Tratamente naturiste sau tratamente farmacologice?

Aceasta intrebare cu siguranta este in mintea fiecarui columbofil, odata cu apropierea sfarsitului anului competitional. Cred ca cel putin o data, fiecare dintre noi am incercat fiecare din aceste varinate, cu mai mult sau mai putin succes. Am observat de foarte multe ori, ca folosind tratamente farmacologice, porumbeii nu s-au vindecat, iar daca se vindecau, de multe ori boala reaparea dupa o scurta perioada de timp.

Acum odata cu inflorirea sportului columbofil in Romania, au aparut diverse site-uri de profil, care mai de care cu produse pentru prevenirea, tratarea sau refacerea porumbeilor, cu preturi de la cele mai mici la cele mai mari. Mai nou, se vorbeste de produse contrafacute care intra in tara noastra in fiecare zi. Tinerii columbofili sunt dusi in eroare pe diferite pagini de internet, site-uri, ca fara aceste produse nu vor reusi sa aiba un porumbel cu rezultate la maraton niciodata.

Insa sunt si persoane care pe diferite site-uri personale sau publice, fac propaganda pentru folosirea produselor naturale. Indiferent de decizia fiecarui columbofil de a folosi unul din aceste produse, trebuie amintit ca mai marii columbofili ai anilor 90 aveau rezultate foarte bune, cu pierderi minime, in comparatie cu aceste vremuri, fara a folosi produse farmacologice.

Trebuie stiut ca produsele anorganice, nu sunt asimilate de corp si depozitate, neavand aceeasi structura moleculara. Acestea fiind folosite atat timp cat sunt administrate. Odata cu oprirea administrarii acestor produse, starea fizica a porumbeilor revine la forma de dinaintea inceperii folosirii acestora. Produsele organice (naturale), sunt asimilate de corp si depozitate, ajutand la intarirea sistemului imunitar natural. Acest lucru inseamna o recuperare fizica mai buna.

Nu multi sunt cei care stiu ca folosind antibiotice, odata cu distrugerea virusului, antibioticul omoara si globulele rosii, deci corpul ramane fara aparare. Odata ramas fara aparare, corpul este expus bolii(virusilor). De aceea de foarte multe ori dupa incetarea administrarii unui tratament farmacologic, boala reapare.

Produsele naturale(naturiste) nu au acelasi efect imediat ca cel al produselor farmacologice, insa nu epuizeaza rezervele de energie ale corpului si mai ales nu distrug globulele rosii. Unde sunt porumbeii zburati maratoane de peste 900 km la 5-6 ani sau mai mult???? Mai zarim cate unul, doi porumbei prin cataloage, sau nici pe acestia. Prin folosirea produselor artificiale (farmacologice) se distruge imunitatea, rezistenta si evident lunga perioada competitionala aporumbeilor voiajori.

Toate bolile au vindecare prin natura, insa ne-am indepartat atat de mult de ea, incat am uitat.

Iulian Enache

47 comentarii la “Tratamente naturiste sau tratamente farmacologice?”

  1. Este o mica scapare, antibioticele nu distrug virusi ci bacterii. Distrug si bacteriile bune (probiotice) dar nu stiam ca distrug si globulele rosii.

    Cu produsele naturiste am incercat, mai mereu, fara vreun efect cat de cat vizibil. Problema lor e ca nu sunt studii concrete facute pe porumbei care sa spuna: dai buruiana X timp de Y zile si ai rezolvat problema. Totul se face la intamplare, pe presupuneri, nimic concret. Un exemplu e usturoiul pentru care exista 1001 retete. Cati catei de usturoi pui la 1 litru de apa? 1? 2? 3? 10? De ce? Dar in macerat pentru ulei? Un veterinar ungur care a scris si o carte despre porumbei a aratat frumos cu microscopul cum si usturoiul omoara bacteriile benefice (probioticele), deci acelasi efect ca la antibiotic. Mi-ar placea sa functioneze naturistele dar din pacate inca astept sa fiu convins de catre ele.

    Singurul efect concret pe care l-am observat a fost o crestere a poftei de mancare dupa OTET sau NATURALINE. Alte observatii de-ale voastre?

  2. In perioada naparlirii folosesc pe boabe un ulei amestec preparat de mine ( 1 l ulei masline, 1l ulei porumbe si 1l ulei alune ) umectez boabele si presar drojdie de bere !! In apa otet de mere de 3 ori pe saptamna 10 ml/ 1l apa. Porumbeii au naparlit excelent si calitatea penajului este extra !!!!

  3. Dragilor, am porumbei din 2012, doar 12 bucati. Stau liberi tot timpul si nu s-au imbolnavit niciodata. Sunt total impotriva folosirii oricaror antibiotice sau produse farmaceutice. Nu va mai uitati atat de mult la tv, reclamele la produse farmaceutice si mesajele subliminale va influenteaza negativ. Vant in pene porumbeilor si poate va apucati unii sa faceti ceva miscare (sportivi sunt porumbeii, nu proprietarii).

  4. D-le Profanul te astept sa-i bagi in masina de concurs si mai vorbim dupa aceea.

  5. “De aceea de foarte multe ori dupa incetarea administrarii unui tratament farmacologic, boala reapare”
    DC ? …………………esti poet

  6. mancare curata, sanatoasa nu ranceda+ apa curata si ocazional cu un complex de vitamine + grit + o crescatorie curata si foarte aerisita inseamna foarte foarte multa sanatate!parerea mea este ca pasarile care sunt bolnave cu vreo boala minora sa se trateze individual iar cele cu boli mai grave se elimina!si uite asa se va ajunge la cresterea imunitatii tuturor porumbeilor!

  7. sfecla rosie este f buna,intrati pe google,este extraordinara! Atat in stare naturala cat si prelucrata(fiarta) nu-si pierde proprietatile. Eu o cumpar fiarta la pungi si o trec prin robot pana devine pasta. Tot la fel fac si cu alunele,usturoiul…etc. Iar combinatiile le amestec cu mancarea. O intrebare off topic:voi,la ce perioada de timp faceti deparazitare? Eu am probleme(nu eu,porumbeii)cu limbricii(ascarizii). Multumesc!

  8. profane ii tii separat de aia, nu au contact cu alti porumbei, sa vezi cand ii bagi la curse si dupa cateva etape ii vezi busiti de coriza ori de alte minuni, daca ii tii de placere si nu prea aduci des din alta parte e ok fara nici un medicament dar daca zbori i-a seama, macar cele naturiste sa nu lipseasca, otet de mere cu miere, ulei de usturoi, drojdie de bere si ceaiuri, recomand ceaiul de urzica si cel de musetel

  9. Domnilor, nu bag porumbeii la curse, ii tin doar pentru incantarea ochiului.

  10. Sunt de aceeasi parere cu comentul nr 1, unii crescatori prin reportaje si articole spun ca folosesc produse naturiste pentru porumbei,dar nimeni nu da o reteta cu cantitati exacte si ce efect au ingredientele respective asupra porumbelului, eu am folosit pana acum otetul de mere cu miere (miere din comert – ceea ce m-a facut sa imi pun semne de intrebare datorita calitati) si suc din zeama de lamaie,as mai fi vrut sa incerc ceaiul de urzici,se spune ca se foloseste impotriva viermilor intestinali si pentru imbunatatirea circulatiei sangelui…

  11. Toata stima domnule Iulian Enache , pentru gandirea corecta si simtul simplu si natural pe care il aveti , sper sa aveti succes si satisfatii nenumarate in acest sport unic , care ne lega pe toti impatimitii porumbeilor voiajori . Mult succes tuturor columbofililor din Romania si nu uitati ca Mama Natura este cartea care ne invata cel mai corect si bine ceea ce trebuie sa facem in viata … in general .

  12. Produsele naturiste pentru porumbei au si instructiuni, indicatii in care e descris tot. Cum se da, cand, cat etc. Medicamentele au si ele doar ca in lipsa unui diagnostic pus corect intr-un cabinet veterinar nu prea folosesc la nimic bun. Reusesti sa iti intoxici bine porumbeii si cam atat. Pentru a reusi trebuie totusi sa iti formezi un sistem: selectie, antrenament, alimentatie etc si sa nu te abati de la el. Alt fel o sa te invarti ca pisica in cerc si o sa zici ca asa iti place tie, o sa ii arati cu degetul pe cei care reusesc si tot asa…

  13. alexdb: se gaseste otet de mere cu miere in comert la magazinele plafar( naturiste), e chiar ieftin si foarte bun

  14. infamous .com 14:eu am gasit pana acum doar otet de mere simplu la care adaugam miere separat, paranteza era pentru miere :) multumesc pentru informatie, am sa caut

  15. Am facut o proba. Am zburat porumbeii cu vitamine si fara. Nu sa vazut nici o diferenta. Erau tinuti in 2 cotete. Va jur unii au avut tot. Recuperator.ro2000.mum.drojdie.avifarm.gervit.usnegano.creatina. Nu a fost nici o diferena.au fost zburati toate etapele din tara.pana la 550 km.am avut si locul 1pe club cu porumbei fara nimic .si eu ma gandesc daca sa le mai iau ceva sau nu. Toate produsele au fost luate de la bucuresti de la firma drect. Deci ce concluzie sa tragem? Incercati si voi faceti asa si sa vedeti daca e vreo diferenta. Eu am vazut si mam lamurit. Porumbei buni si sanatosi in rest totul e doar sa ne jupoaie de bani. Or fi bune nu zic nu dar la mine nu sa cunoscut nici o diferenta. Ba chiar cei cu mai multe clasari primii 2 sunt fara nici o vitamina si zburati pe toate pozitiile. Femela a venit de la stefanesti si sa ouat in 5 minute si a prins si clasamentul. Va jur ca nu stiu ce sa fac. Sa le mai dau ceva sau nu. O zi buna.

  16. costyy, ai punctat un mare adevar. bucura-te de pasari si de sportul columbofil! Respecte tuturor!

  17. Pentru un porumbel tinut la program este neaparat necesar sa se foloseasca vitamine,recuperatori,grit,minerale pentru ca el nu cunoaste decat zborul si voliera.
    Pentru cei cu program permisiv sunt practic doar un moft, ei singuri asigurandu-si necesarul din natura.
    Coborand printr-o gradina,curte ei isi aleg ce verdeata vor,ce seminte si mai ales in ce cantitate.
    Am vazut porumbei care consuma cu o mare pofta samburi de struguri dupa ce au fost facuti palinca,porumbei care consuma samburi de corcoduse si lista e multipla.

    Totusi atunci cand o etapa este mai dificila,porumbei ajung mai epuizati iar urmatorul zbor este peste 7 zile elementele din natura nu sunt suficiente pentru a recupera porumbelul.
    De aici si reticenta unora in a afirma ca ele sunt intradevar ajutatoare.
    Ajuta,dar au o actiune mai indelungata si timpul de 7 zile e ineficient.
    Cand intalnim o asemenea etapa indispensabili sunt electroliti,mancare sanatoasa si odihna.
    Otetul de mere este foarte bun,creaza aciditate in adapatoare si microbi nu se mai inmultesc.

  18. In grneral nu avem alte argumente decat prprua noasra experienta. Mi-a placut comentariu 16 foarte mult si sunt 100 % de acord ca nu este o diferenta prea mare intre rezultatele pe care le obtin porumbeii atunci cand le dam o gramada de prafuri scumpe sau chiar produse naturiste si atunci cand au mancare de calitate si tratamentele obisnuite si obligatatorii de tricomonoza. Eu personal optez pentru o mancare de foarte buna calitate elctroliti hrana minerala otet de usturoi drojdie de bere otet decmere ulei de usturi. Am cheltuit multi bani fara prea multe rezultate vizibile. DAR Fara porumbei de calitate putem sa le dam orice nu vor zzbura mai bine.

  19. Scuze am scris de pe telefon si sunt unele greseli dar mesajul este clar fara porumbei de calitate nu vom avea niciodata rezultate in concursuri indiferent de ce le dam. In 2004 la un concurs national am primit de la un coleg de club 3 patile de vitaboli, 2 normale la culoare si una albicioasa vomitata de un alt porumbel inainte. Care por din cei 3 credeti ca a venit primul?!!! Evident cel care a primit pastila vomitata, o femela de 2004 la un concurs de Ukraina de 1019km, locul 15 din 2700 ppe UCPR. Am spus povestea asta pentru a scapa de fobia ca peste tot porumbeii nistrii sunt in pericol.Bineinteles ca ii detest pe colegii care nu vaccineaza porumbeii,nu ii trateaza si ii baga in masina chiar cand observa ca acestia au probleme de sanatate

  20. În articol s-a strecurat o mică eroare. Nu globulele roşii(hematiile) asigură sistemul imunitar, ci globulele albe(leucocitele). Globulele roşii asigură transportul oxigenului de la plămâni la ţesuturi. Globulele albe apără organismul de boli şi corpuri străine.

  21. A-si vrea sa vad si eu pe columbofilii adevarati (cei carte participa la concursuri)ca a-si tin porumbeii numai cu ceai de burueni credeti-ma am ancercat si eu2 ani si dezastru cand a intrat adeno -coli an puinu dovedeu sa vina de la zbor pe cati sacrificam,parerea mea ca fara tratamentele si vaccinurile care trebuiesc facute, nu se face performanta.

  22. Felicitari pentru experiment domnule Costyy. Nu sunt multi care au avut sansa sa observe aceste lucruri la porumbei. Fiind fitoterapeut, am invatat multe despre plante si natura in general. Ceea ce am invatat, am testat pe porumbei, caini, capre si gaini.Am folosit numai produsele naturiste, in special ceaiuri si tincturi din diferite plante, cu foarte mare succes.
    Multi spun ca nu sunt satisfacuti de produsele naturiste si aceasta pe buna dreptate. Nu este usor sa folositi produse naturiste, doar pentru ca sunt naturale. . Sunt cateva reguli care trebuie urmate pentru a avea o reusita sigura:
    1. Nu folositi in acelasi timp produse farmacologice si produse naturiste.
    2 Nu administrati produse naturale dupa un tratament farmacologic.
    3. Produsele naturiste trebuie folosite pe o perioada mai mare de timp pentru a avea efectul scontat.
    4. Doza folosita in administrarea produselor naturiste, trebuie sa fie dubla fata de cea folosita pentru oameni. Aceasta cantitate, trebuie administrata de regula la 1 litru de apa.
    5. Intr-o crescatorie in care produsele farmacologice au fost la ordinea zilei, odata schimbata medicamentatia pe produse naturiste, in prima parte a administrarii, nu vei vedea schimbari in ceea ce proveste sanatatea. In aceste crescatorii, trebuie sa aveti rabdare pentru ca randamentul sa fie unul pozitiv.
    Folositi acesti pasi pentru a avea un efect sigur in administrarea produselor naturiste.
    Si nu uitati sanatatea vine prin natura…….

  23. In urma cu 30-40 de ani nu erau atatea boli ca acum ,multe dintre ele s-au introdus din cauza importurilor haotice incepute din anii 9o si pana in prezent ,deci parerea mea ca nu se poate fara tratamente medicamentoase.In ce priveste porumbeii zburati 5-6 ani la rand acestia proveneau din importuri facute cu zeci de ani in urma si erau foarte bine aclimatizati pt fiecare zona .Un prieten i-si tot cumpara anual cel putin o duzina de porumbei pe care da preturi piperate ,puii din ei merg un an ,doi, apoi ori se pierd ori se imbolnavesc sau vin din ce in ce mai prost.L-am intrebat o data din care linii i-au mers cel mai bine ,stiti ce a raspuns “cei din liniile vechi :Mohr,Bricoux,,Delbar etc si combinatiile acestora ,astia erau porumbeii care zburau 5-6 ani la rand 700-800 de km adica Brno-Bratislava ,renumitele zboruri ale Brasovului din acea vreme.Sa nu se creada ca nu se fac importuri de calitate ca nu se aduc porumbei foarte buni -dar acestia nefiind f bine aclimatizati nu ajung la performantele celor de acum 40 de ani de a zbura 5-6-7 ani la rand ,in schimb viteza celor de azi este mult mai mare [asa mi se pare] multumesc pt rabdare.

  24. Trebuie sa ramanem realisti :

    – Pana la aparitia paramixovirozei 1984( in Ro mai tarziu,
    a fost totul mai simplu.)
    – Trebuie sa deosebim bolile virotice de cele bacteriale.
    – Lucrurile “naturiste” pe care le enumerati: usturoi,
    otet de mere etc,etc nu au nici un efect terapeutic !!!!
    ajuta cel mult la preventie.
    -Tot ce are efect are si efecte secundare si invers ce nu
    are efecte secundare nu are nici…….
    -Nu medicamentele constituie problema ci lipsa de diagnoza sau diagnozele false si tratamente idioate.
    -Faceti tratamente numai dupa ce ati consultat un
    veterinar(de porumbei) si dupa analize de laborator
    si veti vedea ca lucrurile se schimba in bine.
    – E prea simplu sa spunem ca medicamentele distrug
    globulele rosii (care medicamente).Usturoiul in cantitati mari le distruge precis.
    -Cat timp bagati la concurs( si se permite ) porumbei ne- vaccinati sau porumbei bolnavi de care vreti sa scapati
    mai e un drum lung de parcurs……..

  25. Pentru Porumbei.ro
    Aveti dreptate in ceea ce priveste folosirea usturoiului, insa nu cred ca stiti ca exista un antibiotic mult mai bun ca usturoiul si la fel de natural. Aici vorbesc despre Coaja de Salcie. Insa sa nu neglijam usturoiul, pentru ca are marele lui beneficii aduse omenirii.
    Nu toate produsele naturiste sunt cu adevarat bune doar pentru ca sunt de la natura.

  26. Va salut ! Pentru cei care nu stiu, in afara de uleiul de usturoi si otetul de mere care se gasesc in comert sau pot fi facute si acasa ca tratamente si produse naturiste pe piata noastra se mai gasec : BEDGEN ( hepatoprotector ) , KING HERBS ( imunostimulent ) , CG HERBS ( af. respiratorii) , COCCILIN , ANTI AI HERBS ( antiviral ) , ENTICE HERBS ( af. Digestive ) , DROJDIE DE BERE FURAJERA , TUSIFUG , COLUMBOPROBIOTIC , si altele . Majoritatea sunt facute din plante . Pe nimeni nu am vazut sa vorbeasca nimic despre aceste produse . Chiar nu sunt bune ?

  27. am luat 10 tardivi anul trecut si ia m cazat intr un pod liberi 100% .din zece au ramas 4 in primavara fiind triati de ulii,soimi,bufniti,etc. acum s au inmulit iarasi .vreau sa spun ca se cunoaste diferenta ca de la cer la pamant intre acestia si cei tinuti la program.insa razboiul n ziua de astazi nu se mai duce cu arma ci economic prin virusi si sunt absolut sigur ca in momentul in care ia s introduce in masina de zbor ia s termina.deci vaccinurile si antibioticile sunt o necesitate pana la urma

  28. Pentru domnul felix d´alsace:
    Ai mare dreptate, insa sa fim ralisti, in fiecare oras comuna si daca nu gresesc, cred ca si pe fiecare strada sunt locatii unde gazduiesc porumbei comuni. Acestea de ce nu mai mor pe capete de la Paramixoviroza???? Evindet ca una din scuze, ar fi ca acestea nu sunt solicitati prin zboruri repetate(antrenamente, concursuri). Cred ca paramixo apare nu neaparat datorita excesului de zbor, ci datorita epuizarii, indiferent ca e vb de epuizare fizica, psihica, sau de lipsa adecvata a hranei. Cred cu desavarsire ca odata cu venirea anotimpului rece, acesti Gutani(Ganjoi) fiecare le spune cum doreste, ajung la una din aceste epuizari. Si daca sunteti realisti nu fac Paramixoviroza cum se face in crescatoriile controlate. DE CE?????
    Va spun cu siguranta ca e vb despre sistemul imunitar.

    Eu va spun un experiment pe care l-am supus porumbeilor mei. Acest experiment a durat 4 ani.

    In primul an nu am vaccinat porumbeii de paramixo si vreau sa spun ca a fost o problema pe oras, murind pui in multe crescatorii cu vaccinul facut la zi. Din cei 40 de pui, am ramas cu vreo 7 cred. Restul au murit.
    In al doilea an am avut din 30 de pui 15 decedati
    In al treilea an din 35 de pui am avut mortalitate de foarte redusa, mai exact 5 pui.
    In 2012 nu am avut nici un pui mort, mai ales ca am introdus un pui cu paramixo intre ei
    In 2013 pana in acest monent stau foarte bine
    Nu spun ca am rezolvat aceasta problema, insa cred ca sunt pe drumul cel bun.

  29. Natura a facut in asa fel incat pentru orice lucru rau exista un lucru bun care sa aduca din nou in echilibru balanta vietii, insa omul fiind lacom si egoist a reusit sa strice acest echilibru, gasindu-si rezolvare in chimicale!

  30. Toti vb despre tratamente dar nimeni nu zice pentru incepatori:
    Dragi iubitori de porumbei cand faceti tratamente la porumbei faceti si DEZINFECTIA ADAPOSTULUI (ex ECOCID -9 ron) si dupa tratament repetati, astfel microbii virusii nu raman in adapost(simpla curatire cu spaclu si matura nu sunt suficiente) iar dupa cateva zile porumbeii nu iau iar boala….. ,belgienii am vazut ca folosesc chiar arzatorul.

  31. In articol din pacate s-au strecurat mai multe greseli banale, dintre care unele au si fost corectate de comentatori.
    Totusi trebuie precizat inca faptul ca medicamentele, produsele farmacolgice si in special antibioticele, ca mai mult la ele se refera articolul, in general nu au efecte negative asupra sistemul imunitar. Mai precis au un efect nedorit indirect, prin distugerea bacteriior (bune si rele), fapt ceea ce duce la scaderea ,,vigilentei” organismului.
    Vitaminele de obicei nu sunt considerate medicamente si nici pe departe nu sunt antibiotice!! Sunt substante absolut necesare pt organisme, insa nu sunt sintetizate de animale. Exceptie face vitamina C, care din aceasta cauza nici nu se poate numi vitamin pt. orcare animal. Daca nu sunt supradozate (cele liposolubile) nu au efecte negative asupra sistemului imunitar
    In general ineficienta tratamentelor medicamentoase au un efect efemer, din cauza ca nu se folosesc doze suficient de mari si pe o durata corespunzatoare (cel putin 3-5 zile), iar de multe ori nu se foloseste medicamentul potrivit. Orice tratament cu antibiotic ar trebui sa se faca dupa antibiograma, ceea ce recunosc ca este o dificultate in plus si nici eu nu pot respecta.
    Nu sunt impotriva produselor naturiste! Folosesc si eu: otet de mere, iaurt, mai de mult foloseam si ceapa si usturoi, dar trebuie stiut ca plantele medicinale nu contin substantele active mereu in aceasi cantitate, de aceea este greu determinarea exacta a dozei. Cele cumparate din comert probabil sunt analizate si la ele doza este mai precisa. Costul lor ajung, sau depasesc pretul anumitor medicamente mai ieftine. La fel ca si produsele farmacologice si unele dintre ele se pot supradoza, avand efecte nedorite.
    Mai departe unele medicamente, produse farmacologice, si la ora actula sunt preparate din plante medicinale. Foarte multe medicamente, chiar daca nu sunt preparate direct din plante, folosesc substante, care se gasesc ca si substanta activa si in plante, doar ca sunt sintetizate, fiind mai ieftine si mai curate asa.
    In ultimi 2-3 ani si eu am incercat sa nu folosesc antibiotice la porumbei. Am avut aproape aceasi rezultate, dar totusi semnificativ mai slabe in campionatul national, deci pe termen lung (pedurata unui sezon). La anul am sa folosesc iar medicamente cand cred ca este necesar.
    Referitor la liniile noi de porumbei, care nu dau aceasi rezultate ca cele vechi, si anume ca se uzeaza mai devreme. Sunt de parere ca este cauza selectiei. Mai nou in tarile cu sport columbofil dezvoltat, de unde se improta acest porumbei nu se selecteaza pentru rezistenta, ci daca un porumbel face un rezultat exceptiona, imediat este vandut, sau trecut la reproductie, iar cu timpul acest fapt lasa amprenta. In afara de acest fapt respectivii porumbei provenind din crescatorii unde probabil sunt folosite medicamente, deasemenea au mostenit aceasta ,,dependenta”, pretentie.
    Nu vreau sa generalizez (si nici sa dau nume, cei care citesc intrviurile stiu de cine este vorba), dar aproape toti crescatori sinceri cu titluri nationale, recunosc ca trateaza porumbeii pt. trichomonoza, boli a cailor respiratorii si digestive. La sugestia acestui articol nu este o reclama buna si de aceea alti nici nu-l mai recunosc.
    Deci reclama, care face parte integranta din succesul menegmentului, sau a marchetingului columbofil, de multe ori induce in eroare pe oricare columbofil dornic de rezultate. In aceasta privinta nu este o exceptie nici piata produselor farmacologice, dar nici a produselor naturiste.

  32. Porumbei, linii, tratamente, toate sunt corelate.
    Acum 30-40 de ani, cum spune d-l Taroi, liniile de porumbei erau consolidate genetic, neexistand acest mix actual.Porumbeii aveau anduranta si o rezistenta sporita la boli.Concursurile erau probabil mai rare, cel putin maratoane si fonduri nu cred ca erau mai mult de 3-4 pe an, cu pauze suficiente de refacere a organismului.Nu cred ca exista categoria AS, nu mai vorbesc de Super AS, cu alte cuvinte uzura porumbeilor era mult mai mica, ei fiind tratati cu mai multa ingaduinta si cu mai putine medicamente de catre columbofili.
    In secolul actual, cel al “vitezei”, fortam porumbeii la extreme, indiferent de conditii, aglomeram boxele din masina de transport, nu-i hranim, nu-i adapam suficient de des, dar le cerem absolutul:15 clasari din 15 la final de sezon, cu palmares 3-4 ani .In aceste conditii, fara tratamente medicamentoase si produse de sustinere si refacere dupa efort nu se mai poate.Produsele naturiste pot cel mult sa realizeze o epurare a ficatului si rinichilor porumbeilor, intoxicati de toxinele generate in organism datorita efortului si de cele generate de antibiotice.

  33. Pentru dl Enache

    …mie personal imi place mult subiectul deschis si am citit totul cu placere. Apreciez ca deschideti un subiect umbrit de cativa ani buni datorita produselor aparute pe piata.
    Parerea mea este ca in sezon se poate practica cu succes un program semi’naturist si in extra sezon un program aproape total naturist.
    Acum sper sa nu deranjez ca vin cu un amanunt : aspirina, sau acidul acetilsalicilic se extrage din scoarta de salcie… nu este antibiotic, ea face parte din grupa medicamentelor. Daca folosesti in concentratie mare asa cum ai specificat ,,trebuie sa fie dubla fata de cea folosita pentru oameni” … cu siguranta ai nenorocit rinichii la porumbei. Toate medicamentele si in special aspirina sunt foarte toxice si grele pentru rinichi iar in schimb, antibioticele distrug/slabesc imunitatea si lovesc ficatul.
    Cand tratezi o faci curativ cu antibiotice si medicamente in rest naturistele sunt de preventie si intretinere… iar datorita ca in prezent se cere alti timpi in concursuri si nu se mai pune accent pe un porumbel sa zboare multi ani cum era oadata, momentan 2 max. 3 ani dar sa o faca bine. Este greu sa gasesti un echilibru in a intretine porumbeii in mare parte a anului sub un program naturist care sa aiba un efect notabil.
    Cand se folosesc antibiotice sau unele medicamente… conteaza foarte mult pe ce criterii alegi care sa le folosesti si cum sa le folosesti pentru ca exista intotdeauna diferenta mare intre doi columbofili care folosesc acelasi antibiotic si aceasi durata de timp,.. de luat in serios care , ce si cum folosim. Iar boala tratata reapare daca tratamentul a fost facut prost sau incorect si conditionarea porumbeilor este necorespunzatoare…. cu toate acestea problemele respiratorii apar si reapar in sezon.
    Succes va doresc.

    Pentru multi care folosesc otet; … stiti ce inseamna otet+usturoi+ceapa+etc ? O simpla acritura fara aciditate… pentru ca toate acestea (usturoi+ceapa+etc) absorb aciditatea iar efectu otetului este aproape nul.
    Va doresc la fiecare retete naturiste cat mai reusite, in acelasi timp eu cred si sunt convins ca totul are legatura cu natura iar prin munca, studiu, observatie, dar si putina logica se poate progresa pe aceasta latura incat sa nu mai fie atata dependenta totala de produse, etc.

  34. Tratamentele Naturiste ajuta la prevenirea anumitor factori ce favorizeaza apartia Boli! Tratamentele Farmacologice (antibioticele) trateaza bolile cauzate de bacterii! Vaccinurile creaza imunitate impotriva bolilor cauzate de virusi! Funt o multime de factori care aduc boala in crescatorii ( aerisirea, aglomeratia, curatenia, stres, deparazitarile, etc.) Daca se respecta un plan de tratamente Naturiste la porumbeii SANATOSI nu aveti probleme prea des. Treaba este ca nu-i chiar Asa usor… dam antibioticu si neasteptam sa treaca tot (TRATATI CAUZA PRIMARA)

  35. Sustin comentariile 31 si 35. Din pacate, in ziua de azi, nici macar o asociatie de protectie a proumbeilor (de sport si agrement) nu ar mai aduce lucrurile pe fagasul normal …

  36. Aceasta discutie este de lunga durata, iar metoda care functioneaza intr-o voliera , in alta e considerata aberatie, asa ca sunt partizani de ambele capete, insa:
    De ce nu mai functioneaza produsele naturiste( sau metodele babesti) in ziua de azi?
    De ce nu mai sunt porumbei de 4,5 ani, sau mai mult constanti si prezenti in clasamente(cel putin sunt extrem de rari) ?
    De ce am ajuns sa consideram normale frecventa mare a bolilor prezente mereu in anumite perioade ale anului?
    Si mai nou de ce la reproductie gasim din ce in ce mai rar exemplare peste 6,7 ani ?

    Cred cu tarie ca suma tuturor problemelor enumerate mai sus sunt “progresul columbofil” actual. Discutand cu un veteran al sportului columbofil din zona mea( si in alte ocazii cu alti veterani din alte zone, cu prilejul unor vizite), pe acest subiect constat cu stupoare ca odata, cam prin anii ’90, nu mai retin exact se zburau maxim 7,8 concursuri intr-un sezon competitional( nu mai intru in detalii despre eforturile depuse, lipsa de ceasuri constatatoare, anunturi, etc., – apropo anunturile la concursurile de fond au luat nastere nu ca o forma de siguranta, ci pentru a stii cand incepe concursul in sine, si durata lui.), distanta maxima fiind undeva la 750 km, parca. Si unele etape tineau si cate o saptamana……acela erea nivelul. Acum se zboara 15 etape numai de viteza-demifond, plus 5 de fond, 3 de maraton, si 1 national, deci solicitarea organismului este altul acum. Ca urmare si uzura este net superioara, colapsul intervine mult mai usor, si astfel totul se reduce: vitalitate, imunitate, rezistenta, etc..
    In prezent cunosc crescatori in varsta ca participa in continuare la concursuri, insa nu se prea mai vad in clasamente, caci acum a aparut alt tip de columbofilie si porumbel, exceptie mai fac cand unele etape sunt catastrofale si porumbeii lor( datorita calitatilor inca nealterate, insa depasite) mai ies in fata uneori. Sunt destui crescatori care la final de sezon au voliera plina, insa normele tind spre zero, iar la altii mai raman cativa, insa iau toti laurii sezonului( cu toate ca au pierdut si sute de porumbei), asa ca va intreb eu oare cum poti sa mai faci fata concurentei actuale cu un tip de porumbel depasit( cei drept foarte rezistent ), fara sa il ajuti deloc cu produse, sa il mai si zbori etapa de etapa, ca sa mai ai si rabdarea necesara ani si ani, in speranta ca odata si odata o sa faci si tu ceva. Oare tema propusa nu cumva a devenit depasita, oare nu cumva a aparut un nou fenotip de porumbel modern( vedeti porumbei de 1 an, cu norma la as maraton, care acum cativa ani ereau vise…)…….?

  37. intr-adevar,sunt o multime de factori care aduc boala in crescatorie. Cum facem noi sa zburam porumbeii? Nu putem zbura porumbeii:pe ploaie,pe ceata,pe frig,pe caldura,vant… In afara de asta,inghesuiala in masina,stres,tratamente la plecare si la intrare,boala cand intra in contact cu alti porumbei… Si eu,cand ma mai bucur de ei? Mi se pare cam mult… Da,stiu,o sa spuneti:cum faci cu un porumbel care e bolnav de ornitoza? Asa e,cum facem? Ori avem timp de tratamente timp de o luna,ori nu avem timp si-i rupem capu'(vezi articolul cu Jos Jossen pe site). Eu personal cred ca am sa aplic varianta cu ruptul,cu mare parere de rau! Mi s-a cam luat sa pierd timpul cu bolnaviciunile,adica il salvez de la boala si se pierde in cursa,ca nu rezista fara medicamente… Doar parere personala ca a tuturor de aici!

  38. pentru porumbei.ro.ceva mai sus ma intrebai in ce sens se vede diferenta. in primul rand tin sa precizez ca apa beau singuri dintr un rau din apropiere,de mancat mananca ce gasesc pe camp si doar foarte putin cate un supliment le mai dau eu sau colegii.se vede pe ei sanatate 100 %, cei de acasa sunt ca si fram ursul polar caruia ia u fost atrofiate toate instinctele,umflati cu grit,minerale ,antibiotice,vaccinuri tot ce se cere,care nu stiu decat programul de zbor si mancare. CRED ca si aceasta e una din explicatiile pentru care se pierd din ce in ce mai multi porumbei deoarece nu mai stiu sa se autogospodareasca si fac ce au fost invatati respectiv intra in voliere straine caci asa stiu ei ca acolo e mancare si apa. insa singur mi am dat seama ca pt concursuri nu merge metoda naturala caci odata intorsi stau pe cusca in loc sa intre in ea,iar o dat intrat in masina de zbor face contact cu tot felul de virusi deci nu ramane decat sa cotizam la tratamente si vaccinuri pt fiecare boala in parte distrugand astfel pt rezultate imunitatea.sunt curios ce pasari vor mai fi in cativa ani daca tot o sa le indopam cu tot felul de medicamente

  39. COCO de la 39 cam are dreptate ,rp de la 36 -l fel chiar erau niste intrebari si comentarii cu ceva timp in urma pe un sait legate de administrarea de usturoi impreuna cu otetul sau usturoi macerat in otet .Toate isi au rostul lor,unele merg combinate altele nu dar fiecare columbofil trebuie sa stie,sa cunoasca ,sa aiba niste cunostinte…asta nu se intampla .Pentru peste 60% poate chiar 70% din columbofili aceste notiuni lipsec din cultura lor columbofila si sunt extraordinar de multe lucruri de spus pe aceasta tema …

  40. Pentru refacerea porumbeilor mei, le dau un amestec de ceaiuri. Ceaiurile au proprietati foarte revigorante si de refacere dupa efort(zboruri),ca si la om au un efect curativ detoxifiant si regenerator(ficat) al organelor interne:

    -sunatoarea are un efect detoxifiant, regenerator al ficatului si stimulator al sistemul cardiovascular

    -coada soricelului are un efect benefic asupara aparatului reproducator tranzitului intestinal si al inflamatiilor interne

    -galbenelele au un efect benefic asupra sistemul imunitar antifungic si antibacterian deasemena este un detoxifiant al ficatului

    -ceaiul de urzica stimuleaza metabolismul si secretia bilei, cea pancreatica, gastrica si intestinala. Stimuleaza totodata peristaltismul intestinal si digestia, combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.

  41. Domnilor care practicati sportul columbofil cu voiajori, ati reveni la “sistemul” de zbor de altadata, fiind evident in favoarea porumbelului, care ar avea timp sa-si revina la forma (fireasca) de odinioara?

    Un raspuns sincer la aceasta intrebare ar clarifica destul de multe aspecte :P . Un raspuns pozitiv majoritar, ar insemna primul pas catre normalizare.

  42. caut un tratament pentru porumbeii mei cine poate sa ma ajute Am porumbei de 15 ani nu am avut aceasta boala la ei niciodata cum se manifesta va intrebati nu maninca decit ffff putin si beau apa ff multa dupa aroximativ o saptamana sunt aproape morti I AM eliminat pe cei bolnavi si au aparut altii

Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *