Spicuiri din cartea “The Best Of Ad Schaerlaeckens”
Dusarduyn (1905-1999) – cel mai bun jucator de fond din Belgia si Olanda in acele vremuri, castigatorul a 13 Nationale.
1. Tineti totul simplu. Credeti doar in pasari bune si uitati restul. In sportul columbofil nu exista secrete care sa faca pasarile sa zboare mai bine.
2. Nu incercati sa fugiti inainte de a invata sa mergeti. Greseala multor incepatori este ca vor mult prea multe intr-un timp prea scurt.
3. Uitati totul despre nume si linii. Exista doar doua linii: porumbei buni si porumbei prosti. Din prima categorie sunt prea putini, din a doua prea multi.
4. Fiti duri in selectie tot anul. Nu tineti pasari slabe doar pentru ca bunicul lor a fost campion sau pentru ca au costat mult. Nu ezitati sa serviti o supa scumpa din cand in cand. Multi fac greseala de a tine prea multe pasari, dupa ce au rezultate si incep sa aiba vanzare. Sunt numeroase exemple care au aratat ca transformarea unor crescatorii de succes in “ferme” de porumbei a inseamnat inceputul sfarsitului. Dusarduyn rareori a zburat mai mult de 6 pasari. Ar trebui sa fie suficient daca pasarile sunt cu adevarat bune.
5. Regularitatea este importanta. Vaduvii nu agreeaza surprizele. Faceti totul cu precizie de ceas. Multe metode sunt bune, dar este si una foarte rea: sa le tot schimbi mereu.
6. Daca zbori fond, da-i voie porumbelului sa se maturizeze 2 ani. Multi porumbei cu sange de fondist adevarat ating potentialul maxim la acea varsta. Majoritatea nu pot castiga premii decente la viteza sau ca pui.
7. Nu angaja niciodata o pasare “de o zi” la o cursa de doua zile. Pasarile care au zburat curse “de doua zile” nu vor mai fi bune niciodata la curse de o zi. Inteleg imediat ca “urmeaza o noua zi” si nu mai trag tare.
8. Nu poti ignora medicina ca in trecut. Pe de alta parte, daca o sa crezi ca veterinarul te poate face campion, te inseli.
9. Daca ai in cotet doar pasari bune, poti practica imperecherea libera si sa astepti sa apara norocul.
10. Adapostul este extrem de important pentru forma pasarilor. Un adapost nu este bun daca este frumos, pentru porumbei frumusetea nu conteaza. Daca ai avut rezultate bune, poti sti pentru restul vietii ca ai un cotet bun. Daca rezultatele scad, de vina esti doar tu sau porumbeii. S-a intamplat de multe ori ca unii crescatori de succes sa-si inlocuiasca vechiul cotet cu unul “modern” care a dus la disparitia lor din clasamente.
Dusarduyn nu a batut nici macar un cui in cusca sa mai mult de 50 de ani. In 2000, cusca sa era exact ca in urma cu jumatate de secol. Nici un medicament impotriva problemelor respiratorii nu se compara cu oxigenul.
Mi-a placut #9. Daca ai numai pasari bune, nu ti-e teama de imperecherea “la liber”. Daca ti-e teama, inseamna ca tii si pasari proaste. Chiar, de ce le tii?
Bravo Andrei, buna intrebare,sper sa dea de gandit la mai multi. Punctul 4 este strans legat de intrebarea pusa de tine.
scurt si la subiect.frumos
Adevarate vorbe … insa cel mai important este sa ai curajul si sa aplici … sunt multi care au o problema in cazul asta … cei milosi poate au o sansa la R.S.P.C.A. … nici o batalie si nici un razboi nu s-a gastigat fara pierderi si sacrificii …
Da Mihai, daca ma gandesc mai bine, peste jumatate din porumbeii pe care-i am nu au ce cauta acasa… mi-e greu dracu si sa arunc oua! …ar da bine la CV daca as aplica la R.S.P.C.A. :))
Sunt si anumite aspecte care se contrazic, sau cu care nu sunt de acord:
– sa nu tii porumbei multi, dar in acelasi timp sa ajungi sa ai doar o echipa mica, crema cremei: pai, se stie foarte clar ca legea numerelor mari functioneaza, si anume cu cat scoti mai multi cu atat ai sanse mai mari sa dai peste un super. Sa-i mai tii si 2 ani, pai vrand nevrand, ajungi la “ferma”.
– “in sportul columbofil nu sunt secrete” – niciodata nu am fost de acord cu expresia asta si o aud/vad peste tot. Sa fim seriosi, sportul columbofil este un cumul de extrem de multe secrete. Multe le inveti pe cont propriu, prin propriile greseli, citind mult sau daca o sa casti bine urechile cand unii columbofili trec printr-o pasa de darnicie. Nu-ti spune nimeni sa nu faci baie la porumbei seara, sa nu le dai grit in paralel cu anumite medicamente, sau apa in acea perioada sa fie declorinata, etc. In acelasi timp e bine sa mai treci si prin filtrul gandirii ce auzi. Daca cineva are gura mare nu inseamna ca este expert, ar trebui sa fii naiv sa crezi intr-un sfat de genul: “mi-a venit acasa acum 2 zile din catastrofa, terminat – azi il imbarc, da-l dracu de cioara, selectie, daca e bun vine, asa se fac pasari”.
FRUMOASE definitii a dat acest columbofil,unele le gasesc adevarate,altele un pic cam exagerate !!! (definitia 3 nu imi prea place , deoarece cred ca a tine evidenta liniilor prin alcatuirea pedigreelor este foarte eficienta daca vrei sa iti construiesti o echipa de porumbei cu baze genetice bine stiute si testate.Consider ca o munca bine organizata este intotdeauna eficienta,iar intocmirea pedireelor asta inseamna ! )
foarte frumoase definitzi si sunt foarte adevarate
Definitia 4 in care zice ca iti ajung maxim 6 porumbei pentru un sezon nu o gasesc valabila.Nici eu nu zbor multi deoarece nu am conditii necesare , dar parerea mea este ca iti trebuie macar 10 pentru a reusi ceva, deoarece poti avea ghinionul la un atac de rapitor, o lupta in voliera intre porumbei si accidentarea penajului, o catastrofa , o cadere in pacura,smoala, etc.Cunosc columbofili la care uliul prinde peste 10 bucati inainte de inceperea etapelor, la altii au venit de la zbor porumbei crapati de rapitoare,la un prieten vreo 4 plini de pacura.Ce faci daca ai doar 6 de zbor ? Abandonezi inainte sa incepi !
nu este adevarat ce spui tu vlaicu exista pui de linie care au dat gresi….am o revista care vorbeste despre cum poti face campion un porumbel cumparat din piata cu 10 lei! conteaza farte mult antrenamentul, hrana, cotetul si foarte mult DRAGOSTEA fata de acest sport…fara aceasta nu poti face nimic…! numai respect lui Dusarduyn ca ne a impartasit si noua cunostintele lui…cunosc multi columbofili care tac din gura!
Vlaicu cu numarul de porumbei sunt de acord….nu poti fi mare columbofil cu 6 porumbei…da…uni zic ca daca sunt buni la ce iti trebuie mai multi…dar sunt multe obstacole…. dar nu cred ca ai inteles bine ce a vrut sa spuna Dusarduyn….el se referea ca atata zbura pe sezon nu ca atata avea in cotet….poate in cotet avea 40…iar daca din aia 6 nu i venea unu baga altu din aia 40….sau cati avea…!
Nu orice porumbel luat din piata poate fi campion, sa nu exageram. Astea sunt exceptii(scoti pui din porumbei foarte buni pierduti din greseala crescatorului si ajunsi in piata, sau nimeresti desfiintari de crescatorii pe graba, cand pasarile ajung in piata… dar grosul sunt pasari fara valoare pentru concursuri). Am la matca 2 masculi luati acum 4 ani din targul Plumbuita, de la un crescator care isi desfiinta crescatoria si se grabea sa vanda (nici nu stiu cum il cheama, nu ma interesau concursurile, ii luam pentru frumusete). Toti s-au inghesuit sa se uite la diplome si rezultate, eu i-am ales pe cei 2 dupa aspect si cred ca am nimerit 2 buni reproducatori. Nici nu stiu ce linii sau rezultate au avut pentru ca nu am vrut sa iau si pedigreele.
Inainte de hrana, antrenamente, cotet, etc, este RASA si potentialul genetic al pasarii, degeaba ii oferi toate conditiile daca nu are orientare, musculatura, metabolism, vitalitate, penaj de calitate, samd.
si cu imperechere asta libera….dak sunt toate pasarile bune……si prin minune toate sunt si rude apropiate de sange……cum sa las fratii intre ei sa se imperecheze…..sa imi bat joc de ei…..sa scot oligofreni ce draq….
cunosc si eu pe acel columbofil din plumbuita…isi desfiinteaza crescatoria in fiecare duminica dimineatza de patru ani de zile :-))) vine cu mai multe pedigree decat porumbei la el….sorry p.s. are totusi si porumbei buni printre ei.
“Secretul campionilor” este selectia (cosul) … este singurul numitor comun al campionilor… ei intotdeauna se prezinta la start cu un lot bine selectat … an de an … de ce oare?:d
In privinta celor 6 porumbei zburati de crescatorul amintit de Ad, este foarte posibil ca cei 6 sa fie cei mai in forma la momentul respectiv. Din ce stiu, in Belgia fiecare zbor implica si pariuri, motiv pentru care tind sa cred ca un crescator isi va trimite o echipa formata din porumbei cu sanse reale de a clasa. Stim ca multi crescatori de pe la noi fac greseala de a trimite porumbei nerecuperati suficient de la o etapa la alta, sau porumbite care trebuie sa oua. Eu sunt unul dintre cei patiti, motiv pentru care nu imi voi mai sacrifica porumbeii doar de dragul numarului mare de porumbei angajat pe etapa. Rabdarea cred ca este o virtute a campionilor.
Sa sti domnule Ionut ca porumbeii buni si pedigreele nu vor face din nimic adevarati campioni peste noapte.Daca ar fi asa ai cumpara cei mai buni porumbei,cu cele mai tari pedigree,hrana cea mai buna,etc. si in scurt timp ai fi campion,asta ar insemna ca doar cei cu multi bani ar practica acest sport.Tocmai de asta imi place columbofilia caci nu conteaza varsta care o ai,situatia financiara (modica),statutul in societate,etc. Conteaza munca,cunoasterea,pasiunea,si dorinta de a sti cat mai mult despre pasarile tale,capacitatile lor,structura lor,originea,etc.
Dusarduyn cunostea ce creste ,de aia nu avea nevoie de pedigree,eu inca nu imi cunosc suficient de bine pasarile,nu pot sa privesc un porumbel si sa spun ca acesta va fi noul campion,dar aruncand o privire in pedigreeu (facute de columbofili , nu de comercianti) iti pot spune rezultatele parintilor,bunicilor,etc.,care pentru mine sunt o garantie ca nu tin porumbelul degeaba, si poate va face treaba ca si zburator sau reproducator.
Problema cu porumbei mai prosti in crescatorie este foarte simpla :
-cati pui poti sa scoti dintr-o pereche intr-un sezon?
R.Sa zicem 6 perechi;
-daca perechea este de zbor?
R.1-2 pui;
Rezolvarea este ca celelalte oua sa le cloceasca aia mai prosti,nu?
Echipa formata din 6 porumbei. Daca prinzi o catrastofa poti sa ai super porumbei.Nu cred ca pot sa se intoarca toti.Nu poti face fata la intreg planul de zbor cu 6 porumbei mai ales la fond si maraton.
Se pierd o gramada de porumbei buni din numeroase motive,si ajung pe mana unui pietar care da cu 10 lei un porumbel care poate merita pe putin de 10 ori mai mult.Cumpara cineva pasarea si zboara pui foarte bine din el,si zice ca a ajuns campion cu un porumbel din piata,de ce sa cumperi de la crescatori cu experienta cand sunt destui in piata la 10 lei. El nu se gandeste ca poate acel porumbel a fost rezultatul muncii unui columbofil de o viata,o gramada de bani si munca investiti,doar ca din cauze nefericite a pierdut pasarea.Pe langa acesti porumbei valorosi de pe piata mai sunt o gramada care nu merita toti 10 lei.Asa ca nu prea imi place cand se lauda unu ca a cumparat un porumbel cu 10 lei si a ajuns campion doar ca l-a iubit,l-a hranit bine,etc.etc., cand in realitate munca depusa in constructia pasarii (origine,penaj,corp,etc.) este a adevaratului
proprietar.
Am recitit de multe ori aceste ganduri ale unei somitati columbofile!sa fii in top mai mult de o jumatate de secol spune mult mai mult decat orice altceva:14 concursuri nationale de fond castigate,ultimul dupa anii 90 !
si totusi contextul conteaza indeajuns de mult pentru a nu fi asa simplu:
-rabdarea e unul dintre cele mai importante conditii-ceea ce ne cam lipseste multora din cei mai tineri
-secrete in sensul pilulelor magice nu cred ca exista in nici un caz;
-apoi o origine sanatoasa nu are de-a face intotdeauna cu un mare nume-sion,denis.etc,marile nume nu insemna intotdeauna si calitate cat mai ales publicitate,asa ca nu numele il face campion !
-sa zbori putini porumbei si cu succes insemna ca nu zbori la “pocneala”si mai ales inseaman sa ai in spate ani de selectie si de viziune in reproducere!o echipa care sa iti aduca succes trebuie construita si asta iti ia in cativa ani dc ai si un pic de sansa!
-selectia e intradevar esentiala,ce unii din noi introduc la matca,altii introduc in oala
-adapostul e deasemenea una din premisele cele mai importante-multe incep si se termina aici,de la tratamente ce nu ar avea rost la distrugerea imunitatii datorata antibioticelor!
Deci pasari de calitate,asta cauta campionii si multi dintre ei nu sunt neaparat de la j tone.limburg,etc-fiecare dintre acestia reproduc indeajuns de multi porumbei mediocrii sau chiar mai slabi decat atat!asa ca un inel strain nu il face si un bun reproducator,dar de, trebuie si astia vanduti cuiva!
cu 6 porumbei se poate ajunge campion.degeaba ai 100 daca 90 sunt prosti tot aia 10 care ii ai buni faci performante. cand ai 6 ptr.o etapa e altfel decat 100 ptr.ca:ii ingriesti mai bine,ii antrenezi mai bine,ii iei mai mult la mana, cu alte cuvinte ii bagi pe toti in seama,pe cand cu 100 nu cred ca ii poti baga pe toti in seama in fiecare zi cum ar fi sa ai 6.stiti voprba:putini si buni. am intanlit cazuri cand crescatori cu 20 porumbei la o etapa sa bata pe alti cu 200 porumbei angajati.eu cred ca important este valoarea si ingrijirea porumbelului decat numaru.
Felicitari gicu ,i-mi place esti la obiect,mi-se pare cel mai interesant ceea ce spui tu,este adevarat cu 6 porumbei dar nu cred ca ii zbura Dusarduyn de la etapa ,la etapa eu credca ii schimba inte ei,pentru ca daca pirdea unu sau doi cu cei mai inlocuia daca ceilalti patruzeci nui zbura nici o etapa.
succes tuturor crescatorilor si spor la zbor.
articolul asta ma face sa imi vand 3/4 din porumbei!super tare acest articol!extraordinara munca depusa la acest site in folosul viitorului destul de precar al columbofiliei!apreciez si va multumesc ca existati,domnule andrei!bafta in continuare!
Majoritatea avem cate unu doi porumbei buni….dar care s aia?
Cei care au mai multi e si mai bine e mai usor de prins o pereche buna
Eu cred ca ajungem la un anumit nivel unde conteaza amanuntele care tin exclusiv de crescator….de alimentatie,sanatate si nu in ultimul rand de rasa(achizitii)!!!!!
referitor la articolul 4
Jef Symons in anul 1938 a angajat 8 porumbei la concursuri rezultatele:
“110km- loc 2,6,7,12,28,37,52
tot cu acesti 8 porumbei de la 325km-loc 2,4,15,27,32,49
tot cu acesti 8 porumbei de la 325km-loc 2,4,7,23,28,29
deci 24 angajati 21 clasati-porumbeii au fost de 1 an.
Dar nu avem de unde sa stim lucruri din astea pt. ca citim carti scrise de Piet de Werd care nu scrie nimic bun despre Jef Symons din cauza lui Vermeijenel .”
Am citat din cartea” Ghidul Zburator” autor Anker Alfonz.
corectie citatia tine pana la “……deci 24 angajati 21 clasati-porumbeii au fost de 1 an.”
si se raia
“……….Piet de Werd care nu scrie nimic bun despre Jef Symons din cauza lui Vermeijenel ………………?citeste in continuare
? Ghidul Zburator? autor Anker Alfonz.
deci eu cred ca un lot bun de 10-20 de porumbei poate bate unul de 100,problema e ca cum sa achizitionezi (faci) acel lot .
pt. ca te duci la orcare crescator si poti cumpara porumbei cu sutele de euro si iese un rahat,pt. ca cum reiese si din articol fac ferma de porumbei si iti vinde orce numai bani sa faca dar nici unu bun nu.
Spun din propria experienta anul trecut m-am apucat din nou de pasari si am cumparat vreo de 4500 lei porumbei de prasile si in toamna aceasta a iesit un nimic aproape,mai putin din cateva exemplare primite aproape cadou de la niste prieteni.
Asa este ai dreptate si asta ne arata si comentariul de la pozitia 23….in care domnul stefan care spune ca dupa ce a citit aceste reguli o sa-si vanda 3/4 din pasarii. AM SI EU O INTREBARE:
Ce o sa spuna dansul in piata tinand cont ca reclama face mai mult decat jumatate din pretz…Ii vand pt ca nu se ridica la asteptarile mele sau o sa gaseasca o “scuza” si multi incepatori o sa-si ia plasa??????????
Normal e mai bine sa vinzi 20 si sa cumperi unu care crezi ca este super ( dar care e tot ca cei pe care i-ai vandut tu) decat sa ii bagi la cos!!!
MAI MULTE ARTICOLE LA
http://www.schaerlaeckens.com/
andrei ,era bine daca traduceai tot articolul lui schaerlaeckens despre dussarduyn pentru ca lumea ar fi inteles ceva si despre filozofia de viata al acestui mare crescator , felul in care face o vinzare ,pretul etc..
toata viata si-a petrecut-o in natura si este si normal sa aiba o viziune naturista asupra cresterii si intretinerii porumbeilor ..in cresterea in consagvinizare imperechierile intre frati sunt practicate si de mari crescatori , sub rezerva trierii la singe a produsilor – si ar trebui sa afle si baietii care dau verdicte pe acest sait ca principiul de baza al tuturor crescatorilor mari este ca” din cacat ,cacat rasare ” va rog sa-mi scuzati exprimarea directa … cei care se multumesc sa cumpere porumbei prinsi din piata vor ajunge dupa citiva ai sa plinga dupa timpul pierdut … si ce este mai pretios decit timpul ..??-poate sanatatea …
Ai dreptate. Lipsa de timp nu-mi permite sa fac tot ce as vrea, am extras partea mai practica din articol.
cea mai mare prostie e sa cumperi un pui de 3 saptamani din cel mai tare cuplu de la un crescator din romania. Cel mai bine e sa il cumperi pe cel care are toate zborurile de pui facute are clasari e sanatos , ala mi se pare de cumparat in rest sunt degeaba, iar un porumbel pt matca tot cam asa trebruie sa til cam iei ca in rest iei tapa pe fata.
Dc ai fi citit mai atent cartea lui Piet de Werd obs si acolo cateva chesti super tari de ex:la ce val se poate aduce un porumbel bun in cond bune si la ce nive se poate aduce un porumbel bun in cond proaste si invers cu un porumbel prost unde poti ajunge in cond bune sau in conditi proaste,selectie,cosu……mie mi sa parut tare cartea….iar ” cele 10 poruncile ” ale lui Dusarduyn mi se par foarte practice si foarte bune de aplicat pentru fiecare
P.S. Stie cineva dc a aparut cartea lui Piet vol II (gat,cioc…..)nu-i stiu exact numele carti ….ms
”sami” dupa mine cartea lui PIET DE WERD nu e prea util,bani dati degeaba pt. carte.Daca o sa citesi si alte carti o sa-ti dai seama.Mai ales chestia cu culoarea ochilor ,contrazice pe toti autorii din lume.Na nu stiu o sa vedem noi in viitor.
va recomand REBUSUL COLUMBOFIL autor ALFONS ANKER
tot ziceti intruna de echipa de 6 porumbei….eu acum 7 ani ….aveam 9 porumbei….dintre care 2 cu inele si 7 fara inele…pe aceia 2….la varsta de 2 ani….i-am zburat si eu cu cineva…persoana respectiva a plecat cu 19….ai mei au zburat pana la 850 de km, iar prietenul meu din 19 a bagat doar 3 la zborul de 850 km si a fost ploaie si vant…..deci ….eu zic ca nu conteaza asa mult vremea, conteaza si conditia lui,cat e de puternic, cat e de rezistent pe vreme rea…!
Va salut cu respect!
mai baieti,dusarduyn incepea cu 6 porumbei,dar,astia 6 poate ca ramanea cu ei din 15-20 dupa antrenamente dure sau alte selectii. nu? in ceea ce priveste regulile eu zic ca nu exista nicio regula batuta in cuie. in ziua de azi se selecteza bn puii ca sa ai din ce sa scoti pui buni si la un an de zile stiu columbofili care au luat locu 1 pe masina, la 1000km{voinea si nando clubul stanuca vasile}. na,mai zi reguli?!
aces articol este foarte bun pt ocepatori din ziu de azi cum sunt si eu si m-a invatat ceva acest mare columbofil.
succes si vant in pene tuturor columbofililor!
care stie ceva de porumbeii DUSARDUYN??? ce ati auzit de ei ???ati avut ???
unde pot gasi REBUSUL COLUMBOFIL autor ALFONS ANKER