Pe langa alimentele necesare organismului (cereale-grau,porumb floarea soarelui,orz,etc.) porumbeii mai au nevoie absoluta si de anumite condimente si minerale a caror importanta terapeutica este considerabila.
Trebuie sa ne gandim permanent la aceasta hrana minerala, deoarece pipota porumbelului este “moara” sa de zdrobire a grauntelor si daca nu are pietricelele necesare pentru a “macina”, atunci starea sa de sanatate se va deprecia.
Iata compozitia cea mai buna de hrana minerala:
– 4 kg pamant galben
– 2 kg moloz (tencuiala veche) si caramida pisata
– 1 kg carbune de lemn
– 1 kg coji de oua (crude, nu coaja de ou fiert)
– 1 kg faina de oase
– 1 paine prajita , zdrobita cat bobul de grau
– 0,250 kg sare de bucatarie fina
– 0,500 kg samanta de in (zdrobita)
– 1 kg canepa (zdrobita)
– 1 kg samanta de mei sau rapita (cu bobul mare)
– 0,250 kg smanta de anason (zdrobita pudra)
– 50 grame samanta de chimion
Amestecati-le bine si serviti-le zilnic la porumbei o ceasca plina. Acest amestec este minunat in timpul naparlirii si a epocii antrenamentului si a concursurilor porumbeilor. Porumbeilor le place enorm aceasta compozitie si ea nu trebuie sa lipseasca din nicio crescatorie.
Trimisa de Ionut
Sursa: “Ghidul Columbofilului” de Col. (r) Georgica Popescu
buna reteta dar de unde fac eu rost de toate ingredientele astea ? (in , canepa , mei ., anason ,chimion ..:| ) cred k trebuie putin simplificata .
Asta era pe vremuri o reteta buna.Acum exista grit,este ieftin si bun.Eu zic ca in loc de vitamina-minune si energizantu`din povesti sa cumparati un sac de grit si o sa fiti in cistig!
de scris retete e foarte simplu, dar toate astea pentru cei mai multi este imposibil de procurat ,si pana reusiti sa le procurati pana atunci eu va sfatuesc sa le dati grit si nu e nici o problema. va doresc numai bine la toti !
porumbei.ro: voi de unde luati grit de calitate si cum se numeste unul din cele mai bune grituri?
pai in afara de chimion si anason de care nu am auzit in viata mea celelalte sunt usor de procurat parerea mea …oricum interesanta reteta
O INTREBARE AM SI EU vreau sa dau sare la porumbei si nu stiu cum sao pun la porumbei (mica mare) simpla ,amestecata?
Daca aveti porumbeii liberi pe afara stiu ei mai bine ce sa si procure din natura . Lasati porumbeii sa zboare !
In legatura cu sarea, cel mai bine cumperi un drob mare, o piatra de sare:) e cel mai indicat! Riscul de a-i da peste cap sistemul digestiv dupa o doza prea mare de sare e mult mai mic si nu mai ai probleme.
o voi face
dar ati uitat un lucru
o gramada de var pe langa voliera
ca este foarte buna
Pentru Ionut din Galati, chimionul e tot una cu sacarica de care cred ca ai auzit sigur, ba mai mult, cred ca ai baut si ceai de sacarica iar anason gasesti in orice magazin “Plafar”.
sarea are 2 taisuri.este asa?
reteta dateaza undeva de prin anii ’70-’80…intre timp columbofilia a mai evoluat pentru a usura munca crescatorului dar nici aceste retete nu sunt de neluat inseama .
pentru incepatori, gritul din zilele noastre arata astfel:
http://www.aqua-pets.ro/images/Grit%20Redstone%20bn.jpg
http://www.e-columbofilie.ro/db/media/b/42.jpg
http://www.e-columbofilie.ro/db/media/b/23.jpg
http://www.gjwtitmuss.co.uk/Products/i/large__877.jpg
anason + chimion…lamuri-ti va rog ce sint si unde se gasesc…?! merci anticipat…
si canepa unde gasiti voi sa nu fiti arestati??????in zilele noastre e un drog si ai putea sa iei o vacanta de vro 5 ani:))
Reteta ”veche” de la dl. Georgica Popescu sau gritul actual , pana la urma tot un drac.
Ce este bine sa urmarim si la unul si la altul ar fi praful care se formeaza inevitabil -el trebuie indepartat cat mai bine-puteti folesi o sita, ciur, strecuratoare etc. important este sa fie indepartat ptr. c apoate genera problome respiratorii ce se pot apoi complica .
La reteta ”veche” imi permit sa va atrag atentia la felul in care uscati painea-cum o deshidratati-este f.f.f. important sa fie cat mai uscata si apoi mare grija unde pastrati amestecul -fara umezeala- altfel pot sa apara grave probleme deci painea poate mucegai usor mare ,mare grija caci putem face un rau in loc sa facem un bine. Mai bine, ca sa fiti siguri, scoateti painea din reteta ”veche”.
As mai avea de adaugat cateva sfaturi ptr. incepatori si nu numai:este bine cand folositi tencuiala, sa fie chiar tencuiala veche din aia ca acum 50 -60 de ani sau mai bine, care contine mult nisip si var nu ce apare acum cu fel de fel de adezivi, ciment ,etc. etc.
Daca faceti caramida pisata, exact red-stone bla bla bla asa, ar fi cel mai bene daca puteti procura caramizi din vechi fundatii, sau fantani dezafectate f. important ca au stat fara aer si oxigenul nu a oxidat f. mult micro-macro elementele pe care le contine.Este buna si cea de soba, si se piseaza mai usor.
Tot ptr. a fi mai usor de pisat, recomand sa le depozitati undeva unde iarna este f. frig si cu un puternic curent de aer, iar in primavara se vor sfarama mult mai usor.De asemenea atentie si la calitatea caramizii sa fie cu cat mai multa argila, nu cu mult nisip. sparge-ti una si examinati sectiunea.
Deci:
– atentie la praf, trebuie inlaturat,
– atentie la calitate, vechi, multa argila-caramida, mult var tencuiala,
– mare atentie la umiditate daca aveti paine uscata in amestec,
– daca folositi si coji de oua -este f. bine ptr. ca , CA de origine animala se asimileaza mult mai usor decat CA de origine minerala!!!,- aveti grija sa le bagati la cuptor ptr. cateva minute-se distrug posibile bacterii.
– nu daramati casa bunicilor ca sa luati tencuiala si caramizi vechi!!!
Mult succes si spor la treaba, nu-i mai imbogatiti pe altii…
eu am la porumbei sare non-stop…. sare de sac….un vas cu grit unu cu pamant galben si unu cu sare…..si mananca atat cat au nevoie…. nu am avut niciodata probleme din cauza asta….
Dle MihaiRotarescu canepa se gaseste in orice piata sau targ de animale mici si pasari, este un aliment de baza pentru papagali, cizi sau alte pasarele mici.Puteti cumpara linistit aceasta samanta ca nimeni nu va va inchide.Mult succes in cresterea porumbeilor!
Parca a mai aparut o data articolul asta cu aceste comentarii ,cel putin cel de la poz. 15
chimion gasiti la orice magazin se pune si in vinu fiert si in prajituri asa ca nu e deloc greu de procurat si cinepa daca mergi prin sate pe marginea bucatilor de porumb cred ca majoritatea satenilor in bucata lor au citeva crengi de cinepa,nu e deloc interzis de lege sa cultivi un pic de cinepa bine inteles nu hectare intregi,de altfel in orice magazin de animale se gasesc feluri intregi de mincaruri pt papagali ce contin si cinepa eu amestec mincare de papagali cu restu (mazare,linte,graunte,orez,griu,….)
: voi de unde luati grit de calitate si cum se numeste unul din cele mai bune grituri?
CEL MAI BUN GRIT ZIC EU CA ESTE ALA ROSU DE LA VERSELE LAGA SAU DE LA NATURAL E BUN SI ALA CU SCOICA SI CU DE TOTE PRIN EL DAR PE ALA NU IL MANANCA !!!!!!!! VANT IN CRACI SA NE AUZIM SI CU ALTE OCAZI =))=))=)):d:d:d
buna ziua as vrea sa va pun o intrebare cum este cel mi indikt sa administrez sare porumbeilor
ca si la oi, bulgari, si vor linge ori de cate ori au nevoie
pt mirela 28:sincer eu nu as bea vin fiert cu chimen(chimion,sacarica,etc.=regionalisme)si nici prajituri nu as manca decat ceva saraturi(covrigei de casa,saratele,etc).confunzi chimenul cu scortisoara.si apropo, unde e canepa?:)))))))numai bine
Vedeti ca chimenul si chimionul nu sunt tot aia.
Chimenul (Carum carvi) (în engleză Caraway) nu este același lucru cu Chimionul – Cuminum cyminum (în engleză Cumin).
Este incorect și foarte mulți fac această confuzie în diverse publicații, în special pe internet.
De la chimen se folosesc în general fructele sau rădăcina, iar
de la chimion se folosesc atât semințele cât și fructele.
Semințele de chimion sunt mai iuți, mai deschise la culoare și mai mari decât fructele chimenului.
Chimenul este folosit la condimentarea brânzeturilor, a cărnii, sau la prepararea supelor și cremelor de legume în special în Europa Centrală și Scandinavia.
Chimionul este utilizat ca și condiment cu preponderența în Africa de Nord, Orientul Mijlociu, vestul Chinei, India, Cuba și nordul Mexicului.
buna ma numesc alexandra si as vrea sa stiu cum sa fac o mixtura de hrana pentru un pui de porumbel orfan
nu am incercat….kiar sutn curios ….osa incerc
Salut,eu am porumbeii de la varsta de 11ani si nu am avut nicio problema cu porumbeii pana acum.Le am facut un progam in fiecare zi kte 2-3 ore pe afara si este cel mai sanatos pt ei nu conteaza de anotimp.Este buna reteta lui ionut chiar dak este veche,poate k a mai adaugat cateva in plus … Ai mei mai mananca viermisori din gunoi.Dar o singura problema am si yo ku porumbeii nu mananca mazare in ruptul capului,am incercat tot felul de metode.Va astept sa mai scrieti,pt incepatori o sa le prinda foarte bine. Mult suces