Adapost fara aerisire

93161578_EFWPRXRMa numesc Voichitoiu Vili-Robert si cresc porumbei de aproximativ 10 ani, timp in care am detinut mai multe tipuri de voliere. In urma cu 2 ani am hotarat sa contruiesc definitiv una din boltari, dar nu am luat in calcul inca din faza de proiect unele detalii cum ar fi aerisirea.

Voliera finalizata are 9 m L, 2,5 m l si 2 m h, este impartita in 3 compartimente, doua de 3,5/2,5 m si unul de 2,5/2 m. Pe jos am turnat beton, dar din cauza conditiilor meteo si a lipsei de aerisire, iarna exista umiditate, asa ca am hotarat sa pun gratar din lemn anul acesta. Acoperisul este din tabla, sub care exista placi de osb la distanta de 15 cm.
V-as ruga, daca puteti, sa imi dati idei despre cum as putea sa fac aerisirea? Va multumesc anticipat!

34 comentarii la “Adapost fara aerisire”

  1. renunta la randul de jos de boxe si scoate in spate 1-2 boltari la fecare compartiment , faci toc de lemn si pui plasa cu ochiuri cat mai mici
    Aerul ar intra prinplasa din fata si ar iesi prin spate pe jos..

  2. Trebuie scos cel putin cate un boltar jos in fata la fiecare compartiment si pusa o rama de lemn cu plasa foarte marunta .Si la acoperis neparat izolat cu polistiren in interior ca vara e teroare, eu am tabla ondulata direct pe osb si frige osb ul in interior si cand e cald la amiaza porumbeii sunt afecatati( urmeaza in cel mai scurt timp sa izolez si eu ca am polistirenul cumparat), la fel de cald se face si cu placile de azbociment .trebuie izolat neaparat

  3. Gratarele nu ajuta. Pune pod din scandura si paie multe. Nu scapi de umezeala decat asa.

  4. nu iti trebuie…..dar pe vreme umeda nu vei avea niciodata porumbeii in super forma. bft

  5. daca poti renunta la ultimu rand de boxe si poti face jos cateva gauri cu burghiul,sau cum s-a mai spus sa scoti boltarele din perete ( daca scoti 3 ar fi destul: 1 in mijloc,respectiv cate 1 pe margini)

  6. Avand in vedere ca oxigenul este un gaz greu (altfel viata ar disparea) nu ai ce cauta cu gauri in partea de jos care ti-ar da oxigenul afara si ti-ar produce curenti de aer.
    Ventilatia ta este OK, poate un pic supradimensionata sau nereglabila, cand este ceata afara este si in adapost, vant…la fel;caldura nu-i o problema ziua daca se pastreaza si noaptea.
    Cred ca trebuie sa izolezi partile din beton ca sa scapi de umezeala.
    Succes

  7. Oxigenul face parte din aer iar aerul cald se ridica pe cand cel rece sta in partea de jos. De asta 99% din cotete au guri de ventilatie in partea de jos in fata si evacuare undeva sus in mai spate.

  8. Densitatea relativa a O2 este de1,1 ori mai mare decat densitatea aerului, care este media densitatii gazelor ce il compun.
    Indiferent de temperatura unui volum de aer cel de jos va fi mai oxigenat.

  9. Din pacate aerul mai contine si noxe emanate de gainat, respiratie.

  10. Da..Un lucru e sigur: nu poti avea o aerisire buna ,fara sa existe curenti de aer. Deci scapi de umezeala si dai de curent, asa ca, ce mai conteaza?

  11. Vad ca deja discuția a ajuns la oxigen.:)
    Pe scurt, aerul conține cca. 78% azot și doar aproximativ 21% oxigen. Vorbim de rarefierea oxigenului la sute, chiar mii de metri altitudine, nu intr-o crescătorie de porumbei.
    Ventilația presupune împrospătarea AERULUI din crescătorie.
    Așa cum spunea și Andrei, trebuie creat un tiraj pentru a permite aerului viciat să iasă pe la partea superioară. Iar pentru asta avrm nevoie de un aport de aer curat pe jos. De ce prin față jos? Deoarece în spate avem boxele.
    În cazul de față ar trebui găuri de intrare aer in fata-jos si modificarea acoperișului, în două ape. Tavanul se va inchide cu plasă, iar lateralele acoperișului vor fi lasate partial deschise (plasă),pentru asigurarea tirajului. Ăsta e cazul ideal. Acum depinde de tine.
    Baftă!

  12. Eu as merge pe principiul “hornului”, faci cateva gauri in tavan, pui niste tevi mai groase si deasupra pui ca si la horn ceva care sa nu lase sa intre apa, si vei vedea ca lucrurile se vor imbunatati. Eu asa voi face in crescatoria puilor, care are 3 pereti inchisi si unul deschis in fata, doar ca la mine in podea am un grata de 40 cm latime pe toata lungimea custii. Acest lucru ma ajuta sa am o ventilatie satisfacatoare momentan.

  13. Principiul hornului nu cred ca functioneaza la porumbei in orice conditii. De exemplu ca un horn de soba sa aiba un tiraj bun in orice conditii atmosferice trebuie sa asigure la iesire o temperatura a gazelor evacuate de 180C. In conditii de presiune atmosferica mare trebuie sa le dai la porumbei sa manance carbuni si sa bea motorina si cand e presiunea mica sa-i legi ca sa nu ti-i scoata pe horn.
    Chestia asta cu ventilaria si umiditatea trebuie studiata pentru fiecare crescatorie, una este sa fie la oras intre betoane si alta la tara in gradina sau langa râu.Temperatura deasemenea influenteaza foarte mult.
    Pentru zona de deal-munte unde diferenta de temperatura si umiditate dintre zi si noapte este mare si presiunea atmosferica se modifica de la o ora la alta, o ventilatie buna mi se pare cea a fam. Cooper din UK.

  14. Eu sunt de parere ca ai o ventilatie suficient de buna, ba chiar sunt deschideri prea mari si este posibil sa fie prea umed pe timp ploios si curent cand bate vantul.
    Gaurile lasate jos, aproape de podea, ajuta mai mult evacuarea prafului.
    Cel mai important lucru este numarul de porumbel. Ai grija sa nu fie crescatoria supraaglomerata (maximum 7 – 8 perechi in cazul tau la inceputul sezonului, tinand cont de dimensiunile mentionate) si garantez ca nu o sa ai problema cu aerisire.

  15. Daca Columbofil.com zice sa faci un horn, eu zic sa faci si o soba de teracota, intr-un colt undeva….. nu stii niciodata cand te certi cu ai tai si te muti in cotet !
    Iti dau un sfat prietenesc, daca vrei sa zbori porumbeii, ……. D Ă R Â M – O !!! Nu glumesc ! Vad ca esti baiat muncitor, ai si ceva resurse….. fa dom’le una ca la carte, suspendata, podita, acoperita cu tigla, ventilata….etc. Pana te coiesti sa o reglezi pe asta, faci spume si te lasi de porumbei.
    Crescatoria asta are toate defectele posibile, parerea mea….. tine-o de MATCA sau darâm-o.
    Tot ce poti sa ii faci este sa maresti suprafata de plasa din fata, scoti tot zidu din fata (lasi un rind de boltari) si maresti ochiurile de plasa, astfel vei avea o crescatorie “la mana sortii”, acum e la “laba sortii”, soarele va intra mai mult si vei avea un schimb de aer mai sanatos ! Lucru asta il faci ORICUM si daca ramane de MATCA !
    Nu ma injura prea tare dar asta e, cotetu are prea multe defecte ….. pana te apuci sa il modifici faci altul nou. Materialele nu sunt potrivite, boltari si tabla, tipul acoperisiului….etc.
    Altfel…… nime’ nu scapă virgin, viata ne f#te pă tăț ! :-))
    Bafta !

  16. M-am uitat mai bine la poze ….. cred ca si ca orientare e aiurea…… Est sau chiar Nord-Est…… ce imi dau seama din poze….. inca un motiv sa faci alta ! :-)))
    Boafta !

  17. Lord… din punctul meu de vedere nu as da 2 bani pe parerea ta la caterinca. In primul rand cotetul este pozitionat in asa fel incat sa nu bata vantul in el 6 luni pe an, deoarece este pe o insula mai exact, Portile de Fier 2, este pozitionat sa nu ploua in el.In al doilea rand….tabla…nu are nici o problema atata timp cat nu este direct tavan…intre tabla si plafonul cotetului este distanta…se face aerisire si nu ajunge caldura jos la ei. lumina au poate mai multa decat au nevoie… singura problema este oarecum aerisirea.
    Banuiesc ca participi la concursuri cu porumbeii…nu stiu pe la cati crescatori ai fost …. sunt nu multi , f multi care nu au conditii nici pe jumatate si totusi au rezultate f bune…
    Problema acestui cotet este in momentul in care umiditatea este f mare afara…automat si in el si datorita faptului ca in partea de jos nu are aerisire tine umezeala mai mult timp.
    aaa si umezeala persista pe jos, pe beton…in cuibare nu e problem :)

  18. @Constantinescu
    Atunci succes celui care zboara din aceasta cripta de beton!
    Poti sa faci matanii si festanii acestui cotet si vei vedea ca porumbeii tot nu vor veni! In special cu atata vegetatie in jur!
    Daca as fi coleg de club cu el si eu l-as sfatui sa il lase asa ca e perfect……
    Repet, din punctul meu de vedere acest cotet este TOTAL GRESIT ! O parere….
    Tululu !

  19. Pentru lordul sculii – daca esti amabil- nu doresti sa imi trimiti si mie pe mail poze cu crescatoria pe care o detii ca sa ma inspir si eu pentru “viitorul” proiect?

  20. Cotetul e bine iti trebuiesc citeva mici schimbari si asi incepe prin a muta pamintul de prin fata cotetului adica nivelul lasat su vreo 20 de cm sub placa adica apa sa nu mai ava contact direct cu placa pune tabla pe afara peste bondaci si vreo doua gauri in partea din fata a cotetului in tavan si mai inchige din plasa aia la porumbei care ii zbori ca pre mare este aer intra destul pe sputnic atit cit ai nevoie mult suces eu iti spun din propria ex si ce am mai vazut pe la oameni care au cistigat locuri 1 pe nationala

  21. lord pun pariu ca ai un cotel de 1 m pe 1 m si esti fustrat de ce cusca sia fc omu!!!cusca e perfecta din punctul meu de vedere!!

  22. Cusca e perfecta, tine-o tot asa si peste vreo 2 ani te astept iar cu poze pe porumbei.ro, plingand cu muci ca nu ai rezultate !
    Care este diferenta de temperatura zi/noapte in cotet?
    Aaaaa ….. DA ! HABAR NU AI ?
    Ce este acela un hidrometru ?
    Aha……EXACT ! MUMU DIN NOU, …..HABAR NU AI !
    Cum ar trebui sa functioneze corect un cotet, pe unde intra aerul, ce se intimpla cu el si pe unde iasa ?
    Normal…..! HABAR NU AI !
    Prieteneste iti R E P E T : MARESTE PARTEA DE PLASA PANA JOS SAU DARAM-O !
    Tabla ziua se incinge ca dracu iar noaptea tine rece, la o ora de la apusul soarelui e rece bocna ! Cimentul , boltarii tai , nu apuca sa se incalzeasca bine ca se si face seara !
    Podeaua de ciment, nefiind izolata trage umezeala din pamant, zidurile la fel. Soarele nu poate intra in aceasta cripta sa usuce podeaua pentru simplu fapt ca nu are pe unde. Cand porumbeii caca moale cred ca ai patinoar inauntru ! Nici macar curent de aer nu ai in cotet ! Ceea ce nu e tot una cu ventilatia, pana la ventilatie e cale lunga…!
    Aerul rece iti cade peste porumbei de la 1,5 m ….. si ramane acolo ! Nu se poate incalzii si ridica impreuna cu puful si toxinele si astfel nu se poate face schimbul de aer, oxigenarea!
    Sincer nu mai am chef de explicatii….
    Cusca e SUPER ! Eu sunt frustrat iar tu nu vei vedea o norma in veci din cripta asta !
    Astept injuraturi cu bratele deschise ! … ca doar aveti mintea odihnita !

  23. A fost un SFAT, o PARERE……. daca vroiai LAUDE trebuia sa lasi pozele pe facebook si primeai like-uri de la toate neamurile !
    Pana modifici cripta sa functioneze relativ bine (toti boltarii ar trebui scosi afara pentru inceput) faci diabet pe baza nervoasa ! De aceea insist cu “DARAM-O! ” draga Vilişor !

  24. Cripta?! :))) Parca il vad pe Tutankamon aparand dintr-o boxa.

    Cele mai bune crescatorii sunt cele ridicate de la sol. Umiditatea si lipsa de oxigen sunt cele mai rele chestii pentru porumbei. In timp as face camera de depozitare jos in boltari si crescatoria de lemn frumos incepand de la etaj, 2 metri de la sol.

  25. Lord…astepti degeaba injuraturi ca nu suntem la un meci de fotbal…in fine… faptul ca lasi niste comentarii la caterinca(ieftina) e deranjant si de aici si comentariile de mai sus. pana una alta …nu stiu cati crescatori au hidrometru…ce e ala? :) temperatura este relativ constanta….zi- noapte. Referitor la tabla…se incinge ziua,adevarat, dar cu ce afecteaza porumbeii?? avand in vedere ca placajul nu este nici macar cald, vara vorbind. Cu umezeala din pamant ai dreptate…de aici si gandul prietenului meu de a pune gratare. Surprinzator soarele intra in cotet(intre orele 13 si 19), nu foarte mult dar intra….
    umiditate este in lunile de iarna si atat !!!
    Eu am avut porumbeii in bucuresti,podul unei case cu etaj…cusca lor era exact deasupra camerei incalzite in permanenta…deci podeaua lor calda…dar !! era umezeala…pe timp de iarna. deci…umezeala si curent cat cuprinde….acoperisul casei(tigla) nu era inchis bine. Vara era ffff uscat aerul si erau multe grade peste 45 cand era canicula(nu puteai atinge tigla), eu aproape ca am lesinat la un concurs de fond…ii asteptam acasa. cu toate astea porumbeii au obtinut clasari de la viteza pana la maraton in 3 ani…cat am stat eu acolo si aveam grija de ei.
    Vili stie ca a gresit la constructie dar in momentul acesta nu se mai poate reconstruii alta crescatorie…trebuie gasita solutie pt aceasta, asta era ideea postarii…
    In rest numai de bine Lord :)

  26. Bai lordul p……. eu nu am cascada sau rau in cotet ca sa folosesc hidrometrul:)))
    Ce este drept, nu am folosit higrometrul pentru masuratori exacte in interiorul cotetului, dar daca insisiti pot imprumuta unul si iti povestesc.
    Cat despre fecale moi nu pot sa iti zic nimic, pentru ca, spre norocul meu stiu sa evit acele neplaceri.
    Plasa din fata nu o pot mari din cauza ploii doar daca era cu fata spre est nu as fi avut probleme cu ploaia, iar cu fata spre est nu aveam liberi 9 m- pozitia in care este orientat cotetul acum fiind singura disponibila din curte (Zic asta pt dimensiunile pe care le-am ales pt constructia lui) .
    Zidurile nu trag umiditate pt ca am folosit un material izolator intre bordura si boltari, dar problema ar mai fi cimentul de jos. O sa vad diferenta in 2 saptamani cand pun gratarul.
    @porumbei.ro nu cred ca voi putea construi inca un etaj peste ce am acum din cauza greutatii pe care o va exercita respectivul etaj asupra peretilor.
    Inca o data, dl lord, noi, folosim higrometru, nu hidrometru. Intamplarea face ca sunt in domeniu si am folosit asa ceva.

  27. Gratare este pierdere de timp o ventilatie buna inseamna circularea aerului dar foarte incet ceea ce tu nu poti obtine cu atita plasa in fata deoarece cel mai mic curent de vint va face ca aerul prin cotet sa miste prea repede si atunci nu este bine pentru porumbei ia gindestete tu putin de cite ori ai vazut porumbei sa faca cuiburi in mislocul cotetului lor le place unde aerul se misca foarte putin nu unde bate vintul eu cred ca daca ai porumbei de citi va ani ar fi trebuit sa observi toate lucrurile astea pina acum eu nu pot decit sa iti urz multa bafta

  28. http://m.dexonline.ro/definitie/hidrometru
    http://m.dexonline.ro/definitie/higrometru
    HIDROMETRU instrument pentru măsurarea umidității aerului atmosferic.
    Nu sunt Einstein dar in prostia mea astea sunt cam tăt aia !
    Egal, nu sunt in domeniu, tot ce stiu e ca poti sa faci un test simplu. Pui un pahar cu sare in cotet , la nivelul solului, unde porumbeii nu pot ajunge si il lasi 2, 3 zile in cazul in care sarea devine umeda, AI O PROBLEMA !
    FAPTUL CA TABLA SE INCINGE, tavanul fiind izolat cu lemn, NU AFECTEAZA PORUMBEII ! DAR INCAPACITATEA TABLEI DE A RETINE CALDURA PESTE NOAPTE INSA “DA” !
    Cu cat diferentele de temperatura intre zi si noapte sunt mai mici in cotet cu atat mai bine vor intra si vor ramane in forma porumbeii, vor fi vitali si cu chef de zbor.
    Temperaturile ideale sunt undeva intre 18-25 grade cu aproximatie. Diferentele in cotet intre zi si noapte sa nu fie mai mari de 5-7 grade !
    Columbofil.com a zis o treaba buna cu “hornul” dar eu am facut misto pentru simplu fapt ca nu am rezistat tentatiei , asa sunt eu badjocoritor si ma doare la duda de parerile “sfinților” !
    Mai jos ai niste linkuri sa vezi cum poti sa faci….
    http://s755.photobucket.com/user/jasonmusicman/media/roof1.jpg.html
    http://s755.photobucket.com/user/jasonmusicman/media/roof2.jpg.html
    http://s755.photobucket.com/user/jasonmusicman/media/roof3.jpg.html
    Asta e valabil si la acoperisurile din asbest sau alte “ondulinuri”, cum plm sa le zic…:-))
    Aproape toate crescatoriile de top sunt perfecte din toate punctele de vedere , fie ca proprietari stiu sau nu asta !
    Sistemul “daca E buni VINE ei !” NU merge !
    Ar fi mult de vorbit despre cotete dar scriu de pe Android si mi-e ca p#la de urit….!
    Poti sa ma injuri cat vrei dar cotetu asta are multe lacune, chiar daca boltarii sunt izolati….
    Soare de la 13 la 19 …? Pai o un metru de la zid inspre boxe nu vede soare VEAC !
    Si eu am avut porumbei in pod, te cred ca iti veneau bine porumbeii, e locul ideal , doar ca eu am fost un BOU NESTIUTOR SI NECITIT, NEINFORMAT si nu am stiut sa profit atunci, plus ca tineam prea multi porumbei pentru spatiu respectiv!
    Poate au altii solutia salvatoare , cu doua gauri in zid si doua in tavan “si gata incep sa curga normele” si sunt eu un frustrat pesimist dar eu chiar nu am idee cum ar putea functiona cotetul asta fara sa il modifici drastic, doar daca il muti in Africa de Sud !
    Si in plus ai si multa vegetatie in jur, tine umezeala!
    De cate ori ploua pe an ?
    Cand ploua de obicei ?
    Marind plasa pana jos sau ma rog, aproape pana jos (50 cm in sus), poti face din cotetu asta un cotet bunicel pentru lunile iulie , august…..pt fond -maraton, porumbeii la natural….
    Nush ce sa zic, pacat ca nu intra si altii mai destepti ca mine sa dea o duma, ceva….
    Tu daca pleci din start cu refuzarea tuturor ideilor, ai pus degeaba pozele pe por.ro. Tata-mio are o vorba :” De la orice prost ai cate un lucru bun de invatat !” , poate sunt eu prostu ala…..
    Oricum sunt ferm convins ca cine vrea sa inteleaga cate ceva din discutiile noastre pleaca cu cateceva de “rumegat” din fata calculatorului….
    “Sa stiti ca nici nu va salut…… buna ziua!” :-))

  29. Salut! Am exagerat putin cu mesajul din fata prin faptul ca l-am jignit pe dl “Lord Sculah” si imi cer scuze acum. Poate nu ar strica sa ne zicem uneori si numele intreg…
    Dl Nicu, com. 29, revenid la curentii de aer, am observat existenta lor in momentul in care nu aveam deloc zid la cotet in fata ci doar plasa de sus pana jos . Acum, de un an de zile, ma confrunt cu o problema ciudata la una dintre perechi-nu accepta sub nici o forma o boxa, isi face cuibul chiar langa hranitoare, aproape in mijlocul compartimentului. Bine, am gresit si eu ca intr-un final am pus un cuib si au ouat, crescand puii foarte bine acolo in mijloc ( am incercat sa ii tin inchisi in boxa pana au ouat, am deschis boxa si au parasit ouale, le-am schimbat boxa de vreo 3 ori si nimic, doar acolo pe podea langa hranitor- iar motivul pentru care am ales sa ii las sa scoata si ei pui acolo este faptul ca au o varsta mai mare si au origini bune). Ma gandesc ca daca ar fi fost eventuali curenti mai mari nu ar fi stat acolo, repet insa, acest lucru se intampla doar de cand am zidul acela in fata, nu inainte cand aveam plasa de sus pana jos.
    Sunt multe lucruri de luat in calcul pentru viitor-momentan eu nu concurez cu porumbeii.
    Ideile dvs sunt bine venite, DAR, daca cineva tot insista cu unele lucruri pe care, din pura intamplare sau nu, le stiu sau am mai multe cunostiinte in domeniu decat respectivul consider ca este dreptul meu de a arata acest lucru.
    cat despre curentii de aer, nu stiu cati au folosit efectiv un anemometru pentru ai masura. Eu am folosit asa ceva, dar in ferme de taurine, suine si pasari (gaini) cu mentiunea ca in ultimul caz, desi sunt gaini, deci tot pasari, nu cred ca ar trebui sa fie valori foarte diferite si in cazul porumbeilor. Accentuez faptul ca nu stiu exact viteza maxima admisa pentru bunastarea porumbeilor, ( intr-un final noi asta urmarim, bunastarea porumebilor pentru a ne oferi rezultatele dorite), dar daca exista careva intre dvs care le cunoaste rog sa lase un comment.
    Multumesc anticipat si inca o data scuze pentru jigniri.

  30. @Vili
    Pretenaş , aici suntem toti “o apa si-un pamant”, nu exista “suparari” ca suntem “baieți” doar….. numai prostii se supara ! Eu nici nu ti-am raspuns sau cv…. e ceva normal sa ne mai p#lănim ca nu suntem “scufite rosii”.
    Pai tu esti agronom sau zootehnist, nush ce esti….. da ar trebui sa sti ca la gaini ca sa oua le trebuie oxigen ! Fara oxigenare eficienta le scade productia !
    De ce manca copii intotdeauna mai cu pofta la tara sau la munte ? Nu e poluare taticu, e OXIGEN !
    Pentru simplu hobby cusca e buna, dar pentru zboruri va trebui sa o modifici, sincer ! Cine zboara porumbeii prefera sa DETINA CONTROLUL ABSOLUT ASUPRA CLIMATULUI DIN COTET ! Cand e umezeala inchide geamuri, cand e cald deschide aerisiri, cand e frig inchide
    “hornuri”, face lumina , face intuneric….etc, etc…..
    Te salut si nu ma lua prea in serios…..

  31. Salut si eu am o volieră din bolțari
    Trbuie să sapi pe langă placă si să aplici in două straturi solutie bituminoasă apoi să torni pe lângă cuscă ciment de 40 cm lătime Între placă si bordura exterioară pui extrudat și umezeala va dispărea.
    Trebuie să aplici în partea de jos guri de ventilatie si in partea din spate. Nu foarte înalte dar mai lungi. Aplică pe ele niște capace de osb pentru reglarea debitului de curent. Să ai spor

  32. Apropo eu am izolat peretii interiori cu extrudat iar intre acoperisul de tablă cu osb am mai apliat vată minerală cu un alt rând de osb pe exterior am aplicat lac de piatră pentru a nu de umezi bolțarii. Este costisitoare lucrarea dar mult mai trainică si mai bună decât una din lemn. Nu este poate atât de estetică ca cea din lemn. În ceea ce priveste partea de jos îti trebuiesc grătare iar dacă plachezi si betonul cu polistiren extrudat garantez că nu au căldură iarna si răcoare vara cei cu volierele din lemn cum vei avea tu. Curaj si bănuți îti trebuiesc. Succes







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *