Topic propus de Perijoc Marian: Buna fratilor, am si eu o intrebare. Ma adresez celor cu experenta; sunt incepator si as dori sa aflu dintr-un cuplu de reproducatori cit la % valoreaza femela vizavi de mascul. Anu acesta am scos din acel cuplu 4 pui, masculii s-au pierdut dupa 2-3 etape de 250km iar femelele au zburat cu brio pana la capat cu clasari bunisoare pt un incepator, mentionez ca puicile seamna perfect la mana si infatisare cu mama, iar masculii semanau cu tatasu. As mai dori sa aflu o chestie, daca salt mai multe randuri de oua de la o femela ex. 3-4 randuri, o poate afecta ca zburatoare? MULTUMESC!
Rezultatul unui studiu facut de 4 geneticieni, o munca facuta in grup si un raspuns matematic;
60% de la femela
25% de la mascul
15% din spate
…nimic nu este batut in cuie….raspunsul dat in procente poate oscila mult…numai bine,sper ca te-a ajutat.
Asa stiu si eu ca femela transmite mai mult ca masculul,sunt de acord cu domnul Abel !
Domnule Abel
De fiecare data ma uimiti cu vasta dumneavoastra experienta in ale columbofiliei si nu ezitati niciodata sa-le impartasiti si cu noi cei mai putin priceputi in acest minunat sport.
Urmaresc cu foarte mare interes interventiile si sinceritatea dumneavoastra de care dati dovada , lucru pe care rar il intilnim in acest sport plin de “priceputi,atotstiutori,si mari campioni de hirtie”…….
Cu tot respectul, un modest columbofil.
Nicu Axinte : )
eu stiu de acest procentaj:D : 50% femela
25%mascul 25S& spate!
Ai sa vezi ca in timp masculii vor semana si cu maicasa dar pot aparea niste aspecte si de la stramosi.In legatura cu ouale nu cred ca afecteaza atata timp daca nu o bagi la zbor dupa ce iai luat ouale.O lesi oleak sa se recupereze.
si cu oulalele daca le iei…poti sa i le iei tot sezonu….ca va face iar la anul! dar sunt multi factori care pot imfluenta gena asta…si nu putem spune foarte precis aceste procente deoarece observa ca unii pui ies la aspectul fizic aproape la fel cu masculul…alteori cu femela….alteori nici cu femela nici cu masculul( din neam)! eu aveam odata o pereche marmurata…si cand mi a scos puii unul era rosu….asta ce inseamna ca din spate avea 50%….mai depinde si de modul de gandire, am cumparat 2 porumbei de top de la un columbofil din bucuresti cu performante si din acei 2 porumbei doar 2-3 pui sa zic ca au avut performante….
Asa credeam si eu ca voi….dar nush ce sa mai cred….cred k in porporti egale transmit…..
depinde de porumbei si cum se simte porumbei in momentul concursului acuma sa nu crezi ca masculu nu sunt buni si daca tu scoti 4 perechi de oua de la o femela care o bagi la concurs te asigur ca ramai fara ea
,nu cred ca sunt legi nescrise in ceea ce priveste procentul ,dar in acelasi timp ,unele intamplari ne contrazic, am o f alba pereche cu un vanat ,jucatori care nu trebuiau sa ramana dupa triere ,dar fiindca f joaca ff bine am decis sa-i mai tin ,f fiind scoasa din pe negri nu voiam sai las sa scoata pui ,totusi am zis sai las sa vad ce baltaturi ies,din 2 perechi de pui ,toti au iesit pe negri ,ff frumosi ,capaciti ca la carte,deci sunt si multe adevaruri ,in acelasi timp cred ca posibilitatea ca puii sa dea vineti sau baltaturi este f mare
eu stiam ca masculul transmite in proportie de 75% calitatile si defectele puilor pe cand femela numai in proportie de 25%.
Ca mai toate pasarile, porumbeii au in jur de 40 perechi de cromozomi, porumbelul avand 2 cromozomi Z iar femela un cromozom Z si un cromozom W (foarte mic). Deoarece in ovul avem ARN mitocondrial nu si in spermatozoid, o femela mosteneste mai multa informatie de la tata (un cromozom mare Z fata de unul mic W de la mama) iar un mascul de la mama (un cromozom Z si ARN mitocondrial fata de numai un cromozom Z de la tata), asa ca, din punct de vedere al cantitatii de informatie, nu putem spune ca unul dintre parinti este mai important.
Talia mica eate dominanta fata de talia mare, ea putand influenta performantele sportive. La gaini exista cinci gene gonozomale si una autozomala (talia mica este dominanta) care determina talia. Probabil ca o situatie similara exista si la porumbei.
Am citit cartea doctorului Anker ”Rebusul Zburatorilor” si ti-o recomand si tie, acolo ai sa gasesti foarte multe raspunsuri la intrebarile tale. Suces!
aolo DINA MERGEANI, porumbei au 31 de perechi de cromozomi adica 62 de cromozomi, iar in momentul imperechierii porumbelul da 31 de cromozomi iar porumbita 31 ca sa formeze 31 de perechi. Chiar daca puiul seamana leit cu unu din parinti sau de loc tot aclasi nr. de cromozomi il va avea, si va mostenii trasaturi de la ambi parinti .
nu stiu cum se transmit genele, dar, eu am o pereche de voiajori, porumbita este solzat pe rosu(trestiu) iar masculul bujor si au scos pui vineti, listi pe vanat, solzat pe vanat,unul ca masculul si unul trestiu.
Sub aspectul mostenirii genelor in generatia filiala problema este mai complexa si mai complicata . TEORETIC se mosteneste 50% DE LA MAMA SI 50% DE LA TATA dar sub aspecul genelor transmise inlantuit pe cromozomii sexului situatia este alta ptr. ca porumbelul este homogametic deci 2 cromozomi ZZ iar porumbita este heterogametica deci are 2 cromozomi Zw unde cromozomul ”w” este lipsit de informatie genetica daca pot sa ma exprim astfel .
Problematica in sine ar fi foarte ampla , ar fi de discutat despre sex- linkage si crossing over nu stiu daca isi are rostul poate ca risc sa fiu blamat dar nu mai dezvolt , adevarul este ca totul este teorie -studiata – dar teorie . Poate cu alta ocazie.
In alta ordine de idei sa stiti ca de regule femelele -ca pui – merg mult mai bine decat masculii in anul lor de nastere . Tocmai de aici ideea celor care fac vaduvie cu masculii – zboara femelele in anul de nastere cat mai mult 500 – 600 de km apoi le trec ca partenere ptr . vaduvi. Sunt mai rezistente , mai cuminti , si merg bine , mai bine decat masculii.
Despre situatia de a lua mai multe randuri de oua de la o femela , da se poate dar trebuie sa fim atenti la hrana minerala a femelei , mai ales la cat Ca sa dam ptr. a nu o carenta si la echilibrul Ca : P -mare grija . Este de preferat sa o lasam sa cloceasca in alb ca sa nu oua prea des . Procedand astfel nu vom avea probleme cu ea – la cateva serii de clociri este bine sa o lasam sa creasca un pui va fi chiar foarte bine – ca sa nu o dezechilibram hormonal !!
Sa o urmarim deci la marea naparlire si daca schimba penajul normal putem sta linistiti in privinta femelei respective si a performantelor ei la zbor … in rest mult succes .
Pentru Andrei:
Puii care sunt albastri (solzati su dungati) sunt cel mai probabil porumbite. Porumbita ta are o singura gena pentru culoarea de baza (pentru ca are un singur cromozom Z) numita rosu-cenusiu (“B*A”). Pentru ca are doi cromozomi Z, masculul are doua gene pentru culoarea de baza, una la fel ca a porumbitei (rosu-cenusiu) si una recesiva (albastru-negru sau “B+” sau “+”).
Referitor la modelul de pe capacele aripilor (patternul) varianta solzata este dominanta fata de varianta dungata. Genele care determina aceste variante sunt autozomale (deci nu sunt situate pe cromozomii sexuali), fiecare pasare avand doua astfel de gene. Masculul are doua gene pentru dungat (“C+” sau “+”) iar femela, deoarece are si pui dungati, are o gena pentru solzat (“C”) si una pentru dungat.
Daca ar fi sa le faci cate o harta celor doi porumbei adulti atunci ar arata cam asa:
porumbita: B*A//., C//C+;
porumbelul: B*A//B+, C+//C+.
mda,eu stiu ca din o imperechere M plus F,puii mostenesc tatal,doar femela ia de la mama capacitatea de buna reproducatoare,
Multumesc pentru informatii! Mai am o nedumirire: de ce toti puii au ochii negrii precum tatal?
Te-ai lamurit d-le Perijoc sau ceata e mai deasa decit la inceput? Citeste cartea lui Anker….. e cel mai bine!
Pentru Andrei:
Ochii negri sunt o trasatura recesiva asociata de obicei cu zone albe situate mai ales la nivelul capului. Daca toti puii au ochii ca ai porumbelului inseamna ca si mama poarta aceasta trasatura recesiva, putand avea un stramos indepartat cu capul baltat. Faptul ca toti au ochii negri este doar rodul intamplarii.
eu cred ca jumate jumate…si culoarea..se arunca undeva in stramosi…asa am eu..dintr-un albastru si o solzata cu o simgura pana alba mi-a dat un porumbel alb pe spate patat cu putin de solz si coada vanata ca la albastrii..si frate-su de cuib albastru baltat…cred ca erau si consccvini..nu stiu sihur..dar cred asa pt ca albastru avea un oki inkis si unu deskis..si mi-a mers bine albatura aia si pui de sub el tot alb….
si tot asa dintr-o rosie si un albastru mi-a dat un pui rosu si o guta inkisa aproape neahra…dar baltzata tare….capacita….deci…bunica era o guta dar avea 2 pene albe..deci ..
cititi cartea lui alfonz anker si poate veti intelege ceva..si eu stiu ca femela da 60% dar de mascul si de stramosi nu stiu prea multe..
stiu ca rosul si gutul sunt culori dominante
ochii rosii dominanti fata de albi si alte aspecte..
MERITA CITITA CARTEA
aceiasi parere citeste cartea lui ANKER
cine o doreste ma poate contacta
eu dupa ce am citit o am intrat in cotet si am facut revolutie
ID dragos1a
MAIL dragos1a@yahoo.com
Pt.dl Ciobanu Aurel m-ai inteles gresit, cu acel subiect ma adresam doar columbofililor cu experenta.
mai baieti sunteti siguri ca la formarea oricarui produs de conceptie se trasmite 60 % de la mama un pic de la tata si mai stiu io cat de la stramosi?????:)))))))))) cum ramane cu mitoza??si diviziunea reductionala a cromozomilor??nici un organism nu e cu nimik mai mult decat 50% de la mama 50 % de la tata …modul cum se transmit anumite caractere este diferit (ex:inteligenta e codificata de cateva sute de gene)la formarea produsului de conceptie participa jumate din cromozomii mamei jumate de la tata si e pura intamplare care cromozomi(ce poarta gene care codifica diferite caractere) se vor inlantui pt a forma structura genetica a noului organism….si nu toate caracterele sunt codificate de genele de pe cromozomul sexului (cel care determina culoarea)….asa k trebuie sa rasfoim cu atentie cartea lui Anker pt k el kiar stie ce scrie acolo……
Vad ca d-l Novak mi-a luat-o inainte, vroiam sa spun acelasi lucru in legatura cu modul de transmitere a caracterelor la urmasi. Acest lucru a fost destul de ambigu si pt mine dar dupa ce am citit Anker totul a devenit foarte clar si as recomanda ca toti crescatorii sa o citeasca, Anker asta este extraordinar. Vis-a-vis de faptul ca, spunea d-l Perijoc ca numai femelele ii veneau de la concursuri, masculi pierzandu-se foarte usor, as fi curios sa stiu ce culoare au atat parinti cat si urmasi femele respectiv urmasi masculi, pt ca daca urmasi femele ar avea culoarea mamei atunci explicatia este clara si consta in faptul ca pe cromozomul sexului se afla inlantuite alaturi de caracterul culoare si caractere ce contin date despre inteligenta, capacitatea de orientare transmise de mama iar daca femele au culoarea tatalui atunci el este cel care a transmis aceste caractere, problema ar fi daca parintii au aceeasi culoare atunci lucrurile se complica putin si este mai greu de explicat. Genetica este relativ grea de inteles uneori dar studiind-o indeaproape ne pune in lumina lucruri foarte interesante si foarte precise dupa care putem sa depistam mai usor porumbeii buni reproducatori cateodata cu un grad foarte mare de certitudine. Numai bine si nu uitati sa cititi cartea lui Anker!
50% femela si 50%mascul acum am terminat de citit o carte columbofila si asa era mentionat
la una din cea mai buna linie de porumbei voiajori din romania nu au obtinut rezultate in concursuri decat femelele.doua au fost la olimpiada .alte trei surori cu ele au facut norma la fond palmares etc.si dupa 25 de ani iasa din aceasta linie campioane nationale.masculii nu au stralucit la zboruri.zboara dar nu rup gura targului.in schimb sunt foarte buni reproducatori.nu inseamna ca asta e lege.este o observatie a unui crescator in linia lui de porumbei iar acesta este un exemplu de cat de complicata este columbofilia.
Din patru pui daca ai pierdut doi (M) nu poti trage nici o concluzie.Poate masculii se maturizeaza mai tarziu.Daca te intereseaza cuplul(lasa-i asa) Scoate mai multi pui si daca vezi ca masculii se pierd,zboara numai femelele.Tine un mascul si baga-l la reproductie.Caracterele ereditare nu se transmit pe cantar.Aici este vorba de dominanta si recesivitatea transmiterii caracterelor.Daca am sti,am pune porumbeii pe cantar si i-am tria.De asta este frumoasa columbofilia-niciodata nu le poti sti pe toate.Referitor la “mai multe oua”-poti sa le iei daca te intereseaza dar lasa femela pe oua false mai mult timp ca femela sa-si recupereze necesarul de calciu pe care-l pierde.
nu sunt deacord cu procentajul de 70% femela si 30% masculul eu cred ca masculul este mai tare in singe decit femela acest lucru este dovedit la mine in crescatorie de un mascul are cu orice femela las baga toti urmasi lui semana perferct cu el si au toate calitatile lui
Ca sa fiti mai siguri pe ceea ce faceti, luati in consideratie intotdeauna experienta si teoria savantilor. Mendel este parintele geneticii. Informati-va aici despre ereditatea mendeliana: http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Mendelian_inheritance_3_1.png
Salutari din Constanta!
vad ca nu ia nimeni factorii de mediu in calcul.! sunt foarte importanti si acestia! datorita lor se pot produce diferite mutatii genice!
Eu cred ca cel care are mai mult sange in el ai seamana toti puii si la culoare si la caracter. ex am un mascul rosu yu 96 l-am imperecheat cu mai multe femele si toti puii au iesit ca el.
La mine s-a imperecheat un mascul albastru si o femela alba su a scos o pereche de pui ciocaniti
Motivul????????????
unde pot gasi cartea lui alfonso anker? multumesc.
depinde si de virsta masculului si afemelei ?
pentru alex din Constanta ….. rosul ce semnifica[femela sau masculu] ? ca nu`mi pot da seama…bafta!
EU AM 400 PORUMBEI SI TOTI SE TRAG DIN 10 PERECHI.(SOLZATI)AU IESIT SI PUI PAGI SI ALTE CULORI…MOTIVUL???
Sa traiti domnilor.am si eu de adresat o intrebare in special cunoscatorilor sper s nu deranjez…..continutul acestei carti “ REBUSUL ZBURATORULUI ” referitor la genetica si transmiterea caracterelor aditive si non-aditive la porumbei este valabil si pt rasele de porumbei de zbor la inaltime cum sunt ciungii de ploiesti sau tiplerii englezi sau este dedicata duar voiajorilor???….am citit notiuni care se pot aplica si la ciungii de ploiesti .de exemplu: transmiterea coloritului de la parinte la pui sau formarea liniei propri de porumbei prin consangvinizarea celui mai bun zburator ….etc aceste notiuni si cunostinte se pot aplica si pt alte rase de porumbei sau numai la voiajori?????va salut cu respect