0. Origine
1. Descrierea rasei
2. Aptitudini de zbor si joc
3. Standard
4. Regulament de zbor si joc al ‘Jucatorului de Galati’
5. Modalitate de arbitrare in boxa
6. Persoane care au redactat acest standard
Origine:
Probabil ca primele importuri de jucatori au fost facute din imperiul Bizantin. Din pacate, nu exista dovezi scrise in acest sens.
Apoi, porumbeii au continuat sa fie adusi din cartierele crestine ( Galata) ale Constantinopolului, chiar dupa caderea orasului sub dominatie otomana, de catre negustorii si marinarii ce se stabileau in acea perioada in Galati.
O data cu extinderea acestui tip de porumbel, in bazinul Marii Negre si in fostul imperiu tarist, schimburile de material genetic se diversifica. Jucatorul de Galati, foarte apreciat de catre crescatori, este reinoit prin importurile facute in mod repetat din Odessa, Crineea si Kiev. Totodata participa la formarea si consolidarea unor rase, atat in est, in Rusia, cat si in bazinul Dunarean. Datorita acestor schimburi, rasa capata un polimorfism accentuat, atat genetic cat si morfologic, diversificandu-se intr-o gama larga de forme si culori, ce sunt amestecate cu atentie si ulterior selectate, pentru a obtine exemplare cu aptitudini remarcabile de joc si zbor.
In dezvoltarea rasei, s-au parcurs de-a lungul timpului, mai multe etape.
In prima etapa, selectia s-a axat pe zbor, pe joc si pe culoare. Mai apoi , in etapa a doua s-a trecut la fixarea baltaturii, urmarindu-se obtinerea unui desen simetric, asa numita baltatura ‘’scrisa’’.
Mai apoi, in a treia si ultima etapa, accentual s-a pus pe selectarea exemplarelor cu ochi curati si o linie a capului, cat mai spectaculoasa. Toata atentia s-a concentrate pe zona capului.
In viitor, vor fi avute din nou in vedere, zborul ( zbor rapid la mare inaltime) si jocul ( joc lung, executat rapid). Prin perfectionarea acestor insusiri, iar uneori, in cazul unor linii ce au mai pierdut din calitatile mai sus amintite, datorita selectiei excessive, pe criterii de frumusete, se va lucra la recapatarea aptitudinilor initiale.
Descrierea rasei
Dupa dispunerea culorii sunt: unicolori si baltati.
Unicolori:
– albastri ( viorii)
– negri ( corbi)
– rosii ( califari)
– galbeni
– albi ( balani)
Baltati:
– albastru cu alb ( baltati pe vanat)
– negru cu alb ( baltati pe negru)
– rosu cu alb ( baltati pe rosu)
– galben cu alb ( baltati pe galben)
O categorie aparte, o constituie baltatii capaciti, cu cozi albe ( ‘’Patati’’ sau ‘’ capaciti cozi albe de sus’’), in care culoarea capacelor, poate fi albastra sau neagra ( in trecut, a existat si o varietate cu capace rosii).
Unicolori:
Albastri (viorii): pot fi bleu pana la vanat inchis ( guturii). Sunt porumbei de talie mijlocie, scurti pe picioare cu osatura puternica. Pe capace sunte prezente dungi negre sau ruginii ( chenare).
Negri (corbi): penajul negru unicolor, trebuie sa fie intens, cu luciu metallic si refleze verzi, mai ales in zona gatului. La marea majoritate, aripile sunt purtate sub coada ( se prefera exemplarele ternate). Este de preferat ca atat ciocul cat si ghiarele sa fie de culoare deschisa, dar mai sunt si exemplare ce prezinta o pata de culoare pe cioc ( ciuliti). Sunt porumbei cu zbor de mare inaltime si joc frumos.
Rosii (califari): exista in toate nuantele de rosu, dar sunt preferate exemplarele de culoare inchisa, visinie ( visina putreda), culoarea fiind aceasi, de la cao la varful cozii. ‘’Califarii stropiti’’, au pe fondul rosu , stropi albi. Au de asemenea aripi ternate.
Galbeni: sunt in nuante deschise ( ‘’ limonii’’), cat si in nuante inchise( galben inchis)acestea din urma fin preferate. Se cauta mult ‘’pana plusata’’, adica un penaj lucios, catifelat si de culoare cat mai inchisa. Galbenii sunt trenati, in marea lor majoritate. Ei sunt de asemenea porumbei de zbor si joc.
Albi ( balani): provin din baltatii pe negru sau pe vanat si au ochii negri. In trecut au existat si ‘’ balani cu ochi albi’’, intotdeauna trenati, lipsiti de glanda uropigiana, cu coada formata din 14-16 pene.
Unicolorii sunt nemotati, sau motati ( simplu sau dublu motati).
Baltati:
Albastru cu alb ( baltat pe vanat): la fel ca in cazul vioriilor unicolori, nuantele pot fi foarte variate, de la bleu deschis ( siniliu) la vanat inchis sau chiar guturii ( stropiti pe aripi, cu fulgi mici negri ‘’ pietrii’’). Au pe capace, dungi negre sau ruginii ( trese).
Culoarea este repartizata pe capace uniform ( capaciti) sau neuniform ( stersi sau revarsati pe capace), cu pieptul alb sau vanat ( tras). Exemplarele cu pieptul alb, pot avea pete vinete in partile laterale ale pieptului, denumite ‘’ bujori’’. Cand pieptul alb este traversat de o dunga de culoare de aproximativ 2-3 cm, poarta denumirea de ‘’left’’ ( porumbeii sunt leftati). Sunt porumbei semiciocosi, cu ciocul alb sau ‘’ciulit’’. Coada poate fi formata numai din rectrice vinete( coada vanata), sau in amestec( albe cu vanat) ‘’ coada baltata’’. De asemenea rectricele pot fi in totalitate albe, formand o coada alba, cu o pata deasupra crupionului, denumita ‘’ servet’’. Porumbelul se numeste in cazul acesta, ‘’ pe vanat coada alba cu servet’’ si au ca origine un tip mai vechi denumit ‘’ rasa lui ghita rosu’’, dupa numele celui care a selectat si consolidat aceasta varianta.
Culoarea vanata pe cap poate fi repartizata asfel:
– cu doua dungi deasupra ochilor ( sprancenati)
– cu capul complet vanat, cu o dunga alba pe mijloc, in continuarea ciocului ( porumbel breaz) capul complet vanat.
Pot fi nemotati, simpli motati ( cucuieti) sau dublu motati ( cu doua moturi)
Negru cu alb ( baltati pe negru) : culoarea de baza negru intens, repartizata pe capace de preferat simetric ( capaciti). Pieptul poate fi alb, negru ( tras la piept) cu ‘’bujori’’ sau ‘’leftati’’ ca si in cazul baltatilor pe vanat. Ciocul poate fi alb sau alb roziu. Coada este formata din rectrice negre ( coada neagra), rectrice albe si negre – coada baltata, sau coada alba ‘’cu servet’’. Sunt nemotati sau motati (‘’cucuiati’’). Porumbeii ‘’ pe negru cucuiati’’ cu pieptul negru si coada baltata ( in parti rectrice negre si in mijloc 2-4 rectrice albe) se numesc cazaci.
Repartizarea culorii pe cap e aceasi ca la baltatii pe vanat. Pe partile exterioare ale mandibulei, pot fi prezente pete de culoare neagra ( falci).
La baltatii pe vanat sip e negru, ochii sunt albi, galbeni sau ciacari ( unul alb si unul negru).
Balatii pe rosu: culoarea este rosu intens, in aceasi nuanta ( visinie de preferat), pe cap, capace, coada si pulpe, cu o distributie cat mai simetrica. Pot fi cu coada rosie (toate rectricele sunt rosii) sau coada baltata (printer rectricele rosii sunt prezente si rectrice albe). Pieptul poate fi la fel ca la baltatii pe vanat si pe negru ( alb , tras la piept, cu bujori sau leftat). Sunt porumbei de zbor si joc. Pot fi nemotati sau motati. Au ochii albi sau ciacari.
Baltatii pe galben: culoarea galbena poate fi in nuante mai deschise sau mai inchise ( de la limoniu la galben inchis- pana catifelata). In rest nu se diferentiaza prin nimic de celelalte varietati de baltati.
Baltatii capaciti: ( pe negru, pe vanat, pe rosu) se numesc ‘’capaci’’ sau ‘’patati’’. Au capacele colorate cu capul, pieptul si coada albe, fara servet ( cozi albe de sus). Culoarea pulpelor e la fel cu culoarea capacelor. Sunt porumbei de zbor la mare inaltime. Capacitii pe negru, pot fi cu ciocul scurt sau lung ( ciocosi).
Aptitudini de zbor si joc:
Jocul este de mai multe feluri:
– scurt (1-5 tumbe)
– mediu (5-10 tumbe)
– lung ( sirag de mai mult de 10 tumbe)
Jocul poate fi :
– pe o parte ( spre spate)
– in lateral ( stanga sau dreapta)
– farfurie ( in jurul axei)
– pe mai multe parti ( o combinatie intre stilurile de mai sus)
– zborul este de joasa inaltime( randunica), de mare inaltime sau licarire ( in puncte) si de disparitie
Jucatorul de Galati
(Porumbel de zbor si joc)
Origine:
S-a format in jurul anului 1400 in orasul Galati. Rasa este selectionata din incrucisarea rolerilor orientali si alte rase de roleri cu porumbei autohtoni.
Impresie generala:
Este un porumbel de marime medie, bine proportionat, greutatea corporala 300-350 de grame.
Caractere de rasa:
Capul: marime mijlocie spre mare, cu fruntea lata de la drepta la arcuita (fara colturi), nemotat, motat(de la o ureche la cealalta sau deasupra capului) si dublu motat.
Ochii: albi (gri), galbeni sau negri la exemplarele albe.
Ciocul: marime mijlocie (15-20mm), de culoare alb sidefat, gros, drept, proportionat cu capul.
Genele: culoarea alba si sunt simple sau duble la baltati, duble sau triple la unicolori.
Gatul: gros, de marime mijlocie, usor arcuit si cu scobitura cat mai mica.
Pieptul: este lat si bombat, abdomenul este usor arcuit si bogat imbracat in pene.
Spinarea: larga cu directie oblica spre coada.
Aripile: proportionale cu corpul, purtate deasupra cozii sau trenate.
Picioarele: sunt mijlocii si puternice, lungime de la sol pana la abdomen maxim 7 cm, neincaltate.
Coada: este lunga de 11-12cm, de latime normala, are 12-16 retrice.
Penajul: bogat, strans lipit de corp.
Culoare si desen:Culoarea penajului trebuie sa fie bine definite si cat mai intensa.
In functie de repartizarea culorii pe corp se intalnesc 2 varietati:
– Unicolori: albi, galbeni, rosii, albastri si negri.
– Baltati: pe galben, pe rosu, pe albastru si pe negru.
Repartizarea culorii pe corp:
Capul: de preferat, colorat in nuanta culorii de baza, de la nivelul mandibulei superioare in sus pana la nivelul omoplatilor cu desen mai mult sau mai putin accentuat, dar preferabil cu simetrie.
Ceafa: alba sau colorata in nuanta culorii de baza.
Pieptul: de culoare alba ( exceptie fac cazacii).
Aripile: capacit perfect cu remigele primare albe.
Coada: colorata in nuanta culorii de baza, sau alba.
Se mai disting 2 varietati de baltaturi:
-Capaciti: au capul, pieptul, burta, remigele primare si coada albe, pulpele colorate in nuanta culorii de baza exceptie facand ceafa care e alba sau colorata. Aceasta varietate poate fi motata sau nemotata. Culoarea de baza este albastru sau negru.
-Cazaci: au capul predominant de culoare neagra, motul baltat, coada baltata ( cu remige albe pe mijloc), sunt trasi la piept, pulpele sunt colorate, remigele primare si o mica cravatica sunt albe, aceasta varietate trebuie sa fie obligatoriu motata. Culoarea de baza e negru.
Durata si maniera zborului: timpul de zbor e minim 30 de minute,zborul se efectueaza la inaltime medie spre mare, porumbeii trebuie sa joace.
Marimea inelului: 7mm.
Greseli:
– Defecte majore (se penalizeaza cu 3 puncte): forma necorespunzatoare a capului, gat prea lung, gat subtire, falci, lipsa retrice sau remige, stern stramb, picioare prea lungi, tras(inchis) la piept
– Defecte minore (se penalizeaza cu 1-2 puncte): cioc prea lung sau prea scurt, ochi cu irizatii rosii, ceacari, ochi scursi, geana de alta culoare, bete in coada, baltatura nesimetrica, cioc canit,mustati;
Regulament de zbor si joc al Jucatorului de Galati
CAPITOLUL 1. CONDITII DE PARTICIPARE
Articolul 1.
La concursurile de zbor si joc poate participa orice crescator care este mebru cotizant al unei asociatii columbofile si care creste porumbei Jucatori de Galati.
Articolul 2.
Participantul la concurs trebuie sa plateasca taxa de participare cu cel putin 7(sapte) zile inante de inceperea concursului.
Articolul 3.
Participantul la concurs are obligatia de a cunoaste regulamentul de zbor.
Articolul 4.
Porumbeii care participa la concurs trebuie sa fie inelati corespunzator cu inele euro inchise. Stolul de zbor trebuie sa cuprinda minim 5 (cinci) porumbei din rasa respectiva, iar numarul maxim de porumbei care sunt admisi la concurs este de 20 (douazeci).
Articolul 5.
Participantul este dator sa trimita un observator in comisia de arbitraj
Articolul 6.
La fiecare etapa participantul poate concura cu un singur stol de porumbei.
Articolul 7.
Participantul trebuie sa respecte calendarul de zbor in vigoare pentru rasa respectiva.
Articolul 8.
Neparticiparea din orice motiv la mai mult de o etapa pe an duce automat la declasarea pe ultimul loc in clasamentul general ( indiferent de performantele obtinute la celelalte etape).
Articolul 9.
Concurentul trebuie sa depuna odata cu taxa de participare si o cerere in care sa isi manifeste dorinta de participare mentionand si data la care va lua parte la concurs.
Articolul 10.
Stolul trebuie sa fie compus din porumbei de aceasi rasa.
Articolul 11.
Porumbeii pot participa doar in grupele lor sau in grupe superioare nu si in grupe inferioare.
Articolul 12.
Daca pe o raza de 500 de metri sunt mai multi crescatori acestia vor participa la etapa in zile diferite. Ordinea participarii se hotaraste prin tragere la sorti. Zilele desfasurarii etapei in acest caz sunt succesive.
CAPITOLUL 2. INDATORIRI SI OBLIGATII
Articolul 13.
Participantul la concurs are obligatia de a pune la dispozitia arbitrilor, masa, scaune, hartie de scris, tot ce este necesar pentru desfasurarea in bune conditii a concursului.
Articolul 14.
Concurentul este obligat sa prezinte arbitrilor la control porumbeii care fac parte din stolul de concurs atat inainte cat si dupa terminarea zborului.
Articolul 15.
Stolul trebuie saltat in maxim 5 minute de la decolarea primului porumbel.
Articolul 16.
Stolul trebuie sa se aseze in acelasi loc de unde a pornit( sau pe o raza de 25 de metri).
Articolul 17.
Distanta dintre locul de observare a porumbeilor si cusca acestora trebuie sa fie de minim 15 metri.
Concurentul nu are voie sa impiedice in nici un felasezarea porumbeilor, nepermitand nici altor persoane acest lucru.
Pe durata concursului crescatorul nu are voie sa se apropie de voliera.
Articolul 18.
Participantul trebuie sa aiba o conduita ‘fair-play’, neinfluentand arbitrarea zborului si a jocului.
Articolul 19.
Crescatorul trebuie sa anunte cu cel putin 3 zile inainte de data concursului daca nu mai doreste sa participle la etapa de zbor respectiva si e obligat sa faca acest anunt in scris.
CAPITOLUL 3. OBLIGATIILE ARBITRILOR
Articolul 20.
Arbitrii au obligatia de a se prezenta la locul desfasurarii concursului cu cel putin 30 de minute inainte de ora de start. Arbitrii nu au voie sa vina la locul desfasurarii concursului in stare de ebrietate si nici sa consume bauturi alcoolice in timpul concursului.
Articolul 21.
Arbitrii sunt obligati sa verifice seriile inelelor porumbeilor angajati in concurs si sa le treaca in fisa de arbitraj.
Articolul 22.
Arbitrii nu au voie sa paraseasca locul pe durata desfasurarii concursului.
Cel putin unul din cei 2 arbitri vor urmari fara intrerupere stolul zburat. Pentru aprecierea distantei de zbor nu se vor folosi mijloace optice, exceptie facand ochelarii de soare sau de vedere.
Articolul 23.
Arbitrii vor completa foile de arbitraj cu cerneala sau pix, avand griji sa nu faca stersaturi sau corectari. Foile de arbitraj se vor completa in 3 exemplare, din care unul ramane la concurent.
Aprecierile si punctajul se vor face in prealabil pe o ciorna, apoi urmand a fi trecute pe fisa de zbor. Ciorna se va preda impreuna cu fisele de zbor.
Articolul 24.
Arbitrii vor consemna in procesul verbal de incheiere a concursului orice nereguli aparute pe durata desfasurarii concursului.
Articolul 25.
Arbitrii vor parasi locul concursului numai dupa terminarea acestuia si dupa completarea fiselor de zbor si a procesului verbal.
Articolul 26.
Arbitrii de zbor vor colabora cu eventualii arbitri controlori. Daca arbitrii sunt totodata si concurenti, ei nu se poat arbitra reciproc.
CAPITOLUL 4. ACORDAREA PUNCTAJULUI
Acordarea punctajului la decolare
Articolul 27.
Stolul trebuie sa fie compus din minim 5(cinci) porumbei si maxim 20(douazeci). Pentru fiecare porumbel care depaseste numarul minim se acorda bonificatii dupa cum urmeaza:
-intre 6-10 porumbei -10 puncte de porumbel
-intre 10-15 porumbei-15 puncte de porumbel
-intre 15-20 porumbei- 20 puncte de porumbel.
Articolul 28.
In cazul in care stolul zburat se fragmenteaza, se va arbitra grupul care contine un numar mai mare de porumbei, in caz de egalitate se va arbitra grupul care zboara mai sus.
Articolul 29.
Pentru ridicarea la inaltimea apreciata ‘randunica’ in termen de maxim 10 minute de la lansare se acorda stolului zburat 50 de puncte.
Pentru ridicarea la inaltimea apreciata ‘punct’ sau ‘disparitie’ in maxim de 10 minute de la decolare se acorda 300 de puncte stolului zburat.
Acordarea punctajului pentru zbor.
Articolul 30.
Pentru zborul de joasa inaltime (0-300 metri) se acorda la stol cate 1 punct la fiecare minut zburat. La 300 de metri nu se mai distinge culoarea exemplarului.
Articolul 31.
Pentru zborul de medie inaltime (300-1000 metri) se acorda stolului cate 2 puncte pentru fiecare minut zburat. La 1000 de metri se mai disting bataile aripilor.
Articolul 32.
Pentru zborul in ‘puncte’ sau ‘ licarire-disparitie’ se acorda cate 10 puncte pentru fiecare minut zburat.
Durata standard de zbor este de 30 minute.
Acordarea punctajului pentru joc.
Articolul 33.
Pentru jocul simplu de 1 tumba se acorda cate 5 puncte.
Pentru jocul in snur de 2-5 tumbe (1-2 metri) se acorda cate 20 puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de 6-10 tumbe (3-5 metri) se acorda cate 50 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de 5-10 metri pe o parte se acorda cate 60 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de 5-10 metri pe doua sau mai multe parti se acorda cate 100 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de peste 10 metri se acorda 150 de puncte pentru fiecare snur.
Pentru jocul in snur de peste 10 metri pe doua sau mai multe parti se acorda 300 de puncte pentru fiecare snur.
Lungimea jocului se apreciaza fara caderea in coada.
Articolul 34.
Daca in urma jocului porumbelul cade pe pamant sau pe casa nu se puncteaza jocul si se si penalizeaza stolul cu 50 de puncte.
Articolul 35.
Punctarea jocului se efectueaza pana la inaltimea apreciata ‘randunica’. Peste aceasta inaltime nu se mai acorda puncte pentru joc, aprecierea neputand fi corecta. Exceptie fac porumbeii care joaca snururi atat de lungi incat isi schimba inaltimea de zbor.
Articolul 36.
Numarul standard de puncte obtinute la joc este de 50 pe stol.
CAPITOLUL 5. BONUSURI
Articolul 37.
Daca un porumbel executa un sirag mai lung de 50 de metri si se intoarce la stol i se acorda un bonus de 300 de puncte.
Pentru zborul in licarire-disparitie a stolului se da un bonus de 500 de puncte.
Articolul 38.
Pentru ‘asezarea concomitenta’ a stolului se acorda 100 de puncte.
“Asezare concomitenta”(este permis un interval de 10 minute)= numarul de porumbei asezati la terminarea zborului este egal cu numarul porumbeilor lansati, iar stolul a realizat standardul de zbor si joc.
CAPITOLUL 6. PENALIZARI
Articolul 39.
Dupa 2 ore in care porumbeii au zburat numai in disparitie crescatorul are obligatia sa demonstreze ca ei inca sunt in zona de desfasurare a concursului. Crescatorul are la dispozitie 30 de minute ca sa demonstreze acest lucru. In acest caz se pot folosi mijloace optice.
In cazul in care dupa trecerea celor 30 de minute crescatorul nu poate demonstra ca porumbeii inca zboara in disparitie se opreste cronometru, timpul si punctajul pentru joc obtinute pana atunci sunt luate in considerare doar daca crescatorul poate prezenta la controlul final minimul de 3 ( trei porumbei).
Articolul 40.
Pentru neindeplinirea standardului de zbor sau a standardului de joc se penalizeaza stolul cu 500 de puncte.
Articolul 41.
Pentru asezarea inainte de terminarea zborului, se penalizeaza fiecare exemplar care s-a asezat cu 20 de puncte.
CAPITOLUL 7. DESCALIFICARI
Articolul 42.
Daca la lansare stolul nu contine minim 5 porumbei.
Daca in timpul concursului, din stolul in zbor nu raman mai mult de 50% din porumbeii lansati mai mult de 30 de minute.
Daca dupa 60 de minute de la terminarea zborului nu pot fi prezentati la controlul final 3 (trei) porumbei.
Daca se constata la controlul final ca seriile inelelor nu corespund cu cele inscrise pe foaia de arbitraj.
Daca concurentul anunta in ziua concursului ca refuza sa lanseze porumbeii, desi a platit taxa de zbor.
Daca concurentul incearca sa influenteze arbitrii.
CAPITOLUL 8. PUNCTAJUL FINAL
Articolul 43.
Concursul se termina cand jumate+ 1 din porumbeii zburati au coborat.
Punctajul final se calculeaza astfel = puncte obtinute la zbor+ puncte obtinute la joc+ bonusuri – puncte de penalizare
Modalitate de arbitrare in boxa:
1 cioc : – depasirea ciocului peste 20 de mm – se scade cate un punct pentru fiecare mm.
– cioc ciulit 1 punct
– cioc canit 3 puncte
– cioc stramb 3 puncte
-cioc subtire 1 punct
2 cap, ochi, gene: – cap: – patrat 3 puncte
-tesit 2 puncte
– mic 1 punct
-ochi: – rosii 3 puncte
– rozalii 2 puncte
-cicari 2 puncte
– scursi 1 punct
– gene:- rosii 3 puncte
– roz 2 puncte
– simpla 1 punct ( la unicolori)
3 culoare luciu: – culoare neinclusa in standard 10 puncte ( fumuriu, culoare neuniforma, o alta culoare decat culorule cunoscute, amestecul culorii de baza cu alte culori).
4 structura penajului: – pene lipsa 1-3 puncte
– pene neasezate uniform 2 puncte
5 desen : – falci 1-2 puncte
– mustati 1 punct
– revarsat 3-4 puncte
– sters 1-2 puncte
– coada baltata 2 puncte
– piept : -bujori 1-2 puncte
– tras 3-5 puncte
6 gat aripi coada: – gat:- subtire 2 puncte
– lung 2 puncte
– aripi: _ cazuta 3 puncte
– coada : – lunga 2 puncte
– stramba 2 puncte
– ingusta 2 puncte
7 picioare statura : – picioare ; – lungi 3 puncte
– subtiri 2 puncte
– statura necorespunzatoare 3 puncte
8 structura corpului : corp disproportionat 2-5 puncte
9-10 ca in cazul celorlalte rase.
Persoane care au redactat acest standard:
Arghir Alexandru
State Mircea
Manolache Mitel
Saevici Nicolaie
Nicolau Gheorghe
Puscasu Antoanel
Maftei Ovidiu
Ionescu Catalin
Buciumanu Mihai
Costin Laurentiu Nelu
Gafton Constantin
Vasile Harpard
Pascu Valerica
Arghir Danut
Ene Marius
Caraman Vasile
Costianu Cristian
Am cateva intrebari:
1. Ce organizatie a validat aceasta propunere de standard?
2. Ce acoperire in teritoriu are aceasta propunere de standard?
Deoarece materialul de mai sus este realizat pur si simplu prin alipirea unor materiale diferite realizate de persoane diferite, are atat de multe contradictii in el ca ar fi necesare 2 zile pentru insiruirea in amanunt a tuturor acestor inadverdente. De aceea, sugerez tuturor celor care isi asuma raspunderea de a realiza asemenea propuneri de standard sa fie muuult mai atenti la redactare.
Imi doresc ca observatiile mele sa fie luate drept critici constructive folositoare in imbunatatirea in viivtor a unui asemenea material.
Cu stima.
felicitari !
uau de rasa asta fiind incepator nu stiam..imi da si mie cineva o pereche cu care sa incep.?vant in pene
era perfect daca pentru fiecare dintre caracteristicile cerute ati fi pus si cate o poze.Felicitari!!!
@ Laurentiu
Gasesti aici cateva poze =>
http://www.220.ro/cZn0J2UZIZ/Varietatile-De-Culoare-Ale-Jucatorului-De-Galati
Salut! Pe site-ul http://acka.rdsor.ro/ pot fi gasite mai multe standarde ale diferitelor rase de porumbei (atat rase romanesti, cat si rase straine) cu poze specifice si cu columbofilii care cresc acea rasa. Lectura placuta pentru cei interesati! :)
Cum se poate domnilor asa ceva ?
– un caracter de rasa ce dainuie de secole sa-l treceti la GRESELI GRAVE ?
– cum au disparut capacitii pe rosu d-lor ? cind in unele colturi ale tarii acesti porumbei fac spectacol .
– linia porumbeilor leftati ori inchisi {Ghita Rosu} celebra datorita calitati a-ti trecut-o la GRESELI GRAVE ?
– Articolele 8 si 12 din Cap. I sunt aberante , iar sirul lung al greselilor poate continua.
Inteleg entuziasmul local al crescatorilor de jucatori de galati din orasul natal dar datorita faptului ca rasa este raspandita in toata tara , iar unele judete au promovat-o in special ,consider moral ca aceste regulamente si standarde sa fie facute de comun acord cu toate judetele proeminente ce promoveaza si perpetueaza aceasta rasa intr-un cadru NATIONAL organizat.Altfel nu se va schimba nimic si fiecare isi va creste proprii porumbei , va considera ca ai lui sunt mai frumosi , mai buni , mai destepti etc. etc. etc.
Nu vreau sa comentez nici standardul nici regulamentul de zbor atasat. Este facut de crescatori cu nume grele ale acestei rase. Voi insista decat asupra unui singur aspect care ma distreaza de cate ori il citesc. Si am mai vazut acelasi standard postat pe mai multe site-uri. Deci, citat:
“Origine:
S-a format in jurul anului 1400 in orasul Galati. Rasa este selectionata din incrucisarea rolerilor orientali si alte rase de roleri cu porumbei autohtoni.”
Poate ma lamureste cineva care a luat parte la redactarea acestui standard daca anul 1400 pus acolo este o greseala (ne)intentionata.
La 1400 nici nu venise turcu’ pe la noi………..
Asta este o gluma pe care cei ce nu sunt din Galati nu o inteleg? A citit vreunul din cei care semneaza acest standard macar o data documentul de la un capat la altul? Mie mi se pare ca nu, sau daca a citit a fost fericit ca apare si opinia lui chiar daca se bate cap in cap cu ideile altor 3-4 colegi….Imi pare rau dar asta nu este standard, este doar un ghiveci care sa multumeasca pe toata lumea.
Si cam asa se fac lucrurile pe la noi, la romani ! Ca doar asa am ajuns printre cei mai tari crescatori de porumbei din lume, pacat ca rezultatele ne cam contrazic. Dar ce mai conteaza atata timp cat ne gadila orgoliul.
Salut, ce sa mai…Sunt multe de spus dar sa nu va obosesc cu parerea mea “proprie si personala” va spun ca noi, ca natie ne meritam soarta.
Ca sa penalizezi cu 3-4 puncte un porumbel galatean revarsat mi se pare o gluma, dar se pare ca nu este. Ca si altele.
S-auzim de bine.
Buna
Domnilor contrariu cu felul meu de a scrie comentari lungi am sa scriu unul scurt.
Cresca jucatori de Galati de pe la sfirsitul animor 60 dar am constatat citind acest articol ca eu nu cunosc aceasta rasa ori domni ce au redactat acest standard nu o cunosc si au incercat sa scrie unul in care sasi descrie capodoperile lor din voliera.
Dar pe scurt este o gogomonie absurda ce nu are nimic comun cu Jucatori de Gaslati asa de prost intoicmita inchit nici macat nu merita luata in seama pt a prezenta aberatile prezentate.
Cu siguranta ca aceste criteri sint ultimile cerinte de pe piata bijnitarilor de porumbei ca cu o rasa ce se vrea de zbor si joc nu are nici macar 10 % comun cu Jucatori de Galati crescuti pt caracteristicile specifice rasei.
Deci domnilor aceasta schita poate fi socotita doar ca o recomandare ce trebuie sa promovati pt a deveni mari comercianti a rasei pt cei care cresc aceasta rasa doar ca papusari de Expozitie.
Sincer imi pare rau de unele persoane despre care aveam o parere pozitiva ca au acceptat ca numele lor sa fie atasat la o astfel de bataie de joc la adresa acestei rase Jucatori de Galati .
Cu regret si parere de rau ca am ajuns sa o vad si pe asta Alex Bude
Buna!
Odata cu schimbarea sistemului de arbitraj, referirile la modul de penalizare nu-si mai au rostul.Acum se tine cont doar de de greselile grave, care se scriu pe fisa de arbitraj, precum si de “dorintele” care deasemenea se trec pe fisa de arbitraj; acestea pe langa avantajele care le are porumbelul.Din cate stiu eu, acest proiect de standard a fost elaborat in anul 2007 sau 2008 si a stat la baza standardului actual, omologat international.
Comunicarea si intalnirile intre crescatori ar trebui sa fie mai intense, pentru a nu se intelege gresit unele aspecte, care, oricat am vrea ,sunt de nelipsit in comunicarea pe net.
Numai bine!
Sper ca nu supar pe numeni cu urmatoarele observatii:
1.-“Albi ( balani): provin din baltatii pe negru sau pe vanat ” … ei bine, eu ca un “incepator” ce sunt, am vazut ca albii pot fi si din baltati pe rosu si pe galben…
2.-“Ochii: albi (gri), galbeni sau negri la exemplarele albe.”–eu am unul cu ochii albastri.
3.-Daca geana e simpla se penalizeaza 1 pct., si la caracterele rasei scrie ca pot fi si simple(nu e mare tragedie…doar am scris ca daca asa erau odata unii galateni,acum e “un defect”).
In rest.. e bine ca sunt cat mai multe persoane care se ocupa de galateni…
Am mai primit un articol dar il gasiti deja aici:
http://porumbel.net/2010/jucatorul-de-galati-pus-in-fata-a-doua-realitati/
Nu fiti suparat domnule Bude ; acest standar a fost conceput si redactat in seara de 9 martie la un pahar , doua , trei !
Au incercat o cacealma ; daca prinde – prinde , daca nu , asta este .
Din toate persoanele enumerate acolo , ca autori , nu este macar unul care in ultimii 5 ani sa fi omologat un rezultat cu adevarat bun , la rasa Jucator de Galati !
Caut de o ora pe toate site-urile cluburilor , clasamentele la Jucatorul de Galati si constat ca autorii acestui standard al galateanului , ori lipsesc , ori au realizat niste rezultate , care fac de rusine aceasta rasa de porumbei !
Buna
Pt d-l Sergiu-vs
In ce ptiveste puc. nr 1 prezentat de dumneata d-le Sergiu-vs vreau doar sa va anunt ca exista si versiunea Alb.
Personal am o linie de Alb din alb de vro 20 de ani care in principiu e usor de obtinut prin inperecherea albilor intre ei si dupa 2- 3 generetie se stabilizeaza albul ca o vaianta de sine statatoare ce va produce pui albi in proportie de peste 90 %
Asadar doar pt ca domnia ta nu ai intilnit nu inseamna ca nu exista stimate domn.
Cu stima si respect Alex Bude
D-le Bude, buna seara!
Observatia lui sergiu-vs este una corecta. El nu a zis decat ca albii pot apare din orice culoare sau baltatura nu numai din baltati pe negru sau vanat. Atat.
Bineinteles ca si dvs aveti dreptate pentru ca albi se pot obtine si din linii de albi.
Cu deosebita consideratie.
Pentru sergiu-vs,
As vrea sa vad si eu o fotografie cu porumbelul cu ochi albastri.
Cu stima
Pt. dn Dina Mergeani : http://bidirliusergiu.wordpress.com/galateni/dsc02697/
Uite aici porumbel cu ochii albastri
http://arseniedan.sunphoto.ro/JUCATORI_DE_GALATI_BALTAT_PE_NEGRU/LZDGEULNKIAOUASLTEB
De acea nu sunt inscris in vreo asociatie columbofila ca exista astfel de standarde.
dublu motat.
Aripile: capacit perfect cu remigele primare albe.
Cazaci obligatoriu motati
Etc. Etc. Etc.
Nu sunt specialist, doar constat. Toti care critica standardul descris in topic nu m-au lamurit in baza carui standard aduc toate aceste critici pe alocuri vehemente. E o poveste veche cea cu desfiintatul unor reguli fara a pune nimic in loc. Eu am vazut ca acest standard de care s-au ocupat crescatori valorosi, pune in discutie atat aspectul cat si calitatile de zbor si joc, asa ca nu se poate pune problema ca vizeaza crearea unei linii de expozitie si nici pasari de piata si bisnita cum s-a sugerat. Eu ii felicit pe cei care s-au straduit sa intocmeasca un inventar cat mai complet a ceea ce exista acum in crescatorii, nu ce isi aduce aminte unul si altul ca avea nea cutare prin anii 50, 60.
Jucatorul de Galati are un standard oficial omologat inclusiv la nivel international de catre singura organizatie de profil din Romania afiliata EE,respectiv UGCPPAMR,standard la a carui elaborare tot crescatorii de orasul de origine a rasei au avut ultimul cuvant.In conditiile astea,articolul de fata mai mult creeaza confuzie decat sa faca lumina asupra unor lucruri,atat titlul cat si o parte din continut fiind cumva in contradictoriu cu scopul pentru care,cred eu,a fost publicat.
Pe de alta parte,ca si fotbalul ori politica,si tema “jucatorul galatean” este una la care toata lumea are ceva de spus,unii chiar cu titlu sententios.Asta desi ei n-au crescut.nu cresc si nici nu vor creste vreodata rasa asta.Dar nu mai conteaza,a crescut-o bunicul,tata,un vecin sau un prieten sau cu siguranta se stie totul despre ea din piata.Se vorbeste cu patos despre niste performante fantasmagorice sau iluzorii discursurile sfarsindu-se invariabil cu concluzia ca “adevaratii” jucatori galateni au disparut.In realitate,”adevaratii” jucatori galateni,despovarati de inchipuitele cerinte de performanta,mai supravietuiesc dar sunt in majoritate plini de “cusururi”,adica ba n-au culoarea ori nuanta ‘care se cere’,ba n-au ochii suficient de albi,ba desenul e asezat anapoda si,mai presus de orice,ca si “defect” de neiertat,nu-s in curtea cui viseaza sa-i aiba si nu-i are.
Ce e atasat aici nu e un standard, e un proiect de standard. In urma proiectului de standard s-a facut standardizarea si a rezultat standardul. De ce nu se semneaza cel care a pus articolul pe internet poate asa intelegem is noi scopul.
Eu ii felicit pe cei care s-au straduit sa intocmeasca un inventar cat mai complet a ceea ce exista acum in crescatorii, nu ce isi aduce aminte unul si altul ca avea nea cutare prin anii 50, 60.zise ionel
ionele tata bine ca nu au trecut si cu floare in piept si incaltatura HaHaHa!
ca mai sunt si dastia prin crescatori Ha Ha Ha ca ajuta la infuzi
Nu trebuie nimic de pus in standard ci doar scos, dublu motati pentru inceput
Ptr dl. Maftei,
Pe alte doua site-uri au aparut in aceeasi perioada articole cu subiecte legate de articolul de fata semnate de dl.Torino.
Cu stima
bravo frumos articol felicitari !!!
Pentru Chow si sergiu-vs,
Multumesc.
Dupa acest “standard” se intelege “o noua rasa de galateni” .
Buna
Nu numai dupa acesta ce se zice ca e o ciorna dar din pacate D-le Sergiu si dupa cel nou ce a fost omologat la EE este cam aceias directie
Doar ca la cel omologat sint acsezate putin mai ordonat si mai corect formulate de chit in aceste.
Dar toaste amendamentele noi facute (fata de cel vechi omologat parca prin 1979 daca imi amintesc bine) sint doar aspecte ce nu au nimic cu caracteristicile rasei ce se vrea o rasa de Zbor si Joc.
Pt ca cei ce au alcatuit aceasta corna siau inpus amendamentele si in standard pt ca dupa ce asa zisi crescatori cu nume mari au crescut porumbei timp de 25 – 30 de ani in afara standardului in vigoare pt a satisface cerintele de prin pietele de profil.
Amendamente noi introduse sint facute pt asi introduce operile din proprile voliere in standard cel Nou.
Dar la o comparatie a celor doua Standarde celi omologat prin 79 si cel omologat in 2008 constati ca in poportie de 100% sau intodue doar schimbari pt al introduce pe jucatorul de Galati in categoria porumbeilor de Ornament pt ca toate amendamentele nu detin nimic ce sa promoveze sau sa vina in sprijinul zborului sau jocului ba in ca din potriva toate amendamentele nou introduse vin sa ingradeasca aceste caracteristici
Acest lucru nu sa petrecut in istoria orcarei rase cu care se vrea sa concureze Jucatori de Galati ele fint lasate libere trebuind sa pastreze doar srtuctura osoasa si aspectul corpuölui la mod general.
De exemplu nu vad scopul la o rasa ce e declarata de Zbor si Joc dece se sxclud mai multe desene existente in vecgiul standard si care exista si azi in toate crescatorile unde se pune accentul pe aceste caractere zbor si joc.
Iar la o discutie in privat toti recunosc ca o parte din porumbei detinuti au astfel de desen dar dininconstienta sau lasitate in loc sai pomovam pe toti ne prefacem ca nu intelegem si promovam in noul standard doar cei pomovati de mari crescatori ce cresc porumbei doar pt Expoziti si pt Piete.
Sau o alta balaceala bilbiita a la ” mari crescatori a rasei ” exemplu greu de gasit o logica la o rasea declarata de Agrement citat din standard
” Durata si maniera zborului – zborul este de lunga durata, se efectueaza la inaltime medie spre mare, porumbeii trebuie sa joace de preferat in snururi. ”
Iar la un exemplar alb care poate sa zboare bine si sa joace Excelent la concursuri iar pe urma ” Crescatori cu nume Mari ” ce au contribuit la cornrle de la baza acestui standard ii discrimineaza ca veizi doamne nu se incadreaza la nivelul maretiei lor” de Crescatori cu nume Mari ” pt ca domnile lor au introdus si acest amendament .
Citat
” Exemplarele albinotice nu se prezinta la expozitii.”
CE logica poate fi si asta pa o rasa de Zbor si Joc daca clarifica competitile pe criteri specifice rasei de ce nu o fi voie sa fie expusi in expoziti.
Dar papusari cu cap berbecat ce nici nu zboara si nici nu joaca sint pline expozitile de ei si pe urma vrem ca cineva sa ne si creada ca promovam cu adevarat rasa Jucatori de Galati.
Dar e scuzabil pt ca aceisti Papusari din expoziti ce nu pot dovedi nici zbor si nici Joc sint prezentati la Expoziti tot de asa zisi “Crescatori cu nume mari” a Jucatorilor de Galati .
Sau cei cu , falci sau barbite( pete de culoare sub cioc), care ajunge sa vizitezi chiteva saituri ce nu apartin producatorilor pt Piete “Crescatori cu nume Mari ” si vei observa ca minim 50% detin astfel de falci.
Asa ca iar intreb ce legature are aceste repartitie de culoare cu zborul si jocul la porumbei ce apartin ” Grupa Porumbei de zbor si joc- Rolleri ” unde dupa aspectul corpului clasic rasei zborul si jocul ar trebui sa fie prioritare si celelalte doar complementare ca o preferinta dar nu obligatori
Aceste sint doar chiteva din aberatile cuprinse in noul Standard care nu au nimic cu Jucatori de Galati atita vreme chit mai pretindem ca fac parte din
” Grupa Porumbei de zbor si joc- Rolleri ”
Din fericire Aparitia a Roller ClubRomin pate va ameliora putin din gafele daunatoere la NOUL Standard prin promovare caracteristicilor de basa a jucatorilor de Galati Zbor si Joc la concursurile organizate de club fara ai mai discrimina cu desen asimetric , Falci sau Exemplarele albinotice iar pt aceste caracteristici se potriveste de minune Standardul din 1979
Ca daca e sa facem o analiza profunda rasa nu a avur nevoie de un NOU Standard ci doar de noi prioritati in cresterea lor.Caci initial de NOUL Standard nu era necesar doar pt cei ce cresc rasa strict pt Ornament si Expoziti
PS
O remarca asa numiti “Crescatori cu nume Mari “care siau impus amendamentele in Noul Standard nu se pre regasesc in clasamentele de la concursurile organizate la Jucatori de Galati.
Cred ca sata spune mai mult dechit ar pute cineva sa le faca o prezentare la chit de mari nume detin in comparatie cu porumbei pe care in cresc asa ca eu o sa ma abtin sa zic ceva despre domnile lor
Cu stima si respect Alex Bude
Mare dreptate aveti d-le Bude ! Prin cele scrise in asazisul standart se doreste transformarea galateanului dintr-o rasa de prestatie {zbor si joc } intr-una de ornament.Este rusinos ca se intimpla asa ceva ! Acum 30-40 ani gaseam pasari valoroase prin mai toate crescatoriile , astazi gasim “standarde, proiecte ” iar porumbei valorosi din ce in ce mai putini . Sa fie oare aceasta dovada ca vechi crescatori cu acele metode laice ,cu mai putina informatie,cu mai putine cunostinte genetice erau cu mult mai inteligenti si mai responsabili decit majoritatea dintre noi?
…..”pe ei – pe mama lor” D-le Alex Bude !!!
a dracu ea de romanie , incapatoare mai e!!!(si cica s-ar scrie cu majuscula!) :))))
PS: cumpar eu toate exemplarele albe(cu ochii negri; deci nu albinotice) care zboara si joaca la fel de bine! …nu-mi pasa ca nu sunt primiti in expozitii!
sterge-ti frate chestia cu “zbor si joc”, macar stim o treaba! ….oricum doar la furatul caciulii se pricepe romanul!
erata nejustificata: “stergeti”!
salut.pentru CHOW pozitia 23,cazacii sunt si au fost intotdeauna motati,banuiesc ca va gandeati la altceva.
nicusor:
salut.pentru CHOW pozitia 23,cazacii sunt si au fost intotdeauna motati,banuiesc ca va gandeati la altceva.
Aveti dreptate Ha Ha Ha motati cu doua moturi
Buna
Pentru CHOW pozitia 23, ” Cazaci obligatoriu motati”
Ei d-le CHOW hai recunoaste ca ai fortat putin cu expresia asta ca te intelegem la ce te refereai pt ca d-l Nicusor are dreptate ” cazacii sunt si au fost intotdeauna motati ” dar nu se stie daca vor mai fi cine stie pe vitor ce idei o sai vina pe la vreun ”Crescator cu nume Mare ” sai impuna doua Moturi sau sa le nege pe cel existent introduchindul ca defect
Acelas lucru il puteai sal formulezi mult mai pe intelesul tuturor si scapai si de apostrofari
ceva de genul asta intorchind intrebare pt a nu fi inteles gresit
De ce toti inchisi la pept ( sau trasi) sau patati cu mot sau fara mot trebuie obligatoriu sa fie Cazacii.
Ca e greu de priceput de ce doar la Cazacii ar fi aceptati cu desenul din Standardul in vigoare pina in vara lui 2008 atita timp chit in jur de 50% din porumbei existenti in volierele crescatorilor detin pete de culoare pe piept (trasi ) mai mult sau mai putin.
Ce lagatura pot avea aceste anomali cu carecteristicile de baza rasei cu ce inbunatatedsc aceste renegari a porumbeilor din crescatori la Zbor sau la Joc.
Ori daca nu au nimic comun de ce sa simtit nevoia sa se impuna aceste moftuti cui folosesc ca Jucatorilor de Galati care presteaza Zbor si joc nu folosesc la nimic ci din potriva este doar o piedica impusa de crescatori care nu zboara porumbei ci ii cresc doar pt Exboziti si pt piete.
Din nefericire acei crescatori “Cu nume mari ” care siau impus dorinta de nevoia unui nou Standard pt Jucatori de Galati cu toate aceste amendamente au dat dovada ca nu cunosc rasa si nu o iubesc pt caracteristicile de baza a rasei ZBOR si JOC
Din nefericire ” Crescatori cu nume Mari ” care au promovat noul Standard au ajuns din gresala in posesia Jucatorilor de Galati pt ca domnile lor sint iubitori si crescatori de porumbei de ORNAMENT.
Iar asta nu o spun eu ci o dovedeste opera domnior lor ( NOUL STANDARD ) in care toate amendamentale noi introduse pot fi justificate doar doar la o rasa din Categoria Ornament si cpmplect absurde si daunatoare pt o rasa din Categoria Agrement omologati ca ” Porumbei de zbor si joc- Rolleri ”
Cu stima si respect Alex Bude
Pentru a usura cumva perceptia despre ce se intampla cu standardul Jucatorului de Galati as vrea sa fac cateva precizari:
1.Jucatorul de Galati are un standard omologat inclusiv la nivelul EE inca din anul 2008 iar modificarea lui nu se face la dorinta oricui si in fiecare an.
2.Cu siguranta ca acest standard nu este cea mai fericita forma pe care ar fi putut s-o aiba insa nu e nici pe departe atat de daunator rasei pe cat se speculeaza.El nu este o varianta extinsa a descrierii rasei,indeosebi in ceea ce priveste desene,culori(inclusiv a ochilor) sau conformatii ci reprezinta o descriere idealizata dupa care se poate face aprecierea intr-o expozitie pentru c-ar trebui sa se cunoasca faptul ca la nivelul EE standardele trebuie sa fie cat mai concise cu putinta si fara inflorituri.
3.Din punct de vedere al traditiei rasei,fundamental mi se pare a fi grupa din care s-a precizat ca face parte rasa,respectiv “roller”,nu zburator sau rasa de ornament care sa fie apreciata dupa forma,desen,culoare,etc.
4.In masura in care pe viitor aprecierea jucatorilor galateni in expozitii se va face cu intaietate pe baza calitatilor de zbor si joc DOVEDITE , in mod cert vom scapa si de obsesia ca rasa poate fi prezentata numai intr-o forma restransa de desene ori culori ale penajului,mai importante fiind abilitatile sportive.Nefiind o rasa de ornament ‘frumusetea” ei se descopera in principal in aer si abia apoi urmand aprecierea in boxa de expozitie.
5.Personal am convingerea ca in urmatorii ani,cand vom putea aduce modificari standardului deja omologat vor fi aduse atat completari cat si eliminarea unor prevederi actuale care n-au nimic comun cu istoria si traditia rasei si nici macar cu prezentul ei.
6.Rasa asta va redeveni cu adevarat cea mai valoroasa rasa romaneasca abia atunci cand deopotriva crescatorii ei,organizatorii de expozitii si arbitrii o vor trata drept ce-a fost si ce trebuie sa fie si nu dupa cum i se nazare fiecaruia,mutiland-o in fel si chip ori punandu-i in spate poveri pe care nu le poate duce.
Bine punctat!
Buna
D-le Adrian Nistor Sint deacord cu cele prezentate de domnia ta pt ca aceste sint trista realitate in care ne aflem deja si aceasta realitate au facuto acei crescatori care nu au crescut porumbei Jucatori de Galati pt. zbor si joc.
Personal sint in cunostinta de cauza ca omologare la EE a fost facuta cu acel Nou Standard si este jalnic pt ca daca e sa analizam realitatea din Volierele crescatorilor in intregime exemplarelor detinute si in standardul vechi din 1979 rasa e reprezentata mult mai bine dechit in cel nou care a foet cpmceput de acei crescatori care iau crescut doar pt expozitie.
Iar asta o poate vedea oricine daca compara cele dou standarde ca toate amendamentele nou introduse sint doar cele prin care sa incercat promovarea Jucatorilor de Galati in porumbel de Ornament.
Din fericire in ultimi 30 ani singurul lucru pozitiv si favorabil pt Jucatori de Galati
Asta deoarece de la inceputul anilor 80 este singura organizatie care promoveaza cu precadere Zborul si Jocul caracteristici de baza a rasei Jucatori de Galati.
Sint convins ca daca aceasta omologare avea luc cu 2 – 3 ani dupa aparitia Roller Club Romin acest Standard nu mai rera omologat pt ca in el toata noile amendamente sint cu precadere doar pt al transforma in o rasa de Expozitie.
Din pacate ori chit de mult dorescnu am reusit sa gasesc nici un amendament nou introdus care sa fie necesar sau folositor in noul standard cel mult ar pute fi tolerate aceste dar nu necesare.
Dar asta nu schimba cu nimic discutia pe care o purtam pe acest topic pe linga corna ce a stat la baza Noului Standard
Cu stima si respect Alex Bude
D-le Bude,sa stiti ca la nivelul EE omologarea raselor de zbor si/sau joc nu e deloc o treaba simpla si asta pentru ca preponderent acolo sunt inscrise rasele de ornament,cele care se preteaza cel mai bine pentru organizarea expozitiilor.Astfel ca rigoarea ce se cere raselor de ornament se rasfrange oarecum si asupra raselor de performanta unde stim foarte bine ca nu aspectul e cel dintai criteriu de apreciere.In cazul jucatorilor galateni aceia care cresc rasa dupa calitatile ei de baza stiu foarte bine ca un porumbel revarsat ori leftat,ori cu ochii negri sau ciacari e la fel de bun in zbor ca si unul pe capace,burta alba si coada colorata.Dar pentru expozitii caracterele trebuie sa fie mult mai fara echivoc,iar asta fara sa credem vreo clipa ca leftatii nu mai apartin rasei.Finalmente singura concluzie de bun simt ramane aceea dupa care noi trebuie sa ne crestem porumbeii dupa cum zboara si joaca si nu dupa desene ori forma capului urmand ca si la expozitii sa pastram o aceeasi logica in stabilirea criteriilor de apreciere.
Eu spun ca inainte de a ne impiedica de lipsurile standardului ar trebui sa fim mai consecventi cu felul in care promovam calitatile reale ale rasei atat in tara cat si in afara ei fiindca in felul asta si rigiditatea celor de la EE poate fi mai lesne abordata.
Buna
D-le Adrian Nistor pina la urma se pare ca imi dati dreptate chisar indirect dar e bine si asa.
Daca EE are pretenti dasunatoare rasei pt a prezenta porumbei in expozitile sub regidalor ramine o intrebarec ce nevoie avea Jucatorul de Galati de de EE pt ca lucru ciudat e ca la cluburile din europa care reprezinta rase de agrement in loc sa faca modificari daunatoare caraterului specific rasei au renuntat la prezentare in expoziti in boxe pt apreciera la mina find prezentate doar pt a expune pasarile pt o apreciere la meritele pe care la acumulat in sezon.
Iar acolo unde au fost suficienti adepti ce doreu apreciera la mina si pe aspect criteri de baza le Grupa Ornament (Frumusete ) sa creiat o ramura de frumusete a rasei pt acestia fara sa schimbe standardul pt rasa si caracteristicile de Agrement.
Cel putin de exmplu cei care cresc roller nu prezinta pasarile dechit in voliera in sala de Expoziti sau daca le prezinta in boxe sint la p parte cu fisa cu rezultatele de la concurs atasata far puctaj dat de arbitri din exp. asta a fost compromisul la care sa ajuns dupa o lipsa de chitiva ani din expoziti a celor ca participau in sezonul de vara la intrecerila sportiva organizate de cluburile de profil.
De aceia a si fost umirea celor din comisia de omologare EE fata de reprezentanti Rominiei chind sa facut omologarea Jucatorului de Galati chind noi pretindeam ca acelas exemplar pictat pt Expozitie se pretinde ca mai are ci aptitudini remarcabile de zbor si joc
Sper ca pe cei din cpmisia de omologare EE nu putem sai banuim ca af fi subiectivi sasa cum cineva ar putea sa aiba banuieli ca am fi subiectivi unul ca mine sau pate unul ca domnia ta d-le Adrian.
Ci pur si simplu ei sau aratat neincrezatori pt faptul ca acei oameni find crescatori cu experienta erau constienti ca cele doua argumente se combat una pe cealalta si ca daca cu adevarat vrei sa le promovezi cu 100% trebuie separate in o rasa de Agrement si p Linie sau rasa separat de Expozitie ca si in cazul cel mai concludent Tiplerul si Rollerul de Birmingham care este si cel mai apropiat de caracteristicile de baza a Jucatorilor de GALATI care pt a nu lua masuri de constringere prin schimbare standardului care sa afecteze rasa.
Au ales in schimb sa creiaza unul nou pt iubitori de Expoziti mai presus de aptitudinile de zbor si joc creind o rasa cu acelas nume ex. Roller Birmingham de Frumusete ( Expozitie )
Noi din potriva refuzam sa invatam din experientele altor natiuni ce detin rase de Agrement cu renume mondial si ne incapatinam sa pretindem ca noi reusim sa le detinem pe toate in unul si acelas porumbel cu riscul de a distruge rasa jucatori de Galati.
Personal apreciez atitudine domiei tale D-le Adrian Nistor de conciliere pt a incerca o unitate in rindul cresacatorilor a Jucatori de Galati plechind de la o certitudine in care ne aflam azi care din pacate nu e cu nimic in sprijinul sai in favoare Jucatorilor de Galati ci pur si simplu in dauna lor dar si asa ramine tot o certitudine rala de moment.
Iar prin sugestia pe care domnia ta p propui in citatul de mai jos
” Finalmente singura concluzie de bun simt ramane aceea dupa care noi trebuie sa ne crestem porumbeii dupa cum zboara si joaca si nu dupa desene ori forma capului urmand ca si la expozitii sa pastram o aceeasi logica in stabilirea criteriilor de apreciere. ”
Dar ar fi o explicatie asa cu masa numiti ” Crescatori cu nume Mari ” care siau impus masurile ce apartin doar unei rase de Frumusete in noul standard.
Asadar precum ei o perioada de 30 de ani au promovat prin infuzie si selecti inafara Standardului in bigoare Creind papusari de Frumusete pt Expoziti si piete ca find adevarati galateni chiar daca se aflau complect inafara Standardului.
Iar acuma ai reusit sa impuna un standard care sa descrie operile domnilelor ce nu mai zboara si nu mai joaca pt ca asta e singurul lucru pe care il pot gasi in comparatia celor doua standarde
Iar acuma d – le Adrian Nistor din sugestile impaciuitoare pe care domnia te ni le sugerezi am pute trege o concluzie ca. Crescatori Jucatorilor de Galati care iubesc porumbei pt caracterele lor de zbor si joc sa creasca si ei 30 de ani porumbei pe criteri pe care leau crescut si pina acuma deci dupa standardul din 1979 si sa nu tina cont de aberatile impuse in cel nou ce nu au nimic cu Jucatori de Galati de Agremnet
Personal a folosit standardul din 1979 si voi continua sa ma folosesc in continuare de aceles standard asta pt ca in cel nou omologat la EE nu gasesc nici macar un puct din cele noi introduse care sa fie in sprijinul Jucatorilor de Galati dar ma rog asta e parerea mea mai bine ma folosesc de cel vechi dechot sal acept pe unul nou pe care sa nul respect precum cred ca nu il vei respacta nici domnia ta si multi alti care iubesc Jucatori de Galati in aier mai mult dechit in boxe de Exp.
Pt ca Noul Standard omolpgat la EE este pt versiune de Frumusete pe care nimeni nu vrea sa si asume ca de existat aca rasa de Jucatori Galateni de Frumusete Exista in volierele ” Crescatori cu nume Mari ” care sint plin in expoziti doar ca nu detin suficient caracter sa isi asume creierea unei rase noi.
Cu stima si respect Alex Bude
Nu pot decat sa fiu de acord cu domnul Bude.
Pentru adrian nistor: Uitativa ce scrie aici in “noul standard” la baltati
Repartizarea culorii pe corp:
Capul: de preferat, colorat in nuanta culorii de baza, de la nivelul mandibulei superioare in sus pana la nivelul omoplatilor cu desen mai mult sau mai putin accentuat, dar preferabil cu simetrie.
Ceafa: alba sau colorata in nuanta culorii de baza.
Pieptul: de culoare alba ( exceptie fac cazacii).
Aripile: capacit perfect cu remigele primare albe.
Coada: colorata in nuanta culorii de baza, sau alba.
pai vi se pare corect?
De ce il exclude pe cel care e alb cu cateva pete de culoare repartizate neuniform?
Un standard de ras.
Si nu va mai dati atat de raniti ca vai ce a-ti facut voi pentru omologare ca daca nu a-ti facut-o cum trebuie tot degeaba.
Vai de capul nostru si de cei ce ne vor “binele”.
Buna
Stimata d-le Chow Hai sa nu ne pronuntam asupra unor persoane adresindule mesaje jignitoare pt ca sincer nu cred ca lise cuvine ca se dovedeste a fi nevinovate.
Schimbarea acestui standard Nou cu toate incorectitudinile lui a fost hotarit de majoritatea crescatorilor asa numiti cu “Crescatori Nume Mairi ” a Jucatorilor de Galati cu un nr majoritar din orasul de origine Galati.
Iar persoanele cea au depus efort pt Omologare sint nevinovate deoarece au prezentat doar un Standard Asumat si omologat pe plan national.
Deci sa fim cu bagare de seama sa nu aruncam cu expresi jenante generalizind pt ca se intimpla sa stiu ca aceles persoane au depus si efortul pt organizarea a Roller ClubRomin care este primul lucru concret facut in favoarea Jucatorilor de Galati in ultimile 3 deceni promovind zborul si jocul la concursurile organixate.
Deci ca o concluzie d-le Chow putem sa fim critici asupra unor aberati introdusein standard fara nici o motivatie concreta si care sa avantajeze Rasa Jucatori de Galati.
Dar sa incercam sa evitam acuzatile ne fondate doar pt ca alti au comis greseli la formularea Noului Standard nu ne justifica proprile noastre greseli care le putem face la rindul nostru acuzind oameni nevinovati
Cu stima si respect Alex Bude
Am sa mai fac un mic efort pentru a explica acelora care citesc dar nu si inteleg ce citesc ce vrea sa insemne prevederile din standardul omologat la EE.Revin si mai subliniez inca o data:standardul prezinta niste variante idealizate de desen care pot fi intalnite in cadrul rasei fara a le exclude pe celelalte posibile.Expresii ca “de preferat” ori “preferabil” nu definesc un tip de alegere exclusiva ci doar una optionala intr-un anumit sens.Nu scrie nicaieri in standard ca desenul asimetric e o greseala grava ci doar ca e PREFERABIL (si aici vorbim de situatia prezentarii porumbeilor in expozitii) ca desenul sa aiba o anume simetrie.Iar povestea nu-i deloc noua pentru ca daca cititi indreptarul la standardul din 1975,atat de des invocat o sa constatati ca nu s-a intors deloc acum lumea cu josu-n sus.Citez:”Culoarea vanata,acoperind capacele aripilor cat mai perfect,cu dungile ruginii sau negre,cu pieptul si gusa complet albe,coada complet vanata sau cu rectrice albe.Coloritul pe cap va fi cat mai incarcat:cap complet vanat,cap cu calota cat mai incarcata,de preferinta sa fie eliminata asimetria coloritului sub forma de “falci” la cap”.In privinta desenului acceptat in cadrul rasei aceasta a fost prima optiune inca de-acum 40 de ani asa ca nu va mai scandalizati inutil.Forma in care a fost conceput standardul din 1975 nu putea fi preluata intocmai in ceea ce s-a prezentat la EE din motive de rigoare a expunerii si nu ca s-a dorit excluderea cu tot dinadinsul a unor desene,tocmai de aceea folosindu-se expresiile “de preferat” ori “preferabil”.Cine vrea sa tina jucatori galateni pentru zbor si joc ii poate creste fara probleme in toate formele de desen posibile fiindca nu-i niciun bai.Daca din porumbeii cu rezultate se pune problema sa-i si expui ii alegi pe aceia cu desenul DE PREFERAT simetric conform descrierii din standard si cu asta basta,ce e asa de neinteles?!
Personal sunt impotriva omologarii unei varietati de expozitie in privinta jucatorului de Galati si din motivul ca exemplele din cazul rollerului de Birmingham ori tipplerului mi se par niste esecuri rasunatoare care nu trebuie folosite ca si model.
In concluzie,nu va mai dati raniti(dupa expresia folosita de cineva mai sus) ca standardul e de vina si puneti mana si zburati-va porumbeii dovedind ca ii cresteti pastrand calitatile de baza ale rasei si lasati aspectele privind desenul in plan secundar fiindca nu acolo sunt marile probleme ale rasei.
Foarte vag si eronat despre simpii, asteptam mai mult sincer .Cum ar fi jocul lor comparativ cu al baltatilor si sincer as vrea sa-l cunosc pe cel care are corbi cu zbor de durata.Cred ca ar trebui facut un sondaj si consultati mai multi crescatori cand se stabileste un astfel de standard.Am sa incerc sa fac cateva filmulete cu simplii mei in zbor sa puteti face o comparatie.Cu stima Filip Stefan
Buna
Stimate d-le Adrian Nistor personal vam apreciat foarte mult vazinduva criterile dupa care va cresteti propri porumbei atit vizitinduva pozale expuse pe net chit si din cele ce leam primit de la domnia ta personal in urma cu chitiva ani.
Dar sincer imi pare rau ca trebuie sa va spun ca va aflati in o contrazicere totala din ceia ce practicati in selectie la propri porumbei si mesajele postate in sprijinul acestui Standard Nou.
Standard Nou impus de crescatori ce fac selectie doar dupa aspect si apelind la tot feleul de infuzi si care nu isi zboara porumberi iar acest standard e creiat pt o rasa de Frumusete si nu pt una de Agrement.
Iar daca dumneavoastra d-le Adrian Nistor aveti o asa bune parere despre acest Standard inainte de a ne sugera ca nu stim sa citim sau nu intalegem ce citim ceia ce poate ca domnia ta are dreptate dar e surprinzator ca domnia ta nu il prea iei in serios pt al practica singur asa ca nu pre va ajuta ca il intelegeti.
Dar va rog sa ne dati o mina de AJUTOR D-le Adrian cautind un alt standard de la alte rase de Agrement crescute pt Zbor sau Joc ori ambele la un loc ca in cazul de fata in care sa contina astfel de ingradiri si limitari de culoare si desen si care sa si dovedeasca o prestatie recunoscuta global prin aceste caracteristici.
Pt ca eu dupa chit inteleg eu nu am gasit dechit o descriera pt forma osoasa de aspect corporal si pozitiea ca satura fara nici o limita de culoare sau repartitie de desen la astfel de rase .
Iar dupa cun nimeni nu a reusit sa obtina prestati marcante in acelas timp la una si aceles pasati ce pun si limite de desen si culoare ci aceste dou sau obtinut doar seperat ori una ori alta.
Va rog sa ma iertati ca nu am mare respect si apreciere pt acest standard care nu face alceva dechit a ingradeasca jucatorul de Galati cu limite de aspect ce nu au comun cu zbor sau joc ci in proportie de 100% sint masuri necesare la rase de Frumusete.
Iar eu nu cred ca noi Romini vom obtine cu Jucatori de Galati ceia ce nu au obtinut nimeni pe glob cu alte rase de agrenment ce prezinta calitati marcante la zbor si joc sau eventual sintem asa naivi si credem ca vom redescoperi noi roata ori nu constientizam ca prin aceste aspecte de ingradire micsoram sansele Jucatorilor de Galati de a Ramine o rasa performanta de Zbor si Joc
Ori facem asa un standard pt preferinte ce sa nu fie ancorat i realitatile de zi cu zi in voliere de tip cu a domniei tale d-le Adrian Nistor pt a face impresie si pe urma noi crestem porumbei in afara lui pt ca dorim valori palpabile la zbor si joc.
Daca va e greu sa ma credeti D-le Adrian Nistor fiti amabil si apelati la sinceritate veunui domn din delegatia ce a participat la omologare ca scepticizm au dovediot cei din comisia de onologare EE la afirmatia ca o rasa carei iise impun astefel de limite mai poate detine si Zbor si joc reale dincoloa ca poarta numele pt ca nimeni nu crede in performanta la porumbei de Frumusete cu limite exate.
Iar istoria Jucatorilor de Galati din ultimi 30 ani vorbeste si poate sa convinga prin probe concrete ca toti cei care au promovat asa zisele limite de restringere prin culoare si desene perfecte ” de Prefereat ” nu au crescut porumbei pt zbor si joc ci doar pt Expoziti si pt Pietele de porumbei.
Iar asta nu o poate contesta nimeni pt ca toti cei activ in aceaste peripoada in cluburi si care siau impus ideile lor nu au dorit organizare de concursuri.
Dar e bine noi putem sa ne prefacem ca nu stim istorie demersul din ultimile deceni a jocatorilor de Galati si de dragul de a da satisfactie acestor ” Crescatori cu nume Mari ” care sau impus in alcatuirea standardului
Cu stima si respect Alex Bude
Pentru a nu ne complace in continuare intr-o confuzie vizavi de continutul materialului prezentat la acest topic pe care vad ca nu si-l insuseste nimeni,trebuie sa fac precizarea ca eu nu comentez pe marginea acestuia fiindca e pierdere de vreme.Opiniile mele se bazeaza pe continutul proiectului de standard cu care s-a mers spre omologare la EEsi cu care,desi nu sunt in totalitate de acord,am inteles sa-l accept in speranta ca el poate fi corectat si imbunatatit pe viitor.Cand acel standard omologat la EE va fi facut public putem discuta pe marginea lui,pe proiecte,ciorne sau alte asemenea chiar nu are rost sa ne pierdem vremea.Am inteles mai demult ca fiecare isi doreste ca standardul sa fi fost conceput intocmai dupa porumbeii din cotetul propriu dar asa ceva chiar nu se poate.Pentru aceia care,pe diverse ‘surse” au intrat in posesia proiectului de standard cu care s-a mers la Dortmund,am solicitarea de a nu mai crea teme false de discutie,ramanand ca dupa publicarea lui oficiala in Romania sa comentam tot ceea ce e de comentat.
Buna
Asa este d-le Adrian Nistor pe margine acestui material nu merita sa discutam pt ca e pre coloat.
Dar eu nici un mesaj nu lam scris bazat pe aceasta ciorna ci eu am mentionat de la inceput ca ma bazez pe o copie a explarului final care a si fost ptezentat la omologarea EE.
Dar asta nu schimba cu nimic cele prezentate si mentionate mai sus chiar daca constatam ca cei cu orientari pt o transformare in directia Ornament sa dovedit a fi majoritari si au reusit sa impuna puctele si criterilec lor dupa care fac selectia.
Iar acel standard exista si e omologat la EE iar acest lucru ne place sau nu este o realitate cu care trebuie sa traim o vreme cel putin.
Dar detinindul in varianta originala nu vad de ce doar pt ca o majoritate de moment near micsora dreptul de a discuta pe mardinea lui si mai mult doar pt ca e omologat nu inseamna ca trebuie sa fim deacort cu continutul lui.
Pt ca un lucru ce nu are menirea de a promova selectia pt a mari caracteristicile de baza a Jucatorilor de Galati ci are menire de a promova o selectie in directia Grupei de Ornament chiar si dupa Omolicare nu isi schimba scopul si nici directia in care se face promovarea.
Iar doar faptul ca acel Standard Nou ce a fost deja omologat le EE de aproape 2 ani si inca nu sa gasit momentul prielnic de a fi publicat in o revista de profil pt a fi oficial nu cred ca schimba cu nimic continutul si nici sensul amendamentelor ce nu sit pt o rasa de Agrement ci sint directionate in directia unei rase de Ornament (Frumusete)
Iar d-le Adrian Nistor personal exat pt a evita o astel de confuzie
” Pentru a nu ne complace in continuare intr-o confuzie vizavi de continutul materialului prezentat la acest topic pe care vad ca nu si-l insuseste nimeni ”
Am apelet la AJUTORUL si bunavointa domniei tale incerchind sa indrept discutie la alte standarde pt alte rasec de Agrement cu caracteristici tip zbor si joc remarcabile
La alte rase din aceias categorie ca ce in care ne place nou sal incadram pe jucatorul de Galati si a caror standard a fost omologat si publicat oficial de chiteva deceni.
In speranta ca pate domnia ta ai gasit astfel de ingradiri si limitari in culori desene simetrice care sa se fi dovedit si cu un efect benefic pt acele rase mai ales ca domnia ta deti si copie pe originalul omologal EE de aproape 2 ani.
Iar tacera cu care abordezi rugamintea mea de a da o mina de ajutor are menirea sa pucteze ca ati uitat sau nu exista astfel de cazuri nici in materialele detinute de dumneavoastra astfel de ingradiri nu exist la vro rasa perfomanta din categorie Agrement.
Ori cum va multumesc pt raspusurile date in comentarile dumneavoastra pina in prezent.
Cu stima si respect Alex Bude
D-le Bude,eu nu ma feresc a dialoga cu nimeni doar ca dispozitia pentru conversatie e limitata cateodata de capacitatea interlocutorului de a duce dialogul catre o finalitate.Dvs. imi repetati obsesiv ca standardul omologat la EE pentru jucatorul de Galati este unul de ornament si eu va repet ca nu este asa.Cum sa fie acesta un astfel de standard cata vreme prevede ca in mod obligatoriu porumbeii trebuie sa joace?Sau ca elimina acele tipuri de osaturi care se intalnesc in practica si care sunt evident rezultatul a tot soiul de incrucisari care mai de care mai fanteziste?Singurul lucru pe care-l aveti in vedere sa va sustineti afirmatiile sunt cele legate de desen numai ca si aici sunteti in eroare.Standardul,asa cum e el conceput,nu exclude niciun fel de baltatura ca fiind nespecifica rasei ci doar precizeaza ca varianta preferabila e aceea in care tipul de baltatura e aproximativ simetric, fapt deloc nou si totodata in concordanta cu anumite cerinte estetice.Iar aceasta cerinta de preferat,e valabila doar in cazurile in care porumbeii ajung in boxa unei expozitii unde,dincolo de calitatile sportive dovedite si care e musai sa fie prioritare,porumbeii trebuie apreciati si pe anumite criterii estetice.Personal n-am fost,nu sunt si nici nu voi fi partizanul fixarii unui anumit tip de baltatura fiindca stiu ca nu e intaia calitate a rasei si nici nu e realizabila practic.Dar asta nu inseamna ca nu pot sa accept ca porumbeii din rasa asta pot sa aiba si o baltatura simetrica,aparuta,la fel ca si celelalte, in mod intamplator si care nu se transmite in mod uniform urmasilor.Daca dvs ati fi in situatia de a alege intr-o expozitie intre doua exemplare cu acelasi tip de osatura din care unul are un desen relativ simetric si un altul este cu un capac colorat si altul alb,pentru care ati opta?! Haideti sa nu consideram ca rigoarea impusa de cei de la EE e chiar o piedica in calea rasei jucatorilor galateni.
Ati dorit sa introducem in discutie situatia altor rase de agrement oarecum similare cu jucatorii galateni.Exceptand tipplerii care n-au un standard pe niciunde in lume toate celelalte rase din grupa de agrement au standarde omologate la EE.Dvs. ati pus problema cum ca de ce-ar fi fost necesar ca jucatorul de Galati sa aiba standard omologat la EE.Va intreb si eu in mod similar,poate reusiti sa intelegeti:Romaniei ce i-o fi trebuit sa adere la UE?!Sau la NATO?!
In ce priveste anumite conditii de baltatura la rasele din grupa agrement nu putem face comparatii elocvente fiindca nu prea e cazul.Rollerii orientali,de exemplu, nu se intalnesc in variante baltate,rollerul de Birmingham e ceva aparte fiindca nici aici nu abunda baltatii iar daca se intampla sa ajunga prin expozitii sunt aproape exclusiv prezentati in forma de desen “pag”.Cotofenele germane sunt porumbei de desen iar zburatorii de Budapesta nu-s o rasa cu exemplare baltate.Alta rasa cu care se mai zboara prin Europa azi chiar nu-mi vine in minte acum
Ca si concluzie,cred ca incercam sa dezbatem prea mult pe teme false in conditiile in care revitalizarea rasei galatene are cu totul alte prioritati.Liberul acces la opinie din ziua de azi si posibilitatile oferite de internet pe langa aspectele pozitive se intampla nu rareori sa dea prilejul la tot felul de impostori sa-si dea cu parerea despre rasa asta invocand tot felul de povesti fanteziste si promovand ceva ce nu mai are aproape nici o legatura cu jucatorii galateni.
Sigur ca varianta de standard omologata la EE nu e cea mai fericita forma pe care ar fi putut-o avea,fiind acolo anumite lucruri care trebuie corectate,insa eu unul sustin acest standard pentru acele prevederi care sunt chiar necesare clarificarii statutului pe care rasa asta trebuie sa-l aiba.
Buna ziua ,
ma bucur ca exista intre timp un Standard omologat pentru juc de Galati .
Stiu ca parerile sunt diferite si fiecare isi doreste in continuare mana libera sa-si creasca acel Galatean pe care si-l inchipuie . Acest Standard pemite in continuare sa-si formeze fiecare Galateanul ( conform Standardului ) fiindca la descrierea capului nu sa schimbat nimic !!
Pacat ca nu am timpul necesar de a ma ” juca un pic ” cu aceasta rasa …
Am de gand sa-mi fac in timp de 4 – 5 ani o linie de juc de Galati dublumotati , capaciti perfect , cu zbor si joc frumos – folosind juc de Ardeal dublumotat care se potriveste perfect pentru infuzie la ” jocul acesta” dar si la acest Standard.
Pentru acest lucru imi trebuie numai o voliera separata si ca 20-30 de porumbei juc de Galati si juc de Ardeal dublumotati pentru a avea cu ce sa ma joc si sa experimentez .
In anul acesta o sa achizitionez niste juc de Ardeal dublumotati albi si o sa ma decid atunci daca pornesc ” jocul ” acesta – bineinteles totul in cadrul STANDARDULUI JUC. DE GALATI
Salutari
Buna
Cu toata stima d-le Adrian Nistor dar sa nu uitam ca un porumbel baltat cu un desen perfect nu a avut niciodata nici zbor si nici joc competitiv demn de a combate pe acei blatati crvatati si sparti pe piept
Iar in perioada chind majoritari erau patari , gravatati , cei cu falci care pina azi sint aproape 30 – 40% din pui pbtinuti la baltati deci pe scurt nu se impusese cei cu baltatura scrisa simetric la reg. de zbor in vigoare practicat pt Jucatori de Galati toate baremurile minime impuse se gaseau la valor duble fata de cele de azi stimate d-le Adrian Nistor iar pt a va improspata putin memoria va dau un citat din ce era o normalitate prin ani 79 cind cei cu o desenul simetri erau exemplare rare si se inscriau mai mult pe lista dorintelor crescatorilor.
Deci pe vremea de dinainte erei Baltatilor cu desen perfect era posibil astel de reg. pt concurs la Jucatori de Galati.
Citat Regulament de zbor si joc al Asociatiei Centrale a Crescatorilor de Porumbei din RSR
Buletinul Informativ Columbofil nr. 3/1979
Concursul pentru adulti va fi organizat in primele trei duminici ale lunii iunie. Concursul pentru tineret va fi organizat in primele trei duminici ale lunii septembrie.
Baremul minim de zbor la Jucatorii de Galati este de 120 minute cu joc. Pentru tineret (porumbeii nascuti in anul in curs) baremul minim de zbor este de 60 minute cu joc.
Numarul porumbeilor angajati in concurs trebuie sa fie de minim 10 si maximum 25.
Ora de lansare va fi nu mai tarziu de ora 11 vara si de ora 10 toamna.
Daca stolul se separa se va puncta grupa cu minim 10 porumbei sau, in caz contrar, grupa aflata la altitudine inferioara.
Punctajul pentru zbor
In primele 120 de minute:
– zborul normal (cand se vad bataile aripilor) = 1pct/minut;
– zborul in puncte (cand nu se mai disting bataile aripilor) = 3pct/minut;
– zborul la disparitie (cand porumbeii nu se mai vad minim 5 minute) = 5pct/minut.
Dupa primele 120 de minute:
– zborul normal (cand se vad bataile aripilor) = 2pct/minut;
– zborul in puncte (cand nu se mai disting bataile aripilor) = 5pct/minut;
– zborul la disparitie (cand porumbeii nus e mai vad minim 5 minute)=10pct/minut.” Citat incheiat
Iar aceias crescatori care pe o perioada de 30 de ani au promovat aceste varieteti cu desen simetri ca o varianta primara la grupa BALTATILOR
Iar prin absurd tot aceias crescatori a Jucatorilor de Galati care au patricipat la promovare baltatilor cu desen perfect ca varianta cea mai semnificativa si reperezentativa pt BALTATI .
Asadar caceias crescatori din nefericire au avut prilejul sa fie si autori Standardului promovindusi cu precadere marea lor opera din ultimile 3 deceni
Iar domnia ta ma informezi ca standardul nu exclude nici un desen cu parere de rau d-le Adrian Nistor dar pt mine aceles Standard care cuprinde la descriere baltatilor ” Pieptul- de culoare alba ” asta puse linga descrierea desenului simetric chita vreme celelalte varietati nu sint pomenite de loc iar daca sint mentionate sint doar eventual la grupa de ” Defecte minore ”
Cu parere de rau dar pt mine o astel de afirmatie nu inseamna de preferet la expoziti cu conditia ca detin aceles rezultate la concursuri cum domnia ta doresti sami sugerezi ca o traducere preferentiala a standardului acuma ori eu nu stiu sa citesc ori cei ce sustin ca nu am dreptate forteaza putin lucrurile las la apreciera cititorilor sa judece fiecare in dreptul lui.
Iar dupa o perioada de Glorie in timp de 30 ani perioada pe loc de cinste si prioritare a baltatilor cu desen perfect simetric e una si aceias perioada in care acei falnici crescatori au eliminat organizarea concursurilor o fi aceste fenomene doar o coincidenta bizara sau exista si o sursa reala in criticile pe care le mai facem uni din noi.
Iar in 2008 cind sa reusit formarea unei dorinte unuigrup de crascatori de Jucatoti de Galati la inceput si ulterior si alte rase care sasi asume organizarea unui club care sa promoveze caracteristicile de baza Zbor si Joc de la rasele de Agrement.
Realitatea zilei ia fortat peacesti oasmeni de buna credinta accepte ca reg. ce a fost fplosite la concursuri in perioada de dinainte perioadei de promovare a Baltatilor cu desen scris simetri si din care miam permis sa dau citat nu mai era dechit un vis deneatins.
Iar acesti crescatori activi in cardu Roller ClubRomin care sint singuri si primi din ultimi 30 de ani care au tecut de la pomovare teoretica la una practica promovind si lucruri pozitive pt rase de Agrement si evident si la Jucatori de Galati.
Cu toate bunele lor intenti si ginduri pozitive pt aceste rase pt a face posibil inscrierea la concursuri sau simtit obligati sa intocmeasca un nou reg. pt concursuri cu norme minime de cel putin cu 50% mai reduse dechit cele folosite inainte de perioada promovari desenului simetric ca varietate primara perioada in care nu sa mai organizat si concursuri.
Iar in acesti ani faimosi pt cei ce promoveaza desenul simetric pe loc de lider si care conincide si cu perioada de glorie si participare la Expoziti din motive pt care nu doreste nimen sa le explice a fost eliminat definitiv organizare de concursuri.
Eu ma intreb de ce are nevoie Jucaroei de galati de desene simetrice lucru ce nici o alta rasa nu le impune atitatimp chit doresc prestati remarcabile la zbor si joc.
O fi oare toate aceste concidente ce ar trebui sa trecem cu vedere peste ele asa cum ne propui d-le Andrei Nistor in loc sa nu recunoastem ca acesti 30 ani pt jucatori de Galati sint o pata neagra pe care ar trebui sa nu o uitam pt a nu o repeta si a o pune indiscutie in speranta ca crescatori vor intelege ca trebuie sa schimbam criteile folosite pina in prezent la selectia majoritate crescatorilor de Galati pt a arata efectele dezastroase a acestui perioade de Glorie mostrnite de la vechiul sistem si pe care nu am avur curajul sal abandonam timp de 20 de ani dupa.
La o evaluare la ce nea oferit aceasta perioada de 30 ani in care sa promovat desenul ,forma capului , ciocul care sa semene cu cel de papagel cum a fost campioni din Expoziti si eventual uni care nu mai pot folosi inele de marime nr 7 folosita din totdeuna la aceasta rasa care pt infuzi lipsite de control sau uni crescatori care pretind ca jucatorul de Galati nu trebuie sa joace de loc chiar.
Iar acuma la o mica revizuire a memoriei e suficient sa citim regulamentul de zbor practicat in trecut citindul in intregime din care miam permis sa dau ” Citat ”se pate face o concluzie cu usurinta ca performantele din trecutul inaintea erei ” Desen simetricsi perfect ”.
Constatam ca porumbei de azi au pirdut caracteristicile de baza a acestei rase cu minim 50 % in reg. intocmitin 2008.
Plechind de la presupunera ca azi acei crescatori au detinut intenti pozitive dar fortati de imprejurarile au intocmit un regulament relatoinat la prestatile detinute azi de porumbei din volirele crescatorilor care inca iubesc zborul si jocul.
Asadar cred ca e corect sa acordam aceias premiza acordindule acelias incredere si bune intentica realitatiel zilei pe care leau trait atunci chind a fost intocmit reg. din care am citat.
Realitate care oferindule materiale care sa le permita sa intocmeasca regulament pt Concurs cu norme minime cu 50% mai mari dechit cel la care au fost obligati realitatea zilei de azi find fortati sa reduca cu 50% acele norme.
Vam invitat la un exercitiu de logica si judecata pe fiecare in speranta ca macar lucruri pt care detinem materiale prezentate oficial la vremea respectiva si sper sincer in capacitatea dumneavoastra de a analiza texte oficiale si concrete.
Din dorinta de a evita acuzati ca va povestesc povesti pt ca daca as avea curajul sa va descriu timpi de zbor si stiluri de jocuri de care aceasta rasa mia oferit sansa sa am am parte de lungul vieti in ani in care Jucatori de Galati au fost pasiunea mea primara am ramin doar la analiza celor doua reg. pt concurs din perioade diferite adin istotia acestei rase Jucatori de Galati
Ma intreb domnilor daca puten sa ne rezervam dreptul de a analiza aceste realitari obtinute in istoria Jucatori de Galati.
Domnilor as avea o intrebare prin promovarea acestor baltaturi chiar nu puteti observa regresul la caracteristicile de baza la i rasa de Agrement din care face parte Jucatori de Galati.
Ar trebui sai ascultam vara sa vociferam nici o masura a acestor domni ”Crescatori cu nume mari ”chiar si chind pt un desen simetri etc. etc. caracteristicile de baza a Jucatorilor de Galati cu 50 %
Cu scuzele de vigoare ar imi rezev dreptul de a vedea realitartile si sa le spun pe nume mai ales ca aceste lucruri se gasesc in materiale oficiale si la care eu nu am avut nici o implicare in a le influenta cu ceva.
Asumindumi riscul de a fi categorisit cu diferite epitete pt ca imi permit sa sun adevarurile in public adevaruri pe care multi din d-voastr va rezervati derptul de a le accepta doar in discuti in privat.
Cu stima si respect Alex Bude
D-le Dieter,eu va sfatuiesc sa lasati bimotatii de Ardeal in pace fiindca va irositi su siguranta aia 4-5 ani.Aberatia cu jucatorul de Galati bimotat eu unul sunt convins ca va disparea din standard cu prima ocazie cand se va putea face acest lucru.
Din cate stiu eu, perioada de evaluare a efectivului de Roller de Galati nu s-a incheiat iar normele eu cred ca s-au pus mai degraba pentru a incuraja participarea la concursuri. Tot din cate stiu, dupa incheierea perioadei de evaluare, se trage linie si se alcatuieste regulamentul de concurs pe baza rezultatelor analizei.
Cu alte cuvinte, rezultatele din teren vor decide regulamentul de zbor.Toti cei care au ceva de demonstrat, pot sa o faca, influentand in acest fel regulamentul care se va reflecta in standardul final. Insa e nevoie de participare, fiind si singura modalitate de dirijare a standardului in directia “normala”.
Vasi
BUna!
Discutiile astea interminabile chiar nu o sa ajute rasa. Din moment ce exista un standard recunoscut international, el trebuie respectat, asta daca vrei sa iesi cu ei la manifestarile de profil, in rest, fiecare poate sa creasca ce vrea la el in batatura.
Acum va intreb pe cei care contestati standardul sau regulamentele de zbor: cati dintre dv ati participat la concursuri oficiale de zbor in perioada 1980-2004? personal cunosc raspunsul, vreau sa vad daca realizati ca f.f.f.f putini au participat si ca multi care scriu nu se numara printre acestia.Mentionez ca eu ma refer la Jucatorii de Galati nu la alte rase imaginate de Galati. Lipsa de participare spune multe, dezinteres, neputinta sau lipsa porumbeilor care sa se incadreze in baremele existente atunci. Faptul ca de ex. in regulamentul de la Roller Club Romania nu se prevede o durata minima, da posibilitatea oricui sa participe, pentru a mari baza de selectie ulterioara; poate este gresit, poate nu, depinde din ce perspectiva privesti lucrurile.Se afirma ca rezultatele s-au diminuat, as vrea sa imi spuneti si mie care a fost durata maxima de zbor si numarul maxim de jocuri(la o etapa de concurs) la exemplarele de Jucatori de Galati, inregistrate in concursurile oficiale din anii ’70-80; apoi comparati-le cu cele din anii ’90 sau 2005-2009.O sa realizati ca rezultatele recente sunt superioare celor vechi.
Omologarea internationala a raselor romanesti de porumbei este o normalitate, care trebuia realizata de mult si comentata mai putin dupa ce faptul s-a implinit; si aici dezinteresul si neputinta unora si-a spus cuvantul.
Acum referitor la forma capului s-a ales varianta de mijloc, ca varianta de dorit, fara ca altele sa fie defecte. Ar fi bine ca cei care nu cunosc sistemul european actual de arbitraj, sa se informeze, pentru a nu mai emite teorii in care sa spuna ca alte varietati sunt in afara rasei.
Deasemena ar fi bine ca multi sa studieze indreptarul din 1961, dupa care s-a creionat standardul, o sa descoperiti inca de atunci preferintele crescatorilor, repet, fara a scoate in afara rasei alte varietati.
Ceea ce surprinde este eliminarea leftatilor ca tip de baltatura “simetrica” , desi daca ne referim la aceeasi definire a simetriei, ei se incadreaza perfect ca fiind o baltatura simetrica.Iar daca ar fi sa comparam numarul exemplarelor leftate ele sunt poate si de 10 ori mai numeroase decat a celor dublu-motate; acei dublu-motati de care nu se pomeneste in nici o lucrare de specialitate, nu exista nici o poza cu un asemenea exemplar din anii 1960-1980( si eu personal nu am cunostinta ca fiind Jucatori de Galati). In schimb, cazacii sunt la fel, de dorit, desi ei sunt leftati si motati. Acest lucru spune multe pentru cine intelege cum s-au promovat tipurile de desen.
In rest osatura este una specifica, pe care o recunosc marea majoritate a crescatorilor, adica porumbei cu cioc mijlociu si coada lata, piept lat,bombat si tinuta usor inclinata inspre coada.
Mai mult, tocmai ca zborul si jocul sunt caractere care definesc acesti porumbei, pe langa aspectul exterior, acestea au fost trecute in standard, mentionandu-se asupra modului de zbor si joc. Deci un lucru sa fie clar, nici un anumit tip de baltatura nu influenteaza calitatile de zbor sau joc, insa dintre cei care presteaza zbor si joc, putem alege ca fiind reprezentative, exemplare care sunt placute ochiului si care corespund cat mai mult descrierii din standard.Cine intelege bine, cine nu, poate sa tasteze inca 10 ani pe tema asta, in acest mod nu va reusi sa schimbe nimic.Aportul se aduce prin rezultate practice dovedite, participari la expozitii cu exemplare reprezentative din toate punctele de vedere; emiterea de teorii sau de pareri personale, fara sa contribui cu nimic la promovarea rasei, va avea simpla valoare de teorie sau parere personala, pe care fireste ca fiecare e liber sa si-o exprime; doar la fotbal, politica si “galateni” toti se pricep, dar putini demonstreaza.
Nu uitati ca peste putin timp incep concursurile de zbor si joc, daca am fi toti la fel de priceputi precum scriem, sigur rasa asta ar deveni ceea ce a fost candva.
Numai bine!
D-le Bude constat ca tot efortul meu e in zadar cata vreme dvs. tratati subiectul discutiei exclusiv prin prisma unor prejudecati din care nu va scoate nimeni si nimic.A afirma astazi ca un porumbel cu pieptul alb si capacele colorate e teoretic inferior unuia inchis la piept nu-mi dovedeste nimic altceva decat ca faceti acelasi gen de eroare pe care-l fac aceia care afirma inversul unei atare situatii.Eu tot incerc sa va spun ca un porumbel cu pieptul alb si capacele colorate poate fi la fel de bun ca si unul leftat sau ca unul patat in ceea ce priveste capacitatea de zbor doar ca in cazul prezentarii intr-o expozitie,peste calitatile de zbor si joc,trebuie sa indeplineasca si niste cerinte estetice,care cu siguranta sunt regasite mai pregnant in cazul unui exemplar cu o oarecare simetrie a desenului.Atat si nimic mai mult.
Cat priveste trimiterile la acele baremuri de-acum 30 de ani sa stiti ca ele nu-mi spun mare lucru cu toata aura lor “oficiala”.De povesti sa stiti ca sunt satul demult.Ceva rezultate la fel de “oficiale” din acele vremuri de ce nu are nimeni ca sa vedem si in ce fel acele baremuri erau indeplinite?! Care erau de fapt duratele reale de zbor ale acelor vremuri,cum jucau porumbeii si cu ce tip de porumbei se obtineau eventuale performante? Iar asta din date oficiale si nu din istorisiri la gura sobei, ca tot facem comparatii cu rezultatele din concursurile de azi.
Cand e vorba de depanat amintiri toti sunt care mai de care de grozavi in a lauda genul de porumbei pe care-i creste,cand e vorba de dovedit ceva incep balbaielile.Stai si te minunezi astazi ascultand ce grozavii de porumbei fusera jucatorii galateni si te intrebi nedumerit:oare cine fura aia de-i stricara in asa hal ca azi nu mai sunt ca altadata?! Vreau sa vad si eu niste rezultate oficiale cu zboruri in care baltatii pe vanat zburau ore in sir si mai si jucau in snururi lungi ori moriscari care izbuteau 3-4 ore de zbor.De zboruri fara joc ori cu joc intamplator sa nu-mi spuneti ca atunci deja transferam discutia in alt cadru si ne pierdem vremea.
Buna
D-le Adrian Nistor eu vam repetat de mai multe ori cine a facuto si dece sa ajuns unde sa ajuns dar refuzui sa iai notite acele fraze se pare si voi mai repeta si cu alte ocazi si cine stie pina la urma poate poate.
Eu va cred ca sinteti satul de povesti auzite la gura sobei ca daca as fi in locul dumneavosta poate as avea aceias reactie.
Din vericire pt mine eu nu am povesti de la gura sobei si intimplari personale traite pe viu si orichit ma straduiesc sale duc la gura sobei pt a ma incarda in limitele descrise de domnia ta nu reusesc.
Dar asta este oameni de buna credinta azi pt au intocmit un regulament cu barem minim la jumate de norma si pt a se inscrie un nr mai mare de candidati la concursuri sa recurs la eliminarea lui totala.
Eu facusem o copie pe cel incipient si nici nu am remarcat ca a fost eliminat total si trebuie sa imi cer scuze ca nu mam informat mai des de la sursa.
Eu din respect pt toti care incearca sa faca lucruri pozitive pt aceasta rasa am acordat incredera totala ca fac in fuctie de imprejurari tot ce sa putut mai bine
Probabil ca gesesc ca acord aceasta incredere totalapt bunele dor intenti celor de la Roller Club dar ce sa fac asa sint eu mai credul si pina la proba contrarie cred pe toata lumea ca e corect si cinstit.
Iar din acelas motiv avind aceles caracter am acordat aceias grad de credibilitate si celor care au alcatuit reg. in 79 mai ales ca detineam dovezi concludente in voliera proprie.
Dar ce sa faci uni obisnuiesc sa zica ca merele la care nu ajung ca nu vor sa le culeaga ca oricum sint acre.
Dar pt mine nu sit acre ca lem mincat si pe vremea aia istorica a jucatorilor de galati si o traiaesc si azi pe viu si nu la gura sobei.
Iar doar pt ca pe vremea aia nu detineau nici la nivel de Club ijloace de publicare ca de cepe private nici nu poate fi vorba asa cum azi sta la indemina fiecaruie si personal nu prea imi amintesc sa se fi publicat fisele de concurs si de so fi bublicat nu imi amintesc iar pe la inceputul anilor 80 a aparut moda cu expozitile si pt inceput sa premiat exemplare fara rezultate de zbor si joc si in actul doi cei indignati sau retras din activitatea clubulilor printre care mam numarat si eu poate din lasitate pt ca la clubul in care activam primul la care ia fost acordat locu 1 la Expozitie fara ca el sa zboare porumbei din intimplare era si Secretar PCR la o intreprindere.
Iar ceilelti care sau complacut acceptind au desfintat concursurile punind accent doar pe aspect desen (aspecte prevazute pt o rasa de Frumuseta cum doreau so transforme )si in mare au reusit pt ca in mare cei neorganizati au disparut fara urma.
Dar pt asta nu trebie sa ii socotim cred ca merita sa fim socotiti toata ceata de columbofili din acea vreme mincinosi doar pt nu sau pastrat materiale doveditoare din acea vreme personal am remas fara ele pt ca sotia chind am placat nu la mai pastrat crezind ca nu au valoare.
Dar in ce priveste dereglari de la nivel de publicare au fost tot timpul pina si azi cu toata tecnologia pe care o detinem si am sa va dau un exemplu usor de verificat si pt care nepoti nostri vor avea ocazia sa acuze generetia de azi sau sa ne considere ne find demni a se acorda incredere.
Standardul Nou a Jucatorilor de Galati a fost omologat la EE in 2008 da iar azi ne aflam in 2010-03-30 si inca nu a fost publicat oficial nici macar pe un sait ce e asa simplu si gratuit dar adminteni pe tecnici pe care erau folosite in 1979 si care erau dificil si mai costa si ceva bani pt ca cei interesati sa il poata accesa.
Asadar daca se cauta motive de ne publicare avem si azi asa ca poate nu ar trebui sai judecam prea aspru pe inaintasi care nu detineau surse usor accesibile.
Iar in ce priveste expresia mea referitor la baltati perfect scrisi ca sint inferiori poate ca ai dreptate mam exprimat putin sec dind liber la orice interpretari si am sa incerc sa explic la ce ma refeream.
Pt ca majoritate in lumea asta in care traiesc si eu promovau preferential la baltati cu burti alber vrind sa fiu si eu in pas cu toata lumea incercam si eu evident acelas lucru.
Dar continuind sa pun pe locil inti zborul si jocul din experienta personala am constatat ca in proportie de 90% cei pe care ii socotenm elita la zbor si joc detineau pe linga aceste caractre si chite unsau doua din cele nepromovate : sparti pe burta , baltat pe o aripa , doar cu inimioar doar pe spate , cu coada balltata , culoare diluata , coada in nuanta gresite fata de baltatura , falci ,ciaciri.
Asadar D-le Adrian Nistor Plecind de la experientele personale pe parcursul celor 3 deceni am constatat ca daca nu face concesi la zbor si joc obtinem 8 – 9dincei ce nu sint preferabili la 1- 2 cu desen perfect si preferabil de cei ce dadeau totul in ce directie se indreapta Jucatori de Galati.
Asadar pt mine asta e o certitudine pt ca si acel 1- 2 cu desen perfect imperecheati pui lor ce mosteneau caractrele parintilor pastrau acelas % 8 – 9 la 1 – 2 perfecti .
Asa ca acea prezentare era o concluzie experinentata de circa 30 de ani ce pate pt domnia ta se incadreaza la povesti de la gura sobei ca sincer cu parere de rau nu am nici o documentatie oficiale.
La incheier d-le Adrian Nistor observind ce cresteti banuiesc ca ne aflam cu aproximatie in aceias barca doar ca ne exprimam diferit privind lucrurile din doua perspective eventual eu sint mai greoi la pricepere sau mai incapatinat in abandon la lucruri experimentate personal.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna dimineata ,
multumesc d-le Nistor pentru aceasta avertizare . De gand am avut sa pornesc aceasta treaba odata ce aveam negru pe alb adica Standardul omologat in mana . Am vrut / vreau sa demonstrez ca cu acest Standard fiecare isi poate face ” Stilul ” lui de juc de Galat si am ales extrema cea mai posibila ( inposibila din punctul meu de vedere a acestui Standard ).
Dumneavoastra va contraziceti cu d-le Bude in legatura cu baltatura acestor porumbei dar un lucru trist nu-l aminteste nimeni si anume :
descrierea capului a acestor porumbei juc de Galati in acest Standard prezentat dar si in cel vechi. O mai repet odata aici ca sa fie la mana :
Capul : marime mijlocie spre mare , cu frunte lata , de la dreapta la arcuita ( fara colturi ) nemotat , motat ( de la o ureche la cealanta sau deasupra capului ) si dublu motat
Ochii albi ( gri ) , galbeni sau negri la exemplare albe .
Ciocul : marime mijlocie ( 15-20 mm ) de culoare alba sidefat, gros , drept , proportionat cu capul.
Genele : culoare alba si sunt simple , duble la baltati , duble sau triple la unicolor .
In schema aceasta intre scurt de Budapesta si pana la Carier pot sa introduc cel putin 50 de rase !!!!!!!!
Din cauza acestei descrieri avem aceasta harababura la juc de Galati si atatea varietati . Citesc aceste sapte randuiri si pot sa dau numai din cap… un exemplu cioc de 20 mm la un juc de Galati ???!
Juc. albi dublumotati de Ardeal pentru o eventuala infuzie o sa-i achizitionez in orice caz – albi fiindca pot fi conbinati la orice culoare / baltatura si pot lucra eventual mai usor cu ei ….
Daca o sa pornesc acest ” joc ” o sa o mai las deschis din mai multe cauze eventual pana in anul viitor Primavara dar sunt hotarat sa fac ceva pentru a scoate in evidenta aceasta eroare a Standardului privind in primul rand descrierea capului a acestei rase – chiar cu riscul de a avea candva 30 de porumbei pentru friptura la tigaie …
Salutari
Buna
Stimate d-le Vlad Hadarau va stimez mult pt faptul ca sinteti unul din initiatori lui Roller Club care este singurul lucru pozitiv pt Jucatori de Galati care promoveaza adevaratele caracteristici a acestei Rase de Agrement.
Dar in ce priveste Standardul nou a jucatorilor de Galati accept ca este cel mai bun compromis la care sa putut ajunge tinind cont de inclinatile si scopum majoritar a celor ce au fost autori acestei lucrari.
Asadar plecind de la aceste realitati e o certitudine pe care nu pot nici eu dechit sa iau notite de acest lucru.
Dar de la il accepta silit de o realitate si pina al socoti bun pt rasa e o cale lunga si sper sa nu te dezamagesc prea tare cu asta.
Iar de al aprecia facindui reclama pozitiva nici nu poate fi vorba pt ca in primul rind ar trebui sa ma mint pe mine insumi si abea pe urma pe alti.
Despre Standardul in vigoare pt ca daca vam ascultat expunerea in standar nu se intelege asa cum lati descris deci ar pute fi mai explicit asa inchit si uni ca mine sa inteleaga ceia ce intelegi domnia ta fara a avea nevoie de Traducator sau poate ca cer prea mult.
Dar pt a va intinde o mina de pace pt o conceliera cel mai pozitiv lucru pe care il pot afirma despre acest Standard este ca este Standardul cu cel mai putin rau posibil.
D-le Vlad Hadarau fi mai atent chid dai raspunsuri pt ca fara sa vrei miai dat dreptare chiar incercind sa ma contrazici in stilul dumneavoastra diplomatic prin cele afirmate.
Citat ” Se afirma ca rezultatele s-au diminuat, as vrea sa imi spuneti si mie care a fost durata maxima de zbor si numarul maxim de jocuri(la o etapa de concurs) la exemplarele de Jucatori de Galati, inregistrate in concursurile oficiale din anii ‘70-80; apoi comparati-le cu cele din anii ‘90 sau 2005-2009.O sa realizati ca rezultatele recente sunt superioare celor vechi. ” inchei citatul.
De aici reiese ca cele afirmate de mine ca rasa sa degradat nu sit adevaruri pt ca nu detin documente pt a va demonstra.
Eu ma tot intreb atunci de pe postura de columbofil ce face afirmati mincinoase despre jucatori de Galati pretinzind ca in trecut rasa a detinut perormante la un nivel dublu fata de realitatile de azi a raseicare in citatul prezentat mai sus se afirma ca azi sit la un nivel superior fata de cei din trecut ce rost are urmatoare afirmatie.
Citat ” Nu uitati ca peste putin timp incep concursurile de zbor si joc, daca am fi toti la fel de priceputi precum scriem, sigur rasa asta ar deveni ceea ce a fost candva. ” incei citat.
Piai deabia ce mati convins ca azi sint superiori celor din trecut si uite ca ma faceti fericit recunoscud ca cindva au fost la un nivel ce noi inca mai trebuie sa visam.
Multumesc mult de tot D-le Vlad
Cu stima si respect Alex Bude
D-le Dieter,imi pare rau sa va dezamagesc dar nu aveti deloc dreptate.Descrierea formei capului din standardul omologat la EE tine cont de niste realitati,rasa jucatorilor galateni nefiind niciodata una foarte uniforma in privinta aspectului.Dintotdeauna in cadrul rasei s-au regasit si exemplare cu fruntea dreapta,asa zisii ‘trasi la cap” care au fost indeosebi baltatii pe vanat,inclusiv celebra si mult invocata “rasa’ a lui Ghita Rosu,dar si porumbei cu fruntea inalta,cu capetele mai rotunjite asa cum sunt moriscarii negrii ori mare parte din cei unicolori.A spune ca rasa asta poate avea capul doar intr-o singura forma ar insemna sa admitem ca nu stim cu totii despre ce vorbim.Expresii de genul “acvilin”,”coroiat” ori “berbecat” au fost evitate in prezentul standard desi ele se regasesc in toate descrierile anterioare,de la Peterfii,Bonatiu si pana la Leonte,tocmai pentru a descuraja interpretarea abuziva care li s-a dat,desi ele au avut doar caracter aluziv la vremea cand au fost folosite.
In privinta lungimii ciocului iarasi lucrurile sunt destul de clare,ciocul mijlociu specific rasei insemnand dimensiuni de 12-15 mm in varianta masurarii de la frunte la varful ciocului,asa cum apar ele in cartea lui Bonatiu spre exemplu si care in masuratoarea de la cotul gurii la varful ciocului,inseamna in functie de osatura, dimensiuni de 15-20 mm.Daca sunteti curios gasiti in cartea lui Peterfii,prima editie,un tabel interesant cu dimensiuni corporale la multe rase atat romanesti cat si straine,astfel incat nu gasesc c-ar fi nimic scandalos in prevederile din standardul omologat recent legat de aspectele astea.
Pe de alta parte,tot asa cum s-a intamplat si pana acum de ani de zile,niciun standard n-a putut impiedica pe nimeni sa faca orice a dorit in curtea proprie asa incat nici cel de-acum nu va reusi asta.Ceea ce-am sperat noi si ne dorim pe mai departe e ca “joaca” fiecaruia de la el de-acasa sa nu devina “lege” atunci cand porumbeii ajung sa fie prezentati oficial pe la diverse evenimente.
Si inca o precizare necesara:standardul acesta omologat la EE nu este facut nici de mine si nici de Vlad ci el a fost propus de Asociatia de la Galati suferind doar anumite amendamente la nivelul comisiei de standardizare de la nivelul Uniunii inainte de a fi trimis la Dortmund,pe cand alte prevederi,inclusiv povestea cu bimotatii, nefiind acceptate a se renunta la ele de catre cei care le-au trecut in proiectul de standard.
Buna
D-le Mircea Nicola macar la domnia ta apreciez sinceritate ca visezi la o corcire
Pt ca in istoria jucatorilor de Galati cunoscuta de circa 300 de ani dupa cele scrise de d-l Ovidiu Leonte nu a existat nici macar o aluzie la existenta unei variante Jucatori de Galati Dublu Motat.
Pina la vreun crescator din cei care cresc 4-5 rase in aceles compartiment precum se poate observa din pozale unde isi fac prezintarea pe net imagini despre propri porumbei.
Iar stapini nu au detinut puterea de caracter de as recunosta gresala la aparitia metisilor (corciturilor)
Dar jucatori de Galati nu au fost cu doua moturi niciodata si nu exista nici astazi dechit hibrizi precum vor fi si cei pe care dumneavoastra vii doriti.
Dar fiti linistit orice corcituri ati reusi sa obtineti daca se intilneste din intimplare sa fie sustinut de vreun ” Crescatori cu nume Mari ” sa detina si el nu va fi o problema sa le introduceti in standard.
Pt ca sa dovedit ca la Jucatori de Galati se accepta cu usurinta orice inventi indiferent chit de deocheate ar fi singura conditie este ce sa fie promovat de crescatori cu nume mari si de isi are obirsile in aceias zona cu rasa succesul e garantat.
Greutatile nu le intimpina crescatori inventivi si creiatori de lini noi ei doar isi sporesc sansale sa fie integrati in cercul celor ce hotarasc soarta rasei din potriva cei care se intimpla doredca pastrare rase Jucatorilor de Galati la forma care a fost creiata si primita de la stramosi considerindo ca o rasa complecte de le inceput.
Din nefericire de doresti sa pastrez rasa la forma initiala intilnesti greutati inti pe cale naturala find tot mai greu sa obti singe proaspat din linei vechi si care sa nu fi fost metisi.
De parca nu ar fi suficient intilnesc aceles indirjire si de la cei ce se declar mari iubitori a Jucatorilor de Galati dar care in realitate fac infuzi fiecare in directia lui constienti ca deformeaza rasa Jucatori de Galati in dorinta lor de asi impune numele lor Mare si pentru ca merg bine pe piata.
In loc sa creieze rase noi pe care sa le omologeze pt asi afirma viziunile talentul creiativ, find ” Crescatori cu nume Mari ” considera ca sint indreptatiti sa distruga munca stramosilor nostri de care se dovedesc incapabili sa o pastreze pt a o tranzmita mai departe.
La incheiere d- le Mircea Nicola eu va doresc succes doar ca din puctul meu de vedere in loc sa contribui la acest proces de de deformare a jucatorilor de Galati mai bine vati indrepta talentul si resursele pt a creia o rasa noua pe care sa vo asumati pt omologare eventual.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna ,
nu vreau sa critic pe cei care au facut ceva pentru a omologa aceasta rasa – nu am dreptul pentru asa ceva. Acesti oameni merita tot respectul pentru munca lor .
Dezamagirea mea este in sensul ca am avut sperante la aceasta omologare sa se restranga un pic gama larga de posibilitati care sunt in moment la aceasta rasa fiind in viitor mai uniforma si nu cu atatea extreme
si confuzii ….
Buna d-le Bude,
va rog sa-l lasati pe d-le Mircea Nicola din joc . Dansul mie prieten bun si Administrator cand nu sunt in Tara . Nu are nici o legatura cu discutiile noastre in legatura cu porumbeii si de aceea va rog sa nu-l mai amintiti !
Numele meu este pe web. Dieter si de aceea va rog sa-l folositi in continuare chiar daca nu va convine fiind numai o parte din numele meu…
Cu speranta ca aveti intelegere pentru acest apel si prietenul meu , va doresc o zi buna !
Salutari , Dieter
Buna!
As vrea sa lamuresc ceva pt dl. Bude: in aceasta afirmatie, ” Nu uitati ca peste putin timp incep concursurile de zbor si joc, daca am fi toti la fel de priceputi precum scriem, sigur rasa asta ar deveni ceea ce a fost candva. ”, ma refeream la ceea ce a fost din punctul de vedere a cresterii in libertate si a selectiei dupa caracterele de baza in primul rand, adica zbor si joc, selectia dupa fenotip facandu-se doar din exemplarele care jucau si zburau.Constat ca ne intelegem cel mai bine in dialoguri private, asa ca o sa incerc sa evit sa va mai transmit ceva in scris, riscand sa fiu inteles gresit.
Azi, selectia se face , de catre multi,primordial dupa aspect, zborul si jocul fiind pe plan tertiar sau deloc, ceea ce a dus la situatia actuala. Ba mai mult, fiecare i-a corcit cu ce le-a trecut prin cap, i-au prezentat prin expozitii, fara fise de zbor si joc si au inventat cele mai nastrusnice motive pentru care ei nu-i mai zboara; iar daca iti asumai riscul sa cumperi asemenea exemplare, ii duceai acasa, le dadeai drumul lor sau puilor lor( imperecheati cu pasari verificate la zbor si joc) si constatai ca ori stataeau pe gard sau pe casa, ori picau ( fara sa joace)prin gradina cand erau lasati liberi, sau, puii iesiti din combinatii erau primii care inchideau aripile cand se trezeau ca au ajuns, luati de stol, la inaltimi prea mari; de joc ce sa mai vorbim…lipsea cu desavarsire.As putea sa dau n exemple de asemenea porumbei luati de la crescatori care ii tin inchisi de ani de zile, ii corcesc dupa “secrete” numai de ei stiute, ceea ce a dus la lipsa calitatilor de baza ale rasei zbor si joc.
Daca in anul 2010 inca nu s-a inteles ca acest porumbel trebuie sa joace in snururi si sa zboare la mare inaltime( cat ii da voie zestrea genetica si il tin aripile), iar pe langa aceste calitati mai trebuie sa arate si intr-un anume fel ,asa cum reiese din standard, atunci cel mai bine ar fi ca cei care nu inteleg sa se apuce de crescut alte rase, fiecare dupa preferinte, si sa lase aceasta rasa in pace, pentru ca e prea grea pt ei. Intradevar, este o rasa grea, o recunosc si cei care o cresc de-o viata, dar satisfactia ca ai reusit sa obtii un exemplar care sa inmanuncheze toate cele 3 caracteristici( zbor, joc, frumusete), este pe masura efortului depus; acele exemplare sunt adevaratii campioni, nu cei care prezinta doar 1 sau cel mult 2 caractere. Exemplarele exceptionale sunt putine, e normal, dar haideti sa incercam sa le obtinem prin selectie in cadrul rasei, nu dupa fantezii personale in 3 directii diferite. Daca totusi se vrea impartirea rasei in 3 , formati nucleele de crescatori si incercati sa duceti la indeplinire proiectul , una rasa este omologata-Jucatorul de Galati, gasiti caracterele distincte( 2) si omologati domnilor inca 2 rase cu “denumiri de origine corespunzator aptitudinilor”.
Oricare va este dorinta, va urez succes in activitate!
Buna
Stimate d-le Vlad Hadarau eu va dau perfecta dreptate din eria ce scrieti in acest mesaj am exat aceleas parere despt cele petrecute in ultimi 30 an cu Jucatorul de Galati iar in ce priveste demersul lucrurilr de lungul vremi vad ca leati puctat la precizie.
Dar trageria soarte in ce priveste Jucatori de Galati marea tragedie a rasei consta ca din faptul ca din cei care au perticipat la promovarea ultimului Standard in proportie 80 – 90% din acei crescatori ce au participat la intocmirea acestui Standard se incadreaza perfect in descrierea facuta de domnia ta.
Iar eu ma intreb ce calitate morala a detin acei crescatori ce au fost pe prim plan in a nu abura porumbei sau a face infuzi promovind tot felu de extremitati pt a se ingesui la expoziti si pe piete cu porumbei ce eu nu ii pot numi Jacatori de Galati pt ca efectiv nu o pot dovedi dar acesti stimati domni detin campion si au p colectie remarcabila de Pocale si diplome din aceast perioada in care Porumbei lor mai detin Joc doat in numele rasei.
Spun asta pt ca chind am primit materialel de la clubul din Galati cu propunerile pt a fi introduse in standar mam ingrozit si nu stiam caca sa pling sau sa rid.
Iar pe listele de la Roller Club nu am gasit nici pe lista de menbir doar asa ca sustinatori a ideilor promovate de acest Club ca de listele de la concursuri nici nu poate fi vorba pe maiesti crescatori cu nume mari care au impus continutul Standardului nou care dovedeste fara cuvinte din ce categorie fac parte acesti stimabili crescatori a Jucatorului de Galati.
Dar minune mare acesti remarcabili si stimabili crescatori sin regasiti pe listele de la Expozitile de club si pe cele Nationale.
Asa ca daca se doreste cu adevarat intenti bune pt promovarea caracteristicile de baza a Jucatorilor de Galati nu cred ca aceias crescatori ce au deformat Rasa sa fie si veizi doamne mari salvatori eu nu cred in competanta acestor crescatori.
Stiu D-le Vlad ca domnia ta te afli in mijlocu zbuciumului si trebuie sa fi dipolat in afirmati pt a du fderansa asa zisi mati Crescatori care detin influienta inca la nivel de uniune si cluburi locale asa ca va inteleg iar eu nu mam referit la domnia ta sau la cei care isi zboera porumbei.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna d-le Vlad Hadarau,
de mult imi sta in gand sa ma inscriu la Roller Club fiindca vad ca acest Club mai pune pret pe zbor SI joc . Nu stau departe de Bistrita si dupa cate stiu acest Club nu este limitat numai pe o zona anume . Problema mea este ca nu am timp sa-mi antrenez porumbeii corespunzator pentru a putea face fata la un eventual concurs. Descrierile de mai sus se potrivesc in parte si la mine. Lipsesc cu saptamanile din tara si in timpul acela porumbeii mei sunt in voliera. Juc de Galati pe care-i mai am au intre 8 si 11 ani – ultimile ramasite dintr-un lot de juc de Galati desfintat acuma 7 ani . De acesti porumbei nu am reusit sa ma despart pana in ziua de astazi . Folosind acesti porumbei ca doici la porumbeii de ornament si lipsind un anumit timp din tara , se intampla des sa mai scape cativa pui din ei care la fiecare posibilitate erau scosi la zbor . Pana acuma in totdeauna am fost multumit de ei la zbor si joc , timpul de zbor ajungand totusi la 1,5 – la 2 ore dimineata si ca 1 ora seara dar conditiile de antrenament au fost proaste – ca 3 saptamani inchis , 4 – 8 zile la zbor dupa aceea din nou inchisi . Toamna , din lipsa de spatiu in voliera trebuia sa dau acesti pui si asa se repeta totul in ultimii ani.
Vreau sa va intreb , care este nr minim de porumbei pentru a putea participa la un concurs si ce conditii sunt din partea clubului ?
Mai nou sunt membru la asociatia prietenului nostru comun domnul Hartmann Werner. Cu dansul am stat in ultimul timp des de vorba printre care mi-a povestit si de d-voastra — numai de bine !
Salutari , Dieter
Ca rasa galateana nu mai e in ansamblul ei ce-a fost acum o suta de ani e rezultatul unei proste intelegeri a caracterelor ei definitorii de catre unii asa- zisi crescatori ai acesteia.Descrierile de mai demult,inclusiv alea orale,ne spun ca porumbeii galateni erau deopotriva buni zburatori si jucatori,celebrele linii de-altadata insumand aceste doua calitati:zborul si jocul.Savescu,Ghita Rosu,Mironescu ori Margineanu,ca si multi altii,n-au ramas in istoria scrisa si nescrisa a rasei pentru c-ar fi crescut si selectionat niste porumbei buni doar pentru zbor si fara joc.Lucrurile au inceput sa se degradeze dupa razboi,cand rasa a ajuns sa fie cunoscuta si pe la Bucuresti si unde pe specificul zonei si-a intereselor unora,a inceput distrugerea ei.Aici,Enachescu,cel atat de adulat de unii,a avut doua idei fixe dar proaste pentru viitorul rasei:tipizarea baltaturii si eliminarea jocului,ceea ce cu timpul a condus la ceea ce vedem astazi.Iar selectarea porumbeilor pe desen si fara joc n-a mai avut legatura cu lucrul in cadrul rasei ci apeland la alt gen de selectie,anume aia de ameliorare,folosindu-se alte rase pentru asta.
“Celebrele liniila baltatii pe vanat de ieri,Savescu si Ghita Rosu,erau rezultanta lucrului in rasa,a selectiei artificiale,asa cum exemplarele de exceptie din crescatoria lui Iulian Enachescu de astazi sunt rezultanta incrucisarii acestor doua linii facute mai intai dupa anul 1916 de vechii crescatori in cadrul unei selectii riguroase,severe,numai in rasa respectiva si apoi prin AMELIORARI(subl. mea) facute in continuare,la baltatul pe vanat in special…”. Citatul asta e din cartea lui Leonte(pag.123) si el demonstreaza foarte clar ce s-a intamplat in rasa galateana dupa ce porumbeii astia au ajuns si la Bucuresti si ne arata de ce azi unii isi mai revendica de pomana porumbeii pe care-i cresc ca apartinand rasei.Cu alte cuvinte,selectia in cadrul rasei,pentru unii, s-a terminat demult,baltatii pe vanat de azi,ciocosi pana la extrem,de talie mare,desen in majoritate covarsitoare tipizat,cu zbor lent si fara joc,sunt rezultatul exclusiv al “ameliorarilor” facute cu alte rase.Si jenant e ca nimeni,inclusiv Leonte care stia prea bine despre ce e vorba,nu au avut sau n-au barbatia sa recunoasca explicit care-s alea.De bun simt ar fi ca aceia carora le plac acesti porumbei sa faca toate demersurile si sa le dea o identitate fiindca apartinatori de rasa jucatorilor de Galati ei nu mai sunt demult si nici nu intrunesc conditiile de-a mai fi.A promova astfel de porumbei drept jucatori de Galati sau “galateni”,cum le place multora sa le zica,asta pentru ca denumirea de “jucator’ ii frige la limba,este o mare ipocrizie si-o inconstienta deopotriva.Iar lucrurile sunt cu atat mai grave cu cat sunt unii care se lauda ca fac si “exporturi” cu acest gen de porumbei,vanzandu-i pe bani buni probabil, dar ca pe niste ciori vopsite ,in conditiile in care in toata Europa,porumbelul de Galati este sinonim cu o rasa de porumbei rolleri nicidecum cu o rasa de zburatori fara joc.
Rasa jucatorilor galateni,in toata diversitatea ei inseamna bogatie de culori si desene si nicidecum doar baltati pe vanat cu desen pe capace si coada colorata,inseamna zbor rapid,in stol si la inaltime,cu durate variabile in functie de varietate si nu zbor lent cu disparitie obligatorie fiindca in cazul asta trebuie sa stea laolalta cu ciungii ploiesteni si rosii de Targoviste si mai presus de toate inseamna joc sau invartitura,depinde cum vrem sa-i spunem,in snururi stranse,executate rapid si in maniere diferite.Acestea toate insumate au fost si trebuie sa ramana elementele care definesc si particularizeaza rasa.Restul sunt povesti,orgolii fara temei si multa,dar foarte multa,nepricepere si nestiinta.
D-le Dieter,
Eu zic ca va puteti inscrie linistit. Ideea e sa o faceti mai repede ca sa si puteti concura anul acesta la adulti. La ce performante ziceti ca au pasarile dvs, cred ca se poate ocupa de concurs domnul care vi-i administreaza cat timp dvs. sunteti plecat. Va asteptam!
Cu stima.
Buna
Pot doar sa fiu in asentiment cu domnia ta d-le Adrian Nistor si sa va apreciez felul in care prezentati demersul lucrurilor.
De ce nu sa recunosc ca o faceti cu ceva talent folosint un mod de exprimare mult mai bund dechit mine care sint adesea apostrofat ca nu sint inteles.
Dar atunci eu ma intreb daca aceias crescatori care au dus in decadere rasa Jucatori de Galati in ultimi ultima 100 de ani din care 30 ani au fost decisivi.
Cum de exat aceias crescatori sin apreciat cei mai in masura sa intocmeasca Noul Standard care sa fie folosit pt a salva rasa de la decaderea pe care au facuto tot acesti domni.
Iar daca da cu drept moral sau cine poare crede ca doresc o redresare cu adevarat.
Acesti crecatri care au pomovato decaderea si selectia dupa criteri ce nu se regasesc in rasa si nici in standarul vechi.
Crescatori ”Cu nume Mari ” cum sint numiti de nepriceputi care ii cred ca ceia ce detin acesti crescatori sint Jucatori de Galati si care timp de 30 de ani au prezentat in Expozitile locale sau nationale pe rol de expozanti pt asi prezenta operile sau uni ca Arbitiri dovedint ca nu la pas nici de descriera rasei in standard si materialale de profil existente si nici de caracteristicile de baza a rasei Zbor si Joc.
Dar in final am pute sa zicem ca toti gresesc si pt asta trebuie sai toleram si pe domnile lor dar acesti domni crescatori cu nume mari nici pina azi nu au constatat marea lor eruare pt a recunoscuto ca au impins lucrurile in directie gresita.
Iar ce mai concreta dovada ca asa stau lucrurile se poate observa si la ultima Expozitie nationala pt ca aceias crescatori cu aceleas nume mari au prezentat aceles tip de porumbei cu aceleas trasaturi ce nu au nimic comun cu Jucatori de Galati si se mindresc in continuare ca ei sint mari colectionari de pocale si diplome.
Iar plechind de la triste realitate ca lucrurile la expoziti se desfasoara in aceias maniere ca si in ultimi 30 ani si se acorda pocale si diplome bazata pe aceleas criteri ca si in ultimi 30 ani la aceias Crescatori cu ” aceleas nume Mari ”si dupa intrare in vigoare a Noului Standard care a fost omologat si la EE fara sa schimbe cu ceva demersul din ultimile 3 deceni acestor crescatori.
Pot doar sa trag o concluzie cu riscul ca pt uni din colegi este provocatoare Adica 30 ani sa facut selecti in afara rase a carui nume sa incapatineaza sa il foloseasca abuziv chiar daca porumbrei pe care ii dertin nu mai detin nici osatura nici caraceristici de baza a raei, arbitrari ,decernare de premi fara a tine cont de Standardul in vigoare si de caracteristicile de baza a Jucatorilor de Galati.
Iar cu noul Standard lucrurile pastreaza acelas curs cu care am fost obisnuiti in cei 30 ani in care expozitile au devenit o regula pt Jucatori de Galati.
Asadar eu pot sa recunosc ca un standard nou era necesar pt acesti domni care a degradat rasa pt ca aveau remuscari ca incalcat standardul peste 30 aniiar acuma se simt si acesti stimabili ” Crescatori cu nume Mari ” a rasei in limitele standardului.
Ca de fapt crescatori care iubesc rasa Jucatori de Galati si o cresc pt caracterele de baza Zbor si Joc nu a necesitat niciodata un nou standard pt porumbei lor iar daca cu adevarat se dorea ceva pozitiv pt rasa era suficient co recunoastere oficiala a greselilor si o schimbare a directiei in care sa se faca selectia bazata strict pe caracterele de baza a rasei.
Iar daca acest nou Standard aducea ceva pozitiv si pt Jucatori de Galati nu doar pt colectionari de pocale era imposibil sa nu se rasfringa si asupra demersului de la nationala facinduse o rocada a celor care au crescut si selectionat doar corcituri ce poarta numele de Jucatori de Galati si pe care nu il merita dar efectul noului Standard ramine 0 exat la aceia valoare la care a fost si necesitate lui.
Iar la EE se putea face omologare EE si cu atandardul cel vechi dar atunci Campioni Expozanti sufereau o treuma raminind pe dinafara cu vedetele lor.
Cu stima si respect Alex Bude
Buna d-le Dina Mergeani ,
multumesc de reactia promta a d-voastra de care am fost in sens pozitiv surprins !
Dar inainte sa fac al treilea pas trebuie sa le fac intai pe primii doi . In moment sunt in faza de a ma interesa care sunt criterile de a intra in Clubul d-voastra si daca corespund sau pot face fata in situatia in care sunt .
Eu m-am referit eventual la o participare cu tineret in toamna la aceste zboruri cu care mai am o sansa ( depinde si de timpul pentru antrenamente si nr pasarilor care supravietuiesc atacurile dese a Uliilor ) sa-i prostesc in conditiile date sa zboare 1 – 2 ore .
Cu adultii ( Bosorogii ) varsta medie ca 9 ani , sunt atat de constient ca nu am ce cauta la un asemenea concurs .
Ultimile zboruri a ” Bosorogiilor ” mei intrun stol compact cu timp de zbor la ca trei ore a fost in anul 2003 cand au mai fost fugariti de un vecin de al meu – prieten de copilarie care umplea scocurile de mere , coceni de porumb si ce mai prindea prin gradina cand arunca dupa ei…
De atunci nu m-am mai interesat de ei din motivele cunoscute si m-am ocupat mai mult de alte rase care mi se potrivesc mai bine in situatia data folosind acesti juc de Galati ca doici .
De Sanbata o sa fiu din nou in Ro pentru o saptamana si o sa va sun pentru mai multe detalii .
Va multumesc , Dieter
De ce au prins Rollerii de Galati la nivel national si Rollerii de Calarasi (ai caror infatisare, exceptand moturile aducea mai mult a Roller Oriental) nu?
Care a fost motivul? Jocul? Aspectul? Cui se datoreaza raspandirea? In ce stadiu este la ora actuala Rollerul bimotat de Calarasi?
Intreb pentru ca incerc sa realizez pe ce principii s-au raspandit (ori s-au irosit, mai degraba) rollerii in sudul tarii. Incerc sa-mi fac o imagine de ansamblu asupra evolutiei fenomenului in timp in partea de sud a tarii.
De ce neaparat comparatia cu Rollerul bimotat de Calarasi? In primul rand pentru joc (era trecut in standard cu siraguri), pentru aspectul specific clasei rollerilor dar si pentur faptul ca a rezistat destul de mult ca rasa (si totusi, nu am o imagine de ansamblu asupra rasei).
Buna
In legatura cu Frumusetea eu am mari indoieli asupra acestui subiect ce e asa bizar gindit si pe care uni pretind ca ei au descoperit adevarul absolut chiar daca in adincul inimi lor sint constienti ca nu ii au in posesie.
In ce priveste cele 3 criteri de selectie Zbor, Joc si Frumusete dupa care sintem indrumati cu o recomandare calduroasa sa facem selectia.
Din care e adevarat ca primele doua criteri de selectie sint parte comuna cu Jucatorul de Galati adica Zborul si Jocul cea de a treia Frumosul nu are cu Galateanul de a face pt ca apartine acelor crescatori care au dus rasa pe ripa chind timp de 30 ani lau redus importanta prilelor dou la zero.
Ani in care sa luat in calcul doar osatura si aceaia in transformate continua si asa zisele criterile de frumuseta alese de domnile lor pt Frumos aceleas persoane colectionari de pocale si diplome.
Pt ca Frumosul nu exista in o forma obiectiva este doar o forma subictiva relativa de la persoana la persoana deci personala la care inca nimeni nu ia putut da o definitie universal valabila de la creiarea omului si pina azi.
Frumosul detine atite forme chite persoane exista pt ca fiecare are o alta ideie subiectiva ce e frumos pt el ceia ce unuia ii place si ise pare extrem de frumos pt altul poate este doar acceptabil pt o atreia persoana poate fi dezgustator etc.etc.
Asta e una din cea mai mare calitate pe care o detine umanitatea de asi gasi frumosul propriu.
Ia imaginativa ce groaznic ar fi viata daca toti am avea aceleas preferinte pt Frumos cum va imaginati daca toti din o generetie ar dori sa se casatoreasca cu una si aceias femeie sau invers toate femenie cu un singur individ ca doar toti alegem frumosul genial pt noi nu? sau daca toti am folosi aceas model pantofi .haine etc.etc.viata ar fi oribila si monotona.
La fel de oribila e pretentia unora de a impune vatianta lor de Frumos la o rasa declarata de Agrement o rasa ce a fost creata doar pt criteri de acrobatie Zbor si Joc crescuta si selectionata de sute dea ani iar acest intrus (frumusete) la o rasa de Agrement a aparut doar din ani 60 – 70
Va dau un exemplu domnilor pt mine peronal un jucator de Galati e FRUMUSEL daca detine o osatura specifica,un penaj de calitate cu luciul specific pt un porumbel sanatos, daca zboara la disparitie si daca joaca chit de chit acceptabil.
Iar exemplarele pe care le consider Fromos categoric trebiue sa zboare minim 2-3 ore cu dispatirie cu joc in jnururi de minm 10 tumbe
Iar cei care linga primele doua de e posibil sa le depasesca dar la coborire fac jnururi ce nu pot fi numatate pt mine personal se incadreaza in Grupa genial de Frumosi (Exemplarle de Elita sint Superbi Frumosului).
Indiferent de culoare sau repertitia culori pe suprafata corpului indiferent daca coada ii alba sau colorata sau baltata tot isi pastreaza calificativul pe care la chistigat prin zborul si jocul prestat.
Iar Frumusete descrisa in standard o pot accepte doar la rasele de expozitie pt ca sint crescute doar pt aceste criteri (care la Galatean sint zbor si joc) la care te raportezi in momentul in care alegi sa cresti sau nu o rasa de Ornament iar aceste criteri introduse la o resa de Agrement e doar un abuz daunator pt rasa si care mai devreme sau mai tirziu vor avea efevt negativ pt celelate caracteristici de baza.
Abuz din partea celor care au cautat sa transforrme in una de Ornament pt care domnile lor se declara satisfacuti aflinduse la jumate drumul pe care lau initiat cu ceva deceni in urma.
Ce parere aveti domnilor nu e o aberatie la o rasa de agrement cineva sa ilpuna ca frumos e doar versiunea unui grup de circa 20 in celmai bun caz 30 de persoane. Pt o rasa raspindita pe minum doua continente si crescuta de mii de crescatori daca nu mai mult.
Ce parere aveti var suride sa fiti obiogasti sa definiti Frumosul doar dupa criterile mele pa care la un moment nefericit sa intruneasca un nr magic de 20 – 30 de crescatoti si care la un moment dat ar putea forma o majoritate.
Majoritate pe criteri ce nu au fost puse in dezbatere publica pt ca orice crescator a rasei sa fi avut sansa sa aiba o obtiune ci criterile de ce este frumos sint prezentate pe ciorne care au aparut dupa ce sa dat cu cocanul in favoare majoritati de o cazie chiar daca acea majoritate de ocazie nu crste porumbi pr zbor si joc dovedinduse ca acea majoritate de moment sint crescatori ce cresc jucatoti de Galati doar pt a 3 lea criteriu introdus tot de domnile lor.
Cu stima si respect Alex Bude
Spre deosebire de jucatorul galatean,care n-a avut rival,in privinta calitatilor, nicaieri in tara,raspandirea jucatorului calarasean a fost limitata la zona Muntenia-Dobrogea din motive de concurenta,in aproape orice alta zona a tarii fiind intalnite alte rase cu aspect asemanator:in Ardeal jucatorii bimotati ardeleni,in Moldova jucatorii botosaneni si cei ieseni.SIgur ca ,in privinta jocului,nici o alta rasa relativ asemanatoare ca aspect cu jucatorii de Calarasi,nu s-a ridicat vreodata la performantele acesteia din urma,dar,asa cum se intampla cel mai adesea,traditia locala a triumfat,si chiar nu e tocmai rau ca s-a intamplat asa.Chiar daca nu mai e niciun secret pentru nimeni care e in tema ca s-au facut tot felul de incrucisari intre tot ce-a insemnat rase de porumbei dublu-motati ori motati,putem sa admitem ca rasele si-au pastrat oarecum fiecare identitatea ei,mai rau e cu crescatorii lor care le mai confunda caracterele definitorii nu rareori.
In privinta titulaturii de porumbel “roller” atribuita rasei de Calarasi lucrurile sunt azi discutabile,ca sa nu zic chiar inadecvate,foarte multi din cei care pretind ca astazi cresc jucatori de Calarasi nemaiavand prin cotete decat urme din ce-a fost rasa asta candva,majoritatea indreptandu-se cu selectia inspre o rasa exclusiv de ornament,cu caractere estetice discutabile,ca sa nu le zic indoielnice de-a dreptul,si fara absolut nici o calitate de zbor sau joc demonstrabila din moment ce toata lumea ii creste inchisi in voliere.Porumbeii care cu ani in urma isi justificau titulatura si faima aratau cu totul altfel decat astazi iar descrierile alea putine pe care le avem prin literatura de specialitate ne-o demonstreaza fara echivoc.Cititi numai descrierile facute rasei de la Peterffi si pana la Bonatiu si comparati cu ce se pretinde astazi a fi rasa asta ca sa va dati seama cat de rapida a fost degradarea rasei asteia doar ca sa fie,chipurile,mai “frumoasa”.
Paste fericit tuturor!!
“Ce parere aveti domnilor nu e o aberatie la o rasa de agrement cineva sa spuna ca frumos e doar versiunea unui grup de circa 20 in cel mai bun caz 30 de persoane. Pt o rasa raspindita pe minum doua continente si crescuta de mii de crescatori daca nu mai mult.”??
“Pt ca Frumosul nu exista in o forma obiectiva este doar o forma subiectiva relativa de la persoana la persoana deci personala la care inca nimeni nu ia putut da o definitie universal valabila de la crearea omului si pina azi.”
“Ce parere aveti var suride sa fiti obiogasti sa definiti Frumosul doar dupa criterile mele pa care la un moment nefericit sa intruneasca un nr magic de 20 – 30 de crescatori si care la un moment dat ar putea forma o majoritate.”
D-le Bude, sincere felicitari pentru cum ati reusit sa sintetizati lipsa de noima in definirea arbitrara a frumosului si punerea lui pe primul plan la o rasa predominant de agrement adica de performanta in joc si zbor.
Sicer sper ca dvs si dl. Nistor sa realizati intr-un final ca sunteti de aceeasi parte a baricadei, de aceeasi parte de care sunt si eu si dl. Hadarau si sa lasati disputele bazate doar pe exprimari diferite de limbaj pe seama altora.
Cu deosebita stima.
Va multumesc dl. Adrian Nistor pentru raspuns. Cred ca in general noua ca popor ne lipseste cultura “Rollerului”. Se pare ca atunci cand dispar comunitatile de alta nationalitate care-l promoveaza, in scurt timp aceste pasari sunt remodelate pentru a ilustra tendintele specifice noua.
Cu atat mai mult (sau mai grav) cu cat tineretul este in special atras de aspectul voiajorului, orice altceva fiind evaluat la nivelul gutanului. Recunosc, in copilarie, vazand pentru prima data voiajori, am renuntat imediat la gutani (treceam la un nivel net superior :) ) insa atunci cand am vazut Rollerii de Galati mi-a sfarait inima. SI atunci, prietenii mei voiajoristi isi exprimau dezacordul cu privire la alegerea mea. Bucuria a fost si mai mare cand cunostintele s-au largit si am aflat ca pe lume mai exista si alte rase, fiecare cu specificul ei. Probabil ca in alegerea mea a contribuit oarecum si zestrea mea genetica.
Insa cred, asa cum spunea altcineva pe aici, ca gusturile se cultiva pana la urma, asa cum o faci cu muzica simfonica.
Cu stima
Porumbeii de tip “roller” intr-un inteles mai larg,adica nerezumandu-ne doar la felul in care joaca,sunt un produs al culturii orientale si se pare ca si in vremurile moderne raman cam tot asa.Chiar daca genul asta de porumbei,prin calitatile lor,au avut succes si in Occident,aici,in cea mai mare masura ei au fost transformati dupa preferintele locale.Exceptand Rollerul Oriental neincaltat care se mai creste in Europa si pe continentul nord-american intr-o forma apropiata de varianta clasica si este utilizat ca porumbel de sport,in rest,toate varietatile de “roller” pe care le intalnim azi sunt transformate in porumbei de ornament.Rollerii Orientali incaltati,carora nemtii le-au zis “persani” au incetat sa mai fie folositi ca porumbei de sport,cel putin in varianta germana de azi ar fi si greu datorita taliei din ce in ce mai masive.Iar alte varietati de roller,cum sunt rollerul de Regensburg ori rollerul de Debrecen sunt si ele doar rase de ornament.
La noi,desi aporturile de astfel de porumbei au fost destul de insemnate in timp,in afara de amprenta lasata asupra altor rase locale,rollerii orientali,in toate formele lor,n-au supravietuit aproape deloc.Dupa “gusturile locale” aici au aparut rollerul de Timisoara cu ruda sa apropiata,cel de Lugoj,iar mai nou,avem si un roller de Cluj,insa toate aceste “rase” sunt departe de abilitatile de zburatori ale stramosilor lor,indeosebi cel de Cluj care aduce mai degraba cu porumbeii voltati decat cu rollerii.Rollerii Orientali neincaltati la noi sunt aproape inexistenti,fapt destul de surprinzator pentru o tara recunoscuta a fi avut numai rase de porumbei de zbor,iar crescatorii lor le mai zic si de Smyrna ceea ce nu-i deloc o greseala asa cum ar sustine unii.Pentru ca la Sarajevo cineva s-a gandit ca n-ar fi rau sa-si insuseasca termenul de “roller de Smyrna” care s-ar regasi numai in varietatea locala denumita si roller de Sarajevo si care este in varianta autosex,adica masculi almond si femele unicolore.Doar ca asta e o teorie aberanta,la Izmir ori Istambul,in vremea de glorie a Imperiului Otoman,nimeni nesesizand ca rollerii acelor vremuri ar fi fost intocmai cu cei de azi de la Sarajevo.Altfel,era foarte posibil sa fi avut si noi astazi jucatori galateni almonzi sau macar pestriti.Iar turcii nu s-au ocupat ei in mod special cu selectia acestor porumbei,cu atat mai putin a unei varietati autosex la Izmir,ei multumindu-se sa-i aduca pe teritoriul vechiului imperiu din alte zone si ducandu-i si in alte zone pe care temporar le-au avut sub ocupatie.
JUCATORUL DE GALATI – STANDARDUL EUROPEAN
Numele rasei Jucator de Galati
Tara de origine Romania, orasul Galati.S-a format in jurul anilor 1800, avind ca stramos Rollerul Oriental
Impresia generala –Are ciocul mijlociu si coada lata.Talie mijlocie , bine proportionat, temperament vioi-specific porumbeilor de zbor si joc, tinuta usor inclinata spre coada,nemotat, motat sau dublu motat, neincaltat
CARACTERE DE RASA
Capul –oval-rotunjit de marime mijlocie spre mare, fruntea lata- in prelungire cu ciocul formeaza o linie dreapta usor inclinata in jos, crestetul arcuit, nemotat, motat sau dublu motat; . Motul de pe ceafa este din “ureche in ureche”, ridicat deasupra capului. Motul frontal este in forma de “rozeta”. Unele exemplare prezinta o forma incipienta de mot frontal, numita “sfirleze”
Ochii –perla,sau ochi gris (marmorati), unele linii mai rar intilnite au ochii galbeni.
Pupila este de culoare neagra, cit mai mica si rotunda
Genele sunt duble,late, de culoare alba-moarta.
Ciocul – de lungime mijlocie,proportionat cu capul, de culoare alb sidefat, gros la baza- in forma de ic, drept- cu mandibulele inchise perfect, usor inclinat in jos
Gitul – de lungime mijlocie, gros la baza, purtat vertical, usor arcuit si cu scobitura cit mai mica
Pieptul – este lat, bombat, scos in afara. Abdomenul usor arcuit si bogat imbracat in pene
Spatele – larg, drept, cu directie oblica spre coada
Aripile – lungi, late, purtate deasupra cozii sau sub coada(ternate)
Coada – lunga,lata-in repaos este de latimea a minim 2 pene, formata din 12-16 retrice
Picioarele –mijlocii ca lungime, de culoare rosie, neincaltate. Unghiile sunt de culoare alba.
Tinuta –eleganta, pieptul usor saltat, directie oblica spre coada
Penajul – bogat, elastic si strins lipit de corp.
Culoarea Se intilnesc urmatoarele varietati de culoare: albastru, negru, rosu si galben.
Exemplarele albe provin din toate varietatile de baltati si au ochii negrii. Exemplarele albinotice nu se prezinta la expozitii. Culoarea penajului trebuie sa fie intensa si lucioasa la cei negrii , rosii si galbeni. Varietatea albastra trebuie sa aiba nuante deschise, spre “bleu”
Desenul In functie de repartizarea culorii pe corp, se intilnesc:
– Unicolori
– Baltati
Cei baltati prezinta urmatorul desen:
Capul- poate fi colorat in nuanta culorii de baza, de la nivelul mandibulei superioare in sus, pina la nivelul omoplatilor- numit “cu calota”, poate fi alb cu “sprincenute” mai groase sau mai subtiri sau poate fi colorat pina la nivelul cefei; exemplarele cu capul colorat pot avea o liniuta de culoare alba pe frunte, in acest caz numindu-se “breaz”
Ceafa- poate fi alba sau colorata in nuanta culorii de baza
Pieptul- de culoare alba
Aripile- capacite perfect cu remigele primare albe. Varietatea albastra prezinta 2 chenare negre sau ruginii, bine definite.
Coada – colorata in nuanta culorii de baza sau alba. Varietatea de albastru are un chenar negru, terminal
Se mai disting urmatoarele varietati de desen:
Capaciti- au capul, pieptul, burta, remigele primare si coada albe, pulpele si capacele aripilor colorate in nuanta culorii de baza. Pot fi motati sau nemotati. Culorile de baza sunt albastru negru si rosu
Cazaci – au capul predominant de culoare neagra, motul baltat, coada baltata( cu remige albe pe mijloc) sunt “trasi”(inchisi) la piept, pulpele sunt colorate, remigele primare si o mica cravatica sunt albe. Aceasta varietate este obligatoriu motata. Culoarea de baza este negru.
Florii- pe fondul colorat al capacelor aripilor, prezinta fulgi de culoare alba, repartizati neuniform.Acest tip de desen se intilneste mai ales la cei de culoare rosie si galbena.
Durata si maniera zborului- zborul este de lunga durata, se efectueaza la inaltime medie spre mare, porumbeii trebuie sa joace de preferat in snururi .
Greseli majore- tinuta necorespunzatoare, falci sau barbite( pete de culoare sub cioc), ochi rosii, negrii sau ciaciri, gene rosii, cioc negru, cioc lung si subtire sau prea scurt, cioc incovoiat sau intredeschis, coada ingusta sau scurta, culoare slaba sau guturie, pene pe picioare, desen necorespunzator.
Apreciere: Impresia generala,forma capului, ochi-gene, ciocul, structura penajului, culoare si desen
Marimea inelului 7 mm
Anul editarii 2008
Grupa Porumbei de zbor si joc- Rolleri
Nu sint eu vreun specialist sau mare crescator,dar pentru mine frumos este ala care face performanta!Si daca scrie ca sint porumbei de zbor si joc …eu asta astept de la ei,nu ma intereseaza ca e trecuta la greseli majore si expresia ”desen necorespunzator”.Cresc ce imi place mie,fiecare sa faca la fel!
Buna
D-le Dina Mergeani multumesc pt aprecierile facute.
Dar dupa parerea mea rasele de porumbei de Agrement duc mare nevoie sa fie apreciate pt caracteristicile pt care au fost creiate si omologate de la inceput.
In ce priveste sperantele domnniei tale in ce riveste realaizarea noastra (D-l Adrian Nistor .d-l Vlad Hadarau si cu mine) pe ce parte a baricadei ne afam fi pe pace ca eu cred ca toti sintem convinsi unde se afla ceilalti. Lucru de apreciat e ca domnia ta alegi sa te alaturi grupului
Masuri pe care la niverl de club Roller se incearca reorientare si redirictionarea selectiei pe baza caracterelor de baza a rasei Dar asta nu e suficient atita timp chit crioterile introduse abuziv le o rasa de Agrement sint la un ghiveci comun pt ca pastreaza confuzia promovind in standard doua criteri ce se combata unul pe altul
Eu nu am nimic de adaugat la nici o persoana ne avind nimic personal cu cineva ba mai mult chiar am aprecieri pt domnile lor pt lucrurile initiate si promovate in clubul roller ro noi purtam doar un dialog cu domnile lor care sau incumetat sa raspunda.
Ca de altfel cei vinovati de decaderea si stare in ca a fost titita rasa Jucatori de Galati in ultimi 30 ani Crescatori cu nume mari si Arbitiri ce au arbitrat 30 dupa norme ce nu apartin jucatorilor de Galati sint prea inginfati pt a a duce un dialog constructiv .Avind ca puct de plecare o analiza profunda a istoriei recente a jucatotilor de Galati.
Greseli ce le apartin domnilor lor de care nu au cum sa le dezbata atita timp cihit inca continua sa le promoveze si inca se mindresc cu realizarile lor care le adus faimoasa reclama de a fi Mari Crescatori a Rasei.
Lipsa de dialog se datoreaza lipsei de cunoastere a rasei iar un dialog necesita cunostinte majore asupra rasei pe care domnile lor au dovedit ca nu le detin si deunde nui nui, lipsa unui caracter decent pt a detine puterea saisi recunoasca gresala ca domnile lor in 30 ani cu toate mijloacele au incercat sa o transforme in o rasa de Ornament.
Dar d-le Dina cu riscul ca te dezamagesc dar chiar daca realizez ca ne aflam pe aceias parte a baricadei nu pot sa va dau satisfactia renuntind la dialog pe baza istoriei recente a acestei rase pina nu voi vedea o recunoastre oficiale a tuturor greselilor si o renuntare la amendamentele specifice Ornamentalilor intoduse introduse in standard.
Asta din doua motive o Gresala pe care o constientizam tacit doar riscam sa o repetam ba mai mult miine se vor gasi ini ca iar vor luauo dela inceput promovint gresit pe lipsa de caracteristici de baza.
Iar al doilea motiv are doar o importanta simbplica care se oglindeste in verchiul regim cind au luat masuri de tovarasi ce erau menbri de onoare a partidului pe la nivel de intreprinderi ideile promovate de ei sau sustinute de ei nu puteau fi puse in discutie ci pur si simplu acceptate.
Din fericire acele vremuri leam depasit cel putin eu imi asum dreptul de a discuta public lucrurile ce nu prea se vor a deveni publice.
Dar se pare ca in tare la nivel de cluburi si asociati inca mai muctioneaza aceste comportamente si sugesti de a reduce la tacere subiectele spinoase ce nu se doresc discutate pe nume doar pt ca sint implicati asa numiti Crescatori cu nume Mari dobindite inca de pe timpul vechiului regim.
Cu stima si respect Alex Bude
parerea mea:in zilele noastre daca mai sunt 25%-30%galateni puri,din toti porumbeii ce se numesc galateni.