Praful din crescatoria porumbeilor

In anumite conditii de iluminare (soare jos dimineata/seara) se poate vedea foarte bine praful care exista intr-un cotet, praf care in cea mai mare parte a zilei nici nu se observa.

Avand o voliera foarte deschisa (plasa pe fata, plasa pe spate in timpul zilei, podea de plasa si pe sub cotet circuland vantul, ai zice ca nu ar fi praf, dar filmarea arata altceva.


Ce parere aveti de ventilatoarele folosite pentru a scoate aerul viciat si praful?

La un acoperis in doua ape, aerul urca in “pod” si iese prin capetele din stanga si dreapta, cu plasa, tavanele fiecarui compartiment avand plasa cu sectiuni reglabile prin usite glisante in tavan. Nu este clar daca tavanul intr-o apa este la fel de eficient, respectand acelasi principiu de iesire a aerului cald in sus.

Aerisirea prin tigla sau coama nu cred ca este o solutie, pentru ca se colmateaza cu praf in timp iar fantele sunt mult prea mici.

49 comentarii la “Praful din crescatoria porumbeilor”

  1. Pai mai porumbei.ro,la 900 de euro cat costa aparatu’ ala… Eu stiu un filtru care filtreaza si micronu’ tau…plamanul! :)) Glumesc,evident! Pentru sanatatea noastra ar fi bine sa facem mai multe si sa nu ne uitam la bani,ca noi ii facem pe bani…sau porumbeii,daca avem si putin noroc. Dar daca nu ma insel,filtrul tau filtreaza praful sa nu fie dispersat in atmosfera… Pe noi ne intereseaza inautrul custii. Eu am facut 4 gauri diam 14 in podea,sub gratare,4 in tavan de aceeasi masura. Alea din tavan,le-am prelungit cu un tub de aluminiu de 1 metru, care este indoit in semicerc,astfel,nu ploua inauntru. In podea si in tavan, in fiecare gaura,am pus ventilatoare de 12 volti(de la aerisirea calculatoarelor vechi) Asa,cand vreau,le pornesc si opresc at cand vreau… Sunt legate la o baterie de masina pe care periodic o incarc(cand am timp si cand nu uit :)) ) Nu am probleme cu praful ca altfel n-as uita.

  2. Praf este si in casa cand te uiti in bataia soarelui.
    Ar fi util sa se aspire regulat in cusca, de preferat aspirator cu filtrare prin apa.

  3. Merge sa te uiti si cu lanterna atat zi cat si noapte. Am probat chiar acum..e jale la mine…

  4. Multi crescatori de porumbei s-au îmbolnavit de plamani din cauza ,,prafului” de la porumbei.,,Pudra”de pe penele porumbeilor provoaca astm.Intr-o crescatorie fara o buna ventilatie,plamanii crescatorului ,dar si ai porumbeilor sunt in mare pericol.Mare atentie.

  5. Praful din crescatorie este de la penajul porumbeilor. Si din aceasta cauza nu mi-am facut crescatoria cu acel hol comun, ca sa pot sa ii vad din exterior. Cand fac curat pun o masca de hartie 3M.

  6. Porumbei.ro, mi-ai dat toate planurile peste cap… Si eu care imi doream sa fac la anul o crescatorie cu plasa in loc de dusumea, cum vazusem la tine, pt a scapa de praf… Trebuie sa iau iar problema la studiat, ca ma enerveaza la culme praful din crescatorie.. Cred ca o sa mai umblu pe la alti crescatori sa vad care are mai putin praf si sa vad de ce…

  7. Poate ca era bine daca eram mai atent la orele de fizica in scoala. ;) Am mai observat ceva: aerul (cald) din cotet iese odata cu praful catre partea cea mai calda a cotetului. Astfel, dimineata soarele incalzeste spatele cotetului si se vede cum particulele parasesc cotetul pe ferestrele de plasa din spate. Seara soarele apune in fata cotetului si praful iese prin fata (asa cum se vede in filmare… iar prin spatele cotetului unde e racoare seara nu mai iese nimic). Avem pe la noi mesteri care cunosc bine treburile astea si pot realiza o aerisire impecabila? Momentan dupa capul meu singura imbunatatire pe care o pot face e sa montez ventilatoare in tavan pe fiecare compartiment dar nu sunt sigur ca ar fi cea mai desteapta solutie. Vad ca exista asa ceva chiar fara curent electric: http://www.flettner.co.uk/applications/pigeon-loft-ventilation/ .

  8. Salut, Andrei! Nu sunt o persoana avizata, dar cred ca ventilatoarele ar fi bune. Cea mai mica munca, investitie financiara si cred ca sunt si practice. :)

    Eu am crescatoria orientata cu fata spre sud-est, inaltata la 50 cm de sol, mici aerisiri jos, jumatatea din fata a tavanului compartimentelor e din rabitz, in lateralele crescatoriei aerisiri, acoperisul intr-o apa, care se scurge in spatele cotetului.

  9. @Nicu: chiar daca e intr-o apa, cred ca e destul de eficienta la tine evacuand aerul cald prin tavan si nu prin pereti.

    Cred ca la un moment dat o sa dau jos tot cotetul si o sa fac unul mult mai mic, cu un singur compartiment dar trebuie sa imi dau seama care e cea mai eficienta aerisire.

  10. Daca montezi si ventilatoare,cred ca va fi ok pt tine. In conditii normale,cum ai tu ,ar fi prea aerisit(cred). Praful ce se vede in lumina Soarelui,îi nesemnificativ,comparativ cu ce am vazut la porumbeii mei din podul casei. Într-adevăr ,orificiile dintre tigle ,se astupa dupa o vreme si am fost nevoit sa le departez ,ca sa circule aerul.
    Tu ca sa nu mai ai probleme,ma gandesc ca ar trebui sa ai cotețul ,facut tot din plasa iar spatele sa fie plin iar acoperisul in 2 ape,cu plasă pe tavan si pe jos plasa cum ai acum. Ceva de genul ,ca o voliera cu spate plin si acoperis in 2 ape. O sa traga curentul iarna dar in timp o sa.ti formezi o familie de porumbei care va rezista conditiilor. Vor fi la mila vremii exterioare
    In rest,am vazut pe net,la un crescator,facea curat in fiecare zi si spala pe jos la porumbei ca sa adune praful ,plus intr.un colț avea o mana de paie. Zicea ca se strange praful in paie. La altul am vazut ca la zburatori avea sub rafturi plasa ,unde se strangea praful,dar tie ,nu ti.ar fi suficient bănuiesc . Am mai vazut in Bucuresti la un crescator cunoscut ,ca avea ventilatoare pe coteț si are rezultate f bune la porumbei. Cotetul îi mult mai inchis decat al tau

  11. @porumbei.ro: Tu oricum ai un coteț mai “de vara”. Daca montezi si ventilatoare, cred ca porumbeii tai vor avea “deficit de praf”. :D

  12. @Nicu: elicopter il fac.

    @Fisher: Asa multa plasa chiar nu e ok pentru porumbei, si nu din cauza curentului si a vremii ci din cauza stresului, vine uliul se agata pe plasa si se uita la ei cum stau pe oua… ar fi cel mai neplacut gen de cotet pentru porumbei, avand in vedere ca le place sa stea si sa cuibareasca in cele mai ascunse locuri. Desi am o gramada de odihnitori pe toata inaltimea, seara e bataie pe cele de mai sus si cat mai ascunse prin colturi. Se sorteaza in functie de forta si ambitie, pana se lasa intunericul cei mai slabi ajung cel mai jos. :)

    Ma intreb daca nu cumva ventilatorul sau ventilatia naturala prin tavan nu ar fi mai eficienta daca pe jos ar fi mai inchis.

  13. Salut Andrei,unde am putea gasi astfel de ventilatoare la noi si cum ar trebui dispuse pe tavan? Foarte bun subiectul articolului sper sa intre cat mai multi crescatori sa-si spuna parerea aici pe site.Cu totii stim, ca praful este un factor iritant pentru caile respiratorii,personal cunosc un prieten care are probleme cu praful din voliera, este praf mult in interior mentionez ca,cotetul este complet inchis aerul intra prin sputnic in plus mai are un geam pe lateralul cotetului,dar acolo vine aerul prea tare este mai mult curent,nu are guri de aerisire jos,nici in tavan.Ce sfaturi ati putea da pentru acest gen de voliera,cum ar trebui sa procedeze pentru a numai avea probleme cu ventilatia?Voliera este dispusa deasupra unei camere.Acoperisul este acoperit cu tabla,intr-o apa vara este foarte cald in interior, se ridica praful foarte repede,iarna este cald ,voliera este foarte uscata atat pe timp de vara cat si iarna,porumbeii vin bine primele etape cand este acceptabila atmosfera in interior,pe urma cu cat temperatura creste , parca se prabusesc,vin dar numai claseaza,parerea mea fost ca nu au suficient oxigen,nu este suficient aerisit.Am citit acum foarte mult timp pe un site omonim despre Dirk Van Dick in care spunea intr-un interviu acordat ca din experienta sa a ajuns la concluzia ca nu trebuie sa avem in voliera mai mult de 30 de grade Celsius,deoarece temperaturi mai mari reprezinta un stres in plus pentru porumbei si mult mai putin oxigen.Astept parerile voastre pentru prietenul meu incepator!Imi cer scuze daca am fost of topic.Va salut

  14. Pai cu cat mai inchis ii cotetul ,cu atat ar functiona mai bine circulatia aerului de jos in sus ,pt ca in interior ar fi mai cald si atunci automat se face curent de jos in sus. Doar cand temperatura din interior ,coincide cu cea de afara atunci principiul se anuleaza si ii bine sa ai ventilator. In alta ordine de idei am observat la mine.n bucatarie cum trage hota mai bine: dc usa si geamul sunt deschise nu suge asa cu forta aburul de la oale dar dc inchid usa si las geamul rabatat ,mult mai eficient trage aburul/fumul. In conditiile astea de cotet deschis,cum ai tu,nu ar trage asa de bine ca si cand ai avea cotetul inchis,gen modelul belgian. Poate dc ai pune un ventilator puternic,atunci ar functiona mai bine. Oricum monteaza unu si vezi ce iasa….

  15. Acum tu vrei sa scapi de praf in primul rand pt tine,banuiesc,nu? Ca pt porumbei cred ca.i ok

  16. Da uliu asta.i dracu din ce spui. Sa stea pe plasa sa se uite la porumbei cum zac…poate o fi invidios,vrea si el o boxa de cuibarit,cu vreo porumbita:)))

  17. @Fisher: pentru mine vreau sa pun. Interesanta treaba cu hota. Poate le bag chiar hota in cotet. :))

    @Danut: nu merge linkul. :(

  18. Salut! Eu am pus ventilatore de computer in tavan,montate intr-un tub de diametru 120 mm,am cate doua pe compartiment,legate cu un alimentator de 12 volti.

  19. Salut! Parerea mea e ca pierzi timpul si banii degeaba cu ventilatoarele atata timp cand ai plasa pe 2 pereti. Pentru un sistem de ventilatie trebuie modificat peretele din fata sa se faca tiraj. Nu are rost sa strici acoperisul poti pune ventilatoarele tot pe peretele din spate. exita mai multe interviuri pe net cu mari columbofili care spun ca nu e bine sa fie curent in crescatorie ex Freddy Vanheede . Crescatoriile din vest sunt inchise majoritatea au o gaura pt ventilatie jos si pe lateralele acoperisului spre pod 2 fasii de 10 cm plus aerisirea pe coama acoperisului. Sa nu mai vb de cativa crescatiri ca nu prea au aerisiri .Praf e in aer si fara porumbei poti sa faci o cusca cu plasa pe toate partile ca de praf nu scapi. Concluzia daca dirk van dyck poate poti si tu

  20. Nu… eventual spune numele de user si ma uit direct, daca are permisiuni.

  21. Florin Ispas . V am lăsat linku ul si comm pe fb paginii porumbei.ro

  22. Merci! Am gasit profilul respectiv dar nu vad in Photos nimic despre o aerisire… poate trebuie sa ii dau cerere.

  23. Mai Andrei, daca postai ceva de Asmarandei sareau toti sa comenteze, dar daca o data la doi ani ceri un sfat se pare ca nu se gasesc 10 dispusi.

    Praful se evacueaza prin curentul aerului – tiraj. Undeva in partea superioara – tavan sau perete – cauta si fa o gaura sau mai multe la care se aplici hornuri. Hornurile nu trag decat daca la capatul lor dinspre afara e miscare de curenti. De aceea hornurile caselor se afla mai sus de coama. Acolo sunt curenti. Daca doar dai o gaura nu inseamna ca ai tiraj – atentie. Trebuie sa duci hornul deasupra.

    http://www.dogavgrup.ro/cosuri-ventilare/
    Acestea au 50cm inaltime. Socoteste unde le pui ca sa ajungi cu ele sa fie mai inalte decat coama acoperisului.

  24. @Costel: multumesc. De atata vreme sunt obisnuit, resemnat, nu am pus topicul cu asteptari prea mari.

    Daca pun hornurile in niste tevi de acelasi diametru in forma de “L” care sa intre in spatele cotetului la partea cea mai de sus, si nu in acoperis (e mai comod pentru ca in acoperis e greu sa izolezi pe langa cos sa nu intre apa) or avea acelasi tiraj?

  25. Parerea mea este ca da. Am vazut la multe cladiri iesire in L cu o palarie de protectie la cap. Daca te obisnuiesti sa te uiti vei gasi si in orasul tau. Trebuie sa fie capatul in cel mai sus punct si nu cumva sa fie alte obstacole in calea curentilor, gen cladire foarte mare aproape. Si etans pe tot traseul – se intelege.

  26. Andrei, sa combati praful in totalitate e utopie. O soluție cred ca ar fi crescatoria deschisa pe trei laturi, dar nu cu plasa pentru ca s-ar face curent excesiv, ci cu mici lati, scandurele de 4 cm latime cu spatiu intre ele de 1 cm.
    In felul asta ventilatia ar fi ok iar curentii ar fi “sparti” de scandurelele care formeaza peretii. In spate ai putea pune boxele.
    E o idee, asa am avut primul cotet improvizat pentru porumbei in copilarie si aerisirea era mult mai buna comparativ cu multe crescatorii moderne si pretențioase in care am fost. Aerul circula ducand si praful din crescatorie.
    Sau mai poti face ceva. Faci cateva poze cu tine cu masca si un tub de oxigen, obligatoriu si un filmuleț, dupa care anunti cu lacrimi in ochi vanzarea totala a lui Andrei Dejan din motive de alergie. Dar te rog sa nu ma uiti si pe mine cu comisionul aferent pentru idee! :-)

  27. Cred ca ultima varianta, dar nu cu vanzare ci bagarea tuturor la Donetsk si care mai vin tinuti de placere pe acasa.

  28. Bravo! Ai găsit soluția până la urmă….am vrut să îți zic sa reduci…acu știind că ești mai milos nu am vrut să îți recomand asta …dar următoarea soluție este coșul.
    Dar ce faci dacă îți vin in vreo două săptămâni vreo 80 la sută de la Donețk? Ii tii pe toți? …eu cred că tot la mana ta ajung…și pana la etapa aia lunga mai sunt vreo șapte luni…prea mult.
    Eu am găsit soluția la praf de mult..și aceasta este numericul mic…și satisfactii maxime. Sper sa ajung sa incep sezonul cu vreo 15 bucăți dar sa fie unul și unul…atunci va fi o relaxare

  29. Bineinteles, asa trebuie gandit. Fiecare pasare e o sursa in plus de praf, gainat si kg de boabe carate cu sacul in spate. :)

    Este exclus sa vina multi trecand prin toate maratoanele anului. Si oricum pana acolo mai e mult de tras. Daca e sezonul greu sau daca am o problema in crescatorie, dupa primul fond deja e rezolvata problema. :))

    Primul pas spre reducere e facut, am redus matca la vreo 8 perechi din peste 20 si mai important, am scapat de mania cumparaturilor, nu m-am mai uitat pe licitatii de nu stiu cand. Anii trecuti, in toamna iarna luam o multime, anul asta zero.

    Cum ar fi sa incepi cu 15? Practic pleci la imbarcare fara transpiratie pe tine prinzand si carand ditai stolul. Superb. Dar nu cred ca merge cu asa putini decat daca joci doar scurte cu pierderi mici.

  30. Cred ca ideea lui Ilie nu e rea. Asa am avut si eu primul cotet, trei pereti din sipci si unul plin pe care erau boxele (mai mult niste cuibare improvizate) Nu se facea praf deloc si porumbeii aratau exraordinar, dar nici nu-i aglomeram pe vremea aia pt. ca eram conditionat de ai mei sa nu tin multi porumbei. Andrei cred ca ar fi bine sa mai reduci si tu putin din numeric, cu cat sunt mai putini cu atat se va reduce si praful de voliera.
    Iarna asa cum stai cu rapitoarele, ai ceva pierderi pana in momentul de fata?

  31. Momentan sunt in grafic, 2 tardivi bolnaviciosi la soim, daca o sa inceapa sa ia maturi o sa pot spune ca e nasol.

  32. Nu.i o idee rea ce zic baieti,sa reduci numericul. Automat reduci din cantitatea de praf.
    Rapitoarele inca nu si.au turat motoarele,asa ca mai ai de asteptat sa.ti faca curatenie intre porumbei.
    Maraton zbori?Cu cati incepi sezonul de obicei si de ce ti.e teama ca dc o sa ai mai putini,la o catastrofa ,o sa ai cotetul gol?:) Asa parere rea ai de porumbeii tai? Chiar n.ai incredere.n ei?:)
    De ce ti.e teama sa ai putini? Sa zicem 30-40 la startul sezonului?

  33. Am inceput si cu peste 100 lot de zbor… penibil. :D Nu o sa se mai intample. Incredere in ei… nu stiu, dar in general la noi in zona pierderile sunt foarte mari la toti crescatorii, nu am auzit pe nimeni sa ramana dupa tot planul de maratoane cu mai mult de 10 porumbei (zic 10 dar nu stiu niciunul cu atatia, de regula 2-3 raman).

    Nu mi-e “teama” de putini ba chiar asta vreau, a fost doar prostie, lacomie, nu stiu cum sa ii zic, te ia valul sa scoti si din ala si din ala, hai inca 2 pui, hai inca 4, daca e mancarea ieftina si spatiu disponibil. Plus ca nu pot elimina nimic, mi-e mila de toate ghioarlele. Am 85 lot de zbor acum fata de alti ani cand maximul cred ca a fost de vreo 130. Adica ii duceam pe sarite la etape, jumate din ei o etapa, jumate o etapa ca mi-era sila sa ii prind si car pe toti. :)))

    La cat mi s-a pus pata sa ii reduc am facut si o prostie in toamna, ca asta nu e selectie. I-am dat seria 3 de pui nezburati unui prieten sa ii lanseze de la Bucuresti (100 Km)… dimineata cand s-a luminat putin, la bucata, pe ceata groasa. Din 16 a venit unul. Seara. De atunci numai dupa el ma uit. Fiu din cea mai buna femela a mea de anul asta la fond. Lui asta cu drag ii sterg praful si gainatul. :))

  34. Andrei, numarul de porumbei restrâns e conditia de aur atat pentru rezultate bune la zboruri cat si pentru soluția prafului. Practic pe tine porumbeii te sufoca la propriu cu numericul lor! :-)
    Eu cred in urmatoarea norma: sa incepi zborurile cu atatia porumbei cat poți duce. Adica chiar cati poti duce odata, deci doua coșuri. :-)
    Asta inseamna cam 40 de porumbei maxim. Poti duce 3 sau 4 cosuri, esti super, tine mai mulți dar ma indoiesc (la fel si spatele tau daca o sa insisti cu turma de 100 de zburatori).
    Toamna completezi efectivul cu yearlingi si ai echipa constanta numeric . Numai ca cei 40 trebuie sa fie crem a la crem.
    O sa vezi, cu mult mai mult drag o sa mergi la imbarcare stiind ca nu alergi ca nebunul prin coteț transpirat si plin de praf dupa suta de pasari. Iar curatenia si praful vor fi mult mai usor de stapanit. Si iti garantez ca si rezultatele se vor imbunatati proportional cu numarul porumbeilor reduși.
    Am vazut odată un film cu Jan Van De Pasch care ducea porumbeii la antrenament. Modul in care ii punea in lazi era extraordinar: avea lazi de aluminiu, cu o fanta laterala. Aseza lada pe podea, cu fanta pupandu-se cu o mica deschidere a peretelui holului si cineva din interior dirija porumbeii prin fanta in lada de transport. Dupa ce intrau inchidea lada si gata, la masina cu ei. Nu tu alergare dupa ei, nu tu praf si nici stresul de rigoare atat pentru porumbei cat si pentru crescator. Normal ca asta impunea o disciplinare a porumbeilor care se invatasera sa intre in lada fara sa fuga ca nebunii dar totul era simplu si elegant.

  35. Asta cu numericul e clara, cel mai bine mi-au zburat cand au ajuns undeva in jur de 40 pe spatiul disponibil (deci exact alea 2 cutii ;). Anul asta nu prea au zburat bine, poate si pentru ca s-au mentinut aproape de 100 pana spre final de sezon cand disperat (ca mai veneau si o turma de pui din urma) am inceput sa fac ce nu mai facusem pana atunci: sa bag yearlingi la fond si chiar maraton sa mai scap de ei. Chiar si asa au incheiat sezonul vreo 55. Si sa ii elimin prin alte metode decat zbor nu o sa pot niciodata.

  36. Clar, cea mai buna selectie e zborul. Zboara-i la sange fara mila (in conditiile in care sunt perfect sanatosi ca de hrana si suplimente stiu ca ai grija sa le dai tot ce le trebuie) si ce ramane mergi mai departe cu ei. Zbuara yearlingii la fond si maturii da cu ei la maratoane si aia care raman sa vezi cum o sa te uiti dupa ei precum dupa tardivul ala venit de la Bucuresti. Fa selectia la matca in functie de porumbeii care raman la lotul de zbor. Asa o sa reduci drastic efectivul dar si ce ramane o sa-i vezi cu alti ochi. Dupa aceea daca vrei poti sa faci selectie in functie de numarul de clasari.

  37. Da’ de ce sa nu bagi ,tineretul la fond?Alti zboara maraton cu ei.
    Ai linii de viteza,mai mult?Dc nu ,nu vad de ce sa nu.i zbori ? Zburînd din astea scurte,îi clar ca nu prea se pierd iar cand dau de greu ,se cern repede. Zboara.i de la inceput,macar fond,dc nu si un maraton…..Acum nu pretind ca eu sunt in masura sa dau sfaturi dar mi se pare ,ca.i prea cocolosesti :))

  38. Salutare!
    …la aerisiri nu sunt vreun “as”… da’ cu numericu’ cre’ ca e simplu: asa cum au zis si altii mai sus – zboara-i pe toti la marathon si gata! Eu asa am facut anu’ asta si din 35, cu cati am inceput antrenamentele (dintre care vreo 25 de tineri) au mai ramas 10 (9 tineri si un “batran”). Dintre cei 9 tineri 8 au zburat cel putin cate un concurs peste 1000 de km (2 dintre ei au facut si norme) iar al 9-lea are doar 3 fonduri…a scapat de “miar ” doar pentru ca era foarte naparlita cand m-am hotarat s-o bag; “batrana” a venit accidentata de la 760 de km si pentru ca facuse norme in anii anteriori la maraton si general am lasat-o in pace.
    Am pierdut peste 70% da’ sunt multumit…consider ca cei care au ramas au muncit si merita efortul pe care-l fac pentru ei. Acu’…sa vedem daca mai sunt in stare de ceva la anu’… .

  39. Comculzia mea este, Andrei, ca daca vrei sa scapi de praf (si porumbei :) ) trebuie sa-i duci la maratoane pe toti. Asa faci si selectie si …cine stie!?…poate iti si vine vreunu’ senzational!
    Oricum pe putinii ramasi dupa maratoane ii privesti cu alti ochi!

  40. @porumbei.ro: Idei de ventilatie nu am, dar imi place feed-back-ul acestui site. :)

    Sunt pe aici oameni dragi, cu sfaturi foarte bune. Chiar cred ca porumbei mai putini si de calitate, or sa iti usureze munca si iti vor aduce satisfactii mai mari ca pana acum. :)

    Si eu sunt adeptul numericului mic. Scapi de munca fizica, multe batai de cap si costuri mari de intretinere.

    Spor la selectie, mister! Si la fente spectaculoase iarna. Si la rezultate memorabile vara. Meriti! :)

  41. Eu am cumparat teava de scurgere de 100mm (cred) care are garnituri la imbinari. Am pus si 3 T-uri in dreptul fiecarui compartiment. Am bagat teava prin lateralul podului si am impins-o incet pe pozitie. La capat am pus un ventilator de tubulatura legat la o priza comandata wireless (e cu program si comanda din telefon). Cele 3 T-uri sunt obturate mai mult sau mai putin in functie de aglomeratia din acel compartiment. Ca sa evit zgomot/vibratii, ventilatorul iese inafara custii si este introdus intr-un bidon de apa plata de 10 litri partial decupat pentru a-l proteja de ploaie.
    Priza comandata prin telefon imi permite sa opres ventilatorul cand ploua pentru a nu baga prea multa umezeala.

  42. Interesant! Niste poze ar fi de ajutor. Nu inteleg de ce T-uri si nu teava simpla, si cum anume iese aerul din compartiment, prin teava T doar, sau compartimentul are tot tavan de plasa, caz in care nu imi dau seama unde ar fi T-urile. Si un link cu marca ventilatorului daca se poate. Multumesc!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *