Readuc in discutie topicul asta care nu s-a mai abordat din 2006 atunci cand l-am pus pe site prima data. Zilele trecute am auzit de un columbofil care s-a lasat de porumbei pentru ca a facut “astm”…nu e astm, e… dar mai bine cititi articolul. Incredibil cat de multi nu stiu despre aceasta posibila problema.
Despre sanatatea noastra, nu numai a porumbeilor
Autor: Gary Gleeson / + sinteza din alte articole
Traducere: Andrei Dejan
Ghid pentru prevenirea afectiunii “plaman de columbofil”.
Subiectul acestui articol este sanatatea ta si cum sa o mentii.
Simptome: Sunt 2 faze distincte ale afectiunii “plaman de columbofil”.
Faza acuta este cea mai comuna la majoritatea crescatorilor. De obicei, ei se confrunta cu simptome similare gripei, frisoane, dureri musculare, tuse si/sau respiratie dificila la 4-8 ore dupa expunerea la un nivel inalt la praful de voliera (cu ocazia efectuarii curateniei de exemplu, sau la prinderea porumbeilor, cand prin batai repetate de aripi ridica praful in aer). Doctorul ar putea detecta jena pulmonara prin analize specifice. Testele de sange pot arata nivele mari de anticorpi pentru proteina de porumbel. Simptomele de regula trec in 48 de ore sau pot persista in jur de o saptamana.
Este bine ca cei sensibili la aceasta boala sa fie depistati din timp pentru ca ea sa nu evolueze in stadiul cronic, mult mai serios. Daca este detectata la timp si se iau masuri boala este reversibila. Daca cei sensibili nu iau in seama simptomele si continua sa se expuna fara protectie adecvata, pot trece la faza cronica ce este caracterizata de niste modificari pulmonare ireversibile numite fibroza pulmonara, problema serioasa si in cazuri extreme, fatala.
Cauze: Literatura stiintifica descrie aceasta boala abia in 1965. Are mai multe forme, toate fiind legate de patrunderea in plaman a unor substante care determina un raspuns imun din partea organismului(este intalnita si la crescatorii de pui de ferma, la cei ce lucreaza in anumite medii industriale, chimice, etc).
Studiile arata ca unii indivizi sunt predispusi la aceasta asa zisa alergie, pe cand altii nu o au, expunandu-se in aceeasi masura. Totusi, toti cei din domeniu ar trebui sa isi ia masuri de siguranta.
Care sunt exact materiile ce produc alergia, nu se cunoaste, dar se banuieste ca ar fi din gainat sau puf, ideea este ca ele trebuie sa fie suficient de mici si ca o mare parte din ele sa patrunda in plaman in zona unde se face schimbul de gaze. Pentru asta, particulele trebuie sa aiba diametrul mai mic de 5 microni. Un micron este a mia parte dintr-un milimetru. Intr-un cuvant, particulele ce pot provca probleme nu sunt vizibile cu ochiul liber. Particulele din puf au fost estimate la aproximativ 1-3 microni.
Sunt mai multe nivele de sensibilitate, de la insesizabil pana la sensibilitate maxima.
Uneori pot sa treaca ani buni inainte de a deveni sensibil. De regula sensibilitatea se instaleaza cu ocazia unor schimbari, de exemplu construirea unei noi voliere, care este mai inchisa decat cea veche.
In strainatate s-au desfiintat crescatorii datorita acestei probleme, totusi, nu este ceva de temut atata timp cat stim despre ce e vorba si aplicam metodele de protectie. Studiile efectuate in Marea Britanie au aratat ca in jur de 22% dintre crescatori aveau aceasta sensibilitate. Un renumit crescator care a trebuit sa renunte la porumbei datorita unei sensibilitati maxime, a revenit totusi in sport, neputand sta departe. A gasit o metoda care functiona pana si pentru el, care era foarte sensibil la acel praf. Nu a mai facut o cusca, ci a facut multe compartimente in stilul cotetelor de iepuri, in care nu trebuia sa intre, in fiecare compartiment fiind cate o pereche. Rezultatele sale au reaparut imediat, ca in vremurile bune.
Se mai spune ca fumatorii ar avea o mai mica sensibilitate, dar nu e nevoie sa mai amintim despre influenta fumatului asupra sanatatii…
Situatii de risc
Curatatul custii: nu lasati murdaria sa se adune. Retineti ca particulele daunatoare nu sunt vizibile cu ochiul liber. Cea mai buna metoda de eliminare a prafului de voliera este folosirea aspiratorului. Se folosesc aspiratoare speciale (pentru columbofili!) sau se adapteaza filtre, pentru a preveni reintoarcerea prafului in voliera.
Manipularea porumbeilor: toti cunoastem acel praf alb care ramane pe haine dupa manipularea porumbeilor. El contine materiile care pot provoca probleme unor crescatori.
Eliberarea pentru antrenamente: bataile de aripi creaza un curent puternic ce ridica praful, praf ce ramane in atmosfera in jur de 15 minute, asa cum reiese din studiile efectuate. De aceea este bine sa se paraseasca cusca dupa ce s-au eliberat pasarile, si sa se foloseasca o masca protectoare daca trebuie intrat totusi in cusca in acea perioada.
Transportul porumbeilor in masina pentru antrenamente / imbarcari: in mod ideal, porumbeii nu ar trebui sa stea in masina pe durata transportului. In orice caz, daca sunt in masina, ar trebui sa nu se formeze curent de aer prin deschiderea geamurilor, fapt ce ar determina ridicarea prafului in aer. Ideal, se transporta in portbagaj, sau pe masina / in remorca.
Cum se minimizeaza praful
Designul custii: apelarea la dispozitive de protectie respiratorie cum ar fi mastile trebuie sa fie o ultima alternativa. De baza este chiar inceputul, prin construirea custii pornind de la ideea de minimizare a colectarii prafului. Designul custii TREBUIE sa fie o prima strategie in evitarea problemelor de mai tarziu. Una dintre metode ar fi implementarea unui sistem de circulatie al aerului, prin care aerul proaspat este introdus de afara prin anumite fante, si cel din interior, este eliminat prin alte fante. Creste si popularitatea volierelor cu podea de gratar. Volierele trebuiesc contruite in asa fel incat praful sa nu se poata colecta in nici o zona. Chiar si in boxe trebuie lasat putin spatiu in spate, pentru ca materialele stranse sa poata cadea la podea.
Dispozitive de protectie: sunt multe feluri de masti, unele mai eficiente, altele mai putin eficiente. Vedeti AICI cateva modele. Tot pe acel site puteti citi mai multe despre acest subiect.
Ar trebui de asemenea purtate haine speciale pentru voliera, si sapca, iar acestea se vor schimba deindata ce treburile la voliera s-au incheiat. A fost si un caz in care sotia unui crescator a fost afectata, desi nu avea de a face cu voliera, praful fiind adus in casa pe hainele sotului sau.
Custile trebuiesc facute in asa fel incat porumbeii sa nu se poata agita mult atunci cand sunt prinsi, fiecare bataie de aripi ridicand praful. Porumbeii trebuie sa fie blanzi. Ocazionalul idiot, porumbelul care zboara disperat prin toata cusca in prezenta crescatorului, ar trebui eliminat.
Baile frecvente pentru porumbei reduc substantial praful creat in voliera.
Numarul de porumbei: nu tineti mai multi porumbei decat aveti nevoie, odata cu numarul lor creste si praful colectat in voliera. Dar stim cu totii ca in fiecare voliera sunt porumbei buni si porumbei ‘de umplutura’, si ar cam fi cazul sa ne gandim mai bine la asta.
—
Consider ca acest articol este necesar si ar trebui sa cititi mai mult despre subiect, fiind mai important decat isi inchipuie multi. In Romania, probabil 90% dintre noi habar nu au despre acest subiect. Personal imi amintesc de 2-3 crescatori in varsta la care am remarcat ca respirau cu greutate, “suierat”, si sunt convins ca nu stiau de ce… asadar, daca aveti prieteni posibil afectati de aceasta problema, ar fi bine sa-i informati sa stie ce au de facut.
Da,chiar este un subiect peste care nu poti trece doar cu vederea.trebuie reflectat asupra acestei probleme!
DA.AI DREPTATE ANDREI.EU MA CONFRUNT CU ACEASTA PROBLEMA DE CATIVA ANI. AM DEVENIT FOARTE SENSIBIL LA PRAFUL DE PORUMBEL, MAI ALES PE TIMP RECE.ACUM DE CATE ORI FAC CURATENIE IMI PUN CATE O MASCA SI ASTA DE ANI DE ZILE.AM 41 DEANISI PANAACUM NU-MI DADEAM SEAMA DE ACEASTA AFECTIUNE.PUNEAM TOTUL PE SEAMA RACELII,DAR CU TIMPUL AM OBSERVAT CA TOTUL MI SE TRAGEADE LA ACEL PRAF.CU TOATE ASTEA N-AMURMAT NICI UN TRATAMENT .POATE STII TU VREUNUL.EU ORICUM MA PROTEJEZ CAT POT DE BINE. FELICITARI PENTRU ARTICOL.
Tratament nu exista, se poate doar evita praful… si eu am aceasta problema, de intensitate medie, si tot asa cum spui, mai ales pe timp rece, iarna…am fost surprins sa citesc ce ai spus. La mine e conditionata si de timpul cat sunt langa porumbei. Iarna merg rar, poate si odata pe luna, si se simte. Vara insa fiind in contact cu praful destul de des, au fost zile cand am inghitit `tone` de praf si nu am avut nimic, cred ca tine de obisnuirea organismului. Deci, e posibil sa nu fie legata de anotimul rece ci de regularitatea expunerii la acel praf. Pentru cand fac curatenie mi-am comandat masca de aici: http://www.aircap2.com/, ustura rau la buzunar dar este foarte eficienta. In rest mai folosesc o masca uzuala, cu supapa – am gasit in Praktiker (e mai lejera decat cele fara supapa care sunt prin farmacii). Am o voliera in care cam stagneaza praful, pentru ca atunci cand am facut-o, nu stiam de aceasta problema…
faina masca!banuiesc ca e destul de eficienta!
Azi am avtu aceleasi simtome siteam ceva in mijlocul pieptului ,durere in gat si febra si frisoane aceste simptome le am avut dupa ce am terminat de vaccinat porumbei ,i-am alergat i-am prins ,studiat.Dar mai e ceva frigul de afara si cheful de aseara pina la 4..ce sa zic. acum?am sa incerc sa ma protejez oricum felicitari pt acest articol bravo Andrei tine-o tot asa …
|Numai bine si sanatate maxima ..
Interesant!
Am observat ca dupa ce fac curatenie in cusca stranut foarte des, i-mi lacrimeaza ochii si mi se inrosesc. Sunt alergic la praf.
Mi-am dat seama mai tarziu ca praful este cauza desi unele persoane m-au avertizat ca prafu ar pute fi cauza.
Felicitari pt. articol si multa sanatate.
este tratament mergeti la alergolog si vedeti ce zice, de boala se stie de mult timp
Curios ca cercetatorii si medicii din strainatate nu au aflat de tratament…
este doar amelioreaza boala nu o vindeca, asta intradevar
foarte frumos articolul si felicitari ANDREI
si multa sanatate si tine-o tot asa
Multumim domnule Andrei si multa sanatate
DRAGA ANDREI MA BUCUR FOARTE MULT CA TI-A PLACUT OPINIA MEA.PAREA MEA ESTE CA PE TIMP RECE ORGANISMUL UMAN ESTE MAI VULNERABIL LAVIRUSURI SI MICROBI FATA DE SEZONUL CALD.AM CONSTATAT SI EU ACEST FAPT.VARA POT SA STAU ORE IN VOLIERA, FARA SA AM CEL MAI MIC SIMPTOM,DAR ODATA CU VENIREA IERNII SI A TIMPULUI RECE INCEP PROBLEMELE. NU FOARTE GRAVE. O RESPIRATIE MAI GREA SI ATAT.FARA FRISOANE SI TEMPERATURA,SAU ALTE COMPLICATII.EU ORICUM SUNT OBSEDAT DE SANATATEA MEA.SI CAND MATUR PRIN CURTE IMIPUN MASCADE PROTECTIE.MAI ALES CAND FAC CURAT LA PAPAGALI[PERUSI],DEOARECE SUNT CRESCATORDE ACESTE PASARI EXOTICE.EU FOLOSESC DEOBICEI ;MIOFILIN;UN BRONHODILATATOR FOARTE EFICACE IN MOMENTELE DE CRIZA.PAREREA MEA ESTE CA TIMPUL RECE ASOCIAT CU PRAFUL DIN VOLIERA DECLANSEAZA ACESTE SIMPTOME DELOC NEGLIJABILE.LA MULTI ANI.
Cel mai eficient tratament este incetarea expunerii la antigenul responsabil (proteine serice si dejectii de pasari). De asemenea, pot fi eficiente folosirea de masti protectoare sau controlul prafului (masuri preventive). Din pacate nu s-a dovedit ca vreun tratament anume ar modifica rezultatul definitiv in cazurile cronice (aparute dupa luni sau ani de expunere).
MDA..INTERESANT ARTICOLUL …THANKS,,,,PT.INFORMATII ..NE SUNT NECESARE ..BAFTA.
DA FOARTE INTERESANT SI INFORMATOR! O SA IAU AMINTE LA ACESTE RANDURI ! MULTUMESC
“Boala” este cunoscuta si in West, odata “bolnav” nu te mai scapi de ea… este un fel de SILICOZA, boala care o au toti cei ce lucreaza in mult praf…minerii,brutarii, columbofilii,etc. singura solutie este cea de a folosii masti de protectie sau in cazuri grave, evitarea totala a contactului cu praful… mai ales ca praful de la excrementele uscate este foarte agresiv ca si un acid… (poate ati observat ca dupa ce faceti curatenie pielea de pe podul palmei este mai fina…)aproape fiecare columbofil o are ,dar nu prea vrea nimeni sa vorbeasca despre ea…este foarte bine ca se dicuta in acest FORUM despre asa ceva.. multi din cei care citesc aici se pot proteja in viitor cu masti sau cu o contructie adecvata a porumbarului unde praful sa poata iesi singur afara…dar mult mai IMPORTANT este faftul (si aici se gandesc foarte putini crescatori) ce se intampla cu porumbeii care sant nevoiti zi de zi sa stea in acest praf ??? nu este de mirare ca din aceste porumbare nici rezultatele nu sant satisfacatoare…. multi dau vina pe porumbei …dar in realitate este crescatorul care este de “vina” ca rezultatele sant nemultumitoare !!!Diferenta dintre un crescator BUN si unul RAU este ca cel bun ,VEDE LA TIMP TOATE PROBLEMELE DIN CRESCATORIA LUI SI IA MASURILE NECESARE INLATURARII ACESTORA !!! Va doresc la toti un an nou fericit si pana incepe sezonul mai aveti timp sa imbunatatiti ATMOSFERA din porumbar.Este spre binele vostru cat si mai ales al porumbeiilor.
Aceste reactii,sunt cunoscute de multi crescatori de pasari de agrement ,gaini si porumbei,fara a lua in considerare ,degajarea prafului din interiorul crescatoriei .Si eu ma confrunt cu aceasta situatie neplacuta .am cumparat din Germania un COLECTOR DE PRAF IONIZATOR ,incredibil ,o data la saptamana ,il decuplez si colectez aproximativ 0,5 gr de praf ,cu toate ca acel praf nu se vede ,duar in fanta de lumina a razelor de soare .Am constatat ca acele crescatorii cu spatii inchise si ventilatie corespunzatoare ,jos intrare si sus esire a aierului consumat ,degajarea prafului e mai mare ,decat acelor crescatorii care sunt deschise si au plasa-n fata ,si spatiu mai restrans .AM facut experienta ,am luat dispozitivul si l-am montat in crescatoria cu spatiu deschis in fata cu plasa .La 1 saptamana ,colectorul era aproape gol ,la 3 saptamiai ,era aproximativ 0,5 mg .CONSTATARE,colegii care au spatii deschise ,aerisite bibe ,nu au probleme nici cu boli frecvente la porumbei ,rezultate bune la concursuri si nu se plang de aceasta afectiune .Cred ca e necesar sa ne protejam cu masti cand facem curatenie ,sa purtam halat si sa ne spalam pe fata si pe maini ,defiecara data cand intram in conctact direct .Gratar pe jos si cel putin o data pe saptamana baie la porumbei,curatenie mecanica si aspirarea prafului cu aspiratorul ,cred ca ar biminua ,dar nu ar rezolva definitiv .VA DORESC LA TOTI O ADMOSFERA FAVORABILA SI BAFTA-N CONTINUARE LA PORUMBEI
E foarte interesant ce spuneti, Dle. Sava. Cam ce eficienta are Ionizatorul? Si eu am remarcat fantele de lumina la asfintit, se vede in ele un praf de parca ninge! Ce sa mai vorbim ca praful care dauneaza nici macar nu se vede, particula avand cam 3 microni diametru.
Cred ca cel mai bun design de cusca este acela cand ea se afla la o inaltime de 1-2 metri de sol si are podea de gratar (din fier, evident). Apropo, stie cineva vreun furnizor de gratare cu ochiuri mici care ar merge folosite in columbofilie? Astfel nu numai praful dar si dejectiile ar parasi incinta imediat. Sub cusca sa fie o alta incapere colectoare de unde deseurile adunate se evacueaza la canal…ar fi foarte practic.
.SUNT DATOR CU UN RASPUNS SI EVENTUAL ,NOI COMENTARII ,D-NULE ANDREI .NU STIU CAT DE EFICIENT ESTE IONIZATORUL ,DAR ATATA TIMP CAT COLECTEAZA ,INSEAMNA CA E BUN .NU AM SPUS CA AM REZOLVAT DEFINITIV .REFERITOR LA AMPLASAREA GOLUMBARULUI LA O ANUMITA INALTIME FATA DE SOL ,E UN LUCRC BUN DEOARECE CIRCULA AIERUL SUB EL ,SE POATE FACE GRATAR JOS ,DAR PAREREA MEA ,NU DE FIER ,DEOARECE ,TINE RECE ,MAI ALES IARNA .PAREREA MEA ESTE CA LEMMUL ESTE CEL MAI INDICAT ,SPUN ASTA ,CA UNI PRIETENI ,AI MEI DIN GERMANIA ,CARE AU GRATARE DE MATAL IN VOLIERE SUSPENDATE ,IN TIMPUL IERNII SE VAITA CA ANUMITI PORUMBEI SCHIOAPATA ,DAND VINA PE SALMONELA .PAI IARNA CAND SUNT AFARA -5,SAU MAI MULT ,GRADE CELSIUS ,CREDETI CA NU-I AFECTEAZA ?SUNT PASARI CU SANGE CALD .IDEIA CU GRATARUL SI TAVA ,ESTE IDEAL ,DAR SASPENDAT .DAR CE FACEM CU CEI CARE-I AU IN POD ,SAU PE SOL ? AM MAI PRECIZAT ,O CAT MAI EFICIENTA VENTILATIE CONTROLATA ,IN ASA FEL SA SE EVITE CURENTUL DE AIER PERMANENT ,CARE DEVINE SI EL DAUNATOR .PAREREA MEA ,DACA INCAPEREA NU ESTE ADANCA SI BINE AERISITA ,SI PE JOS GRATAR DE LEMN ,SE DIMINUIAZA RESPECTIVUL PRAF ,DAR NU SE ELIMINA DEFINITIV ,DEOARECE UN PORUMBEL CU CAT ESTE MAI SANATOS ,CU ATAT FABRICA SI ELIMINA ACEL PRAF DE PE PENE .CRED CA NU ACEL PRAF ESTE NOCIV ,IN COMPARATIE CU PRAFUL REZULTAT DE LA DEJECTIILE FERMENTATE ,DESCAMPUSE SI USCATE .DE ACEEA ESTE NECESAR ,CURATENIE A MECANICA SI ASPIRAREA PRAFULUI ,REZULTAT IN URMA MATURARII.MONTAREA UNOR VENTILATOARE ASORBANTE SI PUSE IN FUNCTIE IN TIMP CE EFECTIVUL DE PORUMBEI ESTE SCOS LA YBORUL DE ANTRENAMENT ZILNIC ,CRED CA AR MAI FII O SOLUTIE PENTRU A NE PROTEJA PE NOI ,CAT SI PORUMBEII NOSTRI.SUNT DEACORD FOLOSIREA HALATULUI ,DAR DE CULOARE INCHIS ,DEOARECE SE VEDE MAI USOR PE HALAT DEPUNERILE DE PRAFG,IN COMPARATIE CU CEL DE CULOARE ALB .VA DORESC TOATE CELE BUNE .G SAVA -RESITA
mersi domnule andrei pentru acest articol e foarte interesant avem ce invata.
ce bine ca io nu am probleme dinastea dar pot spune ca in vara am facut curat intrun cotet de porumbei de lungime cam 4pe 4 si am ingitit la praf de nu mai puteam sa respir a fost nasol ca ma ustura pe gat si nu puteam sa trag aer in piept si a durat vreo 2 zile ………….deci totusi chiar daca nu am alerigi cred ca praful de la porumbei in urasc ce-l mai mult pe lume .
si as dori sa ii multumesc domnului andrei ptr. ca ne-a informat despre asa cva.
fiecare sport are riscurile lui..la fotbal iti poti rupe piciorul..etc
buna!
un articol binevenit,pentru sanatatea noastra cit si a porumbeilor nostrii.
In vechea mea crescatorie aveam foarte mari probleme cu praful si puful (mai ales toamna in perioada de naparlire). Dupa ce faceam curat aveam narile pline de praf. Parca erau adevarate depozite de praf….
Cand am construit noua crescatorie am prevazut inca din proiect sertare sub fiecare boxa si grilaj suspendat pentru ca dejectiile; puful si praful sa cada 50 de cm. la subsol.
Acum chiar daca porumbeii zboara in crescatorie nu se ridica absolut deloc praf.
Da este foarte interesant am probleme mereu si eu…dar o masaca e foarte buna..si udata cu putina apa pt a opri mai bine praful…voliera trebuie amenajata in asa fel incat sa nu bata vantul…
Amplasarea. Se va alege un sol uscat, iar voliera va fi orientata cu fata spre S/S-E sau S/S-V, tinand cont de vantul dominant.
Constructia. Pentru 6 perechi: 3,50 x 2 ampreta la sol. Se va turna o placa de beton armat cu o grosime de 10 cm. Se poate construi din pereti inchisi cu fata din plasa sau perete inchis spre partea expusa vantului si restul din plasa. Trebuie aleasa o plasa cu ochiuri de dimensiuni mici, pentru a impiedica patrunderea rozatoarelor. Tot din acest motiv plasa trebuie prinsa in fundatie pentru a se asigura etanseitatea. Acoperisul trebuie sa aigure pastrarea uscata a interiorului. Voliera trebuie prevazuta cu o usa de acces pentru crescator, iar pentru cresterea in semi-libertate a pasarilor este necesar sa prevedeti o fereastra de zbor (50 x 30 cm.), situata in partea de sus a volierei si prevazuta cu o trapa de aterizare.
…stiam de partea slaba a acestui hobby.. nu e o noutate dar tot timpul ma minteam atat pe mine cat si sotia cand vedea crizele de tuse si toate celelalte simptome care se manifestau de obicei la sfarsit de saptamana dupa ce faceam curatenie ..insa asta e ..asta nu inseamna ca trebuie renuntat la pasari .. si femeile ne mai supara ..ce facem ? ne scapam de ele ? ..cu putina atentie si multa curatenie ..
eu in ultima vreme cand fac curat inainte dau cu pompa cu apa foarte fin atat cat sa umezeasc peste tot incapera si mobilierul si nu mai este asa mult praf ..deci sunt solutii care pot reduce pericolul .. bafta si spor la zbor …
stiam ca boala se numeste boala legionarului si este produsa de elemente nocive din gainatul pasarilor si nu din praful din penaj…pentru cei care se confrunta cu mult praf se poate folosi un pulverizator cu apa la efectuarea curateniei sau chiar spalarea cu furtunul a pardoselii in sezonul cald
sunt perfect de acord cu domnul ioan in columbofilie riscurile exista si sunt destul de ridicate , dar in legatura cu aceasta pasiune a noastra comuna nu exista termen de comparatie , sincer va spun eu am 24 de ani dar pot spune ca sunt un crescator foarte experimentat , eu de cand m-am nascut am avut porumbei , tatal meu fiind colombofil , si sincer cu toate starile de rau din cauza prafului , porumbeilor pierduti , tusei , febrei , banilor , timpului pierdut , etc , nimic nu se compara cu satisfactia unui succes , noi , cei care iubim foarte mult porumbeii suntem niste oameni privilegiati deorece putem simtii niste bucurii si niste satisfactii pe care cei din jur nici nu si le imagineaza , intradevar riscurile exista dar satisfactiile da sens si bucurie maxima vietiilor noastre
Felicitari pentru articol,Andrei!
Prima oara cand am fost afectat am zacut aproape zece zile,cu febra,frisoane,dureri musculare groaznice si acea senzatie de “usturime” pulmonara.
De peste 4 ani nu intru niciodata in voliera fara masca de protectie,fie ca stau un minut sau 3 ore.Nu este o masca speciala,e masca chirurgicala de unica folosinta dar folosind-o se reduce mult contactul direct cu praful nociv.
De fiecare data cand fac curatenie pulverizez apa(un jet fin,pentru a nu crea umiditate prea mare,mai ales iarna) pe toate suprafetele care urmeaza a fi maturate sau raschetate.
Pentru a ne putea bucura la maxim de sportul columbofil si nu numai nu trebuie sa neglijam sanatatea noastra!
Bun articolul! Notele informative expuse, pot ajuta substantial la diminuarea alergiilor si a altor afectiuni cauzate de praful existent in voliere!
Bun articol.
Asteptam si altele,la fel de interesante.
Multumim D’lui Andrei.
ms pentru acest articol am inatat multe sis stiu cum sa construiesc voliera si cati porumbei sa am e bine sa imi dea cineva sfaturi inainte sa ma apuac de porumbei :P
nu stiam de asa ceva desi am de multzi ani porumbei..multumesc lui DUMNEZEU ca nu am avut probleme pana acum..poate ca am avut intodeauna voliera cu un perete complet cu plasa..acum am o voliera cu 2 peretzi..de scandura iar 2 plasa..si amplasata in asa fel incat sa fie cu coltzul peretzilor de lemn la nort…si nu am treaba vara…iar iarna..pe deasaupra plasei pun o folie de ciolofan..impotriva vantului lasand numai ausa pe care intru care e din plasa neacoperita ..si nu am praf…foarte putzin….nu pot spune ca e ineczistent..dar nu ca intr-o crescatorie complect inkisa……da..bun articol…..
daca intra o femeie gravida este vo problema e vorba de sotia mea ii place sa ma vadfa la porumbei si vine si sta cu mine
ast sse intimpla o data la 2 zile cam asa nu in permanenta este frumos articolu nu stiam treaba asta
Problema e serioasa pentru cei mai sensibili, iar in timp poate deveni si pentru ceilalti. Chiar daca nu aveti posibilitati pentru mijloace de protectie mai sofisticate, folositi macar o masca din 2-3 straturi de tifon umezite cu apa,care sa va acopere nasul si gura. Faceti curatenie MINIM saptamanal ,in weekend,ca sa nu se adune mari cantitati de praf .Eu folosesc de foarte multi ani, o metoda de curatenie care ma multumeste deplin. Ustensilele sunt: spaclu, maturica ,faras, pulverizator( de la solutie de spalat geamuri)in care pun apa de var, galeata, masca chirurgicala (de la tehnico-sanitare, poate si in farmacii),salopeta si lampa de instalator(cu butelie de gaz). Umezesc boxa cu pulverizatorul, rad cu spaclul, trag cu maturica mizeria la marginea boxei pe faras,golesc farasul in galeata si trec mai departe. Cand termin, pornesc lampa de gaz si usuc boxele, pentru a reduce umezeala si a dezinfecta termic cotetul.Depozitez gunoiul intr-un colt in fundul gradinii de unde il voi folosi la anu’ ca ingrasamant in gradina, dau jos salopeta si o scutur iar apoi imi admir porumbeii fericiti ca au un cotet curat. Simplu, eficient, economic, fara praf si chimicale. V-o recomand cu caldura !
ms Andrei
am si yo porumbei din 1987 si nu am avut probleme pana acu un an de zile.Intrand in iarna anului 2007 cu un nr de 50 porumbei am avut primele simptome de alergie.,cand am mers la un control medical din motivul k nu puteam sa m-ai respir in special seara cand ma culcam.Am ramas surprins cand am vazut ca,dupa m-ai multe raze,ecografe la plaman sa constatat k sunt perfect sanatos.Nu mi_a venit sa kred.Am incercat alte analize in Iasi la policlinica sf. Spiridon unde nu mi-a depistat nimik.Atunci mi-a recomandat o cunostinta de-a mea,(fiind medic) tratament cu LUIVAC timp de doua luni.Minune k m-am simtit mult m’ai bine dupa.Asa k va recomand la cei kre aveti probleme.E k-am scump dar merita in jur de 80 RON 28comprimate.
Multa sanatate la totzi si aveti grija de voi.
Bafta la zborurile 2008