Wild Carpathia


Wild Carpathia este un documentar memorabil, un compliment la adresa Romaniei, in care printul Charles arata cum l-a cucerit tara noastra. Documentarul prezinta muntii Carpati si padurile lor, ultimul mare teritoriu salbatic al Europei. Se infatiseaza niste tinuturi de mit si legenda, unde urletul lupilor inca mai infioara aerul noptilor.

Putem vedea niste peisaje care iti taie rasuflarea, locuri pe care le vad uneori si voiajorii nostri in calatoriile lor din timpul sezonului. Sunt niste locuri pe care le admiram pe viu tot mai putin, datorita vietii agitate si crizei de timp, desi sunt “la un pas” de noi. De analizat!

Documentarul se poate vedea integral – click aici.

Sugerat de Sergiu Terzea

Categories Stiri

27 comentarii la “Wild Carpathia”

  1. Avem albina carpatina, ciobanescul carpatin, pe cand si voiajorul carpatin? Voiajorul care zboara pe munte fara probleme, si care fenteaza orice rapitoare lejer. :)

    Un documentar SUPERB, e asa ca o revelatie, dupa ani si ani de documentare numai despre tinuturile altor tari. In curand, poate daca suntem cuminti si “cu minte”, o sa vedem si columbofilii straini ca vin sa ne descopere porumbeii.

    Una peste alta, documentarul imi lasa un gust amar, ca au trecut ani si ani de cand n-am mai vizitat asemenea zone superbe, care sunt la o aruncatura de bat. Ne tin legati de casa munca, obligatiile, porumbeii… deci cand??

  2. nu e criza de timp ca sa vizitam acele locuri, porumbei cateva zile ar putea sa stea cineva sa se ocupe,banii sunt problema ca nu sunt, nu ne ramane mai nimic nici macar sa bagam o excurie vara de cateva zile in natura… pacat de tara asta frumoasa ca avem ce vedea dar peste 50% din romani nu au sanse sa iasa din orasele lor, nu mai zic sa viziteze locurile alea superbe.

  3. E bine ca ne fac altii documentare sa ne promoveze tara, ca noi nu suntem in stare sa promovam decat incultura… :D

  4. Peisajele frumoase din Romania ar trebui
    sa atraga mase de turisti si sa creeze locuri de munca ,
    …daca nu ar fi chestia cu promovarea. Ori lipseste complet,
    ori este cum se intampla ca la televiziunea germana:
    Zilnic apare o scurta reclama in limba engleza!!!
    ” vizit the carpathian garden” pe care nici cei care stiu
    engleza nu o inteleg… sau e bine asa ?

    @ lipsa de timp e intradevar o problema,lipsa de faze
    de recreatie este motiv de boala si nemultumire.

  5. @felix: asta se intampla pentru ca la ministere in functii de decizie nu sunt pasionati si experti in domeniile respective ci doar niste habarnisti pusi pe criterii politice.

  6. Si daca vreau sa ma duc pana la brasov si fac 3-4 ore pe dn1? V-ati gandit si la asta , poate de-aia nu se innghesuie strainii sa viziteze tara. Plus ca peste tot dam de cersetori , smecheri gata oricand sa te jecmaneasca , caini maidanezi , etc. Referitor la noi , banii sunt o problema majora , muncesti o luna inntreaga si iei o data pe luna 550 lei , nici nu stii ce sa faci cu ei , ai impresia ca isi bate cineva joc de tine , vrei sa pleci dar n-ai unde sa-ti mai cauti un loc de munca stabil , sa faci o vechime. Nu mai e de trait in tara asta frumoasa dar saraca , condusa de niste tirani. Sa aveti caldura in suflete.

  7. wowwwww ..cata dreptate vad aici in comentarii.
    ..asa este, nu avem oameni care sa ne reprezinte in lumea as
    ta …toti traiesc … la moda …si ? ce e la moda ?
    Vila.., mercedes si burta plina in rest totul e lipsit de importanta … Pacat …putini sunt constienti si realizeza acest lucru ..

  8. Ideea filmului este ca locul este intradevar unic si trebuie conservat si aparat,de la padure pana la animale.Sunt convins ca cine ar vizita Carpatii,ma refer la straini,ar ramane placut surprinsi,totul trebuie insa facut cu grija si armonie.

  9. foarte frumoase peisaje,poate nu raman numai cu vizionatul la pc,poate in viitorul apropiat am sa fac si o excursie cu familia,dar in ziua de azi totul tine de bani.

  10. avem o tara superba! Paca k conduktorii nostri o ‘privatizeaza’!pana la urma o sa ne vanda si pe noi!o sa vanda si muntii(rosia montana)o sa avem k relief campiile si dealurile!

  11. porumbei.ro:Las”ca ne facem noi la iarna voiajori carpatini…sa vezi ce proiectile:D

  12. Salutare. Inca o data felicitari. Frumos documentar. Apropo de ce facem in ROMANIA: sunt de parere ca o vina o avem cu totii pt ca ne lasam purtati de valul tehnologiei ,masini luxoase, net la greu si cine mai stie ce inovatii de ultima ora si totusi avem bani sa le achizitionam. Ne indatoram pe viata la banci si atunci automat trebuie sa stam legati de oras , de munca si de net pt ca cei, care pun la punct marketing-ul de vazari stiu foarte bine slabiciunile noastre. Oricum cei de afara vin la noi pt ca au inteles, ca asa locuri nu mai gasesc in europa dar din punctul meu de vedere urmarile vor fi ca la ei. Se vor vinde terenuri pe te miri ce si vor popula asa zise zone virgine iar ecosistemul de care tot vorbesc va disparea. De ce in tarile lor nu mai exista salbaticie pt ca banul a degenerat totul.Acum vin sa faca documentare dar mai tarziu vor veni sa faca afaceri si uite asa se dezvergineaza si ROMANIA. Banul strica totul si cum la noi e nevoie din ce in ce mai mult nu cred ca se vor refuza oferte. Sper sa nu am dreptate si chiar imi doresc lucrul asta dar gandind logic cand un strain investeste o face pt ca vrea sa si produca. Supermarketuri-le apar ca cipercile pe hectare intregi , de ce oare? Au nevoie de consum pt ca la noi animalele sunt stresate ,spun ei, nu sunt intretinute corespunzator. De asta le place sa vina la noi ca punem botul la toate vrajelile si ne prostesc cum vor pt asi vinde produsele lor umflate cu te miri ce .Dar asta e pestele se impute de la cap si daca la noi in tara nimeni nu are interes sa fie bine pt toata lumea cum era pe vremuri cand erau haiducii atunci nici ca o sa mai fie vreodata.Asteptam haiducii dar asa ceva doar in povestile nemuritoare vom mai auzi si nici macar acolo pt ca romanul se da cu cine ii e bine. Cu respect

  13. Mulțam fain că ai postat filmul. Țara-i bogată, o distruge egoismul comprimat în structura statală numită guvern!

  14. foarte frumos documentarul.
    cu salariul minim pe economie nu iti permiti sa ai internet si macar sa vezi documentarul,ce sa mai zicem de excursii in locurile alea superbe,unde te jupoaie de bani smecherii cu hoteluri,pensiuni etc.
    zicea cnv mai sus ca o sa vina strainii.:))))).pe unde sa vina?pe drumurile pe care s-au cheltuit miliarde si s-au facut doar pe hartie?iti piere cheful de tot si iti faci numai nervi.
    in ritmul taierilor si exploatarilor din romania,peisajele si zonele astea superbe o sa fie amintire.
    sa de-a Dumnezeu sa nu fie asa,k asta ne-a mai ramas.macar sa ne clatim ochii si sa mai uitam de probleme

    Respect

  15. De ce n-am face si noi astfel de filme documentare si sa umplem internetul ? Este reclama gratuita. Am cateva intrebari:
    – De ce se vorbeste doar despre sasii din Transilvania ? Cand populatia majoritara se stie care este…
    – De ce cand se vorbeste de Sarmisegetuza nu se aminteste decat pasager ca aici ar fi trait o populatie veche, un fel de populatie incasa a Europei… Pai dacii nu au disparut in neant precum incasii !!! Sunt aici, stramosii nostri adevarati, evoluati, formeaza populatia majoritara a acestei tari.
    – Credeti ca suntem doar un colt uitat de lume si ar trebui sa fim promovati pentru fondul nostru cinegetic si taranii in opinci ce traiesc ca in Epoca Medievala? Eu cred ca Romania trebuie promovata cu tot ce are ea mai bun, vechi si modern, peisaje, oameni si mai ales cu tot teritoriul ei.
    – Ati mai auzit pana acum de stramosul Printului Charles, care ar fi fost Vlad Tepes ?
    – Credeti ca vom auzi in viitorul apropiat de Regatul Transilvaniei ? …Eu sper ca nu ! Vreau o Romanie intreaga, neimpartita de cei ce conduc cu adevarat lumea, Grupul celor 300, la masa “tratativelor” (din care fac parte si capetele incoronate ale lumii!).

    Articol original: Travel Channel: Wild Carpathia (2011) | Top Filme Documentare – Vizioneaza Gratuit Filme Documentare Online

  16. Frumos si bine facut acest film .

    Promovarea este buna si frumoasa , din pacate realitatea zi de zi este alta .
    Am fost in aceasta tara din cap si pana in coada , din nord si pana in sud . Am cunoscut toata categoria de oameni posibili . De la mafioti cu schimb de valuta falsa si hoti de masini , politia corupta si lasa , vamesi cu cateva clase la scoala si hoti , inculti cu seminte de floarea soarelui in gura care le scuipa bineinteles in raza lui de actiune …..si pana la cunostinte facute in toata tara . De la batranelul la care am dormit in fanul proaspat adunat la munte , pe care l-am putut face fericit cu 50 de lei o cafea si cateva dulciuri si pana la bastinasul din delta care mi-a incredintat barca pentru o zi . … – ar fi multe de povestit .
    Frumusetile muntilor carpati sunt de nedescris dar trebuie ” vazute ” . Odata ce iesi din ” cultura ” si te inconjoara linistea padurilor , raurile curate de munte , libelulele deasupra lor , mirosurile de brad si in sfarsit muntii neatinsi de civilizatie , te face sa uiti de grijile care te inconjoara . Lipsa de oameni este egal cu lipsa de gunoaie si de nesimtire .Pe alta parte ma gandesc ca oamenii stau la cateva zeci sau o suta de km de aceste frumuseti si nu profita de ele .
    Comoditatea isi lipsa de interes isi spune cuvantul – o parte din ” cultura ” .
    La moda sunt Transfagarasan unde la lacul Balea in luna Julie nu ai unde sa calci si mai nou Transalpina care am trecut-o deja inainte sa fie asfaltat . Atata stim , atata facem . Si scuze ,bineinteles marea sau poate la un pescuit in delta .
    Nesimtirea si ” civilizatia ” o simti din pacate peste tot . Fie ca stai la coada la un magazin , la benzinarie etc . A tine undeva la o Banca sau Farmacie distanta de discretie , este vazuta oficial cu invitatie de a se baga in fata …tot o parte de cultura . Aceste experiente intalnite la toate colturile , din pacate caracterizeaza un popor .
    Nu politicienii sunt de vina de mizeria in care se afla majoritatea populatiei , populatia insusi au un rol mare la aceasta problema . Multi au trait in anii pana la criza cu mult peste masura . Cu salarii de 300 de Euro se faceau inprumuturi pentru masini scumpe , aparatura electronica locuinte etc etc si astazi ne trezim ca nu mai putem plati inapoi si ne plangem ca ne merge prost si mancam paine prajita si aratam cu degetul pe altii ?!

  17. AVEM SI AM FI AVUT FOARTE MULT TIMP DEACUM INAINTE pentru ca nu erau cunoscute de foarte multi dar acum cu promovarea acestor tinuturi usor usor vor disparea ,ca vorba aia noi am fost comunisti pana acu 22 de ani iar europeni astia care cica ne promoveaza au fost democrati ,oare ce ei nu au avut paduri ,fauna, flora?dupa “89 ati vazut si voi ce ravagi au facut in padurile noastre ,neau distrus industria si apoi au cumparat lemnu furat si nimeni na luat masuri ,in ’90 veneau italieni si impuscau cu tranchilizante caprioare le luau sa populeze padurile lor ,am vazut nu auzit ” la supermarchet gasesti pastrama de caprioara ,import italia” neau adus chimicale si acum mor si alea care au mai ramas ,im paduri vanezi peturi mai mari sau mai mici ,de toate culorile stau ascunse dupa cioturi de falnici stejari si ce sa mai zic ca vedeti si voi,,DISTRACTIE PLACUTA”

  18. fratilor…aveti dreptate…da’ nu e chiar asa :).
    unii zic ca nu e timp…ba…ar putea sa fie…de ex iarna…nu sunt concursuri..si in weekend s-ar putea face o iesire in munti…chiar si vara in august-septembrie..cand nu sunt concursuri.
    bani..nu sunt bani…asa e ..dar… haideti sa vedem cati bani ne-ar trebui sa facem o iesire in natura..
    va dau un exemplu:
    pe 14-ianuarie am iesit in natura. mai exact am fost pe munte. seperb. zona masivelor leaota si bucegi. plecare vineri 13 ianuarie, seara din targoviste, ajuns noaptea la cabana leaota si apoi sambata dimineata plecare catre padina la ora 6 si ajuns la ora 22. da…16 ore de traseu epuizant prin salbaticie cu urme de capre, caprioare, iepuri, ursi..etc…zapada mare, soare, ceata, viscol..tot tacamu’
    duminica ne-am retras din munte prin cheile zanoagei..un alt traseu excelent.
    stiti cat a costat?
    95 de lei de om…aici incluzand mancarea…drumu si cazarea la padina
    vi se pare mult?
    da’..asta inseamna sa fii dispus sa depui efort fizic …sa transpiri..sa te bata vantu’…sa dormi in dormitor de 5-10 paturi…sa mergi cu mijloace de transport in comun..
    ca daca vrei sa mergi cu “gipanu” pana la usa hotelului..de cat mai multe stele…sa mananci 7 feluri de mancare “smechera” si sa bei 3 sticle de vin..e mai complicat

    P.S.: 1.vara e si mai simplu..ci chiar mai ieftin…se poate dormi la cort iar echipamentul este unul minimal.
    2. la jumatatea lunii asteia am planificata alta iesire pe care o estimeza la 100-120 de lei maxim..

    deci..se poate…totusi..

    va salut!

  19. 100-120 de lei e mult ptr salariu de 560 ron net, o sa va scanez pe 15 sa vedeti cum arata un fluturas cand ia lichidarea un prieten de la meu, lucreaza merchandiser la Real la o firma subcontractoare, mai face si naveta de la olarii vechi la ploiesti (23km), mai vi se pare putin 100-120 de lei?omu are liceul terminat dar altceva nu se gaseste, si eu stau pe bara din august … SI NU ARE NICI UN FEL DE RATA

  20. mi-a placut la nebuniue comentariul domnului dieter,e cel mai adevarat de pana acum.mi-ar face mare placere sa cunosc asemenea oameni
    pt com 20:dvs sunteti un caz fericit,dar ganditi-va ca sunt oameni care nu au bani de chirie,desi au facultati,licee,etc si asta nu pt ca sunt betivi,nu vor sa munceasca sau sunt nebuni.asta e tara in care traim si nu are rost sa ne ascundem dupa colt.
    sanatate

  21. ff frm video … cineva zice mai sus ,,o tara frumoasa dar saraca”(mare dreptate a avut )plina de hoti si minzeri care ne conduc si trag pentru ei sa isi faca palate …

  22. da..uite..poate e mult..da’ stii cat am eu salariu? 1003 lei net. crezi ca e mult? din asta ma intretin pe mine …si porumbeii…si mai faca cate-o iesire…iar pana acu’ 1,5 ani aveam 640 lei net si , deasemenea, faceam iesiri si aveam porumbei..
    uite..n-am niciun gand sa ma laud…sau..nu stiu cum…da’..cati dintre voi ati facut sau sunteti dispusi sa mergeti 7-10..sa nu zic 16 ore cu 15 kg in spate pe viscol prin munti pe zapada sau ..sau..chiar vara?
    e usor sa te plangi si…din tastatura..toti suntem zmei..dar am amici..chiar prieteni care ..din bani mai putini..merg in ture..unii chiar intretin familii cu 1000-1500 lei …pe luna si au si porumbei si merg si pe munte..
    trebuie doar sa vrei si sa incerrci….
    acu’..daaca ai 3 copii..liceu…si nevasta..si porumbei….si…,e complicat..nu poti sa le ai pe toate…nu-ti pica nimic din cer…
    sa fiti intelepti!

  23. da,aveti dreptate.si vointa e importanta aici.dar hai sa va mai spun ceva:daca lucrezi pe santier sau intr-un loc unde depui efort e cam greu sa incepi saptamana dupa un week-end in care ai urcat dealuri cu rucsacul in spate.ideea e sa te odihnesti in locurile alea.

  24. liviu vara asta am facut 2 urcari pe munte la picior din care prima busteni jepii mici, cabana caraiman, monumentul eroilor, vf omu si coborare valea cerbului pana la gura diham, si la 2 sapt am facut iar busteni jepii mici monumentul eroilor, cabana babele coborare jepii mari si ma costat in jur de 50 ron iesirea pe o zi si ptr mine conteaza si s-a cunocut la portofel. unii chiar daca aveti salarii mici mai carati mancare de la tara, unii nu au de unde sa care si nu le jung banii, oricum ca tot vb de platoul bucegi deja udrea a terminat de asfaltat drumu pana la pestera si urmeza si pana la babele, deja au parcelat terenuri sa vedeti ce or sa rasara vile , cabane , pesiuni , magarie, mandarie.dupa ce ca vara nu ai unde sa dai o basina de manelistii si cocalarii care urca cu telecabina si fac mizerie si galagie drum asfaltat mai lipsea .

  25. da o tara frumoasa condusa de niste HOTI,care nu au nici un fel de scrupule in a fura,si fura,si furaaaa…………vine printul vede locul ii place si maine,poimaine auzim pe la tv ca a cumparat toata zona pe temiri ce,si gata sa dus si asta,(ex ROSIA MONTANA),pacat,si mai trebuie sa invatam sa ne respectam unii pe altii,ptr ca multi cauta doar sa insele si sa faca rau,sunt patit.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *