Azi dimineata era nor si in oras nu zburau stoluri. O sa fie interesant, zic. Am eliberat puii, au format stol si au inceput sa urce si sa se indeparteze. Cand deodata…
vad ca se intorc spre casa si incep sa piarda din inaltime. Cam repede s-au saturat de zbor? Neah. Tocmai se indrepta spre ei ditamai femela de soim calator. S-a bagat sub stol si a inceput sa faca cercuri pentru a-i inalta sa poata sa-i abordeze cum ii place. Din stol se rupeau puii abia iesiti la zbor si o luau aiurea fiecare in cate o directie. Stolul cu pui mai mari a ramas compact, a accelerat si spre mirarea mea, nu s-a inaltat deloc, ba mai mult, cauta sa se lase tot mai jos. Soimoaica se indeparta si se apropia, tot incercand sa ii sperie sa se inalte. La un moment dat a trecut prin mijlocul lor si i-a despartit, dupa care s-au unit la loc si au continuat sa zboare enervant de jos pentru ea. S-a dus dupa un pui crud si au inceput sa se apropie de mine. Daca aveam camera video… pff. Puiul a vrut sa se lase la cotet dar eu bateam din palme ca un idiot asa ca s-a aruncat in niste tufisuri dese din spatele cotetului. Soimoaica s-a ridicat si a abandonat, fara a se mai intoarce la stol cum facea de obicei… caci rareori pleaca cu “mana goala”.
In timp ce eu rascoleam maracinii dupa puiul ascuns, stolul a venit acasa. Au aterizat ca dupa un zbor normal si au inceput sa se plimbe prin curte total relaxati. De obicei, la un atac de soim pe maturi, acestia erau pur si simplu terorizati, intrau in cotet si nu mai miscau. Oare puii s-au adaptat cumva la soim si avand experiente cu el inca de mici au inteles ce au de facut si nu ii mai ingrozeste asa? De saptamani bune mi-i ataca in continuu dar dupa ce plecau la disparitie nu asa aproape de casa. Am vreo 4 lipsa, unii cu pielea de pe burta luata de la sarme in picaj si cativa “piscati”. Piscati in sensul ca ii agata superficial intr-un punct unde se formeaza ca o galma plina de sange.
Am observat ca nu prea le place sa se mai inalte sau se plece la disparitie si de cate ori unii incearca altii ii aduc inapoi. Cred ca sunt cei care au fost in stol la primele atacuri de soim si au invatat strategie. Faptul ca nu mai zboara departe si sus este rau pentru antrenamentul lor dar bun pentru supravietuire. Desi stau langa padure uliul nu m-a deranjat deloc. Defapt nici nu am mai vazut silueta de uliu porumbar pe cer de multe luni, nu mai tin minte cum arata. Insa soimul trece peste dealul meu in fiecare seara. O fi bine? Lasati capcanele de uliu pentru ca soimul e mult mai rau.
Inca nu stiu ce sa cred: oscilez intre adaptarea puilor dar si ipoteza ca soimului nu ii era foarte foame si a incercat mai mult in joaca.
porumbei.ro
Eu zic ca este o chestiune de timp.
Acum soimul are mancare din abundenta si nu se chinuie prea mult. O sa vina toamna si ai sa asisti la urmariri de doua ore:)
Si eu la fel am patit.Nu mai stiam ce sale fac ca tot cara, din ei cand le dadeam drumu de dimineata.Acum le dau drumu spre seara dar cu batrani ca sa ii tina sub control ca sa nu se mai inalte,acum doua zile nu a mai atacat doar un soim ci au fost doi si atacau ca o haita unu era mai pe jos si incerca sa ii ridice iar celalalt ii ataca de sus.AS avea o intrebare daca puii nu mai zboara la disparitie o sa aiba probleme la concursuri?
Chiar daca soimul este un pradator suprem asta nu ii asigura sanse de reusita 100%. E posibil sa aiba chiar mai multe esecuri decat uliul sau intr-un procentaj egal.
Ca exemplu se poate vedea ghepardul in savana care este cel mai rapid animal terestru ajungand la viteze de 110km….depasindu-si cu mult viteza prazilor sale favorite. Totusi am putea crede ca ele sunt victime sigure insa nu este asa,ajungand sa isi dezvolte alte avantaje care sa inlocuiasca lipsa vitezei,avantaje ca traiul intr-un grup cat mai mare,agilitate,miros fin care le ajuta sa supravietuiasca.
Ghepardul chiar daca este un sprinter desavarsit reuseste sa isi prinda prada doar in 4/10 incercari.
La fel este vorba si despre porumbei,traind intr-o zona se aclimatizeaza,inteleg tactica atacatorului,incearca sa-si corecteze eventualele greseli care pot duce la prinderea lor si asa reusesc sa diminueze numarul victimelor.
adaptare claar! am mai scris si cu alte ocazii pe acest site neplacerile cauzate de soim pe acest site,anul trecut am avut 26 pierderi de pui din cauza “rachetei” ,anul acesta din martie a inceput cu atacuri zilnice fara pierderi pina in luna mai cand a inceput sa faca alianta cu uliul si mi-au nimicit a 3-a serie de pui! maturii ce au supravietuit anul trecut au prins smecheria si formeaza un ghem compact care la depistarea inamicului soim incepe sa coboare vertical cu schimbari bruste de directie pina la “frunza ierbii” apoi reinaltindu-se urgent fiindca jos uliul intra in actiune si tot asa continua jocul pina cand abandoneaza uliul atacurile (fiindca soimului pare tare mult sa-i placa atacurile succesive) sau prind un pui mai neinspirat! anul trecut urcau pina la disparitie dupa care vedeam ori pene plutind in aer ori un soim in coada porumbelului,am fost nevoit sa-i inchid din septembrie,anul acesta cred ca ii voi sechestra din august!
Lectura este frumoasa , dar realitatea ?! si mai ales sa fii si in pielea crescatorului , multumesc cerului ca , in zona mea sunt ferit de asemenea creaturi , ma nene or fiii dar nu la nivelu car zice andrei .
M-am uitat acum cand i-am chemat la mancare, mi-a julit unul pe o aripa.
i-a dat de la julit . da sa vezi ce frumos iti ia galatenii de sus si am observat si eu ca nu mai vor sa se inalte sus , fac cercuri rapide la rasul solului.
29 de pui lipsa in 2 saptamani si vreo cativa facuti praf .Da si uliul si soimii,cred ca mai pleaca saracii si de acasa de frica. Sa nu credeti ca adaptarea porumbeilor conteaza prea tare.Sunt convins ca nu ii e prea foame ,atunci cand e disperat alearga toata ziua dupa ei si imposibil sa nu ia ceva.Am lipsa pui si din porumbeii vechi deja aclimatizati,zburati ani la rand aici si din cei adusi recent ,asa ca aclimatizarea la uliu………nu prea conteaza
@alin d.: 29… wow, te doare sufletul. Ar fi interesant sa incerci sa lasi puii cu maturii afara, cred ca ii pot invata multe. Am avut si maturii la zbor inaintea puilor si nu a venit soimul la ei. Sunt si mai putini ce-i drept, ca i-au julit etapele in locul soimului.
La mine ataca de rupe , din aprilie pana acum am lipsa vreo 10 pui si nu am un numar mare de porumbei ,maxim 50 cu tot cu matca …..Mi au mai ramas vreo 7 pui care zboara bine si poate sa se puna soimul in cap ca pe aia nu i prinde :))
Am incercat sa tin porumbeii inchisi mai toata ziua si seara sa le dau drumu ..nu era bine pt ca aveau chef de zbor si cand ieseau ,ieseau direct in zbor si in 10 sec hop era si “prietenul”meu soim dupa ei si nu ii alerga mult doar 20 de secunde pentru ca ii ajungea din urma si stolul se intorcea spre casa vrand sa se lase cat mai repede jos :))…
La un moment dat m am suparat si i am lasat in plata lor acolo ,liberi si nu a mai disparut nimic :D.Intr o zi i am dat in zbor si au plecat direct la disparitie,nu se mai jucau ei in jurul casei iar cand au venit in vreo 20 de minute s au pus imediat .unii au intrat direct in cusca ..
*** Toti puii de anul asta 2013 care mi au ramas dupa razboi is ca tancul ,au niste muschi mari pe ei si moi de abia ii cuprinzi in mana***
Stai linistit o sa vina timpul cand o sa asisti la o adevarata vanatoare…. Eu zic ca soimul era satul si fara prea mult chef de vanatoare. Porumbeii mei supravietuiesc dupa legile naturii, voliera-i tot timpul deschisa asa puii “cruzi” ies la zbor cand cred ei ca-i timpul. Cei care ies din campioni, campioni raman, rar ii prinde soimul, pe cand cei slabi ii prinde la primul zbor.
Am doar o problema cei rotati nu mi se imultesc cum trebuie, ori au ouale fara rod , ori imi iese un singur pui…. din 6 perechi de la inceputul anului am 4 pui. care-i problema?! Multumesc!
Ce adaptare presupui tu ca s-a putut intampla in 2013 ?
Acest gen de adaptare fie e imposibila, fie e posibila, caz in care s-ar fi intamplat cu cateva mii de ani mai devreme sa ne nastem noi.
Ar fi bine sa se fi adaptat. Iarna las porumbeii liberi si chiar daca ii alearga rapitoarele nu dispar mai mult de 1-2…..nesemnificativ . Probabil se adapteaza situației. …
sunt diferite metode sa poti scapa de soim ;) trebe doar rabdare ;)
un soim e mai periculos de 10 ori decat un uli eu prefer sa am 3 perechi de uli la mine in zona decat o pereche se soimi
uli ataca la inghesuiala incearca de 2 ori daca nu reuseste pleaca mai departe insa soimul pana nu ia ceva nu pleaca si pe langa ala iti mai raneste si inca vreo 2 -3 bucati
atacul cu soimul l am vazut azi de dimineatza, :-)
@marius: cum l-ai vazut? suntem vecini? :)
Au fost atatea dezbateri pe acest site in legatura cu pasarile de prada…lasati-le fratilor sa-si faca datoria! Tot dati de pamant cu braconatul porumbeilor, in timp ce voi incurajati braconajul pasarilor salbatice! Stiu ca este greu de digerat pierderea unui porumbel, mai ales daca este campion sau ati dat o gramada de bani pe el, dar lasati natura sa-si urmeze cursul!
Anul asta nu am pierdut pui nici unu , doar o singura femela adusa din Ungaria..Ea imi placea cel mai mult si pe aia a luat-o , nu sunt sigur ca uliul sau ceva pisica….Nu se stie niciodata..Am mare noroc si cu randunelele ca fac foarte mare galagie cand vad uliul..
lucram pe la flamanda.si ma uitam cum antrenai porumbei,si apoi a urmat atacul soimului,erai langa cotet cand soimul,am vazut toata scena.bft
soim sau uliu (perigin falcon)ajung la viteza in coborire la240 km pe ora.am fost martor la multe atacuri ai porumbeilor mei si pot spune ca la endurance porumbelul i spune la uliu puturos acuma depinde de pozitia in care il prinde porumbeii in acea situatie lupta contra cronometru iar uliu ie foame sau are pui atunceai chinuie rau de tot.daca porumbelu zboara in linie dreapta are sansa sa reuseasca dar daca e porumbel istet si se inalta in sus uliu perde teren vazind cu ochiu e sansa porumbelului sa scape,greseala de moarte care o poate face porumbelu este sa coboare spre crescatorie sau incercind sa fenteze uiu pe jos are sanse zero de supravietuire e ca si luat.uliu este expert la atacuri scurte cind apare surpriza sii ia prin surprindere sau cind sta inaltat sisi fixeaza tinta.odata toamna tirziu am eliberat un porumbel din mina mea la 100m de crescatorie si porumbelu nusi lua zborul aruncindul din palma am auzit pe deasupra capului un vijit cind mam uita fractiune de secunda cobora cu aripile pe spate strinse ca o rindunica sa deschis ca o umbrela si porumbelu a tisnit pe geamul la o casa parasita la 30m numi explic ca mau luat fiori unpic mai mult..dacal tineam in mina avea curajul sa atace chiar???numi explic nici in ziua de astazi acel moment aveam vreo 12 anisori pe atunci.
SOIMUL . . .orice am fc nu scapam d el. Puii ar trebui lasati sa zboare singuri pana s acomodeaza cu imprejurimile, apoi inaltati cu maturii. . .maturii au mai multa experienta ,asa pot invata si puii riscurile si pericolele care.i pandesc dincolo d siguranta cotetului. . . .am observat ca porumbeii care traiesc in zona d munte sunt experti la soimi. . .sunt invatati cu atacurile soimilor si.i pacalesc mult mai usor. .
george_b:daca l-as prinde l-as manca crud si tu imi spui sa il las sa isi faca datoria
vb despre rspitosre eu sm cstevs perechii sau asa cred ca eu sunt plecat acum afara din tara dar am facuto pe mama rengers si stie fiecare serie de pui cerea e cel maio batran porumbel din cusca desi inainte ma certa acum ii place la nebunie bineteles ca boala o am de la tata care are si el grija de ei dar acum vara e ocupat de cu munca la camp am un nuc mare langa casa cam la vreo30m de voliera problema e ca de vreo 3 ani in coace nu ii pot dezvata sa nu mai aterizeze de la zbor acolo si tocmai bine ca la vreo 500m e padure si stau tocmai in vizoru uliului stiu ar exista o variant sa il tai dar nu pot pt ca nucu e acolo de cica vreo 350 de ani asa ca nu ar avera
rost sa al tai ce sfat imi dat sa pun vro sperietoare sa nu ii mai hranesc dimineata pana iesi la zbor ai mei la dau mancare la discretie ca zic ca acuma vara poate nu au timp non stop sa stea la curu lor si vreo 3 4 zile papa la discretie va multumesc si vant in pene
Eu pierdeam puii la greu de acasa , am observat ca vecinu meu ,un braconier sadea , mai periculos ca soimii si el si copilu lui , ii tine liberii si nu avea deloc pierderi , sau ma rog , apoi am vazut un zburator de elita ca ii are la liber , si am inceput si eu sa practic metoda , dar cu control cel putin cind ii chemi la masa. avind in vedere ca zbor la nivel de pasiune nu ma stresez prea tare de cum vin , si ca sa nu ies din topic ,, LA MINE IN SAT SOIMII AU PICIOARE SI MIINI , VORBESC ROMANA SE DUC LA SERVICI LA SCOALA , TRAG CU PRASTIA , CU ARMA ,SAU PUR SI SIMPLUU TII FURA..
Odată am gasit in padure un cuib de soim cu 5 pui ,frumosi pui nu am ce spune(ai drq aia de gaina parca nu sunt asa grasi).4 km i-am luat pe jos pana acasa ma durea mana i-am crescut numai cu carnati si carne de pui pana in momentul cand ce sa vezi unul dintre ei tragea dintr-un porumbel(era plin de sange pe cioc)am luat furca si ,,i-am lichidat,, dar ai drq nu mai ii puteam prinde:).
P.S. In cuibul de soim am gasit 13 inele,2 cipuri si 5 cleme!
sigur era o ea sau un el femela sau mascul?
Si mie mi sa intamplat de multe ori asa
Cred ca atunci cand este disperat sa manance, are 80 % sanse de reusita!! Pur si simplu sunt aproape ”perfecti ” in ceea ce fac, din pacate pt porumbeii nostrii!!!” …..si sunt multi ai dracu si n-au nici o boala….:)”
Sanatate la toata lumea!!!
Interesant,Petre Ispirescu daca ar citi unele comentarii ar fi cu siguranta invidios.
A auzit că uliul se sperie de mortăciuni,de exemplu mai demult bătrâni puneau o cioară moartă pe un par şi uliul nu mai venea.
Eu sunt din jud Arad,Localitatea Chişlaca. La noi sunt foarte mulți ulii,în plus duc şi pui de găină ……..porumbei la greu.
Cred că s-au înmulțit prea mult ,şi sau lenevit … mănâncă pradă domestică nu sălbatică.
poate se joaca soimul cu pui dar si ei se invata cu el ……..
Salutare tuturor,
Chiar in aceasta dimineata m-a vizitat uliul. Locuiesc In Scheii Brasovului si ma confrunt cu o alta strategie a uliului.
Daca porumbeii se ridica sus am constatat ca sunt mai feriti de atacuri. Ultimele atacuri s-au dat jos la nivelul acoperisurilor (fiind o zona de case). Se declanseaza o cursa nebuna. Uliul isi alege tinta si o urmareste printre case, hornuri o adevarata cursa cu obstacole. Strategia porumbeilor, din cate am observat, este sa aterizeze pe unde apuca si sa se ascunda.
Probabil porumbelul vizat azi (un albastru de un an) cel mai puternic porumbel pe care il am, a aterizat necontrolat si s-a lovit de geamul casei. L-am prins cu mana in curte fiind parca paralizat.
Nu mi s-au intors doi porumbei. Astept….
Florin
@florin: era vorba de soim, uliul are cu totul alt mod de atac. La soim daca se ridica porumbeii e mai rau.
@marius: care Marius, ne cunoastem?
Toata iarna ai mei au fost afara trapa non stop deschisa pina la inceputu luni iunie nimik lipsa insa luna asta ma curatat bine de un pui de an si restu femele batrine exact ca anu trecut ,voi ii inchideti iarna si eu ii inchid in mijlocu veri pina la culesu griului,am un pui cu un picior mai sucit pe ala nul vede uliu ,ia numa ce nu trebe.
Sunt un norocos cu porumbei,in materie de uliu sau soim,da un pic spre sf lui februarie sau inceputul lui martie si gata ia pauza pana la sf lui octombrie inceput de noiembrie.Au alti crescatori in zona mai indepartata cam la 5-10 km de mine,grija sai tina la ei acolo,le dau dupa porumbei lor dei rup,indiferent cai pui sau maturi.Imi dau seama cand da dupa ei,ca pleaca in stol spre zona mea,cu viteze mari.Mult mai periculos este soimul decat uliul,somnul nu iarta nimic indiferent de pozitia de cuib care o are,in schimb uliul,are scapari mai mari,daca porumbei sunt tari pe pene si isi formeaza din cauza soimului strategi de zbor,nu prea are uliul sanse la ei,pui neavand experiente de acest gen si normal ca dispar de acasa ca rachetele si care este mai cu cap vine care nu pa pa.Acum asa am vazut eu asa spun,daca alti au alte experiente,este foarte bine sa le spuna.
Eu ma rog ca sa vina uliul .Porumbeii mei de prin martie aprilie cand mai dadea uliul zburau foarte multe chiar daca nu dadea .Zburau cca. 30-40 minute la disparitie si prin imprejurimi.Acum de cand uliul nu mai ataca ,porumbeii mei zboara max. 5 minute si se aseaza pe bloc sau coboara la voliera. Nush ce sa le fac ca sa zboare .Am cativa putori care ii trag si pe ei in jos(pe bloc). Va rog dati-mi niste sfaturi!
Vant in pene!
Superb, de cand asteptam o astfel de intamplare ( fara pierderi ), super Andrei sper sa nu te mai terorizeze pe tine femela de soim :))) pe porumbei tai dupa relatarile tale se pare ca ii plictiseste :))
trebuiesc inchisi o saptamana,doua .soimul vaneaza la aceleasi ore ,dimineata sau seara ,iar daca nu-i vede in zona paraseste locul de vanatoare.acum depinde de norocul fiecaruia sa nu mai revina.am avut si 5-6 atacuri pe zi si ramaneam neputincios la atacurile lor,erau pereche,de multe ori ii starnea masculul si lovea femela.porumbeii cu timpul isi fac o strategie,zboara deasupra lui la licarire,pe deasupra copacilor,ras cu pamantul,am observat ca puii care sunt atacati la primele zboruri aproape nu mai urca niciodata de teama soimului.se ascund in copaci,pe cladiri,nu mai se fac pasari.dar care i-au invatat tehnica atacului ,nu-i mai prinde.ultimul atac l-am avut la un vioriu,care l-a adus pana deasura cotetului,din licarire si nu l-a luat .o sa urmeze si altele ca acum au trei pui iesiti la zbor de 3 saptamani,ii tot plimba prin zona. bafta multa si sanatate si cat mai putine atacuri.
vai bogdan ce mare dreptate ai ca vine toamna da iarna cum vine???????
foarte adevarat eu asta iarna am pierdut 6 pui luati de ulie sau speriati
eee pe la mine zici ca e autostrada ulilor soimilor berzelor gaste etc…. leai dat drumu ai rams fara ei
bai fratilor voi ati vazut pe youtube cum ataca uliu am vazut cel putin 5 cum mi aluat cu incetinitoru unu singur am salvat foarte spart si fara un ochi