Pui care nu se mai pot ridica in picioare

1. Buna ziua, nici n-as vrea sa mai aduc la cunostinta probleme de sanatate, dar caut si eu cu disperare o solutie la o problema cu care ma confrunt de vreo 2/3 saptamani. La puii de la matca, dupa ce apuca sa creasca, se imbraca de pene, aproape de intarcat, incep sa ologeasca sa spun asa, incercand saracutii sa se deplaseze cu ajutorul aripilor, li se deformeaza degetele, ce sa mai, ti-e mai mare mila de ei. In rest nu par sa aibe alte simptome, mananca, sunt vioi, doar ca se deplaseaza greu.

Le-am dat cate o jumatate pastila de calciu gluconic timp de trei zile, unul din 8 porumbei (atatia prezinta simptomele mai sus mentionate), pare ca si-a mai revenit. Banuiesc a fi salmoneloza, am mai cerut si niste sfaturi, si la fel mi s-a spus, le fac un tratament cu enrofloxacina, dar nu prea am incredere, e cam slab medicamentul.

Vreau, va rog frumos, sa-mi dati niste sfaturi, de preferat daca ati mai intalnit probleme asta, ca as vrea sa salvez puisorii astia. Mentionez ca grit le dau o data la doua zile iar de mancare le dau hrana diversificata: mazare , porumb , floare , sorg , grau , orez, si din cand in cand le mai pun otet de mere cu miere in apa.

Radu

Vechiul topic cu alte probleme similare:

2. Am doua compartimente, zburatori si matca, puii de la zburatori sunt ok, cei de la matca in jurul varstei de 18 zile nu se mai pot tine pe picioare, parca se usuca, deshidrateaza picioarele, in rest sunt grasi, mananca, nu sunt probleme, au acceasi mancare ca la zburatori, le-am dat calciu, dar fara efect, primesc vitamine, minerale, mancare buna, nu stiu ce sa le mai fac, si anul trecut s-a intamplat la fel, daca aveti idee sau stie cineva dintre voi, va rog un raspuns, multumesc. (este ereditar? salmoneloza?)
Alex

3. SALUT. AM INTIMPINAT O PROBLEMA PE PARCURSUL VERII SI ANUME:
AM AVUT UNII PUI DIN DIFERITE RINDURI CARE SE DEZVOLTAU SUPER BINE PINA LA UN ANUMIT PUNCT, CIND NU II MAI TINEAU PICIOARELE SI NU SE MAI PUTEAU RIDICA IN CUIB.
CARE SA FIE PROBLEMA?????? AU AVUT TOT CE LE TREBUIE: MINCARE CURATA, MINERALE, SARE, VITAMINE, VERDEATA… MA PUTETI AJUTA?

167 comentarii la “Pui care nu se mai pot ridica in picioare”

  1. am avut si eu problema asta cu o porumbita care crestea puii bine pana la un moment dat.am taiat-o deoarece se uraca pe pui cand le dadea sa manance si corpul acestora se deforma din aceasta cauza.puii cresteau bn pana la un anumit monent dat cand aveau picioarele strambe si slabeau .tin sa mentionez ca era singurul caz din cotet deoarece la restul perechilor nu intampinam probleme dar de fiecare data cand avea pui se intampla asta

  2. astept si eu sa raspunda cineva care stie despre ce este vorba. cresc porumbei de 13 ani si nu am vazut asa ceva si sper sa nici nu patesc. dar in final ce se intampla cu ei,nu ai lasat nici unul sa vezi ce rezultate vor aparea? poate isi revin. bafta

  3. salmoneloza..cred.se trateaza cu enrofloxacina,in apa sau cu enrofloxarom pastile orale…dar cere mai intai sf unui specialist.bft

  4. Am intampinat si eu problema asta prin 2004, cand aveam porumbeii la vreo 20 km departare! Puii cresteau foarte bine insa la un moment dat isi deformau picioarele, mureau la un moment dupa ce brusc slabeau… Chiar sunt curios si eu ce pareri are lumea..

    O zi buna!

  5. De vina sunt parintii…am si eu o pereche care cresc foarte bine puii pana la un moment dat cand sunt marisori…din exces de dragoste stau pe ei si li se deformeaza picioarele (s-a intamplat doar la perechea respectiva) si nu mai pot sta pe picioare…i-am mutat sub doici si si-au revenit complect.
    Mentionez ca au tratamente la zi si grit la discretie

  6. este vorba de salmoneloza.este nasoala treaba,daca boala a ajuns in acest stadiu este foarte greu de controlat.iti voi pune cateva intrebari , daca se poate sa-mi si raspunzi as fi multumit:
    1.ai in crescatorie porumbei care schiopateaza?
    2.ai porumbite care stau cu aripa lasata si nu pot zbura,cu galme la aripi sau la incheiturile picioarelor?
    3.au scos oua care la cateva zile s-au innegrit ori puii au murit imediat cand au iesit din ou?
    daca regasesti aceste semne in crescatoria ta este foarte grav.eu iti recomand sa faci un tratament puternic pentru salmoneloza,apoi sa-i vaccinezi impotriva acestei boli.cu timpul trebuiesc eliminati toti acesti porumbei,ramanand doar produsii lor.este bine sa vaccinezi porumbeii anual si impotriva acestei boli.sarbatori fericite!

  7. nu cred sa fie salmonela, cand au salmonela puii nu pot ecloza si mor in ou, sparg coaja dar nu mai au putere sa iasa

  8. cel mai sigur ii sa intrebi un specialist (medic veterinar) si sa nu tratezi dupa ureche, poate mai rau faci

  9. …cîteodata te doare capul,te-ai culcat si ai dormit pe el,auzi,, din prea multa dragoste”sa nu o lungesc,de multe ori puii cînd cresc,au o greutate care depaseste forta picioarelor,de obicei nici nu se ridica sa fie alimentati,cu totii am observat acest lucru,dar în momentul cînd o fac au o tendita de a ,,împinge corpul”daca cuibul nu are bete,paie ceva sa se poata ,,agata”sa nu zic ,,patinaj”picioarele ramîn ca si un fel de spagat,daca nu interveniti într-un timp mai scurt si luati masuri,puneti nisip su ceva sa se poata agata ,uneori cìte un pui cauta un colt mai ferit,întunecos,aici este problema,se poate rezolva fara sa fie sacrificat,acum exclud cazurile de boala,dar un pui sanatos de obicei manìnca,si este vioi.succes-niciodata sa nu mai spuneti ca stau parintii pe ei,de parca ar fi beti si nici asa,ce s-ar face bietii pui cînd unul din parinti a venit de la un concurs mai greu si obositor,dupa mintea noastra s-ar face actibilduri….

  10. La fel am patit si eu cu o femela dupa ce mi-a ouat….nu se mai putea ridica sa zboare la cuib…i-am dat calciu praf amestecat in grit si am crezut ca isi revine..am pus-o eu cu mana in cuib apoi dinimeata eu am mers la scoala..cand am venit era jos moarta cu capu spart de la masculi care au calarit-o crezand ca ea vrea sa fie sarita stand pup tot timpul….si a murit…sora cu locu 1 pe judet anu asta la demifond..necazu..

  11. Se poate rezolva, sigur, cu calciu lactic,(cate o pastila dimineata si seara 10 zile), daca nu este salmoneloza. Pot chiar sa faca performanta la maturiate. Dar….

  12. Parintii puilor cred ca inca puii sunt intr-un stadiu mic si ei cred ca inca trebuie protejati stand pe ei sa ii fereascade frig sau alte cauze .. .
    Astfel picioarele se deformeazaa deoarece nu pot suporta aceea greutate un timp prea mare .

  13. au salmoneloza!puii cresc si se dezvolta aparent normal, apoi constati in jur de aprox. 3 saptamani, ca sunt ologi si nu se pot deplasa! acesti puii trebuiesc eliminati imediat, apoi dupa curatenie si dezinfectie in voliera, tratezi porumbeii batrani cu antibiotic: enrofloxacina si doxiciclina.

  14. Sa nu-i tratezi de vreo boala pana nu sti sigur ce anume au.Io iti zic ce sa faci ptr ca si eu am patito cu niste pui de la mai multe perechi.Am cumparat de la farmacie Calciu Lactic si am dat jumate de pastila la pui mai mici si una intreaga la pui mai mari.Vreo 2-3 zile la rand doar o data pe zi si sau vindecat.Acuma sunt mari nam treaba cu ei. Uh decizi,vezi ce sfaturi mai primesti. Bafta

  15. motivele sunt diferite; o hrana dezechilibrata (bogata in proteine) +lipsa unor vitamine (a,D3 ,e.) +lipsa minerale (grit).
    lipsa de paie sau orice material care se pune in cuib(le fuge unul sau ambele picioare si se dezvolta gresit) sau lipsa cuibulu
    mai des se intimpla in cuiburi cu un singur pui .
    NU TREBUIE INDOPATI PE CIOC 10ZILE CU VITAMINE SI CALCIU, UNA ESTE DEAJUNS si dupa aceea se pune la dispozitie cele sus mentionate.
    un pui bolnav de salmonela este slab si sta de parca e plouat ,nu se hraneste bine si piue continu.
    CU PARASTOP SE TRATEAZA (NU SE VACCINEAZA),VACCINAREA SE FACE SALMOVAC SI ALTELE

  16. nui salmoneloza, si eu am avut anul asta la fel la o pereche de americani…..puii au crescut si tot nu puteau umbla pana cand so rezolvat ei singuri si o murit…….dupa parerea mea nu au avut destule paie pt cuib. in acelasi timp am avut si la o alta pereche de americani oua, sau ouat in aceeasi zii, si leam schimbat cate un ou, la o pereche nu sa intamplat nimic deosebit iar la cealalta puii nu puteau umbla…DELOC!

  17. sunt multwe motive hrana necorespunzatoare ( grit nu cred ca a existat) deci lipsa de calciu

  18. ptr DELBARU
    la femelele care nu sunt intr-o forma fizica si de sanatate optime(lipsa vitamine ,minerale si un hormon) se mai intimpla dar nu este grav si se reface in citeva zile de repaus( DAR SEPARAT),este afectat un nerv care afecteaza mersul.
    pentru o informare corecta cititi ghidul cu bolile porumbeilor din subsolul pagini si alte materiale de specialitate nu dupa parerea unor atotstiutori neavizati ,care uneori te pun pe o pista falsa
    .

  19. salut, am avut aceeasi problema ca tine acum 3 ani, puii cresteau foarte bine dar dupa 2 saptamani ologeau majoritatea, dak am ramas cu 10 pui din aproape 60, eram disperat, i-am tratat cu prastop dar degeaba, nu mai asculta toate prostiile k lumea vorbeste din auzite, putina dreptate are geo75 la partea cu vitaminele dar nu si la cea cu cuiburile,
    trebuie sa le dai 5 zile farmavit aminocomplex (se gaseste in majoritatea farmaciilor veterinare in jur de 16 lei) si dupa aceste 5 zile inca 5-7 zile de enrofloxarom (e facut de romvac il gasesti in toate farmaciile veterinare costa 15 lei) in acest timp si inca o saptamana dupa tratament sa nu ai in crescatorie minerale, mai exact cele care contin sare dar mai bine le scoti pe toate k anuleaza efectul enrofloxaromului asa ca sa-i tratezi te costa foarte putin si sigur da rezultate. myhay_nfs@yahoo.com e adresa mea de e-mail dak mai ai intrebari! bafta

  20. Ganditi-va si la faptul ca nu toti porumbeii sunt parinti buni,nu toti sunt capabili sa transmita vitamine si minerale prin regurgitarea hranei.La fel ca mamele care nu au lapte si isi cresc copilul cu lapte praf.Din fericire pentru mame s-a inventat laptele praf.Pentru porumbei intrevine crescatorul care schimba perechea,sau daca vrea neaparat pui din perechea respectiva muta puii sau ouale la alta pereche adoptiva,ajuta parintii prin administrarea de calciu atat lor cat si puilor,si pune la dispozitie seminte mici (meiul de ex.are foarte mult calciu,aluneca usor si usureaza munca parintilor).Atentie si la consangvinizare,pentru cei care o practica,si aceasta metoda face ca puii sa se nasca cu probleme.Mai usor si cu porumbul care ingrasa porumbeii,i face obezi,un pui sanatos nu trebuie sa fie slab dar nici prea gras.

  21. ma doare capul din nou….nu am citit chiar toate comentariile dar …ma doare capu`! nu ii spune nimeni omului ca puii pot ologii de la prea multe leguminoase??? ca poate fi si o lipsa de calciu??? nu cred ca putem vorbi despre salmoneloza pentru ca puii cresc foarte bine pana la un moment dat…adica pana atunci cand trebuie sa mearga pe picioarele lor dar fiind prea grasi plus o usoara hipocalcemie duce la slabirea articulatiilor si la neputinta de a-si duce propria greutate. te sfatuiesc sa fi mai atent la ratia de leguminoase( mazare, mazariche, fasole) si sa ai la indemana calciu lactic ;). apropo…am avut anul trecut de la un prieten doi pui care ramasese fara mama si aratau cam prost, nu puteau merge chiar si sternul se deformase. i-am luat cam la 3 saptamani cred si le-am dat eu mancare, grit si calciu pe gat> au iesit la zbor si sunt niste porumbei frumosi, deci nu au avut salmoneloza!:)

  22. am avut si eu doua cazuri din astea la o singura pereche .Dupa sacrificarea puilor nu am gasit nici o boala ,doar la primul piciorul drept rupt din sold ,iar la al doilea spatele .Trage si tu ce concluzii vrei din topic dar daca vrei sa fii sigur studiaza problema cu un specialist(veterinar).

  23. Si eu am patit asa ceva,si inca de 2 ori si culmea ca doar la aceasi pereche..nu stiu ce e salmonela nu salmonela eu le-am rupt gatu imediat..doar o sa sufere toata viata daca au asemenea probleme.

    BAFTA

  24. dka pui mananca,sunt vioi 5 zile calciu lactic de la farmacia umana si isi revin.bafta

  25. La fel am patit si eu cu un pui.Pe la 3 saptamani am observat ca nu putea sa mearga si era destul de slab.Fiindu-mi mila sa-l omor l-am lasat in cuib verificand in fiecare zi starea lui.A trait, a inceput sa mearga(dupa vreo 2 saptamini dupa ce il intarcasem), a inceput sa si zboare dar foarte haotic.In timp ce restul puilor disparea in departare el zura in jurul casei si nu mai mult de 5-6 ture.A sfarsit luat de uliu pe la 3 luni.Te sfatuiesc sa nu-i opresti ca nu o sa faci nimic cu ei.

  26. am intampinat si eu problema asta anul asta si am constatat ca multi au patit-o cu puii se dezvoltau normal dar cand sa le dea penele ologeau de picioare si slabeau,concluzia lipsa calciului lasctic.

  27. Imi pare rau s-o spun, insa inca o data se dovedeste ca lipsa interesului crescatorilor fata de cunostiintele medicilor veterinari si experienta acestora, face ca pasarile sa fie cele care trag ponoasele. Daca au avut tot cele ce trebuie si nu au prezentat alte simptome de boala, atunci dl.Daniel @ com. 27, este cel mai aproape de adevar. Citez din ” Bolile porumbeilor ” dr. I.Severeanu si Filea Ivana –
    “SOIA -Desi foarte bogata in proteine ,nu se recomanda sa se dea in hrana porumbeilor, intrucat poate produce tulburari manifestate prin schiopaturi, OLOGEALA, etc…..
    MAZARICHEA – prin continutul sau actioneaza asupra sistemului nervos.Ea poate intra in ratie pana a 20% ,desi unii columbofili introduc in ratie pana la 60-70 sau chiar 80%, dar in acest caz cu borceag, deci in amestec cu grasime. Se va avea grija deosebita ca introducerea acesteia in ratie sa se faca treptat ,cantitatile majorandu-se saptamanal. Introdusa in ratie fara pregatirea tubului digestiv, mazarichea produce tulburari intestinale. Fecalele devin vascoase, cleioase, urat mirositoare. NU se recomanda in hrana porumbeilor tineri intrucat uneori produce congestii intestinale”
    Asa ca sfatul lui Ionel de la com. 28 este indreptatit. Sau lucreaza la reteta, nu este totul sa le arunci niste seminte si minerale sau vitamine si cu asta gata. Ei in libertate stiu ce sa manance si cat, le dicteaza corpul, noi insa doar banuim. Asta daca nu tinem cont de sfatul medicilor care se ocupa si de nutritia animalelor. Mingea este de acum la tine in teren. Numai bine !

  28. Asa este. Auzisem de crescatori care au crescut ratia de mazare inainte de a angaja voiajorii si a fost un esec total.

  29. Am avut si eu un pui care nu se ridica in picioare. Nu era bolnav.
    Problema a fost ca cuibul (farfuria) n-a fost captusit cu nimic. Nici cu crengute nici cu alt material.

    Problema cu ridicatul in picioare a aparut dupa ce i-am pus inelul. Cuibul neavand captuseala, inelul de pe picior rula si piciorul se ducea spre exterior atunci cand incerca sa se ridice in picioare; facea un fel de spagat. Cu timpul, puiul nici nu a mai incercat sa se ridice in picioare constatand ca oricum nu reuseste; Din cauza ca nu se ridica, musculatura picoarelor nu s-a dezvoltat proportional cu greutatea lui.

    Pana la urma l-am reabilitat punandu-l pe un covor unde cat de cat se agata cu ghearele si inelul nu mai rula si l-am pus sa faca gimnastica :-) Cu un picior pe o mana de-a mea si cu celalalt pe cealalta ridicam vre-o 2-3 cm cand o mana cand cealalta ca sa-l fac sa-si foloseasca picioarele sa se echilibreze. In cateva zile s-a reabilitat.

    Cazul explicat de mine e relativ cunoscut in literatura de specialitate: pui care fac “spagatul” :-)

    Sper sa fie si cazul puilor tai si sa nu fie bolnavi.

  30. Este salmoneloza, ataca articulatiile iar picioarele raman uscate. Straniu este ca am avut doi pui astfel si le-am dat cate o pastila de Columboviofort – intr-o saptamana s-au refacut picioarele. Se poate utiliza Oxitetraciclina praf, este 4 lei 0 punga de 100 gr si se pot trata aproximativ 100 de porumbei pe 7 zile, este un antibiotic cu spectru larg ce acopera si bolile respiratorii in afara micoplasmozei.
    pa

  31. @pentru cei interesati
    Salmoneloza – manifestari ale bolii
    a) forma intestinala – diaree apoasa sau mucoasa, urat mirositoare, de culoare galbuie sau verzuie, mai accentuata la pui. Penele din jurul cloacei ca si penele cozii sunt murdarite de fecale. Pasarile sunt bonlave, stau triste, cu penele zbarlite, n-au pofta de mancare dar manifesta o sete pronuntata, ochii sunt retractati. Indivizii slabesc repede si moartea survine in cateva ore la puii din cuib sau in 4-6 zile din cauza epuizarii prin dezhidratare.
    b) forma articulara – umflaturi calde, dureroase la nivelul unor articulatii(artrite), pareze la picioare sau aripi, degete, cot, etc. Pasarea schioapata sau nu se sprijina pe piciorul bonlav. Daca este afectataariculatia cotului, aripa atarna. Aceste artrite se pot transforma in artroze sau chiar paralizia membrului respectiv
    c) forma nervoasa – tulburari de echilibru, clatinaturi ale pasarii, tine gatul si capul pe spate sau lateral, uneori apare paralizia unor membre.
    d) forma mixta – cu simptomele formelor prezentate pana acum: diaree, imbonlaviri ale articulatiilor, tulburari nervoase oprirea pontei
    e) forma cronica – apare la adultii cu o rezistenta mare la boala: porumbeii nu au pofta de zbor sau sunt incapabili sa-si ia zborul, uneori schioapata sau pierd pene cu sange. Se constata tulburari de reproductie, masculii pot deveni sterili sau femelele fac oua cu aspect schimbat- de culoare gri-verzui, cu galbenus branzos, oua deformate sau cu coaja moale; uneori oualele cu aspect normal au embrionul mort sau moare la ecloziune.
    Diagnosticul – o diaree spumoasa sau vascoasa, bruna sau galben verzuie, fara cauze legate de alimentatie, umflaturi ale articulatiilor, mortalitate, mai ales la puii de cuib intre 7 si 12 zile, sau oua cu embrionul mort, precum si simptomele descrise mai sus. Pentru asigurarea diagnosticului de salmoneloza se fac examene bacteriologice de
    laborator(materii fecale, pasari bonlave vii sau cadavre proaspete de pasari). Din cele spuse de cel ce a cerut sfatul, nu reiese simptome ale bolii la nici un alt porumbel din crescatorie, ceea ce cred ca este aproape imposibil.
    ptr @36 – da, se da si fasole dar mai rar, este adevarat, in special cele cu boabe mici si se introduce in reteta de crestere, numai dupa stabilirea procentajului conform “calculatorului” nutritional ori conform retetei dr. Heinrich Mackrott, de 5 % din cantitate.

  32. Mai mult de atît…nici ca se putea explica,multumim dl Marian.La multi ani tuturor columbofililor!

  33. Aproape 100% e vorba despre salmoneloza.Comentariul nr 9 este foarte clar si concis.
    @Marian com 38-la manifestari ale bolii,pct c ai citat “uneori apare paralizia unor membre”.Mai tarziu ai afirmat “Din cele spuse de cel ce a cerut sfatul, nu reiese simptome ale bolii la nici un alt porumbel din crescatorie, ceea ce cred ca este aproape imposibil”.

    Faptul ca puii nu se pot ridica in picioare si probabil se sprijina in aripi indica paralizia membrelor inferioare.Exemplarele mature,avand imunitate mai ridicata,nu sunt afectate evident,nu prezinta simptome insa,cu siguranta,sunt purtatori ai microbului.
    Sfatul meu este sa sacrifici TOATE exemplarele care prezinta astfel de simptome(paralizii,schiopataturi,umflaturi articulare), sa tratezi individual pasarile ramase timp de 10 zile (Enrofloxarom pastile sau ,mai scump, SAlmonela-TAB) si sa arunci primul rand de oua al tuturor perechilor in primavara,pentru siguranta(am observat ca,uneori,dupa primul ouat din primavara,se izoleaza oarecum microbul si puii obtinuti din a doua ponta sunt in proportie mare sanatosi).

  34. dale columboviofort 5 zile si le trece …si eu am patzit asa ceva….nush de la ce e da le trece…

  35. “Aproape 100% e vorba despre salmoneloza” – eu unul nu am dat diagnostice de la distanta, ci am prezentat simptome ale bolii si o parere. Aceea ca inainte de ” Sfatul meu este sa sacrifici TOATE exemplarele care prezinta astfel de simptome(paralizii,schiopataturi,umflaturi articulare)” asa cum i l-ai dat, eu unul am spus “Pentru asigurarea diagnosticului de salmoneloza se fac examene bacteriologice de laborator(materii fecale, pasari bonlave vii sau cadavre proaspete de pasari).” Sunt totusi niste suflete, care ar trebui bagate in carantina inainte de aflarea diagnosticului de la specialisti si a hotara moartea lor !

  36. @ Dan_Tgv – Citez din lucrarea dr.I Severeanu si Filea Ivana “Bolile porumbeilor” : ” Sunt numeroase posibilitati de confuzie, intrucat exista multe afectiuni cu manifestari asemanatoare : viermi intestinali, tricomonoza, colibaciloza, ornitoza, aspergiloza, coccidioza, stafilocicia, streptocicia, intoxicatiile, guta, carentele minerale, etc…………..Laboratorul veterinar va preciza diagnosticul si in baza antibiogramei se va institui TRATAMENTUL adecvat. ”
    Insasi prezentarea simpomelor de catre solicitantul topicului sunt foarte laconice, ceea ce face imposibila un diagnostic corect chiar de catre specialisti. Din pacate afirmatia pe care o faci ” Aproape 100% e vorba despre salmoneloza “, nu-mi spune decat ca, ori nu ai compasiune deloc fata de aceste pasari, ori crestrerea lor n-o faci implicandu-te si sufleteste, asta numai in cazul in care esti medic veterinar.

  37. aceasta problema am avuto cu citeva rinduri de pui:de exemplu de la o pereche puteam un rind de pui sa fie fara probleme ,iar urmatorul cu probleme ….si tot asa…din aceeasi cusca am scos pui de la alte perechi toto timpul anului fara probleme….cuib linga cui cu perechile cu probleme …..parintii nu au nici un fel de simptoma sau probleme….sunt perfect sanatosi ,dirzi se calca cinta unii dupa altii,se infoaie,penajul e imaculat,robusti zdraveni…..totusi am intimpinat aceasta problema…..astept in continuare sfaturi…multumesc anticipat.

  38. @marian:ai dreptate cu faptul ca informatiile prezentate nu sunt suficiente,in sensul ca ar fi important de stiut daca pareza picioarelor puilor este temporara sau definitiva,daca apar si alte simptome,etc..
    Nu sunt veterinar.Am intalnit insa si eu situatia descrisa mai sus.Puii afectati se chinuiau ingrozitor,neputandu-si folosi picioarele,se sprijineau in aripi si se murdareau cu excremente,desi le puneam ziare sau cartoane,pe care le schimbam zilnic.Cand am intalnit problema eram la inceputurile cresterii porumbeilor si acordam mult timp unei pasari bolnave,in speranta vindecarii bolii.Ulterior am invatat ca a avea compasiune inseamna uneori a curma o suferinta incompatibila cu viata(puii erau gata de intarcat dar nu s-au mai ridicat niciodata in picioare).
    In plus,pragmatic vorbind,nu iti poti permite sa reintroduci pasari care s-au refacut aparent dupa o boala grava dar au ramas aproape sigur purtatoare de microb intr-o colonie careia ii ceri performanta.Este o bomba cu ceas,care se poate declansa oricand si poate face alte si alte victime.
    E trist dar adevarat faptul ca nu intotdeauna putem pune semnul”=” intre columbofil si iubitor de porumbei.Majoritatea columbofililor se tem atat de mult sa nu pericliteze sanatatea lotului,conditie de baza pentru a putea spera la performanta,incat “se tem” sa aiba mila, chiar daca multora li se strange sufletul atunci cand decid sa sacrifice un porumbel.Nu vreau sa fiu inteles gresit,nu promovez cruzimea fata de pasari/animale ci doar privesc lucrurile dintr-o perspectiva obiectiva,confirmata de observatiile de zi cu zi.
    Raman deci la parerea ca,indiferent de natura bolii,in momentul in care s-a ajuns in stadiul de pareza cel mai sigur este sa sacrificam pasarile in cauza si sa tratam restul efectivului.
    Toate cele bune!

  39. @ Dan – Respect punctul tau de vedere, chiar daca nu sunt de acord cu el. Niciodata nu am inteles de ce trebuie sa avem o masura pentru noi si alte masuri pentru unele dintre animalele noastre,in speta porumbeii, mai ales cand e vorba de cele dragi noua. Si la noi si la ei este vorba in esenta, de imunitatea individului in societatea respectiva. Si daca tot suntem cei mai inteligenti si constienti pe planeta asta, sa ne comportam in consecinta. Alte animale, cainii sau caii de valoare, dupa o boala mai serioasa, nu-l ucizi, ci-l tii in carantina pana la insanatosire completa, dupa care-i dai drumul in colectivitatea sa, nu-ti prea faci probleme ca se imbonlaveste din nou, el sau pe altii. Ca asa, nici noi oamenii nu ar mai trebuii sa ne intoarcem in colectivitate dupa o boala grava, ba din contra, toti ne bucuram de revenirea lui. Dar astea sunt consideratii personale, ce multora li se vor parea pure fabulatii sau speculatii filozofice, asa ca eu iti doresc multa sanatate tie si porumbeilor tai si un an nou incomparabil mai bun decat asta pe care-l lasam in urma. La multi ani tuturor !

  40. si eu am o porumbita care nu mai poate sa se mai ridice . cred ca are salmoneloza ca am tratato si cu calciu lactic 5 zile cate o jumatate de pastila iam dat si vitamina d3 dar nu sia revenit de 2 saptamani.de 5 zile o tratez de salmoneloza cu o,5ml de enrofloxacina dar nu stiu daca isi mai revine.

  41. Am avut si eu doi pui cu aceeasi problema.timp de trei saptamani cresteau pe zice ce trece si cand sa iasa din cuib ,nu puteau sa stea pe picioare.pana la urma au reusit sa mearga dar au ramas cu picioarele si ghearele strambe.
    Un columbofil cu experienta mi-a spus ca puii au luat salmonela de la parinti.

  42. am avut si eu un pui in aceasta iarna,iar in ziua cand a iesit din ou am inceput un tratament cu antibiotice,a crescut normal si sa impanat bine era sanatos dar nu putea sa se ridice in picioare.cred ca a fost afectat de antibiotice.mentionez ca acest pui era singurul pui din cotet.

  43. Dragi colegi acesti porumbei au nerve urgent de calciu lactic pui au osatura forte slaba din cauza neasimilari calciului care a fost administrat forte Putin in hrana adica trebuie hrana minerals cu scoica trebuie administrat surplus de calciu lactic atit la female cit si la pui sau 10/din hrana administrata. Veti fi forte multumit I effect 2,3se va canoas te

  44. buna!
    Acum o saptamana am gasit un pui de gugustiuc. Este destul de maricel….are pene. L-am dus la doctor, mi-a dat un praf cu antibiotic si am inceput tratamentul. El s-a inzdravenit asa, in sensul ca mananca, bea apa cu vitamine, dar nu isi foloseste picioarele. Se deplaseaza pe “coate”. Cum sa procedez?????

  45. Am si eu niste pui ologi si nu sti ce sa le da , un sfat mic de la un columbofil mar ajuta multumesc …

  46. salut.n-ui salmoneza,nu indopati porumbeii cu pastile,de vina sunt parintii sau unu dintre ei.am si io aceeasi problema chiar in acest moment si am stat si i am urmarit si intradevar porumbita se urca pur si simplu pe ei,ieri erau sanatosi si azi is ologi,la fel sa intimplat si cu seriile de pui anterioare si numai la pereche asta.cel mai bine se renunta la pereche eu asta am sa fac.bafta tuturor

  47. va rog sa ma ajutati in legatura cu un pui de gaina care nu poate sa umble,de mancat mananca si bea apa dar nu se poate ridica si umbla va rog sa ma ajutati.Multumesc!

  48. cunosc problema si stiu si cauza. boxa pt clocit e prea joasa

  49. Reimproaspatarea topicului de Alex a venit la fix, si eu am problema asta, dar culmea, la zburatori, nu la matca. Au exact acelasi regim de hranire si suplimentare. Din vreo 40 de pui, 2 nu se pot ridica in picioare:
    – unul mai deloc, “merge” in aripi
    – altul schioapata doar de un picior

    Nu sunt frati, iar fratii lor de cuib sunt perfect sanatosi si au luat-o inainte cu crescutul, cum e normal (pana de curand erau egali ca marime). Mamele puilor nu prea au vitalitate, ambele au fost bolnave candva, au mai stat triste, etc. Cred ca totul se leaga. Nu exclud salmoneloza pentru ca cu calciu lactic sunt la ziua 4 de administrare fara efect. Este clar o slabiciune a familiei asa ca probabil vor disparea impreuna cu mamele lor.

  50. porumbei au foarte foarte sigur salmonela …. nu contrazic ceilalti columbofili… dale ernofloxacinba chiar daca este foarte slaba si incearca sa nu ii mai bagi la zbor .. fale macar 5 zile .. si dupa asta sa nu fii convins ca ai scapat de ea .,,,,, salmonela treaieste in porumbel 1 an de zile …. orice porumbel se naste cu salmonela in el … iti las numarul meu daca vrei si te ajut cu ce poti… 0762 375 707

  51. salmonela apare din cauza umezeli si sa nu uitam cum a fsot vremea pana acum …

  52. Salut, am avut si eu aceiasi problema anul trecut, la o pereche de porumbei de la matca. Si leam dat cateva zile antibiotice (Enrofloxarom C si Aviaprotect TEN, nu amandoua odata, am facut prima data cu unu ,apoi cineva mia zis sa il mai schimb ca sa nu devina boala imuna la acel antibiotic).
    4/5 zile cate o jumate de pastila de Enrofloxarom C/Aviaprotect TEN (va alegeti voi cu care incepeti) apoi faceti o pauza de 1 saptamana, dupa care iar le dati 4/5 zile.
    Apoi dupa ce ati terminat cu antibioticele, fac o pauza de 1 saptamana si apoi incepeti o cura de Complec Polivitaminic Buvabil (acesta il folositi pentru refacerea florei intestinale).
    Eu cu asa ceva iam scapat pe ai mei, sper sa reusiti si voi, va urez mult noroc.

  53. din ce am citit eu pana aici ar fi en motive dar puii au cuibar de plastic sau ipsos conteaza mult si paiele eu folosesc lucerna uscata la 20 cm taiata si e perfecta pt porumbi sa-si faca cuibu
    .Parera mea mergi la un pecialist cu puiul sau puii si vezi ce zice ca asa dand cu parerea fiecare nu merge

  54. enrofloxacina nu este slaba deloc, chiar daca unii spun ca este ca sa cumparam produse mai scumpe , daca era salmonela eu zic ca puii mureau in ou sau la 2-3 zile dupa ce se nasteau si era jale in cotet oricum, mai da o sansa femelelor cu inca o serie de pui.
    off topic: care ati mai fost in ultima vreme la o farmacie veterinara sa cumparati ceva antibiotic , ceva surprize?

  55. in 2009 am avut problema aceasta la porumbeii mei ,mai exact la puii lor, in anul acela am sacrificat in jur de 7-8 pui , pui care se dezvoltau f bine iar atunci cand erau gata sa sara din cuib ologeau..i-am indopat de calciu si de vitamine dar degeaba…am fost la un domn dr veterinar, care este si un mare columbofil , si a dat verdictul , nu a fost vorba de salmonela asa cum am crezut eu, ci de colibaciloza..dupa tratamentul prescris de el toti puii scosi au fost ok

  56. Stai linistit,sunt caderi de calciu,am avut si eu o problema cu vreo 3 pui la cateva zile de la intarcare.trei zile calciu lactic pe cioc,si inca trei zile AD3E in apa.Isi vor reveni.De obicei se intampla daca parinti au fost vaccinati in perioda apropiata depunerii pontei.
    Succes

  57. Astepta un pic Andrei,cam in 5-6 zile isi revin de la calciu lactic.Pune si AD3E in apa.Aceeasi problema a fost si la mine.Fratii lor de cuib nu aveau nimic.Si nu sunt parintii de vina,eu am avut la puii dintr.o pereche care de 5 ani imi dau puii cei mai sanatosi si mai dezvoltati din cotet.

  58. PT ANDREI, DACA VREI NU POSTA MESAJUL MEU: NU DA MAMELE, NU AU VINA ELE, POATE NU ESTE PERECHEA REUSITA, SPUN ASTA PENTRU CA AM AVUT 2 PUI CARE MI-AU OLOGIT IN CUIB, CHIAR ANUL TRECUT, LA O FEMELA BUNA, CARE MI-A DAT UN MASCUL BUN-LOC 12 FOND YEARLINGI UCPR SI MI-A MAI REPRODUS O FEMELA CU 7 PCT IN 2 ETAPE DE FOND PE RUTA POLONIA DAR CARE S-A PIERDUT LA CHZEREMCHA-880KM-CATASTROFA. TU DECIZI…

  59. Pai nu le dau, dar sunt aproape sigur ca se vor pierde. Una din ele mi-a dat si anul trecut numai bolnaviciuni (cu alta pereche). Oricum probabil depinde de la caz la caz.

    @Fane: chiar sunt curios cu calciul, dar la cum arata dupa 3 zile (evolutie 0) m-as mira…

  60. un sfat , da-le calciu lactic de la farmacia umana , un sfert de pastila timp de 3-5 zile . poti repeta tratamentul dupa 2-3 zile cu inca o cura de 3-5 zile. ai sa vezi o imbunatatire vizibila la puii carora nu li s-au dezvoltat penajul intotalitate , avand carente de penaj in jurul ciocului, dupa o cura cu calciu lactic ai sa observi cum incep sa le apara pene noi.
    cat priveste ologitul o prima cauza ar putea fi greutatea exagerat de mare ducand la ologire sau mazare in exces.
    lista poate continua, cu: lipsa razelor solare care duc la carente mari de calciu, lipsa mineralelor [ atentie : gritul nu inseamna minerale – orice le-ai oferii in voliera in aceasta perioada a anului tot vor sarii pe prima gramada de pamant, nisip, iarba, tencuiala….. pentru a-si suplimenta mineralele din corp]……

  61. aceasi problema am avuto si eu anul trecut,initiala am crezut ca si tine ca e lipsa de vitamine,apoi m-am gandit la salmonela i-am tratat de salmonela cu cele mai agresive antibiotice si fara rezultat…..am dus la analize si a fost paramixo….ei bine multi o sa zica paramixo nu se manifesta asa….exista in ultima vreme o forma de paramixoviroza cu o tulpina virulenta mai slaba incat nu da convulsi prin rotatia capului,doar tulburarile acestea de echilibru cu dezhidratare.SUNT MEDIC DE PROFESIE SI CUNOSC BINE DIAGNISTICELE DIFERENTIALE ALE BOLILOR.iti spun sigur ca e paramxio desi e ciudat de crezut…..oricum in tabloul clinic a parmixovirozei apare tulburarea de echilibru…

  62. @fane: ala e puiul dupa ce s-a vindecat? Ca ai mei nu numai ca nu merg, dar stau jos. Azi am descoperit un al 3-lea in alt cuib, un pui care imi placea mult, imi vine sa o iau razna. Pana acum toti sunt de la zburatori, la matca e ok. Zburatorii umbla mult prin gradina, mai mananca pe langa cotet unde mai umbla sobolanii sau soareci de camp noaptea, sau mananca pamant de cartite. Ma gandesc ca au luat vreun microb de la ele. Dar totusi fratii de cuib ai celor 3 afectati sunt Ok. Nu as vrea sa sar cu antibiotice pe toti acum si nici nu am cum sa fac analize (nu am laborator in localitate). In plus vad ca la multi antibioticele nu au functionat.

    @Horatiu: paramixo la varsta asa frageda? Asta chiar nu am mai intalnit. Stiam ca puiul primeste anticorpi de la parinti pana la intarcare si abia apoi sunt vulnerabili. Dar e o idee de luat in seama. Dar nici nu stiu ce naiba poate fi facut, ca doar nu vaccinam puii neacoperiti de pene?! Poate sa las mama natura sa isi faca treaba… dar daca o sa imi ologeasca tot lotul o iau razna.

    Azi primii 2 sunt la pastila 4 de calciu lactic. Imbunatatiri: zero.

  63. Desi n-am experienta necesara, cred ca poate fi si Pseudomonoza. Se poate localiza şi în sistemul nervos central producând manifestări neurologice (torticolis, ataxii, paralizii). E greu de facut diferenta!

  64. Tulburarea de echilibru e una, torticolisul si imposibilitatea de a folosi membrele au alte cauze. Sunt afectate segmente diferite. Diagnosticul diferential e cel mai concludent.

  65. La Sota introduce imunitatea in 24-48 de ore, e oculo-nazal “vaccinul”, deci un pseudovacin, eu chiar ma gandesc sa fac La Sota si sa fac vaccinul inactivat abia cand depun perechile ouale, pana cand ies puii, parintii au imunitate creata deja, si la clocire nu sunt epuizate in niciun fel porumbeii asa ca desi am avut paramixo inca nu am efectuat vaccinul la maturi, puii sper sa nu fie afectati, dezvoltarea e buna, sper sa reusesc sa-i vaccinez imediat dupa intarcare. Acum nu stiu daca poti face La Sota la puii neintarcati, habar nu am, insa daca parintii sunt imuni, normal si puii ar trebui sa fie imuni, teoretic.

  66. Nu are nici-o boala ,si eu am patit la fel ,parintii,mai sigur femela a suferit de hipocalcemie , se rezolva cu calciul lactic 1 comprimat pe zi si la pui si la parintii.sau o varianta mai buna si m,ai ieftina de la farm veterinara ceri calciu cu d3 lichid 6 lei 100 de mililitri si le pui la toti in apa. La cei mai afectati le dai cu seringa direct pe gat 1 mililitru nediluat cu apa. Dupa cateva zile o iau la fuga prin cotet 100 la 100.

  67. ps. nu trata aiurea de salmonela ca mai rau le faci. bafta.

  68. cred ca este salmonela,a inceput sa dea si in articulatiile de la aripi..tine aripa cazuta..

  69. Tine aripa cazuta ca sa se sprijine ,pentru ca nu pot merge. Dale cum ti-am zis si o sa vezi ca am dreptate.

  70. @catalet: am intrebat la farmacie veterinara in doua locuri de Calciu + D3 lichid si au zis ca nu exista asa ceva, poate AD3E, si calciu separat. Acum poate ca nu stiu ele, si o fi in alta parte…

    Calciu lactic simplu fara D3 am dat deja 4 zile fara efect. Acum am luat alte capsule, Calciu + D3 + Zn. Daca nu merge (dupa cum pare) mai incerc un lincospectin si daca nu, sacrificare.

    @BV: cum sa tratezi tot efectivul?! Cand o persoana are o boala se trateaza tot blocul?

  71. Se numeste bio vita cd phos este calciu+fosfor+d3 cere asa la farmacie, scrie pe ceva si aratale la farmacisti ca unii habar nu au ce le ceri. 0724252645 nr. meu daca vrei sa vb. Specifica ca este lichid in flacon de 100 ml.

  72. nu tine aripa cazuta pentru ca nu poate merge…;unii nu au probleme la picioare,dar au la aripi..(pareza doar la o aripa).si viceversa…

  73. se poate si cum zici tu,cu femelele sa fi suferit de hipocalcemie,dar sunt 8 femele…din toate au iesit asa..sunt 2 pui mai bunisori..siau revenit putin,dar se vad pe ei ca nu sunt sanatosi 100%..au penajul mai urat…

  74. problema este zic eu..de unde am cumparat porumbeii respectiul crescator vaccina impotriva la salmo,eu nu am mai continuat vaccinul,in fiecare an(nu am continuat deloc),doar paramixo(strictul necesar deparazitare,tricho…etc,le am facut)gandesc ca au avut salmo in corp,iar daca nu am facut vaccin,a recidivat…

  75. cum arata gainatzul puilor ?

    tie puii ti se par bolnavi la prima vedere ? isi ingrijesc penele ? sunt bine dispusi sau sunt “amarati” ?
    se antreneaza dand din aripi ? se intind ?
    sunt murdari la fund de gainatz ?

    parerea mea e ca daca puii sunt in vioi, arata bine, si cer activ de mancare atunci sunt sanatosi.

    au inele puii ?
    ce fel de cuiburi folosesti ?

    vezi si vechiul meu mesaj nr. 35

  76. Raspund pentru cazul meu, Alex va va spune de ai lui.

    Am 3 cazuri:
    – cel mai rau nu se ridica deloc de multa vreme, a ramas deja mai mic desi cere mancare, se impinge in aripi sa se ridice si ca urmare e si murdar de gainat la spate.
    – altul schioapata doar de un picior, se pigule relaxat, parca e normal (eu ma gandesc la salmonela pentru ca daca era lipsa de calciu nu era doar un picior afectat nu?)
    – al 3-lea care era ok pana ieri, azi am vazut ca nu se mai ridica, e cel mai mare, cere mancare, apoi se pigule relaxat, pare total ok, nu e trist, etc, asta ma mira.

    Fratii de cuib ai celor 3 sunt toti ok (deocamdata). Specific ca nu au fost mai mici la inceput, ca sa pot da vina pe ramasul in urma la mancare, etc.

    Puii sunt inelati. Nu e o problema mecanica, cuiburile fiind bine captusite, si avand frati de cuib, deci nu e vorba de “spagat” sau alte deformari. Parca picioarele nu ii mai asculta.

  77. Daca aveau salmoneloza unii nu puteau ecloza iar altii nu ajungeau la varsta de a merge in picioare.Dupa cum spuneti problema cred ca este foarte veche,adica porumbeii maturii sunt prea uzati si transmit puilor toate deficientele care le au ei. PAREREA MEA ESTE CA trb bagati maturii intrun proces de refacere totala ,hepatica , de calciu ,vitamine , aminoacizi , electrolitii. dupa care incercat iar sa reproduca. Care nu isi revine clar trb. eliminati. multa bafta.

  78. Exact asta ma contrariaza si pe mine cu ipotetica salmonela, ca au fost procent de 100% eclozari din peste 50 de oua, niciunul negru sau cu pui mort de mic, etc.

  79. Daca nu au diaree ( verde-prazuliu ) nu este vorba de salmonela, in timp se vor turti si oualele;
    Cred ca aveti matca privata de libertate ( cu siguranta ), datile carbonat de calciu pe mancare cat si carbonat de calciu (granulat ) intr-o tavita ;
    Au lipsa de calciu 100%;
    Sa nu le lipseasca calciul granulat ;
    Atentie ca in astfel de situatii sunt probleme si la concursuri peste 300 km ;
    Incercati sa nu mai tineti porumbeii captivi (matca) , asa veti putea avea si rezultate la concursuri si porumbeii mai sanatosi ;

    Succes!

  80. @NICU: nu au diaree, chiar ma intriga pentru ca m-am uitat atent la un pui care nu se mai ridica si face gainat perfect, tare, compact. La mine problema e la zburatori, nu la matca, asta e culmea. Cred ca zburatorii au cules ceva bacterie de pe jos pe unde mai umbla soareci si aia e. Dar salmonela ar fi dat si diaree sau alte simptome, pui tristi, etc. Ori ei cer de mancare, sunt vioi, se pigulesc linistiti ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

    @paul: salmonela sau paramixo nu ar fi dat si alte simptome nervoase? sau macar o diaree, un pui trist, etc. Ei arata perfect normal, gainateaza tare, nu invart capul sau alte semne, etc.

  81. porumbei.ro aceeasi cunostinta am stiut;o si eu ca puii sunt impuni la paramixo primele saptamani din viata…insa e o patologie noua am impresia si tot mai des intanita..nu te ingrijora batranii daca au fost vaccinati sunt protejati…referitor la pui lasa-i pana au cotoare,care mai traiesc si care nu au sechele puternice,apoi da-le vaccin de paramixo in cateva ore se refac si isi capata echilibru…nu mi-a venit sa cred..apare intrebarea daca o sa mai poti face performanta cu ei?asta habar nu am…suntem deabea la antrenamente o sa-ti zic peste 2 luni daca se mai poate face perfomanta cu ei!

  82. Salut , aceasta problema am avut o si eu anul trecut, anul acesta cred ca am rezolvat o cu 1/2 pastila enteroguard [dupa inelare] timp de 3 zile dupa care 3 zile 1/2 pastila calciu lactic, rezultat un pui sanatos si frumos. Sper sa va ajute!

  83. dupa o analiza a excrementelor se poate spune daca e sau nu salmoneloza. probabil daca ai rabdare cateva saptamani simptomele bolii se vor accentua si eventual vor muri si o parte din pui.

    la chevita.com scrie ca daca se constata salmoneloza atunci trebuie tratat tot efectivul.

    P.S. Nu sunt veterinar.

  84. Ia un pui de la perechea cu pb si bagal la alta pereche sa vezi ca nu pui sunt pb ci pariinti si forma cuibului,am o pereche care am scos un singur pui din ei mutindul la alta pereche restu desi eclozati ba ii gaseam pisati si morti ba aveau degetele strimbe sau picioarele sucite.

  85. @horatiu: referitor la cotoare, ai mei sunt deja imbracati, gata de intarcat, au iesit din cuib. Vaccinez puii la intarcare. Nu stiu la ce te referi cand spui tulburari de echilibru. Una e sa se clatine stand in picioare, alta e sa stea jos, sa nu aiba forta in picioare, se ajuta cu aripile sa se deplaseze cum e la mine. Ai tai cum se manifestau? Si o revenire atat de rapida dupa vaccin? Cum s-ar explica?

    @matewdan: interesant, cate cazuri sunt! probabil enteroguardul a fost rezolvarea.

    Ma chinuie incertitudinea asta, paramixo, salmonela, calciu, etc, cred ca am sa incerc sa trimit unul la analize la Bucuresti daca or primi prin curier…

  86. eu am avut acum un an asa ceva cum spui si i-am tratat cu FMT 10 zile

  87. Floarea soarelui, cam 5% din ratie. Iar mazare 15-25% uneori, alteori mai putin.

  88. asa patesc si eu de 2-3 ani, cu puii din prima serie (de la matca)

  89. doar ce am facut 20 mai ieri alaltaieri..dar sunt destul de matur sa vad ca unii oameni vor sa faca competitie numai dupa prospect.
    fratilor sunt chef si uneri reteta da gres chiar daca data trecuta a iesit bine.
    asa ca ce paie taiate la 20 si nu stiu cati milimetri…lasa porumbelul sa il faca cu ce vrea….ce cat la suta nu stiu ce boabe..cine a inventat toate prostiile astea???unii dintre noi chiar au porumbei la cap la propriu.
    cea mai tare competitie iese cand porumbelul traieste natural…iar cu boala la pui poate este doar un pas in selectia naturala..din cate imi aduc aminte toti vorbiti despre asta….
    mie mi sa intamplat la fel dar sa nu plangem dupa rebuturi.intotdeauna va mai veni un autobus chiar daca l-ai scapat pe primul.vei ajunge mai tarziu la munca dar ai sa faci treaba de calitate.asa ca (de cand nu ai mai dezinfectat voliera,si nu cu prostii din comert.ceva natural din batrani intotdeauna are efect)fa-le un mic tratament(consulta veterinarul),fresh air,si lasati-i liberiii,si sa speram ca se rezolva…….problemele se rezolva singure sau cu putin ajutor.voi credeti ca janssen i se rupea sufletul de o generatie de pui…nu!! ca altfel nu mai ajungea campion.

  90. intrebare:

    paralizia picioarelor nu cumva este din cauza ca sistemul nervos e deja afectat ?

  91. Ati gasit bio-vita cd phos ,producator biotur. cautati pe net si cititi prospectul. O sa vedeti diferenta , eu anul asta le-am administrat preventiv si puii sunt ok. Este si f ieftin circa 6 lei 100 ml. Merita incercat.

  92. @ porumbei ro

    Daca am inteles bine batranii sunt sanatosi,unii
    pui normali,unii fara putere in picioare, fecalii
    normale, da?
    Porumbeii cand sunt bolnavi au de obicei mai
    multe boli deodata, una deschide poarta la celelalte.
    Eu cred ca e ceva micotic(germ.Soor, engl.Trush)
    Un inceput de trico la unii pui a permis stabilirea
    candidei pe mucoasa.Totul pare normal dar mucoasele
    aparatului digestiv nu sunt in stare sa receptioneze
    hrana cum trebuie.Un pui trebuie sacrificat si vazut
    cum arata mucoasele si puiul disecat dus la veterinar.
    De obicei se vede un strat subtire albicios(ca o ceata)
    pe mucoasa esofagului, restul vede specialistul la
    microscop. Tratament antimicotic si trebuie sa cauti
    sursa.

  93. @catalet: nu am gasit biovita local, sa vad daca gasesc pe net sa comand.

    @felix: mamele a 2 dintre puii cu probleme stau mai cocosate, se vede ca nu sunt in cea mai buna forma, uneori stau tacute in boxa langa pui in timp ce restul de femele cu pui de aceeasi varsta umbla pe afara, zboara etc. Se vede ca au o slabiciune care s-a mostenit si la pui si cred ca le elimin cu pui cu tot daca puii nu isi revin in urma incercarilor cu calciu+D3 sau antibiotic. Micoze ar trebui sa apara mai ales dupa tratament cu antibiotic, ori ai mei nu au primit asa ceva deloc. Dar nu e exclus, sper sa reusesc sa trimit unul la analize. Nu am tratat nici tricomonoza tocmai pentru a selecta mai dur pentru inceput, acasa am pretentia sa imi stea sanatosi fara tratamente. La etape se mai schimba discutia.

    Puii care nu stau in picioare continua sa ceara mancare, sa gainateze tare si frumos, sa se pigule relaxati, etc.

  94. % Boala !
    Ce anume este se poate afla doar in laborator.Avem multe semne prezentate ale diferitor boli (trico,paramixo,etc.) dar mai sunt multe altele care nu sunt foarte concludente cum ar fi aceste paralizii,ologiri,deformari,etc.Desigur ca pot avea cauze diverse de la carente de minerale pana la “n” boli manifestate cu aceste efecte.Cea mai rapida metoda de rezolvare a problemei este indiferenta ! Elimini sau astepti “eliminarea” naturala,o recomand pe prima deoarece a doua varianta este mai chinuitoare si pentru tine si pentru pasari.Din pacate iubirea pentru aceste pasari lasa loc unor slabiciuni in lantul porumbeilor si nu fac decat sa degradeze specia,si sentimentele crescatorului care va fi afectat emotional cand va hranii acesti pui handicapati.Bucurie nu trebuie sa fie cand te uiti ca hranesti 10 pui cu probleme gandindu-te ca ii ajuti si ii tii in viata ci atunci cand hranesti 10 pui sanatosi.
    Am si eu aceasta problema cu cativa dintre pui si ma gandesc ca au fost afectati de ceva maturii pe vremea cand era multa umezeala (aici o luna de ploaie).Nu ma plang cand ma gandesc ca a avea porumbei sanatosi prin selectie bazata pe rezistenta sistemului imunitar presupune pierderea exemplarelor slabe.

    Asa cum am spus,cel mai ok ar fi un rezultat de laborator.Dupa “ureche” daca aplici “N” tratamente termini la primavara si poate tot nu o scoti la capat.

  95. cand am adus vorba de tulburari de echilbru tot la aceeasi lipsa de putere a puilor de a sta in picioare m-am referit.la fel si la mine se sprijineau in aripi,nu aveau control asupra mebrelor stand cu ele “cracanate” iar ghiarele zici ca erau uscate…in prima faza le-am dat cutii de calciu apoi ti-am zis am crezut sigur ca-i salmonela si am inceput seria de antibitocie pt asa ceva….nimic nici un rezultat.eram disperat.aveam ca si tine de la pui de intarcat pana la pui mai mici care mergeau doar in aripi…daca venea cineva sa-mi zica ca e paramixo il faceam incult,pana intr-o zi cand am remarcat la un pui de intarcat ca a orbit,atunci mi s-a aprins un beculet….simptom de paramixo.am luat paramixovacol care teoretic doar in 21 de zile isi face efectul desi la subiectii cu boala deja dezvoltata trebuia vaccin activ lasota de ex…repet eu am dat paramixovacol.pe bune in 24 de ore deja am vazut cum puii pt prima data s-au ridicat in picioare desi aveau tulburari mari de echilbru si doar intr-o sapt au inceput sa mearga mai bine…

  96. apoi am trimis si la laborator si mi-a iesit microbul pozitiv. ce te rog eu foarte mult,cumpara-ti un vaccin de paramixo eu sunt sigur ca-i aeasta probelma la mijloc.daca o sa ai rezultate pozitive in urma vaccinului atunci elucidam acest caz si gasim raspuns la multi crescatori in aceasta situatie…eu sunt un simplu comentator tu ai putere mare de manipulare fiind organizatorul aestu site eu degeaba recomand ceva ca nu ma asculta nimeni.tu daca o sa-i vaccinezi contraparamixo si o sa ai rezultate bune atunci toata lumea te asculta cand le recomanzi ce eu ti-am recomandat…poate nu e asta desi ti-am zis eu asa cred….chiar vreau sa ma tii la curent cum rezolvi cazul…

  97. vorbim mult si nu rezolvam nimic boala se numeste REOVIROZA si nu scapi decat prin vaccinari repetate cu REO-INACT produs de INTERVET daca ai avicola in zona dr veterinar de acolo te poate ajuta sa procuri vaccinul nu mai pierde vremea deparaziteaza maturii separa-i 2 sapt dupa vaccinare iar puii vaccineaza-i la 14-20 zile de la nastere depinde de tine daca vrei sa ii tratezi grabeste-te si o sa-mi multumesti antibioticele nu au decat efect temporar

  98. Salut.
    Aceiasi problema o am si eu. Puii sunt vioi, cer mancare, arata ft bine, numai ca nu se pot ridica din cuib. Si ca sa fie treaba completa, le am dat mancarea de seara, totul era ok, porumbeii de la matca aratau normal iar dupa vreo ora dupa masa am fost sa i vad si am constatat cu stupoare ca 2 femele tinere nu puteau sa zboare, pur si simplu nu puteau da din aripi, se intindeau pe jos. Aceleasi simptoame ca si pui. Semne de salmoneloza! Nu inteleg de ce, de unde, sunt ft bine tratati, locul unde ii tin este perfect, nu au contact cu alte pasari, rozatoare etc. Culmea este ca puii lor sunt bine iar puii altor perechi care nu au nimic puii le sunt bolnavi. Toti puii bolnavi i am eliminat, iar la restul porumbeilor am inceput tratamentul de salmoneloza.
    Este bine sau nu, este SALMONELOZA sau nu?

    Va rog , am nevoie de un sfat!
    Multumesc

  99. @horatiu: suna bine ce spui, oricum urmeaza sa vaccinez tot lotul de pui cu Paramixovacol dupa intarcare, mai sunt cateva zile. Am sa va tin la curent cu rezultatul. E putin probabil ca vaccinarea sa actioneze direct pe boala instalata (nu vad cum, fiind un sistem de preventie) dar ma gandesc ca a zgandarit imunitatea cumva.

    @tudose: multumesc pentru sfat. probabil ca o sa incerc si varianta asta in viitor daca se inrautateste treaba. Momentan as merge pe ideea lui Vlaicu, cu selectarea unor pasari mai puternice imunitar. Spun asta nu pentru ca as fi ignorant, dar deja nu mi se mai pare columbofilia un hobby pentru relaxare daca stam sa facem toate vaccinurile care sunt acum recomandate, pentru ca ar fi asa:
    – paramixo
    – salmonela
    – variola
    – adenoviroza
    – reoviroza de care spui
    – si mi se pare ca a aparut unul si pentru boli respiratorii (?!?)
    Asta trecand peste alte “n” tratamente care se fac. As lua-o razna, mai bine ma las de porumbei.

  100. puii nu par sanatosi..au penajul urat,mat,nu se antreneaza dand din apipi,doar stau la locul lor si cer mancare…am mutat o pereche de oua la zburatori(de la matca),sa vad daca cum iasa…

  101. MICROORGANISME CARE POT FI PREZENTE
    IN OUL DE PORUMBEL

    In oul de porumbel (inclusiv si la alte specii de pasari) pot fi gasite diverse microorganisme consecutive infectiilor din cursul formarii oualor, infectiilor oviductului sau / si contaminarii cojii oului, inainte si / sau dupa ouat cu materii fecale infectate, in special.
    Infectiile datorate materiilor fecale, penetreaza coaja oului in cursul pasajului oului prin cloaca sau dupa ce oul a fost depus in cuib.
    Se pot gasi in ou: virusuri, bacterii, micoplasme, chlamidia si fungi, care pot conduce la moarte embrionara sau la moartea prematura a puilor.

    VIRUSURI BOALA
    Adenoviridae Adenoviroza grup I
    Orthomixoviridae Influenta aviara
    Circoviridae Circoviroza
    Oncovirinae Leucoza (boala tumorala)

    BACTERII BOALA
    Salmonella spp Salmoneloza (diverse tipuri)
    Escherichia coli Colibaciloza (numeroase tulpini)
    Staphylococcus spp Stafilococie (diverse specii de stafilococ)
    Streptococcus spp Streptococie diverse specii de streptococ)
    Ornithobacterium rhinotracheale Diverse tulpini de ORT
    Mycobacterium avium Tuberculoza (foarte rar)
    Pseudomonas aeruginosa Pseudomonoza (coloreaza in verde-albastru embrionii)
    Enterobacter spp Mai rar
    Klebsiella spp Mai rar

    MYCOPLASMA BOALA
    M. columbinazale Micoplasmoze
    M columborale Micoplasmoze
    M. columbinum Micoplasmoze

    CHLAMYDIA BOALA
    C. psittaci Chlamidioza (ornitoza)

    FUNGI BOALA
    Aspergillus fumigatus Aspergiloza
    Penicillium spp

    Controlul acestor microorganisme se poate realiza prin dezinfectii profilactice ale volierelor (cu DECONTAMINOL, CATIOROM, PURSEPT. ECOCID sau XL HERBS DEZINTECTANT din plante etc) si prin evaluarea starii de sanatate a parintilor prin examen de laborator, inainte de sezonul de ouat.
    In cazul infectiilor bacteriene patogene decelate dupa examene de laborator se vor administra antibiotice cu spectru larg si efect sistemic, inclusiv micoplasmocid conform antibiogramei (spre exemplu FOSBAC+T sau in cazul micoplasmelor rezistente la TYLOSIN, TIAMULIN, se administreaza TYLVALOSIN), care se pot regasi la nivelul ovarului, respectiv oului in concentratii terapeutice.
    Pentru controlul bolilor produse de virusuri se poate administra antiviralul din plante ANTI-AI (1-2 ml / litru de apa, dimineata si seara, 5 zile), urmat de imunostimulatorul natural KING HERBS (1-2 ml / litru de apa / zi, 3-4 zile).
    In concluzie: la debutul si in timpul sezonului de ouat, porumbeii reproducatori trebuie sa fie in cea mai buna stare de sanatate pentru ca progenii lor sa se dezvolte armonios si sa fie apti de performanta.
    In cazul aparitiei unor afectiuni patologice la puii tineri pana la efectuarea unor analize de laborator, puii pot fi tratati individual cu FOSBAC de la varsta frageda (sau vor fi tratati parintii cu doze marite de FOSBAC).
    Incepand cu varsta de 10-15 zile, se poate administra individual ENTEROGUARD (1/4 – 1/2 comprimate / zi, 2-3 zile (iar daca au diaree si cu ENTEROTRAT (antidiareic natural, 0,2 – 0,3 ml / zi, 2 – 3 zile) asociat cu polivitamine + AMINOACIZI lichide (FARMAVIT AMINOCOMLEX 1-2-3 picaturi / zi) sau 1 cp BIOVIT si obligatoriu TRICAL-D 3( 1/3 cp/zi;contine 3 forme de calciu,fosfor si vit.D 3)si KING HERBS.
    Puii vor fi hidratati oral sau pe cale subcutanata cu lichide electrolitice (spre exemplu PERFUZOL preparat steril administrat oral / injectabil subcutanat, care contine vitamine, glucoza, electroliti sau chiar banalul SER FIZIOLOGIC, 1-3 zile, dupa caz).

  102. administrati 5 zile 1tableta de kk rohnfreid la pui care au probleme s-ar putea sa fie lipsa de vita mine saruri oligoelemente

  103. La modul general vorbind e foarte posibil sa fie o problema a netratarii porumbeilor inainte de imperechere fapt ce duce la transmiterea microorganismelor in oul de porumbel,lipsa curateniei si dezinfectiei cuibarelor inainte de imperechere si la care mai contribuie la un moment dat ,la o anumita varsta a puilor si alimentatia bogata in grau,mazare,floare.In concluzie dl.dr.Tudoran are dreptate in tot ceea ce spune.

  104. L-am citit. Era bine sa fie asa dar nu pare sa-i ajute nici calciu + vitamina D.

  105. compartimentul de porumbei e nou ? lemnul e impregnat cu solutie pe baza de solventi (toxic) ?

  106. chipurile si lemnul anumitor copaci e toxic pentru pasari.

    in cartea “Encyclopedia of Pigeon Breeds” a lui Wendell Levi scrie ca “e ceva in lemnul nou care le dauneaza porumbeilor”. el recomanda ca lemnul nou din porumbarie sa fie murdarit cu excremente uscate si praf din vechiul porumbar.
    chestia asta mi se pare insuficient cercetata si documentata.

    cert e ca praful de lemn dauneaza categoric porumbeilor.

  107. Andrei, matca e libera? Macar cat sa culeaga ce le trebuie de pe afara, 10-15 minute macar… Este posibil sa nu-i hraneasca suficient (cantitativ), sau ceea ce regurgiteaza parintii (sau unul din parinti) sa nu fie ok… Poate ajuta la seria viitoare de pui daca scoti de la reproductie cele doua porumbite cu probleme.

    Ce este diferit fata de lotul de zbor?

  108. @funlw65: Tocmai, ca la matca nu sunt pui cu probleme, ci la zburatori. Matca nu e libera. Zburatorii au libertate aproape totala, dar nu pleaca la camp, stau doar in curte. Au mancat lalele si pamant de musuroi de cartite sau de soricei de camp, eu chestiile astea le suspectez. Au la discretie grit cu scoica si vitamineral, nu prea suspectez calciul pentru ca in alti ani nu a fost problema asta, iar la matca nu e, cu exact acelasi regim, cu exceptia libertatii.

    @paul: nu e crescatorie noua, e de anul trecut si atunci s-au crescut in ea multe serii de pui fara probleme.

    Mai ramane varianta cu insanatosirea dupa vaccinare (desi nu vad cum) si daca nu si nu, ii sacrific.

  109. Daca la unul din pui ii umple gusa mai mult cu apa si agregate fara nutrienti si asta sa se intample de cateva ori, acesta incepe sa ramana in urma si nu se mai dezvolta normal. Posibil sa fie semn ca porumbita este epuizata?

  110. Cand am pierdut o porumbita care avea pui, a ramas porumbelul sa-i hraneasca, insa celui mai mic a inceput sa-i dea mai putin. Erau deja prea mult pentru el. Rezultatul a fost ca puiul si-a pierdut forta in picioare si parca i-au iesit din solduri sau corpul s-a lasat mult in jos. Deja se impingea degeaba in ele. Fratele mai mare a continuat sa fie hranit pana s-a facut mai mare si puteam sa-l hranesc eu. Pe cel mic l-am inlaturat. Cred ca i-a lipsit o hrana bogata in “lapte” – la un moment dat nu mai putea sa bage in el decat apa cu boabe “neprelucrate”.

    Ma gandesc ca daca unele femele au ceva probleme si nu pot hrani cu “lapte” suficient, masculul nu are destul pentru ambii si celui care continua sa ceara, nu va mai avea din cea pregatita. Boabe si apa. Daca este asa, e posibil sa vaccinezi puii degeaba, psroblema nu este la ei.

  111. Aceasta problema apare si la puisorii de gaina scosi la clocitoare daca hrana nu este corespunzatoare si nu exista aderenta buna in containerul in care sunt crescuti.

    Insa slabiciunea este din cauza hranirii – nu este doar faptul ca unii pui nu reusesc sa invete sa se hraneasca, cred ca este si o slabiciune in organism, mostenita.

    La porumbei, am observat ca exista si porumbite care dau semne ca s-au cam saturat. Nu prea baga puii in seama, ar petrece mai mult timp pe afara bucurandu-se de libertate. Isi petrec timpul hranindu-se, sau hoinarind prin imprejurimi.

    Ma gandesc si la comentariul nr.2, insa cred ca este vorba in primul rand a carentelor din organism. Odata ce se instaleaza afectiunea si se “invecheste”, nu cred ca recuperarea mai este posibila… Nici nu as incerca pentru ca este vorba de zestre

  112. 1. era bine daca trimiteati excremente la analiza si se putea exclude salmoneloza.

    2. la fel, era bine de stiut daca osul femur este sau nu dizlocat din sold.

    3. era bine sa se excluda “guta” prin verificarea nivelului de acid uric din sange.

    etc.

    incercam sa ghicim diagnosticul de o saptamana, dar asta nu-l poate inlocui pe cel dat de un veterinar (bun).

  113. Ce este aceea guta?

    La ai mei sunt noutati – vesti bune, cred. Primul pui care nu se mai putea ridica si la care am inceput calciul + D3 mai devreme a inceput sa MEARGA cativa pasi, nu ridicat de tot in picioare dar semi-ridicat si practic s-a deplasat fara a mai fi nevoie de aripi. Al doilea care era schiop doar de un picior schioapata mai putin si la fel azi a facut niste pasi destul de siguri pana in cuib. Cel care s-a imbolnavit ultimul inca e pe jos dar a inceput tratamentul mai tarziu si i-am dat si enteroguard degeaba 3 zile. Sunt curios ce o sa fie peste cateva zile, continui administrarea de suplimente.

  114. Guta e o boala cauzata de concentratii mari de acid uric in sange. In stadii avansate ale bolii, cristalele de acid uric se acumuleaza in articulatii sau cam asa ceva.

    Printre puii ologi e vreunul cu sternul curbat ?

    Puii ca si porumbitele care oua au necesar f.f. ridicat de calciu si de vitamina D. In timp ce la porumbite adminstrarea de vitamina D are efecte “miraculoase” din cauza ca ele au mers la viata lor, in cazul puilor vindecarea poate dura mai mult. Puii tb. sa-si dezvolte musculatura picioarelor intr-un ritm care sa compenseze si cresterea lor in greutate.

    Pe langa grit, porumbeii mei au permanent la dispozitie praf rosu cu minerale: calciu, fosfor, sodiu, etc. si imbogatit cu complexul de vitamine B si vitaminele A, D si E.

    Cand porumbitele consuma mult din acest praf imi dau seama ca urmeaza sa oua. Iar cand au pui, porumbeii mei mananca zilnic din praful asta. Daca ii las cateva zile fara praful asta si li-l pun din nou la dispozitie, se bat pe el si mananca cu lacomie.

  115. Ce brand folosesti? Ai mei au asa:
    – grit cu scoica de la Natural
    – grit rosu de la Natural
    – grit premium de la Rohnfried
    – praf roz (Vitamineral de la Natural)
    – piatra de ciugulit cu argila (mineral blocks de la Rohnfried)

    Cu toate astea, mananca si bulgari de pamant de pe jos ca pe bomboane.

    Praful roz l-au consumat femelele cand ouau si apoi ambii parinti cand aveau pui mici, cam pana se acopereau de pene. Apoi nu prea mai consuma.

    Vitamineralul are si D3 si calciu dar poate nu e suficient? Acum am si o femela care se ridica cu greu in boxa, are ou. Posibil tot lipsa de calciu, am sa ii dau o capsula de Ca+D3. E bine sa fii cu ei sa ii observi, daca nu eram atent o imbarcam asa.

    O sa verific sternul puilor.

  116. vaccineaza-i inainte sa-i sacrifici si mai da-le inca o saptamana sansa la viata dupa vaccin…fa acest experiment nu doar pt tine ci si pt vizitatori acestui site,te rog:)

  117. sunt mai multe cauze .paramixoviroza in primul rind si ATENTIE / LIPSA DE MINERALE SI DE VITAMINE si apoi lipsa de libertate

  118. 100% Paratifoza ,administreaza 2gr/l Galimicin (eritromicina) si in 3zile va umbla.

  119. buna ziua!
    am 2 pui de voiajori care au ologit…intai aveau probleme cu un singur picior,am crezut ca s-au lovit,apoi cu ambele…
    picioarele sunt ca si deshidratate,atrofiate,degetele sunt subtiri,si putin strambe…specific ca nu sunt din cauza lipsei paielor din cuiburi,deoarece am avut si aceasta problema si li s-au strambat picioarele,insa porumbeii respectivi mergeau…
    acesti pui inceraca sa mearga,dar nu ii ajuta musculatura.
    gainatul este ok,au pofta de mancare,etc.
    nu am avut probleme la eclozare,au eclozat ambele oua,puii au iesit la timp din oua,de aceea tind sa cred ca nu este salmoneloza.
    puii am sa-i sacrific,insa imi este teama de faptul ca ii am la zburatori si nu vreau sa li se transmita si lor vreo boala….
    stie cineva ce poate fi?
    va multumesc si astept raspuns cat de curand

  120. @ porumbei.ro, si-au revenit toti puii, ce le-ai dat, doar calciu lactic cum spuneau colegii de breasla mai sus, acum 5 zile mi-au sarit puii din cuib desi mai aveau 1 saptamana pana sa coboare ajutati de aripi cum trebui, doar cei 5 mai zdrahoni, cei mai mari 2 din veteranul meu si cel mai mic din alt veteran, au coborat bine, cei mijlocii, surori vitrege, au sarit si ele, una dupa alta vazand aglomeratia de jos, ce sa vezi, trestia mai mica e bine, are o viteza de zici ca are reactor sub coada, cealalta, sor-sa de cuib, mai inaintata un pic in varsta, si-a luxat probabil ambele picioare, vineri seara inchisa farmacia, sambata la fel, duminica la fel, ieri n-am mai luat calciu lactic, azi a inceput sa se miste mai binisor desi ajutata cu aripile inca, nu poate fugi dupa parintii care dau mancare la gramada, dar mananca singura in schimb ca ii pun deoparte langa ea boabe, sau se mai muta singurica cu “carjele”. Intrebarea era urmatoarea, cand au ologit puii, erau inca in cuib sau erau pe jos coborati din cuiburi. Daca e cauza o boala, la mine cea de a ologit de picioare, e din parinti tineri, 2012 insa crescuta de altii 2007-2009, puiul acestora fiind sanatos, nu spun ca ceilalti 2002-2006, 1998-2011, au pui zdraveni rau, viteza de motoreta au dupa parinti pe jos la mancare. E posibil sa fie vreo slabiciune la puii de la tineret, o boala ce provoaca ologirea puilor temporar, insa doar la parintii tineri, sau daca nu, eu pun mai bine baza pe asta, puii sar din cuib inainte de vreme, manati de instinctul de gramada si asa ologesc.

    Vad ca ai si o porumbita cu probleme, poate e un pic mai varstnica, e pe fondul lipsei de calciu la femelele ce depun ouale, le extenueaza, aveam asa o standarda vanata care dupa ce oua, ologea 2 – 3 zile si apoi isi revenea.

  121. Ai mei erau in cuib, exclus sa sara. Din 3 bucati, pe 2 i-am rezolvat cu calciu + D3 (in sensul ca merg si stau in picioare dar nu se mai fac pasari de tinut… o sa-i ratacesc dupa ce ies la zbor). Al 3-lea nu si-a revenit nici cu Ca+D3 nici cu antibiotic si l-am sacrificat, avea si o articulatie umflata la un picior, probabil salmo.

  122. Am si eu un caz similar. Foarte bine crescut ,dar merge p jarete . Rog sa explice doar cineva kre stie exact kuza, nu sa n dam cu presupusul k ar putea fi . . .va multumesc

  123. salut tuturor. si eu am intampinat PROBLEMA PUILOR CARE OLOGESC. exact aceiasi poveste. puii cresc frumos pana cand ologesc. am analizat foarte bine problema si am dedus ca pui OLOGESC DIN CAUZA CUIBULUI SI A INALTIMII CELULEI. nu au cum sa fie bolnavi si in acelasi timp si grasi. daca inaltimea celulei de cuibarit nu permite parintilor sa se inalte atunci cand ii hraneste, puii devin lenesi pt ca sunt hraniti de jos si nu mai au acel axercitiu de ridicat in piciore. astfel picioarele puilor nu dezvolta puterea necesara pt. greutatea lor. toti ati observat ca atunci cand puii sunt hraniti ,puii se ridica la inaltimea parintilor pt a primii hrana.

  124. o alta problema pote fi cuibul umed sau alunecos. iar puii care ologesc dupa intarcare, e din cauza ca sigur sunt cu masculii maturi care ii calca.

  125. Mie nu mi-e clar daca e salmonela sau lipsa de calciu. Pe unii i-am reparat cu calciu+D3+Mg dar pe altii nu…

  126. Asa am avut si eu un pui cu aprox o luna in urma.Nu putea merge si totusi era bine dezvoltat,dar de o data a inceput sa ii stagneze cresterea pana a devenit foarte slab.Sora lui de cuib nu are nimic e foarte sanatoasa.Pe el l-am sacrificat deoarece se chinuia prea mult.Si acum imi pare rau dupa el,dar asta este Dumnezeu stie de ce face asta,nimic nu este la intamplare totul are un scop.Pana acum nu am mai patit aceasta.

    Vant in pene!

    Gabriel C.

  127. imi pare rau ca nu ma ascultati si pierdeti vremea cu tot felul de pareri care nu va ajuta la nimic boala se numeste reoviroza se trateaza cu reo-inact produs de intervet il procurati de la medicul veterinar in special de la cei de la avicola am tratat cu succes sute de porumbei iar puii afectati isi revin in 4-5 zile de la vaccinare m-a ajutat un medic vet foarte capabil sa dau de cap acestei boli dupa multe seturi de analize si am ajutat f multi columbofili care au scapat complet de boala

  128. boala pe care o au porumbei este paratifoza si chiar daca ai acum la o pereche2.3 la anul o sa ai la toata matca de ce spun asta pt ca am patit si eu la fel dar eu am ales lucrul cel mai dureros dar sanatos pt viitor eliminarea efectivului matca si zburatori cred ca este mai pretios timpul decat bani .Poti sa incerci sa tratez vaccinezi dar este pierdere de timp si de rabdarea ta zici ca gata ai scapat dar nu este asa anul viitor o sa vezi cat timp ai pierdut .si inca ceva toti iti zic ba de calciu ba de paie ba de inaltimea boxei ei nu au trecut prin asa ceva si cei care scriu cu inaltimea boxei sunt niste pici fara pic de experienta cu paiele in cuibar la fel ganditiva ca in cuibar de castron puiul de la cateva zile este fara paie si nu mai olageste Si inca ceva zburatori nu au dat niciodata pui ologi sau handicapati cum le ziceam eu. Mineralele nu inseamna numai caramida cu nisip sau piatra Lipsa de libertate este ceva adevarat.Acum tu decizi si pt porumbei.ro atentie mare elimina pe cei care au dat puii asa mai bine acum decat mai tarziu mai multi.Boala nu se vindeca

  129. Buna…am un mascul care are 1 pui de 14 zile ….azi dimineata am observat ca nu mai poate sta in picioare pana azi nu a avut probleme//mentionez ca porumbelul este adus din germania si nu zboara afara(curatenie /hrana ca la carte)..ce poate fi si ce ma sfatuiti sa fac…femela si puiul sunt bine ^^???
    …0744692793 apel si va sun..Multumesc anticipat .

  130. Da, are dreptate Mitros31, si eu am avut probleme la matca inchisa pe cand zburatorii mi-au dat pui sanatosi, am ajuns sa mut oua de la matca la zburatori ca sa obtin ceva pui.
    Pana la urma m-am enervat si am eliberat si matca – ce rost are sa tin porumbei buni inchisi fara sa-mi reproduca pui sanatosi ?
    Ar putea fi salmoneloza, am tratat-o si am luat toate masurile posibile de preventie (curatenie, apa curata cu otet de mere, recipient de mancare in care nu pot ajunge gunoaie etc., sa nu bea apa decat din adapatoare – am eliminat orice sursa externa). Cu toate astea singura modalitate sigura sa obtii pui sanatosi este ca porumbeii sa fie liberi sau sa muti ouale la porumbeii liberi.

  131. Aceasi problema o am si eu, nu stiu ce sa fac cu ei. I-am tratat pentru salmo, sunt vaccinati, ingrijiti, curatenie, cat de mult pot eu si degeaba. Puii se nasc frumosi, cresc extrem de grasi, iar la un moment dat, slabesc extrem de mult, nu mai pot sta pe picioare, iar intr-un final inevitabil mor. :(
    Mentionez ca sunt matca si nu sunt liberi.

    Daca crede cineva ca-mi poate da un sfat, o sperata. Scrieti-mi un mail catalintel@gmail.com sau aici.

    Va multumesc.

    Mi se rupe sufletul ca dupa ce mor, sa le tai piciorusele sa le iau inelul…..

  132. Pt cătălin mută 2,3 perechi de ouă la zburători și vezi dacă mai iasă așa dacă da sacrifică părinţi, boala nu se vindecă întelegeţi cei care au avut așa ceva ştiu că am dreptate,am sacrificat anul acesta 36 de bucăți matcă+zburători asta e mergem înainte mai încearcă dacă ai la matcă porumbei învătaţi la tine lasăi liberi și poate poate o să dea pui sănătoși totul e posibil.INTRĂ ȘI PE PAGINA LUI SABO ZOLTAN o să găsești ceva interesant

  133. Mitros31:@

    Eu inca nu am zburatori, doar matca, insa am studiat toate comentariile de mai sus si am incercat sa preiau metodele de tratament pentru porumbei cu aceste simptome.

    Am luat mai multe masuri printre care si urmatoarele :

    1. Tratament salmo;
    2. Vitamine;
    3. + tratament pentru flora intestiala;

    Pe langa acestea, am indepartat cuibarul ca puii sa solicite piciorusele la hranirea lor de catre parinti. Le ung piciorusele cu o crema sa le pastreze mereu hidratate.

    Pana acum puii arata destul de bine, sunt dezvoltati, picioarele le arata bine si sunt foarte grasi.
    Am sa revin cu detalii despre dezvoltarea lor.

  134. am avut si eu un pui de porumbel de vreo 16 zile si mi a murit avea gainatul apos si culoarea era un galben desi l am gasit am vrut sa l tratez dar nu a trait decat 2 zile voma apa si mancarea iar cand ii dadeam sa manance se chinuia sa inghita ii faceam un fel de masaj dupa ce manca ca sa i se duca mancarea in gusa a treia zi inainte sa moara nu a mai vrut sa manance nu sa mai gainatat deloc si incepuse sa se taraie pe jos nu mai pute sa mearga si dupa vreo 2 ore a murit va rog puteti sa mi spuneti si mie ce ar fi avut pentru ca mai am un porumbel si nu a si vrea sa se intample la fel si ce pot sa fac un raspuns pls

  135. de ce nu mi raspunde nimeni nu este important ca a murit un amarat de porumbel poate am gresit cu ceva dar as vrea sa stiu cu ce ca pe viiitor sa nu mai repet aceiasi greseala cu ceilalti pui va este atat de greu sa dati un raspuns macar as fi putut sa ltratez mai avea sanse pt ca a murit subit

  136. Nu inteleg ce raspuns vrei cand nu dai detalii despre ce mancare i-ai dat, cat, cand, cum, etc.

  137. da i am dat miez de seminte de floarea soarelui arpacas si seminte pt perusi dar ce nu inteleg dc le voma si apa la fel poate ca am gresit dandui putina telemea ce i am dat sa manance a vomat ce i a dat copilul meu la fel nu in cantitati mari cat vroia si gainatul era moale si galben avea un penaj frumos lucis dar nu stiu care a fost cauza se chinuia sa inghita hrana dupa 2 zile nu se mai putea tine pe picioare a3 a zi a murit

  138. Cum sa dai telemea la porumbei?! Ar mai fi problema ca foarte multi nu stiu sa le dea si grit pentru calciu si digestie…

  139. mai am un porumbel de vreo 3 ani si pana acum nu i am dat asa ceva dar am incercat sa introduc asa ceva dar nici nu se atinge de vasul in care i am pus i am pus si in mancare nu vrea sa manance cu vitaminele in apa la fel nu se atinge nici de apa intr ozi nici nu a baut apa cum i am schimbat o nu se mai satura ce pot sa fac

  140. asa am patit si eu am taiat vreo 14 pui ii sigur una din cele 4 tulpini a salmonelozei cu vaccin sigur scapam de asa ceva care te scoate din mintii

  141. Am niste puii dar nu se ridica in picioare stiti cunva ce are puteti sa mi spuneti si mie ce are?

  142. Să le pui sare grunj,să nu le lipsească,face minuni în corpul păsărilor,grit…!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *