Standardul rasei “Zburatorul de Severin”

zburator-de-severin6.jpg

Material trimis de Micsoniu Doru

DATE BIOGRAFICE, CARACTERE SPECIFICE RASEI

Face parte din grupa porumbeilor de zbor, de inaltime si durata, cu ciocul mijlociu si coada semilata.
Originea – rasa selectionata in orasul Drobeta-Tr.Severin si imprejurimi in perioada anilor 1935 – 1945 din combinatia urmatoarelor rase:
1. Jucator de Galati
2. Zburator de Belgrad
3. Ciungi de Ploiesti
4. Tipller englez

Caracteristici de zbor: porumbei de zbor de inaltime mare si disparitie cu zbor in stoluri stranse, fara joc, cu durata medie de zbor de 4 – 6 ore, unele exemplare atingand 8 – 10 ore.

Impresie generala: porumbei de talie mijlocie cu constitutie puternica, corp armonios, temperament vioi, avand lungimea totala a corpului de 24 – 28 cm. si greutatea intre 280 – 300 gr. caractere obtinute de la porumbeii care au intrat in componenta rasei.

Ca fenotip pastreaza caracteristicile Jucatorului de Galati in proportie de 60%(varietatea penajului, structura corpului). De asemenea, a mai imprumutat altitudinea zborului, manifestarile in zbor, mai putin jocul.

De la Zburatorul de Belgrad, caractere ale zborului (inaltime, durata), de asemeni, unele trasaturi ale corpului la unele exemplare, motul.
De la Ciungi de Ploiesti – ca fenotip: structura cozii (la unele exemplare 14 – 16 pene in coada), inaltimea si durata de zbor.
De la Tipller Englez a obtinut densitatea penajului, la unele exemplare pozitia pe verticala si durata de zbor.

Caractere de rasa:
– Capul rotunjit, usor tras spre cioc, cu fruntea bombata, ceafa neteda, uneori motata.
– Ochii albi cu irizatii rosiatice, genele sunt albe sau rozalii, unele exemplare sunt cu ochii galbeni sau negri, de asemenea sunt exemplare ciacare.
– Ciocul de lungime mijlocie spre lung, de culoare alba (sau ciulit), cu lungimea de 15 – 20 mm. umflaturilede la baza ciocului sunt scurte iar suprafata lor este neteda su pudrata cu alb.
– Gatul de lungime mijlocie, cu tinuta verticala si barbia frumos scobita.
– Pieptul – larg, bombat, putin ridicat, perimetrul toracic este de 20 – 24 cm.
– Spinarea de lungime mijlocie, se continua inclinat spre coada
– Aripile cu lungimea de 24 – 26 cm. cu anvergura de 65 – 68 cm. Sunt purtate deasupra cozii.
– Coada este lunga de 12 – 13 cm. semilata, purtata strans si formata din 12 – 16 retrice, cu sau fara glanda uropigiana.
– Picioarele de lungime mijlocie, puternice,lungimea de 7 – 8 cm. neancaltate, unghiile sunt albe.
– Penajul este bogat, lins si strans pe corp.

Culoarea si desenul: penajul este de culoare albastra cu nuante de la albastru deschis la albastru cenusiu, cu dungi negre sau ruginii pe aripi, coada de culoare vanata, alba sau combinata (alba+vanat) cu chenar negru pe margine. Capul, barbia, leftul, de pe fata anterioara a gatului si abdomenul, sunt albe. Penele subcodale pot fi albe sau vanate.

Capul poate fi alb sau mascat (barbete sau mustati).

In afara de culoarea si desenul de mai sus mentionat, mai sunt exemplare de culoare rosie sau neagra cu pieptul si capul albe sau albi complet.

Marimea inelului: 7 mm.

zburator-de-severin1.jpg

zburator-de-severin2.jpg

zburator-de-severin3.jpg

zburator-de-severin4.jpg

zburator-de-severin5.jpg

zburator-de-severin7.jpg

Set 2, trimise de un vizitator care intreaba: se incadreaza acesti porumbei la rasa Zburatorilor de Severin?

normal_6007421.jpg normal_6007541.jpg normal_6046881.jpg normal_6047001.jpg normal_6069561.jpg

83 comentarii la “Standardul rasei “Zburatorul de Severin””

  1. buna ziua as dori sa stiu daca sunt si de vanzare ceva exemplare.As dori si eu sa stiu ce pret ar avea doua femele de culoare pe vanat(albastru) multumesc

  2. la penaj cum sunt cei din prima fotografie
    multumesc mult

  3. salut tuturor!
    am si eu cateva rectificari:in legtatura cu coada viorii standard de Severin;daca sunt standard de Severin nu o sa vedeti niciodata cu mai mult d 12 pene la coada,au doar 12 pene si cu tartita deasupra d coada,daca nu sunt asa sunt corcituri,nu sunt standard!unii dintre porumbeii d mai sus apartin columbofilului Pop Ovidiu(http://www.porumbei-sibiu2004.ro/pop_ovidiu/index.html aici le puteti vedea,chiar toate pozele ii apartin),el este un crescator din Severin dar s-a mutat dm ult la Sibiu!din rasa ciungi dp loiesti nu au nici o mostenire deoarece ciungii au zborul lin,au coada formata din 14-18 pene si fara tartita(cobie) deasupra cozii.in legatura cu ochii trebuiesc sa fie numai albi cu genele albe,rozalii sau chiar rosii.
    la capitolul porumbei de Severin pot fi contrazis ff greu pentru ca asa ceva cresc si eu si majoritatea prietenilor!bafta tuturor!
    intrati aici sa vedeti pasari frumoase din care fac parte si cei d mai sus!http://www.porumbei-sibiu2004.ro/pop_ovidiu/index.html
    apropo care zicea ca vrea sa achizitioneze domnul Ovidiu nu cred ca vinde pt ca nu a facut-o niciodata!

  4. aurelian ,esticumva din GALATI ?Pot sa spun ca la Galati a cam disparut rasa veche de jucatori,locul lor fiind luat de zburatorul de severin,asa ca fostii galateni care dupa primul an incepeau sa cada ,ssunt din ce in ce mai rari

  5. frumosi porumbeii! in cateva poze seamana foarte mult cu Galatenii

  6. Buna Domnilor

    Interesanta rasa cel putin pt mine personal care cresc Jucatori de Glati de peste 35 de ani iar in ultimi 23 de ani in idepartata Suedia din lini asa numite vechi avind ambitia de a le pastra aptitudinea de zbor si joc ne find interesat deai modela pt ex. in urma cu 30 de ani sau azi pt noul standard.
    Dar ramin surprins ca toti se incadreaza toti perfect in voliera la mine cu mentiunea ca ai mei pe linga ca zboara mai si joaca chiar daca nu sa facut infuzie cu vreouna din rasele mentionate doar sa nu fac selectia asa dur si apar desenele si dispare jocul inafara de cel din ultima poza care se aseamana mai mult cu un voiajor dechit cu vreunul din rasele cu care sa facut infuzie in Jucator de Galati ca sa zic asa cele mentionate de dumneavostra in standard 1. Zburator de Belgrad 2. Ciungi de Ploiesti 3. Tipller englez .

    Iar un al doilea lucru ce ma mira e ca acest accest standard pt. Zburatorul de Severin daca as extrage din el urmatoarele rinduri ” Originea – rasa selectionata in orasul Drobeta-Tr.Severin si imprejurimi in perioada anilor 1935 – 1945 din combinatia urmatoarelor rase:
    1. Jucator de Galati
    2. Zburator de Belgrad
    3. Ciungi de Ploiesti
    4. Tipller englez ”
    se regaseste in intregime in Standardul Jucatorului de Galati scris in cartea Cresterea Porumbeilor scrisa de catre d-l PETERFI STEFAN editata in 1963 pe care am folosito in peste 35 de ani.

    Dar asemanarea nu se nu se termina aici in pozele prezentate in carte apar pina si toate desenele la Zburatorul de Severin si culmea coincidentei exista si trei pozitii in care se prezinta porumbei din multele lini de Jucatori de Galati.

    Asa ca o concluzie daca acesta e standardul pt Zburatorul de Severin eu nu mai trebue sa fac infuzi in incrucisarea cu vreo una din cele trei rese ci dor sa ii selectez pe cei ce si joaca iar la culore si desen sa nu mai fac selectie de loc si ma pot inscrie cu ei ca Zburatorul de Severin sau pate sa gsesc nume pt o noua rasa sau ?

    Domnilor Zburatorul de Severin e in proporti de pote 95% Jucatorul de Galati din ani 70 – 75 doar sa eliminat prin selectie jocul lucru care e foarte simplu de fapt cel mai greu e sa le optii pe ambele caractere la acelas exemplar.

    Iar la incheiere vreau sa sa va felicit pe toti care ati ales sa cresteti aceasta frumosa rasa cu un zbor fantastic se pare ca avem aceleas gusturi sau daca nu cu o asemanare zdrobitoare precum standardul doar ca Zburatorul de Severin ai mei pe linga faptul ca zboara ca si ai domniilor voastre mai si joaca facind un spectacol fascinant mai ales la coborire.
    Succes tuturor in sezonul urmator cu un zbor si mai performant.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  7. pt grecu ervin……..asai sunt din galati si sa zic asa poate ai dreptate ,inca se mai gasesc pasari de care zici tu dar intradevar mai rar eu tocmai am sa zic asa care mai mult fac spectacol decat zboara si tocmai de aia ma interesa ceva care zboara bine sa pot sa ii ridic mai sus sa se invete cu inaltimile multa bafta.

  8. pentru aurelian,pasarile din poze sunt ai mei si toti sunt zburatori de severin,mai gasesti poze pe site-ul asociatiei columbofile sibiu 2004 crescator constantin ovidiu pop,la expozitia nationala cluj si cea nationala din brasov am trimis doar
    lotul de zbor format din 5 pasari insotiti cu foaia de arbitraj si diploma,fiind ocupant al locului 2 cu un zbor de 7,05 ore,doriti mai multe date adresa mea de mess e tot ovy_no1

  9. pentru domnul bude,eu sunt posesorul acelor pasari si ultima pasare de ziceti ca se aseamana cu un voiajor este un dangalat adica un capacit pe vioriu si cu siguranta nu are infuzie de voiajor sau alte rase pentru ca e scos la mine,proportia de galatean la zburatorii de severin s-a pastrat in procent de 60% si nu de 90-95 iar daca dumneavoastra ati tinut in mana un zburator de severin ati vedea ca sunt foarte diferiti de galateni,credeti-ma eu nu am vazut galateni baltati pe vanat motati,inchisi la piet cu lefta mai mica sau mai mare sau chiar strangulati ei sunt in proportie de 95 % cu burta alba,galatenii sunt mai berbecati fata de cei de severin care au cap de sarpe,retricile la galateni sunt in numar de 12 la zburatorii de severin pot ajunge pana la 16,am vazut exceptii cu 17 si 18 retrice,subcodalele numite vanturi pot fi albe sau vinete la cei de severin si lista o pot continua cu inca multe diferente,nu neaga nimeni ca pasarea de origine nu a fost galateanu dar pe el pe s-a grefat cu infuzii de ciung de ploiesti,stufoasa coada,zburator de beograd,motul si ca si la ciungi zburatori de altitudine si durata mare,tipler englez pentru desitatea penajului si caracterele de zburator de durata,intr-adevar a fost creata doar pentru zbor,zboruri ce pot atinge 8-10 ore scotandu-se jocul pentru a se pastra altitudinea necesara unui punctaj mai mare,exista un regulament de zbor asemanator cu al galatenilor dar cu modificari la bonificatii si descalificari,sincer va admir si va urmaresc mes si daca doriti sa mai discutam id de mess e ovy_no1 si poate lamurim mai multe aspecte pro si contra cu privire la cele 2 rase

  10. Proportia de 95 % cu burta alba e valabila mai ales pentru cei care cresc galateni din liniile de zbor (si care, parerea mea, seamana foarte mult la structura corpului cu zburatorii de Severin!) sau de frumusete/expozitie. Cei la care este foarte important jocul sunt mai putin restrictivi cu privire la tipul baltaturii, asa ca la astfel de crescatori poti intalni toate baltaturile prezentate in pozele prezentate mai sus. Toate aceste baltaturi sunt incluse in descrierea facuta de Bonatiu jucatorilor de Galati.

  11. pentru domnul mergeani,acesti porumbei ca se vrea sau nu sunt zburatorii de severin, porumbei cu calitati deosebite de zburatori cu altitudine si durata mare,pastreza cei drept 60% carecteristicele galatenului dar diferentele sunt majore pentru cei ce cunosc ambele rase,iar acesti porumbei sunt porumbei de zbor si eu nu stiu sa se fi selectat zburatori de severin pentru expozitii,in expozitii normal pot fi acceptati doar ca lot de zbor bagati intr-o singura boxa,la care sa fie atasata fisa de zbor obligatoriu

  12. Buna

    Tot respectul fata de toti crescatori de severin.
    Dar am totusi o intrebare cum se face ca doar cel din ultima poza are o alta structura corporala in compareti cu cei lalti prezentati.

    Iar daca lucrurile sau asa si eu ma insel in legatura cu % cum se face eu avind control pe porumbei mei de peste 35 ani si nu am facut infuzie cu alte rase cel mult in caz de lipsa de material didactic la fiecare culoare am facut compromisul amestecind culorile si azi am aceleas pasari cu cei de la Severin.

    Iar in ceia ce priveste desenul la ex.din 1983 la care am participat ultima data e drept ca majoritatea Galatenilor erau cu burti albe dar acasa in voliere 80% din efectiv nu se incadrau pt exp. avind tote desenele dar aveau de pina 15 -18 si jucau frumos mai ales la coborire si trebue sa mantionez ca din circa 30 -35 de crescatori de Galateni din judetu timis care ne concuram la zbor si joc au fost expusi doar 4 exemplare de catre 2 crescatori Lautas Paun 1 albastru 1 negru iar Kreis Ioan 1 negru si 1 Rosu asta la epozitia Judetana cu participare internationala din Ungaria clubul din Budapesta.
    Restul crescatorilor de Galateni nu erau interesati de diploma pt cap de sarpe dupa cum spui dumneata d-l ????? ovy_no1 sincer nu stiu sal citesc sau burti albe ci de zbor si joc iar crescatori care se axase pe asa ceva se laudau ca porumbei lor zboara dar nu ia vazut nimeni afara din voliera pe campioni iar uni nici nu aveau iasire din viliera campionilor sau intrare pt. porumbei.
    Iar pe cei din voliera mea personala cind ia trimis sotia la exp. in strainatate pt ai putea retine afara 90 % din ei se incadrau la forma si desen cu Zburatorul de Severin de azi chiar daca pe vremea aia rsa nu era cunoscuta nici de catre toti columbofili din Turnu Severin ci era o ideie sustinuta de citiva crescatori locali.
    Asa se explica ca rasa nu a fost mentionata la nivel national revistele si carti de profil abia dupa 1990 de exemplu in cartea d-l Bonatiu F. Farmecul Columbofiliei din 1996
    Cu siguranta azi multi din vechi columbofili ai Jucatorului de Galati obosind sasi apere galateni fata de cei care promoveaza galateni pt expozitie dar in mare masura si de colivie.
    Daca nu au pus mare accent pe joc le este mult mai usor sa zica ok porumbei mei se incadreaza si sint acceptati ca Zburatori de Severin am sa le zic asa ca eu ii iubesc oricum.
    Mai ales ca la nivel de cluburi au cam cistigat cei cu Galateanul de frumuset cu circa 20 de ani in urma cei lalti au cam parasit cluburile ca porumbei lor aveau ore de zbor si joc iar la cluburi si expo. se dadea puctaje pe aspect.

    Exemplul cel mai concret este cazul meu Eu am adus in suedia Jucatori de Galati din cei care erau majoritari acu 23 de ani si doar pt ca uni au ales sa promoveze doar o singura linie di multimea liniilor existente in standard care ei in vigoare si in prezent sar parea ca straduinduma sai pastrez la standard si in cit mai multe lini azi ar trebui in loc sa apar rasa pe care o cresc de peste 35 de ani dor sa selectez pe cei ce joaca sau dor sa termin sa discut despre accasta caracteristica si cei cu Zburatori de Severin mar primi cu bratele deschisechiar daca crescatoria mea nu a vazut vreun zburator de severinsi nici infuzie.
    Dar nu pot face asta pt ca ar trebui smi reneg peste 35 de ani din viata si asta pt ca am ramas credincios la standard in vigoare.
    Dar daca e ceva de reprosat sio pot face cei ce au tot modificat rasa corcindo cu de toate pt a obtine cap de berbece sau de sarpe timp de 35-40 de ani si nu au ajuns la un numitor comun la un standard ci azi circula 3 – 4 variante si fiecare fiecere in fuctie de ce a infuzionat si in raport de asta mai zoara mai mult sau mai putin si cu joc sau fara certe ca nici unui nu se mai aproprie de ceia ce au fost Galateni inainte de infuzi care aveau si joc si zbor pina la dublu fata de cei de Severin care sau axat doar pe zbor.Deorece nu puteai sa le dai drumul la zbor dupa servici ca nu reveneau doar a doua zi trebuia sa le dai drumul la plecare si atunci aveai sansa sa admiri decolarea in timpul saptamini.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  13. daca rasa a fost creata intre 35-45 de ce a fost nevoie de 40 de ani ca sa o omologheze macelarul columbofiliei romanesti(feliciutari)
    cum se face de acad.st. peterfi a ocolit aceasta minunata rasa?

  14. interesant si bine domnule tanacu!
    rasa d zburator de severin o tot comentati atat cu aducerea d aspect spre galatena doar datorita faptului ca seamana la culoare si la constructie,dar daca ati avea cate un exemplar din fiecare rasa ati observa nenumarate diferente si atunci nimeni nu ar mai comenta ca sunt la fel sau ca galateanul este primul sau mai stiu eu c teorie iti sustine fiecare!in rasa d severin importanta a fost rasa zburatorului d Beograd de la care si-a luat cam toate performantele mai putin aspect exterior,doar motut in unele cazuri l-a pastrat!cu stima pt toti crescatorii de orice rasa d porumbei dar cand comparati galatenii cu Zburatorul de Severin e acelasi lucru cum ati compara un voiajor de distanta mare cu unul d viteza p distante mici sau cu un standard pe argintiu.si aceste 3 rase seamana f bine al aspect dar sunt total diferite!
    bafta tuturor si sarbatori fericite!

  15. Pana la urma urmei fiecare creste ceea ce ii face placere. Faptul ca azi, vorba d-lui Bude, exista vreo 3-4 propuneri de standarde pentru Galateni inseamna ca intre crescatorii porumbeilor din aceasta rasa exista 3-4 tendinte clar diferite. Practic, atata timp cat mai exista destui crescatori care caracterizeaza galateanul ca o pasare de joc (ca doar de-aia ii zice “jucator”…) si zbor cu o baltatura variabila, toti cei care au selectat linii net diferite (prin infuzii sau nu…nu e treaba mea…..) ar trebui sa urmeze exemplul crescatorilor din Severin si sa recunoasca ca au creat rase diferite. Pe unii nu-i mai interseaza jocul si zborul si-i intereseaza doar aspectul exterior, cu o anumita baltatura, cu o anumita forma a capului……simplu – de fapt ei cresc jucatori de Galati de expozitie (asa cum au ajuns multe rase de fosti jucatori din vest). Pe altii ii intereseaza doar zborul, de joc nici sa nu auda, porumbeii lor fiind net diferiti la forma corpului de toti ceilalti (iar o rasa trebuie musai sa fie unitara ca forma corpului, dimensiuni, greutate…)……tot la fel de simplu ei cresc zburatori de Galati, diferiti de cei de Severin si prin faptul ca au numai un anumit tip de baltatura si sunt doar pe albastru.
    Fiecare dintre reprezentantii acestor tendinte crede ca dreptatea este in curtea lui si, implicit, standardul propus de el este cel mai potrivit azi. Dar cei care au creat ceva nou ar trebui sa fie mandri de realizarile lor si sa spuna: da dom’le, noi am facut ceva diferit!! chiar daca acel ceva numai este jucatorul pe care il are d-nul Bude in voliera lui.
    Mai exista si o varianta concilianta, ca toata lumea sa accepte caracterizarea mai laxa facuta de Bonatiu, dar mi-e greu sa cred ca unii crescatori ar accepta ca si ce cresc altii tot Galateni s-ar chema.

  16. excelent domnule DINA
    fiecare trebuie sa isi sustina liniile si standardul!
    suntem mandrii cei care crestem Zburatori d Severin si nu ne place ca cineva sa ii compare cu galatenii,diferenta imensa!si mai ales ca cei mai batrani ai reusit sa ne deschida calea sa ii putem omologa!

  17. Buna domnilor

    Tragedia e ca nici pina azi nu e omologata ca rasa ci dor pomenita in ultima carte a d-lui Bonatiu dar nimeni nu are omologarea deorece pe cind urma sa apara la expo. pt omologare sa destramat fuctionalitatea federatia nationala pt citiva ani ne tininduse epoziti nationale asa ca standardul acestei rase nu exista inregistrat la frderatie pt a fi prezentat inpreuna cu porumbei la epositie internationala pt accept si recunoastere ca o rasa distinsa de federatia mondiala toate aceste lucruri le cunosc din discutile purtate cu domnul Bonatiu pina a fost printre noi petrecem o zi doua de concediu cu domnia lui .

    Pt. D-l Tanacu nu sa putut face omologarea pina un a existat nu se da certificat de nastere cind planifici sa faci copi ci la nastere iar nasterea unei rase se face la o expozitie nationala internationala de ex. cum ar fi cea europeana la care trebue sa descri dince rase povine cu asemanari si dierente vizibile si atita timp chit tote puctele prezentate sint cuprinse in standardul Jucatorului de Galati in multimea de lini prezentate si care inca este in vigoare si la care mai adaugam si aspectul perfect in masura 95 -98 % iar diferentele se pot obtine amestrcind dor culorile cum e cazul meu din lipsa de porumbei la fiecare culoare pt a evita inrudire excesiva asa trage singur concluzia

    Iar pt a complica lucrurile mai mult faceti putin studiu ce Galateni se cresc pe plan international dupa standardul in vigoare al rasei si asta pt ca nici Galateni asa cum arata azi nu sint omologati ex. de la un columbofil Olandez iar exemple sint si din USA Franta asta ca sa nu vorbesc de cei la care leam transmis eu rasa http://www.galatzers.nl/gaat%20goed%20met%20galatzers.htm

    Dar cea mai frumoasa faza pe care cu referire la comfuzia dintre Galateni si Zburatorul de Severin este ca un mare sustinator al rasei de Severin pe forumul vechi si pe pagina web undesi prezenta porumbei in urma cu 1,5- 2,5 ani prezentindui ca zburatori de Severin si dupa infintare clubului Dacia din Bucuresti pt Galateni fara joc apare membru la club Dacia si webul sa inchis probabil pt. refacere in Galateni.

    Asa domnilor daca o tinem tot asa pina la urma ori o sa avem cite o rasa de Galateni in fiecare oras ori o sa avem 100 de rase care sa arate la fel asta pt a fi noi mai cu mot ca la noi nui la nimeni in politica si de ce sa nu o transpunem si in columbofilie ca doar sintem Romini.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  18. stati linistiti domnilor crescatori de galati ca si rasa noastra zburatori de severin vor aparea in cartea ce va fi scrisa anul viitor, rasela de porumbei din romania si cu bunavointa si ajutorul domnului iftode va fi si omologata,nu intelegeti ca noi ne-am nascut cunoscand porumbeii crescuti de noi ca zburatori de severin,la fel s-au nascut cu aceleasi cunostiinte despre zburatorii de severin si parintii nostrii si parintii parintilor nostri si nu aveti cum sa ne asimilati rasa in cea mai cunoscuta rasa care acum e de zbor,mai cu ceva ani in urma era de zbor si joc.cel mai bine ar fi sa va faceti ordine in ograda voastra si sa incercati sa va perpetuati cel mai cunoscut porumbel romanesc,galateanu de zbor si joc care usor,usor se pierde in ceata discutilor unor crescatori mai mult mai putin orgoliosi,diminuandu-si calitatile deosebite de zbor si joc si transformandu-se intr-un colos cu aripi de lut precum zicea un celebru columbofil si sa ne lasati pe noi sa crestem acesti porumbei deosebiti care o sa le zicem in continuare zburatori de severin,va multumesc tuturor celor ce ne vizionati pasarile pe site si credeti-ma sunt deosebiti pentru zborurile lor de atitudine mare si durata

  19. va multumim domnule dina ca ne intelegeti ambitiile,dar credeti-ne nu generatia noastra a creat aceasta rasa ca sa ne batem cu pumnul in piept ca vezi doamne ce bravi suntem noi si am format o noua rasa, ci in comparatie cu altii incercam sa pastram ce s-a creat de generatiile trecute in judetul nostru si daca putem sa ne-o promovam pentru a fi cunoscuta tuturor crescatorilor de porumbei si sa nu se piarda in hatisul timpului si al discutiilor inutile

  20. Potate ca 100 de rase nu o sa avem dar la cateva (4-5) tot o sa se ajunga. Pana la urma diferenta intre jucatorii (mascati) de Braila si jucatorii de Galati este mult mai mica decat intre jucatorii de Galati obisnuiti si liniile de Galateni fara joc (practic zburatori de Galati…) La primii iti sare in ochi prezenta barbiei colorate (mustati sau falci…), structura corpului si prezenta abilitatilor de joc si zbor fiind destul de asemanatoare cu a galatenilor . Diferentele intre cele doua linii de galateni (structura corpului diferita, prezenta jocului la unii si absenta lui la ceilalti) sunt mult mai izbitoare, in asa fel ca numai cu multa indulgenta pot fi considerate aceeasi rasa. Jocul este un caracter atat de deosebit incat prezenta sau absenta lui este definitorie pentru o rasa. De ce tinem cu orice pret sa fie considerati aceeasi rasa…este greu de inteles!
    Cauza principala este acceptiunea mult prea larga pe care o are azi denumirea de “Jucator de Galati”. Ea include si porumbei care joaca si porumbei care nu joaca , si porumbei mai mari si unii mai mici, si ciocosi si berbecati…..O definire mai restransa (si, totusi, destul de laxa) ar trebui sa includa doar porumbeii care joaca (neaparat!!) si zboara (bine!), cu o balataura variabila (cu cat este mai frumoasa cu atat mai bine, dar asta nu insemana ca ceilalti numai apartin rasei pentru atata lucru si asta pentru ca, in primul rand, galatenii sunt o rasa de performanta si nu de expozitie) si cu o structura a corpului asemanatoare cu porumbeii prezentati pe site-ul olandezului cunostiinta a d-lui Bude. Toti ceilalti, care prezinta diferente morfologice si fiziologice vizibile ar trebui standardizati separat.
    Nu cred ca acest fapt ar fi foarte greu de realizat atata timp cat una din asociatiile nationale din vest accepta aparitia unei rase noi numai dupa ce aceasta are un standard (care ar trebui sa prezinte clar diferentele fata de celelalte rase) si a fost prezentata la expozitile nationale minim trei ani de minim trei crescatori. Un procedeu asemanator ar putea fi luat in considerare si de cele doua federatii de ornament/agrement de la noi. Ca exemplu similar de proces de divizare a rasei, la expozitia de la Brasov au fost prezentate exemplare de “Ciocosi de Braila”, diferenta intre acestia si mascatii de Braila fiind chiar mai mica decat intre cele doua linii de Galateni pomenite mai sus.

    Cu stima,
    Dina Mergeani

  21. As vrea sa le spun celor care incearca sa promoveze Zburatorul de Severin mult succes .Este intradevar o rasa care merita sa fie promovata .Nu va lasati din demersul dumneavostra.Va doresc sa aveti zboruri cit mai bune si cu pierderi cit mai putine.

  22. Buna tuturor

    Pot si eu sa ma aliniu si eu la urarea de succes crescatorilor acestei rase si cine a citit cuatentie a observat ca am mai facuto si in trecut.
    Personal nu am in vedere sa fac campanie negativa vreunei rase indiferent care ar fi acceasta.

    Vroiam dor sa explic celor ce cresc Galateni cu joc si zbor ca Jucatori de Galati cu desenul promovat azi este doar unul din cele sase desene existente in standard plus unicolori si ca galateni crestem toti chiar daca avem preferinte diferite in ce priveste desenul penajului conditia primordiala ar trebui sa fie zbor la toti si joc bun la majoritatea ca toti nu joaca chiar daca parinti lor ambi sint buni jucatori.

    In principiu am incercat doar ca contribui la informare reala incercind sa lamuresc unele lucruri create din mesajul standardului prezentat mai sus si anume citat

    ” Originea – rasa selectionata in orasul Drobeta-Tr.Severin si imprejurimi in perioada anilor 1935 – 1945 din combinatia urmatoarelor rase:
    1. Jucator de Galati
    2. Zburator de Belgrad
    3. Ciungi de Ploiesti
    4. Tipller englez ”

    Acest lucru nu e real daca e sa vorbim realitatea o fi inceput selectia in 1935 in voliera vreunui crescator dar e gresit sa spunem ca sa incheiat in 1945 atita timp cit rasa nu a fost recunoscuta ne putind sa dovedeasca e o rasa disticta find ca exista la galateni o linie cu zbor foarte bun de durata si fara joc iar omologata nici pina azi daci inca nu sa incheiat eventual se va putea spune 2008 daca va primi certificat de nastere anul vitor .

    Iar Dragi mei despre intentia de a selecta jucatori de galati fara joc si cu un zbor cit mai bun sa petrecut cu mult mai tirziu iar cind cei din galati nu au aceptato a aparu ideia de formare aunei rase propri lucru de apreciat bravo lor.

    Dar presa de profil a inceput sa mantioneze aceste dispute pe la sfirsitul anilor 70 si lucrurile sau tot discutat pina ia prins revolutia dar marog daca cui va ii face placerea nu are decit sa sustina ca rasa are 2-300 de ani eu in principiu ma bazez pe ce mia ramas din colectia mea din revistei Columbofilul ori se pare ca eu Plecat din tara de 24 de ani sint mai bine informat decit multi din tara in special noua generatie de Columbofili pe care vreau sai ajut chit pot din cunostintele mele si leas daun sfat nu mai insistati pe informati dupa ureche ci documentativa stimati domni.

    Credetima multi de vistra mea ma sfatuesc sa nu ma mai amestec intrebinduma
    ” Nai obosi ,Nu vezi ca nu are rost, Nu veizi ca vorbesti degeaba, Noi am incercat dar nu are rost” etc. etc.
    sincer personal cred asta e motivul pt care cei mai invistra care detin foarte multe informati nu vor sa se implice si nu ei pierd ci generatia tinara care se pare ca e prea grabita ca sa aiba timpul suficient sai asculte ce au de spus.

    Cu stims si respect Alex. Bude

  23. pentru domnul bude:va multumim sincer pentru sfaturile care ni le dati si credeti-ne noi generatia tanara suntem foarte receptivi la cele spuse de dumneavoastra si dorim sa ne ajutati cu materiale care cu adevarat ne pot lamuri lucruri ce poate sunt spuse din nestiinta datorita lipsei de documentatie columbofila,noi credem in continuare ca aceasta rasa e formata la severin la baza avand jucatorul sau zburatorul de galati cu siguranta infuzia altor rase stim ca a fost facuta exact in ce masura sau perioada de timp nu dar cert este ca acest zburator creat ale calitati deosebite apreciat pentru zborurile lui de altitudine si durata mare cat si pentru coloristica variata a penajului lasand impresia ca este doar un porumbel frumos creat pentru expozitii,porumbel pe care noi il iubim si nu vom inceta sa nu ni-l promovom,va multumim tuturor ce ne intelegeti si ne respectati ambitiile columbofile

  24. Va salut domnilor,

    Mai exista o problema cu definitia de “jucator” care nu prea permite o partajare suficienta intre porumbeii care prezinta joc si tipul de joc prezentat. In strainatate exista denumirile de “tumbler” si “roller” referindu-se la jucatorii care prezinta una-doua tumbe si respectiv, jucatorii care executa snur de tumbe (sau poate am inteles eu gresit?). Cele doua denumiri care circula in strainatate mi se par de ajutor in ce priveste definirea jocului unei rase. Se poate face ceva in acest scop sau in viitoarele manuale cu rase de de porumbei din Romania? Cum vedeti dumneavoastra problema? Cate rase de “tumbler” si de “roller” avem in Romania? Ma refer strict la caracteristica jocului si nu la denumirea unor rase romanesti (roller de Cluj, de Timisoara, de Lugoj ).

    Domnii Dina Mergeani, Bude Alexandru, ce parere aveti referitor la acest lucru?

  25. Pentru Vasile:
    Cred ca in romana avem urmatorii termeni corespondenti:
    tumbler ~ jucator, care face cateva tumbe;
    roller ~ moriscar, care face siruri lungi de tumbe.
    Din acest punct de vedere nu avem o rasa curata de “rollers”. Chiar si la Jucatorii de Galati, conform definirilor de mai sus, mai multi sunt jucatori decat moriscari. Cred ca majoritatea raselor de la noi pot fi incadrate la categoria ‘tumblers” si doar cateva prezinta si linii sau exemplare ce pot fi incadrate la categoria “rollers”. Asadar numai rasele din ultima categorie ar putea primi apelativul “roller” conform cu caracteristica jocului. Din aceasta ultima categorie fac parte Jucatorii de Galati si de Braila, scurtii de Braila si Constanta si bimotatii de Calarasi (probabil ca si altele…). Si asta chiar daca ultimele trei rase numai sunt zburate azi ca in trecut, cand puteai intalni si moriscari.

    Cu stima

  26. Multumesc pentru raspuns, nu era o problema traducerea, trebuia sa ma “relationez” international, sa zic asa.

    Exista diferente clare (si stiti asta) in modul de executie a tumbelor, jucatorii (tumblers) isi iau “avant” si executa o tumba, un foarte mic interval, si apoi urmatoarea tumba. Nu este acea continuare ca la morisca, unde o data pornit porumbelul, ai impresia ca e sfarleaza, si face 3-4-5-6 rotatii complete . Indiferent cat e snurul de lung, exista diferenta intre jucatori si moriscari si la viteza executiei.

    Asa faceau jucatorii baltati pe negru la prietenul pe care-l vizitam si asta era prin anii ’80. Indiferent cate tumbe facea porumbelul respectiv, jocul avea caracteristica “sfarlezei” si erau pe putin 3 rostogoliri complete. Avea o pereche care ii cadea mereu prin copaci sau pe acoperisul casei. Si avea destui si din cei care nu jucau…

    Iar eu nu am stiut de altfel de joc decat din filmele lui Nicolas Girard si descrierile foarte bune de pe situl asociatiei la care este inscris. Pentru ca nici Feliciu Bonatiu nu descrie suficient felul de jocuri la rasele noastre. Si cred ca nici nu se poate exact fara un filmulet edificator.

    Va dati seama, avand in minte imaginile cu jocul galatenilor prietenului meu, ce dezamagire m-ar fi incercat daca as fi cumparat alta rasa de jucatori romanesti cu descriere in carte ca avand un joc bun si frumos, foarte des, si eu sa constat ca era vorba de una-doua tumbe cu intervale intre ele…. Nu am nimic impotriva acestui tip de jucatori, sa nu ma intelegeti gresit. Dar, odata ce ai vazut un moriscar, nu mai ai alt termen de comparatie. Mereu cauti ceva asemanator. De ce francezii pot fi atat de clari?

  27. Aveti dreptate, in cartea lui Bonatiu descrierile fiecarui tip de joc sunt destul de vagi si, probabil, departe de ceea ce gasim la aceleasi rase in ziua de azi. Ca sa poti face asa ceva cum trebuie ar fi necesar sa cresti rasa respectiva sau macar sa cunosti bine (adica sa vizitezi des) pe cineva care creste aceasta rasa si o mai si zboara pentru joc.
    Cand va raspundeam ma sus ma refeream la ce rase am vazut jucand de-a lungul timpului (rasele din jurul Dunarii, in principal). La cele pe care nu le-am vazut (cele din Ardeal) si despre care nici nu am auzit povestiri credibile am lasat “…” (“probabil ca si altele….”).

  28. dl.Bude aveti dreptate. zburatorul de severin este foarte bine prezentat pe saiturile straine si nu este decit un Galatean fara joc ,daca la severin pe ici pe colo l-au corcit cu tipler e treaba lor dar sa nu isi aroge drepturi aiurea

  29. Ca e standardizata ori nu,ca e recunoscuta ori nu,rasa asta de zburatori exista si precum se vede are adeptii ei si nu vad nimic rau in asta.Faptul ca s-a pornit selectia acestor porumbei de la jucatorul de Galati e o certitudine insa eu nu sunt de acord cu aprecierea ca acesti porumbei pastreaza 60% din caracteristicile galateanului fiindca sunt exemplare care,lasand deoparte faptul ca nu joaca,sunt fenotipic 100% galateni asa cum sunt si destule exemplare la care influenta ciungului e mai mult decat evidenta.Din pacate ,cei care au inceput selectia acestor porumbei nu s-au preocupat si de o uniformizare a caracterelor fenotipice ale acestor porumbei fiind preocupati probabil in mod prioritar de aptitudinile de zburatori ale acestora,ceea ce duce insa acum la discutii contradictorii despre cum trebuie sa arate porumbeii astia.Faptul ca dl.Bude sustine ca galatenii dumnealui seamana izbitor cu unele exemplare din ceea ce astazi numim drept zburatori de Severin nu poate decat sa ne duca la concluzia ca acesti zburatori au mai mult decat 60% din caracterele galateanului,dar nu din cele ale galateanului de “rasa noua” cum le place unora sa spuna ci din cele ale celui de “rasa veche”,la care preocuparea pentru aspectul “acvilin” ori un anume tip de baltatura era aproape inexistenta,atentia principala fiind concentrata pe zbor si joc.Iar daca in privinta zburatorilor de Severin intentiile si rezultatele sunt destul de clare,respectiv un tip de porumbel zburator de inaltime si fara joc,care a fost catalogat pe masura,tot pentru conformitate,eu sunt curios pana cand ni se vor prezenta sub titulatura de “jucator” de Galati porumbei care nu joaca .Eu unul m-am plictisit sa tot vad pe la toate expozitiile ca standul “galatenilor” e populat doar de “jucatori” care nu joaca.Tot o dam cotita ca inca de la Peterfi este mentionata varietatea fara joc dar ne facem a uita ca treaba asta era o minoritate si o exceptie in cadrul rasei care a fost recunoscuta si denumita drept o rasa de roller iar faptul ca in zilele noastre exista mai multi adepti ai zborului fara joc decat in trecut nu inseamna ca putem pastra si aceeasi eticheta pentru toti porumbeii care se trag din “jucatorii” de Galati.E,desigur,libertatea fiecaruia sa creasca orice pofteste doar ca,rigoarea impusa de un cadru oarecum reglementat ,cere sa nu perpetuam si confuziile doar de dragul unor orgolii personale.Pentru ca daca vrem sa avem mai multe “rase” apoi e necesar sa le definim foarte precis din punct de vedere al caracterelor si calitatilor,altminteri vom avea in continuare “jucatori” care nu joaca si ‘zburatori” care,intamplator,mai fac si tumbe.

  30. Excelent domnule Adrian Nistor!

    Domnul Bude Alexandru, daca nu va suparati, v-as ruga daca se poate, faceti poze la jucatorul de Galati pe care-l detineti, sa fie de aducere aminte a unui porumbel (in trecut extraordinar) pe care trebuie sa-l cunoasca si generatiile tinere. Si un filmulet-doua ar fi extraordinar, poate va ajuta cineva sa va descurcati cu tehnica necesara.
    Va multumesc!

  31. Cred ca o carte separata, numai despre Zburatorul de Severin ar fi binevenita, o carte care sa informeze despre aceasta rasa, conditii de crestere, metode de antrenament, arbitrajul zborului, metode de imperechere, etc.

    Nu cred ca trebuie sa asteptati dupa nu stiu ce asociatie, e porumbelul dvs. si puteti sa vi-l promovati singur. Totul este ca sa cadeti impreuna (crescatorii lui) de acord asupra tuturor aspectelor. Si sa puneti mana de la mana pentru ca aparitia acestei carti sa fie posibila.

  32. pentru domnul gigi,asi dori sa-mi spuneti si mie cate adrese de site-uri pe care sunt prezentati zburatori de severin,desi nu cred ca sunt de severin m-asi bucura foarte tare pentru ca sunt singurul la ora actuala care mai merge in expozitii cu lot de zbor,cu fisa de zbor incercan sa pormavez o rasa care e mai mult mai putin cunoscuta

  33. pentru domnul vasile din tg jiu:exista o carticica din 92 numita intructiuni si regulamente privind practicarea sportului columbofil pentru zbor de durata,altitudine si joc,editia a doua restructurata si adaugita,aprobata de consiliul de conducere al sectiei de sport cnz,in ea veti gasi cum se incadreaza rasele de zbor pe grupe si regulamentul de zbor pentru rasele incadrate in grupe,zburatorii de severin incadrandu-se in grupa intai clasa D alaturi de zburatorul de braila cu ciocul lung,zburatorii brumati vienezi,zburatorii brumati de budapesta si zburatorii albi de csepel,stoluri cu zbor rapid in cercuri,rotit,cu disparitie obligatorie,jucatorii de galati fac parte din grupa a treia,stoluri care trebuie sa efectueze in timpul zborului miscari acrobatice:jucatori si rolleri,din grupa a treia la clasa A sunt rolerii de birmingham,clasa B jucatorul de galati, clasa C rolleri orientali, clasa D deschisa unde intra rolleri de timisoara,de lugoj,persani,de odesa,jucatori de braila baltati,scurti de braila,boxani de braila,lungi de braila,de calarasi,de constanta,de caracal,de alexandria,de giurgiu,ardeleni,de cluj,de botosani,de iasi,pestriti-baltati de satu mare,capaciti de buzau,de komarom,de toganrog,de volga,dupa aceste regulamente se zboara si azi cu cateva modificari,daca mai doriti detalii va stau la dispozitie,probabil ca sunt foarte putin crescatori care stiu de existenta acestei carti,in plus va multumim tuturor care ne intelegeti pasiunea si devotamentul pentru zburatorul de severin,cei ce doriti sa vedeti exemplare din aceasta rasa lasati o adresa de contact pentru a va trimite poze

  34. Si un alt articol despre galateni in strainatate, sursa acestui articol fiind tot Hans van Rossum

    http://www.vliegduivensport.nl/galatz.html

    care se pare ca este un ambasador al rollerilor nostrii peste hotare. Dumnealui este un vizitator frecvent al siturilor noastre, am corespondat cu dumnealui si am ramas surprins ca stia de toate siturile si albumele romanesti cu galateni. Dumnealui, fiind un pasionat al sportului, era dezamagit de noua orientare catre galateanul de show, si mai spunea ca a achizitionat unicolori negrii pentru care a platit destul de mult si puii lor au fost o dezamagire totala.

    Da, se pare ca rollerii nostrii mai joaca doar in strainatate!

  35. Am adaugat in topic niste poze: Set 2, trimise de un vizitator care intreaba: se incadreaza acesti porumbei la rasa Zburatorilor de Severin?

  36. Porumbeii aratati la Set 2, sint tippleri din linia lui Piet van der Werf din Olanda.

  37. Tocmai lipsa unei identitati fenotipice clare a acestei varietati de zburatori face loc confuziilor de tot felul in aprecierea lor.Asta pentru ca sunt exemplare pe care doar maniera de zbor ii poate separa de galateni,altii sunt confundati cu tipplerii de cei mai putin “dibaci” iar pe unii greu ii scoti dintre ciungi ori zburatorii sarbesti.Dupa mine sustinatorii rasei asteia trebuie sa incerce sa si-o defineasca mult mai precis atat ca aspect cat si ca tip de zbor.Personal nu cunosc rasa zburatorilor sarbesti ca maniera de zbor,dar celelalte trei “ingrediente” ale zburatorului de Severin,respectiv galatenii,ciungii si tipplerii au feluri total diferite de zbor,sintagma “zbor inalt si de durata” folosita la descrierea fiecaruia in parte neindicand si cum anume trebuie sa zboare ce-a iesit din amestecul lor.
    In alta ordine de idei tin sa-l contrazic pe dl.Vasile care,nu stiu de unde a tras concluzia ca jucatorul de Galati,in varianta aia a lui “clasica’ si unanim recunoscuta de adevarat roller,a disparut.Sigur ca daca vrea sa-l gaseasca pe la expozitiile organizate nu va avea niciun succes,desi si pe acolo pe toate custile cu galateni scrie “jucator de Galati”.Eu zic sa incercati a-l cauta pe la aia mai putin avizi de glorie si mai putin exclusivisti si in mod cert veti avea surprize.Chiar dintre cele mai placute.

  38. D-l Nistor, sunteti din Craiova? Acum un an un prieten al meu din Targu-Jiu a avut din Craiova o jucatoare galateana viorie care si zbura inalt, si juca bine si i-a scos tot lotul de jucatori baltati pe negru la zbor si joc… pana atunci, nu vroiau sa se inalte sau sa joace. Incepusera sa uite si de oua, si de pui. Asta referitor la afirmatia undeva aici pe blog ca cei din Craiova au trecut la cresterea galatenilor de zbor dar nu si de joc. Stiu ca sunt dar nu pe net. Un alt prieten din Targu-JIu nu-i mai zboara de multi ani. Ii tine la voliera ca e mai rentabil comercial. La el vazusem prin anii ’80 rolleri exceptionali. Acum… doar pasari trandave pe stinghiile din voliera asezate la soare.

    Uneori incerc sa provoc (si va puteti da seama din tonul voit dramatic) si nu reusesc pentru ca acele persoane ori nu au internet, ori cei de pe internet nu prea mai au soi din rolleri.

  39. pentru domnul nistor:zburatorii de beograd au zbor identic cu cel al celui de severin,zbor rapid in cercuri cu disparitie obligatorie si de mare durata,pot spune ca sunt avantajati fata de ai nostrii datorita formei mai ascutite a remigilor,permitandu-le sa ajunga mult mai repede in disparitie un lucru bun deoarece in regulamentul de zbor printre bonificatii exista si durata minima de a ajunge pasarea in disparitie,daca ajunge in 10 min ai un bonus,in 20 alt bonus iar 30 de min e durata maxima in care trebuie sa ajunga el in disparitie pentru a nu fi descalificat,de aceea apare acea infuzie cu zburatori de beograd,infuzie care s-a facut si se mai face

  40. si l-a severin au fost adusi galateni de craiova fara joc,cei cu burta alba si s-a incercat o infuzie dar nereusita totala,nu au zburat cei de craiova,asta nu inseamna ca nu pot exista pasari deosebite in craiova,mai ales ca am citit pe site de un crescator din craiova care are linii vechi din cele ale lui enachescu si i zboara foarte bine,dar la severin nu au mers

  41. Buna tuturor

    As vrea inainte sa raspund unei intrebari adresate direct referitor diferentei intre tumbler si roller prezint mai intii cu apoximatie starea de faapt.

    Pt a fi sincer cu dumneavostra in prezent pt. cei mai multi nuami are nici o insemnatate ci toti au devenit cu precadere indiferent de numele pe care il poarta deoarece au devenit porumbei de colivie doar pt a fi expusi in expoziti cu cit mai multe nume pt a exista chiti mai multi campioni si inchipuitiva ca porumbelul nu are sansa sa dea nici macar odata din aripi in afara volierei.
    La intrebarile mele insistente d zicind daca iti iubesti porumbei ar tebui sa le oferi o viata chit mai apropriata viata lor aturala? am primit urmaroare afirmatie eu il iubesc find ca il feresc sa nu fie mincat de uli si de altfel ar trebui sa fiu nebun daca pierd chiar un campion.
    Ba inca uni care se incadrau la categoria iubitori cupe si diplome mai mult dechit porumbii propriu zis exagerind au trecind la constuirea de adaposturi si voliere unde porumbi ajung sa benificieze de lumina dar nici odata in viata nu sint atinsi de vreo raza de soare si toate astea pt ca veizi doamne razele soarelui ar denatura culorea penajului.

    Asa ca va rog sa ma credeti ca pt crescatori cu asfel de ambiti si dorinte de cupe si madali se pare ne semnificativ daca e Tumbler sau Roller si care o spun cu regret dar din cei ce expun la expoziti sint 80-90 % porumbei lor nu stiu sa zboare mai mult de 2 – 3m cit are voliera.

    Dar find ca mai exista si aici in strainatate un pocent de 10 – 20 care iubesc porumbei sai vada liberi zburind in mediul lor natural cu riscul de a nu cistig cupe si medali la epoziti raminind doar cu bucuria pe care leo ofera porumbei si cu concursurile constituite in interiorul cluburilor pe linga federatie deoarece federati a abandonat 30 – 40 de ani zborurile cu conditia de baza ca porumbei sa fie lasati liberi unde se obtin titluiri de cel mai bun la……. dar fara onoruri si cupe la expoziti.
    As fi ne drept daca nu as mentiona ca aceasta tentativa de renastere a concursurilor la zor cu joc sa fara joc se datoreste emigrantilor care siau adus si porumbi pe carei cresteau in tarile lor de origine iar intre acestea ma numar si eu si se pare ca incet incet se molipsesc tot mai multi bastinas iar in cartile ce le detin in suedeza sint clasificati in urmatorul fel

    1Categoria Tumbler sint toti care fac 1-2 volte si max 3 urmate de zbor lin si fara nici o deviere din linia de zbor fata de grup iar voltele pot fi numarate.

    2 Categiria Roller sint jucatori care au un joc mai amplu cu o insiruire de volte care face imposibila numararea lor si se mentioneaza ca aceste insiruiri pot fi mai lungi sau mai scurte.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  42. Buna tuturor din nou

    Iar acuma pt cei care inca nu au obosit sau plictisit am sa va mai fac o marturisire cu o intimplare traita de mine asta pt a va da seama chit de priceput eram si eu acu 20 si ceva de anica sa nu cumva sa credeti ce eu as fi a tot stiutor dar miam dat silinta si in unele cazuri poate chiar am reusit sa invat ceva ca trebue sa marturisesc ca daca ar fi sami fac singur o apreciere sincera cred ca fara sa gresesc prea mult as putea sa ma numesc ceva de genul asta ” INCEPATOR cu VECHIME LUNGA inactivitatea columbofila.
    la chitiva ani dupa ce am adus Galateni mei mam inscris in club si incercam sa le prezint porumbei mei cu numele original cunoscut de mine Jucatori de Galati la care domni colegi incercau sa ii plaseze in o grupa si explicindule ca joaca ei au zis tumlare(tumbler) incercind sa traduc cuvintul rostogolire peste cap am zis ok tumlare de Galati ca sata am zis nu se traduce orasul de origine trebue sal scrieti Galati dar la intrebare cum zboara sau incurcat lucrurile ei au insistat ca eu cresc Roller si eu nu eu cresc jucatori si ca acesta pote fi tumlare ca ca are ceva cu infirtitura dar roller este cunoscut si in rominia si ca daca era sa fie roller ii spuneau si romini roller NU ,NU si NU si gata roller nu este categoric si pt a pune a ne putea desparti in pace miau promis o vizita acasa pt ai pute vedea si pe urma osa elucidam disputa asa ca sa stabilit o duminica la ora 10.00 o intilnire de club cu conditia ca eu sa le ofer cafea si o gustare deorece cel mai apropiat memru al clubului locuia la 140 km iar uni urmau sa vina 400 km asa ca festul a fost reusit si se continua pina azi cu asfel de excursi la membri clubului dar ca sau inmultit la nr de exemplu 2007 au fost 6 la nr si exista lista pt. 2 – 3 ani inainte .
    Dar sa revin la subiect cind sau adunat intrun numar respectabil sa trecut la examinarea porumbeilor aspect frumos ba uni chiar foarte frumos si concluzia dale drumul la zbor pt a putea sa apreciem voltele in privinta stabiliri carei grupe face parte zis si facut le dau drumul si find ca in lot reau cu joc ma i lung sau mai scurt batieret care facea doar coada citeva ex. fara joc de loc.

    A urmat discutie aprinsa si ne pozitionam parca mai rau ca inainte de ai fi vazut ei bine eu ca gazda aveam o sarcina iam lasat la discuti ca eram in total vreo 15 persoane si dupa drum iam amagit cu cafea fursecuri, in urma atita framintare in discutile contradictori ma asteptam sai ia foamea si eu am incins un gril pe cinste si cu putin amestec din partea sotiei am avut un fest placut ca laun moment dat gred ca uitasem toti de ce ne intrunisem find ca discutam de toate inafara de porumbei dar cum tot ce e frumos trebue sa ia sfirsit aproximativ pe la 4 dupa masa cei ce venise de la distanta mai mare se pregatise de drumul retur si unul pune intrebarea pot sa cumpar una din perechile care au zburat si eu le spun o primesti gratis dar trebue sa astepti pina coboara dar unde sint undeva sus in disparitie dar daca ii urmarim osai zarim in curind.
    La care ca la un signal sa reluat circul cind toti cred vorbea si nu sint sigur ca cineva asculta.
    Intrase in dificultate si cei ce pledau pt Tumlet si cei ce pledase pt Roller porumbei mei se aflase in aier de peste 5,5 oresi nu au putut evita intrebarea si cind crez ca o sa coboare.

    Incercam sa le explic diseara tirziu sau daca au ghinion mine de dimineata asa ca sa renuntat la achizitionare ei bine in momentul cind porumbei aveau circa7.00 ore in aier au plecat ultimi musafiri fara sa fie stabilit o grupa .

    In urmatori 4 – 5 prumbei mei au fost in o grupa care impaca pe toate lumea dar nimeni nu a stiut sau putut explica acea grupa care arata cam asa Galateni Tumlare de mare inaltime si durata (Roller)

    In anul al 4 sau al 5 am primit la club brosuri cu informati primite de la cluburi din Germania in interior se afla printre altele repartizarea pe grupe.
    Cei ce tradusese brosura au tradus doar textul pozele in miniatura si denumira rasei alaturata la fiacare poza leau preluat de pe cea Germana fara traducere.Noi toti am rasfoit prin brosura iar un coleg surdez face o remarca ceva de genul ia uitativa ca nu sintem singuri ….. care nu neam putut hotari unde sa punem o rasa aratind ca in ace brosura aceias poza cu acelas nume era trecut la doua categori unul la categoria

  43. MA SCUZATI DAR AM TRIMISO DIN GRESALA asa ca o sa continui

    Si o adoua la zburatori de inaltime cu durata iar numele parea necunoscut la toti stiti ce nume era ? Galatzer cu satisfactia ce nu sintem singuri … neam desparti.

    Ajuns acasa studiind brosura amintindumi deremarca cu dubla am incercat sa caut pe net dupa acest nume Galatzer care mie numi zicea nimic si mare mia fost surpriza cind uitinduma pe paginile unde sa gasit guvintul pe doua se vorbea despre porumbei iar la descrierea in grmana limba ce eu nu o intelegeam am gasit si denumirea originala in limba romina si era vorba de Jucatori de Galati pt a intelege sensul pt care era trecut in doua locuri am apelat la ajutorul copilor care invatau Germana si chiar daca nu au trdus 100% dar in ideie reiesa urmatoarea ideie la categoria Roller are joc asa de frumos inchit doar Birmingham Roller se pore mindri cu joc de asa frumuseta dar se mentiona ca in ce priveste zborul ii claseaza pe toti din grupa ba chiar pe multi din categoria zvuratorilor de inaltime si durata.

    Iar la categoria inaltime se descriau aptitudinea lor de zbor si de durata rlatind ca unele ex. se plaseaza la 18-20 ore clasind multe din resele categoriei cu mentiunea ca pe linga aceste aptitudin fac si un spectacol frumos la coborire in mode deosebit spectacol cu care depasesc multe rase din categoria Roller
    Acesta a fost cursul meu in care mam dumerit sieu ca Jucatorul de Galati este cunoscut in europa si poate in intreaga lume cu numele de Galatzer Roller dar cu precadere sint plasati in categoria Roller .
    Apropo de aspectu in cunoscut in lume si de plasare in grupa Roller un ex. din Franta pt cei interesati
    http://pigeon.vole.free.fr/galati.htm
    http://www.hochflugtaubensport.de/
    http://www.deutscherflugrollerclub.de/tipps_galatzer.htm

  44. Pt d-ul Adrian parerea mea este ca daca sar incerca incarcerarea zb de Severin intr-o identitate fenotipica rigida ar incepe sa-si piarda din ceea ce este frumos la aceasta rasa. Acasta rasa asa cum este ea acum are o mare varietate de culori si desen dar ce se vrea de la ea este sa zboare cat mai mult sa urce cat mai repede in puncte si disparitie.Daca cresti cumva aceasta rasa iti doresc sa ai zboruri cat mai lungi si la cat mai multa disparitie si puncte. Si pt ca se apropie Craciunul va doresc la toti un CRACIUN FERICIT.

  45. Potrivit unei definitii data de specialistii in materie,termenul de “rasa” desemeneaza “grup de populatii in cadrul unei specii de plante sau de animale,caracterizate prin insusiri comune de ordin biochimic,morfologic si fiziologic si care sunt fixate ereditar”.Asta presupune,in interpretarea mea de nespecialist intr-ale biologiei,ca doi sau mai multi indivizi pot fi catalogati ca apartinand uneia si aceleiasi rase daca dovedesc caractere,si in primul rand morfologice,identice.Ori,in ceea ce discutam noi aici despre ceea ce-ar trebui sa fie rasa zburatorului de Severin ne lovim de faptul ca porumbeii astia sunt inca departe de a forma o “rasa” in adevaratul sens al expresiei.Faptul ca se sustine ca sunt zburatori de inaltime si durata nu inseamna ca pot arata oricum,si aici nu ma refer la desen sau culori,fiindca sunt multe alte rase care prezinta zbor de inaltime si durata.In interventia mea anterioara,cand m-am referit la faptul ca e necesara o precizare mai exacta a caracterelor acestor porumbei n-am facut trimitere la “incorsetarea” lor intr-un set de desen sau culori precise sau restranse ci la necesitatea definirii morfologice a acestui porumbel in asa fel incat el sa poata fi identificat ca atare in ansamblul celorlalte rase.Adica,mai simplu spus,daca aflandu-ma in fata unui asemenea exemplar,sa nu stau sa ma intreb:oare o fi galatean,o fi tippler sau ciung ori o fi vreun zburator sarbesc?! Din punctul de vedere al definirii lui ca rasa distincta are mai putina importanta ca acest zburator de Severin este un tip de porumbel cu zbor de inaltime si durata pentru ca si celelalte 4 rase care intra in combinatia din care se spune ca s-a nascut sunt la fel de buni zburatori.Ori in aceasta situatie prin ce identific eu un Zburator de Severin de oricare celelalte 4 rase total diferite? Iar din pacate intrebarea asta nu are la momentul actual si un raspuns limpede pentru ca uitandu-ne pe seturile de fotografii prezentate de cei care sustin ca cresc aceasta rasa vom vedea urmatoarele:la dl. Ghitan Ion porumbeii arata intr-un anume fel,ba pozitiile 7 si 8 se poate spune ca sunt niste ciungi baltati pe vanat;la dl. Viorel Stanescu gasim toata paleta coloristica dar ai lui sunt foarte asemanatori cu galatenii in timp ce la dl.Toma Petre porumbeii sunt mai mult tippleri iar la dl.Ovidiu Pop lucrurile sunt chiar mai incurcate fiindca aici gasim deopotriva “galateni”,”tippleri” sau “zburatori de Belgrad”.Ori ,tot amalgamul asta nu poate sa insemne ca avem de-a face inca ,in termeni foarte rigurosi,cu o rasa distincta.Cu tot respectul pentru cei care vor promovarea acestei rase trebuie spus ca deocamdata lucrurile sunt foarte confuze.Chiar si eu ca nespecialist inteleg necesitatea unei “diversitati” in cadrul unei rase,numai ca in cazul asta diversitatea e mai mult decat atat. Iar toate aceste lucruri le spun si pentru ca noi mai avem un exemplu foarte de actualitate si negativ totodata,anume problema identitatii galatenilor.Pentru ca descrierea lor initiala precum si standardul oficial aprobat mai apoi au fost atat de largi si incapatoare incat au bagat sub aceeasi “palarie” porumbei cu caractere morfologice si calitati diferite in asa fel incat azi,cand diferentele s-au accentuat ,este practic imposibil sa afirmi ca toti cei carora li se spune generic “galateni” mai reprezinta o rasa.Iar asta nu e decat o sursa permanenta de rivalitati si discutii in contradictoriu,chestiuni care nu ar aparea daca cerintele impuse de termenii de “rasa’,”subrasa’ sau “varietate” ar fi corect intelesi si aplicati in consecinta.

  46. Poate ca atunci un factor important de departajare (in cazul galatenilor) ar fi tocmai caracteristicile zborului si jocului. Sunt pentru divizarea categorisirii din jucatori in tumbleri si rolleri. Adica ar cam fi cazul sa ne raportam profesionist si la acest aspect. SI sa se introduca si categoria de show ca sa-i separam din start pe cei care nu-si zboara deloc porumbeii. Iar daca tot isi fac oamenii timp sa-i prezinte pe la expozitii, cei care afirma ca pasarile lor zboara si joaca, sa fie obligati sa dovedeasca cu “acte”. Altfel, la categoria “show” tataie (ca sa parafrazez un prieten bloger) :) .

  47. In cazul galatenilor nu s-a pus niciodata problema departajarii pe criteriul felului de joc ci s-a pus de mai multa vreme problema separarii pe principiul jucatori-nejucatori ceea ce e o chestiune de demarcatie mult mai evidenta si necesara.Iar in sprijinul celor spuse mai sus am sa va citez un fragment dintr-un articol semnat de Bonatiu,intitulat ‘Rasele romanesti de porumbei in pericol” si publicat in buletinul informativ “Columbofilia Romana” nr.2/1990 editat de Uniunea Federatiilor Columbofile din Romania.Iata ce scria Bonatiu la acea vreme:”(…)..Fara indoiala,ne place sa ne mandrim cu Jucatorul de Galati.Este,indiscutabil,cea mai valoroasa rasa de joc romaneasca.Recent ea s-a fragmentat in trei rase separate:a)Jucatorul de Galati propriu-zis,care cuprinde vechea rasa de jucatori “moriscari”,al carui joc a adus faima rasei;b)Zburatorul de Braila cu cioc lung si c)Zburatorul de Severin.Ultimele doua rase de zbor grupeaza susele care nu mai joaca sau au un joc minor,selectia lor urmand la Braila si la Drobeta Turnu-Severin doua cai distincte,ambele insa urmarind prelungirea duratei de zbor si eliminarea jocului.Aceste doua rase ,desprinse din tulpina de baza a galatenilor ,au primit fireste si unele caractere morfologice proprii.In orice directie va fi insa orientata selectia,va trebui facuta in permanenta o distinctie precisa,atenta,intre cele trei rase.Selectia trebuie sa respecte cerintele standardelor acestor rase,stabilite corespunzator aptitudinilor biologice ale fiecareia dintre ele..(..)”.Iar anterior acestui articol,tot Bonatiu in buletinul informativ nr.4/1988 vorbeste despre necesitatea redefinirii jucatorului de Galati avand in vedere directiile in care s-a pornit cu selectia in diverse locuri.
    Deci,cam in felul acesta se punea problema inca de-acum 20 de ani,divergentele de astazi nefiind ceva nou.Sigur,se vor gasi unii care sa spuna ca Bonatiu habar n-avea despre ce e vorba,ca nu cunostea rasa si cate altele.Doar ca trebuie subliniat ca Bonatiu nu vorbea in calitate de datator cu parerea ci in calitate cat se poate de oficiala,el fiind la acea vreme vicepresedinte al U.F.C.din Romania si presedinte al sectiei crescatorilor de porumbei de agrement,iar punctul lui de vedere exprimat nu era decat consecinta realitatii din sectorul pe care-l pastorea la momentul respectiv.Iar pozitia sustinuta de Bonatiu atunci nu era decat una de bun simt si ,fara indoiala,a ramas la fel de actuala si necesara si acum.

  48. Idei principale ..ca in clasele primare…
    “a)Jucatorul de Galati propriu-zis,care cuprinde vechea rasa de jucatori ?moriscari?,al carui joc a adus faima rasei;”
    “necesitatea redefinirii jucatorului de Galati avand in vedere directiile in care s-a pornit cu selectia in diverse locuri” “urmarind prelungirea duratei de zbor si eliminarea jocului” si, mai nou doar aspectul exterior.
    Concluzia..tot ca la clasele primare…
    Porumbei care se trag din jucatorii de Galati dar numai joaca nu sunt Jucatori de Galati, sunt orice altceva “corespunzator aptitudinilor biologice” pe care le au si “va trebui facuta in permanenta o distinctie precisa,atenta” intre ei si “Jucatorul de Galati…..cea mai valoroasa rasa de joc romaneasca”

  49. Pacat ca eu nu inteleg germana…

    Am vazut referiri si la articolul d-lui K.D.Spurling (o mai fi in viata?) dar in mod sigur a fost scos pasajul in care Spurling ii acuza de distrugerea rasei. Dumnealui nu avea cunostinta de faptul ca noi romanii, ne pricepem la distrus mai bine ca nemtii…

    Da d-l Mergeani, votez pentru pastrarea si perpetuarea moriscarului de Galati (rollerului de Galati) in varianta veche (singurul porumbel romanesc care efectiv a zguduit Europa si America), si definirea mai clara a noilor rase descendente din acesta (pentru binele si viitorul rollerului nostru).

  50. Exenplele din strainatate nu sunt convingatoare,cele din tara nici atat mai cititi va rog o data ‘zbor de noapte’ al celebrului Ovidiu Leonte si poate atinci se va intelege ca Galateanu ese o rasa romaneasca deosebita ce face faima nu neaparat prin jocul lui ci poate prin rezultatele magnifice obtinute prin zborul Galateanului.Recordurile la maturi-2007 cu 11h 50min si tineret 1999 cu 8h 25min sunt mai mult decat reprezentative jucatorului de Galati.Asi fi curios sa stiu cu ce a zguduit Europa rollerul de Galati,in ce clasamente apare ca si jucator?
    Este frumos sa joace si sa zboare dar de aici si pana la a denigra caliatea de baza a Galateanului -zborul- este cale lunga,celebri crescatori ai vremi afirmand ca lipsa zborului este cel mai mare defect al acestei rase.Nu este nimeni inpotriva jocului dar sa te multumesti cu o ora sau 2 de joc inseamna sa injosesti aceasta rasa care nu de mult concura cu tipplerii dupa spusele academicianului Strfan Peterfi.Poate sunt crescatorii care doresc involutia Galateanului cu toate ca rezultatele si concursurile ce evolueaza in sens pozitiv de la an la an infirma acest lucru.Asociatia Columbofila Dacia da un exemplu frumos tuturor cluburilor columbofile din tara si cred cu tarie ca ar trebui urmat din acest fapt ar avea de castigat numai rasa Jucatorului de Galati.Anul competitional 2008 bate la usa,lasati porumbei sa faca ce stiu ei mai bine!

  51. D-le “Gigi’ ,nimeni nu neaga faptul ca sunt porumbei care realizeaza durate de zbor de felul celor pomenite insa problema e alta:mai sunt aia “jucatori” de Galati?! Pana la urma carui tip de porumbel i se potriveste denumirea de “jucator de Galati”:unuia care zboara 1-2 ore cu joc sau celui care zboara 10 ore fara? Si dincolo de terminologie,vorbim de fapt de porumbei diferiti morfologic.Sigur ca termenul de “porumbel galatean” a adunat inlauntrul lui tipuri de porumbei diferiti,si asta nu de ieri de azi,ci de mai multa vreme,doar ca astazi pare ca diferentele sunt mai evidente decat altadata.Iar problema nu e ca ar fi cineva care ar avea intaietate la pastrarea termenului de “galatean” ci e vorba mai mult de-o punere de acord intre caracteristicile si calitatile unui porumbel cu denumirea sa.Nimeni nu zice ca nu e grozav ceea ce fac oamenii de la “Dacia” numai ca exista o problema in faptul ca porumbeii aia,majoritatea lor,daca nu chiar toti,desi zboara extraordinar,nu mai joaca.Si nu povestile lui Leonte despre porumbeii care zboara noaptea pot fi un etalon in aprecierea “jucatorului” de Galati,pentru ca lucrurile astea,daca s-au intamplat,au fost chestiuni cu totul exceptionale si nu o caracteristica a galateanului.Apoi,sigur c-ar fi ceva nemaipomenit sa avem noi galateanul care sa zboare peste 10 ore si sa mai si insire la snururi,doar ca treaba asta suna mai mult a utopie decat a posibilitate reala.Iar daca au fost si mai sunt crescatori care spun ca lipsa zborului este cel mai mare defect al rasei,eu spun,si poate nu sunt chiar singurul care o face,ca lipsa jocului e o deficienta la fel de mare,daca nu chiar mai mare,asta raportandu-ne la felul in care este denumita rasa asta.Pentru ca unui porumbel care joaca ii poti spune “jucator” chiar daca nu e mare campion al zborului de durata;in schimb pe unul care nu joaca il poti denumi “jucator” daca nu stie ce e aia o tumba,indiferent ca zboara o zi intreaga?!
    Cat despre “zguduirea” Europei lucrurile sunt foarte clare;pe-acolo lumea n-a indragit galateanul decat pentru performantele lui de excelent jucator si absolut deloc pentru faptul c-ar fi un mare zburator de durata fiindca n-am auzit inca de nimeni c-ar creste galateni pentru performanta lor de mari zburatori avand ei la indemana alte rase cu care se delecteaza din punctul asta de vedere.
    Una peste alta,mie mi se pare ca raportand totul doar la “rezultate”,fapt valabil deopotriva celor care cresc voiajori sau agrement,trecem prea lesne peste motivul pentru care indragim intr-un fel sau altul porumbeii,fiindca e limpede ca nu toti ii “iubim” din aceleasi considerente.Din pacate,pentru prea multi porumbeii s-au transformat dintr-o simpla pasiune pentru ceea ce reprezinta ei in sine intr-un mijloc,deseori agresiv,de a-si satisface oarece orgolii.Din care motiv pare ca suntem intr-un etern “razboi” incat nu mai suntem in stare nici macar idei sa schimbam daramite porumbei ,asa cum se intampla pe la altii.Insa,vorba unui contemporan de-al nostru,”traim in Romania…….”.

  52. Buna

    Din pacate astea sint o parte din galateni de odinioara car inca se regaseste in standardul in vigoarl e inca deoarece azi exista 2-3 noi variante inca ne acceptate in mod oficial pt ca nu sau putut hotari pt una singura dar la care din pacate crescatori de galateni cu preselectie cei iubitori de expoziti iau abandonat incepind de la inceputul anilor 80 cind la expo. a aparut campioni frumosi care zburau si jucau doar in voliera la acea vreme iubitori de zbor si joc mai presus de burti albe etc. etc. stiti domnile voastre la ce ma refer au parasit cluburile in protest continuind si numesca mai departe Jucatori de Galati asa cum facuto dela inceput crescindui doar pt placerea de a pastra carectere formate in zeci poate sute de ani de inaintasi nostri renuntind la diplome obtinuta la expo.
    Iar alti iau pastrat facind compromis pina la jumate renuntind la joc ex. celor din Bucuresti si Craiuva ptrferind doar Zborul doar partial care azi poate atinge 5 – 7 ore incercind sa tina pasul la aspect cu cei zburati in viliera doar.
    Ei bine o atreia categorie sint cei din zona Galati si Cluj care au tinut pasul la transformarile in structura corporala cu cei ce crestiau Galateni doar pt. exp. renuntind la zborul de durata lunga selectind dor jocul iar acestia au un zbor azi 2 – 3 ore
    O a patra categorie au pastrat porumbei cei cresteau de zeci de ani dindule un nume nou cazul de fata Zb-Severin pastrind tipicul porumbeilor ca desenul si pastrind caracterele punind accent tot mai mare pe zbor si neglijind jocul tot mai mult si in final cautind sal elimine total fapt care nu au reusit nici pina azi de orece apar si azi exemplare cu joc e derept mai rare datorite selectiei indelungate iar daca acestia nu ar fi eliminati incet sar ajunge din nou la galateni de odinioara cu joc remarcabil si zbor excelent mai ales ca aspectul fizic lau pastreat in poportie 95-98%.asta doar asa informativ niciodata un au jucat toti descendenti ci doar o parte pote 65% aveau joc de la 2-3 tumbe pina la sireaguri lungi uni chiar pina la pamint pe care natura ii selecta singura iar invers poportional cu jocul crestea aptitudinile de zbor iar in final exista un pocent de circa 25% care aveau zbor excelent fara joc si plutonul era incheiat cei circa 10% care nu o face nici pe una nici pe cealalta.
    Personal cred ca aceasta gama larg la facut pe Jucatorul de Galati asa de popular in intreaga tara si chiar in lume pt. ca indiferent de preferinta puteai opta la formarea unui lot cu zor mai mult si joc mai putin sau invers joc mai mult si zbor mai scurt.
    Personal aproae tot timpul am avut 2-3 loturi ueori chiar 4 in fuctie de durata de zbor iar gruparea se facea natural cei ce jucau mult si des oboseau si coborau primi iar dupa o vreme ii zburam in fuctie de alegerea grupei facuta de ei si nu exagerez daca spun pe plan global interesant e ca crescatori rasei Jucatori de Galati cei din stainatate poate 80-90% arata ca cei prezentati mai sus din crescatoria d ? lui Pop Ovidiu pocentul depinde de contactul cu moda din rominia si vointa de a pastra caracterele Galateanului care lau determinat cu ani in urma sa aleaga aceasta rasa.
    Lurma urmei eu ma intreb cine ar decine dreptul moral de ai judeca pe cei din Severin pt alegerea lor de a pastra o mostenire lasata de inaintasi nostri mai ales ca crescatori Jucatorilor de Galati de aproape 30 de ani au inceput sa se dezica de ei ba inca uni mai tineri care nu prea cunosc istoria jucatorului de Galati doar de la data cind ei iau descoperit sint pregatiti sa se jure ca nu sint Galateni si nici nu au fost vrodata sau ca ar avea stiu eu ce infuzi.
    Azi din pacate sint socotiti originali cei ce au cele mai multe infuzi pt al desena chit mai berbecat etc. etc. intelegeti ca nici nu mai are rost sa enumar aspectele dobindite din ani 80 incoace altel mie personal mie greu sa inteleg cresc Jucatori de Galati de pe la inceputul anilor 70 iar in 84 plecind din tara stabiliduma in Suedia o mare parte din matca anul urmator au ajuns in posesia mea iar porumbei detinuti de mine cu exceptia unora cu care aveau mai mult alb aratau la fel cu cei prezentati azi ca Zb-Severin iar azi ar arata pote la fel daca la un moment dat din lipa de perechi la aceias culore si detinind o linie de albi din albi iam folosit pt porumei stingei si obtinind rezultat mai bun la nuanta culori de chit cind am combinat culorile intre ele.
    Asa ca azi aproape 50% au burta mai mult sau mai putin albe dar la forma:cap, cioc, berbece, pozitie mai putin desenul 95% arata ca si Zb-Severin doar ca ai mai siau pastrat pocentul de apoximativ de 65% cu jocu durate diferite iar cunoschind tendintele in tata burtile albe nu mau deranjat si mentionez ca am certitudinea ca in ultimi 35 de ani nu sa facut infuzi la Galateni din voliera personala.
    Dar acuma concluzionati dumneavoastra singuri fiecare in dreptul lui ca sa nu jinim pe nimeni.
    Eu ce sa cred ia infuzionat mafia si pe ai mai sau eu in Suedia si alti in alte tari din lume am incerct sa pastrem rasa dupa stendardul existent tot asa cu alti sute sau mii din tara au facuto la rindul lor fara a sti uni de alti avind in comun doar standardul in vigoare si dorinta de a pastra caracterele porumelului de Galati cu mici deosebiri in fuctie de gusrurile fiecaruia dar aflinduse fiecare in paleta larga descrisa in standard.

    Ma intreb o data ce noi am rmas fideli rasei fara a avea ambiti de al transforma in detrimentul perderi caracterelor pe care alti leau realizat in zeci de ani ci doar acele obtinute fara compromis ne aflam ca detinem porumbei conform standardului in vigoare si azi sa ne simtim in afara si izolati
    Iar cei ce au facut infuzide si ei la pirdut nr. dor pt ai obtine aspectul exterior selectind in directi diferite fiacare dupa preferinte cu riscul de a pierde una sau pote mai multe din carcteristicile rese si axinduse la bicolori doar pe un singur desen iar la exterior transformari esenriale majore de nu se mai incadreaza nici pe jumate in standard.
    Sint socotiti originali chiar daca uni un mai au nuci zbor nici joc decit de colivie find azi Galateni de Frumuseta iar alti nu mai au joc azi find Galaten de Zbor iar ceilalti care au joc si fara zbor azi find Jucatori de Galati dar cu aspect total diferit comun la toate trei categori.

    Intrebarea este nu ar fi mult mai onest ca cei ce obtinut aceste transformari sa si le asume alcatund un standard nou care sa cuprinda realizarile si compromisurile abordind un nume nou reprezsntativ cu marile lor realizari indiferent care sint ele in fuctie de preferinte si care nimeni nu are dreptul moral sale judece.
    Dar lasati certurile si discutile contradictori si recunoastetiva fiecare realizarea celui lalt si lasatine pe noi cei lalti in amarul nostru cu standardul cel vechi pe care doar noi lam respectat ca in prezent singurul care va uneste este incercarea comuna de a ne desfinta pe noi cu stendard cu tot doar asa ca domilor voastre nu va potriveste.
    Incercati sa va puneti in locul meu am raspindit rasa la circa 40 ? 50 de crescatori in decursul vremi traducindul standardul si pt confirmare ulterior lam dat in engleza cu stampila federatiei trimis de D ? l Feliciu Bonatiu care pe vreme aia era in conducerea federatie ce as putea sa fac le spun din aceasta rasa sa creat inca trei e usor de conceput si inteles.
    Dar sa le spun ei d-lor rasa asta nu exista pe care o cresteti de 2-3 ani sau 10- 15 pina acu a existat dar acu numai si gata.
    Puteti fi siguri ca as fi socotit nebun de legat pina in prezent am evitat sa le spun de toata tarsenia considerind ca as contibui la reclama prosta facuta de uni contetateni ce sint deprinsi cu alte indeledniciri dechit Columbofilia.
    Dar va pot marturisi miam pregatit o explicatie in cazul ca voi fi nevoit ceva de tipul

    O incercare de al scuza pe D-l Bonatiu si contemporani lui pt anu intina memoria columbofililor de valoare din Columbofilia Romina ca ei nu au nici o vina pt hausul de azi spunindule ca acei columbofili au fost de o mar valore iar ce ce le luat locul au suferit un soc la cadere comunismului din care nu siau mai revenit si ca vrind sa es delimiteze de comunism sarmani au considerat ca se cuvine sa renege toate valorile afirmate pe timpul comunisnului iar columbofili sau orgenizat in cluburi federati dor dupa razboi deci rasa a fost oficial recunoscuta abia la vistra de circa 150 ani si ca atare domile domni din federati inca sint in stare de soc nu siau revenit.
    Cu parere de rau dar la nevoie o sa o fac chiar daca pt a dovedi va trebui sa traduc oficial toe textele cu referire la rasa din toate cartile ce le detin ca daca celor din cluburile de profil si federatie nu le pasa de ce miar pasa mie mai mult ca sincer stof de martir nu am ca sa ma sacrific eu pt demnitatea lor ca de o aveam nu fugeam de comunizm si azi poate eram pe lista martirilor dar ce sa fac am fost las

    Cu stima si respect Alex. Bude

  53. “…dar de aici si pana la a denigra caliatea de baza a Galateanului -zborul- este cale lunga…”

    Dl. Gigi, toate pasarile zboara (cu mici exceptii) dar caracteristicile sunt transmise urmasilor ereditar.

    Caracteristica de baza a unui pui din parinti zburatori de inaltime si durata este zborul de inaltime si durata. Caracteristica de baza a unui pui din parinti jucatori (rolleri si/sau tumbleri) este jocul.

    Giciti ce parinti are JUCATORUL de Galati (moriscarul de Galati, Galatzi Roller).

    Si nu mai continui pentru ca domnii Bude Alexandru si Adrian Nistor au spus foarte bine tot ce era de spus. Acum ramane sa actionam ca atare.

    P.S. Daca dvs. nu cititi si alte situri decat cele romanesti nu inseamna ca nu exista in strainatate activitate competitionala in ce priveste Galatzi Roller.

  54. Saptamanile trecute Nicolas Girard, un prieten francez spunea ca si in Franta sunt multi iubitori si crescatori de Galatzi Roller. De Germania stiam deja si stiam ca si in America si Canada se incearca raspandirea lui, acolo fiind inca putini cei care au perechi din rasa noastra de roller. Si absolut TOTI pun accentul pe jocul de morisca.

    Si ar fi culmea sa incerci sa obtii dintr-un roller prin excelenta doar un zburator de mare inaltime si durata. Le are pe ambele de la Rollerul Oriental, atat jocul cat si zborul la mare inaltime. Ca sa vrei de la el doar zbor de mare inaltime, trebuie obligatoriu sa-i distrugi zestrea genetica inlocuid-o cu alta. Numai ca in cazul acesta, e deja vorba de alta rasa. Haideti sa fim barbati.

    Uite ca iar m-a prins discutia …

  55. Domni mei se pare ca am fost inteles gresit,si mie imi place jocul!Notiunea de joc la galatean o intelegem diferit ,nu pot sa ma abat de la standard -4,5,6ore cu joc legat,siraguri,zbor cu disparitie,etc,etc-si sa accept evolutia slaba a galateanului actuala.Nu sint multumit cu 2 -3 ore de zbor,cozi ,,joc dezlinat ori jucatori de-i tragi cu ata.A doua varianta nu face faima JUCATORULUI DE GALATI ,nu o pot accepta ,timpurile in care se cerea mult si prost au apus este de actualitate putin si bun.Daca adevarata rasa nu se gaseste prefer sa o cultiv asa cum am gasit-o acum 25 ani dar numai la superlativ.Poate gresesc poate nu ramine de vazut, evolutia rasei in timp cred ca imi va da dreptate.D-le Vasile se pare ca nu cunosti evolutia rasei la scara nationala de-a lungul vremi si o asociati cu”distrugerea zestrei genetice” cuvinte grele dar nefondate, daca iubiti galateni cu adevarat puteti confirma perpetuarea rasei la nivel inal ori poate preferati cea dea doua varianta si atunci…va doresc succes!

  56. Buna Domnilor

    Tragedia e ca in lume 80 – 90 la din cei ce au parcurs aceias cale pe care azi se perpetuiaza asupra Jucatorului de Galati au azi aceias soarta.
    Indiferent de profil si de nume Zburator, Jucator sau Roler tipar care nu mai are nici o insemnatate logica dechit istorica precizind din ce categorie faceau parte stramosi si asta Pt. ca nu zboara nu mai fac tumbe si nici sireaguri lungi de roler.
    Dar trebue sa mentionez ca se incadreaza exat in tipicul restrins al tiparului desen forma si sint campioni la expoziti si atit ca de zburat tumbe si sireaguri lungi au facuto stramosi lor inainte ca rasele sa primeasca standarde asa exate si foarte restrinse.

    Eu nu am dreptul sa ma impun mai departe de propria mea voliera dar toti care sint adepti formari unui standard restrins si exat al Jucatorului de Galati ar face tare bine sa o faca constienti de faptul ca in intreaga lume acei pe care ii iau dinsi ca exemplu pt formarea de standard porumbei lor au devenit de mult doar porumbei de ornament destinati doar pt expoziti indiferent de categoria dincare fac parte dupa nume.

    Asa ca distrugerea Jucatorului de Galati nu sa inceput de azi si din momentul de chind sa declansat selectarea laun tipar unic si anume igradirea rasei in un tipar strins cu desen exat redus la o singura varianta ca ex Jucatorului de Galati care din tumultul de desen sa redus la unul singur iar concomitent cu selectarea fortata la capitolul aspect preferinduse osingura forma chiar daca nu mai zburau sau jucau la fel de bine ca care nu se incadrau asa bine in sablonul unic.

    Iar acuma pt a ma face mai bine inteles am sa va rog sa vizitati o pagina web.
    http://stanescuviorel.sunphoto.ro
    si o sa remarcati ceva remarcabil in ce priveste conceptia gresita a Jucatorului de Galati de azi unde o singura infatisare e numita Galatean si cel pe carel il descria D -l Peterfi Stefan unde se regasesc toate materialele prezentate pe acest web.D -l Peterfi care pe linga faptul ca era un impatimit al sportului avea si o pregatire cu mult peste nivelul mediu a columbofililor de atunci si de azi si tind sa cred ca nu se pomenea scrind doar de dragul de a sctie cum o fac azi foarte mare parte din noi ca sa ma includ si pe mine pt a nu supara pe cineva.
    Iar in mare e preluat si de D – l Feliciu Bonatiu chiar daca trecuse 22 de ani ciudat ca dupa multi azi acele standarde si descrieri au fost gresite o gresala ne reclamata si neconstatata de nimeni in peste 50 de ani in care crescatori rasei au pastrat selectia dupa aceleas criteri.

    Daca D- l Peterfi era sa foloseasca aceleas criteri prezentate de uni experti contemporani in fuctie de lini si prefeintele fiecarui columbofil din imprejurimile Galatului contemporani lui de unde a adunat materialul trebuia sa inparta rasa in cel putin 10 rase.
    Interesant ca sa preferat pastrarea rasei ca un tot unitar si cu o gama larcga in care se regaseau porumbei 15 – 18 ore de zbor si in acelas timp si joc ca de aia ii zice jucator si nu roler pt ca aia faceau chiteva tumbe fara sa piarda din inaltime si erau si moriscari = cu ceia ce azi reprezinta rollerul.
    Iar cei ce ramineau peste noapta zburau si mai mult dar nu statea nimeni sai cronometreze iar exmplare cu 10 – 12 ore din un efectiv de 30 – 40 de ex. mai mult de jumate se incadrau in barem si cu joc dar e derpt ca selectia se facea doar dupa aceste doua criteri si nu se facea dupa desen, berbece sau alte aspecte exterioare dar daca era si sietric bucuria era dubla dar asta raminea ca ceva secundar.
    Cu parere de rau trebue sa spun ca din toate resele Rominesti Jucatori de Galati a fost singura si probafil si ultima pt ca cei ce promovau si detineau acei porumbei majoritatea nu au nici o medalie si pobabil nu au expus la vreo expsi un standardrelaxat pt a putea promova rasa.

    Iar azi columbofili detin medali cupe porumbei cu un singur desen simetric cu o delimitare perfecta pina la mandibula inferioara si si fara a fi colorat pe pantalon dar si fara aptitudin celor descrisi de D – l Petorfi si D – l Bonatiu iar daca iti permiti sa pomenesti de asfel de performante se uita mai ceva dechit la avione de razboi ca cu alea sint mai familiarizati dechit cu porumbei cu performante de individiat.
    Din fericire eu ma simt priveligiat ca am avut parte sa achizitionez si sa cresc astfel de porumbei nu doar sa ma multumesc prin a citi descrieri de D – l Leonte Ovidiu si poate de aia nu vreau sa fiu dus cu vorba de experti de azi tragedia e ca in ultimi 10 – 15 ani a fost totmai greu sa gasesc columbofili care cresc Jucatori de Glati dupa satfel de criteri si sar putea ca nu pt ca nu ar exista ci pt ca eu sint rar si pe scurta durat in tara si nu ajung la contacte potrivite.

    Dar asta e noi daca avem o rasa performanta o distrugem in loc sa invatam de la alte tari care detin rase cu performante exclusive si am sa enumer chiteva ex. Engleji au
    Nr 1 Tiplrul unde in standard se conditioneaza marime corporala si adurata de zbor chit mai lunga.fara a conditiona desen culoare la pene cioc ochi etc.etc.si pt cei ce au dorit expoziti sa creiat o rasa sau sub rasa cu precadere pt epozitie Tiplr de frumuseta.
    Nr 2 Birmingham Roller se cere doar forna corporala si marime fara alte limitari cu pretentia de baza sa joace si cu ce desen vrei si culori la alegere si pt cei ce vor exp. sa creat lafel Birmingham Roller de frumuseta.
    Ma intreb oare de ce vrem noi sa inventam roate cind ea a fost inventata de alti si sa invatam de la cei ce detin rase de porumbei cu performante si sa uni limitam in un standard limitat la o camase de forta si daca alti o inventat roata de caruta cu plusuti si minusuri dar cu performante =(Jucatorul de Galati cu standardul vechi cu o paleta larga dar cu performante inegalabile)
    Va invit Domnilor sa faceti o analiza ca toti cei care vor rase de porumbei cu performante in aier nu au standard care sa limiteze culoare si desen si forma exata ci doar performantele de baza iar restul sint doar indici in lini mari.
    Cu siguranta ca daca veti cauta sa fiti sinceri cu dumneavoastra in primul rind veti constatac ca toate resele de porumbei incadrate in criteri stricte exate forma desen culoare performantele au disparut si sint pe cale sa devina capabili doar sa zboare pina la voliera cu conditia ca stapini le mai da drumul.
    Perspnal eu nu vreau sa particip la distrugerea singurei rase Rominesti performante in articole din reviste sraine era descris ca find rasa care la joc se compara doar cu Birmingham Roller iar in ce priveste durata de zbor cu tiplerul cu mentiunea ca arezbor la inaltimi mari cu dispariti car nu sint asa frecvente la tipler.
    Nu vad de ce nu am putea lua ex. de la Engleji, Unguri si alti columbofili din alte tari care au format rasa de frumuseta pt cei doritori de ex si au lasat rasele destinate performatie la zbor joc in un cadru mai lejer fara a le ingradi in standerde rigide cauzindule perderi performanteor care ia facu remarcanti in intreaga lume.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  57. Din punct de vedere morfologic, liniile cu zbor deosebit (cu corp masiv, picicoare lungi, frunte ?n continuarea ciocului care este lung) ?i cele crescute ?n volier? mai ales pentru frumuse?e (cu frunte berbecat?) pot fi considerate ast?zi subrase separate ale Juc?torilor de Gala?i. De exemplu diferen?ele ?ntre linia de zbor a Juc?torilor de Gala?i (cu un corp masiv asem?n?tor voiajorilor ?i f?r? abilitatea de a juca) ?i restul Juc?torilor de Gala?i sunt mai mari dec?t ?ntre ace?tia din urm? ?i Juc?torii de Br?ila. A?a cum ?n cazul Juc?torilor de Br?ila, doar pentru c? ace?tia au un desen mai unitar, cu b?rbia colorat? carcateristic? rasei, dar cu caractere morfologice ?i un joc asem?n?tor Juc?torilor de Gala?i, s-a reu?it formarea unei rase separate, la fel ar trebui s? se procedeze ?i ?n cazul celor dou? subrase men?ionate ?nainte. De aceea consider c? ast?zi Juc?torii de Gala?i sunt considera?i ?n mod for?at o singur? ras?, aceast? denumire find mai mult una generic? care define?te porumbei diferi?i care au doar o origine comun? ?i tendin?a spre acela?i tip de b?l??tur?, ea ?ncluz?nd si porumbei care joaca si porumbei care nu joaca, si porumbei mai mari si unii mai mici, si ciocosi si berbecati……
    A?adar, pentru o mai bun? ?mp?r?itre pe criterii morfologice, de culoare ?i b?l??tur?, de zbor sau de joc propun ?mp?r?irea rasei ?n trei rase (subrase) distincte: – Zbur?torii de Gala?i (Galati Flyers), acei porumbei crescu?i pentru abilitatea lor de a zbura timp ?ndelungat, cu o structur? masiv? ?i f?r? nicio abilitate de joc; – Juc?torii de Gala?i de expozi?ie (Show Galati rollers), acei porumbei crescu?i mai ales ?n voliere pentru aspectul lor exterior (cu capul berbecat, de exemplu) ?i pentru b?l??tura c?t mai bine definit? (pieptul alb, capul negru) ?i cu abilit??i de joc sau zbor greu de dovedit dar nu imposibile; – Juc?torii de Gala?i varianta de joc (Performer Galati rollers), care cuprinde restul porumbeilor din aceast? ras?, porumbei cu o structur? morfologic? conform? standardului ?nc? ?n vigoare ?i cu b?l??tura mai pu?in bine definit? (cu cat este mai frumoasa cu atat mai bine, dar asta nu insemana ca ceilalti numai apartin rasei pentru c?, in primul rand, galatenii sunt o rasa de performan?? si nu de expozitie) dar cu clare abilit??i de joc (similari Birmingham rollers). Alegerea denumirilor a plecat de la considerentul c? nu putem folosi numele de ?juc?tor? pentru rasele/liniile care nu joac? (chiar dac? descind din porumbei de joc) iar denumirea folosit? trebuie s? fie relevant? pentru caracteristicile morfo-fizilogice ale unei rase, fac?nd-o u?or de diferen?iat in compara?ia cu alte rase asem?n?toare. De fapt ceea ce caracterizeaz? o ras? la prima vedere este apectul ei morfologic ?n a?a fel ?ncat sa putem spune cu u?urin?? carei rase apar?ine un poumbel. Din acest punct de vedere Juc?torii de Gala?i sunt foarte heterogeni ?i mai ales aici ar trebui f?cute delimit?ri clare. De aceea o ras? trebuie s? aib? insu?iri morfo-fiziologice comune bine definite care s? fie cultivate de to?i cresc?torii acelei rase pentru ca apari?ia unor neconcordan?e majore intre o anumit? popula?ie de porumbei ?i standardul rasei de origine marcheaz? de fapt momentul apari?iei unei rase noi. Prinvind astfel lucrurile ?spargerea? rasei Juc?tor de Gala?i s-a f?cut c?nd au ?nceput s? fie selectate cele dou? linii men?ionate mai sus.
    ?n tendin?a de a da o definire mai restr?ns? (?i,totu?i, destul de lax?) pentru Juc?torii de Gala?i nu trebuie trecut? cu vederea evolu?ia similar? a stocului de porumbei de origine englez? care prezentau acelea?i aptitudini de zbor ?i joc. La ?nceput (cu foarte mult timp ?n urm?) au fost diferen?ia?i ?n varietatea cu abilit??i de joc (Birmingham rollers) ?i varietatea cu abilit??i de zbor (Tipplers). Mai t?rziu, din ace?tia din urm? s-a desprins ramura celor folosi?i mai ales pentru expozi?ie, la care s-a ?ncercat ob?inerea unor culori c?t mai pl?cute dar cu abilit??i de zbor mai reduse (Show tipplers). Trebuie mentionat ca nu aspectul exterior este cel care conditioneaza performantele unui jucator (cum nu conditioneza nici performantele unui zburator…). P?strarea pentru reproduc?ie a unor astfel de porumbei ar trebui sa fie determinat? ?n principal de performan?ele lor ?n materie de joc ?i zbor si nu de culoarea sau baltatura lor.
    Rasele performante, fie ca sunt juc?tori, zbur?tori sau voiajori, nu pot fi evaluate dup? aspectul exterior, expozi?iile trebuind s? dea doar o orientare despre cum ar fi de dorit s? arate rasa respectiv?. Ele trebuie evaluate ?n principal dup? performan?ele specifice rasei, acestea trebuind s? fie definitorii pentru standardul rasei respective. De asemenea, evolu?ia rasei trebuie f?cut? ?n sensul ?mbun?t??irii acestor performan?e ?i nu ?n sensul ?ndep?rt?rii lor. ?n cazul juc?torilor, jocul este un caracter at?t de deosebit incat prezenta sau absenta lui este definitorie pentru o ras?. De aceea, atunci c?nd apreciem apartenen?a la o ras? de juc?tori performant? (?i nu la una care mai pastreaz? doar numele), consider c? nu ar trebui s? existe limit?ri privitoare la culoarea sau b?l??tuta lor dar ar trebui s? existe asemenea limit?ri privitoare la absen?a jocului.
    Nu sus?in cre?terea acestei rase numai pentru joc ?n a?a fel ?nc?t s? se ajung? la exemplare deloc pl?cute ochiului dar care sunt ?n stare s? joace ci sus?in p?strarea unui echilibru ?ntre tr?s?turile morfologice, b?l??tur?, joc ?i zbor. De aceea consider o constr?ngere exagerat? acceptarea doar a exemplarelor care au neap?rat capul colorat, b?rbia alb? ?i pieptul alb sau chiar cu pieptul colorat dar numai dac? sunt cu mo?! Aceast? constr?ngere scade drastic baza de selec?ie iar o selec?ie unilateral?, ghidat? doar dupa caracterele exterioare nu poate fi benefic? pe termen lung. Din p?cate reducerea variet??ilor acceptate va duce ?n timp la sc?derea variabilit??ii genetice a rasei. Dac? la aceste neajuns ad?ug?m ?i posibila consangvinizare necesar? pentru ob?inerea unor exemplare c?t mai ?la mod??, precum ?i tendin?a multor cresc?tori de a avea p?s?ri doar de volier? ?i de prezentat la expozi?ii sau de a avea exemplare cu zbor de o durat? c?t mai mare ?i f?r? joc, viitorul acestei rase nu este tocmai unul favorabil renumelui pe care ?l are ? acela de foarte bun juc?tor.
    Practic, un porumbel care nu joac? este ?juc?tor? doar cu numele, situa?ie des ?nt?lnit? azi la multe rase de ornament/agrement din Europa. De aceea sus?in ca Juc?torii de Gala?i s? r?m?n? varia?i ca aspect fenotipic (culoare ?i b?l??tur?) dar neap?rat s? fie ?n stare s? joace. Astfel, peste zeci de ani, nu vom ajunge ?n situa?ia cresc?torilor altor rase de juc?tori din Europa, ?n a?a fel ?nc?t s? descriem rasa Juc?torilor de Gala?i cu expresii de genul ?ras? crescut? ?n trecut pentru un joc deosebit de bun, actualmente exist?nd doar unele exemplare crescute pentru aspectul exterior sau care prezint? un zbor ?ndelungat, etc?? Referitor la b?l??tur?, pentru puii obtinu?i din porumbeii g?l??eni b?l?a?i se pot face doar predic?ii relativ bune (mai ales dac? cuno?ti ?i p?rin?ii sau bunicii porumbeilor) pentru c? nu putem avea certitudini privitoare la genele care determin? b?l??tura lor. Din p?cate (sau poate nu – aici este tot farmecul), nu tot ceea ce este “pl?cut ochiului” poate fi “stabilizat genetic” cu succes. Probabil c?, ?n timp ?i cu perseveren??, se va reu?i stabilizarea unor anumite b?l??turi. Va fi bine? Va fi rau? Asta doar timpul o poate demonstra. Dar va fi o mare pierdere dac? aceast? ras? isi va pierde abilitatea remarcabil? de a juca si va deveni doar o rasa de expozitie sau zbor.

  58. Decit joc de toata jena mai bine lipsa!Sint atitea rase de joc si au ajuns nesemnificative,in citIva ani va veti vedea visul cu ochii ,un galatean de 30 min cu joc catrastrofal.Mult succes!

  59. Buna

    D – le George eu personal incerc sa respect opinia celorlalti parteneri de dialog dar nu va suparati care e opinia Dumneavoastra ? la ce va referiti ? despre ce vorbiti ? ca sincer din cele scrise de domnia ta nu reiese chiar nimic.
    As fi pregatit sa va respect puctul de vedere in masura in care d-vostra ati fi dispus sau in masura sal prezentati in o asa maniera inchit sa poata fi inteles.

    Cu stima si respect Alex. Bude

  60. Dle.Bude evolutia in general a porumbeilor ce nu fac performanta este descendenta ,involutia multor rase de zbor si joc de odinuoara ne arata cu prisosinta acest lucru .Nu am nimic cu rasele de ornament ,joc,carne,etc priviti numai evolutia mesagerilor ,si a tiplerilor. Rase puternice ca ciungii si galatenii astazi se zbat sa supravietuiasca ,iar cele noi ca Zburatori de Severin le omorim din fase.Am inteles ca sunteti un iubitor de galateni aveti vechime si experienta ,puteti compara Galateni de acum 30 ani cu cei de azi ,cinstit NU . Cunoasteti un singur crescator de porumbei de agrement [galateni ]cu valoare comparabila a celor din ani 75-80 ,am crescut, am scazut ,ce ziceti? Am impresia citeodata ca faceti lobi acelor crescatori ce scot pui numai in speranta ca-i vor vinde toamna la expoziti.Pareti un intelept ,poate veti scrie o carte ca Leonte,Bonatiu {am vazut ca va asemuiti cu dinsi },ori poate chiar aveti acei galateni fantastici siatunci jos palaria.Nu-mi doresc polemici ,dar nu pot asista indiferent la aceasta involutie in plan columbofil la scara nationala ,nu sint de acord cu marginalizarea porumbeilor de competitie.Pot exista critici constructive ,discuti benefice in plan columbofil dar de aici pina la a denigra porumbei de competitie e cale lunga.Observ cu dezamagire ca cei ce vor sa se desprinda din mocirla ce se afunda galateanul sint loviti crunt,pacat,exemplu :Zburatorul de Severin. Cu deosebit respect va saluta Georgel

  61. Buna Domnule Georgel …….?

    Va respect opinia dar trebuie sa va spun de la inceput ca nutresc o mare stima pt cei ce au curajul sa stea pt cele spuse Prezentinduse cu nume real si complect.

    Iar acuma pt a trece subiectul de baza am o vaga impresie ca ma confundati cu cineva sau cel putin articolele mele (asta find ca refuz cindul ca ati pute nutri putina rautate fata de persona mea ) deci prefer sa cred ca ma confundati asumindumi mie anumite calitati care nu imi apartin si nu ma caracterizeaza de explu citez .
    “Am impresia citeodata ca faceti lobi acelor crescatori ce scot pui numai in speranta ca-i vor vinde toamna la expoziti”
    D – le Georgel nu am facut asa ceva in viata mea si nici nu cred c o sa o fac vreodata nici nu cred ca gasiti pe intreg internetul vreun articol scris de mine din care sa reasa contrariul va invit sa recititi articolele scrise de mine si o sa va convingeti.
    Iar a ma acuza ca personal as lovi crunt ca sa folosesc expresia dumneavostra Zburatorul de Severin este o eruarie mai grava ca prima asa ca va rog sa ma scuzati.

    Ma refeream strict ca rasa nu e omologata inca si ca provin din Jucatori de Galati care au fost selectati incercind sa elimine jocul de finitiv si spun incerchind deoarece si azi mai apar 10 15 % din pui cu joc si sint eliminati in continuaredin lot si nu e nimic gresit mai ales crescatori de galati care participa in forma organizata la club si exp. iau cam abandonat pe cei cu acest desen si forma cum sint prezentati cei mai sus.
    Iar Eu am controlul pe porumbei mei de 35 de ani si detin certitudine ca nu sa facut infuzie cu alte rase si azi detin porumbei porumbei care arata la fel cu cei prezentati mai sus doar ca ai mei joaca in continuare deorece eu nui elimin prin selectare ci din potriva ii apreciez daca detin in continuare ambele caractere.
    Mentionez nu am ceva cu resa Zburatori de Severin ci doar am incercat sa prezint ca eu detin Galateni ce arata la fel si ca nu e o rusine sa recunosti ca provin din Galateni la care sa eliminat jocul puninduse acent doar pe zbor si pastrind tote desenele existente la galateni de odinioarea si azi la cei ce nu frecventeaza epozitile.
    Deci as dori sa ma ajutati ca eu poate nu ma pricep a face astfel de constatari inseamna a lovi crunt in cei care au performante Va promit solemn ca sint pregatit sami cer scuze tuturor ce se simt loviti dur de asa ceva.
    Iar inainte de a face aceste aceste afirmati mam informat la propietarul porumbeilor D – l Ovidiu POP prezentati mai sus plecind de la asmanarea izbitoare cu cei crescuti de mine.

    D – l Ovidiu ia facut cunostinta cu cel de unde provin porumbei detinuti de dinsu adica D-l Argetoianu car la rindul lui ia mostenit de la tatal dinsului si care declara ca are certitudine ca in ultimi 40 de ani nu sa facut in fuzi ci tipleri ,ciungi sau Zb- Belgrad (sirbia ) ci doar selectie facuta la Galateni eliminind jocul.
    Asa informativ la mine toti porumbei care vor manince trebue sa zboaree pin si o rasa de ornament pe care o cresc trebue sa zboare in limita lor 3-4 ture deasupra casi asa ca pe cei ce nu zboara porumbei ii accept find ca nu pot sai oblig ca de ar fi sansa as faceo.
    Tot ca o informatie suplimentara pt a va face o imagine corecta in ultimi 24 de ani nu cred ca am vindut peste 35 – 40 de porumbei iar cei donati gratis se afla undeva intre 400 – 500 nu imi apartine meseria de bizjnitar de porumbei.

    D – le Georgel sper sincer ca am reusit sa va ajut si nichei prim a Va recomanda sa Recititi articole scrise de mine pt pa a va convingeti ca nu imi potriveste nici o acuzate

    Cu stima si respect Alex. Bede

  62. Referitor la definirea,omologarea si promovarea rasei zburatorului de Severin parea ca initial lucrurile stau relativ bine.Numai ca intre timp,urmarind ce s-a spus aici dar mai ales ceea ce a aparut pe colectiile de poze ale unor pretinsi crescatori de astfel de porumbei mi s-au spulberat orice iluzii ca putem vorbi despre promovarea unei rase noi.Am vazut ca fiecare detinator de porumbei are propria idee despre ceea ce inseamna rasa asta,despre originea ei si despre calitatile pe care trebuie sa le intruneasca.Cum acuzatiile de tot felul se tin lant iar braconajul pare o chestie senin acceptata mie nu-mi ramane decat sa sper ca adevaratii crescatori de astfel de porumbei inca n-au iesit in spatiul public.

  63. Dl. Bude a va vinde propria munca nu este un lucru rau,iar in Romania nu se numeste bijnita.In momentul cind veti avea porumbei cu adevarat valorosi cu siguranta nu ii veti mai da cadou ca doar sunteti roman occidental,nu.Cit despre domnii Ovidiu si Argetoianu v-au informat gresit {ii cunosc f bine pe amindoi si cunosc provenienta pasarilor ce le detin domniile lor}, caci pe site se spune CLAR cum s-a facut rasa zb. de sev. ,dar ca de obicei incepatori vorbesc mai mult decit avansati.Este normal ca fenotipic sa-l asemuiti cu galateanu doar ii sta la baza dar genotipic este mult diferit ,daca ati putea vedea modul de manifestare nu ar mai fi nevoie de cuvinte ca si exemplu concret acesti zb. de sev. in zborurile lor de multe ori nu ating inaltimea mare si disparitia fapt ce este INADMISIBIL la galatean.Exemple ca acesta mai sint dar ma opresc aici cu speranta ca nu am stricat afacerile nimanui caci despre asta poate fi vorba citeodata,nu dl. Bude?
    Cu deosebit respect va saluta George Gruescu .

  64. Buna

    D – le George Gruescu va respect opinia ca toti detinem acest derpt .

    O fi domnile lor tineri si incepatori dar mie greu sa inteleg ce interes ar fi avut domnile lor sa ma informeze gresit de o chestiune pe care eu o cunos personal aproape din fase.
    Chiar de chind a aparut acest discuti la nivel de club deoarece sursa era comuna uni crescatori ai Jucatorilor de Galati care ii prezenta la exp. au hotarit ca din multimea de desene si tip Fumusete sa fie reprezentata nu de aptitudini de zbor si joc ci de desen exat la linia burti albe renuntind la fisa de zbor si joc si la toate celelalte desene si tipuri ignorindule si tratindule ca inexistente.
    Chiar daca cineva a avut dinnainte ideia de a forma Zburatorul de Severin dar era doar la nivel de propria voliera adepti rasei in nr mare a povenit concomitent cu scandalul crescatorilor de Galalateni.

    In Zona de sud -vest se aflau in aceias situatie ca mine personal aprecind Galateanul in aier mai mult dechit in voliera au inbracisat ideia formari unei rese propri.
    Plecind cu porumbii detinuit la acea freme deci Galateni de toate tipurile,desene,culori.cuprinse in standardul prezentat de D- lPeterfi Stefan si de chatre D – l Feliciu Bonatiu .

    Azi daca facem o analiz obiectiva la ce dtin majoritatea in voliere raminem surprinsi ca au in proportie de 95 – 98 % aceias porumbei care se incadreaza in descrilor acelor standarde cu mentiunea ca cei ce au pastrat si linia cu burti albe pe acei ii numesc Galateni.

    Sar putea zice ca e ceva intimplator pt cei mai tineri dar pt cei ce cunosc rasa Galatenilor cu ceva ani inainte de 25-30 de ani e doar o dovada de cnplexsitatea rasei.

    In ca priveste tipul de zbor u usor de inteles prin selectie ajunge 10 ani pt a obtine modificati la zbor si incercare de a elimina jocul care sa pare ca e mult mai greu de eliminat total asta bine inteles daca sintem sinceri in primul rind cu noi insine recunastem ca apar si azi.

    Dar pt aste nimeni nule poate reprosa ceva celor din Severin pt ca au pastrat ceva la care alti au renuntat sai mai recunoasca cinste lor ca au fost capabili de a se uni in jurul unei idei.

    Dar cea mai haslie dar dovada care nu poate fi negata este ca uni din tara care cresteau burti albe cu zborul de durata neglijund jocul sau chiar vrind sal elimine total cu ani in urma ii prezenta Zburatori de Severin iar eu ii pomeneam ca sint Galateni eventual fara Joc mentionez ca am facut copie la pozae pt ai analiza atent marind poza.

    Ei bine A trecut timpul si lumea sa mai emancipat putin a aparut noi cluburi cum ar fi si Glateanul de zbor si joc unde se pune accentul doar pe zbor de durata ca criteriu de baza iar jocul e obtional.

    Miracolul sa produs cu acelas efectiv este prezentat ca Zburatorului de Galati inscriinduse in clubul Glateanul de zbor si joc.

    Personal ma abtin de a da verdicte ci doar imi permit sa prezint cele observate de min de a lungul calor 35 de ani de cind cresc aceste interesante pasari pe care o sa le cresc pina la adinci batrinete cita vreme o sa pot sa merg sa le hranesc si sa le ingrijesc si nu va trebui sa apelex la alti ca pe ling mine sa ingrijeasca si pe ei.

    Asta chiar cu riscu ca la un moment dat uni o sa zica ca cresc zburatori de Severin ei si ce daca.
    D – le George Gruescu cu tot respectul pt domnia ta dar te rog sami dai dreptul sa cred ca proprietarul fiecarui voliere are control si detine informati mai exate fate de ce detine in voliera dechit propri prieteni chit debuni ar fi ei sau vecini cred ca nu va suparati ca in rezerv acest drept de a hotariIn acelas timp va cred ca intentile dumneavoastra sint bune

    Cu stima si respect Alex. Bude

  65. Referitor la disputele legate de cele 2 rase de porumbei , doresc sa exprim opinia personala .
    Locuiesc intr-o zona de deal in Curtea de Arges Locuinta mea este inconjuarata de paduri , distanta cea mai mica este de 50 m. Deasemeni stau intr-o vale iar inaltimea versantilor este de aptox 200 m.
    De peste 30 de ani am incercat sa cresc porumbei . Am inceput cu voiajori . Nu au rezistat
    Am achizitionat tiplleri , berzati de Budapesta si galateni . Mai nou kiebitzi si zburatori de severin .
    Galatenii seamana destul de mult cu severinenii dar pusi fata in fata nu pot fi confundati .
    Zburatorii de Severin sunt mai robusti , cu alonja mai mare (bratul ) , cu aripi mai “aerate”la varf . Am putea spune ca sunt ca si voiajorii de viteza care sunt mai robusti decat cei de fond .Pot da un efort mare pe pe o unitatea de timp scurta (acceleratie puternica).
    Nu vreau sa supar pe nimeni , dar parerea mea este ca aceasta rasa vine ca o replica la timpurilor noastre in lupta cu inaltimile , acolo unde legile le fac rapitoarele .
    Infuzia cu zburatorii de Beograd da cea mai mare valoare genetica acestei rase , Tipplerii englezi sunt prea lenti pentru timpurile acestea . Se pare ca cei pe albastru sunt singurii care dau performanta .Eu am si pestriti pe rosu , negru , unicolori , marmorati .
    Am convingerea ca rasa zburatorilor de severin apare ca o noutate tehnica ca si motorul diesel cu 16 supape si sistem de injectie commonrayl avand presiuni pe aspiratie de 1700 atm.
    Cu permisiunea Dvs in cursul acestei veri voi incerca sa va comunic mai pe larg ce face aceasta rasa in zona noastra .
    Apropo , toata iarna am avut o echipa de porumbei liberi care fac spectacole aeriene , Echipa imbatabila este hranita tot timpul cu mancare pentru competitie , iar referitor la rasa pot sa va spun ca este o incrucisare a mai multor rase asa cum se intampla si la zburatorii de severin .
    Si iarasi apropo . De ce credeti ca sarbii au ajuns la 11- 12 ore de zbor ?( tipplerii raman o legenda ) Am sa va spun tot eu .
    Porumbeii lor au ace de undita infipte in piele . Se mai numesc si kamicaze .
    La revedere , va doresc tuturor multa sanatate si dragoste de viata

  66. Daca va referiti la rezistenta la rapitoare, sunt foarte interesat de subiect. Va astept cu alte materiale! Multumesc.

  67. In perioada urmatoare voi incerca sa prezint mai multe articole legate adaptarea porumbeilor in natura in lupta cu rapitoarele. Sunt o multime de faze comice in care porumbei foarte impozanti si plini de ei se fac de rusine si dau cinstea pe rusine (fuga in voliera) iar altii care sunt cu mult mai modesti sunt stapani pe ei in orice situatie

  68. salut. Sunt un crescator di iasi si cresc zburatori de severin.Pot sa spun ca sunt exceptionali.aici in iasi crescatorii nici nu cunosteau ce rasa sunt si de unde am scos acesti porumbei.Zboara foarte bine si sunt foarte destepti,nu trebuie sa ii ti in voliera doar ca sa te uiti la iei si sa nu ii pierzi.Recomand cresterea zburatorilor de severin.Multa bafta!

  69. Va salut domnilor.am achizitionat si eu doua exemplare din aceasta rasa: zburator de severin si din pacate sunt 2 masculi.cine are in plus femele si este din apropierea clujului sau are nevoie de un mascul il rog sa ma contacteze la telefon: 0747585957.Va multumesc.

  70. vind zburatori de severin ma desfintez,am si englezi combinati sint 80de bucati pret bun.tel 0728699075

  71. d-le dan mihai, am cumparat de la dvs o porumbita griva si mi-ati recomandat sa o bag la pereche cu un englez pe care i-am bagat la pereche ….porumbita este din 2001, nu cred ca mai poate oua…..mi-ati zis k dak am probleme cu ea o sa-mi da-ti alta…….nu ati m-ai raspuns la telefon si nu stiu cum sa iau legatura cu dvs, poate ati plecat in germania ….astept un semn…..

  72. Buna, sunt din caras-severin , caransebes , am porumbei voiajori din anul 1995 si tot de atunci particip si la competitii. Am fost anul acesta la Simian, jud, Mehedinti si am vazut zburand stoluri multe de ” zburatori de severin”, am fost incantat de zborul lor si a-si dori sa achizitionez si eu cateva perechi. NU ma intereseaza ASPECTUL ci ZBORUL pasarilor. Adi ma numesc si daca ma puteti indruma catre o crescatorie serioasa va rog sa imi dati un semn pe nr. 0726725725 si va contactez eu. Merci.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *