Aducerea in forma a porumbeilor dupa iarna

Sunt incepator, m-am axat mult pe sanatate si hrana buna in timpul iernii. Acum porumbeii zboara greoi, si putin, nu au chef. Sa folosesc steagul…nu ar fi totusi indicat. Cum ii aduc in forma buna pentru a incepe zborurile? Multumesc mult.
Gabriel Dumitru

38 comentarii la “Aducerea in forma a porumbeilor dupa iarna”

  1. SALut ! incearca cu mai putina orzoaica in mancare si niste vitamine in apa de gen : complex polivitaminic buvabil … eu cu asta i-am recuperat … dar ai mei au stat 1 luna inchisi decat … acuma incearca si tu si tu cu mancarea : porumb floare sorg alb/rosu griu

  2. Porumbeii sanatosi zboara de placere [fara ajutorul tau :steag, gonit de pe casa ,etc],poti sa faci si un tratament pt tricomonoza cu flagel,trichoplus,etc[poate fi si asta un motiv ],apoi lasa-i sa zboare vreo doua saptamani in jurul casei dupa care poti sa incepi sa-i duci la 5 ,10 ,20km poate si mai mult pana incepi antrenamentele cu asociatia.Succes!

  3. E gresit sa dai porumbeilor hrana buna in timpul iernii deoarece porumbeii devin mai grasi, cand se aproprie sezonul nu mai ai cu ce plusa in obtinerea formei decat sa faci antrenamente des. De ce oare multi columbofili dau orzoaica, sau hrana – dieta porumbeilor.
    Steagul il folosesti doar la inceput de sezon, daca porumbeii sunt sanatosi si inchisi in mare parte din zi, atunci cand le dai drumul ar trebui sa zboare lejer in jurul casei. Mai fa si tu niste antrenamente inainte de sezon si porumbeii incetul cu incetul vor intra in forma.
    http://www.columbofil.com/obtinerea-formei-competitionale/

  4. salut !! parerea mea ar fi sa ai lasi sa zboare ei singuri 2-3 sapatamni pana isi intra in forma si dupa nu o sa mai ai probleme cu ei ..

  5. ore de zbor limitate. Si cum faci asta? Cu program. Dimineata ii lasi liberi pe burta goala,dupa ce au iesit le pui mancare,iar cand intra,nu mai pot iesi… In felul asta,ei stiu ca in momentul cat sunt afara,trebuie sa zboare,altfel nu mai pot zbura pana a doua zi. Ai mei zboara incontinu de la 8 jumate dimineata pana la 12,nu e o gluma sau laude aiurea…nu am nici un interes,crede-ma! Ma mir si io cat de mult pot zbura. Dar la mine cand intra nu mai pot iesi tot restul zile,am ace de aluminiu la intrarea in sputnik. Incearca si asa…

  6. Adevarati campioni se fac de iarna deci nu trebue sai neglijam iarna,mancare cat de buna.Pentru a nu se ingrasa e simplu putina mancare dar buna,pentru aducere in forma 2 zile vitamine de cand incep sa le dau drumu si nuse cunoaste ca au fost tinuti 4 luni inchisi chiar sunt doriti sa zboare.

  7. …a,si ca uitasem! Ai mei au mancare mai tot timpul zilei,numai dimineata nu. Stii cum e…fiecare cu metodele lui,la mine e asa deocamdata. Pe parcurs mai vedem,cand or sa inceapa cursele.

  8. @petre: si ai mai uitat sa ne zici ca ai… tippleri, nu? :)) In viata mea nu mi-au zburat voiajorii 3 ore legate fara pauza. Defapt daca zboara 1 ora e deja mult. Si treaba asta mi-au spus-o si crescatori cu rezultate de top.

  9. Mai este ceva timp pana la concursuri, au timp sa isi intre in forma, incearca sa le dai drumul drumul doar de 2 ori pe zii si apoi sa ii chemi la mancare…
    Am vz zilele trecute un stol grupat zburand pe deasupra crescatoriei mele, semn ca cineva a inceput sa ii antreneze deja…
    Nu credeti ca este prea din timp pentru a incepe antrenamentele cu ei? Voi cum procedati?
    Cu respect.

  10. Buna ziua,
    In primul rand eu cred ca a da porumbeilor o hrana variata in timpul iernii nu este cu nimic gresit, ba chiar o recomand din experienta pentru ca la fel cum si noi oamenii avem nevoie de o hrana echilibrata in tot timpul anului pentru a ne mentine sanatosi si a nu creea carente in organism de nici un fel asa au nevoie si porumbeii(mancati toata iarna doar un fel de mancare care nu asigura un echilibru organismului si vedeti cum va simtiti in primavara).
    Porumbeii nu vor avea nici o problema cu ingrasarea atat timp cat ratia de mancare este data pe masura efortului facut de porumbei,adica mai putina in cazul celor care toata iarna stau inchisi.
    Acum revin la subiectul topicului si cred ca ar trebui urmati cativa pasi pentru aducerea in forma dorita la momentul dorit.
    In primul rand in prima saptamana este important ca porumbeii sa nu fie fortati sa zboare pentru ca nu au conditia necesara, deci vor zbura atat cat vor dori ei pentru ca odata fortati exista riscul sa faca febra musculara si nu ne dorim acest lucru.
    Dupa ce porumbeii se acomodeaza putin cu zborul putem sa ii antrenam treptat daca exista posibilitatea de la distante scurte crescand usor distanta de zbor, daca nu cu antrenamente in jurul crescatoriei marind zilnic cate putin timpul de antrenament.
    Mancarea porumbeilor in acest timp trebuie sa fie de tip dieta, adica hrana usor de digerat pana in momentul cand porumbeii ajung sa se antreneze de placere un timp mai indelungat.
    Un alt factor important in atingerea formei dorite este temperatura(porumbeii vor atinge o forma mult mai buna in momentul cand afara temperatura creste si diferentele intre zi si noapte nu vor mai fi asa de mari).
    SANATATEA este cel mai important factor dintre toate si daca porumbelul este sanatos, antrenat si hranit corespunzator cu siguranta va atinge forma dorita.
    Ar mai fi multe de spus pe aceasta tema dar nu vreau sa plictisesc pe nimeni cu niste lucruri care ar trebui stiute de toti columbofilii, pentru ca in ziua de astazi avem acces la foarte multe articole columbofile de calitate din care avem ce selecta si invata.
    Sa aveti un sezon de exceptie!

  11. De acord cu Taroi, com 2.
    Totodata,sunt de acord si cu “porumbei.ro” cu referire la “petre”. :)) … La mine zburau galatenii de dimineata de la 8-9 pana pe la 12-1 , voiajorii, mai mult de 1 ora,niciodata…

  12. petre mi se pare absurd ceea ce spui tu 4 ore continiu in jurul casei aberzi frate in primul rand nu are cum daca zbori la natural se intor cat mai repede la oua si la pui mai mult de 40 . 1 ora nu cred ca vor zbura si asta cand sunt in forma cel mai bine este sa le dai drumul azi putin, maine cate putin si in vro 2 saptamani vor intra in form si pot face deja antrenamente scurte de 5 , 10 ,20 km depinde de fiecate .

  13. Salut Gabriel lasa-i sa zboare ei de buna voie si in 2-3 saptamani si vor fi perfecti daca dupa 3 saptamani zboara tot asa inseamna ca sunt atinsi de boala…la porumbei mei cand le-am dat drumu pe 1 martie 2013 faceau 1-2 ture de crescatorie mai mult cadeau pe crescatorie decat se asezau:)) erau prea greoi si prea lini,acum dupa opt zile de libertate sunt ca MIG-urile se inalta pe cer de nu ii mai vezi cu ochiul si inca nu si-au revenit complet….sanatate si numai bine

  14. Pentru inceput vreau sa iti spun ca porumbei tai vor intra in forma o data pe an daca ai noroc si sti cum poate de 2 ori asa ce vrei sa spui vrei ca porumbei tai sa zboare mai mult iai si dui cam la 10 km in fiecare zi si dupa o saptamina or sa inceapa sa zbpare mai bine dar cum tu esti incepator. Trebue sa studiezi porumbei sa sti cum arata un porumbel in forma sa sti ca un porumbel daca zboara 4 ore este in forma loool un porumbel in forma poate sa zboare 10 min pe linga cotet si sa vina cu 10 minute inaintea celorlalti din cursa un porumbel cind este in forma nu vrea sa isi lase bocsa trebuie sa il scoti afara sa exerseze si atunci trebuie sa te ti la el sa nu intre direct inauntru in boxa ala este un porumbel in forma nu aia care zboara toata ziua in sus si in jos ca vor face la fel in ziua de concurs bafta multa

  15. ptr porumbei.ro nustiu cat zboara porumbei lui Petre dar nici nu ma intereseaza dar vreau sa-ti spun ca in toamna ai mei zburau 2 ore si daca de cumva vedeau un uliu sau se lua uliu dupa ei zburau si 3-3:30 ore fara sa se aseze deloc si la o inaltime care pana atunci nu credeam ca poate ajunge vreun porumbel ma-au lasat cu gura cascata si am prins si mai multa dragoste de ei de atunci….sanatate si numai bine

  16. Voiajorii maturi nu zboara niciodata atata mai ales cand au oua si /sau pui trag la cuib si la ciugulit prin preajma cotetului imediat. Nu te ingrijora e normal sa fie ruginiti dupa 3-4 luni de pauza, mie unul imi place sa ii simt un pic rotunzi cand ies la primele antrenamente,in felul asta organismul care face efort arde grasimile si nu se stoarce de energie inainte sa ajunga la concursuri. Fiecare isi face programul lui dar pe mine ma intereseaza ca porumbeii mei sa atinga forma maxima undeva prin iunie-iulie, ori pana atunci cresc si o serie de pui si au antrenamente cat cuprinde sa lase surplusul de greutate asimilat peste iarna.

  17. PETRE “MAI TAIE DIN ELE ……..DALE DREEACU” DE ORE, VOIAJORI SA ZBUARE 3 ORE JUMATATE DE PLACERE, NU AM AUZIT, POATE AI UITAT SA SPECIFICI RASA PORUMBEILOR PE CARE II DETII TU

  18. Sunt 2 feluri de “forma”, topicul este despre forma obisnuita, acel tonus care face un porumbel sa zboare fara probleme. Forma mare, aia pretioasa care te tine 1-2 etape pe an, daca ai noroc apare mult mai greu si e data naibii, apare greu si se stinge repede, mai ales la natural sau la un cotet nepotrivit unde variaza temperatura mult zi-noapte. O singura data am avut asa ceva pe bune la o femela… in timpul saptamanii statea pe plasa de nebuna sa iasa la zbor singura… apoi venea de la 350 Km cu avans bun fata de restul crescatoriei, si dupa ce dadea la pui iesea iar la zbor, era fresh de parca venise de la colt. Ochii ca de dracusor in cap, picioare calde, si in general un comportament putin ciudat.

    @tonny: vorbim despre zborul de placere, acela arata “forma”, nu cel de frica de uliu, de petarde, de steaguri si alte nebuneli. Iarna disperati de atacuri mi-au zburat si mie peste 2 ore legat cu multe ocazii, dar nu mi se pare relevant…

    @Cosmin Tudoran: care sunt boabele pe care le consideri dieta? Intreb pentru ca mai multi crescatori au mai multe variante. Unii includ graul la dieta, altii nu. Intelegi prin “dieta” acelasi lucru cu “depurativ”? (caz in care intra orzoaica, etc). De exemplu in amestecul energy super dieta de la Natural, este mult cardi, dari, sorg si floarea soarelui mica.

  19. E greu cand le dai drumu prima data dar asteapta cam 10 zile pentru a-si reveni apo incearca cu steagul apoi antrenamente si cred ca or sa fie pregatiti

  20. Cand am zis de mancare gen dieta ma refeream la faptul ca evit in general leguminoasele care se digera destul de greu si folosesc o mancare bazata pe mai mult orz,orzoaica,orez,dari, cardi,grau,mei,etc.
    Parerile sunt impartite legat de alimentatia si antrenamentul porumbeilor si sunt mai multe sisteme care functioneaza bine daca stim sa le aplicam aplicam.

  21. Citesc ca mai multi se mira ca voiajorii sa zboare mai mult de 2-3 ore , nu-l cunosc pe Petre si nu vreau sa-i iau apararea dar daca se refera la porumbei tineri ( pui ) voiajori se poate sa aiba dreptate. Si la mine tineretul ( puii ) din anul in curs – atunci cind incep sa zboare mai intins / adica dispar – si nu se invirt in jurul curtii , zboara de regula peste 3 ore, si asta se repeta asa de vreo 3 ani .
    Este de remarcat faptul ca de cind zboara asa am pierderi minime de pui la zboruri , am avut chiar in 2011 un an fara pierdere de pui la concursurile cu pui.
    & Gabriel – incearca sa -i hranesti cu mincare “slaba” / de dieta vreo 2-3 zile si daca sunt sanatosi îsi dau drumul si la zbor fara sa fi nevoit sa-i gonesti.

  22. sall daca nu ai probleme cu rapitoarele ii poti lasa liberi toata ziua timp de 1-2 saptamani ei vor zbura mai toata ziu . daca nu bagai la pereche ca 2-3 zile nu se ating de mancare . daca nu pune steagul pe ei de 2 ori pe zi dimineata si seara. cate 45-60 minute e buna si metoda numai sa ai timp . si intr-o saptamana nu mai e nevoie incep sa zboare singuri nefortati. timp este suficient cu 2 saptamani inainte de prima etapa incepi antrenamentele eu cred ca 5 etape din 2 in 2 zile sunt suficiente pentru ai baga in forma . cu mancarea e cam greu ei deacuma trebuie tinuti cu mancare buna de concurs . incearca ceai de urzica curata sangele si ii aduce in forma, musculatura roz.

  23. auzi 4 ore zboara voiajorii :)) nici vaduvii nu zboara atat . poate ai tai se duc la camp si stau cate 2-3 ore :)) sau intra in vr-o gaura neagra si ies mai greu :))

  24. Porumbei.ro..multumesc mult pentru publicare..nu ma asteptam asa repede..si multumesc tuturor pentru sfaturi ..o sa incer sa aplic sa vedem ..Saanatate multa tuturor si un sezon minunat!

  25. porumbei isi vor intra singuri in forma dupa ce trec cateva zile doar au petrecut o perioada buna inchisi…acum desigur se exclud problemele de sanatate dar asta doar tu singur iti dai seama ca doar nu te apuci acum sa ii pui pe tratamente asa din senin.Desigur dupa ce se acomodeaza mai bine dupa cateva saptamani cu iesire la zbor cu program ,poti incerca cateva antrenamente scurte si inca ceva un porumbel daca e nascut pt a fi campion in timp nu conteaza cum arata gras,urat sau usor rezultatele lui conteaza nu frumusetea,cosul selecteaza cel mai bine este o vorba mare.bafta

  26. @Petre

    Este posibil,dar sunt curios care este randamentul lor la etape deoarece iti spun din fapt concret ca se epuizeaza in cursul saptamanii si in ziua concursului…
    Lucrul acesta l-a patit un vecin columbofil caruia porumbeii(puii) zburau cam 3 ore,la ai mei le dadeam drumul cu o ora dupa el si intrau cu o ora inainte,chiar era hilara situatia,dar la etapa il surclasam!

    In cea ce priveste subiectul topicului va pot spune cum procedez eu,nu spun ca este perfect,sau ca asa trebuie procedat:

    Porumbeii mei pe timp de iarna sunt tinuti cu aceeasi mancare ca in sezon peste care adaug in proportie de 40% amestec de porumb si orzoaica,nu le lipseste otetul natural de mere(douo zile pe saptamana),uleiul de usturoi(o zi pe saptamana),vitamine(Gervit,o zi pe saptamana) si drojdia de bere cu glucoza(o zi pe saptamana),o saptamana pe luna nu primesc altceva decat apa curata si trei zile mancare cu Sedochol pentru regenerarea ficatului.
    Din cotet nu le lipseste niciodata pe tot parcursul anului gritul si vitamineral.

    In momentul cand le dau drumul afara prefer ca toti sa aibe ouo pentru a fi calmi si nu pe bataie la cuib deoarece nu sunt atenti la rapitoare,sau se duc de nebuni si pot da in febra,in primele trei zile primesc recuperator si electroliti.
    Primele trei saptamani porumbeii sunt lasati circa patru ore afara liberi sa faca ce doresc,sunt eliberati dupa ora 12 deoarece aerul nu este atat de rece si de tare si nu sunt afectate caile respiratorii,ulterior acestor trei saptamani incep sa le dau drumul la program si usor,usor sa-i tin sus tot mai mult ca perioada de timp,incep dimineata si seara cu minim 15 minute si incerc sa-i cresc zilnic perioada cu 5 minute,ajungand ca dupa o saptamana sa stea sus minim 50 de minute si deabia dupa aceea sunt pusi in cosuri si sunt dusi la antrenament incepand si acesta treptat de la 10Km.
    Foarte important pentru mine dupa inceperea programului propriu zis este intrarea lor deoarece asa vor intra pe trapa si la concursuri,in maxim 1 minut trebuie sa fie toti in cotet si aici ma refer la un lot cuprins anual intre 60-72(capacitate maxima) de porumbei,nu se intampla asa sunt ,,pedepsiti” la mancare!

    Asa procedez eu,repet nu este conditie obligatorie,dar eu sunt multumit de prestatia lor si mai ales de rezultate.
    Daca aveti critici la cele mentionate de mine mai sus va rog nu ezitati sa le scrieti.

  27. VAI… VAI… VAI…ce povestiti dumneavoastra domnilor ,pendelete , se numeste CONDITIE FIZICA!!!! Este adevarat ca si in topic la acest lucru s-a referit dl Gabriel. Despre forma v-a scris ceva porumbei.ro (Andrei) si este cu totul alta mancare de peste. Deci dl Gabriel un porumbel se poate considera in forma atunci cand: crescatorul reuseste sa motiveze la maxim un porumbel cu o sanatate si conditie fizica perfecta.La mine reusesc sa motivez un porumbel punand o galeata de vopsea(20l) cu gura in jos in mijlocul cotetului, iar o porumbita punandu-i 4 oua sub ea sunt doua modalitati care au succes doar la acesti doi porumbei(deci primul lucru trebuie sa ii observi si dupa sa ii motivezi)
    Cat despre coditia fizica de care vorbiti eliberare fara a fi hraniti ceva vitamine+ ceai de urzica+vit C( o singura adapare pe zi creste aport fier implicit globule rosii) dupa care lansari progresive(daca va permiteti) 5->20 km.
    Cat despre timpul pe care ii petrec in zbor porumbeii voiajori ati vazut vre-o data porumbei crescuti in sistem vaduvie si eliberati impreuna cu femelele??sa ai ceas sa cronomertezi si binoclu sa ii urmaresti? Va salut cu respect si spor la treaba.

  28. @chipy,cum am mai spus,fiecare cu metoda lui… Care functioneaza mai bine,aia se aplica. Referitor la rezultate,astea mai vedem de pe 6 aprilie,at incep cursele in italia. Am incercat sa raspund la topic,expunand metoda mea. Posibil sa am porumbei perfecti fizic si redusi dpdv calitativ ca orientare,sau buni in ambele sensuri si sa nu stiu sa-i motivez…mai e si zona in care locuiesc(sunt cu 50 km in afara liniei de zbor),dar si aici sunt multe de spus,poate gasesc un nebun(sper)sa se desparta de stol si sa treaca peste munti(eu aia caut :)) ) In fine…mai e un pic,parea ca iarna asta nu se mai termina aici in italia

  29. eu cred ca aici e vorba si de temperamentul porumbeilor.exista tipuri de porumbei calmi si lenesi,care zboara putin,sunt porumbei speriosi,care zboara de nebuni toata ziua.asta nu inseamna ca ei nu vor face performanta.
    in general prefer sa ii las sa zboare singuri,cat vor,fara sa ii fortez.cred ca antrenamentele cu steagul si cu alungatul,creeaza un stres suplimentar care se va cumula cu stresul manipularii la transport,etc.

  30. ii lasi 2,3 sap sa zboare in jurul casei si dupa le faci 3,4 antrenamente,si cei care zboara 3 ore ,probabil s-au pus pe vro casa sau bloc etc si au venit dupa trei ore,vant in pene tuturor in 2013

  31. Chipy ,
    eu pot sa-ti spun si sa dovedesc ca treaba cu epuizarea in timpl saptaminii cade … daca vrei putem compara rezultatele cu puii .. amintesc doar ca puii de care am amintit mai sus – au clasat in proporteie de 50 % din nr. porumbei angajati , nu stiu ce porumbei are vecinul tau , totul tine insa si de nivelul de concurenta.
    Botosel are in principiu dreptate – zborul de durata defineste conditia fizica . Asta fiind bineninteles valabila doar la pui.

  32. Prietene. Tu te plangi ca iti zboara putin….majoritatea crescatorilor inca lu leau dat drumul afara deci nu te stresa inainte cu 2-3 saptamanii de a se incepe concursurile incepi sa ii duci tu de cateva ori la distante mici 10-20 km la inceput si “cresti” pe paracurs distanta si o sa invete ce au de facut….

  33. eu cred ca sunt corcituri de rotati si jucatori der intreaba pe cineva mai experimentat

  34. Legat de comentariul lui PETRE ca zboara porumbeii in jur de 3 ore vreau sa spun ca este foarte adevarat dar numai cu program de zbor este posibil asa ceva si in special la pui! Va spun asta din experienta dar probabil multi de pe aici sunt mai neexperimentati si la inceput de drum! Nu mai radeti cand mai spune cineva cate o parere iar referitor la topic dupa 5 zile lasati liberi toata ziua incepe un antrenament fortat cu steagu timp de o saptamana si dupa vei vedea rezultatele! Sper sa nu ii alungi incontinuu,folosesti steagu doar pt ai mentine in aer iar dupa o anumita perioada le dai voie sa aterizeze! Cine mai crede ca metoda cu steagu e proasta sa puna mana sa mai citeasca cate ceva iar cei cu rezultate si experienta daca spun ca e mult o ora de zbor de placere cand sunt eliberati ori nu sunt sinceri ori rezultatele sunt doar datorita porumbeilor ca ei mai au de invatat! Vant in pene 2013!

  35. ar fi cel ,mai indicat sa faci tratamentul corespunzator vachcinarea si sa vezi ca o sati zboare de placere porumbei dar mai e un singur defect la mai multi crescatori ai tin toata iarna anchisi de frica rapitoarelor ieu zic ca nu e prea indicat la un voiajor sa stea aproape 5 luni anchis .ieu de exemplu nui tin anchisi doar pe periodada de tratament an luna ianuarie si atat.porumbei ami zboara de placere tot cursu anului.dar ar mai fi un aspect de loat an seama ai umezeala an crescatorie e boala curata la tricomonoza si salmo ,ecoli si asa mai departe .asta e parerea mea ……bafta la toata lumea si un 2013 cat mai bun vant an pene……

  36. La mine s-a rezolvat totul natural . Acum o saptamana a dat iama in cotet un dihor , vreo cativa a reusit sa ii trimita dincolo insa si dihorul a incasat-o in cele din urmade la Azor . Ce vreau sa spun :- la ce sperietura au tras cum au iesit la zbor stau in inaltul cerului la greeeeu . Cred ca o sa ii tina pana uita de incident .







Comenteaza

Emailul tau nu va fi public. Campuri obligatorii: nume, email, comentariu. *