Pui care nu se mai intorc acasa

Buna ziua. In primavara am achizitionat 3 perechi de porumbei pe care ii tin la matca. Luna acesta am intarcat a 2-a serie de pui de la ei, si i-am pus cu ceilalti. I-am tinut pe toti vreo 5 zile inchisi dupa care le-am dat drumul. Urmarindu-i o perioada de timp am observat ca unul nu mai era deloc si unul facea ture incontinu prin jurul porumbariei.
In seara respectiva nu venise niciunul acasa iar a 2-a zi unul a aparut dar nu dadea deloc sa intre. Pana la urma l-am prins si l-am mai tinut vreo cateva zile inchis la un loc cu toti. Astazi iarasi le-am dat drumul si la ceilalti 5 pui care ramasesera si am patit aceasi situatie. Un pui a zburat si nu a mai coborat, zbura incontinu si nu a venit nici in seara asta. Au mai ramas 4 si mi-e frica sa nu-i pierd si pe ei. Eu ma gandesc ca acest lucru s-a intamplat deoarece i-am intarcat prea tarziu. Va rog ajutati-ma poate gasesc vreo metoda cu care i-as putea tine acasa.

Topic solicitat de Dragos

46 comentarii la “Pui care nu se mai intorc acasa”

  1. eu niciodata nu tin puii inchisi, sunt lasati cu ceilalti pui si ies cand vor ei, numai dupa vreo 4-5 zile ies afara. eu cred ca ai separat de parinti prea tarziu.

  2. Este un comportament foarte intalnit la puii care ies la zbor cand au deja putere in aripi. Eu i-am avut intr-o zona infestata cu pisici si rapitoare asa ca nu ii puteam lasa de mici pe afara. Si cusca era pozitionata astfel incat orice porumbel care pasea afara se trezea in zbor in urmatoarele minute.

    Cand ieseau prima data, majoritatea puilor imi dispareau 1-2 zile de acasa, unii chiar 3 zile, insa in 95% din cazuri reveneau. Initial eram foarte suparat vazand ca se lasa seara si ca puii nu vin. Mai mult, imi scoteau peri albi in ziua urmatoare cand dadeau ture bezmetici pe langa casa si desi treceau pe la cativa metri de cusca, si chiar vedeau alti porumbei zburand pe la intrare, tot nu se lasau, si dispareau iar in zare.

    Apoi m-am impacat cu comportamentul asta ciudat si m-am relaxat, ce-ti recomand si tie. Dupa cele 1-2-3 zile nebune, o sa revina acasa, ceva mai slabiti dar deja cu primul test de anduranta trecut :). Cred ca e un fel de proces prin care aparatul lor de orientare incepe sa lucreze.

    Am mai citit despre un crescator care lasa puii afara prima data in viata lor dupa ce naparleau pana 2… deci foarte foarte tarziu. Dupa ce deschidea voliera, pleca de acasa, pentru ca il enerva sa vada cerul plin de pui care zboara haotic si nu mai revin in ziua respectiva. Nici nu ii numara decat dupa cateva zile, cand de regula ii gasea pe toti acasa.

    Inca ceva. Am avut o mandrete de pui negru corb care mi-a iesit la zbor fix Duminica, pe vremea cand toata saptamana eram la munca in alta localitate iar pasarile erau inchise (de regula ii scoteam vineri seara sa aiba timp sa le treaca zapaceala si sa ii inchid inainte sa plec). Evident ca puiul n-a mai venit Duminica seara si a ramas afara. Imi luasesem adio de la el, mai ales ca stolurile de braconaj erau prezente, iar acasa il asteptau pisicile. Cand am venit vinerea urmatoare, am inaltat porumbeii, si s-au facut puncte. Cand au coborat peste o jumatate de ora, in stol era si puiul meu negru corb. Cand l-am vazut pe cotet mi-a picat falca. Deci a umblat nu 1,2 ci 5 zile.

  3. nu ai cusca cum trebuie am perdut maxim 2 pui din 60 da clic si vezi cum am cusca facuta obligatoriu trebuie sa ai la pui plasa ca sa poata sa se orienteze si sa intre in crescatorie cand se antoarce din hoinareala

  4. 1 primul rand daca ai dat duap ei au fugit de acasa lasai 3 4 zile sa stea pe cotet dac sunt mici si o sa inceapa ei sa zboare ., o intebare care te rog sami rspunzi mai are vrun vecin porumbei c asar pute sa fi dus la el
    suces in contimuare

  5. Parerea mea este ca ii tzii prea mult inkisi,puii trebuie sa iasa in primele zile la voliera si apoi lasati sa iasa afara,fara a fi insa fugariti sa zboare,deobicei ii las sa iasa dupa ce si-au facut maturii antrenamentul( de preferat sa nu ai vre un mascul mai artzagos,care poate sa ii deranjeze)
    Eu obisnuiesc sa scot puii pe rand in fata volierei si sa ii lasa sa incerce sa ajunga la ea (asta se intampla cand abia invatza sa zboare –1 metru este de ajuns) acuma depinde,caci dak ai 100 de porumbei….e km greu:D, mult succes cu puii;)

  6. da observ ka ai trimis acest articol pe ambele saituri?.:0?domnule dragos?.

  7. si eu am un pui sein care iam pus inel de 2007 si mia disparut de 3 zile si na mai venit cateodata pui mei cand ies dimji neazta din cotet pleaka pe nustiu unde si se intor deabvia seara pe la 5-6

  8. eu la pui nu le dau drumu numai cand incep sa cante pana piscuie sunt foarte ” prosti ” am pierdut si eu asa…si nu le dau drumu de dimineata. dale drumu seara pe la 6-7 si o sa iti vina daca le dai drumu dimineata isi fac de cap pleaca pe hotare si se pierd. eu nu am mai pierdut de 2 ani nimic in stilul asta…conteaza si cotetzul sa fie pozitionat la vedere sa le placa lor + curat mancare adecvata….BAFTA

  9. buna ,am achizitionat 13 pui in luna mai,nu erau iesiti la zbor,dar pentru ca nu era gata sputnicul am intarziat sa le dau drumul,apoi am intrat in panica am inteles ca sunt prea maturi si vor zbura ca nebunii ,am cerut parerile mai multor amici si am decis sa nu le mai dau drumul.totusi ma roade si ma gandesc ca puyii care nu zboara macar in jurul crescatoriei nui voi putea folosi la zboruri ,ce ziceti sa incerc sai eliberez ,chiar daca voi avea pierderi ???? multumiri

  10. Am luat intr-o iarna 3 tardivi nezburati si am scos tot anul pui din ei. In toamna le-am dat drumu, si au ramas 2 din 3. Batea uliul tare atunci, nu stiu daca al 3-lea a plecat sau a fost victima. Ceilalti 2 au zburat de nebuni cate 4-5 zile, dupa care au venit acasa slabiti. Apoi au bolit inauntru cateva zile. Dupa inca 2 saptamani zburau la stol fara probleme.

  11. problema e ca ai lasat puii prea mult cu parintii…trebuie sai separi mai repede.. pui toti cand sunt mici zboara mult….mutai singuri de mai de mici cand incep sa manace singuri si lasai mereu afara….chiar daca nau iesit din cotetz…….lasai se se obisnuiasca cu cotetzu si cu imaginea…..sunt sigur ca asta e problema

  12. Povesteam intr-un articol trecut despre “micul columbofil”, varul meu de la tara care creste porumbei.
    Copilul nu are nici o pierdere printre pui anul acesta.
    Ii creste intr-o stare de semilibertate (inchisi noaptea, liberi ziua) iar puii nu numai ca nu se pierd dar nici nu stau pe alte case decat pe a lor.
    Desigur, el este un copil, un amator fara standarde inalte si pasari valoroase insa puii sunt tot pui si la el si la columbofilii adevarati.
    Probabil sansa pe care o au puii de a zbura in primele zile liberi alaturi de parinti si stol ii face sa capete anumite cunostinte mult mai repede!

  13. trebe sa ii ti o luna pana se invata la tine si dupaia le dai durumu si le lasi usa deschisa acolo unde iai pus ca si eu am 3 porumbei si iam tinut o luna si dupaia leam dat drumu si miau stat acasa ;) mai multe informati la id “cosmin12steaua” te astemp

  14. Salut,

    In urma cu ceva timp am primit si eu 5 pui care aveau cam toti puff pe cap.Prima zi i-am tinut inchisi, iar a 2-a zi am luat cate unul si le-am dat drumul pe cotet impreuna cu ceilalti porumbei ai mei.Nu putea bine zbura, dar am stat toata ziua dupa ei in caz de era sa pice sa il ridic imediat.Am repeat asta cateva zile, iar acum intra singurei in porumbar si ies.Am avut si eu o problema mai demult cu puii tinuti mult timp inchisi si dupa ce le dadeam drumul plecau si nu se mai intorceau.

  15. sall si eu patit la fel dar mie din 9 pui mai miau venit 5 si au ramas anul asta am pierdut 9 pi acasa si unu la zbor

  16. Pt a micsora pierderile procedati in felul urmator: intarcati puii la varsta de 25 de zile nu mai tarziu, construiti la iesire o platforma cat mai mare pe care puii sa poate sta in voie, faceti iesirea cat mai mare posibil astfel incat puilor sa nu le fie frica sa intre si sa poata privi usor exteriorul.Daca aceste conditii sunt indeplinite veti vedea ca pierderile se vor micsora sau chiar stopa.Daca puii sunt mai mari de 25 de zile indepliniti conditiile de mai sus si eliberati puii doar seara deoarece ei vor fi mai linistiti si nu se vor avanta sa zboare decat in jurul crescatoriei.Personal anul acesta din 7 pui am pierdut doar unul si acela luat pe sus de un stol strain si dus in asa fel incat nu s-a mai putut intoarce… Numai bine!

  17. salut. vorbiti de porumbei de zbor sau de voiajori??? daca voiajorii au astfel de comportament….taiatii. eu am zburatori si tot ii tai pe cei cu astfel de comportament.

  18. Raspunsurile de mai sus sunt edificatoare.Puii din situatia descrisa nu au timp sa-si fixeze niste repere clare ale iesirii si intrarii in porumbarie,iesind “in graba” pentru prima oara la zbor.
    Pentru a nu avea probleme de acest gen intarcati puii la varsta de 21-22 zile, cand inca se ridica cu greutate de la sol.Dupa 1-2 zile de la mutarea in compartimentul puilor ii veti scoate in sputnik (ideal in grupuri mai mari,de la 2-3 in sus),apoi pe placuta sputnik-ului.Initial puii,fiind nesiguri pe aripile lor, vor intra rapid prin sputnik, cautand siguranta din interiorul adapostului si vor invata mecanismul de intrare. Dupa cateva ore scoateti din nou puii pe placuta sputnik-ului si repetati miscarea de cateva ori.Veti pierde ceva timp pentru a-i supraveghea la primele 2-3 iesiri dar nu veti mai avea surprize ulterior.

  19. Lasati puii sa iasa afara la timpul lor.Ei cand ies prima data la 35-40 de zile nu au inca putere in aripi si vor sta pe trapa sau cotet vazand inprejurimile si cand se vor ridica prima data vor sti cu siguranta unde sa coboare.Fara sa ii scoateti voi si fara ai speria cand ei invata sa iasa afara.In primele zile ei vor intra si vor iesi in voie ,invatand mecanismul intrari.Si nu ii eliberati decat pe seara dupa ora 17 ,iar in prima luna de zbor incercati sa ii tineti inchisi sambata si duminica cand de regula trec stoluri de concurs iar puii odata intrati intr-un asemenea stol ,sunt putini cei care se mai intorc.
    http://fanica.sunphoto.ro

  20. Eliberatul seara l-am practicat si eu pana treceau de pana 2 si le trecea nebuneala – seara sunt mai linistiti, si chiar dupa ce ies la zbor, nu pleaca departe cu stolul, pe cand dimineata dispar 1-2 ore. Asa reduci foarte mult riscurile.

    Asta era pe vremea cand doream sa am pierderi 0, apoi am vrut alt tip de porumbel, cu care sa stau fara griji in orice situatie, si am inceput sa-i scot dimineata, indiferent de varsta, si nemancati…selectie la maxim. Si nici macar nu dispar prea multi. Mi-a placut sa am porumbei “de relaxare” nu unii carora sa le suflu in fund toata ziua, care trebuie sa zboare la ora x, sa manance la ora y, sa ia pastila z la ora tz si un sfert, sa le tin oul 1 in vata pana-l fac pe al doilea, frectii, etc. Aveam o placere deosebita sa vad pui cruzi venind singurei acasa, dupa ce plecau departe cu alte stoluri din zona. Ziua buna se cunoaste de dimineata.

  21. Cred metoda lui “Dan-TGV” (nr.20)este cea mai buna pentru
    invatarea puilor.Si eu o practic de ani de zile, fara probleme.
    Daca totusi se mai pierde un pui stati relaxati, porumbeii se inmultesc
    repede.

  22. Atat de multe pareri cind totul poate fi atat de simplu! Puii trebuie lasati sa iasa la zbor atunci cand vor ei impreuna cu parintii. In primele zile nu vor zbura cu acestia pt ca nu vor avea incredere in fortele proprii ,iar de intrat in crescatorie ii vor invata tot parintii. Daca ii tot tineti inchisi este si normal ca se vor duce ca sagetile (oare voi cum ati face?) . Vad atat de multe solutii savante si asta doar de dragul de a ne complica si vezi doamne de a respecta nu stiu ce metode copiate de prin nu stiu ce carti… Mult succes si lasati porumbeii sa zboare (parca asa zic columbofilii) atunci si respectati asta!

  23. Intotdeauna i-am lasat sa se inalte cand vor ei.Am avut un pui care a zburat 2 saptamani ,chiar incepusem antrenamentul cu el, iar intr-o seara a plecat cu stolul si nu s-a mai intors??!!

  24. chiar sunt ciudati puii astia… mie miau disparut si dupa 2 luni de stat afara…. si multi nu 1-2-3… unde se duk….habar nu am ,… mai am si un vecin….mare columbofil…..snapan de prima mana…….asta e… ce ramane bine ce nu…Dzeu cu mila:D

  25. mah nush ce sa zic eu nam pierdut nici-un pui…ai mei nu-s zapaciti sunt calmi asa s cand sunt mici zboara dar se intorc toti:-??

  26. Anul asta m-am intalnit pentru prima oara cu o situatie iesita din comun pentru mine,de ce spun asta….pai in primul rand pentru ca am tinut o serie de pui de la o pereche mai mult in voliera de reproductie decat i-am tinut pe ceilalti….motivul nu mi-l mai amintesc…probabil lipsa timpului …ideea este ca puii imbatranisera in voliera…le-am dat drumul cu ceilalti si surpriza…au refuzat sa zboare…s-au, asezat pe un colt al casei si acolo au ramas….degeaba m-am straduit eu sa-i fac sa zboare…apoi am spus…lasa ca vor veni cand ii voi chema la mancare…dar stupoare ..nici vb sa revina in cotet…..au trecut cateva zile in care ei coborau in fata vlierei de reproductie dar sa intre in cotetul destinat zburatorilor nici vb…apoi intr-o zi i-am prins pe amandoi si i-am bagat in cotetul ptr reproductie….si-au revenit greu,erau slabi,am crezut ca vor muri….unul era mai slabut si l-am dat …a mai ramas doar femela…dupa 2 luni tinuta in voliera am scos-o am bagat-o in lada de transport cu ceilalti pui de varsta ei si la antrenament…i-am dus la 6 km ptr prima etapa….cand am ajuns acasa aproape toti ma asteptau pe acoperis…spun aproape toti ptr ca femela nu era…dar surpriza,dupa 2 ore a aparut….la antrenamentele din jurul crescatoriei nici macar nu zbura…se aseza in acelasi colt unde era obisnuita si acolo statea…au urmat antrenamente de la 12 ;19;4o km…acelasi comportament doar ca de data asta intra in cotet chiar daca era ultima care intra…apoi a urmat un antrenament cu masina clubului….dupa acest antrenament totul s-a schimbat….zbura si zboara si acum singura de arca nu s-ar mai satura de zbor….a fost angajata la 120 km si a venit intre primii…acum urmeaza sa fie introdusa la 300 km…vom vedea cum se descurca.Ideea principala si concluzia care se trage este ac puii pot reactiona diferit in diferite situatii,la mine s-a intamplat asa,la altul poate fi altfel….ideea este ca nu trebuie sa ne atasam foarte tare de un pui…daca mi-ar fi fost simpatik puiul poate ca acum nu l-as mai fi avut…Vant in pene.

  27. Trebuie sa-i(l ) dezaprob pe domnii(ul) de la porumbei ro pentru ca eu la prima incercare de a-l “inalta” pe un pui acesta,desi in primele minute mi-a facut placere sa-l vad,a disparut si nici chiar astazi nu mai l-am gasit,iar apoi in “initierea” unui alt pui mi s-a intamplat la fel.
    Nu stiu daca am facut gresala de a-i intarca prea tarziu sau…
    Daca ma puteti ajuta…

  28. si eu am lasat 4 pui din 2009 afara dar nu sau mai intors a trecut deja o saptamana de cand au disparut este posibil sa se duca in alt stol de exemplu la un vecin

  29. Tata are pormbei albi pt nunta ,si mam atasat si eu de porumbei ,i-mi plac mai mult jucatorii,dar si voiajori am dat 4 pui dac pot spune asa ,aveau 2 luni de la suceava eu sunt din Roman cam 110de Km de unde ii am din pacate ploa afara si era spre seara au venit 2 unul a doua zi dimineata pe la 9 si unul la o saptamana cum treabuia sa-i invat ca sa vina toti sau cum ar trebui invatati ca sa am perderi cat mai putine …
    multumesc ..
    porumbei.ro

  30. tine i mai mult timp inchisi ca asa am si eu un porumbel cum il bag la zbor mereu pleaca la un vecin revine si ramane dar important e ca nu mi vine mie acasa direct sa mi plece puii nu mi s a intamplat si nuj masurile dar parerea mea e posibil sa plece la cnva din apropierea ta care are porumbei multi sau o voliera mai mare asa ca ai grija cu ei

  31. Salut la to?i Columbofili. Eu sunt un ?ncep?tor cresc porumbei voiajori dar mai tot timpul m? confrunt cu o “problem?” ?n anul 2008 am avut 10 pui dintre care unul a plecat de acas? ?i eu nu l-am mai v?zut de vreo 8 luni dar ?ntr-o zi din 2009 c? de obicei am ie?it afar? sami hr?nesc porumbeii ?i surpriz?,porumbelu meu cel pierdut st?tea pe acoperi?. El a tr?it la mine vreo 2 s?pt?m?ni dup? care mi-a ?nceput s?-mi “fure” puii ie?ea cu ei la zbor ?i pleca cu tot cu pui dup? care dintre cei 6 pui “fura?i” numai unul mi sa ?ntors ?i tot a?a o continue p?n? ?n ziua de azi odat? l-am prins ?i eram a?a de ?nciudat pe el c? vroiam s?-l dau pisicii dar mia stat mil? de el ?i la-m eliberat. Ajuta?i-m? v? rog cu un sfat ce pot s? fac ca el s? r?m?ie la mine ori s? plece pentru tot deauna.

  32. salut , am si eu 7 voiajori , i-am primit acum o luna de la un prieten . as vrea sa stiu daca , la primavara dupa ce-mi scot puii , as putea sa le dau drumul afara ?
    nu cumva mi-ar pleca cu pui cu tot ? ca am un cocos din 2000 ………………
    sau cum sa procedez cu ei ca nu am alt compartiment pt tineret ca sa-i pot intarca ?

  33. Daca ai doar 7 ii poti tine la boxele de jos cu penele de avant taiate a.i. sa nu poata iesi (daca trapa de zbor este undeva sus). In toamna le cresc altele noi si pot pleca, pana atunci scot 1-2 ture de pui care nu mai pleaca.

    Oricum puii rareori pleaca dupa parinti, se intorc mereu acolo de unde au iesit prima data la zbor.

  34. Am patito si eu prima data cind a iesit afara sa inaltat si nu sa mai intors, si altul a venit dupa 2zile inapoi. Unii spun ca porumbeii prosti se pierd in jurul casei

  35. Sa va spun ce am patit eu ….

    Am scos 20 de pui in voliera de zburatori sau invatat toti asta a fost in urma cu o luna acum 2 zile seara inainte sa intre inauntru ceva ia speriat si cand am mers sai inchid era volierul gol.. de dimineata ma`m dus la ei toti erau acolo nici o probleme le-am dat sa manance apa si am plecat acuma seara iar e volieru gol ma`m suit pe casa cu o lanterna foarte puternica si ma`m uitat in imprejurimi si nui vad nici unde.
    Acuma seara le-am luat mancarea apa si maine dimineata stau acolo le dau mancare apa si poate se baga si ii inchid si am sa`i tin inchisi o vreme alta varianta nu`mi vine in cap …puteti sa`mi dati alte sfaturi ???

  36. Poate ca dorm in alta parte, urmareste-i cand pleaca pana vezi unde se lasa.

  37. O pereche mi-a scos azi sau aseara un pui nustiu cand dar in fine:d asa mi-a scos un pui si nus de la mine perechea .Daca sunt de la altcineva cand o sa le dau drumul o sa zboare inapoi la prietenul meu cel mai bun care mi ii-a dat ????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????nu stiu dar in fine o sa astept sa iasa si puiul celalalt si o sa ai las 1 saptamana inchisi cu puii ca eu aii tin intr-o cusca de iepuri care nu-iii mai am ,asa ca eu cu tata ne-am apucat de o cotineata care mai trebuie sa ai mai faca acoperisul asa ca eu o sa ai mai tin inchisi si o sa le dau drumul intr-o1 saptamana.Dar mai am inca 10 porumbeyy si in total 12 porumbei.Pe aia o sa ai mai tin inchisi pana in anul 2011.La revedere ma numesc ionut sdi sunt columbofil incepatori bafta celor care au porumbey multa sanatate saluutt

  38. puii nu trebuie lasati singuri fara a avea si niste porumbei mai batrani printre ei

  39. eu lam intrebat pe un om mai batran care a avut porumbei multi si el a zis ca de fiecaredata cand a avut pui i-a lasat in voliera lor pana au scos oua iar duma 1-2 luni dupa ce au scos pui leau deschis usa si si cand au iesit s-au intors imediat inapoi! ;)

  40. Am o intrebare… va rog sa ma ajutati… deci sa va povestesc . am primit un porumbel de curand… si i-am dat o porumbita pentru a face pui . el si-a facut treaba si acum am 2 pui de porumbel de numai 5 zile… intrebarea mea este : daca ii dau drumul doar porumbelului pe afara ? se mai intoarce la puii lui ?

  41. Depinde. Cel mai sigur ii dai drumu dupa ce puii sunt mari si mananca singuri.

  42. Am 2 pui si iam tinut inchisi 4 saptamani si acuma leam dat drumul si nustiu nu sau mai intors
    Ii vad prin zona dar poate cineva sa-mi dea un sfat?
    Oare imi mai vin inapoi?

  43. Am si eu niste porumbei un mascul si o mascula nu au facut pui nimic eu leam dat drumul pe la 45-50 de zile iar acum au vre 65-70-75 si le dau drumul in fiecare dimineata am fost plecat 2 zile si nu leam mai dat drumul si cand sa facut dimineata leam dat drumul si am asteptat pana diseara si nu au mai venit ce pot face spunetimi ideii ca nu am niciuna







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *