Experimentul urmator arata cum prin mutatii bacteriile devin rezistente la antibiotice cu concentratii tot mai mari. In columbofilie, aberantele tratamente “preventive” nu fac decat sa usureze evolutia bacteriilor.
Experimentul urmator arata cum prin mutatii bacteriile devin rezistente la antibiotice cu concentratii tot mai mari. In columbofilie, aberantele tratamente “preventive” nu fac decat sa usureze evolutia bacteriilor.
Vine iarna, spor la tratarea porumbeilor perfect sanatosi, conform traditiei!
Mutatii apar si la genetica porumbeilor, esential e sa la observam pe cele bune si sa le reproducem mai departe cat mai bine.
https://www.youtube.com/watch?v=zENv5EDElgA
Nu exista tratament preventiv cu antibiotice. Întrebați orice medic și o sa va spuna ca tratamentul cu antibiotic se face minim 5 zile chiar dacă infectia a trecut după 2 tratamentul se continua pana la 5 zile. Majoritatea columbofili lor nu fac diferența între antibiotice și alte tratamente de exemplu tricomonoza nu se tratează cu antibiotic. Când marii campioni spun ca nu își tratează porumbeii în timpul sezonului cu antibiotice nu se referă la tratamentele de tricomonoza concidioza etc.
O sa le dea peste nas la multi adepti ai “preventintivelor”
Mereu am sustinut in discutiile mele cu alti columbofili ideea reducerii medicatiei in general si a utilizarii antibioticelor in special. Fiecare crescatorie ar fi bine sa aiba un compartiment separat unde porumbeii bolnavi sa fie tratati corespunzator. Sa indopi cu medicamente porumbei sanatosi…nu mi se pare o idee prea buna.
De multe ori am auzit urmatoarea schema: 1-pt viermi, 2-PREVENTIV ANTIBIOTIC, 3- pt tricomonoza si apoi vaccin. Preventiv la ce….?
Sa mers…si se va merge mult timp de acum incolo… pe bajbaite….mai ales in Ro……cine stie un laborator unde se pot face analize pt infectii respiratorii…test pt chlamidii?
Nu fac preventive…doar individual si cui trebuie
legea nr 1 . daca cotetul nu este bun pentru porumbei poti sa le faci si preventive..poti sa ai laborator specialzat la 2 m de tine..atata timp cat porumbei se imbolnavesc din cauza cotetului nu vei reusi niciodata sa concurezi ptr rezultate de top judetene,provinciale,nationale,internationale.
legea nr 2. porumbei de calitate ptr categoriile unde vrei sa ataci
legea nr 3. crescatorul
legea nr 4 nu exista
Medicii veterinari cunoscatori ai bolilor la porumbei,ce au de spus legat de acest subiect…?
In 12 ianuarie 2011 a fost publicat articolul:TERAPIA CU ANTIBIOTICE LA PORUMBEI SI ANTIBIOREZISTENTA pe acest site ( vezi arhiva).
Vezi concluziile!!!!!!
Buna ziua. Azitromicina este folosita de oameni, nu am vazut-o in tratamentele porumbeilor. Este posibil ca mycoplasma, chlamidia si celelalte bacterii “columbofile” rezistente la doxiciclina sa nu fie rezistente si la azitromicina. O cutie cu Azitromicina contine doar 3 tablete care se iau in doza unica (2 tab sau 3 tab, depinde de sfatul medicului). Aici e prospectul azitromicinei http://www.anm.ro/_/_PRO/pro_1096_21.10.08.pdf?anmOrder=Sorter_cod_atc&anmPage=1289&ID=3233
Pentru tricomonoza porumbeilor se folosesc ronidazolul (care nu e de gasit pe piata romaneasca), metronidazolul si dimetridazolul (care au si efecte secundare de moarte subita), carnidazolul (despre care n-au auzit farmaciile veterinare). Tratand o tricomonoza cam mare, cu gafaituri, mi-a fost foarte frica ca n-o sa cedeze la metronidazolul uman (ce-aveam si eu in casa), asa ca am luat de la farmacia umana medicamentul Tinizol (sau Tinidazol in alte variante). Este tot un derivat de imidazol, folosit de oameni in tratarea tricomonozei. O cutie are doar 4 comprimate care se iau in doza umana unica: http://www.anm.ro/_/_PRO/pro_3654_21.07.03.pdf?anmDir=nvlhvmkwkh&anmPage=1700&ID=33983
Aproximand dupa ghidul de calcule veterinare, doza pentru un porumbel de 200 g, este 100 mg, doza unica.
M-asteptam sa nu cedeze tricomonoza la metronidazol si deja imi pregatisem tratament de continuare.
In concluzie, ideea de baza este inlocuirea medicamentelor veterinare (scumpe si slabe) cu medicamente umane (mai ieftine si mai bine absorbite de organism).
Chestia cu absorbtia am vazut-o cand a aparut seria BIO de medicamente umane, care avand o biodisponibilitate mult mai mare, se absorbeau aproape 100%, pe cand un calciu lactic doar 80%. Dar un calciu-grit? Poate 30%?
Seria BIO de la Pharma Nord era mai scumpa, dar promitea. Stiu c-am folosit Bio CLA, un acid linoleic conjugat care mi-a ajutat in cura de slabire.
Aici este un calciu bio: https://www.pharmanord.ro/produse/details/bio-calciu-d3
L-am afisat doar pentru a exemplifica o idee de principiu, nu pentru a indemna cumpararea pentru porumbei. Cred ca pentru porumbeii care chiar au deficienta de calciu se poate da doar calciu lactic. Ideea de principiu este: intotdeauna medicamentele umane au fost de calitate mai buna, mai bine tolerate si absorbite decat cele veterinare.
In general antibiorezistenta se combate doar inlocuind antibioticul. Ca antibiotice, nu as folosi eritromicina si gentamicina, deoarece au risc de moarte subita si de clostridium difficile gastro-intestinal. As inlocui mai intai antibioticul veterinar cu unul uman, de exemplu doxiciclina aceea 10%, de 20 lei pliculetul cu o cutie de doxiciclina umana mai ieftina de 10 lei, plicul de tricoplus cu o cutie de metronidazol. Dimetridazol este extrem de periculos de folosit. Daca nici doxiciclina/metronidazolul umane nu-si fac efectul (chiar sunt mai bine asimilate!), atunci as folosi azitromicina si tinidazol. Si-as mai cauta si altele pe net.
Mai e un lucru: am intalnit pe net, postul unui cunoscator, care spunea 12 mg doxiciclina/zi/porumbel, in timp ce eu am extrapolat pentru un porumbel de 200 g, doar 5,5 mg doxiciclina umana, dupa ghidul de calcule veterinare. Atat am folosit si s-a facut bine. Din pastila de 100 mg umana, am facut 36 de doze, si-am dat o doza dimineata si una seara (la 12 ore). [100 : 5,5 = 18,18 zile, deci la 2 administrari pe zi, trebuiesc puse 36 doze de apa plata; dozele sunt stabilite personal cu pipeta, de regula mai mici decat maximul pipetei]. E clar ca medicamentul uman e mai bun decat cel veterinar.
Numai bine!
PREVENTIV ANTIBIOTIC – cred ca este o exprimare gresita. Au vrut sa spuna : antibiotic in dozele normale si perioada normala, pentru infectiile intestinale care deja exista.
Daca eu as manca de pe jos, sigur as avea infectii intestinale. Cine nu crede, sa incerce!
Insa eu as lua dozele normale de antibiotic (nu mai mici-“preventive”). Iar dupa durerile de burta (mai mari sau mai mici) as hotari o perioada de 5-7 sau chiar 10 zile, in general de ampicilina, doxicilina, augmentin.
Sa va mai spun o poveste: Cand eram mica (5 ani) m-a scapat bunica din vedere o clipa si-am mancat caise din gunoi. Ulterior au aparut durerile de burta, dar eu nu le luam in seama. Nu stiam ca trebuie sa spun despre ele. Ai mei aveau o perioada ocupata si nu m-au vazut. Incepusem sa slabesc, deoarece auncam mancarea dupa dulap cand nu era atenta bunica. Aveam greturi si dureri de burta si nimeni nu stia (cam ca la porumbeii necuvantatori). La un moment dat m-a observat mama aplecandu-ma si tinandu-ma de burta, deoarece ma durea din ce in ce mai tare. La analiza coproparazitologica a iesit si giardia printre altele. Am avut un tratament cu cloramfenicol si albendazol sirop. Bunica a crezut ca era tratament preventiv, deoarece ea nu observase nici o schimbare la mine. Interesant, nu?
Am intalnit ceva interesant: “azitromicina o dată pe zi, timp de 7 zile a fost de tratament eficient pentru febra tifoidă într-o regiune endemică, rezistenta la infecția cu Salmonella typhi” in https://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=es&u=http://www.epistemonikos.org/es/documents/1a2f06dd90f744a16ee4cc19772fee716e599d4f&prev=search