Dupa un zbor de Ianuarie care la munte nu e de gluma, cam asa intra porumbeii dupa cateva meciuri pe sus:
Util pentru incepatori este sa auda strigatul cotofenei de la finalul filmarii pentru ca acela este sunetul prin care anunta aparitia uliului – este in apropiere sau a pornit deja in atac. In prezentul filmulet, daca eram in casa cu siguranta i-ar fi atacat.
Si in acest filmulet se aude sunetul de alarma al ciorii grive (si al cocosului domestic :). La cateva secunde dupa ce a intrat porumbelul, a aparut si uliul facand marunt din buze.
Aceste pasari salbatice au dejucat prin alarmele lor cea mai mare parte a atacurilor gen ambuscada pentru ca mereu au anuntat porumbeii si acestia au luat-o din loc pana a ajuns uliul la ei. Practic cotofana si cioara griva salveaza foarte multe vieti de porumbel. Mai sunt multe pasari mici care au semnale specifice, pe acestea nu le cunosc in detaliu.
Daca porumbeii sunt pe cotet sau prin gradina, la alarma pleaca instant la zbor.
Daca nu pot sta cu porumbeii cat sunt liberi, prefer sa nu le dau drumu. Altfel patesc precum in filmuletul de mai jos (gasit pe Youtube Catalin Popescu):
In primul filmulet parca se aude pe final si un strigat de mascul de fazan.
In ultimul filmulet uliul ii haleste cu tot su spray rosu dat la subrat. Concluzia : spray ineficient, bani dati de pomana doar pe folclor si legende columbofile.
Astazi am avut ocazia sa vad un atac foarte interesant al uliului,pur si simplu sa strecurat pe sub bazia la casa ca sa fie cat mai aproape de voliera…tinta lui a fost un mascul alb voltat..sa repezit in ei chiar in curte,dar nu a avut noroc sa prinda nimic..si voiajorii,gutanii si voltatul au luato intr.o suta de directi
Interesant. Nu credeam ca voltatii au vreo sansa la uliu.
un tovaras face in iarna asta un experiment legat de atacurile de rapitoare. in noiembrie a construit o mica voliera si a populat-o cu 12 tardivi. mancare au la discretie. toata ziua sunt pe afara. am fost azi la el si mai erau doar 4. mi-a zis ca 2 3 sapt dupa ce au iesit la zbor a atacat in continuu si ca de pe la sf. lui noiembrie 4 au mai ramas. si de ceva vreme rapitoarele nici nu se mai incumeta sa atace…deci s-au adaptat
Eu am observat ca uliul nu ataca atunci cand sunt ciori in zona. Si am vazut de mai multe ori cioara luptandu-se cu uliul in zbor.
@ 5 – nici leii nu mai ataca daca sunt babuinii in zona ;)
@Stefan: interesant. Sunt curios daca porumbeii ramasi zboara si pe sus sau doar stau prin curte mai mult ascunsi.
La mine,mai degraba cocosul este cel care da alarma !
Si eu am de la inceputul toamnei 11 tardivi,din care au ramas 9.
2 dintre ei i-a papat nasul,3 i-am inchis dupa 10 decembrie,pt ca sunt femele si stau prost la capitolul acesta.
Iar restul de 6 sunt liberi in fiecare zi de dimineata pana seara,am obs ca atunci cand vremea este inchisa nu se inalta la zbor si stau mai mult pititi prin curte prin cotet,insa cand e soare zboara la disparitie nu am stat niciodata sa vad in cat timp se intorc…
Am uitat sa mentionez ca in acesti tardivi 2 sunt albi complet si inca rezista,recunosc ca si zona este una de campie,soimul nu prea are sanse,il vede din timp!
Cand da alarma cocosul e deja cam tarziu. :) Pasarile astea salbatice stau prin copacii din curte sau de prin vecini, si deci ofera un avans de secunde bune. Cocosul il vede cand e deja cam aproape.
De multe ori cotofana ati indica locul unde este nasu cu prada.Cind stai an panta la jumatatea unui deal,cotofana nu prea mai are cum sa dea alarma.Am avut sute de atacuri,si de putine ori am auzit alarma cotofenei !
Pe timp de vara,prigorile sant cele care dau mereu alarma.Asta din cauza ca au cuiburile la 100 metri de casa mea.Cred ca si din cauza acelor prigorii,lau facut sa atace mai mult apropiinduse si atacand din scurt.Pentru cei care ati avut astfel de atacuri,stiti cit de ucigatoare pot fi !
Voliera e amenajata pe partea laterala a podului in exterior. Astazi erau pe acoperis..bine mersi la soare (cu dinti -12grade).imi zicea ca daca vine uliu o taie in zbor…daca vine soimu intra in casuta la locul lor. Ceea ce e interesant ca au ramas 1 albastru 1rosu 1 baltat 1 gut. Deci in legatura cu penajul…daca este nush cum il vede mai bn….prostii
@spaniolul: Poate o sa trimiti odata niste poze, sunt curios. Exact asa stau si eu, pe la mijlocul unui deal. In varf e padurea si jos e orasul. Cand pleaca uratul din padure ele incep sa dea alarma si porumbeii pleaca in jos spre oras la turatie maxima. Zic “ele” pentru ca sunt mai multe, postate in diverse locuri de observatie, mai multe perechi de ochi = eficienta maxima… sunt ca babele care stau cu ochii pe vizor toata ziua. :)))
Intr-adevar, cand a luat ceva si mananca prada, ele se strang mai multe in zona respectiva si il sacaie, dar au alte sunete, ca un carait. Se strang cotofene si ciori multe in zona, imediat iti dai seama ca este ospat acolo. Dar nu mereu. Chiar acum o saptamana mi i-a surprins destul de rau ca a venit dinspre oras si nu au mai avut unde sa plece, a alergat unul pe jos disparand dupa el la cateva case in spatele meu, spre padure. Apoi s-au strans acolo cotofene si ciori si faceau exact ca la ospat. Nu mai iesisera nici uliul nici porumbelul. Am zis ca l-a luat si m-am dus sa vad daca il mai scap. Cand m-am apropiat a decolat dintr-un copac ditamai femela de uliu porumbar… astepta sa iasa porumbelul dintr-o magazie parasita (s-a intors cand i-am strigat la masa, fara rani). Practic daca nu erau cotofenele si ciorile sa ma ajute, nu stiam ca sunt acolo si daca nu ma duceam, poate cand iesea porumbelul il tragea pe dreapta imediat.
@Stefan: penajul deschis se vede bine pe fundal inchis (deal, padure) dar asta intra in discutie doar la etape cand au de parcurs sute de km si se despart pana ajung sa zboare si individual. Nu stiu la ce distanta vede un uliu, dar daca vede albul de la 10 Km si solzatul abia de la 7 Km, automat solzatul are avantaj, la cati ulii stau la panda in atatea sute de km. Cand iti zboara stolul acasa pe fundalul padurii foarte departe si te uiti, parca ar fi numai baltatii, rosii si albii in stol, ceilalti devin invizibili. Cand uliul ajunge la stol, deja nu ii mai alege dupa culoare ci dupa turatia aripii si alte chestii, stie el sa citeasca vitalitatea si forma mult mai bine decat noi.
Da, cotofana este cel mai bun semnal pt porumbei ca se apropie rapitorul. Daca sunt pe voliera, la primul semnal dat de cotofana(chiar si daca e fals :)) toti sunt bagati in alerta. Unii o iau racheta spre cer…altii mai raman pe voliera si se uita in toate directiile.
Spunea cineva la comentul 5 ca uliu nu ataca atunci cand sunt ciori prin zona. Am obs si eu lucru asta, dar vad ca cineva de la coment 6 l-a luat la misto ” ca nici leii nu ataca atunci cand sunt babuini prin zona”.
Buna observatie, uneori cotofana da alarma falsa. :)) Sau zicem noi ca e falsa, poate uliul sta undeva si nu ataca, dar ele il vad si isi fac datoria. In discutiile cu un prieten le mai numim si “mincinoase”. Uneori ma si enerveaza… imi tine cate una porumbeii in zbor de ma satur, cum coboara cum ii alarmeaza iar.
Cu babuinii nu stiu daca e misto, parca am vazut un documentar in care niste maimute stau in copaci si dau alarma cand pornesc leii in atac, stricandu-le ambuscada.
Sint foarte inteligente aceste rapitoare.In cazul porumbelului tau care sa ascuns,te-au ajutat si cotofenile sa gasesti locul.Si porumbelul a facut o alegere buna intrand acolo.Cei care se ascund an pomi la atacul uliului,sant victime sigure.Am avut atac an care porumbelul sa ascun antr-un dud.Atat de des si stufos erea de nu puteai arunca cu piatra sa treaca an partea cealalta dar uliul la atacat si am ramas ancremenit cand a iesit cu el In partea cealalta a dudului.A fost un atoc cum nu am mai vazut vreodata.Au o precizie mortala.De multe ori am fugit dupa el an locul unde cobora cu porumbelul,dar degeaba ai salvam ca unii ramaneau paralizati sau le rupea cate o aripa si mai rau ati face cand al vezi cum se chinuie !
Da… in coronament porumbelul e PA la uliu, pe cand la soim e salvat. Uliul are mega precizie in spatii stramte, cum frumos au ilustrat in documentarul asta:
https://www.youtube.com/watch?v=2CFckjfP-1E
Porumbei.ro;O sa trimit niste poze din multe unghiuri ale volierei,si unele cu dealul acesta sa vezi cat de incomod este pentru porumbei !
E ceva incredidil cum poate sa patrunda prin acele gauri.Este cel mai de temut rapitor pentru porumbei.Frumos reportajul !
https://youtu.be/BekeO8Updv4
Min 12.30
Misto sau nu, leii chiar nu mai ataca daca sunt babuini prin preajma. Dau alarma si le strica ambuscada, la fel ca pasarile in cazul uliului. Au si avantajul campului vizual mai bun datorita inaltimii la care stau in copaci.
La deal mai sant si prigorile.Sint de marimea unui graur si au multe culori frumoase.Ataca an stol si cam mereu andeparteaza rapitoarele cu sunetul acela care este enervant pentru rapitoare.Cei care sant la deal cunosc aceste pasari care fac cuiburile numai si numai an malurile de pamant sau cele mai multe,an malurile de nisip !
Legat de clipul cu uliul, cred ca l.am vazut la tv intreg acum cativa ani. La un moment dat o pun sa treaca in padure printr.o plasa de camuflaj cu o gaura in ea.
Porumbei.ro :))) mie imi place chiar si daca le da cotofana semnale false(si am patit-o de multe ori, sunt si eu agitat atunci :)) si ma uit in toate directiile sa vad de unde dracului vine uliu…dar cateodata nu vine nimic :)). Insa imi place ca ii face sa se antreneze natural….n-am folosit niciodata chestia cu steagul sa-i tin in aer…ma bazeze pe cotofene :)) Si exact asa se intampla des, cand ei revin pe voliera cotofana da iar semnal( de a dracului parca face asta :)))
Dar sunt si situatii cand ele chiar dau alarma pe bune…si le dau porumbeilor cateva secunde bune sa ia avans fata de uliu ;)
Despre faza cu babuinii, da, ei dau semnale ca leii s-ar pregati sa atace…am vazut asta la tv, dar din cauza lor leii sa nu atace o prada pe care pun ochii…asta nu am vazut.
Porumbei.ro:
Super documentarul,sincer sa fiu nu ma asteptam la asa precizie din partea nasului, sa treaca prin asa spatii stramte
nu mi-am inchipuit vreodata.
Spaniolul;Cei un porumbel din 400 ai tai? nici nu se cunoaste de unde ia uliul,incat ca iti aduci aminte asa bine de el cred ca era un porumbel indragit de tine.
Vasazica astai explicatia la porumbeii mei !!! cand vin din zbor nu mai le trebuie nici mancare,nici apa cu frigul nu mai discut is incalziti la maxim.
Asta e mai pierdem cate un porumbel drag,mai si scapa din ei, dar in acest hooby nu apuci sa te plictisesti…
Tot neamul pasaresc se manifesta vocal când il vad sau il simt aproape. Si ce zbor de viteza au gugustiucii, mai, mai … Nu-i mai vezi in figuri si alte alea, sageata nene.
Despre precizia uliului in spatii mici, ce sa zic, le-a spart de cateva ori linistea porumbeilor când aparea printr-un spatiu de juma de metru, cat un ecran de televizor, prin spatele volierei si mascat de casa vecinului. Printre cablurile aeriene, nicio treaba n-au uliii. Duminica trecuta, eram in targ la Cluj la spalat ochii si când trancaneam cu un cunoscut, aud sunetul pasaresc specific de alarma generala la rapitor. Mai da-o dracu! Aici in forfota asta? Da, fara greturi, masculu porumbar fugarea niste porumbei zapaciti de spaima pe sub niste copertine, apoi dispar prada si pradator peste niste blocuri. La ce foamete il roade, imi ataca si porumbelu brodat pe caciula de iarna. Dupa epuizarea a ce era de vazut plec catre Gherla (45 km) si intr-una din localitatile de pe traseu -bine circulat si de oameni si de masini- un sorecar statea la panda pe un cablu la vreo cativa metri de pamant dar in plina localitate. Daca avea un gainat pregatit ma picta fara efort :). Sa-i spunem … adaptare.
Alta faza: anul trecut eram la Gherla intr-o expozitie si scapa din cusca un perus care se ridica in zbor catre tavanul salii de sport. Circul de pe lume a fost acolo: n-a existat cocos sau gaina in expozitie sa nu caraie, dar vreo 15 minute, pana a obosit micutul si l-a prins cineva. Nu s-a mai inteles om cu pom in balamucu ala. Porumbeii, zici c-aveau paramixo, cu capul intr-o parte si paralizati de spaima, captivi in custi, asteptau sa vina Satana. Vedeau ei ceva ciudat ca falfaia dar nu stiau care-i abordarea la facatura aia… Altfel frumos, sala plina de vizitatori …
Porumbei.ro: au si voltatii sanse uliului..dar cand sunt in zbor iti dau dreptate,sansele sunt 0 . cand sunt la sol se ascund ca vrabiutele ,prin orice gaurica :)))))
Eu am vazut cand am facut armata ( pazeam un depozit de munitie aflat intr-o padure) cand un uliu porumbar alerga prin coronament un biet gugustiuc, se strecura printre crengi de nu avea nici o treaba, am batut din palme ca imi era mila de gugustiuc dar nici nu m-a bagat in seama , si-a continuat urmarirea si nu stiu care a fost finalul ca s-au indepartat amundoi. Facea niste scheme cum vedeti in filmele alea sf cand se alerga navele in batalii
Are dreptate Kostica.
porumbei care nu se descurca cu zborul, se se ascund.. eu am avut 3 feluri de porumbei: 1-cei care decoleaza instant
2-cei care se ascund(deci se arunca de pe casa sub/in sura, in voliera sau altele..)
3-cei care raman ca fraieri pe casa(asta la rasele de ornament)
am dreptate?
cotofenele sunt foarte utile iarna….si tot restul din neamul corvidelor..dar in sezonul cald consuma multe oua si pui din alte specii de pasari,ma refer la cotofene,vara, alarma o dau randunelele .eu stau la marginea bucurestiului,si la un vecin, intr-un ulm mare si-au facut cuibul o pereche de cotofene.eram foarte bucuros, ca am camere de supraveghere non stop.aveau cuibul cam de vreo 4 ani si la 30m de mine.apoi au inceput vecini sa se vaite ca le furau puii mici de gaina si ouale.am ras cu lacrimi.noroc ca proprietarul ulmului s-a gandit sa-l usuce,ca ii era frica la furtunile de vara sa nu-i cada pe casa.dar sa vezi faza cu alarme false ,primavara.dadeau semnalul de pericol la misto ,sa plece porumbeii apoi sa intre in voliera sa ia puii sau ouale.sunt foarte destepte.dar noroc cu mine ca nu au nici o sansa sunt cu ochii pe porumbei non stop…
Ai dreptate Gabriel…
Cotofenele sunt bune decat sa de alarma,in rest numai rele fac..iti ia toti puii de gaina din curte, daca aveau ”armele” uliului sigur se ocupa si cu porumbei
Dar voi lasati puii de gaina de capul lor singuri si fara closca in curte? Clostele mele pitice fac ca toti dracii cand apare prin zona vreo cotofana sau gaita. Cred ca daca o sa prinda vreuna pe jos o sa faca mortal kombat cu ea.
@Gabriel: cam astea sunt tipurile de porumbei cum ai zis… am cautat sa elimin tot ce nu decoleaza, sunt slabi zburatori, si tin porumbei pentru zbor. Pe jos imi ajung gainile.
Ii ia si cu closca langa ei,daca asta e specialitatea cotofenei
In stol totdeauna este unul, care a nimerit in ghearele lui scapind cu viata, personal cred ca anume acest porumbel este ingerul pazitor al stolului, fiind cel m.atent la rapitor, avertizindu-i pe toti.
Salut hahalerelor
Ba.. ascultati aici ce spune Becalii , o drona cu pene…
Un fluier de cotofana (cum au aia la mine la stana)
Si va antrenati porumbeii cum il antreneaza Reghe pe Marica
cam asa-e mitica tot timpul unul se rupe de stol
da ,este adevarat sunt foarte multe pasari micute ce nu le stim in detaliu cu semnale specifice
la mine este o pasare micuta cat o vrabie care nu o aud decat cu 10 secunde inainte de un atac
are un sunet ascutit
aceste pasari sunt foarte eficiente
iar unele ciori chiar impiedica atacurile “lovindu-l” in zbor
sunt foarte utile