Zborul de noapte

Autor: Leonte Ovidiu

Articol publicat in memoria Domnului Leonte, extras din cartea sa “Porumbeii Galateni”. Cine mai scrie astazi articole originale? Ca sa nu mai vorbim de stil. Nimeni. Astazi scriem pedigree, traduceri, interviuri la sablon si multe rautati…

E primavara. Diminetile sunt albastre iar luna, dupa o noapte de calatorie pe bolta cu diamante, pare ca sta agatata si somnoroasa de apus, asteptand la intalnire soarele.

In linistea aceasta a zorilor, cu nuante colorate de peruzea, simt o plutire tacuta, un falfait surd ce imbratiseaza cu speranta lansatorul. Este alba batrana, “Dona Alba”! Zburata in stolul de ieri, ramasa noaptea pe sus, ea vine acasa in zori, ca intotdeauna prima, apoi ceilalti, din directii diferite.

Pentru crescatorii altor rase de porumbei, multa vreme si astazi poate, le este mai greu sa inteleaga forta si vitalitatea in zbor, dragostea de casa, de columbar, simtul de orientare si instinctul ce dirijeaza intregul stereotip dinamic al acestei rase de zbor si invartitura, Galatenii.

Ii invatasem cu un anume fluierat, de cu ziua, cand cu boabe de canepa intre buze, pui fiind, ii obisnuisem sa coboare de pe prepeleac pe casa, apoi pe umarul meu, ciugulindu-mi dintre buze boabele. Seara tarziu, cand banuiam ca se apropie “infernul”, pentru ca ramanerea noaptea pe sus este un infern pentru acesti porumbei, ce aduna in acest caz 16-19 ore de zbor – scoteam lampa afara si fluieram melodia invatata.

Dupa un timp auzeam busind pe acoperis. Numaram cu infrigurare: unu, doi, trei, cinci… In alte seri, cand probabil inaltimea la care zburau nu putea lasa sa treaca pana la ei fluieratul stiut, stateam ca de piatra, cu privirea la discul mare al lunii ce rasarea din “Coltul Pisicii” aurind curgerea tacuta a Dunarii.

Atunci, ii vedeam pentru o clipa cum trec prin lumina astrului noptii. Veneau acasa dimineata, in zori, beau multa apa, nu mancau, se odihneau apoi “gogind” o zi intreaga. Ii zburam dupa 2-3 zile si iarasi traiam aeleasi clipe de neliniste. Erau niste “campioni”.

“La Reni” isi reia mai departe sirul amintirilor marele crescator de porumbei zburatori Galateni, Nicu Mironescu, la Reni, in jurul anilor ’20-’30, se gaseau multe din exemplarele crescatorilor din Galati, ce ramaneau noaptea pe sus, dusi toamna de nori sau de cardurile de ciori.

Nu vin intotdeauna acasa toate exemplarele. Cele mai putin antrenate coboara pe cine stie unde. Exemplarele ce raman noaptea pe sus, sunt porumbei bine hraniti si bine antrenati, cu multe ore de zbor la disparitie; in general, porumbei dupa un an de zbor. Sunt si porumbei tineri ce ating asemenea performante.

Mai intotdeauna lucrurile se petrec asa: Dupa un zbor intr-o dupa amiaza linistita de iunie, spre exemplu, orele inserarii prind stolul zburat in disparitie, sau in timp ce porumbeii se vad ca punctele pe cer. Intarzierea la aterizare, face ca seara in apus, sa le creeze o stare de neliniste ce se observa in felul lor de comportare, a zborului in special, exemplarele inghesuindu-se unul in celalalt, cu intoarceri economicoase, fara invartitura.

In aceasta situatie, incepe ascensiunea dupa lumina, cautandu-se ultimele raze de asfintit.In acest fel, inserarea prinde la inaltime stolul care in timpul noptii se disperseaza mai des la intoarceri. Datorita instinctului de orientare deosebit, in timpul noptii, exemplarele dispersate continua sa se mentina la semiinaltime zburand continuu.

Dimineata, cand mijesc zorile privind cu atentie cerul, se pot distinge porumbeii la inaltime relativa, zburand asmanator cu liliacul, plutind asa minute in sir. Altii completeaza stolul venind din directii diferite. Multi dintre ei vin la columbar tarziu. Privindu-le cu atentie carunculii nazali observam cateodata firisoare de sange prelinse peste ele, rezultatul altitudinii la care au zburat. Acesta este zborul de noapte.

(Anul 1960, Cu Nicu Mironescu despre porumbeii Galateni. Banda magnetica in colectia autorului)

31 comentarii la “Zborul de noapte”

  1. .DUMNEZEU sa-l ierte.foarte interesant,acesti porumbei care stau noaptea pe aura cerului stand o zi intreaga in zbor.vas ruga sa scrieti articole si despre astfel de porumbei si preturi chiar din crescatoria d_lui leonte ovidiu pt ca am auzit ca se vand toti porumbei din crescatoria ansului.evelin

  2. Extraordinar articolul de mai sus.Asta inseamna columbofilia: sa fii alaturi de porumbeii tai, sa ajungi sa ii cunosti si cel mai important sa ii “Simti”.Sunt momente unice in viata unui columbofil.
    Va multumim pentru acest articol.

  3. Un sfat sincer: cititi carte domnului Leonte, Porumbeii galateni, indiferent de porumbeii pe care ii cresteti. Sunt multe astfel de povestiri, este fara doar si poate cea mai buna carte de porumbei din punct de vedere literar. Nu stiu pe nimeni caruia sa nu-i fi mers la inima.
    Buna ideea celui ce a bagat acest articol, felicitari!

  4. I-am facut o vizita Dlui. Leonte cu putin inainte de a deceda si mi-a spus ca mai avea de scos 3 carti care erau aproape gata, problema era lipsa banilor pentru aparitii… mi se pare foarte trist, e mare pacat sa pierdem asemenea capodopere. Una dintre carti era numai cu astfel de povestiri, din cate mi-a spus…

  5. Daca aceste carti mai exista intr-o forma sau alta, eu cred ca ar trebui sa incercam impreuna sa facem ceva ca ele sa vada lumina tiparului.

  6. Eu vorbisem cu d-l Leonte la telefon cu o saptamina sau doua inainte sa aflu de pe forum ca a decedat si mia vrbit despre cele trei volume si era asa de fericit cind zicea ca in 2-3 luni o sa apara ca ar fi ajuns la o incelegere cum sa le finanteze tiparirea lor.
    Poate la 4 luni dupa am trimis o cunostinta sa se intereseze la familie despre soata lor.
    Fica dinsului a pus ca nu apucase da le trimita la tiparit si ca totul sa aminat si ca in cazul ca o sa le tipatreasca o sa anunte dar inca nu am auzit nimic de ele.
    Poate nu ar strica un pic de organizare din partea noastra ca ar fi pacat ca materiale de o asemenea valoare sa stea prin vreun dulap sau poate chiar sa se piarda si probabil lund legatura cu familia intrun mod organizat (putin mai oficial) chiar si doar interesul intrun nr mai mare ar fi suficient pt. mostenitori sa ia hotarirea sale tipateasca sau poate au nevoie de sponsorizare.
    Dumneavoastra ce spuneti domnilor despre un asfel de demers? Eu personal ramin la convingerea ca ar merita putin efort si daca as locui mai aproape as lua eu personal initiativa la o asfel de actiune.
    Scriu aceste rinduri cu seranta de a provoca la actiune pe acei columbofili de buna credinta sa nu lase date uitari acele trei manuscrise pt. cele trei carti care increzinduma in onestitatea D-l o Ovidiu Leonte care spunea ca sint cel putin la aceias valoare ca si cartea Porumbeii galateni pe care o am si ma alatur in asentimentul D-l Nicu G in a o recomanda tuturor Columbofililor sa o citeasca daca au sansa de o citi.

    Cu stima si mult respect Alex. Bude

  7. Pe la inceputurile lui porumbei.ro ai mai spus ca l-ai vizitat pe domnul Leonte, ma bucur ca sunt si oameni care desi nu cresc galateni pot sa citeasca cu placere acest gen de carte si chiar de povestiri caracteristice rasei de galateni.
    Cartile de care spui intradevar exista, dar momentan sunt blocate pe un traseu – nu stiu de ce, secret -, se fac eforturi sa fie recuperate de persoane sufletiste, interesate la fel ca si domnul Leonte doar de promovarea acestor porumbei.
    Daca aceste carti vor aparea vor fi un cistig pentru toti cititorii,ele nu fac referire doar la porumbeii galateni, in ele regasindu-se istoria multor rase din Bucuresti si peripetiile lor prin tara, precum si viata porumbarilor de pe malul Marii Negre, locul de bastina al scriitorului.
    Subscriu la ce a spus Andrei, trebuie sa incercam impreuna sa facem ceva pentru ca munca acestui om sa nu fi fost in zadar.

  8. in ” columbofilul buletin informativ” dintre anii 1970-1990 puteti gasii numeroase articole si interviuri cu privire la cresterea porumbeilor galateni si nu numai!

  9. Pt. domnul Filipache- probabil stii cum se spune ” niciodata sa nu zici niciodata”. Pina acum 4 ani in momentul in care mergeam la o expozitie columbofila, crede-ma, nici nu-mi aruncam ochii in custile cu porumbeii de rasa.Pentru mine existau doar voiajorii. In timp am inteles rolul si valoarea raselor romanesti lasate deoparte din ce in ce mai mult de catre tineri.Acum pot spune ca nu se compara nimic cu momentul in care iti vine un porumbel drag dintr-o cursa grea, dar si cresterea porumbeilor de agrement are momentele sale magnifice. Chiar magnifice.Daca vreodata nu mai aveti destul timp pentru concursurile cu voiajori ( ceea ce s-a intimplat cu mine ) nu lasati deoparte pasiunea pentru porumbei, sunt multe rase romanesti care nu necesita chiar atita timp.

  10. fara lipsa de modestie,cred ca am avut norocul sa ma numar printre prietenii apropiati ai regretatului domn leonte.referitor la carti,chiar azi am vorbit cu d-na leonte si am intrebat despre stadiul in care se afla lucrarile.din pacate , d-na daniela,fiica cea mare a d-nului leonte este in spital.cind o sa se simta mai bine ,o sa incerc sa iau legatura cu dinsa,sa aflu in ce stadiu sunt cartile.dupa ultimele informatii,stiu ca se afla in stadiu avansat lucrarea porumbeii la tomis.cu siguranta cartile vor aparea,dar trebuie rabdare!imi face placere sa constat interesul mare al crescatorilor ,legat de soarta lucrarilor.in afara de carti,mai exista o multime de alte documente,inestimabile ca valoare,legate in special de porumbelul galatean-dar nu numai. sa auzim de bine! vlad hadarau

  11. superb.imi vine sa citesc mereu acest articol pentru ca este….N-am cuvinte sa spun eu cum este .cu toate ca nu ma pasioneaza aceasta rasa de porumbei asi vrea sa cumpar o pereche avand in vedere cat de frumos a scris domnul acesta despre ei si mar mai interesa si carte de unde asi putea sa o iau???oricine imi poate da informati il rog sa scrie aici

  12. Asa da!
    Cuvinte care ne misca pe toti..cu totii iubim porumbeii insa putini stiu sa arate lucrul asta cu atat maiestrie. Si cand toti ceilalti,citind regasesc printre paginile unei carti propriile lor trairi…se simt la fel ca si porumbeii: liberi si gata de orice sacrificiu..
    Felicitari celor care au contribuit la publicarea acestui articol!
    Indiferent de rasa pe care o creste un columbofil, daruirea si pasiunea lui este aceeasi..Si este important ca toti columbofilii sa fie impreuna. Sa se ajute si sa se incurajeze reciproc pentru progresul acestei pasiuni atat de minunate.
    Intr-adevar exista columbofili care ridica pasiunea lor la nivel de arta.
    Felicitari porumbei.ro!

  13. buna! pt. cei interesati de cartea d-lui leonte “porumbeii la tomis”,ea va aparea cel mai probabil in primul semestru al anului 2007.pt a stii numarul aproximativ de exemplare ,am fost mandatat sa fac acest anunt.cei interesati sa cumpere aceasta carte sa trimita un mesaj pe acest topic,sau pe e-mail la apianc@yahoo.com, pina in luna martie 2007.pt alte informatii 0742345247.sa auzim de bine

  14. v-ati pus vreodata problema ca pentru a supravietui intreg regnul animal aplica regula minimului efort? pentru a supravietui in lumea reala nu e loc de romantism, poezie sau efort doar de dragul artei.
    o exceptie fireasca: omul, care asa se diferentiaza de animal.
    si una surprinzatoare: porumbelul de agrement, cu disponibilitatea lor pentru efort gratuit (si inca ce efort!) si chemarea irepresibila catre inaltimi ametitoare. faptul ca de multe ori prefera sa zboare zi si noapte, uitand de sete, foame sau de proprii pui nu poate decat sa te lase visator.
    la propriu.

  15. Extraordinar! Nu stam ca zbora noaptea.Felicitari pt acest articol
    Asteptam cartea.

  16. o viata adevarata… una nemaivazuta.. niste pasari minumate..niste pasari asa mici pot face un lucru asa mare… inca odata frumos!!!

  17. si yo am ciungi de ploiesti si as vre sa ii zbor la primavara noaptea.sai zbor?am 16 ani

  18. Cam greu in ziua de azi sa mai gasesti galateni care sa mai joace noaptea. daca as gasi as da oricat pe ei. inaintasii nostrii au avut timpul liber de partea lor.acum in mileniul vitezei e mai greu…pentru asemenea performante.

  19. salut sunt armando din turda si ieu am cyungy de ploiesti si si jukatori cazatori de galati,tot auzeam multi creskatori mai an netate ca an tinerete le zburau porumbei si noaptea dar mi s-a parut o chestie banala,acum vreo saptamana am zburat ciungii pe la ORA 5 DUPAMASA seara nu am observat k lipsesk 4 bucati a doua zi dimineata cand cand am mers sai hranesc am observat porumbeii an aier si am ramas uimit. seara iar i-am zburat si am observat ca tot accea 4 au ramas in aer toata noaptea.iar a2a zi pe la 11 numa 3 sau intors. acum cred si eu ca zboara noaptea. am si cativa prieteni care au fost la mine si au vazut porumbeii seara ramanand in aer. VA MULTUMESC..!!!! sper ca nu vam plictisit.. pa pa telul meu 0751154146

  20. iii super nu mai zboara ziua shi zb noaptea si numa bn nui mai prinde uliu is feritzi de pericole

  21. armando trd…..ai grija de cei 3 si nui-i mai zbura pina nu-i inmultesti ca poti ramine fara ei….si dupa aceea ramii doar cu cei mai netalentati…..eu am avut 20 de Galateni..dar doar 7 jucau frumos si se inaltau ff sus asa ca am renuntat la ceilalti si i-am inmultit pe acestia care aveau performanta deosebita….din pacate intr-o noapte cineva mi i-a furat…..si desi stiam cine…(ca a vindut la cineva o porumbita si am cunoscut-o ) pina s-a mocosit Politia sa mearga la el….el i-a dus de acasa….

  22. Si eu as dori cartile unde le pot gasi.As fi bucuros daca m-ati ajuta.tel0745873054

  23. o rasa superba,altii oameni au facut multe sacrificii pentru a crea aceasta rasa deosebita,iar noi cei din ziua de astazi nu suntem in stare sa o mentinem la valoarea ce ne-a fost lasata de veteranii acestei rase(leonte ovidiu,ghita rosu,savescu etc)eu am tinut aceasta rasa veche de galateni care erau cu aptitudini deosebite de zbor si joc,am fost nevoit sa renunt la ei din cauza rapitoarelor care ii atacau in aer si ii prindeau pe cei mai buni dintre moriscari,decat sa-i tin inchisi si sa nu-i vad in aer mai bine lipsa.acum sunt tot felul de ,,experti ,,care au corcit rasa cu alte rase ca sa scoata,, perfecti,,uitand ca era deja o rasa perfecta.le urez succes celor care mai detin adevaratii galateni moriscari.







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *