Activitati de iarna

Odata cu incheierea sezonului competitional, activitatile columbofile zilnice scad continuu, ele reducandu-se in final la hranirea o data pe zi a porumbeilor. Crescatorii devin tot mai preocupati de activitati secundare cum ar fi statistici, planuri de imperecheri, achizitii, etc.

Vizitele

Devin tot mai dese in sezonul de iarna, mai ales daca in zona ta sunt crescatori cu rezultate de top. Dar pana la urma din orice vizita ai ceva de invatat. Unii dintre noi raman surprinsi cum la crescatorul x porumbeii arata asa de bine desi rezultatele lui lasa de dorit. Bineinteles ca frumusetea nu are multe in comun cu istetimea sau cu priceperea crescatorului. Subiectul principal al acestor vizite sunt porumbeii care au obtinut rezultate de top. Analizati la mana , unii dintre acesti porumbei sfideaza orice teorii, uneori ei fiind cei mai “urati” din cusca. Insusui crescatorul se mira cum o pasare atat de “urata” a obtinut asa rezultate; oricum acum sunt priviti cu alti ochi si rand pe rand multe teorii raman doar simple teorii, crescatorii descoperind ca stiu atat de putine lucruri despre porumbei.

Statisticile

De multe ori ne arata contrariul. Desi inclinam sa credem ca am avut un an bun, cu rezultate “in fata”, la o analiza mai atenta descoperim ca procentul de porumbei clasati este mic, ba mai mult, unii colegi se dovedesc a avea porumbei mai buni, desi nu au clasari in top-ten-ul urmarit de toata lumea. Cei cativa porumbei cu rezultate bune sunt de fapt unii dintre putinii pe care trebuie sa-i pastrezi.

Imperecherile

Ne tin ocupate multe nopti de iarna. Incrucisari sau consangvinizari? Cel mai bun x cel mai bun! Dar restul??? Din cati scoatem si mai ales din care scoatem? Din cel care a zburat sau din fratele lui? Unul e bun zburator iar altul bun reproducator? Sirul intrebarilor este fara sfarsit. Cert este ca trebuie sa ai o mare doza de noroc ca sa nimeresti o pereche de super–reproducatori. Anumiti crescatori au un fler nativ in a imperechea porumbeii. Daca ii intrebi de ce i-au pus asa in pereche nu pot sa-ti raspunda, pentru simplul motiv ca nici ei nu stiu.

Multi cauta porumbei originali de la un anumit crescator. Cumperi porumbelul si analizand pedigreele, constati cu stupoare ca parintii sau bunicii provin de la crescatori diferiti, asta in cel mai bun caz, in altele arborele genealogic este necunoscut. Deci pana la urma, constati ca termenul de “porumbei originali…” este o prostie, una imperios necesara daca vrei sa vinzi porumbei.

Regulile incalcate

Este posibil asa ceva? In mod normal nu! Dar cum traim intr-o tara unde anormalul este normal si regulile sunt facute pentru a fi incalcate, nu trebuie sa ne miram. Iar pentru ca totul sa iti dea o stare de greata, in momentul in care semnalizezi aceste greseli esti amenintat in fel si chip sau se cauta scuze care iti jignesc atat demnitatea ta ca om cat si nivelul de inteligenta. Asta stiu sa faca cel mai bine cei care, chipurile, conduc destinele unui campionat corect. Mult mai bine ar fi sa se sesizeze din oficiu, sa indrepte cat mai repede cu putinta greselile care permit astfel de aberatii si nu in ultimul rand sa-si ceara scuze fata de cei nedreptatiti.

Tratamentele de iarna

In lipsa medicilor veterinari specializati sau a unor laboratoare specializate, retetele sunt care de care mai … cuprinzatoare si costisitoare. Cine are de castigat? Porumbeii sigur nu!

Obligatoriu tratament pentru tricomonade si coccidii! Zau asa? Pe perioada iernii, cand inmultirea lor este mult redusa de temperaturile scazute si consumul redus de apa… si apoi porumbeii nu mai sunt in sezonul competitional. Daca nici iarna nu-i lasam sa lupte impotriva acestor boli commune, dezvoltand o anumita rezistenta, in sezonul competitional vom avea probleme din ce in ce mai mari, iar vina ne apartine in totalitate.

Pentru boli respiratorii, obligatoriu sa tratezi minim 1 luna, pentru salmonella la fel, dar impotriva carei tulpini si cu ce antibiotic… chiar nu conteaza, doar indoapa-i.

Si uite asa cream linii de porumbei care nu mai sunt in stare sa se mentina sanatosi fara medicamente, in loc sa investim banii in constructia unei crescatorii care sa le ofere conditii optime, reducand astfel riscul de infectii.

Expozitiile si Campionii

Har Domnului, la acest capitol suntem adevaratii Campioni… fara valoare!

A noastra e cea mai tare, se numeste sarbatoarea adevaratei columbofilii, cei mai extraterestri porumbei si crescatori;
… nu pierdeti ocazia, numai la noi puteti admira adevaratii sportivi columbofili, dovada – afilierea la… sau
… adevaratii profesionisti din toate colturile isi expun cei mai profesionisti porumbei…

Si asta nu e totul!

Cei mai frumosi porumbei din Romania au fost prezenti in acest weekend la… puteti admira cei mai valorosi porumbei din Romania, cumparati din targul de la… Doar la noi puteti admira frumusetea adevarata, valoarea adevaratilor campioni ai vazduhului.

Privesti intrebator la toate reclamele de la toate expozitiile si nu te poti decide unde sunt adevaratii campioni, de unde sa-ti procuri cativa pui pentru a incepe acest frumos hobby.

Daca faci greseala sa mai citesti si comentariile unde se contrazic atat de inversunat personaje inchipuite sau “mari maestri”, ti se lasa cu rau si te intrebi daca chiar merita sa te apuci de asa ceva sau nu.

Vlad Hadarau

Categories Diverse

37 comentarii la “Activitati de iarna”

  1. Intr-adevar, la mine cea mai urata din cotet e si singura care mi-a facut norme dintr-un lot de vreo 50 de porumbei. Cu fiecare etapa trecuta, ceilalti cadeau unul cate unul sub linie si Urata era undeva acolo in excel bifata cu clasare. Deja dupa etapa 6 – primul fond, doar Urata avea clasate 6 din 6 angajari. Unii spun ca acesti porumbei iti devin apoi frumosi. Nu stiu nene, mie tot urata cu spume mi se pare, dar o urata desteapta si luptatoare care mi-a castigat admiratia.

    Din care porumbei scoatem pui? Din toti, as zice. Dintr-un anume porumbel nu iti vine sa scoti pui? De ce il mai tii in crescatorie? Cam asa m-as intreba. Pentru cele 3-4 luni cat ii tii pe mancare, daca spatiul te ajuta, da-i blana cu eclozarile… norocul e ajutat de numerele mari.

    Asta cu tratamentele de iarna e groasa si cu cat ascult mai multe pareri cu atat mai indecis sunt. Dar ce spui in articol mi se pare de bun simt si cam tot pe acolo vad adevarul.

    Achizitiile sunt partea cu adevarat dureroasa. E al naibii de greu sa iei un porumbel bun.

  2. adevarat..de obicei este cam “plictiseala” in sezonul de iarna..vezite mai dese..discutii..intalniri de mai multi columbifili..etc…

  3. iarna sunt mai multi columbofili nr lor scazand la deschiderea sezonului

  4. GREU!!! Pare simplu sportul asta, asa ar trebui sa fie!!! Doar ca suntem ”campioni” in a complica lucrurile!!! Si cu cat asculti mai multe pareri/sfaturi, cu atat te dai peste cap, parca din ce in ce esti mai ”in ceatza’.’ In loc sa stai linistit si sa ”le iei” lucrurile mai usor, cu atat incerci prea multe ”experimente” de-odata, ceea ce nu prea este indicat!!! Sau poate vb. eu prostii!!! Si partea asta cu achizitionarea de pasari bune, si aici e foarte greu!!! Pt ca multi iti dau tzepe, si nu orice tzpe, ci unele d-alea beton!!! Eu unul am patit-o de prea multe ori, sau poate cei care i-am cumparat, nu i-am ”nimerit” eu bine, cu toate ca mai am anul viitor si cred ca am facut 85 % din combinatii!!! Daca cumperi de la cineva 4 porumbei, si nimeresti macar unul cat de cat bun, atunci esti tare, deobicei nu il nimeresti nici pe ala, toti iti dau pe bani multi numai ”petarde”, iar asta e tot parerea mea personala!!!
    O chestie care se potriveste si la mine, intre porumbeii mei, se pare ca este la moda intre crescatori — cei mai urati porumbei sa faca cele mai bune rezutate!!! Adevarul este ca ne uitam la ”ochi, geana, musculatura, penaj etc etc” si noi ne punem baza in cei care sunt mai aproape de adevar, dar vin concursurile si teoria asta cade si ea destul de repede!!!
    Vizitele sunt benefice, te relaxezi!! Eu as merge la toti crescatorii, indiferent de rezultatele care le-a avut!! Indiferent cat de modeste are rezultatele, tot are acolo cativa porumbei, sau cateva povesti care o sa te binedispuna!!!
    In aceasta perioada de repaus avem numai combinatii in cap, imperecheri, etc etc , in schimb la mine sunt zile cand imi vine sa renunt la zboruri, sa pastrez 20 de porumbei si atat, sa ma opresc de la curse!!! Imi este din ce in ce mai greu, sunt plecat cu munca 85 % din zilele unui an!! Greu!!! Ar fi multe de spus…….ma opresc aici , va mai plictisesc altadata…..!!!
    Sanatate domnilor!!! Sa auzim de bine!!!

  5. cat adevar in acest articol!
    sunt 100% de aceeasi parere si in acelasi gand cu autorul sau!
    Felicitari!

  6. Al dracu articol Vlad! Tocmai am trecut in revista imperechierile. Am cam multi reproducatori…vreo 20 de perechi. Asta am constatat-o acum 1 noaptea 10 decembrie :)) La care sa renunt? Greu , greu! Sper sa nu mai fac iar numar esagerat. Cu cat mai putini, cu atat mai bene!

  7. felicitari pentru articol, reflecta foarte bine realitatea!
    e pacat ca s-a ajuns aici, dar uite ca aici suntem si avem toti o mica parte din vina!

  8. Chestia cu porumbeii urati e relativa, poate ni se par urati pentru ca n au narile, ochii sau ciocul cum vrem noi dar asa cum i mi spunea unul dintre cei mai buni arbitri de expozitie nazionali si internationali, un porumbel caee zboara bine cu rezultate constante defecte fizic e nu prea are

  9. FELICITARI PENTRU ARTICOL. EXPRIMA UN MARE ADEVAR.

  10. tocmai aceasta este si ideea cu tratamentele pe timp de iarna: bolile si inmultesc mai greu. Un tratament facut ca la carte are un efect mult mai bun pe timp de iarna decat cel facut in anotimp ploios sau canicular cand dozajul antibioticului trebuie putin marit. Iarna, pe perioada tratamentelor, pentru a face porumbelul sa consume mai multa apa, se da mese cu ratii mai putine si dese , consistente in hrana cat mai marunta pentru a-i creea foame mai repede.
    Tratamente de o luna nu am auzit doar de cele de 15 zile pt salmo dar cum au iesit pe piata antibiotice foarte puternice pentru anumite boli, un tratament mai mult de 5-10 zile nu am auzit.

    Deparazitarea o recomand cu picatura la ceafa porumbelul cu efect intern si extern. Ideala de facut pe timp de – 10 grade. Tot ce se elimina , ingheaza, astfel se evita infestarea cu oua parazitare lipite pe o boaba uitata pe jos in crescatoriile fara gratar.

    Federatiile: concurenta naste performanta. Monopolul naste dictatura, comunism!

  11. In primul rand felicitari pentru articol. Cred Vlad ca totusi ai potential de a scrie cu mai multa substanta. Se vrea o critica constructiva, eu spre exemplu sunt o mare putoar, nu imi mai vine sa scriu nimic.

    Cumva sunt indreptatit sa nu scriu, in lipsa rezultatelor notabile (la nivel national) nu prea cred ca ideile asternute pe hartie pot fi pertinente. Cumva scrisul trebuie sa plece din practica nu din teorie.

    Ce am invatat dupa cativa ani de incercari e ca :

    1) Sunt putini crescatori care chiar se pricep la porumbei (eu nu ma numar printre ei).
    2) Fara produse de calitate (medicatie, produse de conditionare, recuperare si hrana de calitate ) NU se poate.
    3) Columbofilia cu rezultate din pacate este a numerelor mari.(peste 50 porumbei).

    Restul e hobby

  12. Da, o realitate oglindita perfect. Interesant, ma bate gandul ca la anul sa separ porumbeii in voliere pe culori, din fericire am si exemplare rosii sau negre care au potential. Nu stiu, mi s-ar parea placut la ochi sa am intr-o voliera doar rosii.
    Ma tot preocupa ceva, daca cineva poate sa-mi raspunda.
    La un ultim zbor pentru pui de la jumatatea lui noiembrie (cam 35 km aerian) am pierdut 8 din 42 de pui (unii la primul zbor). La respectiva lansare am avut si pui consangvini, unii au venit printre primii, altii deloc.
    Intrebare: Oare consangvinii selectati la zbor denota un genofond mai bun sau consangvinii nu trebuiesc zburati ?

  13. Din cate stiu, consangvinitatea strica doar vitalitatea, inteligenta o conserva. Iar la 35 Km nu cred ca poate fi vorba de pierdere din lipsa de vitalitate. Deci cel mai probabil ai consangvinizat ce nu trebuie.

  14. cine poate da exact raspunsul …?! doar presupuneri…, merci pe-ru topic.

  15. Buna!

    Apropo de consangvinizare, am o porumbita care e scoasa din tata X fiica. Anul asta a facut norma la viteza si demifond si are zburate 3 etape de 730 km, dar nu a clasat. Eu cred ca daca un porumbel consangvin nu prezinta o scadere a vitalitatii sau alte defecte datorate consangvinizarii, el poate zbura la fel de bine ca cei incrucisati.

    Numai bine!

  16. Cat de frumoase sunt intalnirile columbofile pe timp de iarna,si cat de vaste sunt temele puse in discutie:de la imperechieri,rezultate,rapitori,cu si fara pene,planuri mari pentru urmatorul sezon etc,etc…Totul culmineaza,cel putin pentru noi cei de la tara,cu aprofundarea discutiilor incepute in voliera,la ,,gura sobei”,la un paharel de vorba ,cu clasamente,intrari pe net pentru confirmari sau…invers si altele.Si in repaus competitional ,sportul columbofil este la fel de frumos,mai putin palpitant,din cauza lipsei concursurilor.Daca ar fi sa zambim putin:Iarna e ….un sfesnic bun!Sa auzim de bine si SARBATORI FERICITE !!!!!!!

  17. Cel mai tare articol si cele mai bune comentarii de o luna incoace.
    Porumbei buni au multi dar ei nu stiu. Cred ca se “pricep” sa pregateasca porumbeii si k nu au rezultate k sunt porumbeii slabi.
    70% CONTRIBUIE CRESCATORUL 30% porumbelul. Cine zice k e invers este bisnitar sau nu isi da seama k orice campion cu norme,palmares…. pe mainile unui columbofil nepriceput nu face rezultate.

  18. Pai hai sa va zic cum e la mine pe timp de iarna ca sunt incepator, m-am hotarat:putini reproducatori,8 perechi,30 zburatori{netul si licitatiile imi fac cu ochiul si sper sa nu ma prinda in mreaja lor sa maresc matca} ca sa ii pot controla mai bine.Matca o schimb din saptamana in saptamana,ma gandesc cum vor iesi puii,marimi,culori,cu cine o sa semene,mama,tata,bunici,e o intreaga “imbarligatura” Mi-am propus un plan ;zbor toti puii la greu si selectez dupa o metoda care am citit-o pe net:OPRIM PE CEI CARE AU CLASAT 80% DINTRE ETAPELE LA CARE I_AM ANGAJAT,DINTRE ACESTIA OPRIM PE CEI CARE AU CLASAT JUMATATE IN PRIMI 10% LA FIECARE CONCURS. Revin cu zicala raman si eu cu 2,3. In rest tratamentul de iarna il incep in curand,vizitele la vecini mei columbofili in fiecare wikend.Imi scot de pe net reguli pe care sa le respect cu sfintenie{mira-m-as}cu privire la zborurile de la anul{impulsul de moment te face sa trimiti la zbor si pe cel care nu ar trebui angajat la momentul respectiv} mi-am luat caiet nou ptr statistici,e treaba buna. .La final constati ca nimic nu e batut in cuie,si nimic nu e scris cu litera de lege…..ce sa mai, asteptam primavara cu cerul plin de porumbei.Va salut cu respect

  19. de acord cu articolu, insa mai trebuie si medicamente ca sa previi bolile cand incepe un exemplar sa dea semne de boala, inseamna ca trebuie sa intervii cu medicamentatie.pe cealalta parte sunt si porumbei buni care se vand pe net…numai ca dintr-o suta doar 5…asa ca parerea mea e ca cel mai bine un incepator sa nu se orienteze in partea aia.un porumbel ca sa faca concurs trebuie sa arate impecabil, sa fie hranit cum trebuie , motivat f bine, abia apoi putem spune daca e ceva de el…multi crescatori doar asteapta sambata si ii baga la cos, fara sa il mai intereseze de ,,pulsul ,, porumbelului si apoi daca nu claseaza ii rupe capu…si poate in mana altuia porumbelu poate deveni kiar campion…e o arta pana la urma, si nu toti ne nastem artisti:) parerea mea ca trebuie eliminati toti porumbeii care nu au facut treaba intr-un sezon , si tinuti doar aia 10 , 15 care au confirmat…si de aia ocupat, nu de toti prostii care is doar de decor p acolo si le mai mananca si mancarea alorbuni….acu fiecare…io asa am facut si am iesit f bine….cand porumbeii buni sunt aglomerati de rebuturi care fac 2, 3 clasari in sezon, atunci nu pot face nici ei prea multa treaba…cu stima

  20. @cristianH: metoda aia cred ca e defecta. Sau se refera la maturi. Pai multi campioni nici nu isi zboara puii in anul nasterii sau afirma pe buna dreptate ca multi porumbei buni nu au facut nimic impresionant la zborurile de pui.

    Imi pare rau ca secolul vitezei ne forteaza sa macelarim sute de porumbei din graba si lipsa de spatiu. O sa incerc pe cat posibil sa nu dau tare dupa ei pana la 2 ani. Am acum cativa de 2 ani si ma inteleg cu ei mult mai bine decat cu tinerii, ii cunosc pe fiecare in parte, le stiu toanele… sunt ca niste prieteni fata de cei tineri cu care sunt inca in tratative. Nu stiu daca numai mie mi se pare ca e mult mai placut sa lucrezi cu porumbei de 2 ani si peste.

  21. Com. 21 …cred ca glumesti cu sistemul asta de selectie….de pe netz.
    Adica 80 % care au clasat………..toti la gramada. Nu conteaza ca unii sunt de viteza, altii fond, demi…., marathon etc. Nu au clasat 80 % ……….ia-le gatu’. Ai spus ca esti incepator………….rabdare……..nici dumnezeu nu a facut lumea intr-o zi………..

  22. am facut tratamentele,paraziti,trichomonoza si antibiotic oblig la intrarea in iarna de cativa ani,fara achizitii ex. sora buna cu..,nepot de..,fiu direct din..,sunt cele mai tari tepe,decat 10 astfel mai bine 1-2 cu norme nationale ,de 2-3 ani varsta,fiecare dupe posibiltati materiale,multa rabdare cu pasarile,la 2 ani isi spun cuvantul,analizati topurile nationale in ce campionat doriti ,putini porumbei la matca mai ales masculii,cu imperecherea cel mai simplu lucru posibil nu mai calculati atit ala cu aia si invers,mai bine unui mascul cu performanta 3-4 femele pe an,voiajori nu sunt nici frumosi nici urati ci doar buni sau prosti,cine nu tine seama de asta pierde timpul,pe timpul iernii trebuie sa citim mai mult pentru a compara si inmagazina cat mai multe invataturi si apoi a le pune in practica

  23. Sistemul acesta cu 80% se referea la maturi,stiu prea bine cum este cu puii,si cu faptul ca nu trebuie sa ii fortezi in anul nasterii.Matca mea este formata din porumbei ce se preteza la fond,maraton, deci zborurile adevarate incep de la 2,3 ani in forta dar va pun si eu o Intrebare; este mai bine sa ti un porumbel care iti vine acasa dar intarziat si nu claseaza,sau sa ti un pui sau tanar care confirma din prima?Eu cred ca o sa ajung sa imi maresc “cotetul” in fiecare toamna,daca ii astept an de an ,si s-ar putea sa ai surpriza sa sa confirme o etapa sau doua si dupa aceia iar frana.Nu sunt adeptul sa rup capul unui porumbel,prefer sa il zbor,dar daca un yarling nu claseaza deloc,si vine prost sau a2,3 zi sau o saptamana, in planul de zbor viteza-demifond,dati-mi voie sa il trimit la un fond, sa vad ce am in cotet ptr ca altfel o sa ma zbat in mediocritate.Rabdare exista,placere exista,dar eu am facut sport la viata mea,si sa fi in clasament,sau si mai bine pe locuri fruntase este o mandrie.Site-ul asta il citesc in fiecare dimineata,ptr pareri pertinente de vreo2 ani in coace,asa ca sfaturile bune sigur imi fac bine,numai ca am dreptul sa le selectionez,exact ca pe porumbei.Va salut cu respect!

  24. Mersi pt raspuns Andrei, consangvinii selectati la zbor (pana la 600 de km cum imi spune domnul Barna) incrucisati intre linii cred ca dau un plus de valoare in crescatorie. Vifor imperecheat cu fica lui Vifora imi da femele istete, vedem.
    Cred ca perioada asta este cea mai benefica pentru columbofili, isi reincarca bateriile si incep din nou sa spere, isi fac planuri noi si sunt siguri ca o sa aibe un an mai bun – asa sa fie.
    Am ajuns la concluzia ca matca trebuie sa reprezinte TOP THEN (TOP 10) adica 10 perechi doar.
    Sarbatori fericite tuturor si sa speram intr-un an mai bun.

  25. pt com 23…nu conteaza ce fel de porumbel e, de viteza , de maraton…etc..un porumbel bun claseaza cam la toate categoriile, sa sti si tu…continua sa ii tii si la anu pe aia cu 2 clasari , ca tot rezultatu ala o sa il aiba , ori o sa sfarseasca la vreun nestiutor de hingher, care tine 2 ani pui din el cand vede ca porumbelu are un fond clasat si mai un demifond , si dupa aia nu stie cum sa se scape de el…pana la urma norma vorbeste…si in legatura cu majoritatea maratoanelor organizate in romania , nu sunt de acord, alea nu sunt maratoane…le da drumu la 12 , si porumbelu zboara 500, 600 intr o zi si mai 300 , 400 in aialalta zi…maraton inseamna zbor fara oprire..12, 14 ore de zbor…si nu ce fac romanii nostri…la noi maraton =demifond +fond..

  26. Sunt incepator.Nu stiu cum vad ceilalti colegi columbofilia,insa pentru mine este din ce in ce mai clar,in timp ce tu incerci sa impaci si mersul la munca,si vazutul de porumbei si sa petreci putinul timp ,care mai ramane cu familia sunt zburator in Liga a 2-a.Columbofilia incepe sa se structureze in Liga-1,Liga UEFA si pentru unii dintre noi,LIGA CAMPIONILOR, in care ,pentru mare masa a columbofililor cu mare greutate se va ajunge.Dar cum spune un coleg ,NIMIC NU ESTE IMPOSIBIL ATATA TIMP CAT ITI DORESTI ACEL LUCRU SAU DORINTA!

  27. Buna seara,chiar daca ma abat de la subiect,vreau sa pun o intrebare tuturor celor care sunt capabili sa raspunda,vreau sa fac niste lazi pentru transportul porumbeilor,pe care sa le scot la vanzare.Toata lumea stie ca la partea superioara trebuie pusi niste dibli(bete) de lemn pentru un asepct placut,si pentru o buna aerisire,ei bine in zona in care locuiesc eu este foarte greu de procurat acei dibli nu in sensul ca sunt scumpi ci in sensul ca nu se gasesc de vanzare.Cei care stiu si au vazut alte modele va rog sa-mi spuneti cu ce as putea inlocuii acei diblii din partea de sus?Multumesc anticipat pentru raspuns.

  28. Cel mai un comentariu Marin Adrian Cristian.

    Sa stii ca esti printre cei mai castigati. Daca ai inteles ce ai spus , columbofilia pentru tine o sa fie o placere.

    Ai o gandire logica, cu ceva experienta ( 3-4 ani) o sa vezi chiar in lipsa timpului suficient o sa faci porumbeii sa vina cu clasari bunisoare.

  29. Felicitari pentru subiect si articol!
    De departe printre putinele care n-au nascut controverse, de cele mai multe ori fara rost.
    Intr-adevar, este momentul bilantului pe anul care a trecut si a planului si sperantelor pentru cel viitor.
    Nu stiu cum sunt altii, dar si eu, dupa ce ma lupt 2-3-4 luni cu planuri de imperechere, cand vine momentul cu pricina, din…scrise mai raman 3-4 cupluri clare, restul, se fabrica direct in boxe, pe moment. Scot pui atat din asa-zisa matca – -porumbei retrasi din activitatea competitionala-cei mai multi dintre ei – cat si din zburatorii de top. Si, app de consangvinizare, anul trecut (competitional vorbind -2013) am avut frumoasa surpriza ca cel mai bun yearling – participant si in expo UCPR- la mare fond, sa fie scos din doi semifrati, ambii zburatori cu norme. Deci, necunoscute sunt caile porumbeilor, inca… Tot cosul il consider cdel mai bun selectioner, si pana acum, nu m-a mintit deloc.
    Vizitele la vecini/prieteni/concurenti sunt ideale, reconfortante, si ar trebui sa fie baza comportamentului nostru in sezonul competitional, pentru ca e nevoie se de ajutor si de fair play in acest sport frumos, pe care ni-l dorim si curat, si incurajator pentru noii veniti, si linistit pentru noi si familiile noastre, care, fie spus, de multe ori au cel mai mult de pierdut, dar ne inteleg si ne sustin asa cum pot ei.
    Un An Nou mai bun va doresc, si Sarbatori fericite!

  30. …sunt incepator in asta …dar totusi as avea si eu o intrebare dc toata toti cplumbofilii isi indeasa porumbeii cu tot felul de suplimente vitamine si alte porcarii din comert in loc sa depuna putin efort si sai ajute cat mai natural???!!

  31. si as mai vrea si eu ceva ajutor..sunt incepator asa cum am mai zis : mica mea crescatorie( 4.7\2.5 )..(o sa aduc si ceva poze ) nu are orientare catre rasarit…credeti ca este o problema grava? voi avea succes la ce priveste reintoarcerea porumbeilor de la curse.vreau sa va zic ca deabia la toamna la pui va fi prima mea experienta

  32. @ Eugen com 34 si 35 offtopic

    -Vitaminele, probioticile, etc etc nu sunt” porcarii”
    ele sunt un ajutor( natural) ptr. mentinerea sanatatii.
    -Orientarea crescatoriei spre est ne ajuta sa intre mai
    mult soare in crescatorie cu orientarea/intoarcerea
    porumbeilor nu prea are legatura.
    -Citeste toata arhiva site-lui si vei gasi raspuns la
    oproape orice intrebare de incepator.Da, e mai greu
    sa citesti 3 zile decat sa pui intrebari spontane ,
    off topic dar vei afla o gramada de lucruri utile.

  33. da ai dreptate miiii de scze numai ca timpul meu liber e cam scurt si trebuie sa le dau si porumbeilor atentie si ingrijire iar de citit atatea si atatea nu prea imi mai ramane ..dar ai dreptate ,scze inca o data iar treaba cu ajutorul natural nu contrazic ca nu sunt un ajutor dar 100 % natural??? nu cred asta ..bn parerea mea eu cred ca cel mai sigur sunt ceaiurile si retetele de casa facute noi repet doar o parere







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *