Autor: Torino

Daca tot le spunem porumbei de zbor si joc hai sa vedem cite tipuri de columbofili cresc aceasta controversata rasa. Cei mai multi cresc Galateni baltati pe albastru ( pe vinat )cu osatura de toate tipurile si care iubesc atit zborul cit si jocul , crescatori care cresc Galateni frumosi si mai putin frumosi dar nu i zboara ,crescatori care cresc porumbei mai putin frumosi dar le place zborul ,porumbari care tin porumbei Galateni atit in cadrul rasei cit si lucrate culorile intre ele in a obtine porumbei de joc mare asa cum vad ei jocul , crescatori care au imperecheat aceasta rasa cu toate felurile de rase cu ciocuri mici si ciocuri mari pentru a realiza exemplare cit mai simetrice cu ciocuri scurte si ochii pe care ii vedem sau extrema porumbei masivi cu forme de cap curioase lipsite de finete . Parerea mea este ca niciodata extremele nu duc la o evolutie buna a acestei rase .

Cum vad eu si ce recomand crescatorilor de porumbei de zbor si joc Galateni . In primul rind sa viziteze cit mai multe crescatorii pentru a si face o impresie intre ce a vazut si ce isi doreste ,sa urmareasca porumbeiila zbor si joc nu o data ci de mai multe ori ,sa nu se ia dupa vorbe ci dupa fapte ,sa discute cu crescatorul fiecarei crescatorii vizitate pentru a si forma o idee clara ,sa nu bage in crescatorie porumbei proveniti din combinatii cu alte rase ca niciodata nu va avea satisfactia de a obtine porumbei care zboara si joaca ( repet Galateni ).

Cel mai important lucru la un porumbel Galatean ,fie ca e pana simpla (negru ,rosu ,galben mai deschis sau mai aprins ) fie ca sint baltati pe albastru (vinat ) ,pe rosu ,pe galben (mai deschis sau mai aprins ) este culoarea ochilor ,genelor ,forma capului ,a ciocului si proportionalitatea corpului (tinuta ) .Culoarea trebuie pastrata incepind de la cioc pina la virful cozii la penele simple (uni).La Galatenii baltati pe negru ,rosu ,galben culoarea trebuie sa fie aceeasi incepind de la cioc pina la virful cozii .La Galatenii pe albastru (vinat ) culoarea cea mai frumoasa este albastru deschis (bleu) dar multi porumbei tot in cadrul rasei au o nuanta mai inchisa . Baltatura la Galatenii baltati se obtine in functie de cum ne dorim .

Imperecherile se fac la fiecare culoare in parte respectind la cei pe negru ,rosu ,galben culoarea penajului , forma capului (nu ciocosi), ochilor , genelor , tinuta ,proportie neuitind principalul ? zborul si jocul .

Galatenii pe albastru (vinat) fiind cei mai raspinditi si cel mai mult lucrati de unii crescatori pe linie mai ciocoasa ,altii scurti , s a ajuns la aceste pareri contradictorii referitor la frumusete si calitatile de zbor si joc .Imperechind aceste doua tipuri s au obtinut porumbei semiciocosi . La toate aceste trei tipuri este obligatoriu sa ne uitam foarte atenti la osatura care poate fi urata (imbinare cioc-cap de forma neregulata ) berbecat(forma capului spre rotund frumos imbinata cu ciocul) trasi (cioc nici scurt nici lung imbinat cu un cap frumos prelung ). La toate aceste trei tipuri in afara de forma capului care innobileaza pasarea importanta este culoarea ochilor (albi sau gri) culoarea genelor (daca e posibil duble ?culoarea alba), tinuta , proportia neuitind calitatea acestei rase zborul si jocul .Toti porumbeii pot fi si motati.

Hai sa vedem cel mai important lucru cum se pot obtine exemplare de porumbei Galateni in cadrul rasei fara a neglija nici calitatile lor de zbor nici cea ce a mai ramas din joc frumos (porumbei pe care fiecare ni i dorim sa zboare citeva ore si sa faca siraguri strinse pe mai multe parti ,directii intre citeva tumbe si citiva metri ) .As dori sa spun ca penele simple din rasa de zbor si joc Galateni niciodata nu au fost ciocosi , au fost pasari cu osatura frumoasa si foarte frumoasa ,cioc alb ,ochi albi , gene frumoase duble albe ,proportie ,tinuta ? la zbor ca durata cu foarte mici exceptii au fost de scurta durata . Galatenii baltati pe negru ,rosu,galben au excelat prin frumusete ,finete si calitati de joc , zbor cu mici exceptii relativ de scurta durata . Cei mai buni la zbor si joc au fost de cind ma stiu eu Galatenii pe albastru (vineti).

Pentru a obtine exemplare de Galateni in cadrul rasei nu trebuie sa facem experiente .Este obligatoriu sa fie porumbei Galateni de aceeasi culoare , la cei simpli sa tinem cont de caracteristicile lor iar la cei baltati de ale lor . Atit la pene simple cit si la baltati sa tinem cont de zbor si joc . Cele mai frumoase si bune exemplare le obtinem daca in crescatorie , in cadrul rasei si a culorilor avem perechi de porumbei care dau din cele doua oua pe care le clocesc doi pui fie masculi fie femele .De obicei in aceste cazuri din primul ou iese ori un mascul ori o fata mai barbatosi cu o putere mai mare de zbor si joc si putere mai mare de transmitere la puii pe care ii vor face in viitor .Baietii si fetele din al doilea ou de obicei sint mai feminini,sint mai putin puternici din toate punctele ca cei din primul ou (ou de baiat) Din ouale de baiat ?baietii pusi la pereche cu fete tot din primul ou (de baiat ) vor da exemplare deosebite pe care le putem introduce in toata porumbaria dar tinind cont de osatura capului,baltatura ,culoarea ochilor ,genelor,tinuta . Porumbeii din al doilea ou (cel de fata ) in special barbatii din al doilea ou de fata imperechiati cu o fata din ou de baiat( primul ou ) dau fete foarte reusite.

Sa nu se inteleaga ca Torino spune sa imperechem pui proveniti din aceeasi pereche care dau doi frati la cuib . Pentru a pastra caracteristicile din toate punctele de vedere ale unui porumbel din crescatorie se poate imperechea un bunic cu o nepoata ,un nepot cu o bunica ,o stranepoata cu un strabunic .Dupa ce am obtinut ceea ce ne dorim sa nu gresim ai apropia sanguin foarte mult fiindca distrugem totul . Ajungem la pasari fara memorie ,slabe la boli ,intr un cuvint degenerate .La penele simple porumbarii si-au permis sa faca imperecheri numai intre Rosii Califari si Negrii Corbi .Am ramas dator cu un raspuns la cele trei poze de porumbei pe negru prezentate in primul articol . Cea color este bunica scoasa din baltati pe negru .Griva a fost obtinuta din combinatia ? o seina (scoasa din Galatean baltat albastru cap vinat cu o porumbita Galatean baltata pe negru) si un Galatean pana simpla negru Corb .Al treilea e nepot . Eu nu spun ca sint rasa pura e o combinatie pe care am facut-o ,.invatata de la porumbari cunoscuti care stiau sa faca porumbei nu sa blameze ,zburau foarte mult si jucau . Galatenii baltati pe albastru au fost cel mai greu de realizat din doua motive .unii axinduse pe porumbei frumosi si neglijind zborul Chiar daca printre porumbeii pe care ii au sint exemplare bune e greu a sti clar ce calitate are fiecare exemplar (zbor si joc)

Cei care zboara porumbei mai urati n-au decat satisfactia zborului dar dupa parerea mea trebuie sa fie cat de cat placuti cand te uiti la ei.

Multi crescatori gresesc introducand alte rase de zbor in rasa galatenilor, fiindca aceste corcituri vor da inapoi toata crescatoria.Ai zbor dar ai crescatorie fara viitor.
Ar trebui ca noi toti cei care la concursurile de zbor sa aratam in viitor porumbei din ce in ce mai frumosi si daca se poate si cu joc frumos.

La toate concursurile de zbor nu s-a vazut niciun porumbel masiv care sa faca performanta. Nu s-a vazut niciodata un aruncator de greutate sa alerge la maraton.

Hai sa vorbim de frumusete si expozitii. La Galateni pene simple si baltati pe negru, galben si rosu este mult mai simplu. Se vede imediat la ce defecte au sau ce au frumos.

Discutiile dintotdeauna au fost si sunt la galatenii baltati pe albastru (vanat). Prima surpriza pentru toti sunt noile fise de arbitraj care cuprind trei rubrici:
1.avantaje
2. cerinte
3.defecte
4. nota, intre 90-97 puncte.

Porumbeii se analizeaza individual luandu-se in mana. Totul se scrie pe fise. Notele se pun dupa o analiza atenta a fiecarui exemplar.

Daca intre doi porumbei la fel de frumosi, atat in balatutura cat si osatura, unul dintre ei avand un mic defect (ciulit cioc, nara defecta, bolnav, paraziti pene, neingrijit, stern stramb, balatatura incompleta etc) nu ia premiul. Daca in viitor vor apare si Galateni cu fise de zbor la expozitii va fi cea mai mare realizare a acestei rase.

Am spus ca este o rasa interesanta, fiindca sunt porumbei de la foarte urati la osatura, la foarte frumosi la osatura, de la foarte slabi la zbor si joc pana la unele exceptii de zbor si joc.

Dar noi cu totii trebuie sa ne schimbam mentalitatea si sa lucram mult(neschimband sau stricand rasa) pentru a obtine maximul. Porumbei nu se fac cumparand mereu alti porumbei dupa cum visam sau dupa moda. Porumbeii se fac cu inteligenta, sacrificiu si multa multa rabdare.

Parerea mea clara este sa zburam cat mai multe exemplare de porumbei Galateni nelucrati, sa cautam sa obtinem zbor si joc frumos. Lucrand aceste exemplare inteligent (genealogic), pastrand caracteristicile rasei vom obtine exemplare din ce in ce mai bune atat mai bune la zbor, la joc si frumusete.
Acest aticol l-am scris pentru mine si pentru cei care iubesc si vor sa dezvolte aceasta rasa.

Gandindu-va ca am porumbei si am creat porumbei de tanar si la cunostintele pe care le-am acumulat de-a lungul timpului se adauga si ce am invatat de la predecesorii mei din Galati si Bucuresti inca cel putin 60-70 de ani, fiind o istorie de peste 100 de ani. Eu insumi sunt arbitru inca din 1972. Pe timpuri, porumbarii se intalneau in fiecare zi si discutau despre porumbei chiar daca fiecare avea opinia lui, dar totul era constructiv.

Referitor la standardul acestei rase, mentionez ca este valabil la porumbeii Galateni pene simple negru, rosu si galben; la ceilalti Galateni baltati pe albastru (vanat), pe negru, pe rosu, pe vanat cozi vinete, pe vanat cozi albe, pe negru cozi negre, pe rosu, pe galben putem afirma de un indrumator asupra standardului pentru expozitii. Nu putem nega faptul ca toti acesti Galateni baltati, indiferent de baltatura lor, transmit prin urmasii lor (pui), tot felul de baltaturi si osaturi. Fiind prezenti la o expozitie, indiferent de natura acesteia, nu putem afirma ca dintr-o pereche perfecta din toate punctele de vedere vor iesi urmasi (pui) identici. Asadar, vom avea cele mai mari surprize.

In primavara, inainte de a forma perechile de porumbei Galateni, voi prezenta cateva tipuri de porumbei baltati pe albastru cu mai multe osaturi si balataturi in cadrul rasei.
Personal, imi plac toate formele de osatura si baltatura dar sa fie in cadrul rasei. Recomand asta tuturor crescatorilor de porumbei Galateni de zbor si joc.

Multumesc tuturor celor care au avut rabdarea sa-mi citeasca articolele si, de asemenea, celor care impartasesc opinii atat negative cat si pozitive. Si, nu in ultimul rand, am un mesaj pentru cei care nu isi publica identitatea: le respect atitudinea si opinia, insa mi-ar face placere sa stiu cu cine interactionez.

TORINO,
BUCURESTI, DECEMBRIE 2008