3 topicuri despre pene:
1. De la Krisztian:
PANA NR.5: Un columbofil junior mi-a pus o intrebare, la care va spun sincer, n-am stiut raspunde. Intrebarea suna in felul urmator:
Ce legatura are pana 5 (pana de rangul 1) cu sistemul nervos al porumbelului? Pai decit sa dau copilului un raspuns anapoda mai bine am schimbat subiectul, dar intrebarea mi-a ramas in cap si nu-mi dadea pace, asa ca am inceput sa caut prin revistele si cartile mele cu porumbei un raspuns, intrebind columbofili mai experientati, n-am gasit si n-am primit un raspuns concret. Nu mi-a ramas altceva de facut, am inceput sa studiez cu o mai mare atentie napirlirea propriilor porumbei, punind accentul pe pui(2009).
Atentia mi s-a oprit la un mascul albastru, care si-a schimbat comportamentul de la o zi la alta, comportament neobisnuit. De exemplu: ezitarea iesirii la zbor, zbor separat de stol, aterizarea pe acoperisuri straine si minute lungi de orientare pina la intoarcerea in porumbar. Acest comportament il au puii iesiti proaspat la zbor dar nici intr-un caz pui in schimbare. Mentionez ca acest comportament nu a durat mai mult de doua zile, iar eu studiindu-i aripa am constatat ca napirlise pana a 5-a. Nu vreau sa afirm nimic, dar sunt curios sa stiu si ce parere au domniile voastre despre acest lucru. Sa fie oare adevarat ca pana a 5-a are legatura cu sistemul nervos al porumbelului si napirlirea ei provoaca dezorientarea pasarii pe durata scurta? Sau constatarea mea a fost intimplatoare?
2. Topic sugerat de Ioan – Zise de columbofilii mai in varsta:
PANA GRI IN COADA – Acum 3 zile a venit un fost columbofil foarte bun la mine acasa sa vada pasarile. Vorbim, vorbim despre porumbei si la un moment dat il vad ca se uita la un porumbel ce era in lotul de zbor si imi spune sa il prind sa il vada. Prind porumbelul se uita la el si imi spune: “Inperecherea parintilor acestui porumbel nu s-a potrivit. Nu ai auzit nici odata ca porumbelul care are culoarea GRI IN ULTIMA PANA DIN COADA nu e bine nimerit, porumbelul trebuie sa aiba culoarea ALBA IN ULTIMA PANA DIN COADA si atunci este bine potrivit.”
Voi ce credeti, este adevarat ce a spus… sau nu?
Toata povestea asta s-a intimplat in Barcelona.
3. Topic solicitat de Alex: Salut toti columbofilii romani de pretutindeni, am o teorie mai complicata, pentru mine, pentru altii poate nu,tocmai de aceea as vrea sa aflu de la adevaratii cunoscatori,daca este ca mine sau nu,am 13 ani de columbofilie,prin mana mea au trecut multi porumbei foarte buni,chiar si campioni nationali(nu in crescatoria mea), ce am observat eu la acestia,ultima remige de avant,a zecea,era mai MICA sau cel mult egala cu a noua,nu am vazut la nici un porumbel cu expo sa aiba pana a zecea mai mare decat a noua,daca a vazut sau stie cineva mai multe,va rog sa comentati.mutumesc,vant in pene,lasati porumbeii sa zboare!!!
Hmm, Krisztian – din cate stiam eu zapaceala ii apuca la pana 2 si nu la 5, de aceea le-am marcat pe ambele pe poza ta. Mereu era refrenul asta la unirile de stoluri de pui dimineata la antrenamente: “pfuuu, iar s-au unit 3-4 stoluri, si am in ei cativa pui la pana 2, m-am nenorocit” :)).
Despre pana din coada habar nu aveam, e prima data cand aud asa ceva. Ce sa zic, suna intrigant… dar daca ma ajuta memoria, cred n-am vazut decat porumbei cu margini albe la penele din capatul cozii.
Oricum toate astea-s detalii care-ti zgandaresc spiritul de observatie si merci pentru aducerea in discutie!
interesant.Eu sunt incepator si nu pot da raspunsul asta.
pentru porumbei.ro am trimis un mail cu “oua micii” dar nu sa pus pe site. De ce.? va multumesc
admin: pentru ca nu se publica instant, mai sunt altele la coada.
eu nu prea am tinut cont de chestia cu penele la pui am avut grija sa stea o luna de la iesirea la zbor numai o ora seara afara nu din cauza penelor ci din cauza braconierilor (am vreo 3-4 pe langa mn care ma rupeau la pui)
nu stiam de asta cu sistemul nervos.da multumbesc ca miat spus.
porumbei.ro va rog dak mai stiti ceva de genul asta la porumbei …..punetile pe site. sunt incepator
de faza cu pana gri in coada am auzit si eu undeva dar nu mai tin minte exact……dar cu a 5a pana habar nu aveam stam ca le schimba putin comportamentul dar……
si eu sunt incepator si as vrea sa stiu si eu ceva:de ce se uita crescatorii la aripa porumbeiilor (am vazut multe poze de acest gen ca asta din articol…cu cat e aripa porumbelului mai mare cu atat e porumbelul mai bun?iar porumbeii de curse se deosebesc de cei sport dupa aripa ?sau dupa ce?sunt intrebati care ma pun pe ganduri de mult timp…ASTEPT RASPUNS VA ROG MULT!!
un citat foarte interesant
prea multe teorii, nascocite de pasionati, dar cred ca aceste teorii au un mare rol in mentinerea atat de aprinsa al acestui hobi care e ca o boala incurabila pentru toti cei care intra in contact cu ea.
Am adaugat topicul 3 de la Alex.
Observatia este corecta, porumbeii buni au ultima pana mai scurta sau cel mult egala cu pana 9. Defapt era un articol foarte bun cu studii exacte, daca-l gasesc prin biblioteca scriu exact ce si cum.
eu chiar am acasa porumbei cu a 10 pana mai mica decat a 9 sau egale ce zic domni acestia este adevarat
Multe sunt teorii multe sunt adevaruri dar asteptam raspunsuri de la crescatori consacrati ca eu sunt la inceput de drum nush ce sa cred.
Pentru ,2. Topic sugerat de Ioan, cine tia zis asa ceva spaniolii asa ceva , dar intai trebuia sal intrebi daca stie ce e , femela sau mascul .Si dupaia sati zica daca iai inperecheat parinti bine . Lasa un numar de tel sa vorbim .
despre asa ceva nu am auzit nimic dar am auzit ca porumbei care au 11 pene sunt mai rezistenti la zbor
cu pana mai mica in aripa e adevarat {ia un cicarlan si uitete sa vezi}
io am an total 6 voiajori si toti au a 10 pana mai mica ca a 9 a!!!
In trecut circula un zvon printre noi,si anume ca porumbeii cu 11 pene in aripa sunt porumbei buni,si se trag din celebra linie Huyskens-Van Riel.Am cautat si eu personal acest tip de porumbei si am gasit cu 11 pene intr-o aripa,si unii cu 11 in amandoua aripile.De la o vreme aveam un reflex si cum ma uitam la un porumbel cercetam repede aripile numarand daca sunt mai mult de 10 remige.In timp am pierdut porumbei si cu 10 si cu 11 la fel de usor,diferenta o facea fiecare etapa,dar in nici un caz a 11 pana in plus.Parerea mea ca sunt doar zvonuri iarna cand nu ne place sa stam la porumbei si discutam prea multe,iar uneori incepem sa credem si noi.Vorba lui Ad.,noi suntem cei care complicam sportul acesta.Am zburat pui naparliti la pana a doua de la 5 km cu salt la 100 si puii care au venit au venit mai rpd ca alti porumbei care au zburat si de la 600 km.Hoinareala incepe cand puii se cam satura de copilarie dar nu sunt nici suficienti de adulti sa isi ocupe o boxa si sa aiba o pereche.Consider ca naparlirea este un proces important in viata porumbelului iar modul in care acesta isi manifesta starea este cel mai important,si anume sa nu fie stresat,sa fie totusi interesat de zbor (mai sunt unii care in momentul in care incep naparlirea nu mai vreau sa zboare,fac cateva ture si aterizeaza.),sa continue reproductia cu succes,etc.O naparlire buna=porumbel sanatos=porumbel in forma,iar acum nu ma mai uit la “pana” ci la pene,penaj,porumbelul nu sta intr-o pana.Pareri personale ! Succes in gasirea adevarului !
eu din 50 porumbei nu am niciunul cu pana a 10-a,mai mare decat a 9-a.
lasati pana, nimeni nu mai amperecheaza la pana si cu naparlirea este la fel e total gresit totul depinde de crescator daca stiu ca am puii la naparlire cu a 2 pana cine dracu ma pune sai antrenez sa fim seriosi
hmm…foarte interesant …nu stiam pana acuma de asa ceva,si eu sunt incepator si cu siguranta cand o sa merg la porumbei o sai iau la “inspectat” pe toti:))…pt porumbei.ro(poz 7) asteptam si acel articol daca o sa ai timp…..
sincer nu stiam nimic de aceasta pana dar imi pare interesant !! astept pareri
eu unul nu cred in nici o teorie concursul spune totul
@gabby: evident ca si eu dupa ce am citit articolul respectiv am fugit la cotet de era sa-mi rup si gatu’ de nerabare, si i-am luat pe toti la mana sa le vad penele. Verdictul? Numa’ campioni, sa moara cici! :))))))
@Vlaicu: presupun ca totusi ai gasit putini cu 11 pene, sunt cam ca anii bisecti… Defapt nici nu prea le-am numarat, am avut multe obsesii, nu stiu cum de am ratat-o pe asta cu numaratul celor 10 sau 11 pene.
@Andrei Banica: porumbeii sport = porumbei de curse
Aripa trebuie sa fie echilibrata in raport cu marimea corpului. Mult conteaza ca penajul sa fie matasos, cand zboara sa se auda “ca fluturele”, nu ca niste bucati de tabla.
Pana la urma… stiti voi, cosul spune concluzia finala.
vreau sa va intreb motivul ca pana a 10-cea m.scurta inseana ca porumbelul este m.bun…? personal pe parcurs am facut observatii , am vazut la porumbei ca de la 1 pina la a 10 pana sint unii care le au cu mult m.lungi…porumbeii cu astfel de pene la fel sint f.buni zburatori…va rog exact shtie cineva ferm …? sau sint numai pareri…? la fel a10 , 9, 8,7,6-cu mult m.lungi aproximativ cu 1 cm., mesajul meu este cum poti vedea aripa porumbelului…? poti oare fi sigur dupa aripa ce ai in voliera? sau numai dupa ce a clasat-faci observatii…?pe viitor va rog mult daca ave-ti un material exact de-re aceasta tema, publicatil…merci… la fel de-re Salmonella…?
dupa ce i-am zburat am studiat cam tot si vreau sa va spun ca toti care au clasat sint diferiti…ca aspect pana , aripa…etc.si sa shtiti cei mai uriti au clasat m.bine decit cei m.frumosi…
Eu sunt de parere ca pana a 10-a este mai scurta sau egala cu a noua pentru a marii rezistanta la rupere… daca ati observat toate pasarile au asa… la capat aripa se termina cu o anumita rotunjire
eu chiar am acasa porumbei cu a 10 pana mai mica decat a 9 apoi mno voiajorii astia :) ……http://tito.sunphoto.ro/ vedeti cei doi masculi albastru si pistrui
cu naparlirea puiendrilor e ka si cum ar fi cu tinerii ajunsi la pubertate cand naparlesc puii in corpul lor au loc skimbari hormonale , li se modifica aspectul fizic , concentratia de substante in organism si au loc diferse skimbari in sistemul nervos … aceste lucruri se intampla mult mai repede in perioada de naparlire in special a puilor care datotarita skimbariilor prin care trec au un aport mai mare sau mai scazut de anumite substante in organism care face ca porumbelul sa-si skimbe comportamentul …
cel mai bun porumbel este cel care claseaza nu dupa tot felu de pareri ca are un semn sau ca are altceva…….. porumbelu trebuie sa aiva musculatura buna si oase tari…….o aripa cat mai aerisita, lata si ultimele 5 pene sa fie mai mari……va salut !!!
Porumbei cu pana a 10 mai scurata ca pana nr 9 am inteles ca “vin” mai bn cu vant din fata.
aici nu e vorba de penaj , este vorba de skimbari care se produc la nivel celular in organism in perioda naparlirii , dupa pene un cunoscotor la pana 2 sau x de exemplu trebuie sa-l ,,citesti´´ ( porumbelul ) k trece printr-o etapa de transformare…
totu-i relativ! teorii care vor ramane doar la stadiul de teorii !
cosul face diferenta intre bun si prost.
Gri in ultima pana din coada adica in lateralul penelor laterale ale cozii este determinat de o gena recesiva numita Smoky. Ea mai determina o dunga gri mai groasa la finalul cozii dupa dunga neagra si un spate inferior gri inchis, normal acesta fiind alburiu. FIind o gena autozomal recesiva, aceasta gena trebuie sa fie mostenita de la ambii parinti. Asa ca chestia aia cu nepotriveala parintilor e numai sansa sau nesansa ca doi porumebi aparent normali sa fie purtatori ai acestei gene care modifica culoarea penajului si ca aceste gene sa se intalneasca la unii dintre puii lor. Nimic mai mult.
Ahaa, deci este corelata si cu spatele gri si banda de langa negrul cozii, multumesc de precizare. Nici asta nu observasem.
Ca si crescator de jucatori am cautat tot timpul sa am porumbei cu 10 pene intr-o aripa si 11 pene in cealalta aripa toti acesti porumbei au un joc bun chiar foarte bun pe doua parti chiar pe toate partile.Dar cei mai buni sunt cu 9 si 11 pene atunci sa vezi joc pe ei si joaca doar pe toate partile.
Bafta la Campioni.
andreiii:))):))) dar fluturele nu se aude:)))..nus ce urechii ai u..dar io nu am auzit niciodata….:)))=))) poate sa se vada ca fluturele…aaa sau poate era o metafora si defapt sa nu se auda deloc…si asta e cva, dar….
hai ca tot io te-am scos:)))
interesant ce zice Dina!!! crek are dreptate!!!! cate despre a-2a pana…de acolo pana l-a a 6a (in timpul naparlirii) porumbelul isi intra in forma maxima!!! cat despre a 5-a habar nu am..akm am auzit prima data!! bft all..si vant in pene!!!!
acum vad io:))):))) e intre ghilimele pus fluturele:)) scz andrei:)):P;))
eu stiu de remiga a 2a,atunci incepe puiul sa-si schimbe comportamentul…dar nu totzi puii,cel putzin asa a fost la me…legat de 11 fulgi,am un porumbel batran care are 11 fulgi in pana si imi da pui buni in fiecare an cu femele diferite…de culoarea fulgului in coada n-am auzit:D
Exemple cu porumbei de ornament pentru ca astia imi sunt la indemana:
Non-smoky:
http://dinamergeani.sunphoto.ro/15g_partea_6a/HLOXPWLHBLMBVHRDUHQ
http://dinamergeani.sunphoto.ro/15g_partea_6b/NHHQVYXHHRNZRGIDNNS
Smoky:
http://dinamergeani.sunphoto.ro/15g_partea_7a/MABSYJTXHVUCEDNBYHB
ba fratilor..aratati-mi o aripa de porumbel cu a 10 pana mai lunga decat a 9…..eu credeam in mos craciun cand aveam 3 ani acum ma fac si io mos craciun daca vreti…ati facut pe toata lumea sa creada ca au doar campioni in cotet..sa vedeti ce cresc preturile la gutani ca si aia au ultima pana mai scurta decat a9….bafta la toti..sa vezi ce infing foarfecu sii fac si pe ai mei campioni…
Pai da. Sa nu se prea auda. Am avut cativa porumbei care zburau asa fin, pur si simplu se lansau in zbor de pe loc fara sa aud, e greu de descris chestia asta in cuvinte: ma uitam la el, intorceam capul in alta parte 2-3 secunde, si cand ma uitam iar la el, nu mai era, era la cativa metri departare, in zbor si ma intrebam: cand dracu a plecat asta de pe loc?! Despre genul ala de zbor vorbesc. Altii cand dau din aripi parca au 2 bucati de tabla, asa se aude. Tine si de greutatea corpului si de calitatea penajului.
Un articol legat de cate pene are un porumbel.
http://columbofil.com/te-ai-gandit-vreodata-cate-pene-are-un-porumbel/
hmmm….si pana la urma a cata pana e 2 sau 5 sau daca mai vb putin facem porumbei cu 12 13 pene
REFERITOR LA PANA A 5 VREAU SA SPUN CA NU CRED CA EXISTA VREO CORELARE CU SISTEMUL NERVOS ,EU INCEP SA ZBOR PUI CAND AU PANA A DOUA CRESCUTA JUMATATE DE LA 15LA 300KM SI NU AM VAZUT SA SE PIARDA NUMAI CU 2 PENE SAU 5 CAZUTE SE PIERD CEI CARE NU AU POTENTIAL. IN CEEA CE PRIVESTE LUNGIMEA PENEI A 10 CRED CA ACEST LUCRU DIFERA DE LA RASA LA RASA SI NU DEPINDE FOARTE MULT ACEST ASPECT DE POTENTIALUL PORUMBEILOR AM VAZUT CAMPIONI CU PENE MAI LUNGI ,ALTII CU MAI SUBTIRI ETC. CRED CA IN ACEST CAZ ESTE MAI BINE DE EVALUAT O VENTILARE BUNA A UTIMELOR REMIGE SI NU LUNGIMEA ACESTORA ,SE SPUNE CA PORUMBEII MAI IUTI AU ULTIMELE 3-4 PENE DIN ARIPA MAI SUBTIRI. NU GASESTI DOI PORUMBEI CU ARIPI IDENTICE ,FIECARE ESTE UNIC IN FELUL LUI ,EU CRED CA IMPORTANTA MAXIMA IN TEORIA ARIPII ESTE CA UN PORUMBEL SA AIBA NEAPARAT DOUA (ARIPI) RESTUL E CANCAN.CHESTIA CU GRIUL DIN COADA E DE-A DREPTUL S.F.COLUMBOFILIA E UN SPORT FRUMOS SI SIMPLU NU IL COMPLICATI CU ASTFEL DE LUCRURI CARE IN OPINIA MEA SUNT DEPLASATE .DECAT SA STAI SI SA TE GANDESTI LA CAI VERZI PE PERETI MAI BINE MAI TRECI ODATA CU SPACLUL PRIN VOLIERA SA VEI AVEA MAI MULT DE CASTIGAT. PAREREA MEA…
Porumbei.ro pot sa te intreb in ce anotimp porumbei tai zburau in felul descris, de obicei porumbei in timpul anului pana iarna masculii mai ales dau din aripi pt a impresiona femele si cand sunt in pereche ei fac cel mai mare zgomot la decolare daca ati obs vara primavara si toamna la fel acuma iarna nu stiu ce sa zic poate zburau mai cu un fosnet mai tacut fata de cealalta perioada a anului dar nu conteaza aceste lucruri, fiecare porumbel cum e creat asa va fii !!!
lungimea celei de-a10-cea remiga este mai mica decat a 9 daca porumbelul este sanatos si nu a suferit in timpul naparlirii. intr-un cuvant a avut o naparlire buna. este mai scurta deoarece daca ar fi mai lunga aripa nar avea forma unei vasle acesat pana incheind aripa dandoi o forma ovala si nu forma unei sageti ascutite astfel aerul este dislocat mai usor acesta putand inainta in aer mai usor nu taie aerul ci il da la o parte. incercati sa faceti vant cu o bucata de cardin de forma unui triunghi si apoi cu una ovala. stiu ca daca are pana 10 mai lunga efortul depus pt a inainta in aer este mai mare facand mai mult sgomot si etse mai greu sa zboare de aceea se observa ca porumbeii cu rezultate au pana 10 mai scurta sau cel mult egala este normal acestia zburand cun efort mai mic si de aici apr rezultatele obtinand o viteza maimare= loc in clasament mai bun. plus ca asa aripa este mai bine aerisita lucru ce duce la o ventilatie mai buna . cred ca pe youtube era un filmulet despre modul in care disloca o pasare aerul in momentul in care isi ia zborul. daca gasiti acel filmulet veti intelege mai bine rolul lungimii remigelor finale si dc porumbeii cu locuri fruntase au aceste pene la fel( adica pana 10 mai scurta ca pana 9 sau egale) bine asta nu inseamna numai daca avem astfel de porumbei vom avea si rezultate acestea fiind posibile si datorita unei orientari bune a pasarii a motivatie acesteia a starii de sanatate din momentul concrsului, a vremiisi nu in ultimul rand a sansei si norocului. despre porumbeii cu 11 remige nu pot spune decat ca este o intamplare asa cum avem acele culori deosebite la unele exemplare. este ceva genetic care nu ne arata nimik despre calitatea pasarii. nu se transmite neaparat la urmasi eu am avut astfel de porumbei dar care au transmis si nau transmis aceasta trasatura urmasilor si care sau pierdut la fel de usor la zbor sau la fel de greu ca ceilalti cu 10. despre naparlirea penei 5 nam auzit nimik insa despre naparlirea penei 2 am auzit ca daca porumbeii sunt sanatosi si dispun de o alimentatie buna ar fi momentul in care acestia incep sasi intre in forma insa intrarea in forma se datoreaza si altor lucurri nu numai naparlirii penei 2 care poate fi controlata ca data in care sa fie inlocuita intrarea in forma find posibila si inainte ca aceasta sa fie schimbata sau sa nu apara nici macar la pana 10.
1. Nu cred că are vreo legătură orientarea cu năpârlirea. Păi asta ar însemna că în fiecare an, fiecare porumbel ar lua-o razna pentru câteva zile. Şi mi-e tare greu să cred că un porumbel de 5 ani să zicem îşi pierde orientarea brusc pentru că a aruncat pana numărul 5.
2. Am trecut fulgerător prin minte porumbeii din crescătorie şi mi-am dat seama că la albi, cuci, trestii, regula asta nu se prea aplică din simplul motiv că unii au cozile albe în totalitate, alţii gri în totalitate. Deci nici p-asta nu o cred.
3. N-am văzut porumbel care să aibă “bătaia” mai lungă ca penultima pană. Cred că e o chestie de aerodinamică, pe care o au cam toate păsările.
“Boala” cu număratul remijelor o am şi eu şi spre surprinderea mea am primit anul trecut de la un prieten un mascul cu 11 pene în aripă. O să fiu atent anul ăsta să văd dacă puii lui îl vor moşteni. Îmi aduc aminte că s-a mai discutat problema aici şi ne spunea cineva că e o chestie legată de consagvinizare.
teoria cu cele 2 pene 2si5 este adevarata cine o poate explica ?
Astel de observatii au facut unii columbofili o viata intreaga si tot nu au ajuns la performanta. Unii au studiat aripa si si-au construit porumbeii dupa tipul de aripa pe care il voiau. Altii au studiat semnele din ochi si au urmarit un anumit tip de ochi la porumbeii lor, altii sternul….coada…penajul…De fapt la porumbel trebuie sa existe o armonie perfecta intre toate acete componente pentru a crea un echilibru. Totusi eu raman la povetele lui Staf Dusarduyn care a spus ca sunt doar doua tipuri de porumbei: BUNI sau RAI. problema e ca din prima categorie sunt putini iar din a doua foarte multi. Restul sunt doar discutii!!!
pentru porumbei.ro.asa zisul zbor greu (plescanitul din pene la plecare sau in zbor) din cite stiu arata o forma buna a porumbelului. daca ai vazut pe national geog. cum antilopele cind vad cite un pradator topaie ,prin acest comportament arata ca e greu de prins.(nu sunt sigur daca la acest pip de zbor te referi)
continuare la 44 . din cite sti napirlirea la a doua pana la pui este echivalentul pubertatii la oameni adica ce spune poz. 27 ,30
O aiureala ca si toate celelalte teorii
dau din aripi ca doua bucati de tabla masculii cand sunt in forma
@mihai: foarte buna explicatia cu vasla si forma aripii. Cam asta e ideea, e ca si cum ai manca supa cu lingura sau furculita.
Referitor la zborul “de tabla” nu cred ca m-am facut inteles – sigur ca NU ma refer la zborul masculilor atunci cand fac pe desteptii plecand in “aplauze”, acele batai puternice, cand plesnesc exagerat din aripi (mai fac chestia asta dupa ce se calca pe casa si pleaca in zbor cu femela dupa ei, sau cand vad pe sus un porumbel stingher) si uneori chiar in cusca atunci cand zboara spre boxa, etc. Pe afara “aplauzele” alea sunt urmate de “barcute” (plutirea in aer fara sa dea din aripi, in forma de “V”).
Eh, eu nu ma refeream la chestiile astea pe care le fac toti porumbeii masculi si mai rar femelele, ci la simplul zbor normal, fara ritualuri specifice. Unii au zborul mai zgomotos, altii mai lin. Ca sa fac o comparatie exagerata, e ca si cum ai agita in mana o bucata de carpa sau o bucata de hartie.
E compliacata si plina de controverse intreaga teorie. Cat in ce priveste pana a 2-a, aici am avut cele mai mari probleme, asa cum observ si din destainuirile altor colegi. In perioada asta, am pierdut multi pui de acasa. Pana a 5-a, reprezinta pentru mine, momentul in care incep sa “plimb” puii. Acum cred ca este indicat sa se inceapa antrenamentele sau zborurile mai lungi de 100 km. Nu vreau sa fac prea multe valuri pe marginea subiectului. Interesanta discutia; o urmaresc cu mare interes…!
Andrei nu au inteles baietii comparatia ta cu ,,tabla”te-ai referit la un fosnait ca si atunci cand zboara uzi sau pe timp de ceata se aude zgomotul acela greoi daca pot spune asa…….
in legatura cu pana a 5 cred k e adevarat am si eu o porumbita tardiva si cand ii dadeam drumul se antrena deasupra crescatoriei cu ceilalti si apoi intra prima pe urma cand a cazut a 5 pana timp de 3 zile i si facea antrenamentu cu ai mei si pe urma se lasa la porumbei vecinului (100 m) sta vreo cateva min si venea iar acasa
PS : chiar vroiam sa scap de ia dar sia revenit .dupa alea 3 zile acum nici nu se mai ”uita ” pe la vecini
Pt topic 2: Exista gene care fac ca marginea ultimei pene din coada sa o fie mai cenusie…. sau alba…..dar sunt si unele care fac sa nu fie dunga deloc. P.S. uitati-va la culoarea schallie, are oare dunga alba in coada??
Oricum nu cred k acest lucru are vreo legatura cu calitatea porumbelului, eventual dak pe nenea respectiv il deranjeaza culoarea marginii penei!
Scuze pt primul mesaj, m-am grabit si am scris aiurea!
@edy: cam asa ceva. Si ca tot veni vorba de zborul pe timp umed, se mai spune ca porumbeii care pot zbura bine dupa ce fac baie au penajul cel mai bun (si greutatea opima evident). Altii abia se mai ridica in boxa cand sunt uzi.
pentru porumbei.ro,am observat si eu acest aspect cu plescaitul in zbor la un porumbel de 08 pe care l-am tinut inchis pe timpul ierni si atunci cand l-am eliberat primavara se auzea cand zbura ca si cum ar avea tabla in loc de pene.dar in scurt timp prin zborurile zilnice in jurul crescatoriei si-a revenit.in concluzie cred ca greutatea in plus pe care a acumulato pe timpul ierni era de vina,si cred ca doar la porumbei grasi apare aceasta problema.cat despre aceste probeme cu a2 a5 pana sau….nu am auzit nimic nici odata eu cred ca e o aiureala.
Apropo de zborul pe timp umed, pe ruta Targoviste – Bucuresti am observat de fiecare data cand am trecut, in Tartasesti, un stol de porumbei care zboara indiferent de vreme sau anotimp. Ieri, de exemplu, ploua zdravan, dar porumbeii erau la locul lor, pe cer. :D
-normal la a 2 pana se pierd puii cei mai multi. La a 5 nu am bagat de seama si nu cred ca i-i deranjeaza ceva in acel moment. La penele din coada asa stiu si eu ca este bine sa nu aiba gri la terminalul fulgului. Si despre topicul 3 al lui Alex cam asa este. Eu am remarcat de mult ca daca au ultimele 2-3 pene egale acei porumbei sunt buni zburatori.
Mircea-Galati,
Salut toata lumea.
Interesant subiect, dintotdeauna m-a fascinat numarul, culoarea si forma penelor.Pana a-10-a stiam ca-i totdeauna mai scurta decat a-9-a,stiam de pana a-2-a ca are legatura cu sistemul nervos si simtul orientarii,de pana a-5-a nu stiam nimic, dar ce nu am vazut scris aici despre pata pe remige, pe la noi batranii columbofili spun ca daca puii au avut ceva boli sau vreo rana, la maturitate le apare o pata pe remige sau apare o decolorare a remigelor.Referitor la aceasta chestie, am avut un pui caruia i-au spart capul mai multi porumbei si l-am gasit seara cand am venit de la serviciu vai de capul lui, intro balta de sange cu capul si un ochi facuti franjuri, l-am tratat cu asocilin si pana la urma s-a vindecat, dar la doi ani cand m-am uitat la remige avea patru pene pe jumatate decolorate, am ramas stupefiat fiindca nu avea acea pata pe remige.Inima buna la toti.
Foarte multa teorie cu aceste subiecte. Tectricele gri de la marginea cozii sunt un atavism si se manifesta doar in cazul in care ambii parinti poseda aceasta gena(Smoky) cum bine spunea Dina Mergeani si e foarte rar intalnita la porumbeii voiajori.Domnul acela care a cerut pasarea la mana stia el ceva dar nu tot.Pui am pierdut o multime de-a lungul timpului in toate stadiile de naparlire si de acasa si la zboruri si nu am o concluzie in acest sens,iar cine are as zice sa mai verifice.Referitor la lungimea ultimei remige intradevar marea majoritate a porumbeilor o au mai scurta dar sunt si exemplare care o au mai lunga.Spre exemplu am mascul(locul 2 fond maturi pe judet) care are a 10 a pana mai lunga decat a 9 a si asa are si mama lui si una dintre surori.Deasemenea am alt mascul care a clasat aproape toata “tabla” si are barem la 3 categorii care are penele in aripa atat de late si rotunde la varfuri incat aripa nu e ventilata deloc.Deasemenea femela cu remigele atat de subtiri incat daca te uiti la aripa ei vei spune ca femela a fost suferinda pe toata perioada naparlirii si are 2 norme.Deci nu stiu care teorie sa o iau si sa o “bat in cuie pe post de regula” Respecte tuturor!
Eu nu stiu ce sa zic despre teoriile astea…sincer nu m-au interesat niciodata.
Personal am o pereche in care ambii porumbei au cate 10 pene in aripa…iar toti puii (cu mici exceptii) au cate 11 pene fie intr-o aripa, fie in ambele. O fiica a acestora a zburat excelent si are in ambele pene cate 11 pene. Nu sunt un sustinator al teoriei cu 11 pene doar zic ca exista exceptii in amebele parti, fie cu 10 fie cu 11.
Interesanta relatarea lui Ardeleanul – deci sunt si porumbei cu pana 10 mai lunga… si care au performante!
Pana in aripa nu conteaza,in schimb conteaza foarte mult musculatura,inteligenta porumbelului si un organism puternic.
Se spune despre pana a 2-a ca are legatura cu sistemul nervos . Au fost cazuri cind hai sa zicem ca s-au confirmat. Despre pana a 5-a e cu totul alta problema . Incepand cu aruncarea penei a 5 – 6 -a , puiul incepe sa arunce capacele ( penele de deasupra aripei) . Stiti cu totii ca aceste pene cad mai repede decit orice pana ,.. lucrul asta duce la schimbare de metabolism. Practic , tot ce sintetizeaza din hrana , acolo se duce . De asta puii se pierd mai repede la un zbor mai solicitant , cind dau “capacele” jos , in comparatie cu cei la a 2-a pana care nu de multe ori incheie competitia.
-SALUT!
Cand porumbelul matur ajunge sa naparleasca pana nr : 4/5 , consider ca nu sistemul nervos este afectat , este afectat echilibrul de plutire al lui , i-i creaza un dezechilibru in timpul zborului ;
– cand se ajunge la pana nr 9 / 10 , este afectata forta de zbor a porumbelului ;
-porumbelul matur se pregateste pt zborurile din anul respectiv , prin tragerea penei nr 4 , in luna februarie si 5 in luna martie ;
-atunci cand porumbelul naparleste si ajunge la penele respective ,pe acestea nu le mai arunca .
-VA SALUT !
pt poz (50):Daca plesnitul aripilor inseamna ca porumbelul se afla intr-o forma buna,miscarea cozii in timpul zborului inseamna tot asta?!
Distractiv topicul asta unde isi dau toti cu parerea…. un nebun arunca caramida in apa (incepatorul care a pus intrebarea cu pana a 5-a ) apoi toti desteptii (noi) se arunca s-o scoata!!! Distractiv! Comic chiar!
Mare dreptate are dl Pughiuc!!! (com 49) Felicitari dl. Pughiuc!
salut,dar in cazul tardivilor?Ei nu mai au timp sa naparleasca penele din aripi,anul urmator sunt deja maturi,se mai pot pierde ?
LA MINE SA FIE SANATOS NU DAU PREA MARE INPORTANTA PENELOR PREFER CU PENE ALBE MULTE IN ARIPI SI IN COADA PENTRU CA DA BINE LA ZBOR SE VEDE CARDU FRUMOS
cu pana nr 5 stiam si eu dar vb unui prieten de mai cu pana alba la coada snt aproape toti cu gri nu am vazut si nici nu am in cusca si nu cred ca o sa am
vant in pene
Salut! Am si eu o pasare solzata din 2008 care are 11 pene in aripa si se descurca destul de bine la zbor .Anul acesta intentionez sa o zbor. VANT IN PENE
Salut .eu studiez de multi ani aripa la porumbei,si da o mare importanta la aripa porumbeilor.acu vb doar despre porumbei de fond si mare font buni ,deci aia care au facut norma la fond .toti au a 10 pana mai mica de cat a 9 si nu numai asta primele 4,sau6 pene din remije secundare trebue sa formeze o linie dreapta.si ultimile 3 pene din remige secundare trebue sa fie cat mai subtiri si ascutite spre varf ,cat mai aerisite.iar remigele primare trebue sa fie mai lungi de cat cele primare si mult mai late de cat cele secundare.toti campioni pe care am pus eu mana erau asa cu aripa cat mai mica in forma de cupa,pentru ca pot fi miscate cu repeziciune in sus si in jos,rezultand un zbor rapid.iar cu ultima pana din coada eu stiu ca trebue sa fie albe .
lasati teoriile si treceti la treaba ca acuma incepe sezonul de zbor.referitor la fulgul alb din pana este o aberatie.zburati porumbeii si lasarti teoriile k nu ele aduc performanta.
am sa va spun shi io o intamplare locuiesc in olt si sunt crescator de porumbei de agrement am voiajori pe care ii folosesc ca shi doici shi am primit cadou un pui de voiajor de la un crescator un pui care a ramas fara inel acest pui s-a dovedid a fii mascul care la randul lui s-a imperecheat cu o femela standard voiajor femela nefiind prea reushita i-am lasat asha anul trecut nu am tinut decat o pereche de pui de la ei doi nishte pui foarte urati un fel de cuci inchishi nevrand sa ii pastrez le-am dat drumul de la o piata de porumbei la 50 km departare de casa a ajuns doar femela acum in decembrie am luat-o la lugoj la expozitia nationala de agrement in luna decembrie cu masina este o distanta de 350 de km ne desparte muntele shi mai am de adaugat ca mai shi ningea ea fiind singura a ajuns a doua zii in stare perfecta de sanatate asa ca sangele shi a douazecea pana cred ca nu prea ishi au rostul ash vrea sa vad un porumbel cu unspe pene daca face acelashi lucru
Interesanta treaba… inseamna ca atunci cand s-au impartit genele, l-a mostenit mai mult pe tatal sau care era voiajor.
cu respect pentru toti cei care au raspuns la acest topic,dar eu cred ca toate aceste presupuneri sunt doar niste observati facute de niste crescatori care au facut experiente cu propri porumbei,asa ca nu cred ca este ceva concludent pentru toate rasele de porumbei,referitor la a5-a pana,cred ca totul depinde de linia de porumbei,sunt linii de porumbei care se maturizeaza mai tarziu si atunci hoinareala si pierderile se fac la o virsta maitirzie iar cit se refera la maturi eu personal nu am observat nici o diferenta,singura problema pe care o au porumbeii este sa fie in forma si sa fie sanatosi. zbor porumbei din anul 1987 am facut foarte multe experimente cu acelasi porumbel si am constatat ca uni porumbei claseaza la fel indiferent daca sunt zburati la cuib sau la vaduvie.singurul avantaj la vaduvie este ca porumbelul nu este asa epuizat din cauza cresteri puilor,asa ca un porunbel care nu are o conformatie fizica foarte buna poate sa claseze la etapele scurte si usoare la fel de bine ca si un porumbel de clasa,dar mai nou in noile regulamente nu mai conteaza cum claseaza nu mai este o mirare cind se cumpara porumbei din campioni si nu dau rezultate la fel ca si parinti lor atunci cand noul crescator le schimba modul de alimentatie si de zbor.un porumbel de clasa isi spune valoarea indiferent de modul de alimentatie si de antrenament.cu respect dan
o sa fiu foarte scurt si la obiect
1. nu conteaza numarul de pene din aripa.
2. porumbelul pui nu se pierde la 1,2,3….n pana naparlita ci in momuntul in care isi modifica culoarea ochiului, tranzitia la aceea culuoare a ochiului pe care o are ca matur (urmariti si mai discutam dupa)
3.VALOAREA PORUMBELULUI O SPUNE COSUL SI CONCURSURILE nu nunarul de pene, culoarea, forma corpului,culorea ochiului, etc.
Este drept si stiut: porumbei de viteza pene mai tari
porumbei de fond pene mai moi, dar nici aici nu este o regula batuta in cuie.
Vreti porumbei buni faceti selectie la sange unde nu este loc de sentimente, ceea ce nu se incadreaza in ceea ce doriti de la porumbei puteti sa-i faceti cadou la copii sau sai mancati ca ciulama, mai nou am auzit si de vinderea acestora pentru serpi sau dihori.
va doresc toate cele bune si…bafta in noul sezon.
pt poz.81: Cam la ce varsta a puiului are loc schimbarea culorii ochiului?,sa stim cand sa fim atenti…
odata inceputa naparlirea la pui acestea pierd din capacitatea de zbor datorita penelor pierdute ,intervine un anumit stres iar acestia refuza sa mai zboare ca de obicei efortul depus este mai mare ,cam de asta ei se pun pe case vecine ori refuza sa mai iasa din porumbar
schimbarea culori ochiului la porumbei incepe cu naparlirea ,treptat nu intr-o zi doua cam la 7luni acestea au culoarea definitiva… bafta oll
sunt incepator,dar nu cred asa ceva.Rar gasesti porumbei cu ultima pana mai mare ca a 9 a
pt pozitia 81.porumbei nu se pierd atunci cand isi schimba culoarea ochiului.sii ca porumbelu isi schimba culoarea ochiului pana la 3 ani.ochiul abia la 3 ani ajunge la maturitate.iar de porumbei cu penele uscate si moi cum spui tu se numeste porumbel ud si porumbel uscat .deci porumbelu cu pene moi este porumbelu care transpira iar cel uscat este cel care nu transpira si acestea trebue eliminati caci nau nici o valoare .nu cum spui tu ca sunt de viteza.ei se pierd la distante mici pentru ca nu stiu sasi dozeze apa din organism.dar porumbelul umed da.asa ca corpul porumbelului are o mare importanta .dar daca vrei sa vb mai multe despre corpul porumbelului iti las id marko_tulio2002 .
multumesc pt raspunsuri,sa inteleg k nu sunt porumbei campioni(prezenti in expo nat) care au a zecea pana mai mare,succes tuturor la imperecheri,mult noroc si vant in pene la cursierii vostri!!!
CATRE TOTI COLUMBOFILI.EU AM LUCRAT CA MANAGER COLUMBOFIL IN FOARTE MULTE CRESCATORII IN EUROPA SI MI-AM PERMIS SA FAC MULTE EXPERIMENTE,AM CITIT BIBLIOTECI INTREGI DESPRE TEORII DESPRE PENE SI VA ASIGUR IN PROPORTIE DE 100% CA NU E NICIO REGULA SIGURA DESPRE PENE,DACA DISCUTAM DE OSATURA,TORACE ,OCHI,ERA CU TOTUL ALTCEVA.
ce culoarea ochilor mai!! schimbarea are loc la 3 ani !!!
puii se pierd la a doua pana(cand o arunca ) sunt eu mic da ani dar zic eu ca stiu ceva despre porumbei {de asta nu stiu unii si alti sa-si creasca porumbeii, de la infloriturile altor de la ceva se ajunge la alceva}
atat am avut de spus
succese=)) :))
si vant in pene!!!!
gresit daca spuneti ca cei greoi nu sunt buni….sunt din buzau…si am dus cel mai departe la salaj….mi au venit printre primii cativa deia greoi…de ei m am mirat cel mai tare…cand pleaca de jos la zbor parca loveste cnv cu un bat intr-o tabla,asa zgomot fac….si merg tare bn la curse
Daca faptul ca porumbelul are lateralele cozii gri sau ca are 11 pene in aripa sau ca are ultimele 3 remige primare egale,sternul lung,etc. ar fi criterii sigure pentru selectia valorilor atunci toti crescatorii ar sti sa-si selecteze porumbeii.Din pacate, gasesti pasari cu o conformatie exterioara(fenotipica) perfecta dar care nu sunt capabile sa claseze nici un zbor.
Distrati-va cu aceste teorii dar mentineti pe primul loc arbitrul universal: COSUL.El selecteaza porumbeii dupa PUNCTE si ,daca concursul este fair-play, nu greseste.
pt poz 90,depinde c intelegi tu prin BUNI,pt mine si pt mai multi crescatori buni inseamna minim norma!!!faptul k vin de la 300-400 km,nu inseamna k sunt buni,pt tine poate sunt buni,lasai pe cei grei,nu o faca niciodata performanta.
Este stiut faptul ca cei grei vin mai bine de la viteza / demifond. La fond se schimba datele problemei.
pt poz 86 dl Zarnica, va dau exemplu cu imagini
1) porumbel viteza(dupa pedigriu) pene mai tari, mai putin flexibile, http://botosel.sunphoto.ro/porumbei/ECUJDLBRJSFGXUCQOCA
2) Porumbita fond pene mai lugi si mai moi(flexibile)
http://botosel.sunphoto.ro/porumbei/CKUCOOOYPHEFEDWHZAY
Respectele mele si bafta colegilor din Arges .
clar ca pana buna… este printr-e cele m.importante calitati la porumbei…,dar stie cineva exact sa spuna atunci…?!
Eu am citit un material in care se vorbea despre pene printre altele spuneau ca pana care creste in incheetura aripii le provoaca multa durere ,mai spuneau acolo ca in tari cum ar fi mexic,cuba poate si altele le taie acea pana intr-un anumit fel .
La a doua pana picata, puiul se poate comporta ciudat, dar in nici un caz la a cincea.In 2002 am fost prezent in curtea dl. Bizdrigheanu la un concurs de pui de la Targu Mures si avea pui la a 5-a picata si au venit extraordinar.Un fost columbofil,fiei tarana usoara,nea Dori,imi spunea ca fiecare ,om sau animal, asa ne nastem, dar si asa putem sau pot (porumbeii) sa devenim foarte buni sportivi. Teoria penelor este legata de mama Natura,am avut si eu pasari cu 11 in aripi, dar nu ia mai apucat vara,iar ca lungime va dau un exemplu:porumbelul meu 046/08 are ultima pana mai lunga decat toate si este loc.8 national pal.dem.tineret.Sa ne intelegem,doar unii se nasc campioni!
Este interesant exemplul cu porumbelul Dvs. cu ultima pana cea mai lunga, multumesc pentru relatare!
Deobicei porumbeii vor zbura putin mai greoi in primavara,au luat in greutate pe timpul ier nii ,nu m-ai au antrenament,pana se “calesc” putin. In legatura cu batul 2 ,ca puii se vor comporta mai “ciudat”,au pofta de zbor -daca au un antrenament bun,pot zbura 3 ore . La concurs am participat cu porumbei la 1 bat aproape crescut,pana la 400 km nu sunt probleme,vin inaintea celor care au peste 6 bete,dar cei cu 6 i-si vor lua revansa la o distanta mai mare de 400 km. Multe comentarii sunt de la incepatori,sau” prea “incepatori.
ceia ce ma bucura este faptul ca sunt publicate astfel de secrete
acu ca toti ati spus ca aveti porumbei cu pana 10 mai mica decat a 9-a lucrurile stau altfel aia cu a10-a mai lunga st mai buni,,ce gluma proasta”penele difera de la porumbel la porumbel si de la o linie la alta unele mai late altele mai boante si ETC dc.prindeti porumbei de la primarie o sa vedeti ca la penaj seamana difera doar constitutia lor ,,osatura si muschi” dc porumbelul nu le are cu capu si fizicu degeaba are pene ca la carte ,,asa si cu ochiu porumbelului,te duci sa cumperi si ceri ceva tare ia porumbaru ce nimereste prin cotet si se uita la ochi apoi spune asta fi atent la ochiul lui ie adevarat,il iei te uiti si tu la ochi iar porumbaru te priveste si in gand zice ce fraier da cat cer io”asa ca nu te uita in ochiu porumbelului ci in al porumbarului dc ati vazut la expoziti st porumbei cu toate culorile de ochi si diferite forme de corp ,,scurti ,lungi mai solizi sau mai putin”dar au reusit sa claseze deci dc are origine si ie ingrijit bine poate sa si marcheze.. pt cei ce vor sa stie..
aripa .ce are in cap conteaza………vant in pene
interesant.Sunt incepator si eu vreau sa aflu cat de multe despre porumbei.Dupa mine credca faza cu pana aa cincea cred-ca este adevarata.
interesant articolul succes in continuare
lasati teoriile,daca vine porumbelul de la concursuri foarte bine si claseaza in locuri fruntase ,este multumitor ptr. mine.poate sa aiba pene ori cum ca nu mai ma intereseaza.am porumbei de 25 de ani si ii verific la zbor nu la penaj.
clau porumbelu se verifica la pana de sanatate io cred ca tu ai 25 ani si nu de 25 porumbei dc spui ca nu-i verifici la pana sau poate-i iei de aripa sii duci la doctor
porumbeii mei au toti 10 pene ,traba cu pana a 10a si cu culoarea cozii o sa o verific maine ,dar ce vreau sa va zic ai mei dupa ce fac baie in ligheanul de baie sau dupa ce ploua nu au probleme de zbor deci cred k zboara bine nu?
pt poz 97,este foarte bun porumbelul tau…la demifond,dar ma refeream la maraton..peste 700km…mai ai cu a 10 pana mai lunga in expo?
eu am un porumbel cu pana a 9 mai lunga ca a 10
bai fratilor nu va mai luati dupa cai verzi pe pereti tot ce conteaza casa masa rasa si daca vrei cu adevarat sa anveti ceva studiaza mai cu atentie porumbei pe carei deti vezi ce fel de rasa sunt pe ce fel de distanta merg si numai credeti toate tanpeniile pentru ca asta nu va sti nimeni nici o data ca are pana 10 mai lunga ca are pana 9 scurta tot ce sta an putinta este ce are an cap iar pe primul loc si foarte inportant este[sanatatea]dupa care restul celelalte pentru ca deoarece ca si omul daca esi bolnav ati mai trebuie ceva nuti mai trebuie nimic te lasi pagubasi de toate asa si porumbei ?BAFTA PE 2011….
porumbelul este o pasare garnivora adica se hraneste cu seminte si boabe de cereale legumninoase si oleaginoase in proporti diferita in funtie de sezon rasa utilitate stare fizolofica iarna amestecul va avea a;ta compozotie decat vara la fel ca in perioada de neparlire fata de perioada de reproductie cresteri puilor
bai baietilor ascultati de la niste columbofili tercuti prin arta porumbeilor din care am auzit zeci de teori ca acestea ca are alb n coada si nu stiu cum nu va mai luati dupa rahaturile aste a ascultai lamn niste folositaore prima si prima dat a asigurativa ca aveti porumbei voiajori 100 la 100 un cotet aerisit o hrana foramata di n cel putin 3 boabe (graunte .orz si grau)si alte boabe care mai vreti sa le adugati dar in compozitie mica . apa proaspata in fiecare zi .Si apoi incepeti antrenamentele ,nu iertati nimic ca nu veti sti de unde sare calu ,zburati tot incepand de la distante dela 30 km 50km 100km pana la 1000km si veti vedea ca veti avea surprize
(RETETA SUCCESULUI ESTE ANTRENAMENTUL)
nu stiu daca ati vazut vreo’dat porumbel cu 12 pene intr-o aripa?
acum 30 ani nu stiam de pana nr5 ,tratamenteee,vitamine etc si zburau pasarile super.
Am stiut de la bunicul (de unde am primit ,,virusul,,) de albastru de metil Seu de Oae cind erau porumbeii tristi colostrom de la vaca din gresala am dat la timpul ala si cel mai important lucru ,INIMA MEA a fost si ramine acolo in voliera .
Daca pui suflet trebuie sa ai ceva poate mai tirziu dar rezultate vor fi sigur.sanatate si numai bine…..
da,toata lumea au porumbei cu a 9 pana mai mare decat a 10 nu va dati seama ca ceva e in neregula, de ce sunt asa putin cei cu a 10 mai lunga decat toate?pentru ca acei porumbei sunt foarte buni zburatori de viteza -demifond.eu am in crescatorie porumbei cu locuri fruntase pe tara cu a 10 pana mai lunga decat toate.urmaresc asta de 3 ani la pasarile mele.fff buni zburatori si in acelasi timp si fff buni reproducatori.greu gasiti cu a 10 mai lunga daca aveti tineti de ei!vant in pene !parerea mea,sper ca nu supar pe nimeni cu textul meu va multumesc!!!
Din ce cauza apar penele cu sange? Ce lipseste din alimentatia puiului?
Aproape toate remigele unui pui pitic de 30 de zile arata ordinar, cu cheaguri de sange la radacina. Nu poate zbura, iar cand se loveste usor, i se dizloca o pana din coada sau remiga. Cand am scos pana din coada dizlocata, a curs mult sange de m-am speriat si i-am dat vitamina k. Alte pene s-au “spart” peste noapte si au sange coagulat la radacina, pe care nu-l pot scoate. Ca sa nu se infecteze dau cu spirt si cu extract de propolis, apoi il imbaiez. Pe langa faptul ca se uda rau de tot (de-i atarna aripile ca niste somoioage), tot penajul arata execrabil. Nu pricep de ce e asa de fragil. Sora sa a crescut normal, este mai mare cu o zi decat el si zboara perfect. Baiatul a ramas mai mic si fragil si nu poate urca nici pe pat. CE-I LIPSESTE ? Va rog dati-mi un indiciu!
Spune mai intai cum ii hranesti, ce suplimente le mai oferi, etc.
Hranesc parintii cu:
-arpacas – mananca
-porumb de pop corn – nu mananca
-orez – masculul are perioade numai de orez
-miez de floare – femela-l prefera
-paine “grau intreg” – sunt morti dupa paine, cu ea si-au hranit puii, felii intregi de paine cu apa
-amestec de seminte de in, susan, mei decorticat – il mai gusta din cand in cand
-vitamine 9 Vita, la care adaug calciu+vitamina D, vitamina C picaturi, extract de propolis, hepatoprotector cu silimarina praf, probiotic Probiorem
-polivitamine si minerale + luteina de la Zdrovit, la care nu se adauga calciu, deoarece au fier, si se dau in perioada urmatoare.
-vitamina K in caz de hemoragii.
Mancarea e la discretie, vitaminele si suplimentele la pipeta direct pe gat.
Femela n-a avut probleme cu ouale, i-am dat destul calciu + vitamina D, avand in vedere ca nu iese din casa. Puii s-au dezvoltat normal pana la vreo 17 zile, erau amandoi la fel. Apoi au inceput diferentele. Fata are penele normale, zboara normal si sta normal, mananca singura si are 32 de zile. Baiatul are mari probleme cu penele, la subtiori nu i-au crescut puf si pene, sta zburlit, nu zboara, doar alearga prin casa si zbiara mult sa fie hranit si-acum la 31 de zile. Il hranesc eu, il indop, deoarece masculul nu vrea sa-l hraneasca. Penele baiatului nu au crescut normal, remigele nu se aduna toate la varf ci stau paralele in sus spre spatele puiului. Dar acele remige mici si paralele sunt fara cheaguri de sange, in timp ce remigele mari au toate cheaguri de sange la radacina.
Baiatul este foarte inteligent, stie unde a facut ochi, iar seara cand vin il gasesc in “boxa” unde a fost cuibul (un spatiu din mobila 50 x 60, inalt de 60 cm, la care las usa deschisa).
Problema nu este in modul cum ii hranesc eu si ce le ofer, ci cum i-au hranit parintii. Nu am intervenit in hranirea puilor decat cand am vazut ca masculul refuza sa-i mai hraneasca si ca cel mic are probleme (fecale prea mici si putine), adica acum 2 -3 zile. Pe cel mic il indop cu paine cu apa stoarsa si framantata cu amestecul de seminte, pana ajunge ca o coca, din care fac “viermi” grosi de 3-4 mm si lungi de 1-2 cm pe care-i indes pe gat. Apoi cu porumb mic si miez de floare. Apoi scot aerul din gusa, el ragaind. Apoi 4 ml de apa.
Parerea mea este ca parintii descarcau mai intai in primul pui, apoi beau niste apa si descarcau si in al doilea resturile. Dar nu sunt sigura si sper sa ma insel.
Mi-e frica sa-i scot penele cu cheaguri deoarece la codita a sangerat mult. Cand vor pica ele de la sine, sper sa fiu pe faza.
Numai bine!
Lipseste proteina, esentiala pentru crestere. Amestecurile pentru matca au un procent de mazare (cea mai bogata in proteine)… cand au pui in crestere porumbeii ataca prima data mazarea din amestec. Are si floarea soarelui ceva… Foarte bune sunt arahidele crude (neprajite/nesarate) moderat date – ff multa proteina si grasime.
Le mai trebuie grit si Vitamineral.