ochi-poru-scanare-iris
Salut, columbofili, bune sa va fie inimile! Va aduc in atentie o interesanta tehnologie de identificare biometrica ce a devenit utilizata din ce in ce mai des. Anume, scanarea irisului.

Exista foarte multe informatii publice despre acest tip de identificare, de la sistemele folosite de serviciile secrete, pana la smartphone-urile cele mai noi la care avem toti acces acum si care implementeaza deja acest tip de recunoastere (Lumia 950 si 950 XL, de exemplu).

Ofer mai jos doar trei link-uri relevante:
– Refugiatii sirieni primesc ajutoare in urma unei simple scanari a irisului (ianuarie 2016) http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-3409543/Cash-aid-Jordans-refugees-iris-scan-away.html
– O persoana aflata la volan este identificata doar dintr-o fotografie a irisului in oglinda retrovizoare, de la 12 metri distanta (aprilie 2015) http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/iris-scanner-identifies-a-person-40-feet-away-150410.htm
– Detalii despre identificarea bovinelor (octombrie 2015) http://www.iritech.com/blog/iris-biometrics-animal-identification/

Trebuie mentionat ca sistemele de scanare sunt de fapt camerele video uzuale, aceleasi camere video ale telefoanelor sau webcam-urile pe care le folosim sa comunicam pe internet, nimic special. Imaginile preluate sunt transmise unei aplicatii software care face compararea cu toatele imaginile (tiparele) stocate anterior intr-o baza de date.

Deocamdata, se mai poarta discutii cu privire la gradul de securitate a acestui tip de identificare. Cea mai pomenita tehnica de fraudare e prezentarea unei fotografii cu rezolutie inalta. Totusi, potrivit unor experti, tehnica pomenita poate fi in prezent usor contracarata prin determinarea/testarea unei reactii rapide de rapuns a irisului (flash luminos). In plus, desi tehnologia este inca la inceput, se maturizeaza rapid, drept dovada lista destul de mare a domeniilor in care este deja aplicata.

Daca acest tip de identificare si-ar face vreodata intrarea si in columbofilie, scanarea irisului porumbelului de concurs s-ar face manual la imbarcare si automat la sosirea pasarii in crescatorie, cu una-doua camere montate in sputnik, cu interfata de conectare la internet. Fotografiile ar fi transmise instantaneu sistemului de clasamente, iar rezultatele ar deveni publice in mai putin de cateva minute, fara nici un efort din partea crescatorului sau a vreunui alt operator uman.

Bineinteles, actualele cip-uri (tehnologia RFID) ar deveni depasite, pur si simplu nu am mai avea nevoie de ele, deloc! La fel, s-ar renunta fara doar si poate la acele stick-uri cu cod lipite la imbarcari pe inelele porumbeilor, care trebuiesc razuite la sosire si anuntate telefonic sau prin sms-uri.

Practicarea concursurilor columbofile ar putea deveni astfel mai economica si mai putin stresanta. Ce ziceti?

Corneliu Vesa