorul XXX, pct.19: Tocmai asta creste valoarea acestui articol, faptul ca vine de la unul din exponentii marcanti ai curentului “zburatorilor” de Galati !!! Nu e nimic de blamat, dimpotriva e de admirat ! E o dovada extraordinara de caracter, zic eu, sa publici un astfel de articol, cand lumea te cunoaste cine esti si ce cresti. Cred ca si cei de la clubul Dacia au ramas la fel de perplecsi ca si noi astialalti ! Nu stiu care sunt resorturile acestui demers, sunt de-abia la faza cand imi trece uluirea si incerc sa gasesc un punct -doua de sprijin , sa-mi dau seama ce se intampla.

  21. Poate si discutiile, chiar incinse si contradictorii din ultimi ani, chiar si aici pe site, in jurul rasei, poate o revelatie, poate… In orice caz, daca articolul era semnat de altul si nu de Dl. Torino, topicul sarea in aer instantaneu !!!

  22. domnu’ tanase valentin…..din 9 galateni pe vanat doar 7 ii am invatati….si am si care iam invatat recent….si doar 4 se inalta….si din aia 4 am o femela care pana acum face 3 tumbe…dar la domnul Vittorio facea 4-5….si mai am un pui care pana acum face “coada”(tot din aia 4)……eu unul sunt foarte multumit de ei…….chiar daca spun unii “ce ciocuri lungi au”….cand se uita dupa ei pe sus nu mai zic numic…=)))

  23. domnule Alexandru Bude….mie imi spunea domnul Vittorio “sa bag un galatean cu pieptul alb cu unul cu pieptul albastru”……..sau “unul cu ciocul lung cu unul cu ciocul scurt”……….si asa am sa fac…deci nu toti “tinerii”,……..ii i-au din expozitii……..

  24. Pentru domnul cuceritor:
    Ma simt obligat si in masura sa-i iau apararea d-lui Torino.
    Referitor la afirmatiile pe care le faceti, dl Torino este cel mai in masura sa vorbeasca despre aceasta rasa. Nu numai ca o creste de o viata, dar si a trait si a fost aproape de marii si regretatii crescatori de porumbei galateni.
    Cel care a facut comentariul nr 17 este un pusti din Vaslui care are porumbei de la dl Torino si este foarte multumit de jocul acestora.
    Galatenii berbecati existau si acum 50 de ani. Referirea din articol se face la cei exagerati cu capul cat al voiajorului german de expozitie. Pasarile d-lui Torino au fost lucrate cu cap, ajungand la niste linii placute ochiului, nepierzand din vedere zborul si jocul. Daca o rasa nu evolueaza, inseamna ca nu s-a facut nimic pentru acea rasa. De acum 30 de ani de cand sunt facute pozele, rasa a evoluat.
    Nu uitati ca d-l Torino cand a revenit in tara, dupa o indelungata absenta a cautat sa adune pasarile dumnealui, tocmai pentru a pastra linia pura pe care o cunostea dansul.
    Cel mai important scop al expozitiilor este sa promoveze rasele. Daca nu am aduce galateni in expozitii, toti incepatorii ar tinde spre rasele de ornament sau voiajori. Oricum, prin ultimele expozitii, d-l Torino a prezentat exemplare reprezentative pentru rasa cu fisa de zbor atasata la boxa.
    In incheiere vreau sa reamintesc ca acesta este un articol care trateaza istoria acestei rase si frumusetea ei, nu motiv de contraziceri intre crescatori.

  25. “Daca o rasa nu evolueaza, inseamna ca nu s-a facut nimic pentru acea rasa. De acum 30 de ani de cand sunt facute pozele, rasa a evoluat.”
    Dupa umila mea parere, a evolua inseamna a trece, dupa mai multe transformari, intr-o etapa superioara. Privind din punct de vedere unitar calitatile galatenilor: joc (pentru ca de la aceasta calitate le vine numele), zbor (pentru ca fara zbor nu ai joc) si frumusete, cum credeti ca a evoluat aceasta rasa in ultimii 30 de ani? Este o intrebare pentru toti cititorii acestui topic.

    Cu stima

  26. preluat din lucrarea ”porumbeii de agrement si sport din romania” —cea mai verosimila lucrare la ora actuala despre rasele romanesti:

    ”GALATENII”—- incadrati in ”porumbei jucatori(de zbor si joc) -porumbei cu coada lata si ciocul mijlociu.
    alte denumiri: roller romanesc, galatean, rotitor dunarean.

    origine: format prin incrucisarea porumbeilor rolleri din imprejurimile localitatilor galati si braila cu roller oriental de smirna.

    specificul rasei: zbor la mare innaltime , la ”licarire”, sau la ”disparitie”, de lunga durata. joc deosebit de lung intre 20-50 m.

    galatean berbecat:-capul acvilin coraiat, berbecat. -ciocul si fruntea formeaza o linie curba .

    galatean tras la cap:-ciocul si fruntea formeaza o linie dreapta, o linie trasa .

    galatean cap patrat frunte innalta: – linie veche a porumbeilor galateni; fruntea in prelungire cu ciocul formeaza o linie intrerupta.
    -capul :mare cu fruntea lata , crestetul bombat, ceafa arcuita, NEMOTAT SAU CU MOT
    -ochii: albi, eventual galbeni cu gene duble sau triple, albe sau albe galbui.
    -ciocul: este gros la baza, alb sidefat, cu umflaturile nazale fine, netede, pudrate alb.
    -aripile: netrenate sau usor trenate
    -coada:lunga , lata si plata , cu 12-16 rectrice.
    -picioarele: mijlocii, puternice, neincaltate.
    -penajul:des, scurt, strans , lipit de corp.
    -corpul: puternic , viguros, robust cu pieptul larg, bombat, scos, in afara , spinarea larga, dreapta inclinata, usor spre coada,
    -culori:vinetiu, neagra, galbena , rosie , argintie, alba .
    -desen:unicolori, baltati simetric, unicolori dungati, baltati asimetric , capaciti pe negru.

    mai multe detalii pe http://www.pigeons-romania.ro/index.php?action=rase

    la capitolul jucatori de galati in aceasta lucrare sunt expuse 12 poze cu cele mai reusite exemplare din aceasta rasa dar nici un porumbel nu se aseamana intre ei. intre berbecat si cel cu cioc scurt si cap fin este o discrepanta ca de la cer la pamant …..sa nu mai zic de cel cu mot.

    ca rase se aseamana foarte mult cu jucatorul de braila.

    alte detalii despre aceasta rasa: G=325+ -25 gr Lt=33 +-2 cm Lc=13+-1mm A=65+-2cm Pt=25+-1cm Lcz+12+-1cm Lp+8,0+-0,5cm

  27. Referitor la Rollerii de Smirna, care nu se mai gasesc in Smirna (Izmir) ci mai degraba pe teritoriul fostei Yugoslavii, un crescator al lor, de profesie doctor, spunea ca selectia lor a fost indreptata catre obtinerea de rolleri cu joc morisca, si snururi cat mai lungi, indepartandu-se de la reproductie cei care perezentau si celelalte forme de joc ale Rollerului Oriental. Poate ca sunt romani care au vizitat situl cu pricina si imi pot da dreptate. Si in acelasi timp, tragea un semnal de alarma, spunand ca s-au imputinat crescatorii care detin aceasta rasa, crescand gradul de consangvinizare…

    Din pacate, acel sit nu mai este online, o sa incerc sa-l gasesc in vreo arhiva veche sau in cache-ul Google.

    Si vin iarasi cu o intrebare: Se poate oare imbunatati actualul Roller de Galati prin infuzii controlate de Roller de Smirna? Tinand cont de faptul ca de-a lungul timpului au fost folosite tot felul de rase care au avut mai putin sau de loc de a face cu jocul si ca, actualmente, ne departam tot mai mult de originile Rollerului de Galati…

    ————-
    Cat despre articolul d-lui Torino, apreciez valoarea deosebita si ceea ce lasa sa se intrevada pentru viitor. Inca o data, va multumesc domnule Torino.

  28. “Pasarile d-lui Torino au fost lucrate cu cap, ajungand la niste linii placute ochiului, nepierzand din vedere zborul si jocul. Daca o rasa nu evolueaza, inseamna ca nu s-a facut nimic pentru acea rasa. De acum 30 de ani de cand sunt facute pozele, rasa a evoluat.”

    cand afirmati asta domnule barboianu cred ca ar trebui sa stiti ce spuneti
    Nu stiu daca ati vazut vreodata pasarile domnului Torino de aproape,dar va marturisesc,asa cum am facut-o si mai sus ca sunt pasari lucrate special pe calitatile de zbor…..asa ca nu stiu cat bine a dus acestei rase.Ca sa fiu mai explicit ….am ajuns la domnu torino dorind sa achizitionez cateva perechi de galateni ,stii ca are porumbeii cu bune calitati de zbor .Eu aveam in acea vreme 4 perechi de galateni cu bune calitati de joc,3 din ei fiind cazatori ,si am dorit sa iau catziva de zbor pentru ai combina si a obtine pui cu calitati bune de joc si zbor.Domnu Torino mi-a povesti multe din cunostintele dumnealui cu privire la galateni,dar performantele se datorau doar pe zbor.Dumnealui inlatura toti porumbeii care mai dateau semne de joc,deoarece ,se stie acestia trag cardul de porumbei in jos.Nu vreau prin aceste mesaje sa ii contest
    cunostintele domnului torino despre galateni,numai ca nu sta treaba chiar asa in legatura cu dansul.In special toti cei din clubul Dacia ,sunt pe aceeasi unda .Haideti sa lasam galatenii asa cum sunt ei ,sa incercam poate sa aducem imbunatatiri rasei ,atat in privinta jocului cat si a zborului,si sa o lasam mai moale cu calitatile exterioare.Si ca un paradox…de foarte multe ori,din potumbeii urati ies niste porumbei cu un joc deosebit.Numai bine

  29. de ce nu spune nici un brailean care creste vechile rase de porumbei de braila nimic? cred ca ar fi mai multe de povestit decat cei de Galati, oare nu cunoaste nimemi jucatotii pe negru,pe galben , pe rosu de braila? chiar si ciocosii pe vanat de braila, am deschis ochii in porumbei cu aceste pasari, am plecat din Braila de 15 ani, dar tot imi aduc aminte si acum cum se uita tot blocul la zborul porumbeilor mei si la faptul ca jucat de cadeau printre copaci.

  30. Nu am vrut sa intervin dar vad ca incetul cu incetul vreti sa murdariti si numele acestui om de mare valoare . nu mai spune dl.cuceritorul xxx ca dnul TORINO vrea numai zbor ia te rog legatura cu domnia sa si vezi ce pasari prefera ieu personal am luat porumbei de la TORINO si ca sa vezi joaca de mama focului si zboara foarte bine. va rog limitativa la ce sa prezentat la inceput adica la poze. Multumesc si multa sanatate la toata lumea columbofila.
    .

  31. D-l Talpas Florin, personal nu vad ce vedeti dvs. cu exceptia poate a unui comentariu, toata lumea s-a bucurat de acel articol. Asa ca si eu va rog sa vedeti in ansamblu macar.

    Si mai cred ca d-l Torino are capacitatea sa se apere elegant, mult mai bine decat oricare altcineva. De fapt, nici nu vad de ce trebuie sa se apere, mai degraba, sa ne mai spuna cate ceva din activitatea dumnealui, obiectivele dumnealui, etc.

  32. Daca sunt unele persoane care vor sa “inflameze” acest articol, eu cred ca ii putem ignora. Mai ales ca nu isi dau numele. Cred ca se poate discuta in continuare pe subiect.

  33. Domnule Dinu va referiti cumva la mascati sau strict la galateni?Daca va referiti la mascati acestia sunt practic zero in ce priveste performantele.Mascati oricum nu prezentau un joc foarte puternic.
    Despre galateni nu sunt in masura sa va dau informatii despre stadiul in care sunt dar in Braila se gasesc multi crescatori care ii tin pt joc fara sa conteze prea mult aspectul.

  34. Buna

    Se pare ca indiferent de subiect tt timpul vor exista personaje din ambele categori pro. si contra cu si fara dovezi in cunostinta de cauza din experienta proprie si dupa urege cu experiente acumulate din povastile altora.

    Stimate D-le IONUT BARBOIANU citat “Galatenii berbecati existau si acum 50 de ani.”cu tot respectul dar cind faceti astfel de afirmati in ce categorie va incadrati ati crescut domnia ta acu 50 de ani Berbecati si daca da unde iati tinut in 25 ani in seif ca acu 25 ani erau doar in formare si pacat pt. cei care ii indreagesc ca sau chinuit cu tot felu de infuzi pt a creia ce domnia ta obtinusei cu 25 de ani mai devreme.

    Dar plecind de la ideia ca domnia ta ai dreptate in ca priveste existenta Berbecatilor acu 50 de ani as avea o intrebare pt ce d-l Peterfi Stefan in cartea domniei sale scria in 1963 deci acu 45 ani enumera toate varietatile posibile din care o mare parte sint ignorate azi daca nu chiar sint negate si uita sa pomeneasca nu un cuvint despre Berbecati care azu sint asa populari o fi avut domnia lui Peterfi ceva cu berbecati ai domnia ta d-le IONUT BARBOIANU ceva informati secrete si il banui pe D-l Peterfi Stefan.
    Si mai un argument in 1985 intervine D-l Feliciu Bonatiu in cartea domniei lui Rasele de Porumbei din Rominia preluind in principiu acelas Standard din 1963 scris de D-l Peterfi adaugundui doar varianta Berbecat si fara sal critice pe d-l Peterfi ca ar fi omiso in urma cu 23 ani

    Personal cresc Galateni de aproape 40 de ani iar berbecati in ani 80 au inceput sa devina o prezenta tot mai des intilnita in cadrul exp. o fi toate aceste doar pure coincidente stimate d-le IONUT BARBOIANU.
    Eu nu cred in asfel de comploturi si nici in astfel de coincidente si de aia vas sfatui inainte de a face astfel de afirmati sa mai cititi o carte doua pt a nu ridsca sa sustineti aberati colectionate din povesti made piata.

  35. Buna din nou

    D-le Bogdan se observa de la posta ca sinteti putin intragostit de aceasta carte ?Porumbeii de Agrement si Sport din Romania? asta se poate vedea deoarece o ridicati la un asfel de calificativ citat: “?cea mai verosimila lucrare la ora actuala despre rasele romanesti:” si nu pot decit sa fiu de acord cu domnia ta in ce priveste forma de prezentare cu o multime de ilustrate factor care poate fi decisiv pt o parte dei cititori pt a intelege mai bine Standardul.

    Dar de la acest aspect pozitiv si pina la a o numi cea mai Verosibila e o cale lunga si greu de argumentat mai ales cind prezinta o parera personala sau a unui grup restrins sub forma de argumente fondate sau ciar adevar absolut si pt asta o sa va dau explu din materialul citat de domnia ta D-le Bogdan

    D-l Stefan Peterfi este primul sritor care a cules informati despre rasele rominesti punindule pe suport de hirtie in forma de carte si sete primul material documentar privind istoria porumbeilor autoctoni despre originea lor si eventualul material folosit pt formarea lor la rasele la care sa putut obtine informati cit de chit credibile.

    Iar D-l Stefan Peterfi a cules toate aceste informati inainta de 1963 de oarece in 63 sa publicat cartea dupa sumare tuturor informatilor in ce priveste Jucatorul de Galati nu isi permite sa creie in ce priveste originea si materialul de provenienta decit avag din lipsa de informati precise si am sa il citez

    “Porumbei jucatori de Galati numiti si Rolleri Rominesti ,Galateni si Rotitori Dunareni. Sint originali din Galati dar raspinditi in toata tara. Unele varietati concureaza cu tiplerii in privinta duratei zborului, altele ii intrec cu jocul lor de moriscscar chiar si pe Rolleri Oriental i. Dupa informatiile culese de la crescatori batrini ,aceasta rasa este crescuta de multa vreme in Galati si imprejurimi;Bunici si chiar strabunici lor s-au delectat in trecut cu cu zborul acestor porumbei “inchei citatul.

    Acuma sa judece fiecare carte d-lui Peterfi Stefan este primul material istoric cu descrierea a rase Galatenilor iar din matrialele culese nu ii ofera certitudinea de a descrie mai exat formare rasei iar de a lungul timpului dispar pe rind crescatori cei interviuati de catre D-l Peterfi deci sansele de lamuriirea lucrurilor se diminuiaza disparind chiar raminind singura sursa demna de pus in calcul materialui colectionat de catre D -l Peterfi Stefan find datat cel mai aproape de sursa.

    Prin urmare un anumit domna se foloseste de materialele istorice deci dupa 40 de ani si sustin o aberatie ca ei detin adevarul absolut stu eu poate facind un calatorie in timp in trecutul istoriei jucatorului de Galati pt a lamuri o dilema perduta in veacuri si anume materialui genelogic folosit in selectia acestei rase si asta de oarece inaintasi si stramosi batrinilor care iau predat informatile d-lui Peterfi Stefan au omis la le tranzmita acest amanunt citat

    ” origine: format prin incrucisarea porumbeilor rolleri din imprejurimile localitatilor galati si braila cu roller oriental de smirna.”

    Deci stimati columbofili ce parere aveti chit de credibila poate fi aceasta parere personala a autorului prezentata care poate fi reala dar dar ca si o supozitie fara nici un argument si care este prezentat gresit ca o certitudine reala si unitara crezind ca lumea columbofila incepe de la aceasta carte si tot ce am invatat ci citit de la inaintasi nosti ar fi = 0

    Acuma la incheiere va ofer libertate de a va bucura de aceasta carte prezentata de catre D-l Bogdan si sa acceptati sau nu sa fiti imbatati cu apa clocita prezentata ca e sampaniesi sa decideti daca este “cea mai verosimila lucrare la ora actuala despre rasele romanesti”.

    Cu stima si respec Alex. Bude

  36. Pentru domnul cuceritorul xxx. Poate ca ar trebui totusi sa va puneti numele dumneavoastra real , nu sa va ascundeti dupa un nume de scena . Ar trebui sa aveti curajul sau macar demnitatea sa faceti acest lucru . Apropo detin foarte multi porumbei de la domnu Piussi Viitorio (Torino). Nu stiu ce porumbei ati vazut dumneavoastra la domnul torino, adica nu stiu despre ce berbecatii vorbiti dumneavoastra . Dar daca dumneavoastra la porumbeii trasi le spuneti berbecati atunci ma indoiesc de calitatile dumneavoastra de cunoscator in aceasta rasa adica (ce inseamna un cap de galatean berbecat) , sau nu ati vazut adevaratii berbecati care se gasesc prin zona constantei si chiar in galati. Despre acei porumbei este vorba asa zisi porumbei galateni care ,de fapt sunt niste corcituri , sunt galateni lucrati cu foarte multe alte rase pentru a li se da acea forma a capului (cu ochi de broasca si capul coroiat) .Cat despre porumbeii domnului Torino vreau sa va anunt ca sunt niste porumbei deosebiti cu calitati de zbor si care au si joc . Si despre galateanul ala care face o tumba si il elimini din crescatorie va contrazic. Am avut aceleasi discutii cu domnul torino si mie mi-a spus cu totul altceva. Aici esti un mincinos (rusinica) , cred ca esti pus pe fapte rele si pe cuvinte jignitoare. Sa iti fie rusine inca o data (rusinica) . Acest om vrea sa faca bine si sa prezinte adevarul despre aceasta rasa de porumbei dar se mai gaseste si cate un bagator in seama care nu are de lucru , nu are nici macar bunul simt si demnitatea sa isi dea numele real . Mi se face lehamite de cei ca tine care stiu numai sa puna bete in roate nu sa faca ceva constructiv daca ar putea numai sa strice.Si acestea fiind spuse multa sanatate domnule Torino si sa va dea Dumnezeu multi ani inainte ca mai aveti inca mult de lucru la aceasta rasa

  37. Pentru domnul Talpes Florin….Spuneti-mi si mie cand ati luat jucatori galateni de la domnul Torino care joaca de mama focului…sa fim seriosi….eu nu ma bagam in discutie fara sa am argumente.Inca o data,nu vreau sa contest performantele domnului Torino in materie de columbofilie,numai ca am precizat ca nu e cel mai in masura sa vorbeasca despre intretinerea jocului la galateni,stiind care este menirea dansului.Observand mai multe etape din cadrul DACIA,putem constata ca jocului porumbeilor domnului Torino este aproape de 0.Comparand,spre exemplu cu o etapa a zburatorilor codalbi,care ,in momentul actual sunt mai mult destinati ornamentului decat agrementului fata de galatenii,ar trebui sa ne dea de gandit.In cartile despre care amintea domnul Bude erau descrisi galatenii ca niste pasari cu reale calitati,ei fiind,poate,cea mai reprezentativa rasa din Romania,nestiind ca se va ajunge dupa ani si ani sa se vorbeasca de caracterele fiziologice ale galateanului,ignorandu-se practic abilitatile lor de joc.Rar mai auzi in zilele noastre un crescator care se poate lauda cu jocul galatenilor lui.Tin minte cum ne strangeam si ne uitam la galatenii unui domn,care nu aveau o durata asa mare de zbor(cam o jumatate de ora),dar care ne aduceau o mare bucurie in suflet,vazandu-i cum jucau.Acel domn era un crescator simplu,care tinea porumbeii doar pentru dumnealui.Acei porumbei erau liberi si iarna,si nu l-am auzit niciodata de cine stie ce selectie pe care o facea,lasa natura sa isi urmeze cursul.Acum,cresterea galatenilor,mai ales in zona urbana,a devenit mai mult o afacere.Incerc sa ma gandesc,si pe aceasta cale vreau sa va adresez o intrebare,si sa spuneti fiecare cam cum credeti ca va fi un porumbel galatean peste 20 de ani…ce va ramane din porumbeii descrisi in cartea domnului Leonte…ce vor spune urmasii nostri cand vor vede o carte despre porumbeii galateni de acum 40-50 de ani.Au fost distruse treptat rase precum Jucatorul de Ardeal,de Calarasi,de Botosani etc…care au devenit treptat manechini prin diferite prezentari de moda…si facem eforturi mari ca sa distrugem aceasta rasa “galateni”.Probabil din aceste mesaje contradictorii ar trebui sa invatam ceva,si sa incercam,cat putem sa salvam aceasta rasa,cu care ne mandream pana acum ceva timp.
    In incheiere domnule Talpes,as fi foarte bucuros sa stiu ca ati luat porumbei de la DL Torino care joaca de mama focului si au un zbor foarte bun,numai ca ma indoiesc.Toate bune

  38. D-nule cuceritorul xxx anul acesta am luat de la domnul Torino vreo 6 buc si sint foarte multumit de ce am primit .Dinsul este un om de mare caracter si sigur nu doreste polemici cu necunoscutii. Din pacate Jucatorul de Ardeal bimotat daca la el va referiti nu au devenit momentan manechini ; chiar va rog dativa numele adevarat si va astept la mine in vizita la BISTRITA si constatati pe viu daca este asa cum spuneti dv. sincer nu-mi arde de polemici dar trebuia sa va raspund. Cu respect

  39. In scurt timp vom face un club al crescatorilor de juc ardeleni cu Dublumot care va fi afiliat la U.G.C.P.P.A.M.R nu de alta dar unguri am inteles ca in revitele lor de specialitate incep si ei sa-si dea cu parerea cum si ce .dar sa nu uite ca aceasta rasa a fost si este a noastra . mai multe nu spun ptr ca si asa stiti cum sint romani numai comentari fapte 0. va multumesc

  40. Inca din preambulul acestui articol suntem avertizati ca e vorba despre o rasa “controversata”.Bun,pana aici nimic iesit din comun,controversele nu sunt neaparat un lucru rau,ba de cele mai multe ori pot fi chiar un “rau necesar”.Si chiar daca istoricul rasei este unul controversat,precum si diversele etape parcurse de rasa galatenilor,mai putin punem in discutie chestiunile astea acum.Ne intereseaza la momentul asta sa intelegem de ce e privita rasa asta ca o “ciuma” in cadrul altor rase,dand nastere atator discutii contradictorii,desi pe fond este cunoscuta si recunoscuta drept cea mai valoroasa rasa romaneasca de porumbei.
    Jucatorul de Galati,ca si rasa,e descris destul de complet,ca si aspect si caracteristici definitorii,in cartea despre porumbei a profesorului Peterffi si nu cred c-ar putea cineva sa nege la modul argumentat ca n-ar fi asa.Mai avem descrierile “standardelor” facute de d-l Bonatiu si nu in ultimul rand monografia d-lui Leonte despre aceasta rasa.Toate lucrarile astea il pot lamuri in mare masura si pe unul care n-a crescut in viata lui acesti porumbei despre cum arata si care poate fi prestatia unor astfel de porumbei.Cu toate astea,avem de-a face in realitate cu un sir continuu de controverse in ultimii ani legate de rasa galatenilor,controverse care au la baza un cuvant magic:EVOLUTIE.Iar termenul asta e folosit justificativ de toti cei care vor sa ne explice de ce porumbeii pe care-i detin nu se mai regasesc in descrierile cartilor amintite mai inainte,dar pe care toti continua sa-i denumeasca cu termenul oarecum neutru de “galatean”.Denumirea clasica si corecta a rasei,respectiv JUCATORUL de Galati a devenit dintr-o data un termen tabu pentru unii,evitand sa-l foloseasca cu orice prilej.Si-as vrea sa subliniez ca termenul de “galatean” asa cum incearca unii sa-l foloseasca nu poate avea aceeasi semnificatie ca si cuvantul “orbetean” ori “ciungan”,de exemplu.
    Acum,legat de termenul de “evolutie” in cadrul unei rase,cred c-ar trebui sa acceptam ca el nu poate defini decat perfectionarea calitatilor unei rase in ansamblul lor si fara alterarea caracteristicilor definitorii care dau specificitatea rasei respective.Dincolo de anumite limite putem vorbi nu de evolutia rasei respective prin perfectionarea caracteristicilor ei ci de transformarea ei in cu totul altceva.Ori,tocmai din acest motiv am ajuns astazi sa vorbim de linii “vechi” si linii “noi” cand de fapt aceste linii “noi” nu mai au insumate caracteristicile de baza ale rasei.Vorbim azi de “berbecati” sau “coroiati” in conditiile in care termenii astia ar trebui sa defineasca,prin sugestie,o anumita conformatie a capului si nu ca porumbeii ar trebui sa aiba capetele intocmai ca ale acvilei ori bebecului.Constatam schimbarile morfologice ale baltatilor pe vanat,vedem ca si-au schimbat si maniera de zbor si ca nu mai joaca decat accidental si pentru ca nu-i mai putem defini ca si rasa drept jucatori de Galati,le spunem mai simplu “galateni”?! Asta sa fie “evolutia” in cadrul rasei pe care ne-o sugereaza unii?! Dupa ce zeci sau sute de ani creatorii si crescatorii rasei au perfectionat pana la detaliu caracteristicile rasei,mentinandu-le intacte in privinta acelora de baza,constatam ca in ultimii 20-30 de ani lucrurile au cam luat-o razna si pot fi catalogate oricum nicidecum drept o “evolutie” in sensul corect al cuvantului.E ridicol sa te gandesti ca porumbeii lui Margineanu de-acum 30 de ani s-au putut trasforma subit in “berbecatii” sau “vulturii” de azi insa,precum se vede mai sunt unii care vad abia acum cum arata adevaratele exponate ale rasei.Jucatorilor de Galati din anii ’60-’70 nu prea mai aveai ce le reprosa din punct de vedere al calitatilor de zbor si joc.Rasa asta s-a cladit pe pasiunea si priceperea unor oameni,mai scoliti sau mai putin scoliti,cum au fost Ghita Rosu,Stefan Savescu,Nicu Mironescu sau Vasile Margineanu,ca sa dau numai cateva repere.Peste inca 30-40 de ani,paternitatea viitoarei rase,asa cum o arata ea,pe umerii cui o punem?!
    Pentru cateva momente de reflectie o sa va dau un citat din cartea d-lui Leonte cu referire la afirmatiile lui Vasile Margineanu,cuprinse in aceasta carte:”Nu vreau sa ma erijez in cel mai mare crescator al acestei rase.Pasiunea de a creste acesti porumbei este flacara vie a celor ce iubesc cu adevarat acesti porumbei,traind alaturi de ei,observandu-i continuu,cautand explicatii atat ale aesecului cat si ale succesului.Dar mai ales echilibrul si continuitatea.Vechii crescatori pastrau maturitatea unei comportari serioase,prin cuvantul dat.Discutiile la care asistam cand eram copil,erau purtate serios si pline de respect.Poate ca si aceasta este cauza,ca la acea vreme existau elemente de valoare ca zbor si invartitura.Alergarea dupa succese rasunatoare peste noapte,trecand de la o rasa la alta,schimband subit cresterea unei rase cu alta,incercand schimbarea caracteristicilor de baza ale rasei,dintr-o anume dorinta,sustinand teorii de dragul teoriei,face sa ma ingrijoreze astazi propasirea rasei.Teorii legate de modificarea caracterelor morfobiologice privind osatura sau uniformizarea repartizarii culorii pe penaj,duc la diminuarea caracteristicilor de baza ale rasei,adica zborul si invartitura.Asa cum eu am crescut,respectand pe mai marii crescatori la Galati,am incercat la randul meu sa cresc langa mine,pe indragostitii de aceasta rasa.Socotesc ca mi-am facut datoria in mod sincer,cinstit si complet dezinteresat,din pasiune pentru acesti porumbei ce au reprezentat viata mea.Cred ca am castigat aceasta gra “batalie” cu sentimentele mele,ci dragostea mea pentru acesti porumbei,pentru propasirea lor,pentru triumful pasiunii adevarate.Toate acestea le voi purta totdeauna cu mine”.
    Eu nu vreau sa mai adaug decat ca afirmatiile citate mai sus sunt facute pe la sfarsitul anilor ’70 si ca pozele expuse de d-nul Torino in articolul de fata reprezinta modele de porumbei galateni creatia lui Vasile Margineanu,probabil cel mai mare crescator de jucatori galateni pe care-l stim.

  41. Salutare, eu cresc galateni de 5 ani, deci dupa teoriile unora ce scriu pe net nu as putea sa-mi dau cu parerea despre aceasta rasa, doar nu o cresc de o viata. Dar vreau sa spun (fara a lua apararea nimanui) ca am vazut citeva poze facute la un crescator din Bucuresti, nascut in ’55, in care apar porumbei galateni poate chiar mai capatinosi, si mai rotunzi pe cap, decit vedem azi. Aceste poze erau facute inainte sa implineasca 18 ani respectivul crescator. Din poze nu reiese ca acei porumbei zburau si jucau dar mie imi este clar ca existau, iar atunci nu cred ca se cresteau asa multi porumbei la voliera. Acel crescator este un inrait al zborului de inaltime si durata, deci inca odata ma indoiesc ca acei porumbei stateau inchisi. Sunt convins ca veti fi multi care-mi veti sari la ochi dar…
    Cit despre “cuceritor” sa stii ca lumea te v-a lua in serios atunci cind te vei lua si tu in serios, lumea e prea plina de X-ulesti. Ca sa faci diferenta intre ce numesti tu berbecatii lui Torin si adevaratii “berbecati” de azi te rog uita-te pe pozele lui Mihu Dumitru, bucurestean inscris la asociatia din Sibiu, care creste galateni linia de Constanta. Si referitor la joc, nea Torin este printre putinii din Bucuresti care vrea joc la galateni, dar nu in detrimentul zborului.
    Nu mai loviti in domnul Piussi, pt ca dati intr-unul de-al vostru domnilor crescatori (sper) de galateni, indragostiti de zbor si joc.
    Va rog prezentati-ne porumbeii dumneavoastra, nu doar teorii.
    S-auzim de bine!

  42. Am citit cu rabdare si articolul despre galateni si comentariile referitoare la articol!
    Parerile si aprecierile pro si contra caracteristicilor rasei incerc sa cred ca sunt expuneri pur personale ale celor care au avut curajul sa-si exprime un punct de vedere!
    Cred ca in timp jucatorul de Galati a evoluat cu sau fara voia noastra in mai multe directii in functie de incrucisarile intimplatoare sau voite din diverse crescatorii! Parerea mea este ca trebuie recunoscute ca si distincte unele exemplare cu alte caracteristici decit cele inscrise in standardul jucatorului de Galati ,si incadrarea lor la alta rasa ca ex cel de Severin!!
    Nu cred ca are nimeni de cistigat din aceasta disputa!Cit priveste asa zisa evolutie a anumitor rase,cred ca e un lucru lipsit de fundamentare! O rasa e o rasa si orice abatere de la caracteristicile acceptate la omologarea ei face ca exemplarul respectiv sa nu mai corespunda rasei respective si ca atare trebuie eliminat sau omologat ca apartinind altei rase !!!
    Si eu cresc jucatori de Galati,dar monocolori si prefer aceasta rasa pentru jocul lor deosebtit chiar daca nu ma pot lauda cu performante de nu stiu cite ore de zbor!! De altfel pretentiile din regulamentele de zbor si joc mi se par inumane pentru bietii arbitri ….
    Cu tot respectul…
    Serbancea

  43. BUna!
    Nesimtirea este ridicata la nivel de “arta”, de multi dintre X-ulesti, asa cum ii numeste Dl. Nicu Gheorghe.
    Pt a afirma ca o rasa a evoluat, ea trebuie sa-si pastreze calitatile de baza, in primul rind, apoi putem vorbi si despre aspectul exterior.Iar frumusetea este relativa, inchipuiti-va ca unora poate sa le placa o femeie bruneta, cu ochii verzi,iar altuia una blonda cu ochi albastrii,amindoua fiind la fel de frumoase………
    Orice discutie despre galateni,a fost boicotata de persoane care au scris sub anonimat si au afirmat doar pareri care nu pot fi argumentate, prin fapte.
    Asa cum spune si dl. Torino: ” Dar fiecare decide ce doreste sa creasca, fiindca viitorul va demonstra cine are porumbei galateni sau nu.”

  44. Frumos, ma bucur ca se mai aude despre porumbeii Galateni,as fi interesat sa fac schimb, ofer doua perechi de postasi pentru doua perechi de jucatori Galateni. Pt. contact la tel. 0744641833 sau dupa ora 21.00 la tel. 0255 223210. Ce facem ca nu mai sunt interesati tinerii sa creasca porumbei? Nu sunt interesati de aceste placeri, pacat! Succes celor ce au acest hobby….

  45. La mine in sat sunt trei tineri, toti cu voiajori. Si sunt si in oras destui. Si pe la crescatori continua sa vina copii sa vada porumbei si sa cumpere, sa faca schimburi, etc. Am vazut si in piata de porumbei multi tineri.

    Sunt, dar… tin si zboara doar ce prezinta garantii in ziua de azi … in opinia lor, doar ce merita sa fie tinut…

    Dar sunt si interesati de Jucatori de Galati, insa sunt cei de varsta mijlocie… aici insa nu sunt informat bine…

  46. ma refer la rapitoare.si vreau sa sttiu daca pierderele sunt ca la voiajori.bine-nteles in aceleasi conditii de libertate (adica cu program de lzbor,inchisi iarna,etc.)

  47. Wow, your birds look great! Can you tell us about the origin and how they fly?

  48. femela e frumoasa……/ eu sunt incepator “cu galatenii” si pentru mine nu conteaza doar frumusetea……ci sa zboare mult si chiar sa joace…..de asta se numesc “Jucatori de galati”…./parerea mea/ …si eu toti galatenii pe vanat ii am de la acest “domn” pe care unii dintre voi il “criticati” dupa ce “v-ati facut pasari de la el”…..

  49. Ceea ce are croatul Ivan, e super!

    Very good birds in Croatia, unbelievable! From where you have them? What is your source for fresh birds when you want blood refreshment? You keep them only for show?

  50. Hello, Ivan!
    we have talking about yours galatzer, last year or something like that.some breeder, are interesting about performance from your birds,first time.Also we like to know from were they come and how you make the selections, why they look like that?
    Este inutil sa credem ca acest domn, Ivan, a carui porumbei ii puteti vedea, a facut vreo incrucisare a porumbelului galatean cu alte rase , pt a obtine ceea ce unora le place sa creada ca pot defini ca fiind “frumos”.Cu siguranta, el a cumparat acesti porumbei,care sunt 100% galateni, iar principala lui grija, a fost sa-i selectioneze dupa caracterele de baza: zbor si joc, frumusetea fiind ceva secundar.Personal, am dat linkul acestui crescator, in urma cu 1 sau 2 ani, tot la un topic despre galateni, unii au studiat acesti porumbei,dar multi dintre ei, chiar daca in sinea lor stiu ca acestia sunt porumbeii care erau preponderenti in anii 70-80, au evitat sa comenteze….
    Adevaratii crescatori de porumbei galateni nu sunt aceia care au incatusat acesti porumbei in voliere, nici cei care au selectionat aceasta rasa, unilateral, urmarind doar unul din caracterele ei de baza, adevaratii crescatori sunt cei care au reusit sa pastreze ECHILIBRUL, dar mai ales cei care au CONTINUITATE in cresterea acestei rase. Degeaba obtinem intr-un an, rezultate demne de luat un seama, la concursuri, daca nu demonstram ca acest lucru nu a fost intimplator. Degeaba porumbeii pe care ii crestem dau rezultate bune in crescatoria proprie, daca atunci cind sunt instrainati(oferinduli-se conditii optime de crestere, hrana si antrenament) nu mai confirma acest lucru…..
    Cresterea acestei rase de porumbei nu este simpla, pare a fi, asta pina cind trebuie sa demonstrezi performantele cu care te lauzi…..
    Au trecut, pina acum 2 sezoane competitionale, rezultatele se pot vedea, pt cei care sunt interesati.O sa urmeze un nou sezon competitional, apoi altul si altul…..aceste concursuri de zbor si joc au un singur scop, sa confirme, in primul rind, apartenenta unui porumbel, la numele pe care il poarta: ‘zburator” sau “jucator”. Cei care nu cresc porumbei jucatori sau zburatori au o alta optiune, cresterea de porumbei pt expozitie, cu un nume pe masura performantelor. Trebuie doar ca crescatorii de astfel de porumbei sa accepte realitatea, fara a pretinde ceea ce nu li se cuvine.

  51. In prima poza de pe adresa de forum postata de Ivan, se vad niste tinte vopsite sa fie vizibile de sus…deduc de aici ca ii zboara de rup galatenii :).

  52. Sunt tipul de Jucatori de Galati care i-am vazut prima data in anii ’80. Sunt si azi exemplare ca acestea in Targu Jiu insa nu stiu cat de bine zboara.

  53. POZDRAV SVIMA
    ?ao mi je ?to slabo pi?em engleski pa vam mogu samo odgovorit na hrvatskom,ako neko mo?e neka ovo prevede na rumunjski jezik pa da i drugi znaju o ?emu pi?em.
    -galatski golubovi su u hrvatskoj od 1980 donio ih je gosp.pej?i? vuka?in
    -kod mene su od 1991
    -nikada nije ubacivan drugi golub /rasa/ radi krvi, tako da su ostali u izvornom tipu od tada
    -lete od 4-5 sati
    -rolaju razne kombinacije 3-4 okreta
    -potpuno se razlikuju od va?ih galatena u izgledu glave,kljuna.veli?ine goluba
    -na?alost nemogu vi?e da nabavim kvalitetnog goluba ovakvih karakteristika kao ?to su moji , jer ono ?ta sam vidio na raznima foto albumima neodgovara mi fo veli?ini
    -te?im savr?enstvu u boji goluba ,moraju biti ko nacrtani
    -ako neko prolazi kroz Hrvatsku i ?eli ove golube neka mi se slobodno javi ,voljan sam pokloniti par parova dalje za ugoj
    POZDRAV SVIM GOLUBARIMA A POSEBNO UZGAJATELJIMA GALATSKOG PREVRTA?A
    IVAN VRANJE?

  54. Buna domnilor

    D-le Gheorghe Nicu am inteles aluzia dumneavoastra subtila si foarte fin promulgata si daca va ofensat putin afirmatile mele va cer scuze dar eu mam bazat pe informati publice care prin tiparie si acceptare frderatiei au fost asumate devenind documente legale.

    Sper ca sintem constienti ca in vechiul regim nu putea scre ori cine si orice doar de dragul de a scrie iar o poza care nu poate fi actualizata si autentificata pt intreaga lume columbofila devine lipsita de valoare ca azi din pacate ori cine poate screieindiferent daca ade ceva de spus sau daca afirmatile facute sint reala sau nu asta e partea negativ a democratiei.

    Chiar daca toata experienta proprie traita la cald dealungul timpuluici nu o pun la calcul ci doar bazinduma pe documente certe si autentificate a perioadei respective sami fie cu pardon daca am preferat sa ma incred in documente scrise existente din perioada aceia specifica de profil si de fapt prima si singura din acea perioda mai mult de chit pe informatile anonime si daca considerati ca am gresit prin asta eu nu pot schimba cu nimic situatia .

    Iar in ce Evolutionizmul raselor de Agrement
    Personal nu prea am agreat tremenul de Evolutie in ce priveste toate rasele de Agrement si asta pt ca in absolut toate cazurile intilnite nu am putut gasi nici unul care sasi merite acest cuvint in sensul lui real.
    Dar sint pregatit sa imi schimb atitudine fata de toti crescatori rasei Jucatotilor de Galati care indragesc acest cuvint si se lauda cu progrese bazate pe evolutie daca se geseste un singur exemplar de Jucator de Galati din asa numita categoria evoluata care sa poata dovedi evolutia depasind macar la o singura caracteristica valoarea caracteristica rasei Jucatorului de Galati .
    Ca termen de plecare pt a constata evolutia (cresterea valori )prezentata la cel mai vechi document de descriere a rase si cu riscul de a ma repeta am sa redau citatul din Caretea D-lui Peterfi Stefan

    il citez “Porumbei jucatori de Galati numiti si Rolleri Rominesti ,Galateni si Rotitori Dunareni. Sint originali din Galati dar raspinditi in toata tara. Unele varietati concureaza cu tiplerii in privinta duratei zborului, altele ii intrec cu jocul lor de moriscscar chiar si pe Rolleri Oriental i. Dupa informatiile culese de la crescatori batrini ,aceasta rasa este crescuta de multa vreme in Galati si imprejurimi;Bunici si chiar strabunici lor s-au delectat in trecut cu cu zborul acestor porumbei “inchei citatul.
    Sincer domnilor ajutatima sa gasesc caracterul la la care prin intermediul Evolutiei sa ajuns la progres la Zbor nu prea pare ca nici chiar cei care sau axat doar pe zbor nu obtin rezultate azi nici macar in apropriere cu cel mai slab Tipler sau daca nu e la zbor poate o fi la Joc poate cineva il poate observa ca eu nu ci din potriva se vede oricine ca asa zisa evolutie a contribuit doar la fantezile unora in ce priveste desen si aspect in detrimentul regresului atit la zbor chit si la joc caractere specifice rase si omologari ei in asa grad inchit o mare parte din ceia ce detinem azi nu isi mai justifica apartenenta la rasa Jucatorilor de Galati.
    Dar asta e ceia ce constat eu poate ca toata experienta mea de aproape 40 de ani a fost doar o iluzie pt ca mam incapatinat sa nu inbratisez ideia evolutie pastrind porumbei care se apropiau mai mult de standardul din 63 care pt mine inca e actual si azi dar ma simt mindru ca am crezut in o iluzie ca materialul cules si prezentat de D-l Peterfi Stefan e doar o insumare de iluzi prezentate de batrini vremi consultati de domnia lui.

    Cu stima si respect Alex Bude

  55. Buna

    D-le Coro sau cum teo fi chemind eu locuiesc de peste 20 de ani asa aproape de padure ca daca ar cadea primul pom miar distruge aproape toata crescatoria max 10 m si satul e inconjurat pa o parte de lac si trei de padure care se gaseste chiar intre strazi si case si nu ma pot plinge ca nu a fuctionat bine pina in prezent doar ca in fuctie de putere mea de ami stapini placere de ai privi in zbor procentul platit naturi a fost pe masura.

    Dar daca respect calendarul pasarilor calatoare pirderile sont minore undeva la circa 200 de porumbei maturi + pui undeva intre 10 – 20 in fuctie de la sezon la sezon.

    Fara acest calendar pierderile se situau undeva de la 60 – 70 in ani normali si in ani cu ghinion la 100 daca nu mai mult.
    mentionez ca asta am experimentat eu si nu pot garanta ca respectarea acestui calendar va avea acelas efect peste tot si la ori cine
    Asa ca curas si incearca ca cu siguranta merita efortul .

    Cu stima si respect Alex. Bude

  56. Buna

    D-la IONUT BARBOIANU bunul simt ma oblig sa va respect opinia deci la acest subiect poti face afirmati iar daca consideri ca ati justifica afirmatile poti veni cu o propunere la d-l Andrei Dejan pt a deschide un subiect ppropriu pe numele domniei tele asta din respect pt d-l Torino.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  57. Am observat ca s-au exprimat niste pareri laudative referitor la porumbeii crescatorului din Croatia,ceea ce din punctul meu de vedere,dincolo de latura pozitiva a mesajulu, care trebuie luata ca atare,risca sa-i induca respectivului crescator iluzia c-ar detine niste super-valori in propria crescatorie.Ori,daca ne luam dupa performantele pe care singur ni le ofera,putem considera respectivele pasari cel mult de nivel mediu.Aprecierea porumbeilor din rasa asta nu se poate face selectiv luand fiecare in calcul doar ceea ce-i convine din caracterele rasei.Inainte de elaborarea primului standard oficial al rasei,in 1975,a fost intocmit un “indreptar” al rasei,adica un soi de ghid care traseaza criteriile si caracteristicile ce trebuie luate in calcul la aprecierea unui exemplar din rasa jucatorilor de Galati.In acest “indreptar’ au fost date niste definitii unor termeni care sa ajute la intelegerea corecta a caracterelor de rasa specifice,astfel:
    -prin “zbor la mare inaltime” se intelege un exemplar cu o plecare frumoasa,intr-un timp relativ scurt,ce se urca la o altitudine la care cu ochiul liber se zareste,avand alternante de aparitie si disparitie in zbor;durata zborului de la 1,5 ore in sus.
    -prin joc sau invartitura se intelege exemplarul care joaca strans,in sirag,pe diferite parti,iar lungimea siragului de la minimum 4 metri in sus,cu oprire,fara cadere in coada.
    In aprecierea generala a unui exemplar s-a convenit ca toate calitatile specifice sa fie cotate dupa cum urmeaza:40% pentru zbor,30% pentru joc,20% pentru osatura si 10% pentru penaj,in ideea ca aceasta rasa nu e de ornament,punctajul ei fiind stabilit pentru toate calitatile si caracteristicile ce le intruneste si le inmanuncheaza intr-un tot unitar,contribuind la afirmarea ei.
    Asa ca,din perspectiva celor enumerate mai sus,avem probleme mari in a incadra anumite categorii de “galateni” ca apartinand rasei asteia.Si,indiferent de partizanatul expus cu mai mult sau mai putin patos de unii,mai incepatori sau mai putin incepatori,ar fi cazul sa incepem a face ceva ordine si curatenie in rasa asta.Ideea de a transforma galateanul intr-un campion al zborului de durata,prin modificarea tipologiei si eliminarea jocului,pare mai degraba un esec in conditiile in care avem in Romania,cel putin 2 rase-Rosul de Targoviste si Ciungul de Ploiesti-care-l intrec pe acest model de “galatean” in privinta duratei zborului.Iar comparatia cu Tipplerul chiar n-are rost s-o mai facem.In cartea profesorului Peterffi se face referire la faptul ca UNELE exemplare pot concura in privinta duratei cu tipplerul si nu ca TOTI galatenii ar putea face asta.Iar adevarata faima a rasei a venit din jocul exceptional pe fondul unui zbor frumos,chit ca mai sunt destui care nu cunosc “detaliile” astea,sau,ma rog,isi doresc altceva.

  58. Subscriu la opinia D_lui Bude !! Afirm in continuare ca rasele trebuie sa -si pastreze caracterele si caracteristicile initiale!! Nu trebuie facut rabat de la acest lucru!
    serbancea

  59. Buna!
    Intradevar, ar fi cazul ca lucrurile sa intre pe un fagas normal, iar la expozitii aprecierea acestor porumbei sa se faca in functie de calitatile pe care le pot demonstra. Astfel este destul de greu sa fie toti impacati, atita timp cit exista cel putin doua variante in plus, pe linga ceea ce ne este prezentat in cartea d-lui Leonte; aceasta fiind cea mai de valoare, avind in vedere ca trateaza exclusiv aceasta rasa.
    In concluzie: daca ar trebui sa judecam galatenii dupa ceea ce scrie in aceasta carte( Porumbeii Galateni), atunci pe linga fisa de zbor obligatoriu necesara, ar trebui sa se aprecieze si aspectul exterior.Procentul de porumbei care ar corespunde, s-ar situa pe undeva comparativ cu cel al porumbeilor voiajori care claseaza la concursuri…..asta neinsemnind ca ceilalti nu sunt galateni, sunt doar ca de o calitate mai slaba. Daca nu toti sunt de aceeiasi parere, atunci ar trebui prezentata si o VARIETATE DE ZBOR, apreciata dupa fisa de zbor+ frumusete ( este o parere) si o VARIETATE DE EXPOZITIE, apreciata exclusiv dupa caracterele de exterior. Fiecare din aceste varietati putind primi o ierarhizare , in functie caracteristicile pe care le au.

  60. Buna domnilor

    D -le Adrian Nistor multumesc pt complectarila aduse iar in ce priveste amanuntul din citatul din cartea d-l Peterfi Stefen sint complect dea cord cu puctul domniei tale si trebuie sa recunosc ca nu reusesc sa ma exprim cgiar asa cirect obsev si eu ca uneori apare mici diferenteintre ce se intelege sau intrepeta mesajul meu si fata de ce am gindeam eu sa exprim dar ce sa fac am si eu limitele mele si lacunile mele.

    Dar din citatul reise clar acest lucru ca doar unele exemplare depasesc tiplerul iar in sensul ideiei de evolutie era justificata folosirea corecta a acestei expresi doar cind nr exemplarelor celor care depaseau Tiplerul crestea iar in clipa de fata nici nu se mai poate face o comparatie fara sa risti sa peri client la vreo clinica de specialitate.
    Din nefericire nu sa produs progrese nici in ce priveste jocul nici la durat precum nici la forma de executie

    Deci prin urmare pe chit de ridicol poate fi o astfel de afirmatie in incercarea de a compara Jucatorul de Galati cu tiplerul la durata de zbor tot asa de ridicol este folosirea expresiei Evolutia rasei la care se pare ca cei care o foloses nu prea ii inteleg sensul deoarece rasa jucatorilor de Galati a cunoscut regres mai mult sau mai putin la toatr cacteristicile specificedar pt a nu ofrensa pe cineva sa admintem ca sar gasi si vreun exmplar la vro linie care a cunoscut stagnare dar de progres nu se poate vorbi.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  61. Buna
    Ar fi o varianta d-le Vlad dar acunci sat continua cu confuzie si lipsa de adevar pt ca cele doua noi vatiante nu mai fac parte din aceias rasa ci sint doua rasec noi.
    Deoarece cele doua nu mai au nimic cu jocul si nu se mai incadreaza in categorisa de Jucatori de Galati ne prezentind in caracteristicile lor Joc

    In clipa de fata exista oportunitatea de a lua o hotarire pt a corecta toate greselile provocate in trecut cu intentie sau doar alunecind in directia unde batea vintul care era la moda si asta nu are importanta in clipa de fata.

    Cel mai important lucru e sa recunoastem ca sau produs eruari in promovarile facute rasei si in selectile excesive care nu au fost benefice caracteristicile reprezentative rasei si sa incercam sa remediem atit selesctia chit si matodele de arbitrare inchit sa fie promovate adevaratel valori a acestei fao?moase rase Jucatrul de Galati.
    Dar trebuie sa fim foarte atenti ca nu cumva reparind o gresala veche cu una noua continuind sa provocam in continuare confuzi si prezentind trei rase cu caractere complect diferite sub aceles nume avind doar aceles stramos.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  62. Cea mai buna propunere este facuta de dl Hadarau: impartirea rasei in doua: galateanul de expozitie si galateanul de zbor si joc. Astfel nu ar mai exista atatea discutii contradictorii.
    Hai sa ne uitam la rasele de caini. Rasa ciobanesc german este impartita in doua: de lucru si de expozitie, teckel-ul la fel. Si exemplele pot continua.
    Cine reuseste sa le realizeze pe amandoua concomitent, asa cum le-a realizat dl Hadarau, merita toti laurii.
    Ar trebui facut un topic pe tema asta, iar cei abilitati sa ne spuna in ce masura se poate pune in practica.

  63. Buna!
    Domnilor, se pare ca daca vrem, putem dialoga.
    Asa cum dl. Torino a prezentat parerea dinsului asupra acestei rase, o parere cu care toata lumea , analizind la rece este de acord, doar ca pt unii e mai greu de acceptat,la fel se poate discuta si despre aprecierea si arbitrarea acestor porumbei in expozitii.
    Domnul Torino este de apreciat, mai ales pt faptul ca el nu descrie ca fiind reprezentativi porumbeii din voliera proprie sau din a altuia, el ne relateaza despre ceea ce se vorbea in cercurile in care a avut privilegiul sa creasca, sa se formeze ca si viitor crescator. Pentru acest lucru merita toata consideratia!
    Deci domnilor, haideti sa nu ne mai furam unul altuia caciula si sa credem ca avem in voliere nu stiu ce super zburator sau super jucator, daca nu putem demonstra asta.
    Parerea mea personala este ca ar fi cazul sa se lase orgoliile la o parte si sa ne intilnim la Galati de exemplu, daca tot este locul de origine al acestui porumbel, stabilind niste criterii necesare pt a putea prezenta sub o anumita denumire , acesti porumbei in expozitii, precum si un regulament de apreciere pt fiecare varietate in parte.
    In alta ordine de idei, as dori sa mentionez ca o rasa oarecare, poate avea subrase sau varietati, mergindu-se pina la linii sau suse. Deci , asta nu inseamna ca trebuie neaparat catalogate aceste varietati, suse, etc. ca si rase separate. Pt ca sa vorbim de o alta rasa, atunci rasa de baza trebuie sa sufere incrucisari repetate( cu alta rase), iar indivizii rezultati sa transmita mai departe, fidel, aceste caractere, ceea ce nu este cazul la galatenii care nu prezinta joc. Spun acestea, deoarece cu totii stim ca sunt si exemplare care nu joaca in primul an putind sa manifeste joc mai tirziu.Nu cred ca este nici necesar, nici placut sa reafirmam sau sa recitim asta. BIneinteles ca unele exemplare au caractere care nu lasa nici un dubiu, asupra incrucisarilor care s-au facut, dar acestea din urma se numesc metisi, iar ei nu pot apartine vreunei rase.
    Sunt ferm convins ca exista destui crescatori care inca mai au porumbei galateni reprezentativi, chiar mult mai valorosi decit cei care au participat la vre-un concurs oficial, dar daca nu vor fi promovati sau lasati sa zboare, cum putem noi sa-i pomenim , amintindu-ne de ei dupa ce nu vor mai exista.
    Oare cine ar fi scris despre performantele zburatorilor Tippler englez, daca nu se faceau concursuri oficiale si rezultatele nu erau omologate?
    Oare cine ar fi pomenit despre zburatorii Nikolaevski, care au zburat 28 de ore ( daca nu ma insel), in conditiile de “noapte alba” din zona Rusiei, daca aceste rezultate nu ar fi fost intr-un concurs oficial?
    Haideti sa nu mai cream legende sau sa inventam povesti care nu pot fi probate, haideti sa ne laudam cu ceva real!

  64. Stiu ca ma repet dar pentru a limpezi apele intr-un mod satisfacator pentru toata lumea reiau o propunere mai veche. Astfel, pentru o mai bun? ?mp?r?itre pe criterii morfologice, de culoare ?i b?l??tur?, de zbor sau de joc propun ?mp?r?irea rasei ?n trei rase (subrase) distincte:
    a) Zbur?torii de Gala?i (Galati Flyers), acei porumbei crescu?i pentru abilitatea lor de a zbura timp ?ndelungat, f?r? nicio abilitate de joc ?i cu o structur? masiv?. Din punct de vedere morfologic (talie ?i greutate) ace?ti porumbei nu se mai ?ncardeaz? de mult timp ?n standardul rasei, aprecierea lor f?c?ndu-se ?n concursuri de zbor.
    b) Juc?torii de Gala?i de frumuse?e sau de expozi?ie (Show Galati rollers), acei porumbei crescu?i mai ales ?n voliere pentru aspectul lor exterior (cu capul berbecat, de exemplu) ?i pentru b?l??tura c?t mai bine definit? (capul colorat, g?tul ?i pieptul albe, capace ale aripilor complet colorate, coada colorat?). La aceast? ras? abilit??ile de joc sau zbor nu sunt importante pentru cresc?torii lor, ele fiind greu de dovedit dar nu imposibile. Numele ei reflect? ?ncadrarea ?n categoria raselor de ornament, aprecierea porumbeilor f?c?ndu-se ?n expozi?ii numai pe baza aspectului exterior.
    c) Juc?torii de Gala?i varianta de joc (Performer Galati rollers), care cuprinde restul porumbeilor din aceast? ras?, porumbei cu o structur? morfologic? conform? standardului ?nc? ?n vigoare ?i cu b?l??tura mai pu?in bine definit? (chiar dac? o b?l??tur? bine definit? este mai apreciat? nu inseamn? c? porumbeii cu o b?l??tur? mai pu?in frumoas? numai apartin rasei) dar cu clare abilit??i de joc ?i mai ales cu tumbele legate ?n ?iraguri (similari Birmingham rollers). Deoarece g?l??enii sunt, ?n primul r?nd, o ras? de peforman?? ?i nu de expozi?ie, aprecierea lor se face ?n concursuri de joc ?i zbor sau, uneori, ?n expozi?ii pe baza fi?ei de zbor ?i joc ata?ate.

  65. BUna!
    domnule, Mergeani, dintre cele 3 variante propuse de dv. lipseste cea mai reprezentativa: porumbeii care zboara la mare inaltime, citeva ore si care joaca in snururi lungi.Deci chiar acei porumbei despre care ni se povesteste asa frumos in acest articol si pe care crescatori ca Vasile Margineanu, Nicu Mironescu, Petrica Tanase, etc, ii cresteau si despre care isi aminteau in discutiile lor cu alti crescatori.

  66. Atentie!
    acesti porumbei nu sunt de zbor sau de joc, sunt de zbor si joc.

  67. Dle Hadarau,
    Scriam intr-un mesaj mai sus ca fara zbor nu se poate joc (mesajul 27) si cu acea afirmatie ue zic ca am fost cat se poate de clar. In mod cert ca cei care sunt inclusi la varianta de joc sunt de fapt de joc si zbor. Ideea impartirii de mai sus, pe care sunt sigur ca ati sesizat-o si singur, este de a-i diferentia de cei care joaca si zboara de cei care doar zboara si nu joaca. Acestia din urma (punctul a) de mai sus) au sigur ascendenta in grupul mare al galatenilor dar nu pot fi incadrati la jucatori pentru simplul motiv ca nu joaca.

  68. Cu exceptia grupei de show, cred ca celelalte erau deja prezentate in standardul complex (si cuprinzator?) al d-lui Feliciu Bonatiu care, din cate-mi aduc aminte prezinta o varietate in cadrul standardului, avand doar zbor de durata… trebuie sa recitesc…

    Banuiesc ca nu e vorba decat de o intelegere amiabila intre parti si procedat ca atare in expozitii…

    Sau e mai mult?

  69. Standardul lui Bonatiu este unul foarte lax. Sub o asemena umbrela incap varietati mult prea diferite intre ele. Drept exemplificare o sa incerc sa fac mai jos o paralela intre porumbeii de zbor (zburatori) si porumbeii de joc si zbor (jucatori) si as vrea sa fie luata doar ca o paralela si atat. Asa cum aproape toti am fost de acord ca, semantic vorbind, nu poti sa spui unui crescator de ornament pur ca este un maestru al sportului columbofil pentru ca porumbeii lui nu presteaza ceva in mod special (adica nu zboara sau joaca) tot la fel nu putem numi un porumbel jucator atat timp cat nu joaca. De aceea acesti porumbei nu pot fi incadrati ca jucatori de Galati dar datorita originii lor comune cu acestia din urma tot “de Galati” sunt numai ca sunt Zburatori si nu Jucatori.
    In speranta ca nu am deranjat pe nimeni personal, reamintesc ca imi doresc doar o clarificare a acestei rase dragi mie iar pentru o astfel de clarificare este necesara o exprimare clara si precisa a atributelor ei.

  70. Buna, din nou!
    Este normal ca porumbeii incadrati la Jucatori de Galati, trebuie sa joace.Sau macar jumatate din exemplarele care alcatuiesc stolul de concurs. In brosura de regulamente a d-lui Sasu Ioan, de exemplu, la Jucatorii de Galati, se descalifica stolul, daca la inaltimea “joasa” sau “medie” arbitrul nu vedea nici un joc timp de 10 minute( este doar un exemplu).Pe viitor, daca vrem sa vorbim un limbaj comun si sa concuram dupa un singur regulament, ar trebui sa ne punem de acord asupra acestui regulament. Putem sa ne raportam la ceea ce avem, corectind sau modificind unele articole sau grile de punctare, trebuie doar bunavointa.
    Asa cum zice si dl. Barboianu, asteptam si parerea crescatorilor din Galati, macar citiva, care sa prezinte si chiar o simpla parere, nu neaparat una oficiala. Sau macar sa ne spuna daca ne putem intilni in Galati, sa discutam cu” cartile pe masa”.

  71. Domnule Dina, in ce categorie ii bagati pe acei porumbei galateni care joaca dar provin din porumbei care de generatii nu au mai jucat? Acei porumbei exista, aparind la crescatori care de ani buni ii elimina pe cei care joaca.
    Ce o sa creada un incepator care vrea sa creasca “Zburatori de Galati” (titulatura propusa de dumneavoastra) si cumpara o serie de pui de la cineva caruia maturii nu-i joaca, dar din acei pui o sa joace 1-2-..5 pui? O sa spuna ca a fost mintit?, a fost pacalit?, crescatorul respectiv nu e priceput sau ca e imposibil sa spui ca 2 porumbei din rasa galateni care nu au jucat in viata lor, pusi la pereche, or sa dea pui care nu joaca?
    Nu am nimic impotriva sa apara galatenii de expo (sa creasca fiecare ce vrea, e democratie) dar nu sunt deacord sa se separe in zburatori sau jucatori atata timp cit nu poate nimeni stabiliza jocul SAU zborul. Mai clar -2 zburatori pot da jucatori, doi jucatori pot da pui care sa nu joace-.
    Daca l-a Cobadim credeti ca porumbeii pe care ii afisati pe sunphoto sunt galateni e treaba dumneavoastra, dar limitati-va la Cobadim, asta apropo de apropo “nu inseamn? c? porumbeii cu o b?l??tur? mai pu?in frumoas? numai apartin rasei”.
    Domnul Bude spunea ca are rasa veche, dar il intreb eu pe dumnealui, cu tot respectul, daca are asemenea desene cum se vad la domnul Dina pe site. Domnul Nistor are tot linia veche si din cite stiu eu are si pe vanat si pe negru si pe rosu si pe galben, dar, in ciuda disputelor noastre verbale, il intreb sincer are asemenea desene si culori?
    Ceea ce am vrut sa zic este ca nici eu, dar mai ales nici domnul Dina nu suntem in masura sa venim cu asemenea idei de top. Si oricum aici pe net nu vom schimba nimic, nu vedeti ca din zecile de nume cunoscute nu apar decit 3-4 (Hadarau, Cocu, Nistor), restul citesc, se amuza si isi vad de treburile lor. De cite ori au raspuns domnii Stefaniu, Milica, Otelescu, Zamfir, Puscasu, Burghelea, Vasile Tanase, Arghir, Ungureanu, Dinca sau oricare vreti dumneavoastra din cei cu ani-vechime? Chiar nici unul nu are acces la net? Va inselati, sunt la zi cu tot ce se discuta dar nu-i inereseaza. Singurul care a raspuns de vreo 3-4 ori a fost Cristi Staicu, cunoscator cu finete la galateni, dar i-a trecut cind a vazut incotro curg discutiile.
    Asa ca tineti cont de toate 3 caracteristicile rasei -zbor, joc si frumusete- si dabia acel exemplar tineti-l in rama.
    Ciao.

  72. O intrebare de om prost :daca Dl Torino (pe care de altfel il stimez) a avut “perechea de neuitat” ,care n-avea desen , de ce creste acum cu desen cu atat mai mult cu cat batranii ne-au recomandat prin gura ( sau pana sau stiloul) d-lui Leonte sa nu ne legam de desen ca-i stricam? Va multumesc anticipat !

  73. Clarificarea in cadrul rasei este mai mult decat necesara numai ca ea trebuie facuta plecand de la traditia cresterii acestei rase si de la niste realitati ale zilelor noastre.Ori traditia ne spune ca porumbeii astia trebuie sa joace fiindca asta ne-o spune si numele.Realitatea ne arata ca avem niste porumbei plecati din tulpina istorica a galateanului,dar care,pe parcurs,sub tot soiul de influente s-au transformat in porumbei fara joc,chiar daca au abilitati de buni zburatori.Asta pe de o parte.Pe de alta parte ii avem pe cei corciti cu te miri ce alte rase,pe criterii de aspect,dar care nu mai sunt buni nici de zbor si nici de joc,niste biete rebuturi genetice,al caror rost eu unul nu-l prea vad.Excluzandu-i,teoretic,pe asa-zisii galateni de expozitie din discutie,ar trebui sa lamurim ce facem cu ceilalti.Atat morfologic cat si ca aptitudini avem diferente nete intre ei iar incercarea de a-i baga sub acelasi standard ar insemna sa pastram in continuare ambiguitatile de-acum,asa ca,ideea de a-i separa in standarde diferite,care oricum nu e chiar noua,n-ar face decat sa limpezeasca lucrurile.
    In alta ordine de idei,sigur ca nimeni nu poate pretinde c-ar avea el si doar el porumbeii ideali in propria curte.De aceea poate c-ar trebui sa trecem de faza generalitatilor si sa ajungem la chestiuni concrete.De exemplu,legat de subiect ar fi interesant de vazut pozitia celor de la Galati,de unde vreau sa aud si altceva decat de standardizarea bimotatului galatean si a ‘floriilor”,ca si de renegarea “leftatilor” ca si cum n-ar fi existat niciodata.
    Or fi chestiuni deranjante pentru unii dar daca nu vorbim despre ele deschis tot noi care tinem porumbeii astia vom mentine eticheta de “rasa controversata” asupra galatenilor.

  74. Buna

    Daca e sa pastram aceias termen de clasificate domnilor ca si cel prezentat de d-l Dina am si eu o intrebare.

    Daca varianta de zbor find ca nu prezinta joc nusi merita numele de jucator si poate fi corecta aceast fel de impartire chiar daca acestea prezinta un caracter specific rase.
    Tare as vrea sa aflu pt ce cei de frumuseta ar merita numele de Jucator fara sa mai detina nici un caracter de baza specific rasei .

    Ci din potriva ar fi mult mai corect dar Galateanul de Frumuseta cel putin asa cred eu ca ar fi mai corect.

    Personal cred ca e mai corect ca primile doua sa se omogenizeze pt a putea continua sa se incadreze in aceias rasa asa cum au facuto din totdeauna in cei aproape 40 de ani dechind imi bucur sufletul crescind si admirind aceasta rasa aceste doua lini au cinvetuit inpreuna tot timpui am avut undeva intre 15 – 25 % exemplare cu zbor excelent si fera joc in lotul si care se comlectau una pe alta.

    Spun se complecta pt vin momentele mele de emancipare facind o selectie excesiva pe criteriu joc constatam o reducere marcanta a timpului de zbor la cei cu joc.

    Sint convins ca atunci cind colaborarea celor doua vaiante nu e posibila vinovati sint crescatori inpedecindui prin ambitile noastre personale facind selecti exagerate in extreme Zbor sau Joc.

    Sint sigur ca asa este ca leam experimentat pe ambele vrind sa creiez loturi de zbor si lot doar joc si exmplare care parinti si bunici nu au avut joc a treia sau uneori chiar 4 – 5 generatie revenea acest caracter din nou chiar daca nu la toti pui dar procentul oscile 30 – 60 % din pui Iar spre uimirea mea acest fenomen se petrecea exat ca in oglinda la lotul selectat pe criteride joc.

    Iar dupa circa 10 ani constatind ca candidati pt cele 2 grupe sint selectati din ambele volier de matca si ca singurul efect vizibil obtinut a fost reducera duratei de zbor la lotul de jucatori la circa 30 % fata de cind convetau impreuna inainte ca eu sa cred aca eu as fi mesterul Manole iar azi evendual ii impart in 2 grupe in fuctie de durate de zbor.

    Eu cred ca nu am inventat eu roata si ca fantezu? si experienyte de genul aste am facut toti doar ca uni sintem mai discreti si nu vindem totul din casa.

    Cu stima si respect Alex. bude

  75. Buna din nou
    Am sa va prezint o discutie cu o persoana care a experimentat in principiu aceleas probleme doar puctul de plecare si motivaria find putin diferita.

    Am discutat cu o persoana la care (nu ii dezvalui numele pt ca domnia lui a discutat in privat evitind sa o faca pe forum ) care ma contactat personal dupa ce a citit unele comentari de a le mele cu privire la zburatori de Severin eu mentionam ca o mare parte daca nu toti cei prezentati de ei eu ii regesesc la mine in voliera si eu nu am facut infuzile de la care ei se cintreziceau fiecare ca cu ce sa facut infuzia.

    Am sa incerc sal citez din memorie dialogul

    ” d-le Bude aveti dreptate tatal meu era unul din cei care sau hotarit sa creieze o rasa locala de zburatori de inaltime si durata pornind de la Jucatori de Galati in urma cu circa 40 ani fara infuzi de alte rase doar cu exemplare cu zbor de durata eliminind toate exm. care prezentau semne de joc iar eu am conrtinuat la disparitia lui tata aceias selectie si chiar si dupa 40 ani un procent de 5- 10 % din pui continuam sai eliminam pt ca jocul se incapatineaza sa revina din nou si din nou ”

    La auzul acestor marturisiri am fost asa de fericit ca mie mia dieparut sindromul lu mesterul Manole dupa circa 10 si nu am irosit 40 pt. a obtine acelas efect si sin convins ca astfem de reapariti la nesfirsit a ex. cu joc au experimentat si o mai experimenteaza si azi domni din clubul Dacia dar astfel de lucruri nu se pot marturisi public ca ar trebiu indirect sati recunosti insuccesele nu e de mirare ca defapt domnul care mia marturisit a ales sa se exprime in privat probabil pt a scapa de criticile tracasarile colegiolor care nu au puterea sa o faca mai ales ca ei pretind ca sa incheiat selectia cu 30 de ani ininte si fi venit idea asa ca de o facea public era desfintat de colegi .

    Iar pt a reveni la subiect stimati colegi va rog sa faceti o mica analiza ca concluzile traite de mine vrind sai inpart pe Galateni in doua categori distincte sau adeveri si la alti faind exprimantul la scara mult mai mare si cu siguranta cu participare unor crescatori de o valoare la care nu indraznesc sa ma compar si va voi prezenta doua aspecte cu plecare exagerata in selectie in o directie zbor doar care a contribuit fara vreo logica la scadera duretei de zbor.

    Sa incepem cu analiza rezultatelor de concurs la clubul Dacia campioni cu 6 – 7 ore celor la care sa incercat eliminarea jocului cu infuzi mascate ca nimeni nu vrea sa recunoasca nu se ridica la nivelul Jucatorului de Galati din ani 70 -80 cind cei ce indregeau pe cei cu zbor lung nu era greu de format un lot cu zbor cu o prestatie intre 8 -12 ore prezentind si joc unele ex nu toate bine inteles.

    Mai faceti o analiza la rezultatele prezentate de cei cu Zburatorul de Severin sa plecat tot de la galateni selectind si eliminind ori ce exlempar care semnala joc e drept ca domnile lor recunosc ca sa facut infuzie pe care nici ei nu au controlul exat dar efectul e din nefericire aceles rezultat 6 ore campionul.

    Iar acuma va las sa tregeti concluzie sa meritat efortul sau nu sa distrugi o rasa pt a obtine o altele cu rezultate mult mai reduse eliminind jocul oficial ca inoficial sa mai chinuie si azi daca exista vreun rezultat pozitiv e doar pt crescatori ca siau vazut visul implinit si ambitia personala satisfacuta de a avea o rasa care le poarta numele orasului si trebiue sa le respectam dorinta si placerea de a creia o rasa proprie cu aptitudin pe care leau putut pbtine.

    Dar oare pt noi cei lalti care pretindem ca crestem Jucatorul de Galati dar perpetuam sa facem aceleas greseli facind selecti in extreme diminuind caracteristicile specifice rasei

    Cu stima si respect Alex. Bude

  76. Nicu spune: “Va inselati, sunt la zi cu tot ce se discuta dar nu-i intereseaza” – “se amuza si isi vad de treburile lor”

    Eu acum vin si va intreb…mai are vreun sens sa imi pierd timpul cu site-ul asta? In loc sa fiu la porumbei, stau cu ochii in calculator sa moderez comentarii, ca sa ce? Ca sa se amuze crescatorii?

    Inteleg ca vreo 2-3 naivi isi pierd timpul incercand sa promoveze rasele, ba chiar mi se propusese sa fac sectiune de rase romanesti pe aici. De ce domnilor? Ca se se amuze marii crescatori pe timpul meu? Incercati la circ, ca eu nu mai am resurse.

    Daca pe marii crescatori “nu ii intereseaza”, pe mine care sunt VOIAJORIST de ce ma intereseaza? Pentru ca sunt un caraghios, nu? Hai sa ne amuzam cu totii. Cred ca e loc de mult mai mult pragmatism, am sa ma gandesc la asta. N-am tinut niciodata un galatean in mana dar mi se pare o chestie super sa promovezi rasa asta ROMANEASCA. Pe marii crescatori se pare ca-i amuza. Cred ca la fel se amuza si politicienii cand vor sa-i votam. Suntem o tara de glumeti, d-asta merg toate de la excelent in sus.

    Distractie placuta in continuare!

  77. orica de dureros ar parea asta e adevarul nu ii intereseaza isi vad de treburile si de ambitiilor lor prostesti in continuare. sa fii un mare crescator eu consider ca trebuie sa detii niste pasari de top din toate punctele de vedere, sa nu selectionezi impotriva rasei, sa fii un om cu caracter si sa fii capabil sa transmiti noilor generatii care vin dupa tine ”secretele” rasei nu povesti din timpuri de mult apuse timpuri in care toti ”marii crescatori” erau spectatori, admirau porumbeii adevaratilor crescatori. cum poti sa apari pe buzele tuturor cand vine vorba de ”un mare crescator” si tu sa zici ca elimini toti porumbeii care joaca? cum poti sa zici ca e mai bine sa imparti rasa? in ce sa o imparti? in frumosi, zburatori si jucatori? si apoi in ce sa o mai imparti? in capaciti, baltati, florii, cazaci, unicolori? si cand termini de impartit ce mai ramane? titulatura de porumbel de zbor si joc nu a existat niciodata in galati. eu unul nu am auzit din gura nimanui asa ceva niciodata. numele care l-am auzit eu si cu care am crescut a fost unul singur ” jucator de galati”. nu am auzit in viata mea de jucator de galati de frumusete ca sa nu mai zic de jucator de galati de zbor. pana la urma crescatorii care nu vor, nu sunt capabili sau pur si simplu nu ii intereseaza sa combine toate caracterele poate ar trebui sa isi asume faptele lor si sa zica: da domnule mie imi plac sa zboare sau doar sa joace sau mie imi plac astia cu capu cat galeata. da cum poti fi atat de plin de tine sa zici domnule pe mine nu ma intereseaza mie imi da-ti un premiu, pentru incompetenta mea si pentru ca nu sunt capabil sa fac o selectie completa nu ma intereseaza sa stea toata lumea drepti in fata parerilor mele preconcepute si sa ma premieze. vreau cupe multe cupe rafturi pline de cupe. din punctul meu de vedere divizarea s-a facut deja pe partea de zbor, a aparut o noua rasa ” zburatorul de severin” ma bucur enorm pentru aceasta rasa si cred ca e un lucru benefic pentru ”jucatorii de galati” aparitia acestei rase. da mai departe nu mai avem in ce diviza. oricat de mult ne-am dori e imposibil si orice divizare va face mai mult rau decat bine.

  78. Buna!
    ce a spus Andrei, este una din cauzele principale a situatiei din Romania, in mai multe domenii….
    Revenind la porumbei, deci suntem de acord ca un galatean ideal, trebuie sa prezinte zbor, joc si “frumusete”. Cel mai bun regulament, care le insumeaza pe toate 3 este cel din cartea d-lui Leonte. Ar fi o provocare pt toti marii crescatori, sa concureze dupa acest regulament si sa vedem cine iese pe primele locuri. Sa vedem cine se mai amuza la urma!
    Deci, provoc pe toti marii crescatori, sa concuram, dupa acest regulament(sau dupa cel propus in Cupa Leonte) sa vedem cine are porumbei adevarati. Personal, cer ca din comisia de arbitrii, care imi va aprecia zborul porumbeilor mei sa faca parte numai crescatori cu renume. La sfirsitul etapelor vom vedea ce si cum.
    Va rog sa citit cu atentie ce am scris si sa incercati sa nu va mai amuzati, incercati sa CONCURATI . Ce ziceti, va tine?
    Eu zic ca v-ati distrat destul, sa trecem si la lucruri serioase!

  79. Pe principiul “cainii latra,caravana trece” sigur ca pot fi si oameni care se amuza.E treaba fiecaruia ce atitudine vrea sa adopte.Eu insa raman la parerea ca te paste rau de tot caderea in ridicol cand sustii ca esti crescator de jucatori galateni care,de fapt,nu joaca sau ti se nazare ca vrei sa cresti galateni bimotati.

  80. Buna

    Dragi colegi in biblie este scris ca pomi ii cunoastem dupa roada (deci produsul finit pe care il ofera )si pe om dupa fapte.O regula care stabileste valorile si apartenenta in natura si care a fost si va ramine vesnic valabila la stabilirea de caractere umane si valorile lor.

    Asa ca intii ar fi bine sa observam definind ce e mare crescator al rasei in ce perioada au devenit asa numiti “mari crescatori “al rasei si care a fost demersul rasei in peroada cind au devenit mari crescatori si in perioada cind acesti mari crescatori amuzati fost in conducerea federatiei hotarid directia in care sa se measrga la selectie si ce anume sa se promoveze la exp. prin premiere

    Stimate d-le Andrei Dejan pate ca nu ar trebui sai judeci asa aspru pa acesti domni ca ei se amuza facind haz de necaz schitind o veselie falsa si pt a nu recunoaste ca se simt vizati si responsabili de starea de fapt in care se afla aceasta
    Nu imi permit sa generalizez de la inceput vreau sai exclud pe cei inaintati in vistr si nu detin cunaostinte in tecnia moderna pt asi prezenta puctul de vedere dar in mare patrte restul toti au o vina si o responsabilitate fiecare pt situatia creiata uni pt ca sau crezut indreptatiti ca din idei nascocite de ei singuri sa hoterasca soarta rasei iar alti pt ca au tolerato si nu au avut atitudine pt a apara intersele rasei pe care o iubim cu toti.
    Dar sa nu uitam ca aceste efecte sint realizarile (Roada munci lor ) celor poate max 100 de crescatori al Jucatorului de Galati din intreaga tara care au participat activ in cluburi iardin acestea doar jumate prezentinduse la expoziti.
    Rasa jucatorul de Galati este crescuta de mii de crescatori uni sau conformat schimbarilor produse de asa zisi mari crescatori tinind pasul cu moda din exp.iar majoritatea crescind Jucatori de Galati doar din mare pasiune pt acestea au incercat sai creasca selectindui strict pe criterizbor si joc dhidinduse dupa standard si nu dupa modelele prezentate in ex care de la an la an deveneau tot mai departe de adevar dar care se incapatinau tot mai mult sasi asume mumele de jucator de Galati chiar daca in exces se straduiau sa neglijeze aceste caracter uni la chiar eliminau cu premeditare

    D-le Andrei apelez sa la acordam putina ingaduinta la acasti domni “mari crescatori ” pt ca uni din ei pt a participa la dialog ar trebui sasi renege opera de 30 -40 ani recunoscind ca starea din prezent nui buna si asta ar insemna sai puna singuri cenuse in cap batindusi cuie in talpa si mai grav sa renunte al titlul de mari vrescatori recunoscind ca cmare lor gramada de medali a fost optinuta pe criteri de selectie si arbitrare situate in afara caracteristicilor de baza a rasei.
    Va inchipuiti ca acest lucru e prea mult din partea noastra sa avem asteptari pt ca domnile lor nu pot vedea ca rasa se afla in nevoie de schimbai.

    Iar daca mai existoa alta categori de ” mari Crescatori “care sa zicem ca nu se simt vizati si totusi isi pot permita sa stea si sa se amuze pe la colturi de framintarile a mai multi crescatori care se ingrijoreaza de situatia acestei de fapt a rasei gasind satisfactie in a se amuza pe acest subiect fara sa se implice in lamurirea discutilor privitoare resei care ia pomovat ca “Mari Creascatori” gestul lor vorbeste de la sine de caracterul care ii caracterizeaza si faptele lor na vorbesc chit de mari sint sai chit de mici sint.Stiti fiecare prin faptele noastre avem oportunitatea sa na prezentam cartea de vizitacine sintam cu adevarat .

    Cu stima si respect Alex Bude

  81. Buna

    D-le Andrei Dejan eu va respect si apreciez munca depusa pt a administra acest web care se dovedeste a fi de o calitate ridicata in comparatie cu ce se ofera in general.

    Dar cu tot respectul pe care vil port trebuie sa va marturisesc ca nu vreau sa cred ca domnia ta ai pornit la dreum cu oastfel de initiativa vrind sai ajuti si pt asa numiti ” mari crescatori” nu nu pot sa cred d-le Adrian

    Acesti domni care pt ca detin medali si sint numiti mariu crescatori nu se pleaca la nivelul calor de la inceput pt a inpartasi din experienta lor cu cei vara valoare stiti sint prea mari pt a se apleca la nuivelul de normalitate.
    Realitatea este ca sint crescatori fera prea multe medali si care prin felul lor de a se reporta la semenilor cu mai putina experienta promoveaza si contribuie mult mai mult la progresul columbofilie dechit multi ” mari crescatori ” la un loc.

    Iar eu in naivitatea mea am convingerea ca domnia ta Adrian Dejan faci perte din acea categorie chiar daca nu deti cel mai mare nur de medali.
    Vreau sa traesc cu speranta ca nu ma insel in apreciereile mele iar daca ma insel si domnia ta ai deschis acest web. pt asa numiti “mari Crescatori” si nu pt noi cei lalti multi si marunti fara sa detinem asa mati titluri doar cu o pasiune mare pt aceste vetuitoare greu de explicat atunci chiar ca aveti o problem si poate chiar ar fi zustificat faprul de a renunta la aceast munca pt un tel ratat puteri sal inchideti chiar inainte de a publiaca mesajul meu.

    Daca nu atunci tin sa va multumesc pt munca depusa pt ca noi cei mici si multi sa avem sansa sa comunicam civilizat in mare parte cu ajutorul domniei tale despre gindurile si framintarile noastre comune si de ce nu si despre bucuri.

    Cu stima si repect Alex. Bude

  82. Dle Alex Bude, vorba vine cu inchisul. Daca era sa fac asta o faceam demult. Vorbeam strict de galateni, pe care nu-i cunosc, si inteleg ca in general rasele romanesti sunt in dificultate. Daca cei ce sunt pasionati de ele se comporta astfel…situatia nu e deloc roza.

    Cu din ce in ce mai putini crescatori si plini de conflicte si invidii intre ei…e o chestiune de timp pana totul se va prabusi.

  83. Desi ,nici nu am avut niciodata un jucator
    galatean in mana am citit toate comentarile.
    Ca observator “strain” nu inteleg(probabil sunt
    prea naiv) de ce nu se gasesc 5 oameni
    de actiune care sa infiinteze un club de rasa
    sau mai bine un club de zbor pentru
    galateni.Acest club ar stabili reguli de zbor (joc)
    ,ar organiza concursuri, ar colabora cu alte
    cluburi de zbor din EU .Un astfel de club ar putea deveni
    o autoritate pentru rasa,si o sursa de informatii pentru
    crescatori (mari si mici). Dupa primele succese
    majoritatea crescatorilor ar dori sa devina membrii.
    Idea nu este noua si funtioneaza… in alte locuri.

  84. Pe toate albumele foto despre jucatori (indiferent cum arata, insa in special cei frumosi) vad comentarii care contin invariabil intrebarile: “joaca?” “cat joaca?” “cate ore zboara?”.

    De cele mai multe ori, aceste intrebari nu isi gasesc raspuns. Sau, se spune ca e posibil sa zboare si sa joace daca antrenezi puii de mici.

    Foarte multi vor sa cumpere daca le oferi garantii de joc si zbor. E adevarat, multi ar dori si un pret mai accesibil. Credeti dumneavoastra ca acele persoane care cresc porumbeii la voliera vor accepta vreodata “oferta” de a oficializa propriile pasari ca fiind pasari de ornament si expozitie? Pai acest lucru are un efect dezastruos asupra vanzarilor! Daca ar fi oameni pasionati de rasa respectiva, daca din pasiune ar incerca sa selecteze porumbelul cu forma, culoarea si desenul ideale si apoi sa incerce sa obtina recunoastere nationala prin concursuri, atunci da, acea persoana este direct interesata in reglementari. Am “vazut” pe net multi crescatori de “dincolo” pasionati efectiv de procesul selectiei in cadrul rasei, de optinere a unor colorituri si combinatii deosebite. Mi-e teama ca la noi primeaza totusi factorul economic si atunci acele persoane vor lupta efectiv sa mentina situatia actuala. Cred ca mesajul din partea dumnealor este: “Domnilor, sunteti naivi!”

    Dl. Vlad Hadarau, este nevoie de o singura asociatie care sa continue ceea ce a inceput in vederea promovarii performerilor. Continuati promovarea. Personal, tabelele cu rezultate nu mi se par suficiente. Nu transmit nimic din atmosfera concursului. Multi copii nici nu stiu ce presupune asta. Este nevoie de material video si foto si de mult curaj: “Domnilor, asta este. Multi dintre membri se chinuie sa obtina performante din porumbei de voliera pentru ca astea sunt sursele deocamdata. Dar va asigur ca tinta noastra este sa obtinem performantele de altadata”.

    Credinta mea este ca in timp se va obtine efectul dorit. Separarea va avea loc de la sine. Insa in favoarea exemplarelor iesite la zbor. Pentru ca celelalte vor continua sa se degradeze datorita mediului in care sunt crescute. Diferenta va fi vizibila cu ochiul liber si minciuna nu va mai tine. Timpul este de partea performerilor. Singura problema fiind marirea numarului acestora si inmultirea materialului de calitate. Dar si asta, tot in timp se rezolva.

    Cred ca e singura cale practica. Participarea in competitii e importanta. Mai importanta decat locul obtinut in cadrul concursului. E dovada ca iti zbori porumbeii. Anul acesta, Nicloas Girard are rezultate slabe la concursuri si motiveaza ca nu a avut suficient timp pentru antrenarea lor. Dar a continuat sa participe si nu se rusineaza sa afiseze rezultatele (nimeni nu-l poate acuza ca are pasari de voliera). Cred ca este atitudinea corecta.

    Personal, am sa urmaresc cu interes activitatea clubului.

  85. Buna

    Domnilor dar pt a adopta o astfel de masura propusa de d-l Maftei Ovidiu care in esnta e corecta plecind de la ideia ideala dar plecind ca situatia de fapt nu e ideala nu rezolvam problema ci doar ne putem preface ca no vedem inchizind ochi apelind la metoda strutului ca daca nu vad pericolul nu mai exista.

    Realitate ne obliga sa constatam ca exista ca aceste categori exista ni realitate ce facem pt a obtine o lamurire a lucrurilor poate o grupare sai desfinteze pe ca lalta doar are vreuna din ele aceast drept si autoritaleeu nu stiu doar pun o intrebare.
    Eventual ne place disputele ca dreptul de cai desfinta nu detine nimeni nici de ai interzice iar daca vrem cu adevarat o rezolvare trebuie sa le oferim o posibilitate da a se exprima si ei pomovindusi idealul lor care e real existe si pt a ellimina confuzia cu Jucatorul de Galati dar pastrind apartenenta por fi Numiti Galateni de Frumuseta ceva nou care patreaza ladernta la localitatea de origine dar nu la jucator creind confuzi in ce priveste caractrele specifice jucatorului de Galati altfel faptele noastre dovedesc ca noi promovam ceartea asta vesnica indifernt ce discurs frumos avem

    Nu cumva cea mai plauzibile cale pt a pune puct la o disputa care nu sa incheiat in ultimi 30 de ani dechind sa inceput cu puctare frumuseti este sa avem decenta sa ne acceptam uni pe alti chiar daca nu impartasim aceleas idei.

    Iar in ce priveste frumusetea la porumbei de zbor si joc e cea mai mare aberatie posibila la care se pare ca chiar daca vedem sau refuzam sa vedem ca asta a provocat dezastru la aceasta rasa dechind sa puctat frumusetea cu asa procent inchit sa putut renunta la restul carcterelor

    Eu tare as dori ca mari sustinatori a acestei definitia Frumusetea jucatorului de Geleti sami dea si mie o definitie a frumuseti care sa fie inteeasa de catre toti crescarori la fei reprezentind acelas lucru fara sa afecteze caracterle de baza a rasei si va doresc mult succesin formularea ei.

    Personal consider ca ajunge prezentare structuri corporale a geleteanului care prezinta o forma placuta pr a dovedi apartenenta la rasa si atit fara desene sofisticate care sa limiteze pe uni si sa pomoveze pe alti ca find mai galateni dechit cei lalti si alte mofturi reletive ca aceste sint doar sursa vesnica de discordie iar cei ce o sustin voteaza pote indirect la perpetuare discordiei pina in vejnicie crezind ca ceia ce el considera frumos e mai original decit gustul celor lalti.

    Personal inca in aproape 40 de ani de cind cresc Jucatori de Galati inca nu am intilnit 2 crescatori sa aprecieze la indigou aceleas trasaturi si aspecte fara nici o diferenta chit de mica iar in aceasta privinta cred ca voma avea aceles succes si vom gasi cheia rezolvari Frumos la Galateni chind cineva va reusi sa defineasca idealul femei Frumoase pe care sa o accepte toti barbati din lume deci nici o data asa ca domnilor avem nevoia de nervi tari si eventual de dezbinari si apariti de rase noi asta e demersul pe care il promovam frumusetea cu o puctaj mai mare de 5 punte care sa poate fi depasit cu usurinta de un alt exp. care are puctaj mai mare la alte cartere.

    Poate ca nu ar strica sa renuntam sa descoperim noi roata ca au facuro alti inaintea noastra si sa inprumutam modeluml de la cei care au inventato aruncind o privire la rasele consacrate pt. zbur si joc si sa invatam din experienta lor si care continua sa supravetuiasca fara arisca sa intre in derizoriu perzind caitatie specifice ca zbor de durata si zbor cu joc.

    Singurl lucru comun pe careil vom putea gsasi ca nu au ingraduit rasa cu caractere de frumusete si desene precise precizind ca un desen e mai frumos dechit celelalt ci doar o precizare a caractrului de zbor ssau joc cu o descriere a structuri osoase si aspect genersal.
    Asa ca daca e sa tragem o concluzie in fuctie de intrese noi putem sa ingradin mai mult sau mai putin rasa aceasta indragita de noi si in fuctie de masurile luate de noi ii hotarim soarta si timpul de supravetuire pastrind carcterele de baza a rase ne alterate ori ce ingradire inseamna regres si compromis.

    Deci la incheiere va doresc mult succes si pricepere in hotaririle pe care le veti lua ca in ce ma priveste eu am crescut Jucatori de Galati exclusiv pt mine personal si eventual pt cei cei indrageau asa cum se prezentau si mentionez ca selectisa am facuto din totdeauna dupa descrierile din carte D-l Peterfi Stefan si inca nu am nevoie de alt standard problema e ca tot mai greu e sa ajunci la materiale morfologice cu caractre ne modernizate ( evolutie )

    PS daca casiti formula magica a Frumosului acceptat in unanimitate sa mio prezentati si mie ca poate cine stie ?

    Cu stima si respect Alex. Bude

  86. Buna

    D-l Andrei aici e problema ca pasiunea aste are atite fatade si aspect si intrese ascunse prea putin sint cei care detin o pasiune lipsite de orice alte motivati ci doar porumbei in sine si pt asta nu trebuie sa facem recesamint ci doar sa asisti la discuti pasiv si reiese la lumina nuantele si motivatia pasiuni.

    Stiti nu declaratile si titlurilr din sv. dovedesc calificare si caracterul ci aspectele puse in practica in fapte prezinta adevarata valoare si caracterul omiului.

    Iar aceste mai ales in momente de criza si tensiune iar daca cineva in astfel de momente poare sa rida de problema sau sa o trateze superficial sau mai rau sa contribie cu comentari ostentative doar de dragul de a provoca nici nu mai e nevoie sasi prezinte cv indiferent de ca domeniu este vorba .

    Cu stima si respect Alex Bude

  87. “Gheorghe Nicu:
    Daca l-a Cobadim credeti ca porumbeii pe care ii afisati pe sunphoto sunt galateni e treaba dumneavoastra, dar limitati-va la Cobadim, asta apropo de apropo ?nu inseamn? c? porumbeii cu o b?l??tur? mai pu?in frumoas? numai apartin rasei?.
    Domnul Bude spunea ca are rasa veche, dar il intreb eu pe dumnealui, cu tot respectul, daca are asemenea desene cum se vad la domnul Dina pe site. Domnul Nistor are tot linia veche si din cite stiu eu are si pe vanat si pe negru si pe rosu si pe galben, dar, in ciuda disputelor noastre verbale, il intreb sincer are asemenea desene si culori?”

    Dle Gheorghe Nicu, prima carte pe care eu am citit-o despre porumbei a fost cartea lui Feliciul Bonatiu despre rasele romanesti. Daca o sa cititi cu atentie descrierea facuta galatenilor in acea carte o sa regasiti toate desenele de baltatura de pe site-ul meu. Iar despre culori…intotdeauna o sa pastrez un porumbel cu reale calitati de joc si zbor chiar daca are o culoare ciudata in detrimentul unuia care nu joaca dar e frumos. Chiar unul dintre ei este Andaluz, culoare rara si greu de reprodus pe care altii si-o doresc dar nici nu stiu cum s-o obtina si nici nu stiu cum s-o perpetueze.
    Acei porumbei pe care dumneavoastra i-ati vazut la mine pe site sunt descendentii porumbeilor pe care ii aveam acum 20 de ani pastrati fara infuzii de porumbei berbecati care numai stiu sa zboare dar sunt frumosi sau de porumbei cat un voiajor mai mic si care au uitat sa joace. Cum porumbeii mei de acum 20 de ani erau conformi cu descrierea lui Bonatiu nu vad de ce descendentii lor ar trebui sa fie altfel numai pentru ca acum la moda este un alt tip de galatean.

    Cu stima,

  88. Buna!
    D-le Vasile, probabil va intrebati sau v-ati intrebat de ce nu mai intru in dialog cu dv……daca va straduiti putin, va amintiti.
    Lasind acest mic aspect deoparte, uitati-va aici http://www.freewebs.com/jucatoridegalati/links.htm , in josul paginii se gaseste un filmulet, de la o etapa de zbor, din 2007. Acest filmulet a fost tot timpul acolo…..nu este vina mea ca nu a fost descoperit si nici nu vreau sa apar eu cu tot felul de poze, filme sau mai stiu eu ce; eu as vrea sa vad la altii asa ceva, sa vad ca le pasa la cit mai multi sa promoveze porumbeii astia.
    Stiti foarte bine cum am fost catalogat, incercind sa fac si eu cite ceva…..
    pt asta, am facut un experiment, care m-a convins despre cum stau lucrurile: am pus niste poze cu pui de galateni, pe net, fara sa-mi dau numele. Toata lumea le-a laudat, ce pui frumosi, cumde sunt atitia, cum de seamana asa, etc;chiar si cei care pina atunci ma injurau sau care ma acuzau de “n” chestii , dupa imaginatia fiecaruia. Asa ca…..

  89. Pt. dl Helmuth.
    Exista cluburi, unul ar fi cel din galati, care este format aproape exclusiv din crescatori de Jucatori de Galati, este si asociatia din orasul de origine al rasei; mai exista asociatia dacia, numai de crescatori de galateni, dar cum sa spui ca vrea cineva binele rasei, cind unii promoveaza ceva, iar ceilalti altceva si nici o parte ceea ce trebuie?
    simplul fapt ca traim in Romania, ne ocupa tot timpul si nu reusim sa realizam ceva simplu, firesc, din cauza celor care au alte interese si anume cel de a promova ce se gaseste in propria voliera.

  90. Nu pot sa inteleg de ce un porumbel frumos nu poate performa cel putin la un nivel mediu.Performantele nu dauneaza frumusetii,pot spune ca ajuta prin asigurarea unui penaj frumos si intretinerea unei sanatati si vitalitati crescute.Eu de ex. am porumbei care zboara,au unele defecte,ok,unii ii considera urati,ok,ii lucrez cu porumbei frumosi dar nu le neglijez zborul.Pana la urma aici intervine priceperea crescatorului.
    Din cate vad eu vorbim de galateni nu de gusati,voltati,maltezi….la rasele de ornament care au fost create special pt penaj si structura zborul dauneaza pt ca micsoreaza incaltatura,scurteaza gatul,micsoreaza coada,etc.Nu vad ce defect asa major poate aduce zborul.Astea cu galatean de frumusete sunt pretexte ale unor crescatori care se ascund in spatele “frumusetii” pt a masca conditii improprii pt zbor sau selectie proasta.Poate chiar ascunde o gandire materialista de genul: de ce sa ma chinui sa lucrez atat porumbeii,sa ii pierd la zboruri si sa ma chinui cu antrenamente?ai mei sunt de frumusete,ii tin in voliera,cer bani multi pe ei si gata,sunt mare maestru.
    Daca te consideri mare crescator si maestru al rasei pune mana si selecteaza galatenii care sa zboare sus si mult,sa joace siruri lungi si sa aiba culoare stabila.Cand a reusit cineva asta jos palaria,ala are galateni adevarati,este maestru al rasei in toata puterea cuvantului.
    Ca in orice sport nu castiga neaparat cel mai rezistent,sau cel mai bun jucator sau cel mai frumos ci cel care le are pe toate la un nivel cat mai inalt.
    Dupa mine clasificarea galatenilor este o problema artificial creata de ambitii personale.As vrea sa stiu daca de ex Nicu este dispus sa ia galateni de Cobadim sa isi imbunatateasca jocul si reciproc.
    Sunt de acord ca poate pe unii nu ii intereseaza neaparat cum are desenul atata timp cat joaca sau pe altul mai mult zborul decat sirurile pana la pamant,OK,de asta s-au inventat liniile,sunt multi oameni capabili aici sa faca o lista cu liniile de galatean si cu ce poate face fiecare.Aveam asa de ex. linia lui Torino care zboara de rup dar au joc mai slab,avem linia de Constanta care sunt foarte frumosi dar zboara mai putin si joaca doar cateva tumbe,avem linia veche care arata urat dar joaca foarte bine,etc.Orice incepator e liber sa aleaga dintre liniile astea cand se hotraste sa se apuce de galateni,poate sa le combine pt a imbunatati una din calitati,de asta e frumoasa columbofilia.Avea de departe cea mai bine documentata rasa romaneasca si noi ne certam aiurea in loc sa punem totul gramada si mai ales in ordine.si apoi sa aratam in toata lumea ce mandrie de porumbei avem.Asa ajungem sa ne minunam de galateni de prin Croatia sau Germania….

  91. Desi,recunosc,n-a fost cel mai bun partener de dialog pe care l-am intalnit vreodata,plecand insa de la premisa ca orice om neinformat poate sa greseasca,am sa incerc sa-i dau d-lui Nicu Gheorghe cele cateva lamuriri solicitate.
    Inainte de asta insa as vrea sa-i spun ca problema cu zburatorii sau jucatorii care pot scoate accidental si pui jucatori sau si pui nejucatori,e pusa prost.Pai daca exista cineva care a ales calea eliminarii jucatorilor din propria crescatorie va continua nestingherit sa faca acelasi lucru si in continuare.Daca e un om corect si da peste un incepator care viseaza la aceleasi lucruri ca si el ii va spune in mod cinstit ca este posibil,ca uneori sa mai iasa si din aia care fac niste tumbe firave,ceea ce nu-i nici o problema,vor fi si aia eliminati in bunul obicei.N-am auzit sa se scandalizeze nimeni de faptul ca printre tippleri,ciungi sau chiar rosii de Targoviste apare cand si cand,accidental,cate unul care face pe jucatorul,nu-i nici o problema,respectivul exemplar e inlaturat ca neconform si cu asta gata.Important este ca atunci cand te apuci de-o rasa sau alta sa stii despre ce e vorba,asta ca sa nu fii chiar total nedumerit atunci cand genetica iti poate juca feste.
    In privinta galatenilor pe care-i cresc eu,da,este corect,am porumbei baltati in toate culorile de baza si am cateva exemplare pana simpla pe rosu si galben.In majoritate imi fac perechile pe culoare dar,din cauza numarului mare de porumbei pe care-i am,imi permit cateodata mici fantezii imperechind porumbei de culori diferite.DIn astfel de imperecheri am cateva exemplare de baltat pe gut(mai inchis sau mai deschis),care mie personal imi plac foarte mult si fara pretentia ca aceasta culoare sa fie recunoscuta ca una “oficiala”,precum si alte cateva exempare,3-4,daca nu gresesc de baltat pe cafeniu sau castaniu.
    In ceea ce priveste desenul,asa cum am sustinut totdeauna,n-am facut niciodata fixatie pe-un anumit tip de baltatura,asa ca am,probabil,toate tipurile de baltatura posibila la galateni.Se gasesc baltati pe capace incheiate cu burti albe sau leftati,sunt si cu baltatura revarsata si “pe-o aripa”,am si capaciti si patati,sunt si “solzati” si cu capace sparte.Cozile sunt fie “pe culoare”,fie albe, fie “cu bete”.Printre ei,un numar mic,10-15 cred,sunt motati.
    Dincolo insa de culori si baltaturi,porumbeii mei isi merita numele,adica daca-i zbori,se duc la inaltime,tin tura casei cum se zice si joaca frumos.Aproape toti,si spun aproape fiindca mai apar si exceptii ,porumbeii joaca,tot ce se intampla sa iasa fara joc fiind inlaturat,numai cine stie ce exemplar fara joc sa ramana,din considerente de culoare sau desen,dar mai ales datorita ascendentei sale.Despre cat de mult zb oara n-are sens sa-ti indrug povesti fiindca nimanui nu-i zboara porumbeii ore-n sir in lipsa de antrenament.Cum stii sa te ocupi de ei,asa ii ai.
    Probabil ca despre cat de buni ori prosti sunt astia pe care-i cresc eu ar trebui sa se pronunte altii ,care au primit porumbei de la mine.Si pentru ca n-am cum sa-i numesc pe toti,fiindca multi n-au nici o treaba cu internetul,am sa-ti dau cateva nume,dintre cei care in mod sigur acceseaza site-ul asta:Dan Prismareanu si Emil Chelu din Bucuresti,Florin Oprea de la Constanta si,mai nou Valentin Tanase de la Braila.Ei pot sa-si spuna singuri parerea,buna ori proasta,despre porumbeii primiti de la mine fiindca sunt oameni in toata firea si n-au deschis ochii pe porumbei de-un an-doi.
    Legat de porumbeii d-lui Mergeani,din cate il cunosc eu,el este preocupat de genetica culorilor la porumbei,iar porumbeii aia sa fie postati acolo din considerentul asta.Eu unul ma indoiesc ca porumbeii din zona aia ar fi toti de genul acela( cu referire la culori si baltaturi).
    Si,oricum,daca m-ai pune in situatia sa aleg intre unul din ala,asa cum e el imperfect in desen si culoare si unul de genul celor pe care-i promoveaza cei de la “Dacia” sau ce mai vad pe la baietii de la Galati,daca e sa socotim din punct de vedere al rasei jucatorului de Galati,iti spun ca as opta fara ezitare pentru unul din prima categorie.
    Pana la urma,ca unora le place sau nu,rasa asta s-a chemat “jucator” de Galati si asa se va chema si in continuare,orice alte artificii legate de denumirea rasei nefiind altceva decat comicarii ieftine.E normal ca unii care de ani de zile,pentru ca urasc jocul,au rupt gatul la toti porumbeii care indrazneau sa joace,sa nu accepte denumirea asta,dar asta-i situatia,daca nu se regasesc aici,trebuie sa-si caute locul in alta parte.

  92. Dl. Vlad Hadarau,

    Ma adresam dvs. ca reprezentant al asociatiei din care faceti parte. Va multumesc pentru raspuns. Eu consider ca promovarea concursurilor si activitatii asociatiei trebuie sa se faca asiduu, prezentand fapte concrete, daca se poate, cu cat mai mult material de calitate, nu doar simple tabele.
    Nu trebuie sa fie in nici un caz conditionata de X sau Y (dintre care probabil fac parte).
    Era o sugestie si, de ce nu, daca acele materiale existau, chiar o cerere.
    Nu pentru mine. Mie-mi ajung imaginile din copilarie ca argument in favoarea Jucatorului de Galati. Jucatorul de Galati din aer (si se intampla sa fi vazut doua tipuri atunci). insa apreciez ca v-ati calcat pe inima ca sa-mi rapsundeti.

    Dl. Adrian Nistor, multumesc pentru filme, sunt frumosi. La primavara ii putem vedea si in zbor?

  93. Domnul Vlad Hadarau,

    Personal, nu mi-e teama sa prezint mica mea activitate columbofila. Nu o fac pentru a primi laude (nu pentru 2-3 porumbei primiti recent). O fac din bucuria mea de a avea porumbei. Bucurie care o impart cu altii. Indiferent de rautatile unora. Sunt proprietarul jurnalului meu asa ca filtrez toate comentariile de prost gust sau rautacioase, sau care sunt scrise in limbaj de messenger, tinand cont ca doresc un material web de calitate, care sa ma reprezinte. Nu ma imbat cu apa rece si sa cred ca e un dreptar pentru altii. Nu. E doar aventura mea columbofila.

    Ma refer strict la acest jurnal personal:
    http://funpigeons.blogspot.com/

  94. Pt. domnul V. Tanase- sa stii ca am luat porumbei de joc foarte asemanatori la exterior cu cei prezentati de domnul din Croatia desi nu-mi placeau, in ideea de a dezvolta jocul, dar…in afara faptului ca erau mai destepti decit ciocosii (nu am pierdut nici unul) si faceau 4-5 tumbe aveau rau de inaltime. Nici bagati intre ai mei nu se ridicau mai mult de 100-150m, cit de durata…nu a depasit niciunul 1 ora jumate. Dupa care am vrut sa-i fac cadou cuiva, oricui, nu am gasit pe nimeni care sa-i vrea. Asa ca m-am lecuit cu asemenea infuzii, si cred ca ti-am si raspuns. In alta ordine de idei vezi ca s-a redeschis vechiul tirg de porumbei din piata 16 februarie, daca ajungi poti sa treci mai lejer pe la cel cu orbetenii vechi.
    Dupa raspunsuri tre sa inteleg ca lumea este de acord cu porumbeii domnului Dina. Ca aceia sunt galateni. Bine, daca asa credeti atunci eu imi cer scuze daca i-am adus vreun prejudiciu domnului Dina si sper ca nu s-a suparat f tare dar cind o sa fie vreo delegatie romaneasca invitata la vreo expo in afara si vor vrea sa prezinte si galateanul romanesc va rog aratati-mi si mie unul care sa semene cu ai lui porumbei. Acum veti veni sa spuneti ca una e standardul si alta e …

  95. Pt Gheorghe Nicu-cand am spus sa faci infuzie nu am refeream la ce pot face pasarile luate din alt loc si pur si simplu eliberate in ai tai.Asta nu este infuzie,este clar ca nu or sa iif aca pe ai tai sa joace prin puterea exemplului.Eu eram curios ce pot descendetii lor.Si nu porumbei luati pt joc imperecheati intre ei ci imperecheati cu porumbei din crescatoria de adoptie.A scazut zborul fata de cei “necorciti” si la fel a scazut jocul fata de cei de adoptie?Ce se intampla daca bagi iar zburatori in ei,dar daca bagi jucatori?Cum mai arata desenul?Pe marginea a doua pasari bagate in crescatoria proprie poti sa tragi concluzii multi ani.
    Daca “cel cu orbetenii vechi” este Bartalis,stai linistit ca am pastrat legatura si colaboram in continuare.Are pasari foarte bune dar din pacate nu au mai zburat de generatii multe deci fac infuzii in limita in care nu stric zborul alor mei.

  96. O problema interesanta subliniata de d-l Nicu Gheorhge. Ce ne facem cu recunoasterea internationala?
    La rasele nemtesti puii ies identici cu parintii (cu mici particularitati care-i diferentiaza in expozitii). Ne putem duce cu galatenii si sa le spunem nemtilor interesati de ei ca din doi mascati pe capace cu coada colorata mai ies si revarsati si impanati si ciacari etc.? Ne da neamtul cu ei in cap.
    Aici ar trebui sa intervina “subrasa” galateni de expozitie.

  97. Buna!
    daca cineva afirma ca porumbeii pe care ii creste apartin unei anumite rase, asta trebuie sa dovedeasca prin caracteristicile pe care trebuie sa le prezinte rasa in cauza ( atit de zbor, joc cit si aspect exterior).
    Referitor la aluzia lui Nicu, fiecare prezinta ceea ce il reprezinta, ca si crescator ,dintr-o anume rasa-aici vorbind despre galateni- deci cei care vor trimite porumbei la vreo eventuala expozitie in afara, in nume propriu este treaba lor ce vor trimite. Cind este vorba de a reprezenta Romania, atunci bineinteles ca se va face o selectie riguroasa, iar porumbeii trimisi vor fi cei mai reprezentativi, cel putin asa speram sa fie.
    raminind la subiect, ar fi interesant de vazut daca se vrea sau nu se vrea impartirea rasei si mai ales in cite variante. pt asta poate ar fi util un fel de chestionar, ca sa nu fie neglijati cei care au o anumita parere. Eu cred ca putem sa ne desfasuram activitatea toti, indiferent daca alegem o varianta sau alta ( in caz ca este de ales).
    Poate ne ajuta dl. Andrei cu un chestionar, asta daca mai crede ca merita, dupa cele exprimate pe aici.
    Oare crescatorii din Galati nu vor sa spuna nimic, pe acest topic?

  98. Pt. dl Barboianu:
    exact asa poti sa le spui si la nemti si la oricine. Stiti citi pui cu defecte ies, la multe dintre rasele de desen, culoare, forma, etc.? foarte multi.putini sunt cei buni sau f. buni. Asa ca vorbind de porumbei de zbor si/sau joc, ii intereseaza in primul rind sa aiba performanta.
    Daca ne referim la o varianta de expozitie, atunci nici nu trebuie sa le spui ce o sa-i scoata, o sa vada el singur. O sa-l intereseze standardul rasei si va face el selectia, in functie de ce scrie acolo. Astfel isi va forma el o linie care sa fie pe placul lui, respectind standardul.
    Problema galatenilor nu este in primul rind la desen. Marea problema este la conformatie, la dimensiuni, la lungimea ciocului, a cozii. Daca dl. Peterfi ii cataloga ca facind parte din grupa porumbeilor cu ciocul mijlociu si coada lata, atunci e clar ca un exemplar cu coada ingusta sau cu ciocul prea lung sau prea scurt, se abat de la standard, deci sunt defecte.Ca sa nu mai vorbim de marimea corpului sau greutate. Acestea din urma merg “mina in mina” cu dimensiunea inelului pe care il poarta porumbelul. Unul dintre defectele de excludere din expozitii, este inelul necorespunzator si asta nu din cauza ca a fost inelat gresit, ci din cauza ca pe unii porumbei ii cam stringe inelul de 7mm, adica inelul care este omologat pt Jucatorul de Galati sau cum vrem noi sa numim porumbeii astia. Cam astea ar fi unele dintre problemele majore ale unor porumbei, nu desenul.
    Povesti de genul” pai sa vezi domnule ca a crescut singur la parinti” sau” a fost crescut de voiajori si l-au indopat mai bine….” sunt hilare. Ca doar daca punem un Pekinez sa “suga” la un Dog german, stim sigur ca nu creste mare……

  99. Perfect de acord cu d-voastra, domnule Hadarau. Eu ma refeream numai la varianta de expozitie. Daca neamtul ii ia pentru expozitie si nu i se spune nimic despre pui, eu cred ca va avea un soc.
    Referitor la divizarea rasei trebuie facut ceva. Personal am vazut porumbei carora le ramasese mic si inelul de 8mm., proprietarul sustinand ca sunt JUCATORI DE GALATI

  100. Buna

    Pt ai raspunde d-lui Gheorghe Nicu trebuie sa va marturisesc ca ma simt acasa atit la domnul Dina i voliera in ce priveste desenul exceptind ca domnia lui are uni cu ciocul mai scurt varianta care eu nu o am dar in cel priveste pe domnul Adrian Nistor la domnia lui nu numai ca ma simt acasa dar sint si relaxat atit in cele prezentate in filmulete chit si la d-l Florin Opera cei proveniti de la d-l Nistor
    Cred ca e normal atitea timp cit eu nu am facut infuzie in rasa cel purin constient doar daca dincei achizitionati am primit ceva lucratura fara sa mi sa spuna dar eu personal la mine in voliera nu sa amestecat deoarece eu cresc doar o rasa in compartiment si sint eliberati la fel iar in ce priveste culorile am cele 4 culori de baza cu toate desenele posibile pe cre nici macar nu incerc sa le dau o denumire ca sai putea sa fie proprir si totusi na nu inteleaga nimeni la ce ma refer ca nici odata nu leam cunoscut denumirea oficiala.
    Iar daca e sa discutam de alte culori provenite dinimperecherile intree culorile de baza din lipsa de materiale pt a nu apele la infuzi in Jucatori de Galati dar aparitia la culori ne obisnuite sa datorat in momentul in care din o linie de albi din albi iam folosit la toate culorile la 4-5 generati a aparut culori ne obisnuite pe care eu nici macar nu ma hazardez incercind sa le definesc din lipsa de cunostinte de care d-l Dina la detine
    Dar in principiu eu am o singura selectie sa nu apara ex cu carctere in afare rasei tip cioc prea lung defecte de structura corporala etc. etc. ca dinaceste mai apar chiar daca mai rar dar apar iar in rest zborul si jocul ii selecteaza in ptincipiu o sindura linie se selecteaza singura Moriscari iar pt ca acele culori sint lucru manual chiar daca sint rasa curata o pastrez pt mine fara sa am pretenti sa fie acceptata si de ceilalati.
    D-le Gheorghe Nicu imi pare rau daca team dezamagit dar eu prefer pasa curata la singe si caracter in detrimentul desenului curat si simetric dar asta nu inseamna ca nu am si exemplare cu desen simetric dar conditia este sa zboare si pe chit posibil sa joace chit de putin dar sa joace in nici un caza daca trebuie sa alec in unul pe cae mia greu sal definesc cu zor de inaltime si joc si unul cu desen simetric dar fara zbor pai il pastrez pe ala pocitul.
    Sper ca vam respuns curiozotati in mare apropo anul asta am primit ceva ce nu am vsazut vro data pot sa trimit poza pt ca s ovedeti si voi

    Cu stima si respect Alex.bude

  101. Buna

    Dar daca nu se creiaza o rasa de Frumusete atunci ce cauta astfel de exm.la expozitie fara sa reperzinte cacterle rasei zbor si joc

    Iar la amestecam si face un telmos balmos si atunci va intreb pt ce atita discutie daca se revine la aceleas proceduri.

    chiar ca nu mai inteleg nimic ce sens mai are totul

  102. Domnilor, am o mica mare nedumerire. Galatenii pe care ii stiu eu, sunt cei din adresele care le-am dat intr-un post anterior (deci, cei conform curentului actual in ce priveste desenul, insa inca buni performeri – nu ca cei din vecime, pentru ca cei de azi sunt deja victime sigure pentru ulii – inca un argument pentru inchiderea lor in voliere). Crescatorul la care-mi faceam veacul, avea grija la desen insa si la joc. Nedumerirea mea consta in faptul ca rollerul actual (ne convine astazi acest roller?) nu mai are nici un element care sa duca cu gandul la stramosul lui, Rollerul de Smirna. Si cine a vazut pasarea respectiva, stie ce vorbesc, Rollerul de Galati de azi (cel putin cel vioriu) se spune ca a fost infuzat cu misirliul pentru un cioc mai mic si un desen uniform, mai frumos.

    Azi pretindem o baltatura uniforma care este rezultatul infuziei cu porumbei de ornament. Am obtinut rasa dorita, care are aspect frumos dar care da foarte multe exemplare fara joc si cred ca e rezultatul influentei respective, si nu o caracteristica ce vine din urma, din istoria rasei. Nu are cum.

    Coada este mai mult ingusta decat lata, specifica rollerilor (ar trebui sa vedeti asta…). Ciocul, de multe ori se apropie de cel al porumbeilor Oriental Frill si la fel si motul care apare de multe ori. Aripile sunt pe coada, specific zburatorilor.

    Ma intreb cum arata pe vremuri Jucatorul de Galati de dinaintea acestei infuzii (pentru ca vreti, nu vreti, acea pasare a existat), in opinia mea, clar nefericita. Sper sa nu-mi iau prea multe suturi pentru asta… In mod sigur, aceasta rasa a castigat inima tuturor, in favoarea variantei vechi, Aceasta noua varianta, era deja de “frumusete”, in detrimentul celei vechi (de care nu mai stie nimeni), ajungerea la situatia actuala era doar o chestiune de timp. Ceea ce s-a si intamplat.

    Trendul il face curentul si nu logica si bunul simt… Orice s-ar zice, rollerul de azi nu mai are nimic din stramosul lui care continua sa evite atacul uliului cu succes in continuare. Putem sa privim in ansamablu? Putem sa privim istoria ca argument si dreptar? Eu cred ca nu. Sigur, am pus problema galatenaului mult mai in ansamblu, nu referitor la stadiul si forma in care se gaseste in ultimii cativa zeci de ani (reprezentativ? Eu nu cred. Azi ne arata pretul)…

  103. Sa indraznesc sa spun ca jucatorul de Galati candva, a ajuns la o rascruce si a apucat pe un drum gresit, si ca e nevoie sa o luam de la capat? Cred ca e deja prea mult…

  104. daca mi-e permisa o observatie; da “s-a ajuns la o rascruce si s-a apucat pe un drum gresit” prin teoretizare excesiva. As gasi mult mai practic, (poate o rubrica noua), prezentarea din partea celor cu o anumita experienta, a metodelor de crestere si dezv. a aptitudinilor de zbor-joc , a modului in care isi antreneaza pasarile , recomandari si sfaturi .(nu ma refer la fineturi, tertipuri , la secretele intime ale meseriei).Acest lucru ar fi o aplicatie practica a bunelor dv.intentii, fiind- ca s-ar putea ca in unele (cele mai multe cazuri) nu porumbeii sa fie de vina, ci noi ,ca nu-i stim “juca”

  105. link
    Daca aruncati o privire la adresa de mai sus o sa vedeti un tippler de expozitie si unul de zbor.Mie personal mi se pare ce cel de expozitie arata oribil iar cel de zbor arata a gutan,sincer tiplerii de la noi parca arata mult mai bine.Sunt foarte curios daca la ei se poarta discutii ca la noi pe tema asta pt ca este evident ca au avut un moment cand unii ii zburau si unii nu.O sa incerc sa fac rost de niste fotografii exemplicative cu tippleri de la noi sa le trimit sa vedem ce zic englezii.

  106. Exemplele tiplerului si voiajorului cred ca sunt cele mai concludente .Acestea in cadrul aceleiasi rase sint varietati de prestatie si ornament.In acelasi mod se poate proceda si cu Galateanul.Consider varianta dl. Dina Mergeani de la punctul 76 cea mai corecta ,aceasta se pare ca multumeste majoritatea crescatorilor din tara

  107. di.Bude Evolutia varietati de zbor a Galateanului in orase precum Calafat,Tr.Sevarin,Craiova,Bucuresti a depasit de mult “bariera” celor 10 ore in mod oficial, deci nu putem spune ca acesti porumbei sau degradat fata de cei de acum 50 ani ce zburau la liber si cu totul intimplator. Referitor la comparatia cu tipleri vechi{acum 50 ani} care zburau cu ziua la inaltimi asemanatoare galatenilor, astazi acestia zboara 16-18 ore{la noi in tara} dar la cu totul alte inaltimi,deci comparatile nu mai sint de a
    actualitate disparind din ecuatie elementul comun pe atunci INALTIMEA. Discuti au fost si vor mai fi, cert este ca in tara se zboara, exista regulamente si oameni de buna credinta ce vor sa promoveze aceasta rasa asa cum este ea ACUM,caci nu putem face competiti cu amintiri si povestiri.

  108. Observatia d-lui Grama (poz.122) este cat se poate de corecta.Aptitudinile oricarei rase care trebuie sa performeze sunt doar o mica parte din succesul unui crescator.Prin similitudine cu ceea ce se intampla in cadrul concursurilor cu voiajorii nu sunt de-ajuns “rasa” si disponibilitatile individuale ale fiecarui exemplar pentru a atinge performanta,ci,de cele mai multe ori,determinanta este priceperea crescatorului in a exploata niste calitati ale porumbeilor pe care-i creste.Sigur ca putem discuta despre metode si “secrete” numai in masura in care aceia care practica zborul de performanta sunt dispusi la asa ceva.La orice rasa sunt crescatori care doar “zboara” porumbeii si altii care-i “joaca”.Semnificatia acestor doi termeni ne poate da,in cele mai multe cazuri,diferenta intre rezultatele unuia sau ale altuia.

  109. Citesc de citeva ore dezbaterile facute pe baza insusirilor acestei rase. Fiind un crescator 100% de “voiajori” nu pot sa fac nici un comentariu pe tema porumbeilor “jucatori de Galati”, desi pot spune ca imi plac acesti porumbei si chiar am crescut citeva exemplare din aceasta rasa.
    Ceea ce remarc si pot sa va felicit este faptul ca majoritatea mesajelor postate sunt scrise de oameni care se vede ca au trecut si pe la scoala,….incepusem sa cred ca crescatorii de porumbei (marea majoritate) sunt certati cu gramatica limbii Romane dar se pare ca m-am inselat, inca o data va felicit pentru frumoasele mesaje/expuneri pe baza acestui subiect, poate vor citi si crescatorii de voiajori si vor incerca sa dezbata in acelasi mod, nu prin fel si fel de mesaje scrise parca cu lumina stinsa.

  110. Lucian, si eu am o placere deosebita cand cineva scrie corect, insa te asigur ca nu doar in domeniul nostru sunt scapari. Lucrand numai pe calculator si net am posibilitatea sa citesc multe, din diverse domenii – fac o gramada de greseli chiar si persoane despre care ai crede ca au o exprimare impecabila (directori de companii).

  111. “108
    25-11-2008
    adrian nistor:

    Legat de porumbeii d-lui Mergeani,din cate il cunosc eu,el este preocupat de genetica culorilor la porumbei,iar porumbeii aia sa fie postati acolo din considerentul asta.Eu unul ma indoiesc ca porumbeii din zona aia ar fi toti de genul acela( cu referire la culori si baltaturi).”

    Observatia d-nului Nistor este una perfect adevarata. In zona mea mai mult de jumatate din Jucatorii de Galati sunt baltati pe negru, cam un sfert baltati pe albastru dungat si restul, in ordinea frecventei, baltati pe gut, baltati pe rosu sau galben, baltati pe castaniu sau cafeniu. Porumbeii expusi pe site sunt postati pentru a trezi interesul si pentru alte culori in afara celor intalnite in mod uzual, culori care apar la imperecherea unor porumbei colorati diferit. La multe rase din afara tarii se cauta introducerea de culori noi, culori aduse prin metisarea cu rase de multe ori total diferite. Probabil ca asa se va intampla si la noi peste cativa ani. Atunci poate ca nu e cazul sa renuntam la culorile deja existente atat timp cat porumbeii in cauza zboara si joaca ca toti ceilalti

    Cu stima,

  112. Buna

    D-le Vicentiu ceia ce voiam eu sa arat ca eliminarea prin selectie (sau mai bine zis incercare de al elimina ca jocul reapare mereu ci scade doar intensitatea cu care apare obtinind un procent mai mic cu joc) nu da o garantie la o crestere a zborului ba din potriva de multe ori selectia unilaterala pt a obtine un desen prezinta regrese in ce privest durata de zbor.

    Iar in ce priveste timpul de zbor obtinut de catre crescatori prezentati de catre domnia ta D-le Vicentiu asa o fi dar eu nu aveam de unde sa le inventez sau sa le fi visat eventual chit ca am o mica indoiala deoarece nu se regasenc in vreun concurs dar fie si un lup mincat de oaie si sa zicem ca va cred d-le Vicentiu.

    Dar si atunci comparatia mea ramine valabila si corecta de oarece exemple date de catre mine sa refera la cele doua variante cu provenienta din Jucatorul de Galati vatianta ptrzentata ce cei de la clubul Dacia si cei de Severin a caror rezultate de la concursuri leam folosit.

    Prin urmare d-le Vicentiu daca exista vreo gresala in toata aceast ecuatie aceia sint crescatori enuntati de domnia ta ca nu organizeaza concursuri si nu publica rezultatele.

    personal imi pare rau daca vam deranjat cu comparatia mea dar am folosit materialul care exista si nu am facuto cu intentia de a deranja pe cineva.

    Custima si respect Alex. Bude

  113. E cineva dispus sa devina mare maestru al rasei in acceptiunea mea expusa la pct 107?
    Chiar nu se poate face un galtean care sa zboare la inaltime,sa faca snururi lungi si sa fie frumos la desen?

  114. Buna

    In ce priveste problema expua la la (puc.122 si 126 ) de catre dmni Grama si Adrian Nistor cred ca sa aratat cu precizie factori care hotarasc prestatile porumbilor placid de la idei a detinem material genetic de aceias valoare.

    Eu as mai avea o sugestie nu stiu daca domnile voastre o sustineti si aumw daca detinem cele trei porumbei valorosi , intretinere corespunzatoare si antrenament adegvat dupa parerea mea cred ca are o mare influienta locatia zonala ( forma curentilor de aier si intensitatea acestora si nu fara importanta este viteza de deplasare )

    Personal am iceput sa ma gindesc la acest aspect dupa cede 3 ori in perioada de 24 de ani in timp ce lotul de jucaatori de Galati se afla in disparitie sa produs furtuna la nivel jos ce so fi intimplat acolo sus nu imi inchipui dar in doua dun cazuri am primit telefon a 2-3 zi de la oameni care se plimbau pe plaje.

    Avind mare in trei parti la circa din est. 110 ,sud 130, vest 120 km nu pot sami inchipui ce curenti sau creiat de au fost tiriti la o asa distanta in deriva care in teoretic dupa mintea mea ar trebui sa fie imposibil

    Ar fi interesant sa aud si parerile dumneavoastra pt ca eu sar putea ca am ales o asfel de versiune pt ami justifica cele trei mari dezamagiri find subiectiv

    Cu stima si respect Alex. Bude

  115. Am uitat sa mentionez ca este gut asa cum ii plce d-nului Nistor, si mie de asemenea.

  116. Buna

    D-le Tanase Valentin propunerea de competitie este foarte buna si ma bucura faptul ca vati ambitionat pt acest aspect la care nu ar fi dechit poxitiv daca ar adera macar majoritate daca nu e posibil toti.

    Dar se pare ca in alta ordine de idei separe ce nu poti sa descifrezi scopul pt care sa deschis acest topic in care d-l Piussi Vittorio (Torino)
    dupa ce singur a paticipat la exat acel demars pe care il propui domia ta d-le Tanase Valentin prezentind porumbei de la care sa plecat in urma cu 30 si de ani selectinduse excesiv in o directie dar acuma isi prezinta concluzile acumulate in timp cu riscul de a fi criticat de uni pt unele faze din trecut.

    Recunoschind indirect ca e gresit selectia in o singura directie incercind prin acest articol sa contribuie si domnia lui D-l Torino la concilierea tuturo partizanilor indiferent de ce grupare apartin : zbor ,joc, cu selecti excesive in vreo directie sau cei care o ramas la variantele Standard far sa faca infuzi sau selecti exagerate sugerindune ca toti sint jucatori de Galati atita timp chit zboara si joaca .

    Toate acestea lucruri d-le Tanase reies daca citesti cu atentie articolul scris de d-l Torino iar in acelas timp analizez alegera pozelor pe care lea atribuie fiecarui puct din articol.

    Iar domnia ta Tanase Valentin vi si propui ceva care anuleaza tot articolul plus 80 – 90% din mesagele scrise pina in prezent
    Hai domnilor .nu citat

    “este dispus sa ia galateni de Cobadim sa isi imbunatateasca jocul si reciproc”
    ecluzindui din ecuatie in conrinuare pe 50% din crescatori care evite paticipe activ la cluburi si cei care efectiv refuza sa aiba ceva cu vreo forma de organizare ne find reprezentati porumbei lor in cei promovati excesiv la cluburi care nu mai zboare si expozite.

    Dar pe urma daca nu se emancipeaza nimeni deveniti si nerabdator de ce o astfel de lipsa de reactie se pare ca ai fluerat in biserca cu propunerea (din puctul 107)

    Eu vreau sa cred ca e vorba de o mica neintelegere si o scapare din partea domniei tale d-le Tanase ca aici se discute de o aceptare reciproca pt a face front comun in interesul Jucatorului de Galati care risca sa intre in derizoriu daca se continua in aceles fel si in aceas directie in care se afla de circa 30 de ani.

    Ca daca nu a fost o canfuzie si ati facuto intentionat avind alte interse ….Nici nu vreau sa ma gindesc mai departe refuz sa cred o astfel de versiune despre domnia ta d-le Tanase Valentin

    Cu stima si respact Alex. Bude

  117. ei nu se poate. sunt o gramada de astfel de porumbei. fiecare are cateva exemplare. chiar frumosi nu numai la desen ci si la ochi, cap, cioc si statura. dar e mult mai bine sa vii cu o solutie populista decat sa accepti cea mai mare provocare. solutiile populiste iti aduc popularitatea, te fac celebru si demn de urmat dupa multi, insa ce ramane dupa tine din punct de vedere calitativ lasa de dorit. oricat de incomoda ar parea eu zic ca trebuie aleasa cea mai mare provocare adica sa fie frumos ( o frumusete in cadrul rasei), sa joace frumos siraguri lungi si sa zboare. cand alegi cea mai mare provocare iti ia o viata sa o duci la 80%. asa ca cum poti alege pe jumatate ? unde ar duce lucrul asta? am citit de comentariul unui domn care a zis sa se imparta in 3. :) am zambit. zburatori de galati nu am auzit n viata mea de ei. am auzit de niste zburatori selectati din jucatorii de galati dar se numesc zburatori de severin.

  118. Era undeva un comentariu al unei persoane care afirma ca a cumparat (cu proba de zbor) un Roller de Galati cu cu joc in siraguri lungi, de la Cobadin parca…

    Poate dl. Dina Mergeani confirma ca mai exista asemenea exemplare?

    Exista vre-un filmulet ca dovada?

    Si apoi, selectia cred ca ar trebui facuta ca aici (doar referitor la selectia Rollerilor):
    http://www.freewebs.com/nolimithighrollerloft/helpfullarticles.htm
    Pentru ca actualele variante prezinta “instabilitate” mare in ce priveste jocul. Se poate mari prin selectie frecventa de urmasi care prezinta joc? Asa ca la Rollerii de Birmingham? Se poate lucra pe materialul existent, sau e de dorit o infuzie de Roller Oriental? La cate infuzii de porumbei de ornament si poate si de zburatori au fost facute, cred ca e de dorit reintroducerea Rollerului Oriental in ecuatie…

    Probabil ca daca se continua cu materialul actual, acea variatie mare a prezentei/lipsei jocului va fi dusa mai departe…

    Domnul Adrian Cocu, cred ca dumneavoastra aveti ceva pregatit in acest sens in Privinta Rollerului de Galati

  119. Ca de obicei cand vine vorba la Jucatorul de Galati discutiile se aprind. Da am primit porumbei de la d-l Nistor si pot sa afirm ca sunt pasari f bune la joc si zboara ( 1– 2 ore recunosc ca deocamdata nu ma pot ocupa de un antrenament sustinut al pasarilor) dar in nici un caz nu se incadreaza in noul curent ( berbecati sau ciocosi). Precizez ca eu prin joc inteleg snururi nu 3 —4 tumbe.
    D-le Nicu Gheorghe ptr dvs pasarile din pozele afisate la acest articol sunt Jucatori de Galati? Probabil ca o sa raspundeti ca da ptr ca sunt afisate de d-l Piussini. Eu unul chiar apreciez ce a facut D-l Piussini prin publicarea acestor poze. Tot pe dvs D-le Nicu Gheorghe va intreb aveti in voliera o pasare care sa semene cu ” cap vanat ” , ” mama grivei ” sau ” griva ” ————– sincer nu cred. Au fost vreodata Galatenii uniformi din ptr de vedere al aspectului ?
    Din totdeauana au existat mai multe linii unele cu abilitati mai pronuntate spre zbor iar altele spre joc din pct de vedere al aspectului nu mai vorbesc. Comparati dvs linia D-lui Ghita Rosu cu linia D-lui Margineanu sau linia D-lui Mironescu si vedeti domnilor ce rezulta in urma analizei.

    Cu stima si sper ca nu am deranjat prea tare pe cineva.

  120. Pr domnul Bude
    Eu sunt profan in ale galatenilor,nu am nici un alt interes legat de aceasta rasa.Am galateni de o luna cu toate ca sunt brailean,am crescut printre galateni,pana pe la 14 ani credeam ca aia sunt gutani(erau peste tot si de toate culorile).Cu toate astea in ultimul timp(1-2 ani) am studiat atent rasa si articolul asta a venit foarte bine.Am apreciat la adevarata lui valoare articolul pt ca asa cum ati subliniat prezita galatenii asa cum erau ei,chiar daca asta a insemnat recunoasterea greselii in selectie.Din comentariile de aici am avut impresia ca ne departam de la scopul articolului si in loc sa se incerca ajungerea la un numitor comun in sensul cooperarii pt a uni toate aceste linii separate doar pe o caracteristica anume se ajunge la o separare si mai mare a lor.De aceea am lansat provocarea de la pct 131,pt ca nimeni nu parea sa ia in seama ce am spus la pct 107.Domnul Maftei a inteles exact ce vreau sa zic si a anuntat ca exista si exemplare care intrunesc toate 3 calitatile(la fel a gasit si domnul Dina),nu ramane decat sa existe si vointa printre crescatori in a ameliora rasa in sensul asta pt ca se pare material exista.

  121. Daca vrem sa vorbim de “frumusete” in cazul jucatorilor galateni ar trebui sa spunem din capul locului ca rasa asta nu e una “de culoare”,care sa fie apreciata primordial din perspectiva asta.Sigur ca,vorbind la modul teoretic,”frumusetea” poate veni in principal dintr-o anume simetrie a desenului penajului,ceea ce se si poate intampla sa intalnim la unele exemplare.Doar ca,o caracteristica principala a rasei a fost dintotdeauna baltatura asimetrica,toate incercarile de a fixa un anumit desen simetric facute de-a lungul timpului,n-au vizat lucrul in rasa ci s-au facut prin tot felul de incrucisari nefericite.Lucru valabil si in cazul tipului de conformatie a capului.De accea n-ar stica deloc sa spunem ca,inainte de a primi apelativul de “galateni”,intr-un anumit context,porumbeii astia se chemau,cu multi ani in urma,prin locurile de origine,”jucatori patati”,ceea ce spunea cam totul despre tipul baltaturii.Facem de-o gramada de vreme tot felul de discutii despre cum trebuie sa fie capul acestor porumbei,vorbim prea mult despre baltatura simetrica in conditiile in care,fundamental ,la rasa asta trebuie apreciate maniera zborului si felul jocului,care trebuie sustinute de-o conformatie generala echilibrata si placuta la vedere,si abia apoi putem lua in calcul culori si desene.Vorbim atat de mult de chestiuni neesentiale ignorand,voit sau nu,aspectele care ar trebui sa defineasca rasa asta.Poate sunt capabili partizanii capetelor coroiate si berbecate la extrem precum si-ai desenelor “scrise” ca porumbeii aia pot ZBURA SI JUCA si-apoi putem vorbi de apartenenta lor la rasa asta.Deja fondul genetic al rasei este alterat prin aparitia si promovarea acestor asa numiti “galateni de expozitie”,care deocamdata habar n-au sa joace si stau cuminti inchisi in voliere,singurul lucru la care exceleaza fiind pretul cerut pentru asa “opera” de catre stapanii lor.O fi placuta ideea asta de a avea libertatea de-a face orice,doar ca parca n-ar strica si,de doi bani acolo,putina responsabilitate,asta daca vrem sa pastram si sa ducem mai departe rasa asta de porumbei.Noi facem comparatii si aducem ca argumente faptul ca exista tippleri de expozitie sau rolleri de Birmingham de expozitie,dar ignoram ca la aia,”frumusetea”,atata cata poate fi ea la rasele respective,vine dintr-o selectie in interiorul rasei si nu prin tot felul de corciri,cu tot felul de alte rase,lucru care se intampla in cazul galatenilor nostri.La aia diferentele care tin de aspect sunt putine si nesemnificative,poate doar performantele sportive sa-i separe.La noi,datorita incrucisarilor facute alaldala,e tare greu sa convingi pe cineva de-afara c-ar putea sa fie aceeasi rasa.Noi daca vrem sa promovam de-adevaratelea rasa asta trebuie s-o facem mentinandu-i trasaturile traditionale si nu altcumva.Ne uitam invidiosi ca altora le zboara tiplerii si le joaca bine rolerii de Birmingham iar noi,care avem jucatorii galateni capabili sa le faca la un nivel bun pe amandoua,ne apucam sa inventam galatenii “de expozitie”.Good point,sir,good point!

  122. Vorbim de infuzii de alte rase in galateni. DETINE CINEVA DOVEZI CONCRETE? Eu cred ca infuzia nu se face peste noapte, trebuie ani de munca. Imposibil sa nu se duca vorba intre crescatori ca x-ulesctu a facut infuzie de o alta rasa in galateni. Daca stie cineva ceva, este rugat sa ne spuna si noua.
    Sau e vorba de selectie in interiorul rasei, care a dus la atatea linii diferite?
    Pun aceasta intrebare prin prisma incepatorului care vede doi porumbei si jura ca sunt rase diferite.

  123. Da D-le Vasile eu am scris de porumbelul de la Cobadin si pasarea exista este la mine in voliera. Am trecut de mult de varsta cand imi placeau povestile si spune-am povesti. Pe acest sait am scris doar ce am vazut cu ochii mei si despre porumbeii mei nu ce am citit prin carti sau ce am auzit. Parerea mea este ca sa poti sa iti spui o parere despre porumbei in general trebuie sa si cresti asa ceva. La proba de joc si zbor de care am vorbit au fost de fata d-nii Dina Mergeani , Florin Oprea , Tanasescu Bogdanel care pot sa va confirme ca este real ce am spus. Sa ne bagam in seama D-le Vasile doar de dragul de a ne citi cineva teoriile …………………………………………

  124. Sau poate macar ar trebui sa apelati la bunavointa unor crescatori de galateni sa va primeasca in vizita sa vedeti despre ce este vorba pe viu si pot enumera aici multe persoana care cresc diferite linii ——— D-nii Haradau, Nistor, Maftei , Nicu Gheorghe, Ciprian de la Turda si multi multi altii.

  125. “Selectia severa impune o continua improspatare a cunostintelor.Selectia artificiala,este pe cit de necesara, pe atit de utila.Nu am schimbat nimic la aceasta selectie alergind dupa himere, dar am modelat tipologia ciocosului lasindu-i nealterate calitatile de baza, zborul si invirtitura.Faptul ca nu am incurajat mai mult invirtitura nu constitue o greseala de selectie; dar este o tactica de selectie. Frumusetea excesiva nu ma incinta in detrimentul calitatii, dar sunt adeptul porumbelului frumos si bun-in mina, jos si in aer.Astazi sunt multi cei ce vehiculeaza idei cum trebuie, sau cum nu trebuie sa fie un porumbel Galatean. Acesti “multi”nu au crescut de o viata acesti porumbei si nici nu stiu ca pentru a cunoaste bine aceasta rasa le sunt necesare doua vieti”( Leonte Ovidiu-Porumbeii Galateni,1993-concluzii ale unor discutii cu Iulian Enachescu).
    eu aici vad un curent, unul din curentele care au influentat rasa. voi ce parere aveti?

  126. Cu scuze trebuie sa ii dau un miel D-lui Piussi Vittorio pentru botez. Inca o data scuze

  127. “136
    27-11-2008
    maftei ovidiu:

    am citit de comentariul unui domn care a zis sa se imparta in 3. :) am zambit. zburatori de galati nu am auzit n viata mea de ei.”

    Cum d-nul Maftei ma cunoaste personal cred ca, probabil, nu la mine se refera in citatul de mai sus. Dar cum si eu am o parere similara o sa incerc sa ii prezint porumbeii care ar putea sa fie incadrati la aceasta categorie.
    La urmatorul link o sa gasiti o asociatie cu treizeci de crescatori care promoveaza zborul fara joc: http://www.acpgdacia.ro/index.php?topmeniu=Home . Daca aveti indoieli priviti pe pagina cu regulamentul de zbor si mai ales la fisa de zbor si vedeti unde este punctat jocul: http://www.acpgdacia.ro/index.php?topmeniu=Regulament%20de%20zbor&regulamentin=ro . Probabil ca o sa gasiti o mentiune despre o nota speciala data porumbeilor care joaca dar, surprinzator, nu e mentionat cum se acorda, cat este ea si nici pe fisa de zbor nu o sa vedeti vreo mentiune despre joc. Probabil ca o sa imi spuneti: “Ei, si ce e cu asta?” Pai este, ca sunt un grup numeros care si-a propus prin regulamentul de zbor sa incurajeze numai zborul. Daca ar fi incurajat jocul l-ar fi punctat si nu oricum ci in asa fel incat sa ii incurajeze pe membrii asociatiei sa selecteze porumbeii cu joc. Din punctul de vedere al regulamentului de zbor, prin incurajarea jocului, cel promovat de Uniunea de la Cluj face mult bine rasei Jucatori de Galati pe termen lung.
    Nimeni nu neaga ca porumbeii prezentati pe site-ul de mai sus nu ar fi galateni, ascendenta lor este indiscutabila, dar, daca nu joaca, nici jucatori nu se pot numi. Alegerea denumirii de zburatori de Galati respecta munca si idealul acestor crescatori si incearca sa gaseasca porumbeilor lor o incadrare corespunzatoare cu aptitudinile pe care acestia le au.
    Despre varianta de frumusete, cu porumbei care sunt tinuti numai in voliera pentru aspectul lor exterior, nu cred ca mai trebuie sa vorbesc. Baniuesc ca v-ati intalnit des cu astfel de porumbei in ultima vreme.

    Cu stima,

  128. Buna

    Stimate d-le Ovidiu Maftei nu vreau sa intru in cpnflict cu domnia ta mai ales ca se pare ca esti singurul crescator a Jucatorului de Galati din orasul de povenienta a rasei care se incumeta sa intre in dezbater pe acest web. ceia ce este de apreciat.

    Din pacate masurile alea “populiste” cum le numesti domniata este exat matrialul genetic al Jucatorilor de Galati care nu a fost nici o data omogen detinind de la primele prezentari un numar mare de desene si cu varietate si in ce priveste aspectul corpului deci am putea spune ca jucatorul de Galati este populistul in carne si pene.

    Eu personal am incercat din tot deauna sa adun toate informatile despre aceste fumoase pasari de care mam indragostit de mic copil doar pt a pute cuprinde toate varietatile rasei Jucatorului de Galati pt a nu cadea in confuzia falsa in a crede ca doar varietatile pe care am avut eu sansa sa le detin in voliera reprezinta Jucatorul de Galati.

    Iar toate materialele existente din perioada 40 – 50 ani cind Jucatorul de Galati a avut perioade cea mai mare de raspindire in intreaga tara si nu numai as putea zice in lume deoarece exista crescatori in europa care cresc rasa de 40 – 50 de ani arata un numar mare de desene si cu varietate si in ce priveste aspectul corpului dar fara excese cu sunt azi berbecati si etc. care au comlect alta structura corporala .

    Iar acuma cu tot respectul pt Galati ca nea daruit acasta faimoasa Rasa pe care o indragim si o crestem de zeci de ani si constat ca eu cu ai mei aproape 40 de ani am depasit doar majoratul ca alti iau crescut o viata intreaga nu cred ca cineva ar detine dreptul sa schimbe rasa reducin material genetic a jucatorului de Galati la un numar mic de desene si cu 2-3 varianta la forma aparute pe parcurs renegindule pe cele lalte indiferent daca acest grup se afla in orasul sau tara de origine si asta exat pt raspindirea Globala a acestei rase poulare.

    Eventual daca un numar mare de crescatori formeaza lini noi care se afla in cadrul morfologic al rase este adaugat la cele vechi marind numarul varietatilot dar variantele noi nu detin mai mult drept la nume dechit cele vechi indiferent de nr celor care le cresc pe cele vechi.

    Dar in cazul de fata sa mers in extreme pt ca exista 2-3 variante de asa zisi Galateni Evoluati care nu mai au nimic comun cu jucatorul de Galati raspindit in lume deci pt a nu cadea in derizoriu in lume bunul simt ne spune ca acele extreme trebuie sasi asume alt nume mai ales ca la aspectul ext. nu mai reprezinta jucatorul de Galati si cu atit mai putin caracteristicile de baza a rasei zbor si joc .

    Se intimpla ceva de ne descris fara nici o logica prezentam in europa rase cu aceles aspest corporal si caractere avind singura diferenta culoarea sau in cazul prezentat de d-l Adrian Nistor cu Jucatori baltati romanesti avind diferenta unul cu ciorapi si unu tara in rest sint identice din toate aspectele iar la Jucatori de Galati preferam sa devenim caragiosi prezentind un aspect complect diferit pretinzind ca aceste ar fi reprezentanti rasei pretinzind ca ceia ce lam livrat in ultimi 50 – 60 de ani aia nu mai sint au fost dar acuma nu mai sint hai domnilor sa ne imaginam ce renume si prestigiu ne facem.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  129. D-le Barboianu,incerc sa plec de la ideea ca intrebarea pe care ati pus-o legat de “dovezile concrete” e una sincera si care solicita oarecari lamuriri.Fiind ceva mai tanar decat mine probabil ca nu ati apucat sa vedeti pe viu decat “galatenii” pe care-i cresteti,insa lucrurile sunt ceva mai complicate decat par,sau,din contra,mult mai limpezi.
    In principiu,cand vine vorba despre originea galatenilor,obisnuim sa spunem ca se trage din rollerul de Smyrna si cam atat.In realitate “geneza” galatenilor a fost un proces mult mai alambicat la care au participat mai multe rase de porumbei ceea ce s-a si tradus in eterogenitatea rasei inca de pe la inceputurile recunoasterii ei ca atare.Simpla comparatie intre porumbeii tip “Ghita Rosu’ si cei tip “Savescu” ne arata ca s-a lucrat cu material diferit,ceea ce-a contat insa a fost omogenitatea trasaturilor fundamentale,adica zborul si jocul la ambele “linii”.Foarte probabil ca acum peste suta de ani,disputele “comerciale” intre crescatorii acestor porumbei erau mai putine,ceea ce inseamna ca,oamenii apreciau porumbeii dupa zbor si joc si mai putin dupa cum aratau.Selectia ciocosilor pe vanat nici macar n-a fost inceputa la Galati ci mai degraba la Braila,unde probabil,niste oameni s-au gandit sa faca o chestie diferita de ce vedeau la Galati.Iar pentru treaba asta s-a folosit mai intens sau mai putin intens,rollerul de Odessa.Ceea ce vedem azi numit “ciocos de Braila” e ,de fapt varianta de mascat pe vanat a jucatorilor braileni si nu acel ciocos pe vanat format la Braila si care si-a gasit apoi adepti si prin alte parti.SIgur ca putem sa ne intrebam,”ca prostii”,ca sa folosesc o expresie utilizata de d-l Cocu intr-un mesaj anterior,de ce totusi nu gasim ciocosi si pe alte culori ci doar pe vanat?! Pai raspunsul n-ar fi asa greu de dat daca admitem ca infuziile facute n-au urmarit decat eliminarea jocului si modificarea conformatiei.In cartea d-lui Leonte se aminteste in treacat de infuziile facute la Braila folosindu-se, printre altii ,”listii”.Asa ca,d-le Barboianu,daca nu stiti,va spun eu acum,ca “listii” astia,sunt o “rasa” mai veche de voiajori cu un desen specific,respectiv capace colorate pe fond alb.Tot in cartea d-lui Leonte ni se vorbeste de varianta “ameliorata” a baltatului pe vanat,care-i de fapt ciocosul pe vanat si nu altceva,insa nu prea aflam cu ce anume s-a facut aceasta ameliorare de-au crescut ei asa mari si ciocosi si fara de joc.Gandindu-ne ca o parte din ei si-au schimbat si maniera de zbor specifica,adica nu prea mai rotesc,ci o iau razna in lateral,precum stolurile de voiajori,ar trebui sa ne cam lamurim ce anume s-a folosit in “ameliorare”.
    Daca doriti exemple concrete poate c-ar trebui cautate printre cei care au propovaduit eliminarea jocului la galateni.Oricum,pe langa exemplele amintite mai inainte,respectiv rollerii de Odessa,acei voiajori “listi” si alti voiajori,la conformatia si tipologia anumitor categorii de “galateni” de azi au mai contribuit in mai mare sau mai mica masura si alte rase cum sunt voiajorii belgieni si germani de frumusete,porumbeii indieni,bluetii si alte rase de pescarusi cu desen “pe capace”.SIgur ca asta nu s-a facut intr-un interval de timp scurt si nu numai de catre o singura persoana,asa ca e greu de invinovatit cineva anume.Au fost niste mode,urmate,mai mult sau mai putin,de restul crescatorilor.Si,sigur ca,cei care s-au ocupat de asemenea “infuzii” n-ar recunoaste niciodata lucrul acesta din simplul motiv c-ar pierde dreptul de a-si numi porumbeii obtinuti astfel drept “galateni”.A incerca insa sa spui astazi ca avem de-a face cu “linii” create prin selectie in cadrul rasei e o aberatie in conditiile in care acesti porumbei nu mai pastreaza calitatile specifice stramosilor lor si reprezinta,din mai toate punctele de vedere,cu totul altceva.Putem vorbi despre “linii” in cadrul rasei in masura in care caracterele specifice si recunoscute le mai regasim la majoritatea exemplarelor despre care vorbim,in caz contrar trebuie sa cautam raspunsuri in alta parte.
    Faptul ca literatura columbofila de la noi si de oriunde altundeva,nu ni-i prezinta,la modul ilustrativ,ca si reprezentativi,acesti porumbei,inseamna ca nimeni nu i-a considerat ca fiind nucleul de reprezentativitate al rasei galatenilor.Iar dincolo de asta,vorbim doar ca sa ne aflam in treaba.
    In articolul de fata,d-l Torino,despre ale carui cunostinte,d-le Barboianu,ma gandesc ca nu va indoiti,ne prezinta niste modele considerate si de dansul ca fiind REPREZENTATIVE pentru rasa galatenilor.Iar legat de asta,eu nu-l intreb pe d-l Torino de ce acum creste altceva decat ceea ce ne prezinta aici,fiindca intrebarea a pus-o altcineva inaintea mea,insa eu vreau sa pun,la modul general,o alta intrebare:daca ciocosii astia pe vanat si “berbecatii” pe toate culorile din ziua de azi sunt asa de grozavi in cadrul rasei,de ce nu i-a crescut si promovat si Margineanu,sau Mironescu sau oricare alt mare crescator de galateni?!

  130. Referitor la intrebarea pusa de Ovidiu Maftei,in opinia mea,lucrurile sunt foarte clare.Dl Enachescu a fost si dumnealui un cunoscut crescator de galateni,care insa a avut o viziune diferita de a majoritatii celorlalti contemporani cu el,anume a fost preocupat de modificarea “tipologiei” ciocosului pe vanat si a militat pentru “descurajarea” jocului.Cum anume si-a realizat scopurile astea eu nu mai stiu.Ceea ce cunosc este faptul ca exista in ziua de azi,crescatorii de “galateni”,cum e cea a lui Eduard Ungureanu de la Craiova,care sustine ca se bazeaza aproape exclusiv pe porumbei din “linia” creata de d-l Enachescu.Insa tot de la d-l Ungureanu mai aflam ca dintre cei vreo 150 de porumbei pe care-i creste exista doar unul care face cate-o volta in zbor.Pai,in conditiile astea,putem noi afirma ca porumbeii d-lui Ungureanu sunt “jucatori de Galati”?! Probabil ca dansul,ca si altii care cresc acelasi gen de porumbei,sustin ca cresc pur si simplu “galateni”,ceea ce nu-i un lucru grav in sine,pentru acel gen de porumbei sau pentru cine-i creste.Problema e ca,oficial,rasa “galateni” nu exista.
    Si-am sa inchei,cu referire tot la dl Enachescu si modelul impus de dumnealui,un amanunt,poate scapat din vedere de multi,dar semnificativ in esenta lui:cand a scris cartea despre porumbeii galateni,d-l Leonte i-a dedicat-o lui Vasile Margineanu si nu lui Iulian Enachescu.Iar amanuntul asta nu cred ca s-a bazat doar pe vreo simpatie personala.

  131. Plecind de la premiza ca domnul E. Chelu nu a facut afirmatia referitoare la mine cu rautate vreau sa-i raspund ca am avut asa ceva pe negru si inca mai am primul meu galatean, porumbel care pt mine este nepretuit. Dar este singurul ramas, selectia facind-o soimul in primul rind si anumite elemente proprii de selectie.Acest porumbel are 7 ani si cind are chef sta si 4-5 ore sus si ca o idee de pus pe ginduri a jucat prima data la 6 ani.
    Referitor la “Probabil ca o sa raspundeti ca da ptr ca sunt afisate de d-l Piussini” trag concluzia ca nu v-ati deranjat sa va faceti o parere despre mine inainte sa afirmati acestea. Va asigur ca daca nu sunt de acord cu ceva imi sustin parerea indiferent cum se numeste partenerul de discutie.
    Si strict referitor la joc iti garantez ca la asociatia Dacia jocul nu are sustinatori mai mari decit nea Torin si subsemnatul. Am inteles ca esti din Bucale asa ca poti sa-i faci o vizita lui nea Torin, stai de vb cu el, intreaba-l de mine si dupa aceea trage concluzia daca periez pe cineva.
    Acum ajungem la “Comparati dvs linia D-lui Ghita Rosu cu linia D-lui Margineanu sau linia D-lui Mironescu si vedeti domnilor ce rezulta in urma analizei.”.Cati dintre cei care scriu aici ati vazut porumbei din linia lui Ghita Rosu? Poate descendenti din a 70-a generatie, iar despre porumbeii domnului Margineanu nu are rost sa-i aducem in discutia noastra alaturi de porumbeii mei sau ai domnului Mergeani, s-ar rasucii in mormint saracul om. A fost prea atent la fineturi domnul Margineanu ca sa admita o comparatie. Despre porumbeii d-lui Mironescu nu stiu nimic, dar dece nu zici de porumbeii domnului Avramescu.
    Si chiar te rog spune-ne si noua, in urma analizei tale ce concluzie a rezultat? Iti dau cuvintul meu ca sunt f serios si curios de raspuns.
    La galateni eu accept un porumbel leftat (leftat, nu inchis pe piept), un porumbel pe o aripa, prefer porumbeii revarsati si cu cit mai multe pene albe in coada dar indiferent cit de bun este nu accept porumbei gen guti sau alte culori despre care domnul Nistor spunea ca le reproduce ca pe un divertisment, din fantezie (sper ca am inteles corect), nu pot, pur si simplu, sa tin porumbei cu geana rosie, neagra, sau cu ochiul rosu-rosu.
    Domnului Mergeani se pare ca ii este foarte usor sa arunce cu noroi catre “o asociatie cu treizeci de crescatori care promoveaza zborul fara joc”, dar eu ii spun ca este total neinformat sau rauvoitor si ma limitez la atit, daca dumnealui sau altii vor lamuriri sa participe la sedinte (nu se supara nimeni) sa-si faca o parere in cunostinta de cauza.

  132. Buna

    As incerca sa dau putin arcument la subiectul propui le (puctul 141 ) im mod special pt toti sustinatorilor idei de evolutie si selectie far sa aiba puterea macar sa isi asume infuzile practicatede domnile lor.

    Acuma noi trebuie sai intelegem ca e greu sa o faca public si chiar daca nu le admiram creatile nu trebuie sa fim pre duri si sai condamnam prea tare pina la urma sint colegi nostri de pasiune.

    As incepe prin ami prezenta argumentele care pt mine sint mai mult de 100% garantate si pe care chiar si cei care au praticipat la creiare acestor aratari in sine lor o recunosc ca aceste dovezi sint reale .

    Argument nr 1

    In toata viata de columbofi de aproape 40 am practicat selectia si uneori chiar foarte excesiva da far face concesi la zbor si joc e drept ca durata zborului e diferita in fuctie de preferintele de moment a crescatorului chit si felul si tipul jocului iar uneori pastrind ca valoare de baza aceste caracteristici am fost silit sa selectezi exm. pe care poate la doream de ani de zile dar in toata aceasta perioada nu ma avut parte de astfel de arateri exclusive cu cap exagerat de mare sau cu cioc de voiajor ci din portiva din chid in chind mai apare chite un exemplar raslet care prezenta un cioc care dovedea provenienta lor stramoseasca din salbaticie.Iar daca nu as face selectia permanenta apare ciocul canit cere este la cei unicolor ca se pare ca cinva a fost introdus in ei si unicolori .
    Nr 2
    Din motiv diferite uneori la ex care zbuau o durata prea lunga avind tendinta sa uite de pui era cam greu sa obti la unele perechi pui vigurosi si mai este o categorie la perechi prea batrine vrind sai protejez daca doream pui de la aceste perechi practicam cresteres puilor la voiajori dar ciudat lucru chiar si daca si bunici si parinti au crescut la voiajori tot nu la crescut piciorele si nu am nici un exemplar la care sa nu ii fie leger inelui de 7 mm si nici nu au devenit de o osatura care sai asemene cu voiajori sau alte rase de aceias statura.
    Nr 3
    In ciuda faptului ca am practicat si o mai practic 1 Selectia , 2 Hranitori supra dimensionate , 3 Inperecheri intre toate linile unori si intre culori.Totusi nu am obtinut jucatoti de Galati giganti cu o osatura care nu corespunde cu standardul nici nu am primit nici macar un exemplar care sa dezvaluie ca Jucatori de Galati ar avea stamosi vreu PAPAGAL din partea mamei ca din partea tatalui il mosteneste pe VULTUR .
    Nr 4
    As zice ca ma ocolit sucesul doar pe mine si am avut parte de ginion ca la mina Vulturul ii vineaza si ii iubeste la protap dar se pare ca la cei care iubesc epozitile si medalile mai mult dechit zborul si jocul la jucatori de Galati sint ciudati si porumbei nu doar stapini ca de chind nu mai zboara ia invitat pe uli in voliera si sau apucat de sex si dovadaq e greitoare ca pui seamana cu tata dar sapini nu sint vinovati totul sa petrecu fara ca ei sa aiba vreun amestec.
    Nr 5
    Stimati columbofili care precticati evolutia fara infuzi punetiva zvoare la casa ca va seamana pui vu vecini uli si cu papagali ca dumeavoastra nu aveti alta vina.

    Iar pt. incepatori as avea o propunere nu mai cumparati si credeti tot se ofera pe piata ca cele lami multa sint vorbe goale falsuri incercati sa ginditi logic dupace adunati informati atit pro chit si contra.

    Vreau sa mentionez ca nu vreau sa jignesc pe nimeni si nu fac aluzi la nimeni ci doar va prezint argumentele mele la care apelez atunci chind imi vine sa pleznesc de invidie de ce ma paste ginionul si ai mei jucatori de Galateni au stamos porumbelul de Stinca si pe alti ii paste doar succesul descoperind pe parcursul ultimilor 30 ani ca sint urmasi Vulturul si Papagalul

    Cu stima si respect Alex. Bude

  133. Va multumesc, d-le Nistor pentru informatiile pretioase.
    Va mai supun atentia unei nelamuriri. http://barboianuionut.sunphoto.ro/jucatori_de_galati
    Mentionez ca in cea de-a doua poza este un berbecat care in primul an de viata nu a jucat, dar a avut performante bune la zbor. In al doilea an de viata, dupa ce s-a imperechiat, a inceput sa joace pana aproape de pamant. Crescatorii batrani care l-au vazut, s-au exprimat ca este un superb jucator de galati de linie veche.
    Prima poza este luata de pe net si se pare ca tot jucatori de galati de linie veche sunt.
    De ce sunt asa diferiti?

  134. Domnul Emil Chelu,

    Mi-ati inteles gresit comentariul. Era o reactie la propunearea d-lui Valentin Tanase, cu privire la Jucatorul de Galati “complet”. Si faceam aluzie la faptul ca trebuie sa selectam din Jucatori cu joc cat mai amplu (si sa selectam doar din cei care prezinta joc – din ce spune domnlu Nistor, e clar ca rasa asta are mult balast in zestrea genetica, prea mult). Daca ceream o confirmare din partea d-lui Mergeani, este pentru ca face parte in grupul celor cateva persoane de aici care au credibilitate in ochii cititorilor.

    Am crescut printre crescatori de voiajori si jucatori de Galati, chiar am chiulit de la scoala pentru a sta printre ei (elevi, nu-mi luati exemplul). Ani de zile m-am bucurat de spectacolul in aer al porumbeilor altor crescatori. Stateam la bloc… Cu toate astea, tot am incercat.

    Da, mi-ar place sa vad si alte linii, sa cunosc si alti crescatori decat cei din orasul meu… mi s-ar largi privirea de ansamblu.

    ———————
    Un pas corect ar fi o intalnire a crescatorilor ce cresc galatenii cu cel mai des si amplu joc, studierea materialului existent, si colaborarea in ce priveste inmultirea lui.

    Din datele stranse pe acest topic (si altele), nu mai e cazul sa vorbim la general. Adica sa includem toate pasarile sub aceeasi titulatura. Daca partizanii zborului au dat dovada de consecventa si organizare, e vremea ca partizanii jocului sa procedeze la fel. Luati in considerare si infuziile necesare…Se poate ignora cu succes tabara adversa insa e nevoie de organizare, comunicare, vizite reciproce. Daca se ajunge la un consens, se poate asigura perpetuarea “ultimului mohican”.

  135. Citind aproape toate articolele scrise de diferiti cerscatori din tara si strainatate. inclin sa le dau dreptate lui Ovi Maftei si Gheorghe Nicu da aveti dreptate dl. Nicu ,Torino este un mare sustinator al jocului dar am citit mai sus si de Galateni pe Gut sincer nu am vazut nici na am stiut ca se gasesc. banuiesc si nu ma mir sa aflu ca sint si pe verde .a prezentat iar cineva mai sus ceva poze ,sfatul meu ca sint prea inalti pe picioare io fi lucrat cu cocostirci. nui de mirare cind uni crescatori au in crescatoria dinsilor si 5-6 rase nu ai cum sa mai faci selectie parerea mea. multi scriu si din dorinta dev a se afirma si nu au in totalitate cunostinta de cauza cu ce se intimpla pe plan national . de apreciat este contributia lui Hadarau, Maftei ,Torino,etc sint mault mai multi care se lupta ca pe viitor la expoziti sa fie prezentata si fisa de Zbor ceva normal nu. Tin minte cind in anul 2003 am luat primi galateni am cumparat in jur de 100 de buc aveam de toate culorile mentionez ca conditia era sa joace bani grei la vremea aceia am dat pe ei din toata tara am luat ma porneam la Mures si ma trezeam la Lugoj etc.da jucau de mama focului uni cadeau de se rupeau ,dar nu zburau mai mul de o ora si nici nu mergeau in disparite pina ce a venit la mine un crescator de galateni si mia prezentat diferite carti de specialitate sa ma documentez si sa stiu si io mai multe lucruri despre aceasta rasa asta a fost primul pas . nu dupa mult timp am facut si o vizita la aceasta persoana sa vad si io cum zboara pasarile lui si cum joaca pur si simplu am ramas uimit .am tacut am mers acasa si am inceput sa dau din toti astia 100 gratis la prieteni cunostinte etc. deci aceasta aventura ma costat aproape 80 de mil ma refer la drumuri benzina si asa mai departe erau bani un mil la vremea aceia si nu putini au fost porumbei pe care am dat 1mil.am ajuns la concluzia ca putini mai sint crescatorii care fac selecti la singe si la care ai ce sa vezi .pur si simplu am testat toate pe pielea mea .de la unul ca Torino ,Hadarau ,Maftei ,Iusansi alti am avut numai lucruri bune de invatat .mMulti il iau in ris si pe Maftei si pe Hadarau dar sint niste oameni deosebiti si care lupta pentru aceasta rasa.A da asa cum vad unul si altul ca mai spun ca asa si pe dincolo mai multi de o gramada le este greu cind trbuie sa-si plateasca cotizatia anuala dar sfaturi din belsug cit incape . au avut loc o gramada de sedinte la nivel national dar nu prea vam vaz prin zona .normal e mai usor sa scri pe net decit sa cheltuiesti si sa-ti pierzi o zi pe drumuri .cu respect

  136. unul ca Hadarau , Iusan.si mai multi crescatori de la CLUJ au mers in FRANTA la specializare pe cheltuiala lor si nu lea fost usor sa steie pe bani lor 4zile la cursuri.Acum o delegatie de la noi se afla la Dahau in GERMANIA la cea mai mare expo din Europa si ne reprezinta pe toti Romanii si diferite rase Romanesti. de asta ce ziceti ca sa se trezeasca X-Y cu …… pe aceasta cale doresc delegatiei ROMANIEI mult succes si sa ne reprezinte cit mai bine.

  137. D-le Barboianu,in mod aprioric,eu nu pot contesta ca acel exemplar pe vanat joaca precum sustineti.Ceea ce mi se pare mie un neadevar e afirmatia facuta nu stiu de cine,dupa care acel exemplar ar reprezenta un model de jucator galatean “linie veche”.Daca ar fi fost asa,in mod sigur l-am fi gasit reprezentat,ca si model,prin vreo carte aparuta,ceea ce nu s-a intamplat.Ori,eu zic ca nu-i putem considera in bloc pe toti oamenii astia-Peterffi,Bonatiu si Leonte-drept niste ignoranti,fiindca nu s-a gandit niciunul dintre ei sa ni-l ofere si pe asta ca si model.Asa ca,despre apartenenta acelui exemplar la vreo linie veche de jucatori,raspunsul meu e unul singur-“nu”.Pe de alta parte,v-as intreba si eu:cate exemplare de genul ala cu aceleasi abilitati aveti in crescatorie? Pentru ca am vaga impresie ca orice porumbel care manifesta joc e catalogat instantaneu drept “linie veche”,ceea ce nu e cazul.Liniile vechi de “ciocosi” intre care erau inclusi si cei “Ghita Rosu” nu aveau conformatia capului precum cel din fotografie,fiind porumbei “trasi la cap”.Iar astuia ii spuneti degeaba “berbecat” fiindca nu e genul ala;vorbim de un ciocos cu cap coroiat si cam atat.In legatura cu termenii astia de “berbecat” sau “acvilin” eu am mai spus-o,ei aveau doar sensul de a sugestiona o anumita conformatie a capului ceea ce in realitate a permis selectarea unor porumbei cu caractere oarecum monstruoase sub titulaturile astea.
    In ceea ce priveste diferentele intre vechile linii de galateni,acestea au existat mereu,tocmai datorita eterogenitatii materialului cu care s-a lucrat inca de la inceputurile formarii rasei.Separarea evidenta intre ciocosii pe vanat si celelalte linii de galateni,s-a produs din momentul in care s-a inceput la Braila selectia acestora,ceea ce n-a insemnat ca in mod automat in randul acestor ciocosi au disparut cu totul jucatorii,acestia aparand insa tot mai rar,jocul nemaifiind o caracteristica de baza a acestor exemplare.Iar selectia a continuat prin eliminarea din randul acestor linii de ciocosi a celor care jucau,ceea ce face ca astazi sa putem vorbi de jucatori in randul acestora doar in mod exceptional.Cat despre calitatea jocului,nici vorba sa putem face vreo comparatie.Noi suntem pusi astazi in situatia de a constata niste lucruri evidente,pe care nu le-a impus nimeni pe cale administrativa,separarea porumbeilor galateni s-a produs prin insasi vointa crescatorilor,unii au vrut ceva,altii altceva.Iar caracterele lor sunt azi atat de diferite incat nu mai putem vorbi de una si aceeasi rasa.Si nici standardizarea Zburatorului de Severin nu va lamuri lucrurile,fiindca acolo e vorba de altceva,desi si acesti zburatori s-au format plecand tot de la galateni.Asa ca trebuie gasita alta formula.Eu chiar nu inteleg nedumerirea unora legata de scindarea rasei galatene fiindca asta e o idee mai veche,care are la baza niste fapte evidente si nu e vorba de vointa abstracta a cuiva.

  138. tot vad prin comentariile unora “jucatori de galati” ……si daca spuneti ca nu joaca…..dc nu le spuneti “zburatori de galati”????…….si unii care cred ca domnul vittorio are “zburatori de galati” se inseala…..cel putin ce am eu de la dumnea lui si joaca…..deci ii pot numi “Jucatori de galati”….

  139. Ma tot gandesc…
    Oare am putea gasi pe la Arhiva nationala materiale concludente despre vechea rasa de Rolleri de Galati? Cum arata si ce performante avea?
    Ca azi nu prea mai avem indicii…

    Este atat de… altceva, ca foarte bine, se poate porni de la zero un proiect pentru obtinerea unui roller national, sa zic asa… Maestrii eu zic ca am avea…

  140. D-le Nicu Gheorghe,cand ti-am spus ca am 10-12 exemplare baltate pe gut dintr-un total de peste 250 de exemplare,n-am facut “marturisirea” asta in scopul de a te scandaliza.Ti-am relatat o situatie concreta si-atat.Ca nu poti accepta o asemenea culoare e o chestiune care chiar nu ma intereseaza.As fi interesat insa sa-mi spui,asa ca intre crescatori de galateni ce ne pretindem amandoi,cei pe care-i ai si care au cu totii niste culori fara repros,cam cum stau cu jocul?! Stiu ca mare lucru nu-mi poti spune,asa ca,daca-mi permiti un sfat,ca unul mai cu experienta in domeniu,eu iti zic ca 5 ani pierduti sunt suficienti,asa ca ia-ti porumbei de care trebuie si lasa problema culorilor in seama altora.
    Am si-o definitie pentru d-l Talpas:galatean baltat pe gut=bimotat de Ardeal trenat.Merge?!

  141. D-nul Nistor pentru bogata dv cultura columbofila masculul care vi lam prezentat avea toate caracterele de juc bimotat de ardeal mai putin trenatura .si inca ceva era de la regretatul si marele crescator Prinz Constantin un om de la care am invatat multe . si mai adauga ceva la bogata ta cultura columbofila faptul ca am vazut si galateni trenati asta nu inseamna ca sint calaraseni.

  142. am scris si mai sus dl Nistor nu prefer cantitate si calitate .adica sa intelegeti mai bine din vreo 80 de pui de anul acesta am tinut doar 3.nu am mai mult de 15 perechi de galateni dar macar ii pot supraveghea si ma pot ocupa de ei .mai am doar 25 de prechi de juc bimotati de ardeal si tin sa mentionez ca desi stau la 10 km de unde tin por merg de 2 ori pe zi la ei . dv am inteles ca mergeti doar la sfirsit de saptamina si ca avet vreo 750 mai multe rase asa ca nui de mirare ca aveti si guti la primavara o sa aveti probabil alte surprize si o sa spuneti ca asa erau mai demult. multa bafta

  143. Buna domnilor

    Ma simt foarte uimit sa constat ca uni domni despre care aveam o parere buna se pomenesc comentind unele mucruri da o inconsecventa de ne crezut.

    Domnile lor nu se agite deloc cind se discuta de exemplare care nu mai detin structura corporala a jucatorului de Galati find prea mar picioare prea inalte prea groase etc. etc.sau detin capuri cei inrudeste cu vilturul si papagalul si minune reactie zero.

    Chiar daca domnile lor sint 100% siguri ca astfel de mutati nu se pot produce prin imperechere in rasa pura de jucatori de Galati si ca pentru a obtine astfel de mutati e nevoie de infuzi repetate la multe generati.
    Dar daca la asa ceva sar agita tare as fi obligat sa recunosc devotamentul fata de porumbei.

    Dar faptele acestor domni detin un devotament suprem de a provoca pe anumite persoane cu provleme asa minore ca nu pot concepe ca un crescator matur poate sa se agite asa tere vacind vilva si valuri de balene in o problema care poate fi cuprinsa in un ligian.

    Iar aceast problema greu de priceput si aceptat dureaza 30 de secunde si se pote realiza in porumbei de RAsa pura a jucatorilor de Galati si se numeste Gut pe Albastru.

    Domnilor daca sinteti asa de descumpaniti despre aparitia astfel de exemplare va pot eu relata ca e nevoie de o porumbita care unbla in vecin cind masculul este la zbor si nu e nevoie sa faci imperecheri sau in fuzi repetate o porumbita calcata de un mascul albastru si sa rezolvat pproblema iar daca acel exemplar zboara si joaca bine de ce nu e galatean de ce ar fi mai galatean cei cu infuzi despre care nu va agiteti pot fie ei chit se corciti si sa arate ori cum numai ca galateanul nu si tot galatean se numeste si nu va provoaca.

    Oare de cce ne agirtem pt lucrui minore si toleram infuzi sa schimbari catastreofale de ce nu putem fi consacventi in atitudinile noastre.

    Personal am obtinut astfel de exm. fara ca vreodata sa fi inperecheat negeu cu albastru si atita timp chir traiesc seperat si rboara rasele separat si mai presus de toate zboara si joaca pt mine sint Galateni de 1000 de ori mai mult dechit ciocosi si berbecati cu culoare si desen perfect deoarece aceste nu anu singe de jucator de Galati de aia arata cum arata.

    Cu stima Alex. Bude

  144. Domnule Nistor, sa stiti ca nu de fiecare data cind va pomenesc este ca sa va atac. Ultima mea referire la dumneavoastra ati inteles-o gresit. Ca sa incerc sa clarific lucrurile, v-am dat ca exemplu pt ca una e sa cresti acele culori din fantezie 5-10% (cazul dumneavoastra) si alta e sa cresti numai acele culori. Sper ca acum ati inteles ca in ex meu erati la “asa da”.
    Iar la treaba “cum stau cu jocul”, haideti sa va raspund un pic mai vag: la Dacia cred ca sunt pe primul loc la joc, si tot ar trebui sa insemne ceva.
    Referitor la cei 5 ani de experienta ai mei, sa stiti ca am colindat cam toata tara (crescatorii de galateni). Si daca eu nu am vazut nicaieri (Galati-ca judet, Braila-ca judet, Buzau, Constanta-ca judet, Calarasi, Pitesti, Ploiesti, Craiova, Calafat, Bistrita) guti, atunci de ce nu-mi este permis sa afirm ca sunt culori care exista dar nu sunt luate in seama(si nici nu merita). Singura discutie despre guti pe care am auzit-o a fost despre un anume Gustav din Galati caruia din cind in cind ii mai aparea cite o pasare guta. Dar ce vb de Gustav cind probabi nimeni nu a auzit de el. Dar Galati-ul sigur-sigur ii stie porumbeii, f tari la zbor.
    Iar ca incheiere va spun ca pt cei mai multi crescatori nu exista decit patru culori, cu diferitele lor nuante.
    Sauzim de bine.

  145. Sint un crescator de porumbei GALATENI rasa pe care am cultivato de aproape 60 ani ,nemai punind la socoteala ca tatal meu a crescut si el aceasta rasa si apare la cap.7 din cartea dl. Leonte .Aceste discuti se poarta in special de multi tineri mai putini pregatiti din pct. de vedere istoric sau poate chiar tendentiosi, in acest caz nimeni si nici rasa nu are de cistigat. Se cunoaste faptul ca jumatate din acei crescatori aveau in crescatoriile lor 40% porumbei fara joc?Uni din acesti 40% transmiteau cu joc ,alti nu .Aceia nu erau tot juc.de galati? Cind eram copil porumbei jucau din punct pina deasupra casei.Daca astazi porumbei nu mai joaca asa ii numim altfel?Sint indreptatiti oare toti incepatori sa denigreze aceasta rasa?De peste 15 ani Galateanul exista in competiti ,de inca ciiva ani “hora” competitionala sa largit ,si-atunci ma intreb, cui nu-i convine aceasta evolutie ? Un lucru este sigur COMPETITIE =EVOLUTIE .Acei porumbei de acum 50 ani nu mai exista ,nu ne putem crampona in amintiri, lasati porumbei sa zboare !

  146. D-le Nicu Gheorghe,mi-ai dat doua vesti:una buna si una proasta.Aia buna ar fi ca antipatiile personale sunt o treaba iar discutiile despre porumbei altceva,atunci cand e sa vorbim despre chestiuni concrete si la obiect.
    Vestea proasta e asta:”la Dacia cred ca sunt pe primul loc la joc, si tot ar trebui sa insemne ceva.”.Aici mi-am permis sa te citez.Pus in fata acestei afirmatii chiar cred ca exista o problema mare de tot.Iti spun sincer,fara absolut nici o conotatie negativa la adresa ta,ca speram sa fie altfel la voi la “Dacia”.Insa daca e chiar asa precum spui nici nu stiu ce-as mai putea adauga eu ca sa inteleaga lumea care citeste ce se scrie aici despre ce e vorba.
    Iar acum,pentru toata lumea care pune mai greu mana pe-o carte sau deloc,inchipuindu-si ca se naste “cultura columbofila” vizitandu-ti porumbeii de doua ori pe zi,o sa lamurim si problema culorii gute la galateni.Oricat ar parea unii de indignati culoarea asta nu e chiar asa hulita precum lasa necunoasterea unora sa para.Astfel,daca ati fi citit descrierea facuta de Peterffi galatenilor ati fi descoperit ca aceasta culoare este una acceptata in cazul capacitilor.Citat:”Capacele aripilor sunt unicolore la “capacit incheiat” sau cu “capac desenat”,stropite cu fulgi albi la “capacit inflorit”,negre la “capacit pe negru” sau gute la “capacit guturiu”-incheiat citatul.Asa ca nu vorbim despre un “balaur” care dauneaza grav puritatii rasei galatenilor,altele fiind problemele rasei asteia.Eu cand am afirmat despre faptul ca am cativa pe culoarea asta,care intamplator imi si place,n-am facut-o ca sa inteleaga unii ca la mine porumbeii se reproduc de capul lor doar fiindca ar fi multi la numar si necontrolabili.Aia pe care-i am eu sunt obtinuti din imperecheri de negru cu vanat avand,in rest,toate caracteristicile celor de culoare “pura”.Dar daca mai sunt si oameni care pun culoarea pe primul plan cand e vorba de galateni,nici nu ma mira ca suntem unde suntem.Sau nu ma mira fiindca unii confunda lucrurile si vor oarecari revanse personale.
    Si fiindca suntem la capitolul culori,si d-l Talpas dovedeste atata vehementa in contestarea culorii gute,l-as intreba daca si despre culoarea cafenie sau “laptie” are aceelasi convigeri?!A nu se intelege c-as avea eu ceva cu culoarea asta,insa vreau sa aud de la el,care se pricepe atat de bine si are atata experienta practica,cum e treaba cu aceasta culoare?!

  147. In opinia domnului Nistor este de capatii informatia din literatura, dar numai pt argumentarea propriilor pareri, pt ca daca la berbecati a scris ca “Ori,eu zic ca nu-i putem considera in bloc pe toti oamenii astia-Peterffi,Bonatiu si Leonte-drept niste ignoranti,fiindca nu s-a gandit niciunul dintre ei sa ni-l ofere si pe asta ca si model.” noi tre sa luam de buni gutii, despre care…
    In afara de negrii, vineti, rosii si galbeni eu mai stiu ca este acceptata culoarea castanie la penele simple. Intr-o discutie cu regretatul domn Leonte l-am intrebat de castanii, de ce sunt acceptati la simplii iar la baltati sunt blamati, iar dumnealui mi-a raspuns ca la simplii pe primul loc sta culoarea, care tre sa fie aceeasi din cap pina la vf cozii. Dupa care incep discutiile despre nuanta culorii.
    Si daca cititi mai atent cartea dinsului o sa vedeti ca la frumusete se punea accent pe calitatea penei si pe CULOARE , facind diferente de frumusete pe criteriul nuantei.
    Dar eu zic sa incheiem subiectul culoare pt ca adevarul se vede in 99% din cotetele cu galateni. Si-n plus vad ca doar ne facem dusmani, Galati-ul, care are primul cuvint de spus, tace-si face-. Nu cred ca exista in alta zona (poate Constanta) mai multi berbecati si capatinosi ca la Galati. Citi zboara si cit zboara, cit joaca si cati joaca astea sunt intrebari pe care si le pune un fraier ca Nicu Gheorghe, ei isi vad de treaba.
    S-auzim de bine. Punct.

  148. domnule Nistor aveti dreptate numai ca laptia e scoasa din albastri si da pui albastri la expo. din 2004 de la sibiu albitrul mia scris pe fisa de expozitie nu corespunde rasei asta este .dar noroc cu un albitru care a fost la mine si a vazut din ce a fost scoasa si ia dat 93 de puncte este foarte frumoasa . dar nu trebuie sa va suparati pe mine nu am auzit de galateni Guti pina acuma mai aveti un sustinator care spune ca ce simplu este sa faci Guti ma indoiesc dar asta este .cind spui Ovidiu Leonte spui totul despre Galateni a fost si va ramine vesnic in sufletul multora ca cel mai mare crescator de galateni . Peterffi si Bonatiu din cate stiu io nu au crescut Galateni . bine spune si Nicu Gheorghe cluoarea este ceva esential la porumbei nu dau nume dar avea cineva negri scosi din albastru si negru arata a negru spalacit de acea trebuie sa avem grija la selecti. stiti multi ma inrebau de ce nu scoti si bobati la juc .bimotati de ardeal si le-am spus mai intii sai fac buni pe cluoare . de exemplu uite la Rosi nui scot ca si la Galbeni ,albi si negri sper in 3 ani sa reusesc ce vreau .numai bine dl .NISTOR

  149. Se vorbeste despre evolutie si suntem indemnati sa acceptam situatia si sa nu denigram aceasta rasa…

    Rasa asta a fost la origine Roller prin excelenta. Din acest punct de vedere, rasa a fost degradata (nu s-a degradat singura) continuu. Desigur, din punctul de vedere a celor amatori de frumusete si/sau numai zbor, aceasta rasa a evoluat. Infuzata cu te miri ce…

    Si iubitorii de Roller vor sa o refaca. Din ce? Cum elimina balastul considerat de altii infuzie de valoare? O actiune cu mult peste cunostintele multora dintre noi (eu barem sunt ageamiu). Si cred ca nu e ceva ce poate fi facut la scara larga momentan. Poate fi actiunea unui singur crescator priceput (nu asa se intampla de fiecare data in modificarea unei linii sau crearea unei rase noi?), care apoi poate “publica” rezultatele. Oricum, necesita cunostinte ample in materie de Rolleri (cel Oriental si derivati)

    Si mai cred ca Galati a participat in egala masura la “evoluarea” acestei rase (pierde autoritatea in acest fel – de fapt autoritatea o pierde in momentul in care nu mai stie cum a fost creata aceasta rasa, pierzand controlul asupra ei). Nici ei nu au solutii sau nu-i intereseaza. Toate discutiile se poarta pe materialul existent si pe articole cu descrieri de acum 30-40 de ani, cand raul deja era comis. Cine poate arata cu degetul care “ramura” de galateni are cel mai mare procent din rasa veche?

    In momentul cand strici zestrea genetica a unei rase vechi, deja stabilizate, vorbim deja de alta rasa. Si toti crescatorii in varsta sunt de acord ca acea rasa veche nu mai exista.

    Cred ca iubitorii de Rolleri (printre care ma numar) inteleg aluzia…

  150. D-le Nicu Gheorghe,n-am sustinut niciodata c-ar trebui promovata culoarea guta la galateni,mentionarea ei la cativa dintre porumbeii mei n-a fost decat un amanunt la o intrebare pe care mi-ai pus-o.Daca nu faceam referire la ea.,mai era ceva de reprosat?!.Pe de alta parte,faptul ca ma folosesc de literatura de specialitate nu vad de ce-ar fi condamnabil,macar stiu ce scrie pe-acolo.Daca ti-as spune anumite lucruri din experienta personala,ai fi dispus sa ma crezi?!
    Cat despre ce se gaseste prin cele 99% din crescatoriile de galateni,topicul asta m-a cam lamurit inca o data:se gaseste orice,numai galateni nu.Putem noi sa invartim subiectul asta pe toate partile ca tot aia rezulta:cei mai multi cresc galateni doar cu numele.Vii si spui ca daca vorbim despre anumite lucruri riscam sa ne facem dusmani.Pai cam pentru care motiv s-ar intampla lucrul asta? Nu cumva din cauza ca una vorbim si alta fumam?!
    Am vazut c-ai afirmat ca de la “Dacia” ai cei mai buni jucatori,iar asociatia asta ar fi recunoscuta drept cea mai puternica organizatie a crescatorilor de porumbei galateni.Mi-ar face placere sa n-avem motiv sa vorbim in contradictoriu numai ca realitatea e alta.Cati porumbei capabili sa joace in snururi ai tu la tine in crescatorie fiind cel care ai cei mai buni jucatori din toata asociatia?! Daca eu vin si vreau sa ma inscriu la voi in asociatie putem sa spunem ca crestem aceeasi rasa?!Putem sa facem concursuri in conditiile in care vorbim de porumbei cu aptitudini diferite?! Pe mine nu ma intereseaza sa-mi fac porumbeii campioni ai zborului de durata,pot sa aleg alta rasa pentru asta,dar imi dau seama foarte clar ca nici daca le dau eritropoetina nu-i fac sa zboare 10 ore,iar aspectul asta nici nu ma intereseaza.De cand m-am apucat de crescut porumbeii astia,i-am tinut doar pentru joc si sa tot fie vreo 30 si de ani de cand cresc asa ceva.Si exista o concluzie evidenta;pe aia care joaca ii poti face sa zboare fara mari probleme cateva ore,pe aia care nu joaca ii zbori degeaba,n-ai ce sa vezi la ei.Degeaba o tot dam cotita,vorbim de “linii” sau “rase” cand lucrurile sunt clare:galateanul e o rasa care trebuie sa joace.Cine are porumbei capabili sa joace asa cum e caracteristic rasei si mai pot zbura cat ii duc puterile si “meseria” crescatorului e in regula,vorbim de rasa jucatorilor de Galati.Cine n-are astfel de porumbei,ar fi bine sa se mai gandeasca ce raspunde atunci cand e intrebat de porumbeii pe care-i creste.
    De cativa ani tocam subiectul “galatenilor” in dezbateri,purtate cel mai adesea in contradictoriu si de fiecare data aud amenintari:”sa lasam discutiile,adevaratii porumbei se vad in concursuri” Bun,am vazut si concursurile alea,am vazut rezultatele,insa intrebarea tot ramane:unde-s domnule jucatorii galateni?!.Fiindca din rezultatele alea se poate intelege orice,numai c-a fost vorba de zboruri cu jucatori galateni,nu. Vorbim de promovarea galatenilor insa cum se face lucrul asta,prin concursuri cu porumbei care nu mai joaca sau prin expozitii unde abunda aia care zici c-au facut box in tinerete?!
    Pana nu reusim sa definim ce e ala jucator de Galati tot intr-o ceata o sa ramanem cu rasa asta. Ca din carti,ca din experienta alora care pot avea una,de unde,de neunde,hai dracului sa stabilim odata regulile rasei si sa n-o mai scaldam fiecare cum ii convine.,M-am plictisit sa tot aud ca la Galati se poarta ceva,la Craiova altceva,prin Bucuresti cu totul altceva iar pe aiurea tot cam asa.Avem,din fericire, o istorie descrisa a rasei,avem o gramada de dovezi despre ce si cum cu rasa asta si o tot ametim in fel si chip,ca nu vrea cutare sau cutare,de pe nu stiu unde,sa accepte niste lucruri evidente pentru toata lumea,oricum ai privi lucrurile.
    Spuneai ca marii crescatori ai rasei stau pe margine si se amuza.Treaba lor ce gasesc de cuviinta sa faca,insa daca chiar ii intereseaza rasa asta ar trebui sa iasa in fata si sa spuna ce-au de spus,adica eu unul as fi interesat sa vad pozitia fiecaruia si cred ca nu doar eu.Insa sa taci si sa-ti vezi,chipurile de-ale tale,iar cand e vorba de vazut ce fel de porumbei cresti sa spui ca ai jucatori galateni care de fapt nu mai joaca,vorbim de altceva.Si nu datorita genului asta de oameni rasa asta va merge mai departe.
    Asa ca,d-le Nicu Gheorghe,cam astea-s lucrurile de lamurit in ce priveste galatenii si nu cautatul nodului in papura pentru te miri ce amanunt fara vreo relevanta.
    Pe d-l Talpas nu-l mai intreb nimic fiindca l-am intrebat ceva si mi-a raspuns cu totul altceva.

  151. eu unul nu vad nici o problema sa combini jucatorii de galati intre culori. insa cred ca apare o problema in momentul in care incerci sa omologhezi o noua culoare. nu neaparat pentru ca e nou ci mai mult pentru faptul ca nu e stabila. cred ca daca s-ar fi combinat intre culori astazi am fi fost cu totul si cu totul in alt loc si in alt stadiu si pe general situatia ar fi stat mult mult mai buna. personal am combinat intre culori si ma declar multumit de rezultate. insa in combinatiile pe care le-am facut am mers spre o culoare definita. recomand tuturor sa combine intre culori macar pentru experienta personala. din prima faza o sa observati ca se schimba multe lucruri cu privire la aspectul general al puilor. de fapt multi se schimba radical si ca aspect dar si ca manifestari in timpul zborului. personal imi explic acestu lucru in felul urmator : porumbeii in ultimii ani au fost lucrati pe culori, fiecare a infuzat in culoarea pe care a crescuto o alta rasa sau sa presupunem ca poate nu a infuzat insa a selectato intr-o anumita directie, selectia asta in cadru culorilor s-a facut individual acest lucru facand sa apara diferente de manifestari intre varietati si chiar diferente de aspect din pacate uneori diferente izbitoare. concluzia mea logica este ca atunci cand imperechezi intre culori puii nu pot decat sa semene, intr-un procent mai mare decat in mod normal, cu porumbeii de la care s-a inceput selectia adica cu porumbei mai vechi, mai putin lucrati dupa regulile de azi. personal recomand imperecherea intre culori insa in acelasi timp recomand crescatorului care o face sa stie scopul final al acestei imperecheri si sa elimine ( perfect ar fi sa sacrifice) toate exemplarele intermediare care nu ii folosesc in cadrul selectiei.

  152. mai mult decat atat, in galati s-a practicat imperecherea intre culori. de la batrani mereu am auzit ca pe rosii merg lucrati cu pe negri si pe vinetii cu pe galbeni. am auzit chiar ca vechii moriscari pe negri la 3-4 randuri de pui scoteau cate un pui pe rosu si ca pe rosii scoteau frecvent pui pe negri. odata chiar mi-a zis cineva cand cautam o femela pe vanata citez “imi amintesc ca in trecut nu as fi cumparat niciodata o femela pe vanat daca imi lipsea, pur si simplu puneam o pe galbena macar de pe galbena stiam din ce e scoasa si aveam siguranta puilor……. iar cei care nu ieseau corecti ca si penaj pur si simplu ii mancam, la fel cum faceam cu o mare majoritate din cei scosi din 2 pe vineti”.

  153. D-le “Vicentiu”,din punctul meu de vedere e remarcabil sa vad un om cu atata experienta declarata in spate intervenind in discutiile astea.Numai ca mesajul dvs. e deficitar din punct de vedere al perspectivei pe care ne-o propuneti despre rasa jucatorilor de Galati.Si-am sa va explic imediat din ce motive.
    In anul 1975 cand s-a intocmit primul standard al rasei au fost fixate in mod definitoriu caracteristicile de baza ale galateanului,termeni pentru care s-au pronuntat majoritatea marilor crescatori ai vremii respective,si este mentionat in cartea lui Leonte o parte din aceste nume,intre care nu stiu daca este si cel al tatalui dvs. findca nu ne-ati spus de fapt cum va numiti.Din momentul adoptarii acestui standard el ar fi trebuit sa se constituie intr-o “lege” pe care ar fi trebuit s-o respecte TOTI crescatorii de porumbei galateni.In acel standard nu ni se spune ca jumatate din crescatori aveau la randul lor jumatate din porumbei care nu jucau.Standardul a venit si-a definit galateanul in felul in care stim cu totii,fara alte interpretari,ca doar de-aia se fac standarde la rasele de porumbei.Odata aprobat acest standard,toata lumea avea obligatia sa-si selectioneze porumbeii in baza prevederilor acestuia si nu dupa cum il taia capul pe fiecare.Faptul ca astazi avem mai multe categorii de porumbei carora toti le spunem “galateni”,indiferent ca mai corespund sau nu cu acel standard e din cauza ca unii si-au crescut porumbeii
    dupa reguli prestabilite iar altii dupa propriile reguli,intr-un oarecare dispret fata de modelele reglementate prin standardul rasei.
    In concluzie,cine are porumbei conform cu prevederile standardului existent,poate spune ca are galateni,cine nu,poate sa spuna orice.Esenta standardului e aceea de a permite “evolutia” unei rase insa prin pastrarea caracteristicilor fundamentale si nu prin distrugerea lor.

  154. cu privire la concursuri pot spune ca nu conteaza neaparat sa existe un concurs, mai mult decat atat conteaza dupa ce regulament se desfasoara acel concurs. de fapt consider ca un concurs daca se desfasoara dupa un regulament gresit el face infinit mai mult rau decat bine. cred ca un stol de porumbei care joaca tare si nu sunt capabili sa zboare peste 45 de minute, daca se ridica la inaltimi mari puncte- disparitie, ar trebui sa invinga un stol cu zbor predominant la inaltime dar cu joc aproape de zero. am participat in galati la toate sedintele in care s-a stabilit standardul si la toate sedintele in care s-a stabilit regulamentul de zbor pentru rasa jucator de galati. cu privire la standard pot spune ca toti crescatorii au fost de acord cu repartizarea culorii pe corp, daca o sa cititi prefata standardului care practic este o introducere dar in acelasi timp si o descriere mai amanuntita o sa observati ca sunt pomenite toate varietatile de culoare pe care marea majoritate au afirmat ca actualul standard le-a exclus ( leftati, trasi, revarsati, florii, stersi, pe un capac etc). standardul actual nu exclude aceste varietati, nu zice ca aceste varietati nu sunt in cadrul rasei spune doar ca aceste modelele de desen fac parte din totalitatea baltaturilor care pot fi intalnite la aceasta rasa insa e de preferat baltatura uniforma. cu privire la regulamentul de zbor pot spune ca el a fost compus din reguli cu precadere pentru o rasa care se vrea si care si este o rasa de porumbei jucatori pentru ca aceasta rasa pana la urma se numeste jucator de galati, nu ” galatean” pentru ca galatean sunt eu adica un om nascut si crescut in galati. in cadrul asociatiei la formularea standardului si regulamentului de zbor au participat toti crescatorii, eu personal i-am vazut acolo pe toti, fiecare a avut ceva de zis, iar discutiile au tinut 1 an si 8 luni. daca cititi regulamentul de zbor o sa observati ca sunt mai multe metode prin care poti castiga concursul. regulamentul nu exclude nici macar stolurile formate din porumbei care nu joaca, acesti concurenti primesc o penalizare. desi lucrul asta pare aberant in mintea unora el in practica nu este pentru ca da in cadrul acestei rase nu joaca toti porumbeii.

  155. Am raspuns la intrebare dar nu ati fost atent a mea e scoasa suta la suta din albastri dar problema este ca nu se incadreaza in standard ca si cloare ma refer pentru ca sint foarte rari .la fel si ai dv. deci ca si rasa da dar ca si cluoare nu .de ex la o expozitie din start cade 3 puncte chiar daca ca si calitati este de excelent.dar sa nu o mai lungesc stiu ca aveti pasari foarte bune eu doar asta am spus ca nu am vazut guti. asta este sper ca nu va-ti suparat .poate am mai invatat eu ceva leghat de Galateni. multa bafta si sa ne vedem cu bine

  156. cred ca un om care nu este pasionat de joc dar creste porumbei zburatori care sunt selectati din jucatori de galati si care exclude jocul sistematic din crescatoria lui face cea mai mare greseala posibila. in mintea mea nu face decat un defavor rasei. tot in mintea mea consider ca nu se poate pune egal intre un porumbel care zboara toata ziua si un porumbel care face siraguri lungi, desi amandoi au performante de invidiat intre aceste performante nu se poate pune egal. insa consider ca ambii porumbei sunt in cadrul rasei.

  157. salut.de cate ori se vorbeste despre jucatorul de galati ideile sunt multe iar faptele putine.se vorbeste mult despre impartirea jucatorului de galati in mai multe directii.de joc,de zbor,de frumusete si cum va fi chemat?dupa parerea mea facand un compromis vor urma si altele.amestecarea culorilor,noi culori care numai au nimic cu ceea ce s-a crescut pana acum etc,iar pana la urma se va alege praful de tot.iar despre cazatorii de la cobadim sunt surprins cu cata admiratie se vorbeste,fiindca se stie ca acesti cazatori in cadrul acestei rase dupa cate am citit n-ar fi asa de apreciati.de fapt ce placere e aia sa vezi cum mor dupa un sirag la primul zbor.?
    spun multi ca porumbeii numai joaca,eu sincer am vazut f multi jucand,chiar eu am o gramada care fac siraguri sau care joaca pe 2-3 parti,chiar si unul care joaca in diagonala,ceea ce ma preocupa este durata zborului care nu a fost mai mare de 2 ore si cateva minute.

  158. si inca ceva.porumbelul galatean de zbor si joc nu exista.exista doar jucatorul de galati si atat,orice inflorire si modificare la numele asta nu-si are rostul.

  159. Buna

    Simati colegi crescatori ai acestei rase se pare ca asta e capacitatea maxima pe care o posedam si mai departe nu se poata merge pt ceva concret si asta reiase de chitiva ani in coace la toate topicurile deschise cu tema Jucatorul de Galati sincer imi pare rau ca aste e stare de spirit pe care nu o putem depasi.

    Am participat la acest dialog cu tot ceia ce ma pricep din cartile care au fost scrise la acest subiect in combinatie cele experimentate de mine singur dea lungul timpului dar se pare ca cele spuse de catre mine nu par interesant si asta reiase din o analiza ca nu mise respunde la intrebari pe care le pun si daca ma implic in o discutie purtata de alti din comentarile ultrioare a partenerili reiese ca ori ramin nacitite mesagele mele ori se evita a se face referiri.

    Pentru ca contributia mea sa dovedit ne folositoare sau poate mai rau daunatoare am sa in cerc sa ma retrag lasinduva pe domnile voastre sa alegeti ce credeti de cuvinta.

    Parsonal as putea sai respund la d-l Vicentiu ca se mai gasesc jucatori de Galati linie veche care in ca sint apropiati de cei de acuma 50 de ani asta datorita ca nu toti crescatori rasei sau lasat cuprinsi de ideie Evolutiei cu orice pret.

    Iar din toata aceast dezbater a surzilor chind se pare ca toti vorbesc si nimeni nu asculta pe nimeni sa rezolvat o problema in pozitiv incepusem sa intru in panica ca nu se mai gasesc porumbei care sasi fi pastra caracterle de baza a jucatorului de Galati de odinioara dar surpriza chind ma asteptam mai putin sa dovedit contrariul.
    Spre bucuria mea se pare ca voi avea de unde sa procur materiale pt a continua in aceias directie in care am mers aproape 40 de ani inca 40 de ani in aceias directie ca si pina acuma fara sa apelezi la noile inventi care se pretind a fi Jucatori de Galati dar din pacate din lipsa de compatibilitate cu cei din voliera mea eu nul pot folosi la improspatarea singelui fara a denatura structura porumbeilor.

    PT ca problema mea se pare ca sa rezolvat si find ca nu va pot fi de folos parerile mele si puctele mele de vedere sint egale = 0 am sa incerc sa fac un gest nobil de a ma retrage de la acest topic dar nu inainte de a va dori mult suces in continuare si cine stie poate ca o sa reusiti sa ajungeti la un consens rezonabil si benefuc pt rasa mai stiti daca eu sint oaia neagra vinovata de neintelegeri sau mai stiti poate ca asumindumi rolul de spectato ajung si eu “mare crescator” ca tot sa ajuns ca acest aspect sa fie mare calitate a acestor domni..

    Numai bine in continuare si distractie placuta va doresc tuturor stimati colegi si sa auzim doar de bine.

    Cu stima si mult respect Alrx Bude

  160. Ar trebui sa va intreb citi crescatori din cartea dl. Leonte au participat la elaborarea regulamentului, al standardului, cum este posibil ca un jucator de 45 min. sa bata la punctaj un zburator de 4-5 ore cu mai putin joc, cand in cartile existente de specialitate se spune clar ca lipsa zborului este primul si cel mai mare defect al galateanului.Sa fie oare acesta motivul pentru care in clasamentele la jucatorul de galati apare numai numarul de puncte nu si timpul de zbor(probabil au jucat in continu si nu au zburat deloc , ori sa nu-mi spuneti ca au fost aruncati din avion?).Doriti sa ajungeti la 15 min. de joc in “gradina din spatele curtii”?Daca evolutia galateanului va merge in aceasta directie probabil aceste pasari vor ajunge “mici ursuleti ce-i plimbam toamna la expoziti”.Imi aduc aminte de anul 1975 stiu cum se faceau acele sedinte,stim cum se luau anumite decizi in acele timpuri si de catre cine.Nu vreu sa deschid polemici ori rani mai vechi, nu sunt constuctive, dar va pot spune ca multi crescatori au uitat sa-si insuseasca “legile” venite de la centru.Se pare ca aparatorile din dreptul ochilor exista si astazi dupa aproape 2 deceni de la revolutie, unii crescatori se cramponeaza in directive si mediocritate, in acest caz va doresc drum bun … noi nu mergem cu domniile vostre!
    Din modestie si respect pentru dumneavoastra am considerat ca numele mic este suficient pentru a purta un dialog civilizat.

  161. daca pentru dumneavoastra cartea domnului leonte e cel mai bun reper pentru noi la nivel de asociatie nu este asa. istoria e mult mai veche decat acea carte. in clasamente apar numai puncte deoarece in regulamentul nostru timpul de zbor si jocul e transformat in puncte. la numarul punctelor obtinute astfel se aduna bonusurile si se scad penalizarile astfel rezultand punctajul final. dupa acest post imi dau seama clar ca nu sunte-ti din galati, poate candva ati locuit in galati insa acum ma indoiesc de acest lucru. cred ca ne-am cunoaste personal daca ati fi din galati. imi amintesc ca am fost trimis delegat la o sedinta la cluj unde m-am intalnit cu delegatii mai multor asociatii printre care si delegatii asociatiei dacia. in cadrul acelei sedinte sa discutat posibilitatea de a organiza competitii dupa un regulament unic si posibilitatea clubului dacia de a concura cu toate cluburile din uniune dupa acel regulament. clubul dacia a venit cu un regulament care nu puncta absolut deloc jocul, se pomenea doar vag despre el da mai mult se pomenea asa ca fiind ceva cu totul si cu totul intamplator nici cum ceva ce trebuie urmarit si selectionat. mai mult decat atat in acest regulament mai erau cateva neregularitati cu modul nostru de a arbitra jucatorii de galati. regulamentul era un regulament facut clar pentru porumbei zburatori, nici cum pentru porumbei jucatori. nu am putut ajunge la un compromis nici cum. pe de o parte din cauza diferentelor clare intre regulamente si pe de alta parte din cauza neintelegerii celor de la dacia a faptului ca nu se poate face un regulament doar pentru liniile de jucatori pe vineti care nu prezinta joc ci doar zbor de durata. nu imi amintesc ca clubul din galati sa fi ignorat parerea cuiva sau sa fi exclus de la sedintele in timpul carora se formulau standardul si regulamentul de zbor pe cineva. imi amintesc ca din cadrul delegatiei de la dacia domnul torino a fost singurul care a acceptat ideea ca porumbeii sunt jucatori. tot la fel imi amintesc ca la sedinta a participat si domnul vasile emilian care si-a exprimat dorinta vehementa de a exista un singur regulament si acesta sa fie doar pentru porumbeii zburatori, mai mult decat atat imi amintesc clar cum a afirmat ca jocul dauneaza zborului deci nu este de tolerat. va asigur ca in cadrul sedintelor din galati nu s-a primit nici o directiva de la centru, au fost foarte multe discutii si pana s-a ajuns la forma finala au trecut 1 an si 8 luni. in exemplu dat de mine va asigur ca zborul de 45 de minute cu joc puternic poate invinge oricand un zbor de 4-5 ore cu joc zero. in primul rand lipsa jocului aduce la punctajul general o penalizare. in al doilea rand in cadrul regulamentului nostru stolurile care se accepta in concurs sunt mai mari si crescatorii care participa cu mai multi porumbei primesc un bonus pentru acest lucru. jocul in cadru regulamentului nostru se puncteaza individual, porumbeii primesc pentru fiecare prestatie un numar de puncte. acum recapituland in 45 de minute un stol care trece prin toate inaltimile de zbor odata primeste puncte pentru cele 45 de minute de zbor cu bonusurile de rigoare ( nr de porumbei in plus fata de numarul minim, zbor puncte-disparitie, etc) plus punctele de la joc care in 45 de minute se pot ridica la cateva mii de puncte bat cele cateva sute de puncte obtinute de porumbeii care au zburat fara joc. regulamentul de zbor face parte din standard si acest lucru a fost specificat de clubul din galati.

  162. Extrem de comica acea afirmatie ca “jocul dauneaza zborului” la o rasa de roller (jucator). Interesant de vazut reactia strainilor cand vor intreba de ce nu mai joaca rollerul nostru :))

    “Domnilor, stiti, aveau carcei… si de aia nu puteau zbura deloc. Cum prindeau un pic de inaltime, li se punea carcelul si veneau gramada pe casa. Puteau fi periculosi dom’le, daca picau in cap la cineva? Ar trebui si dumneavoastra sa ne urmati exemplul si sa faceti la fel cu rollerii de Birmingham. Nu se stie ce rasa de zburator zace in ei.”

    ——————
    Nicusor, daca la Cobadin sunt multi cazatori, poate exista si din cei care sunt buni, cu joc mare. S-ar putea ca acolo sa fie o sursa buna de rolleri de infuzie… una veche… Dar totusi, cred ca se vorbea de un porumbel care facea siragul lung, fara sa cada…

  163. Citat (Maftei Ovidiu):

    “in exemplu dat de mine va asigur ca zborul de 45 de minute cu joc puternic poate invinge oricand un zbor de 4-5 ore cu joc zero”
    – si va dau dreptate.

    In primul rand, in cadrul unui concurs de rolleri, nu are ce cauta un porumbel care nu prezinta joc. Este un concurs de rolleri, nu de zburatori. Cele doua caracteristici de zbor sunt total diferite. Nu este corect din nici un unghi de vedere.

    Nicaieri in lume nu exista un astfel de concurs unde sunt zburati toti la gramada, si rolleri, si zburatori. Vei gasi separat concursuri de tumbleri, rolleri si zburatori.

    E pacat ca nu s-a reusit clasarea ramurilor de galateni dupa caracteristica zborului (care azi se face mai degraba dupa forma capului si a corpului). E pacat ca nici azi nu se doreste normalizarea (sau nu este cineva care sa o impuna).

    Fiecare tip de zbor are frumusetea (si partizanii) lui. Un stol de tumbleri care fac serii de cate o tumba-doua este superb in ochii celui care-i creste. Un stol de rolleri care fac siraguri la fel. Un stol de zburatori care ating inaltul cerului si raman in zbor si noaptea, ofera un alt set de satisfactii imense.

    Amesteca aceste tipuri cu incapatanare, refuza sa selectezi conform caracteristicii zborului, baga-i pe toti la gramada in concursuri, si, pe langa faptul ca te faci de ras in fata intregii lumi de o asa grozavie, mai calci si vipera pe coada. Mai lipseste la aceste concursuri o cafteala generala intre crescatori.

    Chiar nu vede nimieni ca este vitala o separare a varietatilor conform caracteristicii de zbor? Spuneti si dumneavoastra care amator de rolleri consimte sa-si strice linia cu porumbeii de zbor de la Dacia sau Turnu Severin? Si invers, care crescator de zburatori isi strica linia cu infuzie de “stricati” de rolleri?

    Doar copiii pacaliti, si incepatorii fac astfel de amestecuri pentru ca toti le sunt vanduti la gramada sub aceeasi titulatura.

    Nu spuneti iarasi despre matematica progeniturilor galatenilor actuali, cu diferentele uriase in tipul de zbor. Pentru ca aceste diferente mari exista din cauza selectiei anapoda si infuziilor incredibile practicate. Nu poate exista consens, uniune intre tabere cu curente diferite. Dauneaza. Iar rezultatele se vad.

    Un om practic ar zice asa: “Fratilor, rasa asta e varza.”. Un om practic nu ar incerca sa o salveze global, pentru ca criteriile se bat cap in cap. Dar ar selecta dupa unul din cele trei tipuri majore de zbor: tumbler (una doua tumbe), roller (cu siraguri obligatorii, indiferent pe care parte si indiferent de durata de zbor), si zbor. Si ar fi trei rase diferite, daca nu cumva doua, bagand la tigaie tumblerii. Nu pot fi toti una si aceeasi rasa. Difera genitorii ca rasa. Si orientarile crescatorilor…
    Deci, ce avem actual, e ceva nedefinit, fara orientare clara. Din cauza asta, o sursa de zazanie.

    Oricum, partizanii zburatorilor se afla in cea mai comica pozitie: de ani de zile selecteaza zburatori sub denumirea de Jucatori de Galati. Si comicul se transforma in inselatorie cand ii vinzi sub denumirea de Jucator, stiind ca cel care il cumpara, trage nadejde la joc.

    Concluzia mea este ca Romania are nevoie de un alt Roller de exceptie si de reguli solide care sa-l protejeze de-a lungul timpului. Pentru ca cel actual este compromis, iar titulatura lui “confiscata” de persoane cu autoritate.

    Ar fi o provocare crearea unui roller “open source”.

  164. Am gasit un citat interesant in articolul d-lui Torino : “Mentionez ca am avut norocul de a cunoaste si invata multe secrete despre aceasta rasa, copil crescand in curte la D-nul Margineanu Vasile si cunoscand dupa aceea toti marii crescatori din toata tara.
    Cand ne intalneam se discuta CUM SA REALIZAM EXEMPLARE CAT MAI FINE IN CADRUL RASEI si mai bune calitativ si cum se lucreaza porumbeii. Genealogic, pastram calitatile parintilor.”…. in care am marcat cu litere mari o idee care se discuta atunci, cand porumbeii aratau ca si in pozele atasate articolului. Dupa 38 de ani a reusit dl. Torino sa obtina acele pasari fine , mult dorite ? http://www.acpgdacia.ro/index.php?columbofil=torino&poza=46&topmeniu=Columbofili sau http://www.acpgdacia.ro/index.php?columbofil=torino&poza=51&topmeniu=Columbofili Poate la intrebarea asta, tot de om prost, se va indura sa-mi raspunda ! Ar fi frumos sa o faca ,macar din consideratie pentru faptul ca am fost primul care l-am felicitat pt. articol ! Mai astept inca si la pct.88…. Cu stima ! (la propriu, sincer !)

  165. Am urmarit cu atentie topicurile despre galateni.Multi vorbesc sa se afle in treaba.Altii ca sa birfeasca porumbeii altora.
    Galatenii care zboara,de ce zboara?Aia care joaca,de ce joaca?Altii spun ca astia care zboara sau joaca nu sint frumosi!
    Dar fiindca se tot vorbeste pe acest site despre salvarea raselor rominesti m-am hotarit sa-mi cumpar galateni,asta findca tatal meu a avut galateni vreo 25 de ani si pot spune ca am crescut cu ei in pod.
    Eu stau la bloc,nu pot sa tin multi si prin natura meseriei sint mult timp plecat in delegatii.Asa ca am zis sa-mi iau 2-3 perechi din piata,ca n-o sa particip la expozitii sau concursuri de zbor.Asta nu inseamna ca n-as vrea sa zboare din an in paste cind sint si eu pe acasa.
    Am fost la piata astazi,erau mai multi vinzatori,amabili,mi-au dat multe explicatii despre jucatorii de Galati si-au laudat marfa cum ar veni,dar au recunoscut sincer ca ei ii cresc la voliera si nu ii zboara deloc.Pe deasupra nici nu erau frumosi,daca pentru frumusete ii tineau.
    E vorba aia veche cu planul de acasa ca nu se potriveste cu ala din tirg,dar totusi am ramas cu un gust cam amar.Si cind sa plec acasa am vazut 2 perechi de rolleri intr-o lada cu vreo 20 de voiajori,plini de gainat,batuti in cap si i-am luat mai mult sa-i scap de bataie,ca de zburat nu-i cred in stare.N-a fost cel mai destept lucru care l-am facut
    dar asta este intimplarea cu galateni pe care am vrut sa o spun.
    In incheiere vreau sa va spun,recunoasteti cu mina pe inima ce porumbei aveti fiecare in crescatorie,nu-i birfiti pe ceilalti crescatori ca ii au
    diferiti de ai dumneavoastra,nu-i birfiti pe aceia care isi prezinta porumbeii pe site.
    Va urez sa aveti toti acei porumbei pe care ii doriti!
    Sarbatori fericite!

  166. mesaj pentru amiralul: daca vrei jucatori de galati iti dau cu cea mai mare placere cateva perechi de pui la anul. gratis fara nici un ban. tin pe rosii si pe vineti. iti dau de care vrei.

  167. Nu mai tin minte la ce punct, cineva, facea referire la “Indreptar”. Aseara, nu aveam ce face si m-am uitat peste el. Ii multumesc celui care a adus in discutie “Indreptarul”, el fiind intocmit in anul 1961 se specifica detailat cele 3 forme de cap- tras (linie dreapta fruntea cu ciocul), acvilin (linie CURBA fruntea cu ciocul) si cap patrat (fruntea inalta). Deci acei porumbei berbecatl sunt trecuti in “Indreptar”, pt mai multe lamuriri puteti vedea o definitie grafica a celor 3 forme de cap la domnul Hadarau pe site.
    Tot in “Indreptar” am vazut 2 definitii in favoarea mea si anume: “Durata zborului de 1 ora 30 min in sus” si la greseli pag 133 -culoarea guturie-.
    Ca sa nu mai spun ca NU SCRIE OBLIGATORIU JOC.
    Succes si s-auzim de bine.

  168. Si inca ceva. In cartea “Cresterea porumbeilor” de Peterfi, aparuta in anul 1963, la pag 167 scrie “Dupa maniera jocului, crescatorii deosebesc: “porumbei cu zbor de inaltime fara joc (zburatori);…”, si mai sus sunt explicate fazele de dezvoltare in care vedem ca faza a II-a a impus baltatura, iar faza a III-a “care se continua si astazi …” adica in 1963 “selectia tipurilor se face dupa criteriul capului si al ciocului”, ajungandu-se la “ciocul mai lung si fruntea mai putin inalta -rasa de ciocosi, opusa vechii rase cu fruntea bombata.”
    Si vreau sa mai repet doua lucruri -1- acestea sunt citate dintr-o carte aparuta in 1963,
    -2- eu sunt adeptul jocului dar la porumbeii in rasa si cu zbor bun.
    Am scris acestea pt cei care sunt un pic dezorientati de cele ce au citit aici, luind in calcul “izvoarele scrise”.
    S-auzim de bine.

  169. “28-11-2008
    nicusor:
    iar despre cazatorii de la cobadim sunt surprins cu cata admiratie se vorbeste,fiindca se stie ca acesti cazatori in cadrul acestei rase dupa cate am citit n-ar fi asa de apreciati.de fapt ce placere e aia sa vezi cum mor dupa un sirag la primul zbor.?

    D-le Nicusor,
    Cu parere de rau va anunt ca nicaieri in cadrul discutiei de mai sus nu a fost vorba de cazatori (de la Cobadin sau de unde o fi ei), exemplare care, din punctul meu de vedere sunt de nedorit.

    Cu stima,

  170. Cu scuzele de rigoare imi asum mesajul de mai sus scris de pe computerul lui Adi Oltean fara sa fiu atent sa schimb mai intai numele. Dupa un drum lung pana la Dortmund si inapoi sper sa revin in curand (de pe compul din Constanta) cu poze interesante pentru cei interesati.

    Cu stima,

  171. “27-11-2008
    Gheorghe Nicu:
    Domnului Mergeani se pare ca ii este foarte usor sa arunce cu noroi catre ?o asociatie cu treizeci de crescatori care promoveaza zborul fara joc?, dar eu ii spun ca este total neinformat sau rauvoitor si ma limitez la atit, daca dumnealui sau altii vor lamuriri sa participe la sedinte (nu se supara nimeni) sa-si faca o parere in cunostinta de cauza.”

    Dle Gheorghe Nicu,

    Departe de mine intentia rauvoitoare la adresa cuiva din aceasta discutie sau, mai ales, la adresa unui grup mare de columbofili. Eu zic ca noi discutam fara atacuri la persoana pana acum si sper ca discutiile sa mearga pe acelasi fagas in continuare, drept contradictii de idei si atat (dat fiind libertatea de expresie). Eu constat o stare de fapt, dumneavoastra, la asociatia Dacia, nepunctand in vreun fel jocul, nu il incurajati, ba chiar il descurajati.

    Cu stima, ca si pana acum.

  172. “171
    28-11-2008
    maftei ovidiu:
    eu unul nu vad nici o problema sa combini jucatorii de galati intre culori. insa cred ca apare o problema in momentul in care incerci sa omologhezi o noua culoare. nu neaparat pentru ca e nou ci mai mult pentru faptul ca nu e stabila. cred ca daca s-ar fi combinat intre culori astazi am fi fost cu totul si cu totul in alt loc si in alt stadiu si pe general situatia ar fi stat mult mult mai buna. personal am combinat intre culori si ma declar multumit de rezultate. ”

    “176
    28-11-2008
    maftei ovidiu:
    cred ca un om care nu este pasionat de joc dar creste porumbei zburatori care sunt selectati din jucatori de galati si care exclude jocul sistematic din crescatoria lui face cea mai mare greseala posibila. in mintea mea nu face decat un defavor rasei. tot in mintea mea consider ca nu se poate pune egal intre un porumbel care zboara toata ziua si un porumbel care face siraguri lungi, desi amandoi au performante de invidiat intre aceste performante nu se poate pune egal. insa consider ca ambii porumbei sunt in cadrul rasei.”

    D-le Maftei,

    Referitor la primul paragraf, ca exemplu, culoarea guta (albastru solzat)este o culoare stabila, mult mai apropiata de albastrul dungat decat rosu sau galben (aici pot confirma crescatorii de voiajori). Aparitia ei este data de o singura modificare cu transmitere monogenica ca si in cazul celorlalte culori acceptate azi: albastru dungat, negru, rosu, galben. Alegerea acestor culori la un moment dat a fost o conventie acceptata de crescatori stiut fiind, si atunci si azi, ca nu exista legatura intre culoarea unei pasari si abilitatile ei de zbor si joc.
    Referitor la al doilea paragraf, intrutotul de acord mai putin ultima fraza unde as putea nuanta ca sunt in cadrul rasei ca ascendenta dar, din punct de vedere al abilitatilor actuale, nu.

    Cu stima,

  173. Citarea “izvoarelor scrise” dupa principiul “am gasit ceva si in favoarea mea” n-o gasesc deloc potrivita cu scopul pretins al unei informari corecte.
    Intai de toate,sa nu confundam ceea ce scrie in cartea lui Peterffi cu indreptarul si standardul galatenilor,pentru ca sunt lucruri diferite:in primul caz avem de-a face cu o descriere la modul general a rasei in timp ce in al doilea e vorba de reglementarea cat mai exacta si precisa a rasei in ceea ce se cheama standardul ei.
    Referitor la culoarea guta,credeam ca ne-am inteles deja,nu e vorba deocamdata de o culoare cuprinsa in standard,ea fiind mentionata doar drept un defect “usor” in aprecierea generala a unui exemplar.
    In privinta modelului de conformatie a capului observ ca se fac in continuare confuzii intre diferiti termeni.Mai intai,in standardul rasei nu se pomeneste niciunde de cuvantul “berbecat” ci de cuvantul “acvilin” care,pentru nestiutori se pare c-ar fi totuna,ceea ce nu-i asa.Cap “acvilin” inseamna acel model de cap in care fruntea in prelungire cu ciocul formeaza o linie aparent curba prin trimitere la conformatia capului unei acvile.Capul “berbecat”,model pe care standardul nu-l recunoaste,face trimitere la conformatia animalului cu acelasi nume si presupune niste porumbei cu o linie a capului pornita din frunte,curbata catre in jos,si in care maxilarul superior este mai lung si curbat peste mandibula.
    Si ajungem si la interpretarea dupa care “indreptarul” nu vorbeste despre obligativitatea jocului,ceea ce e fals.Pentru asta o sa reamintim criteriile dupa care se acorda punctajul unui porumbel din aceasta rasa,respectiv 40% pentru zbor,30% pentru joc,20% pentru osatura si 10% pentru penaj.Acolo se mai face precizarea ca “aceasta rasa nu este de ornament,punctajul ei fiind stabilit pentru TOATE( subl mea) calitatile si caracteristicile ce le intruneste si le inmanuncheaza intr-un tot unitar(….)”.Deci,un porumbel,perfect in osatura si penaj si care zboara oricat de mult dar lipsit de calitatea jocului,nu poate fi decat unul de valoare mediocra potrivit criteriilor de apreciere precizate mai sus,asta daca nu cumva,din capul locului ar trebui catalogat ca neapartinand rasei,pentru ca-i lipseste o calitate de baza..Si mai e un “amanunt” pe care vad eu ca citarea selectiva il ignora,anume ca in acest indreptar ni se vorbeste despre “porumbeii de zbor de Galati si Braila”,asta ca o “concesie” facuta liniilor de ciocosi selectati la Braila si carora li s-a deschis in felul asta usa catre un drum diferit,potrivit cu calitatile lor specifice.Concluzia la care trimite acest indreptar e clara:porumbeii cu zbor si joc raman “de Galati”,ceilalti,adica aia fara joc sau cu joc din intamplare,chiar daca nu convine unora,sunt “de Braila”.Iar separarea asta,necesara pentru a elimina confuziile si a pune de acord niste reglementari cu realitatea,a fost ceruta de ani si ani de zile,nu e nicidecum o idee noua.Chiar lasand deoparte deosebirile morfologice evidente,nu putem spune ca “galatean” e sinonim cu “roller romanesc” cata vreme vrem sa pastram sub aceeasi “caciula” porumbeii care joaca cu aia care nu mai pastreaza trasatura asta.Care rasa din lumea asta e catalogata la categoria “rolleri” si care admite ca si conforme, varietati care nu joaca?! Evident ca nicaieri,numai la noi,eventual de dragul denumirii si-a mentinerii confuziei.
    Este la fel de evident ca si galatenii,ca si alte multe rase,au trecut prin mai multe etape,doar ca ar fi absurd si ridicol sa pretindem c-ar trebui sa schimbam criteriile de apreciere ale rasei dupa tipul baltaturii sau conformatia capului,iar o trasatura fundamentala a rasei,care e jocul,s-o ignoram, doar ca sa mentinem in cadrul rasei niste varietati care au luat-o demult in alta directie.
    Articolul asta al d-lui Torino are in principal meritul ca vine si spune niste adevaruri despre rasa jucatorilor de Galati atat in privinta baltaturilor cat si a dilemei “zbor sau joc” care in fond nu e niciuna, pentru ca trebuie “zbor SI joc” Cine se face ca nu intelege lucrurile astea si incearca sa plimbe discutia in tot felul de amanunte fara semnificatie nu dovedeste decat ca are cunostinte minime despre rasa sau ca,de fapt,nu prea stie ce vrea. Judecata porumbeilor galateni trebuie facuta primordial dupa prestatia lor din aer si numai daca asta e conforma cu cerintele de baza ale rasei,se poate trece la amanunte de genul conformatii ale capului,culori sau baltaturi.Altfel,se pune caruta inaintea boilor si se bate apa-n piua si pasul pe loc.
    De sustinut tot felul de teorii si dat explicatii am vazut ca nu e mare filozofie si multa lume care se exprima pe site-ul asta,la tot felul de subiecte,nu numai la asta,se pricepe de minune.Problema e atunci cand trebuie sa dovedesti cumva la modul practic ca ai si porumbeii despre care doar vorbesti sau al caror partizan te declari.
    Am solicitat d-lui Nicu Gheorghe,tocmai in ideea pe care a sustinut-o c-ar avea cei mai buni jucatori din toata asociatia “Dacia” sa precizeze cati porumbei capabili sa joace in snururi,asa cum prevede indreptarul rasei,are in crescatoria proprie, pentru a vedea cu totii la ce nivel se afla porumbeii galateni in cadrul celei mai mari asociatii de profil pe care o avem in tara,si deocamdata n-am primit raspuns.Inca mai astept.Si, probabil ca si alti “dezorientati” care mai citesc pe aici,asteapta ca si mine sa se “lumineze”.

  174. Cum pot eu sa iau in seama multe din scrierile vremii cand in anii 1900 (daca nu chiar de mai devreme) Rollerul de Galati sufera modificari dramatice de forma din cauza adeptilor zborului exclusiv, tot mai numerosi? Daca azi inca mai prezinta joc, este din cauza iubitorilor Rollerului, din pacate, in scadere vertiginoasa.

    Nu ma intereseaza scrierile pro zburatori din aceasta perioada pentru ca nu ma intereseaza curentul in sine. Nu sunt adeptul lui. Si nici nu voi fi vreodata. Insa asta nu inseamna ca nu imi plac zburatorii. Imi plac la nebunie codalbii. Cu toate variantele lui de culoare. Si Ciungii cu toate varietatile lui. Rosii de Targoviste ii vad ca o rasa amenintata cu disparitia din cauza limitarii la culoarea rosie si pe viitor ii vad asimilati de Ciungi (de unde si provine ca rasa). Ciudat este ca desi istoria demonstreaza clar o involutie si degradare a genelor continua, evolutionistii continua sa poarte clapare de cal (dar asta este o alta discutie).

    http://pigeons-ro.blogspot.com/2008/12/jocul-porumbeilor-o-caracteristica-ce.html

    Poate ca mai ales din acest punct de vedere Romania isi merita porecla de tara a zburatorilor, pasionatii de rolleri fiind doar o grupare redusa de ciudati. Poate ca am avut rase de roller “cu forta”, impuse de fostul Imperiu Otoman. Am avut rase “temporare” de roller, in “fuga” nebuna a crescatorului roman de a obtine zburatori, sau poate datorita inclinatiei “naturale” spre acest timp de porumbel, mariajul cu Rollerul Oriental fiind unul fortat, de conjuctura. De la care s-a dorit doar aspectul exterior.

    Disparitia treptata a rollerilor romanesti, cresterea masiva a rindurilor voiajoristilor, numeroasele rase de zburatori la care s-a obtinut in final eliminarea jocului, sunt toate indicii ca Romania este intr-adevar o tara a Zburatorilor. Imi plac zburatorii insa fac parte din acea grupare redusa de ciudati, pasionata de rolleri. Sa fie si din cauza ca in vinele mele exista un mic procent de infuzie de sange bulgar si macedonean?

  175. Post Scriptum. ID-ul funlw65 imi apartine. Am avut nevoie sa sterg cache-ul browserului si la un comentariu urmator, a trebuit sa completez din nou randurle formularului de comentare. Am introdus din obisnuinta ID-ul meu de forum. Nu din alt motiv…

  176. Da, in maniera aceasta se poate fenta orice explicatie venita din experienta, auzite sau literatura de specialitate asa ca …
    Si concret la intrebarea d-lui Nistor am 4 porumbei jucatori dintre cei 21 de galateni care zb la mine, dintre care 3 fac si 10-12 tumbe, iar unul doar 3-4.
    Unul din cei 3 este cadou de la domnul Hadarau, iar ceilalti 3 sunt baltati pe negru. Nu am pretentia de a fi un mare crescator, asa ca nici baltatii mei pe negru nu depasesc mereu 1 ora-jumate dar pot oricind sa participe intr-o expozitie fara sa se faca de ras.
    Referitor la partea din “Indrumar” in care scrie ca tre sa depaseasca 1 ora-jumate cum este… tot pt braileni? Apropo, eu fac diferenta intre berbecati si cap acvilin pt ca am avut si porumbei din C-ta dar am avut puterea sa-i fac cadou sau sa-i maninc, desi costasera ceva, dar atata timp cit vor venii in expo cu acei porumbei si vor fi arbitrati ca si galateni nu cred ca suntem noi in masura sa spunem ca nu sunt galateni.
    S-auzim de bine.

  177. Decat sa continuati cu contradictii inutile, mai bine ati aduce un ultim omagiu celui care a fost Gelu Gatejescu (primul topic).
    Cat despre “evolutionistii cu clapare de cal” ai d-lui Vasile si diferenta enorma de aspect dintre galatenii “de linie veche” si “berbecati”, vin si pun urmatoarea intrebare. Intre miss univers 1975 si miss univers 2008 pe care ati alege-o domnilor conservatori? Nu trebiue sa-mi raspundeti mie, raspundeti-va domniilor voastre.
    Domnul Nicu Gheorghe (membru Dacia) accepta si creste galateni cu joc, d-voastra de ce nu acceptati “berbecatii” dansului? DECAT SA-I ACCEPTATI, nu sa-i cresteti. Chiar nu se poate ajunge la un numitor comun?
    A propus d-l Vlad o intalnire. Nu a reactionat nimeni. Chiar nu merita rasa cu care ne mandrim o clarificare a situatiei? Daca lasam la o parte rea vointa si interesele meschine, e imposibil sa nu se solutioneze problema.
    Mi-e greu sa cred ca in Galati decat d-l Ovidiu mai e interesat de aceasat rasa.Sau ceilalti sunt “mari crescatori”?

  178. Cred ca intr-o discutie despre diferentierea raselor ar trebui acceptat drept principiu de baza urmatorul enunt: ca o rasa sa fie acreditata la un moment dat ar trebui sa se diferentieze prin minim doua caractere morfofiziologice distincte de celelalte rase deja omologate. Din acest punct de vedere ne vom lovi de trei situatii incomodante;
    1. Prezentarea unor varietati de culoare (argintii si bujori) sau morfologice putin diferentiate (jucatorii baltati de bucuresti varietatea de Ploiesti sau de Bucuresti) drept rase separate, situatie cu care organizatia europeana de profil nu cred ca va fi de acord;
    2. Prezentarea sub acelasi nume a unor grupe de porumbei destul de diferite daca este sa le catalogam dupa criteriile lor morfofiziologice (galatenii de exemplu), situatie cu care tot organizatia europeana nu cred ca va fi de acord;
    3. Metisarea unor rase deja existente diferite ca origine dar destul de asemanatoare fenotipic din cauza lipsei de material genetic pana la diminuarea diferentelor specifice (jucatorii de Constanta si cei de Buzau, scurtii de Braila si jucatorii ardeleni, bimotatii de Calarasi si cei ardeleni), situatie cau care nu ar trebui sa fie de acord forurile nationale (cele doua existente azi).
    Eu zic ca asta e un punct de plecare intr-o discutie mai ampla despre viitorul raselor romanesti in care reprezentantii forurilor nationale sa isi prezinte parerile. In acest context discutia despre galateni este doar un punct separat.

    Cu stima tuturor, si celor care vor citi acest mesaj dar mai ales celor care vor lua o pozitie asumata.

  179. Personal,apreciez sinceritatea raspunsului primit din partea d-lui Nicu Gheorghe si-l asigur ca intentia mea nu-i deloc aceea de-a fenta pe cineva sau ceva ci de a prezenta realitatea despre rasa galatenilor pe cat de mult este posibil.Atunci cand am facut prima data referire la “indrumar’ am mentionat si despre baremul minim de durata a zborului,respectiv despre 1,5 ore,si cu care sunt perfect de acord,chiar n-am nici o obiectie.Adica o consider rezonabila in conditiile in care concurentul galateanului in materie de joc,rollerul de Birmingham,are un barem de durata de 1 ora.Pana la urma,daca tot ne place sa ne falim c-avem o rasa performanta in persoana galatenilor,atunci mi se pare firesc sa avem si niste minime exigente.Cine doreste sa participe in concursuri cu porumbei din rasa asta si nu reuseste sa-si faca porumbeii sa zboare in limita baremului ,atunci ori schimba porumbeii ori se lasa.
    Dar,se pare ca situatia e dezastruoasa nu vizavi de baremul de durata ci de faptul ca vorbim in gura mare de “jucatori” de Galati in conditiile in care porumbeii pe care-i crestem sunt orice altceva numai jucatori galateni,nu.Daca plecam de la titulatura oficiala a asociatiei “Dacia”,respectiv Asociatia columbofila pentru porumbeii galateni de zbor si joc si luam in considerare afirmatiile d-lui Nicu Gheorghe privitor la proprii porumbei si pozitia lui intre crescatorii de-acolo,vedem bine ca “afara-i vopsit gardu’ si-nauntru-i leopardu'”.Daca d-l Nicu Gheorghe are cei mai buni porumbei de joc din toata asociatia respectiva,iar porumbeii aia sunt de fapt numai 1(unul!!!!!!!!!) care joaca rezonabil si face si baremul de durata pai atunci noi despre ce vorbim aici?! Afirmam c-avem o rasa controversata si ne tot contram de cativa ani incoace in discutiile astea de pe site la care “marii crescatori” refuza sa participe preferand sa se amuze de pe margine si constatam acum ca pe fond nici macar n-are sens sa intram in dialog fiindca acei “mari crescatori” nu prea au ce ne spune despre rasa asta,fiindca ,de fapt,ei cresc cu totul altceva,numai jucatori galateni nu.Cred ca,din momentul asta,lumea care ne citeste opiniile de-aici s-a lamurit pe deplin despre ce-i vorba si chiar nu are sens sa mai insistam pe subiectul asta.Rezonabil vorbind,mi-as permite sa-i recomand d-lui Nicu Gheorghe,daca vrea sa creasca jucatori galateni,sa-si caute locul in alta parte fiindca la “Dacia” nu prea vad cum ar putea s-o faca.
    Legat de “berbecatii” care ajung prin expozitii si despre care tot d-l Nicu Gheorghe afirma ca nu suntem noi in masura sa ne pronuntam,eu vin si-l contrazic si spun ca trebuie sa fie cineva si care sa se opuna “modei” asteia,nu numai din cauza ca acel tip de porumbei aduce prejudicii pe fond rasei cat,mai ales,ca nu-s conformi cu standardul rasei.Daca vrea cineva sa oficializeze aceasta idee nefericita numita “galatean de expozitie”,n-are decat,numai ca ar trebui s-o faca pe bune,ca sa nu mai confundam la nesfarsit lucrurile si sa continuam a vinde iluzii incepatorilor.Vorbim ca despre o fatalitate despre ajungerea acestor “galateni” prin expozitii de parca expozitiile ar fi organizate de martieni si nu tot de crescatorii de porumbei.Dar n-are rost sa mai insist nici pe marginea aspectului asta,m-am lamurit de ani multi in ce fel sunt acceptati porumbeii in expozitii.Avem ‘federatii” si “uniuni” concurente pentru care cantitatea a ajuns sa primeze in dauna calitatii si-a respectarii standardelor raselor,ceea ce se vede in primul rand in calitatea si conformitatea exponatelor si-a regulilor de apreciere.

  180. Pentru domnul Adrian Nistor . Sa stiti ca si eu fac parte din asociatia ”Dacia”si sa stiti ca eu promovez jocul , am chiar mai multi porumbei decat domnu Nicu Gheorghe care joaca , la mine proportia este undeva 35%joc si 65%zbor asa ca nu stiu despre cei 30 care nu promoveaza jocul ,dar va spun sigur ca am porumbei care zboara 3-4-5 ore si care joaca . Pentru a va convinge de aceasta treaba va invit la Bistrita la orice ora vreti dumneavoastra , sau intrebatil pe colegul meu de club , pe domnul Vlad Hadarau despre porumbeii mei si o sa va confirme ce pasari am .Dar vedeti ce inseamna neinformarea , se aduc niste acuzatii despre o asociatie sau mai bine zis despre niste persoane fara sa fie fondate aceste acuzatii .Deci decat sa acuzam mai bine ne-am duce sa ne informam . Da este adevarat ca in asociatia ”Dacia” sunt foarte multi crescatori care nu au joc la porumbei dar asta nu inseamna ca reneaga jocul . Cu deosebita stima Chivu Adrian .
    Sa uzim numai de bine!!!!!

  181. Salut, sunt Nicu Gheorghe si imi cer scuze, eu nu am luat in calcul decit pe cei din BUCURESTI. Sper ca Adrian sa-si dea seama ca nu am facut ceva intentionat, dar m-am gindit doar la Bucuresti.Scuze inca odata.
    S-auzim de bine.

  182. Buna!
    imi permit sa trag o concluzie:
    persoane ca: Nistor Adrian, Alexandru Bude, Gheorghe Nicu, Torino Piussi, Tanase Valentin,Maftei Ovidiu , Nicusor Anghele-alias nicusor( acestia exprimindu-si parerea la acest topic) spun ca porumbelul Jucator de Galati trebuie sa joace, obligatoriu, iar durata de zbor sa fie de minim1 ora jumate, pt a putea sa-i prezinti in concurs;asta inseamna, in opinia mea ca avem un punct de plecare pt a incerca sa promovam adevaratul Jucator de Galati.
    Cei care nu-si regasesc porumbeii pe care ii cresc, in acest tipar, pot sa faca demersuri proprii sa-i omologheze sub orice alta denumire care ii caracterizeaza sau pot sa spuna ca ,cresc Jucatori de Galati de o mai slaba calitate.
    Personal imi ajunge cit am vorbit despre cum trebuie sau nu trebuie sa fie Jucatorul de Galati.
    Multa bafta la toti crescatorii, indiferent de varianta pe care o cresc!

  183. D-le Chivu,ma bucur sa aud ca aveti mai multi jucatori decat Nicu Gheorghe,insa,pe fond,concluzia mea,chiar bazata pe-o confuzie facuta de interlocutorul meu,nu sufera mari schimbari.Esenta discutiei de fata este aceea ca fiecare e liber sa creasca orice pofteste,numai ca nu toti porumbeii sunt una si aceeasi rasa in ideea in care “rasa” trebuie sa fie ceva cat mai riguros cu putinta definit.Ori,in cazul a ceea ce se numeste in mod generic drept “galatean” lucrurile sunt demult pornite in directii diferite si nu-i mai putem incadra pe toti sub aceeasi titulatura din motive evidente.Nu condamnam pe nimeni pentru preferintele personale insa,hai sa recunoastem ca nu putem sa spunem ca toti porumbeii sunt jucatori galateni,indiferent de cum arata si de ceea ce fac in aer. Spunea Ovidiu la un moment dat ca el n-a auzit de rasa Zburatorului de Galati si-i dau dreptate fiindca nici eu n-am pomenit asa ceva,insa daca azi,realitatea ne arata ca avem o multime de crescatori care si-au selectat porumbeii pe criteriul exclusiv al zborului eliminand jucatorii ii putem denumi pe toti laolalta drept “jucatori” de Galati?!Care mai e legatura intre majoritatea covarsitoare a porumbeilor celor de la “Dacia” si termenul de “jucator”?! Si de ce-ar fi asa scandalos si inacceptabil ca aceasta varietate selectionata exclusiv pentru zbor sa-si capete o denumire proprie,conforma cu aptitudinile ei?!
    Si nu-s de acord nici cu ideea lui Vlad,aceea dupa care porumbeii care nu joaca sa fie catalogati drept “jucatori de Galati de o mai slaba calitate”,pentru ca “jucatorii” insisi pot fi de mai buna sau mai slaba calitate,ca la oricare alta rasa.Jucatorii trebuie sa ramana jucatori iar zburatorii,zburatori si-am terminat cu amalgamul asta nefiresc din care rasa asta chiar n-are nimic de castigat,ba dimpotriva.Si sa nu-mi spuneti ca lucrurile sunt mai complicate fiindca pot aparea jucatori din zburatori si invers,ceea ce e corect,dar hai sa consideram astea drept exceptiile care confirma regulile,si nu ca fiind regulile in sine.

  184. Excelent comentariul dl. Nistor.
    Sper ca nu factorul economic determina cramponarea de titulatura de “Jucator de Galati”. Pentru ca daca este asa, nu vad sa se reglementeze lucrurile. Daca acesta ar fi motivul real, atunci ar fi rusinos si dezonorant.

  185. Si totusi , concluzia , respectiv atitudinea d-nlui vlad e cea corecta , fara cramponari in retorici vehemente… Referire facea ,banuiesc, la calitatea unui porumbel de-a juca mai mult sau mai putin, avand o prestatie in timp sub, sau cu mult sub timpul unei ore si jumatate .!?

  186. Sint consternat de uimire sa vad cum inscrisurile mai marilor vremi{Peterfi,Bonatiu,Leonte} sint terfelite de citiva insi ce se dau Sint convins ca nu mai dureaza multafi “aparatorii” juc. de galati.Acei oameni deosebiti nu au facut decit sa relateze obiectiv evolutia ori involutia Galateanului asa cum a fost la vremea respectiva si cu siguranta nu se poate pune la indoiala probitatea lor morala. Ma intreb numai unde au stat ascunse aceste “somitati” ,cum au reprezentat ei galateanul in tmpul vieti lor, ce au facut ei pentru acest galatean asa cum este el cu joc ori fara { exceptind binenteles reclama ieftina comerciala la care sau rezumat},cine se cred ei??Ce a-ti realizat d-lor?A-ti scris carti?A-ti lasat in urma discipoli ai continuitati rasei?Pe cine vreti sa pacaliti cu acei porumbei intrati in coma .Sa inteleg ca se doreste promovarea galateanului de 30 min.cu obligativitatea adunari lui din curtile vecine ?

  187. Din ce a zis dl. Vlad, eu am inteles asa:

    “Cei care au pasari care joaca dar nu se incadreaza in perioada minima de zbor de o ora si jumatate, mai au de lucru la ei (adica sunt jucatori mai slabi care au nevoie de aducere in parametri).

    Cei care au pasari din aceasta rasa care nu prezinta joc si sunt selectate special pentru eliminarea jocului, sa caute sa-i denumeasca altfel.”

    Nu stiu de ce dl. Valy intelege altceva…

  188. Perioadele de zbor din cartea d-lui Feliciu Bonatiu sunt specificate ca perioade maxime de zbor, si nu minime. Unde este problema?

  189. Denumirea rasei acesteia desemneaza caracteristica principala si tipul de zbor. Adica rasa asta vine de demult ca rasa de jucator/roller.

    Daca la un moment dat in timp, un crescator a decis sa inceapa selectia eliminand caracteristica de baza, adica jocul, atunci acest crescator a facut primul pas in obtinerea si omologarea unei rase noi, la care nu se poate pastra denumirea de jucator/roller pentru ca nu poate fi omologat ca atare.

    Numai ca treaba a ramas neterminata, iar cei de azi care continua treaba acelui crescator, refuza sa renunte la denumirea care nu mai are nici in clin, nici in maneca cu ceea ce cresc si selecteaza dumnealor.

    Sa nu va mirati cand la omologarea eurpeana, aceasta rasa va primi cea mai mare lovitura prin… neomologare. Ar fi prima lectie dura.

    Tocmai din cauza ca cei care selecteaza zburatori din aceasta rasa de roller refuza sa-si duca munca pana la capat. E un pic cam jenant…

  190. nu e cazul sa nu se omologheze. in primul rand nu e o rasa noua scoasa acum din joben. toata lumea a auzit chiar si pe plan international de jucator de galati.

  191. am observat faptul ca pe negru falcos din poze e denumit griv in articol, cum toata lumea acuza dar nimeni nu explica nimic atasez 3 poze cu un griv adevarat nu cu un pe negru falcos. am asteptat atat in speranta ca va face alt cineva aceasta precizare. cum nimeni nu a facuto ce sa inteleg? ca nu stiti varietatile de culoare?

    http://img518.imageshack.us/img518/3456/img1287mq8.jpg

    http://img518.imageshack.us/img518/6794/img1288bg6.jpg

    http://img518.imageshack.us/img518/6829/img1289rk1.jpg

    specific ca porumbelul din poze ar trebui sa fie si tras la piept. am mai multe poze vechi din aniii 50-60-70. o sa atasez tot asa una cate una sa vada si marea majoritate a crescatorilor ca desi existau porumbei revarsati, florii, pe un capac, stersi, trasi sau cu bujori aceastia nu reprezentau marea majoritate a pasarilor. ce bine e cand ne amintim numai ce ne place!

  192. Domnule Vasile, chiar nu o zic cu rautate, daca tot a aparut o colivie de porumbei in curtea dvs dupa cum spuneti achizitionati si doua trei perechi de galateni observatii bine macar un an si apoi haideti de ne dam cu parerea despre ce si cum ………………….observand voltati si voiajori in colivie eu zic ca este sa ne dam cu parerea despre jocul si zborul galateanului.

    Cu stima

  193. Privind din punctul de vedere strict al termenilor,Ovidiu are dreptate,numai ca eu n-as fi asa sever cu terminologia anumitor varietati de galateni.E drept ca sunt crescatori care folosesc anumiti termeni cu prea mare larghete,dar asta nu inseamna ca nu mai sunt si cate unii care stiu exact ce-i ala un “griv”.In practica insa,porumbeii denumiti in felul asta,sunt mai mult sau mai putin “grivi” pentru ca un exemplar care sa-si merite 100% denumirea asta il gasesti mai rar.Apoi,mai e vorba si de-o specificitate regionala,pentru ca daca la galateni porumbelul e denumit “griv” cu trimitere la aspectul ciorii grive,am vazut ca la Zburatorii de Severin,termenul asta indica altceva si total diferit.
    Insa,asa cum in cazul grivilor,crescatorii pot fi mai mult sau mai putin precisi cand folosesc termenul asta,mai avem un alt exemplu in cadrul galatenilor unde o denumire “clasica” e folosita anapoda.E cazul “cazacilor” pe care foarta multa lume ii confunda cu orice porumbel pe negru motat.Din punct de vedere al culorii si-al desenului,porumbelul cazac e mult mai riguros definit decat vedem ca se foloseste de cele mai multe ori,insa aici,lucrurile sunt mai complexe.Pe fond porumbelul “cazac” e definit nu atat de desenul specific cat de maniera zborului,adica e vorba de porumbei care “refuza” sa zboare in stol,preferand zborul solitar,asa ca nu stiu cati “cazaci” mai intalnim in practica,dincolo de felul in care sunt ei botezati de proprietarii lor.
    Iar in ce priveste problema care anume reprezentau “majoritatea” galatenilor din punct de vedere al desenului,chestiunea e ceva mai relativa,insa,cata vreme majoritatea documentelor pe care le avem la dispozitie vorbeste despre baltatura asimetrica ca un specific al rasei nu prea vad sensul unei dispute pe tema asta.Simetria desenului la galateni a fost o caracteristica introdusa mai mult prin metode “neortodoxe” decat printr-o selectie consecventa in cadrul rasei.

  194. buna ziua.pt dl adrian nistor.ma intereseaza cunostintele dv despre cazaci deoarece ma chinui sa-i refac asa cum erau.am acum 10 perechi,si nici unul consagvinizat,multi din ei sunt in standard in ceea ce priveste statura,culoarea,etc,joaca si zboara,insa nu toti zboara solitar,dat fiindca ii antrenez cu pe vineti ,unii tin bine stolul.daca doriti puteti sa va uitati pe pozele mele pe adresa http://www.nicusor.sunphoto.ro/cazaci si as vrea sa va ascult parerea.multumesc

  195. Domnul Chelu Emil,
    In parte aveti dreptate.

    Am ani de zile de “trai” pe langa galateni. Imi faceam veacul la crescatorul Tenea Costel (dumnealui crestea voiajori, il puteti gasi pe blogul meu), ca multi alti copii din Targu Jiu. Fiul dumnealui crestea Jucatori de Galati baltati pe negru (cu sau fara masca, insa cei mascati erau cei mai apreciati) si cativa baltati pe vioriu. Mai tarziu au aparut si baltati pe rosu si galben. Ii stiam pe toti si fiecate cat zboara si cum joaca. Chiuleam de la scoala sa-i vad. Bietul om, se saturase de vizitele mele, uneori ma scotea afara pe poarta…

    Si noaptea ii visam…

    La bloc nu a fost chip sa-i cresc si nici acum nu eram pregatit, desi stau la tara… vroiam sa iau porumbei dupa ce faceam voliera. Am facut rapid cusca aceea pentru ca doi prieteni mi-au facut cadou acei porumbei (nu am avut puterea sa-i refuz, s-a trezit sotia ca apar cu ei intr-o colivie de piata, si o vreme au stat acolo) … Prietenii mi-au oferit ceea ce aveau, iar eu i-am primit cu draga inima…

    Sigur, asta nu ma face expert (nici macar crescator cu experienta), departe de mine gandul… stiu ca am mult de invatat si mai ales, de experiementat pe cont propriu. Situl domnului Andrei mi-a retrezit pasiunea si de atunci ma documentez continuu pe net. Pe net am invatat (si am tradus si pentru altii asa cu m-am priceput) lucruri pe care nu le stiu din tara… dar cred ca toti suntem dispusi sa invatam si ce nu stim.

    Da, de griv nu stiu.. nu era asa ceva in crescatoria prietenului meu… am vazut termenii in cartea d-lui Feliciu Bonatiu, insa nu am vazut in realitate. Si ca atare, nu ma lasa inima sa declar pompos ca eu nu am probleme cu asta. Si daca vreti sa stiti, denumirile astea sunt aproape ca regionalismele… cati din crescatori oare nu le amesteca?

    Si da, in viata mea nu am vazut porumbei Jucatori de Galati pe picioroange, cu cap si nari de voiajor. Pe copilul de prin anii 80 nu il pacalea nimeni ca sunt rasa pura, era clar ca e vorba de metisi. Imi deosebeam rasa favorita pe acoperisurile caselor si din mersul trenului …
    Astazi, acesti porumbei moderni (nu stiu cat de numerosi erau pe vremuri) sunt larg raspanditi si “curajul” crescatorilor lor e tot mai mare in a afirma ca sunt Rolleri de Galati cu acte in regula…
    Insa toate “cunostintele” mele sunt relativ la ceea ce stiu din copilarie si poate nu e reprezentativ.
    Eu nu am intrat in polemici aici privind aspectul lor ci doar de obligativitatea unui Roler de a executa siraguri, dovedind ca-si merita numele, si de faptul ca e timpul sa diferentiem rasele dupa tipul de zbor, evitand amestecul lor. Daca pe vremuri nu stiam lucrul acesta, acum il stim (oricum, trag nadejde ca optica delegatiei de la Dortmund va fi pe viitor cea corecta in privinta aceasta – inclusiv in ce priveste notatiile din tabelul oficial, unde atat in dreptul tumlerului, cat si al rollerului noi trecem in continuare jucator).

    Insa pana la urma cred ca aveti dreptate, nu este nevoie si de “sporovaiala” mea pe aici. Si nici de tentativele de analiza din date empirice…
    Sa fim sanatosi!

  196. D-le Nicusor,definitia porumbeilor galateni “cazaci” are doua aspecte,dintre care doar unul este cu adevarat fundamental,iar acela este maniera de zbor pentru ca termenul de “cazac” vine sa identifice un anume comportament in zbor al unor porumbei galateni,anume felul de zbor solitar,razlet de stol,de unde,printr-o interesanta similitudine facuta de crescatorii din trecut,le-a venit si “porecla” asta.Printr-o intamplare,sau poate printr-o extraordinara intuitie a cuiva care in trecut a selectionat acest gen de porumbei,aceasta trasatura specifica,respectiv zborul solitar, a fost dublata de un anumit tip de baltatura,in mod cert legat de rasele din care au fost selectionati acesti porumbei.Originea galatenilor,si nu e prima data cand spun asta,nu e o chestiune asa simpla precum ne-ar place noua sa credem atunci cand facem trimitere la Rollerul de Smyrna.Eu personal nu cred ca acesti “cazaci” au aparut numai din intamplare,fara ca in ascendenta lor sa se fi regasit vreo rasa care sa aiba aceasta caracteristica a zborului solist.Sigur ca,fara niste trimiteri documentate,explicatia concreta a acestei situatii ramane la nivel de prezumtie sau speculatie.N-avem atestata prin documente originea acestor porumbei dar avem o realitate:exista acesti porumbei in cadrul rasei galatene.Si,fapt interesant,avem “cazaci” numai in varietatea de baltat pe negru.
    Ca sa ne referim la baltatura clasica a unui “cazac” trebuie sa spunem ca desenul ar impune culoarea negru intens,cu calota capului neagra,motati,cu left mai mic sau mai mare,dar pieptul obligatoriu colorat,putin inflorati pe capace iar coada uneori cu bete.Ochii pot fi albi sau galbeni,insa ce pot eu sa spun din ce-am vazut cu ani in urma,e ca erau mai multi cu ochi galbeni iar picioarele mai scurte decat in mod obisnuit.
    Insa,precum am zis si mai inainte,mai presus decat o anume baltatura mai mult sau mai putin exacta,ceea ce defineste “cazacul” e felul zborului fiindca de aici i se trage “numele” si nu de la felul baltaturii.Iar aceasta trasatura a zborului n-are nici o legatura cu o anume componenta a stolului in care e zburat acest tip de porumbel fiindca,indiferent de structura stolului,porumbelul “cazac” nu ramane sa zboare grupat in stol,asa cum fac ceilalti jucatori galateni.
    In legatura cu aceasta maniera speciala de zbor-zborul solitar- ar mai trebui mentionat ca galatenii “cazaci” nu-s o chestie singulara intre rasele romanesti.Eu personal stiu si probabil ca si altii care au crescut jucatori de Calarasi cunosc lucrul asta,ca exista exemplare de jucatori calaraseni care zboara solitar,dar asta e un amanunt care ar merita discutat daca vom avea un subiect despre rasa asta.

  197. Am eu un subiect despre Rollerii de Calarasi:

    Daca si bulgarii au fost sau se vor prezenta la Dortmund cu Beloslatinski al lor, cum facem noi diferentierea, ca se pare ca au aceeasi origine si aspect.

  198. salut.dl adrian nistor va multumesc pt informatii si in curand vom avea(prin bunavointa dl andrei dejan)si un articol despre cazacii de galati.

  199. nelutu galati mia placut foarte mult articolul pe care lai scris si mai asteptam si alte articole

  200. fara suparare domnule Maftei dar cine a tinut acel porumbel in mana???? … nici nu stie sa-l tina… asa se tine un porumbel?? de aripi si de picioare?? doar de picioare… eu asa stiu… sa ma corectati daca gresesc…. =)))

  201. si la pozitia 167 …. de ce tot il criticati pe domnul Vittorio ??? … dupa parerea mea are foarte multa experienta fata de dumneavoastra…. am inteles eu gresit sau aveti galateni de 3 ani ??? (imi cer mii de scuze daca gresesc)

  202. departe gandul de a va jigni dar porumbei din poze par a fi ai unui ancepator si eu sant cescator de galateni de multii ani si as vrea sa va fac cadou an vara o pereche de galateni dintro linie de negri motati cu niste desene perfecte care sant si moriscari sper sa nu mio luati an nume de rau comentarile ami plac ne mai auzim

  203. frumoase randuri si eu as vrea sa cresc acesta rasa din cate am citit mie imi place aceasta rasa dar nusti de unde sa iau acesta rasa nu prea o deose besca ca sunt mai multe rase cam asa id meu cn vrea sa ma sfatuiasca de unde pot face rost macar de o pereche id marcello_bodea

  204. Cum arata JUCATORUL DE GALATI , in anii 70 – 80 si cum arata acum !?
    UITATIVA LA ACESTE POZE DE ARHIVA POSTATE LA ACEST MATERIAL SI VA ROG , COMPARATILE CU POZELE IN CARE SANT EXPUSI <> EXISTENTI IN BUCURESTI , IN PREZENTAT (ROMANIA – 2009) !!!
    Din pacate , nu mai exista prea multe asemanari !

  205. frumosi porumbei eu sunt din iasi si am si eu porubei dar nu am avut nici o data o rasa de asta de galateni culorile astea cat costa o pereche de de galateni cu respect ionut

  206. am si eu o intrebare in cat timp se poate invata o pereche de galateni in alta voliera???…ma refer la multi km distanta de casa

  207. pasari exceptionale …delicate la constructie nu cum sunt acum in prezent jucatorii de galati mari si grosolani din cauza incrucisarii cu rasele orientale

  208. am si eu jucatori de galati albi care zboara pana la disparitie

  209. salut as dori o rasa pura, sa zboare la inaltimi mari si sa se si invarta, platesc bine , multumesc

  210. f frumosi rar mai gasesti jucatori de galati pastrati pentru calitatile lui nu pentru baltatura sau pentru ornament, m am contrazis cu unu mare crescator ca el are porumbei capaciti perfect au aceiasi culoare.a afirmat el ca daia se disruge rasa ca unii crescatorii ii tin pt joc da nu sunt capaciti. io stiu un lucru jucatoru de galati are toate varietatile de baltatura nu sunt capaciti si ai 20 de pasari aceiasi culoare

  211. am si eu o femela din aceasta rasa de unde pot sa fac si eu rost de un mascul sunt din calarasi

  212. am un priete n care astfel de galateni si mi-a dat si mie o pereche.Dupa ce l-am dat drumul nu se mai opreau din joc.Si acuma joaca de la parapet la cotet pana jos .

  213. Fain domne, m-ai convins să reiau creșterea Gălățenilor…pendulam între Gălățeni și Morișcar românesc…poate le iau ambele :D







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *