Ca sa putem vorbi de Zburatorul Galatean trebuie sa ne intoarcem inapoi in istorie caci istoria este oglinda unui popor , iar daca ne vom privi cu atentie in aceasta oglinda ne vom recunoaste , chiar daca este vorba numai despre niste porumbei.

In jurul anilor 1920 se aduceau zburatori Galateni la Turnu Severin – isi amintea Matei Smadu – acestia veneau pe cursul Dunarii adusi de catre Gore ’’Sleparu’’ iar mai tarziu de Ghita Opran .Nu putem uita nici vizitele lui Sandica Gheonea ce alimenta crescatoriile putine la numar cu acei porumbei deosebiti friti , capacitii de azi ce se gaseau cu greutate dar atrageau prin calitatiile de mari zburatori fara joc.

La Calafat , Mititelu Patru, Vergica Gogoneata , Costea Paliu au fost pionerii Galateanului Zburator adusi de la Galati.

La Craiova primii Galateni ii aduce Misu Ungureanu ce se muta de la Turnu Severin pentru ca mai apoi acestia sa se raspandeasca si Craiova sa devina un puternic centru columbofil al Zburatorului Galatean prin vechii crescatori ca Mihai Popa ,Sandu Calin, Nelu Cirlig, Marin Blondu, Nelu Radut,Serban Tiberiu,Nelu Visan, Goanta, Dumitrescu, Mircea Naum ,Nicu Pripici ,Traian Veghea , G. Condei . Capitala nu sta pe loc nici ea , Galatenii se inmultesc rapid , sunt adusi de Iulian Enachescu om cu stare care face achiziti masive de la Galati,porumbei alesi pe sprinceana, zburatori fara joc care mai apoi se raspindesc in tara adusi la Craiova in prima faza de M. Popa si S. Calin ,iar mai apoi de Nirca, Codrin, Gabi Grigorescu ,Pripici , iar la Calafat Mateescu Ion, Lapadat Daniel tin spiritul columbofiliei aprins.La Tr. Severin crescatori marcanti ai acelor timpuri ca Matei Smadu , Misu Catana , Pompi Cheslar aduna in jurul lor o adevarata  armata de crescatori ca Bobaiceanu Nicu, Puiu Moraru ,Nicu Trandafir, Doru Istodor ,Titi Groza, Mitu Sandulescu, Gica Petrovici, Fica Robescu, Tica Caruntu, Velican,Tintos, Mirsu, Fel. Marghescu,Guta Paparuta , Iancu Marius ,Ioji Teca, Fanica Cocosatu, Birdeanu, M. Stioiu ,Emil Italianu , Marius Popescu ,Doru Belcea , Victor Stancovici .

In ani ’60 prof. Academician Stefan Peterfi prezinta descrierea rasei Galateni in stadiul acelor vremi unde evidentiaza distinct varietatea porumbelului cu zbor de inaltime si durata fara joc,’’varietate ce concureaza cu tipplerii in privinta duratei zborului’’[prof. dr. Stefan Peterfi in lucrarea Cresterea porumbeilor la pag. 217 ed.Ceres Bucuresti]
Aceasta varietate corespunde in intregime cu atestarile istorice in ordine cronologica de la aparitia rasei deoarece selectia Zburatorului de Galati s-a facut numai in cadrul rasei pe doua din caracteristicile de baza – zborul de inaltime si durata ,iar cea doua fiind jocul – acestea fiind evidentiate cu litere mari in standardul din 1975 lucrare sustinuta si parafata de 24 crescatori marcanti ai rasei ’’Galateni’’

Zburatorul de Galati este recunoscut si in lucrarile aparute mai tirziu ale vicepresedintelui al U C.din RSR dl Feliciu Bonatiu -Rasele de porumbei din Romania- la pag. 67 si in –Farmecul Columbofiliei din ’96 la pag.179 si in buletinul columbofil nr. 1 din’89 unde acesta chiar propune citez : ‘’o solutie de legalizare poate fi gasita numai pe calea modificari standardului, a adaptarii acestuia la situatia existenta pe teren, adica separarea in baza calitatiilor ei de zbor si joc in :
a) jucatori
b) zburatori

Se cer stabilite, precizate si consemnate in standardul rasei precum si in regulamentul de zbor, acele insusiri care caracterizeaza sau diferentiaza cele 2 varietati .Vor trebui stabilite cu precizie de catre un colectiv de crescatori buni, cunoscatori ai rasei atat cerinte in privinta perfomantei cat si in privinta exteriorului, separat pentru cele 2 varietati , jucatorii respectiv zburatorii ’’inchei citatu, dar toate acestea au fost spuse dupa ce domnul Alexandru Dinicu –arbitru nat. columbofil si presedintele clubului I.C.C.F.sect.3 Bucuresti intreaba in articolul din acelasi buletin columbofil nr.1 , citez : ’’este oare normal ca pentru faptul ca se doreste de cativa indivizi ca porumbelul galatean , daca l-a numit cineva jucator , sa i se exploateze numai aceasta particularitate, iar frumusetea zborului de inaltime si durata sa fie ignorata numai pentru faptul ca aceasta calitatae place mai putin decat jocul unor crescatori din tara sau de peste hotare ? Porumbelul jucator se regaseste intr-o multitudine de rase dar poate el si zbura ca porumbelul galatean poate cel mai reprezentativ si raspandit porumbel autohton si ne-am gasit tocmai pe acesta sa-l stirbim de una dintre cele mai mari calitati ale sale : zborul de inaltime si de durata ’’ inchei citatul . In acelasi timp situatia existenta pe teren –cum spunea dl. Bonatiu –evoluase caci dupa anii ’80 incep sa apara primele rezultate oficiale in cadrul clubului Columbina din Bucuresti sub presedentia dl. Ov. Leonte acesta publicind numai cel mai reprezentativ rezultat oficial in buletinul columbofil nr. 2\1985 in care figurau astfel:

1 Enachescu Iulian 11h 30min
2 Piusi Torino 10h 50min
3 Leonte Ov. 9h 44min
cu toate ca membrii clubul ‘‘Ostroveni’’ din Tr. Severin [Bobaiceanu ,P. Moraru , Marius Popescu, Mures Mirsu ,Titi Zaharia , Vicentiu Ungureanu,Draghici Jean ,Relu Zarafu,Nelu Virfenescu, Tantu Botgros,Costica Negrea ,Draghia Tutu ,Dan Robescu ] trimiteau anual rezultate spre publicare dar acestea din motive necunoscute noua nu se publicau. Acest fapt a dus la despartirea de clubul Columbina Bucuresti .

Recunoasterea clubului columbofil Drobeta s-a facut la judecatoria Dr. Tr. Severin in februarie ’90 iar ulterior se afiliaza la CNZ (Clubul National de Zbor) –Romania cu sediul la Satul Mare unde am gasit un climat prielnic pentru desfasurarea competitiilor columbofil sportive pe baza unui program anual de zbor adoptand regulamentul editat de dl. Geony Sasu . Cu aceasta ocazie porumbelul galatean sub denumirea de Zburator de Galati si-a reluat activitatea competitionala in perioada aceasta CNZ devine CNT Romania denumire ce dainuie si astazi. Incepand cu anul 1992 rezultatele obtinute la Zburatorul de Galati au fost omologate , premiate si publicate . Dintre rezultatele remarcabile obtinute putem consemna 1988 etapa maturi – 10 h 30 min. record national maturi,1998 etapa tineret – 8 h 20 min. record national tineret celalalte rezultate situandu-se intre 4 si 7 ore .Datorita unei bune organizari columbofilii crescatori ai rasei Zburatori de Galati din localitatea Calafat si Plenita s-au constituit in clubul columbofil Alfa – Calafat remarcandu-se printr-un rezultat deosebit de 11 h 50 min omologat ca record national la rasa Zburatori de Galati. In paralel Zburatorul de Galati se remarca prin rezultate in cadrul clubului columbofil Dacia – Bucuresti unde s-au inscris crescatori nu numai din Bucuresti ci si din alte localitati ale tarii (Craiova, Bistrita) unde deasemenea s-au obtinut rezultate remarcabile cu acest magnific zburator galatean.

Intrucat Zburatorul de Galati este o rasa creata prin munca de conceptie a crescatoriilor pe fondul variabilitatii de forma , desen si culoare ca si tipplerul englez nu se poate incadra intr-un standard , rasa avand o descriere specifica si o manifestare legata de prestatie ca si genotip ceea ce ii confera dreptul de a participa in competiti. Istoria columbofila a demonstrat ca foarte multe rase din Europa si Romania datorita standardelor si-au pierdut aptitudinile de zbor transformandu-se in rase de ornament. Nu dorim ca si aceste magnifice pasari sa intre in categoria acestor rase de decor.

Prin enumerarea acestor nume de crescatori doresc sa aduc un omagiu pioneriilor rasei si crescatoriilor care pe parcursul anilor printr-o munca de selectie sustinuta au ridicat zburatorul de galati la nivel de PATRIMONIU NATIONAL , iar crescatorii de astazi au pus in valoare prestatia rasei intr-un cadru competitional organizat continuand selectia dupa performanetele de zbor . Datoria de a perpetua caracterul de zburator al acestei rase le revine crescatoriilor . Voi mentiona o parte din crescatorii marcanti care cu siguranta isi vor lasa amprenta asupra rasei in viitor incepand cu Severinul ( Zamfir Adrian , Tesila Radu , Stanescu Viorel , Curelea Armand, Popescu Marius , Dovlete Radu , Buzgure Marius , Chirita Marius ) apoi cu Calafatul ( Encioiu Luigi , Mateescu Vasile , fratii Preda, Cornea Sorin, Becherescu Sandu ) cu Plenita ( Serban Tiberiu , Aramitu Catalin, Ghita Marcel , Geotoiu Valentin , Ispas S. Costinel, Nitipir Marin ) nu putem uita Craiova cu Dinca Florin , Edi Ungureanu , Codrin , Gabi Grigorescu , Cristi Buruzi , Rujea Sorin , Cristi Terpezeceanu , Ionut Barboianu , Cioara Cristi , iar de aici privim catre capitala reprezentata in plan competitional si nu numai , prin Stefan Raiciu , Piusi Torino , Lixe , fratii Stefaniu , Milica si alti iubitori ai galateanului fara joc.

Desi cele doua lini celebre Savescu si Ghita Rosu au suferit modificari in timp datorita selectiei , omogenizarii in cadrul rasei prin aportul marelui crescator Iulian Enachescu putem spune ca regasim in porumbeii de astazi exemplare asemanatoare cu cele doua linii ceea ce denota fixatiunea rasei ca fenotip si genotip .Sper ca aceasta lectura duce la o mai buna si corecta cunoastere a acestei varietati de zbor cu inaltime si durata a RASEI GALATENI , asa cum o numeau inaintasii nostri in 1975 .

Autor: Remus Zarafu – responsabil tehnic – club Drobeta