Readuc in discutie topicul asta care nu s-a mai abordat din 2006 atunci cand l-am pus pe site prima data. Zilele trecute am auzit de un columbofil care s-a lasat de porumbei pentru ca a facut “astm”…nu e astm, e… dar mai bine cititi articolul. Incredibil cat de multi nu stiu despre aceasta posibila problema.

Despre sanatatea noastra, nu numai a porumbeilor

Autor: Gary Gleeson / + sinteza din alte articole
Traducere: Andrei Dejan

Ghid pentru prevenirea afectiunii “plaman de columbofil”.

Subiectul acestui articol este sanatatea ta si cum sa o mentii.

Simptome: Sunt 2 faze distincte ale afectiunii “plaman de columbofil”.
Faza acuta este cea mai comuna la majoritatea crescatorilor. De obicei, ei se confrunta cu simptome similare gripei, frisoane, dureri musculare, tuse si/sau respiratie dificila la 4-8 ore dupa expunerea la un nivel inalt la praful de voliera (cu ocazia efectuarii curateniei de exemplu, sau la prinderea porumbeilor, cand prin batai repetate de aripi ridica praful in aer). Doctorul ar putea detecta jena pulmonara prin analize specifice. Testele de sange pot arata nivele mari de anticorpi pentru proteina de porumbel. Simptomele de regula trec in 48 de ore sau pot persista in jur de o saptamana.
Este bine ca cei sensibili la aceasta boala sa fie depistati din timp pentru ca ea sa nu evolueze in stadiul cronic, mult mai serios. Daca este detectata la timp si se iau masuri boala este reversibila. Daca cei sensibili nu iau in seama simptomele si continua sa se expuna fara protectie adecvata, pot trece la faza cronica ce este caracterizata de niste modificari pulmonare ireversibile numite fibroza pulmonara, problema serioasa si in cazuri extreme, fatala.

Cauze: Literatura stiintifica descrie aceasta boala abia in 1965. Are mai multe forme, toate fiind legate de patrunderea in plaman a unor substante care determina un raspuns imun din partea organismului(este intalnita si la crescatorii de pui de ferma, la cei ce lucreaza in anumite medii industriale, chimice, etc).

Studiile arata ca unii indivizi sunt predispusi la aceasta asa zisa alergie, pe cand altii nu o au, expunandu-se in aceeasi masura. Totusi, toti cei din domeniu ar trebui sa isi ia masuri de siguranta.

Care sunt exact materiile ce produc alergia, nu se cunoaste, dar se banuieste ca ar fi din gainat sau puf, ideea este ca ele trebuie sa fie suficient de mici si ca o mare parte din ele sa patrunda in plaman in zona unde se face schimbul de gaze. Pentru asta, particulele trebuie sa aiba diametrul mai mic de 5 microni. Un micron este a mia parte dintr-un milimetru. Intr-un cuvant, particulele ce pot provca probleme nu sunt vizibile cu ochiul liber. Particulele din puf au fost estimate la aproximativ 1-3 microni.
Sunt mai multe nivele de sensibilitate, de la insesizabil pana la sensibilitate maxima.
Uneori pot sa treaca ani buni inainte de a deveni sensibil. De regula sensibilitatea se instaleaza cu ocazia unor schimbari, de exemplu construirea unei noi voliere, care este mai inchisa decat cea veche.

In strainatate s-au desfiintat crescatorii datorita acestei probleme, totusi, nu este ceva de temut atata timp cat stim despre ce e vorba si aplicam metodele de protectie. Studiile efectuate in Marea Britanie au aratat ca in jur de 22% dintre crescatori aveau aceasta sensibilitate. Un renumit crescator care a trebuit sa renunte la porumbei datorita unei sensibilitati maxime, a revenit totusi in sport, neputand sta departe. A gasit o metoda care functiona pana si pentru el, care era foarte sensibil la acel praf. Nu a mai facut o cusca, ci a facut multe compartimente in stilul cotetelor de iepuri, in care nu trebuia sa intre, in fiecare compartiment fiind cate o pereche. Rezultatele sale au reaparut imediat, ca in vremurile bune.

Se mai spune ca fumatorii ar avea o mai mica sensibilitate, dar nu e nevoie sa mai amintim despre influenta fumatului asupra sanatatii…

Situatii de risc

Curatatul custii: nu lasati murdaria sa se adune. Retineti ca particulele daunatoare nu sunt vizibile cu ochiul liber. Cea mai buna metoda de eliminare a prafului de voliera este folosirea aspiratorului. Se folosesc aspiratoare speciale (pentru columbofili!) sau se adapteaza filtre, pentru a preveni reintoarcerea prafului in voliera.

Manipularea porumbeilor: toti cunoastem acel praf alb care ramane pe haine dupa manipularea porumbeilor. El contine materiile care pot provoca probleme unor crescatori.

Eliberarea pentru antrenamente: bataile de aripi creaza un curent puternic ce ridica praful, praf ce ramane in atmosfera in jur de 15 minute, asa cum reiese din studiile efectuate. De aceea este bine sa se paraseasca cusca dupa ce s-au eliberat pasarile, si sa se foloseasca o masca protectoare daca trebuie intrat totusi in cusca in acea perioada.

Transportul porumbeilor in masina pentru antrenamente / imbarcari: in mod ideal, porumbeii nu ar trebui sa stea in masina pe durata transportului. In orice caz, daca sunt in masina, ar trebui sa nu se formeze curent de aer prin deschiderea geamurilor, fapt ce ar determina ridicarea prafului in aer. Ideal, se transporta in portbagaj, sau pe masina / in remorca.

Cum se minimizeaza praful

Designul custii: apelarea la dispozitive de protectie respiratorie cum ar fi mastile trebuie sa fie o ultima alternativa. De baza este chiar inceputul, prin construirea custii pornind de la ideea de minimizare a colectarii prafului. Designul custii TREBUIE sa fie o prima strategie in evitarea problemelor de mai tarziu. Una dintre metode ar fi implementarea unui sistem de circulatie al aerului, prin care aerul proaspat este introdus de afara prin anumite fante, si cel din interior, este eliminat prin alte fante. Creste si popularitatea volierelor cu podea de gratar. Volierele trebuiesc contruite in asa fel incat praful sa nu se poata colecta in nici o zona. Chiar si in boxe trebuie lasat putin spatiu in spate, pentru ca materialele stranse sa poata cadea la podea.

Dispozitive de protectie: sunt multe feluri de masti, unele mai eficiente, altele mai putin eficiente. Vedeti AICI cateva modele. Tot pe acel site puteti citi mai multe despre acest subiect.

Ar trebui de asemenea purtate haine speciale pentru voliera, si sapca, iar acestea se vor schimba deindata ce treburile la voliera s-au incheiat. A fost si un caz in care sotia unui crescator a fost afectata, desi nu avea de a face cu voliera, praful fiind adus in casa pe hainele sotului sau.

Custile trebuiesc facute in asa fel incat porumbeii sa nu se poata agita mult atunci cand sunt prinsi, fiecare bataie de aripi ridicand praful. Porumbeii trebuie sa fie blanzi. Ocazionalul idiot, porumbelul care zboara disperat prin toata cusca in prezenta crescatorului, ar trebui eliminat.

Baile frecvente pentru porumbei reduc substantial praful creat in voliera.

Numarul de porumbei: nu tineti mai multi porumbei decat aveti nevoie, odata cu numarul lor creste si praful colectat in voliera. Dar stim cu totii ca in fiecare voliera sunt porumbei buni si porumbei ‘de umplutura’, si ar cam fi cazul sa ne gandim mai bine la asta.

Consider ca acest articol este necesar si ar trebui sa cititi mai mult despre subiect, fiind mai important decat isi inchipuie multi. In Romania, probabil 90% dintre noi habar nu au despre acest subiect. Personal imi amintesc de 2-3 crescatori in varsta la care am remarcat ca respirau cu greutate, “suierat”, si sunt convins ca nu stiau de ce… asadar, daca aveti prieteni posibil afectati de aceasta problema, ar fi bine sa-i informati sa stie ce au de facut.