1. Va supun atentiei o discutie despre voiajorii de ornament. In primul rand, este o contradictie intre asocierea cuvintelor “voiajor – ornament”, nu este o rasa omologata (nu stiu daca Ungaria n-a facut-o deja) si o confuzie sau asemanare intre voiajorii de stil vechi si cei de ornament. Practic, i-am vizualizat pe Sunphoto la cativa crescatori si mi se par interesanti ca aspect. Am o gramada de intrebari: din ce incrucisari provin, ce caracteristici de zbor prezinta, comportament, reproducere, intretinere, puncte slabe si puncte forte.
Putem discuta despre o rasa sau este doar un experiment neomologat? Sunt interesat de orice amanunt care poate ridica din ceata necunoasterii sau dimpotriva, o face si mai deasa. Nu este vorba despre rasele omologate gen voiajor german de frumusete, carrier, dragon, berber, carunculat de Oradea etc. ci pur si simplu voiajor de ornament. Va adresez voua, tuturor columbofililor aceste intrebari pentru ca pana la urma sunt porumbei. Punct ro.
Cu consideratie, Dorel Roman
2. Frumusete. Doar atat.
Eu cred ca exista. Simpla. In stare pura. Si mai cred ca uneori ar trebui sa ne bucuram de ea, fara sa ne punem intrebari despre cifre, rezultate, competitivitate, despre costuri, riscuri, si alte aspecte rigide asemenea lor.
Doar sa ne bucuram. Ca niste copii.
Daca nu ma credeti uitati-va aici :
sau aici
sau chiar si aici
Nu mai vad rostul sa mentionez ca nu am pretentia de-a va arata voiajori campioni, fond, demifond, clasamente, etc. Eu vorbeam despre frumusete si bucuria de-a o intalni, de-a o vedea.
Cu stima, Radu d’Auvergne
@Dorel Roman: te referi la asa ceva?
http://bactunari.sunphoto.ro/voiajori_sidefati
sal, nu stiu la ce te-ai referit maiexact, dar eu sunt de parere ca voijori pe stil vechi nu are nici o legtura cuvoiajori de frumusete care sunt omologati cum ar fi dragon , berber ….. care si acestia au fost folositiin trecut ca si porumbei mesageri si cei neomologati , pe care orice crescator il poate declare ca e ste voiajor de frumusete atata timp cat are un penej colort si efrumosbineintales . doar parerea mea si atat
Sunt un crescator de voiajori de ornament sau frumusete, si cred ca e foarte greu de omologat ca si rasa acesti porumbei pentru ca fiecare i-au obtinut prin diferite incrucisari intre diferite rase, si nu cred ca exista o reteta univcersala din incrcisarea rasei X cu rasa Y si apoi cu Z si obtii voiajori de ornament.
Aceasta subramura a rasei de voiajori daca o pot numi asa cred ca e ste crescuta doar pentru pasiunea crescatorului si in special pasiunea de frumos, care te face sa te simti relaxat si sa uiti de toate grijile atunci cand intri in voliera.
Exista o multitudine de rase de voiajori crescuti exclusiv pt aspectul fizic si mai putin pentru zbor si capacitate de orientare:
– voiajor american de expozitie (american show racer)
– voiajor englez de expozitie (English show homer)
– voiajor belgian de expozitie
– antwerp
-voiajor german de frumusete ( schonheit)
-voiajor olandez de frumusete;
– voiajor standard;
-voiajor rusesc de expozitie;
-voiajor spaniol de expozitie;
-voiajor unguresc de expozitie;
– gigant homer.
Deci in primul video nu apare nimic anormal dpdv al coloritului, sunt culori rare dar existente pe voiajori, cum ar fi trestii inchisi, rosu recesiv, albastri fara dunga, rosii spread(argintii fara dunga), culori rare dar nu imposibile pe voiajor.
Speciale sunt cei mozaicati, cu amestec de culori asimetric.
Cand vorbim de porumbei care au un specific anume de culoare, vezi berzatii de budapesta, codalbul romanesc, satineti si alte gramezi de culori, da, atunci cand in stereotip apare o culoare anormala, gen berzat de budapesta dar nu alb, ci trestiu cu guler rosu sau cu guler amestecat, atunci vorbim de incrucisari cu alte rase. voiajorul prezinta o multitudine de colorituri, ce e mai aparte e cand vezi un voiajor cu o culoare de satinet, sau cu matrita respectiva dar alte nuante anormale. Ca asa, galbeni, caramizii, avem destule exemple.
Com.1. Porumbeii aia sunt albastru de azur din ce-mi amintesc eu bine, voiajori standard. Nu stiu ce capacitati de zbor au in schimb, stiu doar ca isi luase cineva si cand i-a invatat, au plecat, in gusa lu’ nenea uliu.
Culoare aparte, iata aici: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=249806301814828&l=97df313ebb
Culoarea asta prezinta instabilitate, exact ca la cuci, cu inchidere/deschidere de nuanta. In aceeasi situatie am o cuca, la prima naparlire s-a inchis la penaj, acum la o alta naparlire, ultima defapt, s-a redeschis nuanta.
Asa si la porumbelul asta, a naparlit si pe “umeri” nuanta de rosu a devenit mai inchisa si mai desaturata un pic.
Alt exemplu, un mozaic: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=242320559230069&l=75f510c608
Asta nu-l mai am, cauze necunoscute, a fost un exemplar putin mai sensibil, partea interesanta e ca in amestec cu o neagra cu pana alba in aripi, mi-a dat un pui cenusiu cu aripi albe ca el… din pacate aceeasi imunitate ca tatal a avut-o, n-a reusit sa creasca desi era singur in cuib.
Nu putem numi aceste 2 exemplare ca fiind voiajori de ornament, prezinta colorit mai aparte insa tot voiajori sunt, acum fiecare dupa cum considera sa-i utilizeze, ca daca am 5 exemplare ce prezinta colorit rar, prefer sa nu zbor alea 5 exemplare, si puii vedem doar dupa ce cresc ce gene au, daca culoarea se transmite sau nu la descendenti. Eu personal am 4-5 culori aparte in crescatorie, printre care 2 nuante sau 3 de rosii, un albastru cu dungi rosii si ar mai fi probabil vreunul.
Sunt ft multi crescatori de “voiajori” ornament/de culoare
Majoritatea variantelor de culori provin din selectie
in cadrul voiajorilor . Alte culori provin din incrucisari
cu alte rase ,expl. Porumbei campenesti de culoare,
Cap colorat de Brive etc etc.
Acesti voiajori sunt ca si ceilalti numai ca nu sunt se-
lectati dupa performanta ci dupa aspect.
Pentru ca aproape fiecare tara are deja o rasa de frumusete
e greu sa mai omologhezi ceva…. cele 3 criterii de deosebire
La fiecare expozitie de de voiajori de competitie este si
ramura” Standard” acest standard al voiajorilor a fost
intocmit la Liege in 1928.Daca imi amintesc bine Romania
a castigat o data in Japonia o astfel de competitie de
frumusete.
http://www.tauben5.magix.net/alle-alben/
Daca ma iau dupa rezultatele de la concursuri, cred ca am si eu multi de ornament. :))
@Eddye: la azurii nici nu ma asteptam sa aiba vreo sansa la uliu la cum arata ca niste tanculete. Porumbeii de ornament nu se lasa in libertate pentru ca au fost selectati dupa aspect si capacitatea de supravietuire in libertate este redusa spre nula. Imi mai zicea cineva ca si-a luat niste voltati (sta langa padure) si i-a carat uliul pe toti. Ce chestie…
Super frumosi!Cum ar fi sa ai un campion national cu asa culori?Oricum superbi…
cred ca cel mai bine te adresezi crescatorilor din zona bucurestiului, caci acolo este Standardul , la mare cautare, in special cei din lincul trimis de Andrei, oricum, in urma selectie, “STANDARDUL” bate spre rasa utilitara.
Un crescator elocvent in domeniu acestei …sa zicem rase( mai bine zis linii selectate, caci pornirea si originile nu se stiu exact si nici cum sunt selectati) ar fii Vasile Giurgiuveanu din Bucuresti ( pietar de meserie, il gasesti in piata la 16 februarie si inainte la Plumbuita, il vei recunoaste dupa statura mica si mustata)…..
P.S. – ar fii foarte frumos daca romanii ar omologa Standardul ca rasa utilitara( gainari) , caci Uriasul de Salonda si Marele de Calafat, sunt demult pa ap pa pa ap ap ……….pacat, cand eream mic am mai vazut cateva urme din ei si ereau superbi…
acestia nu sunt voiajori de ornament dar sunt niste voiajori din linii mai vachi cu culori rare
deci sunt superi
La azurii e selectata dominanta culorii de albastru de azur, mai degraba sunt de tinut pe post de doici ca voiajorii americani care hranesc foarte bine. La fel, si restul raselor de ornament sunt tinte sigure ale uliului. In schimb avem rase bune care sunt si frumoase sunt si atleti buni in acelasi timp. De exemplu berzatii de budapesta care sunt si frumosi dar si aptitudini foarte dezvoltate de zbor, eu in momentul asta am 8 berzati, din care 6 sunt linie 100%, 2 sunt pui dint-o porumbita scosi cu un voiajor, inca neavand mascul, si negasind am mai luat un tippler care in afara de cateva trasaturi mai aparte la corp, ciocul si narile un pic mai masive, corpul mai solid, geana mai proeminenta si diversitate a culorii mai mare, la aptitudinile de zburator se incadra, astfel am 6 berzati, 2 metisi cu silueta de berzat si un tippler, astia scapa in primul lot la zbor garantat in primavara pentru a putea antrena si puii anul asta.
@felix, in pagina aia sunt multe exemplare frumoase, o parte rare sau foarte rare, o parte posibile, depinde de unde aduni genele…cucii se obtin foarte usor dar depinde de incrucisarile facute de crescator ca sa apara sau nu o anume culoare. Eu unul sunt atras de nuantele de rosu, e acolo un trestiu inchis de tot, candva am avut si eu o porumbita asa, exact aia vreau sa obtin, am vazut culoarea predominanta la Meulemans pe trestiu. In rest, doar pe culori rosu si gri imi plac varietatile, am avut spread rosu candva, guler rosu, corp gri, fara dungi, penele capacelor prezentau la varfuri cate o dunga rosie, cum am la trestiul din comentaril anterior, la ala varful penelor e dungat cu gri inchis.
Pentru zbor am un lot destul de maricel bazat pe culorile de baza, albastri deschisi/inchisi, solzati si guti, si cateva ciori. Nu zic ca rosii imi plac, ailalti nu….pentru rosii am o slabiciune mai mare:)) pentru rosii care ies din stereotip, pe la concursuri observam ca majoritatea pasarilor care obtin rezultate sunt nuantele comune de albastru, negru si incrucisarea celor doua, desi am vazut si albi care se mentineau constant in primele 20 de locuri, cum a fost in 2012 daca nu ma insel la Arona Teneriffe, sper sa nu ma insel, un alb (DV) a reusit in penultimele 3 curse sa tina locul 20/20/40 aproximativ…
in ultima cursa insa nu l-am mai gasit pe clasament, dar sunt si exceptii dupa cum spuneam.
@ porumbei.ro : hahaha!!, chiar mi-ai placut cu asta
“Daca ma iau dupa rezultatele de la concursuri, cred ca am si eu multi de ornament. :))”
Super simpatic !!! dar nu conteaza numai concursurile, zic eu, bine ca ne putem bucura de porumbei !!!
la asa ceva ma refer: http://porumbelulsamurai.sunphoto.ro/, sau http://mihaiking.sunphoto.ro/ sau http://alexandru08.sunphoto.ro/ sau
http://adisor.sunphoto.ro/ sau
http://derestubi.sunphoto.ro/.
Si mai sunt si altii. Nu fac reclama, sper sa nu-i deranjez pe cei nominalizati dar ideea este de a vedea un porumbel placut ochiului.
Si eu cresc doua varietati, adica voiajorul sport si asa zisul voiajor de ornament. Diferentele si asemanarile exista, dar, sa ma explic in continuare.
Voiajorul sport de obicei pleaca in zbor imediat cand deschizi trapa, vijelios, in forta, ma refer aici la cei care sunt invatati. La cei neinvatati, comportamentul difera la prima eliberare, in functie de exemplar, de asezarea/vizibilitatea volierei, pozitia de cuib etc. adica unii pleaca de nebuni si nu stii pe unde, altii stau pe casa sau undeva pe aproape ca si cand totdeauna au facut asta, unii zboara cu stolul, altii nici nu ies.
La voiajorii de ornament adulti, invariabil, la prima eliberare, neinvatati fiind, am sesizat un zbor aproape pe verticala si aterizari imediate pe unde se nimereste, chiar si in iarba. Dupa studierea locului, incearca un zbor falfait, parca papagalicesc, catre intrarea volierei sau dau vreo 3-4 ture casei, cu aterizari prin vecini. Pana la urma gasesc si intrarea in voliera, cel mai mult ramanand afara 1 zi, pe timp de vara dar dupa aceea nu mai indraznesc sa iasa degraba, chiar cu trapa deschisa larg. Un lucru e clar: daca as fi uliu sau pisica nu as rata ocazia unei prazi usoare.
Daca sunt crescuti de mici alaturi de puii voiajorilor sport nu este nici o diferenta la zborurile din jurul crescatoriei, ba chiar am observat exemplare cu placerea zborului, aproape de 2 ore, in stol. Adultii eliberati nu au zburat cu stolul, doar solist. Am eliberat 6 exemplare adulte, am invatat 5, o femela ratacindu-se si cred ca i-am facut un cadou uliului, care a vizitat cam des o zona cu acoperisuri din vecini. Nu am experimentat orientarea – din ignoranta – dar anul asta ar fi posibil in primavara, la exemplarele eclozate in 2013 sa-i pun in cos sa vedem ce-i in capul lor.
Aspectul celor de ornament este spectaculos, cam dupa 2 ani, cu carunculii nazali foarte pronuntati si ”dantela” pe la ochi. Ca parinti, sunt foarte grijulii, aparent sanatosi adultii si tinerii, nu le-am facut tratamente – ca n-am avut simptomatologie evidenta – dar o sa-i supun unui plan de tratamente, premergator vaccinarii. Am scos pui de la o pereche, doua perechi nu au fost de acord sa cuibareasca asa ca i-am lasat in pace si i-am eliberat prin noiembrie. Repet, au ramas 5 din 6.
Comportamental, sunt mai timizi decat cei sport si am reusit sa imblanzesc adultii, dupa un timp nemaifiind diferente mari de comportament intre voiajorii sport si ornament. Observ ca masculii curteaza femele proprii tipului lor, foarte rar, exceptional, amestecandu-si favorurile. Oricum sunt separati pe sexe si vedem ce aduce primavara. Daca subiectul va prezenta interes o sa revin cu observatii personale.
Ce vreau sa se retina este ca sunt columbofil de weekend, nu concurez cu nimeni, imi zbor singur ”campionii” si-mi face o mare bucurie ca am ce invata de la voi! Traiesc aceleasi satisfactii si necazuri ca si voi si-mi doresc sa continue!
Si oare chiar nu pot fi si frumosi si zburatori ??
Ce ziceti despre asta : http://www.brieftauben-markt.de/Zuechter/Zuechter_Stand/tabid/114/Default.aspx?ID=900037 ??
@Radu… wow, superbi!
@ Radu d`Auvergne
Superbi ” Pietrainii” ! vezi aici concurenta austriaca :
http://www.tigerschecken.at/Website/Fotos.html
“Voiajorii de ornament” sunt de regula porumbei ceva mai masivi, obtinuti in urma mai multor incrucisari, care vizeaza obtinerea unui anumit format corporal sau a unei anumite culori.
Cel mai asesea se incruciseaza rase precum dragon, carunculat, berber, carier, voiajor german, voiajor de zbor sau alte rase de zbor sau ornament.
VOIAJORI DE ORNAMENT
sunt N feluri si forme de voiajori de ornament , tot porumbei voiajori sunt dar sunt selectati dupa aspectul fizic si nu dupa porformantele sportive , fiecare crescator isi formaza lotul dupa bunul lui plac .
de exemplu eu acum incerc sa dezvolt o linie de VOIAJORI GALBENI care sa aiba si floare (funda , cravata )
uitati-va aici : http://vyktor.sunphoto.ro/VOIAJORI_GALBENI_CU_FLOARE
@ felix d’alsace : Ooo !!, ce frumosi sunt “austriecii” astia !!Nu stiam despre ei, mi se par mai frumosi, mai zvelti decat Pietrainii !! Merci ! N-am reusit sa gasesc cat costa, as fi curios …
@ vyktor : frumosi porumbei aveti, cu sau fara cravata. Cum zboara ??
Voiajorul de frumusete(ornament) a trecut de stadiul de experiment, deoarece la aceasta data se poate discuta de el ca fiind o rasa, pentru ca a fost omologat ca rasa romaneasca de ornament,in cadrul ENTENTE EUROPENE la expozitia de la LEIPZIG-EUROPASCHAU 2012-GERMANIA. El descinde din porumbelul voiajor de sport din care,prin selectii perseverente VIZAND EXCLUSIV CARACTERELE EXTERIOARE ,s-a ajuns la fenotipul actual,selectii care continua si in prezent in scopul obtinerii unui fenotip cat mai placut ochiului dar in detrimentul performantelor de zbor.
vyktor, com.20, la bazele formarii voiajorului, a stat o porumbita cu “cravata” daca imi aduc aminte bine chiar pe culoare derivata de galben sau crem, porumbei.ro parca mi-a spus asta undeva cu ceva vreme in urma (astept sa confirme).
Am si eu o porumbita de asta cu “cravata”, are un an si ceva, am vazut-o de pui la om, nu mi-a placut initial fiind cu trichomonoza, dar dupa ce s-a maturizat am cumparat-o intr-un final, o galbena cu dungi, acelasi model ca pe albastri, ce e drept, e mai aparte de ceilalti avand acea proeminenta de la baza ciocului ( partea inferioara), insa la corp nu tradeaza un foarte bun zburator, avand si o musculatora bine legata pe corp.
P.S. Asta e porumbita, doar scuzati mizeria, fiind un pic cam multi si eu plecat saptamanal, abia cand ajung acasa o data pe saptamana le fac ordine, acum m-am dotat cu ustensile “profesionale”, in 10 minute e curatenie, nu mai dau la spaclu( poza e facuta intr-un lot ca sa-i arat la un prieten pasarile, de asta nici n-am facut initial curatenie)
http://img844.imageshack.us/img844/6335/i90h.jpg
din pacate inca nu exista un standard in ceea ce priveste voiajorul de ornament … in consecinta fiecare crescator ,creste sa zicem un voiajor de frumusete lucrat dupa gustul lui .
http://www.youtube.com/watch?v=mXmMHsWETFc
cam asa ceva se gasesc prin ungaria, am inteles ca au omologat rasa anul trecut ( hajdusagi diszposta)
dati un search pe google: http://diszgalambasz.ewk.hu/galeriabacskai-diszposta
varianta slovaca a voiajorului de ornament, detin din ambele variatii cateva perechi placute la ochi
Cam asa ceva?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=180068155533476&set=a.180066992200259.1073741828.100005908778873&type=3&theater
Pt coment 12:
Daca imperechezi un voiajor rosu(mascul) cu o femela, tot voiajor de culoare neagra obtii cu siguranta pui f. interesanti la culoare, un fel de argintii, cu guler rosu dar fara dungi, sau argintiu mozaicat, si alte culori interesante pe argintiu!
Apropo ca ai zis ca iti plac astfel de culori!!!
VOIAJORUL ROMANESC DE FRUMUSETE- STANDARDUL RASEI
PENTRU TOTI IUBITORII ACESTOR PORUMBEI ANUNTAM CA ACESTIA AU FOST OMOLOGATI CA RASA ROMANEASCA DE ORNAMENT, IN CADRUL ENTENTE EUROPENE, IN URMA EXPUNERII SI ANALIZARII LOR LA EXPOZITIA DE LA LEIPZIG-EUROPASCHAU 2012.
NUMELE RASEI: Voiajorul Romanesc de Frumusete
TARA DE ORIGINE: Romania. Rasă descinsă din voiajorul sport, din care, prin perseverenţă si selecţii riguroase, s-a ajuns la rasa actuală.
APTITUDINI DE ZBOR: În prezent selecţia este îndreptată exclusiv spre caracterele exterioiare.
IMPRESIA GENERALĂ:Porumbel compact, de talie mare, cu un penaj bogat, mătăsos şi lucios, piep lat, aripile purtate deasupra cozii, coada scurta de latime maxim o pana si jumatate, capul oval-rotunjit- mai mare si mai expresiv la masculi decat la femele, ciocul gros, cu ochii ageri.
CARACTERE DE RASĂ:
CAPUL- trebuie să fie oval-rotunjit proporţionat cu corpul. Capul, cu crestetul rotunjit, trebuie să formeze un ansamblu armonios cu restul corpului.
OCHII– trebuie sa fie albi cu irizatie rosiatica.
GENELE- subtiri,de culoare deschisa.
CIOCUL-gros, cu baza larga, proporţionat ca mărime cu capului şi corpului, de lungime medie, trebuie să se închidă perfect, partea superioară depăşind foarte puţin pe cea inferioară.Ciocul trebuie să urmeze linia frunţii, fără a forma un unghi dând aspect scobitură(frunte), avand culoare neagra sau mat/mat deschis.Narile trebuie să fie albe, pudrate mai proeminente la masculi.Cu inaintarea in varsta acestea se dezvolta.
GATUL- trebuie să fie scurt, gros şi bine proporţionat cu celelalte regiuni ale corpului. Trebuie să fie bine acoperit de pene si sa prezinte falduri (brazde)
PIEPTUL- este larg, ieşit înainte, cu pozitie orizontala.
SPATELE- trebuie să fie bine acoperit, lat, neted, bogat în fulgi şi să se ingusteze spre coadă.
CRUPA- trebuie să continue linia trasată de spate, să fie larga şi puternică. Ea va fi din abundenţă acoperită cu pene pe toate feţele sale.Despărţind uşor aripile de corp, spatele şi crupa trebuie să arate ca un trunchi de con.
COADA- conţine 12 rectrice, este plată şi are lăţimea maxim a unei pene şi jumătate. Ea trebuie să fie compactă şi purtată orizontal. Lungimea trebuie să fie proporţională cu lungimea corpului şi a aripilor. Penele subcodale trebuie sa depăşeasca uşor marginile cozii.
ARIPILE- trebuie să fie bine lipite de corp si purtate deasupra cozii, vârfurile lor trebuind să fie cât mai apropiate, dar să nu se întretaie. Lungimea lor trebuie să fie proporţională cu corpul. Umerii sunt plasaţi sus faţă de trunchi si degajaţi.
PICIOARELE- de culoare rosiatica,trebuie să fie scurte, bine distantate, proporţionale cu corpul, prezinta pantalon. Culoarea unghiilor trebuie sa fie de nuanta ciocului.
PENAJUL- trebuie să fie bogat, bine lipit de corp, lucitor, pudrat şi mătăsos .Penajul care acopera spatele trebuie sa fie des. Penele subcodale trebuie sa acopere cel putin jumatate din lungimea cozii.
CULOARE SI DESEN- porumbel de culoare albastru deschis (azur), cu gat fara pete inchise, aripile trebuie sa aiba doua trese de culoare inchisa si bine definite.
OSATURA-Carena sternală trebuiesa fie solidă, suficient de lungă , rotunjită din faţa spre spate si bine aşezată în musculatura pieptului..Oasele pubisului (furca) trebuie să fie bine dezvoltate şi cât mai apropiate, trebuie să se apropie de carenă cât mai mult posibil şi nu trebuie să se întindă peste arcul imaginar alcătuit de carenă.
GREUTATEA trebuie să se coreleze cu mărimea corpului. Este de apreciat dacă porumbelul este mult mai uşor decât am presupune înainte de a-l lua în mână.Masculii trebuie sa fie mai dezvoltati decat femelele.
DEFECTE MAJORE: tinuta vizibil asezata pe coada; capul exagerat de mic, disproportionat cu aspect de scobitura(frunte); spate vizibil descoperit, aripile cu o formă greşită, trenate; incaltatura; nari incretite gen “carier”; ochi de alta culoare decat cel descris; cioc curbat(cioc de gaie); piept ingust; coada lunga/lata; gene late.
APRECIERE: impresie generala, tinuta porumbelului, structura penaj(falduri si pantalon), culoare si desen, cap, cochi,gene, cioc, osatura, expresia si conditia porumbelului
MARIMEA INELULUI: 9 mm.
GRUPA: Porumbel de forma
Mie-mi plac voiajorii de ornament pentru ca sunt de toate culorile cei de zbor doar 3-4 culori . Voiajorii de ornament sunt frumosi ca aspect ai la ce sa te uiti chiar daca nu sunt zburatori buni .
Exista si Voiajorul romanesc de frumusete, este proaspat omologat la nivel european, acei sidefati pe care noi ii numim “standard”!
Din cate stiu in Ungaria exista Voiajori de Ornament cu o in caltatura foarte mare,gen http://danielporumbei.sunphoto.ro/voiajori_incaltati.Bafta tuturor in 2014!
am vazut si niste meulemans in poze.si aceia sunt de ornament?ca stiam ca se concura foarte bine cu ei.in special la viteza.
stati linistiti ca sunt si campioni cu asemenea culori.bineinteles conteaza mult si constitutia lui.;aripa musculatura .schelet,penaj ,ochi,etc,asa ma luam dupa toti marii maestri columbofili,acum 40 de ani si eliiminam porumbeii cu aceste culori inca din stadiul de pui ,fara sa le acord macar o sansa la zboruri.dar atunci eram un pustan care nu stiam cu ce se ;mananca ;columbofilia.bine ca metisii din voiajor cu un galatean de exemplu sau alte combinatii si care dau pui ca aspect fizic foarte apropiat cu al voiajorului,nu se poate concura cu ei la distante mari.
Acum 2-3 zile am postat o poza cu o galbena dar incompleta, cu “cravata”, azi i-am tras iar niste poze ca tot le-am facut curatenie pe podea.
Pe langa aia, o sa mai pun niste culori mai rarute la voiajori:
Un vanat cu dungi rosii, un cafeniu o rosie spread stropita un pic cu rosu si un metis dintr-un voiajor trestiu cu o porumbita berzat de budapesta in lipsa de pereche, sa vedeti ce-a iesit.
La berzat asta poate fi o culoare anormala, avand in vedere ca linia e pe albi cu guler si chenare pe aripi si coada.
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/545/ai9h.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/13/tke9.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/802/qito.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/138/9mkl.jpg
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/31/mklj.jpg