Autor: Torino
Daca tot le spunem porumbei de zbor si joc hai sa vedem cite tipuri de columbofili cresc aceasta controversata rasa. Cei mai multi cresc Galateni baltati pe albastru ( pe vinat )cu osatura de toate tipurile si care iubesc atit zborul cit si jocul , crescatori care cresc Galateni frumosi si mai putin frumosi dar nu i zboara ,crescatori care cresc porumbei mai putin frumosi dar le place zborul ,porumbari care tin porumbei Galateni atit in cadrul rasei cit si lucrate culorile intre ele in a obtine porumbei de joc mare asa cum vad ei jocul , crescatori care au imperecheat aceasta rasa cu toate felurile de rase cu ciocuri mici si ciocuri mari pentru a realiza exemplare cit mai simetrice cu ciocuri scurte si ochii pe care ii vedem sau extrema porumbei masivi cu forme de cap curioase lipsite de finete . Parerea mea este ca niciodata extremele nu duc la o evolutie buna a acestei rase .
Cum vad eu si ce recomand crescatorilor de porumbei de zbor si joc Galateni . In primul rind sa viziteze cit mai multe crescatorii pentru a si face o impresie intre ce a vazut si ce isi doreste ,sa urmareasca porumbeiila zbor si joc nu o data ci de mai multe ori ,sa nu se ia dupa vorbe ci dupa fapte ,sa discute cu crescatorul fiecarei crescatorii vizitate pentru a si forma o idee clara ,sa nu bage in crescatorie porumbei proveniti din combinatii cu alte rase ca niciodata nu va avea satisfactia de a obtine porumbei care zboara si joaca ( repet Galateni ).
Cel mai important lucru la un porumbel Galatean ,fie ca e pana simpla (negru ,rosu ,galben mai deschis sau mai aprins ) fie ca sint baltati pe albastru (vinat ) ,pe rosu ,pe galben (mai deschis sau mai aprins ) este culoarea ochilor ,genelor ,forma capului ,a ciocului si proportionalitatea corpului (tinuta ) .Culoarea trebuie pastrata incepind de la cioc pina la virful cozii la penele simple (uni).La Galatenii baltati pe negru ,rosu ,galben culoarea trebuie sa fie aceeasi incepind de la cioc pina la virful cozii .La Galatenii pe albastru (vinat ) culoarea cea mai frumoasa este albastru deschis (bleu) dar multi porumbei tot in cadrul rasei au o nuanta mai inchisa . Baltatura la Galatenii baltati se obtine in functie de cum ne dorim .
Imperecherile se fac la fiecare culoare in parte respectind la cei pe negru ,rosu ,galben culoarea penajului , forma capului (nu ciocosi), ochilor , genelor , tinuta ,proportie neuitind principalul ? zborul si jocul .
Galatenii pe albastru (vinat) fiind cei mai raspinditi si cel mai mult lucrati de unii crescatori pe linie mai ciocoasa ,altii scurti , s a ajuns la aceste pareri contradictorii referitor la frumusete si calitatile de zbor si joc .Imperechind aceste doua tipuri s au obtinut porumbei semiciocosi . La toate aceste trei tipuri este obligatoriu sa ne uitam foarte atenti la osatura care poate fi urata (imbinare cioc-cap de forma neregulata ) berbecat(forma capului spre rotund frumos imbinata cu ciocul) trasi (cioc nici scurt nici lung imbinat cu un cap frumos prelung ). La toate aceste trei tipuri in afara de forma capului care innobileaza pasarea importanta este culoarea ochilor (albi sau gri) culoarea genelor (daca e posibil duble ?culoarea alba), tinuta , proportia neuitind calitatea acestei rase zborul si jocul .Toti porumbeii pot fi si motati.
Hai sa vedem cel mai important lucru cum se pot obtine exemplare de porumbei Galateni in cadrul rasei fara a neglija nici calitatile lor de zbor nici cea ce a mai ramas din joc frumos (porumbei pe care fiecare ni i dorim sa zboare citeva ore si sa faca siraguri strinse pe mai multe parti ,directii intre citeva tumbe si citiva metri ) .As dori sa spun ca penele simple din rasa de zbor si joc Galateni niciodata nu au fost ciocosi , au fost pasari cu osatura frumoasa si foarte frumoasa ,cioc alb ,ochi albi , gene frumoase duble albe ,proportie ,tinuta ? la zbor ca durata cu foarte mici exceptii au fost de scurta durata . Galatenii baltati pe negru ,rosu,galben au excelat prin frumusete ,finete si calitati de joc , zbor cu mici exceptii relativ de scurta durata . Cei mai buni la zbor si joc au fost de cind ma stiu eu Galatenii pe albastru (vineti).
Pentru a obtine exemplare de Galateni in cadrul rasei nu trebuie sa facem experiente .Este obligatoriu sa fie porumbei Galateni de aceeasi culoare , la cei simpli sa tinem cont de caracteristicile lor iar la cei baltati de ale lor . Atit la pene simple cit si la baltati sa tinem cont de zbor si joc . Cele mai frumoase si bune exemplare le obtinem daca in crescatorie , in cadrul rasei si a culorilor avem perechi de porumbei care dau din cele doua oua pe care le clocesc doi pui fie masculi fie femele .De obicei in aceste cazuri din primul ou iese ori un mascul ori o fata mai barbatosi cu o putere mai mare de zbor si joc si putere mai mare de transmitere la puii pe care ii vor face in viitor .Baietii si fetele din al doilea ou de obicei sint mai feminini,sint mai putin puternici din toate punctele ca cei din primul ou (ou de baiat) Din ouale de baiat ?baietii pusi la pereche cu fete tot din primul ou (de baiat ) vor da exemplare deosebite pe care le putem introduce in toata porumbaria dar tinind cont de osatura capului,baltatura ,culoarea ochilor ,genelor,tinuta . Porumbeii din al doilea ou (cel de fata ) in special barbatii din al doilea ou de fata imperechiati cu o fata din ou de baiat( primul ou ) dau fete foarte reusite.
Sa nu se inteleaga ca Torino spune sa imperechem pui proveniti din aceeasi pereche care dau doi frati la cuib . Pentru a pastra caracteristicile din toate punctele de vedere ale unui porumbel din crescatorie se poate imperechea un bunic cu o nepoata ,un nepot cu o bunica ,o stranepoata cu un strabunic .Dupa ce am obtinut ceea ce ne dorim sa nu gresim ai apropia sanguin foarte mult fiindca distrugem totul . Ajungem la pasari fara memorie ,slabe la boli ,intr un cuvint degenerate .La penele simple porumbarii si-au permis sa faca imperecheri numai intre Rosii Califari si Negrii Corbi .Am ramas dator cu un raspuns la cele trei poze de porumbei pe negru prezentate in primul articol . Cea color este bunica scoasa din baltati pe negru .Griva a fost obtinuta din combinatia ? o seina (scoasa din Galatean baltat albastru cap vinat cu o porumbita Galatean baltata pe negru) si un Galatean pana simpla negru Corb .Al treilea e nepot . Eu nu spun ca sint rasa pura e o combinatie pe care am facut-o ,.invatata de la porumbari cunoscuti care stiau sa faca porumbei nu sa blameze ,zburau foarte mult si jucau . Galatenii baltati pe albastru au fost cel mai greu de realizat din doua motive .unii axinduse pe porumbei frumosi si neglijind zborul Chiar daca printre porumbeii pe care ii au sint exemplare bune e greu a sti clar ce calitate are fiecare exemplar (zbor si joc)
Cei care zboara porumbei mai urati n-au decat satisfactia zborului dar dupa parerea mea trebuie sa fie cat de cat placuti cand te uiti la ei.
Multi crescatori gresesc introducand alte rase de zbor in rasa galatenilor, fiindca aceste corcituri vor da inapoi toata crescatoria.Ai zbor dar ai crescatorie fara viitor.
Ar trebui ca noi toti cei care la concursurile de zbor sa aratam in viitor porumbei din ce in ce mai frumosi si daca se poate si cu joc frumos.
La toate concursurile de zbor nu s-a vazut niciun porumbel masiv care sa faca performanta. Nu s-a vazut niciodata un aruncator de greutate sa alerge la maraton.
Hai sa vorbim de frumusete si expozitii. La Galateni pene simple si baltati pe negru, galben si rosu este mult mai simplu. Se vede imediat la ce defecte au sau ce au frumos.
Discutiile dintotdeauna au fost si sunt la galatenii baltati pe albastru (vanat). Prima surpriza pentru toti sunt noile fise de arbitraj care cuprind trei rubrici:
1.avantaje
2. cerinte
3.defecte
4. nota, intre 90-97 puncte.
Porumbeii se analizeaza individual luandu-se in mana. Totul se scrie pe fise. Notele se pun dupa o analiza atenta a fiecarui exemplar.
Daca intre doi porumbei la fel de frumosi, atat in balatutura cat si osatura, unul dintre ei avand un mic defect (ciulit cioc, nara defecta, bolnav, paraziti pene, neingrijit, stern stramb, balatatura incompleta etc) nu ia premiul. Daca in viitor vor apare si Galateni cu fise de zbor la expozitii va fi cea mai mare realizare a acestei rase.
Am spus ca este o rasa interesanta, fiindca sunt porumbei de la foarte urati la osatura, la foarte frumosi la osatura, de la foarte slabi la zbor si joc pana la unele exceptii de zbor si joc.
Dar noi cu totii trebuie sa ne schimbam mentalitatea si sa lucram mult(neschimband sau stricand rasa) pentru a obtine maximul. Porumbei nu se fac cumparand mereu alti porumbei dupa cum visam sau dupa moda. Porumbeii se fac cu inteligenta, sacrificiu si multa multa rabdare.
Parerea mea clara este sa zburam cat mai multe exemplare de porumbei Galateni nelucrati, sa cautam sa obtinem zbor si joc frumos. Lucrand aceste exemplare inteligent (genealogic), pastrand caracteristicile rasei vom obtine exemplare din ce in ce mai bune atat mai bune la zbor, la joc si frumusete.
Acest aticol l-am scris pentru mine si pentru cei care iubesc si vor sa dezvolte aceasta rasa.
Gandindu-va ca am porumbei si am creat porumbei de tanar si la cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului se adauga si ce am invatat de la predecesorii mei din Galati si Bucuresti inca cel putin 60-70 de ani, fiind o istorie de peste 100 de ani. Eu insumi sunt arbitru inca din 1972. Pe timpuri, porumbarii se intalneau in fiecare zi si discutau despre porumbei chiar daca fiecare avea opinia lui, dar totul era constructiv.
Referitor la standardul acestei rase, mentionez ca este valabil la porumbeii Galateni pene simple negru, rosu si galben; la ceilalti Galateni baltati pe albastru (vanat), pe negru, pe rosu, pe vanat cozi vinete, pe vanat cozi albe, pe negru cozi negre, pe rosu, pe galben putem afirma de un indrumator asupra standardului pentru expozitii. Nu putem nega faptul ca toti acesti Galateni baltati, indiferent de baltatura lor, transmit prin urmasii lor (pui), tot felul de baltaturi si osaturi. Fiind prezenti la o expozitie, indiferent de natura acesteia, nu putem afirma ca dintr-o pereche perfecta din toate punctele de vedere vor iesi urmasi (pui) identici. Asadar, vom avea cele mai mari surprize.
In primavara, inainte de a forma perechile de porumbei Galateni, voi prezenta cateva tipuri de porumbei baltati pe albastru cu mai multe osaturi si balataturi in cadrul rasei.
Personal, imi plac toate formele de osatura si baltatura dar sa fie in cadrul rasei. Recomand asta tuturor crescatorilor de porumbei Galateni de zbor si joc.
Multumesc tuturor celor care au avut rabdarea sa-mi citeasca articolele si, de asemenea, celor care impartasesc opinii atat negative cat si pozitive. Si, nu in ultimul rand, am un mesaj pentru cei care nu isi publica identitatea: le respect atitudinea si opinia, insa mi-ar face placere sa stiu cu cine interactionez.
TORINO,
BUCURESTI, DECEMBRIE 2008
“Pe timpuri, porumbarii se intalneau in fiecare zi si discutau despre porumbei chiar daca fiecare avea opinia lui, dar totul era constructiv.”
Mi-am permis sa intervin asupra articolului, ingrosand fraza de mai sus, poate ne intra in cap la un moment dat.
Constat ca galatenii se aseamana mult cu voiajorii din multe puncte de vedere… la ambele rase sunt exemplare “ciocoase”, exemplare urate sau foarte frumos construite, cu cap berbecat sau din contra cu cap fin si nari mici, etc. Nu am inteles totusi de ce nu vad galateni albastri fara baltatura…cand la voiajori aceasta este culoarea dominanta. Invers, la voiajori nu vezi unicolori cum sunt galatenii pe galben sau rosu.
Cat despre galatenii unicolori, i-am confundat deseori cu jucatorii ardeleni…in timp am observat ca sunt tousi putin mai berbecati, ceva mai mari de corp si cu o privire mai “rece” decat ardelenii.
Va multumim inca o data domnule Torino. Sa speram ca acum s-au limpezit mai multe nelamuriri.
Va multumim!
foarte bun articol………..referitor la ce a spus domnul andrei “Constat ca galatenii se aseamana mult cu voiajorii” ….. eu crescand voiajori…..acest fapt l-am observat si eu la galateni…si de aceea mi-a placut “sa bag” si aceasta rasa in pod……si sunt si frumosi…si zboara mult…si cu timpul o sa si joace…
Pana una alta galateniii sunt jucatori si faptul ca au fost selectionati putin pe zbor le-a crescut rezistenta in aer si astfel au devenit posibile si sirurile lungi executate de la mare inaltime.In opinia mea zburatorul galatean se cheama zburator de severin si si-a dovedit calitatile.Restul sunt jucatori cu diverse performante la acest capitol.
pt porumbei.ro:te rog mult daca tot ai sters mesaje de la capitolul cu poze de la expo nationala de la craiova,sa dai dovada ca esti impartial si sa stergi si ultimele 4-5 mesaje care sunt numai si numai cu jigniri.Este doar o mica rugaminte.in rest despre acest articol pot spune ca este deosebit ,iar domnului Torino ii urez multa bafta si un an nou fericit.La fel iti doresc si tie porumbel.ro
foarte bun articolul dar pentru un incepator sau pentru cineva care nu a avut niciodata galateni dar vrea sa isi cumpere greu se pot gasi…nu mai zic exemplare bune! Eu cel putin nu am gasit!
pana una alta galatenii nu sunt porumbei… ei sunt locuitorii orasului galati. daca tot zicem adevarul sa ii zicem porumbelului pe nume jucaotr de galati adica. comfuzia facuta de tanase valentin e clasica de acum zburator e una jucator e alta, galatiul e unu severinu altu, porumbeii din galati unii cei din severin altii!
Rollerii de Galati baltati pe albastru care i-am vazut in anii ’80 zburau in disparitie si jucau in snururi lungi insa rar. Dar aratau la structura intocmai cu cei baltati pe negru care zburau la joasa inaltime dar jucau des (unii mai cadeau pe case). Sigur, nu pretind ca la Targu Jiu se cresteau galateni puri, insa confirm afirmatiile d-lui Torino referitor la performantele deosebite ale baltatilor pe albastru.
Domnul Tanase Valentin. In cadrul rasei Jucator de Galati, exista infuzii de zburatori fara ca proprietarul sa locuiasca la Turnu Severin, si fara sa-i numeasca zburatori… aici este problema, pentru ca si daca vrem, nu mai putem numi acele exemplare “jucatori” (au tot mai putin din zestrea unui roller). Acelor porumbei li s-a modificat deja mostenirea genetica, si asa destul de modificata pana azi. E periculos ca stau sub aceeasi umbrela, in timp ce eliminarea zestrei de roller continua – devin zburatori derivati din Rollerul de Galati, conform vointei crescatorului, in timp ce aspectul general ramane oarecum asemanator, daca nu identic.
Presupun ca de vreme ce acum suntem doar un stat (regiune) ce face parte din (tara) Uniunea Europeana, vor fi organizate si concursuri la nivel de Uniune. Probabil ca atunci va iesi la iveala starea actuala a zburatorilor si rollerilor nostri.
Poate m-ati inteles gresit.Rasa este jucator de galati.Zburator de galati nu exista,exista zburator de severin obtinut prin selectie in cadrul rasei jucator de galati si cu unele infuzii.Jucatorii de galati prezinta mai multe tipuri de joc in functie de durata zborului,inaltime si culoare,linie.Pentru mine este foarte simplu,restul sunt probleme create oarecum artificial din dorinta fiecarui crescator de a fi detinatorul adevarului suprem in legatura cu aceasta rasa.
Pt porumbei.ro
Andrei poti sa stergi tot topicul cu poze expo craiova pt ca se pare columbofilia nu are nevoie de promovare federatia chiar mai putin…
Inca ceva…jucator sau zburator de expozitie(de frumusete)nu exista in opinia mea,nu a reusit nimeni pana acum sa demonstreze ca un porumbel frumos nu poate avea performante.Exemplele cu tipplerii sunt de genul “asa nu” pt ca au aparut niste porumbei degenerati care numai frumosi nu sunt…
Ceea ce spune dl. Torino in articol ar trebui sa fie directia de urmat in viitor.In prezent avem ”jucatori de Galati” care zboara in concursuri si nu au nici un punct pt.joc,unii crescatori care nici nu au iesire la voliera si altii care incearca sa obtina ambele caracteristici,joc in snururi si zbor decent de1-2 ore minimum.toata lumea crede ca are dreptate !Este timpul “dialogului constructiv”.Toate cele bune.
Standard
Porumbelul “Jucator de Galati”
Originea: rasa veche, creata in orasul Galati – Romania, indragita si raspandita in toata tara si in strainatate.
Aptitudini de zbor: dupa maniera zborului si a jocului se deosebesc: jucatori moriscari si cazatori. Durata zborului este in functie de atrenament. Este obligatoriu ca jucatorii de Galati sa faca tumbe (sa joace) in timpul zborului, astfel:
jucatorii: 4-5 tumbe;
moriscarii:20-30 de tumbe intr-un timp de 30-40 minute;
cazatorii: care fac tumbe pana la pamant.
Caractere de rasa:
Capul: de lungime mijlocie spre mare, cu fruntea lata si arcuita, fara colturi, ceafa frumos arcuita, nemotat sau motat.
Ochii: albi sau galbeni, proeminenti, inconjurati de gene simple sau duble, albe. Exemplarele albe au ochii negrii.
Ciocul: mijlociu 12-15mm,alb sidefat, gros in prelungirea fruntii putin arcuit (de la drept la arcuit).
Gatul: plin, de lungime mijlocie, vertical usor arcuit, cu scobitura cat mai mica.
Pieptul: larg, bombat, scos in afara, perimetrul toracelui 24-26cm, abdomenul usor arcuit si bogat imbracat in pene.
Spatele: larg, cu directie oblica spre coada.
Aripile: lunga 11-13cm, latimea normala 12-16 rectrice.
Coada: au lungimea de 21-22cm, cu anvergura de 60-65cm, purtate deasupra cozii sau usor trenate.
Picioarele: puternice, de lungime mijlocie 7,5-8,5cm, neancaltate.
Penajul: bogat, lins, elastic si strans lipit de corp.
Culoare si desen: 1. Baltati: pe albastru, pe negru, pe rosu si galben.
2. Unicolori: albastrii, negrii, rosii, galbeni si albi.
Capul: colorat in nuanta culorii de baza de la nivelul mandibulei superioare in sus, pana la nivelul omoplatilor, cu desen mai mult sau mai putin dar cu simetrie perfecta (cu ceafa alba sau colorata).
Pieptul: de culoare alba, prelungit pana la penele subcodale.
Aripile: capacite perfect cu remigele primare albe.
Coada: colorata in nuanta culorii de baza, poate fi si alba.
Greseli grave: structura grosolana, tinuta debila necorespunzatoare, picioarele scurte sau lungi, subtiri peste 16 pene in coada, coada lata, coada cu pene albe, pene colorate pe gamba, barbite, ochii negrii sau sparti, desen sau baltatura asimetrica, gene triple, gene rosii, cioc negru sau canit.
Marimea inelului: 7 mm.
Desi nu cresc aceasta rasa de porumbei am gasit ceva informativ..pentru cei interesati..
Pentru postul anterior…nu crezi ca dimensiunile cozii sunt putin degenerate?24?65? imi par imense…de voltati chiar…
standardul prezentat mai sus are mai ulte lacune. UnamedPlayer cand mai scrii cu copy paste macar verifica aberatiile care le scrii. mai mult decat atat standardul ala e facut de niste oameni care nu au masurat absolut nimic ci au copiat si ei la randul lor ce era scris inainte. cioc de 12-15 mm pur si simplu nu exista.
Este inversata coada cu aripa!greseala de copiat.
“17-12-2008
UnamedPlayer:
Standard
Porumbelul ?Jucator de Galati?
Aripile: lunga 11-13cm, latimea normala 12-16 rectrice.
Coada: au lungimea de 21-22cm, cu anvergura de 60-65cm, purtate deasupra cozii sau usor trenate.”
“13
17-12-2008
Marica Alexandru:
Pentru postul anterior?nu crezi ca dimensiunile cozii sunt putin degenerate?24?65? imi par imense?de voltati chiar?”
Nu trageti in pianist! Cred ca e numai o greseala de dactilografiere, cu inversarea unor mici fragmente. De fapt e usor de observat, practic, aripile nu au rectice iar coada nu are anvergura.Textul orginal ar fi cam asa:
Aripile: lunga 11-13cm, cu anvergura de 60-65cm .
Coada: au lungimea de 21-22cm,latimea normala 12-16 rectrice , purtate deasupra cozii sau usor trenate.”
Cu stima
Oooops! Am pastrat o parte din aceeasi mica eroare!. Deh, graba! Deci…..
Aripile: au lungimea de 21-22cm, cu anvergura de 60-65cm .
Coada: lunga 11-13cm ,latimea normala 12-16 rectrice , purtate deasupra cozii sau usor trenate.?
Cu stima
Sau si mai bine (ma perfectionez!):
Aripile: au lungimea de 21-22cm, cu anvergura de 60-65cm, purtate deasupra cozii sau usor trenate .
Coada: lunga 11-13cm , latimea normala 12-16 rectrice.?
Gata, am glumit destul.
Cu stima
pt Unamed player:
“Aripile: lunga 11-13cm, latimea normala 12-16 rectrice.
Coada: au lungimea de 21-22cm, cu anvergura de 60-65cm, purtate deasupra cozii sau usor trenate.”
Vezi ca confunzi Arcul de Triumf cu Predoleanu.
Omul a vrut sa sara si el cu ceva in ajutor si voi sariti la gatul lui. Stati la panda ca hienele.
Buna
Domnilor da rautaciosi mai sintem uni daca citeam toti cu atentia mesajul D-lui Torina probabil ca observam ca el ne prezinta multitudinea de varietati a rase si ne sugereasa ca trebuie sa ne toleram unipe alti find ca Jucatori de Galati este format din toate varietatile.
Constat ca se pastreaza aceias atitudine ca de obicei fiecare crede ca doar el detine adevarul pur asa ca am de gind sa va doresc spor la treaba ca me geru ca exieta sansa ca vreun mesaj sa provace ceva schimbari majore.
La acel mesaj scris de “UnamedPlayer” intradevar ca d-l din dorinta de ajutor a cam confundar oalele dar el recunoaste ca nu detine cunostinte asupra rasei .
Ei pt a sesiza intentia buna si ca e doar o gresala trebuie sa deti cunostinte despre rasa si putina buna vointa in combinatie cu dorinta de unitate de dracul rase Jucatori de Galati.
Ma scuzati ca imi permit sa va sugerez sa mai recititi art. de baza pt a observa scopul initial pt care a fost scris iar daca donsiderati ca ca detineti acelas sentiment pt rasa ca D-l Torinoa vrind concilierea geuparilor care exista in prezent chiar daca noi nu vrem dar exista .
Sa contribuiti domnilor cu cunostintele domnilor voaster la utitate de dracul Jucatori de Galati.
Daca nu veniti cu o propunere pt un nou subiect reprezentativ dorintei si ambitilor personale de ca cintinua le dezbinare promovind sistemul de fata chind fiecare credee ca doar el si grupul din care face parte are derptate
Am o sugestie pt numele acelui articol
Noi care vrem dezbinare rase Jucatori de Galatidar nu recunoastem
Sincer domnilor nu se poate in acalas timp sa susti ca rasa nu se poate dezbina ca doar domnile voastre detineti dereptul la nume iar in acelas timp sa ironizezi pe toti ceialti care cresc alte varietati de desene sau lini
Sub pretestul ca doar tu iubesti Jucatori de Galati iar cei care o cresc poate dinainte de a se naste linia pomovata azi sau poate inainte de a se naste multi dincei ce o promoveaza sar afla in afara situatieisi in necunostinta totala.
Dar daca dezbinare promovam asta vom culege si rasa pina la sfirsit se va descinde in mai multe rase.
Cu stima si respect Alex. Bude
Lucruri importante (si vizibile) pe care le desprindem din articolul de mai sus:
– dl. Torino spune clar ca jocul nu trebuie sa lipseasca de la Jucatorul/Rollerul de Galati ;
– dl. Torino atrage atentia asupra proportiilor (indiferent daca este vorba de unicolori sau baltati si condamna extremele (structura grosolana, cap masiv, sau cioc scurtat excesiv, etc.)
– condamna explicit infuziile cu zburatori din alte rase.
– de asemenea, sfaturi bune despre punerea in pereche.
Tinand cont ca jocul este componenta obligatorie a acestei rase (si nu ma refer la unul, doua trei exemplare care se intampla sa nu prezinte joc din intreaga crescatorie de rolleri – daca fecventa este mare, rasa are prea multa zestre de zburator), atunci toate liniile de porumbei ce nu prezinta joc (decat accidental unele exemplare), se exclud singure din aceasta rasa.
Intentia de separare ar tebui sa fie la crescatorii ce doresc sa aiba zburatori derivati din Jucatori/Rolleri de Galati. Si stim ca acei metisi din zburatorii de alta rasa exista. Daca se porneste in aceasta directie, atunci treaba este ireversibila si este obligatoriu sa fie dusa pana la capat, nepunand in pericol rasa pe care s-a lucrat, in speta, Jucatorul de Galati.
Domnilor, separarea zburatorilor de rolleri si tumbleri este esentiala (din nou, ma refer la linii intregi). Sunt caracteristici distincte. Este vitala pentru rasa Jucator/Roller de Galati. Amestecarea la nesfarsit duce la … de fapt, de asta sunt rezultatele de azi. Nu se poate o asa lipsa de reguli. Inseamna ca doar aspectul primeaza…
E ca si cum am avea (sa zicem) Zburator Bujor cu joc morisca, si Zburator Argintiu fara joc. Asemanare fizica perfecta dar diferentiere radicala prin tipul de zbor/joc…
In orice caz, personal consider ca e un lucru esential, de care trebuie sa tin cont atunci cand cresc porumbei de zbor si/sau joc.
Sunt lucruri bune care le-am invatat de pe internet, plus multe alte lucruri si mici “trucuri” care le-am invatat de pe acest sit. Pentru care multumesc. Si voi continua sa invat si sa citesc acest sit, chiar daca acest comentariu este ultimul.
Sarbatori fericite!
aveti perfecta dreptate dl-e torino, la noi in timisoara si-au c-am batut joc de rasa.i-au facut de voliera ar trebuii sa le schimbe numele,sa le spuna galateni de frumusete si sa fie omologati ca galateni de frumusete.eu am de severin si de galati, incerc sa le imbunatatesc zborul si jocul sper sa reusesc,adica sa lucru 2 rase intre ele.Mult succes si multa sanatate!
buna ziua.dl.torino,pentru dv si alti crescatori ai acestei rase am o intrebare:de ce se tot insista cu aceasta denumire pompoasa(porumbei de joc si zbor galateni)cand ei se numesc si s-au numit pur si simplu jucatori de galati???
nu credeti ca intrarea in normal ar trebui inceputa chiar de la nume?
multumesc!
De mic am tot stat si m-am intrebat de ce Romania nu are o rasa de caini ca alte tari. Orice caine vedeam noi pe la oi ziceam ca asta este ciobanesc romanesc, desi daca luai cateva exemplare si le puneai unul langa altul vedeai ca nu are prea multe in comun. Te uiti la alte rase si vezi ca seama foarte mult intre ele. Ma bucur ca la cainii ciobanesti s-a facut totusi treaba in ultima vreme si s-au omologat 2 rase dupa cate stiu eu. La fel vad eu si rasa de Jucatori de Galati, asa cum se descrie si in acest articol, foarte bun de altfel. Numai ca Jucatorul de Galati asa cum exista el astazi nu are nici un Dumnezeu. Nu seamana unul cu altul nici de o culoare. Daca ei un unicolor galben si un ciocos sau bercecat baltat pe albastru nu seamana deloc. Nu cred ca mai exista la vreo rasa omologata in lumea asta astfel de diferente. Trebuie sa ne trezim la realitate si sa incepem sa facem selectia dupa un standard, altfel nu putem vorbi despre vreo rasa. Si Tiplerii care au aproape toti in comun o anumita caracteristica si anume zborul, seamana intre ei ca si conformatie a corpului mai bine decat galatenii. Galatenii pot fi oricum dupa unii: unicolori, baltati, pe capace sau nu, ciocosi sau scurti, rupti, drepti sau berbecati, incheiati sau cu pieptul alb, cu mot, fara mot sau chiar bimotati, cu bete in coada cu coada in culoarea de baza sau alba, pot avea picioare lungi sau pot fi scurti pe picioare, pot fi trenati sau nu, pot avea 12, 14 sau chiar 16 pene in coada, etc. Si tot ce am descris aici se poate vedea uneori intr-o singura expozitie. As trece peste toate diferentele astea daca ar avea macar toti ceva in comun: jocul si zborul, dar si aici s-au gasit destui care sa renunte ori la zborul de durata ori la joc. Toate acestea nu arata decat neputinta acestui popor de a crea o rasa cum trebuie. De fapt la noi rasele se fac dupa ce avem noi prin cotete si nu dupa un standard cum ar trebui sa se faca. Multi zic ca ala nu ii galatean daca nu zboara si nu joaca, dar daca le spui sa vina la concursuri si sa aduca apoi fise de zbor la expozitii dau din mana. Sunt de acord ca este foarte greu sa realizezi o rasa, dar asta nu inseamna ca trebuie sa facem o rasa de tot rasul numai pentru ca poporul acesta este neputincios si nu poate sa respecte niste standarde. Imi pare rau pentru aceasta rasa si pentru toate celelalte rase romanesti, dar daca asa intelegem noi sa facem rase atunci suntem pe un drum gresit.
Buna paralela cu ciobanescul…
Rasa RO omogena mi se pare gat golasul.
Nu aveti dreptate,domnule Torino eu nu respect culoarea la inperechere,si zboara foarte bine,asa ca practica e mai buna ca teoria,incercati sa spalati creierul crescatorilor de galateni,daca vrei sa ii zbori nui neaparat sa ii lucrezi la culoare sa fie clar pentru tot deauna,eu pot demonstra,tu poti?
multi dintre voi spuneti lucruri bune ,altii le mai infloresc sa para ca stiu istoria unei rase….poate e bine sa vb. despre porumbei fara sa se ajunga la fanatizm,lainvidie,ci doar trebuie sa ne consultam unii cu altii despre pasarile care mie cel putin imi incanta privirea.eu incerc sa prasesc galatenii uniicolori,niste pasari deosebite ca de altfel si alte rase.cind ma uit pe net la pasarile altora,imi vine pur si simplu sa incep sa vreau pasari din toate rasele,dar as face un babilon la mine in curte.sa le uram numai pasari bune fiecaruia in parte,pt fiecare rasa de porumbei.incerc sa cred ca ma pot numii un iubitor de porumbei si imi place asta.eu am ales rasa de galateni unicolori pt ca mau incantat.dar e pacat sa vezi ca unii isi tin pasarile numai inchise,nu le dau drumul la zbor niciodata,pacat.eu sint pentru zbor.daca achizitionez o pasare,o tin inchisa o perioada,dupa care vreau sa o vad zburind,sa vad cum joaca,asta la rasa de jucatori pe care eu o tin,dar e valabil pt oricine si pt toate rasele.E drept ca unele rase sunt lucrate,dar oare e o inimplare ca ei chiar dovedesc,ca fac parte din rasa pe care o reprezinta?Am achizitionat citeva pasari de la cineva pe care cred ca il cunosc multi dar nu ii dau numele acuma,nu erau zburati niciodata,cind le-am dat drumul la zbor ma saturasem sa tot incerc sa ii inalt,nu reuseam,asta pt ca nu au fost zburati.Intrun final acul doar porumbul am reusit sa il inalt mai mult si sa stea in zbor min. bine,a inceput cu coada,2.3 tumbe si chiar a ajuns sa cada,acum nu mai vreau eu sa il zbor,pt ca vreau sa tin aceasta rasa nu kamikaze.am citiva care joaca f.frumos,moristi bune.inca sunt la inceput cu aceasta rasa,pe viitor sper sa va pot arata mai multe pasari.Spor la pui la toata lumea si va respect pe toti.
as avea si io o intrebare ptr columbofilii m-ai experimentati decat mine. daca imperechez un vioriou cu o capacita poate sa imi arunce sparti? de ex. pieptul alb al viorului va ramane in pui? daca cineva a m-ai incercat asa ceva pana aqm sa ma anunte si pe mn in legatura cu rezultatu obtinut. va multumesc. vant in pene tuturor