The ultimate Olympic athlete

Ken Dial, specialist american in studiul locomotiei la pasari, cu peste 20 de ani experienta in studierea acestui fenomen afirma ca nu exista nicio pasare, defapt nicio vietuitoare pe pamant, care sa egaleze viteza si rezistenta porumbelului voiajor modern.

Categories Diverse

14 comentarii la “The ultimate Olympic athlete”

  1. nush de ce as crede ca randunica egaleaza poate chiar intrece porumbelul…..parerea mea…da Mr.K stie mai bine…doar e specialist

  2. Din cate stiu eu,soimul calator e nr.1 ca viteza si capacitate de orientare, aceasta nefiind o simpla parere ci un fapt insusit din numeroase articole publicate de alti specialisti in domeniu respectiv.
    P.S.Sa nu uitam totusi ca o teorie nu poate fi imbratisata de toti specialistii dintr-un anumit domeniu,asa ca nu trebuie sa absolutizam nimic.

  3. ”PASAREA LASTUN- face parte din familia hirundinidae candapus, lastunul de mal si lastunul de casa , se inrudeste cu randunica, fiind ceva mai mic decat randunica cu o coada putin mai mica si mai inchis la culoare, atinge o viteza de 170 km/h, isi petrece mojoritatea timpului in aer pe bolta cerului indata dupa primul zbor ca pui…se hraneste cu insecte in aer, bea apa in aer (roua de dimineata) doarme in aer planand pe curentii calzi, se imperecheaza in zbor, clocesc doar pe timp de noapte 3-4 ore. ” UIMITOR!!! exista un documentar video pe animal planet.

  4. Super treaba cu lastunul!

    Soimul atinge viteze record in picaj. La orizontala nu poate prinde un voiajor, asa spun si soimarii, care in antrenamente lanseaza soimii dupa voiajori cu pene lipsa, pentru a-i putea prinde. Cred ca D. Ken se referea la combinatia “viteza+rezistenta” – nu stiu daca soimul poate mentine asa viteza de-a lungul a multe ore… face sprint doar de moment, dupa prada, pe cand voiajorul…

  5. am vazut un documentar p ANIMAL PLANET despre soimul calatator.singura lui sansa de a prinde un porumbel,atunci cand urmareste unul,este aceea de al prinde in momentul picajului.DAR DACA porumbelul reuseste cumva sa-l fenteze,soimul ramane sg nemancat pt ca in zbor intins el nu poate sa-si pastreze rezistenta si viteza mai mult de cateva minute(cam 5 dupa cei care au realizat reportajul–viteza ambelor pasari in zbor intins fiind estimata la 80-100km/h)pe cand porumbelul poate sa continue asa la nesfarsit.si sa nu uitam un lucru fffffffffffffffff imporatant toate pasarile de prada”TRISAZA” IN VIATA DE ZI CU ZI PT CA FOLOSESC CURENTII DE AER CALD iar porumbelul,pt ca de el este vorba,isi foloseste propriile resurse

  6. sunt de acord cu porumbei.ro si cred ca asta a vrut sa relateze Ken Dial porumbelul poate mentine aceeasi viteza timp de mai multe ore pe cand altele doar sprintu….

  7. Soimul nu poate prinde un porumbel in zbor batut daca ati observat in filme acesta daca rateaza se ridica iar la inaltime si executa un picaj si tot asa pana renunta daca nu face fata acelui porumbel,pana acum am vorbit despre soimul calator dar soimul sacru prin ambuscada l`ar putea prinde in zbor batut este destul de rapid si zboara pe distante lungi,daia soimul sacru se pierde foarte repede deoarece uramreste prada foarte mult si daca nu ai telemetria cu tine..pasarea e ca si pierduta.

    Incat despre lastun… e foarte interesant !

  8. Treaba cu rezistenta in timpul atacului se aplica in general uliului porumbar si nu soimului calator.
    P.S.Din punctul meu de vedere( din cele vazute pe viu si in documentare)sansa porumbelului de a scapa de soim in timpul atacului tine aproape exclusiv de noroc.

  9. greesit,aproape 60%din atacurile soimului calator ,,falco peregrinus,, sunt rateuri,soimul are si la zborul batut viteza sau mai bine zis sprinturi in care pot atinge pana la 150km la ora dar sunt f scurte,daca acel porumbel urmarit are nervi de otel si multa rezistenta si experienta,atunci scapa,la fel si ,,accipiter gentilis,, uliul pasarar,care este un oportunist ,el doar cauta sa surprinda porumbelul,desi este cea mai nervoasa pasare din Europa, rar urmareste un porumbel mai mult de cateva sute de metri si asta doar daca vede ca are sanse de a l prinde,de obicei dupa un atac urmareste prada doar 100,200 metri,parerea mea este ca porumbelul voiajor in general rezista f mult timp in aer,dar nu cred ca este cea mai rapida pasare,sa nu uitam si de de colibri,dar pt mine aceste fapturi sunt cele mai rapide datorita dragostei si vointei cu,care vine acasa.cred ca in ochii unui crescator, porumbelul este cel mai rapid,mai frumos,mai destept dintre fiinte.ioni

  10. Da COSTY_severin ai dreptate,tine de noroc numai cand un pui de soim incepe sa vaneze singur porumbelul 90% a scapat…va spun sigur asta deoarece am vazut multe faze cu soimi calatori si am discutat cu soimari care au spus ca in prima zi au prins porumbel salbatic cu un pui de calator iesit la o vanatoare artificiala…porumbelul salbatic a iesit inaintea celui descapacitat si puiul de calator l`a lovit perfect,l`a doborat din primul picaj..si dupa aceea s`au chinuit sa mai prinda un porumbel o vreme buna…deci poti spune de noroc…

    Incat despre sprint … uliul pasarar este racheta cu pene mai ales masculul dar masculul de pasarar nu se da la porumbei femelele din cand in cand,si zboruri rapide mai exercita masculii de porumbari…va pot spune despre porumbari ca sunt bestiali din toate punctele de vedere !!!

  11. mijto frate…………dak omu asta a studiat cred k are dreptate nu??????
    eu unu asa cred

  12. stiam si eu chestia cu lastunul se inalta la 3000 de metri altitudine si se lasa purtati de are timp in cre dorm si ei putin timp de 5 minute id meu este gaby_craizy

  13. ”stiati ca: mierla de groelanda zboara aproximativ 4.100 km fara opripre peste atlantic pana la nordul africii? – curiozitati din lumea pasarilor” in opinia mea dumnealui s-a referit la porumbel ca pasare domestica.

  14. Eu zic ca nu prea se pot face comparatii intre porumbeii nostrii si pasarile care traiesc sub cerul liber, deoarece voiajorii au fost,sunt ,si vor fi mereu creatia columbofilului.
    Pasarile salbatice zboara pentru migratie,pentru a cuibarii,etc., au in sange rutele de zbor folosite de stramosii lor de mi de ani.
    La voiajorii nostrii noi columbofilii alegem ruta si ziua pentru zbor si dupa zbor asiguram refacerea porumbelului,alegem perechea lui,hrana,etc. deci totul este supravegheat de aproape nu ca in natura sub cerul liber.
    si din pacate mai sunt si “columbofili” care au impresia ca porumbelul voiajor
    se poate descurca singur iar in lipsa rezultatelor da vina pe pasare cand in realitate este vorba de nestiinta lui in acest sport !!!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *