Vaccinarea: eroarea medicala a secolului?

Navigand pe internet am descoperit un lucru foarte interesant, care sunt sigur ca va produce multe discutii in contradictoriu. Am auzit de curand un zvon, cum ca actul vaccinal constituie o lezare grava a integritatii sistemului imunitar a persoanelor vaccinate, facand din acestea veritabile rezervoare de virusi.

Asa ca am intrat pe internet, cum spuneam, si am aflat de aparitia unei carti, care se numeste chiar: “Vaccinarea: eroarea medicala a secolului“. Cartea este scrisa de doctorul Louis de Brouwer. Informatii despre ce contine cartea, cat si despre autor pot fi gasite aici.

Acest lucru este foarte important si la porumbei. Deocamdata eu nu mi-am vaccinat deloc porumbeii si ma gandeam ca de anul viitor sa incep sa-i vaccinez, dar aceasta informatie m-a facut sa-mi pun anumite semne de intrebare.

In toamna, la zborul de pui, un prieten mi-a povestit ca unui vecin i s-au imbolnavit toti puii din lot de paramixoviroza. Intrebarea mea fireasca a fost: “Pai nu i-a vaccinat?”, iar acesta mi-a spus ca i-a vaccinat chiar pentru paramixoviroza si tot s-au imbolnavit.

Sfatul meu pentru toti columbofilii este sa nu-si mai indoape porumbeii cu tot felul de medicamente si vaccinuri. Si mai ganditi-va ca si in urma cu cateva decenii columbofilii aveau succes chiar si fara aceste medicamente si vaccinuri. Bineinteles acesta este doar un sfat, fiecare face ce crede ca este bine pentru porumbeii lui.

Toti columbofilii ar trebui sa se gandeasca la acest lucru si sa spuna daca este buna sau nu vaccinarea.

Topic propus de Aurel

111 comentarii la “Vaccinarea: eroarea medicala a secolului?”

  1. Mi-am permis sa pun si un semn de intrebare in titlu, pentru ca e mai bine asa. Primul lucru care-ti vine in minte este: prea multi doctori recomanda vaccinurile si sunt mult prea utilizate la scara larga, ca sa poata fi atat de nocive. Pe de alta parte, multe chestii nocive se utilizeaza la scara larga fara discernamant, cu consecinte catastrofale (vezi antibioticele, chimicalele, etc).

    Acum cu vaccinarea lotului care totusi s-a imbolnavit: sunt multe variabile care pot influenta actul vaccinarii: daca vaccinul a fost expirat, sau transportat in conditii improprii, daca nu s-a facut cum trebuie pasarilor, etc…toate astea il pot face inutil. Multi columbofili isi vaccineaza singuri porumbeii ca niste mici doctori.

    N-as nega vehement ce spune nenea ala pana nu citesc cartea si vad cat de solide sunt argumentele lui.

    Un lucru pot spune din propria crescatorie… nu am vaccinat decat de paramixo… niciodata de salmoneloza sau variola si nu am avut strop de boala in cotet.

  2. CEEA CE SPUNETI DUMNEAVOASTRA ESTE UN LUCRU BUN PENTRU INTARIREA IMUNITATII PORUMBEILOR NOSTRI,DAR… CAND LA IMBARCARILE PENTRU CONCURSURI SE PREZINTA UNII CU PORUMBEII PLINI DE TOT FELUL DE BOLI SI AI TAI STAU IMPREUNA CU EI CUM II MAI POTI PROTEJA DE BOALA??? SINGURA METODA ESTE SA -I VACCINAM LA TIMP SI ATUNCI CAND SE INTORC DIN CONCURSURI SA LE ADMINISTRAM MEDICATIA PREVENTIVA PENTRU A NU IMBOLNAVI SI RESTUL CRESCATORIEI.

  3. Mi-e greu sa cred ca, chiar toate vaccinurile sunt inutile. La porumbei, ca si la oameni sunt anumite vaccinuri utile( cel pentru paramixoviroza) si altele inutile(cel pentru salmoneloza). Porumbeii amicului tau, ori nu au fost vaccinati cum trebuie, ori vaccinul era vechi sau de proasta calitate. Se poate intimpla(destul de rar) ca din tot lotul de porumbei vaccinati corespunzator sa se imbolnaveasca unul, daca nu i-a prins bine vaccinul sau avea vre-o boala ascunsa in timpul vaccinarii, dar sa se imbolnaveasca toti imi pare cam dificil daca vaccinarea s-a facut in conditii optime si cu produse de calitate.

  4. Imi aduc aminte de una din deciziile proaste luate de noi ca oameni si anume atunci cand a fost asa zisa gripa aviara…cum omorau de prin gospodarii gainile care ramasesera in viata… fix alea care avusesera o imunitate de fier si puteau transmite mai departe la puii lor acele gene care le dadusera rezistenta.

  5. cred ca are si vaccinul rostul lui, dar nu ar trebui exagerat cu el, cel mai bine este sa lasam natura sa-i selecteze, aceasta e cel mai bun selectioner

  6. SUNT MULTE LUCRURI PE CARE NOI NU LE STIM……..dar dak va ganditi ca prin injectie se lezeaza tesuturile pasarii si inclusiv sistemul imunitar….sa stiti ca si pentru asta este o rezolvare administrarea vaccinului PE CALE ORALA !!!!…..dar dak va ganditi ca prin continutul chimic al vaccinului puteti inrautati starea animalului,nu stiu ce sa zic…..trebuie sa ma interesez…..am sa revin cu informatii….(din cate stiu….nu actioneaza negativ asupra sistemului imunitar….ba din contra)

  7. nici eu nu imi indop porumbei cu tot felul de pastile si prafuri care se pun in apa.si cei mai echi columbofili nu isi indopau porumbei cu porcari ii cresteau cu grau si boabe,nu ii cresteau cu tot felul de chestii care provoaca boli si apoi mor, ii lasau sa ii selecteze natura. am si eu un vecin si el l-e face ceai din plante si le da o luna toamna so o luna primavara si nu ii are bolnavi.

  8. Nu stiu atat de bine cum sta treaba cu vaccinurile la porumbei insa la caini spre exemplu, daca nu-i faci puiului schema de vaccinare (vaccin pt parvoviroza, vaccin pt. jigodie – maladia lui Carre, etc.) n-are prea multe sanse sa ramana in viata!
    Poate ve-ti spune ca in urma cu multi ani pe caini nu-i vaccina nimeni si ramaneau in viata (aia care ramaneau).
    Corect, insa din 10 pui ramaneau (daca ramaneau) 1-2 (lucru pe care-l vedem zilnic la populatiile de caini maidanezi).
    Mie daca-mi fata femela 10 chiar vreau sa-mi traiasca toti si nu sa-mi ramana 1. Prin urmare, ii vaccinez.

    Argument in plus – in urma cu nu mai mult de 10 ani cate cazuri de imbolnavire cu babesioza (la caini) cunosteati?
    Raspuns – in afara de medicii veterinari cei mai multi habar nu aveau de babesioza.
    Astazi daca nu faci frecvent deparazitare externa la caine pt a fi cat de cat ferit de capuse (acestea transmitand boala), e’ posibil sa-ti crape in 48 de ore!

    Urasc tot ce inseamna medicament, vaccin etc. si sunt pt. o folosire minima insa, in anumite cazuri (boli) chiar nu poti renunta la ele daca vrei ca ce ai acasa sa-ti si traiasca!

  9. Corbu, intrebarea ar fi: daca dintr-o ponta iti traieste un pui si il imperechezi cu alt pui care a trait la altcineva similar fara acea vaccinare, puii lor nu vor trai in numar mai mare, sau chiar toti? Adica, asa cum se selecteaza dupa culoare, aptitudini, etc, nu se poate selecta si dupa rezistenta?

  10. am avut ani in care nu am facut vaccin si perderile de pasari au fost minime mureau da putini
    am avut ani in care am facut toate vaccinurile cum scrie la carte si au murit mai multi decat in ani nevaccinati
    insa cele mai mari victime ca numar de morti am avut intrun an an care nu iam vaccinat decat cand era prea tarziu am perdut jumatate din efectiv e drept ca nu se prea cunostea ca erau multi si nu au murit toti odata mureau pa rand
    AM LUAT HOTARAREA CA E MAI BINE SA AI VACCINEZ E RISCU MAI MIC SAU SUNT INPACAT CA MIAM FACUT DATORIA
    fratilor cand numarul porumbeilor cu simntome de boala e pana an 20 la suta din efectiv e mai bine sai elimini decat sai lasi la gramada si sa incerci sai tratezi
    CU RESPECT

  11. -Leziunea tesutului..= 0 mica zgarietura !!
    -Vaccinurile au scapat omenirea si lumea
    animalelor de o gramada de boli!!
    DAR trebuie sa deosebim vaccinurile utile
    de cele care se fac degeaba.Trebuie sa citim
    si sa ne informam!!

    Alceva este cu medicamentele ,in primul rand
    antibioticele care se folosesc fara sa se cunoasca
    diagnoza ,modul de administrare si fara sa se cunoasca
    consecintele “tratamentului”.Vanzarea lor ar trebui
    controlata si permisa numai cu reteta.
    Cred ca ar fi de folos daca cluburile ar organiza
    un instructaj pentru membrii in colaborare cu veterinari
    pentru a asigura macar cunostinte de baza.

  12. Porumbei.ro, cati porumbei foarte batrani ai vazut in marile orase?
    Cu alte cuvinte, care este media de varsta la pasarile dintr-o zona cu minim de pradatori (ca sa fie mediul cat mai favorabil) comparativ cu cei dintr-o porumbarie medie?

  13. Pai vezi putini porumbei batrani, dar sunt multi factori, nu neaparat paramixoviroza.

  14. Pt. porumbei.ro – corect dar trebuie sa recunoastem ca si acesta este un facto deosebit de important!

  15. @13 si 14

    -80% din porumbeii municipali nu sunt mai batrani
    de 2 ani. se imbolavesc pentru ca traiesc in aglomeratie
    dar mai ales pentru ca mananca “nesanatos”-faramituri
    de prajitura(dulce)sa pizza(sarat) multi au mucoasa gusei
    cu ciuperci sau inflamata.

    -La porumbei de stanca dispar 50-60% din pui in primele
    saptamani(uliu etc)Cine scapa traieste”sanatos” (alimentatie
    buna in nutura, adapost natural curat) si poate ajunge
    la 4-5 ani.Bolile nu sunt o problema la ei.

    – cel mai mult traiesc porumbeii ocrotiti de om ,mai ales cei care
    sunt tinuti ca porumbei de casa.La voiajori exista exemplare care
    ajung la o varsta inaintata dar daca facem, media varsta lor est
    scurta datorita pierderilor la zbor.

  16. In satul in care tin eu porumbei traieste un domn columbofil in varsta…….dar cu o experienta mare!!oricine il cunoaste ramane impresionat de cat de simplu si practic gandeste!!are un cotet ,,mediocru”(mic,intemperiile ajung in interior ca si afara,murdar, varsta si sanatatea nu ii mai permit crescatorului sa il intretina)dar populat cu niste porumbei cu o sanatate de fier!!nu au parte de vaccinuri nici macar cel de paramixo,nu au parte de vitamine si de nici un energizant!!primesc hrana doar in timpul ierni si aia nu diversificata si uneori poate nu de ajuns……!!365 de zile sunt liberi,nu au antrenament, ora fixa de zbor pur si simplu libertate totala!!hrana in timpul anului si-o aduna singuri de pe campurile din jur,apa o servesc din raul Oltet iar gritul il aduna din pereti grajdului de cal!!luati in mana acei porumbei sunt niste bombe vii…..un corp zvelt,plin de muschi,si niste pene matasoase ceva de invidiat!!batranul nu vrea rezultate nici macar nu are ceas,pur si simplu iubeste porumbelul in toata fiinta lui!!nu are mai mult de 30 de porumbei iar etapele de zbor le incepe cu 8-10!!anul acesta cu maturi a pornit cu 8 si a zburat toate etapele din tara pana la Darabani aprox 500km iar la sfarsit avea o singura pierdere!!nu stie ce este aia boala,de vaccinuri nici sa nu auda!! el e natural,fara incredere in medici si…razand putin mai trage din tigara lui facuta din ziar si spune ,,uite vezi eu fumez de 60 de ani,numai tigari tari…..si oftand spune ca vremea tigarilor carpati a apus(singurele de altfel care ii placeau) si nu am nimic…sunt sanatos tun..si mai trage odata din tigare iar degetele si unghia ii sunt galbene de la toxine!!eu consider ca totul il ai dupa cum il cultivi,cu cat dai mai multa importanta unui lucru cu atat mai mult iti e mai greu sa il pastrezi!numai bine

  17. Ionut: foarte tare! Fascinant! Poti sa faci cateva poze la porumbei, cotet, raul de unde beau apa, etc? As fi MEGA curios.

  18. Da, cand merg la tara am sa incerc sa fac poze!!sper sa fie acasa sa pot face poze si la porumbei si la cotet….ca de acord sigur va fi!! cat despre rau acolo se poate usor face….sper sa prind si stolurile de porumbei care vin sa bea apa……..!!

  19. chestia e in felul urmator porumbei care cresc in mediu steril curat sunt foarte predispusi la bolii uitati exemplu cati gutani de prin orase i-at vazut bolnavi ca voiajori vostri care uni de abia se mai tin pe picioare ?
    si cu vaccinarea organismului por va prinde dependenta de vacin nemaiputand in absenta lui sa se mai apere

  20. Inainte de 89 nu se facea vacinul de paramixo pt ca aceasta nu exista ,erau rare cazuri de trichomonoza si se trata cu galisan la fel ca si coccidioza ,albastru de metil in apa si cam atat.Dupa 89 s-au importat foarte multe pasari din Belgia,Olanda,Germania unde paramixoviroza exista ,astfel s-a introdus si la noi in tara aceasta maladie,prin urmare suntem obligati sa vaccinam pasarile ,dar vaccinul trebuie transportat in conditii optime [ca si pastrarea lui] .

  21. Paramixo obligatoriu. Boala este foarte contagioasa si iti poate decima efectivul in proportie de 90-100% in 2 zile. 90 % din cei care scapa raman cu sechele grave. Cand ai un lot de 50 de pasari care seara sunt sanatoase si dimineata gasesti 10 moarte, pe timpul zilei paralizeaza/mor inca 20 iar in urmatoarea noapte mor inca 15 nu prea ai ce face decat sa previi adica sa vaccinezi.
    Chiar si la paramixo daca ai o forma usoara sau pasarile sunt abia iesite de sub perioada de protectie a vaccinului poti salva foarte multe cu vitamina D si E, indopate cu hrana suficienta si apa. Totusi riscul este prea mare si evolutia bolii prea rapida ca sa ai timp de tratamente naturiste. Restul bolilor in opinia mea nu necesita vaccin daca ai pasarile permanent sub observatie si cunostinte cel putin medii despre bolile porumbeilor.

  22. asa cum au spus si comentatorii de mai sus acum 40-50 de ani nu erau atatea boli ca in zilelea astea cand mediul si natura sunt super poluate,cat despre vaccinul de paramixoviroza nu stiu cati il cunosteau.pana acum vreo 15 ani si apoi chiar daca vaccinezi porumbeii fara pregatirea necesara ,adica fara deparazitare ,fara tratament pt. cocidioza, tricomonoza si ceva antibiotic este egal cu o ,asta va spun din propia experienta, nu are efect si apoi te miri de ce s-au imbolnavit porumbeii. numai bine.

  23. daca nu vacinezi de PARAMIXO si apare boala esti TERMINAT. de celelalte vaccinuri nu conteaza, daca apare boala o tratezi, dar de paramixoviroza nu scapi. nu o poti trata.

  24. Administrarea de medicamente este o problema certa. Daca ai intrat in acest cerc vicios al administrarii medicamentelor e foarte greu sa iesi, o vad la mine, eu incerc acest lucru dar nu voi putea sa renunt de tot la medicamnete pentru porumbei. Eu am inceput anul acesta un experiment, am doua adaposturi pentru porumbei, in doua locuri diferite, asadar porumbeii nu ajung in contact, intr-un adapost porumbeii sunt inchisi si le administrez medicamente, iar cel de-al doilea adapost sunt liberi si nu beneficiaza de niciun fel de medicament. Pana in prezent nu sunt mari deosebiri intre porumbeii din cele doua adaposturi, dar as putea sa spun ca porumbeii care zboara afara si nu le-am administrat medicamente arata mai bine.
    Si eu cred ca vaccinul impotriva paramixovirozei ar trebui dat in continuare, eu nu am avut parte de nici o imbolnavire cu paramixoviroza pana in prezent si sper sa nici nu am parte; eu le fac vaccinul de doua ori pe an ( il fac de 3 ani).
    Am postat si eu un articol pe tema aceasta, legat de medicamente si porumbei
    http://columbofil.wordpress.com/2009/10/26/medicamentele-si-porumbeii/

  25. eu ink nu mi’am vaccinat porumebii da am mare grija de ei ! ..mai am multe de invatat :|

  26. Vacinarea la porumbei se executa cu prima ocazie inca in cuib in jur de 4 saptamini,iar cine a ratat aceasta treaba poate sa mai vaccineze si mai tirziu dar ii propusa sa fie dat cu prima ocazie vaccin lasota s au mai stiu eu de care exista pe care se da oral iar dupa 2 saptamani se va vaccina tot lotul de porumbei cu vaccin injectabil,si in acest fel sa facut si rapelul,iar daca inainte porumbeii sunt bine pregatiti pt vaccinare ,adica:decontaminati pt viermi,paraziti deci lotul de porumbei sa fie in stare buna de sanatate in asa mod si vaccinarea va reusi.
    Se descrie in carti ca cei care au un lot vaccinat anual corespunzator abia ua de tratat porumbei pana ce altii se confrunta tot anul ori cu salmonela ori cu paramixoviroza iar de variola sa nici nu mai vorbim.

  27. Impotriva paramixovirozei au aparut mai multe feluri de vaccinuri,de exemplu unul dintre aceste vaccinuri se numeste COLUMBA si este un vaccin slovac,care are acelasi efect ca paramixo poate si mai bun,de acea in zilele noastre este indicat schimbarea vaccinelor anual pentru ca corpul porumbeilor sa nu devina imun.Crescatorii care vaccineaza cu acelasi vaccin an de an risca sa formeze o imunitate in corpul porumbelului vaccinul nusi face efectul iar boala patrunde usor.

  28. eu pana acuma de 3 ani de cand sunt columbofil nu iam vaccinat, numai in anul asta….. in anii trecuti nam avut nici o boala poate mio murit 2-3 porumbei, iar acum ca iam vaccinat toti se imbolnavesc de diferite boli, ba unu ii bolnav, ba altu nici nu stiu ce asa le mai fac;))

  29. Pentru Ionut T,toata stima pt acei porumbei care detine cunostinta ta dar in mod sigur acele pasari chiar daca par sanatoase in mod sigur nu prea distrug ceasul de concurs,si eu si multi am crezut ca putem zbura porumbeii fara medicamente dar la urma a trebuit sa ne dam seama ca alta lume traim plin de virusi si bacterii,care netratati aduc dupasine diverse boli sa-u chiar scad rezultatele.

  30. Un bun prieten de-al meu pina anul acesta nu a participat la concursuri cu porumbeii,desi are porumbei asa zisi”voiajori”.In 3-4 etape i-a rupt pe toti cu…sosirile ‘dupa care porumbeii au inceput sa stea cu capul intre umeri,sa se gainateze ba verde ba apos pina au inceput sa-i si moara.Stiti ce mi-a spus…?Cine m-a pus sa zbor cu voi porumbeii…ca inainte ai mei erau sanatosi.O sa ajungem sa tratam porumbeii precum “locomotivile”acelea cu aburi care daca nu le puneai carbune nu mergeau..

  31. Da de exemplu ca vaccinul impotriva paramixovirozei sa fie corect aplicat porumbeii trebuie vaccinati cu avipestisota si deparazitati ca vaccinul din urma sa aibe efect deplin, si dupa cum spuneau si ceilalti depindesi de calitatea vaccinului si cat de corect a fost facut.

  32. traba asta ii ka si ku anigripalu il faci si iei gripa nul faci si de cele mai multe ori scapi ….binentzeles daka te grijesti putzin asai si cu porumbeii daka ai grija sa nu le lipseasca nik mnu se imbolnavesc si cu cva tratamente naturiste ii potzi proteja …..NU MAI CHINUITZI PASARILE

  33. Multa lume nu stie ca vaccinurile pentru paramixoviroza trebuie tinute la temperaturi intre 2-8 grade celsius. Iar multi care comercializeaza astfel de vaccinuri nu-i intereseaza decat profitul. Daca am fi mai atenti de unde am cumpara vaccinul cu siguranta nu am avea probleme cu paramixoviroza. Puii fiind mai sensibili, nevaccinati, vor lua foarte usor aceasta boala in special cei tardivi. Eu imi vaccinez porumbeii singur subcutanat (in partea de sus a gatului) si nu am avut probleme niciodata cu paramixoviroza. Folosesc un vaccin slovacesc cu imunitate pe 1 an si sunt foarte multumit de el asa ca nu prea cred sa ii afecteze negativ.

  34. Eu unu nu le fac nici un vaccin.mancare buna si program de zbor zilnic.bafta la toti si un an mai bun in 2010!

  35. microbi un factor daunator organismului.Ma uit in jur la multe persoane,toti au aceasi intrebare…sa-mi vaccinez sau nu porumbei/? parerea mea despre aceasta vaccinare nu este chiar asa grozava sa va spun si de ce, la un zbor de fond,in anul 2007 la etapa Neamoudania, Grecia am angajat 10 porumbei dintre care doar 9 au fost vaccinati, porumbelul care nu a fost vaccinat deoarece nu mai mi-a ajuns vaccinul,mi-a sosit in prima zi la ora 18:09 min clasinduse pe locul 7,locul 2 fond yarling,si locul 58 national din 4268 de porumbei.Ceilalti 9 care au fost vaccinati nici in zilele noastre nu au mai venit si toti se trageau din rase de fond.Anul 2008 acest porumbel a fost vaccinat,rezultatele nu au fost incurajatoare.Anul acesta,la concursul cu puii am avut rezultate foarte bune atata timp cat au fost sub observatie medicala.Din moment ce nu au mai fost sub supraveghere medicala,rezultatele au fost devastatoare.Am avut pierderi mari,acesti porumbei nu au fost vaccinati,din acel moment nu le-am mai dat nici un medicament,doar miere pt. recuperare,mancare buna si odihna.La derbiul cu puii,la etapa Odessa-Ukraina am angajat 5 porumbei,si mi-au sosit 3.Am clasat unul ocupand locul 22,fond pe judet si national inca nu s-a facut clasamentul.In final am ajuns la concluzia k nu vaccinul,si nu tratamentele abuzive pot tine porumbelul in forma pe tot sezonul competitional,ci doar o ingrijire permanenta,recuperarea dupa efort si nu in ultimul rand odihna care este cel mai importantant factor.

  36. Pentru domnul Stefan L….am specificat ca domnul in cauza nu zboara pentru rezultate,nu are ceas si nu il intereseaza performanta,pur si simplu o placere si un hobby!!nu toata lumea tinde dupa rezultate si faima…..in zilele noastre pline de probleme e un mod usor sa evadezi,consider ca daca ai incepe sa iti faci griji cum sa castigi,cum sa faci sa obti cel mai bun cuplu,cel mai bun puii esenta relaxari ar disparea!!numai bine

  37. Mircea-Galati
    Salut cu drag iubitorii porumbeilor.O sa trec direct la subiect:in anul 2001 in primavara am dus la tara la tatal meu 6pui de porumbei de cursa cu vaccinurile facute.Acolo la tara tatal meu avea vreo 50 de porumbei voiajori cu gutani amestecati care erau liberi non stop si care nu stiau ce sunt alea vaccinuri si tratamente.Bineinteles ca i-a tinut inchisi o perioada pana s-au invatat,apoi i-a lasat liberi.In toamna anului 2002 a disparut unul probabil a fost luat de catre uliu.In 2003 in iunie in porumbaria lui tata a aparut paramixoviroza,saracul tata auzise de asa ceva dar nu vazuse.Cine credeti ca s-au imbolnavit de paramixoviroza:cei cinci porumbei dusi de mine la tara,care intre timp se imperechease cu porumbei autohtoni de acolo.Dupa o perioada de chin de invarteli au murit toti,dar surpriza :nu s-a mai imbolnavit niciunul,dupa.
    Apoi nu am mai vazut boala in porumbaria lui tata.Judecati singuri acest episod,pentru ca eu dupa, nu mai stiam daca sa mai vaccinez porumbeii sau nu.Inima buna la toata lumea.

  38. Cred ca domnul dr.Louis de Brouwer uita cati copiii mureau sau ramaneau cu sechele neurologice groaznice pana la aparitia vaccinului antipoliomielitic. Sau cati mureau din cauza variolei,care a fost eradicata datorita vaccinului specific. Ganditi-va ce ar insemna sa vedeti suta sau mii de copii bolnavi si pe moarte intr-un singur oras! E adevarat ca si in medicina umana si in cea veterinara se fac excese , dar acestea se refera mai ales la antibiotice,vitamine,etc. Practic pt.virusuri aproape nu exista tratament decat profilactic,si acesta se face prin vaccinare.Si e oribil sa vezi o crescatorie decimata de paramixoviroza pentru ca asa s-a gandit columbofilul,sa nu-si vaccineze porumbeii.Dar fiecare face cum crede ,pentru ca sportul columbofil este un sport al mintii si de cum vede fiecare lucrurile depind rezultatele.

  39. toti columbofili le fac la porumbei vaccin dak nu tratezi paramixoviroza porumbei sunt exposi la boala si esto o boala netratabia

  40. si am aflat inca ceva k dak iei vaccin de la farmacia veterinara nu este asa de bun mia spus si mie un medic veterinar

  41. “Nu stiu atat de bine cum sta treaba cu vaccinurile la porumbei insa la caini spre exemplu, daca nu-i faci puiului schema de vaccinare (vaccin pt parvoviroza, vaccin pt. jigodie ? maladia lui Carre, etc.) n-are prea multe sanse sa ramana in viata!”

    Da, este adevarat, dar cum s-a ajuns aici? Era si inainte nevoie de asta? In ce directie mergem si cat de dezastruos e asta pe termen lung?
    Avem mereu tendinta sa ne ancoram doar in prezent… cat de naivi suntem…

    Daca perpetuezi din porumbei asistati medical, vei avea generatii care depind de medicamente pentru supravietuire. Vom ajunge ca inainte de fiecare zbor in afara volierei sa le dam preventiv medicamente pentru a nu intra in voliera cu virusi “proaspeti”.
    Si iar ajungem la mult combatutul dar sanatosul “e bolnav, rupe-i gatu’ “. Da, pentru ca daca intervi si ii scoti din natura, atunci trebuie sa-ti asumi cu toata responsabilitatea rolul de selectioner. “Take no prisoners!”

    Am o multime de link-uri despre nocivitatea multora dintre vaccinuri pe termen lung la oameni si despre razboiul dintre companiile farmaceutice… viata noastra nu valoreaza nimic, pentru ei doar profitul conteaza.

  42. Cum bine spune Adrian, e o mare diferenta intre porumbeii tinuti pe langa casa si cei care se inghesuie in masinile de transport saptamanal, in conditii PEREFCTE pentru boli (caldura, adapatori comune, ciupituri de la vecini bolnavi, etc). Deci, la conditii artificiale, intervenim cu adjuvante artificiale (vaccinuri si tratamente)…vrand-nevrand.

  43. “…cei care se inghesuie in masinile de transport saptamanal, in conditii PEREFCTE pentru boli (caldura, adapatori comune, ciupituri de la vecini bolnavi, etc)”

    Da, este evident ca acelea nu mai sunt demult conditii “umane” (oare cine o fi de vina).

    Solutia ar fi sa se revina la competitii mici, pe distante scurte, accesibile, si crescatorii mici, cu satisfactii pentru toata lumea. Desigur, reguli pe masura. In astfel de crescatorii mici si concursuri la distante de timp decente, ai porumbei sanatosi si riscuri reduse. Credeti ca ar fi o situatie de “normalitate”? Cred ca in primul rand, voiajorul ca rasa ar avea de castigat.

    Desigur, pentru jucatorii patimasi asta ar putea fi inacceptabil. Pentru ca in primul rand sunt jucatori, si apoi orice altceva…

  44. Problema-i un pic mai complicata, am mai scris si pe alt topic, ca-i adevarat ca noile ”rase” belgiene si olandeze depind foarte mult de medicamente, da-i foarte adevarat si faptul ca au performante mult mai mari decit in trecut. Si atunci ce faci, cinti in struna ”rasei” tale vechi care este foarte resistenta la boli dar este ”ciuca batailor” la concursuri, sau te folosesti de ”rasa” noua fiind constient ca trebuie tinuta sub control medical? Oricum, cum are obiceiul sa spuna un amic: ”adevaru-i pe undeva pe la mijloc”, in sensul ca, nu se poate face columbofilie de performanta fara medicamente, dar nici nu-i nevoie de toate acele produse super miraculoase care se incearca sa ni se bage pe git. Ca in toate lucrurile este nevoie de un anumit echilibru.

  45. Pt dl ionut margine valcea :la tine este vorba numai de noroc ,nu te poti ferii de paramixoviroza oricat de bine tii porumbeii,neaparat trebuie vaccin.

  46. “adevarat ca noile ?rase? belgiene si olandeze depind foarte mult de medicamente, da-i foarte adevarat si faptul ca au performante mult mai mari decit in trecut”

    La ce durata (in ani) va asteptati sa se reduca aceste performante de-a lungul timpului la progeniturile care vor continua sa fie super medicamentate si super dopate?

    Adica cati ani de performanta puteti obtine de la un porumbel obtinut din astfel de linii? De-a lungul timpului, va asteptati ca aceasta perioada de maxima performanta sa creasca sau sa scada? Sa zic perioada de viata?

    Oare de ce crescatorii olandezi si belgieni incep sa caute material genetic proaspat in alta parte, si cat credeti ca pot fi “proptite” astfel de linii?

    Mie, pe termen lung, imi pare a exterminare… desigur, jertfa pe altarul jocului.

  47. Intrebarea se pune: daca le faci vaccin pentru paramixoviroza de exemplu, de ce se mai imbolnavesc porumbeii de aceasta boala? Nu ar trebui ca acestia sa fie imuni la aceasta boala? Nu ca as fi ferm convins ca vaccinurile nu au nicio utilitate, dar aceste informatii pun anumite semne de intrebare. Daca vaccinurile erau 100% sigure, atunci de ce ar mai fi trucat Pasteur experientele vaccinale?

  48. in urma cu trei ani am primit de la un prieten un pui de porumbel salbatic de stanca( acela gri cu alb la gat) .lam luat si lam bagat in cotet cu porumbei mei voiajori. sa obisnuit cu iei venea la mancare, bea apa din adapatoare era un pic sperios cand intran in cotet dar totul era ok. incepuse chiar sa se adapteze cu cotetul isi avea chiar locul lui pe odihnitoare .totul a fost frumos si bine pana in ianoarie cand am inceput sa fac tratamentul la porumbei mei. am inceput binenteles cu deparazitarea.prietenul cu care sant in tandem a zis sai dam si lui o pastila ca nu putem sa-l lasam asa caci daca are ceva o sai inbolnaveasca si pe ceilalti la loc. binenteles ca iam dat si lui o pastila de viermi si in doua zile a murit.CONCLUZIE: CE MAMA NATURA CREEAZA TRATAMENTELE OMOARA????

  49. Poz.50, perfect adevarat ceea ce spui, n-am nici un dubiu. Eu nu faceam altceva decit sa expun situatia actuala.

  50. sunt curios daca porumbeii de care povesteste dl tanase erau sanatosi seara iar peste noapte a dat asa dintr-o data dracu in ei de au mrit pe capete. nu vreau sa fac pe desteptul da stau si ma gandesc datorita carui fapt sa ajuns ca virusii si microbii au ajuns atat de rezistenti si atat de greu de indepartat . oare nu tot datorita medicamentelor miraculoase? eu cred ca cea mai mare selectie o face starea de sanatate(naturala fara interventia chimicalelor) in care se afla por in momentul concursului. ce mai de mult nu se obtineau rezultate la fel de bune?, ce por nu zburau cu aceiasi viteza ca si acum si fara medicamente? dar trebuie sa dam banii pe ceva ca doar firmele de prod medicamentoase din ce sa traiasca. in loc sa ii dam pe o mancare buna ii dam pe asa zise miracole. dar asta e daca nu suntem in stare sa mentinem starea de sanatate por. nostrii decat artificial si cu chimicale navem decat sa platim pt asta.

  51. salutare!

    dati-mi voie sa adaug si eu cateva chestii: in primul rand vaccinarea este SINGURA posibilitate de a preveni o boala de origine virala, iar cei care nu o practica isi pun porumbeii proprii si pe cei ai cunoscutilor pe care-i viziteaza (postura de vectori) in mare pericol!
    anul trecut am fost solicitat de catre un amic sa trec si sa-i vad porumbeii care de cateva zile stau tristi si au cam inceput sa dea cpul pe spate………..ia ghiciti de ce sufereau ei………PARAMIXOVIROZA dragilor…..nu are rost sa o lungesc cu vorbaria insa el era un adept infocat al teoriei ca porumbeii nu trebuie vaccinati si ca natura isi urmeaza cursul…….si si l-a urmat si in cazul lui din 80 porumbei de toate varstele mortalitatea a fost de peste 60 % si nu va mint majoritatea au murit pentru ca fiind afectat sistemul nervos nu s-au putut hrani si au murit de foame! cei care am reusit sa ii salvam au ramas cu sechele si e posibil oricand sa apara complicatii si la ei………..asa ca de atunci prietenul a inteles importanta vaccinarii, vazand ca munca de cativa ani s-a dus dracu in 3 saptamani!

    asa ca trageti voi concluzia!
    respect si sanatate!

  52. pt domnul AUREL; revin cu rugamintea de a ne furniza si noua cateva date concrete in legatura cu afirmatia dumnealui cum ca Pasteur a trucat experimentele (date sau surse de documentare); si sa stiti ca vaccinarea nu inlatura 100 % riscul de aparitie a unei boli; ea depinde de o multitudine de alti factori si cel mai important depinde de vaccinul folosit!
    mercy frumos si numai bine tuturor!

  53. Adevarul e ca atunci cand vine o rafala de paramixo si-ti rade peste 50% din lot si munca de ani de zile…iti cam trece avantul naturist. :(

    Moderatia e cheia… de vaccinul de paramixo nu se poate scapa, restul le mai fentam, cu riscuri mai mici.

  54. Pentru Bogdan: intra pe: http://www.jovis.ro/Cartea-Vaccinarea-eroarea-medicala-a-secolului-Louis-de-Brouwer-M-D–289.htm si vei afla principalele subiecte pe care le dezbate cartea. Acum eu nu stiu daca aceasta carte este facuta pentru a-l scoate din anonimat pe acel doctor sau pentru a informa corect publicul. Cat despre vaccinarea pentru paramixoviroza, Andrei are dreptate, depinde si de conditiile in care afost pastrat si administrat vaccinul. Adevarul este ca daca s-a intamplat la un crescator ca vaccinul sa nu-si faca efectul, nu inseamna ca trebuie sa generalizam si sa spunem ca se va intampla si la ceilalti crescatori acelasi lucru. Am propus acest topic pentru ca am aflat aceasta informatie de la televizor. Oricum aceasta informatie nu este inca foarte concludenta. Sa speram ca in curand o sa aflam daca vaccinarea este sau nu eroarea medicala a secolului. Pentru Andrei: este foarte bine ca ai pus acel semn de intrebare, lucru pe care eu l-am omis, deoarece aceasta informatie este o incertitudine, care poate fi formulata sub forma unei intrebari, deci nu sub forma unei afirmatii…

  55. Eu de ani de zile nu mai vaccinez porumbeii dar la mine este alta situatie.Cresc porumbei de zbor si joc deci nu merg cu ei la concurs.In cazul in care fac achizitii ii tin in carantina o luna departe de porumbeii mei.
    Daca as fi crescut porumbei voiajori sport si as fi mers cu ei la concursuri sa fiti sigur ca as fi vaccinat porumbeii impotriva PARAMIXOVIROZEI dar nu si impotriva altor boli ca salmoneloz? sau variol?.

  56. Pentru Aurel

    -In medicina nu exista 100% se lucreaza pe organisme vii
    nu pe roboti sau aparate.
    – Pasteur a fost unul din pionierii in acest domeniu,normal
    ca astazi se cunoaste mai mult decat atunci.
    – In medicina exista curenti si pareri diferite,mancarime
    si gelozie ca peste tot.
    -oricine care publica o lucrare stintifica o prezinta in lumina
    cea mai buna,(cu o statistica optimizata) oricine scrie o carte critica
    o scrie putin senzational, ca sa fie citita.
    Nu exista numai alb sau negru. Fiecare trebuie sa se informeze
    si sa decide singur,pe raspunderea lui
    – Vaccinul pentru Paramixo este obligatoriu si asa este corect!!
    efectul depinde de calitatea vaccinului,de starea porumbelului
    dar si de cel care injecteaza.(cum,cand unde)etc.

  57. Vaccinul,o cultura microbiana special preparata are menirea ca introdusa in organism sa produca imunitate impotriva…unei ANUMITE boli.Problema se pune de ce unele vaccinuri au o perioada de protectie de 6 luni iar altele de un an ?De ce porumbeii vaccinati…pt paramixoviroza fac totusi paramixoviroza ?O fi mai multe “tulpini”care actioneaza simultan sa distruga organismul ?Sigur ca da…vaccinurile straine sint mai bune ca ….sint mai bune ,actioneaza rapid si pe o perioada mai lunga.Un exemplu edificator(pt.mine):regretatul columbofil Gelu Gatajescu cu ani in urma mi-a povestit cum ca avea o”boala”la porumbei de care nu putea scapa.Renumitul dr.Igor Severeanu de la Pasteur {autorul a mai multe “BOLILE PORUMBEILOR”} a venit la el,a recoltat probe si pe baza lor a facut un “vaccin”…in Ungaria si i-a salvat porumbeii

  58. Pentru toti columbolifi naturisti, i-asi intreba pe ei cum se descurca cu un virus pe cale naturista? Marea majoritate merg pe cale naturista din simpla explicatie :- probleme financiare ,lipsa de informatie, lipsa de experienta,etc. suntem in secolul virusurilor, asa ca vrem nu vrem trebuie sa respectam un program impotriva tuturor neplacerilor care apar in timpul anului columbofil. Bafta in continuare tuturor.

  59. salutare,care este cauza aparitiei paramixovirozei?Multumesc

  60. domnu iustin da ce concursuri faceti voi frate cu asa zisi “voiajori”si inca mai si spui ca va batut cateva etape.din ce zona faceti voi parte?la voi nu se aduce dovada de la dr. veterinar ca au fost vaccinati?

  61. salutare ! vizavi de medicamente , de atatea vaccinuri de paramixo si de nu stiu ce etc….! eu m-am apucat sa tin porumbei de la 13 ani,pe vremea acea am achizitionat cu mare greu doi voiajori de la padurarul de la noi din sat,pe unul din ei lam schimbat dupa cativa ani ,iar pe celalt l-am avut mult timp in continuare ,dar mentionez ca pe vremea aceea cum ca eram si copil nu am avut posibilitatea sa le dau ceva medicamente ,celputin de viermi sau orice in cantitate minima,deci nimic nimic. dar niciodata nu mi-au murit puii sau sa-mi moara vreun porumbel batran asa din bun senin. apoi cand am implinit 19 ani am plecat din tara si porumbeii mei au ramas an grija aproape asa zis nimanui . de abia in anul trecut in iarna mi-am preluat vechiul meu hobbi despre care spuneam pe vremuri ca “fara porumbei nu voi putea trai pe pamant “! si trebuie sa va spun ca dupa atatia ani trecuti ( 14 ani de zile ) ,cand mi-am preluat din nou ocupatia cu mult mai mare AVANT ca pe vremea copilariei,mi-am preluat-o din nou cu acelasi prim porumbel care saracu inca se numara printre ceilalti porumbei ramasi in jurul casi (desigur nu de aceeasi varsta cu el ) care acum avea deja 14 ani parcursi fara nici o boaba de medicament ,si a avut si norocul sa scape si de ghiarele uliului, cu toate ca nu a fost tinut inchis nici vara nici iarna.( dar saracul de el in vara anului asta a murit) . ceace vreu sa mentionez este ca acum cand m-am apucat din nou cu un zel impresionant,am achizitionat mai multi porumbei ce mi-au placut de prin toate partile ,si putin m-am si desteptat citind pe net ca unii le dau asta si asta(miere,otet de mere,albastru de metilen ,vitamine de nu stiu care ,medicamente de toate felurile posibile ) am inceput si eu sa le dau dupa descrierile altora ,si spre surprinderea mea anul acesta a fost cel mai devastator de cand tin eu porumbei,ba im-i mureau puii inca in cuib,ba gasesc cate unul mort in voliera,sau daca nu de cate ori le dau drumul ,(pentru ca ii tin la tara la parinti la 50 km de mine,si nu ii pot vedea doar de doua ori pe saptamina ,si asta cu mari eforturi,pentru ca totul e numai o fuga ) aproape de fiecare data i-mi ia uliul. acum nu ramane decat sa ma tot gandesc ce osa fac in continuare ,sa le mai dau medicamente ,sa nu le dau ,pentru ca rezultatele cu medicamente si toate chestiile de genul acesta m-au dezamagit inca din primul an de folosire,pentru ca folosindule mi-au murit porumbeii pe capete ,iar acela care nu aprimit in viata lui medicamente doar grau si porumb a trait 14 ani de zile si nu in conditiile si voliera de genu . acum ce parere aveti ,cei de facut ,pentru ca cel putin eu sunt foarte dezamagit,si m-am hotarat ca nici un porumbel strain sa nu mai aduc in voliera !!!!!! BAFTA TUTURORA SI VA DORESC SA AVETI NUMAI PORUMBEI SANATOSI !!!!!!!

  62. Sami, nu mai sunt porumbeii de acum 15 ani. Se selecteaza exclusiv pe baza listelor cu clasamente. Daca un porumbel rezista la toate bolile posibile dar nu face un anumit punctaj, isi pierde gatul. Scurt. Cam asta e pragmatismul modern.

    La noi situatia nu este INCA asa nasoala ca pe afara unde-si tin porumbeii cu pampersi… chiar spunea Ad Schaerlaeckens mai demult ca in Romania nu prea exista atatea boli ca la ei, pentru ca noi inca nu folosim medicamente “grupa mare”.

    Dar aici e vorba de vaccin, nu de medicamente. Eu n-am avut curaj sa renunt la vaccin (nici nu ai voie defapt) dar la medicamente e bine sa incerci in timp sa le reduci.

  63. Adevarul e ca fiecare porumbel nou introdus in cotet aduce cu el bagajul sau de bacterii,virusuri etc,din acest motiv nu e prea bine sa tot introducem pasari noi .In voliera noastra .Daca pastram cativa ani aceleasi linii de porumbei se formeaza in timp o anumita imunitate.Cand aducem pasari din alte crescatorii trebuie sa avem grije ca acestea sa fie sanatoase ,trebuie sa fim atenti de unde si de la cine luam porumbei .Cei noi introdusi obligatoriu trebuie tinuti in carantina cateva saptamani.Despre tratamente ce sa zic :eu le fac ,nu exagerat dar cum se scria si mai sus cand ducem porumbeii la concurs e musai sa-i tratam si sa-i vaccinam ,altfel am putea injumatatii efectivul sau chiar mai rau.Putem folosi si sistemul natural ,dar nu stiu daca trichomonoza si infectiile respiratorii pot fi tratate cu acestea in timpul sezonului.Personal adaug si folosesc exclusiv usturoi,otet,miere,propolis ,drojdie in sezonul de repaus ,cand pasarile nu mai intra in contact cu altele.In timpul concursurilor alternez medicatia cu sistemul natural.Am o colonie mica [20 buc iarna,30-35 vara] si teoretic pasarile nu prea ar trebui sa se imbolnaveasca ,dar totusi observ in timpul sezonului atacuri de infectii respiratorii,trichomonoza,salmonela .Deci in toate trebuie sa pastram un echilibru :naturalul si medicatia .Traim in lumea asta nu-i asa?

  64. de cand e lumea pe acest pamant omul a trait intre animale,intre oameni,…interactionand cu mediul inconjurator.D-zeu nu i-a luat omului mintea,si i-a lasat destula pentru a invata sa supravietuiasca.In lumea lui omul a cautat mereu sa isi faca viata mai usoara,a inventat masini care sa usureze munca,tehnologi de fabricatie mereu mai bune,si asa cum a prosperat in tot ce i statea in putiinta a trebuit sa se preocupe si de sanatate.In momentul cand a vazut ca omul este distrus de ceva boala el a cautat repede sursa de imbolnavire pentru a o distruge.A cautat si un remediu pentru cei bolnavi si un vaccin pentru cei sanatosi pentru a-i feri de riscul imbolnavirii.Acest fapt este stiut de multa vreme,si omul cauta mereu,la fel fac si bolile,daca sunteti atenti observati ca mereu omul gaseste un remediu la boala si un vaccin,iar in acelasi timp alta boala apare,iar se cauta,iar se moare si pana la urma se gaseste vindecarea.Asa cum acum o raceala este o boala banala pentru care mergi la farmacie si cumperi ceva pastile,in trecut era o boala destul de grava,chiar mortala.In prezent omenirea se lupta cu Cancerul dar pe zi ce trece apar remedii,aparate care distrug boala,doctori tot mai bine pregatiti,etc…in momentul cand Cancerul o sa fie tratat destul de usor alta boala o sa apara care o sa-i puna pe doctori pe cautare,etc…la porumbei este exact asa.Apare un virus si mor o gramada de porumbei,se cauta vaccinuri si se imunizeaza porumbeii pentru a nu contacta boala,…aceasta este faza 1,in faza 2 poti lasa porumbeii la voia naturii si o sa moara o gramada,la urma ramanand cateva bucati care o sa perpetueze specia mai departe si care vor avea o rezistenta marita impotriva virusului.Faza 2 de regula se intampla in natura unde selectia se face singura cu foarte mic impuls din partea omului,faza 1 se inatampla in gospodarie la om,in ferma,in casa,etc,unde nu poti risca moartea nici unui membru de familie,a nici unui animal,si la subiect a nici unui porumbel.Asadar prieteni fiecare face cum doreste si risca cat de mult il tine sufletul sau buzunarul,eu sincer prefer sa vaccinez orice animal care risca o infectie cu un virus care cauzeaza moartea,nu ma lasa sufletul sa las selectie naturala sa isi faca efectul cand stiu ca la farmacie exista un produs care ma poate ajuta sa salvez viata,sau mai bine zis vieti intregi.Pe urma mai este si timpul care trece,si trece pentru toti si pentru crescator si pentru selectie si la urma crescatorul inainteaza in varsta si moare iar selectia se face si isi asigura continuitatea.Deci eu ca om nu pot lasa lucrurile la voia intamplarii,D-zeu nu a dat oamenilor vaccinuri dar le-a dat minte sa le faca,sa se poata trata,sa lupte pentru viata,care desi e scurta eu zic ca merita.Nu pot lasa porumbeii sa moara de paramixoviroza cand stiu ca exista vaccin,ar fi inuman,DA.. i pot lasa sa moara de o boala la care nu am remediu,sau de uliu,de pisica,dihor etc,..unde nu pot face nimic pentru ei.Asa ca ganditi-va bine inainte de a nu vaccina porumbeii,ganditi-va daca va ajunge viata pentru a selecta porumbeii cu imunitate buna,sau daca o sa dati coltul la farmacie si o sa luati vaccinul.Stiti deseori mai aud ceva batranica pe la tara ” n-am noroc la purcei,sau gaini,curci,etc etc.mi-au murit.N-am avut noroc” Asa cum se stie norocul se face singur si batranica nu stie sa mearga la farmacie sa isi trateze animalele de curte,si la urma da vina pe noroc cand defapt e vorba de nestiinta.Succes !!!

  65. Am uitat sa completez ca in urma selectiei naturale la porumbei e posibil sa reusesti sa formezi porumbei puternici si rezistenti impotriva unor boli,dar daca ei isi pierd capacitatea de zbor,daca mor cei buni pentru zbor,si cei care raman nu au asa performante ? nu e valabila ipoteza nevaccinarii la un crescator care concureaza,si pe blocuri sunt destui gutani nevaccinati cu o sanatate de fier dar nu le da nimeni un graunte pentru ca nu claseaza,….si atunci ?

  66. Pt Sami: nu stiu cum a trait acel porumbel 14 ani si cum au trait cei pe care i ai tu acuma.si eu am porumbel din 1995 adus de la un prieten,..la mine e de 3 ani,…a fost multa vreme inchis,si acuma e inchis,vaccinat,etc…traieste,anul acesta a crescut 3 pui.Depinde si modul in care-i exploatezi…..porumbelul pe care l-ai avut 14 a stat pe langa curte,poate cei pe care i ai acuma au fost supusi la reproductie masiva,daca nu asiguri mancare si odihna buna porumbelului puii rezultati vor fi foarte slabi cu privire la sistemul imunitar.Poate o parte din porumbei au mai si zburat in antrenamente sau chiar zboruri,…Nu stiu care au fost conditiile de trai pentru cel de 14 ani si pentru cei de catva timp.Multi crescatori fac greseala si aduna in voliera o gramada de porumbei,ei nu se gandesc ca pentru un porumbel e nevoie de un metru cub de aer si daca am sta sa facem calcule am vedea ca intr-o voliera mare ar trebui sa fie mult mai putini porumbei decat avem noi. Sincer Sami sunt curios cati porumbei mai erau cu cel de 14 ani si ce cusca avea si cata libertate,si cat spatiu au acum porumbeii tai,cati sunt pe metru patrat,si cata libertate au….Asa cum am spus si in alte comentarii,ceea ce scriu sunt pareri personale,nu vreau sa supar pe nimeni si imi cer scuze unde am interpretat si scris gresit.

  67. Bine spus domnule Manolache,”secolul virusilor” ,si calculatoarele simt acest lucru,pana si telefoanele,etc.pana si informatia asupra unor produse fie ele chiar naturiste uneori este virusata.

  68. “- Vaccinul pentru Paramixo este obligatoriu si asa este corect!!
    efectul depinde de calitatea vaccinului,de starea porumbelului
    dar si de cel care injecteaza.(cum,cand unde)etc.” bine punctat domule torraiolo,unii spun ca au avut porumbei bolnavi chiar daca acestia au fost vaccinati dar poate nu stiu de pregatirea porumbeilor inainte de vaccin,vaccinarea,si de ce nu pastrarea vaccinului.

  69. Si acuma ca veni vorba de belgieni sa spunem ca ei exagereaza,un vaccin la porumbeii tai nu te face de cu un porumbel de calitate belgiana,nu face porumbelul mai “dopat” ca unul belgian,ci i face o imunitate impotriva unui virus.Belgienii sunt cu mult inaintea noastra,defapt Europa este cu mult inaintea noastra ( priviti drumuri,organizare,etc,tot)…..Mai trebuie sa treaca timp sa adunam cunostinte si bani pentru a avea porumbei “dopat”,deocamdata vorbim doar de un vaccin,un amanut destul de important,dar care nu catalogheaza porumbelul ca fiind “dopat”,pana acolo mai este cale lunga.Unica problema la noi nu e ca nu am vrea si noi tot ce au ei,problema e ca nu ne permitem,multi nu avem situatie buna de a creste porumbei,de a avea voliere pe masura cerintelor,ce sa mai vorbim de mancare si produse belgiene.Acuma sa nu fiu acuzat de crescatorii cu valoare o sa recunosc ca sunt in tara si astfel de crescatori care au mult in ceea ce priveste domeniu columbofil,dar din pacate putini intra pe internet,si daca am face un recesamant in tara cati crestem porumbei si cati avem conditii medii,bune,sau foarte bune de crestere eu zic ca ar fi multi care doar cresc porumbei,de regula aceasta categorie nu utilizeaza nici vaccinul deoarece nu in primul rand nu le este obligatoriu pentru ca nu concureaza,in al doilea rand nu il pot procura si poate nu au bani,multi din ei sunt si braconieri si prind pasari gata vaccinate si tratate.la multi in crescatorie un voiajor valoreaza 10 lei si atunci cum sa i mai dai si vaccin ? ( sa nu mai zic ca am vazut in targuri porumbei prinsi la 3 sau 5 lei bucata,ingrozitor dea dreptul).

  70. Eu am patit acelasi lucru cu vaccin si tot sau imbolnavit, de atunci nu i-am mai vaccinat niciodata, nu o voi face vreodata.intr-un singur an s-au mai imbolnavit dar si-au revenit. de atunci nu mai vad strop de antibiotic sau vaccin,singur tratament- valoarea si sanatatea de fier, altfel “zboara”. nu pot tine un porumbel care in aceleasi conditii el se imbolnaveste si ceilalti nu.dati-le usturoi si ceapa cu otet de mere, nu veti avea probleme nici cu viermi nici cu tricomonoza.

  71. Nu vaccinez porumbeii niciodata , am performante , adevarat ca modeste….In trecut am avut probleme cu paramixoviroza dar am scapat de ea dupa moartea celor care nu aveau imunitate. Si ca sa va dau un exemplu : In orasul meu exista un mare columbofil si un performer care a renuntat la vaccin de mult timp. (nu dau nume din respect pt. dinsul)

  72. Apropo de acest subiect…Am incercat anul acesta un experiment cu porumbeii,testand teoria selectiei naturale.La inceputul sezonului le-am facut decat vaccinul contra pramixovirozei.In timpul sezonului de zbor nu le-am adminisrat decat otet de mere in apa si ulei de usturoi cu drojdie de bere.Am avut pierderi insemnate insa cativa porumbei au reusit sa parcurga toate etapele de fond la care i-am angajat.Puii de anul acesta nu au primit nici un tratament medicamentos,doar otet de mere si morcovi dati pe razatoare,iar cateodata ulei de usturoi.Primele 3-4 etape de antrenament pana la 50 km au fost reusite,am pierdut 1 pui din 69.Nezburandu -i cu clubul nu i-am vaccinat si urma sa-i duc la vreo 80-90km impreuna cu alti prieteni cu porumbeii lor.La 3 ore de lansare au aparut abia 2 porumbei si pana seara s-au mai strans ceva din ei.A 2 zi aveam 25 pierdere,nu puteam sa inteleg.Prietenii mei care ii vaccinasera nu le lipseau decat 2-3.Dupa o sapt puii mei care erau o frumusete incepusera sa slabeasca grav si aveau o diaree ingrozitoare.Am eliminat pe cei care erau in ultima faza iar la ceilalti le-am administrat doar vitamine.Am ramas cu 20 de pui care au rezistat unii chiar nefiind afectati deloc.Credeti-ma ca nu as mai face experimente de genul asta,mi se rupea sufletulcand mai eliminam cate unul.Eu va sfatuiesc sa va tratati preventiv porumbeii si sa-i vaccinati.

  73. pt.Vlaicu . porumbelul acela (de 14 ani) a trait totdeauna liber si referitor la voliera de pe atunci era de doar 150 / 200 ,si na avut mancarea ce o au acuma porumbeii mei pretentiosi,( care arunca afara toata mancarea ,rascolind doar dupa floarea soarelui ,si asteapta tot timpul sa le dau numai paine ) ,porumbelul acela nu a stiut ca se mananca si floareasoarelui,el a mancat tot timpul alaturi de gaini numai porumb si grau. acestia de acum in tradevar stau tot timpul inchisi si nu ii zbor niciodata ca atata m-is de dragi ca mi-e frica ca-i pierd,le dau drumul o data pe saptamana si cred ca si asta e o problema,pe care acum am mai incercat sa-l ameliorez ,facandu-le si un sputnic imens pe voliera de 200 / 120 ,sa mai iese la soare ,si la ploaie ca baie fac cam rar. in voliera sa zicem ca ar avea loc ca are 9 m / 2m ,dar oricum nimic nu e ca LIBERTATEA pentru ei ,ceace din cauza ulilor au cam putin !

  74. Raul…inreaba eu raspund.De 40 de ani eu impreuna cu cei care mai sint am zburat numai fond si maraton (nu fond maraton-2 etape fond si una maraton) Am zburat cind fondul era din 4 etape de peste 500 km,generalul era din …11etape.Am zburat cu Suceava pe toate rutele si am avut si am rezultate multumitoare.Dar asta nu are nimic cu vaccinarea.Prietenul despre care vorbeam..daca te-ai prins in primele 4 etape nu putea sa ajunga la 5oo-7oo km.

  75. Referitor la”dovada de la medicul veterinar”…la noi uite cum se proceda pina anul trecut;comandam prin farmacia veterinara vaccinul pt paramixoviroza sau difterovariola,il luam ,el (medicul veterinar)sau eu faceam vaccinul(sint absolvent al facultatii de zootehnie si medicina veterinara 1978-Iasi),dupa care pe baza inregistrarii cumpararii vaccinului medicul smna pe fisa de start.Problema se pune la cei ce cumpara vaccinul din strainatate sau la cei ce nu-l fac.

  76. domnu iustin si la noi in zona parafeaza medicul lista de start contra unei mici atentii.nu vreau sa va jignesc dar fiind de profesie medic veterinar stiti cum merg lucrurile.important e ca porumbeii sa fie vaccinati indiferent de cine.cat priveste activitatea dumneavoastra columbofila nu pot decat sa va felicit dar pot sa-mi spun si eu o parere indiferent cate titluri nationale are unul sau altul din interlocutori.

  77. eu sunt de parere ca vaccinurile sunt o mare prostie care din cate vad se extinde
    o voliera curata si aer este cel mai bun vaccin

  78. Pentru torraiolo: tocmai asta este ideea, in medicina nimic nu este 100% sigur. Si parerea mea este ca in orice alt domeniu sunt mici greseli. Si ceva care nu este 100% sigur, nu pune niste semne de intrebare? Exista un anumit risc la mijloc. Daca 99,99% este sigur, acel 0,01% de nesiguranta poate crea probleme mici, care pe parcurs iau amploare, ducand spre dezastru. Dar aceste probleme pot sa apara sau nu.

  79. Mda , un subiect destul de greu de digerat , mai ales de persoane cu o personalitate puternica si atotstiutoare.N-am vrut sa ma mai bag in discutii pe net, dar s-ar parea ca noi oamenii nu stim alceva decat sa ne hranim orgoliul personal si sa lasam pe planul doi animalele despre care deseori vorbim. Acum 5 ani , mare jale in familie , PARAMIXOVIROXA facea primele victime printre porumbeii nostrii. Vaccinuri, vitamine, antibiotce , multe retete de la cunoscatori si de la ” adevarati crescatori “. Milioane duse pe apa sambetei, moartea si-a facut de cap asa cum a vrut ea ! Curatenie ,alimentatie corecta , supusa sub un control zilnic, zboruri in aer liber, totul OK pana in acest an . In ciuda tuturor precautiilor, vaccinurilor si profilacticii preventive , moartea si-a facut de cap mai rau ca niciodata. Culmea , tocmai vaccinul de paramixoviroxa atat de “obligatoriu” a fost cel care de aproape 4 ani nu a fost administrat. Credeti ca au avut paramixoviroza? Nu …. orice alceva in afara paramixoviroza, dar nu paramixoviroza ,tocmai boala pentru care nu au fost vaccinati.Mers la medici veterinari , medicamente peste medicamente si…? Acum ne intrebam de ce un pui ,dupa ce a fost punctul de atractie pentru toata familia pentru verva lui , a ramas paralizat de picioare. Finalul apoteotic venit tot de la medici – SUPRAMEDICATIE cu antibiotice ???!!!…. Concluzia mea ? Nu stiu alti ce fac , dar eu m-am cam saturat sa mai fac vaccinuri , medicatie si profilaxie pentru boli care nu le au dar s-ar putea sa le aiba iar dupa aceea sa constat ca s-au imbonlavit tocmai de boala respectiva. Iar eu nu imi pun porumbeii in contact cu cei ai altor crescatori pentru concursuri sau alceva, fiindca nu ma intereseaza asa ceva -(pentru noi sunt membri de familie. Pana duminica toti din casa isi insemneaza cate un porumbel pe care sa nu-l vindem, ca il vrea pentru el, e mai special ! Duminica dimineata nu mai este nici unul de vanzare !) Singurii cu care intra in contact sunt cei salbateci care s-au invatat sa vina la masa gratuita langa “ai mei”.Sa fie reversul medaliei ? Sa ni se intoarca inapoi “grija reala”pe care o avem fata de formele de viata ce ni s-a dat in grija ? Sau orgoliul uman este atat de mare incat sa nu credem decat ca salvarea suntem noi si nu in noi ? Urmariti viata naturala a porumbeilor salbateci( nu din orase) si cauta-ti sa le asigurati si pasarilor voastre aceleasi conditii si nu medicamente. Au supravietuit fara medicamente , mii de ani, iar crocodilii milioane ! Asta este adevaratul crescator COLUMBOFIL ! Mai lasati concursurile si mai ganditi-va si de ce va-ti indragostit de aceste pasari formidabile ! Budistii au o vorba – “orice cuvant nascut in minte , mai devrema sau mai tarziu ,v-a luat forma concreta in acest univers al oamenilor”
    Pentru dl Filipache
    ” Pana acum 200 de ani speranta de viata era undeva pana la 50 de ani. In prezent populatiile semisalbatice care traiesc supernatural prin junglele din America de sud, Africa si Asia au o speranta de viata de maxim 40 de ani.”- Pana acum 100 de ani ,nimeni nu facea statistici, asa ca nu va bazati in vorbe aruncate “la un pahar”
    ” oameni buni stramosii nostri MUREAU de la o banala GRIPA.”
    Urmariti statisticile Organizatie Mondiale si veti constata ca gripa , in ziua de azi, este una dintre bolile cu cele mai mari procentaje de decese….In secolul XXI- date si nu vorbele mele. Internetul este liber pentru oricine doreste informatii !
    ” Cum spunea si colegul meu: din 10 catelusi nascuti fara vaccin iti poate trai 1-2. Asta e valabila pt absolut toate animalele.” – Nu stiu daca este valabil pentru toate animalele dar pentru “catelusi nascuti fara vaccin” este o abureala. Am fost crescator de caini de rasa si da, daca nu-i vaccinezi ,dupa nastere exista o probabilitate mai mare sa se imbonlaveasca de diverse forme mai grave de boli, ca la porumbei, dar fiindca ni se spune asta. Eu unul n-am constatat asta , nici cu administrare de vaccinuri obligatorii ,nici fara.Noroc ca in criza aviara au fost destui oameni curajosi sa ia atitudine ferma si ca aduca dovezi concrete ca porumbeii nu au nimic cu boala asta (pe post de sperietoare),ca altfel , dupa cum autoritatile bucurestene incercasera sa puna si porumbeii pe lista, jale ar fi fost! Anul asta este gripa porcina, sunt curios ce o sa mai apara…..ZEUL BAN LA PUTEREA A ZECEA !

  80. Pentru cei interesati , sau crescatori de caini care ar incerca sa ridiculizeze experienta mea anterioara, sa stiti ca am crescut si dresat pui de setter englezesc tricolor si nu “maidanezi” !

  81. “Un iresponsabil: comisarul UE pentru sanatate
    de Cristian Dogaru – 27.10.2009

    France Presse citeaza azi flotarile panicarde pe care le face
    Androulla Vassiliou, comisar UE pentru sanatate, care declara ca in lunile ce vin, o treime din populatia Uniunii s-ar putea imbolnavi de gripa porcina, urmand sa ne confruntam cu un val de decese. Drept pentru care, suntem sfatuiti sa ne vaccinam cat mai repede. Statele Unite au declarat deja stare de urgenta sanitara in acelasi context, asta desi se confrunta cu un val de proteste din partea cadrelor medicale obligate sa se vaccineze (in caz contrar isi pot pierde
    slujbele). Deocamdata insa nici vorba de pandemie, ba am putea spune ca valul de imbolnaviri a scazut in intensitate iar boala asta aparuta ca din labora … pardon, ca din senin, parea ca intra intr-un con de umbra. Pe mine altceva ma nedumereste. De cand devin panicarde autoritatile, de cand oficialii guvernamentali responsabili cu coafarea realitatii si cu asezarea strategica a batistei pe tambal ajung sa anticipeze in loc sa reactioneze? Ma gandesc la petardele care le-am tot primit in legatura cu recesiunea: ba ca lucrurile nu sunt deloc atat de grave pe cat par, ba ca se vor lua masuri la timp, iar cand criza a venit si a fost nevoie de tiparire masiva de bani pentru a salva pielea bancherilor, suntem asigurati in sfarsit ca au aparut primele luminite la capatul tunelului confundandu-se efectele programelor de stimulare cu o revenire solida a economiei. Cu alte cuvinte,cand trebuie sa se ascunda adevarul se gasesc repede voluntari, de ce atata graba atunci cu avertizarile privind gripa si cu vaccinul minune (apropo, in SUA companiile care il produc au primit asigurari din partea statului ca nu vor trebui sa suporte consecintele unor actionari in justitie din partea..vaccinatilor)? Pe linia cunoscuta, efectele trebuiau minimalizate, populatia indemnata la calm, declansata simultan o campanie de informare privind vaccinarea,
    etc. Brusc, s-a ales varianta bagarii in sperieti a bizonului comunitar. Spun inca o data, mie imi pute de la o posta vaccinarea asta anti-porcina. Si toata panica bine orchestrata legata de virusul
    asta aparut peste noapte. Drept pentru care declar public: nici prin cap nu-mi trece sa ma vaccinez inainte de a constata ca previunile alarmiste se adeveresc sau nu. In fond, a mai existat o isterie similara prin SUA prin anii 70 care s-a soldat cu un mare FAS (pe baza unui singur deces s-a declansat si atunci o campanie de vaccinare a intregii populatii, campanie din care au profitat la maximum companiile farmaceutice). Nu stiu insa ce efecte au avut vaccinurile administrate cu acea ocazie. Banuiesc ca au fost la fel de “benefice” precum fluorul din pasta de dinti.”
    VEZI FILMULE?UL, TRADUS DE MAI JOS!
    “In final, daca tot suntem la capitolul informatii alarmiste, va atasez un text ce vine din cealalta tabara, a societatii civile. Tot despre gripa porcina. Cititi si cantariti singuri. Si inainte de orice,ascultati-va intuitia. Nu aveti ce astepta din partea mediei oficiale.”

    “STUDIU STIINTIFIC ASUPRA PERICULOZITATII VACCINULUI GRIPEI PORCINE

    de Dr. Mae-Wan Ho si Prof. Joe Cummins
    Traducere dupa: http://www.i-sis.org.uk/fastTrackSwineFluVaccineUnderFire.php
    Acest raport a fost trimis catre Sir Liam Donaldson (Chief Medical Officer, UK) si Administratiei SUA pentru Hrana si Medicamente.

    Va rugam asigurati transmiterea pe scara larga a acestui material.
    Gripa porcina a aparut in Mexico si SUA in aprilie 2009 si s-a
    raspindit pe tot globul prin transmisie de la om la om. Noul tip de
    virus gripa A H1N1 nu se aseamana cu nici un alt virus precedent
    izolat (1,2), dupa cum arata primele date eliberate in mai. Este o
    combinatie ciudata de secvente (de material genetic, n.tr.) provenite
    de la virusurile de gripa aviara, umana si porcina din America de Nord
    si Eurasia.
    Un virologist din Canberra, Australia a declarat presei ca exista
    posibilitatea ca virusul sa fi fost creat in laborator si pus in
    libertate din greseala (3). Unii au sugerat ca ar putea fi fost creat
    pe post de arma biologica (4), in timp ce altii dau vina pe industria
    zootehnica intensiva si pe traficul extins al animalelor de companie,
    care creeaza oportunitatea aparitiei unor virusuri recombinate (5).
    Dar ceea ce ingrijoreaza mai ales publicul sunt programele
    guvernamentale de vaccinare in masa menite sa combata epidemia si care
    ar putea fi mai rele decit epidemia insasi.

    Centrul de supraveghere se opune vaccinarii ?colarilor
    Guvernul SUA intentioneaza ca in momentul redeschiderii scolilor, in
    septembrie, sa vaccineze toti elevii, dar Centrul National de
    Informare asupra Vaccinurilor (CNIV) a cerut administratiei Obama si
    tuturor guvernatorilor de stat sa aduca dovezi ca aceasta este (6)
    necesar si fara riscuri de sanatate cerand controlul strict al
    vaccinului, inregistrarea, monitorizarea, raportarea si asigurarea de
    compensatii in cazul tulburarilor produse de vaccinare.
    Departamentul de Sanatate al SUA si cel al Securitatii Nationale au
    declarat in aprilie, la scurt timp dupa aparitia epidemiei, ca gripa
    porcina este o urgenta a sanatatii nationale. Ca rezultat unele scoli
    au fost inchise, unii oameni pusi in carantina iar companiile
    farmaceutice au incheiat contracte valorind in total 7 miliarde dolari
    pentru a fabrica vaccinuri care sunt vor fi puse accelerat in
    circulatie de catre Administratia pentru Alimente si Medicamente (7).
    Aceasta inseamna ca vaccinurile vor fi testate pentru numai citeva
    saptamini pe citeva sute de voluntari, copii si adulti, inainte de a
    fi administrate tuturor scolarilor, in toamna.
    Mai mult, ca urmare a legislatiei federale adoptate de Congres in
    2001, o autorizatie pentru uz de urgenta permite companiilor
    farmaceutice, oficialitatilor din sistemul de sanatate si oricui care
    se ocupa de administrarea vaccinurilor experimentale, ca in timpul
    unei stari de urgenta, sa fie protejat legal in cazul in care
    populatia sufera leziuni in urma vaccinarii. Secretarul Serviciilor
    Umane si de Sanatate, Kathleen Sebelius, a garantat fabricantilor de
    vaccinuri imunitate totala in fata legii, impotriva oricaror plingeri
    in instanta care ar putea rezulta in urma vaccinarii. Unele state vor
    sa impuna vaccinarea obligatoriu prin lege.
    CNIV se intreaba daca statele sunt pregatite sa se supuna
    reglementarilor de securitate ale vaccinurilor din 1986, cuprinse in
    Actul National despre Leziunile rezultate din Vaccinarea Infantila,
    care include:
    Sa se dea parintilor informatii scrise despre beneficiile si
    riscurile vaccinului inaintea vaccinarii copilului
    Inregistrarea vaccinurilor administrate copilului inclusiv numele
    producatorului si numarul lotului
    Inregistrarea vaccinurilor administrate in cartea de sanatate a copilului
    Inregistrarea problemelor de sanatate seriose aparute ca rezultat al
    vaccinarii in cartea de sanatate a copilului si inaintarea imediata a
    unui raport Sistemului de Raportare a Reactiilor Adverse ale
    Vaccinarilor
    CNIV ar vrea sa stie daca statul va acorda compensatii finaciare
    pentru eventuala lezare a copiilor prin vaccinare impotriva gripei
    porcine si daca parintilor li se vor da informatii complete si reale
    despre riscurile vacinarii impotriva virusului gripei porcine si daca
    vor avea dreptul sa zica nu vaccinarii.
    Co-fondatorul si presedintele CNIV Barbara Loe Fisher a spus (6):
    Parintii si legislatorii ar trebui sa se intrebe:
    De ce sunt copiii cei care trebuie sa primeasca cei dintii un vaccin
    experimental?
    Sunt scolile echipate ca sa inregistreze consensul informat al
    parintilor inainte de vaccinare, sa tina evidenta vaccinarilor si sa
    excepteze de la vaccinare copii care din motive de sanatate ar fi
    supusi unor riscuri majore in cazul vaccinarii?
    Vor sti cei care administreaza vaccinul sa monitorizeze copii, sa
    inregistreze imediat, sa raporteze si sa trateze orice problema de
    sanatate seriosa aparuta in urma vaccinarii?
    Va avea statul resurse financiare pentru a acorda compensatii copiilor lezati?

    OMS si febra vaccinarii in masa
    Ordinul vaccinarii in masa a venit de la OMS (8). La inceputul lui
    iulie 2009, un grup de experti in vaccinuri a concluzionat ca epidemia
    e de neoprit iar Marie-Paul Kieny, directorul OMS pe directia
    cercetarii vaccinurilor, a spus ca toate natiunile vor trebui sa aiba
    acces la vaccinuri si ca vaccinul va trebui sa fie gata de
    administrare in septembrie.
    Criticii arata ca expertii in vaccinare sunt influentati de
    producatorii de vaccinuri care vor sa cistige profituri enorme de pe
    urma contractelor cu guvernele. Dar argumentul decisiv impotriva
    vaccinarii in masa e ca vaccinul nu e eficient ba, mai mult, e chiar
    periculos.

    Vaccinul impotriva gripei porcine e ineficient si creste riscul de astm
    Exista numeroase argumente care arata ca vaccinurile impotriva gripei
    nu functioneaza dupa cum s-a si aratat in privinta celebrului vaccin
    impotriva pandemiei de gripa aviara, care vaccin inca nu a fost
    produs. Virusul gripei se modifica rapid chiar si fara ajutorul
    ingineriei genetice si in special cu ajutorul unei industrii
    zootehnice intensive iar vaccinul tinteste tulpini specifice. De
    asemenea, vaccinarea anti-gripala nu asigura protectie permanenta si
    trebuie repetata anual; vaccinurile sunt dificil de produs in masa iar
    unele tulpini nu cresc deloc in laborator.
    Numeroase studii arata ca vaccinurile anti-gripale protejeaza putin
    sau deloc si nu exista motive sa credem ca vaccinul impotriva gripei
    porcine va fi diferit. O revizie a 51 de studii separate implicind
    peste 294 000 copii au aratat ca la copii peste 2 ani vaccinurile prin
    spray nazal continind virusuri de virulenta redusa si vaccinurile
    injectabile continind virusuri moarte previn intre 59 si 82 % din
    imbolnaviri. Prevenirea altor boli asemanatoare gripei a fost de numai
    33-36 %. La copiii sub 2 ani eficienta vaccinurilor de tip inactiv a
    fost similara cu efectul placebo. Efectele asupra sanatatii ale
    utilizarii vaccinurilor au fost imposibil de analizat deoarece
    studiile nu contin suficienta informatie si lipsesc standardizarile
    necesare pentru putina informatie prezenta. Un raport publicat in 2008
    a aratat ca vaccinarea anti-gripala a copiilor de virsta mica nu
    reduce numarul vizitelor la doctor sau la spital cauzate de gripa.
    Pe de alta parte un studiu pe 800 copii suferind de astm a aratat ca
    cei care au fost vaccinati anti-gripal au efectuat un numar ridicat de
    vizite la doctor si la camera de urgenta datorita problemelor cauzate
    de astm. Acest studiu a fost confirmat de un raport din 2009 care
    arata ca copii cu astm care au fost vaccinati cu FluMist au prezentat
    un risc de 3 ori mai mare de spitalizare.Vaccinurile de gripa sunt la
    fel de nefolositoare pentru adulti si batrini, dand protectie redusa
    sau deloc impotriva unei game de imbolnaviri, inclusiv a pneumoniei.

    Adjuvanti toxici in vaccinurile anti-gripale
    Vaccinurile in sine pot fi periculoase, in special vaccinurile din
    germeni atenuati sau noile vaccinuri recombinate din acizi nucleici
    (10), acestea avand potential de a genera tulpini virulente prin
    recombinare, acizii nucleici recombinati putand cauza boli autoimune.
    O sursa majora de toxicitate a vaccinurilor antigripale o constituie
    adjuvantii, substante care au menirea sa amplifice imunogenicitatea
    vaccinurilor. Literatura de specialitate dedicata toxicitatii
    adjuvantilor este foarte vasta. Cele mai mlte vaccinuri au un continut
    periculos de mare de mercur sub forma de thimerosal (un conservant
    letal) de 50 de ori mai toxic decit mercurul insusi. O doza destul de
    mare poate cauza disfunctii pe termen lung la nivel imunologic,
    senzorial, neurologic, motor si comportamental. Otravirea cu mercur
    duce la autism, sindrom de atentie deficitara, scleroza multipla,
    deficiente de vorbire si limbaj.
    Institutul de Medicina a aratat ca sugarii, copiii si femeile
    insarcinate nu trebuie injectate cu thimerosal, dar cu toate acestea
    cele mai multe vaccinuri contin 25 de micrograme din aceasta
    substanta. Un alt adjuvant comun pentru vaccinuri este hidroxidul de
    aluminiu care cauzeaza alergie, soc anafilactic (). La pisici acesta
    cauzeaza fibrosarcom (o forma de cancer) la nivelul injectarii cu
    vaccin. Numerosi adjuvanti noi nu sunt mai buni, dimpotriva, ar putea
    fi mai rai. Conform unei noi recenzii a publicatiilor stiintifice si
    farmaceutice, cei mai multi adjuvanti noi incluzind MF59, ISCOMS,
    OS21, AS02 si AS04 sunt () mai toxici decit hidroxidul de aluminiu.

    Statutul curent al vaccinului anti-gripa porcina
    Cinci companii la nivel global au contracte pentru a produce vaccinul.
    Baxter International, GlaxoSmithKline, Novartis, Sanofis-Aventis si
    AstroZeneca (16). Cu toate ca situatia a fost deja impinsa dincolo de
    orice limita, exista intentia de a produce doze tot mai mici de
    vaccinuri cu ajutorul unei serii de noi adjuvanti (17), totul
    petrecindu-se cu binecuvintarea OMS (vezi mai jos).
    Vaccinurile de gripa sunt produse traditional din virusuri
    non-virulente (atenuati sau slabiti) (vezi descrierea virusului in
    chenar). Pentru ca vaccinurile sa fie eficiente trebuie sa contina
    virusul care afecteaza populatia, dar in forma non-virulenta. Vaccinul
    actioneaza prin faptul ca sistemul imun este activat prin expunerea la
    forma non-virulenta (ne-patogena) a virusului si ca urmare produce
    anticorpi care protejeaza organismul de forma patogena a virusului.
    Producerea de virusuri ne-patogene implica mai intii identificarea si
    producerea a doua proteine care intra in alcatuirea suprafatei
    virusului: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N), care proteine
    determina virulenta tulpinii virale si abilitatea sa de a se raspindi.
    Virusul gripal
    Exista 3 tipuri de virusuri gripale: A, B si C. Virusul de tip A este
    cel care cauza majoritatea imbolnavirilor la om pasari si mamifere.
    Genomul sau contine 8 segmente de ARN codificand 11 proteine.
    Virusurile sunt clasificate pe subtipuri pe baza celor 2 glicoproteine
    majore de suprafata: hemaglutinina (H) si neuraminidaza (N) (18). Prin
    segmentarea genomului, virusul are capacitatea de a-si rearanja
    segmentele genomice si de a se recombina ca urmare crescind rata de
    evolutie si generare de noi tulpini. Recombinarea este utilizata larg
    in laborator in procesul crearii de noi vaccinuri. Pina la ora actuala
    au fost identificate 16 subtipuri H si 9 subtipuri N care in circula
    la pasari sub forma a numeroase combinatii (19).
    Virusurile sursa sunt utilizate pentru producerea pe scara larga a
    tulpinilor virale non-virulente. Virusurile sursa au fost aprobate de
    OMS si de catre Administratia SUA pentru Alimente si
    Medicamente.Metoda principala de producere a virusurilor sursa este
    recombinarea (vezi chenar). Oua de gaina fertilizate sunt injectate cu
    tulpini virale non-patogene standard care se dezvolta bine pe oua.
    Totodata ouale se injecteaza cu tulpina patogena care prezinta genele
    pentru proteinele H sau N care se doresc sa se introduca in
    vaccinuri.Cele doua tulpini virale se multiplica si segmentele lor
    genomice (8 segmente/tulpina) se rearanjeaza rezultind 256 combinatii
    posibile. Virusurile recombinati sunt selectionati si sunt alese
    tulpinile care contin cele 6 segmente de genom care permit virusului
    sa se dezvolte pe oua si care totodata contin genele pentru proteinele
    H sau N ale virusului patogen (virus care circula in populatie).
    Virusul sursa astfel obtinut este apoi injectat in milioane de oua
    pentru productia de masa a vaccinului. Metoda convetionala descrisa
    mai sus necesita una sau doua luni pentru productia de vaccin (20).
    Culturile de celule ar putea eventual inlocui ouale de gaina. Baxter
    International detine un patent de producere a virusului patogen in
    culturi de celule. Virusul este apoi colectat si inactivat cu
    formaldehida, raze ultraviolete si detergent (21).
    Baxter a produs un vaccin continind virusul intreg H5N1 utilizind
    linii celulare Vero derivate din maimuta africana verde si au
    desfasurat fazele 1 si 2 ale testelor clinice cu si fara hidroxid de
    aluminiu (22, 23). S-a observat ca adjuvantul toxic nu determina
    cresterea numarului anticorpilor impotriva tulpinii virale. Baxter a
    consimtit sa livreze vaccin H1N1 la sfirsitul lui iulie si inceputul
    lui august 2009 dar detaliile despre modul de productie ale vaccinului
    nu au fost date publicitatii (16).
    In decembrie o filiala Baxter din Austria a trimis spre testare
    vaccinul uman anti-gripal contaminat cu tulpina letala virala H5N1 de
    gripa aviara in 18 tari incluzind Cehia, unde testarile s-au soldat cu
    moartea animalelor de laborator utilizate (24). Ziarele cehe au
    ridicat problema daca nu cumva firma Baxter a incercat in mod
    deliberat sa stirneasca o pandemie.
    Novartis, o alta mare firma de farmaceutice, a anuntat in 13 iunie ca
    a produs vaccin impotriva gripei porcine utilizind tot tehnologia
    bazata pe culturi de celule si adjuvantul MF59. Acest adjuvant este de
    natura uleioasa si contine Tween80, Span85 si squalena (25).
    Studiile efectuate pe soareci au aratat ca adjuvantii uleiosi induc
    probleme motorii si paralizie. Squalena induce artrita severa la
    soarecii de laborator iar in cazul subiectilor umani s-a constatat ca
    administrarea de squalena intre 10 si 20 ppm (parti pe miliard) duce
    la probleme grave ale sistemului imunitar si aparitia de maladii
    autoimune (26). Novartis a provocat un scandal de presa in 2008 ca
    urmare a testelor clinice cu vaccinul H5N1 desfasurate in Polonia.
    Testarea a constat in administrarea vaccinului la 350 persoane fara
    adapost de catre asistente medicale si medici polonezi, fapt care a
    dus la moartea a 21 dintre cei testati si la aducerea personalului
    medical in instanta de catre politia poloneza (2, 28). Novartis a
    pretins la vremea respectiva ca decesele nu au fost determinate de
    vaccin (29) care au spus tot ei fusese testat fara probleme pe 3500 de
    alte persoane.
    Vaccinul de la GlaxoSmithKline va fi produs din antigeni ai recent
    izolatei tulpini gripale si va contine adjuvantul AS03 care a fost
    aprobat de UE impreuna cu vaccinul anti-gripa aviara H5N1 in 2008.
    Conform Raportului European Public de Evaluare (30) AS03 contine
    squalena (10.68 miligrame), DL-alfa-tocoferol (11.86 miligrame) si
    polisorbat 80 (4.85 miligrame). Vaccinul H5N1 contine de asemenea 5
    miligrame thiomersal (derivat de mercur), polisorbat 80, octoxynol 10
    si diferite saruri anorganice. Compania promoveaza agresiv diferite
    sisteme de adjuvanti pe post de adjuvanti avantajosi pentru a reduce
    doza de vaccin (31).
    Un raport recent al OMS asupra principalilor producatori de vaccinuri
    a concluzionat ca in cel mai bun caz se pot produce 4.9 miliarde doze
    de vaccin H1N1 anual asumindu-se cea mai economica dozare (aceasta
    include utilizarea de adjuvanti toxici selectati de fiecare
    producator) precum si utilizarea la maximum a capacitatilor de
    productie.
    Directorul general al OMS, Dr. Margaret Chan si secretarul general al
    Natiunilor Unite dl. Ban Ki-moon, s-au intilnit cu oficiali ai
    companiilor producatoare de vaccin in 19 mai si le-au cerut acestora
    sa rezerve o parte din capacitatea de productie pentru tarile sarace
    care altfel vor avea un acces redus la vaccin in cazul unei pandemii
    (32).
    Ultima vaccinare in masa in SUA a fost un dezastru.
    In 1976 s-au inregistrat citeva cazuri de gripa porcina in rindurile
    soldatilor de la Fort Dix, New Jersey si numai unul dintre ei a
    decedat cel mai probabil din cauza eforturilor fizice prea mari decit
    din cauza gripei (7). Aceasta a dus la lansarea unei vaccinari in masa
    a 40 milioane persoane impotriva unei pandemii care nu s-a
    materializat. Mii de oameni au cerut despagubiri pentru leziunile
    cauzate de vaccinare. Cel putin 25 de oameni au murit si 500 au
    paralizat (33, 34).

    Simptomele de gripa porcina sunt cel mult moderate
    In iulie 2009 au fost inregistrate 40617 cazuri de gripa in SUA din
    care 319 decese, ceea ce inseamna o mortalitate de 0.8 % (35), desi se
    pare ca rata mortalitatii a fost de fapt mult mai redusa. Expertii
    estimeaza ca de fapt numai unul din 20 cazuri de gripa sunt raportate
    (36).
    Marea Britanie e cea mai afectata tara a Europei si presa a raportat
    zilnic despre pandemie in iulie. O noua linie telefonica de ajutor a
    fost deschisa in 23 iulie. Acolo oamenii pot primi sfaturi si chiar
    tamiflu fara sa fie consultati de medici. In saptamina deschiderii
    liniei s-a ajuns la cifra de imbolnaviri record de 100000 cu un total
    de 30 decese (37) ceea ce inseamna o mortalitate de 0.03 % (probabil o
    rata a mortalitatii mai apropiata de realitate).
    Sir Liam Donaldson a dat dispozitii sa se faca pregatiri pentru 65000
    posibile decese, cite 350 pe zi in perioada de virf a pandemiei (38).
    Nu exista planuri de vaccinare in masa in Marea Britanie, dar guvernul
    a data comanda pentru 195 milioane doze de vaccin de la
    GlaxoSmithKline (GSK). Vaccinul pe care GSK il produce va fi testat pe
    un numar redus de persoane, in timp ce, conform rapoartelor, compania
    cauta sa cantareasca pericolul pandemiei fata de riscurile unui vaccin
    potential periculos. Acest fapt a fost caracterizat ca riscant de
    prof. Hugh Pennington, un microbiolog pensionat de la Universitatea
    Aberdeen, Scotia. Prin limitarea testelor clinice, Glaxo risca sa nu
    calibreze doza de vaccin in mod optim si aceasta ar duce la o
    vaccinare care nu numai ca nu protejeaza populatia ba, mai rau, ii
    pune sanatatea in pericol a aratat Pennington.
    Pennington a aratat de asemenea ca, abilitatea vaccinului de a
    declansa un raspuns imun al organismului e cruciala dar ca aceasta
    implica o testare aprofundata care sa determine doza optima de vaccin
    si totodata sa arate daca un adjuvant este intr-adevar necesar pentru
    sporirea efectului imun. (Dupa cum stim GSK promoveaza o noua
    generatie de adjuvanti toxici). Domnia sa s-a referit si la incidentul
    de la Fort Dix din 1976 (vezi mai sus).
    Franta a comandat vaccinuri de la Sanofi, GSK si Novartis dar nu vede
    niciun motiv pentru care ar trebui scurtata durata testelor clinice
    (16). Compania farmaceutica franceza Sanofi-Aventis isi dezvolta
    propriul vaccin impotriva gripei porcine pe care il va testa la
    inceputul lui august. Se estimeaza ca va fi nevoie de 2 luni si
    jumatate de testari pentru ca sa se obtina un vaccin eficient si sigur
    dupa cum arata Albert Garcia purtatorul de cuvint al companiei care a
    mai declarat ca vaccinul va fi gata in noiembrie sau decembrie.
    Baxter in schimb va incepe testarile clinice in august.
    Glaxo a declarat ca e pe cale sa produca o masca de fata antivirala
    pentru a preveni infectia si ca totodata a crescut productia
    medicamentului Relenza pentru bolnavii suferind deja de gripa porcina.
    Exista in mod clar moduri mai eficiente de a combate pandemia decit
    vaccinarea in masa: deasa spalare a miinilor, suflarea nasului in
    batiste de unica folosinta, evitarea aglomerarilor, aminarea
    deschiderii scolilor toate recomandate si de guverne si am adauga
    dieta sanatoasa, exercitiul fizic, vitamina D in cantitate suficienta
    pentru a stimula imunitatea (10).

    (nu se termina aici postarea! vezi mai jos, dupa referinte!)
    Referinte
    1. New details on viruss promiscuous past, Jon Cohen, Science 2009, 324, 1127.
    2. Garten RJ, Davis CT,Tussell CA et al. Antigenic and genetic
    charaatcteristics of swine-origin 2009 A (H1N1) influenza viruses
    circulating in humans. Science 2009, 325, 197-201.
    3. Virologist to make his case for lab origin of swine flu, Peter
    Duveen, Opednews.com, 4 July 2009,
    http://www.opednews.com/articles/Virologist-to-make-his-cas-by-Peter-Duveen-090630-103.html
    4. Is swine flu a biological weapon?, Paul Joseph Watson,
    PrisonPlanet.com 27 April 2009,
    http://www.prisonplanet.com/is-swine-flu-a-biological-weapon.htm
    5. CDC confirms ties to virus first discovered in U.S. pig factories
    Michael Greger, 3 May 2009,
    http://www.hsus.org/farm/news/ournews/swine_flu_virus_origin_1998_042909.html
    6. Swine flu vaccine should not be given to children in schools,
    Barbara Loe Fisher, National Vaccine Information Center, 22 July 2009,
    http://www.nvic.org/NVIC-Vaccine-News/July-2009/Swine-Flu-Vaccine-Should-Not-Be-Given-to-Children.aspx
    7. Now legal immunity for swine flu vaccine makers F, William Engdahl,
    Global Research 20 July 2009,
    http://www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=14453
    8. Swine flu pandemic now unstoppable: WHO official, Agence
    France-Presse 13 July 2009, Calgary Herald,
    http://www.calgaryherald.com/Swine+pandemic+unstoppable+official/1788693/story.html
    9. What are the dangers of mandatory swine flu vaccination? Dr.
    Mercola, June 2009,
    http://blogs.mercola.com/sites/vitalvotes/archive/2009/07/15/What-are-the-Dangers-of-MandatoryMandatory-Swine-Flu-Vaccination.aspx
    10. Ho MW. How to stop bir flu instead of the vaccine-antiviral model.
    Science in Society 35. 40-42, 2007.
    11. Jefferson T, Rivett A, Harnden A, DiPietrantoni C, and Demicheli
    V. Vaccines for preventing influenza in healthy children (Review).
    Cochrane Database Systematic Review 23 April 2009,
    http://mrw.interscience.wiley.com/cochrane/clsysrev/articles/CD004879/pdf_fs.html
    12. Szilagyi PG, Fairbrother G, Griffin MR et al. Influenza vaccine
    effectiveness among children 6 to 59 months of age during 2 influenza
    seasons: a case-cohort study. Arch Pediatr Adolesc Med 2008, 162,
    943-51. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18838647
    13. Christy C, Aligne C, Auinger P, Pulcino T and Weitzman M.
    Effectiveness of influenza vaccine for the prevention of asthma
    exacerbations. Arch. Dis Child 2004, 89, 734-5,
    http://www.pubmedcentral.nih.gov/articlerender.fcgi?tool=pubmed&pubmedid=15269071
    14. Flu vaccination may triple risk for flu-related hospitalization in
    children with asthma, 25 May 2009,
    http://www.medscape.com/viewarticle/703235
    15. Petrovsky N, Heinzel S, Honda Y, Lyons AB. New-age vaccine
    adjuvants, friend or foe? BioPharm International 2 August 2007,
    http://biopharminternational.findpharma.com/biopharm/article/articleDetail.jsp?id=444996&sk=&date=&pageID=5
    16. Update: 1-Baxter can take no more H1N1 flu vaccine orders, Bill
    Berkerto, 16 July 2009, Reuters.
    http://www.reuters.com/article/marketsnews/idINN1644290820090716?rpc=33
    17. H1N1 swine flu vaccine, postnote, May 2009, number 331,
    http://www.parliament.uk/documents/upload/postpn331.pdf
    18. Avian Influenza (Bird Flu) CDC, 18 November 2005,
    http://www.cdc.gov/flu/avian/gen-info/flu-viruses.htm
    19. Olsen B, Munster VJ, Wallensten A, Waldenstrom J, Osterhaus ADME
    and Fouchier RAM. Global patterns of influenza A virus in wild birds.
    Science 2006, 312, 384-8.
    20. Hood E. Environews Innovations 2006 Environmental Health
    Perpectives 114,A108-111.
    21. Kistner,O,Tauer,C, Barrett,N. Mundt,W. Method for Producing Viral
    Vaccines 2009 Patent application US2009/0060950A122. Ehrlich HJ, Mller
    M, Oh HM, Tambyah PA, Joukhadar C, Montomoli E, Fisher D, Berezuk G,
    Fritsch S, Lw-Baselli A, Vartian N, Bobrovsky R, Pavlova BG, Pllabauer
    EM, Kistner O, Barrett PN; Baxter H5N1 Pandemic Influenza Vaccine
    Clinical Study Team. A clinical trial of a whole-virus H5N1 vaccine
    derived from cell culture. N Engl J Med. 2008 Jun 12;358 (24):2573-84.
    23. Ketel.W, Dekker,C, Mink,C, Campbell,J, Edwards,K, Patel,S, Ho,D,
    Talbot,H, Guo,K, Noah,D, Hill,H., Safety and immunogenicity of
    inactivated, Vero cell culture-derived whole virus influenza A/H5N1
    vaccine given alone or with aluminum hydroxide adjuvant in healthy
    adults Vaccine 2009 in press doi:10.1016/j.vaccine.2009.03.015
    24. Bird flu mix-up could have spelled disaster, NewScientist 6 March
    2009, http://www.newscientist.com/article/mg20126983.400
    25. Kenney RT and Edelman R. Survey of human-use adjuvants. Expert
    Review of Vaccines April 2003; 2(2):167-88,
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12899569?ordinalpos=5&itool=EntrezSystem2.PEntrez.Pubmed.Pubmed_ResultsPanel.Pubmed_DefaultReportPanel.Pubmed_RVDocSum
    26. Vaccines may be linked to Gulf War Syndrome, Chiroweb.com, June
    12, 2000, http://www.chiroweb.com/mpacms/dc/article.php?id=31730
    27. Homeless people die after bird flu vaccine trial in Poland, Mathew
    Day, Telegraph, 2 July 2008,
    http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/poland/2235676/Homeless-people-die-after-bird-flu-vaccine-trial-in-Poland.html
    28. Homeless people die after trials of bird-flu vaccine, 10 July
    2008, Pharmaceutical Portal for Poland,
    http://www.pharmapoland.com/next.php?id=62409
    29. Polish industry not dented by deaths, Emma Dorey, Entrepreneur, 21
    July 2008, http://www.entrepreneur.com/tradejournals/article/181991358.html
    30. Pandermrix = European Public Assessment Report [EMEA] 27 September
    2009, http://www.emea.europa.eu/humandocs/Humans/EPAR/pandemrix/pandemrix.htm
    31. Vaccine adjuvant system technology background information.
    GlaxoSmithKline, accessed 25 July 2009,
    http://www.gsk.com/media/flu/flu-adjuvant.pdf
    32. Collin N, de Radigus X, Kieny MP; the World Health Organization
    H1N1 Vaccine Task Force.New influenza A(H1N1) vaccine: How ready are
    we for large-scale production? Vaccine. 2009 Jun 26 in press
    doi:10.1016/j.vaccine.2009.06.034
    33. 1976 swine flu outbreak, Wikipedia, 22 July 2009,
    http://en.wikipedia.org/wiki/1976_swine_flu_outbreak
    34. Haber P, Sejvar J, Mikaeloff Y and DeStefano F. Vaccine and
    Guilaain-Barre syndrome. Drug Saf 2009, 32, 309-23.
    35. 2009 flu pandemic in the United States, Wikipedia, 22 July 2009,
    http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic_in_the_United_States
    36. 2009 flu pandemic, Wikipedia, http://en.wikipedia.org/wiki/2009_flu_pandemic
    37. Swine flu website overwhelmed by demand as new cases double in a
    week, Owen Bowcott and Severin Carrell, The Guardian, 23 July 2009,
    http://www.guardian.co.uk/world/2009/jul/23/swine-flu-website-overwhelmed
    38. Swine flu: medical chief orders NHS to prepare for 65 000 deaths
    with a toll of as many as 350 a day, Daniel Martin, The Daily Mail, 17
    July 2009, T, http://www.dailymail.co.uk/news/article-1200012/Swine-flu-Every-child-16-vaccinatedwhen.html
    39. Glaxo to limit tests of flu vaccine, citing urgency, Jason Gale
    and Trista Kelley, Bloomberg Press, 22 July 2009,
    http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601102&sid=apkg_4J.PCEw
    In completare la articolul tradus:
    Concluziile si explicatiile colaboratoarei noastre, specialista in
    biologie si doctor in stiinte la o universitate din Germania, care a
    efectuat si traducerea:
    OMS a modificat definitia pandemiei. Vechea definitie pentru virusul
    cauzator de pandemie era: un nou virus (i) care se raspindeste repede
    (ii) si pt. care populatia nu are imunitate (iii) de aceea determina
    rate de morbiditate si mortalitate ridicate (iV). Noua definitie
    contine numai (i) si (ii). Sursa: A Whole Industry Is Waiting For A
    Pandemic http://www.spiegel.de/international/world/0,1518,637119,00.html
    Pandemia este clar promovata in scop de cistiguri financiare enorme
    si promovare de cariere spectaculoase (aceeasi sursa).
    Vaccinurile vor contine adjuvanti care au rolul de a reduce
    cantitatea de virus omorit sau atenuat si de a stimula imunitatea
    organismului, dupa cum deja stiti. In acest fel se face economie la
    cantitatea de material viral care trebuie introdus intr-o doza. Nu se
    stie conform carui mecanism actioneaza aceste adjuvante dupa cum
    indica chiar acest articol despre actiunea adjuvantelor (vezi summary
    la sfirsitul articolului: New Age Vaccine adjuvants: Friend or Foe?
    http://biopharminternational.findpharma.com/biopharm/article/articleDetail.jsp?id=444996&pageID=1&sk=&date=.
    Este practic un studiu care confirma cele afirmate in articolul tradus
    (de mai sus, n.n.). Ce mi se pare culmea culmilor e ca se folosesc ca
    adjuvante substante despre care nu se stie exact conform carui
    mecanism actioneaza ca adjuvant!
    Numeroase surse avertizeaza ca adjuvantele sunt toxice (vezi sursa
    New Age Vaccine adjuvants: Friend or Foe? un studiu intreg care
    arata ca in unele cazuri adjuvantele pot avea reactii adverse
    periculoase). Vezi si lista de mai jos.
    Articolele despre toxicitatea adjuvantilor si faptul ca pot produce
    tulburari grave (autism, maladii autoimune etc.):
    Vaccine Adjuvant Linked to Autism and Cellular Damage
    http://www.americanchronicle.com/articles/view/111643Swine Flu Shot
    May Rely on Emergency Use of
    Additiveshttp://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601103&sid=a_xObcaSxF2oFLU
    SHOTS AND THE NEW ADJUVANTS:
    BEWARE!http://www.newswithviews.com/Tenpenny/sherri6.htmSqualene: The
    Swine Flu Vaccines Dirty Little Secret
    Exposedhttp://familycarewellness.blogspot.com/2009/08/1-squalene-swine-flu-vaccines-dirty.html
    Bomba am gasit-o pe un site obscur: squalena e folosita pentru a
    distruge fertilitatea animalelor. Swine flu vaccine has adjuvants that
    impair fertility
    http://www.swinefluupdate.us/%E2%80%9Cswine-flu%E2%80%9D-vaccine-has-adjuvants-that-impair-fertility.php.
    La fel si un alt adjuvant (vezi traducerea trimisa acum citeva zile)
    Tween 80: http://infertility.suite101.com/article.cfm/polysorbate_80_causes_infertility
    Presa germana (main-stream) nu se sfieste sa arate ca vaccinarea
    prevazuta in toamna va costa enorm de mult ( in jur de 1 miliar euro )
    si ca daca se vaccineaza dupa cum se prevede la ora actuala 25
    milioane persoane asta ar putea insemna 250000 oameni care sa sufere
    de pe urma efectelor adverse vaccinurilor.Mai mult, sunt voci care
    denunta vaccinarea ca pe un experiment in masa pe pielea populatiei
    germane. Sursa: Groversuch an der deutschen Bevlkerung
    http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,639729,00.html
    Nu in ultimul rind: producerea de vaccin folosind linii celulare (asa
    cum arata si traducerea) provenind de la diverse animale este
    considerata de catre unii o idee periculoasa. Daca linia respectiva e
    contaminata intr-un fel sau in altul (chimic, patogen etc) atunci
    contaminarea ajunge in vaccin si de aici la populatie. Liniile
    celulare folosite in laboratoare sunt mentinute in viata cu ser bovin.
    Daca animalele de la care provine serul sunt infectate de plida atunci
    infectia ajunge la beneficiarii vaccinurilor. Sigur ca toate big
    pharma urla la ora actuala ca din gura de sarpe acompaniate de OMS ca
    nu vor face compromisuri cu calitatea vaccinurilor bla-bla-bla ca
    totul e safe etc asa de safe ca probabil va amintiti incidentele cu
    vaccinurile infectate cu gripa aviara trimise de Baxter in Cehia si
    scandalul care a urmat (se mentioneaza si in traducere).
    In concluzie, vaccinarea are sens in cazul in care e vorba de un
    germen patogen care nu se modifica precum un virus si numai daca
    vaccinul si-a dovedit eficacitatea de-a lungul timpului.Toata campania
    asta hei-rupista de vaccinare mi se pare in acest moment mai mult
    decit suspecta. Este foarte probabil sa existe o agenda ascunsa, pe
    langa scopul foarte clar al obtinerii unui profit cit mai mare.
    Orice om cu picioarele pe pamint ar trebui sa se refuze o vaccinare
    accelerata impotriva unui virus de intensitatea celui actual in
    conditiile in care virusul se va modifica oricum iar vaccinurile vor
    contine cel mai probabil adjuvanti toxici.
    Plus ca in Romania vaccinurile vor fi, se spune, produse de Institutul
    Cantacuzino care prevede sa produca 5 milioane de doze pina in
    noiembrie. Si in cazul vaccinurilor produse de Cantacuzino se pune
    aceeasi problema ca si in cazul celor produse de big pharma [marile
    companii farmaceutice internationale, n.n.]: adjuvanti, perioada de
    testare, etc.

    Explicatii tehnice pentru mai buna intelegere a problemei:
    Virusul consta din 2 parti: invelisul de suprafata care acopera un
    fragment de acid nucleic (materialul genetic-genomul) virusului.
    Materialul genetic codifica informatia pentru producerea proteinelor
    (caramizile) din care e alcatuita suprafata virusului. Aceste proteine
    (amintite si in articol, vezi chenar) sunt cele care determina
    virulenta si capacitatea virusului de a se raspindi.
    Materialul genetic are capacitatea de a se recombina prin segmentarea
    materialului genetic si rearanjarea segmentelor, la acest proces
    putind sa participe una sau mai multe tulpini virale daca acestea se
    intilnesc. Prin rearanjarea (sau recombinarea) materialului genetic
    virusul se modifica atit din punct de vedere al genomului cit si al
    proteinelor care alcatuiesc suprafata sa.
    Vaccinul contine virusuri omorate sau slabite prin diferite procedee.
    Nu cred ca la inceputuri vaccinurile contineau adjuvanti, in orice caz
    nu contineau adjuvanti toxici. Acum insa companiile de medicamente vor
    sa vinda cit mai multe doze de vaccin si sa scoata un profit cit mai
    bun. De aceea au renuntat la metoda traditionala de a obtine vaccinul
    prin injectarea oualor de gaina (vezi in articolul tradus) si folosesc
    culturi de celule care pot fi propagate mai rapid. Dar mai ales
    folosesc adjuvanti. Daca in mod normal adjuvantii ar trebui sa ajute
    (dupa cum le e si numele) prin stimularea raspunsului imun al
    organismului la vaccin, ceea ce fac acum companiile farmaceutice e sa
    taie din doza de vaccin (de virus mort sau atenuat) si sa o
    inlocuiasca cu adjuvant care in multe cazuri e toxic. Adica boteaza
    vaccinul asa cum circiumarii boteaza vinul lungindu-l cu apa
    Din lacomie s-a ajuns la situatii extreme in care adjuvantii
    reprezinta un procent revoltator de mare din masa dozei propriu-zise.
    Presupun ca se utilizeaza substante cu potential toxic pentru ca in
    mod natural acestea determina corpul sa se apere, sa produca anticorpi
    (in privinta asta ar trebui consultat un medic). Posibil ca in ecuatia
    actuala sa intervina si planurile malefice ale mai-marilor lumii care
    se tot pling de supra-populare de ani de zile. Ce e sigur e ca actuala
    stare de lucruri se datoreaza lacomiei marilor corporatii farmaceutice
    si lipsei totale de respect pentru viata a miliarde de oameni
    Iar daca se ajunge sa se injecteze substante toxice pe scara globala e
    de presupus ca se poate ajunge chiar mai departe Asa ca marile
    coporatii ar trebui sa nu se mai ofuscheze cand sunt banuite de
    tentativa de genocid”.

  82. Dl. Marian, daca am inteles bine (?) din ce am citit, problema porumbeilor a fost de la antibiotice si NU legata de facerea sau nefacerea unui vaccin. Si, dupa cum stim, antibioticele nu se dau preventiv.

    Am observat deseori problema asta la columbofili, dau antibiotice preventiv si asta e o mare greseala. Ba mai mult, dupa tura de antibiotic ce rade si flora intestinala prietenoasa, nu mai administreaza probiotice, lasand porumbeii vulnerabili total…si apoi se intreaba de ce au probleme din ce in ce mai mari.

    Cu virusii este mai complicat, si oricat mi-ar placea “naturismul” asta, sunt rezervat pentru ca observ ce se intampla in jur. Chiar cu cateva luni in urma, am asistat la moartea de jigodie a tuturor celor 6 pui dintr-un cuib de maidanezi (care ar fi trebuit sa fie imuni)…iar stolul de gutani din parc de care povesteam s-a subtiat considerabil, de la peste 200, daca am mai vazut 30 aseara.

  83. aici intra in discutie tratamentele naturiste cautati si aducetile in discutie cat puteti de multdeoarece ele sunt de viitor ele aduc porumbei intro crescatorie cat mai sanatosi bafta tuturor

  84. Salut
    Vorbind cu un prieten columbofil care desi a vaccinat porumbei contra paramixovirozei cu un vaccin romanesc porumbei lui au luat boala si in prezent foloseste un vaccin strain care zice el ca este mai bun.

  85. Acum 2 ani , in toamna , singurul din familie care s-a vaccinat impotriva gripei , cu vaccinuri comercializate prin MS ,a fost fiul meu, Florin. In aceea iarna el a fost si singurul care s-a imbonlavit si nu odata de gripa sau diverse forme de raceli.
    Nu , dl Andrei poate nu ati fost atent, dar am spus ca nu le-am mai administrat de 4 ani celebrul vaccin anti paramixovirotic atat de ” obligatoriu” iar porumbeii mei s-au imbonlavit de orice altceva dar nu de paramixoviroza de care s-au imbonlavit in primul an, dupa ce acestia fusesera vaccinati de fostul crescator. Iar ca informatie , antibioticele nu le administrez decat in cazul imbonlavirilor si nu preventiv si asta numai la sfatul medicilor veterinari . Problema este ca atat timp cabinetele medicale vor fi dotate numai cu postere si cateva medicamente si nu o dotare complexa precum vedem in serialele cu medici veterinari de pe “Animal Planet” sau “National Geografic” , insasi determinarea bolii de care sufera animalele noastre este ridicol de empirica , lasandu-ne la dispozitia experientei unuia sau altuia. Eu unul pun in discutie atat calitatea actului de prevenire si tratament cat si calitatea medicamentelor comercializate in mod industrial. Nu cred ca exista tratamente ” naturiste” decat cu efecte pe o lunga perioada de timp si nu atunci cand ei , sau noi ,suntem deja infectati cu virusuri sau microbi. Atunci tot medicamentele de sinteza sunt baza din pacate.Si din pacate chiar si la noi oamenii nu se lucreaza pe cauze ci la efecte, cum apare ceva se cauta medicamente de eliminare a efectelor si nu a cauzelor.
    Eu am observat insa altceva , mai rau la atitudinea noastra a crescatorilor de porumbei. Sunt printre cele mai raspandite animale pe langa om , iar din discutiile cu medicii veterinari sau cei ce incearca sa produca mancare de calitate in aceasta tara , dezinteresul nostru fata de ele este enorm. Medicii mi-au spus ca sunt extrem de putini columbofili ce le trec pragul cabinetelor ,fie si numai pentru un sfat, iar pentru mancare s-ar parea ca toti stim mai bine decat orice zootehnist nutritionist ce le trebuie porumbeilor nostrii. Poate din aceasta cauza si calitatea produselor romanesti este atat de criticata. Pentru a pune bani la dispozitia unui departament , obligatoriu trebuie sa existe un interes important pentru acesta altfel nimeni nu da bani pe ceva ce nu se cere. Ceea ce dl Maftei arata ceva mai sus este perfect adevarat , companiile farmaceutice creeaza oportunitatea aparitiei cererii si tot ele sunt cele ce “rezolva” problema .Dar este vorba de o cerere la nivel uman !chiar credeti ca un virus ar putea imbonlavii milioane de pasari migratoare dar porumbeii sunt imuni la acesta ? Sau scandalul urias care s-ar fi declansat in cazul in care si-ar fi permis sa intre in crescatoriile cu porumbei si s-ar fi comportat cu acesteia cum s-au comportat cu celelate pasari ale taranilor le-a impus o alta abordare ? Aduceti-va aminte ca la un moment dat, la aparitia gripei aviare in Bucuresti s-a incercat si punerea pe lista a porumbeilor , dar dupa aceea s-a facut liniste totala !Fara nici un fel de comentariu din partea celor ce au incercat acest lucru.Oricum multumesc pentru “sfaturile acordate” asupra modalitatii de administrare a antibioticelor dar cu parere de rau cred ca articolele dl dr. veterinar Tudoran sunt mai ceva complete decat ar putea parea.

  86. “Jigodia” este o boala a mizerie in care traiesc atat animalele cat si oamenii si nu prea am vazut ca cineva sa traiasca normal dupa aceasta boala daca nu se rezolva problemele grave de igiena, responsabile de aparitia bolii ,indiferent daca este caine de rasa sau maidanez. Imuni la mizerie nu este nimeni , oricat de rasa ai fii ! Cat despre gutanii pe care i-ati vazut in parc si care s-au subtiat foarte mult, imi aduc aminte ca am incercat sa atrag atentia in vara asupra acestui fenomen dar din pacate in cadrul unui topic care vorbea despre pierderile de porumbei in urma concursurilor si bineinteles ca nu am fost bagat in seama. Doar bateam campii….si vorbeam despre gutani….! Daca vorbeam despre voiajori campioni , ar fi fost altceva !

  87. propaganda pt adormit copii.cum a fost cu gripa aviara,la vama sau mai nou frontiera cind am intrat in tara erau doi,,cu o pompa “stropeau cauciucurile de la masina(contracost)bine ca nu m-au intrebat daca au fost vaccinate,trebuia sa dau spaga…clar ca acum vaccinurile au un rost,cu atitea chimicale .inclusiv aerul pe care inspiramsi ce bagam in gura,s-a dus timpul cind t?ra Ioan voda tunul pe deal,sa traga in turci,acum …ia oul de la gaina si m?ine deja ai 5kg de carne iesite din el…omul crede ca va ?ntrece natura,sa vedem daca vom apuca!

  88. De obicei nu imi place sa dau cu “copy” / “paste” cum fac multi dintre voi! Dar sa vorbim despre REALITATE:

    1. Gripa porcina: la fel ca si Gripa aviara acest virus a aparut din “senin”. Acesti virusi nu existau in trecut, probabil multi dintre voi o sa imi spuneti ca s-au adaptat si au aparut tulpini mult mai puternice, perfect adevarat. Totusi sa analizam istoria omeniri, pt ca omenirea nu s-a schimbat deloc, fiecare isi doareste sa aiba cel mai bun, mai frumos porumbel, cea mai frumoasa femeie, sa fie cel mai bogat etc. Populati globului ese intr-o crestere continua, dar resursele naturale nefiind expoatate corespunzator se intampla sa nu ajunga unui numar asa mare al polulatiei. Pana acum au existat Razboaie care au “redus” numarul populatiei, chiar si epidemiile de ciuma etc. In prezent se urmareste diminuarea populatie globului, dar nu se mai poate realiza atat de simplu declansand o noua conflagratie mondiala! pentru ca in prezent exista bomba nucleara, si folosirea ei poate avea efecte catastrofale care nu pot fi previzionate. Atunci a trebuit sa se gaseasca o solutie prin care sa se poata reduce numarul populatie, si s-a gasit un raspuns foarte simplu: PRIN VIRUSI creati in laborator. Acesti virusi ataca de obicei sistemele imunitare slabite. ale copiilor si ale batranilor, sau al altor persoane care sufera de anumite boli. Prin acest mod se face o selectie a populatiei, cei mai rezistenti din punct de vedere al sistemului imunitar fac fata iar restu “se duc”. Asta e realitatea, poate ca nu vrem sa o acceptam, dar de ea nu o sa scapam…!

    2. Vaccinul. Constat cu stupoare ca nimeni de aici nu a inteles ce inseamna un vaccin cu adevarat! De ce un vaccin nu are 100% eficacitate! In primul rand vaccinul este creat cu scopul de “a preveni”, practic prin vaccin noi intram in contact cu virusul propriu-zis impotriva caruia ne vaccinam, ni se administreaza o cantitate foarte mica de virus, sistemul imunitar va genera anticorpi care va “distruge” visrusul, in felul acesta organismul in viitor va stii cum sa reactioneze in momentul in care va intra in contact cu virusul! Sau poti face o forma mai usara etc. De ce efectul nu este 100%? Depinde de fiecare organism in parte, de cat de sanatos e, de varsta, de locul unde traieste, de hrana de etc.

    3. Vaccinul la porumbei. Sunt o gramada de pareri in acest sens, adevarul e undeva la mijloc! Totusi companiile farmaceutice veterinare nu dispun de atatia bani ca si cele umane, pt cercetari in privinta vaccinurilor pe animale (mai ales pentru porumbei) si astfel sa spunem ca rezultatele vaccinurilor au peste 75% rata de succes. Deocamdata vaccinurile au o rata de succes de doar 50%. E la fel ca in bancul cu buletinul meteo: intr-o saptamana previsiunile meteo au fost gresite in proportie de 75%, atunci de ce nu le spun invers?!

    4. Concluzie: Daca ai porumbei si-i vaccinezi impotriva parmovirozei si o sa iti moare, atunci o sa ajungi sa nu- mai vaccinezi, iar da nu-i vaccinezi si o sa iti moara o sa ajungi sa-i vaccinezi. Daca ai porumbeii sanatosi si nu intra in contact cu alti porumbei straini nu are nici un rost sa-i vaccinezi. Dar daca vrei sa participi cu ei la zboruri, astfel vor intra in contct cu alti porumbei (care pot purta virusul) atunci este necesar vaccinul, pt ca acesta paote diminua efectele virusului si inclusiv ale viitoarelor pierderi datorate imbolnavirii. Totusi pe termen lung vaccinarea nu are efecte bune, deoarece apar tot felul de tulpini de virusi mai rezistente, si tot felul de vaccinuri care iti promit ca te vor scapa de acel virus…

  89. Foarte corect. Cred totusi ca referitor la vaccin, putem mai degraba spune ca se administreaza virus mort sau slabit. O cantitate mica de virus viu n-ar fi echivalenta cu contactul cu o persoana infectata, si deci periculoasa?

  90. pentru Domnul Aurel: daca o sa aveti rabdarea si o sa cautati informatii pe net despre Luis Pasteur veti vedea ca nu este un ,,chimist mediocru” cum se afirma in cartea recomandata de dumneavoastra (http://www.labexplorer.com/louis_pasteur.htm) si sunt suficiente studii si cercetari intreprinse de el!
    asa ca haideti sa ne respectam valorile si predecesorii care au facut lucruri bune in acele vremuri si nu sa-i denigram!
    numai bine tuturor!

  91. Revin si ofer un link colegilor columbofili (http://www.youtube.com/watch?v=dtpB04cf-Ok ), si vreau sa va ganditi daca se merita sa riscati prin nevaccinare….este foarte simplu: nu vaccinati riscati sa vi se inbolnaveasca pasarile si asta inseamna timp pierdut, bani cheltuiti, sezoane competitionale ratate, frustrare etc.
    recomand tuturor documentati in legatura cu avantajele si dezavantajele vaccinarii. De subliniat ca s-a afirmat mai sus ca desi s-au vaccinat pasarile, tot a aparut boala vreau sa va spun ca exista posibilitatea fie ca vaccinul sa fi fost expirat, fie sa fi fost transportat sau depezitat la o temperatura improprie (caz in care materialul biologi pe care-l contine se compromite-deci, 0 eficienta), fie sa nu fi fost administrat corect la toti indivizii (administrat in exterior, exemplare nevaccinate din greseala etc.), sau mai exista posibilitatea ca pasarile sa nu fi fost in perioada de acoperire imunologica de 4, 6 luni sau 1 ani (in functie de vaccinul utilizat – viu atenuat sau inactivat) caz in care pasarile fiind descoperite imunologic pot contacta virusul care ramane in organism in stare latenta si care la un stimul de stress (inbarcare, transport, supraaglomeratie, deficit alimentar etc.) intra in incubatie care poate dura de la 2 zile si pana la 21 de zile.

    De retinut inca un aspect important: vaccinul viu atenuat are avantajul ca prin administrare, imunizeaza in cateva zile dar imunitatea este de scurata durata 3-4 luni; cel inactivat realizeaza imunitatea in 4 saptamani dar dureaza de la 6 luni la 1 an si in functie de tulpina chiar mai mult; asa ca in cazul nostru daca pasarea a fost vaccinata cu un vaccin inactivat, si ea a contactat virusul pana la vaccinare sau dupa vaccinare pana se instaleaza imunitatea, este foarte probabil ca ea sa dezvolte boala desi a fost vaccinata!

    Cordial Bogdan!

  92. Nimeni nu pretinde ca vaccinarea asigura 100% evitarea inbolnaviri la nici o specie.
    Mai mult in special virusurile schimba destul de des structura antigenica ce a ce duce la aparitia liniilor noi de virusuri fata de care vaccinuriile vechi nu mai asigura imunitate suficienta, sau chiar de loc.
    In ce a ce priveste vaccinarea corecta, daca cititi prospectele vaccinuriilor acolo scrie ca nu se vaccineaza animalele bolnave, parazitate, slabite, epuizate de eforturi fizice si pasariile in timpul naparlirii. Iar in cazul vaccinarii a puilor de multe ori se fac exact cand ele se naparlesc, sau la intarcare care este iarasi un factor de stress. Asta nu inseamna ca vaccinarea nu mai are nici un efect, dar in loc sa obti o imunitate de 95% obti una de numai 30%, si o parte raman neacoperiti fata de boala respectiva.

  93. Pentru Bogdan: eu NU am recomandat cartea in niciun caz. Deci sa nu interpretam gresit. Pur si simplu am auzit aceasta informatie in mass-media si am cautat pe internet sa vad despre ce este vorba. Eu am oferit informatia spre a fi dezbatuta si atat! Deocamdata nu am participat la concursuri, dar cand voi participa si eu ii voi vaccina, pentru ca nu vreau sa se intoarca bolnavi. Eu zic ca cei care sustin vaccinarea au dreptate si cred ca este mai profitabil sa faci vaccinul decat sa nu il faci.
    Numai bine tuturor!

  94. Filmul asta o sa va dea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce ne asteapta in viitorul apropiat (in jur de 10 ani).

    http://video.google.com/videoplay?docid=259284298193847598#

    A propos, ati observat la TV ca unii politicieni si specialisti in economie si finante ne avertizeaza ca abia la anul incepe adevarata criza? Sa indraznesc sa propun voiajoristilor ce vor considera ca nu mai au finante sa concureze cu voiajori, sa treaca la porumbeii romanesti de agrement?
    :-D

  95. Cred ca multi dintre voi sunteti interesati de cateva informatii pertinente vis-a-vis de acest tip de boala (nu sunt motive sa va panicati si adevarul este tot timpul la mijloc); nu mai luati in seama chiar totul inclin sa cred ca se face de fapt o campanie a mass media – ca deh si-au gasit si ei subiecte si in plus sunt o groaza de secte ,,religioase” care propaga ideea de depopulare a planetei-eu m-as abtine sa zic ca e asa!
    oricum mai jos gasiti cateva informatii utile multa sanatate tuturor!

    SFATURI PENTRU GRIPA AH1N1
    Singurele porti de intrare ale virusilor sunt narile si gura / g?tul. ?ntr-o epidemie globala de aceasta natura, este
    aproape imposibil sa nu intram ?n contact cu virusul H1N1 ?n ciuda tuturor precau)iilor. Contactul cu virusul
    H1N1 nu este o problema at?t de mare pe c?t este proliferarea.
    Chiar daca sunte)i ?nca sanatosi si nu prezenta)i niciun simptom al infec)iei cu virusul H1N1, pentru a evita
    proliferarea, agravarea simptoamelor si dezvoltarea unor infec)ii secundare, c?)iva pasi foarte simpli, pasi nu pe
    deplin sublinia)i ?n majoritatea comunicatelor oficiale, pot fi practica)i (?n loc sa ne concentram pe modul de
    stocare a medicamentelor antivirale):
    ? Spalarea frecventa a m?inilor.
    ? Abordarea “Jos m?inile de pe fa)a”. Rezista)i tuturor tenta)iilor de a va atinge orice parte a fe)ei (cu
    excep)ia cazului ?n care vre)i sa m?nca)i, sa va spala)i sau sa va palmui)i).
    ? Faceti gargara de doua ori pe zi cu apa caldu)a sarata (folosi)i apa de gura Listerine daca nu ave)i ?ncredere
    ?n sare). Virusul H1N1 dureaza 2-3 zile dupa infectarea ini)iala ?n g?t / cavitatea nazala p?na sa prolifereze
    si sa manifeste simptomele caracteristice. Simpla gargara previne proliferarea. ?ntr-un fel, gargara cu apa
    sarata are acelasi efect pe o persoana sanatoasa pe care medicamentul Tamiflu ?l are pe o persoana
    infectata. Nu subaprecia)i aceasta metoda de prevenire simpla, ieftina si puternica.
    ? ?n mod similar punctului nr. 3, cura)a)i-va narile cel pu)in o data pe zi cu apa caldu)a sarata. Nu toata
    lumea poate fi priceputa la Jala Neti sau Sutra Neti (pozi)ii Yoga pentru a cura)area cavita)ilor nazale), dar
    suflarea puternica a nasului o data pe zi si cura)area ambelor nari cu be)isoare din bumbac ?nmuiate ?n apa
    caldu)a sarata este foarte eficienta ?n scaderea numarului popula)iei cu infec)ie virala.
    ? Spori)i-va imunitatea naturala cu alimente bogate ?n Vitamina C ( fructe citrice). Daca trebuie sa lua)i
    tablete de Vitamina C sub forma de supliment, asigura)i-va ca acestea con)in si Zinc pentru a accelera
    absorb)ia.
    ? Be)i c?t mai multe lichide calde. Acestea spala virusii de proliferare din g?t ?nspre stomac acolo unde nu
    pot supravie)ui, prolifera sau produce niciun rau.

    CMU Arcul de triumf, policlinica si spital – Str. Clucerului, nr. 55, sector 1, Bucuresti ; CMU Unirea – B-dul Unirii, nr. 57, sector 3, Bucuresti; CMU Bucharest Business Park –
    Sos. Bucuresti-Ploiesti, nr.1 A, corp A, parter, Bucuresti; CMU Charles de Gaulle Plaza – P-ta. Charles de Gaulle, nr.15, etj.16, sector 1, Bucuresti; CMU Enescu – Str. George
    Enescu, nr.12, sector 1, Bucuresti; CMU Iride – Str. Dimitrie Pompeiu, nr. 9-9A, cladirea 16, parter, sector 2, Bucuresti; CMU Opera Center – Str. Costache Negri, nr.1-5, sector 5,
    Bucuresti; CMU Baneasa – Str. Ion Ionescu de la Brad, nr. 5B, sector 1, Bucuresti
    Pentru informatii si programari – 9CMU (9268)

  96. Multumesc. Asta am observat si eu, si anume ca NU se spune in media mare lucru. Lucruri esentiale sunt ocolite prosteste. Incerc sa ma mai documentez cu privire la un amanunt: cat timp rezista virusul in afara organismului – asta mi se pare cu adevarat important. Pentru ca degeaba umbla toti cu masti si apoi pun mana pe usa de la intrarea in bloc si s-a rezolvat cazul. :))

  97. “…cat timp rezista virusul in afara organismului…”

    Pai daca tot l-au creat si-l promoveaza intens, e de asteptat sa fie mai eficient. Il vor lansa ori de cate ori e necesar si daca nu se dovedeste eficace, vor selecta alt virus.

    A propos de vaccinare. Daca cedati si va hotarati sa va vaccinati, cu nici un chip sa nu o faceti daca sunteti deja raciti sau suferiti de altceva si sunteti in tratament ca ati dat de belea. Am vazut anul trecut o doamna la cabinetul ORL cu o infectie grava la gat. Doamna doctor nu a avut curajul sa se ocupe de caz si a trimis-o de urgenta la spital. Ce facuse? Dupa o vizita anterioara la cabinet si un tratament la afectiunea pe care o avea, s-a dus sa se vaccineze antigripal. Greseala grava.

    Asa ca aveti mare grija. In aceste circumstante, vaccinul poate fi fatal. Nu gresesc cand spun ca doar persoanele perfect sanatoase pot risca :)

  98. ;.dati-le usturoi si ceapa cu otet de mere, nu veti avea probleme nici cu viermi nici cu tricomonoza.;poti fi mai explicit d-le GIMi -poz.73?cum se administreaza sau prepara aceste naturiste?multi vor sa stie..multumesc.

  99. Nici eu nu ii vacinez,folosesc anumite ceaiuri naturiste umane in apa de baut,tineti cont caci totul trece prin ficat,ei mai trebuie sa si zboare la concursur.Vint in pene.

  100. consider ca o intepatura nu produce leziuni asa mari incat porumbeii sa aiba de suferit ulterior, ganditi-va la faptul ca uniii porumbei se intorc loviti de uliu si sunt cusuti iar apoi merg din nou la curse si au rezultate chiar mai bune decat alti porumbei, iar vaccinarea este benefica pt ca intra in contact cu altii porumbei la imbarcari.

  101. vakcinarea=numai in caz ca sau imbolnavit, numai dupa laborator-sa shtim exact pe=ru care sau ce boala…in rest nu trebuie hrani-ti cu fel de fel de medicamente…

  102. si eu am porumbei is incepator am 15 ani si am porumbei de 1 an si nu iam vaccinat da mis sanatosi, si nici nu ma gandesc sa ii vaccinez le dau doar mancare si apa….

  103. Porumbeii se vaccinează anual,dar până la ce vârstă,că nu cred eu ,că este bine,să-i vaccinezi,până la adânci bătrâneți?!Ași fi curios,ce răspund,cei ce au ani mulți în spate,de columbofilie!







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *