Aceasta intrebare cu siguranta este in mintea fiecarui columbofil, odata cu apropierea sfarsitului anului competitional. Cred ca cel putin o data, fiecare dintre noi am incercat fiecare din aceste varinate, cu mai mult sau mai putin succes. Am observat de foarte multe ori, ca folosind tratamente farmacologice, porumbeii nu s-au vindecat, iar daca se vindecau, de multe ori boala reaparea dupa o scurta perioada de timp.

Acum odata cu inflorirea sportului columbofil in Romania, au aparut diverse site-uri de profil, care mai de care cu produse pentru prevenirea, tratarea sau refacerea porumbeilor, cu preturi de la cele mai mici la cele mai mari. Mai nou, se vorbeste de produse contrafacute care intra in tara noastra in fiecare zi. Tinerii columbofili sunt dusi in eroare pe diferite pagini de internet, site-uri, ca fara aceste produse nu vor reusi sa aiba un porumbel cu rezultate la maraton niciodata.

Insa sunt si persoane care pe diferite site-uri personale sau publice, fac propaganda pentru folosirea produselor naturale. Indiferent de decizia fiecarui columbofil de a folosi unul din aceste produse, trebuie amintit ca mai marii columbofili ai anilor 90 aveau rezultate foarte bune, cu pierderi minime, in comparatie cu aceste vremuri, fara a folosi produse farmacologice.

Trebuie stiut ca produsele anorganice, nu sunt asimilate de corp si depozitate, neavand aceeasi structura moleculara. Acestea fiind folosite atat timp cat sunt administrate. Odata cu oprirea administrarii acestor produse, starea fizica a porumbeilor revine la forma de dinaintea inceperii folosirii acestora. Produsele organice (naturale), sunt asimilate de corp si depozitate, ajutand la intarirea sistemului imunitar natural. Acest lucru inseamna o recuperare fizica mai buna.

Nu multi sunt cei care stiu ca folosind antibiotice, odata cu distrugerea virusului, antibioticul omoara si globulele rosii, deci corpul ramane fara aparare. Odata ramas fara aparare, corpul este expus bolii(virusilor). De aceea de foarte multe ori dupa incetarea administrarii unui tratament farmacologic, boala reapare.

Produsele naturale(naturiste) nu au acelasi efect imediat ca cel al produselor farmacologice, insa nu epuizeaza rezervele de energie ale corpului si mai ales nu distrug globulele rosii. Unde sunt porumbeii zburati maratoane de peste 900 km la 5-6 ani sau mai mult???? Mai zarim cate unul, doi porumbei prin cataloage, sau nici pe acestia. Prin folosirea produselor artificiale (farmacologice) se distruge imunitatea, rezistenta si evident lunga perioada competitionala aporumbeilor voiajori.

Toate bolile au vindecare prin natura, insa ne-am indepartat atat de mult de ea, incat am uitat.

Iulian Enache