Autor: psiholog-Simionca Ionel ? Bistrita
Un bun presedinte de asociatie trebuie sa fie in primul rand un bun manager !
Acest articol are la baza analiza empirica a unei realitati ce mai caracterizeaza multe organizatii columbofile judetene. Aceasta realitate se datoreaza in primul rand unor greseli de management si lipsei de organizare in asociatii legal constituite, dar si unor greseli ce ne apartin : alegem oameni care nu stiu, nu pot si nu se straduiesc sa performeze in interesul tuturor.
Nu o data am fost in situatia de a alege persoana care sa ne reprezinte interesele si apoi sa fim dezamagiti de aceasta. O investim cu incredere, calitati, suntem satisfacuti de alegerea noastra si… asteptam rezultate. Dar rezultatele nu vin, cel putin nu pe masura asteptarilor. Ajungem apoi sa fim nemultumiti, frustrati, ne retragem increderea cu care l-am investit, ne exprimam nemultumirea, ajungem in opozitie, poate chiar usor agresivi in exprimari. Presedintele/managerul, incepe sa simta ostilitatea, devine selectiv cu membrii organizatiei, isi formeaza o echipa din doi-trei membrii cu care comunica si toata organizatia incepe sa resimta lipsa de implicare, de proiecte, lipsa de organizare si comunicare care se instaleaza.
Nu trebuie sa uitam ca in aritmetica resurselor umane ? doua minti de cinci nu fac cat una de zece ! ? La columbofili am constatat asocierea imaginii unui bun manager, cu performantele deosebite obtinute in columbofilie, lucru care se poate dovedi de multe ori eronat. Un bun columbofil poate sa nu fie un bun manager dupa cum un bun manager poate sa nu aiba rezultate extraordinate cu porumbeii. Analiza, cunoasterea si alegerea celui care ne va conduce si va fi responsabil pentru deciziile luate in interesul nostru -atat intr-o societate comerciala cat si intr-o asociatie nonprofit- desi poate fi o sarcina cu posibilitati mari de eroare, o putem totusi realiza cu mai mult succes daca o vom face dupa cateva obiective si criterii bine precizate.
Intr-o asociatie columbofila persoana care ne reprezinte trebuie sa fie in primul rand deschisa, receptiva, sa dovedeasca foarte bune abilitati de comunicare, dar si interes, preocupare pentru rezolvarea problemelor tuturor membrilor din organizatie. Este foarte important ca presedintele asociatiei sa fie abordabil, sa aiba disponibilitatea de timp pentru dumneavoastra. Daca v-ati surprins ezitand o data, de doua ori si apoi ati renuntat sa il contactati cu o solicitare, aveti deja indiciul unei dificultati de comunicare pe care fie dumneavoastra, fie presedintele, daca acesta este prin natura lui o persoana infatuata, inabordabila, expeditiva, va trebui sa o rezolve.
Nu trebuie sa minimalizam faptul ca abilitatile de conducere si comunicare sunt educabile, deci pot fi invatate!
Presedintele unei asociatie columbofile trebuie sa aiba acces la informatii, sa stie folosi computerul, tehnicile actuale de comunicare, de promovare a asociatiei, sa fie in legatura cu presa de specialitate. La randul sau trebuie sa transmita informatiile membrilor asociatiei pe care acesta o reprezinta. Exercitiul comunicarii, preluarii si transmiterii corecte a informatiilor, este una dintre principalele abilitati/atributii ale unui bun manager (presedinte) de asociatie. Problemele vor gasi o rezolvare in interiorul asociatiei daca sunt bine mediate si negociate de manager, iar solutiile trebuie sa fie propuse si nu impuse de acesta. Un bun manager stie sa corecteze initial prin avertisment abaterile celor pe care-i conduce fara a ataca insa si persoana. Penalizarile disciplinare trebuie sa fie in primul rand statutare pentru a avea un impact real in comportamentul membrilor asociatiei.
Managerul asociatiei trebuie sa fie si un foarte bun organizator. Informatiile trebuie sa fie transmise tuturor membrilor dupa o organigrama bine stabilita si cunoscuta de toti membrii.
Atitudinea, discursul acestuia trebuie sa fie in general orientat spre rezolvarea problemelor, spre gasirea unor solutii constructive si nu spre o atitudine de opozitie, agresivitate, de amenintare declarativa sau tacita !
Nu este lipsita de importanta in alegerea presedintelui asociatiei si profesia acestuia, daca are sau a mai avut atributii de conducere, cunoaste sau nu o limba de circulatie internationala. De asemenea acesta trebuie sa aiba o buna imagine publica, sa atraga prin imaginea lui si viitori membri columbofili, sa castige cu usurinta stima, aprecierea si a altor categorii profesionale sau din afara asociatiei columbofile. Un bun presedinte trebuie sa isi doresca sa NU greseasca fata de ceilalti!
Conducerea unei asociatii columbofile desi este o activitate voluntara, neremunerata ofera satisfactii care trebuie sa fie in sine mobilul celui care vrea sa fie presedintele asociatiei : respectul pe care il va primi daca va sti sa il ofere!
Cu stima pentru toti pasionatii columbofili !
Da , continutul acestui articol este mai mult decat edificator.Sincere felicitari , ce sa mai……..
NO COMENT.
nu stiu cum sa va spun dar presedintele de clulubul vrancea PETRUS MOLDOVEANU este foarte interesat de club si se stradueste sa nu fie dat jos .ALFEL NU M-AI ARE CUM SA PROSTEASCA LUME SA LE EIE BANI .EU SUNT LA INCEPUT DE DRUM DAR FAPTUL CA EL ESTE PRESEDINTE MA DEZAMAGESTE DE A MA INSCRI LA CLUB …SI MULTE ALTELE.ACUM DOI ANI CIND AM ANCEPUT SA IMI CUMPAR PORUMBEI M-A PACALIT DE NICI ACUM NU MI-AM REVENIT.SI MULTE ALTELE……MULT RESPECT DOMNULUI PSIHOLOG SIMIONCA IONEL. LA MULTI ANI.
Felicitari domnule Simionca,articolul este realist si foarte binevenit!!!
de luat aminte fiecare!
Un articol foarte bun! Din pacate nu cred ca este accesibil mojoritatii membrilor asociatiilor columbofile. E important, de asemenea, cati dintre cei care il citesc vor tine cont de el in momentul cand isi vor alege managerul asociatiei si vor putea lasa la o parte anumite afinitati personale.
Cu stima
foarte frumos interesant ; la tr severin trebuie ales un nou presedinte ;oare citi mehedinteni vor citi acest articol //
Felicitari ! … klik la ..Versiune pentru print.. si bagat sub perina la fiecare presedinte, sa-l studieze in fiecare seara :))
Articolul dumneavoastra ar trebui sa dea de gandit adunarilor generale ale asociatiilor columbofile ca sa analizeze activitatea managerilor actuali care conduc destinele unui judet sau unei tari in columbofilie. Desiguri nu m-am gandit sa fie analizati strict prin definitiile date in cursurile de management competitiv , IDCO, Codecs sau altele, pentru ca sant sigur ca foarte putini stiu ce inseamna sa fii un bun manager. Sa nu mai vorbim ca managerii in columbofilie nu sant retribuiti ca managerii de spital cu 28 milioane lei pe luna. Important este totusi ca acei conducatori care au facut eforturi si au obtinut rezultate -prin membrii-trebuie sa-i ajutam, ca prin munca lor sa ajute in continuare sportul columbofil in zona lor. Cei care un an de zile nu au dovedit nimic-organizare proasta a concursurilor, au urmarit doar interesele lor personale, comunicare proasta, luare de decizii fara consultarea membrilor,nu fac raportarile la sfarsit de an, etc. sa fie schimbati.
La intreprinderi ,obtinerea unei certificari ISO prevede ca informatiile , deciziile luate de conducere sa ajunga la membri, salariati prin semnarea unui proces verbal de prelucrare.Faceti o analiza. Cate asociatii au prelucrat adresele trimise de UFCR si care se pot si demonstra, prin introducerea materialelor prelucrate pe ordinea de zi a sedintelor ordinare sau prin procese verbale ? Este doar o simpla intrebare. Pentru ca ar fi inca foarte multe , care sant de competenta unui manager.
SUNT MANDRU CA SUNT BISTRITEAN SI CUNOSC O ASEMENEA PERSOANA.
Domnu Bilan citeste si ia aminte (daca poti)
Multumesc tururor pentru aprecieri ! Poate incet, incet se va intelege ca asociatia columbofila este totusi o asociatie de oameni si nu este doar locul de adunare al porumbeilor !
Cu stima pentru cititorii site-ului porumbei.ro
Simionca I.-Bistrita
La multi ani domnule Simionca ! Sincere felicitari pentru articol ,si pentru toate celelalte luari de cuvant Este imbucurator sa auzi ca exista si astfel de oameni ,cred insa ca nueste suficient ca doar presedintele clubului sa aiba un astfel de comportament .Daca membri clubului nu inteleg sa aibe o comportare civilizata si demna de un columbofil,daca vin la club si se cred la bodega cu parere de rau degeaba au un manager bun.DIN PACATE manager bun nu am intilnit ,iar cu cei de-al doilea sunt cluburi care nu duc lipsa de asemenea specimene.Este mult prea mare numarul celor care nu sunt convinsi ca pentru rezultate intr-o competitie sportiva este nevoie de multa disciplinas si ca de multe ori trebui sa renunti la multe placeri .Nu vreau sa jignesc pe nimeni vreau doar sa amintesc unora ca;un porumbel iti va da decele mai multe ori atata cit ii dai.Urez succese tuturor columbofililor in noul an competitional,si pentru ca veni vorba de columbofili:AM numarat in bara din dreapta 61 saituri si tot atatia columbofili ,iar la discutiile de aproape o luna pe acest sait nu am intilnit mai multi de 6 desi s-au ridicat probleme ce-iintereseaza cred ?Sincere felicitari inimosului Andrei administratorul si la Multi Ani!
ai dreptate dle nicu axinte,…..si felicitari multe ptr acest articol…,…ffffff bun
Foaarte de actualitate articolul :pt majoritatea crescatorilor de porumbei ,acest “sport” este un hoby,pt uni o afacere-minoritari-;precum in footbal si aici sunt uni care “trag” numai pe interes,dar precum zicala-nu e prost cine cere ,e prost cine DA-si noi,MULTIMEA, avem un cuvant de spus: ca o concluzie presedintii sunt alesi de noi si nu invers-deci atentie d-nu MANEA si d-nu DUMITRU IONUT .atentie la cererile MULTIMII…..
Nici nu stiu cu ce sa incep , oricum sunt multe de discutat pe tema asta. In mare la toate cluburile se aleg in fuctia de presedinte sau alte functi persoane care au rezultate bune (daca nu ai rezultate bune nu esti bun pt nici o functie) sau bunicele, chiar daca ei nu au bune calitati manageriale dar au interes sa se faca zborurile,nu am vazut multe persoane fara interes care sa fie in functi de conducere.Nu e vorba de un interes financiar dar marea majoritate se
multumesc sa zboare porumbei fara sa tinda a obtine rezultate remarcabile, si din cei care doresc sa obina rezultate bune sunat cativa care se agita si vor ca se se organizeze cat mai bine concursurile. La noi sunt multi care daca zboara un fond doua gata se opresc ca au zburat porumbei destul , nu vor sa obtina mai multe.In conditiile actule de organizare juridica mai ales cei mai invarsta nici nu stiu despre ce e vorba singuru lor interes e sa fie cat mai eftin zbor nu se gandesc ca o organizatie non profin implica si altele cheltuieli colaterale, si de aici es o gramada de discuti. Daca conducera nu stie sa le explice cum stau treburile es numai discuti contradictori si scandaluri .Oricum trebuie s ane schimbam modul de gandire si sa incercam sa asiguram o cat mai mare compeittivitate si toti mebri sa vrea sa obtina rezultate nu sa zboare numai de dragu de a baga por la concurs.
In scurta mea viata columbofila (1995-2007) am parcurs toate treptele erarhice sa zic la asociatie am facut de toate nu mi-a fost rusine nici sa curat boxele, sa fac comisie la imbarcare sau clasamente ,sa ajut la organizarea de expozitie nationala , dar tot nu e bine orice ai face sunt destui care te vorbesc de rau si din cauza asta multi prefera sa nu se implice in nimic sa-si vada de viata lor , vin imbarca pleaca acasa nu e nevoie sa se certe cu nimeni .Mai avem de schimat multe inacest spot si sper sa esim si noi la liman .
Asa si trebuie.In comitetul de conducere sa fie columbofili cu rezultate bune si care au interes sa se zboare.De ce va spun asta?Pentru ca am avut si comitete cu membrii mai invarsta si fara rezultate si la zborurile de afara nici nu mai dadeau pe la club.Veneau cu tot felul de scuze.Are perfecta dreptate D-l VALI PERSINAR.
In curind ACMB-ul va infiinta noua federatie columbofila ,gest care materializeaza dorinta
manifestata de multi columbofili de a se termina cu diletantismul si de multe ori incorectitudinea si lipsa de transparent din actul managerial al actualului UFCR.Noutatea majora consta in faptul ca cei ce vor adera la noua federatie,ma refer la asociatiile judetene,nu vor mai creste pur si simplu porumbei ca un hobby ci vor face sport columbofil in mod organizat si recunoscut la nivel national prin Agentia Nationala pentru Sport.Deci vom face ce ne cere Federatia Columbofila Internationala de ani de zile iar conducerea UFCR a refuzat sistematic.De remarcat ,totodata,ca cei ce vor conduce acest nou organism,vor fi ,ca si in cazul altor federatii
sportive existente,functionari publici cu CV-uri la vedere,cu cunostinte solide manageriale si
cu o pregatire profesionala corespunzatoare ceruta de legile in vigoare. Acelesi lucru se va intimpla si la cluburile care se vor reorganiza potrivit noilor cerinte legale si care mai devreme sau mai tirziu vor adera la noua federatie. Prin aceste noi exigente se vor rezolva si celelalte probleme privind profilul conducatorului de asociatie judeteana sau club spunind ca numai
atunci un columbofil cu rezultate va putea deveni si presedinte cind va fi ales democratic si va corespunde cerintelor de studii si stagiu columbofil.Cei fara pregatire scolara corespunzatoare
vor trebui sa se retraga .Si multe alte masuri .Dar toate la timpul lor……
sa se retraga din functiile pe care le ocupa
E bine ca o sa ajungem unde trebuie, Brasovul cred ca este a doua asociatie din tara care a a avut statut juridic non profit find infintata in 1997 de cativa crescatori iar din 2001 intreagul judet am aderat la aceasta funtdatie non profit.. Sa lucrat pe acte dar din cauza ca conducerea nu avea bune cunostiinte manageriale si nu a existat transparenta in contabilizarea banilor au existat probleme ceea ce a dus la controale din partea autoritatilor sesizate de cativa membri .Astfel in toamna lui 2006 au avut noi alegeri conform statului intrunindu-se numarul de membri necesari unei alegri statutare. S-a ales un nou comitet format din tineri majoritatea cu studii superioare conform noilor cerinte, care va incerca sa organizeze asociatia mult mai bine,mai transparent,totodata vom infinta o alta asociatie non profit care sa corespunda noilor cerinte legislative.Trecerea la noile cerinte legislative va fi grea pt toata tara deoarece ne confurtam cu vechile mentalitati si multi nu stiu despre ce este vorba si vor trebui lamuriti , un lucru ce este iara grav este ca in multe cluburi tineri nu sunt lasati sa se afirme sa arate ce pot, multi din cei ce au studii superioare nu se implica multumindu-se sa priveasca de pe margine si sa-si vada de ale lor nevrad sa-si asume nici o raspundere.
Nu sunt de acord cu dl.Persinar consider ca daca cunosti regulamentul, il respecti esti un bun organizator, dai dovada de fair play si vrei performanta stii sa unesti membrii sa fie o atmosfera de prietenie, nu este nevoie sa ai studii superioare acum depinde poti sa nu ai studii dar sa fii un bun manager sau sa ai studii si sa nu reusesti sa intelegi acest frumos sport.
O federatie este o institutie publica si va trebui sa fie organizata ,chiar daca unii nu vor {ex. antevorbitorul}, normelor legale unanim recunoscute. Am fost condusi 25 de ani de un cizmar. Si rezultatele s-au vazut.Acum in UFCR sintem condusi de acelasi tip de oameni,ma refer in general la pregatire, si hotia cu inelele s-a vazut.De cite ori trebuie sa te fure cineva ca sa
nu-l mai consideri un bun conducator ????
ANCA , te asigur ca treburile in asociatia VRANCEA vor fi schimbate . Comisia de disciplina e condusa de un mare columbofil FARCASANU AUREL, si va face si putina ordine in asociatia voastra, asa ca nu mai fi dezamagit si continuati activitatea columbofila linistit(SUNTETI PE MAINI BUNE).-ADRIAN BUDA-GRANITUL BUCURESTI
SUNT DE ACORD CU DOMNUL LUCI PUPAZA,COMPLIMENTE.
ar trebui sa observe si cei din sibiu