543997-12-M, 11 fonduri clasate, 10.892 km clasati


Buna ziua, ma numesc Uritescu Cristian, locuiesc in orasul Cugir, judetul Alba, am varsta de 37 de ani si sunt membru FNCPR in cadrul Asociatiei Hunedoara. Doresc sa va prezint rezultatele porumbelului 543997 – 2012 M. Acest porumbel in anul 2012 a fost pui tardiv zburand doar un singur zbor de la 30 km de unde se intoarce dupa 2 zile intr-o stare de oboseala accentuata. Deoarece tatal lui care are la origine porumbei de Raymund Hermes este masculul de baza al crescatoriei in cadrul compartimentului de matca ma decid sa-i acord o sansa si sa-l pastrez in continuare in crescatorie.

In anul 2013, an in care activam la Asociatia Alba il angajez la toate etapele de concurs scurte din planul de zbor, porumbelul claseaza doar 3 etape. Il trimit si la ultimul fond de unde revine a doua zi la ora 10. Intrucat sora sa de tata(cuca) reuseste sa obtina locul 2 judetean viteza maturi cu 30 pct. iar puii ei reusesc sa obtina loc 2 judetean viteza tineret cu 38 pct. si loc 5 judetean viteza tineret cu 55 pct. iar o verisoara a masculului sa obtina loc 1 judetean demifond tineret cu 38 pct. ma decid la fel sa-i mai acord o sansa desi de obicei porumbeii care nu reusesc minim 7 clasari ii elimin.

In anul 2014 tot cu judetul Alba masculul reuseste sa cumuleze 7 clasari din care 3 fonduri, 2 fonduri avand distanta de 695 km. In anul 2015 se schimba ruta de zbor la fond si se zboara in localitatea Sankt polten – 640 km. Masculul claseaza din nou 7 etape dintre care 4 fonduri. In anul 2016, an in care concurez cu Asociatia Hunedoara se schimba din nou ruta de zbor la fond si se zboara in localitatea Breclav – 583 km. Masculul claseaza 8 etape din care 4 fonduri.

As dori sa evidentiez cateva rezultate obtinute in cadrul etapelor de fond:
– Etapa Wienner, an 2014 – 590 km din 2936 porumbei obtine locul 56 cu 19 pct penalizare
– Etapa Sankt polten, an 2014 – 640 km din 900 porumbei obtine locul 12 pe clasament general(4 judete participante) in prima zi fiind inregistrati doar 70 de porumbei in toate 4 judetele, 13 pct penalizare.
– Etapa Breclav 1, an 2016 – 583 km din 4324 porumbei obtine locul 14 pe general cu 3,24 pct penalizare si locul 3 pe zona din 2609 porumbei cu 1,15 pct penalizare. Nici un porumbel cu distanta de 583 km nu il invinge. Etapa foarte grea la care se pierd jumatate din porumbeii angajati in concurs.
– Etapa Breclav 3, an 2016, etapa la care ne unim cu judetul Caras Severin din 2791 porumbei obtine locul 8 pe clasamentul general cu 2,87 puncte si locul 2 pe zona din 888 porumbei cu 2,25 pct penalizare. Niciun porumbel cu distanta de 583 km nu il invinge, orasul Cugir de unde concurez are cea mai lunga distanta iar ca fapt divers urmatorul porumbel soseste in Cugir dupa 25 de minute de la sosirea masculului meu.

La final de an 2016 masculul se situeaza pe urmatoarele locuri mai reprezentative in centralizarile judetene:
– loc 2 fond palmares 3 ani judet (si loc 10 pe provincia Transilvania)
– loc 5 fond palmares 2 ani
– loc 4 general palmares 3 ani
– loc 10 general palmares 2 ani
– loc 14 record

Cumulat incepand cu anul 2013 porumbelul reuseste sa obtina 16 norme si sa claseze 25 de etape de la 174 de km pana la 695 de km.

Porumbelul a fost zburat in sistemul vaduviei totale in toti acesti ani. A crescut cate un pui la inceputul sezonului dar nu din el deoarece prefer porumbeii de viteza / demifond. Conditionarea porumbeilor o fac cu produse de la firma Natural pe care le alternez cu produse de la firma Ronfried. Folosesc mancare atat la sac cat si mancare din piata pe care o imbunatatesc eu cu seminte mici. Zilnic masculii se antreneaza cate 30-40 minute in jurul crescatoriei. Anul acesta 2016 masculul a zburat toate etapele din planul de zbor, nu l-am oprit nici intre fonduri acest lucru cred ca a fost o greseala a mea care a dus la neprinderea celei de a treia etape de fond cu punctaj mic care l-ar fi situat in primii porumbei pe tara la fond. De la ultima etapa de fond imi soseste dupa 4 zile lovit in piept de soim.

In prezent l-am trecut la compartimentul de reproductie alaturi de tatal lui. Masculul la finalul sezonului de zbor 2015 s-a imperecheat la liber cu sora sa de tata (cuca cum ii spun eu si de care am mentionat mai sus) si din aceasta imperechere i-am oferit un pui prietenului meu Pasla Daniel din Caras Severin. Daniel a combinat puiul cu porumbeii sai (porumbeii care an de an obtin titluri nationale) si a obtinut un pui care a terminat sezonul 2016 pe locul 2 general pui (clasand la fond la 4 luni) pe locul 3 demifond pui pe provincia de vest si locul 8 la as speed pui pe judet.

14 comentarii la “543997-12-M, 11 fonduri clasate, 10.892 km clasati”

 1. Felicitari pentru rezultatul obtinut cu acest super mascul.Chiar isi merita locul la matca,mai ales ca se pare ca da si descendenti la fel de buni ca si el.De fapt acel pui obtinut de prietenul tau Maestrul columbofil dl Pasla Daniel era SINGURUL PUI cu norma la AS SPEED PUI din celebra sa crescatorie.Restul poate sa vada o tara intreaga studiind mai atent clasamentul concursului Cenad 6 din clasamentele jud.CS!!!!!!!!

 2. Cristian, felicitari sincere! Ai un mascul impresionant. Imi place mult povestea lui si e de apreciat faptul ca l-ai “suportat” primii 2 ani, chiar daca nu se incadra in normele tale (fara selectie dura, nu faci nimic, vorbind strict dpdv sportiv. Asta tre` sa-mi repet mie, pentru ca nu ma indur de ei) .
  Succes cu el la reproductie! Consider ca si-a castigat locul acolo, dupa atatea batalii si un atac de soim. ( ca sa nu mai zic prin cate o fi trecut ca pui si yearling cand a revenit acasa dupa 2 nopti, respectiv o noapte) . :)

 3. Probabil de asta o dat si soimul in el. Porumbelul era obosit dupa atatea zboruri si la “citit” imediat . Sunt convins,din ce spui ,ca ar fi venit mai bine dc nu.l zburai intre fonduri
  Sincere felicitari!

 4. Felicitari ! Deci se confirma cu tardivii .. nu raman multi dar si care raman, realizeaza ceva .

 5. Mult succes cu el la reproductie are potential si a dovedit multe isi merita locul!vant in pene si pt 2017

 6. Deci îi clar,lumea prefera pedigree in detrimentul porumbeilor de valoare?
  Uitațiva cate coment.uri sant la topicul cu pedigreele si cate la porumbelul asta.?

 7. Fisher mai ai putina rabdare, inca n-a comentat spaniolul si la topicul asta (o fi ocupat cu mutarea) ca dupaia sa vezi ce curg comentariile. Se pare ca topicurile fara spaniol …..e pustiu.

 8. Felicitari pentru -nu stiu cum sa spun- flerul de crescator sau exceptia pe care ati facut-o cu sansele acordate acestui minunat exemplar. Oricum a fost, una sau poate, amandoua impletite, i-ati acordat timp suficient pentru maturizare si porumbelul exceleaza dupa aceea. Acesti porumbei stau la baza legendelor povestite de columbofili. Mi-a placut felul cum ati prezentat biografia porumbelului si conexiunile cu alti columbofili. Aveti respectul meu!

 9. Marius, poate o ramas fara cuvinte?
  Cât despre porumbeii prezentati sunt si frumosi si buni si bine ingrijiti. Imi plac!

 10. Doamne !.Se vede ca nu am mai fost eu sa va pun an miscare.Cat despre acest mascul,nu pot decat sa spun ca este nemaipomenit.Legendele apar,si vor aparea.Felicitari domnule si sa reproduca la fel de bine precum a zburat !

 11. ce poti sa mai spui despre acest porumbel?! bravo lui si felicitari crescatorului pentru inspiratia de a nu renunta la el!Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *