Autor: psiholog-Simionca Ionel ? Bistrita

simioncaionel.jpg

Un bun presedinte de asociatie trebuie sa fie in primul rand un bun manager !

Acest articol are la baza analiza empirica a unei realitati ce mai caracterizeaza multe organizatii columbofile judetene. Aceasta realitate se datoreaza in primul rand unor greseli de management si lipsei de organizare in asociatii legal constituite, dar si unor greseli ce ne apartin : alegem oameni care nu stiu, nu pot si nu se straduiesc sa performeze in interesul tuturor.

Nu o data am fost in situatia de a alege persoana care sa ne reprezinte interesele si apoi sa fim dezamagiti de aceasta. O investim cu incredere, calitati, suntem satisfacuti de alegerea noastra si… asteptam rezultate. Dar rezultatele nu vin, cel putin nu pe masura asteptarilor. Ajungem apoi sa fim nemultumiti, frustrati, ne retragem increderea cu care l-am investit, ne exprimam nemultumirea, ajungem in opozitie, poate chiar usor agresivi in exprimari. Presedintele/managerul, incepe sa simta ostilitatea, devine selectiv cu membrii organizatiei, isi formeaza o echipa din doi-trei membrii cu care comunica si toata organizatia incepe sa resimta lipsa de implicare, de proiecte, lipsa de organizare si comunicare care se instaleaza.

Nu trebuie sa uitam ca in aritmetica resurselor umane ? doua minti de cinci nu fac cat una de zece ! ? La columbofili am constatat asocierea imaginii unui bun manager, cu performantele deosebite obtinute in columbofilie, lucru care se poate dovedi de multe ori eronat. Un bun columbofil poate sa nu fie un bun manager dupa cum un bun manager poate sa nu aiba rezultate extraordinate cu porumbeii. Analiza, cunoasterea si alegerea celui care ne va conduce si va fi responsabil pentru deciziile luate in interesul nostru -atat intr-o societate comerciala cat si intr-o asociatie nonprofit- desi poate fi o sarcina cu posibilitati mari de eroare, o putem totusi realiza cu mai mult succes daca o vom face dupa cateva obiective si criterii bine precizate.

Intr-o asociatie columbofila persoana care ne reprezinte trebuie sa fie in primul rand deschisa, receptiva, sa dovedeasca foarte bune abilitati de comunicare, dar si interes, preocupare pentru rezolvarea problemelor tuturor membrilor din organizatie. Este foarte important ca presedintele asociatiei sa fie abordabil, sa aiba disponibilitatea de timp pentru dumneavoastra. Daca v-ati surprins ezitand o data, de doua ori si apoi ati renuntat sa il contactati cu o solicitare, aveti deja indiciul unei dificultati de comunicare pe care fie dumneavoastra, fie presedintele, daca acesta este prin natura lui o persoana infatuata, inabordabila, expeditiva, va trebui sa o rezolve.

Nu trebuie sa minimalizam faptul ca abilitatile de conducere si comunicare sunt educabile, deci pot fi invatate!

Presedintele unei asociatie columbofile trebuie sa aiba acces la informatii, sa stie folosi computerul, tehnicile actuale de comunicare, de promovare a asociatiei, sa fie in legatura cu presa de specialitate. La randul sau trebuie sa transmita informatiile membrilor asociatiei pe care acesta o reprezinta. Exercitiul comunicarii, preluarii si transmiterii corecte a informatiilor, este una dintre principalele abilitati/atributii ale unui bun manager (presedinte) de asociatie. Problemele vor gasi o rezolvare in interiorul asociatiei daca sunt bine mediate si negociate de manager, iar solutiile trebuie sa fie propuse si nu impuse de acesta. Un bun manager stie sa corecteze initial prin avertisment abaterile celor pe care-i conduce fara a ataca insa si persoana. Penalizarile disciplinare trebuie sa fie in primul rand statutare pentru a avea un impact real in comportamentul membrilor asociatiei.

Managerul asociatiei trebuie sa fie si un foarte bun organizator. Informatiile trebuie sa fie transmise tuturor membrilor dupa o organigrama bine stabilita si cunoscuta de toti membrii.

Atitudinea, discursul acestuia trebuie sa fie in general orientat spre rezolvarea problemelor, spre gasirea unor solutii constructive si nu spre o atitudine de opozitie, agresivitate, de amenintare declarativa sau tacita !

Nu este lipsita de importanta in alegerea presedintelui asociatiei si profesia acestuia, daca are sau a mai avut atributii de conducere, cunoaste sau nu o limba de circulatie internationala. De asemenea acesta trebuie sa aiba o buna imagine publica, sa atraga prin imaginea lui si viitori membri columbofili, sa castige cu usurinta stima, aprecierea si a altor categorii profesionale sau din afara asociatiei columbofile. Un bun presedinte trebuie sa isi doresca sa NU greseasca fata de ceilalti!

Conducerea unei asociatii columbofile desi este o activitate voluntara, neremunerata ofera satisfactii care trebuie sa fie in sine mobilul celui care vrea sa fie presedintele asociatiei : respectul pe care il va primi daca va sti sa il ofere!

Cu stima pentru toti pasionatii columbofili !