Solutie pentru columbofilii fara spatiu: zbor de rolleri din custi mobile

Autor: Jon Lahman
Traducere: Andrei Dejan

Cand am citit acest articol m-am gandit la columbofilii care duc lipsa de spatiu dar isi doresc foarte mult sa tina porumbei. Sfaturile ce urmeaza ar putea fi solutia pe care o asteptati de mult. Daca reusiti un astfel de experiment, va rog sa ma anuntati si sa publicam pe www.porumbei.ro realizarea Dvs.. Succes! Articolul se refera la rollerii de Birmingham, desi personal cred ca se pot adapta la aceasta metoda si alte rase de porumbei de agrement, zburatori sau jucatori, ce au orientare “locala”, spre deosebire de voiajori.

roller3.JPG roller1.JPG
Rolleri “Ruby”, rasa dezvoltata de Tony Chavarria

Zburatul rollerilor din cusca mobila poate fi un hobby foarte captivant. Iti poti zbura pasarile aproape oriunde, si multi le pot admira. Aceasta metoda cere ceva mai mult efort si rabdare decat zborul din cusca fixa de acasa, dar e foarte satisfacatoare in final.

mobile.jpg

Cusca mobila

Aceste custi mobile sunt facute din custi de transport al cateilor. Se poate lua o pereche de custi, una cu gratar si una cu pereti solizi. Le puteti folosi pentru 2 stoluri sau puteti folosi pe cea ventilata vara si pe cea solida iarna. Partea de sus contine o intrare in sistem sputnik (porumbeii pot intra dar nu mai pot iesi prin ea). Nu exista odihnitori in aceste custi. Se folosesc granule absorbante pentru pisici ca substrat. Singurul obiect tinut in cusca este un recipient cu grit.

Metodele mele de antrenament

Zburatul rollerilor dintr-o cusca mobila este aproape la fel cu zburatul lor din cusca fixa din spatele casei, totusi trebuie o mult mai mare atentie la detalii. Daca decideti sa zburati pasarile cand conditiile nu sunt perfecte, puteti astepta ore intregi revenirea porumbeilor in cusca sau sa pierdeti multi dintre ei. Hranirea este cea mai buna metoda de control, se evita un zbor indelungat sau indepartarea prea mare a pasarilor. Alt lucru foarte important este scoaterea din echipa imediat a pasarilor ce nu se comporta cum trebuie, mai ales daca se indeparteaza prea mult in zbor. Unele familii de rolleri necesita mai putina mancare decat altele iar amestecarea liniilor de rolleri poate creea probleme. Vremea poate de asemenea sa afecteze zborul “pasarilor portabile”, si in special vantul. Daca pasarile sunt duse de vant prea departe, nu vor mai recunoaste zona si nu vor mai vedea cusca, si se vor pierde. Trebuie ales un loc cat mai deschis pentru zbor, pentru ca pasarile nu se intorc la cusca fixa in locatie cunoscuta ci la cusca mobila pe care trebuie sa o recunoasca usor de sus. Orice le-ar sta in calea recuoasterii acestei custi poate creea probleme.

Porniti din timp

Este cel mai bine sa antrenati pui inainte ca acestia sa stie sa zboare bine. Cel mai bine se porneste cand ei au sub 3 saptamani. Se iau 10-12 porumbei pui de la parintii lor si se pun in cusca mobila. Aceasta va fi noua lor locuinta. Hranitul din mana ii va face mult mai blanzi si se va lucra mai usor cu ei. Se hranesc de 2 ori pe zi la aceasta varsta. Se incepe imediat invatarea lor sa raspunda la chemarile la masa, prin fluierat si agitarea recipientului cu boabe la ora hranirii. Vor invata foarte repede ca este vremea hranirii. Multi dintre ei sunt deja obisnuiti cu acest semnal pentru ca si-au vazut parintii raspunzand la el atunci cand erau in cuiburi.

Dresarea la trapa

Se incepe invatarea lor sa intre in cusca in ziua urmatoare aducerii lor in locuinta mobila. Continuand fluieratul ce semnaleaza ora mesei, se pune putina mancare in cusca si se lasa porumbeii sa ciuguleasca. Apoi, iau unul cate unul, si il pun usor la intrare sa coboare singur in cusca. Repet procedeul de multe ori la fiecare hranire. A doua zi, puii sunt pusi pe capac si observ daca intra singuri cand sunt chemati la masa. Unii se vor teme sa coboare, dar se vor uita inauntru. Ii las asa o vreme. De regula, cand ii vor vedea pe altii hranindu-se, isi vor invinge frica si vor intra si ei. Ii ajut si pe cei ce nu au intrat in cateva minute. Fiecare pasare va intra prin trapa de cateva ori, cu sau fara ajutor. In acest stadiu, cei ce intra mai greu vor primi mai putina mancare decat ceilalti, si astfel la urmatoarea hranire, manati de foame vor intra mai repede. La sfarsitul celei de-a doua zile, majoritatea ar trebui sa intre rapid cand sunt chemati la masa.

Voliera ajutatoare

O voliera din plasa pusa peste cusca va face asezarea puilor afara mai lipsita de riscuri la inceput. Pasarile vor putea de asemenea sa vada imprejurimile. Dupa ce stau o perioada afara sunt chemati ca de obicei la masa. Folosesc voliera de cateva ori acasa inainte de iesirea in teren dar nu doresc sa obisnuiesc pasarile cu o singura locatie.

In teren

Dupa cateva zile de antrenament sub voliera, sunt gata de plecare. In primele zile, imi place sa-i duc in locatii diferite. Parchez masina intr-o zona linistita si deschisa, si plasez cusca pe masina. Pun pasarile sub voliera si le las sa stea asa cam 20 de minute. Apoi ii chem la mancare si ii duc acasa. De regula ii hranesc dupa ce intra in cusca dar le dau apa doar acasa.

Afara

Pana acum am grabit antrenamentul dintr-un singur motiv: ei trebuie sa invete bine procedura de intrare si raspundere la comenzi inainte de a fi capabili sa zboare bine. In acest moment ar trebui sa fie destul de agili dar inca nu foarte puternici sau curajosi. In ziua dinaintea eliberarilor ii hranesc mai putin pentru a asigura o intrare mai rapida.

In prima zi ii pun la fel in voliera ajutatoare si ii las sa se linisteasca. Apoi deschid capacul acesteia. Va dura ceva pana primii vor zbura afara. Daca toti raman, voliera poate fi luata. Probabil cativa dintre porumbei vor zbura putin dar nu se vor departa. Nu ii incurajez sa zboare in primele zile, dar ii indepartez de pe masina daca nu se aseaza direct pe cusca mobila. Dorim totdeauna sa se aseze direct pe cusca si nu pe masina. Din nou, dupa 15-20 de minute, sunt chemati inauntru si hraniti. Unii intra mai tarziu decat altii deci vor primi mai putina mancare.

Ridicarea

Acum urmeaza partea grea pentru “zburatorul portabil”. Pasarile sunt inca tinere si prostute, dar gata de zbor. Speram ca procesul de educare a decurs bine, altfel putem avea parte de frustrari. Alegeti locatii linistite si larg deschise. Dupa ce deschidem cusca, pasarile o sa zboare si ar trebui sa le scoatem si pe cele ce nu o fac. Imi place sa folosesc un steag sa le scot, caci nu vreau sa le fie frica de mainile mele. Cand majoritatea au decolat, le alung si pe cele ramase. Dupa ce majoritatea au zburat macar putin, le las sa aterizeze. Unele vor ocoli cusca destul de mult, chiar si la primul lor zbor. La primele cateva zboruri va puteti astepta sa vedeti pasari zburand in toate directiile. Chiar si cele ce stau inca pe cusca invata din asta.

Zburand Rollerii

Dupa aproximativ o saptamana de zbor haotic, ar trebui sa inceapa a forma un stol. Acum trebuiesc observate pasarile ce se indeparteaza prea mult sau raman prea mult in aer. Pasarile devin acum tot mai puternice dar sunt inca pui si foarte prosti asa ca trebuie in continuare foarte multa atentie. Le dau ratiile normale dupa zbor, si reduc ratia inainte de urmatorul zbor. Astfel, pasarile aflate in crestere primesc destula mancare, dar sunt si tinute sub control. Imi place sa controlez ratia in asa fel incat pasarile sa zboare 15-30 de minute. Daca le hraniti prea mult, pot zbura cateva ore si nu cred ca doriti sa stati pana se intorc. De regula mut locatia de zbor intre 5-6 locatii alternativ, o noua locatie la saptamana. In locatiile unde au mai zburat deschid direct capacul custii si ii las sa iasa la zbor. In locatiile noi folosesc initial voliera ajutatoare pentru a-i lasa o vreme sa studieze imprejurimile.

Cand nu pot scoate pasarile la zbor multe zile, le las sa exerseze intr-un spatiu inchis larg. Tot atunci pot face si baie.

Concluzii

Am incercat sa explic cei mai importanti pasi in antrenarea “rollerilor portabili” dar e mereu ceva nou de invatat. Invat ceva nou aproape de fiecare data cand le dau drumu(de regula ce sa NU mai fac). Cam fiecare pasare pierduta sau fiecare ora de asteptare in plus este datorita faptului ca nu mi-am urmat propriile sfaturi si observatii. Nu stiu totul si nu voi sti, dar voi incerca mereu lucruri noi pentru imbunatatirea metodei. Sper ca articolul meu a mai dizolvat din misterul “zborurilor portabile” si va constitui o motivatie pentru a incepe si Dvs. zborul portabil, este un zbor grozav!

Cateva sugestii

  • Incepeti antrenamentul pasarilor la varste fragede
  • Invatati pasarile sa coboare si sa intre la comanda
  • Hraniti porumbeii din mana si castigati-le increderea
  • Lasati-i sa zboare in zone deschise de unde sa va poata vedea in permanenta
  • Niciodata nu lasati porumbeii sa iasa pe vreme rea, in special vant
  • Intotdeauna cand ii lasati la zbor trebuie sa fie flamanzi
  • Scoateti pasarile problema din echipa imediat
  • Folositi si inele de proprietate pentru recuperarea pasarilor pierdute
  • Zburati pasarile unde lumea le poate vedea

16 comentarii la “Solutie pentru columbofilii fara spatiu: zbor de rolleri din custi mobile”

  1. Super tare ,si ms foarte mult de cele explicate.Inainte sa citesc toate acestea spuse d tn,faceam mari greseli.Eu am jucatori de inaltime si acum imi cloceste porumbita:).Sunt primii mei porumbei.Am doar 6 dar sunt batrani si nu pot umbla la ei sa vad cate oua cloceste pt ca sar putea speria pt ca nus crescuti de mine.Si sa stii ca cu hranitu din mana mia venit ideea dupa 1 luna ce iam cumparat.Si ii hranesc asa poate capata mai multa incredere in mn chit cas batrani.

  2. MARFA RAU .SUPER TARE ,DA POT FACE ACELASI LUCRU SI CU VOIAJORII? CHESTIA CU HRANITU O STIU DA………………………..TOTUSI .DACA AS IESI IN CAMP DESCHIS AR MERGE???????
    VA ROG SA-MI RASPUNDETI???????????PLSSSSSSSSSSSSSS
    SI SA PUNETI NISTE POZE CU,CUSCA CA SA-MI FAC UNA.MS MULT

  3. Dupa ce se oua incearca sa le muti (ouale) la alta pereche care sa ouat deodata cu Rolleri tai…

    Delabistrita.
    …spor la zbor !!!

  4. iati o pereche de gutani si cand fac oua le schimbi ouale cu ale rollerilor tai ok ca am vazut ca sunt foarte buni crescatori guatni si chiar sunt
    id-ul este aragonrz

  5. rolleri sunt porumbei care zboara la inaltime si mult?Va multumesc.

  6. vreau sa incep si eu ceva dar nu cu porumbei, ci cu pasarile in special pentru oua in scop de comercializare, cum credeti ce trebuie sa fac si in genere e o idee buna? sau nu, si daca merge, ce fel de specie e mai buna pentru acest scop. Astept cu nerabdare comentariile si sfaturile voastre la adresa Dascal_A_86@mail.ru va multumesc!

  7. Fain articolul. Am mai gasit dar probabil erau franturi din acesta, ca prea seamana!
    Am incercat anul trecut, dar in cele citite nu spunea nimic de voliera si cred ca acolo am gresit, i-am fortat la lansare si dupa ce s-au ridicat, nu s-au mai intors!
    Voi mai incerca si anul acesta si sper sa reusesc!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *