Salut, columbofili, bune sa va fie inimile! Va aduc in atentie o interesanta tehnologie de identificare biometrica ce a devenit utilizata din ce in ce mai des. Anume, scanarea irisului.
Exista foarte multe informatii publice despre acest tip de identificare, de la sistemele folosite de serviciile secrete, pana la smartphone-urile cele mai noi la care avem toti acces acum si care implementeaza deja acest tip de recunoastere (Lumia 950 si 950 XL, de exemplu).
Ofer mai jos doar trei link-uri relevante:
– Refugiatii sirieni primesc ajutoare in urma unei simple scanari a irisului (ianuarie 2016) http://www.dailymail.co.uk/wires/afp/article-3409543/Cash-aid-Jordans-refugees-iris-scan-away.html
– O persoana aflata la volan este identificata doar dintr-o fotografie a irisului in oglinda retrovizoare, de la 12 metri distanta (aprilie 2015) http://news.discovery.com/tech/gear-and-gadgets/iris-scanner-identifies-a-person-40-feet-away-150410.htm
– Detalii despre identificarea bovinelor (octombrie 2015) http://www.iritech.com/blog/iris-biometrics-animal-identification/
Trebuie mentionat ca sistemele de scanare sunt de fapt camerele video uzuale, aceleasi camere video ale telefoanelor sau webcam-urile pe care le folosim sa comunicam pe internet, nimic special. Imaginile preluate sunt transmise unei aplicatii software care face compararea cu toatele imaginile (tiparele) stocate anterior intr-o baza de date.
Deocamdata, se mai poarta discutii cu privire la gradul de securitate a acestui tip de identificare. Cea mai pomenita tehnica de fraudare e prezentarea unei fotografii cu rezolutie inalta. Totusi, potrivit unor experti, tehnica pomenita poate fi in prezent usor contracarata prin determinarea/testarea unei reactii rapide de rapuns a irisului (flash luminos). In plus, desi tehnologia este inca la inceput, se maturizeaza rapid, drept dovada lista destul de mare a domeniilor in care este deja aplicata.
Daca acest tip de identificare si-ar face vreodata intrarea si in columbofilie, scanarea irisului porumbelului de concurs s-ar face manual la imbarcare si automat la sosirea pasarii in crescatorie, cu una-doua camere montate in sputnik, cu interfata de conectare la internet. Fotografiile ar fi transmise instantaneu sistemului de clasamente, iar rezultatele ar deveni publice in mai putin de cateva minute, fara nici un efort din partea crescatorului sau a vreunui alt operator uman.
Bineinteles, actualele cip-uri (tehnologia RFID) ar deveni depasite, pur si simplu nu am mai avea nevoie de ele, deloc! La fel, s-ar renunta fara doar si poate la acele stick-uri cu cod lipite la imbarcari pe inelele porumbeilor, care trebuiesc razuite la sosire si anuntate telefonic sau prin sms-uri.
Practicarea concursurilor columbofile ar putea deveni astfel mai economica si mai putin stresanta. Ce ziceti?
Corneliu Vesa
Ar fi exceptional si pentru crescator si pentru porumbel care scapa de cip.
In cazul in care porumbelul depune un efort foarte mare, ochiul incepe sa se decoloreze. Oare acest fapt nu influenteaza citirea ochiului?
Nu se compară culorile, ci tiparele irisului. Studiile specialiștilor spun că irisul este “bine protejat față de mediul înconjurător și stabil în timp”.
https://en.wikipedia.org/wiki/Iris_recognition
Povestea unei fotografii excepționale publicată pe coperta revistei Național Geographic în 1984 este cu adevărat impresionantă! Subiectul e o fetiță, membră a tribului Paștun. A fost fotografiată într-o tabără de refugiați din Pakistan după invazia sovietică din Afganistan.
Fotografia inititulată “Afghan Girl”, a devenit foarte faimoasă de-a lungul timpului, fiind supranumită “Mona Lisa lumii a treia”. Totuși, identitatea fetiței nu a fost cunoscută nimănui, pentru mult timp.
Abia peste 17 ani, în 2002, după multe alte încercări, fotograful McCurry a reușit să-i afle istoria tragică… La momentul fotografiei avea 12 ani și ambii părinți îi fuseseră omorîți recent într-un raid aviatic. Rătăcise prin munți împreună cu trei frați și bunica ei pentru mai mult de două săptămîni..
Fetița cu ochi verzi ca marea și privirea-i tulburătoare care a captivat întreaga lume se numește Sharbat Gula. Identitatea i-a fost confirmată după atîția ani în urma unei comparări a irisului.
http://ngm.nationalgeographic.com/2002/04/afghan-girl/index-text
trimite spre server doar poza irisului sau intreg porumbelul? daca doar irisul am punea pune o poza de inalta rezolutie facuta in prealabil porumbelului si asa am castiga ,zic si eu
Nu cred ca prea curand o sa avem nevoie de aceasta tehnologie ptr ca multi crescatori au porumbeii in mediul rural unde nu exista fibra optica iar modem-ul nu cred ca face fata in acele zone,iti dai seama ca o sa mearga cu intreruperi….iar ca sa mearga tot sistemul la parametrii maximi iti trebuie viteza buna… Iar o a 2 a chestie ar fi ca firmele care produc ceasuri constatoare ar da faliment…. Iar a 3 a problema e ca f multi inca folosesc ceasuri mecanice si nu isi permit un ceas electronic….deci inca n-am ajuns in faza sa folosim toti ceasuri electronice….
Oricum la noi, nimeni nu e interesat de nimeni.
Boss-ii au angajati, imbarca porumbeii separat, sunt in top cu achizitiile cu managementul crescatoriiei si ii vezi ranjind cand ridica cupe.
Cupe castigate in fata unor copii, pensionari sau oameni cu salariu minim pe economie.
E ca si cum pe o pista de formula 1 cineva are angajat un sofer profesionist cu ultimul model de bolid iar nenea Jerry conduce o dacie din 1960 care merge pe butelie.
Noroc ca inca genetica e vasta si hazardu joaca un rol mare in aceasta pasiune.
Sincer prefer sa nu scanez nici un iris si Tunduc sa plece in glorie cu tot cu sms-ul si razuitu de stickere.
Eu am un nivel peste mediu, porumbeii mei au cu mult peste cei ai colegilor. A cam inceput sa imi fie rusine la club. Eu imi permit sa imi fac mofturile, colegii (unii) cugreu strang bani de cipuri si taxe.
E un aspect de care ar trebui sa tinem cont toti.
Macar sa ajungem la nivelul in care toti sa detinem ceasuri electronice,nu visam la scanarea irisului. Competitia e frumoasa cand toata lumea e CLEAN si toti au sanse egale. Unii isi iau de la gura ca sa se poata tine cat de cat dupa fruntasi si isi dau ultimul leu ptr aceasta pasiune. Din pacate nu toti avem aceeasi stare materiala si incercam pe cat posibil sa facem fata concurentei….
Tare- s curios ce preturi vom avea la concursuri , dupa ieftinire carburantilor , desi ma indoiesc ca va ieftinii cineva pretul la etape. Un hobby din ce in ce mai greu de practicat pentru majoritatea dintr noi. Cei ce ne conduc ne cer bani pentru te miri ce. De altfel o afacere pentru ei . Eu deabia imi permit sa-i intrtin, desi castig binisor , iar MAI MARII CONDUCATORI liciteaza mii de lei pe NET la pre-licitatii. Oare de unde? Probabil de la prosti din inele, sms-uri , caiete de evidenta etc .
Iertati-ma ca am scris in afara subiectului , dar i- s plin de draci din cauza asta.
Jerry tot respectul adevăr graitai.
In orice domeniu exista oameni cu potential care isi pot procura tehnologie avansata si tot ce este nevoie ptr a fi mereu in top. Orice pasiune cere sacrificii,cere efort financiar si lista poate continua. Trebuie sa se puna accentul pe iubirea fata de porumbei,placerea de a-i creste , placerea de a creste noi generatii…. Prea putin trebuie sa punem accent pe cupe,pe faima,etc. Cei care se chinuie sa intretina acest hobby viu…aceia sunt adevaratii campioni. Cand trisezi si aranjezi lucrurile te injosesti pe tine insuti. Revenind la oile noastre ne trebuie ceasuri electronice la toti ca sa concuram de la egal la egal…iar tehnologia cu scanare a irisului e de domeniul viitorului… Ar fi interesant sa vedem si porumbelul in timp real avand o minicamera la picior…. Scuzati-ma dar eu visez mai departe …hahaha.
daca incepi sa cresti 200 de porumbei..normal ca devine costisitor ptr un salariat.
io zbor anu asta 30 de maturi….si 30 de pui. as putea sa zbor mai multi …dar ptr ce.?
daca te gandesti sa si castigi ceva de pe urma porumbeilor ..atunci da ….dar si cu 200 e greu sa ajungi campion national..ca sa poata sa iti calce cineva pragul crescatoriei.
nici nu va dati seama cat de simplu este cu putini porumbei…dar si bine intretinuti.
anu trecut am inceput cu 12 maturi…si dupa 14 zboruri mai aveam 3. foarte multumit…cu foarte putine produse . am facut si un loc 3 la o etapa(in Germania ,peste 80 de crescatori,distanta 520 km).deci asa vad eu sportul cu porumbei.
sunt foarte putini crescatori care castiga de pe urma porumbeilor…si atunci de ce sa nu raman la stadiul de ´´PUR´´hobby. sunt de parere ca si dintr-un numeric foarte mic se poate naste oricand un porumbel de varf.
porumbel de varf=placere,adrenalina,dragoste si NU euroi
Cu tehnologia avansata din ziua de azii,in cativa ani se va pierde tot farmecul acestui hobby frumos.
“Porumbelul voiajor mereu surprinzator”,peste ceva timp nu va mai fi surprinzotor va fi cu camera la picior. Cei doi columbofili Jerry si Razvan dupa parerea mea au punctat unde trebuie zic eu.
Nu vreau sa supar pe nimeni astai realitatea,in goana dupa cupe porumbei nostri vor ajunge masinarii de zbor.
Bafta !!!
Era sa uit: Respect pentru com. lui Stoian Nicusor!
Oricum tare si al dansului ; )))
@Stefan: bine spus. Sunt crescatori care se vaita ca nu pot lua la porumbei mancare buna si cipuri, dar tin porumbei cu sutele…
@brj: nu vad care e problema daca intervine tehnologia pentru a elimina stresul nostru si al porumbeilor, tocmai lasand spatiu mai mult pentru delectare. Vrei sa revenim la ceasul mecanic, sa fugim sa ii tragem de picioare cand ajung?
@porumbei.ro:Nu vreau sa supar pe nimeni dupa cum am mai spus,mie personal mia placut ce au spus colegi care i-am mentionat.Eu nu am zis ca sunt bune ceasurile mecanice s-au ca trebuie chinuiti porumbeii,doar ca: cand va aparea acel( sistem,ceas ce o fi) de scanare a irisului, probabil ca va fi mai scump ca un ceas cu cip.
Dupa parerea mea aici ar fi problema,pe zi ce trece acest hobby devine mai costisitor,de regula e tin porumbei putini nu cu sutele, nu am spatiu suficient si nici nu vreau mai multi de 40 maxim 50(maturi si pui).
Poate ca unii dintre noi isi permit un ceas cu cip,poate ca altii inca viseaza la el,toti vrem sa participam la concursurile cu porumbeii.
Nu spun asta din rautate s-au sa se interpreteze ca am ceva personal cu tine s-au cu altcineva de aici,chiar imi place acest site .Buna s-au rea astai parerea mea despre tehnologie,numai sa nu se ajunga pe viitor sa renuntam la ei.
@brj nu cred ca tehnologia noua ne va lua cheful de concurs sau va afecta cumva.. Cu cat se avanseaza cu atat e mai greu de trisat. Cum ziceam si mai sus ar fi fain sa ne vedem porumbelul in timp real, sa vedem dc si cum se pierde si multe alte chestii. Iti dai seama ca o sa fie foarte costisitor sa implementezi aceasta tehnologie dar candva o sa fie ceva normal exact cum e acum cu ceasurile electronice. Porumbelul cu timpul o sa se adapteze la noile cerinte si daca stam si ne gandit ar fi vorba doar de o minicamera conectata la gps si nimic mai mult. Scanarea irisului e si ea interesanta dar cum am zis si mai sus e greu ca nu toti au crescatoriile in locuri unde au conexiune la internet. Noi acum vb de tehnologii ce sunt inca la inceput si poate vor intra in vigoare peste 100 ani. Ca si ex …un cip este 7 ron (ceas electronic) si inmultim cu sa zicem 20 pasari plus 15 lei pasarea la imbarcare ….egal 100 si ceva de euro…deci cati isi permit sa concureze macar cu 20 pasari? Ca sa te gandesti la victorii tre sa ai posibilitatea de a achiziona pasari si echipament pe masura … E ca si cum ai vrea sa joci ultimele jocuri pe un Pentium 4… Cu cat investesti mai mult cu atat te ridici la un nivel mai inalt. Cu o floare nu se face primavara…
neata , in columbofilie abia mergem ”dea buselea” iar noi visam sa zburam , aveti ff multe subiecte senzationale , la obiect si subiect da asta e putin fortat , avem f multi participanti la zboruri care nu stiu cate zile cloceste porumbelul , intervalul in care clocesc partenerii , participanti in campionat fara ceas mecanic ,care inca alearga la colegi cu clema iar noi , scuze , pare subiect de stiut dar ….. /?????
Stefan , 200 de porumbei am adunati in cativa ani. Deobicei nu depasesc 50 – 60 .
@grecu really? Mi se pare amuzant sa fugi cu cipurile la vecinu… Apai e clar,pana la tehnologie mai avem de mancat paine la modul serios. In sportul asta multi viseaza avioane ca la prima vedere Columbofilia e ptr oricine dar “sapand” putin mai mult vedem ca implica o gramada de chestii.. E frumoasa competitia dar cand ai cu ce.
Dupa Piet de Weerd, Butucanu este expertul, numai ca nu vrea sa spuna secretele…. restul columbofililor joaca la copii si juniori…
Pt com 21, cei care joaca la “copii si juniori” iau cupe la nivel national si judetean. Cei care sunt experti … nu-i prea vedem in top 3 judetean. D-le eu stiu ca columbofilia se joaca pe puncte, fotbalul pe puncte, tenisul pe puncte si tot ce-i sport, restu-i can can …
O intrebare: cate cupe a luat d-l Butucanu la nivel national in toata viata dansului? nu de alta, dar sunt curios dupa ce criterii alegi dumneata, cine unde joaca.
Sa nu fiu inteles gresit, a-m un respect enorm pt nea Fanica, dar sa fim realisti. Avem in tara mai multi maestri columbofili, d-l Butucanu nu detine acest titlu, si a-m sa-ti spun si de ce: -1- iti trebuie doua titluri de campion la crescator-national
2-iti trebuie doua titluri de campion-national la pasare
3-iti trebuie doua prezente la olimpiada (in ani diferiti)
-d-l Butucanu nu a castigat nimic din astea.
D-lor, va rog fiti realisti, e adevarat ca e iarna si “povestim la gura sobei” …
Va doresc o seara placuta.
Ca sa bati iti trebuie cred eu in primul rand simtul realitatii. Ionut Lucaci a spus totul. Cred din ce in ce mai putin in specialisti in columbofilie si mai mult in observatie si practica in propria crescatorie. Retetele sunt personalizate, crescatoriile sunt unice. Cred ca nu putem generaliza in general.
Scuze….generaliza in general. Eu am preferat astazi sa stau la porumbei decat sa merg sa vad Campions League. Ce vreau sa spun e ca de cele mai multe ori ne complicam existenta si uitam sa ne bucuram de hobby
Ady de la com. 21 poate s-a referit la porumbeii si sfaturile pe care Dl Bucutanu le-a oferit de-a lungul vremii si care, poate i-au facut pe alții maeștri si campioni, atat de dragi dvs. Intr-o zi o sa aflam si de dl lucaci mare maestru :-).
CHELTUIELILE CU CIPURILE SUNT MULT MAI MARI DECIT O SIMPLA SCANARE A OCHIULUI DAR IN ACEASTA TEHNOLOGIE TRBUIE SA INVESTEASCA CINEVA CEL MAI BINE FIRMELE DE CEASURI SA SE GINEASCA LASOLUTII
Stai sa vezi cand o aparea in columbofilie radiografia.
N-o stiti p-asta?
E’ ultima tehnologie.
Iese puiul din nou, il iei intr-o cutie de scobitori si fugi cu el la radiografie.
Acolo ti se spune iute si clar: asta are inima de campion, asta n-are.
Cine are se intoarce acasa, cine n-are ajunge intr-un servetel (sau in doua – capul si corpul) intr-un cos special amenajat la usa.
Scutesti astfel timp, bani, stres.
“Breivhart” ii zice aparatului. Cautati-l pe youtube.
@ioan: de ce ti-am sters comentariul. Simplu: pentru ca nu ai scris nimic despre topicul in discutie, ci doar te-ai legat aiurea de ce spun doi dintre columbofili. Genul asta de interventie ma calca pe nervi, nu foloseste nimanui, e doar spatiu si timp ocupat aiurea cu scrisul si cititiul.
@porumbei.ro, corect era sa i fi scris lui @ioan pe privat raspunsul nu sa l postezi aici.Sau ai vrut sa l ataci live.Nu i frumos
@Nik: corect era sa nu fi intrat el pe aici beat sau cu capsa pusa si sa se ia de toti. Acum nu m-oi apuca sa dau si emailuri sa le explic tuturor neseriosilor cu ce au gresit. Si din cand in cand este bine sa reamintesc public ce nu se tolereaaza pe aici.