The American Pigeon Museum

Printre altele, pe site-ul lor puteti vedea o frumoasa colectie de fotografii cu rase de porumbei. Despre conceptul de muzeu care sa prezinte publicului larg hobbyul nostru ce se mai poate spune?

Este un concept greu realizabil la noi unde egoismul si pragmatismul domina. Cu toate ca hobbyul este in scadere accelerata (multi pleaca, putini vin), preocuparea noastra pentru sustinerea si popularizarea lui este nula. Fiecare localitate ar trebui sa aiba un punct in zona centrala unde publicul larg sa ia contact cu porumbeii intr-un fel sau altul. Idei ar fi destule dar nu intereseaza pe nimeni. Singurul interes este care pe care sa mai “faca” la punctaj, gasirea unui protocol cat mai caldut, o achizitie impresionanta, o barfa mica.

Faceti un exercitiu de imaginatie. Cum vedeti columbofilia peste 10 ani? Dar 20?

26 comentarii la “The American Pigeon Museum”

  1. O vad destul de bine si de sigura. Poate mai putini dar calitativi.

    Acelasi lucru s-a intamplat si in tarile cu traditie dar asta nu a insemna disparitia acestui sport. Ba , din contra, a devenit mult mai popular la nivel mondial si mult mai costisitor. Daca vom face o statistica, in era de glorie a tarilor precum Belgia sau Olanda, porumbeii nu se vandeau atat de scump precum astazi.

    Tot in era de glorie ale acestor tari columbodroamele nu existau.

    Astazi intalnim columbodroame pe intreg mapamondul unde se aduna mii de porumbei precum in China , Taiwan , Africa de Sud….columbodroame ce strang lejer 5000 de pui.

    Acelasi fenomen se intampla si la noi. Suntem aproximativ 12.000 de columbofili practicanti si probabil in jur de 7000 de columbofili la nivel national zburatori de 15 etape si totusi columbodroamele apar ca ciupercile dupa ploaie avand un numar de peste 20 de columbodroame active pe taritoriul tarii noastre.

    Eu vad un viitor frumos si sigur acestui sport la noi chiar daca vin din urma copii putini dar mult mai educati, spalati, cititi, umblati , si cu alte posibilitati in special financiare.

    Vad un viitor mult mai sigur din punct de vede sportiv, cu elemente de siguranta impotriva fraudarii concursurilor.

    Acum 13 ani, adica prin anul 2005, cand am pasit pt prima data in acest sport, totul era o harababura. Masinile erau deprorabile in comparatie cu ce se zboara acum.

    Aveam ceasuri mecanice din secolul 19, care mergeau bine doar daca le tineai cu capul in jos.

    Concursurile durau de multe ori 2-3 zile.

    Nu se stia cand se va lansa si de unde. Totul era la voia sortii.

    Zona in care concuram, desi cred ca erau multi columbofili si pe vremea aceea, nu depasea numericul de 10.000 de porumbei. Acum avem lasari frecvente de peste 17.000 de porumbei.

    Clasamentele durau 3 saptamani, acum 2 zile.

    Toate acestea ma fac sa cred ca tinerii care vor veni vor fi mult mai atrasi de acest sport iar acest sport va capata o noua imagine si un nou concept.

  2. Daca la casele de pariuri se va paria pe porumbei,atunci columbofilia va avea o crestere substantiala..VISE ! In ziua de azi cu legile privind salariile oamenilor de rind,se va ajunge peste 10 ani sa ramina numai barosanii care isi permit luxul de a achizitiona cu zeci de mi de euro porumbei,si nu mai vorbesc de luxul din voliera si mincare din afara,ca de doamne,daca au bani cea Romaneasca nu corespunde standardelor europene.Poate nu trebuie sa intram asa in polemici,dar stind drepti si gindind la rece,asta este adevarul.Cu ce ne motiveaza columbofilia Romana sa putem practica acest sport,cu niste tinichele de tabla pe care eu unul m-as putea p..a.Sintem o tara de rahat in care ne scaldam,fara iesire !

  3. @adi: imi place optimismul tau, dar am o intrebare simpla si concreta care poate da imediat dimensiunea cresterii sau macar a mentinerii pe linia de plutire a hobbyului in fiecare zona.

    In zona ta, cate crescatorii noi au aparut anul trecut?

    Fa un inventar macar pentru zona prin care umbli periodic si o poti observa. Asta contorizezi foarte simplu vazand unde apar stoluri noi (nu cred ca e columbofil care mergand pe strada ca pieton sau cu masina, nu casca ochii pe sus cand vede porumbei). Nu ma intereseaza ca numar de columbofili participanti la zboruri, ci macar ca si aparitie de “casa cu porumbei”. Chiar si o mica improvizatie de cotet in care cineva tine 2-3 gutani se poate contoriza ca un nou inceput. Deci?

    La mine in zona am remarcat doar o asemenea aparitie, in schimb desfiintari de crescatorii au fost multe.

    Faptul ca unii pe afara isi vand intre ei porumbei pe sume colosale e neinteresant si nu cred ca asta poate da dimensiunea hobbyului.

  4. Este normal sa dispara multi dintre columbofili…deoarece sportul columbofil a devenit un sport mai costisitor financiar decat in trecut…oamenii sunt invidiosi si trag sa fie doar ei in centrul atentiei si din aroanta asta pe care o au nu se mai ” coboara ” la nivelul celor de jos..celor incepatori..sa ii ajute cu sfaturi poate si cu cate 1-2 porumbei cadou pt inceput…acum totul se rezuma la bani….vrei porumbei de calitate trebuie sa platesti sume mari….vrei sa concurezi..trebuie ceas electronic..ca na…majoritatea au si in unele parti am auzit ca o sa sa impuna sa nu se mi zboare cu ceasuri mecanice..doar alea electronice sa fie acceptate…materialele de constructii s-au scumpit pt o crescatorie modesta trebuie minim 1500 – 2000 ron ,…. deci e vorba de bani , bani , bani si iar bani…iar daca reusesti sa ai cateva rezultate ..te alegi cu o tabla de la federatie si cu speranta ca poate o sa vinzi pui sau unii poate chiar pe porumbelul cu rezultate….de ex ai un porumbel loc 1 national…din niste porumbei achizitionati de la prieteni…daca vrei sa il vinzi nu castigi mare lucru..deoarece toti vor ca acel porumbel sa se traga din porumbei tot campioni nationali ( bunici strabunici parinti ) si vor pedigree…daca nu ai asa ceva se considera ca a fost o intamplare si primesti ” 2 lei ” pe el…. de ex.. inelele gold..unde se mai castiga premii in bani..de ce sunt 20 lei si nu sunt 5 lei inelul…si-ar permite mai multi sa cumpere mai inele gold sa isi incerce sansa dar na..ai bani stai in fata nu ai bani trebuie sa renunti si nu ca ai vrea..te forteaza traiul din romania..nu sunt multi columbofili cu salarii mari ..majoritatea sunt din clasa medie ..care castiga un salariu modest de 2000-3000 ron din care trebuie sa plateasca ( rate , utilitati, haine la copii si ce le mai trebuie, si tot asa ) iar din banii astia trebuie sa mai rupa si pt porumbei….. am auzit o vorba..nu mai stiu unde…dar este foarte adevarata … Columbofilia va deveni in viitor sportul oamenilor bogati )

  5. Sportul columbofil e deja partea a doua, problema principala e ca nu mai tine lumea porumbei.

  6. Sportul columbofil este un sport in care castigi satisfactie sufleteasca ( sau uneori nici pe asta ) pentru care trebuie sa platesti o gramada de bani…iar daca esti si bun in sportul asta iti mai faci si multi dusmani..deoarece.romanasii nu stiu sa se bucure pt altii si sa ii felicite…ii invidiaza si ii acuzsa de furturi si de cine stie ce prostii se se cearta si tot asa :))) …asta e e normal ca multi sa renunte :)

  7. Acum 5 ani,in zona mea,si ma refer strict la tara,ereau 10,12 persoane care zburau porumbeii.Azi nu mai este nici unul.Asa cum ati spus si voi mai sus,se va ajunge si vor ramine numai oamenii cu bani multi.Nu putem sa nu vorbim de bani ca nu avem cum.Daca ai 2,3 copii doar no sa-i lasi sa moara de foame ca trebuie sa platesti tu o caruta de bani pentru ati zbura porumbeii.Sa fim seriosi si sa vedem situatia la nivel de tara !

  8. Generatia asta e mai mult cu telefoane-tablete-cluburi- si astea… nu mai au cum sa se ” viruseze ” cu porumbeii..pt ca nu prea ai are cum sa aiba contact cu ei in mediul care traiesc….problema e ca se lasa si cei virusati…cn stie..poate cum am zis..greutatile cu care se confrunta in romania ii face sa fie mai preucupati de grija zilei de maine decat de porumbei…

  9. Nu o sa dispara niciodata dar se va transforma in ceva mult mai profi.

    Eu nu vad o scadere majora si cel mai bine ar fi sa ne raportam la o statistica din 5 in 5 ani.

    Ma uit la cei care au disparut din acest sport fie din cauze naturale fie din varii motive dar nu au afectat cu nimic evolutia sau practicarea lui.

    Apar oameni cu foarte multi bani in acest sport si totodata columbofili noi care traiesc pe langa ei. Acesti oameni genereaza proiecte mari, dau o noua viziune acestui sport, deschid anumite usi.

    Este normal ca din punct de vedere demografic sa dispara acest sport in anumite zone ale tarii dar totodata creste in alte zone nr de columbofili.

    Cand spun creste, nu va asteptati la patrunderi masive in acest sport dar am convingerea ca disparitia si aparitia de membri se situeaza la o paritate echitabila (un pleonasm).

    Si ca un ultim argument, pe anul 2018 s.a raportat un nr de 6.878 de cotizatii platite doar la nivel de FNCPR.

    Concluzionez acest mesaj reiterand ideea de zona si relief care face sa apara / dispara un anumit nr de colubofili.

  10. Din păcate copiii/tinerii prefera sa trăiască in realitatea virtuala oferita de telefon, tabletă, PC….
    Putini vor mai fi captivati de porumbei deoarece nu vor mai intra in contact cu ei si datorita urbanizarii (copilul de la oras chiar daca ar vrea sa crească porumbei, unde ar putea sa ii tina, pe balcon?!).
    In plus, pentru ca virusul columbofil sa “prinda”, trebuie ca un copil sa fie in contact cu alții de vârste apropiate cu care sa împărtășească aceasta pasiune, altfel e greu sa aiba legatura cu nenea vecinu’ care are porumbei dar si un caracter de cacao de cele mai multe ori…
    In România stam inca bine, sunt multi columbofili tineri fata de Belgia, Olanda, Germania, unde media de vârsta a columbofiliilor e din ce in ce mai tristă.
    Nu cred ca prețurile uriașe vehiculate la vanzarile celebre pot sa fie un indiciu ca sportul columbofil are un viitor luminos in Europa, pur si simplu aceste prețuri sunt expresia dezvoltarii accelerate a columbofiliei in tarile din Asia. Daca China, Taiwan, tarile Arabe nu ar mai cumpara din varii motive porumbei din Europa, prețurile de sute de mii de euro ar scadea vertiginos, probabil la o zecime din ce sunt azi.
    In concluzie, pe termen scurt cred ca sportul nostru cu porumbei o sa reziste binișor, dar peste 50-70 ani, cand copiii de acum or sa fie mosulici sau mai rau, nu cred ca multi vor mai mai sta cu gatul dat pe spate asteptand venirea porumbeilor de la concurs…
    Dar ce conteaza, pe atunci si noi vom fi istorie ….?
    Sa ne bucurăm de prezent pentru ca e singurul care e cert! Vant in peneeeeeeeeeee!!!!!

  11. cand eram copil si mergeam la bunici 80-90% din gospodarii aveau porumbei, nu participa tataia saracul cu ei la concursuri dar erau acolo, amestecati , de toate rasele, tin minte voltatii albi, jucatorii, cativa voiajori si multi gutani. acum nici macar lumea de la tara nu prea mai tine porumbei, ce sa mai zic de bucuresti , asa ca despre viitor chiar nu stiu ce sa zic dar am indoieli mari. sper sa ma insel.

  12. si din aceasta cauza ca lumea nu mai creste porumbei au devenit o problema soimul si uliul. cu siguranta ei existau si pe vremea bunicului dar cum atunci toata lumea avea porumbei si erau liberi nu se simtea daca lua uliul 1-2 de la mine, 2 de la vecinul, etc, pierderile se imparteau ori acum daca acei putini care mai cresc porumbei ii tin si inchisi 6 luni pe an si eu sunt singurul care le da drumul afara normal ca ataca soimul doar la mine.

  13. Eu cand eram copil si mergeam pe jos pana la scoala vedeam prin balcoane cel putin 8 crescatori in 1,5 km. Aveam un crescator care avea doua perechi de albi chiar la geamul clasei mele in balcon. Stiam pasarile lor cel putin la fel de bine ca ei, mi-au bucurat copilaria si viata monotona intr-un cartier muncitoresc plin de fete triste. Astazi, desi nu am mai fost acasa de ani buni, nici una din cele 8 mici crescatorii nu mai exista si nici altele noi nu sunt. Nu inteleg de ce, probabil oamenii se indeparteaza de natura.
    Cat despre profesionism… vad la voiajori un profesionism ca ma lasa rece… Profesionism nu stiu daca inseamna munti de bani si indopat cu medicamente.

  14. Nu le mai vedeti deoarece multi tineri sunt plecati in afara tarii. Dar si din cei plecati unii isi traiesc pasiunea la maxim si printre straini. Nu este chiar asa de sumbru.

  15. N.am suportat niciodata pesimistii si negativistii. La ei totu.i cenusiu, fara sens, totul se naruie… fratilor…unde traiti? Voi nu vederi cat am evoluat in acest sport? De ce am fi evoluat daca n.ar fi venit oameni noi ? Uitati.va de la imbarcari si pana la expozitii cu se desfasoara? Avem expozitii care mai de care mai dichisite, cu invitati de marca de peste hotare, avem o piata top de magazine online cu sute produse, avem zeci de site uri de vanzari cu produse columbofile, avem zeci de vlogari si blogari care fac zeci de mii de vizualizari. Toate acestea n.ar fi existat daca n.ar fi fost cine sa le vada. Aaaa.. mai sunt nu stiu cate firme in Romania care confectioneaza  mobilier pentru voliere si chiar voliere.

  16. Va salut,
    Am inceput columbofilia ca amator anul trecut in iulie. Pot spune ca o am in sange de la tatal meu, fie iertat. Copil fiind imi placeau, ma ducea cu el pe la ei, imi explica ce si cum….apoi a urmat o pauza de vreo 18-19 ani ( am 26 ) in care nu am mai intrat in contact cu porumbeii. Acum am 28 de voiajori cu tot cu pui si 6 jucatori pe care ii tin separat. M-am gandit sa ma inscriu in club sa-i zbor, dar sunt inca in perioada aia din viata cand mai locuiesti cu ai tai si nu sti daca te muti, cand te muti si unde te muti ( posibil la bloc). Asa ca deocamdata stau pe loc, doar ii mai zbor pe langa casa si cand am drum undeva la cativa kilometrii, mai bag in masina un numar de porumbei si ii eliberez…Sper ca pe viitor sa ma mut la casa mea sa am porumbei, caini, gaini si altele. O viata intreaga am stat la casa cu animale, mi-ar fi greu la bloc. Mai ramane sa-mi conving viitoarea sotie sa ne luam casa cu curte. Multa lume renunta ca se muta la oras sau la bloc si nu mai au unde sa tina. Altii (viitoarele generatii) nu au cum sa interactioneze cu ei, sunt preocupati de jocuri pe calculator, tableta, smartphone, droguri, sex, bautura. Nu o sa renunt de graba la porumbei si sper ca niciodata.
    Cu respect,
    Cristian

  17. Cristian,superb! Mi.ai luminat dimineata si ziua. Iti doresc succes,in toate planurile. Cauta o casa si nu te rupe de natura.

  18. Domnilor, lucrurile nu sunt atat de sumbre cum le prezinta uni. Noi ca natie avem o dilema, in momentul in care ne uital la un pahar in care este apa, vom mentiona cata apa lipseste din pahar.
    Personal vad columbofilia in crestere atat cantitativ cat mai ales calitativ. Vin tineri noi, cu scoli, functii mari in societate, oameni cu care nu tie rusine sa te prezinti. Vad crescatorii performante, pasari de valoare aduse, tineri care noteaza, viziteaza crescatori de top de la care iau notite cu privire la imperechere, cusca, hranire, program, deci e bine.
    Va salut cu respect.

  19. Domule Lucaci, sper sa aveti dreptate si sa se dezvolte si mai mult sportul nostru preferat. O sa mai vorbim peste 50 de ani, tot pe site-ul lui Andrei , sa vedem cum mai evolueaza columbofilia!??

  20. Peste 50 de ani site-ul asta o sa fie doar o arhiva plina de paianjeni sau poate o sa fie sters de mult. Ca sa pastrez nota optimista. :))

    Inteleg ca este in crestere columbofilia. As spune ca sunt in crestere doar conditiile in care se practica. Inca nu mi-a raspuns nimeni la intrebarea esentiala: cate stoluri noi au aparut in zona lor in ultima vreme.

  21. Baietelul acela a inceput sa fure cam tot pentru niste amarate de like uri si vizualilari. Nu.i mai suport pe astia care cersesc like uri si vizualizari ???

    Andrei, cand te vei afla pe patul de moarte, adica peste 100 de ani, lasa, te rog, un testament autentic in care sa specifici cui vei lasa aceasta munca a ta. Lasa acest site unui tanar citit, cu studii, care are aceiasi gandire ca a ta pt a nu.ti strica munca de o viata.

    Cat priveste viitorul sportului columbofili, sunt la fwl de optimist. Nu pot sa.mi imaginez sfarsitul acestui sport cand vad cu creste de la an la an crifra de afaceri in domeniul produselor columbofile.

    Da, ne vom imputina dar var creste capitativ si asta ma bucura. Calitate nu cantitate. Daca voi avea 2 – 3.000 de porumbei pe etapa, voi fi multumit.

  22. Deci nici macar o singura crescatorie noua in zona mea – cea actuala!!!! Nici in zona din care este sotia mea. In zona mea in care m-am nascut nu mai stiu care este situatia, poate ne spune Andrei – este aceeasi zona cu cea in care locuieste el. Ca sa fiu cat mai obiectiv fara a denatura adevarul, personal consider ca viitorul apartine columbodroamelor, celor foarte bogati , care sunt cam putini si nici nu-i intreaba nimeni cum s-au pricopsit, si cativa nebuni care vor incerca sa se lupte cu ceilalti. Peste 10 ani deci, mai putini membri dar cu averi mari si care se vor spori pe spinarea prostilor care vor achizitiona fel de fel de produse, pasari, etc. de la ei, poate .. poate….asa, iar peste 20 ani probabil vor fi cateva columbodroame de top, si in rest asa cum am spus mai sus….Este o parere personala, nu incercati asa ceva acasa. In concluzie de la un sport de bon ton, de fair play, de oameni iubitori de pasari, s-a ajuns la in sport intre iubitorii de puncte, punctaje, cupe ,norme, norme FCI, BANI, BANI , BANI, industrie si mai ales comert din tot ce inseamna porumbel. O fi bine?

  23. @mohora.M: am scris mai sus, zero crescatorii noi, si destule desfiintate. Dar cica viitorul suna bine. Poate nu am eu auzul destul de fin.

  24. Da, da viitorul suna bine. De vazut, se vede prost.
    In zona mea nici vorba de columbofili noi, am incercat sa virusez cativa baieti oferindu-le porumbei cadou sperand ca voi avea noi colegi de “suferinta” dar au renuntat repede, probabil si zona dificila are un cuvand greu de spus, rapitoarele sunt la ele acasa.
    La cum evolueza lucrurile probabil columbofilia va fi practicata doar de oamenii cu dare de mana.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *