Autor: Dr. Sovaiala Dan

SCURT ISTORIC ASUPRA PORUMBELULUT GULERAT

Cunoscatorul, chiar si numai intr-o mica masura, a numeroaselor rase de porumbei, va trebui sa fie de acord ca porumbelul gulerat este creatia cea mai nobila in cultura porumbeilor. Pot exista multe ??perle?? valoroase demne de a fi admirate si recunoscute dar privind cu maxim de obiectivism, nu vom putea decat sa admitem ca aceasta rasa de porumbei impresioneaza prin desavarsita ei noblete si simplitate. Despre porumbelul gulerat se stie ca este una din cele mai vechi rase de porumbei. Ea provine din India si este amintita pentru prima data in scrierile vremii in anul 1555. In Europa, aceasta rasa de porumbei a fost adusa de navigatorii englezi si olandezi si-a gasit repede admiratori, fiind crescuti la curtile regesti.

Natural, aspectul si imaginea porumbelului gulerat au evoluat in timp ca efect al strictei selectii aplicate de catre crescatorii pasionati. Crescatorii americani, englezi si cei germani si-au castigat mari merite in perfectionarea lui. Tinuta mandra, cu un corp tras, pe cat posibil mic, dar suficient de mare pentru a asigura rasei efectul estetic, gatul lung, scheletul suplu, pieptul ingust si penele lungi, sunt conditii esentiale pentru o pasare de valoare. Si in Romania, calitatea porumbeilor a crescut semnificativ, in special datorita muncii de selectie precum si datorita importurilor de pasari valoroase, destul de numeroase in ultimul timp. In concluzie, la ora actuala exista si in Romania exemplare de porumbei gulerati cu o valoare comparabila celor din occident.

PORUMBELUL GULERAT – UN INDEMN LA CRESTEREA LUI

Porumbelul gulerat este cu adevarat un porumbel pentru amatorii specializati. Numai cel mai pasionat specialist il poate creste cu succes, fapt care fara indoiala ca i-a minimalizat popularitatea. Porumbeii gulerati sunt neintrecuti in a le taia avantul celor ce nu vor sa munceasca in cresterea porumbeilor. Recent am discutat cu un crescator si l-am intrebat unde-i sunt porumbeii gulerati.

Raspunsul lui a fost “m-am descotorosit de ei si am inceput sa ma distrez”. Am ras cu totii, insa printre aceste cuvinte se intrezareste un adevar. Nu este prea amuzant sa cresti o pasare care constituie mereu o problema. In cei peste 30 de ani de crestere a acestei rase am castigat ceva experienta, aceasta permitandu-mi sa punctez mai jos cateva probleme pentru a ajuta un nou venit in breasla crescatorilor de gulerati.

Noul venit in acesta breasla trebuie sa stie de la inceput ca se apuca de o munca grea dar frumoasa si de aceea ii fac urmatoarele recomandari:

1. Incercati sa cumparati cele mai bune pasari pe care vi le permiteti.
2. lncercati la inceput sa mergeti pe doua culori, de ex. rosu/galben.
3. Nu le inghesuiti, asigurati-le mult spatiu si multe accesorii pe care sa se urce.
4. Dichisirea porumbeilor nu este necesara daca au spatiu suficient.
5. Asigurati-va ca selectionati corect pasarile pentru imperechere. In nici un caz sa nu imperecheati doua pasari cu acelasi defect.
6. Sa cunoasteti standardul cat mai bine .
7. Un porumbar curat asigura o cale buna spre a obtine pasari sanatoase. Alimentatia buna si apa curata sunt de asemenea importante.
8. Expuneti si vizitati expozitiile locale si nationale pentru a putea compara pasarile pe care le cresteti. Acestea fiind spuse, va urez succes la cresterea lor !

Iata si cativa porumbei gulerati din crescatoria Sovaiala Dan:

jacobini-drsovaiala-1.JPG jacobini-drsovaiala-2.JPG jacobini-drsovaiala-3.JPG jacobini-drsovaiala-7.JPG jacobini-drsovaiala-8.JPG jacobini-drsovaiala-9.JPG jacobini-drsovaiala-12.JPG

Film cu porumbei gulerati:
http://www.porumbei.ro/2008/01/09/porumbei-gulerati/