Nico-Jan Koenders din Olanda nu mai trateaza tricomonoza deloc, inca din 2002.
O fi bine, o fi rau? Pai sa vedem cateva rezultate din 2003:
– 5.087 porumbei, 206 km, 24 angajati, 21 clasati: 3, 6, 8, 11, 16, etc
– 4.806 porumbei, 234 km, 24 angajati, 19 clasati: 1, 7, 11, 25, etc
– 2.234 porumbei, 535 km, 20 angajati, 13 clasati: 3, 11, 12, 19, 20, etc
– 1.995 porumbei, 381 km, 20 angajati, 15 clasati: 2, 3, 4, 10, 11, 14, 20, etc
– 951 porumbei, 598 km, 10 angajati, 5 clasati: 6, 7, 79, 151 si 184
– 1.153 porumbei, 395 km, 10 angajati, 6 clasati: 1, 3, 58, etc
– 548 porumbei, 535 km, 2 angajati, 2 clasati: 7 si 18.
Exista intr-adevar o metoda prin care iti poti permite sa nu tratezi tricomonoza la porumbei. Se folosesc 2 recipiente pentru apa iar cand unul este folosit, celalalt este pus la uscat. Astfel nu se mai poate transmite de la o zi la alta. Personal nu o sa renunt la medicamentele impotriva tricomonozei intrucat aparitia ei in sezonul de zbor iti poate da peste cap un an de munca.
Tipul spune in articol ca scaderea formei poate fi data chiar de medicatie. Ce spui Catalin este o solutie intr-adevar, dar mai e problema cu porumbeii care beau apa in masina…de unde culeg diverse linii de tricomonade. Ori daca nenea asta nu-i trateaza nici dupa sosire, inseamna ca si-a format o familie foarte rezistenta.
Nu vreau sa combat pe nimeni dar inteleg ca folositi medicatie impotriva tuturor bolilor auzite inclusiv o gramada de antibiotice iar de la oameni stiu ca sunt contraindicate a le administra oricand oriunde.
Antibioticele folosite excesiv vor duce la un organism slab, tarat, care nu va mai face fata la o eventuala agresiune.
Nu poti da antibiotice preventiv cum fac majoritatea crescatorilor in momentul in care pasarile ajung de la zbor gata antibioticele.
Cred ca la fel se intampla si cu administrarea impotriva tricomonozei, administrate frecvent duc la un organism care ajunge sa nu se mai descurce fara ele, fara imunitate, cel putin asa suna in teorie.
Trebuie incercat si fara ele si administrate numai la pasale care manifesta boala, poate o solutie va fi inclusiv indepartarea porumbeilor care devolta boala in mod repetat si care nu poate fi tinuta in frau.
Multumesc pentru intelegere si luatio doar ca o parere personala.
probabil ca nu o mai trateaza pentru ca nu mai are ce trata….eliminandu-i din prima clipa pe cei predispusi la astfel de boli. am citit intr-un articol ca la primele etape de viteza nu trebuie sa adapi porumbeii in masina pentru ca nu este nevoie ….porumbelul care are nevoie de apa la etapele de viteza are o problema. in alt articol am citit ca setea porumbeilor poate fi diminuata marind ratia de orez….iar pentru a tine la distanta tricomonoza in voliera propie dupa fiecare adapare recipientul trebuie golit sau sa aiba permanent un catel de usturoi in apa.
am vazut ca de ceva vreme tot mai multi olandezi si belgieni incep usor , usor sa renunte la medicamente & vitamine., hrana buna si de calitate fiind pe primul loc.
am observat ca primii ca fac aceasta boala sunt cei care au probleme de respiratie. dupa cel mai mic efort trag aerul pe cioc.
Interesant dar pt mine e greu de crezut ca nu foloseste deloc. Poate foloseste otet de mere,avidres sau alte produse care stopeaza tricomonoza. In masina de transport e cam greu sa nu ia tricomonoza dar cum ai spus si tu Andrei poate are o familie foarte rezistenta. Ce zice nenea asta cu scazutul formei din cauza medicamentatiei e foarte adevarat dar pe o perioada de 2 saptamani dupa care porumbelul intra intr-o forma maxima(asta a spus reprezentantul rohnfried intr-un seminar la care am participat si eu).
“inteleg ca folositi medicatie impotriva tuturor bolilor auzite inclusiv o gramada de antibiotice” – nu stiu de unde intelegeti asta, eu am mai povestit cate ceva aici: http://www.porumbei.ro/experiment-cu-sanatatea-porumbeilor
Sunt unii crescatori care trateaza saptamanal…rezultatele vin frumos, problema e ca familia respectiva de porumbei pur si simplu bubuie de tricomonoza cand incetezi medicatia, sau cand pui din ei ajung prin alte crescatorii mai spartane imediat se umplu de “malai”.
De ce bubuie de tricomonoza?
Pentru ca sunt terminati asta este raspunsul……….
Cine va reusi sa dezvolte sanatatea la el in voliera va castiga, o pasare sanatoasa, o origine buna si cu multa sansa, va invinge cu siguranta in competitii. Totul pleaca insa de la sanatate.
Formula ca ,,nu trateaza de loc” nu stiu daca este corect. Eu cred ca daca sunt cazuri clinice neaparat trebuie facut tratament. In schimb daca boala nu apare nu este obligatoriu tratamentul, sau este chiar contraindicat.
Eu de examplu in 2002 am facut tratamente contra trichomonozie in 2 – 2 saptamani. Rezultatele porumbeilor au fost foarte bune. In 2003 am inceput la fel, dar nu am mai avut asemenea rezultate. De atunci nu mai tratezi porumbei decat de doua ori pe an pt. trichomonoza, si rezultatele in general nu sunt mult mai slabe, adica sunt mai slabe decat im 2002, dar sunt mai bune decat in ceilalti ani cand am tratat trichomonoza.
Am ajuns la concluzie ca nefacand tratamente porumbei dezvolta o oarecare rezistenta la boal, iar daca tratezi trebuie sa continui tot sezonul.
Momentan fac un tratament dupa separarea puilor, iar inca una cu doua saptamani inainte de primul fond (pe mine ma intereseaza fondurile). Mentionezi ca nu am observat inbolnaviri la porumbei, daca as observa as trata tot efectivul conform protocolului.
In apa de baut administrez 10 ml de otet de mere la 2 litri de apa aproape zilnic, dar neaparat la intoarcerea porumbeilor de la zbor, si mai primesc si cate o picatura de tinctura de iod la doua litri de apa. Otetul dau numai in timpul concursiriilor, iodul pana se termina naparlirea.
Otetul coaguleaza flageli agentului patogeni si impiedica transmiterea de la un porumbel la alta. Nu dau otet in afara sezonului de competitii ca sa mai lupta organizmul porumbeilor, dezvoltand o imunitate fata de trichomonade.
In mod sigur sunt anumite linii, famili, de porumbei mai predispusi ereditar la anumite boli, in cazul de fata la trichomonoza.
In masinile de transport inevitabil se contamineaza porumbei. Tocmai de acea ar fi indicat, dupa mine, acidularea apei de baut (otet de mere) si in masina. O metoda foarte ieftina si eficienta. Insa nu stiu daca ar fi pe placul medicilor veterinar si a farmacistilor.
parerea mea este urmatoarea,porumbeii de obicei sunt purtatori de tricomonia,puii o primesc la 10 zile de la parinti,dar daca porumbelul este sanatos tricomonoza este in limite normale,dar daca porumbelul este slabit atunci toate bolile chiar si cele mai mici il afecteaza,deci nu i obligatoriu ca porumbelul sa fie tratat (in strainatate,crescatorii nu prea au porumbei bolnavi in cos,asa ca este mult mai greu sa ia aceasta boala,acest lucru coroborat cu porumbei puternici si sanatosi,da rezultatul acesta…..)cat despre forma adevarata a porumbelului (6 saptamani),din cate stiu eu,….dureaza mult dupa administrarea unui antibiotic pana isi revine,si nu prea cred ca il mai prinzi in acea forma,ca inainte,de aceea ar fi bine ca antibioticul sa nu i fie administrat preventiv,decat atunci cand probioticele nu mai au efect impotriva bolii……
ar trebuii sa stiti ca ei nu am masinile ca la noi….la noi e jala….pe langa bolii se mai fura si porumbei…. vant in pene in 2009!!!
Cred ca ati omis doua lucruri foarte importante :unul e amenajarea crescatoriei ,al doilea ar fi curatenia din aceasta.
eu unu nu cred ca nu primesc ceva poumbei care inlocueste produsele de tricomonoza. zice si el (minte).
in primul rand are crescatoria ff uscata …. tricomonoza se dezvolta in conditii de umiditate si in al doilea rand previne printr-un ceai ceva formarea tricomonozei …
Mai e posibil sa se refere si la faptul ca nu trateaza tricomonoza folosind medicamentele coventionale. Stim cu totii insa, ca sunt metode alternative de prevenire si combatere a acestei boli, care in fond nu este una foarte grava si care dealtfel, este destul de usor de tratat. Tricomonoza, ca si alti “microbi” sunt prezenti permanent in organismul porumbeilor, stadiul de boala instalandu-se atunci cand echilibrul este rupt din diferite motive. Asta ne duce cu gandul la fapul ca, este mai bine sa previi decat sa combati, lucru pe care crescatorul l-a inteles si probabil isi pune in aplicare strategii de igiena ce nu se bazeaza pe nevoia de medicamente, un lucru pozitiv dealtfel…!
nu cred ca nimeni nu a observat in crescatoria lui porumbei mai vechi care in decursul anilor au necesitat multa medicatie pentru a rezista zi de zi, dar si acei porumbei care nu au avut nevoie de nimic special pentru a-si desfasura viata,….daca vrei sa cresti porumbei atunci trebuie tratati deoarece esti afectiv cu ei,si dai drept de viata la toti in crescatorie,…dar daca vrei sa faci o selectie atunci trebuie sa fi mai inuman,…..sa renunti la multi pana o sa ai un lot pe care o sa il pui linistit in masina de transport fara frica ca porumbeii se vor imbolnavi,….
Exista crescatorii in care fiecare porumbel are hranitoarea si adapatoarea lui individuala.Toti porumbeii care nu intra in contact cu alte pasari au un nivel foarte scazut de tricomonoza.Alti crescatori folosesc doua randuri de adapatori.Un rand de adapatori este in crescatorie plin cu apa,iar cel de-al doilea este pus la soare, la uscat ,deoarece marea majoritate a microbilor mor intr-un mediu foarte uscat.Multi columbofili folosesc otet de mere in apa.Otetul nu trateaza boala dar previne aparitia ei.Dupa ce au tratat boala cu medicamente folosesc otetul pentru ca boala sa nu mai apara foarte repede.Fratii Janssen foloseau ceaiul de patlagina in locul otetului.Daca pasarile au aceasta boala nu vor scapa de ea decat cu ajutorul medicamentelor(uneori este nevoie si de operatie) dar dupa ce pasarile au fost tratate putem aplica mai multe variante pentru a tine boala la distanta.Varianta cu doua adapatori a fost inventata de marele crescator M. Roosen.
bolile si sistemul imunitar sunt mereu in schimbare,totul este ca sistemul imunitar sa fie mereu in fata bolilor,si atunci e ok,…atat in privinta trico,cat si a celorlalte boli,….cu un sistem imunitar slab orice boala este fatala,…eu personal vaccinez porumbeii pt. pseudopesta si paramixo,in rest le asigur vitamine,o hrana variata,si minerale bogate in calciu,pamant galben si caramida,….orice porumbel care nu rezista acestui sistem este eliminat,…si vreau sa mai spun ca la pui nu le fac curat in cuib de la varsta de o saptamana pana la 3 chiar 4 saptamani,,si am observat ca sunt mult mai rezistenti la trico decat cei la care faci curat mereu,…conteaza mult imunitatea pe care o face puiul pana iese din cuib,nu tratez nici un pui mai mic de o luna pentru nici o boala,…de un an si ceva la mine nu au mai fost cazuri de trico (cel putin nu vizibile cum am vazut la uni crescatori,puii cu gura plina de malai galben,si care mureau ca nu mai puteau respira ),….puii in toamna in limita antrenamentului pe care l-am putu organiza,,…au venit foarte bine, mai bine ca in anii trecuti,….
http://www.forum.porumbel.net/viewtopic.php?t=5096
a avut rezuyltate frumoase in 2003 problema e ce rezultate a avut in 2004 2005 2006 2007 2008 rezultate intrun singur an optine multi crescatori fara diferite tratamente
mai multi ani consecutiv fara anumite tratamente obtin mai putini crescatori
un coleg nu ia vaccinat si sunt sanatosi intrebarea e cat timp o sa fie sanatosi
@UnamedPlayer: mda, nu ar fi prima data cand se iau cu japca articole si “uita” sa mai mentioneze sursa. Acel articol este de pe site-ul meu in limba engleza, iar traducerea este facuta cu google intr-un mod jalnic (vedeti ce droguri dati la porumbei sa nu dea in ulcer :))). Cititi traducerea daca vreti o portie buna de ras. La furat nu ne intrece nimeni.
Tricomonoza… mai precis.. tricomonadele traiesc in apa… la primul comentariu stie ceva, dar nu in totalitate, dupa ce bea apa porumbeii nu tre lasata adapatoarea la ei.. bea apa toti.. si dupa aia adapatoarea afara si intoarsa cu gura in jos sa se usuce.. seara la fel… majoritatea fac asa si au foaaaarte rau probleme cu tricomonoza !!
Foarte rar au probleme **** scuze pt greseli :”>
Sulfatul de cupru,ar fi o varianta,cunosc pe cineva care foloseste aceasta metoda si ii merge foarte bine,vreau sa o pun si eu in practica,dar trebuie stiut bine cum se foloseste 5g-10l apa,se lasa citeva zile sa se aseze,dar este nevoie de un recipient cu rubinet 10cm mai inalt de la baza,pentru a nu trage depunerile,apa trebuie sa ramina aproape incolora,se foloseste in fiecare zi
salut eu folosesc produse pentru tricmonoza pe baza ce plante cu rezultate deosebite le administrez o data la doua saptamini
dupa cum ati observat el are un lot de maxim 30 de porumbei, deci conditi foarte bune avand putini controleaza si boala mai usor,la noi de obicei sub 50 nu are nici un crescator care zboara de multi ani si avem si prostu obicei de a aglomera cotetu si creste riscu de imbolnavire,si acolo la ei nu prea exista crescator care sa nu aibe porumbei sanatosi acolo se joaca pe bani nu bagi la cursa porumbei bolnavi acolo conteaza mult calitatea dupa cum se observa, baga 1 si castiga concursul banuiesc ca ii triaza in fiecare an drastic si tin doar “spuma”
eu folosesc tratament de tricomonoza 1 data la 2 saptamani (1 zi am special pt tricomonoza si coccidioza ) asta in timpul concursurilor
cunosc columbofili care nu bag pastile pe gat porumbeiilor deloc si au rezultate foarte bune.
ala da frate asa :) dar io tratez:)
Parerea mea este ca trebuie sa inlocuim medicamentele cu produse naturale; dar pentru a putea renunta la medicamente trebuie sa ai o crescatorie foarte ingrijita, cat mai des curatata si aerisita!!!
Spor la zbor si vant in pene si un an 2009 cat mai bun.
Nu am avut niciodata probleme cu tricomonoza .La puii de doua saptamani dau doua zile la rand o jumatate de pastila de columboviofort apoi cam la trei patru saptamani ii tratez pe toti cu trichoplus trei zile ,folosesc apoi otet de mere cu miere de albine de doua ori pe saptamana ,la fel si apa in care pun de seara cativa catei de usturoi sparti,aceasta le-o servesc a doua zi. Mai folosesc ,nu numai pt tricomonoza si ulei de soia amestecat [doua trei picaturi] cu putina drojdie [de aceea din pachetele care se gasesc la alimentara] toate diluate cu o jumatate de lamaie. Peste toate acestea mai presar din cand in cand vitamine si minerale. La aceasta compozitie pe care o amestec cu grauntele mai adaug nu intotdeauna si usturoi strivit Nu tratez deloc coccidioza ,din cand in cand folosesc trei patru zile 0III ori WN .In timpul concursurilor dau glucoza ininte de cursa apoi electroliti .
Domnule Andrei Dejan postarea de pe acel site nu imi apartine mie ,am gasit-o intamplator…trebuia sa stiti de ea…
ce tratamente naturiste folosesti aurelian? punct 26 .ne dai si noua detalii?
@32: nu am zis ca va apartine, si nu inteleg de ce “trebuia sa stiu de ea”.
Poi de ce ati acceptat o asemenea aberatie..”lucrare jalnica”” cum vreti sa-i spuneti. E vina mea ??Eu am facut accea traducere?..doar ca pe site se gasesc multe alte articole mincinoase care au fost acceptate de catre dumneavoastra.daca vi se parea o porcarie il stergeati de cand la postat omul respectiv pe acel site.Si se intelegea foarte bine de pe ce site provenea..Sau vroiati sa va faceti reclama?
Cum sa il sterg? Daca aveti impresia ca am vreo legatura cu porumbel.net va inselati.
antibioticele slabesc sistemul imunitar… eu folosesc numai usturoi si otet de mere si va jur ca nu am nici o probleme cu ei . Vaccinul in schimb este f important mai ales la pui.
Incercati :duminica , luni ,ceai de mu?etel amestekat cu miere de albine ,Marc-miercuri -ACIDOMID IN APA.?i la mankare ulei de usturoi cu drojdie.Joi 2-3 combinati de ceai.vinerea- apa curata sambata la sosirea porumbeilor de la zbor ELEKTROLITUL ?i glucoza, + higiena zilni aiersire perfekta ,voliera uskata ?i ce este important cand vezi un porumbel bonav trebuie sate skapi de el pareria mea,dar astai cam 50 %. Vant in pene
Salut! Andrei, nu te lua dupa acele HIENE care ataca in orice moment si care mai ales se gasesc intr-o vasta necunostinta de cauza… Aici fac o referinta pt. UnamedPlayer…: totusi, nu inteleg de unde erai atat de sigur ca Andrei este administrator pe porumbel.net…aham, inteleg…trebuia sa te bagi si tu in seama cu ceva, dar “oops”: nu aveai cu ce! Nu am nimic cu tine, dar trebuie sa fim duri cu astfel de afirmatii false, care sunt aduse chiar ADMINISTRATORULUI acestui site. Aici se dezbat subiecte din cadrul columbofiliei, NU se aduc acuze administratorului… PACAT ca trebuie sa se intample si aici asa ceva… Scuzati-mi off-topicul…
Ceaiuri, usturoi, miere , oregano,usnea barbata etc,etc
toate astea fac bine si ajuta.
“Secretul” celor care nu folosesc medicamente insa
este formarea unei familii rezistente si faptul ca tin
putini porumbei intr-o crescatorie spatioasa, uscata,
curata si fara praf.
Aglomeratie= medicamente
karel dar ce zici de produsul kolumbirep????
i am out….!!! Ce tampenie mare….pe situl toti se dau mari intelecti si genii…smecheri astia tari in taste…care se ocupa de copy si paste..se dau mari intelepti.unora nu le vin porumbei de la 50 de km(MAI REPEDE VIN PISICILE)
am pus adresa AIA PE site iar continutul nu imi apartine
!!! care dra.q e problema cu voi??? abia asteptati motive de cearta…cel mai naspa utilizatori se gasesc aici.bogdan pasca veziti domne da treaba..ca habar nu ai ce vorbesti . oricum mia ajuns….:( :(
pai so luam asa nici in germania nu am auzit sa dea de vermi si ce nu au rezultate?
scuza-ti off-topicul dar cred ca unii sunt mai bolnavi decat porumbeii,…si pe acest site nu se discuta numai la care cum le vin porumbeii,…e un site dedicat porumbeilor,….voiajori,ornament,…cei tari,…greiiii,…sau ma rog care se simt de categorie grea sa treaca la sectiunea unde vorbesc doar campionii,…foarte bine spus helmuth,..cu aglomeratia ! asa este ! uneori aglomeratia dauneaza grav si pe net,…!!!unii nu inteleg ca aici se spun pareri,au impresia ca trebuie sa dea lectii si cineva trebuie sa-i aprobe :-j,…..si sa-i asculte,…si la urma urmei fiecare face ce vrea in ograda lui,….
salut fratilor traim in romania si asta ne ocupa tot timpul la noi se arunca zeci de mi de substante chimice in aer pentru padure din elicopter care de multe ori fac numa rau de aici se trag toate la noi nu merge nimic fara medicamente la animale, pasari am avut inclusiv iepuri care daca nu le faci tratamente mor sau nu cresc dar la porumbei ca daca nu le faci de tricomonoza iai terminat cand se umple toti pui etc deci in incheiere fiecare trage o concluzie , in opinia mea pt a avea pasari sanatoase trebuie facut tratament va salut!!!!
SUNT perfect deacord cu dl. din Olanda la ei merge fara tratamente la noi nuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!
Mi-asi da parerea ca toti crescatori de porumbei sa le faca tratamentul necesar si atunci cand incep zborurile nici un crescator sa nu poata baga fara avizul medicului care iau facut tratamentul porumbeilor. Numai asa ar putea sa se starpeasca unele boli de care multi crescatori sunt inconstienti cat de periculoase pot fi pentru porumbei.
Asta a fost o parere dea mea sa nu o luati in nume de rau.
Performanta sportiva profesionista la nivel inalt nu se poate face fara o sanatate perfecta.Trichomonoza sta la “baza”marii majoritati a celorlalte boli majore ale porumbeilor,slabind forta de aparare naturala a pasarilor.fara tratamente –nu se poate(vezi cazul sportivilor:toti iau asa zisele “sustinatoare de efort”.Exista tratamente cu medicamente de sinteza(deci medicina alopata)sau cu extracte vegetale,naturale(medicina naturista,alternativa).Toti columbofili apeleaza la una din cele 2 variante.La noi prin tratament se intelege doar administrarea de produse de sinteza dar si administrarea celor naturiste,tot tratament se cheama in esenta.p.s.trichomonoza(si coccidioza )se pot controla cu produse de extractie vegetala:extracte de garoafa,scortisoara,oregano etc.Daca le administrezi aceste extracte,faci ori nu faci tratament?
Normal daca sunt ingrijiti !!!
Pt premii pt a termina concurenta incercam sa fortam porumbeii cu tot felul de produse sintetice Nu e in regula .haide sa nu mai folosim tot felul de asemenea produse [e o himera Nu?] Oricum sportul asta [pana la urma nu stiu daca e sport]daca stam si ne gandim bine e cam inuman .Trimitem niste biete pasari la sute si mii de kilometri ca sa ce?Sa ne bucuram noi ? Bagam in ele tot felul de medicamente si alte substante sa ne laudam in fata celorlalti ce tari suntem .A-ti mers vreodata cu trenul sau cu masina pe ruta porumbeilor? Sa va uitati sa priviti cate greutati trebuie sa infrunte ,ulii ,vanatori,munti ,braconieri,vreme rea ,cutremure care schimba magnetismul terestru. Sunt porumbei care sunt lansati din Cluj si ajung la Suceava ,Constanta ,Varna sau in Germania ,Franta etc? Astia ce fel de porumbei sunt ? Zboara enorm nu-si gasesc casa din cauza anumitor conditii de mediu cum am spus mai sus .Am citit destul de mult despre Belgia si Olanda,si le-am si vizitat .Cea mai mare rata de sinucideri din Europa -poate din cauza vremii care mai tot timpul este inchisa .A-ti vazut si la noi in iarna asta saptamani in sir cer acoperit ,i-ti vine sa-ti iei campii.Probabil ca din cauza asta au inventat ei aceasta “distractie” De ce sa avem noi drept de viata si moarte asupra acestor pasari ? Inteleg sa crestem animale pt consum ,dar sa fortam porumbeii sa parcurga mii de km pt placerea noastra nu prea inteleg.V-ati intrebat vreodata unde se duc ,sau unde sunt toti porumbeii disparuti? Mii sau zeci de mii de porumbei se pierd in fiecare an din diverse cauze.Am putea zbura curse mai scurte pana la 300 de km unde nu se pierd atatia porumbei .Si in timpul celui de al doilea razboi porumbeii eroi nu au zburat mai mult de 200 -300 de km.Hai sa stam cu picioarele in apa rece si sa judecam normal este in regula ceea ce facem noi cu aceste pasari? Am avut o asemenea discutie cu un prieten .Nu am stiut ce sa-i raspund .Parca avea dreptate .Este o idee de topic dle Andrei
Ma scuzati ca am deviat de la topic sau poate nu ??????????????????????
In principiu aveti dreptate; am mai avut un astfel de topic si mi-au cam sarit multi in cap. Pana la urma, totusi sa ne gandim ca probabil porumbeii ar prefera sa fie trimisi la curse decat sa aiba soarta gainilor pe care le avem in congelator noi toti…
Aceasta intrebare i-am pus-o unui multiplu campion national al Romaniei la majoritatea categoriilor(100-900km)si stiti ce mi-a raspuns:OMUL ESTE FACUT SA MUNCEASCA ,CALUL SA TRAGA LA CARUTA ,IAR PORUMBELUL SA ZBOARE=ATUNCI SA ZBOARE.!Eu nu il pot contazice pe acest mare crescator.Referitor la tricomonoza eu tratez 5 zile inainte de sezonul competitional ,2 zile cu o saptamana inainte de primul fond si cam atat.Otetul de mere l-am folosit foarte putin si nu ma pot pronunta asupra efectului sau.In conditiile din Romania este greu sa zbori doar cu ceaiuri si produse naturale.Fiind delegat la mai multe zboruri interne si externe am avut ocazia sa vad diferite lucruri care m-au socat:porumbeii cu inceput de paramixoviroza,cu tenie care a iesit dintr-un porumbel aproape 10cm,tricomonoza,ornitoza ,pasari care au murit desii beneficiau de apa ,mancare buna etc. La experienta mea am vazut multe si raportand aceste lucruri la mai marii conducatori ai clubului din care fac parte nu am obtinut mare lucru.Asa ca eu recomand tratamentele preventive ,bine facute si mai ales cu medicamente de cea mai buna calitate.Fiecare e liber sa faca cum crede mai bine ,aceasta este o parere proprie…numai bine!!!
Nu stiu daca sunt in masura sa ma bag in asemenea discutii, pt. ca multi dintre voi poate sunteti crescatori cu experienta, dar eu cred ca imunitatea porumbeilor a scazut din cauza noastra, a crescatorilor deoarece ii indopam cu foarte multe multe porcarii de medicamente.Porumbeii care traiesc in orase,care nu au stapani, astia nu mai au nevoie de medicamente pt. ca sunt imuni la multe boli, natura i-a selectat ,dar sunt purtatori de virusi.
Nu are sens sa facem comparatia cu porumbeii salbatici…si voiajorii ar sta foarte bine fara niciun medicament…dar acasa. In momentul in care le ceri sa zboare peste 500 km pe zi, se schimba datele problemei…radical.
Bineinteles ca nu putem compara porumbeii din piete(dupa strazi)cu voiajorii deoarece acela sta si ciuguleste pe trotuare iar voiajorul zboara cel putin 10-15 etape de concurs intre 100-1000km sau mai mult.Ganditi-va de exemplu la porumbeii cu norme la As ,Maraton palmares etc care zboara multe etape pentru a realiza norma (uneori nu claseza la rand si este angajat la mai multe etape)si uneori mai este angajat pentru imbunatatirea punctajului…am vazut ca unele asociatii organizeaza 23-25 de etape pe an si asta numai cu maturii deci pe langa efortul depus de porumbei ca sa se intoarca acasa ei sunt supusi unui stres continuu la diferite boli ,paraziti interni si mai ales externi.
Asa este Andrei.Numai in conditii de stres sau cand se folosesc antibiotice apare boala vizibil.Eu inainte de imperechere fac tratament pt tricomonoza cu medicamente pe baza de metronidazol.In timpul concursurilor pe saptamana dau otet de mere in apa 3 zile,2 zile le dau propolis in apa si nu prea am probleme.Si daca nu sant semne vizibile tot pot fi bolnavi.
ANDREI !!! desi am fost blamat in nenumarate randuri de catre cititorii acestui site referitor la anumite articole postate pe site,tin sa se inteleaga un lucru….Nimeni nu este obligat sa faca la fel ca X sau Y…fiecare are stilul lui de a actiona insa nu trebuie uitat ca fara o sanatate buna nici un rezultat bun…..nu “Exceptional” ,nu se va obtine..Apoi toata lumea vorbeste despre otetul de mere….nimeni nu neaga ca este util insa trebuie retinut faptul ca otetul acidifiaza continutul aflat in gusa porumbelului descurajand multiplicarea organismelor de tricomonoza..”.DAR” tineti cont de acest cuvant…..NU VA LECUII PORUMBELUL DE TRICOMONOZA.Otetul descurajeaza de asemenea si aparitia Salmonelei datorita acidului format la nivelul gusii,insa exista o bacterie “lactobacilli” care gaseste acest mediu ca o conditie foarte propice multiplicarii.Totusi exista si o parte proasta la otetul de mere….EL NU POATE SUPRAVIETUII CALATORIEI PRIN COLON…Poate trece cu succes de stomac insa sucul pancreatic il va dizolva in cele din urma…ajungand in intestinul subtire neutralizat pentru a permite absorbtia apei si acetatilor rezultati.Partea buna este ca totusi administrarea lui duce la formarea penelor matasoase,respiratie normala etc.
In continuare este atasata o schema de administrare a otetului de mere:
In timpul sezonului competitional: In ziua a 2-a si a3-a dupa concurs
In afara sezonului competitional: In fiecare zi timp de 3-4 saptamani
In timpul naparlirii: 3-4 zile pe saptamana
Mod de administrare: 15 ml la 1000 ml H2O depinzand de PH-ul apei,cu cat este mai ridicat acest PH cu atat se administreaza mai mult Otet.De asemenea otetul mai poate fi administrat in apa de baie in aceeasi cantitate (15ml la 1000ml H2o) pentru eliminarea ectoparazitilor(paduchii de pana) …ne mai fiind nevoie de sare de baie.
Acum as vrea sa tratez un subiect care a dus mereu la aparitia TRICOMONOZEI…Aglomeratia in primul rand…am avut cu ceva timp in urma un articol referitor la eliminarea porumbeilor …multe dezaprobari asa cum de altfel ma asteptam…asa e romanul…pana nu se loveste la cp nu stie de existenta grinzii de deasupra..Majoritatea ma condamnau ptr ca elimin fara mila porumbeii inutili…nu au decat sa o faca in continuare insa daca ar fi sa dau acei porumbei cuiva care doreste sa devina columbofil,cu ce l-as ajuta…nici lui nu i-ar folosi la nimik,nu?? Apoi in al doilea rand mediul propice multiplicarii tricomonozei este apa….pai cum sa ne asteptam sa nu avem asa ceva cand noi adapam porumbeii in cutii de margarina cu fecale inauntru si mai stiu eu ce,cum sa nu apara daca noi nu spalam adapatorile dupa fiecare administrare…apa nu trebuie sa fie la discretia porumbelului decat pe timp canicular si atunci se schimba de 2-3 ori pe zi…spalandu-se recipientul in care se administreaza.
Apoi un alt aspect…multi crescatori scot in fiecare an sute de pui…insa la concursuri vin cu cateva zeci…..va intreb acum,unde sunt restul de pui???Majoritatea se vor fi pierdut,ceilalti au fost vanduti ,si foarte putini ies campioni…Haideti sa fim realisti si sa vedem unde este adevarata problema.Haideti sa nu mai eclozionam sute de pui insa pe cei care ii eclozionam in fiecare an sa fim in stare sa-i tinem in cele mai bune conditii…In orice tara,in orice parte a Romaniei spre exemplu gasim campioni si suntem atat de entuziasmati de clasamente incat uitam sa ne punem o intrebare fireasca…Cu cati porumbei incepe acel crescator sezonul si cu cati termina…..caci degeaba incepem cu 100 si la sfarsitul sezonului avem 2 campioni si inca 20 ramasi pe langa ei…este o diferenta de 78 de porumbei….unde ii regasim pe acestia???…..undeva printre porumbeii comunitari luptandu-se pentru supravietuire….asta vrem sa se aleaga de porumbeii nostrii???MAI GANDITI-VA…Ca tot am adus vb de porumbeii ramasi printre cei comunitari….un exemplu concret…ptr ca asta vor Romanii nostrii….am o femela de 2004 pripasita pe la munca….am luat-o si am dus-o acasa….am scos 1 pui din ea in 2006 ..o femela ….pe care am zburat-o abia la 2 ani..adika in 2008..a zburat doua fonduri ,de fiecare data crescand singura doi pui,(am fost putin inconstient si eu sa o trimit in atare conditii insa de fiecare data cand se intorcea de la zbor o luam in mana si parea ca nici nu a fost plecata),nu mi-a clasat insa faptul ca a venit in prima zi cu o intarziere de 1 ora fata de porumbeii care au prins clasamentul spunde destul de multe despre mama ei care s-a pierdut la zborurile cu pui din 2004..Nu toti porumbeii pripasiti sunt rebuturi….ci s-au pripasit din inconstienta stapanilor care i-au trimis nepregatiti sau bolnavi in acel concurs.In incheiere doresc sa transmit tuturor crescatorilor un an nou 2009 mult mai prosper pe linie columbofila si sa incerce pe cat posibil sa invete din greselile altora…VANT IN PENE..
L, si eu am fost blamat de mi s-a acrit…inchizi ochii si mergi mai departe, daca sunt si unii care apreciaza, totul este ok. Doar daca blameaza toti, este o problema. Cat despre pui, asa-i, trebuie sa avem putini si buni. Insa as merge pe ideea de a scoate mai multicei, si apoi imediat acestia sa fie selectati, pentru a ramane acei – putini si buni. Si eu am inceput prin a indeparta puii care facea tricomonoza acum cativa ani, si cazurile s-au redus spre 0 in prezent. (prin eliminare inteleg ratacirea lor, pentru ca nu sunt in stare sa-i sacrific, au sansa lor sa-si duca viata intr-un stol de gutani pe camp).
Nu inteleg paragraful cu bacteria “lactobacilii”? Ce vreti sa spuneti ?
Lactobacillii sunt niste microorganisme parazitare ca si trichomonoza ,ori salmineloza,care atenteaza la sanatatea organismului pasarii…insa spre deosebire de ultimele doua “lactobacilii” sunt mult mai rezistenti la mediul acid…acesta multiplicand sansele de supravietuire..
Cum sa atenteze la sanatatea pasarii!? Lactobacilus acidophilus sunt bacterii benefice care intra in compozitia probioticelor si lupta impotriva salmonelozei.
Corect Dle Andrei .Nu trebuie sa tratam porumbelul de diverse boli ,trbuie sa le prevenim .
Bai fratilor nu puneti botu la vrajiala!incercati si voi si o sa vedeti ce o sa patiti in timpul concursulilor,o sa dati faliment.
Inseamna ca foloseste sistemul vaduviei si nu scoate nici un pui pana la terminarea concursurilor.Orce porumbel care hraneste puii face trichomonoza.
-eu de tricomonoza porumbei nu mi tratez numa daca vad ca au
cand ai vazut ca au ai belit-o
Tricomonaza trebuie tratată daca apare … Apoi preventiv ulei de ustroi si oțet de mere
Din ce am citit pe Wikipedia, stramosii porumbeilor au trait pe tarmurile stancoase ale marilor si oceanelor, unde mancau ce gaseau pe plaje si beau apa sarata din mare. Au fost domesticiti in urma cu cel putin 10000 de ani, dar timpul trecut de atunci n-a fost suficient sa se adapteze (prin mutatii si selectie) la mediul continental. Adaptarea se face in sute de mii de ani. Altfel spus, porumbeii au nevoie de mai multa sare pentru producerea de acid clorhidric in gusa, necesar pentru digestie si pentru omorarea bacteriilor patogene.
Porumbeii mananca sare daca le pui intr-o strachina. La inceput casuna pe ea, o mananca ca pe graunte, dupa care bolesc o jumatate de zi (stau cu ciocul deschis, cred ca ii ustura pe gat). Dupa aceasta prima experienta cu sarea, mananca putina si doar din cand in cand, daca simt nevoia.
Eu le pun sare in apa de baut, un varf de lingurita la cinci litri de apa, dar pun si cateva picaturi de albastru de metilen, solutie 1%. Precizez ca nu cresc porumbei, doar ii hranesc pe cei de la bloc (sunt peste 100 de exemplare, dar la mine pe balcon vin la masa si sa bea apa cam 50). De cand le dau apa sarata fac gainatul normal (tare), rareori vad cate unul apos. Sarea le asigura aciditatea din gusa si nu fac forma grava (intestinala – mortala) a tricomonozei. Chiar si asa unii se imbolnavesc grav, fac tricomonoza pulmonara.
Apar multe cazuri de tricomonoza dupa ploile de vara, cand beau apa de de pe bloc (distilata, fara saruri).
Tricomonadele au un mod pervers de actiune, secreta o substanta care le produce porumbeilor sete intensa. Acestia beau multa apa si li se dilueaza acidul clorhidric din gusa, pana la nivelul nepericulos pentru tricomonade. In faza a doua tricomonadele distrug stratul de celule din gusa, care produc acidul clorhidric prin descompunerea sarii. Dupa asta au cale libera sa se inmulteasca si se raspandesc si in intestine. Porumbeii nu mai pot sa digere mancarea, o vomita, dar li se blocheaza si tranzitul intestinal, de la invazia tricomonadelor si de la infectiile secundare produse de alte bacterii.
Eu le dau ronidazol in doza marita (altfel nu are efect), tratament individual pe cioc. In solutia respectiva pun si Augmentin (Enhancin, Amoxiklav) si ciprofloxacina (Cifran). Ronidazolul este pentru tricomonade, iar celelalte antibiotice pentru tratarea infectiilor secundare. La o ceasca de cafea (de 100 ml) pun unul-doua comprimate (de 500 mg) de Cifran, unul-doua comprimate de augmentin (de 1g) si doua cupe mici de ronidazol (pulbere, la pachet de 100 g de la DAC). de la lingurita de plastic care este in punga cu ronidazol. Din solutia respectiva le dau 5ml, de trei ori pe zi. Cu seringa de unica folosinta la care pun prelungire un furtunel din plastic, de la perfuzoare (cam 6-8 cm lungime). Tratamentul este de doua saptamani. Astfel am salvat porumbei aflati in stare grava (muribunzi).
Mancarea este numai sub forma semilichida (seminte decojite de floarea soarelui, macinate cu rasnita de cafea si amestecate cu apa), sau chiar lichida (lapte praf din soia, cumparat de la Plafar) in cazurile grave, cand vomita orice.
Metronidazolul nu merge deloc, are efect asupra tricomonadelor doar la doze mari, cand deja este toxic. Porumbeii intoxicati cu metronidazol nu se tin pe picioare si se zbat ca gaina cand o tai, sunt in stare extrem de proasta (fac encefalita). Eu i-am salvat si pe acestia, dandu-le glucoza cu vitamina B1 (obligatoriu, ca altfel glucoza este toxica) si cu polivitamine.Dizolvate in apa si cu seringa. Trebuie sa fie hidratati bine, pentru ca metronidazolul si metabolitii lui se elimina prin rinichi. Extrem de rau le este cam doua-trei zile, dupa care apar primele semne de revenire. Isi revin, cat de cat, dupa doua saptamani, dar raman cu sechele neurologice. Au miscarile sacadate, ca robotii cu motoare pas cu pas, si cand zboara nu mai au miscarile aripilor sincronizate. Situatia lor se amelioreaza treptat, dupa cateva luni.
Si ronidazolul da intoxicatie la doze mari, dar mai usoare si cu revenire in cateva zile.
Carnidazolul este slab (apa de ploaie), nu merita sa dati banii pe el, mai ales la doza de 10 mg pe zi (un comprimat), cat zice producatorul.
Eu am revenit la ronidazol, dar in doza mult mai mare decat se recomanda in general.
Cred ca mai depinde de alte variabile, dar am avut rezultate bune in tratarea trico atat cu ronidazol cat si cu carnidazol in doze recomandate, nicidecum mai mari, ba chiar mai mici (ca durata de timp la administrare). Cred ca e suficient sa reduci nivelul de tricomonade si de restul se mai ocupa si imunitatea, din cate am inteles nu le poti elimina pe toate niciodata.
Apa cu otet de mere are acelasi efect de acidifiere care nu ii place tricomonozei.
Interesanta treaba cu sarea, nu m-am gandit. Este si in Vitamineral, praful roz pe care porumbeii il mananca cu mare pofta in anumite perioade (cand au pui in crestere, sau mai consuma cei convalescenti dupa boala din ce am observat).
Eu am tratat mai mult porumbei extrem de bolnavi, cu tricomonaza intestinala. La doza recomandata in prospect si fara suplimentare cu Augmentin si Cifran au murit toti. Din cei tratati cum am spus, au trait aprope toti.
Am tratat si un porumbel mascul, din rasa “Rosu de Bucuresti”. Avea inel de identificare (anul 2017) si era bland si frumos. I-am pus numele Ursulica. Era inert, zacea pe balcon, l-am prins usor. Initial i-am dat ronidazol timp de 14 zile, cu seringa pe gat. L-am hranit cu seriga. Nu i-a disparut ce avea in gat si am continuat tratamentul cu Carnix, doua comprimate pe zi, timp de 14 zile. Inca avea mizeria aia in gat, dar se micsorase. I-am mai dat o cura de 14 zile cu ronidazol si a scapat de tricomonoza. Dar nu manca singur nimic, l-am hranit fortat timp de cateva luni si i-am dat si alte antibiotice, pentru infectiile secundare de la mate. In final a fugit afara si acum vine rar sa bea apa de pe balcon, dupa care fuge ca din pusca. S-a speriat rau de la maltratarea cu medicamente.
Asa rabdare cu ei, mai rar.
Si cheltuiala.
Anul trecut (pe pandemie) le-am dat cam doua tone (!!!) de floarea soarelui (6 kg/zi cu 2 lei.kg). Acum le dau doar o masa pe zi, seara la ora 17, 7-8 kg de grau (mai putin nutritiv). Semintele de floarea soarelui s-au scumpit (4 lei/kg), dar s-a scumpit si graul (de la 1,8 lei la 2 lei).
Plus cheltuiala cu medicamentele si cu semintele decojite de la Plafar (10 lei/kg). N-am vazut niciodat pui de porumbel atat de slabi ca anul asta, piele si os. Pandemia a falimentat jumatate din spatiile comerciale, este saracie mare.
Anul asta implinesc 64 de ani (sunt prof de fizica, 32 de ani lucrati in invatamant, 7 la liceu si 25 la o facultate – unde m-am ocupat mai mult de laboratoarele cu aparatura electronica) si sunt constient ca pot sa dau coltul oricand, mai ales ca am probleme cu sanatatea. Incerc sa salvez aceste pasarele care vin si imi cer mancare, la etajul sase al blocului. Zona este proasta pentru porumbei, numai parcari betonate (cu pisici sub masini) si fara covrigarii si fast-food in apropiere, de unde sa manance ceva. Nici apa n-au, pe o raza de un kilometru. Nu pun picioarele pe jos, traiesc la inaltime.
Majoritatea vecinilor sunt cu venituri mari (procurori, avocati), unii au pensia peste 10000 lei, dar n-ar da o mana de grau la pasarele. Au alungat si randunicile care cresteau puisori pe casa scarii, asa sunt de rai.
Sunt abrutizati, ca cei crescuti in mediul rural, care desconsidera total viata animalelor. Pentru ei animalele sunt doar bune de mancat si de batut.
Painea uscata o duc intr-un loc unde vin sa manance ciorutele.
Oho, toata stima. Multi ani inainte! Despre cum sunt majoritatea celor de pe la blocuri si de ce m-am mutat din Bucuresti la munte in natura as putea scrie mult, stiu ce ziceti.
Daca aveti probleme de sanatate sa nu tineti porumbei in casa, praful de la penaj este daunator.
Puteti iesi ceva mai ieftin cu mancarea luand la sac special pentru porumbei, sunt zeci de feluri de seminte, si cred ca iese mai bun pretul per kg plus ca le ofera imunitate mult mai buna varietatea de seminte. Preferabil un amestec de 20+ seminte decat floare + grau.
Este totusi o cheltuiala utila, cred ca e o placere deosebita cand va vine stolul la ora 17 la masa. Cand stateam in marea de beton la Bucuresti dar la etajul 1 m-am chinuit mult sa ademenesc si eu niste porumbei la geam dar nu am reusit.
Ar trebui sa se faca un experiment la scara mare (nationala), cu sarea pusa in apa de baut. Sa se determine statistic daca sarea ii protejeaza de tricomonoza si de salmoneloza. Eu asa am constatat. Nu vindeca, dar reduce incidenta acestor boli.
Sarea ar fi bine sa fie iodata, desi merge si cea de la sac (pentru muraturi – mai ieftina). Nu ca ar da porumbeii in cretinism de la lipsa iodului, desi nu este exclus sa fie afectati, ci pentru ca iodul omoara bacteriile din sange. La oameni iodul din alimentatie ajunge 99% in glanda tiroida, presupun ca si la animale este la fel. Debitul de sange prin tiroida este aproape cat prin creier, iar sangele care trece prin tiroida este dezinfectat de iodul de acolo. De asta taieturile la gat in zona tiroidei sunt extrem de periculoase (hemoragie puternica).
Daca ipoteza mea este corecta, atunci ar fi ceva extraordinar de bine pentru aceste pasarele simpatice, n-ar mai fi atat de chinuite de tricomonoza. Li s-ar pune sare in apa si ar fi mai sanatoase.
Marturisesc ca pana acum nu m-am gandit de ce sarea este buna pentru conservarea alimentelor (omoara bacteriile). Este de la ionii de clor rezultati prin disocierea clorurii de sodiu (NaCl) cand se dizolva in apa. Apa are permitivitatea electrica relativa egala cu 81 (foarte mare !) si la dizolvarea sarii reduce de 81 de ori forta de atractie electrostatica (legatura chimica ionica) dintre atomii de sodiu si clor din molecula de NaCl. In apa sarea este disociata, nu in molecule intregi de NaCl.
Am uitat sa bag in frigider seringile pline cu pasta de seminte de floarea soarelui si apa. Dupa cateva ore pasta a fermentat si seringile s-au umplut cu bule de gaz. Am pus doxiciclina in amestec, crezand ca nu va fermenta. N-a avut nici cel mai mic efect, doxiciclina este un antibiotic bacteriostatic cu spectru de actiune ingust. Cu toate astea, este bine sa aveti o rezerva de doxiciclina in casa, pentru ca in caz de epidemie cu ciuma va salveaza viata.
Am pus vitamina C (acid ascorbic) in pasta din seringi si amestecul n-a mai fermentat. Nici cu sare nu fermenteaza.
V-am povestit toate astea ca sa intelegeti cat de importanta este sarea. Eu le pun sare la porumbei si in solutia cu antibiotice pe care le-o torn pe gat. Numai cu apa se distruge aciditatea din gusa si au probleme.
Vad ca pe Wikipedia spun ca cel mai bun medicament pentru tratarea tricomonozei este 2-amino-5-nitrothiazole.
https://en.wikivet.net/Trichomonosis_-_Birds
Se poate cumpara direct din india, mult mai ieftin decat s-ar vinde la farmaciile veterinare (care dau cu pretul la grinda).
https://www.indiamart.com/proddetail/2-amino-5-nitrothiazole-cas-121-66-4-7367113488.html
Transportul de acolo costa 25-30 $. Eu am cumparat un medicament de uz uman, care nu se gaseste la noi. A venit in zece zile.
Aveti aici poza cu porumbeii de pe tarmul stancos al marii.
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/Rock_pigeons_on_cliffs.jpg
Este bun iodul, este si in produse pentru porumbei, cel mai cunoscut fiind Blitzform care mai contine si fier.
Nu stiu cu apa, dar sunt crescatori care lasa mereu la dispozitia porumbeilor sare de ciugulit.
Unii au renuntat la tratamente pentru ca antibioticele actuale sunt ineficiente si cu efecte adverse. Nu s-a mai investit serios in cercetarea adevarata in domeniul antibioticelor de peste o jumatate de secol, de cand industria de medicamente a fost lasata 100% pe mainile firmelor private. Patronii acestor firme sunt negustori, fac bani la greu din vanzarea “ibuprofenelor”, nu din antibiotice, care se cumpara doar ocazional. Daca s-ar descoperi antibiotice cu adevarat eficiente, ar fi un dezastru financiar pentru firmele care au afaceri in domeniul medical. Multe boli s-ar vindeca rapid si nu s-ar mai vinde “ibuprofenele”.
Majoritatea antibioticelor utilizate pe scara larga au fost descoperite inainte de anii ’70 din secolul XX. Multe cercetari au fost finantate de guvernele tarilor mari, pentru utilizarea antibioticelor in caz de razboi (cu raniti multi).
Daca s-ar descoperi antibiotice mult mai bune decat cele actuale si accesibile ca pret, majoritatea bolilor infectioase (la oameni si la animale) ar fi eradicate.
Privatizarea peste o limita in sectorul medical nu este buna, trebuie sa se implice statele (guvernele), care au alte prioritati decat privatizatii.
Pe langa toate astea, porumbeii voiajori sunt tratati “preventiv” cu doze mici, cate 1-2 zile, si normal asta selecteaza patogeni mai puternici care se inmultesc in continuare.
Este adevarat ca unii microbi au devenit rezistenti la antibiotice, insa problema de baza este ca antibioticele actuale nu sunt bune (se fac ca isi fac treaba). N-au fost grozave de la inceput. Unele blocheaza anumite enzime care intervin in metabolismul microbilor, altele distrug membrana celulara etc.
Ar trebui antibiotice care sa actineze altfel. De exemplu sa blocheze gena care controleaza diviziunea celulara a bacteriilor. Le-ar “castra” permanent si nu s-ar mai pune problema sa capete rezistenta.
Nu vedeti ca in medicina se bate pasul pe loc, in raport cu ce se intampla in alte domenii ? In electronica s-a produs un progres enorm (PC-urile, telefonia mobila, fotografia digitala etc).
Zilele trecute m-am gandit de ce nu mor prin epidemii vietuitoarele din mari si oceane, pentru ca in apa isi fac nevoile si apa ar trebui sa fie plina cu bacterii patogene.
Probabil ca de la ionii de clor, care sunt bactericizi. Cloruri sunt dizolvate si in apa dulce din rauri si balti, de asta nu mor pestii din ele. Alta explicatie nu gasesc pe moment.
Situatia e alta la stranduri si piscine, unde n-am chef mai intru vreodata. Nici la mare nu ma mai tenteaza sa ma balacesc, decat departe de locurile unde se scalda lumea. Va dati seama pe unde trece apa respectiva.