Salut. La cativa porumbei le apare o depunere galbuie in cioc, care dupa ce este rupta apare iar. Ce poate fi si cum se trateaza? Sa fie tricomonoza, variola sau o combinatie?
Problema a inceput din toamna atat la porumbeii mei cat si la ai altor colegi. Am atasat cateva fotografii.
Bogdan
Variola
Am avut si eu la cativa tardivi. Incapatanata rau mizeria asta, se forma numai in cioc dar avea o consistenta parca mai tare decat stiam ca trebuie sa fie tricomonoza, de asta am banuit ca este variola. O rupeam si se forma iar, la unul cred ca i-am scos-o de vreo 4 ori pana nu s-a mai format. La cativa a aparut sub forma unei mici umflaturi la marginea pleoapei deci am concluzionat ca era variola. Dupa ce au trecut prin ea cam 30% din tardivi a disparut.
ah!la acestia nu cred ca le mai poti face nimic din pacate am am avut si eu asa dar cei mai afecatati nu au supravietuit am cumparat COLUMBOVIOFORT si cei mai putin afectati au supravietuit dar asta se da mai mult preventiv un batran mi-a spus ca usturoiul ar fi bun …bafta si insanatosire grbnica!
curata bine si da cu albastru de metil
rupele si dale cu albastru d metil. cauta metronidazol uman si dale in prima zi o jumatate d pastila si dupa cate un sfert timp de 3 zile. am avut si eu si asa iam vindecat.
scuati ca fac off topic
dar cum sa le rupi ? adica … nu stiu … mi se pare ciudat ….
trichomonoza CRONICA!
unii sparg / taie acei saculeti cu o lama si presara praf cu ronidazol sau piseaza o pastila de metronidazol de la uman pe care o presara pe taietura dupa ce saculetul a fost curatat foarte bine in prealabil.
porumbeii iti sunt trasi sau foarte trasi acum . penajul il au mat.
daca vei sacrifica un porumbei si-l vei desface, vei observa asemenea protuberante pline cu trichomonoza pe ficat, gusa, gat, pipota.
i-ai lasat netratati foarte mult iar mediul in care traiesc favorizeaza foarte mult dezvoltarea bolii.
ca o completare : sunt in faza terminala, vor transmite tricomonoza si puilor .
sfat: sacrifica-i si ia-o de la capat. nu mai apleca urechea la sfaturi babesti , naturiste ca nu mai tin piept bolii in ziua de astazi ci trateazai dupa un plan eliberat de un medic specialist.
Faza terminala? Sacrificare si luat de la zero? Mi se pare exagerat pentru orice afectiune si mai ales asta care trece fara sechele daca porumbeii au hrana, suplimente si tot ce au nevoie sa le lucreze imunitatea. Am avut cazuri exact ca in poze, puii zburau fara probleme afara, se hraneau, etc. Erau putin trasi dar si-au revenit si acum arata foarte bine. Sacrificarea nu e o solutie, porumbeii vin mereu in contact cu asa ceva. Sacrifici tot, o iei de la zero, pierzi un an, si apoi la prima etapa sau achizitie aduci iar bomba in cotet. :)
Daca vrei sa ii tratezi nu le mai rupe,si. Pune mana si cumpăra vaccin pt variola ce îți e așa de greu,ori înseamnă ca nu le faci tratament corespunzator.bafta
Herpes.
Exista vaccin ptr asa ceva. Boala se numeste Pocke. Intra pe chevita si informeaza-te acolo.impfplan Taubenpocken
cate o pastiluta de columboviofort [daca gresesc denumire sa ma corecteze cineva] pana ii trece ,am vindecat multi cu genul asta de pastile bafta
porumbei.ro , cred ca ai tai au avut variola. se confunda boala in acest stadiu.
sa ai variola acum, in aceasta perioada, cam imposibil.
trichomonoza clara ! uite, daca sacrifica unul si-l va desface va gasi numai pungi cu malai in el.
daca o sa recolteze din ele o sa constate la microscop ca sunt bacterii de tricho.
Un porumbel care a fost infestat pana in acest stadiu nu va mai da randamentul scontat in concursuri in veci. Da, poate sa zboare fara oprire in jurul casei, dar in concursuri lungi, pe canicula , aglomeratie, va veni precum marfarul iar puii produsi nu vor avea vitalitatea dorita.
Este doar un sfat, o opinie a mea. Pana nu treci prin asa ceva n-ai cum sa crezi.
Acest sport este unul empiric, prin traire , experienta.
cred ca este tricomonoza, variola se inlatura mai greu si curge sange
Curatai si dale cu albastru de metil si o sa le treaca
Vad multe comentarii total aiurea.
Variola nu este pt ca :
-este transmisa de insecte gen tantari , ori in perioada asta nu mai exista nimic de genul
-dupa ce un porumbel face variola si se vindeca , sansele sa mai faca vreodata variola sunt aproape zero.
Cel mai probabil este vb de tricomonoza(ultima poza este edificatoare). Ea se trateaza cu orice medicament pe baza de ronidazol si metronidazol . Nu recomand administrare in apa , pt ca porumbei beau putina apa in aceasta perioada si este greu de apreciat daca consuma doza necesara. Recomand administrare individuala timp de cel putin 5 zile( Columbobiofort).
Partea proasta e ca porumbei tai sunt prost intretinuti si au imunitatea scazuta din cauza asta . Nu te supara dar columbofili care au intreadevar grija de porumbei nu se confrunta cu problema asta.
Incearca sa le administrezi hrana diversificat(minim 6 cereale), grit la discretie, drob de sare, ulei de usturoi si drojdie de bere impreuna pe mancare , Vitamineral etc.
Verifica ca gainatul sa nu fie apos, porumbei sa aiba un penaj de calitate pudrat, dupa ce fac baie sa ramana pudra deasupra apei(asta denota o stare de sanatate buna).
Dupa ce termini tratamentul pt tricomonoza ofera-le porumbeilor 3zile pe sapt. 10 ml otet de mere la litrul de apa.
Otetul de mere creaza un mediu acid in care tricomonoza nu se dezvolta(ea se dezvolta in mediu alcalin).
Problema asta poate fi cauzata si de crescatorie , asa ca ai grija ca ea sa fie bine aerisita si luminata ca sa nu ai umiditate excesiva. Daca nu ai crescatoria orientata spre sud e nasol rau.
Eu cred ca e trichomonoza.
foloseste flagelstop-folosit in prevenirea si combaterea trichomonozei.
neata , scuzae dar ,rog pe cei care au cunostinte limitate sa se abtina , nu pune un diagnostic asa la intamplare , omul nici nu mai stie ce sa faca , sigur este tricomonoza si se trateaza ff usor , mai trebuiesc luate si unele masuri de biosecuritate in crescatorie, salutari si puneti mana pe carte , altfel veti ramane vesnic fara pic de cunostinte in cresterea porumbeilor
am avut si eu un porumbel la fel lam curatat bine si i-am dat cu albastru in git ia aparut de 3 ori si de fiecare data lam curatat bine si iam dat cu albastru porumbelul isi revine
Intrebarea este ai tratat porumbeii de tricomonoza?
Daca nu ,incearca sa tratezi minim 6 zile cu B.S. si pe urma ne zici rezultatele , mai erau si niste pastile foarte tari Tricho Cure dar sunt greu de gasit, alea erau cele mai eficace si nu trebuia decat 2 zile sa le dai.Medicamante ptr tricomonoza sunt cu zecile dar B.S mi sa parut cel mai bun
Daca ai putini porumbei poti folosi un plic 2 zile, il imparti in 2 jumatati egale si pui in jumatatea din cantitatea de apa de pe plic.
Nu stiu daca este variola, dar am avut asa ceva la un mascul si se manifesta doar la nivel local, trece mai greu dar nu afecteaza competitivitatea. Am castigat cu el mai multe locuri fruntase si ceva banuti din pariuri. Sau poate asa se manifesta porumbeii in” faza terminala”, vin bine.
@Adi. Doctor veterinar daca erai si nu-ti puteai permite sa pui diagnostice la distanza, fara sa vezi pasarile si sa indemni omul sa le sacrifice. Ca ne mai dam noi cu parerea, asta-i una dar sa-i spui omului sa-si taie porumbeii ca stii tu sigur ca-i aia sau ailalta e un pic exagerat, nu crezi?
nu ai de ce sai sacrifici, e trichomonoza 100% am avut un pui de 2014 mai rau decat ce ai tu si mia venit de la nikolaev si era si pe tratament, deci nu are nici o legatura cu performantele de zbor.
E tricomonoza.variola nu are cum sa fie.trateaza boala.dupa cum spunea cineva mai sus,,, nu in apa,,, preferabil cu doua antibiotice, amestecate sau pe rand.dupa ce tratezi ar fi indicat sa trimiti probe la un laborator.e foarte grav daca i.ti ramane boala pe timpul cresterii puilor.
vad ca toti isi dau cu parerea ca marii specialisti….
deci : tricomonoza sa stiti si voi ca niciodata nu se ormeaza in exteriorul ciocului,tricomonele sunt extrem de sensibile si le omoara lumina imediat. tricomonoza se formeaza doar de la comisura ciocului catre interior ,ce se face catre exterior e variola.
pt toti “specialistii”care o tot dau ca nu are cum sa fie variola in perioada asta…variola nu se ia doar de la tantari,virusul variolic supravietuieste pana si 2 ani in mediul exterior derci poate foatre bine sa ciuguleasca un gainat vechi infectat…”N” modalitati de contaminare.
e variola. nu le mai rupe bubele ca nu ii ajuti cu nimic,variola fiind o boala virala nu o poti trata,isi face evolutia pana trece. Exista o crema de la Dac Pharma,nu mai stiu exact cum se numeste ,ceva cu POX ca sa ungi depozitele alea sa se usuce mai repede,doar atat.
Dale hrana de calitate,vitamine, minerale, sa ii ajuti sa treaca prin boala si fa si tu curatenie mai des la porumbei
Si fa anual vaccinul te variola,nici macar nu e scump ,ca sa nu mai ai probleme din astea.
Si pe viitor ar fi mai bine sa consulti un doctor veterinar care se pricepe la porumbei. Stii …poti sa te duci la doctor sau poti sa intrebi”prostii satului”, tu alegi.
si @7,@8 adi: nene esti pe langa total. “tricomonoza cronica”, “faza terminala” wow…mare expert esti mai adi. in ce carti ai citit de astea? Mai pune si tu mana pe niste “almanahe” :) poate mai inveti ceva despre bolile pasarilor
Mai multe prostii ca in acest articol nu s-au scris niciodata, desi mi-am propus sa nu mai dau nici un sfat, pentru ca mi-a dat impresia ca nu s-a tinut cont de el, o sa fac o exceptie.
Bogdan, porumbeii tai au 100% variola, o sa-ti si explic, si nu numai tie, tricomonoza creste/traieste doar de la baza ciocului (unde se impreuneaza ciocul) inspre interior, NICIODATA inspre exterior, iar variola, negi, bube sau varsat de vant fiind una si aceeasi boala, poate iesi in interiorul ciocului cat si in exterior.
Variola, in cazul tau se ‘trateaza’, sau mai bine spus se amelireaza cu vitamine 5-6 zile prima data si 2-3 zile pe saptamana dupa, tratament pentru tricomonoza 3-4 zile dupa prima vitaminizare, pentru ca e posibil sa faca de la stresul creat de variola. Si daca ii poti separa pe cei bolnavi ar fi foarte bine, daca nu se poate poti pune albastru de metilen in apa cand nu le dai vitaminele sau tratamentul pentru tricomonoza, sper sa te ajute.
TRICOMONOZA
nu le rupeti,datile cu albastru de metil
Variola
Cel mai tare este com. 24……adica otraveste-i cu 2 antibiotoice, amestecate sau pe rand ?!?! si dupa ce ii tretezi ar fi indicat sa duci probe ptr. analiza. Super tare……..
pt comentul 24
Unde ai auzit tu ca tricomonoza se trateaza cu antibiotice?
Pune un link cu o sursa de incredere care recomanda asta.
Oameni buni nu mai spuneti baliverne . Tricomonoza se trateaza doar cu produse pe baza de ronidazol, metronidazol si dimetridazol. Daca vei verifica toate produsele create pt combaterea tricomonozei vei vedea ca toate au cel putin una din aceste substante , restul substantelor fiind excipienti.
Chiar daca tratezi si scapi de tricomonoza ea va aparea daca nu le asiguri conditii porumbeilor(adica voliera uscata si luminoasa fara umiditate; hrana diversificata , nu doar grau si porumb). De porumbei trebuie sa te ocupi tot timpul anului , sa ii tii sanatosi. Daca faci asta bolile nu se vor lipi de ei. Bolile apar cand sunt carente in intretinere.
http://www.chevita.com/en/pigeons/treatment-plan/specificinfections-pigeonpox.php
Este grele
http://www.chevita.com/en/products/chevipok.php
Fa tratament cu ce ti-am zis mai sus(B.S) sau orice altceva impotriva tricomonozei dar minim 6 zile.
Vasul din care le dai apa il dezinfectezi si de acum in colo le schimbi zilnic apa , hrana o dai intr-un hranitor pe care il scuturi in fiecare zi si curatat eventual, nu mai da mancare pe jos daca asa faceai pana acum.
Le poti da 2 zile pe sapt otet de mere in apa(5-10 ml la litru de apa) si ceai de galbenele( e foarte bun contra protozoarelor , la om contra giardiei , la porumbei contra tricomonozei) faci 500 ml de ceai pe care il diluezi cu 500 ml de apa si obtii 1 litru cateva zile la rand, eventual dupa tratament. Dupa cum arata porumbeii sigur e vina ta ca nu ai oferit conditii bune, nu e nevoie sa dai neaparat hrana diversificata dar trebuie sa asiguri si tu un mimim de igiena la ei altfel o sa ai mereu problema asta.Popular ii zice malai la boala asta si din fericire ptr tine e una dintre cele mai usoare, depinde numai de tine sa nu mai ai pb cu ea.
Si sa le faci si curatenie mai des …
Ceh ….de ce nu are cum sa fie variola?sunt foarte curios
asculta-i pe cei cu experienta care au mai scris pe aici.
nu ai ce sa mai faci cu ei. vor reproduce pui cu imunitate scazuta.
Probabil ca esti copil si iti este greu sa te desparti de ei, sa-i sacrifici, dar asta-i singura solutie.
Ai pe acest site o sectiune DONATII. Intra acolo si alege cativa donatori.
Porumbeilor noi ofera-le lumina multa, sorea, aer proaspat, apa curata in fiecare zi, hrana cat mai diversificata, vitamine, grit.
Daca vei continua cu ei vei cheltuii bani fara rost, timp si suflet.
As face afirmatia ca vorbim despre o forma dstl de avansata si invaziva de trichomonoza (forma enantematoasa). poti folsi pt tratamanet chimioterapice de semisinteza (metronidazol, tinidazol sau ronidazol). Reccomand metronidazol de uz uman 250 mg 1/4 din comprimat 5 zile (pentru ca vorbim despre tratament curativ) pe cioc la toc efectivul alaturi de o buna curatare a crescatoriei, o dezinfectie riguroasa si o alimentatie stricta doar in hranitori si in cantitate optima nu in exces.
Am tratat porumbeii cu Endectocid ( 1 picătură la ceafă ) și nu stiu după cât timp pot să le administrez Columboviofort F pentru trichomonoză.
Mă poate ajuta cineva cu o schemă de tratamente?
Este tricomonza am avut si eu asa ceva si l-am tratat cu metronidazol de la uman dar anul viitor cand l-am dus la 300 km. dus a fost asa ca nu are rost sa-i mai dai medicamente
NEPLACUT
AM AVUT SI LEAM CURATAT DE CATEVA ORI IN TINP TRECE
Tind sa ii dau dreptate lui ioan@com11.
HERPES , boala fara tratament ! Poti trata doar bolile care concura la inrautatirea situatiei, tricomonoza, ornitoza, ficatul este foarte important in perioada asta! Doar eliminarea purtatorilor si intarirea crescatoriei prin cautarea de exemplare rezistente la virus te poate ajuta pe viitor dar nu e o garantie ! Mancare buna, vitamine, si nu in ultimul rand curatenie !
BAFTA !
Sigur variola, aplicale albastru de metil, o se usuca in aprox. 7 zile ,lq cei mai afectati sufera penajul,SUCCES.
TRATEAZA-I DE TRICOMONOZA SI O SA-SI REVINA COMPLET. NU TE LUA DUPA TOTI COMENTATORII CARE NU STIU CE VORBESC. POTI FOLOSI ORICE MEDICAMENT PT. TRICOMONOZA , O SA VEZI CA NU VORBESC PROSTII.
Cum sa o iei de la capat? Pai daca un om se imbolnaveste tu il omori? Si daca il vindeci inseamna ca descendentii lui vor iesii pr×××ti? Sa cu handicap? Pai inseamna xa in vremurile nostre ar fii trebuit sa ne lasam de hobby.ul asta pt ca sunt boli in aer cu miile,,., vant in pene
este o ramura a salmonelei”
Curatai si dezinfecteazai va disparea in cateva zile
Tricomonoza
Dezinfecteazai cu albastru de metil si fale un tratament cu ronindazol pentru tricomonoza
Herpes. Este foarte dureros, banuiesc ca le vine sa se urce pe pereti. Virusul herpetic pana nu-si face mendrele cat vrea el, nu dispare. Eu am luat un herpes de la un porumbel (dalmatian frumos, umflat intr-o falca, pe care l-am pupacit) si-am ramas uimita cat de virulent este. Ar fi trebuit sa fie cat un varf de ac la mine (datorita propolisului pe care-l iau), dar s-a intins cam 1 cm. Dupa ce-a facut coaja (destul de greu, intr-o saptamana) si-am inceput s-o scot, a inceput si herpesul sa infloreasca din nou … sa dau in balbaiala nu altceva. Am inceput sa tin un pansament din vata imbibat in extract de propolis, continuu, cu mana, vreo cateva ore, pana a “ars” zona respectiva, plus o lingurita de extract pe zi, dizolvata in cafea. A treia oara n-a mai inflorit, dar a ramas semn (pata) pe zona respectiva.
Herpesurile pe care le iau de la colegi, la ei sunt mari, la mine mici, cat un varf de ac. Herpesurile umane nu sunt atat de dureroase si nu infloresc a doua oara.
Numai bine!
Herpesul apare numai la pui, maturii au imunitate. (Puiul uman cand face primul herpes, il face in interiorul cavitatii bucale, pe falcute, pe fetele interioare ale buzelor, apoi herpesurile urmatoare sunt pe exteriorul buzei superioare, mult mai mici ca intindere decat primul.)
Daca puii nu au conditii bune pot muri, deoarece herpesul se extinde la organe si produce disfunctionalitati.
Ce a fost cel mai neplacut la puiul meu: faptul ca herpesul interior sangereaza (de m-am speriat scotand cheaguri pe betisor) si faptul ca blocheaza deschiderea ciocului. Din cauza durerii puii nu deschid ciocul sa apuce boabe, nu se hranesc.
Cand deschideam ciocul incet cu mana, il simteam ca-l doare de-i venea sa se urce pe pereti. Se zbatea si nu vroia. Initial am crezut ca e tricomonoza, dar avea si sange. I-am facut tratamentul clasic (metronidazol si doxiciclina ca sa nu dezvolte vreo infectie), inclusiv propolis si vitamina C. Falca s-a dezumflat in 4 zile (si-am inceput-o eu cu herpesul personal !).
Insa am vazut mai multi, care s-au dezumflat doar cu propolis si vitamine pe boabe.
Numai bine!
Si uraaaa! Acolo unde aciclovirul vindeca un herpes uman in 7 zile, timp in care s-ar vindeca de la sine, am reusit sa gasesc prescriptia unui medic batran si competent: o tamponare cu alcool. Si merge, am incercat-o pe mine, dar cu doua tamponari, una aseara si una azi. Mica leziune aparuta ieri si tamponata cu alcool de la primul vezicul, a stagnat, nu se mai extinde. Am luat un betisor de urechi, l-am imbibat in alcool sanitar si-am badijonat si pasarea, sper sa nu se-mbete.
Se pare ca alcoolul opreste dezvoltarea leziunii. Cred ca se continua vindecarea (stadiului de dezvoltare oprit) cu tinctura de propolis, deoarece vindeca cel mai repede.
Eu n-am ce sa vindec, ieri era un punctisor sangeriu dupa prima tamponare, azi nu mai e nimic. Tamponarile mele le-am facut cu betisoare de urechi imbibate in alcool medicinal.